Σήμερα ο πάγκος μας φιλοξενεί κάτι ιδιαίτερο. Πρόκειται για μια μητρική που αν και ανήκει στην ανώτερη mainstream κατηγορία, όντας εξοπλισμένη με το Z97 chipset της intel, ξεχωρίζει από αυτήν για την πληθώρα των έξτρα που της χάρισαν απλόχερα οι μηχανικοί της Asrock.
Η μητρική είναι προσεγμένη σε κάθε σημείο, είτε αυτό αφορά την ποιότητα κατασκευής, είτε αφορά επιπλεόν δυνατότητες και λειτουργίες, είτε πρόκειται για τις λεπτομέρειες στο σχεδιασμό που κραυγάζουν ότι εδώ δεν έχουμε μια budget μητρική αλλά μια πληθωρική πλατφόρμα που επιθυμεί να εξαντλήσει τα περιθώρια της κατηγορίας και των δυνατοτήτων του chipset που φέρει.
Ντυμένη στα μαυρά και κόκκινα, φέροντας το διακριτικό Fatal1ty, το nickname του διάσημου gamer που έχει εξασφαλίσει και χρησιμοποιεί ως διακριτικό στα gaming προϊόντα της η Asrock, και το όνομα Killer (φονιάς), η μητρική ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της απέναντι στον ανταγωνισμό από την πρώτη στιγμή!
Θα καταφέρει η ηρωϊδα μας να δολοφονήσει τον ανταγωνισμό και να σταθεί στο βάθρο του νικητή; Ακολουθείστε μας στις επόμενες σελίδες στις οποίες θα επιχειρήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι του ψυχισμού της και να δούμε αν τελικά η Asrock Z97X Killer είναι γεννημένη δολοφόνος.
Συσκευασία και περιεχόμενα - Απ' το χαρτόνι ως το πυρίτιο
Ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την Asrock Z97X Killer με μια φωτογραφική περιήγηση του τι αγοράζουμε.
Εδώ βλέπουμε τη συσκευασία της Asrock Z97X Killer στα χρώματα της μητρικής και με μια πληθώρα λογοτύπων, σημάτων και συμβόλων που διαφημίζουν την αντίστοιχη πληθώρα των χαρακτηριστικών της. Το σήμα του Fatal1ty δεσποζει ανάγλυφο στο εμπρός μέρος της συσκευασίας υπογραμμίζοντας ότι η μητρική ανήκει στη gaming σειρά της Asrock.
Εντός της συσκευασίας συναντάμε όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, manuals, cd με drivers, γέφυρα sli, IO shield, καλώδια SATA (ένα ίσιο και στις δύο πλευρές και ένα με γωνιακό βίσμα στη μία πλευρά), καθώς και δύο ιδιαίτερα παρελκόμενα: Ένα μικρό σακουλάκι που περιέχει μία μικρή βίδα και ένα περίεργο καλώδιο που έχει δύο sata power connectors στη μία του πλευρά και ένα μικρό λευκό βίσμα στην άλλη. Θα δούμε στη συνέχεια τι αφορούν αυτά τα δύο "παράξενα" παρελκόμενα.
Και να επιτέλους η ίδια η Asrock Z97X Killer, εμπρός και πίσω. Πολυ καλή ποιότητα κατασκευής, μεγάλες αλουμινένιες ψύκτρες που προιδεάζουν για υπερχρονισμό, τακτοποιημένη σχεδιάση, ποιοτική κατασκευή. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Το εργοστάσιο παραγωγής φαίνεται να είναι αυτό της Foxconn, τόσο από την ανάγλυφη επιγραφή στο πλαστικό κάλυμα του socket 1150 όσο και από το backplate του.
EDIT: Ενημερωθήκαμε από την Asrock ότι το πλαστικό κάλυμα και το backplate του socket όντως κατασκευάζονται από τη Foxconn, όχι όμως και η μητρική.
