Εισαγωγή
Σύμφωνα με τα επίσημα standards της JEDEC, οι μνήμες τύπου DDR 5 λειτουργούν με ταχύτητα έως 4800MT/s. Οι επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel υποστηρίζουν επίσημα ταχύτητα RAM 5600MT/s ενώ οι αντίστοιχοι επεξεργαστές AMD Ryzen της σειράς 7000, 5200MT/s.
Εν τούτοις, τόσο η Intel όσο και η AMD διαφημίζουν την υποστήριξη ταχύτερων RAM, μέσω ειδικών προφίλ που ενσωματώνονται σε αυτές και που ουσιαστικά δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στη μητρική για να κάνει έναν υπερχρονισμό του ελεγκτή μνήμης του επεξεργαστή, με τρόπο σχετικά ασφαλή και εγγυημένο.
Για τη φιλοσοφία του πράγματός, πολύ με ενοχλεί που και οι 2 εταιρίες θέλουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Από τη μία διαφημίζουν τις σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες υποστηριζόμενης μνήμης, από την άλλη τις ονομάζουν overclocking, νίπτοντας τας χείρας των αν ο δικός σου επεξεργαστής τύχει (ατυχήσει) να έχει ελεγκτή μνήμης που δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Σου λένε, εμείς εγγυόμαστε τις ταχύτητες μνήμης 5600MT/s ή 5200MT/s, αλλά σου πουλάνε υποσχέσεις για τις μεγαλύτερες ταχύτητες που μπορεί να επιτευχθούν, με δική σου ευθύνη και τυπικά με απώλεια της εγγύησης. Καθώς είναι αδύνατο να αποδείξουν σε τι ταχύτητα δούλευε η μνήμη σε κάθε επεξεργαστή που χάλασε, ο στόχος τους δεν είναι η απώλεια εγγύησης αλλά η μη επιστροφή του επεξεργαστή ως ελαττωματικού αν δεν μπορεί να υποστηρίξει τις υψηλότερες από τις επίσημα υποστηριζόμενες ταχύτητες μνήμης.
Τέλος πάντων, η Intel ονόμασε τα εν λόγω προφίλ που ενσωματώνονται στις RAM για να επιτευχθεί αυτός ο υπερχρονισμός του ελεγκτή μνήμης XMP και τα χρησιμοποιεί από την εποχή των μνημών DDR3 έως και στις σύγχρονες DDR5. Η AMD ονόμασε τα δικά της αντίστοιχα προφίλ EXPO, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στις μνήμες DDR5.
Έτσι, οι κατασκευαστές μνημών RAM ενσωματώνουν στα προϊόντα τους είτε προφίλ XMP είτε προφίλ EXPO και τα πουλάνε αντίστοιχα για χρήση με επεξεργαστές Intel ή AMD.
Κάποιοι κατασκευαστές όμως, ενσωματώνουν και τα 2 προφίλ, XMP και EXPO, στα ίδια RAM kits, προσφέροντας την ευελιξία της χρήσης τους με κάθε νέας γενιάς επεξεργαστή - κάτι που βρίσκω πολύ βολικό και απορώ γιατί δεν το κάνουν όλοι. Ίσως κάποιοι προτιμούν να προσφέρουν στην αγορά ξεχωριστά RAM kits για Intel και AMD για να μπορούν να τα εξοπλίζουν αντίστοιχα με τα βέλτιστα RAM chips για τον κάθε τύπο επεξεργαστή αλλά είμαι πλέον πολύ κυνικός για να πιστέψω ότι αυτό είναι το κίνητρο και όχι η επιδίωξη επιπλέον κέρδους.
Σε κάθε περίπτωση, σήμερα έχουμε στον πάγκο των δοκιμών ένα kit μνημών DDR5 από την Kingston που ενσωματώνει και τα 2 προφίλ. Πρόκειται για το kit Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36. Το κιτ αποτελείται από 2 modules των 16GB και προσφέρεται με αλουμινένιες ψύκτρες, είτε σε μαύρο είτε σε λευκό χρώμα, χωρίς RGB.
