Jump to content



  • Gigabyte GA-P67A-UD4 Preview - Sandy Bridge is coming... to town


    icon_gigabyte.png


    Επτά ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα σύμφωνα με τα Jumbo και περίπου ένα μήνα πρίν ο συνήθης ύποπτος MOS μας είχε ενημερώσει για την επερχόμενη γενιά των Ultra Durable 3 μητρικών της Gigabyte σχεδιασμένες για το s1155 και τους Intel Sandy Bridge. Σε αυτό το preview, έχουμε την ευκαιρία να δούμε απο κοντά τον βενιαμίν της high end σειράς της εταιρίας ονόματι GA-P67A-UD4.

     


    Ακόμα μια μητρική για τους ακυκλοφόρητους Sandy Bridge απο το TheLab, για τα μάτια σας μόνο!


    Πρωταγωνιστής και σε αυτή τη μητρική όπως στην MSI P67A-GD65 που παρουσιάσαμε τις προάλλες, είναι το ολοκαίνουργιο Intel P67 Express Chipset. Βεβαίως τι θα ηταν ο πρωταγωνιστής χωρίς το σωστό cast. Γι' αυτό η Gigabyte συνοδεύει το Intel P67 με αναβαθμισμένης ποιότητας και αναμφίβολης καλαισθησίας PCB, μαύρου χρώματος, αναβαθμισμένη τροφοδοσία 12+2 φάσεων για τον επεξεργαστή με χρήση DrMos, τις απαραίτητες υποδοχές usb3.0 / sata 6BGps και πλούσια βοηθήματα.
    Μεγάλος απών για τη μητρική της Gigabyte το UEFI bios λόγω χρήσης του παλιού & κλασσικού Award Bios της Phoenix Technologies. Βέβαια δεν γνωρίζουμε αν η Gigabyte αποφασίσει να κάνει μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, γι' αυτό ας μην βιαστούμε να την "κατηγορήσουμε".

    Bios: Gigabyte GA-P67A-UD4

    Όπως προαναφέραμε η Gigabyte GA-P67A-UD4 δεν έρχεται εφοδιασμένη με γραφικό UEFI bios. Βέβαια δεν υπολείπεται της λειτουργικότητας ενός EFI bios μιας και από το F6 bios και μετά υποστηρίζει κανονικά boot από 3+ΤΒ σκληρούς δίσκους που είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των EFI bioses.



    Τεχνικά Χαρακτηριστικά: Gigabyte GA-P67A-UD4


    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Gigabyte GA-P67A-UD4 όπως μας τα εμπιστευτηκε η κατασκευάστρια είναι τα εξής:

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Gigabyte GA-P67A-UD4
    Socket 1155
    Chipset
    Intel P67 Express chipset
    Super I/O iTE IT8728F
    Parallel ATA
    Κανένα
    Serial ATA Τέσσερα SATA-300 και δύο SATA-600 native απο
    το chipset (με δυνατότητα RAID 0, 1, 5, και 10).
    External SATA
    Δύο eSATA-600 μέσω του Marvell 88SE9128
    (με δυνατότητα RAID 0 και 1)
    USB 2.0 14 USB 2.0 ports
    USB 3.0
    Τέσσερις θύρες απο δύο NEC μPD720200
    Firewire (IEEE 1394) Καμία
    On-board audio
    Οκτώ κανάλια απο το Realtek ALC892 με παροχή εξόδων coaxial και optical SPDIF
    Τροφοδοσία EPS12V
    Slots
    Δύο PCI Express 2.0 x16 slots (Η πρώτη λειτουργεί σε x16/x8 και η δεύτερη σε x0/x8 (υποστηρίζοντας SLI και CrossFireX),
    δύο PCI Express v2.0 x1 και δύο απλές PCI μέσω του iTE IT8892E
    Memory Τέσσερις υποδοχές DDR3-DIMM (μέχρι 16 GB ταχύτητας DDR3-2133)
    Fan connectors
    Ένα τετράπινο για το CPU cooler και τρία τρίπινα για τα system fans
    Extra Features @Bios, Q-Flash, Xpress BiIOS Rescue, Download Center, Xpress Install, Xpress Recovery2, Easy Tune, Dynamic Energy Saver 2, Smart 6, Auto Green, X.H.D, On/Off Charge, Cloud OC, Q-Share
    Τιμή
    Θα ανακοινωθεί με την κυκλοφορία

