Με την έλευση του 2011 και εν μέσω οικονομικής κρίσης η Intel προχώρησε ακάθεκτη, και λίγο πιο νωρίς απ' ότι περιμέναμε, στη διάθεση των νέων επεξεργαστών Intel Sandy Bridge και των Cougar Point chipsets αντικαθιστώντας έτσι τους Lynnfield και τα Ibex Peak Chipsets. Οπότε εκ πρώτης όψεως φαίνεται οτι απλά από το s1156 και το P55 μεταβήκαμε στο s1155 και το P67.
Το θέμα είναι ότι η Intel δεν έκοψε απλά ένα pin από το socket και ανέβασε μια δεκάδα την ονομασία του PCH αλλά κατασκεύασε ένα εξ' ολοκλήρου νέο προϊόν αυξάνοντας την απόδοση της νέας middle-low end πλατφόρμας της σε επίπεδα που ανταγωνίζεται ή και ξεπερνά σε επιδόσεις την παρούσα high end!
Για να μην πολυλογούμε στην εν λόγω δοκιμή συγκρίνουμε τρεις μητρικές εφοδιασμένες με την κορυφή των Cougar Point Chipsets ή αλλιώς το Intel Express P67 με επικεφαλής την κορυφή των Intel Sandy Bridge, Intel 2600K.
Οι μητρικές που θα δούμε είναι οι δύο που είχαμε κάνει preview δηλαδή η MSI P67A-GD65 και η Gigabyte P67A-UD4 μαζί με την Intel DP67DE που μας ήρθε παρέα με τον Intel 2600K απο την Intel.
Η συνέχεια στις σελίδες που ακολουθούν.
Intel s1155
Πριν ξεκινήσουμε με τους αριθμούς, δύο λόγια για το s1155.
Sandy Bridge
Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο ο Sandy Bridge δεν είναι απλά ένας Lynnfield με ένα λιγότερο pin αλλά ένας εξ' ολοκλήρου νέος επεξεργαστής. Συγκεκριμένα οι SB αποτελούν την μεγαλύτερη αρχιτεκτονική αλλαγή για την Intel από την εποχή των Conroe!
Σαν γενικότερο layout δε φαίνεται να έχουν αλλαξει και πολλά αφού το package είναι περίπου το ίδιο όπως και η επιφάνεια του του πυρήνα. Με μια πιο κοντινή ματιά όμως οι αρχιτεκτονικές αλλαγές γίνονται εμφανείς.
Για αρχή, η μηχανή εκτέλεσης εντολών τυχαίας σειράς(out of order) έχει αλλάξει ριζικά ενώ το front-end(Cache & Instruction Decoders) του επεξεργαστή έχει ανεβάσει την απόδοση του με την L1 i-cache να μπορεί να αποθηκευσει μέχρι 1.5K micro-ops. Η νέα Branch Prediction Unit χρησιμοποιεί πλέον ένα bit για μια ομάδα κλάδων απο ένα bit για κάθε κλάδο όπως στο παρελθόν με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβής και αποδοτική στις προβλέψεις της.
Τέλος, όλοι οι πυρηνες μπορούν να ανταλλάσουν δεδομένα μεταξύ τους, μεταξύ της κοινής L3 Cache και του iGPU μέσω του αναβαθμισμένης διαμεταγωγής Data Ring εύρους 256bit. Επιπλέον η L3 Cache λειτουργεί σύμφωνα με την ταχύτητα του επεξεργαστή το οποίο είναι και καλό και κακό. Καλό οταν οι πυρήνες λειτουργούν σε κατάσταση Turbo, κακό οταν οι πυρήνες είναι σε κατάσταση Idle και ρίχνουν την ταχύτητά τους άρα και την απόδοση της L3.
