Jump to content



  • [3d printer]Wanhao Duplicator i3 V2 review


    Πρόλογος

     

    Σε έναν κόσμο που οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν κυριολεκτικά, δε θα μπορούσε ένα τεχνολογικό site όπως το TheLab.gr, να κλείσει τα μάτια. Σήμερα θα δούμε μαζί ένα προϊόν, που θα μας βάλει στον μαγικό κόσμο του 3d printing και θα μας επιτρέψει στην άνεση του σπιτιού μας, να κάνουμε πράξη διάφορα σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας. Ο λόγος για τον Wanhao Duplicator i3 v2

     

    O Wanhao Duplicator i3 v2 είναι ένας οικονομικός μεν, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικός εκτυπωτής μιας και οι εκτυπώσεις του -όπως θα δούμε και στη συνέχεια της παρουσίασης- είναι εξαιρετικές. Το κόστος απόκτησής του τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, είναι στα 499 ευρώ μαζί με 1kg PLA και την ευκαιρία της σημερινής παρουσίασης, μας την δίνει το ελληνικό κατάστημα 3dexpert.gr.

     

    Για όσους από εσάς δεν έχουν ακούσει κάτι γύρω από τον κόσμο της 3D εκτύπωσης, έχουμε να πούμε με λίγα λόγια, ότι είναι μία διαδικασία δημιουργίας ενός αντικειμένου από το μηδέν, μέσω πολλών στρώσεων/layers από κάποιο υλικό. Ο εκτυπωτής αναλαμβάνει να λιώσει αυτό το υλικό και να το απλώσει μέσω πολλών Layers, δημιουργώντας σιγά-σιγά το μοντέλο που εμείς επιθυμούμε.

     

    Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι 3D εκτυπωτές είναι πολλά όπως PLA, ABS, PETG κ.α. και φυσικά υπάρχουν σε διάφορους χρωματισμούς, αλλά και υφές. 

     

    Καλό είναι όμως να τα δούμε πιο αναλυτικά μαζί και μέσα από μία mini βιντεοπαρουσίαση στη συνέχεια για να καταλάβουμε τι και πως γίνεται.

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Στον πίνακα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπως αυτά αναφέρονται στο site της 3dprima.

     

    5763e0a6c8e16-wanhaoduplicatori3v23dprinterspecifications.png

     

    Χαρακτηριστικά στα οποία αξίζει να σταθούμε. Αρχικά το μέγιστο μέγεθος αντικειμένου που μπορεί να εκτυπώσει ο Wanhao Duplicator i3 v2 είναι 20cm στον άξονα x, 20cm στον άξονα y και 18 εκατοστά στον άξονα z, με ανάλυση που μπορεί να φτάσει τα 100 microns. Το πάχος του νήματος που δέχεται είναι 1,75mm και προτεινόμενο υλικό είναι το PLA. Φυσικά μπορεί να εκτυπώσει και με άλλα υλικά όπως PLA, ABS, PVA, PEVA,  HIPS.

     

    Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι δυνατότητες διασύνδεσης. Μπορείτε να τον έχετε συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας μέσω μίας θύρας USB, αλλά σε περίπτωση που δεν χωράει στο γραφείο σας ή δεν θέλετε να τον έχετε δίπλα σας, αλλά σε άλλο δωμάτιο όσο αυτός θα εκτυπώνει, μπορείτε μέσω μίας κάρτας sd να μεταφέρετε το σχέδιο σε αυτόν και να είναι εντελώς ανεξάρτητος από τον υπολογιστή σας.

     

    Κλείνοντας με τον τομέα των χαρακτηριστικών, ένα ακόμα θετικό είναι το heated bed το οποίο έχει ο εκτυπωτής. Αυτό ουσιαστικά είναι η βάση πάνω στην οποία θα γίνει η εκτύπωση, την οποία ο εκτυπωτής έχει την δυνατότητα να την ζεστάνει για να γίνει η προσκόλληση του υλικού με επιτυχία. 