     

     



    Στον προηγούμενο πίνακα είδαμε τα τυπικά χαρακτηριστικά της Gigabyte GA-P67A-UD4. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά ορισμένα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει:

    Ultra Durable 3


    Όπως αναφέραμε στην αρχή, η συγκεκριμένη γενιά μητρικών της Gigabyte έρχεται με την πιστοποίηση Ultra Durable 3. Αυτό σαν τεχνικά χαρακτηριστικά σημαίνει τέσσερα πράγματα:

    [*]Διπλάσιου πάχους χαλκό μεταξύ των στρωμάτων του PCB σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές(70μm έναντι 35)
    [*]Ιαπωνικοί Solid Caps σε όλη τη μητρική με 50000 ώρες ευδόκιμο ζωής
    [*]Χαμηλής αντίστασης (RDS on) mosfet
    [*]Πηνία με πυρήνα Φερρίτη

    Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα μικρότερες θερμοκρασίες, καλύτερα αποτελέσματα υπερχρονισμού, μεγαλύτερη αποδοτικότητα και λιγότερες ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές μεταξύ των συστημάτων της μητρικής μας.


    Dynamic Energy Saver 2


    Η συγκεκριμένη λειτουργία που μας προσφέρει η Gigabyte GA-P67A-UD4 αναφέρεται στη δυναμική διαχείριση της κατανάλωσης του συστήματός μας με τη βοήθεια πατενταρισμένου software & hardware. Όπως θα δούμε παρακάτω υπάρχει ειδικό chip επάνω στη μητρική που ανιχνεύει τη σύνθεση του υπολογιστή μας και αλλάζει δυναμικά, σε ένα εύρος 6-12, τις φάσεις τροφοδοσίας του επεξεργαστή μας όπως επίσης ρυθμίζει την κατανάλωση της GPU και των σκληρών δίσκων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιδόσεων/κατανάλωσης.


    Smart 6
    Πρόκειται για ένα πακέτο έξυπνων εφαρμογών που έχει συγκεντρώσει η Gigabyte για να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Οι εικόνες του interface που ακολουθούν απεικονίζουν τις λειτουργίες που θα παρέχει η εν λόγω σουίτα.

     

     

    Gigabyte Smart 6
     Quick Boot Menu με δύο επιλογές Bios και OS που η κάθε μία επιταχύνει κατά το δυνατόν την εκάστοτε λειτουργία To Smart Recorder καταγράφει την ενεργοποίηση του υπολογιστή μας από κάποιον ενώ είμαστε μακρυά. Έτσι θα ξέρετε πότε άνοιξε το PC ο μικρός σας αδερφός!

     


    Auto Green
    Πρόκειται για μια τεχνολογία της Gigabyte που στόχο έχει τη δυναμική διαχείριση του συστήματός σας. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι με τη χρήση Bluetooth. Ορίζετε το κινητό σας ώς το Auto Green Key και όταν απομακρύνεστε απο αυτόν και το κινητό σας βγαίνει εκτός range του Bluetooth τότε αυτός μπαίνει στο ανάλογο Mode που του έχετε ορίσει. Suspend to Ram ή StandBy. Κρίμα που δεν τον ανοίγει κιόλας όταν καθόμαστε κοντά του.


    eXtreme Hard Drive(X.H.D)


    Πρόκειται για μια λειτουργία της GA-P67A-UD4 κατά την οποία προσθέτει στο υπάρχον Raid configuration τον νεοαποκτηθέντα σκληρό δίσκο σας και βελτιστοποιεί τα Read/Write του Array αυτόματα.

