Jump to content



  • AMD Lynx review - AMD A8-3850 & Gigabyte GA-A75M-UD2H


    review_vision.png

     

    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την πρώτη γεύση του Fusion της AMD που πήραμε στο review της MSI E350IA-45.

    Τότε, είχαμε δει το πρώτο δείγμα της εξαετούς προσπάθειας της AMD να βγάλει ένα καθολικό προϊόν που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη συγχώνευση επεξεργαστή και κάρτας γραφικών σε ένα πακέτο.

    Το μέγεθος της πλατφόρμας Βrazos μικρό, οι ενεργειακές απαιτήσεις πολύ περιορισμένες και ο όλος σχεδιασμός παρέπεμπε γύρω από το efficiency με στόχο το "φορητό κομμάτι" της αγοράς.

    Βέβαια χάριν τις ευλογίες και την τεχνογνωσία της ATi, την οποία είχε απορροφήσει πρίν 5 χρόνια η AMD, κατάφερε να ενσωματώσει πολύτιμα χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα που την έκαναν πραγματικά χρήσιμη όπως HD acceleration και heterogeneous computing capabilities (OpenCL / DirectCompute).

    Καλό το ξεκίνημα του Fusion λοιπόν, αλλά η ισχύς του Brazos δεν ήταν ικανή να συγκινήσει ούτε τους πιο μετριοπαθείς του middle segment όπου παίζεται όλο το παιχνίδι των πωλήσεων.

    Στο κομμάτι αυτό ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει η δεύτερη φουρνιά Fusion της AMD ονόματι Llano που κυκλοφόρησε επίσημα τον Ιούνιο που μας πέρασε. Η ονομασία Lynx καλύπτει το Desktop κομμάτι της αγοράς ενώ το Mobile ακούει στην ονομασία Sabine.

    intro2.png

    Στη σημερινή παρουσίαση θα δοκιμάσουμε το μεγαλύτερο αδερφό των Lynx με κωδική ονομασία A8-3850 που θα φιλοξενηθεί στην mATX Gigabyte Α75M-UD2H.

    Η αρχιτεκτονική των Llano

    Η σειρά "Α" των Llano αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της AMD στα 32nm δια χειρός Global Foundries με χρήση της μεθόδου SOI High-K MG. Αν και δεν αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης αναφοράς ή τεχνολογική καινοτομία, ειδικά όταν στο αντίπαλο στρατόπεδο της Intel πειραματίζονται με 3D Transistors, επέτρεψε στην AMD να στριμώξει 1.45δις τρανζίστορ στην καρδιά του A8-3850(228mm² die size) την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος αριθμός για την καρδιά ενός Sandy Bridge(216mm² die size) χτυπάει στα "μόλις" 995εκ.

     

    llanokatanomi.jpg

     

    Οι δύο εταιρίες έχουν ακολουθήσει εντελώς διαφορετικά μονοπάτια στον τρόπο που κατανέμουν την επιφάνεια του πυρήνα για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Η Intel φαίνεται να δίνει μεγαλύτερη σημασία στον επεξεργαστή(Turbo Boost, Quick Sync, AVX) και γι' αυτό το λόγο παρέχει το 70% του πυρήνα σε αυτόν ενώ το 30% που απομένει αντιστοιχεί στην κάρτα γραφικών( GMA HD3000). Από την άλλη η AMD φαίνεται να αρέσκεται στην ισορροπία κατανέμοντας ισόποσα(50/50) το ποσοστό της επιφάνειας του πυρήνα σε επεξεργαστή και κάρτα γραφικών οδηγώντας σε αρκετά καλύτερη απόδοση στον "τρισδιάστατο" τομέα.

     

     

    llanoCore.jpg

     

    Όπως βλέπουμε από την κάτοψη του die, οι Llano στεγάζουν στο αριστερό μέρος τέσσερις επεξεργαστές μαζί με την L2 Cache ενώ δεξιά φιλοξενείται iGP της σειράς Radeon HD6000 με μέγιστο αριθμό stream processors που αγγίζει τους 400. Περιμετρικά έχουμε το northbridge, τον 128bit dual-channel DDR3 controller με εγγενή υποστήριξη σε ταχύτητες έως και 1866MHz, UVD3 Decoder, 24 PCie2.0 lanes και διάφορες διεπαφές απεικόνισης.

    H αρχιτεκτονική των τεσσάρων επεξεργαστών είναι εφάμιλλη με αυτή των Phenom II(Stars) και ειδικότερα του πυρήνα Propus(Phenom II X4 840) με χαρακτηριστικό γνώρισμα την απουσία L3 Cache. Η αποφυγή χρήσης L3 cache έγινε τόσο με γνώμονα τη διατήρηση του συνολικού TDP σε επιθυμητά επίπεδα(μιας και η μνήμη είναι "παραδοσιακά" από τα ποιο ενεργοβόρα τμήματα ενός επεξεργαστή) όσο και από την ανταλλαγή μεταξύ κατανάλωσης και απόδοσης με χρήση αυτής. Πιο απλά, η AMD έκρινε ότι το ενεργειακό κέρδος του επεξεργαστή από την απουσία της L3 είναι μεγαλύτερο από το κέρδος της απόδοσης που προσφέρει. Από την άλλη, η AMD δεν θα μπορούσε να μην προβεί σε ένα μίνι Facelift του "Propus" και έτσι η L2 από τα 512k ανέβηκε στο 1MB, πράγμα που από μόνο του δίνει ένα +6% στην απόδοση ακεραίων!

     

     

    Llanohusky.jpg

     

    Επιπλέον της αύξησης της L2, οι νέοι "Husky" πυρήνες των Llano έχουν βελτιωμένη μονάδα πρόβλεψης κλάδου(branch prediction) και αυξημένα κύρια buffers. Επίσης διαθέτουν αυτόνομο hardware divider που επιταχύνει τις αντίστοιχες λειτουργίες.

     

     

    llanosumo.jpg

     

    Όπως προαναφέραμε, το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών των Llano ανήκει στην DirectX 11 οικογένεια HD6000(HD6550D για τον A8-3850) της AMD με κωδική ονομασία Sumo. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πυρήνα της σειράς Redwood που βασίζεται στην αρχιτεκτονική VLIW5 της AMD, ουσιαστικά για μια HD5570 στην περίπτωση του A8-3850! Ειδικότερα η HD6550 κάνει χρήση 400 stream processors, 20 texturing units και 8 raster units.

