Μετά το σχεδόν Review Spree της πλατφόρμας Leo, επανερχόμαστε στην Intel και συγκεκριμένα στο s1156.
Η σημερινή παρουσίαση αναφέρεται σε μια μητρική της σειράς Maximus η οποία αισίως έφτασε στην τρίτη νεότητά της με την κυκλοφορία της Maximus IIΙ Extreme ακολουθώντας την Maximus III Formula. Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη εισαγωγή για την εν λόγω σειρά της ASUS αφού το λογότυπο της ROG αποτελεί ευσεβή πόθο μέσα στο case κάθε φανατικού Gamer/Overclocker, και όχι μόνο. Κάτι το οποίο χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς όμως είναι το ακόλουθο:
ΠαράθεσηΗ ονομασία "ASUS" προέρχεται από τα τέσσερα τελευταία γράμματα του Πήγασου(Pegasus), το φτερωτό άλογο της Ελληνικής μυθολογίας που αντιπροσωπεύει την έμπνευση της τέχνης και της μάθησης. H ASUS ενσωματώνει τη δύναμη, το δημιουργικό πνεύμα και την αγνότητα που συμβολίζονται από αυτό το βασιλοπρεπές και ευκίνητο μυθικό πλάσμα που πετά στα ύψη της ποιότητας και καινοτομίας με κάθε νέο προϊόν που εισάγει στην αγορά.
Η ASUS ακολουθεί την τεχνολογική και αισθητική τελειότητα μέσω της συνεχούς καινοτομίας. "Μπαίνουμε" στα παπούτσια των πελατών μας για να αναπτύξουμε μια βαθιά κατανόηση και μια γνήσια συναίσθηση των αναγκών τους, δημιουργώντας προϊόντα που ξεπερνούν τον κανόνα.
Η σχεδιαστική φιλοσοφία της ASUS
Η σχεδιαστική φιλοσοφία της ASUS έχει ως στόχο την ανάπτυξη λύσεων υψηλής ποιότητας για την πλήρη ικανοποίηση των πελατών μας. Η σχεδιαστική μας διαδικασία είναι δομημένη γύρω από ενδελεχή έρευνα, σύντομη αναμονή και καλά σχεδιασμένη εκτέλεση. Ενεργούμε με σφαιρική οπτική και εστιάζουμε στις δικές μας δυνάμεις, συνθήκες και κληρονομιά.
Όπως είναι εμφανές, στόχος της ASUS είναι η κορυφή και η Maximus III Extreme ενστερνίζεται κατά γράμμα τα παραπάνω γραφόμενα. Η συνέχεια στις σελίδες που ακολουθούν.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά: ASUS Maximus III Extreme
H ASUS έχει κάνει έναν ενδιαφέροντα ονομαστικό διαχωρισμό των προϊόντων της σειράς ROG σύμφωνα με το socket για το οποίο προορίζονται. Η σειρά Rampage για το s1366, η Maximus για το socket 1156 και η σειρά Crosshair για την πλατφόρμα της AMD.
Επιπλέον ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού ακολουθεί και η ανάλογη δευτερεύουσα ονομασία. Formula για τις πιο light εκδόσεις και Extreme για τις κορυφαίες.
Ασχέτως το επίπεδο εξοπλισμού όμως, και οι μεν και οι δε παραμένουν γνήσια τέκνα της σειράς Republic Of Gamers ακολουθώντας τον κόκκινο/μαύρο χρωματισμό που ορίζει το layout της σειράς ROG και με το σχεδιασμό των ψυκτρών να κερδίζει την παράσταση και τα βλέμματα.
Όπως όλες οι μητρικές ROG έτσι και η Maximus III Extreme έρχεται σε κόκκινη συσκευασία με παράθυρο στο εμπρόσθιο μέρος δίνοντας μια πρώτη γεύση από το διαμαντάκι που κρύβεται μέσα.