    Εικόνες: Gigabyte GA-P67A-UD4

    box_front-485800703.png

    box_back.png


    Η συσκευασία της Gigabyte GA-P67A-UD4. Πολύ όμορφος συνδυασμός χρωμάτων που κερδίζει εύκολα τα βλέμματα.


    acc-27375821.png


    Τα περιεχόμενα. Τέσσερα καλώδια sata, το backpanel ένα user manual και δύο quick installation guides. Όμορφη προσθήκη τα αυτοκολλητάκια με το λογότυπο της εταιρίας & το σήμα της Dolby Laboratories λόγω υποστήριξης των προδιαγραφών από το ALC892 HD Audio chip με το οποίο εφοδιάζεται η GA-P67A-UD4. Το καλύτερο απ' όλα όμως είναι ότι τα έγγραφα περιέχουν οδηγίες και στα Ελληνικά σε αντίθεση με την MSI. ΜΠΡΑΒΟ στην Gigabyte που δείχνει να σέβεται τον Έλληνα καταναλωτή.


    UD4_1.png

    UD4_2.png


    Η Gigabyte GA-P67A-UD4 απο δύο οπτικές γωνίες. Απίστευτα όμορφη μητρική με το μαύρο ματ pcb και τις ανοδιωμένες πινελιές στις ψύκτρες. Εκτός από εμφάνιση όμως το pcb φέρει την σφραγίδα Ultra Durable 3 που σημαίνει οτι το πάχος των copper layers μεταξύ των στρωμάτων του pcb έχει διπλασιαστεί από 35 μικρά σε 70! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί σχεδόν το διπλάσιο ρεύμα απ' ότι μπορεί ένα layer των 35μικρών αφού έχει λιγότερες απώλειες. Well Done Gigabyte!

    UD4_front-1362446604.png

    UD4_back.png


    Όψη και κάτοψη της μητρικής. Σχεδόν καρμπόν με την MSI P67. To μόνο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε είναι το να καλύπτει η ψύκτρα τα δύο κοντινά στο επεξεργαστή memory slots. Επίσης η μπαταρία δεν είναι σε καλό σημείο. Με dual slot vga χάνετε τη δυνατότητα να τη βγάλετε. Πρέπει πρώτα να βγεί η κάρτα για να μπορεί να βγεί η μπαταρία.


    IO.png


    Ακόμα μια εικόνα σχεδόν καρμπόν της MSI. PS/2, οκτώ USB 2.0 ports, έξοδοι coaxial / optical SPDIF, δύο eSATA-300 ports, μια Gigabit Ethernet, δύο USB 3.0(μπλέ) και αναλογικές εξόδους ήχου 7.1. Λείπουν το εξωτερικό κουμπί για clear CMOS και η μια FireWire (IEEE1394) που προσέφερε η πρόταση της MSI
    Αναλυτικά: Gigabyte GA-P67A-UD4


    Ώρα να εμβαθύνουμε περισσότερο στη μητρική:

    controllers1-2046114934.png


    Αντί για τον ASMedia ASM1083 σαν PCI controller, η Gigabyte έχει προτιμήσει τη λύση της ITE με κωδικό IT8892Ε. Ομοίως με την P67A-GD65, η GA-P67A-UD4 εξοπλίζεται με Dual Bios και χρησιμοποιεί τον NEC μPD720200F1 για τις δύο οπίσθιες και τις δύο εμπρόσθιες usb3.0. Αν το κουτί σας διαθέτει θύρες usb3.0 υπάρχει υποδοχέας επάνω στη μητρική ανάλογος με αυτόν που είχαμε δεί στην MSI. Δυστυχώς δεν μας παρέχεται κάποιο Backpanel για να να κάνουμε χρήση των δύο usb3.0 που μας δίνει ο εμπρόσθιος μPD720200F1 σε περίπτωση που το κουτί μας δεν διαθέτει υποδοχείς.