    Οι διαφορές που εντοπίζουμε μεταξύ HD6550D και HD5570 είναι δύο. Η βασική είναι η μετατροπή του memory interface της κάρτας ώστε να μπορεί να δουλέψει με dual channel DDR3 διαμέσου του ενσωματωμένου Northbridge και όχι απευθείας όπως σε μια κανονική VGA. Αν και οι Llano δεν διαθέτουν Data Ring όπως οι SandyBridge, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την cache του επεξεργαστή για δικές τους διεργασίες, κάνουν χρήση ενός πρωτότυπου χαρακτηριστικού στο χώρο των GPUs ώστε να περιορίσουν την καθυστέρηση της επικοινωνίας με τη μνήμη. Μπορούν να γράψουν απευθείας στη μνήμη χωρίς να περάσουν τα request τους πρώτα από τον επεξεργαστή και μάλιστα έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα ώστε να εξυπηρετούνται πρώτα!

    Η δεύτερη διαφορά βρίσκεται στον UVD(Unified Video Decoder) η οποία ανανεώθηκε στην τρίτη της έκδοση. Ως αποτέλεσμα, ο video decoder των Llano υποστηρίζει όλα τα κλασσικά HD video format και είναι συμβατός με MultiViewCodec, απαραίτητου για την αναπαραγωγή Blu-ray 3D content.

    Για όσους θεωρούν ότι δεν καλύπτονται από την HD6550D, η AMD έχει αφήσει επιλογή ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία Crossfire με συγκεκριμένες κάρτες της εταιρίας. Για τους πιθανούς συνδιασμούς πατήστε εδώ.

     

     

    llanobus.jpg

     

    Σχετικά με τη δυνατότητα της HD6550 να γράφει απευθείας στην μνήμη του συστήματος, το παραπάνω διάγραμμα στην καρδιά των Lynx διαλευκάνει τη διαδικασία. Η αρχιτεκτονική των AMD APUs διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό με ότι είχε παρουσιαστεί από την εταιρία έως σήμερα και αν εξαιρέσουμε την προσθήκη GPU εντός πυρήνα έρχεται πιο κοντά σε αυτή των s1156/s1155 CPUs της Intel με την ενσωμάτωση και του Northbridge στον επεξεργαστή. Ο σχεδιασμός της AMD διαχωρίζει τα μονοπάτια επικοινωνίας των διάφορων modules της APU με στόχο να περιοριστούν όσο το δυνατόν τα bottleneck στην επικοινωνία τους με τη μνήμη και τα εξωτερικά Interfaces.

    Πιο συγκεκριμένα, έχουμε την αντικατάσταση του παλιού γνωστού Hyper Transport με το Fusion Compute Link* το οποίο αναλαμβάνει την άμεση επικοινωνία μεταξύ GPU και CPU(και της cache του!) όντας παράλληλα το Link που ο επεξεργαστής επικοινωνεί με τον "έξω κόσμο"(IO A75M).

    To link που επιτρέπει στην HD6550 να αλληλεπιδρά άμεσα με τη μνήμη του συστήματος είναι το Radeon Memory Bus με εύρος 29.8GB/s.

    O Memory Controller του Α8-3850 υποστηρίζει επισήμως dual channel DDR3 σε ταχύτητες έως και 1866Mhz. Δυστυχώς στα 1866 υποστηρίζεται μόνο ένα Dimm ανά κανάλι διαφορετικά γυρίζει σε Single Channel. Δηλαδή αν βάλετε τέσσερα Dimms και τα σετάρετε στα 1866Mhz θα δουλέψουν ως Single Channel. Με δύο λειτουργεί κανονικά. Για τέσσερα Dimms μπορείτε να ανεβείτε έως 1600Mhz.

    *

    Spoiler
    \ έγραψε:
    The Fusion Compute link is similar to the HT interface used to communicate to our Integrated Graphics Chips, but with the Physical layer stripped off. As such it uses an HT like protocol, but is implemented as a wide parallel bus interface

     

     

    gating.jpg

     

    Ακόμα, η AMD έχει κάνει εκτεταμένες προσπάθειες ώστε να κρατηθεί το TDP των Lynx στα επιθυμητά επίπεδα.

    Πρώτο και κύριο, όλα τα modules του επεξεργαστή μπορούν να απενεργοποιηθούν πλήρως μέσω της τεχνικής gating που είχαμε αναφέρει πρώτη φορά στο review του AMD Phenom II X6 1090T. Ουσιαστικά ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί πύλες στην τροφοδοσία κάθε module οπότε αντί να πέφτει σε μια κατάσταση αδράνειας, απενεργοποιείται εντελώς.

    Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αποδεικνύεται σωτήριο ειδικά σε αυτά τα πρώιμα δείγματα των Lynx τα οποία φαίνεται ότι έχουν ακόμα θέματα με τη διαδικασία παραγωγής. 32nm επεξεργαστής με 1.4volt VID δεν δείχνει πολύ καλό efficiency, ειδικά όταν αντίστοιχων nm επεξεργαστές της Intel έχουν αρχικό voltage κάτω από 1.3volt και με μεγαλύτερα ρολόγια.

    Δεύτερη και τελευταία προσπάθεια είναι το Turbo Core το οποίο αν και δεν το είδαμε εν ενεργεία στον Α8-3850 γιατί δεν το υποστηρίζει, έχει αλλάξει λειτουργία σε σχέση με αυτό που είδαμε στους Phenom i X6 και αντί να προσπαθεί να κρατηθεί εντός προκαθορισμένου TDP/θερμοκρασίας εξαρτάται από το Utilization του κάθε πυρήνα. Για παράδειγμα αν η συχνότητα του επεξεργαστή μας είναι 2.6 με Turbo στα 3Ghz και μόνο οι δύο πυρήνες χρησιμοποιούνται, τότε θα δουλεύουν στο μέγιστο δυνατό ασχέτως θερμοκρασίας(μέχρι κάποιο όριο).

    Τέλος, μια ματιά στο Fusion Control Hub το οποίο στην περίπτωσή μας(Α70Μ) παρέχει εγγενή συνδεσιμότητα USB3.0 και Sata 6Gbps ενώ στην εκδοχή του A60M παρέχει USB2.0 και Sata 3Gbps αντιστοίχως.

     

     

    A75M_diagram.png

     

    The Llano Family

    Η οικογένεια των Llano είναι μεγάλη και περιλαμβάνει τους Lynx για το Desktop και τους Sabine για το Mobile κομμάτι όπως προείπαμε. Στους πίνακες που ακολουθούν, τα μοντέλα των AMD Lynx & Sabine παρέα με τα χαρακτηριστικά των ενσωματωμένων iGPUs:

    Llano

    • All models feature upgraded Stars (Phenom II architecture) [14] CPU cores (Husky) with no L3 cache, and with Redwood-class integrated graphics on die (BeaverCreek for the dual-core variants and WinterPark for the quad-core variants).
    • All models are manufactured on GlobalFoundries' 32 nm SOI process for Socket FM1.
    • All Lynx desktop models support up to 4 DIMMs of DDR3-1866 memory and Sabine mobile models support up to 2 DIMMs of DDR3-1333 / DDR3-1600 dual-channel memory.
    • All models have an integrated PCIe 2.0 controller.
    • Select models support AMD's Turbo Core technology for faster CPU operation when the thermal specification permits.
    • Select models support Hybrid Graphics technology to assist a discrete Radeon HD 6450, 6550, or 6570 discrete graphics card. This is similar to the current Hybrid CrossFireX technology available in the AMD 700 and 800 chipset series.

