Εισαγωγή
Η έλευση των Skylake και η ωρίμανση της διαδικασίας παραγωγής προσγείωσαν τις τιμές και επιτρέπουν την πρόσβαση περισσότερων και λιγότερο ακραίων χρηστών σε αυτή τη νέα τεχνολογία. Συνεπώς είναι καιρός να σας δείξουμε κάτι περισσότερο από τις Ferrari της Corsair. Μα υπάρχει κάτι "περισσότερο" από τη Ferrari; Για αυτούς που ξέρουν, υπάρχει: Η Rolls Royce.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την απόλυτη ποιότητα κατασκευής της Corsair, το προϊόν στο οποίο ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάνει καμία παραχώρηση, τη Rolls Royce των μνημών της εταιρίας: Τις Corsair Dominator Platinum και συγκεκριμένα το μοντέλο Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB!
6 μήνες πριν σας είχαμε πάει μια βόλτα με τις . Τότε οι DDR4 ήταν πολύ καινούριες και οι τιμές τους κάπως... εξωφρενικές.
Φωτογράφιση
Η ποιότητα και η πολυτέλεια ξεκινούν από τη συσκευασία με το ανορθόδοξο σχήμα στα σοβαρά χρώματα των ίδιων των Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB.
Εντός της χάρτινης συσκευασίας υπάρχουν 2 θήκες από μαύρο βαρύ αφρολέξ που κάθε μία περιέχει από δύο σκληρές νάιλον θήκες που έκαστη περιέχει ένα DIMM.
Απαλλάξαμε τις Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB από τη συσκευασία τους και τις φωτογραφίσαμε σε σχηματισμό.
Η σειρά Dominator Platinum φέρει χαρακτηριστικά Heat Spreaders τεχνολογίας DHX, ανάγλυφο logo της Corsair και στις 2 πλευρές, καθώς και υποδοχή για το Corsair Link μέσω του οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία και τη δραστηριότητα των μνημών!
Εδώ βλέπουμε την υποδοχή του Corsair Link και τις βίδες τύπου Allen που μας επιτρέπουν την αποσυναρμολόγηση του Heat Spreader. Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε λεπτομέρεια της κλίσης που έχουν στις άκρες οι επαφές σύνδεσης των modules για την ευκολότερη τοποθέτησή τους.
Τέλος, εδώ βλέπουμε καλύτερα τη Light Bar που "τρέχει" σε ειδικά αυλάκια της ψήκτρας. Αυτή η μπάρα από plexiglass φωτίζει σε λευκό χρώμα κατά τη λειτουργία των μνημών. Η Corsair διαθέτει και ένα kit σε γαλάζιο χρώμα. Το δημοφιλές κόκκινο δε διατίθεται, καθώς μέχρι στιγμής η εταιρία δεν έχει καταφέρει να το κάνει να μη φαίνεται ροζ.
Σοβαρές γραμμές, εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, φωτισμός, Corsair Link... Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Πάμε τώρα να δούμε τι υπάρχει κάτω από το καπώ της Rolls royce...
Χαρακτηριστικά
Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB.
Πρόκειται λοιπόν για 4 DIMMs των 4GB έκαστο, δίνοντας συνολική χωρητικότητα μνήμης 16GB. Είναι τύπου DDR4 PC4-24000 και συνεπώς τρέχουν στα 3000MHz ενώ τα βασικά τους latencies είναι 15-17-17-35. Για να τα πετύχουν όλα αυτά ξεφεύγουν από τα τυπικά 1.2V και απαιτούν 1.35V τροφοδοσίας. Τα ICs που χρησιμοποιούνται είναι της Samsung, επιλεγμένα, όπως ισχυρίζεται η Corsair με φανατισμό για να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
Ψύχονται από τις χαρακτηριστικές ψήκτρες της σειράς Dominator Platinum με τεχνολογία DHX και καλύπτονται από υπό όρους εγγύηση εφ' όρου ζωής.
Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά των Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB. Πάμε τώρα να δούμε πώς έγιναν οι δοκιμές μας.
Μεθοδολογία
Το σύστημα πάνω στο οποίο έγιναν οι δοκιμές περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα.
Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα κορυφαίο σύστημα που εξαλείφει, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα bottlenecks που θα εμπόδιζαν τις πολύ γρήγορες DDR4 να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Το σύστημα βασίζεται στην ASUS Rampage V Extreme με τον Intel 5960X Extreme Edition στη θέση του επεξεργαστή. Ο επεξεργαστής δεν είναι υπερχρονισμένος, αλλά ακολουθεί τα πρότυπα XMP 2.0 που περιλαμβάνει το κάθε κιτ μνημών που δοκιμάζεται. Η κάρτα γραφικών είναι η ASUS GTX 980 υπερχρονισμένη με τον πυρήνα στα 1520MHz και τη μνήμη της στα 8100MHz. Την ψύξη του συστήματος αναλαμβάνουν δύο custom watercooling loops, μία για τον επεξεργαστή και μία για την κάρτα γραφικών. Την τροφοδοσία του συστήματος καλύπτει ένα Corsair AX1200.
Ο επεξεργαστής δεν είναι υπερχρονισμένος και τρέχει στις συχνότητες που υποδεικνύουν τα εκάστοτε XMP 2.0 profiles των μνημών. Οι μικρές διαφορές στη συχνότητα του επεξεργαστή στα διάφορα XMP 2.0 Profiles επηρεάζουν τα αποτελέσματα των δοκιμών γι αυτό και αναφέρονται και θα πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν. Αλλά εξακολουθούμε να τρέχουμε τις δοκιμές μας στις συχνότητες του επεξεργαστή που υποδεικνύουν τα XMP 2.0 profiles για να έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που θα έχει και ο τελικός χρήστης που θα χρησιμοποιήσει αυτά τα προφίλ αλλά και για να δοκιμάσουμε τη σταθερότητά τους.
Η κάρτα γραφικών είναι υπερχρονισμένη για να αποτελεί όσο γίνεται λιγότερο bottleneck στην επίδραση των μνημών στις επιδόσεις των γραφικών, αν και όπου υπάρχει τέτοια επίδραση.
Υπερχρονισμός στις μνήμες δε θα γίνεται κατά τις δοκιμές. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γι αυτό και θα σας παραθέσουμε τους πιο σημαντικούς. Κατ' αρχάς, ο υπερχρονισμός που μπορεί να επιτευχθεί εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κάθε κομμάτι που θα μας τύχει να δοκιμάσουμε. Οπότε για να αποφανθούμε αν κάποιο μοντέλο έχει τα Χ αποτελέσματα στον υπερχρονισμό θα πρέπει να δοκιμάσουμε πολλά κομμάτια του μοντέλου αυτού, κάτι που δε γίνεται καθώς οι εταιρίες αδυνατούν να τα παρέχουν. Επίσης εξαρτάται εν πολλοίς από τον memory controller της CPU μας καθώς και από τη μητρική, το τροφοδοτικό και γενικά τα εξαρτήματα του συστήματος. Τέλος εξαρτάται από τις ικανότητες, τις γνώσεις και την υπομονή του κάθε overclocker. Από αυτά και μόνο φαίνεται ότι τα όποια αποτελέσματα υπερχρονισμού θα μπορούσαμε να σας παρουσιάσουμε δε θα είχαν την παραμικρή αξία, ενώ αντιθέτως θα μπέρδευαν κάποιους που δε θα μπορούσαν να τα επιτύχουν στο ίδιο προϊόν ή θα επιτύγχαναν ενδεχομένως καλύτερα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο έλεγχος της σταθερότητας του υπερχρονισμού ειδικά στις μνήμες είναι επίπονος, χρονοβόρος και ιδιαίτερα επισφαλής, καταλαβαίνετε ότι τα περισσότερα "σταθερά" overclocks που διαβάζουμε αποδεικνύονται κατόπιν εορτής και εν καιρώ όχι και τόσο σταθερά.
Αντιθέτως, έχει τεράστια σημασία η σταθερότητα την οποία επιδεικνύει το κάθε memory kit όταν τρέχει στους χρονισμούς των προδιαγραφών του και αυτό είναι κάτι που θα δοκιμάζουμε και θα αναφέρουμε.
Ας δούμε λοιπόν πώς έγιναν οι δοκιμασίες. Το κάθε κιτ περνάει από τον πάγκο μας δοκιμάζεται στα XMP 2.0 Profiles που περιέχει και περνάει τις παρακάτω δοκιμασίες:
1: Επιλεγμένα συνθετικά Benchmarks που επιδεικνύουν την επίδραση της ταχύτητας των μνημών σε διάφορες κατηγορίες διεργασιών.
