Jump to content



  • Arctic Smart Charger 8000


    Εισαγωγή

     

    Οι πιο παλιοί από εσάς σίγουρα θα θυμούνται τις εποχές που κάθε κατασκευαστής κινητού τηλεφώνου, αλλά και επαναφορτιζόμενης συσκευής, είχε το δικό του φορτιστή με το δικό του μοναδικό βύσμα τροφοδοσίας. Μάλιστα, ανά διαστήματα οι εταιρίες τροποποιούσαν τα βύσματα τροφοδοσίας, ενώ οι αυξημένες ανάγκες σε ρεύμα φόρτισης είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και αν είχαμε φορτιστή που "ταίριαζε", λόγω της αδυναμίας του να δώσει τα απαραίτητα για την μπαταρία Ampere, να μην μπορεί να φορτίσει την συσκευή μας.

     

    Κάπως έτσι, φτάσαμε να έχουμε ένα συρτάρι από παλιούς φορτιστές και η ευρωπαϊκή ένωση οδηγήθηκε το 2009 στην έκδοση μίας οδηγίας περί κοινού τύπου τροφοδοσίας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Σαν συνέπεια της προαναφερθείσας οδηγίας, σήμερα σχεδόν τα πάντα να φορτίζονται μέσω θύρας USB. Κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, φορητά ηχεία, GPS navigators και power banks μπορούν να έχουν εναλλάξιμους φορτιστές, με μοναδικό περιορισμό την ισχύ αυτού (π.χ. εάν η συσκευή μας χρειάζεται 1.5A ρεύμα φόρτισης και ο φορτιστής μας δίνει 850 mA τότε η φόρτιση είτε που θα αργήσει πολύ είτε που δεν θα γίνει). Σίγουρα θα σας έχει τύχει να χρειαστεί να φορτίσετε ταυτόχρονα περισσότερες από μία συσκευές, οπότε είτε θα έχετε αναγκαστεί να καταφύγετε σε πολύμπριζο, είτε θα τις έχετε ακροβολίσει στις διάφορες διαθέσιμες πρίζες του σπιτιού. Δεν θα ήταν πιο ωραία εάν υπήρχε μια κομψή λύση για το πρόβλημα αυτό;

     

    Κάπως έτσι φτάνουμε στην συσκευή που βρίσκεται σήμερα στον πάγκο του εργαστηρίου, το Arctic Smart Charger 8000, μία συσκευή που ζητά μία θέση στο γραφείο ή στο κομοδίνο μας, με σκοπό να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη απαλάσσοντάς μας από τα περιττά καλώδια. Το πώς τα καταφέρνει είναι κάτι που θα δούμε στις σελίδες που ακολουθούν.

     

     

    gallery_31050_982_19354.jpg

     

     

    Συσκευασία & Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Ο Arctic Smart Charger 8000 έρχεται σε μία ποιοτική συσκευασία από λευκό χαρτόνι, η οποία περιέχει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να χρειαστεί ο μελλοντικός του αγοραστής. Στην μπροστινή πλευρά, εκτός από την φωτογραφία της συσκευής υπάρχει ένα QR code το οποίο παραπέμπει στην ιστοσελίδα του προϊόντος, ενώ ενημερωνόμαστε τόσο για τον βαθμό απόδοσης, ο οποίος σύμφωνα με την κατασκευάστρια ανέρχεται στο 86% όσο και για το μέγιστο ρεύμα φόρτισης το οποίο φτάνει στα εντυπωσιακά 8000 mA.

     

    H πίσω πλευρά της συσκευασίας περιέχει λεπτομέρειες όπως το μήκος του καλωδίου σύνδεσης με το ρεύμα, το οποίο ανέρχεται στο ένα μέτρο και το Led το οποίο θα μας ενημερώσει αναβοσβήνοντας στην περίπτωση υπερφόρτισης της συσκευής. Με 5 θύρες φόρτισης USB και ικανότητα να δώσει έως 8Α συνολικα, ο Arctic Smart Charger υπόσχεται να μας γλιτώσει από πολύτιμο χρόνο.

     

     

    Box Front Arctic Smart Charger 8000 review

    Box Back Arctic Smart Charger 8000 review

     


    Ας δούμε στον πίνακα που ακολουθεί και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

     

     

    gallery_31050_982_34477.jpg

     


    Όσον αφορά τον βαθμό απόδοσης της συσκευής, αυτός όπως βλέπουμε στο διάγραμμα που ακολουθεί (το οποίο προέρχεται από το έντυπο των τεχνικών χαρακτηριστικών) κυμαίνεται ανάμεσα σε 83% και 86% ανάλογα το φορτίο.

     

     

    gallery_31050_982_4589.jpg

     


    O Arctic Smart Charger 8000 δεν είναι ακόμα διαθέσιμος στην ελληνική αγορά. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε όμως είτε από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Arctic με τιμή που ανέρχεται στα 34.99 ευρώ συν μεταφορικά, είτε από το κατάστημα Amazon της επιλογής σας. Προτείνουμε την δεύτερη επιλογή μιας και η Arctic τρέχει ένα promotion αυτή την περίοδο στο Amazon και έτσι μπορείτε να το αποκτήσετε μέσω του γερμανικού παραρτήματος στην τιμή των 19.99 ευρώ συν μεταφορικά. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αγοράς του Arctic Smart Charger 8000 και μέσω του καταστήματος της εταιρείας στο ebay, με τιμή που ανέρχεται στα 19,99 ευρώ συν 5.60 ευρώ μεταφορικά.