     

    lynx2-348328266.png

     

    Lynx

    • All models support: MMX, SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, Enhanced 3DNow!, NX bit, AMD64, Cool'n'Quiet, AMD-V, Turbo Core (AMD equivalent of Intel Turbo Boost)
    • Memory support: DDR3 SDRAM-1866 (up to PC3-15000)
    • All models support DirectX 11, OpenGL 4.0 and OpenCL 1.1
    • All models feature the UNB/MC Bus interface
    • All models do not feature double-precision GPU FP
    • All models feature Angle independent anisotropic filtering, UVD3, & Eyefinity capabilities, supporting up to 3 outputs.

     

    sabine.png

     

    Sabine

    • All models support: SSE, SSE2, SSE3, SSE4a, Enhanced 3DNow!, NX bit, AMD64, PowerNow!, AMD-V
    • All models support 1.35 V DDR3L-1333 memory, in addition to regular 1.5 V DDR3 memory specified.
    • mobile platform
    • All models support DirectX 11, OpenGL 4.0 and OpenCL 1.1
    • All models feature the UNB/MC Bus interface
    • All models do not feature double-precision FP
    • All models feature Angle independent anisotropic filtering, UVD3, & Eyefinity capabilities, supporting up to 3 outputs.

     

    igpu.png

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του AMD A8-3850 και της Gigabyte A75M-UD2H όπως μας αναφέρονται στα site των κατασκευαστών, στους πίνακες που ακολουθούν

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά AMD A8-3850
    Processor AMD Quad-Core A8-Series APU
    Model
    AMD A8-3850 APU with Radeon™ HD 6550D
    Operating Mode 32/64 Bit
    Ναί/Ναί
    Revision B0
    Core Speed (MHz)
    2900
    Voltages 0.9125 - 1.4125v
    Max Temps ©
    -
    Wattage 100W
    Virtualization
    Ναί
    L1 Cache Size (KB x4) 128
    L2 Cache Size (KB x4)
    1024
    L3 Cache Size (KB) -
    CMOS
    32nm SOI
    Socket FM1 uPGA
    Memory Interface
    DDR3
    DirectX Version 11
    Τιμή
    125€

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Gigabyte A75M-UD2H
    APU FM1 Socket:
    • AMD A series & E2 series processors
    • (Please refer "CPU Support List" for more information.)
    Chipset
    • AMD A75 chipset
    Memory
    • 4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 64 GB of system memory (Note 1)
    • Dual channel memory architecture
    • Support for DDR3 2400(OC)/1866/1600/1333/1066 MHz memory modules (Note 2)
    • (Please refer "Memory Support List" for more information.)
    Onboard Graphics APU:
    • 1 x D-Sub port
    • 1 x DVI-D port, supporting a maximum resolution of 2560x1600 (Note 3) (Note 4)
    • 1 x HDMI port, supporting a maximum resolution of 1920x1200
    • 1 x DisplayPort, supporting a maximum resolution of 2560x1600
    • (All integrated graphics ports do not support Hot plug. If you want to change to another graphics port when the computer is on, be sure to turn off the computer first.)
    Audio
    • Realtek ALC889 codec
    • High Definition Audio
    • 2/4/5.1/7.1-channel
    • Support for Dolby® Home Theater
    • Support for S/PDIF Out
    LAN
    • 1 x Realtek RTL8111E chip (10/100/1000 Mbit)
    Expansion Slots
    • 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16) (Note 5)
    • 1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
    • 1 x PCI Express x1 slot
    • (All PCI Express slots conform to the PCI Express 2.0 standard.)
    • 1 x PCI slot
    Multi-Graphics Technology
    • Support for AMD Dual Graphics technology
    • Only A series APU support AMD Dual Graphics.
    • Support for AMD CrossFireX technology
    Storage Interface Chipset:
    • 5 x SATA 6Gb/s connectors supporting up to 5 SATA 6Gb/s devices
    • 1 x eSATA 6Gb/s port on the back panel supporting up to 1 SATA 6Gb/s device (Note 6)
    • Support for RAID 0, RAID 1, RAID 10, and JBOD
    USB Chipset:
    • Up to 8 USB 2.0/1.1 ports (4 ports on the back panel, 4 ports available through the internal USB headers)
    • Up to 4 USB 3.0/2.0 ports (2 ports on the back panel, 2 ports available through the internal USB header)
    IEEE 1394 VIA VT6308 chip:
    • Up to 2 IEEE 1394a ports (1 on the back panel, 1 port available through the internal IEEE 1394a header)
    Internal I/O Connectors
    • 1 x 24-pin ATX main power connector
    • 1 x 4-pin ATX 12V power connector
    • 5 x SATA 6Gb/s connectors
    • 1 x APU fan header
    • 1 x system fan header
    • 1 x power fan header
    • 1 x front panel header
    • 1 x front panel audio header
    • 1 x S/PDIF Out header
    • 2 x USB 2.0/1.1 headers
    • 1 x USB 3.0/2.0 header
    • 1 x IEEE 1394a header
    • 1 x serial port header
    • 1 x parallel port header
    • 1 x Trusted Platform Module (TPM) header
    • 1 x clearing CMOS jumper
    Back Panel Connectors
    • 1 x PS/2 keyboard/mouse port
    • 1 x D-Sub port
    • 1 x DVI-D port
    • 1 x HDMI port
    • 1 x DisplayPort
    • 1 x optical S/PDIF Out connector
    • 4 x USB 2.0/1.1 ports
    • 2 x USB 3.0/2.0 ports
    • 1 x eSATA 6Gb/s port
    • 1 x RJ-45 port
    • 6 x audio jacks (Center/Subwoofer Speaker Out/Rear Speaker Out/Side Speaker Out/Line In/Line Out/Microphone)
    I/O Controller
    • iTE IT8720 chip
    H/W Monitoring
    • System voltage detection
    • APU/System temperature detection
    • APU/System fan speed detection
    • APU overheating warning
    • APU/System fan fail warning
    • APU/System fan speed control (Note 7)
    BIOS
    • 2 x 32 Mbit flash
    • Use of licensed AWARD BIOS
    • Support for DualBIOS™
    • PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b
    Unique Features
    • Support for [MENTION=2971]bios[/MENTION]
    • Support for Q-Flash
    • Support for Xpress BIOS Rescue
    • Support for Download Center
    • Support for Xpress Install
    • Support for Xpress Recovery2
    • Support for EasyTune (Note 😎
    • Support for Smart Recovery
    • Support for Auto Green
    • Support for ON/OFF Charge
    • Support for 3TB+ Unlock
    • Support for Q-Share
    Bundle Software
    • Norton Internet Security (OEM version)
    Operating System
    • Support for Microsoft® Windows 7/Vista/XP
    Form Factor
    • Micro ATX Form Factor; 24.4cm x 24.4cm
    Note (Note 1) Due to Windows 32-bit operating system limitation, when more than 4 GB of physical memory is installed, the actual memory size displayed will be less than 4 GB.