Η απουσία RGB δίνει στις συγκεκριμένες μνήμες χαμηλό προφίλ και συμβατότητα με όλες τις ψήκτρες επεξεργαστή. Για όποιους θέλουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά και RGB, η εταιρία προσφέρει τη σειρά Fury Beast DDR5 RGB, με αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Φωτογράφιση
Οι Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 έρχονται στην βασικότερη και απλούστερη συσκευασία μνημών, ένα απλό κέλυφος από διάφανο πλαστικό, του οποίου τα 2 μέρη μένουν ενωμένα χάρη σε ένα χάρτινο αυτοκόλλητο που αγκαλιάζει το πάνω μέρος και επεκτείνεται μερικώς στο κάτω μέρος.
Το αυτοκόλλητο περιλαμβάνει πληροφορίες για τη μάρκα και το μοντέλο των μνημών, καθώς και τη χώρα κατασκευής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά όπως την ταχύτητα, τους βασικούς χρονισμούς και την τάση λειτουργίας.
Μέσα στο κέλυφος, υπάρχει ένα μικρό φυλλάδιο με βασικές οδηγίες εγκατάστασης από τη μία πλευρά και βασικές πληροφορίες σχετικά με τη μη μεταβιβάσιμη, ισόβια εγγύηση από την άλλη, σε 30 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής.
Τα RAM modules διαθέτουν μαύρο PCB και, στην περίπτωση του δείγματος που έχω στα χέρια μου, μαύρες αλουμινένιες ψύκτρες. Το μικρό αυτοκόλλητο στη μία πλευρά, δυστυχώς, δεν παρέχει ουσιαστικές πληροφορίες στο χρήστη σχετικά με τους χρονισμούς, αλλά αναφέρει τον κωδικό του μοντέλου και την τάση λειτουργίας που είναι 1.35V.
Η ψύκτρα χρησιμοποιεί αυτοκόλλητα heat pads για να απάγει τη θερμότητα, κάνοντας τη μη καταστροφική αποσυναρμολόγησή της αδύνατη. Βλέπουμε στις παρακάτω φωτογραφίες ότι το PCB έχει chips μόνο στη μία πλευρά, αλλά δεν μπορούμε να δούμε κάτι παραπάνω.
Ρώτησα την Kingston ποια ακριβώς είναι τα chips μνήμης που χρησιμοποιεί στο εν λόγω kit, αλλά η απάντησή τους ήταν ότι "η εταιρία εγγυάται τις διαφημιζόμενες ταχύτητες, ανεξάρτητα από το ποια chips μνήμης χρησιμοποιούνται". Αυτό υποδεικνύει ότι η εταιρία ίσως να μη χρησιμοποιεί πάντα τα ίδια chips μνήμης για την παραγωγή του εν λόγω kit αλλά οποιαδήποτε chips καλύπτουν τις προδιαγραφές του kit και είναι διαθέσιμα.
Η αρνητική συνέπεια του παραπάνω είναι ότι αν κάποιος χρήστης ψάχνει για ένα kit μνήμης που χρησιμοποιεί συγκεκριμένα chips, δεν μπορεί να βασιστεί στο εν λόγω kit.
Το θετικό, για όλους τους υπόλοιπους χρήστες που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, οι οποίοι δεν γνωρίζουν και δεν ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα chips μνήμης, είναι ότι ανάλογα του ποια chips χρησιμοποιούνται, είναι πιθανόν οι προδιαγραφές αυτών να υπερβαίνουν τις διαφημιζόμενες για το kit. Θα το δούμε αυτό, παρακάτω.
Χαρακτηριστικά
Προς το παρόν, ας δούμε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι προδιαγραφές. Ο παρακάτω πίνακας είναι από την ιστοσελίδα της εταιρίας και δείχνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σειράς Kingston Fury Beast DDR5.
Το δείγμα που έχω στα χέρια μου, είναι το Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
Χωρητικότητα: 32GB - 2 modules των 16GB έκαστο
Ταχύτητα: 6000MT/s
CL: 36
tRCD: 38
tRP: 38
tRAS: 80
tRC: 118
Τάση λειτουργίας: 1.35V
Εδώ μπορείτε να δέτε το αναλυτικό Spec Sheet του προϊόντος.