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Τι βλέπει κάποιος μόλις παραλάβει τον εκτυπωτή; Μα φυσικά τη κούτα που έχει αναλάβει την προστασία του :)

    Η κούτα δεν έχει πολλά να επιδείξει μιας και δεν υπάρχουν πληροφορίες πάνω της γύρω από το προϊόν, οπότε αρκεστήκαμε και εμείς σε μία και μόνο φωτογραφία.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1470.jpg

     

    Την ανοίξαμε γρήγορα-γρήγορα και ο κύριος Λάμπης αναλαμβάνει από εδώ και πέρα να εξερευνήσει το προϊόν και να μας πει αν αξίζει τα λεφτά που ζητάει.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1471.jpg

     

    Όλοι σας γνωρίζετε ότι έχουν δει τα μάτια μου συσκευασίες και συσκευασίες καινούριων προϊόντων. Η συγκεκριμένη όμως με ενθουσίασε και με ξάφνιασε ευχάριστα. Ο λόγος; Η άψογη τακτοποίηση σε πολλές στρώσεις από αφρώδες ελαστικό προστατευτικό, των διάφορων τμημάτων του εκτυπωτή. Φαίνονται επίσης και κάποια δεματικά που συγκρατούν τα ευαίσθητα τμήματα στη θέση τους, για να προστατευτούν από τη μεταφορά.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1474.jpg

     

    Για να δούμε όμως σιγά-σιγά τι καλούδια υπάρχουν μέσα σε αυτές τις στρώσεις πέρα από τον 3d εκτυπωτή.

    Αρχικά ένα "ευτραφές" εγχειρίδιο χρήσης, μαζί με 10 μέτρα PLA για να κάνουμε τις πρώτες μας δοκιμαστικές εκτυπώσεις.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1475.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1476.jpg

     

    Μία ανταλλακτική επιφάνεια εκτύπωσης της Buildtak για να αντικαταστήσει την προεγκατεστημένη όταν αυτή φθαρεί και στο πίσω μέρος της φέρει ταινία διπλής όψεως της 3M.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1477.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1478.jpg

     

    Έναν οδηγό ξεκινήματος που θα μας φανεί χρήσιμος στα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1481.jpg

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1482.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1483.jpg

     

    Και ένα μικρό χαρτονένιο κουτί με διάφορα καλούδια...

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1491.jpg

     

    First thing first που λένε και στο χωριό μου, έχουμε μία κάρτα micro SD με έναν αντάπτορα. Αυτή όπως ήδη αναφέραμε θα μας χρησιμεύσει στο να μεταφέρουμε το σχέδιό μας στον εκτυπωτή στη περίπτωση που δεν είναι συνδεδεμένος μέσω θύρας USB με τον υπολογιστή μας.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1492.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1493.jpg

     

    H κάρτα περιέχει τα παρακάτω, που πέρα από το manual και τα διάφορα pdf, έχει το Cura 15.04 και ένα σχέδιο με την ονομασία wanhao OK.gcode για να κάνουμε μία πρώτη εκτύπωση και να δούμε ότι όλα είναι ΟΚ όπως λέει και το όνομα του αρχείου.

     

    5767ac4f41892-sdcardfileswanhaoduplicatori3v2.png

     

    Ένα καλώδιο USB type A σε type B και φυσικά το καλώδιο τροφοδοσίας.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1494.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1495.jpg

     

    Ένα spool holder που αποτελείται από δύο τμήματα (ένα μεταλλικό και ένα πλαστικό) και μπορεί να εγκατασταθεί σε δύο διαφορετικά σημεία, όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Αυτό το οποίο κάνει είναι να κρατάει το καρούλι με το νήμα, για να τροφοδοτεί τον εκτυπωτή κατά τη διάρκεια των εκτυπώσεών μας.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1499.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1496.jpg

     

    Μία σπάτουλα... Όχι δε θα στοκάρουμε τίποτα μη μου αγχώνεστε, αλλά με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ξεκολλήσουμε το αντικείμενο μόλις τελειώσει η εκτύπωση από τη θερμαινόμενη βάση. :) 

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1498.jpg

     

    Βίδες, κλειδιά άλλεν και μερικά δεματικά δε θα μπορούσαν να λείπουν σωστά;

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1500.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1504.jpg

     

    Βρήκαμε ακόμα την κάρτα που μας πληροφορεί για τον ένα χρόνο εγγύησης. Εδώ να πω ότι δε μου αρέσει να αγοράζω προϊόντα τεχνολογίας, πόσο μάλλον προϊόντα που είναι στα 500ευρώ και η εγγύηση να είναι ένα έτος.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1484.jpg

