Jump to content



  • Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 Review


    Εισαγωγή

     

    Θυμάμαι όταν έστηνα τον πρώτο μου υπολογιστή με DDR4. Ήθελα το καλύτερο και ομορφότερο που μπορούσα να βρω και φυσικά αυτό σημαίνει ότι οδηγήθηκα με μαθηματική ακρίβεια στις Dominator Platinum της Corsair

     

    Αρκετά χρόνια μετά, στην εποχή του all things RGB, και αφού η Corsair έχει κάνει RGB σχεδόν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της, ήρθε η σειρά και των εικονικών Dominator να πάρουν το χρίσμα του πολύχρωμου φωτός. 

     

    Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18!

     

     

    Τι περιμένουμε από τις Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18; Σαφώς περιμένουμε εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς η Corsair παραδοσιακά επιλέγει πολύ αυστηρά τα chips που χρησιμοποιεί στις ναυαρχίδες των μνημών της. Αλλά σίγουρα περιμένουμε και το κάτι παραπάνω στον τομέα του RGB, καθώς η Corsair δεν καθυστέρησε άδικα την υιοθέτηση του πολύχρωμου φωτισμού για τη σειρά Dominator.

     

    Ακολουθήστε μας σε αυτό το review για να δούμε αν επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες μας!

     

     

    Φωτογράφιση

     

    Η συσκευασία των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 είναι τόσο ιδιαίτερη όσο και οι ίδιες οι μνήμες. Ένα τετράγωνο χαρτονένιο πλαίσιο με κομμένες τις 4 γωνίες έτσι ώστε να σχηματίζει ένα μη κανονικό οκτάγωνο φιλοξενεί 2 αντίστοιχου σχήματος πυκνά αφρολέξ, τα οποία στηρίζουν τις 4 διάφανες, πλαστικές θήκες των μνημών.

     

    Το χαρτόνι είναι κυρίως μαύρο, με λευκά γράμματα που περιγράφουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το προϊόν, ενώ ο RGB χαρακτήρας τονίζεται από την πολύχρωμα φωτισμένη μνήμη και το λογότυπο του iCUE στο εμπρός μέρος.

     

    01.jpg02.jpg

     

    03.jpg

     

    Οι μνήμες είναι χρώματος μαύρου σατινέ, με το λογότυπο της εταιρίας λίγο πιο γυαλιστερό και μόνο ένα αυτοκόλλητο στη μια πλευρά με τις βασικές πληροφορίες του μοντέλου.

     

    Οι ψύκτρες έχουν επανασχεδιαστεί με εξαιρετικό γούστο και διατηρούν το iconic της σειράς, φέρνοντάς το όμως στο μοντέρνο του σήμερα.

     

    04.jpg05.jpg

     

    09.jpg10.jpg

     

    06.jpg

     

    12.jpg13.jpg

     

    Εδώ τις βλέπουμε τοποθετημένες στον υπολογιστή όπου και θα δοκιμαστούν στην πορεία του Review.

     

    24.jpg

     

     

    Στα ενδότερα

     

    Όπως οι προκάτοχοί τους, οι Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 φέρουν ψύκτρες που συναρμολογούνται με βίδες. Και όπως όλοι ξέρουμε, ουδείς reviewer του TheLab.gr μπόρεσε ποτέ να αντισταθεί στη σαγήνη του ξεβιδώματος.

     

    4 βίδες και 4 καλοσχηματισμένα παξιμάδια αργότερα...

     

    14.jpg15.jpg

     

    ...και μπορούμε να αφαιρέσουμε τα 2 αλουμινένια τμήματα σχήματος Π που κρατάνε τις ψύκτρες στη θέση τους. Θεωρητικά οι ψύκτρες θα έπρεπε να αφαιρεθούν τώρα με ένα μικρό τράβηγμα, ίσα για να "ξεκολλήσει" το thermal pad που σίγουρα υπάρχει ανάμεσα στα chip της μνήμης και την ψύκτρα. Σωστά;

     

    16.jpg17.jpg

     

    Αμ δε! Όπως και στις προκατόχους των, οι Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 χρησιμοποιούν ισχυρό αυτοκόλλητο thermal pad που απαιτεί κάποια προσπάθεια για να αφαιρεθεί, ειδικά αν δε θέλουμε να καταστραφεί εντελώς.

     

    Εντάξει, κατανοητό ότι οι μνήμες δεν έχουν τμήματα που μπορεί να χρειαστούν παρέμβαση από το χρήστη, αλλά ο λόγος της χρήσης κόλλας εκεί που υπάρχουν και σταθεροποιούν την κατασκευή 4 περαστές βίδες, μου διαφεύγει.

     

    Τέλος πάντων, αφού ξεκολλήσαμε την καλομελετημένη ψύκτρα, βλέπουμε ότι σε αυτή την πλευρά το module φέρει 8 chip μνήμης.