Η μητρική δέχεται έως τέσσερα dimm μνήμης, όπως εξ' άλλου υποστηρίζει και το chipset της, διαθέτει θύρα για δύο μπροστινές USB 3.0 και όμορφους, γυαλιστερούς πυκνωτές επιφανείας, τους οποίους θα αναλύσουμε στην επόμενη σελίδα.
Διαθέτει επίσης έξι SATA 6 Gb/s, σύμφωνα πάλι με τις δυνατότητες του Z97, αλλά και μια μικρότερη κόκκινη υποδοχή στα αριστερά τους καθώς και μια μικρή μαύρη τετράπινη υποδοχή στα δεξιά τους. Τι είναι αυτά;
Λοιπόν, η κόκκινη υποδοχή, μαζί με τις δύο εκ των δεξιών της θύρες SATA δημιουργεί μια υποδοχή SATA Express. Το SATA Express είναι ένα νέο προτόκολο επικοινωνίας για συσκευές αποθήκευσης με μεγαλύτερο bandwidth από το SATA που περιλαμβάνεται στην ένατη γεννιά chipset της intel (H97, Z97 και X99) και υπόσχεται να ξεπεράσει το bottleneck που έχει θέση στους SSD η γηράσκουσα SATA 6Gb/s θύρα. Λεπτομέρειες γι αυτό ακολουθούν στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της μητρικής.
Όσο για τη μαύρη, αυτή ανήκει στα ιδιαίτερα και πιο έξυπνα χαρακτηριστικά της Asrock Z97X Killer. Εκεί κουμπώνει το καλώδιο που είδαμε πριν και προσφέρει ρεύμα για 2 SATA συσκευές κατ' ευθείαν πάνω από τη μητρική. Το χαρακτηριστικό ονομάζεται HDD Saver Technology και δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιούμε μέχρι 2 δίσκους που δε χρησιμοποιούμε συνεχώς και να τους ενεργοποιούμε κατά βούληση μέσα από τα windows. Έξυπνο και χρηστικό! Αλλά περισσότερες λεπτομέρειες, στα χαρακτηριστικά...
Στην αριστερή φωτογραφία βλέπουμε τη μεγάλη αλουμινένια ψύκτρα του chipset καθώς και τα δύο chip του BIOS της μητρικής. Τα chip είναι αφαιρούμενα και έτσι σε περίπτωση βλάβης του ενός, μπορείτε εύκολα να το αντικαταστήσετε, να μπουτάρετε από το άλλο και να επαναπρογραμματίσετε το καινούριο. Έξυπνο και με σεβασμό στον καταναλωτή! Πόντοι για την Asrock. Επίσης βλέπετε τις θέσεις σύνδεσης των led και πλήκτρων του κουτιού καθώς και του beeper.
Στη δεξιά φωτογραφία βλέπουμε τις θύρες της μητρικής. Έχουμε τρεις PCI-e 16Χ και τρεις PCI-e 1X, καθώς και, αριστερά από τη δεξιότερη PCI-e 16X τη θύρα Μ.2 της μητρικής. Η θύρα Μ.2 δέχεται νέας γενιας SSD και όπως η SATA Express που είδαμε πριν, έρχεται να λύσει το θέμα του bottleneck των SSD. Ποιο από τα δύο interfaces θα επικρατήσει, μόνο ο καιρός θα δείξει, αν και φαίνεται μια ελαφριά επικράτηση του M.2 αυτή τη στιγμή. Το M.2 χρησιμοποιεί PCI-e lanes και συγκεκριμένα δύο από αυτές για να πετύχει ταχύτητες διαμεταγωγής 10 Gb/s. Υπάρχει και το M.2 Ultra που καταναλώνει τέσσερις PCI-e lanes και πετυχαίνει ταχύτητες 32 Gb/s αλλά δεν αφορά την παρούσα μητρική. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω πρέπει να μοιραστούν τις συνολικά δεκαέξι PCI-e lanes που παρέχει το Ζ97 chipset, οπότε κάρτα γραφικών με 16Χ και M.2 μαζί δε γίνεται. Αν τοποθετήσετε Μ.2 SSD στο συστημά σας, η κάρτα θα λειτουργήσει σε interface 8X.