Επιγραμματικά, η αρκετά μεγάλη λίστα με τα χαρακτηριστικά της Maximus III Extreme όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της κατασκευάστριας είναι τα ακόλουθα:
- Supports the Intel® Core™ i7, i5 and i3 Processors in the LGA1156 Package
- Intel® P55 chipset
- Dual-channel, DDR3 2200(O.C.) Support
- ROG Connect - Plug and Overclock - Tweak it the hardcore way!
- RC Bluetooth - Overwhelm your acknowledgement with wireless overclocking experience!
- USB BIOS Flashback - No worry of BIOS crash anytime!
- Extreme Engine Digi+
- USB 3.0 Support / Sata 6.0 Support
- SLI/CrossFireX On-Demand (nVidia NF200)
- 10-channel Audio
Από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα σταθούμε στα εξής:
RC Bluetooth
Όπως είδαμε στο review της Crosshair IV η ASUS με τις τελευταίες μητρικές της σειράς ROG προωθεί τη λογική του απομακρυσμένου ελέγχου της μητρικής χωρίς τη συνοδεία εξωτερικού control panel (που θα διατιθόταν στο bundle της μητρικής) αλλά μέσω δευτέρου υπολογιστή ή κινητού!
Έτσι όπως το ROG Connect λειτουργεί μέσω καλωδίου USB σε ένα Laptop/Netbook όπου μας δίδεται η δυνατότητα να έχουμε εικόνα από real-time POST codes, hardware status readouts και να κάνουμε οποιεσδήποτε on-the-fly ρυθμίσεις σε επίπεδο υλικού, έτσι και με το RC Bluetooth μας δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε όλα τα παραπάνω, ασύρματα αυτή τη φορά. Μάλιστα το BT module έχει δυνατότητα διπλής λειτουργίας ανάλογα με το αν έχουμε πατημένο το onboard κουμπάκι.
Αν είναι πατημένο και φωτίζει το σήμα του Bluetooth μπαίνει σε λειτουργία RC Bluetooth(Αυτό είναι και το όνομα που εμφανίζει στο σκανάρισμα γειτονικών bluetooth συσκευών όταν ψάχνετε να το κάνετε pair με το κινητό σας) ενώ αν όχι, λειτουργεί σαν ένα οποιοδήποτε bluetooth module.
\ έγραψε:Still overclocking in old-fashioned way? Let RC Bluetooth bring you the whole new idea of how to do! Just simply push the button from the Back I/O on the RC Bluetooth card, overclockers can real-time monitor the desktop PC system status & tweak its parameters - such as voltages and frequency on the fly. When users want to use ordinary bluetooth functions, just simply push the button once again & enjoy all the wireless convenience brought from RC Bluetooth.
Και ένα μικρό Demo από τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος με τη βοήθεια ενός iphone:
Extreme Engine Digi+
Πρόκειται για τη δυνατότητα πλήρη ελέγχου των φάσεων τροφοδοσίας του CPU ώστε αν είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί και γνώστες να μπορούμε να επιτύχουμε τη χρυσή τομή μεταξύ απόδοσης και θερμοκρασιών. Είναι ένα σύστημα ανάλογο του συστήματος ελέγχου της MSI με τη Lightning για όσους θυμούνται το περασμένο review. Η Asus μας αναφέρει:
\ έγραψε:Α next generation dynamic multi-phase power management equipped with high performance digital Voltage Regulator Mudule (VRM) design. Through digital power management, the board can easily achieve the ultimate performance with adjustable CPU PWM frequency. The FET+ expedite heat dissipation & achieve better electric conduction. ML Cap ensures a stable power supply during overvoltage by lowering Equivalent Series Resistance (ESR), keeping critical components reliable. This means you’ll be able to push your spanking new Intel CPU to the limit, hitting benchmark scores that others only dream of. Extreme Engine balances the need for voltage and the desire for rock solid performance to bring the ultimate user experience.