     

    18.jpg19.jpg

     

    Μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει τον χαρακτηριστικό κωδικό K4A8G085WB-BCPB. Μια γρήγορη αναζήτηση δείχνει ότι πρόκειται για chip της Samsung με χωρητικότητα 8Gb (Gigabits), δηλαδή 8Gb : 8Gb/GB = 1GB (Gigabyte). Θεωρητικά πρόκειται για DDR4 chips συχνότητας 2133MHz και τάσης λειτουργίας 1,2V, αλλά η Corsair έχει επιλέξει τα chips που μπορούν να φτάσουν με ασφάλεια τα 3600MHz, χρησιμοποιώντας 1.35V.

     

    Δεδομένου ότι το κιτ μας διαθέτει 4 αρθρώματα και έχει συνολική χωρητικότητα 32GB, το κάθε άρθρωμα έχει χωρητικότητα 32GB : 4 = 8GB. Και αφού στη μία πλευρά το άρθρωμα που ανοίξαμε φέρει 8 chip του 1GB, δηλαδή συνολική χωρητικότητα 8GB, στην άλλη πλευρά περιμένουμε να δούμε...

     

    20.jpg

     

    ...κανένα chip μνήμης. Είναι πιθανόν ότι στα αρθρώματα των 16GB, θα συναντούσαμε άλλα 8 chip στη δεύτερη πλευρά.

     

    Αυτό που είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε σε αυτή την πλευρά, είναι η μικρή λευκή υποδοχή στο άνω αριστερό τμήμα, στην οποία εισέρχεται μια καλωδιοταινία που συνδέει με το άθρωμα ένα εύκαμπτο PCB το οποίο καλύπτει όλο το κάτω μέρος του διαχυτή (υπόλευκου πλαστικού) μέσα από το οποίο περνάει το φως των RGB LEDs. 

     

    Τα LEDs είναι μικροσκοπικά και πάνω σε αυτό το εύκαμπτο PCB. Πρόκειται για 12 (!) Cappelix LEDs που μπορούν να ελεγχθούν ξεχωριστά το καθένα, προσφέροντας μεγάλη ευελιξία στο φωτισμό!

     

    22.jpg

     

     

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Τα χαρακτηριστικά των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specs.png

     

     

    Corsair iCUE και RGB φωτισμός

     

    Κατ' αρχάς, για να λειτουργήσει ο έλεγχος του RGB φωτισμού των αρθρωμάτων, και εφόσον αυτό γίνεται κατ' ευθείαν μέσω των DIMM Slot της μητρικής, χωρίς επιπλέον καλώδια, πρέπει να μπορεί η μητρική να γράψει στο SPD των αρθρωμάτων. Αυτό προϋποθέτει ενεργοποίηση της δυνατότητας μέσω του BIOS της μητρικής. Στην ASUS Rampage V Extreme αυτό γίνεται με την ενεργοποίηση του DRAM SPD Write.

     

    BIOS.png

     

    Ο έλεγχος του φωτισμού των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 μπορεί να γίνει μέσα από αρκετά προγράμματα ελέγχου RGB που παρέχονται μαζί με τις διάφορες RGB μητρικές, και έτσι να έχουμε και συγχρονισμό φωτισμού με αυτές. Η Corsair όμως ενσωματώνει τον έλεγχο και στο δικό της εξαιρετικό πρόγραμμα ελέγχου και ρύθμισης των συσκευών της, το Corsair iCUE.

     

    Ανοίγοντας το iCUE, βρισκόμαστε στην επιλογή HOME του βασικού μενού, όπου βλέπουμε τις υποστηριζόμενες συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο σύστημά μας.

     

    01.png

     

    Επιλέγουμε Dominator Platinum RGB Από τις συσκευές (DEVICES) και έχουμε ένα μενού με 5 επιλογές στα αριστερά (κάτω από το προφίλ) και την εικόνα ενός αρθρώματος των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 με 4 ενδείξεις θερμοκρασίας στα δεξιά του.

     

    Οι θερμοκρασίες είναι, προφανώς, μια για κάθε εγκατεστημένο άρθρωμα.

     

    02.png

     

    Δεξιά από κάθε θερμοκρασία υπάρχει ένα μικρό μενού που χαρακτηρίζεται από 3 παύλες. Ενεργοποιώντας τις δύο επιλογές που περιέχει αυτό το μενού κάνουμε εμφανή τη συγκεκριμένη πληροφορία στο Dashboard και στο iCUE Space, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

     

    03.png

     

    Η πρώτη επιλογή στο μενού που είδαμε αριστερά, αφορά την εγκατάσταση των αρθρωμάτων στο σύστημά μας και ονομάζεται DIMM SETUP.