Πιο πίσω στην ίδια φωτογραφία διακρίνουμε τα προστατευμένα από παρεμβολές chips της κάρταζ ήχου (αριστερά) και κάρτας δικτύου (δεξιά). Βλέπουμε ακόμη κάποιους κίντρινους πυκνωτές που είναι κατηγορίας Audio και φιλοδοξούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ήχου. Θα το δούμε και αυτό.
Εδώ, στην αριστερή φωτογραφία βλέπουμε τα πηνία τροφοδοσίας του επεξεργαστή (γκρίζα κουτάκια) και τις ψύκτρες των Mosfets καθώς και μερικούς ακόμη γυαλιστερούς πυκνωτές. Λεπτομέρειες για όλα αυτά στην επόμενη σελίδα.
Δεξιά βλέπουμε μια πανοραμική εικόνα του socket 1150, με αρκετο χώρο τριγύρω του για την τοποθέτηση οποιασδήποτε ψύκτρας.
Και τελειώνουμε με το I/O τμήμα που διαθέτει πληθώρα συνδέσεων. Βλέπουμε δύο θύρες USB 2 που έχουν ειδική κατασκευή για τη σύνδεση ποντικιού και πλητρολογίου με χαμηλό latency (λεπτομέρειες όπως πάντα στην επόμενη σελίδα), τρεις θύρες για σύνδεση οθόνης και συγκεκριμένα μία VGA, μία DVI και μία HDMI, έξι USB 3.0, μία RJ45 για σύνδεση καλωδίου δικτύου και πέντε υποδοχές στερεοφονικών βισμάτων ήχου καθώς και μία όπτική υποδοχή ήχου. Απ' όλα δηλαδή!
Πάμε τώρα να δούμε τι κάνουν όλα αυτά!
Χαρακτηριστικά - Και του πουλιού το γάλα
Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά της Asrock Z97X Killer και για να βγάλουμε άκρη, ας ξεκινήσουμε με ένα πίνακα όπου έχουμε τα πιο βασικά όμορφα και τακτοποιημένα.
Ήδη βλέπουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά να αναλύονται, όπως οι ωραίοι, γυαλιστεροί πυκνωτές επιφανείας, που δεν είναι παρά υψηλής ποιότητας ιαπωνικοί πυκνωτές με 12.000 ώρες ζωής, 20% περισσότερο δηλαδή από το συνηθισμένο σε υψηλής ποιότητας μητρικές. Βλέπουμε ακόμη τα πηνία από κράμα υψηλής ποιότητας και τα Dual-Stack Mosfets που θα αναλυθούν ευθύς αμέσως! (και όχι στην επόμενη σελίδα)
Ακολουθεί η διεξοδική ανάλυση όλων των χαρακτηριστικών της Asrock Z97X Killer όπως αυτά περιγράφονται με εξαιρετικό τρόπο στην ιστοσελίδα της εταιρίας.
Σας προτρέπουμε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή καθώς περιλαμβάνονται πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογίες και επιπλεόν χαρακτηριστικά τα οποία είναι και η ουσία σε ένα review μητρικής.
Μεγάλο, ε;
Παρατηρήσατε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά; Το PCB με υψηλής πυκνότητας στρώση από γυαλί; Τους πυκνωτές, τα πηνία και τα mosfets; Ποιοτικά χαρακτηριστικά και προσεγμένη κατασκευή!
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως το Killer E2200 δίκτυο χωρίς lag, την Purity Sound 2 κάρτα ήχου με τους Audio Grade πυκνωτές της Nichicon και τον ενισχυτή ακουστικών που υποστηρίζει ακουστικά μέχρι και 600 Ω, το HDD Saver Technology και πολλά άλλα κάνουν αυτή τη μητρική να ξεχωρίζει.
Αν κάνατε το λάθος να τρέξετε τη σελίδα χωρίς να τα προσέξετε, γυρίστε πίσω. Εδώ βρίσκονται όσα πρέπει να ξέρετε για την Asrock Z97X Killer και όλοι οι λόγοι για να την επιλέξετε.