2: Επιλεγμένα συνθετικά 3D Benchmarks και Game Benchmarks.
3: Επιδόσεις ενός RAM Disk στις δοκιμαζόμενες μνήμες.
Οι μνήμες που δοκιμάζουμε σήμερα είναι οι Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB (CMD16GX4M4B3000C15). Οι μνήμες αυτές διαθέτουν μόνο ένα XMP 2.0 Profile. Στους πίνακες των αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται και οι Corsair Dominator Platinum 2666MHz C15 16GB (CMD16GX4M4A2666C15) και με τα 2 XMP 2.0 Profiles τους στα 2666MHz και στα 2800MHz.
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις συχνότητες στις οποίες τρέχουν οι δοκιμαζόμενες μνήμες και τις αντίστοιχες συχνότητες του core και του uncore της CPU, σύμφωνα πάντα με τα XMP 2.0 Profiles.
Ακολουθεί ο πίνακας με τα βασικότερα timings.
Και τέλος οι τάσεις λειτουργίας.
Και αφού ξεκαθαρίσαμε τη μεθοδολογία, ας πάμε στα πρώτα αποτελέσματα.
Benchmarks
Ας αρχίσουμε λοιπόν τα συνθετικά benchmarks και πρέπει να θυμόσαστε ότι τα XMP 2.0 Profiles δίνουν μικρό πλεονέκτημα στο χρονισμό του core και uncore της CPU στις Dominator που τρέχουν στα 2800MHz C15.
Ξεκινάμε τα Benchmarks με το AIDA64 5.50.3600 και συγκεκριμένα με τις δοκιμασίες της μνήμης καθώς και τη δοκιμασία CPU Photoworxx που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από τις επιδόσεις της μνήμης.
Όπως φαίνεται τα αποτελέσματα ακολουθούν τα MHz με αναμενόμενο τρόπο ενώ στο memory write φαίνεται ότι το πλεονέκτημα ταχύτητας στον επεξεργαστή παίζει βασικό ρόλο.
Συνεχίζουμε με το SuperPI Mod 1.5 όπου και πάλι ο επεξεργαστής έχει τον πρώτο ρόλο αλλά και η συχνότητα στις μνήμες δίνει μια μικρή διαφορά.
Το ίδιο παρατηρείται και στο wPrime 2.10.
Στο Fritz 4.3, παρόμοια αποτελέσματα.
Το WinRAR 5.21 φαίνεται να επωφελείται από τα παραπάνω MHz στις μνήμες, σχεδόν όσο επωφελείται από τα επιπλέον MHz στη CPU.
Στο Truecrypt 7.01 τα πράγματα είναι παρόμοια.
Στο Cinebench R15 βλέπουμε μια ισορροπία με τη διαφορά στο CPU Benchmark να αποδίδεται στο μεγαλύτερο χρονισμό της CPU.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στο POV Ray Benchmark 3.7.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η συχνότητα του επεξεργαστή παίζει το βασικότερο ρόλο στις επιδόσεις ενώ σε κάποιες δοκιμές η συχνότητα των μνημών δίνει και αυτή, δευτερευόντως πάντα, κάποιες διαφορές. Ο λόγος, σαφής και γνωστός: τα 4 κανάλια του ελεγκτή της μνήμης στην πλατφόρμα X99 είναι πολλά, δίνοντας τεράστιο memory bandwidth που υπερκαλύπτει τις δυνατότητες του υπόλοιπου συστήματος. Έτσι οι διαφορές από αύξηση της συχνότητας από ένα σημείο και πάνω είναι αμελητέες. Στους Skylake όμως, που υποστηρίζουν μόνο 2 κανάλια μνήμης, οι διαφορές θα είναι σαφώς μεγαλύτερες.
Ας περάσουμε τώρα στις δοκιμασίες 3D.
3D Benchmarks
Εδώ θα δούμε την επιρροή των μνημών στις δοκιμασίες 3D. Έχουμε υπερχρονίσει όσο γίνεται την ήδη ταχύτατη κάρτα γραφικών μας ώστε να φανεί όσο είναι δυνατόν η επίδραση των μνημών.