     

    Σε αυτό, μπορούμε να επιλέξουμε την τοπολογία των υποδοχών μνήμης της μητρικής μας, σε σχέση με την υποδοχή του επεξεργαστή, καθώς και το σε ποιες υποδοχές μνήμης έχουμε εγκαταστήσει αρθρώματα και τη φορά τους (προς τα πάνω ή προς τα κάτω, σε σχέση με την εγκοπή που έχουν στο κάτω μέρος τους).

     

    04.png

     

    Υπάρχουν επιλογές τοπολογίας για κάθε είδος μητρικής που έχει κυκλοφορήσει έως τώρα.

     

    05.png

     

    Αφού ρυθμίσουμε την τοπολογία, ανάλογα με τη μητρική μας και την τοποθέτηση των αρθρωμάτων, προχωράμε στο δεύτερο στοιχείο του μενού στα αριστερά, που αφορά τα εφέ του φωτισμού (LIGHTING EFFECTS).

     

    Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα, έχουμε να επιλέξουμε από μια πληθώρα προκαθορισμένων (PREDEFINED) εφέ, καθώς και από κάποιων προσαρμόσιμων (CUSTOM) εφέ. Υπάρχουν βέβαια και τα εφέ της τρίτης λίστας, της λίστας του ενοποιημένου φωτισμού (LIGHTING LINK) που εφαρμόζει κάποια (τα περισσότερα) από τα προκαθορισμένα εφέ σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές της Corsair που υποστηρίζουν φωτισμό RGB.

     

    Πάνω από το μενού των εφέ φωτισμού, βλέπουμε την τοπολογία των αρθρωμάτων, όπως την ορίσαμε προηγουμένως. Μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε και όσα θέλουμε από τα 4 αρθρώματα και να εφαρμόσουμε το κάθε εφέ και μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα εφέ θέλουμε, σε επίπεδα (layers).

     

    06.png

     

    Όμως αυτές οι φαινομενικά πολλές επιλογές όσον αφορά το φωτισμό, μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερες.

     

    Ας κάνουμε μια μικρή παράκαμψη στην επιλογή των ρυθμίσεων (SETTINGS) του βασικού μενού και συγκεκριμένα στο πάνω μέρος της σελίδας του, όπου βρίσκονται οι ρυθμίσεις της συσκευής, εν προκειμένω των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18.

     

    Οι μόνες επιλογές είναι η βασική ρύθμιση της μέγιστης φωτεινότητας, η ενεργοποίηση του πλήρους ελέγχου μέσω λογισμικού και η αναβάθμιση του firmware των αρθρωμάτων, εφ' όσον υπάρχει νεότερο, μέσω του διαδικτύου.

     

    Αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η ενεργοποίηση του πλήρους ελέγχου μέσω λογισμικού. Αυτό που κάνει, όπως περιγράφει η προειδοποίηση ακριβώς κάτω από την επιλογή, είναι να ενεργοποιεί τη δυνατότητα της πλήρους παραμετροποίησης του φωτισμού, με την προειδοποίηση ότι αυτή , προφανώς λόγω πολυπλοκότητας, δε θα μπορεί να σωθεί πλέον πάνω στα αρθρώματα, αλλά θα λειτουργεί μόνο με τη χρήση του iCUE.

     

    07.png

     

    Ας το ενεργοποιήσουμε λοιπόν.

     

    08.png

     

    Επιστρέφοντας στα εφέ φωτισμού, βλέπουμε ότι τα 4 πλήκτρα μέσω των οποίων επιλέγαμε σε ποια αρθρώματα θα εφαρμοστεί το κάθε εφέ έχουν εξαφανιστεί. Αντί αυτού, μπορούμε να επιλέξουμε 12 περιοχές πάνω σε κάθε άρθρωμα, που αντιστοιχούν ακριβώς στα 12 LEDs που διαθέτει το καθένα, και να εφαρμόσουμε το εφέ που ρυθμίζουμε χωριστά σε όποια και όσα θέλουμε!

     

    Εντυπωσιακή λεπτομέρεια στην παραμετροποίηση δηλαδή, που - ας το παραδεχτούμε - πολύ λίγοι θα χρησιμοποιήσουν.

     

    Συνεχίζουμε λοιπόν με την παρουσίαση των εφέ φωτισμού, αφήνοντας ενεργοποιημένη την επιλογή της πλήρους παραμετροποίησης, καθώς αυτή "ξεκλειδώνει" όλα τα εφέ και θα μπορέσουμε να τα δούμε.

     

    09.png

     

    Το πρώτο είναι το εφέ RAINBOW WAVE. Επιλέγουμε ταχύτητα (αργή, μεσαία, γρήγορη) και κατεύθυνση.

     

    10.png

     

    Ας το δούμε σε μεσαία ταχύτητα και κατεύθυνση προς τα δεξιά.