    (Note 2) The 1866 MHz memory speed is supported only when one or two DDR3 1866 MHz DIMMs are installed. It is not supported when four DIMMs are installed. (Dual channel memory mode must be enabled when installing two DIMMs.)

    (Note 3) The DVI-D port does not support D-Sub connection by adapter.

    (Note 4) The resolution of 2560x1600 is supported only when Dual Link DVI mode is enabled.

    (Note 5) For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot.

    (Note 6) Actual transfer rate is dependent on the device being connected.

    (Note 7) Whether the APU/system fan speed control function is supported will depend on the APU/system cooler you install.

    (Note 😎 Available functions in EasyTune may differ by motherboard model.
     
    Remark
    • Due to different Linux support condition provided by chipset vendors, please download Linux driver from chipset vendors' website or 3rd party website.
    • Most hardware/software vendors may no longer offer drivers to support Win9X/ME/2000/XP SP1/SP2. If drivers are available from the vendors, we will update them on the GIGABYTE website.

     

    Συσκευασία & Περιεχόμενα: Gigabyte A75M-UD2H

     

     

    box.jpg

     

     

    face.jpg

     

     

    back.jpg

     

     

    periexomena.jpg

     

    Λευκή συσκευασία για την Gigabyte A75M-UD2H με τα P5600 του 3DMark Vantage και Dual-Link DVI logos να κατευθύνουν τα βλέμματα. Τριετής η εγγύηση της Gigabyte A75M-UD2H ενώ τα παρελκόμενα σπαρτιάτικα.

     

    lynx4.jpg

     

    lynx3.jpg

     

    lynx1.jpg

     

    lynx2.jpg

     

    Η Gigabyte A75M-UD2H αυτοπροσώπως. mATX αλλά με δυνατότητα Crossfire χάρις τις δύο PCIe x16.

    Μια κοντινή ματιά στην Gigabyte A75M-UD2H

     

    FM1.jpg

     

    Κοντινό στο FM1. 905 τρυπούλες χωρίς τη μεγάλη στο κέντρο.

     

    PhaseController.jpg

     

    Χρέη phase controler για τις πέντε φάσεις τροφοδοσίας έχει αναλάβει ο ISL6324.

     

    mosfet.jpg

     

    DrMos για την Gigabyte A75M-UD2H.

     

    dualbios.jpg

     

    Μέγιστη ασφάλεια με διπλό bios chip για την Gigabyte A75M-UD2H.

     

    alc889.jpg

     

    Κλασσικά Realtek στα decks. 108dB SNR και 192KHz δειγματοληψία στα highlights.

     

    IO.jpg

     

    Πλήρης συνδέσεων η Gigabyte A75M-UD2H. Ακόμα και Display Port παρέχει!

     

    sata.jpg

     

    Πέντε τα εσωτερικά Sata από τα έξι που παρέχει το A70M με το έκτο να έχει μετακομίσει στο πίσω μέρος ως eSata.

     

    FCH_A75.jpg

     

    Και το A70M en face.

    Bios: Gigabyte A75M-UD2H

    Αν και η Gigabyte A75M-UD2H δεν έρχεται εφοδιασμένη με γραφικό UEFI bios, δεν υπολείπεται λειτουργικότητας ενός EFI bios μιας και υπάρχει κανονικά υποστήριξη για δίσκους 3+TB. Εάν η μητρική σας έρθει με bios παλαιότερο από το F3 προτείνουμε την άμεση αναβάθμισή του μιας και το τελευταίο bios έχει αισθητή διαφορά στο overclocking των μνημών όπως επίσης έχει διορθώσει και το γνωστό bug που έχουν όλες οι πρώιμες μητρικές το οποίο επέτρεπε να "αλλάξεις" τον κλειδωμένο πολλαπλασιαστή του A8-3850 χωρίς στην ουσία να αλλάζει.

     

     

    Μια κοντινή ματιά στον A8-3850

    Και τώρα ο πρωταγωνιστής της δοκιμής μας. Ο AMD A8-3850.

     

    Llano.jpg

     

    Ίδιο και απαράλλαχτο το package από την εποχή του A64!

     

    905.jpg

     

    Μόνο όταν τον γυρίσουμε ανάποδα βλέπουμε ότι κάτι λείπει.

     

    LlanoPhenom.jpg

     

    Δίπλα δίπλα με τον Phenom II Χ4 840

     

    sockets.jpg

     

     

    Σύστημα δοκιμής

    sistima.png

     

    Τα μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε ήταν τα εξής:

    • AIDA64 Extreme
    • SisoftSandra 2011
    • Cinebench 11.5
    • Fritz Benchmark
    • POV RayTrace Benchmark v3.7
    • x264 HD Benchmark v3.0
    • WinRar 3.9.3 x64
    • 3DMark Vantage, 3DMark11
    • Crysis 2, Resident Evil 5, PES2010, DiRT2, DiRT3, Batman Arkham Asylum, Lost Planet 2, Metro2033.

     

    Το λειτουργικό που χρησιμοποιήσαμε ήταν Windows 7 x64 Sp1 και οι chipset drivers που χρησιμοποιήθηκαν για την πλατφόρμα Lynx ήταν οι 1.2.1.282. Δυστυχώς εν μέσω δοκιμών ο ssd μας "απέθανε" οπότε όλα τα 3D έγιναν με έναν αρχαίο DeathStar 80GB οπότε για προφανείς λόγους δεν έχουμε πάρει μετρήσεις CDM και PCMARK.

    Lynx: Video Decoding

    Οι δυνατότητες αναπαραγωγής πολυμέσων που συναντάμε στους Llano είναι οι αντίστοιχες που υποστηρίζει όλη η σειρά HD6000 της AMD.