     

    Και τέλος μα φυσικά τον εκτυπωτή που έρχεται κατά 99% συναρμολογημένος και έτοιμος προς χρήση.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1485.jpg

     

    Πρώτα βήματα πριν την παρθενική εκτύπωση

     

    Όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία ο εκτυπωτής έρχεται σε τρία κομμάτια. Δεξιά βλέπουμε το control box, σε πρώτο πλάνο -με το λογότυπο της Wanhao πάνω του- το τμήμα με το θερμαινόμενο τραπέζι ή αν θέλετε τη θερμαινόμενη βάση εκτύπωσης και πίσω, τον πύργο που φέρει πάνω του τη κεφαλή εκτύπωσης με τον άξονα z.

     

    Το μόνο που πρέπει να κάνουμε για να συναρμολογηθεί ο εκτυπωτής, είναι να βιδώσουμε τέσσερις βίδες που θα κάνουν ένα σώμα την θερμαινόμενη βάση και τον πύργο. Λίγο προσοχή μόνο μιας και η μία βίδα από κάθε μεριά βιδώνει από την εξωτερική πλευρά του πλαισίου προς τα μέσα και η άλλη, από το εσωτερικό προς τα έξω. 

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1502.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1505.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1510.jpg

     

     

    Αφού γίνει αυτό σειρά παίρνουν οι συνδέσεις των καλωδίων. Πολλές φορές κόσμος ακούει για συνδέσεις καλωδίων και τον πιάνει πανικός. Εδώ δεν χρειάζεται και επίσης δεν παίζει να κάνετε και λάθος ακόμα και αν προσπαθήσετε :) 

    Ο λόγος; Τα καλώδια είναι με αυτοκόλλητα πάνω τους και γράμματα και επίσης έχουν πιαστεί με τέτοιο τρόπο, που το μήκος που έχει αφεθεί, τους επιτρέπει να κάνουν τόση διαδρομή, όση ακριβώς είναι αυτή μέχρι τον connector. Τέσσερα καλώδια λοιπόν με τα γράμματα A.B,C και D πάνε στη θέση τους ένα προς ένα.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1489.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1488.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1490.jpgWanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1509.jpg

     

    Και φτάσαμε εδώ...

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1501.jpg

     

    Αμέσως μετά εγκαταστήσαμε και το Spool Holder για το οποίο έχουμε να πούμε και κάτι που δε μας άρεσε. Βρήκαμε πάνω του σημάδια σκουριάς κάτι που δεν είναι καθόλου κολακευτικό και μάλλον καλά θα κάνει η εταιρία να το προσέξει. Δεν είναι σε σημείο ζωτικής σημασίας για τον εκτυπωτή ή την ποιότητα εκτύπωσης, δεν παύει όμως να δημιουργεί ερωτηματικά.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1507.jpg

     

    Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει είτε πάνω στο control box, είτε στο επάνω μέρος του εκτυπωτή.

     

    Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mmIMG_1506.jpg57677948dc6a0-Wanhao-Duplicator-i3-v2-3d-printer-review-PLA-ABS-175mmIMG-1514.jpg

     

    Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για να προχωρήσουμε στην πρώτη μας εκτύπωση. Μένει ένα βηματάκι ακόμα...

     

    Διαδικασία Leveling της θερμαινόμενης βάσης

     

    Νομίζω είναι απόλυτα κατανοητό ότι ένα τέτοιο μηχάνημα θα πρέπει να είναι απόλυτα καλιμπραρισμένο για να αποδώσει σωστά. Αν αυτό το στάδιο δεν γίνει σωστά,  κάθε εκτύπωση θα είναι και ένα λάθος.

     

    Ενώ οι άξονες x και y έρχονται "ετοιμοπόλεμοι" από το εργοστάσιο, ο άξονας z θέλει λίγο την προσοχή μας. 

    Μπορεί η όλη διαδικασία μέχρι εδώ να σας μοιάζει βουνό, αλλά πραγματικά δεν μου πήρε πάνω από πέντε λεπτά. Είναι έξι βίδες και τέσσερα καλώδια ουσιαστικά. Επίσης, δεν είμαι έμπειρος χρήστης πάνω στους 3D printers, ίσα-ίσα είναι η πρώτη μου ουσιαστική επαφή. Οπότε έχω πάρει το manual στο χέρι και προχωράω. 