     

     

    Το δεύτερο από τα προκαθορισμένα εφέ φωτισμού είναι το SPIRAL RAINBOW. Μπορούμε να επιλέξουμε ταχύτητα και φορά, δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη.

     

    11.png

     

    Ας το δούμε σε μεσαία ταχύτητα και δεξιόστροφη φορά.

     

     

    Το τρίτο προκαθορισμένο εφέ είναι το RAINBOW. Μπορούμε μόνο να επιλέξουμε την ταχύτητα.

     

    12.png

     

    Ας το δούμε, σε μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το τέταρτο προκαθορισμένο εφέ είναι το COLOR SHIFT. Μπορούμε να το έχουμε με τυχαία ή με 2 προκαθορισμένα χρώματα και να επιλέξουμε την ταχύτητα.

     

    13.png14.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα και μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το πέμπτο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού είναι το COLOR PULSE. Όπως και το προηγούμενο, μπορούμε να το έχουμε με τυχαία χρώματα ή με εναλλαγή 2 χρωμάτων που μπορούμε να επιλέξουμε. Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε την ταχύτητα.

     

    15.png16.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα και μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το έκτο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού είναι το COLOR WAVE. Μπορούμε επίσης να το έχουμε με τυχαία ή 2 χρώματα που μπορούμε να επιλέξουμε, να ρυθμίσουμε την ταχύτητα αλλά και την κατεύθυνση, σε Αριστερά, Δεξιά, Πάνω ή Κάτω.

     

    17.png18.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και προς τα δεξιά.

     

     

    Το έβδομο εφέ είναι το RAIN. Επιλέγουμε τυχαία χρώματα ή 2 της επιλογής μας, ταχύτητα και κατεύθυνση προς τα Πάνω ή Κάτω.

     

    19.png20.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και προς τα κάτω.

     

     

    Θα ήταν βέβαια μεγάλη παράλειψη ένα τέτοιο εφέ να μην το δούμε και με 2 προεπιλεγμένα χρώματα, σκούρο και ανοιχτό πράσινο, με μεσαία ταχύτητα και προς τα κάτω...

     

    21.png

     

    Είπε κανείς MATRIX;

     

     

    Το όγδοο εφέ φωτισμού είναι το VISOR. Μπορούμε να το έχουμε σε τυχαία ή 2 χρώματα της επιλογής μας, σε χαμηλή, μεσαία ή υψηλή ταχύτητα και με διεύθυνση Οριζόντια ή Κάθετη.

     

    22.png23.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και οριζόντια διεύθυνση.

     

     

    Το ένατο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται SEQUENTIAL. Μπορούμε να το έχουμε είτε με τυχαία χρώματα, είτε με 1 χρώμα της επιλογής μας. Παράλληλα, μπορούμε να επιλέξουμε την ταχύτητα και την κατεύθυνση σε προς τα Πάνω και προς τα Κάτω.

     

    24.png25.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και φορά προς τα πάνω.

     

     

    Το δέκατο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται MARQUEE. Μπορούμε να επιλέξουμε 1 χρώμα και την ταχύτητα.

     

    26.png

     

    Ας το δούμε σε κόκκινο χρώμα και μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το ενδέκατο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται TEMPERATURE και δεν είναι ακριβώς εφέ, αλλά η δυνατότητα ένδειξης οποιουδήποτε αισθητήρα θερμοκρασίας, σε 3 χρώματα που επιλέγουμε και ορίζουμε στο κάθε ένα και μια θερμοκρασία ενεργοποίησης.

     

    Με δεδομένο ότι έχουμε 4 αρθρώματα και 12 LEDs σε κάθε άρθρωμα, μπορούμε να μετατρέψουμε το κιτ των μνημών μας σε ένα πίνακα ενδείξεων με έως και 48 διαφορετικές ενδείξεις, η κάθε μία εκ των οποίων θα μπορεί να αναδείξει 3 διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασίας.

     

    27.png

     

    Το δωδέκατο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται STACK και μπορούμε να το έχουμε σε τυχαία χρώματα ή σε 1 που θα επιλέξουμε, σε αργή, μεσαία ή γρήγορη ταχύτητα και με κατεύθυνση προς τα Πάνω ή προς τα Κάτω.

     

    28.png

    29.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και προς τα κάτω.

     

     

    Το δέκατο τρίτο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται INSIDE OUT και μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ τυχαίων χρωμάτων ή 2 χρωμάτων της επιλογής μας, αργής, μεσαίας ή γρήγορης ταχύτητας και κατεύθυνσης προς τα μέσα ή προς τα έξω.

     

    30.png31.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα, μεσαία ταχύτητα και προς τα έξω.