     

    Κάτω από το φακό

     

    Όπως ήδη καταλάβατε από τις φωτογραφίες της συσκευασίας, o Arctic Smart Charger 8000 είναι μία συσκευή η οποία χωρίς να διεκδικεί δάφνες πρωτοπωριακού σχεδιασμού, μπορεί εύκολα να βρει μία θέση στο γραφείο ή στο κομοδίνο του μελλοντικού της αγοραστή. Η κατασκευή της είναι από σκληρό πλαστικό χρώματος ανθρακί και στο επάνω μέρος υπάρχουν δύο κάθετες αυλακώσεις ασύμμετρα τοποθετημένες ως προς τον άξονα συμμετρίας οι οποίες μαζί με τα γκρι διακοσμητικά τετράγωνα δίνουν έναν μοντέρνο τόνο. Στο σημείο που συναντώνται οι δύο αυλακώσεις, υπάρχει και ένα LED το οποίο όταν η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο ρεύμα έχει κίτρινο χρώμα. Το ίδιο LED, όπως είδαμε και στην προηγούμενη σελίδα, σε περίπτωση που υπερφορτώσουμε την συσκευή θα αρχίσει να αναβοσβήνει για να μας προειδοποιήσει.

     

     

    Front Arctic Smart Charger 8000 review

    Back Arctic Smart Charger 8000 review

     


    Στο μπροστινό μέρος της συσκευής, βλέπουμε τις πέντε θύρες φόρτισης τύπου USB, οι οποίες έχουν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο, όπως επιτάσσει το πρότυπο USB για τις θύρες φόρτισης. Στο πίσω μέρος υπάρχει η υποδοχή σύνδεσης του καλωδίου ρεύματος. Η περιμετρική επιφάνεια της συσκευής είναι από αντιολισθητικό λάστιχο, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη πρόσφυση με τα δάχτυλά μας όταν βάζουμε/βγάζουμε συσκευές. Στο κάτω μέρος, εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ενδείξεις των προτύπων και προδιαγραφών, υπάρχουν και 4 αντιολισθητικά ποδαράκια τα οποία κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά στο να διατηρούν τον Smart Charger 8000 σταθερό.

     

     

    Front USBs Arctic Smart Charger 8000 review

    Bottom Arctic Smart Charger 8000 review

     


    Όπως βλέπετε, απουσιάζει κάποιος διακόπτης On/Off. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή είναι μονίμως σε κατάσταση αναμονής. Στη σελίδα των δοκιμών θα δούμε εάν αυτό σημαίνει κάποια μεγάλη πάγια κατανάλωση ή όχι.

     

    Νομίζετε πως τελειώσαμε; Κάνετε μεγάλο λάθος. Παρ'ότι ο Smart Charger 8000 είναι ερμητικά κλειστός χωρίς βίδες και κλιψάκια, καταστρέφοντάς τον ελαφρώς καταφέραμε να τον ανοίξουμε για να δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Και ποιος καλύτερος στο να αναλύσει μια πλακέτα από τον αγαπημένο σας Seafalco.

     

    To εσωτερικό

     

    Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η πλακέτα που αποτελεί τον Smart Charger 8000 παρά το μικρό της μέγεθος ενσωματώνει αρκετά υποσυστήματα και διάφορες έξυπνες λύσεις. Τόσο ο περιορισμένος όγκος, όσο και η προσπάθεια διατήρησης του κόστους σε λογικά επίπεδα έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιες παραχωρήσεις, ο οποίες όμως δεν είναι καθοριστικής σημασίας.

     

    Όπως βλέπετε, η πλακέτα είναι χωρισμένη σε 2 τμήματα, το AC των 230 Volt και το DC των 5 Volt. Ας δούμε ξεχωριστά το κάθε ένα από αυτά.

     

     

    Inside Top Arctic Smart Charger 8000 review

    Inside Bottom Arctic Smart Charger 8000 review

     


    H πλευρά της υψηλής τάσης

     

    Η βαθμίδα εισόδου έχει στηθεί γύρω από το βύσμα τροφοδοσίας.Το ρεύμα περνά αρχικά από μια αυτοεπαναφερόμενη ηλεκτρονική ασφάλεια των 3,15Α και εν συνεχεία περνά από ένα NTC Varistor, το οποίο αναλαμβάνει τον περιορισμό των ρευμάτων ζεύξης του τροφοδοτικού. Εν συνεχεία έχουμε έναν Χ capacitor (με τις συνοδές παράλληλες bleeding resistors) ο οποίος περιορίζει τον differential mode θόρυβο, και ακολουθεί ένα τσοκ απόρριψης του Common mode θορύβου.

     

    Η παραπάνω διάταξη αν και επαρκής, απέχει αρκετά από το ιδανικό καθώς της λείπουν ένα ακόμα τσοκ, δύο Υ πυκνωτές, ένας Χ πυκνωτής και φυσικά λάμπει δια της απουσίας του ένα τουλάχιστον MOV (Metal Oxide Varistor) που παίζει κρίσιμο ρόλο στον περιορισμό των υπερτάσεων που ενδέχεται να έρθουν από την πλευρά του δικτύου.