Μεθοδολογία, Χρονισμοί, Ρυθμίσεις
Το σύστημα πάνω στο οποίο έγιναν οι δοκιμές βασίζεται στη μητρική ASUS Crosshair X670E Hero και χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή AMD Ryzen 9 7950X. Ως εκ τούτου, το προφίλ που χρησιμοποιήθηκε είναι το EXPO με ταχύτητα 6000MT/s. O SSD που χρησιμοποιήθηκε είναι ο Samsung 990 Pro 2TB και το τροφοδοτικό το Corsair AX1200.
Καθώς τα προφίλ XMP και EXPO στις Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 έχουν τις ίδιες ταχύτητες και χρονισμούς, τα αποτελέσματα σε συστήματα με επεξεργαστές της Intel πιθανότατα θα είναι αντίστοιχα, αν και δεν μπορώ να το πω αυτό με απόλυτη βεβαιότητα λόγω των διαφορών στην αρχιτεχτονική των δύο τύπων επεξεργαστών.
Για να έχουμε κάποια σημεία αναφοράς στις δοκιμασίες, χρησιμοποίησα 2 ακόμα kits μνημών με ταχύτητα 6000MT/s. Το πρώτο ήταν το Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MT/s CL30 AMD EXPO.
Το δεύτερο ήταν το Corsair Vengeance Platinum RGB 32GB (2x16GB) DDR5 6000MT/s CL30 AMD EXPO.
Όπως βλέπετε, τα 2 παραπάνω kits μνήμης έχουν πανομοιότυπες προδιαγραφές μεταξύ τους και υπερτερούν του Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 όσον αφορά τους χρονισμούς. Οι χρονισμοί του Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 φαίνονται παρακάτω. Οι δοκιμές έγιναν, φυσικά, με το ταχύτερο διαθέσιμο προφίλ EXPO.
Καθώς όμως ήμουν περίεργος να δοκιμάσω τη θεωρία μου ότι τα χρησιμοποιούμενα chips μπορεί κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τις διαφημιζόμενες προδιαγραφές, επιχείρησα να ορίσω χειροκίνητα τους βασικούς χρονισμούς σε αντίστοιχους με αυτούς που προσφέρουν τα παραπάνω kits της Corsair. Το δοκίμασα μάλιστα αρχικά χωρίς να ανεβάσω την τάση λειτουργίας από τα 1.35V στα 1.4V που χρησιμοποιούν εκείνα τα kits για να πετύχουν τους πιο σφιχτούς χρονισμούς.
Η απόπειρα υπερχρονισμού ήταν επιτυχής με την πρώτη προσπάθεια και μετά από ένα επιτυχημένο 30λεπτο stress test με το Cinebench R23, μπόρεσα να ολοκληρώσω όλα τα benchmarks που θα δείτε παρακάτω, με απόλυτη σταθερότητα.
Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι το δικό μου δείγμα μπορεί να ανταποκριθεί στον εν λόγω υπερχρονισμό και ότι ίσως η παρούσα παρτίδα του εν λόγω kit να φέρει chips ανώτερων προδιαγραφών από τις διαφημιζόμενες. Μπορεί όμως απλά να κέρδισα το silicone lottery. Μπορεί επίσης το δείγμα μου να ήταν σταθερό κατά το stress test και τα benchmarks αλλά να παρουσιάζει αστάθεια σε βάθος χρόνου κατά την καθημερινή χρήση - πχ ένα κόλλημα την εβδομάδα. Συνεπώς λάβετε το εν λόγω δεδομένο με έναν κόκκο αλατιού, όπως λένε οι Άγγλοι.
Σε κάθε περίπτωση, αυτοί είναι οι χρονισμοί των Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 με τον εν λόγω υπερχρονισμό και τα αποτελέσματα των δοκιμών θα περιλαμβάνονται στους αντίστοιχους πίνακες.
Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά τους χρονισμούς των kits μνημών που περιλαμβάνονται στα benchmarks...
...καθώς και τις αντίστοιχες τάσεις λειτουργίας.
Συνθετικά Benchmarks
Ξεκινάμε με τα συνθετικά benchmarks. Το AIDA64 δεν δείχνει ουσιώδη διαφορά στις επιδόσεις αλλά φαίνεται μια μικρή τάση να υπερτερούν τα kits με τους σφιχτότερους χρονισμούς, όχι όμως περισσότερο από το χειροκίνητα υπερχρονισμένο kit της δοκιμής.