Εντάξει; Διαβάσατε; Πάμε τώρα παρακάτω.
BIOS - Η χαρά του κατσαβιδάκια
Σε αυτή τη σελίδα βλέπουμε το UEFI BIOS της Asrock Z97X Killer. Είναι πλήρες και φιλικό και δε συναντήσαμε κανένα πρόβλημα κατά τη χρήση του. Τα χρώματα που ακολουθεί είναι τα ίδια με της μητρικής. Λεπτομέρειες για το BIOS και τις λειτουργίες του μπορείτε να βρείτε στο Manual της Asrock Z97X Killer.
Αυτά με το BIOS και συνεχίζουμε στην επόμενη σελίδα με το συνοδευτικό λογισμικό.
Συνοδευτικό Λογισμικό - Για να κάνουμε τη ζωή μας εύκολη
Το πιο εντυπωσίακο στοιχείο του συνοδευτικού λογισμικου της Asrock Z97X Killer είναι το Asrock Fatality F-Stream το οποίο βλέπετε στις ακόλουθες φωτογραφίες και εκτελέι μια πληθώρα λειτουργιών συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας υπερχρονισμού κατ' ευθείαν μέσα από τα windows.
Λεπτομερής ανάλυση των λειτουργιών του F-Stream γίνεται στη σελίδα 40 του Manual της Asrock Z97X Killer για όποιον ενδιαφέρεται και δε θα σας κουράσουμε επαναλαμβάνοντάς τα ίδια εδώ.
Ακολουθεί screenshot από το Intel Rapid Start...
... που φροντίζει για την άμεση εκκίνηση του συστήματος μέσω ενός κρυφού partition που χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό. Και πάλι λεπτομέρειες στο Manual της Asrock Z97X Killer.
Και ακολουθεί το Intel Smart Connect που αναλαμβάνει να "ξυπνάει" τον υπολογιστή περιοδικά αν τον έχετε θέσει σε λήθαργο (sleep) και να ελέγχει αν έχετε μηνύματα σε email, twiter, facebook κλπ. Λεπτομέρειες πάλι στο manual, για το οποίο δε θα ξαναβάλουμε link.
Στη συνέχεια το Killer Network Manager που μας δίνει πληροφορίες και δυνατότητες ρύθμισης της κάρτας δικτύου.
Και το XFastLan που μας δίνει με πολύ όμορφο και γραφικό τρόπο πληροφορίες για τη ροή δεδομένων κατά είδος από το δίκτυό μας.
Τελευταίο σας παρουσιάζουμε το Asrock APP Shop που μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάζουμε από το διαδίκτυο εφαρμογές, BIOS Update και drivers για τη μητρική μας.
Πλήρες το πακέτο, έτσι; Κι όμως έχει κι άλλα!
Για αυτά θα σας παραθέσουμε τα links για τις σελίδες των αντίστοιχων εταιριών στις οποίες περιγράφονται διεξοδικά οι δυνατότητες που σας προσφέρουν:
ASRock App Charger
XSplit Broadcaster
XSplit Gamecaster
OrbWebMe
Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται το πακέτο του λογισμικού που συνοδεύει την Asrock Z97X Killer. Πλήρες και αυτό σαν τη μητρική που συνοδεύει!
Ακολουθεί η παρουσίαση του συστήματος δοκιμών και της μεθοδολογίας.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Getting ready to rummble!
Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στo Cooler Master Lab Test Bench V1.0, εξοπλισμένο με το τροφοδοτικό V650, επίσης της Cooler Master, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση των εν λόγω εξαρτημάτων.
Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, η μνήμη είναι στα 8GB και χρονισμένη στα 1600 MHz, όπου αυτό το επιτρέπει η μητρική, και η κάρτα γραφικών που χρησιμοποιήθηκε είναι μια Nvidia GTX 550 Ti σε υλοποίηση EVGA. Τέλος, ο SSD που χρησιμοποιήθηκε είναι ο OCZ ARC 100 240GB που είχαμε δει σε πρόσφατο review.
Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη δοκιμαζόμενη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.
Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε την Asrock Z97X Killer χωρίζονται σε 7 κατηγορίες:
1: Δοκιμασίες επεξεργαστή και μνήμης με συνθετικά μετροπρογράμματα αλλά και λειτουργικά προγράμματα που παρέχουν την δυνατότητα μέτρησης επιδόσεων. Εδώ θα δούμε πόσο καλά λειτουργούν τα υποσυστήματα της μητρικής που σχετίζονται με την επικοινωνία του επεξεργαστή και της μνήμης.
2: Δοκιμασίες με μετροπρογράμματα 3D επιδόσεων για να βάλουμε στο παιχνίδι και την επικοινωνία της κάρτας γραφικών.
3: Δοκιμασίες απόδοσης με πραγματικά παιχνίδια που διαθέτουν και λειτουργία μέτρησης επιδόσεων.
4: Δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.
5: Δοκιμασίες ταχύτητας του SSD μας σε σύνδεση SATA αλλά και USB με το γνωστο μετροπρόγραμμα CrystalDiskMark για να δούμε την εύρυθμη λειτουργία του διαύλου SATA αλλά και των θυρών USB.
6: Μετρήσεις της ποιότητας του ήχου που παρέχει η ενσωματωμένη στη μητρική κάρτα ήχου.
7: Μετρήσεις κατανάλωσης του συστήματος και βασικές δυνατότητες υπερχρονισμού.
Οι μητρικές που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι, η Gigabyte GA-B85M-HD3, η Asrock H97 Killer και φυσικά, η πρωταγωνιστριά μας, Asrock Z97X Killer.
Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!
Δοκιμασίες επεξεργαστή και μνήμης - Άρχιζουν τα όργανα
Ξεκινάμε με τις δοκιμασίες του AIDA64 για επεξεργαστή και μνήμη
Παρατηρούμε μια υπεροχή της Asrock Z97X Killer όσον αφορά τις δοκιμασίες της μνήμης καθώς και της δοκιμασίας CPU Photoworxx που φαίνεται να είναι αρκετά εξαρτώμενη από τη μνήμη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άλλες 2 μητρικές υποστηρίζουν συχνότητα μνήμης έως και 1400 MHz και συνεπώς περιορίζουν σε αυτή τη συχνότητα τις 1600άρες μνήμες μας. Αντιθέτως το BIOS της Asrock Z97X Killer επιτρέπει συχνότητα στις μνήμες έως και 4000 MHz (!) συνεπώς εκμεταλλεύεται πλήρως τις μνήμες μας που χρονίζονται στα 1600 MHz. Εννοείται ότι αν είχαμε πιο γρήγορες μνήμες η διαφορά στις δοκιμασίες θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη.
Συνεχίζουμε με τις δοκιμασίες του SiSoftware Sandra
Παρατηρούμε ότι τα αποτελέσματα είναι εντός του στατιστικού σφάλματος κοινά για όλες τις μητρικές. Αυτό είναι φυσιολογικό δεδομένου ότι ουσιαστικά μετράμε τον επεξεργαστή μας που είναι παντού ο ίδιος.
Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι αν κάποια μητρική θα παρουσιάσει πρόβλημα στην πλήρη εκμετάλλευση του επεξεργαστή στις δοκιμές που κάνουμε. Ευτυχώς δε βλέπουμε τέτοιο πρόβλημα και όλα πάνε καλά.
Το ίδιο συμβαίνει και στις επόμενες δοκιμασίες...
Στο WinRar to Β85 υπολείπεται των Z97 και H97, μια σπάνια εξαίρεση σε μια σειρά από πανομοιότυπα αποτελέσματα.
Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δοκιμασίες...
...στις οποίες πάλι τα αποτελέσματα δε δίνουν κάποια ουσιώδη διαφορά.
Όλα καλά λοιπόν και καμία από τις μητρικές μας δεν πάσχει από κάποιο πρόβλημα στη χρήση επεξεργαστή και μνήμης.