     

    Η βαθμίδα ανόρθωσης και εξομάλυνσης της τάσης στο πρωτεύον αποτελείται από μια γέφυρα πλήρους ανόρθωσης της ZOWIE (Z4GP20MLH 2A/60A 1000V) και έναν πυκνωτή (68μF/ 400Vdc) που αναλαμβάνει την εξομάλυνση της τάσης που θα τροφοδοτήσει την πρωτεύουσα βαθμίδα ισχύος.Μινιμαλιστική υλοποίηση που διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα και επιπρόσθετα η επιλογή της τάσης της γέφυρας στο 1kVdc (!) δείχνει προσπάθεια αντιστάθμισης της έλλειψης του MOV καθώς ελαχιστοποιεί την ενδεχόμενη χρησιμότητά του.

     

    Η Α' Βαθμίδα βοηθητικής τροφοδοσίας: υλοποιείται από ένα δικτύωμα (C26, CR7, R15, C7) που αναλαμβάνει να τροφοδοτήσει το ολοκληρωμένο U1.

     

    Το πρωτεύον κύκλωμα ρύθμισης τάσης απαρτίζεται από ένα ολοκληρωμένο controller, ένα MosFet ισχύος και έναν μετασχηματιστή υψηλής συχνότητας που συνθέτουν μια βαθμίδα Fly-back DC-DC converter, της οποίας το δευτερεύον τροφοδοτεί τα κυκλώματα της χαμηλής τάσης του Arctic Smart Charger 8000 αλλά διαθέτει και ένα ξέχωρο τύλιγμα για να παράγει την βοηθητική τάση τροφοδοσίας των κυκλωμάτων ελέγχου της χαμηλής τάσης.

     

    H πλευρά της χαμηλής τάσης

     

    Εδώ έχουμε μια υλοποίηση αρκετά πιο σύνθετη από αυτήν που αντιστοιχεί σε ένα απλό Fly-back converter. Συγκεκριμένα:

     

    Η υψίσυχνη τάση του δευτερεύοντος του Μ/Σ δεν ανορθώνεται από μια απλή δίοδο Schottky αλλά από ένα "σύγχρονο ανορθωτή" που υλοποιείται από ένα Mosfet ισχύος το οποίο ελέγχεται από τον ολοκληρωμένο controller (U2) της Ταϊβανέζικης SYNC Power (SP6018 Synchronous Rectifier Driver). Η λύση αυτή παρά το ότι είναι αρκετά πιο περίπλοκη από μια απλή δίοδο, εξασφαλίζει πολύ καλύτερη ρύθμιση τάσης καθώς παίζει ρόλο post-regulator. Επιπλέον όμως αυτού, λόγω της πολύ χαμηλότερης αντίστασης (RDSon) του Mosfet, παρουσιάζει αντιστοίχως πολύ χαμηλότερες απώλειες από μια απλή δίοδο (έστω και αν αυτή είναι Schottky), αυξάνοντας έτσι τον συντελεστή απόδοσης του τροφοδοτικού μας

     

    Ο controller διαθέτει δυνατότητα "Prediction gate timing control" μέσω της οποίας, αξιοποιείται η πληροφορία του χρόνου λειτουργίας του Mosfet ισχύος κατά τον προηγούμενο κύκλο και με βάση συγκεκριμένο αλγόριθμο πρόβλεψης, ορίζονται οι παράμετροι λειτουργίας του παρόντος κύκλου λειτουργίας. Με το τρόπο αυτό - μέσω δύο τρανζίστορ σε totem pole - ελέγχει το Mosfet ισχύος έτσι ώστε αυτό να άγει μόνο όταν η τάση έχει τη σωστή πολικότητα και επιπλέον ρυθμίζει την γωνία αποκοπής, έτσι ώστε η τάση στους πολυμερικούς πυκνωτές εξομάλυνσης του δευτερεύοντος να είναι η σωστή (5,0Vdc) ανεξαρτήτως του φορτίου και να εξασφαλίζεται υψηλός βαθμός απόδοσης περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες και την τάση στην κατά το δυνατόν ιδανικότερη τιμή.

     

    Για να λειτουργήσει ο controller και να οδηγήσει το Mοsfet ισχύος χρειάζεται μια βοηθητική τάση τροφοδοσίας αρκετά μεγαλύτερη από τα 5Vdc που παράγεται για τα USB. Την τάση αυτή την εξασφαλίζει ένα ξέχωρο τύλιγμα του Μ/Σ μέσω της ανόρθωσης που κάνει η δίοδος D2 και της εξομάλυνσης που παρέχει ένας πυκνωτής 10μF /50 Vdc.

     

    Τα πέντε βύσματα USB καθώς και το ενδεικτικό LED, τροφοδοτούνται από μια κοινή τάση 5Vdc (single rail). Κάθε βύσμα USB διαθέτει ένα ειδικό ολοκληρωμένο της Ταϊβανέζικης ΜΟΑΙ (MA5887 USB Fast Charging Emulator), το οποίο αναγνωρίζει αν έχει συνδεθεί κάποια συσκευή στην συγκεκριμένη θύρα και επικοινωνεί με το ειδικό κύκλωμα φόρτισης της συσκευής (του κινητού, tablet κ.λπ.), έτσι ώστε αυτό να αναγνωρίσει ότι η πηγή φόρτισης του επιτρέπει να επιλέξει με ασφάλεια το υψηλότερο επιτρεπτό ρεύμα φόρτισης της συγκεκριμένης συσκευής.