    Συνεπώς ο Α8-3850 εξοπλισμένος με UVD3 Decoder παρέχει hardware acceleration σε H.264, VC-1 και MPEG-2. Επιπλέον υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα Dolby TrueHD και DTS-HD MA bitstreaming μέσω του HDMI. Βεβαίως, μπορεί και κλειδώνει κανονικά στα 23.976hz σε αντίθεση με τη σειρά 3000 της Intel η οποία μπορεί να κλειδώσει μόνο στα 23.97hz. Για σωστό sync οι Intel fans θα πρέπει να περιμένουν τους Ivy Bridge.

    Για τις μετρήσεις μας έγινε χρήση του PowerDVD 11 το οποίο υποστηρίζει πλήρως όλα τα features της σειράς 6000 της AMD ώστε να τεστάρουμε το φόρτο του επεξεργαστή/GPU σε αναπαραγωγή τόσο αρχείων mkv καθώς και σε Blu-Ray 3D. Το drive που χρησιμοποιήσαμε για την αναπαραγωγή ήταν το Panasonic UJ240.

     

     

    Απλά τα πράγματα στην αναπαραγωγή πολυμέσων για τον Llano. Δυστυχώς καίει κάτι παραπάνω από ένα αυτόνομο Blu-Ray player.

    Overclocking, Θερμοκρασίες, Κατανάλωση

    Overclocking.png

    Overclocking

    Τελευταία το Overclocking έχει γίνει αρκετά δύσκολο, τουλάχιστον συγκρινόμενο με το παρελθόν. Κλειδωμένοι πολλαπλασιαστές, αδυναμία αύξησης του fsb, ειδικές εκδόσεις για overclocking κ.ο.κ. Η εν λόγω διαδικασία γίνεται ακόμα ποιο δύσκολη για το Fusion μιας και δεν υπάρχουν ακόμα Οverclocking Τools(setfsb, Afterburner) που να τους υποστηρίζουν ενώ τα διαγνωστικά προγράμματα (cpuz/gpuz) δεν διαβάζουν απολύτως σωστά την κατάσταση επεξεργαστή και του ενσωματωμένου κυκλώματος γραφικών.

    Ευτυχώς στην περίπτωση των Lynx η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με ότι είχαμε αντιμετωπίσει στο review του Zacate (που τότε και αν ήταν νωρίς για τo Fusion) αφού υπάρχει μια στοιχειώδης υποστήριξη από το συνοδευτικό λογισμικό της μητρικής, Easy Tune 6.

    Πριν δούμε τα αποτελέσματα ας πούμε δύο λόγια για την εμπειρία υπερχρονισμού του A8-3850 και της Gigabyte A75M-UD2H με αερόψυξη και συγκεκριμένα με την Akasa Venom που είδαμε σε πρόσφατο review.

    Όπως αναφέραμε και στο κομμάτι με την αρχιτεκτονική των Llano, ο Α8-3850 αν και κατασκευασμένος στα 32nm αποτελεί ένα πολύ πρώιμο δείγμα Lynx. Με τα ρολόγια να περιορίζονται στα "λίγα" 2.9Ghz, χωρίς Turbo Core και με το VID να κυμαίνεται στα 1.4volt δεν περιμέναμε και πολλά στο θέμα overclocking.

    Επιπλέον λόγω του ότι κατεβαίνουμε σε nm οι επεξεργαστές αποκτούν πιο "απότομη" συμπεριφορά. Είναι κάτι που είχαμε πρωτοσυναντήσει στους Lynnfield οι οποίοι έφταναν σε ένα όριο, είτε συχνότητας πυρήνα είτε fsb, σχετικά εύκολα και από εκεί και πέρα είτε δεν ανέβαιναν καθόλου είτε με τρομερή δυσκολία. Εν τω μεταξύ δεν "προειδοποιούν" τόσο έντονα όπως οι επεξεργαστές του παρελθόντος που υπήρχε ένας "αέρας" 100-200 Mhz όπου θα έβγαζαν λάθη ή θα "freezαραν" οπότε ήξερες ότι πρέπει να κατέβεις. Πλέον τα 200Mhz έχουν γίνει π.χ 50Mhz.

    Έχοντας στο μυαλό τα παραπάνω, ο επεξεργαστής κατάφερε μια αξιοπρεπή, χρησιμοποιήσιμη αύξηση χρονισμού, της τάξης των 800Mhz. Σαν suicide shot καταφέραμε μια αύξηση του 1GHz αλλά δεν ήμασταν σταθεροί. Ευελπιστούμε πως με την τελειοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και τη μείωση του TDP θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

     

     

    cachemem_oced.png

     

    Παρατηρήσαμε κάτι περίεργο όμως:

    Άν κατά τον υπερχρονισμό ο πολλαπλασιαστής που είχαμε επιλέξει ήταν μεγαλύτερος από 26 τότε σε κατάσταση φορτίου ο επεξεργαστής έριχνε το multi σε 26!

    Για παράδειγμα, όταν είχαμε επιλέξει 29x130 και ο επεξεργαστής δεν είχε καθόλου φορτίο (idle desktop) το CPUZ έδειχνε 3770MHz. Με το που τρέχαμε prime95(ασχέτως affinity), οι χρονισμοί έπεφταν στα 3380MHz (26x130) με αποτέλεσμα μικρότερη απόδοση. Μια πιθανή αιτία είναι ο επεξεργαστής να προσπαθούσε να κρατηθεί εντός TDP αλλά και πάλι δεν έχουμε λειτουργία Turbo Core. Επιπλέον όλα τα Power Optimizations μητρικής και επεξεργαστή ήταν απενεργοποιημένα. Οπότε για να είστε σίγουροι ότι έχετε υπερχρονίσει, κρατηθείτε κάτω από 27multi στο CPU.

    Η έκπληξη της όλης διαδικασίας ήταν οι χρονισμοί που κατάφερε o A8-3850 με τη Gigabyte A75M-UD2H στις μνήμες. 2.5GHz σε μνήμες που είναι 2000Mhz rated και που το ανώτερο που είχαμε δει σε Sandy Bridge συστήματα ήταν τα 2.2GHz αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά που έγινε στον Memory Controller των Lynx. Οι πολλαπλασιαστές που παρέχει το σύστημα είναι παραπάνω από αρκετοί για να βρείτε τη χρυσή τομή.

     

     

    cachemem_2500-257748019.png

     

    Δυστυχώς για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε την HD6550D θα πρέπει να μείνετε κάτω από 2500ΜΗz μιας και πάνω από εκεί χάναμε την iGPU. Το σύστημα bootάρε κανονικά και με περισσότερα Mhz αλλά δεν είχε νόημα.