     

    Για το Leveling θα χρειαστούμε μία κόλλα Α4 (ή φίλλερ εάν έχετε)  και ένα παχύμετρο. Το πρώτο βήμα είναι να φέρουμε με το παχύμετρο τα δύο άκρα του άξονα z στο ίδιο ύψος. Σας συμβουλεύω να χρησιμοποιήσετε παχύμετρο και όχι κάποιο αλφάδι μιας και εδώ παίζουν ρόλο ακόμα και τα δέκατα του χιλιοστού.

    Και το δεύτερο βήμα είναι να ανοίξουμε για πρώτη φορά τον εκτυπωτή μας και να επιλέξουμε από το μενού την επιλογή Home all. Η κεφαλή θα "παρκάρει" μπροστά μας και αριστερά. Κλείνουμε τον εκτυπωτή και αρχίζουμε να παίζουμε με τις πεταλούδες στο κάτω μέρος της θερμαινόμενης βάσης,  έως ότου αυτή να απέχει από την κεφαλή απόσταση όσο το παχος μίας κόλλας Α4. Αυτό το επαναλαμβάνουμε και στις άλλες τρεις γωνίες. 

     

    57677fdf8d4a6-Wanhao-Duplicator-i3-v2-3d-printer-review-PLA-ABS-175mmIMG-1482a.jpg

     

    Πλέον είμαστε πανέτοιμοι! Συνολικός χρόνος για όλα αυτά 12 λεπτά και κάτι δευτερόλεπτα με το ρολόι, για έναν αρχάριο χρήστη όπως εγώ. Νομίζω είμαστε καλά :) 

     

    Πριν μας πιάσει όμως ο ενθουσιασμός και αρχίζουμε να τυπώνουμε τα πάντα, καλό είναι να κάνουμε ένα βήμα ακόμα. Προσωπικά μου αρέσει να διπλοτσεκάρω κάτι ακόμα και αν νιώθω 100% σίγουρη ότι το έχω κάνει σωστά. Οπότε, εφόσον είπαμε ότι η διαδικασία του Leveling είναι ζωτικής σημασίας για το αποτέλεσμα της εκτύπωσης, γιατί να μη βγάλουμε ένα ακόμα βέλος από τη φαρέτρα μας;

     

    Και με αυτό το "βέλος" μου δίνεται η ευκαιρία να σας πω μερικά πράγματα ακόμα. Είναι φυσικό ότι για να γίνει η εκτύπωση θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα για να διαχειριστούμε το σχέδιό μας και τον εκτυπωτή μας. Προτεινόμενα προγράμματα από την κατασκευάστρια είναι το Cura το οποίο είναι Freeware και το Simplify3D που είναι πρόγραμμα επί πληρωμή. Το κόστος απόκτησης του Simplify3D είναι 149$ για δύο άδειες, έτσι ώστε να έχετε μία στο σταθερό σας και μία το laptop σας. Προσωπικά εγκατέστησα και τα δύο, αλλά μου φάνηκε καλύτερο και πιο εύχρηστο το Simplify3D. Βέβαια αυτά είναι προσωπικές προτιμήσεις.

     

    Στη συνέχεια σειρά έχει μία βιβλιοθήκη αν θέλετε με άπειρα έτοιμα σχέδια. Δεν είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με το 3D σχέδιο, οπότε σε αυτή μπορούμε να βρούμε πολλά έτοιμα μοντελα. Είτε για υπολογιστές, είτε για drones, είτε για αυτοκίνητα, είτε αν θέλετε για είδη κουζίνας (σας προετοιμάζω για το πως θα το φέρετε στη γυναίκα σας), κλπ. Ο λόγος για τη σελίδα Thingeverse.com.

     

    Χρησιμοποιώντας την αναζήτηση στο Site βρήκαμε αρκετά σχέδια για bed leveling,  όπως επίσης έχουν και τα προγράμματα που αναφέραμε και δεν είχαμε από το να κατεβάσουμε ένα από αυτά και να το ανοίξουμε με το Simplify αλλά και το Cura για να έχετε και εσείς μία πρώτη επαφή.