     

     

    Το δέκατο τέταρτο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού ονομάζεται WATER και προσπαθεί να προσομοιώσει το εφέ του νερού. Χρησιμοποιεί 2 χρώματα, αυτό της βάσης, για το οποίο η προεπιλογή είναι το μαύρο, και αυτό του κυματισμού, για το οποίο επιλογή είναι το μπλε. Μπορούμε φυσικά να αλλάξουμε τα χρώματα αυτά, αν θέλουμε, καθώς και να επιλέξουμε την ταχύτητα.

     

    32.png

     

    Ας το δούμε με τα προκαθορισμένα του χρώματα, σε μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το δέκατο πέμπτο εφέ είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, αλλά κρύβει μια απογοήτευση. Πρόκειται για το AUDIO VISUALIZER, δηλαδή εφέ με βάση τον ήχο, είτε αυτόν που παίζει η κάρτα ήχου του υπολογιστή, είτε αυτόν που "ακούει" το μικρόφωνο.

     

    Η απογοήτευση έγκειται στο γεγονός ότι η λειτουργία αυτή απαιτεί την ύπαρξη κάποιας συσκευής ήχου της Corsair στο σύστημα, αλλιώς αρνείται να λειτουργήσει. Φυσικά, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για μια τέτοια προϋπόθεση. Είναι απλά μια προσπάθεια της εταιρίας να μας "αναγκάσει" να αγοράσουμε ένα ακόμα προϊόν της. Και ενώ τα εν λόγω προϊόντα είναι αναμφίβολα πολύ καλά, η προσπάθεια αυτή, δεν είναι.

     

    33.png

     

    Αν είχαμε συσκευή ήχου της Corsair, οι επιλογές του εφέ θα ήταν η κατεύθυνση, προς τα Πάνω, προς τα Κάτω ή προς τα Έξω.

     

    34.png

     

    Το δέκατο έκτο προκαθορισμένο εφέ φωτισμού είναι το STROBING. Μπορούμε να το έχουμε με τυχαία χρώματα ή με 2 της επιλογής μας και να επιλέξουμε την ταχύτητα.

     

    35.png36.png

     

    Ας το δούμε με τυχαία χρώματα και μεσαία ταχύτητα.

     

     

    Το δέκατο έβδομο, και τελευταίο, προκαθορισμένο εφέ φωτισμού είναι το COLOR WARP. Μπορούμε να επιλέξουμε την ταχύτητα και την κατεύθυνση, που μπορεί να είναι Αριστερά, Δεξιά, Πάνω ή Κάτω.

     

    37.png

     

    Ας το δούμε σε μεσαία ταχύτητα και προς τα δεξιά.

     

     

    Και κάπως έτσι τελειώσαμε με τα προκαθορισμένα εφέ και περνάμε στα πλήρως προσαρμόσιμα. Το πρώτο από αυτά είναι και το πιο απλό, το STATIC COLOR, που μας επιτρέψει να διαλέξουμε ένα χρώμα και την έντασή του.

     

    38.png

     

    Τα υπόλοιπα πλήρως προσαρμόσιμα εφέ φωτισμού παρέχουν εξαιρετική παραμετροποίηση, μέσω μιας γραφικής παράστασης όπου στον κάθετο άξονα έχουμε την ένταση του φωτός, στον οριζόντιο το χρόνο και μέσα στην οποία μπορούμε να θέσουμε όσα σημεία θέλουμε, με ό,τι χρώμα θέλουμε το καθένα.

     

    Το κάθε εφέ ακολουθεί, με τον ιδιαίτερο τρόπο που ορίζεται από τον αλγόριθμό του, τις οδηγίες που του δίνει η γραφική παράσταση και στη συνέχεια τις επαναλαμβάνει σε μια αέναη λούπα.

     

    Φτιάξαμε ένα παράδειγμα με το δεύτερο από τα πλήρως προσαρμόσιμα εφέ φωτισμού, που ονομάζεται GRADIENT.

     

    39.png

     

    Ας δούμε πώς φαίνεται το παραπάνω παράδειγμα.

     

     

    Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργούν και τα υπόλοιπα 3 εφέ της κατηγορίας, που ονομάζονται RIPPLE, SOLID και WAVE.

     

    40.png

     

    41.png

     

    42.png

     

    Έχοντας (επιτέλους) ολοκληρώσει την περιγραφή των, ομολογουμένως, πάρα πολλών εφέ φωτισμού, περνάμε τώρα στο τρίτο από τα πέντε αντικείμενα του μενού στα αριστερά. Και αυτό είναι οι χρονισμοί.

     

    Εδώ βλέπουμε απλά τους βασικούς χρονισμούς των μνημών και έχουμε την επιλογή να συμπεριλάβουμε τη σχετική πληροφορία στο DASHBOARD ή / και στο iCUE Space.

     

    43.png

     

    Η τέταρτη επιλογή στο μενού στα αριστερά είναι το GRAPHING.