     

    Ανάδραση - Προστασίες - Ποιότητα

     

    Φυσικά οι απαιτήσεις για υψηλή απόδοση της συσκευής επιβάλουν να υπάρχει και ανάδραση η οποία εξασφαλίζεται από ένα opto-coupler της SHARP (PC817C) το οποίο φέρνει σε σύζευξη τις δύο βαθμίδες ελέγχου (ολοκληρωμένοι controllers U1 και U2), έτσι ώστε οι παράμετροι λειτουργίας του Mosfet ισχύος του πρωτεύοντος, να ρυθμίζονται από την ακριβή τάση του δευτερεύοντος.
    Με τον τρόπο αυτό η βαθμίδα ελέγχου του πρωτεύοντος εκτελεί χρέη pre-regulator, αυξάνοντας την απόδοση του όλου κυκλώματος, καθώς η ενέργεια που μεταφέρεται από το πρωτεύον στο δευτερεύον, είναι όση ακριβώς χρειάζονται οι τροφοδοτούμενες συσκευές.

     

    O Arctic Smart Charger 8000 δεν διαθέτει - πέρα από την υψηλής τάσης ανορθωτική γέφυρα - ιδιαίτερη προστασία κατά των υπερτάσεων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και "χύμα". Στην πλευρά του πρωτεύοντος υπάρχει ένα δικτύωμα παράλληλων αντιστάσεων (R11, R12, R40) οι οποίες συνθέτουν ένα -κατά την κατασκευή- ρυθμίσιμο Shunt μέτρησης του ρεύματος που διαχειρίζεται το Mosfet ισχύος του πρωτεύοντος. Με τον τρόπο αυτό ο controller U1, εξασφαλίζει τόσο, τη διαρκή προστασία -από παλμό σε παλμό- του Mosfet, όσο και την όλη συσκευή καθώς, το ρεύμα που μπορεί να παρέχει στις τροφοδοτούμενες συσκευές, δεν μπορεί να υπερβεί την συγκεκριμένη ρυθμισμένη τιμή. Φυσικά πέρα από αυτήν την ενεργή προστασία υπάρχει και επιπλέον προστασία μέσω της αυτοεπαναφερόμενης ηλεκτρονικής ασφάλειας των 3,15 Α η οποία δεν ελέγχει το ρεύμα από παλμό σε παλμό, αλλά τη μέση τιμή του ρεύματος λειτουργίας.

     

    Η ποιότητα των εξαρτημάτων της μπορεί να χαρακτηριστεί αποδεκτή καθώς τα ενεργά εξαρτήματά της έχουν κυρίως προέλευση Taiwan, ένα θέμα που ενδεχομένως υπάρχει είναι με τα παθητικά εξαρτήματά της (πυκνωτές κυρίως) που είναι Κινεζικής προέλευσης και είναι από μια όχι και τόσο γνωστή κατασκευάστρια (NICON), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Παρ' όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους (2000-3000h at 105C) είναι επαρκή. Η ESR των πυκνωτών χαρακτηρίζεται σαν χαμηλή (μολονότι δεν δίνεται :) ) και είναι προσαρμοσμένη για χρήση switching.

     

    Η δομή του τυπωμένου παρέχει σαφή διαχωρισμό του τμήματος της χαμηλής τάσης από αυτό της υψηλής, παρέχοντας ασφάλεια χρήσης τόσο για εμάς όσο και για της συνδεόμενες συσκευές και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή του opto-coupler όπου υπάρχει σχισμή στην πλακέτα για την ελαχιστοποίηση των ρευμάτων ερπυσμού αλλά και πυκνωτής που θα αναλάβει την απόζευξη τυχόν spikes τάσης.
    Η ποιότητα των κολλήσεων χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί κορυφαία δεν θα μας προβληματίσει. Τα χρησιμοποιούμενα βύσματα USB διαθέτουν καλή στήριξη και θα μας εξυπηρετήσουν απροβλημάτιστα.

     

    Συμπεράσματα

     

    Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η Arctic 8000 αποτελεί μια αρκετά αξιόλογη πρόταση καθώς διαθέτει:

    • Δύο επίπεδα ελέγχου του ρεύματος λειτουργίας της.
    • Διπλό έλεγχο της τάσης που παράγει.
    • Πληροφορεί ενεργά τις διατάξεις φόρτισης των συνδεόμενων συσκευών ότι έχει την ικανότητα να τους παρέχει υψηλό ρεύμα για την ταχεία φόρτιση των μπαταριών τους.
    • Ενσωματώνει μοντέρνα κυκλώματα που απορροφούν ελάχιστο ρεύμα για την λειτουργία τους.
    • Υλοποιείται με σύγχρονα υλικά και κυκλώματα που χαρακτηρίζονται από ελαχιστοποιημένες απώλειες, τα οποία συντελούν δραστικά τόσο στο να μένει "δροσερή" η συσκευή, όσο και -κυρίως- στο να παρουσιάζει υψηλό συντελεστή απόδοσης.
    • Η ποιότητα κατασκευής -μολονότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κορυφαία- δεν υποφέρει στα σημαντικά ζητήματα ασφάλειας και δεν έχει κάνει σημαντικές παραχωρήσεις (που να εντοπίσαμε συγκεκριμένα) στο ζήτημα των υλικών, πέραν αυτών που συναντάμε συνήθως σε low budget κατασκευές.