     

    leveling-wanhao-duplicator-i3.jpg

    Simplify3D

     

    leveling-wanhao-duplicator-i3-cura.jpg

    Cura

     

    Αν όλα πάνε καλά,  μπορούμε να προχωρήσουμε και επίσημα στην πρώτη μας εκτύπωση.

     

    Το τι μπορεί να γίνει με ένα κακό καλιμπράρισμα της βάσης εκτύπωσης και του άξονα Ζ,  εξαρτάται και από το μοντέλο και μπορεί να αφήσει προβλήματα στην αισθητική του μοντέλου, να αποτύχει να τυπώσει το μοντέλο εξ' αρχής ή ακόμα χειρότερα να αποτύχει μετά από ώρα εκτύπωσης.

     

    Αν είναι "κοντόχοντρο" και αν δεν έχει ξεφύγει πολύ η θερμαινόμενη βάση από τον οριζόντιο άξονα,  τότε μπορεί στο σημείο που αποκλίνει να έχουμε αυτό της παρακάτω φωτογραφίας στα αριστερά.

    Αυτό που έγινε ήταν ενώ θεώρησα ότι όλα είναι σωστά, τελικά δεν ήταν και η βάση έγερνε ελαφρά προς τη μία μεριά. Ενώ τυπώθηκε σωστά όλο το μοντέλο, υπάρχουν σημεία "μουτζούρας" στα πορτοκαλί ορθογώνια. Στα δεξιά έχουμε μία πετυχημένη εκτύπωση.

    Είναι λειτουργικό μεν,  αλλά άσχημο αισθητικά.

     

    IMG_1687.jpg

     

    Το άλλο που μπορεί να συμβεί, αν το μοντέλο σας έχει μικρή βάση στήριξης στη θερμαινόμενη βάση αναλογικά με το ύψος του, είναι η βάση να μην κολλήσει καλά από τη μία μεριά της και στη πορεία το μοντέλο να πέσει μιας και η προσκόλληση δεν έχει γίνει σωστά.

     

    snapshot_00.05_[2016.06.30_14.29.54].jpg577503b6ec1fa-snapshot-00.06-2016.06.30-14.30.24.jpgsnapshot_00.06_[2016.06.30_14.30.34].jpg

     

     

    Το τελευταίο είναι να μη κολλήσει καν το υλικό πάνω στη βάση εκτύπωσης, οπότε εκεί κάνετε από την αρχή τη διαδικασία Leveling,  χωρίς να χάσετε καθόλου χρόνο εκτύπωσης ή μεγάλη ποσότητα υλικού.

     

    Εμείς όμως τα καταφέραμε και πάμε να δούμε στο βίντεο που ακολουθεί, τον πρωταγωνιστή της σημερινής παρουσίασης

     

     

     

    Φωτογραφίες των 3d μοντέλων

     

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα διάφορα μοντέλα που τυπώσαμε με τον Wanhao Duplicator i3. Κάποια από αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο βίντεο, ενώ κάποια άλλα όχι, μιας και πρώτα έγινε το μοντάζ και μετά τυπώθηκαν καθώς ο χρόνος ήταν περιορισμένος.

     

    Αρχικά βλέπουμε τη βάση για τα ακουστικά. Από ότι μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που ακολουθούν επειδή δε χωρούσε να τυπωθεί ολόκληρο το μοντέλο , κόψαμε το σχέδιο στη μέση και βγήκαν τρία κομμάτια.

    Μεταξύ τους κολλήθηκαν με κυανοακριλική κόλλα. Ανάλογα πόσο θέλετε να ασχοληθείτε με την κόλληση τόσο καλό θα είναι και το αποτέλεσμα που θα πάρετε. Το PLA όπως είπαμε και στη βιντεοπαρουσίαση μπορεί να τριφτεί ελαφρά. Εάν είχα χρόνο, η ένωση θα ήταν πολύ καλύτερη, αλλά ήμουν σε φάση πάμε να εξερευνήσουμε την επόμενη δυνατότητα του εκτυπωτή. :) 

    Το μοντέλο και τα αρχεία του μπορούν να βρεθούν στο thingiverse.com

     

    IMG_1567Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpgIMG_1573Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpgIMG_1575Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpg

    IMG_1678.jpgIMG-1677.jpg

     

    Παρακάτω βλέπουμε ένα συρτάρι για δίσκους. Το αποτέλεσμα μας ξάφνιασε θετικά και είδαμε ότι αν κάτι χρειαστούμε για το κουτί του υπολογιστή μας (και όχι μόνο) μπορούμε να το εκτυπώσουμε και να το αντικαταστήσουμε.