     

    Εδώ μπορούμε να δούμε τη γραφική παράσταση της θερμοκρασίας με το χρόνο του κάθε αρθρώματος χωριστά.

     

    44.png

     

    Οι επιλογές για το συνολικό χρόνο του γραφήματος μπορεί να είναι 1 λεπτό, 5 λεπτά, 10 λεπτά, 30 λεπτά, 1 ώρα ή 1 ημέρα.

     

    45.png

     

    Η πέμπτη και τελευταία επιλογή του μενού στα αριστερά είναι η NOTIFICATIONS.

     

    Εδώ μπορούμε να ορίσουμε 4 λειτουργίες όταν κάποιο άρθρωμα φτάσει κάποια θερμοκρασία.

     

    Αυτές οι λειτουργίες είναι να τεθούν όλοι οι ανεμιστήρες στο 100%, να γίνουν όλα τα RGB LEDs ένα συγκεκριμένο χρώμα, να τρέξει κάποιο αρχείο ή να σβήσει ο υπολογιστής μετά από κάποια προκαθορισμένα δευτερόλεπτα. Χρήσιμη λειτουργία προστασίας.

     

    46.png

     

    Κάπως έτσι τελειώσαμε με το tab HOME και περνάμε στο DASHBOARD.

     

    Εκεί μπορούμε να δούμε συγκεντρωμένες όλες τις υποστηριζόμενες πληροφορίες για τις συσκευές που υποστηρίζει το iCUE καθώς και αρκετούς αισθητήρες του συστήματος που μπορεί να διαβάσει.

     

    47.png

     

    Το tab INSTANT LIGHTING ενεργοποιεί ένα εκ των 10 προσφερόμενων χρωμάτων φωτισμού, σε όλες τις υποστηριζόμενες συσκευές.

     

    48.png

     

    Επιστρέφουμε τώρα στο SETTINGS για να το δούμε λίγο αναλυτικότερα.

     

    Το πάνω μέρος το έχουμε ήδη δει, οπότε πάμε στο κάτω, που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις του iCUE. Αυτό έχει 4 tabs. Στο πρώτο, το GENERAL έχουμε τις γενικές επιλογές του iCUE καθώς και τον έλεγχο για ενημερωμένη έκδοση.

     

    49.png

     

    Το δεύτερο, το OSD, περιλαμβάνει τις επιλογές για τη λειτουργία On Screen Display.

     

    50.png

     

    Το τρίτο tab, το DASHBOARD περιλαμβάνει επιλογές για την καρτέλα του DASHBOARD.

     

    51.png

     

    Τέλος, το SENSOR LOGGING έχει επιλογές για το logging των διαφόρων υποστηριζόμενων αισθητήρων.

     

    52.png

     

    Έχουμε τελειώσει με τη βασική περιγραφή της λειτουργίας του iCUE όσον αφορά τον έλεγχο των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 αλλά αξίζει μια μικρή αναφορά και στο εικονίδιό του στο system tray. Ένα δεξί κλικ αποκαλύπτει το μενού που βλέπετε, το οποίο είναι αυτοεξηγούμενο. Το μόνο που χρήζει ιδιαίτερης μνείας είναι το Show iCUE Space.

     

    53.png

     

    Επιλέγοντάς το, εμφανίζεται το iCUE SPACE στα δεξιά της οθόνης μας, εκτοπίζοντας όλα τα υπόλοιπα παράθυρα στην υπόλοιπη επιφάνειά της. Περιλαμβάνει πληροφορίες που έχουμε καρφιτσώσει εκεί, όπως ακριβώς και το DASHBOARD.

     

    54.png

     

    Συνολικά, το iCUE μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Κάτι που θα ήθελα να δω σε μελλοντικές εκδόσεις είναι η δυνατότητα επιλογής όχι μόνο 2 εναλλασσόμενων χρωμάτων στα προκαθορισμένα εφέ φωτισμού, αλλά όσων θέλουμε εμείς, με μια λειτουργία που θα ξεκινάει από 2 χρώματα και θα μπορούμε με ένα πλήκτρο να προσθέτουμε περισσότερα, μέχρι κάποιο όριο. Τη συγκεκριμένη λειτουργία τη θυμάμαι παλιά στο CUE, πριν ενσωματώσει το LINK και γίνει iCUE, αλλά για κάποιο αδιανόητο λόγο, χάθηκε στο δρόμο.