    Τώρα, το θέμα Overclocking περιπλέκεται στην περίπτωση της HD6550D. Υπόψην πως υπάρχει επιλογή για ορισμό της συχνότητας του GPU στο bios της Gigabyte A75M-UD2H. Άρα υποθέτουμε πως η GPU μπορεί να αυξήσει τους χρονισμούς της αυτόνομα(; ). Έτσι και εμείς αρχίσαμε να σηκώνουμε MHz για να δούμε μέχρι που θα φτάσουμε, χωρίς αν αυξήσουμε vGPU.

    Δείτε το screenshot από το Furmark και κοιτάξτε πάνω αριστερά στο χρονισμό που αναφέρει στο GPU core:

     

     

    2000mhz_gpu.jpg

     

    Παρεμπιπτόντως αυτή είναι και η μέγιστη τιμή που δίνει το bios της Gigabyte A75M-UD2H.

    Βλέποντας το παραπάνω μας ήρθε στο μυαλό η φράση "Στη μάνα σου το' πες;" :blink:

    Προφανώς ούτε η επιλογή λειτουργεί, ούτε η HD6550D αποτελεί το τέρας υπερχρονισμού που νομίσαμε. Μια απλή εκτέλεση του 3DMark Vantage μας έλυσε την απορία. Το score ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που είχαμε πάρει χωρίς "υπερχρονισμό". Οπότε τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση, πώς γίνεται Overclocking η HD6550D; Ή δεν γίνεται;

    Να σας πω την αλήθεια δεν έχουμε ξεκαθαρίσει αν όντως η συχνότητα του πυρήνα της HD6550D εξαρτάται από το FSB της μητρικής ή είναι αυτόνομη και απλά δεν λειτουργεί η επιλογή στο bios. Κάτι σαν το CPU multi bug που είχαν όλες οι μητρικές στην αρχή. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν ότι η συχνότητα της HD6550D εξαρτάται άμεσα από το FSB της μητρικής και δεν έχουν άδικο. Οι δοκιμές μας όμως δεν ήταν τόσο ξεκάθαρες.

    Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, έγιναν δοκιμές με τον επεξεργαστή σε default συχνότητες αλλά με αυξημένο fsb στα 160+ όπου το GPU Score στο Vantage παρέμεινε ίδιο ακριβώς με default σύστημα. Το μόνο που έγινε ξεκάθαρο ήταν το πόσο πολύ εξαρτάται η GPU από τη συχνότητα των μνημών.

    Η μόνη περίπτωση που είδαμε και το GPU Score να ανεβαίνει ήταν όταν σηκώσαμε τον επεξεργαστή στα 3720. Τότε το αποτέλεσμα ήταν το ακόλουθο.

     

     

    3dvantage_oced_entry.png

     

    Validation Link

    Το μέγιστο overclock που πετύχαμε σε επεξεργαστή/fsb, χωρίς να είμαστε σταθεροί (από επεξεργαστή γιατί η μητρική δεν είχε πρόβλημα στο συγκεκριμένο fsb) ήταν το ακόλουθο:

     

     

    maxcpu.png

     

    Validation Link

    Λεπτομέρεια από το αποτέλεσμα: To CPUZ διαβάζει λάθος το fsb. Διαιρέστε δια δύο να βρείτε το πραγματικό.

     

    Το μέγιστο σταθερό overclock που πετύχαμε με τις GEil Evo Two 2x2GB ήταν το ακόλουθο:

     

     

    maxmem.png

     

    Validation Link

    Τέλος, το σταθερό overclock που προτιμήσαμε και για τις δοκιμές μας:

     

     

    maxoced.png

     

    Validation Link

     

    Θερμοκρασίες, Κατανάλωση

     

    Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήσαμε ένα κλασσικό killAwatt του εμπορίου και μετρήσαμε μεταξύ πρίζας και τροφοδοτικού οπότε λάβετε υπόψην σας το efficiency του OCZ Ζ Series 850W στο εύρος 40-250W που κυμαίνεται στο 88%.

    Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθούμε πόσο ενεργοβόρο είναι το κάθε κομμάτι του A8-3850. Το πρώτο τεστ στρεσάρει μόνο επεξεργαστή, το δεύτερο μόνο την HD6550D, έπειτα συνδυαστικά και τέλος σε κατάσταση Gaming. Επιπλέον πήραμε μετρήσεις στο υπερχρονισμένο σύστημα ώστε να δούμε efficiency.

    Τα αποτελέσματα στο γράφημα που ακολουθεί:

     

     

    Όπως βλέπουμε η κατανάλωση του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας είναι υποδειγματική, απορροφώντας μόνο 36W από την πρίζα μας.

    Προφανώς η μητρική ή οι αισθητήρες του επεξεργαστή διαβάζουν λάθος τη θερμοκρασία μιας και η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν στους 27°. Επειδή λοιπόν σε κατάσταση ηρεμίας το EasyTune6 έδειχνε ~11° στην HD6550D και αντίστοιχα στον επεξεργαστή, έχουμε προσθέσει 10° στα αποτελέσματα που βλέπετε. Τώρα αν το bug είναι μόνο σε idle και έχουμε φορτώσει με +10° τις μετρήσεις load είναι κάτι που δεν μπορέσαμε να το ξεκαθαρίσουμε γιατί δεν είχαμε laser θερμόμετρο να μετρήσουμε με ακρίβεια τουλάχιστον στη βάση της ψύκτρας.

    Ο επεξεργαστής αποδεικνύεται πιο ενεργοβόρος από την HD6550D ενώ στο DiRΤ3 επειδή έχουμε υψηλή ανάλυση και δουλεύει περισσότερο η GPU, έχουμε εκπληκτικά μικρή κατανάλωση αν αναλογιστούμε την απόδοση που θα δούμε παρακάτω.

    Σε κατάσταση υπερχρονισμού τώρα, βλέπουμε την κατανάλωση να έχει πάρει την ανιούσα με αποκορύφωμα το συνδυαστικό τεστ οπού έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των watt που ζητάει το σύστημα σε σχέση με τη default κατάσταση. Όπως προαναφέραμε είναι ακόμα νωρίς για τα 32nm των Llano και οι παραπάνω μετρήσεις το ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο. Οι ενεργειακές και θερμικές απώλειες του επεξεργαστή είναι τόσο μεγάλες που μας θύμισε λίγο από Intel Q6600 που ναι μεν ερχόταν με 95W TDP αλλά 300άριζε άνετα ειδικά όσο πλησιάζαμε τα 4GHz.

    Αντικειμενικά πάντως μόνο και μόνο η ενσωμάτωση επεξεργαστή, GPU & Northbridge σε ένα package μας γλυτώνει από τις απώλειες των PCB που θα χρειάζονταν αν ήταν όλα διακριτά. Άρα κατά τη γνώμη μας 220W maximum για ένα σύστημα που βγάζει περίπου 5000 3Dmark Vantage marks είναι παραπάνω από καλά. Άψογα μάλιστα αν αναλογιστούμε ότι χρειάζεται μόνο ~85W για να παίξει Dirt3 στα 1920x1080 με High Settings.