     

    IMG_1681.jpgIMG_1680.jpg

     

    Η θήκη για το raspberry pi που είδαμε λίγο πριν το μπλε της κομμάτι με τα σημεία που εφαρμόζουν οι θύρες USB, HDMI κλπ και την εφαρμογή. 

     

    IMG_1684.jpgIMG_1685.jpg

     

    Παρακάτω ένα απαιτητικό σχέδιο που χρειάστηκε αρκετές ώρες και κάποια στηρίγματα για να γίνει. Το σχέδιο μπορεί να τυπωθεί και σε κομμάτια για να τα ενώσουμε και να έχουμε ένα τεράστιο μοντέλο.

     

    IMG_1576Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpgIMG_1578Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpg

     

    Και η Θεά Αθηνά από διάφορες μεριές. Ενα ακόμα σχέδιο που ήθελε αρκετές ώρες και μερικά στηρίγματα για να ολοκληρωθεί.

     

    IMG_1579Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpgIMG_1581Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpgIMG_1582Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpg

     

    Παρακάτω μία φιγούρα από έναν διαστημικό ήρωα.

     

    IMG_1609Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand.jpg

     

    Άλλα πράγματα που εκτυπώσαμε, ήταν ένα keycap puller που λίγο πολύ όλοι θέλουμε να έχουμε στην κατοχή μας, ένα 24pin comp, ένα ποδαράκι για το πληκτρολόγιό μας και γιατί όχι μια κερματοθήκη για να οργανώσουμε τα ψιλά μας.

     

    IMG_1688_Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand_got_keycap_puller_24pin_comp_coins.jpg

    IMG_1689_Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand_got_keycap_puller_24pin_comp_coins.jpgIMG_1691_Wanhao_Duplicator_i3_v2_3d_printer_review_PLA_ABS_1,75mm_sample_athena_raspberry_castle_headphone_stand_got_keycap_puller_24pin_comp_coins.jpg

     

    Τέλος, αξίζαμε και ένα ποτηράκι τσίπουρο, μιας και το κρασί μας τελείωσε! Και γιατί όχι να μην έχουμε και μία βάση για το μπουκάλι.

     

    5778199295da0-IMG-1696-Wanhao-Duplicator-i3-v2-3d-printer-review-PLA-ABS-175mm-wine-holder.jpg

     

    Χρόνος εκτύπωσης και παράμετροι

     

    Από το βίντεο και τα διάφορα time-lapse που είδατε, σίγουρα θα καταλάβατε ότι δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά ούτε σε μερικά λεπτά αν μιλάμε για μεγάλα αντικείμενα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δώσαμε βάση στην κατανάλωση του μηχανήματος, μιας και θα δουλεύει ώρες.

     

    Πέρα από το μέγεθος όμως,  παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο όπως το infill ή αν θέλετε το γέμισμα. Αυτό είναι το ποσοστό στο οποίο θέλετε ο εκτυπωτής να γεμίσει το εσωτερικό του μοντέλου σας. Αν το μοντέλο έχει λεπτά τοιχώματα όπως το raspberry pi που είδαμε, τότε δε παίζει και μεγάλο ρόλο το νούμερο αυτό. Αν όμως έχει αρκετό χώρο εσωτερικά, όπως για παράδειγμα η Θεά Αθηνά που είδαμε, τότε σαφέστατα και παίζει ρόλο, τόσο στο χρόνο, όσο και στη ποσότητα του υλικού που θα απαιτηθεί, για να υλοποιηθεί το μοντέλο.

     

    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ανάλυση εκτύπωσης. Στα χαρακτηριστικά αναφέραμε ότι ο εκτυπωτής έχει ανάλυση 100 microns. Όσο πλησιάζετε τα 100 microns, τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστεί ο εκτυπωτής να διεκπεραιώσει αυτό που του ζητάτε,  αλλά ταυτοχρονα θα δώσει καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα στο μοντέλο. 