USB BIOS Flashback
Όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο είναι το corruption του bios μιας μητρικής που συμβαίνει ουκ ολίγες φορές ειδικά κατά τον υπερχρονισμό με τα απανωτά restart,reset κ.ο.κ.
Με το USB BIOS Flashback μπορούμε να φορτώσουμε το bios από ένα usb flash disk χωρίς να το φορτώσουμε στο onboard CMOS της μητρικής οπότε και να γίνει corrupt να μην επηρεαστεί η μητρική καν. Απλά φορτώνουμε το image στο flash disk και πάμε πάλι.
\ έγραψε:USB BIOS Flashback must be the most convenient way to flash BIOS ever! It allows overclockers to try their BIOS with the simplist way one can imagine. No need to enter the BIOS or the operating system, just plug the thumb drive into the ROG Connect port & push the ROG Connect button for 2 seconds, BIOS would be automatically flashed under standby power. It΄s no doubt that USB BIOS Flashback gives overclockers the ultimate convenience!
iROG
Έως τώρα για να κάνουμε αλλαγή στο configuration του συστήματός μας έπρεπε να μπορούμε να μπούμε στο γνωστό BIOS. Με το ενσωματωμένο αυτό chip η ASUS μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε παραμέτρους του συστήματός σε εντελώς hardware επίπεδο κερδίζοντας σε ευελιξία και χρόνο.
\ έγραψε:The iROG is a special IC which enables several ROG highlitghted functions that gives users full disposal of the motherboard at any stage! This design allows advanced user control and management to be processed purely at a hardware level. iROG greatly increases fun during overclocking for PC enthusiasts and it offers system maintainence and management with more control and efficiency.
CPU Level Up
Ναί μεν πήρατε μια ROG αλλά δεν είστε και ο ποιο advanced χρήστης αν και θέλετε να πάρετε το μέγιστο απο το σύστημά σας; Γίνετε τσάμπα μάγκας με αυτό το αναμφίβολα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό. Εσείς επιλέγετε το μοντέλο του επεξεργαστή που θα θέλατε απο μια συγκεκριμένη λίστα που θα εμφανίσει η μητρική ανάλογα με το μοντέλο που διαθέτετε και η μητρική θα κάνει όλα τα υπόλοιπα για εσάς, σύμφωνα πάντα με τις ανοχές των εξαρτημάτων που διαθέτει ο υπολογιστής σας.
\ έγραψε:Ever wish that you could have a more expansive CPU? Upgrade your CPU at no additional cost with ROG΄s CPU Level Up! Simply pick the processor you wanted to OC to, and the motherboard will do the rest! See the new CPU speed and enjoy that performance instantly. Overclocking is never as easy as this
BIOS: ASUS Maximus III Extreme
Και μια ματιά στο BIOS της ASUS Maximus III Extreme. Είναι κατασκευής AMI και ήταν η έκδοση 0705.
Το τελευταίο διαθέσιμο στο site της κατασκευάστριας είναι το 1101 με release note:
\ έγραψε:Improve system stability
Κυρίες & Κύριοι, σε πρώτη προβολή της ολόφρεσκιας TheLab.gr Gallery, όλες οι οθόνες του Bios της ASUS Maximus III Extreme! Θαυμάστε!
Εικόνες: ASUS Maximus III Extreme
ACHTUNG mouse rollers!
H Συσκευασία της Asus Maximus III Extreme. Στα γνωστά χρώματα της ROG.
Το παράθυρο πλέον γνώριμο χαρακτηριστικό.
Στα παρελκόμενα έχουμε ακριβώς ότι μας χρειάζεται. Και εδώ βλέπουμε τα πολύ χρήσιμα αυτοκόλλητα
για χαρακτηρισμό των καλωδίων σε περίπτωση που τα πράγματα είναι λίγο στριμωγμένα στο κουτί σας.