Μιλώντας για Turbo, με τους Sandy Bridge το εν λόγω χαρακτηριστικό περνάει στη δεύτερη γενιά του. Η φιλοσοφία του Turbo 2.0 έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με αυτή των Lynnfield μιας και πλέον δεν έχουμε απλά μια αλλαγή πολλαπλασιαστή μέχρι να χτυπήσουμε ταβάνι στο TDP αλλά πλέον το όριο του TDP ρυθμίζεται δυναμικά από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο σημείο που θέλουμε να κινηθούμε! Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουμε ή να μειώσουμε τα όρια κατανάλωσης του επεξεργαστή μας και να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα μόνος του.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να μην ακούγονται σαν πληθώρα αλλαγών όμως αποδεικνύονται ικανά να ανεβάσουν την απόδοση κατά 10-50%, ανάλογα την εφαρμογή, σε σχέση με τους Lynnfield!
Η οικογένεια και τα χαρακτηριστικά των Sandy Bridge, που κυκλοφορούν ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν και θα μας απασχολήσουν, παρουσιάζεται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.
Το χαρακτηριστικό 'Κ' μετά το μοντέλο του επεξεργαστή υποδηλώνει οτι έχει ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή. Επιπλέον αυτών των μοντέλων θα κυκλοφορίσουν και μοντέλα με διακριτικά 'S' & 'T' που θα υποδηλώνουν επεξεργαστές χαμηλής και πάρα πολύ χαμηλής κατανάλωσης με TDP από 65-35W.
Πλήρη λίστα με τα μοντέλα που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μπορείτε να βρείτε εδώ.
Gen 6.0 Processor Graphics Controller
Ανάμεσα στα 995 εκατομύρια τρανζιστορ των SB τα 114εκ ανήκουν στο ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών που η Intel ονομάζει Gen 6.0 Processor Graphics Controller. Όπως με τον υπόλοιπο επεξεργαστή και το iGPU έχει αυξήσει τα IPCs του με αποτέλεσμα να προσφέρει απόδοση εφάμιλη με κάρτες γραφικών της κατηγορίας των 30-40€. Αρκετά καλή απόδοση για iGPU δηλαδή.
Ολοκαίνουργια προσθήκη στους SandyBridge το Hardware Acceleration σε Τranscoding χάρη στην υποστήριξη εντολών AVX(Advanced Vector eXtensions) για τις οποίες θα χρειαστείτε Windows 7 με Sp1. Χάρη σε αυτή την καινοτομία ένα τρίλεπτο 1080p 30Mbps video να χρειάζεται 14 δεύτερα για να μετατραπεί σε 640 x 360 iPhone video!
Μελανό σημείο και αυτής της γενιάς Intel Graphics η μη σωστή υποστήριξη 24'p' output.
Όπως γνωρίζουμε τα 24'p' videos δεν είναι πραγματικά 24Hz αλλά 23.976... Στην ενσωματωμένη GPU των Lynnfield η έξοδος κλείδωνε στα 24p ακριβώς ότι και να δεχόταν σαν input με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακριβές κλείδωμα του framerate.
Με τον Gen 6.0 Processor Graphics Controller των SB υπάρχει τουλάχιστον software fix απο την Intel για να κλειδώνει το output στα 23.97Hz το οποίο αν και δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση, τουλάχιστον προσφέρει καλύτερη ροή απο τα 24Hz των Lynnfield. Η Intel είναι πλέον ενήμερη για το πρόβλημα και η μέχρι τώρα ενημέρωση είναι πως η πραγματική λύση του προβλήματος θα έρθει με την έλευση των Ivy Bridge.
Cougar Point
Ο απόγονος του Intel P55 Express Chipset δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από τον προκάτοχό του. Βασικές αλλαγές η παροχή δύο native υποδοχών Sata 6Gbps και η ανανέωση των παρεχόμενων PCIe x1 από PCIe v1.0 σε PCIe v2.0.
Ένα επιπλέον "χαρακτηριστικό" των νέων cougar point είναι το κλείδωμα της δυνατότητας υπερχρονισμού ανάλογα το chipset! Τι εννοούμε.