     

    Παρακάτω ακολουθούν screenshots από το Simplify3D και διάφορα μοντέλα με τις ανάλογες ρυθμίσεις. Πάνω και αριστερά μπορείτε να δείτε τον χρόνο που χρειάζεται ανάλογα την ρύθμιση και τη ποσότητα του υλικού. Φυσικά αν ορίσετε στο πρόγραμμα πόσο στοιχίζει το κιλό του υλικού που έχετε στην κατοχή σας, σας δίνει απευθείας και το κόστος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση του Raspberry Pi η θήκη του μας κόστισε υλικό αξίας περίπου 80λεπτά του ευρώ.

     

    ras-print.jpgrassss.jpg

     

    mobile-stand-print.jpg

    mobile-stand-01-print.jpg

     

    Στην περίπτωση μοντέλων σαν αυτό της Θεάς Αθηνάς που ο εκτυπωτής ξεκινάει από μία μικρή βάση και αρχίζει και "ανοίγει" την επιφάνεια εκτύπωσής του για να δημιουργήσει πχ τους ώμους ή το πηγούνι της Θεάς Αθηνάς, χρειάζεται στηρίγματα.

    Θυμηθείτε ότι το υλικό λιώνει και στερεοποιείται μετά από λίγο. Άρα αν δεν βρεθεί μία βάση να το στηρίξει τότε η βαρύτητα θα είναι ο αναμφισβήτητος νικητής.

    Τα στηρίγματα αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτύπωσης βγαίνουν πολύ εύκολα. Επίσης, αν έχετε εκτυπωτή με δύο κεφαλές, μπορείτε στη μία να έχετε το PLA σας και στην άλλη PVA. Με το PLA θα τυπώσετε το μοντέλο και με το PVA τα στηρίγματα. Ο λόγος είναι, ότι το PVA είναι υδατοδιαλυτό, οπότε αν βυθίσετε το έτοιμο μοντέλο σας σε νερό, θα εξαφανιστούν τα στηρίγματα και θα μείνει στα χέρια σας το μοντέλο. 

     

    athena-stirigmata.jpg

    athena-print.jpgathena-01-print.jpg577414a34976d-athena-print-100.jpgathena-100%-01-print.jpg

     

    Λειτουργία μέσω USB ή SD card;

     

    Ένα καλό ερώτημα είναι το παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επειδή αλλού είναι ο υπολογιστής και αλλού το στούντιο όπου γίνεται η φωτογράφιση και το βίντεο,  ο εκτυπωτής λειτούργησε μέσω της κάρτας SD. 

     

    Ακόμα όμως και αν μπορούσα να τον είχα στο γραφείο μου, προσωπικά δε θα το προτιμούσα. Το μηχάνημα είναι θορυβώδες αρκετά και η μέση μέτρηση θορύβου που πήραμε με το db meter μας σε απόσταση ενός μέτρου από τον εκτυπωτή ήταν 54dbΑ.

     

    Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40dbΑ, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43dbΑ, ενοχλητικό. Οπότε ξεχάστε ότι θα τον έχετε δίπλα σας για να δουλεύετε ταυτόχρονα. 

     

    Αν όμως τον έχετε σε διπλανό δωμάτιο,  τότε δεν γίνεται αισθητή η λειτουργία του. Επίσης, όπως είδαμε υπάρχουν πράγματα για να τυπώσετε που τον κάνουν καλύτερο. Και για το θέμα θορύβου υπάρχουν έτοιμες προτάσεις,  ώστε να ανέβετε σε διάμετρο ανεμιστήρα και να μειώσετε το θόρυβο.

     

    Ο Απολογισμός

     

    Η σημερινή παρουσίαση ήταν ίσως η πιο διασκεδαστική για μένα τόσο καιρό που παρουσιάζω προϊόντα. Ένιωσα μικρός Θεός αν μου επιτρέπετε, καθώς αυτό που ήθελα δε χρειαζόταν να το παραγγείλω, αλλά απλά να το δημιουργήσω με τη βοήθεια του Wanhao Duplicator i3. Ζούμε σε μία χώρα που όταν χρειαστείς κάποιο ανταλλακτικό ή κάποιο Part υπολογιστή, πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων να το παραγγείλεις από εξωτερικό και να πληρώσεις και αρκετά για μεταφορικά. 