Η "μέγιστη" Αsus Maximus III Extreme από διάφορες οπτικές γωνίες. Το NF200 ακριβώς κάτω από το socket.
Πάμπολλα PCIe lane switches και διάσπαρτα iROG taged ics αγνώστων λοιπόν στοιχείων.
Δεν φτάνει μόνο ένα review να τα απαριθμήσουμε όλα.
Το σύστημα ψύξης της Maximus III Extreme. Heatpipes και εδώ.
Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε: PS2, 2x usb, clear cmos button, 2x usb3, optical, 2xusb, 1394, eSata, 2xusb, GBe, iRoG connect button & usb slot / RC Bluetooth Module, Sound.
Ένα κοντινό στο RC BlueTooth Module που δεν είδαμε. Διπλή λειτουργία, μεγαλύτερη λειτουργικότητα.
Το ένα από τα δύο onboard molex που έχει η Maximus III Extreme. Με πέντε
κάρτες γραφικών στα αντίστοιχα slot οι ενεργειακές απαιτήσεις ξεφεύγουν για τους
λεπτούς "δρόμους" μιας μητρικής.
Εικόνα από τα expansion slots. Πέντε τα Full 16x PCIe και ένα το PCI.
Από αριστερά προς τα δεξιά έχουμε: Molex #2, Power Button, Reset Button.
Sata 6Gbps χάρη στο PLX που θα δούμε στην εικόνα με το P55 παρακάτω.
Tα eSata παρέχονται μέσω του γνωστού JMB363.
Πίσω τους, τα CMOS για το dual bios(αν γίνει corrupt κάποιο bootάρει από το δεύτερο),
το P55 κρύβεται κάτω από την ψύκτρα με το λογότυπο της κατασκευάστριας και τα sata μας έχουν
γυρισμένη την πλάτη. Τα δύο από τα πολλά 4Pin fan connectors και ενδεικτικά LED για το πιο bios
χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή. Στην κάτω δεξιά γωνία το bios_button που μας δίνει τη δυνατότητα
να επιλέξουμε με πιο από τα δύο θέλουμε να εκκινήσουμε.
Ενδότερη ματιά: Maximus III Extreme
Και προχωράμε σε μια πιο αναλυτική ματιά στην Asus Maximus III Extreme
Κοντινό στο 1156 socket από δύο οπτικές γωνίες. O ML Cap περιτριγυρισμένος από solid caps
και γενικά μάχιμο περιβάλλον. Μία υποδοχή EPS12V για "μόνο" 336W παροχή. To κόκκινο κουμπί κάτω δεξιά είναι το Q-Reset.
Τι είναι το QReset; Είναι ένας υβριδικός τύπος reset πoυ εφαρμόζει η asus για να βοηθήσει τους
extreme overclockers όταν βρίσκονται σε δίλημμα για το αν πρέπει να κλείσουν το σύστημα ή
να κάνουν reset σε περίπτωση προβλήματος κατά τη διάρκεια του ocing session. Το reset δεν λειτουργεί
πάντα και με reboot δεν έχουμε πάντα POST. Μετά μπαίνουν καμινέτα και τα σχετικά να ανεβάσουμε
θερμοκρασίες. Δεν το θέλουμε αυτό. Με το πάτημα αυτού του κουμπιού λοιπόν, γίνεται clear cmos
αλλά παρακάμπτεται το S5 mode που προκαλεί System Lockup! Φίνα!
Κάτω από τις ψήκτρες, τα PowerMosfets. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι ανάλογο.
Δημοφιλής επιλογή ο NEC USB3 controller σε όσες μητρικές παρέχουν USB3.
Από αριστερά προς τα δεξιά: RealTek GBe controller, VIA ΙEEE 1394 controller, Winbond Super I/O sensor, VIA VT2020 OnBoard SoundCard. Στο βάθος διακρίνουμε μόνο Solid Caps, τα PCIe switches των slots, το pll της ICS και πάνω αριστερά ένα άγνωστων στοιχείων iROG taged IC.