    controllers.png


    Μαζεμένοι στην πίσω πλευρά της μητρικής οι ελεγκτές για ήχο, Usb3.0, ΙΟ και Ethernet. Πάνω από τον NEC μPD720200F1 που αχνοφαίνεται στο βάθος συναντάμε τον Marvel 88SE9128 για τα δύο eSata 6GBps



    1155PhaseController.png

    phaseSwitch-583907485.png


    Αριστερά και δεξιά από τα memory slots συναντάμε δύο controller chips μαζί με έξι phase leds για ένδειξη των χρησιμοποιούμενων φάσεων. Αριστερά έχουμε τον super I/O controller της ΙΤΕ με κωδικό iTE IT8275E αγνώστων λοιπών στοιχειών που η Gigabyte αναφέρει ότι ευθύνεται για το Phase switching της μητρικής και από την άλλη έχουμε τον 6-κάναλο ISL6366 phase controller της Interstil. Το κάθε κανάλι του οδηγεί ένα ζεύγος απο τα DrMos της GA-P67A-UD4 που μας δίνουν "12 φάσεις" τροφοδοσίας. Κατά πόσο θεωρείται κανονικό 12phase σηκώνει συζήτηση.


    1155_DrMos-410651065.png


    Κοντινό στο s1155 και στη γύρω περιοχή. "12+2" φάσεις τροφοδοτούν τον επεξεργαστή της GA-P67A-UD4 και για πρώτη φορά η Gigabyte φαίνεται να αναγνωρίζει την αποδοτικότητα των DrMos και να τα χρησιμοποιεί σε προϊόντα της. Όλα τα DrMos καλύπτονται απο ψύκτρες που χρησιμοποιούν heatpipe για τη μεταφορά θερμότητας. Πρόκειται για τα https://www.vishay.com/docs/64981/sic769cd.pdf

    της Vishay και φαίνεται να λειτουργούν στο 1MHz, ομοίως με αυτά της MSI P67A-GD65.


    hs.png



    P67_ud4.png


    Κοινός παρονομαστής, το Intel P67 Express chipset. Εδώ "ντυμένο" στα μαύρα.[/CENTER]

    Επίλογος
    logos.png?m=1292626830



    Η ώρα της κρίσης για την Gigabyte GA-P67A-UD4. Ας αρχίσουμε με τα της εμφάνισης.

    Αν ήταν αν διαλέξουμε μεταξύ των δύο μητρικών που έχουμε δει ως τώρα με κριτήριο την εμφάνιση, θα αγοράζαμε την GA-P67A-UD4 με κλειστά τα μάτια. Μόνο μια ROG ή μια Classified θα μπορούσε να αποσπάσει το βλέμμα μας από επάνω της και αυτό με δυσκολία.
    Από θέμα επιδόσεων και κατασκευής, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, έχουμε μεγαλύτερες προσδοκίες από την GA-P67A-UD4 απ' ότι από την P67A-GD65. Περισσότερες φάσεις, καλύτερο pcb και ισάξια δευτερεύοντα components που μας κάνουν να ανυπομονούμε να τη δοκιμάσουμε σε "ζόρικες" καταστάσεις.
    Τα βοηθήματα λογισμικού είναι καλές προσθήκες αν και αμφίβολη η χρησιμότητά τους στην πλειοψηφία των χρηστών. Δεν παύουν να παρέχουν όμως χρήσιμες ευκολίες.
    Σαν γενική εικόνα, η Gigabyte φαίνεται να έχει δώσει μεγαλύτερη βάση στις επιδόσεις και την κατανάλωση ενώ η MSI με την P67A-GD65 προσφέρει ένα πιο all around και εύκολο προϊόν με την έξτρα Firewire, το USB3.0 BackPanel, το oc genie2 κλπ.

    Τέλος, και σε αυτή τη μητρική παρατηρούμε το ίδιο λειτουργικό πρόβλημα όπως σε όλες τις Intel P67 based μητρικές που έχουμε δει έως τώρα. Αναφερόμαστε στην απόσταση μεταξύ s1155 και memory slots που δεν επαρκεί για ψύκτρα οριζόντιου προσανατολισμού.