    Αποτελέσματα 2D

    Και ας ξεκινήσουμε με τα συνθετικά μετροπρογράμματα που θα μας δείξουν τις δυνατότητες του AMD A8-3850.

     

     

     

    Αναμενόμενα τα νούμερα του A8-3850. Αυτά που εκπλήσσουν είναι τα αποτελέσματα στο memory benchmark οπού τα 2500MHz δεν είναι κάτι που βλέπεις κάθε μέρα! Πολλά υποσχόμενος ο controller των Lynx!

    Τα ελαφρά optimizations που δέχθηκε ο πυρήνας αποδεικνύονται ικανά να τον φέρουν κοντά στον Phenom II X4 945 ο οποίος εκτός από L3 cache έχει και 100MHz επιπλέον! Phenom II X4 840 vs A8-3850, δηλαδή propus vs propus σημειώσατε άσσο. Λογικό αν αναλογιστούμε ότι τους χωρίζουν 300Mhz υπέρ του πρώτου.

     

     

    Ίδια εικόνα με του AIDA64 και εδώ. Τα οptimizations φαίνεται να έπιασαν ιδιαίτερα τόπο στο cryptography οπού o A8-3850 ξεπέρασε τον Phenom II x4 945!

     

     

    Παραδοσιακά πιο γρήγορη η Intel στο Super PI. Νομίζω δεν χρειάζονται περισσότερα σχόλια.

     

     

    Στο winrar είναι εμφανέστατη η εξάρτηση του επεξεργαστή από το bandwidth των μνημών. Από 1333 στα 1866(~40% αύξηση MHz) είχαμε 34% αύξηση στις επιδόσεις!

     

     

    Αναμενόμενη η απόδοση και στο Cinebench.

     

     

    Στο fritz φαίνεται πως οι φυσικοί πυρήνες υπερισχύουν του HT.

     

     

    Ακόμα ένα τεστ που ο Α8-3850 πλησίασε επικίνδυνα τον Phenom II X4 945! Ουσιαστικές οι αναβαθμίσεις της AMD στον πυρήνα του A8-3850.

     

     

    Παραπάνω από ικανός για μια απλή κωδικοποίηση ο A8-3850. Καλύπτει άνετα τις απαιτήσεις του απλού και όχι μόνο, χρήστη.

     

    Αποτελέσματα 3D

    Και περνάμε στο τρισδιάστατο κομμάτι της παρουσίασης.

    Το σκεπτικό στο οποίο στηριχθήκαμε για να πάρουμε τις μετρήσεις είναι πως κατά πάσα πιθανότητα ένας Llano προορίζεται πρωτίστως για HTPC και δευτερεύον ως ένα PC χαμηλομεσαίων απαιτήσεων. Τα προαναφερθέντα αυτομάτως περιορίζουν τη μέγιστη ανάλυση που θα χρησιμοποιήσουμε στα 1920x1080. Επιλεκτικά έχουμε μετρήσει και ορισμένα παιχνίδια με το σύστημα υπερχρονισμένο ώστε να δούμε απόδοση.

    Βεβαίως η HD6550 και η Gigabyte A75M-UD2H παρέχουν Dual-Link DVI οπότε οι απανταχού Programmers / Editors και γενικά όσοι χρειαστούν ανάλυση μεγαλύτερη από FullHD θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

     

     

     

    Ποιος λέει ότι το overclocking του A8-3850 δεν αξίζει; Να βλέπω χέρια ψηλά. Δυστυχώς στο εν λόγω τεστ φαίνεται η ανάγκη της HD6550 για περισσότερο bandwidth από τις μνήμες. Παρόλο που τα request της έχουν προτεραιότητα, θα είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με περισσότερα bit στο Bus.

     

     

    Αξιοπρεπής η απόδοση της HD6550 στο 3DMark11.

     

     

    Το πρώτο απο τα δύσκολα παιχνίδια που κυκλοφορούν. Είναι το παιχνίδι που αποδεικνύει ότι το OC αποδίδει. Ακόμα και αν η ανάλυση είναι στα 1280x1024 και τα settings στο Low. Σε default κατάσταση είναι unplayable παντού.

     

     

    Ίδια εικόνα με το Metro2033 και στο Lost Planet 2. Σε default κατάσταση το παιχνίδι είναι Playble Μόνο σε DX9 Με τα πάντα στις χαμηλότερες τιμές. Αναλογικά αξιοπρεπές για 1920.

     

     

    Εύκολο το Resident Evil 5 Benchmark ακόμα και για την "μικρή" HD6550D.

     

     

    Ίδια εικόνα και στο Batman Arkham Asylum.

     

     

    Κατόπιν λαϊκής απαίτησης (! :) ), PES2010 Benchmark. Τα settings που χρησιμοποιήσαμε μπορείτε να τα δείτε εδώ. Τα minimum έχουν πέσει τόσο χαμηλά από τις εναλλαγές των cinematics που έπαιζαν σε κάθε goal, foul κοκ. Επιπλέον αν και είχαμε απενεργοποιήσει το vsync, τα μέγιστα fps είχαν κολλήσει στα 64. καλύτερα λάβετε υπόψην σας τα Average Frames για σίγουρα συμπεράσματα.

    <embed src="http://www.thelab.gr/images/reviews/lynx/crysis2.swf" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" height="400" width="800">

    Και η πρώτη νέα προσθήκη στις μετρήσεις του thelab. Crysis 2, patched στο 1.9 και με το DirectX 11 patch περασμένο. Ακόμα ένα αδικαιολόγητα βαρύ Crysis? Πάντως σε έναν Χ6 @ 3.6GHz μαζί με μια HD6970 default Που δοκιμάζαμε στα 2560, μόνο σ high ήταν playable το παιχνίδι και υπήρχαν στιγμές που έκοψε αρκετά... Όπως και αν έχει είναι εντελώς unplayable στον Llano ειδικά με όσο λίγες επιλογές στα settings του Adrenaline Benchmark που χρησιμοποιήσαμε.

     

     

    Άψογη η απόδοση του Llano τόσο στο Dirt2 όσο και στο Dirt3 που ακολουθεί. Οι ευλογίες της AMD που σπονσοράρει το παιχνίδι όσο και η απόδοση σε κατάσταση Overclock θα μας χαρίσουν ώρες οδηγικής απόλαυσης. Υπόψην οτι για να πάρουμε μετρήσεις χρησιμοποιήσαμε το Adrenaline Benchmark. Δείτε τα Settings εδώ.