Πάμε να δούμε και τις τρισδιάστατες δοκιμασίες...
Δοκιμασίες 3D - Για να το δούμε σφαιρικά
Εδώ παραθέτουμε τα αποτελέσματα από 4 δημοφιλή μετροπρογράμματα για να δούμε τις 3D επιδόσεις των μητρικών...
Οι οποίες διαφέρουν μόνο στις επιδόσεις Physics. Η διαφορά πιθανότατα προκύπτει λόγω της υπεροχής της Asrock Z97X Killer στη συχνότητα της RAM.
Ας δούμε στην επόμενη σελίδα και μερικές δοκιμασίες πραγματικών παιχνιδιών.
Δοκιμασίες πραγματικών παιχνιδιών - Η ουσία
Στη συνέχεια τρέχουμε τα benchmarks από 5 δημοφιλή παιχνίδια για να δούμε αν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στις μητρικές...
...επιβεβαιώνοντας ότι ουσιώδεις διαφορές στις επιδόσεις των παιχνιδιών δεν υπάρχουν και συνεπώς καμία μητρική δεν έχει πρόβλημα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες που της παρέχουν ο επεξεργαστής, η μνήμη και η κάρτα γραφικών.
Συνεχίζουμε με τις δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών.
Δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών - Η πεμπτουσία
Οι δοκιμασίες πραγματικών εφαρμογών αναπτύχθηκαν ειδικά για τις δοκιμές μας, όπως σας αναλύσαμε στη σελίδα της μεθοδολογίας, με σκοπό να μας δείξουν πως συμπεριφέρεται ένα σύστημα όταν εκτελεί πραγματικές εφαρμογές και διεργασίες.
Ακολουθούν τα σχεδικά διαγράμματα:
Για μία ακόμη - και τελευταία - φορά επιβεβαιώνουμε ότι οι 3 μητρικές της δοκιμής μπορούν να εκμεταλλεύονται εξ ίσου καλά τον επεξεργαστή, τη μνήμη και την κάρτα γραφικών που συνδέουμε πάνω τους, καθώς και τον SSD.
Για τη σύνδεση του SSD όμως θα κάνουμε και ένα πιο ειδικό τεστ στην επόμενη σελίδα.
SSD σε SATA και USB - Περι δεδομένων
Ήρθε η ώρα να δούμε πώς τα πάει η Asrock Z97X Killer στη διασύνδεση συσκευών αποθήκευσης και συγκεκριμένα του OCZ ARC 100 240GB είτε σε σύνδεση SATA είτε σε σύνδεση USB 3.0 μέσα σε εξωτερική θήκη της ICY BOX.
Τρέχουμε πρώτα το CrystalDiskMark με τον OCZ ARC 100 σε σύνδεση SATA:
Και στη συνέχεια σε σύνδεση USB 3.0.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο OCZ ARC 100 240GB έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις με SATA σύνδεση, αλλά πέρα από αυτό δεν παρατηρούμε ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στις μητρικές. Όλα καλά και εδώ λοιπόν.
Πάμε τώρα σε κάτι πιο... καλλιτεχνικό.
Μετρήσεις Ήχου - Είναι η μητρική καλλίφωνος;
Στη σελίδα αυτή θα δούμε τις καλλιτεχνικές δυνατότητες της Asrock Z97X Killer και συγκεκριμένα αν τραγουδάει καλά.
Συνήθως οι ενσωματωμένες λύσεις ήχου των μητρικών δε διεκδικούν δάφνες ποιότητας αλλά η Asrock Z97X Killer ισχυρίζεται ότι διαθέτει το κάτι επιπλέον! Για να δούμε λοιπόν την αναφορά που μας έδωσε για τον ήχο της Asrock Z97X Killer το RightMark Audio Analyzer:
Πραγματικά εντυπωσιακές επιδόσεις! Ειλικρινά, δεν περίμενα να δω τέτοιες επιδόσεις ήχου ενσωματωμένες σε μητρική και μάλιστα τέτοιας τιμής. Προσεγγίζει (αλλά δε φτάνει) επιδόσεις ήχου καρτών που κοστίζουν περίπου όσο και η Asrock Z97X Killer, ανεβάζοντας σημαντικά την αξία της αφού οι περισσότεροι χρήστες που θέλουν κάτι παραπάνω στον ήχο από τις συνήθεις onboard λύσεις θα μείνουν απόλυτα ικονοποιημένοι και δε θα χρειαστεί να επενδύσουν σε κάρτα ήχου.