Οι εκδοχές του Cougar Point που κυκλοφορούν είναι προς το παρόν δύο. Το P67 και το H67. Η intel λοιπόν αποφάσισε ότι όσοι έχουν το P67 θα μπορούν μεν να υπερχρονίσουν ελεύθερα τον επεξεργαστή τους, αφού δίνεται η δυνατότητα αλλαγής πολλαπλασιαστή και bclk, αλλά δεν θα μπορούν να υπερχρονίσουν την ενσωματωμένη iGPU. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι έχει μια λογική μιας και το P67 δεν κάνει χρήση της iGPU ούτε έχει ανάλογες εξόδους εικόνας.
Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι στο Η67 παρόλο που δίνεται η δυνατότητα υπερχρονισμού της iGPU, η δυνατότητα υπερχρονισμού του επεξεργαστή είναι κλειδωμένη! Και όχι απλά απαγορεύει την αλλαγή του πολλαπλασιαστή αλλά και την αλλαγή του bclk!!!
Οι επίδοξοι overclockers, που δεν αφήνουν ούτε το htpc τους στην ησυχία του, θα πρέπει να περιμένουν την κυκλοφορία του Intel Z68 Express chipset που δεν θα έχει τους ίδιους περιορισμούς με το Η67. Αναμένεται μέσα στο Q2 του 2011.
Εικόνες: i7-2600Κ & Intel DP67DE
Με την ευκαιρία της πλήρους παρουσίασης τους, ας δούμε μερικές εικόνες από τον i7-2600K και την Intel DP67DE παράλληλα με φρεσκάρισμα της μνήμης μας με τις εικόνες των MSI P67A-GD65 & Gigabyte P67A-UD4. Υπόψην οτι στα previews των δύο τελευταίων έχει ανανεωθεί το bios section με δυο ολοκαίνουργιες Flash Galleries γεμάτες εικόνες.
Intel i 7-2600K ES. Μας ήρθε στην κλασσική λευκή συσκευασία των Engineering Samples με την απαράδεκτη ψύκτρα ύψους 1,5 εκατοστού! Το τι κατάφερε στο OC με αυτή την ψύκτρα, στις σελίδες που ακολουθούν...
Εδώ ο επεξεργαστής μας τοποθετημένος στην Intel DP67DE
Καλό θα είναι να αλλάξετε την θερμοαγώγιμη του επεξεργαστή γιατί με την τσίχλα της Intel το πάτημα δεν είναι και τόσο καλό όπως φαίνεται.
Λιτή αλλά όχι φτωχή η Intel DP67DE. Δεν κάνει χρήση φαντεζί transistor και military class εξαρτημάτων αλλά οι γιαπωνέζικοι πυκνωτές είναι υπαρκτοί στα καίρια σημεία. Tip: Μην κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο.
Η Intel DP67DE μας προσφέρει δύο sata 3Gbps, δύο sata 6Gbps και ένα εσωτερικό esata.
Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε: Δύο usb2.0 & eSata 3Gbps, GBit eth & δύο usb2.0, δύο usb2.0, firewire & δύο usb3.0 από τον γνωστό controller της NEC και τέλος τις υποδοχές ήχου μαζί με μια optical
Και μια μικρή ματιά στο bios της DP67DE
Εικόνες: MSI P67A-GD65
Η συσκευασία της MSI P67A-GD65. Τονισμένα τα χαρακτηριστικά. Τα ανακλαστικά μου θυμίζουν τις συσκευασίες της Αsrock...
Περιεχόμενα. Λίγα και καλά. Ελπίζω το OC guide να περιλαμβάνεται και στις retail εκδόσεις. Περιέχει πολύτιμες πληροφορίες.
Η MSI P67A-GD65 απο δύο οπτικές γωνίες. Γενικά όμορφη μητρική αλλά το καφέ pcb και οι ψύκτρες στο στιλ της gigabyte(UD3R) θα ξενίσουν αρκετούς.