     


       

     

    Δοκιμές
     
    Δυστυχώς το δείγμα της σημερινής δοκιμής κλείστηκε και παρελήφθει μετά την επιβολη των capital controls και των περιορισμών συναλλαγών με το εξωτερικό, οπότε η αγορά μίας συσκευής μέτρησης ισχύος USB ήταν αδύνατη. Παρ' όλα αυτά μαζέψαμε όλες τις συσκευές που μπορούν να τροφοδοτηθούν από μία θύρα USB και προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
     
    Αρχικά, θελήσαμε να δούμε την κατανάλωση της συσκευής σε κατάσταση αναμονής. Για την μέτρηση αυτή επιστρατεύσαμε τον μετρητή ενέργειας πρίζας που χρησιμοποιούμε σε όλα τα review για μετρήσεις κατανάλωσης. Όπως θα περιμένατε όσοι διαβάσατε την προηγούμενη σελίδα, αυτή ήταν εξαιρετικά χαμηλή και ο μετρητής έδειξε 0.1 Watt. Δεδομένου ότι η μέτρηση γίνεται μόνο με ένα δεκαδικό ψηφίο, θεωρούμε ότι μπορεί να είναι και ακόμα πιο χαμηλή, σε κάθε περίπτωση όμως το 0,1 Watt σημαίνει συνολική ετήσια επιβάρυνση 0,876 kWh.
     
    Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να φέρουμε την συσκευή στα όρια της. Συνδέσαμε επάνω της ένα Nokia Lumia 520, ένα Nokia Lumia 630, ένα tablet 8" Intenso 814S, ένα iPad mini, μία βάση στήριξης laptop της Antec με δύο ανεμιστήρες και ένα ψυγειάκι USB. Θέσαμε τις οθόνες σε μέγιστη φωτεινότητα και τα βάλαμε να αναπαράγουν HD video από το youtube, ενώ παράλληλα φόρτιζαν. Ο μετρητής κατανάλωσης έδειξε 42 Watt, ενώ το λαμπάκι που περιμέναμε να δείξει υπερφόρτιση συνέχισε να είναι σταθερά κίτρινο. Πιστεύουμε πως δύσκολα σε συνθήκες πραγματικής χρήσης θα ζορίσει κάποιος τον Smart Charger 8000 περισσότερο.
     
    Μην έχοντας συσκευή μέτρησης ισχύος USB, επιχειρήσαμε χωρίς επιτυχία να δοκιμάσουμε κάποιες εφαρμογές οι οποίες μετράνε τα Ampere φόρτισης σε περιβάλλον android. Είτε χρησιμοποιούσαμε τον φορτιστή των 2Α του tablet, είτε τον Smart Charger 8000, όλες οι εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε έδειχναν 650 mA, οπότε η προσπάθεια εξαγωγής αποτελεσμάτων μέσω software εγκαταλείφθηκε.
     
    Τέλος μετρήσαμε τον χρόνο φόρτισης του Nokia Lumia 630, το οποίο έχει μπαταρία 1830 mAh και έρχεται με φορτιστή των 850 mA. Χρειάστηκε περίπου 2μιση ώρες για μία πλήρη του φόρτιση ξεκινώντας από το 10% με WiFi και Bluetooth κλειστό και χωρίς να πραγματοποιηθεί κάποια κλήση. Ο χρόνος αυτός είναι ίδιος με αυτόν που χρειάζεται με τον εργοστασιακό του φορτιστή. Τι σημαίνει αυτό; Για να αναρωτιέστε, μάλλον δεν διαβάσατε καλά την ανάλυση του Στέλιου στην προηγούμενη σελίδα. Όπως μας ανέλυσε ο Seafalco, ο Arctic Smart Charger 8000 επικοινωνεί με την υπό φόρτιση συσκευή και προσαρμόζει το ρεύμα εισόδου στα επιτρεπτά - ασφαλή όρια. Άρα, από την μία μην περιμένετε να φορτίσει το κινητό σας στον μισό χρόνο, από την άλλη, μπορείτε να είστε ήσυχοι ότι δεν θα προκαλέσει είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα φθορά στην συσκευή σας ή την μπαταρία της.
     
    Επίλογος
     
    Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα της ετυμηγορίας. Ο Arctic Smart Charger 8000 είναι μία συσκευή, η οποία σε μερικούς μπορεί να φανεί σωτήρια, σε κάποιους άλλους παντελώς περιττή. Όλα έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του καθενός σε φόρτιση. Εάν είστε από αυτούς που κάθε βράδυ βάζουν αρκετές συσκευές για φόρτιση, τότε η συσκευή που παρουσιάζουμε σήμερα μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σας αυτή πολύ πιο απλή. Από την άλλη εάν η μοναδική σας έννοια είναι ένα κινητό τηλέφωνο, τότε η αγορά του φορτιστή αυτού της Arctic μάλλον δεν είναι και η καταλληλότερη επιλογή (hint: η Arctic παράγει και άλλους οικονομικότερους φορτιστές για χρήστες με μικρότερες ανάγκες).
     