Κατανάλωση και δυνατότητες υπερχρονισμού - Τι μας καίει και τι μπορεί να κάνει;
Τελειώνουμε τις μετρήσεις μας με τη μέτρηση της κατανάλωσης του συστήματος (μέτρηση στην πρίζα) καθώς και την αναφορά στις δυνατότητες υπερχρονισμού που διαθέτει η κάθε μητρική.
Όπως βλέπουμε στο ακόλουθο διάγραμμα...
... η φορτωμένη με εξαρτήματα και συσκευές Asrock Z97X Killer έχει εντούτοις την καλύτερη διαχείριση ισχύος και παρουσιάζει σε κάθε περίπτωση τη χαμηλότερη κατανάλωση. Η Asrock Η97 Killer που διαθέτει αντίστοιχα πλόυσιο εξοπλισμό είναι λιγάκι πιο ενεργοβόρα ενώ η Gigabyte GA-B85M-HD3 που είναι μακράν πιο φτωχή σε έξτρα είναι η πιο ενεργοβόρα σε κάθε περίπτωση.
Συγχαρητήρια λοιπόν στην Asrock για το τη διαχείριση ισχύος της Asrock Z97X Killer! Τελικά αυτά τα ειδικά πηνία και mosfets κάτι κάνουν!
Τελειώνουμε με το διάγραμμα που δείχνει τη μέγιστη συχνότητα μνήμης που υποστηρίζει η κάθε μητρική καθώς και το μεγαλύτερο υπερχρονισμό που μπορέσαμε να πετύχουμε με τον Intel G3258 Anniversary Edition στα 1.4V Vcore. Στο διάγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Gigabyte GA-B85M-HD3 καθώς δεν έδινε ιδιαίτερη δυνατότητα υπερχρονισμού.
Βλέπουμε ότι η Asrock, παρατύπως, έχει δώσει τη δυνατότητα για υπερχρονισμό και στο H97 chipset. Εν τούτοις η Asrock Z97X Killer ξεχωρίζει για την πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα χρονισμού της μνήμης καθώς και για τον ελαφρώς καλύτερο υπερχρονισμό που μπόρεσε να πετύχει στον επεξεργαστή, πράγμα διόλου ευκαταφρόνητο όταν έχουμε φτάσει τόσο μακρυά από τη stock συχνότητά του που είναι τα 3200 MHz.
Συμπεράσματα και Βαθμολογία - Το δια ταύτα
Έφτασε η ώρα της κρίσης. Είναι προφανές ότι μια μητρική δε μπορεί να κριθεί στον τομέα των επιδόσεων, παρά μόνο αρνητικά. Δηλαδή αν για κάποιο λόγο υπολείπεται στο σχεδιασμό της με τρόπο που να την καθιστά πιο αργή σε σχέση με μητρικές του ανταγωνισμού που φέρουν το ίδιο chipset. Σε διαφορετική περίπτωση, όλες οι μητρικές που φέρουν το ίδιο ή παρόμοιο chipset θα έχουν ίδιες ή παρόμοιες επιδόσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τα εξαρτήματα που θα τοποθετηθούν πάνω τους.
Πώς κρίνουμε λοιπόν μια μητρική, εφ όσον πάντα δεν παρουσιάζει προβλήματα στον τομέα των επιδόσεων; Την κρίνουμε από την ποιότητα κατασκευής, τις τεχνολογίες που ενσωματώνει για να πετύχει αυτή την ποιότητα και την αξιοπιστία που τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν.