Όψη και κάτοψη της μητρικής. Καλή η τοποθέτηση των εξαρτημάτων και των expansion slots. Καλός ο χώρος μεταξύ πρώτης VGA και memory slots που επιτρεπει παρεμβαση ακομα και με την κάρτα τοποθετημένη. Ευπρόσδεκτος θα ηταν λίγος χώρος παραπάνω γύρω απο το s1155.
Πλήρες το I/O panel με έναν κοινόχρηστο υποδοχέα PS/2, οκτώ USB 2.0 ports, εξωτερικό κουμπί για clear CMOS, εξόδους coaxial / optical SPDIF, FireWire (IEEE1394), δύο eSATA-300 ports, μια Gigabit Ethernet, δύο USB 3.0(μπλέ) και αναλογικές εξόδους ήχου 7.1
Εικόνες: Gigabyte GA-P67A-UD4
Η συσκευασία της Gigabyte GA-P67A-UD4. Πολύ όμορφος συνδυασμός χρωμάτων που κερδίζει εύκολα τα βλέμματα.
Τα περιεχόμενα. Τέσσερα καλώδια sata, το backpanel ένα user manual και δύο quick installation guides. Όμορφη προσθήκη τα αυτοκολλητάκια με το λογότυπο της εταιρίας & το σήμα της Dolby Laboratories λόγω υποστήριξης των προδιαγραφών από το ALC892 HD Audio chip με το οποίο εφοδιάζεται η GA-P67A-UD4. Το καλύτερο απ' όλα όμως είναι ότι τα έγγραφα περιέχουν οδηγίες και στα Ελληνικά σε αντίθεση με την MSI. ΜΠΡΑΒΟ στην Gigabyte που δείχνει να σέβεται τον Έλληνα καταναλωτή.
Η Gigabyte GA-P67A-UD4 απο δύο οπτικές γωνίες. Απίστευτα όμορφη μητρική με το μαύρο ματ pcb και τις ανοδιωμένες πινελιές στις ψύκτρες. Εκτός από εμφάνιση όμως το pcb φέρει την σφραγίδα Ultra Durable 3 που σημαίνει οτι το πάχος των copper layers μεταξύ των στρωμάτων του pcb έχει διπλασιαστεί από 35 μικρά σε 70! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί σχεδόν το διπλάσιο ρεύμα απ' ότι μπορεί ένα layer των 35μικρών αφού έχει λιγότερες απώλειες. Well Done Gigabyte!
Όψη και κάτοψη της μητρικής. Σχεδόν καρμπόν με την MSI P67. To μόνο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε είναι το να καλύπτει η ψύκτρα τα δύο κοντινά στο επεξεργαστή memory slots. Επίσης η μπαταρία δεν είναι σε καλό σημείο. Με dual slot vga χάνετε τη δυνατότητα να τη βγάλετε. Πρέπει πρώτα να βγεί η κάρτα για να μπορεί να βγεί η μπαταρία.
Ακόμα μια εικόνα σχεδόν καρμπόν της MSI. PS/2, οκτώ USB 2.0 ports, έξοδοι coaxial / optical SPDIF, δύο eSATA-300 ports, μια Gigabit Ethernet, δύο USB 3.0(μπλέ) και αναλογικές εξόδους ήχου 7.1. Λείπουν το εξωτερικό κουμπί για clear CMOS και η μια FireWire (IEEE1394) που προσέφερε η πρόταση της MSI
Σύστημα δοκιμής
Το σύστημα της δοκιμής μας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής:
- AIDA64 Extreme suite
- SisoftSandra 2010c
- CINEBENCH 11.5
- Fritz Benchmark
- Driverheaven Photoshop Bench V3.0
- POV RayTrace Benchmark v3.7 RC3
- x264 HD Benchmark v3.0
- CrystalDiskMark 2.2 x64
- PcMark Vantage, 3DMark Vantage, 3DMark11
- Crysis Warhead, Stalker:Call of Pripyat, Resident Evil 5, GTA IV, DiRT2, Batman Arkham Asylum, Lost Planet 2, Metro2033.