Το Super Pi φαίνεται να έχει περισσότερη τυχαία διακύμανση του αποτελέσματος από ότι διαφορές λόγω χρονισμών, οπότε δε μας δίνει ουσιαστικές πληροφορίες.
Το wPrime όμως δείχνει αξιοσημείωτη σταθερότητα στα αποτελέσματά του καθώς και ουσιαστικό πλεονέκτημα για τα kits με τους σφιχτότερους χρονισμούς.
Το Fritz Chess Benchmark δείχνει πλέον την ηλικία του καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο 16 από τα 32 διαθέσιμα threads του επεξεργαστή και δε μας έδειξε κάποια διαφοροποίηση στις επιδόσεις των kits.
To benchmark του WinRAR επίσης δεν έδειξε ουσιαστικές διαφορές.
Παρομοίως, και το benchmark του Truecrypt δεν έδειξε ουσιαστικές διαφορές.
Στο Cinebench R23 βλέπουμε μια μικρή αλλά μετρήσιμη υστέρηση του Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 η οποία όμως εξαφανίζεται με τον χειροκίνητο υπερχρονισμό.
Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό όμως, στο Cinebench R24.
Benchmarks Προσομοίωσης Πραγματικής Χρήσης
Ας περάσουμε τώρα στα πιο ουσιαστικά benchmarks προσομοίωσης πραγματικής χρήσης.
Το PCMark10 Extended δείχνει μια σαφή υπεροχή των σφιχτότερων χρονισμών ειδικά στις δοκιμασίες productivity και - σε μικρότερο βαθμό - Digital Content Creation.
Το PCMark10 Applications δείχνει μικρότερο πλεονέκτημα των σφιχτότερων χρονισμών, που περιορίζεται κυρίως στη χρήση του Word.
To Procyon Office Productivity από την άλλη δεν έδειξε αντίστοιχο πλεονέκτημα.
Το Procyon Photo Editing είχε αρκετή διακύμανση μεταξύ των kits με ίδιους χρονισμούς ώστε να θεωρώ τα αποτελέσματά του αναξιόπιστα.
Τέλος, το Procyon Video Editing δεν έδειξε κάποια ουσιώδη διαφορά μεταξύ των kits.
Benchmarks Προσομοίωσης Gaming (3DMark)
Όσον αφορά τις πιθανές διαφορές στο gaming, χρησιμοποίησα τις δοκιμασίες του 3DMark.
Αρχικά χρησιμοποίησα κάποια από τα πιο ελαφρά benchmarks του 3DMark, με τα γραφικά του επεξεργαστή, όπου η RAM παίζει και το ρόλο της VRAM. Η ρύθμιση της ποσότητας της VRAM στο BIOS της μητρικής ήταν στο Auto.
Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, δεν υπήρχε μετρήσιμη διαφορά μεταξύ των διαφόρων kits.
Στη συνέχεια έτρεξα τα πιο απαιτητικά benchmarks του 3DMark, κάνοντας χρήση μιας υδρόψυκτης ASUS Strix RTX 4090 OC. Ούτε εδώ παρατηρήθηκαν διαφορές.
Τέλος, έτρεξα και τα πιο ελαφριά benchmarks με τη χρήση της ASUS Strix RTX 4090 OC και ούτε εδώ υπήρξε μετρήσιμο πλεονέκτημα των kits με σφιχτότερους χρονισμούς.
Συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει μετρήσιμη διαφορά μεταξύ kits μνημών 6000MT/s C36 και 6000MT/s C30, είτε χρησιμοποιούνται με CPU Graphics είτε με την πιο high end κάρτα γραφικών που είναι διαθέσιμη σήμερα.
Επίλογος
Το Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 είναι ένα kit μνημών RAM τύπου DDR5 που αποτελείται από 2 modules των 16GB και συνεπώς προσφέρει συνολική μνήμη RAM 32GB. Λειτουργεί σε ταχύτητα 6000MT/s και με βασικούς χρονισμούς 36-38-38-80-118, τόσο με τη χρήση προφίλ XMP για επεξεργαστές Intel όσο και EXPO για επεξεργαστές AMD. Η τάση λειτουργίας του είναι τα 1.35V.