     

     

    Μεθοδολογία, χρονισμοί, ρυθμίσεις

     

    Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος πάνω στο οποίο έγιναν οι δοκιμές των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    large.SysSpecsGR.png

     

    Καθώς το σύστημα δοκιμών μας βασίζεται στο Chipset X99, η μεγαλύτερη συχνότητα μνήμης που μπορούσαμε να πετύχουμε με σταθερότητα με όλα τα κιτ μνήμης που είχαμε δοκιμάσει στο παρελθόν, ήταν τα 2800MHz. Όχι όμως με το κιτ των  Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18! Εδώ μπορέσαμε με ευκολία να φτάσουμε τα 3200MHz. Καθώς όμως το κιτ είχε και άλλα περιθώρια, όντας πιστοποιημένο για 3600MHz, κατορθώσαμε να κατεβάσουμε το CAS Latency από το 18, που υποστηρίζει το κιτ, στο 14, με απόλυτη σταθερότητα.

     

    Μπορεί λοιπόν να χάσαμε κάτι σε συχνότητα αλλά κερδίσαμε σε Latency, η οποία θεωρητικά έπεσε από το 10 (που προβλέπει το κιτ) στο 8.5. Αν το αποτέλεσμα είναι συνολικά θετικό ή αρνητικό, αυτό εξαρτάται από την κάθε εφαρμογή και τις απαιτήσεις της. 

     

    Σε κάθε περίπτωση, το  Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 είναι με διαφορά το καλύτερο κιτ μνήμης που έχουμε δοκιμάσει στην πλατφόρμα X99!

     

    Εδώ βλέπουμε λοιπόν τις ρυθμίσεις με τις οποίες δοκιμάσαμε τις Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18.

     

    CPU-Z-1.pngCPU-Z-2.png

     

    Η σταθερότητα των κιτ δοκιμάστηκε με 250 επαναλήψεις στο IntelBurn Test, στη ρύθμιση Stress Level: Very High.

     

    Σε όλες τις δοκιμές, ο επεξεργαστής παρέμεινε στις εργοστασιακές του συχνότητες, τόσο για το Core (Turbo για όλους τους πυρήνες - 3500MHz) όσο και για το Uncore (3000MHz).

     

    Στους παρακάτω πίνακες βλέπετε συχνότητες, χρονισμούς και τάση λειτουργίας.

     

    1-Set01-Frequencies.png

     

    1-Set02-Timings.png

     

    1-Set03-Voltages.png

     

     

    Benchmarks

     

    Οι μετρήσεις μας αρχίζουν με τις δοκιμασίες μνήμης του AIDA64, καθώς και του CPU Photoworxx που εξαρτάται αρκετά από τις επιδόσεις της μνήμης. Ευχαριστούμε την AIDA για την παραχώρηση του προγράμματος.

     

    2-Ben01-AIDA64.png

     

    Συνεχίζουμε με Super PI MOD 1.5 που μετράει single thread performance.

     

    2-Ben02-SuperPiMod1.5.png

     

    Το wPrime 2.10 μετράει multi-thread performance

     

    2-Ben03-wPrime2_10.png

     

    Το ίδιο και το Fritz.

     

    2-Ben04-Fritz4.3.png

     

    To benchmark του WinRAR μας δείχνει πώς τα πάει το σύστημα κατά τη συμπίεση αρχείων.

     

    1631834964_2-Ben05-WinRAR5_50b3.png

     

    Το benchmark του Truecrypt μας δείχνει τις επιδόσεις στην κρυπτογράφηση.

     

    2-Ben06-Truecrypt7_01.png

     

    Το Cinebench R15 δείχνει τις επιδόσεις στο rendering.

     

    2-Ben07-CineBenchR15.png

     

    Τέλος, το UL PCMark 10 δείχνει τις επιδόσεις του συστήματος σε διάφορα σενάρια χρήσης. Ευχαριστούμε τη UL για την παραχώρηση του προγράμματος.

     

    2-Ben08-PCMark10.png

     

    Όπως είδατε, οι  Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 έχουν εξαιρετικές επιδόσεις που ξεπερνούν φανερά το προηγούμενο καλύτερο κιτ που είχαμε δοκιμάσει και με το οποίο γίνεται η σύγκριση στα διαγράμματα.

     

     

    3DMark

     

    Ας δούμε και τις 3D επιδόσεις και το κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από τις ταχύτερες μνήμες.

     

    Είναι εμφανές από το παρακάτω διάγραμμα, ότι οι επιδόσεις των γραφικών εξαρτώνται κυρίως από την κάρτα γραφικών και όταν υπάρχει τόσο μεγάλο bandwidth που προσφέρουν τα 4 κανάλια μνήμης του X99, η παραπάνω ταχύτητα δεν προσφέρει κάτι.

     

    3-3D01-3DMark2.5_5029.png

     

     

    Επίλογος

     

    Όταν ξεκινούσα το review των  Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 περίμενα σπουδαία πράγματα. Ακόμα και έτσι όμως, το κιτ κατάφερε να με εκπλήξει και να με εντυπωσιάσει.