    Σε κάθε περίπτωση, η συμβίωση με τον Arctic Smart Charger 8000 θα πραγματοποιήσει όλα όσα περιμένατε αγοράζοντάς τον. Μοναδικό σημείο προσοχής είναι το ότι όπως είδαμε και στην δοκιμή φόρτισης κινητού τηλεφώνου, επειδή ο φορτιστής επικοινωνεί με το τηλέφωνό σας σχετικά με το ρεύμα που θα του δώσει, μην περιμένετε μείωση του χρόνου φόρτισης ανεξαρτήτως συσκευής. Εάν η συσκευή σας μπορεί να διαχειριστεί το επιπλέον ρεύμα που θα δώσει ο Arctic, τότε ναι θα δείτε διαφορά. Εάν όμως η συσκευή σας (όπως αυτή που δοκιμάσαμε) δώσει σήμα ότι δεν θέλει το επιπλέον ρεύμα, τότε δεν θα δείτε διαφορά.
     
     

    Connected Arctic Smart Charger 8000 review


     

    Τέλος, όσον αφορά την τιμή και την διαθεσιμότητα, αν και σε πρώτη ανάγνωση τα 35 ευρώ συν μεταφορικά φαίνονται αρκετά, αν κάνετε μια έρευνα αγοράς, θα δείτε ότι είναι μια καλή τιμή δεδομένης της ποιότητας κατασκευής και του ονόματος της κατασκευάστριας εταιρίας. Εάν βάλουμε στο παιχνίδι και την τιμή των 20 ευρώ συν μεταφορικά με την οποία διατίθεται στο γερμανικό Amazon, η αγορά του Arctic Smart Charger 8000 γίνεται ακόμα πιο δελεαστική. Δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τους περιορισμούς των συναλλαγών με το εξωτερικό, ελπίζουμε να τον δούμε σε αντίστοιχο promotion και στην ελληνική αγορά.
     
    Ας κλεισουμε λοιπόν την σημερινή παρουσίαση με τα θετικά και αρνητικά του Arctic Smart Charger 8000 με την μορφή bullet points :
     
    ΘΕΤΙΚΑ

    • Μέγεθος
    • Ποιότητα κατασκευής
    • Δυνατότητες φόρτισης
    • Πλήθος διαθέσιμων θυρών USB
    • Promotion τιμή


    ΑΡΝΗΤΙΚΑ

    • Έλλειψη διαθεσιμότητας στην ελληνική αγορά
    • Ονομαστική τιμή (τιμοκαταλόγου)

     

     

     
    00
    Loading.

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Arcticγια την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    gallery_31050_982_2356.jpg

     

     

    για το TheLab.gr, Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας

     

    με ολίγη βοήθεια από Seafalco

     

     

    21/8/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS, Seafalco
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:10
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments

    konstantinos77g

    Το πιο αναλυτικό review που υπάρχει στο ίντερνετ!

    Κάτοχος πρόσφατα του συγκεκριμένου φορτιστή.

    Μία απορία που έχω, όλους αυτούς τους φορτιστές με τις πολλαπλές ασφάλειες στις τάσεις που δέχονται και δίνουν είναι σωστό να τους έχουμε συνδεμένους πάνω σε UPS ή προστατευτικά από υπερτάσεις κτλ;

    Ρωτάω μήπως γίνεται ακύρωση της προστασίας του ενός από το άλλο...

    • Like 1
    • Agree 1
    GriGaS

    Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

     

    Βέβαια πιο αρμόδιος να απαντήσει την ερώτησή σου είναι ο @Seafalco

    • Like 1
    Seafalco

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όπως είπε και ο Γιώργος, γιατί οι προστασίες που έχει το UPS λειτουργούν ταυτόχρονα με αυτές της συνδεόμενης συσκευής.

    Έτσι όσον αφορά στο θέμα των υπερτάσεων:  Αν αυτή του UPS λειτουργεί σε χαμηλότερη τάση από την αντίστοιχη βαθμίδα προστασίας  της συσκευής, τοτε η συσκευή θα έχει "διπλή προστασία" και σίγουρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα! 

    Αν τώρα συμβαίνει το αντίθετο, τότε η προστασία της συσκευής θα προστατεύει τη συσκευή τό ίδιο καλά όπως και αν αυτή ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυο της "ΔΕΗ"*

     

    Όσον αφορά στις προστασίες υπερέντασης, αυτές λειτουργούν με ανάλογο τρόπο και έτσι αυτή που καθορίζει το σημείο αντίδρασης της προστασίας είναι αυτή που έχει τη χαμηλότερη ρύθμιση, η οποία -λογικά- είναι αυτή της συσκευής.

    Οπότε και πάλι πρόβλημα ουδέν!

     

    Για όλα αυτά προϋποτίθεται ότι μιλάμε για ένα σύγχρονο UPS με τις ανάλογες προστασίες και κυματομορφή τάσης εξόδου που πλησιάζει κάπως (έστω και από "μακριά" :)  ) την ημιτονική!

    • Like 2
    konstantinos77g

    (edited)

    Seafalco σ'ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική σου απάντηση!