Συγκεντρωμένα τα Measurement Points της μητρικής, τα QLeds που μας υποδεικνύουν γρήγορα
και εύκολα αν και που υπάρχει πρόβλημα κατά το Boot Sequence. Αριστερά από αυτά
το GoButton που εκτελεί διπλή λειτουργία(αν το πατήσουμε πριν το POST ενεργοποιεί το MemOk!
και αν το πατήσουμε μετά φορτώνει το overclocking profile που έχουμε ορίσει από το bios για το GoButton).
Ακριβώς απο πάνω του, το jumperάκι που βλέπετε δεν είναι τίποτε άλλο από ένα Cold Bug Switch
για δοκιμές κάτω του μηδενός.
Τέλος, ένα κοντινό στα P55 και NF200.(διφασική η τροφοδοσία του P55 από τα Κ0355.)
Σύστημα δοκιμής
Το σύστημα της δοκιμής μας όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής:
- Everest Ultimate suite
- SisoftSandra 2010
- CINEBENCH 11.5
- Fritz Benchmark
- Driverheaven Photoshop Bench V3.0
- POV RayTrace Benchmark v3.7 beta
- x264 HD Benchmark v3.0
- CrystalDiskMark 2.2
- PcMark Vantage, 3DMark Vantage
- Crysis Warhead, Stalker:Call of Pripyat, Resident Evil 5, GTA IV, DiRT2, Batman Arkham Asylum.
Η λογική που εκτελέσαμε τα τεστ ήταν με δύο τρόπους για να δούμε κατά πόσο επηρεάζει την απόδοση του συστήματος η λειτουργία Intel Turbo. Με το Turbo On και με το Turbo Off. Ο i7-870 έχει από τα πιο aggresive turbo modes οπότε στην περίπτωση που ήταν ανενεργό ο επεξεργαστής έμενε στα εργοστασιακά 2.9GHz ενώ με την ενεργοποίησή του εκτοξευόταν στα 3.6GHz(!). Σε κάθε περίπτωση οι μνήμες έμεναν στα 1600Mhz με 8-8-8-24 1Ν. Η VGA παρέμενε πάντα στα εργοστασιακά ρολόγια.
Μετρήσεις 2D
Αρχή με τα συνθετικά που σκοπό έχουν να στρεσάρουν το υποσύστημα εκτός κάρτας γραφικών.
Everest: Τρομερές διαφορές ανάλογα το status του Turbo Core. Κατά γενική ομολογία ο i7-870 με τη συμβολή του HyperThreading κρατιέται πολύ καλά σε σχέση με τον Phenom II 1090T
Sandra 2010: Ίδια εικόνα και εδώ
CINEBENCH 11.5: Και πάλι βλέπουμε να βοηθάει τα μέγιστα το Turbo on. 3600Mhz είναι αυτά.
Fritz Benchmark
Driverheaven Photoshop Bench V3.0
POV RayTrace Benchmark v3.7 beta
x264 HD Benchmark v3.0
CrystalDiskMark 2.2: Μέσα στο όριο σφάλματος οι μετρήσεις και για τα δύο chipset
PcMark Vantage: Εδώ είχαμε το εξής περίεργο. Είχαμε Failed στο TV&Movies του PcMark. Το καλό είναι οτι έβγαλε score κανονικά.
Μετρήσεις 3D
Ας δούμε και την απόδοση του P55 με τα native 16 PCIe Lanes σε 3D καταστάσεις.
3D mark Vantage: Μεγάλο ατού το Turbo του 870 τελικά. Βέβαια στο review του 1090T είχαμε και παλαιότερους drivers αλλά πάνω κάτω στα ίδια έρχονται.
Crysis WarHead: Φαίνεται να συμπαθεί τους AMD το Warhead.