     

    Η ποιότητα κατασκευής παραμένει στα απαράμιλλα επίπεδα των παλιών Dominator! Τα RGB LEDs έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, αφού η χρήση 12 ξεχωριστά ελεγχόμενων, μικροσκοπικών Capellix LEDs σε κάθε άρθρωμα δίνει φαντασμαγορικά αποτελέσματα! Οι επιδόσεις, στο σύστημα των δοκιμών που χρησιμοποιεί το X99 chipset, ήταν σαφώς πάνω από ο,τιδήποτε άλλο έχουμε δοκιμάσει! Η σταθερότητα, ακόμα και όταν ζορίσαμε το σύστημα και τις μνήμες στα όρια, ήταν χωρίς υποχωρήσεις!

     

    Το ώριμο πλέον iCUE παρέχει, με ευκολία και φιλικότητα προς το χρήστη, μια πληθώρα επιλογών φωτισμού, τόσο για τον αρχάριο, όσο και για τον μυημένο στα μυστικά του RGB!

     

    -CMT32GX4M4C3600C18-Gallery-DOMINATOR-PLAT-RGB-03.png

     

    Πόσο κοστίζει όμως το απόλυτο τετρακάναλο RGB κιτ των 32GB; Τη στιγμή συγγραφής αυτού του review, ξεκινάει από τα 377,02 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ αλλά μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών. Η τιμή είναι σαφώς υψηλή αν κάποιος επιχειρήσει τη σύγκριση με ένα απλό κιτ DDR4 32GB, αλλά τέτοια σύγκριση δεν υπάρχει ούτε στην τιμή, ούτε όμως και στις επιδόσεις ή την εμφάνιση! Κατά τη γνώμη μου, οι  Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 αξίζουν κάθε cent του κόστους τους και θα τα έδινα ευχαρίστως, όπως τα έχω δώσει στο παρελθόν για τις πρώτες Dominator.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Corsair Dominator® Platinum RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3600MHz C18 .

     

    large.tu.png.a97745f451303e1accacfa89100

    Πλεονεκτήματα

    + Εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις

    + Εξαιρετική σταθερότητα

    + Εξαιρετική ποιότητα RGB φωτισμού

    + 12 ανεξάρτητα ελεγχόμενα Cappelix RGB LEDs ανά άρθρωμα μνήμης

    + Εύκολος έλεγχος του φωτισμού με το πρόγραμμα iCUE

    + Επισκόπηση της θερμοκρασίας, της συχνότητας και των βασικών χρονισμών των modules με το πρόγραμμα iCUE

     

    large.td.png.a70d3638131ca9c3e1b49b66a50

    Μειονεκτήματα

    - Δεν καταφέραμε να βρούμε λόγο να γκρινιάξουμε

     

     

     
    9.6
    Superb

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    large_Logo.png

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 8/4/2019

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:10
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:10
    Επιδόσεις:10
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 9
    • Agree 1

    User Feedback

    Recommended Comments

    Καλά.. είναι τρεις ημέρες αναρτημένο τέτοιο review και ούτε ένα σχόλιο; Τα θερμά μου συγχαρητήρια. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν τα προϊόντα led αλλά δεν έχω λόγια για τη λεπτομέρεια αυτής της παρουσίασης. Ένα τέτοιο premium προϊόν, σε αυτή την κατηγορία τιμής πρέπει να είσαι ενημερωμένος πριν το αγοράσεις. Και η παρουσίαση αυτή σου προσφέρει πολλά στο επίπεδο αξιολόγησης της αγοράς. Μπράβο και πάλι ειλικρινά.

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    To απο πάνω σχόλιο με εκφράζει απόλυτα σαν χρήστη και σαν reviewer. Θεωρώ ότι γίνεται αν όχι η καλύτερη δουλειά σε reviews σε ελληνικό επίπεδο, τουλάχιστον από τις καλύτερες. Και είναι κρίμα ο άνθρωπος που διέθεσε τόσο χρόνο να μην διαβάζει έστω ένα μπράβο... Μπράβο και από εμένα Πολύμερε :T: Είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς :) 

     

    Στα των μνημών. Μετά από πολλά χρόνια βρίσκομαι σε σκέψεις αναβάθμισης και μάλλον το συγκεκριμένο σετάκι μου κλείνει πονηρά το μάτι ;) και ας μην ειμαι και εγώ λάτρης των χριστουγεννιάτικων εξαρτημάτων.

     

     

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites

    Να πω την αλήθεια, το μόνο που δε μ΄αρέσει είναι πως από 1.20V πήγαμε στο 1.35V.

     

    Είχα κι εγώ 2x4GB @2667 1.2V και τώρα πήγα σε 2x8GB @3200 1.35V. Εντωμεταξύ για τον Ιντέλ επεξεργαστή μου δε κάνει και τόσο τη διαφορά αυτή η μικρή αύξηση της ταχύτητας.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.