Ξεκινάμε με το 3DMark11 1.0.132. Είναι εμφανές ότι μόνο στο Physics Score επιδρούν οι διαφορές στις μνήμες, με τα MHz στη CPU να έχουν και πάλι τη μεγαλύτερη επίδραση αλλά και τα MHz στις μνήμες να έχουν σχεδόν αντίστοιχη επιρροή στο αποτέλεσμα.
Συνεχίζουμε με το 3DMark 2013 1.5.915 όπου μόνο στη δοκιμασία "Ice Storm" που είναι CPU intensive βλέπουμε ένα μικρό όφελος του μεγαλύτερου χρονισμού του CPU core στο XMP 2.0 Profile 2 των Corsair Dominator Platinum 2666MHz C15 16GB. Ουσιαστικά οι μνήμες δεν έχουν καμία επιρροή στο συγκεκριμένο Benchmark.
Ακολουθούν τα Heaven 4.0 και Valley 1.0 Benchmarks όπου παρατηρείται μια μικρή πτώση στις 3D επιδόσεις με τη χρήση του XMP 2.0 Profile 2 των Corsair Dominator Platinum 2666MHz C15 16GB ενώ οι Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB παίρνουν βραχεία κεφαλή.
Μικρή και περιορισμένη η επιρροή των μνημών στις 3D δοκιμασίες λοιπόν, αλλά με τις Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB να κερδίζουν ελαφρώς στα λίγα σημεία όπου παρατηρούνται διαφορές.
Game Benchmarks
Και στα 3 Game Benchmarks που δοκιμάσαμε παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο με τα 3D Benchmarks της Unigine
Πάμε τώρα και στην τελευταία δοκιμασία, τη δημιουργία RAM Disk στις δοκιμαζόμενες μνήμες.
RAM Disk
Σε αυτή τη δοκιμασία κατασκευάζουμε ένα RAM Disk χωρητικότητας 4GB με τη χρήση του προγράμματος RAM Disk της SoftPerfect και μετράμε τις επιδόσεις του με το CrystalDiskMark 5.02 x64.
Ξεκινάμε με τις δοκιμασίες των αναγνώσεων και παρατηρούμε ότι τα αποτελέσματα επηρεάζονται εξ ίσου από τη συχνότητα του επεξεργαστή όσο και από τη συχνότητα των μνημών.
Πάμε τώρα στις εγγραφές, όπου το αυξημένο QD ευνοεί το σύστημα με τις ταχύτερες μνήμες ενώ χωρίς QD βλέπουμε να επικρατεί το σύστημα με τον ταχύτερο επεξεργαστή.
Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος των δοκιμών μας. Ακολουθεί ο απολογισμός όπου θα αναλύσουμε τι αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια των δοκιμών.
Επίλογος
Εδώ τελειώνει η βόλτα με τη Rolls Royce της Corsair. Για να δούμε λοιπόν, τι αποκομίσαμε.
Κατ' αρχάς, οι Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB είναι ταχύτατες και απρόβλημάτιστες στη λειτουργία τους και αυτό είναι λογικό, αφού ανήκουν στην κορυφαία σειρά της Corsair και τα ICs τους είναι επιλεγμένα με φανατισμό (σύμφωνα με την εταιρία).
Η ποιότητα κατασκευής τους δεν αφήνει κανένα παράπονο καθώς ακόμη και κάτω από το φωτογραφικό φακό δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό ελάττωμα. Ο σχεδιασμός τους είναι εμπνευσμένος και συνδυάζει άριστα το κλασσικό και το μοντέρνο. Τα υλικά κατασκευής είναι εξαιρετικά και η εφαρμογή τέλεια.
Το κόστος για να αποκτήσετε τις Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB ξεκινάει από τα πολύ λογικά 195,94 ευρώ, γεγονός που δείχνει πόσο έχει ωριμάσει η διαδικασία παραγωγής της DDR4.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB:
Πλεονεκτήματα
+ Εξαιρετική σχεδίαση
+ Άριστη ποιότητα κατασκευής
+ Ποιοτικά υλικά
+ Επιλεγμένα ICs
+ Συμβατότητα
+ Επιδόσεις
+ Corsair Link
+ Customizable Light Bar
+ DHX Heatspreaders
Μειονεκτήματα
- Μόνο μία επιλογή (γαλάζιο) στο Customization του Light Bar
Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία των Corsair Dominator Platinum 3000MHz C15 16GB είναι:
- 18
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now