Το λειτουργικό σύστημα ήταν φυσικά τα Windows 7 Professional. Οι drivers για το P67 ήταν οι inf 9.0.2.1015 με Intel ME έκδοσης 7.0.0.1144. Οι Drivers για την nVidia ήταν οι 260.99WHQL. Όλα τα παιχνίδια και μετροπρογράμματα είχαν τα τελευταία patch και updates περασμένα.
Μετρήσεις 2D
Αρχή με τα συνθετικά που σκοπό έχουν να στρεσάρουν επεξεργαστή, μνήμες και chipset.
Όχι πολύ μεγάλες διαφορές αφού και οι τρεις διάβαζαν από το SPD των μνημών και προσάρμοζαν τα timings σύμφωνα με τον κατασκευαστή των Dimms. Φοβερό το optimization των Sandy Bridge με το εύρος του Dual Channel να ξεπερνά αυτό των Triple Channel BloomField. Επιπλέον γίνεται ολοφάνερη η απόδοση των ενσωματωμένων εντολών AES[Advanced Encryption Standard] στην κρυπτογράφηση. Αστρονομικά νούμερα!
Ίδια εικόνα και στο Sandra 2010. 5GBps το Bandwidth στο cryptography!
Ελάχιστα καλύτερη η Gigabyte P67A-UD4 σε αυτό το τεστ.
To Fritz Chess Benchmark εξαντλεί τις αριθμητικές δυνατότητες του επεξεργαστή μας υπολογίζοντας κινήσεις από παιχνίδι σκάκι. Ίδιες επιδόσεις από MSI, Gigabyte με μικρό προβάδισμα από τη μητρική της Intel
Ελάχιστα καλύτερη η Gigabyte P67A-UD4 και σε αυτό το τεστ.
Ωμή δύναμη ο i7-2600Κ μαζί με τον C300. Ο αντίστοιχος 1090Τ με έναν Vertex κυμαινόταν στα 230++ δεύτερα.
Ακόμα ένα μετροπρόγραμμα που εξαντλεί τη MultiCore Efficiency του επεξεργαστή μας. Φοβερή η απόδοση του i7-2600Κ
Επεξεργασία βίντεο χωρίς τη βοήθεια του QuickSync της Intel. Καρμπόν απόδοση από τις τρεις μητρικές.
CrystalDiskMark 2.2: Μέσα στο όριο σφάλματος οι μετρήσεις. O C300 πραγματικά χρειάζεται Sata3
PcMark Vantage: Τύφλα να έχει ο i7-980Χ...
Μετρήσεις 3D
Ας δούμε και την απόδοση του Intel P67 με τις δεκαέξι PCIe Lanes σε 3D καταστάσεις.
Πραγματικό τέρας ο i7-2600K. Στη σκιά του i7-980Χ και όλοι οι υπόλοιποι στη σκιά του. Η GTX460 αν και 1GB αποδείχθηκε λίγη για τον SB.
Crysis WarHead: Ομοιόμορφη απόδοση από το σύστημα ακόμα και σε FullHD
Stalker: Τα minimum της Gigabyte δείχνουν προβληματικά αλλά είναι καθαρά θέμα software. Τι ακριβώς προκαλούσε αυτά τα κολληματάκια; Καλή ερώτηση.
RE5: Σταθερή αξία το Variable Benchmark του Resident Evil στρεσάροντας τα μέγιστα το σύστημα μας. Ομαλή η διακύμανση των καρέ κατά τη διάρκειά του.