Την κρίνουμε από τα υλικά που χρησιμοποιεί και το τι περιμένουμε να πάρουμε ως αντίκρυσμα από τα υλικά αυτά.
Την κρίνουμε ακόμη από τις επιπλεόν λειτουργίες και τις καινοτομίες που παρέχει στο χρήστη, το σχεδιασμό και την χρηστικότητα που αυτά προσδίδουν.
Την κρίνουμε από τη διαχείριση της ενέργειας, και τις δυνατότητες για υπερχρονισμό, εάν η κατηγορία της το επιτρέπει.
Και φυσικά, την κρίνουμε από το κόστος που απαιτείται για να την αποκτήσουμε.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η Asrock Z97X Killer είναι μια εξαιρετική μητρική.
Για τη βαθμολογία, αναλύτικά, έχουμε:
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, είναι πραγματικά φορτωμένη με ποιοτικά υλικά και έξτρα λειτουργίες. Δε μπορούμε να φανταστούμε ούτε και έχουμε δει σε άλλη μητρική της κατηγορίας κάτι περισσότερο. Υπάρχουν σαφώς μητρικές με περισσότερα χαρακτηριστικά όπως κάποιες της σειράς ROG της ASUS με περισσότερα καλούδια, αλλά πρόκειται για μητρικές πολλάπλάσιας τιμή. Για την κατηγορία της λοιπόν η Asrock Z97X παίρνει σχεδόν άριστα! Ξεχωρίσαμε τη λειτουργία HDD Saver Technology που πραγματικά είναι τόσο απλή στη σύλληψη και εκτέλεση όσο και εξαιρετική στη χρήση.
Στον τομέα της τιμής, θα λέγαμε ότι η τιμή της στα 135€ είναι πολύ καλή για τα χαρακτηριστικά της αλλά και ο ανταγωνισμός δεν είναι μακρυά. Χωρίς να είναι η μεγάλη ευκαιρία, σίγουρα αξίζει τα λεφτά της με όλα αυτά που προσφέρει.
Στον τομέα της χρηστικότητας, ο καθαρός και έξυπνος σχεδιασμός δε μας άφησε παράπονα και οι λειτουργίες όπως το HDD Saver έφεραν τη βαθμολογία της χρηστικότητας κοντά στο άριστα.
Στις επιδόσεις δεν είχαμε κάποιο παράπονο και όλα λειτουργησαν όπως έπρεπε, χωρίς δυσάρεστες ή ευχάριστες εκπλήξεις.
Ας συνοψίσουμε τα κύρια θετικά και αρνητικά της Asrock Z97X:
Πλεονεκτήματα:
+ 8φασική τροφοδοσία στον επεξεργαστή και 2φασική στις μνήμες
+ Dual-Stack MOSFET, NexFET MOSFET, Πηνία κράματος Υψηλής ποιότητας, 12Κ Platinum Πυκνωτές
+ Διπλό BIOS με αφαιρούμενες Flash ROM
+ υποδοχές M.2 και Sata Express
+ Δίκτυο χαμηλού lag για gaming από το Killer E2200 Gigabit LAN
+ Εξαιρετικός ήχος από την Purity Sound 2 ενσωματωμένη λύση ήχου
+ HDD Saver Technology
+ Πλήρες πακέτο συνοδευτικού λογισμικού
+ Τριετής εγγύηση
Μειονεκτήματα:
- Έχουμε δει και 12φασική τροφοδοσία στον επεξεργαστή σε ανταγωνιστικά μοντέλα
- Περιορισμοί του chipset περιορίζουν τη μητρική σε μόνο δεκαέξι συνολικά PCI-e lanes
- Το Full HD UEFI δε δούλεψε στην 1920x1200 οθόνη μας. Προφανώς ψάχνει μόνο για οθόνη ανάλυσης 1920x1080
Με βάση όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία της Asrock Z97X είναι:
Ευχαριστούμε την Asrock για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής!
Για το TheLab.gr Πολύμερος Αχανιώτης 21/9/2014
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now