Το kit έρχεται με αλουμινένια heat spreaders, είτε σε μαύρο είτε σε λευκό χρώμα, είναι χαμηλού προφίλ που το κάνει συμβατό με όλες τις ψύκτρες επεξεργαστή της αγοράς και δεν φέρει φωτισμό RGB.
Καθώς η εταιρία δεν προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το ποια chips μνήμης χρησιμοποιούνται και το μόνο που σχολίασαν σε σχετική ερώτησή μου είναι ότι η Kingston εγγυάται τις ταχύτητες που αναφέρονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως των ποιων chips μνήμης χρησιμοποιούνται, υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιούνται ανά παρτίδα όποια chips μνήμης είναι διαθέσιμα και καλύπτουν τις προδιαγραφές. Αυτό μπορεί να δυσαρεστήσει κάποιους χρήστες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν kits μνήμης με συγκεκριμένα chips αλλά δεν επηρεάζει την πλειοψηφία και μάλιστα μπορεί να συμβεί να χρησιμοποιηθούν chips μνήμης που επιτρέπουν πιο σφιχτούς χρονισμούς από τις προδιαγραφές.
Έτσι, στο συγκεκριμένο δείγμα που δοκίμασα εγώ, μπόρεσα με ευκολία να θέσω χειροκίνητα χρονισμούς 30-36-36-76-112, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί να ανεβάσω την τάση λειτουργίας από τα 1.35V στα 1.4V που απαιτούν τα άλλα kits μνήμης που δοκίμασα και τα οποία φέρουν αυτούς τους χρονισμούς.
Καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών, οι Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 επέδειξαν απόλυτη σταθερότητα και αξιοπιστία. Οι δοκιμές έδειξαν ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρχε ορατή διαφορά σε επιδόσεις λόγω των πιο χαλαρών χρονισμών έναντι των άλλων kits που δοκίμασα, οι οποίες εκμηδενίστηκαν με τον χειροκίνητο υπερχρονισμό του kit στους ίδιους βασικούς χρονισμούς. Όσον αφορά το gaming, ουδεμία διαφορά παρατηρήθηκε, τόσο με τη χρήση των γραφικών του επεξεργαστή όσο και με τη χρήση high end GPU.
Τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος review, το κόστος των Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 στην Ελληνική αγορά ξεκινάει από τα 118.84€ με τον ΦΠΑ, χωρίς τα μεταφορικά. Το κόστος αυτό είναι αρκετά ανταγωνιστικό σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού και γενικά καλό value for money. Αν λάβουμε υπ' όψιν την υπαρκτή αλλά όχι σίγουρη πιθανότητα καλύτερων επιδόσεων από ότι λένε οι προδιαγραφές, όπως συνέβη με το δείγμα μου, ακόμα καλύτερα.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36:
Πλεονεκτήματα
+ Προφίλ XMP για επεξεργαστές Intel και EXPO για επεξεργαστές AMD.
+ Μαύρα PCB και αλουμινένιες ψύκτρες σε μαύρο ή λευκό χρώμα.
+ Χαμηλό προφίλ που εξασφαλίζει συμβατότητα με όλες τις ψύκτρες επεξεργαστή.
+ Καλές επιδόσεις.
+ Απόλυτη σταθερότητα κατά τις δοκιμές.
+ Το δείγμα μου υπερχρονίστηκε άνετα και σταθερά σε χρονισμούς 30-36-36-76-112 με τη χρήση μόλις 1.35V.
Μειονεκτήματα
- Πιθανότητα να χρησιμοποιούνται διαφορετικά chips μνήμης ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τα οποία καλύπτουν τις προδιαγραφές του προϊόντος αλλά μπορεί να ενοχλεί μικρή μερίδα χρηστών που επιθυμούν τη χρήση συγκεκριμένων chips μνήμης.
- Απουσία φωτισμού RGB.
Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία των Kingston Fury Beast DDR5 32GB 6000MT/s C36 είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την Kingston για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Πολύμερος Αχανιώτης 06/11/2023
- 11
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now