Grand Theft Auto IV: Ανεπαίσθητες διαφορές στα FPS
Batman Arkham Asylum: Με physx ανενεργό. Καρμπόν η απόδοση και των τριών. Δεν περιμέναμε τόσο καλή απόδοση από την DP76DE
Ολοκαίνουργια προσθήκη το Benchmark του Metro2033. Αντίστοιχη εικόνα με του stalker και εδώ, αυτή τη φορά κατά της MSI. Όπως φαίνεται σε Dx11 ακόμα και με Medium ρυθμίσεις το παιχνίδι είναι εντελώς GPU bound. Δεν φαίνεται πουθενά στα minimum ο i7-2600K.
Υπερχρονισμός
Ας ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα για να αναλύσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά παρακάτω.
Cpu-z validation links για μέγιστη συχνότητα λειτουργίας του επεξεργαστή, μέγιστο bclk και μέγιστη συχνότητα μνημών.
CpuZ Validation - Max Core SpeedMSI P67A-GD65
CpuZ Validation - Max bclk MSI P67A-GD65
CpuZ Validation - Max Memory Speed MSI P67A-GD65
CpuZ Validation - Oc Genie Record MSI P67A-GD65
CpuZ Validation - Max Core Speed Gigabyte P67A-UD4
CpuZ Validation - Max bclk Gigabyte P67A-UD4
CpuZ Validation - Max Memory Speed Gigabyte P67A-UD4
Ακόμα ένα επεισόδιο του τοίχου που είχαμε πρωτοδεί στο P55. Και οι δύο μητρικές αρνήθηκαν πεισματικά να μας δώσουν πάνω από 107 bclk, τουλάχιστον στο χρόνο που μας είχαν διατεθεί. Αν εξαντλήσετε τα όρια της υπομονής σας, ίσως φτάσετε παραπάνω. Όχι για πολύ όμως. Μερικές εικόνες στο διαδίκτυο από Maximus IV Extreme είναι τα μόνα δείγματα γραφής με 108Mhz bclk στο P67. Οπότε οι ελπίδες για κάτι παραπάνω εξανεμίζονται. Επιπλέον έχουμε και την αναφορά της MSI στο συνοδευτικό υλικό της P67A-GD65 ότι η Intel έχει ούτως ή άλλως κλειδώσει το bclk στα 110Mhz και αυτομάτως το νούμερο φαντάζει ουτοπικό. Ας δούμε όμως κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
GigaByte P67A-UD4 OCing
H P67A-UD4 αποδείχθηκε η πιο εύκολη και καλοζυγισμένη μητρική για τον i7-2600K. Ουσιαστικά ανεβάζοντας μόνο το vCore πιάσαμε αμέσως τα 4.8Ghz - no drama. Μπορεί να μην έχει γραφικό UEFI ή παιχνίδια στο bios αλλά για για αυτόν που θέλει να κάνει τη δουλειά του αποτελεί μια οικεία εικόνα.
Δυστυχώς δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα με το OcGenie της MSI που να κάνει αυτόματο OC μέσω ενσωματωμένου στη μητρική hardware αλλά το παρεχόμενο software είναι το μεγάλο ατού της P67A-UD4 σε σημείο που πιστεύουμε ότι η Gigabyte έχει υπερβάλει.
Τα γνώριμα ακρωνύμια που θα συναντήσουμε στη λίστα των προγραμμάτων μας αφού εγκαταστήσουμε την P67A-UD4 είναι τα DES και EasyTune. Νέες προσθήκες είναι τα Cloud OC Tuner και το Quicboost που περιλαμβάνεται στη σουίτα Smart6 της Gigabyte.
Το DES ή Dynamic Energy Saver έχει περάσει στη δεύτερη έκδοσή του και ονομάζεται DES2. Ουσιαστικά μπορεί να ελέγξει όλα τα ενεργά υποσυστήματα που βρίσκονται επάνω στη μητρική ανάλογα με το επίπεδο κατανάλωσης που επιθυμούμε. Οι εικόνες που ακολουθούν μας δείχνουν τις επιλογές του.