Stalker: Δείτε διαφορές στα minimum...
RE5
Grand Theft Auto IV
Batman Arkham Asylum: Με physx ανενεργό. Στα min μπροστά ο Intel στα υπόλοιπα παίζουν.
DiRT 2: Νομίζω είναι εμφανές. Το Dirt2 αγαπάει AMD.
Υπερχρονισμός
Για ακόμα μία φορά, pic or it didnt happen. Ακολουθούν cpu-z validation για Max MHz και Max BCLK.
Η αλήθεια είναι οτι νιώσαμε κάπως περίεργα οταν βρήκαμε τον ίδιο "τοίχο" στο bclk σε δύο διαφορετικές μητρικές με διαφορετικούς επεξεργαστές. Ο μόνος κοινός παρονομαστής ηταν το Intel P55. Και η ψύξη με απλό αέρα βεβαίως.
Το θέμα είναι πως υπάρχουν δείγματα μητρικών που έχουν ανέβει έως 228 με αέρα και κάτι τέτοιο δεν είδαμε δυστυχώς.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι με LΝ2 τα πράγματα θα ηταν πολύ διαφορετικά αφού οι μητρικές επωφελούνται τα μέγιστα απο τις χαμηλές θερμοκρασίες της ψύξης των επεξεργαστών.
MEX;
REX,MEX,REF,MEF κ.ο.κ.
Οι μητρικές της ASUS έχουν οικειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό απο τους κατόχους, θαυμαστές, Gamers κλπ, που απέκτισαν και σύντομα χαϊδευτικά. Πώς να μην αποκτήσουν άλλωστε αφού αν αποφασίσεις και κάνεις το βήμα για την απόκτηση μιας δύσκολα θα την αντικαταστήσεις με οτιδήποτε άλλο.
Έτσι και η Maximus III Extreme, αποτελώντας έμπρακτα την καλύτερη πρόταση της ASUS και μία από τις καλύτερες(αν όχι η καλύτερη) για το socket 1156, με μοναδικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες(RC BlueTooth, ML Cap κλπ), με άριστη ποιότητα εξαρτημάτων και fool proof overclocking capabilities είναι έτοιμη να αποτελέσει την ιδανική μητέρα για ένα σύστημα έτοιμο για όλα. Επιπλέον, παρέχει άριστες δυνατότητες επέκτασης με τα πέντε PCIe υποβοηθούμενα από το nVidia nF200 και το ένα all time classic PCI. Ακόμα, παρόλο τον Gaming χαρακτήρα της, δεν χάνει από τις multimedia δυνατότητές της χάρη στην υποστήριξη USB3.0 / Sata 6GBps.
Την αξία, ποιότητα και δυνατότητες μιας ROG και ειδικότερα της Maximus III Extreme τις είδαμε και αδιαμφισβήτητα δίνουν διαχρονικότητα σε ένα σύστημα. Το μόνο ερώτημα είναι το τί διαχρονικότητα θα έχει το s1156 σαν socket μιας και η Intel μας έχει συνηθίσει να τα αλλάζει σαν τα πουκάμισα.
Όπως και να έχει πάντως, όσους s1156 επεξεργαστές και αν αποφασίσετε να αλλάξετε με τον καιρό, μια ASUS ROG θα παραμένει πάντα μια ASUS ROG. Diamonds Are Forever.
Θετικά
- Εμφάνιση
- Σταθερότητα/Ποιότητα
- Επεκτασιμότητα
- Εμπορικότητα
Αρνητικά
- Τιμή(350!)
- Μικρά προβληματάκια με το RC Bluetooth όπως είδαμε και στο video
ASUS Maximus III Extreme
26/10/2010
Ευχαριστούμε την ASUS και την Intel για την παραχώρηση των δειγμάτων της παρουσίασης
Καρόπουλος(NoDsl)Διονύσιος
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now