    Όπως και να έχει η αλήθεια θα λάμψει στο επερχόμενο RoundUp οπότε όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά,
    Stay Tuned!


    Ευχαριστούμε την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος της παρουσίασης

    Καρόπουλος (NoDsl) Διονύσιος

    Συντελεστές Review
    Reviewers: NoDsl
    Photographers:
    Editing:
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Samsung 990 pro m.2

    Καλημερα και καλές Γιορτές. Αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το λαπτοπ μου και τον m.2 990pro. Ενω μέσα στο bios τον βλεπει κανονικά , στον υπολογιστη μου δεν τον βλεπω πουθενα. Το λαπτοπ μου εχει 2 υποδοχες.Ενα που ειναι το λειτουργικό και εχει εναν m.2 2242 , και και αλλη υποδοχη που δέχεται εναν 2280 Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD512 RTX3050-6GB W11 3Y-PremiumCare WWW.E-LENOVO.GR Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD5

    def
    def
    Συσκευές Αποθήκευσης 1

    YouTube premium (India)

    Βρήκα έναν τύπο στο discord που μένει μόνιμα στην ινδια και μου έκανε έναν Google acc,. βάζοντας και μια κάρτα με Ρουπίες για συνδρομή 2 μήνες. Μου ενεργοποίησε και συνδρομή στο yt premium family και μου λέει ότι: αν θέλω να βάλω στην οικογένεια καποιον ήδη υπάρχον google λογαριασμό, θα πρέπει γυρίσω το region σε Ινδικό, ενώ αν θέλω να προσθέσω ολοκαίνουργιο google acc αυτόν θα πρέπει να τον δημιουργήσω με VPN Ινδίας. Τι φάση δεν βγάζει νόημα όλο αυτό. Γιατί να θέλει VPN ο νέο ενώ θα είναι κομπλ

    skepasti21
    skepasti21
    Internet & Τηλεφωνία 20

    Σπασμένη οθόνη υπολογιστη

    Εχει σπάσει η οθόνη του υπολογιστή μου και ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει να την επισκευάσω ή αν πρέπει να πάρω καινούργια 

    George05
    George05
    Οθόνες & Projectors 3

    Memtest86+ πόσα pass?

    Καλησπέρα σε όλους.   Τις τελευταίες 3 ημέρες, κάνουν τα w7 κάτι επανεκκινήσεις με BSOD λίγων δευτερολέπτων να προηγείται πριν την επανεκκίνηση. Απ' ό,τι γκουγκλαρα, μια πιθανή αιτία είναι η η RAM. Έχω 2 modules στη μητρική (2 x 2048MB). Το σύνολο 4GB RAM.   Έβαλα να τσεκαρω πριν λίγο μαζί και τα δύο modules, όπως ακριβώς όταν δουλεύει ο υπολογιστής. Πέρασε το πρώτο pass χωρίς error. Εάν ήταν θέμα μνήμης, δεν θα έπρεπε να μου έχει βγάλει το Memtest86+ έστω και ένα λάθος αφού

    serpico75
    serpico75
    Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5 3

    Η καρτα γραφικων ειναι η αιτια?

    καλησπερα , η καρτα γραφικων ειχε 3 hdmi ports 1 display port  και ενα dvi d και στις 3 θυρες hdmi που εχουν δοκιμαστει με 2 hdmi καλωδια γινονται τα εξης  , και στα 3 ports οταν κλεινω  το pc μου Βγαζει η οθόνη check signal cable  και μετα απο μερικα λεπτα κλείνει εντελώς., οχι sleep mode που αναγοβηνει το φωτακι της οθονης ,  2) στα 2 Ports  οταν ανοιγω το pc δεν φενεται  αυτου που σου βγαζει την μαρκα της μητρικης και το press f2 για bios ,μπαινει κατευθειαν στα windows και επισης α

    Simon_says
    Simon_says
    Κάρτες Γραφικών 60
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.