Το EasyTune τώρα έχει και αυτό ανανεωθεί φτάνοντας την έκδοση έξι. Το EasyTune6 λοιπόν είναι σχεδόν όπως το E-LEET της EVGA παρέχοντας μας όλες τις ρυθμίσεις, επιλογές, διαγνωστικά μπορεί να χρειαστούμε για την πλήρη και άμεση διαχείριση της μητρικής μέσα μέσα από τα windows. Το πιο χρήσιμο εργαλείο της Gigabyte.
Νέο χαρακτηριστικό στη σουίτα λογισμικού που παρέχει η Gigabyte είναι το Cloud OC Τuner. Πρόκειται για τη web based διαχείριση της μητρικής με τη βοήθεια ενός server που εγκαθίσταται και τρέχει τοπικά παρέχοντας τοπική ή απομακρυσμένη διαχείριση της μητρικής μας μέσω WLAN/BT με ανάλογες δυνατότητες όπως το EasyTuner. Μπορεί κανείς να την ονομάσει software έκδοση του RC BlueTooth της Asus που είχαμε δει στο review της M3X.
Τέλος για την Gigabyte, το QuickBoost. Πρόκειται για 3 προκαθορισμένα προφίλ υπερχρονισμού που επιλέγονται χάρη στο εν λόγω πρόγραμμα και μας δίνουν άμεσα και εύκολα επιπρόσθετες επιδόσεις.
MSI P67A-GD65 OCing
MSI P67A-GD65. Η πιο δύσκολη από τις δύο. Μας έφερε θύμησες από την πάλαι ποτέ DFI εποχή. Μπορεί να έφτασε τους χρονισμούς που έπιασε η Gigabyte αλλά οριακά και με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία. Τα πάντα της έφταιγαν.
Σκηνή πρώτη: Θέλετε να αράξετε και να την αφήσετε να κάνει αυτόματα overclock μέσω του OcGenie;
Κινδυνεύετε να πάρετε το cpu στο χέρι από τα τεραβολτ που δίνει! Ακόμα και στο τελευταίο bios v1.7 το θέμα παραμένει. Μοιάζει να έχουν κάνει αντιγραφή τις ρυθμίσεις του P55 και των Lynnfield. Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με 32nm επεξεργαστές και όχι 45nm όπως οι Lynfield.
Για να καταλάβετε τι εννοούμε, στα 4.2Ghz που υπερχρονίζει τον 2600Κ η P67A-GD65 δίνει 1.35v vCore. Αυτό είναι αρκετά παραπάνω απ' όσο χρειαζόμαστε(1.31v) για να πιάσουμε τα 4.8Ghz με τον εν λόγο επεξεργαστή! Η συμβουλή μας είναι ότι αν θέλετε να υπερχρονίσετε την εν λόγω μητρική, τις κρίσιμες επιλογές τάσης περάστε τες χειροκίνητα.
Σκηνή δεύτερη: Είστε σίγουρος ότι το έχετε και θα της αλλάξετε τα φώτα;
Για αρχή πρέπει να απενεργοποιήσετε το APS και την επιλογή OverSpeed Protection που βρίσκεται στο μενού CPU Feature. Από εκεί και πέρα χρόνο να έχετε και την άκρη θα την βρείτε. Πάντως το vDrop βάλτε το στο Low για να ξέρετε τι βάζετε και τι δίνει.
TopTip: Η μητρική μεταξύ idle και load έχει σημαντικό vdroop. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να περνάει κανονικά ότι τεστ την υποβάλετε και με το που τελειώσει και βγει στο desktop να σας πετάξει μια ωραιότατη BSOD που θα είναι όλη δική σας. Στις εικόνες που ακολουθούν η διαφορά μεταξύ idle/load και Low vDrop/High vDrop.
Βεβαίως και η MSI δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύει την P67A-GD65 χωρίς μια σουίτα διαχείρισης μέσα από τα windows. Αναφερόμαστε στο γνωστό MSI Control Center που έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν και το οποίο έχει γίνει πιο "Εdward" από ποτέ. Απλά πανέμορφο!