     

     

    Ίδια εικόνα με του Dirt2 το Dirt3. Εμφανώς ραφιναρισμένη η μηχανή που χρησιμοποιεί η τελευταία δουλειά της Codemaster επιτρέπει λίγο καλύτερη απόδοση από αυτή του Dirt2. Δείτε τα Settings εδώ

    Fusion computing era

    Ακόμα ένα εξαντλητικό review έφτασε στο τέλος του. Δείτε εδώ στατιστικά

     

    linx.png
     

    Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας που είναι ο AMD A8-3850 και η Gigabyte Α75M-UD2H.

    Τα σχόλιά μας δεν θα διαφοροποιηθούν πολύ από αυτά που είχαμε κάνει για τον Brazos της AMD. Απλά στην περίπτωση του Α8-3850 έχουμε έναν πραγματικό all rounder ενώ στην περίπτωση του Zacate προσανατολιζόμασταν περισσότερο προς το multimedia κομμάτι.

    Κατ' ουσίαν, ένας Llano μπορεί να εξοπλίσει άρτια ένα σύστημα χαμηλομεσαίων απαιτήσεων παρέχοντας όλα τα features της σειράς HD6000 της AMD μαζί με την συμπαθητική ισχύ ενός Propus core. Σε σχέση με έναν i3-2100 αποτελεί απείρως καλύτερη λύση ειδικά στον τομέα των ενσωματωμένων γραφικών όπου η σειρά 3000 της Intel είναι απλά πολύ πίσω σε απόδοση.

    O AMD A8-3850 αποτελεί άριστη επιλογή για ένα σύγχρονο HTPC ικανό να αναπαραγάγει και τους ποιο απαιτητικούς 3D τίτλους χωρίς καμία υποχώρηση. Επιπλέον με τη βοήθεια της HD6550D μπορείτε να χαρείτε ένα ματσάκι Pro πριν τον αγώνα ή να κάνετε ένα γύρο στο SPA πριν δείτε ζωντανά το Grand Prix στην τηλεόραση.

    Αν δείτε ότι δεν καλύπτεστε από τις γραφικές δυνατότητες της HD6550D υπάρχει πάντα η δυνατότητα Crossfire χάρις τις δύο PCIe x16 της Gigabyte Α75M-UD2H.

    Το μόνο που μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική του A8-3850 για ~20€ περισσότερα, ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις αλλά και με μεγαλύτερη κατανάλωση, είναι ο συνδυασμός AMD Athlon II X4 640 & HD6570. Αποτελεί βέβαια και ένα λόγο να πέσει η τιμή του A8-3850 αλλά θα βάλει πολλούς σε σκέψη.

    Όπως και να έχει, με την κυκλοφορία των Llano βλέπουμε το Fusion να πατάει γερά στα πόδια του αρπάζοντας τα ινία του middle/low sector της αγοράς με ένα ισορροπημένο προϊόν.

    98_Inno.png

    AMD Llano Platform

    17/8/2011

    Ευχαριστούμε την AMD και τη Gigabyte για την παραχώρηση των δειγμάτων της παρουσίασης

    Καρόπουλος (NoDsl) Διονύσιος

    Συντελεστές Review
    Reviewers: NoDsl
    Photographers:
    Editing:
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Samsung 990 pro m.2

    Καλημερα και καλές Γιορτές. Αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το λαπτοπ μου και τον m.2 990pro. Ενω μέσα στο bios τον βλεπει κανονικά , στον υπολογιστη μου δεν τον βλεπω πουθενα. Το λαπτοπ μου εχει 2 υποδοχες.Ενα που ειναι το λειτουργικό και εχει εναν m.2 2242 , και και αλλη υποδοχη που δέχεται εναν 2280 Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD512 RTX3050-6GB W11 3Y-PremiumCare WWW.E-LENOVO.GR Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD5

    def
    def
    Συσκευές Αποθήκευσης 1

    YouTube premium (India)

    Βρήκα έναν τύπο στο discord που μένει μόνιμα στην ινδια και μου έκανε έναν Google acc,. βάζοντας και μια κάρτα με Ρουπίες για συνδρομή 2 μήνες. Μου ενεργοποίησε και συνδρομή στο yt premium family και μου λέει ότι: αν θέλω να βάλω στην οικογένεια καποιον ήδη υπάρχον google λογαριασμό, θα πρέπει γυρίσω το region σε Ινδικό, ενώ αν θέλω να προσθέσω ολοκαίνουργιο google acc αυτόν θα πρέπει να τον δημιουργήσω με VPN Ινδίας. Τι φάση δεν βγάζει νόημα όλο αυτό. Γιατί να θέλει VPN ο νέο ενώ θα είναι κομπλ

    skepasti21
    skepasti21
    Internet & Τηλεφωνία 20

    Σπασμένη οθόνη υπολογιστη

    Εχει σπάσει η οθόνη του υπολογιστή μου και ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει να την επισκευάσω ή αν πρέπει να πάρω καινούργια 

    George05
    George05
    Οθόνες & Projectors 3

    Memtest86+ πόσα pass?

    Καλησπέρα σε όλους.   Τις τελευταίες 3 ημέρες, κάνουν τα w7 κάτι επανεκκινήσεις με BSOD λίγων δευτερολέπτων να προηγείται πριν την επανεκκίνηση. Απ' ό,τι γκουγκλαρα, μια πιθανή αιτία είναι η η RAM. Έχω 2 modules στη μητρική (2 x 2048MB). Το σύνολο 4GB RAM.   Έβαλα να τσεκαρω πριν λίγο μαζί και τα δύο modules, όπως ακριβώς όταν δουλεύει ο υπολογιστής. Πέρασε το πρώτο pass χωρίς error. Εάν ήταν θέμα μνήμης, δεν θα έπρεπε να μου έχει βγάλει το Memtest86+ έστω και ένα λάθος αφού

    serpico75
    serpico75
    Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5 3

    Η καρτα γραφικων ειναι η αιτια?

    καλησπερα , η καρτα γραφικων ειχε 3 hdmi ports 1 display port  και ενα dvi d και στις 3 θυρες hdmi που εχουν δοκιμαστει με 2 hdmi καλωδια γινονται τα εξης  , και στα 3 ports οταν κλεινω  το pc μου Βγαζει η οθόνη check signal cable  και μετα απο μερικα λεπτα κλείνει εντελώς., οχι sleep mode που αναγοβηνει το φωτακι της οθονης ,  2) στα 2 Ports  οταν ανοιγω το pc δεν φενεται  αυτου που σου βγαζει την μαρκα της μητρικης και το press f2 για bios ,μπαινει κατευθειαν στα windows και επισης α

    Simon_says
    Simon_says
    Κάρτες Γραφικών 60
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.