    Την Arctic την θεωρώ μία αρκετά αξιόπιστη εταιρία, την προτιμάω στους ανεμιστήρες για Pc και ήμουν στην αναζήτηση για έναν αξιόπιστο desktop charger, και ενώ πήγαινα προς Anker από την οποία δεν έχω αγοράσει ποτέ, τώρα περιμένω ένα καλώδιο usb-c, και ψάχνοντας έπεσα στο review σας το οποίο είχα διαβάσει και όταν το πρώτο κάνατε.
    Δεν έστειλα τυχαία εδώ, έχω ήδη ένα πρόβλημα με τον συγκεκριμένο φορτιστή, δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένη η πλακέτα με το πλαίσιο με αποτέλεσμα να μπορώ να βάλω usb καλώδια στην πρώτη και άντε στην δεύτερη usb θύρα από δεξιά, στις άλλες με μεγάλη κλήση του sub καλωδίου και με το ζόρι. Έχω στείλει ήδη στο support της Arctic και περιμένω αύριο απάντηση.
    Ένα άλλο πρόβλημα που εντόπισα στις 2-3 μέρες χρήσης του φορτιστή και είναι κάτι που δεν το έχω ξανά πετύχει από το '95 που ασχολούμαι με κινητά και smartphones, είναι ότι όταν έβαζα το smartphone μου για φόρτιση και το έπιανα να το χειριστώ ο digitizer του smartphone δεν ανταποκρινόταν, με το ζόρι και αν... Αυτό όταν είχα συνδεμένο το φορτιστή στο ups, το οποίο το έχω πολλά χρόνια αλλά είναι αξιόπιστο, δεν έχω δει κάτι το οποίο να καταλάβω οτι κάτι δεν πάει καλά με το ups... Το smarpthone είναι ενός χρόνου και δουλεύει τέλεια, και έχω και άλλους 2-3 φορτιστές επώνυμους μονούς, στη απόδοση που δίνει στις θύρες του ο φορτιστής της Arctic. Αυτό συνέβει στάνταρ με τον συγκεκριμένο φορτιστή πρώτη φορά!!
    Και σήμερα που τον δοκιμάζω με σύνδεση κατευθείαν στην πρίζα, πάλι το κάνει. Μου δίνει την εντύπωση όχι τόσο συχνά και τόσο έντονα... Το smartphone μου είναι το Xiaomi Mi A1 με usb-c που δεν νομίζω οτι έχει να κάνει, το καλώδιο είναι μία χαρά, τσεκαρισμένο. Μάλλον θα τον αφήσω στην άκρη για την ώρα, μην ριψοκινδυνεύω και το smartphone...

    Και εκεί σκέφτηκα αυτό που σας ρώτησα στο προηγούμενο μου μήνυμα, γιατί απ'όσο γνωρίζω δεν ξέρω αν είναι λάθος, δεν είναι σωστός συνδυασμός πχ ups με surge protector, οτι ακυρώνεται η προστασία και των δύο...
    Και απ'όσο το έψαξα μέσω ίντερνετ για το συγκεκριμένο θέμα, βρήκα οτι πιθανόν οφείλεται σε θόρυβο στο ρεύμα που δίνει ο usb charger...
    Θα με βοηθούσε πολύ η άποψη σου Seafalco γιατί είναι κάτι που δεν το έχω ξανά αντιμετωπίσει...
    Σ'ευχαριστώ!!

    IMG_20190118_235718.jpg

    Έγινε επεξεργασία από konstantinos77g
    • Like 1
    Seafalco

    Εϊδα τι λές, αλλά ώρα που είναι . . . (πρίν λίγο γύρισα από τη δουλειά! ) δεν θα μπορέσω ! :)

    Αυριο με το καλό να το δώ και θα τα πούμε !

    • Like 2
    konstantinos77g

    Ναι ρε'συ... Thank U!!
    Καλή ξεκούραση... ?

    Seafalco

    Καλησπέρα !
    Για το θέμα της ευθυγράμμισης των θυρών με το πλαίσιο, τι να πω ! ! ! :(  
    Αν δεν πάρεις ικανοποιητική απάντηση από την Arctic πες το και εδώ!
    Όπως και να έχει, λύσεις υπάρχουν ακόμα και αν δεν στο αλλάξουν, αλλά θέλει λίγο χειροτεχνία.

    Το δεύτερο θέμα που έχεις με το φορτιστή, είναι πιθανόν να οφείλεται σε θόρυβο που παράγει αυτός και αυτό δεν θα έπρεπε να το κάνει.
    Πιθανότατα οφείλεται στο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί από γενική κατασκευαστική άποψη, δεν φάινεται να υπάρχει κάτι που δείχνει κάποια σημαντική -και επικίνδυνη- κατασκευαστική παραχώρηση στο όνομα του κόστους!

    Πολύ καλά σκέφτεσαι να τον αφήσεις στην άκρη και αυτό είναι ακόμα ένα θέμα γιατο οποίο πρέπει να ενημερώσεις την Arctic.

    Για τον συνδυασμό UPS και Surge protector.
    Η σύσταση για την μη ταυτόχρονη χρησιμοποίησή τους δεν έχει να κάνει με την αλληλοεξουδετέρωση των προστασιών τους (Δεν ισχύει κάτι τέτοιο!) αλλά με το γεγονός ότι είναι πλεονασμός να χρησιμοποιείς δύο βαθμίδες προστασίας εκεί που η μια είναι αρκετή!