Σημαντική η απουσία ρύθμισης πολλαπλασιαστών επεξεργαστή και μνήμης.
Τέλος, κρίναμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να παραθέσουμε ένα δείγμα του επεξεργαστή χωρίς το HyperThreading για να δούμε τις επιδόσεις του σε δύο δημοφιλή προγράμματα. Πιστεύουμε θα εκπλαγείτε, τόσο από τα αποτελέσματα, όσο και από τη διαφορά που κάνει το HT σε εφαρμογές που το χρησιμοποιούν. Στα παιχνίδια π.χ μας είναι αδιάφορο.
Cougar Point ή Got a Point;
Πάντα είχε την τάση να μας μπερδεύει αυτή η Intel με τα άπειρα chipsets, αρχιτεκτονικές, επεξεργαστές μοντέλα κ.ο.κ. Πλέον εκτός από τον τομέα της ονοματολογίας έχει βαλθεί να μας αποτελειώσει και στον τομέα των επιδόσεων. Δηλαδή η παραλογία ποια είναι;
Έχουμε ένα Χ58 το οποίο κοντεύει να τα χιλιάσει με οτιδήποτε τετραπύρηνο επεξεργαστή που βγήκε για αυτό να βρίσκει άμεσο ανταγωνισμό, ακόμα και να ξεπερνιέται, από την προηγούμενη middle range με το P55 και τους Lynnfield. Βέβαια πήρε το αίμα του πίσω με τον i7-980Χ, έναν φανταστικό επεξεργαστή, ο οποίος πλέον δέχεται το ανελέητο σφυροκόπημα της νέας middle range των Sandy Bridge και του P67! Άντε να έρθει το s2011, να κυκλοφορήσει και το Z68 και να είμαστε όλοι μια ωραία ατμόσφαιρα...
Αρκετά με τις αμπελοφιλοσοφίες όμως να αποφανθούμε για όσα είδαμε.
Intel i7-2600K: Πολλά υποσχόμενη νέα αρχιτεκτονική, αναμφισβήτητα εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλους τους τομείς αλλά με το κατάλληλο ψαλίδισμα για να ταιριάξει στο middle range. Θα περιμένουμε το s2011 για να δούμε τι μπορεί πραγματικά να κάνει σε όλη του την έκταση.
Intel P67/Η67: Δεν είδαμε καμιά ιδιαίτερη διαφορά από το P55. Δύο παραπάνω χαρακτηριστικά και αυτό είναι όλο. Το Braidwood το πήρε το εύρηκα;
Intel DP67DE: Η μητρικής της κατασκευάστριας. Δεν έχουμε να σχολιάσουμε κάτι. Meant for business απλά. Τιμολογείται στα 105€
Gigabyte P67A-UD4: Αρχικά μια πανέμορφη μητρική. Ο άνετος και πολλά υποσχόμενος overclocker της δοκιμής. Πολύ καλό λογισμικό και υποστήριξη. Μέτρια επεκτασιμότητα και χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να την ξεχωρίζουν όπως το OcGenie της MSI. Τιμολογείται στα 184€
MSI P67A-GD65: H Μillitary Class της παρέας. Βρίθει από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, υλικά, κουμπάκια, θύρες κ.ο.κ. Θα αποτελέσει τόσο τη μητέρα ενός gaming rig όσο και ενός SOHO Workstation. Όχι η κορυφαία επιλογή για τον οverclocker αλλά η καταλληλότερη για να "τη λέτε" στον Χλιδάνεργο φίλο σας που δεν έχει Puppy Run το BIOS του.
Καλό είναι να έχετε το νου σας για νεότερα bios μιας και οι μηχανικοί της MSI βγάζουν σωρηδόν για να λύσουν διάφορα προβλήματα. Τιμολογείται στα 180€
Ευχαριστούμε την Intel, την MSI και την Gigabyte για την παραχώρηση των δειγμάτων της παρουσίασης
Καρόπουλος(NoDsl)Διονύσιος
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now