    Οι προστασία από τα μεταβατικά φαινόμενα γίνεται με πολλούς τροπους και δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα.
    Για την κάθε περίπτωση συσκευής και την κάθε περιπτωση Μεταβατικού φαινόμενου (Transient Surge) υπάρχει κάποια διάταξη / συσκευή που είναι καταλληλότερη από άλλες.

    Επειδή βλέπω ότι σε ενδιαφέρει δες στα ακόλουθα link μια γενική παρουσίαση του θέματος:

     

    https://www.electronics-tutorials.ws/power/transient-suppression.html

    https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/transient-voltage-suppressors-tvs-an-introduction/

    http://www.industrial-electronics.com/DAQ/sss_7-0.html

    http://www.industrial-electronics.com/DAQ/sss_8-0.html

     

    Το θέμα είναι λίγο "απέραντο" αλλά θα καταλάβεις τα βασικά και οπωσδήποτε θα μπορείς καλύτερα να εκτιμήσεις το πρόβλημα αλλά και τη λύση του!

    Για πράδειγμα σου λέω ότι κατά κανόνα  τα πολύπριζα  που έχουν αντιυπερταασική προστασία κατά κανόνα βασίζονται στη χρήση MOV (Metal Oxide Varistor), από την άλλη μεριά σε ένα PSU θα βρείς μια ολόκληρη βαθμίδα που φροντίζει τόσο για την αντιμετώπιση των υπερτάσεων αλλά και των παρασίτων (ΕΜΙ) και απαρτίζονται από MOV, πυκνωτές, τσοκ, αντιστάσεις κλπ και κατά κανόνα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά από ένα απλό "αντικεραυνικό" .

    • Like 2
    konstantinos77g

    Καλησπέρα! ?
    Εννοείται και τους έχω ενημερώσει για όλα!!

    Απάντηση τους περιμένω. Τον έχω αγοράσει από την Arctic και έχω πληρώσει μέσω Paypal, οπότε δεν νομίζω να αντιμετωπίσω πρόβλημα για refund, γιατί προς τα εκεί πάω...
    Δεν ξέρω είμαι δύο βδομάδες που ψάχνω μανιωδώς για ένα "ποιοτικό" με όλη την έννοια της λέξεως usb charger ή desktop usb charger πέρα από τους travel chargers που μας δίνουν οι εταιρίες με τις συσκευές τους, και αυτό που είδα πάλι λίγο πριν απαντήσω με κάνει να μη θέλω να ασχοληθώ άλλο με την συγκεκριμένη αναζήτηση...
    Στο Amazon.de desktop charger της Anker έκανε ζημιά στις μπαταρίες 3 συσκευών, και το σχόλιο είναι Top στα comments...
    Δύο εβδομάδες μανιακής αναζήτησης για να βρω μία εταιρία σε usb chargers που να μπορώ να εμπιστευτώ, και δεν... Μου κάνει γενικά οτι το quality control είναι πολύ "πεσμένο"... Και όπως ξέρεις πολύ καλύτερα από εμένα με αυτά δεν είναι να παίζουμε...
    Thank you για τις πληροφορίες, τα γνωρίζω πάνω κάτω, η μόνη παραπληροφόρηση που είχα ήταν ο συνδυασμός δύο προστασιών και αυτό γιατί κυκλοφορεί εκεί έξω... ?
    Το review σου Top!! Στο μόνο που κολλούσα για την επιλογή του συγκεκριμένου ήταν για τους πυκνωτές, αλλά δεν είχα σκοπό να τον ζορίσω τον συγκεκριμένο και έτσι το παρέβλεψα και λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των υπόλοιπων ηλεκτρονικών και του υψηλού βαθμού απόδοσης που ήταν και ο κύριος λόγος που τον επέλεξα...
    Δεν ξέρω Seafalco αν έχεις κάποια εταιρία υπόψιν σου που αξίζει να την εμπιστευτώ, ενημέρωσε με να την κοιτάξω... 
    Να κάνω έρευνα αγοράς δύο βδομάδες και να μην έχω βγάλει άκρη, δεν μου έχει ξανά τύχει... ? ?

    Spoiler

     

     

    • Like 2
    konstantinos77g

    Καλησπέρα!

    Γνωρίζω οτι γκρίνιαξα στο προηγούμενο μήνυμα...

    Και απ'ότι φαίνεται, όχι άδικα... Δεν γκρινιάζω εύκολα.... ??

    Λοιπόν μετά από επικοινωνία με την ARCTIC μου έστειλαν καινούργιο χωρίς να μου ζητήσουν τον προηγούμενο πίσω. Τον παρέλαβα σήμερα, και όπως το φοβόμουν πάλι τα ίδια... Και να πω οτι δεν έχω φορτιστές επώνυμους και καλώδια αξιόπιστα όπως της Anker, να πω δεν έχω και μπορεί να φταίει κάτι άλλο...

    Έχω κάνει μία φόρτιση και κολλάω να κάνω δεύτερη...

    Seafalco

    Τι να πω που να μην το έχω ξαναπεί ! ! !  :p

      

      Νομίζω οτι ο Γιώργος έχει δοκιμάσει αρκετούς φορτιστές, ίσως έχει να σε βοηθήσει σε αυτό . . . @GriGaS



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.