     

    Με τον Wanhao Duplicator i3 απλά εκτύπωνα αυτό που ήθελα. Είτε είχε να κάνει με τον υπολογιστή, είτε είχε να κάνει με αξεσουάρ γραφείου ή σπιτιού, είδη διακόσμησης, είτε να προσφέρεις ένα δώρο σε έναν φίλο/φίλη σου κλπ. Επιπρόσθετα με την θερμαινόμενη βάση εκτύπωσης μπορεί να τυπώσει και μοντέλα από ABS αν θέλετε μεγαλύτερη αντοχή σε κάποιες κατασκευές σας.

     

    5777eb5292511-IMG-1692-Wanhao-Duplicator-i3-v2-3d-printer-review-PLA-ABS-175mm-sample-athena-raspber-y-castle-headphone-stand-got-keycap-puller-24pin-comp-coins.jpg

     

    Ο εκτυπωτής με ενθουσίασε και ας είχε κάποια προβλήματα που εντοπίσαμε όπως σας ανέφερα. Θέλει κάποιο χρόνο να ασχοληθείς μαζί του, να τον μάθεις, να καταλάβεις τι παίζει ρόλο και που, αλλά μόλις μπεις στη λογική, μετά το όριο είναι η φαντασία και το πόσο πολύ θες να ασχοληθείς με το αντικείμενο.

     

    Το κόστος δημιουργίας των αντικειμένων ήταν πραγματικά ελάχιστο σε σχέση με το πόσο θα κόστιζε να αγοραστεί από κάποιο eshop. Οπότε αξίζει να τον αγοράσει κάποιος; Η απάντησή μου είναι ναι. Ειδικά αν ασχολείται με τον κόσμο της τεχνολογίας. Είναι η εξέλιξη και ένας τομέας που έχει να δώσει ακόμα πολλά. 

     

    Το μηχάνημα είναι στην τιμή των 499 ευρώ αυτή τη στιγμή, με δώρο 1kg PLA. Υπάρχει όμως και στη τιμή των 545 ευρώ με 2kg PLA και την μεταλλική κεφαλή MK10 που του άλλαξε εντελώς συμπεριφορά και μάλιστα προς το καλύτερο. Αν έχετε τον εκτυπωτή και όχι την κεφαλή, αξίζει να δώσετε τα χρήματα που ζητάει  καθώς με αυτήν, μπορείτε να τυπώσετε και πιο γρήγορα αν το θελήσετε, αλλά έχετε και την ομοιομορφία της θέρμανσης του υλικού, που θα δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στο μοντέλο σας.

     

    Σε αυτό το εύρος τιμής και αν κάποιος δεν θέλει να περάσει τα 500 ευρώ, θεωρώ με την ελάχιστη εμπειρία που έχω και όλο το ψάξιμο που έκανα τους τελευταίους έξι μήνες που ασχολούμαι, ότι δε θα βρει κάτι καλύτερο. Είναι το καλύτερο starter kit αυτή τη στιγμή και με μία βάση μοντέλων αλλά και ένα πλήθος χρηστών που ασχολείται με τον εκτυπωτή, που θα δώσει την καλύτερη ώθηση στον αρχάριο χρήστη. Μπορεί να μην έχει δύο κεφαλές, αλλά μόλις μία και να τυπώνει μονόχρωμα αντικείμενα ή χρώματα σε στρώσεις με λίγη προσπάθεια και συγχρονισμό, αλλά δίνει καλό αποτέλεσμα.

     

    Τα μελανά σημεία που είδαμε όπως ο θόρυβος, ο άξονας ή τεντωτήρας του ιμάντα του άξονα Υ που έχει αισθητό τζόγο, οι πεταλούδες που έχουν χρησιμοποιηθεί για το αλφάδιασμα της θερμαινόμενης βάσης εκτύπωσης, ο άξονας Ζ που ζητάει μία επιπλέον στήριξη, όπως και το γεγονός ότι έχουν χρησιμοποιήσει ιμάντες για τον έλεγχο δύο αξόνων, αντί για ντίζες, είναι πράγματα που παρατηρήσαμε αλλά δεν κάναμε κάτι για να τα βελτιώσουμε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης. Ειδικά η χρήση ιμάντων δε μπορεί στα 500 ευρώ συνόλου τιμής να θεωρηθεί αρνητικό, απλά  θα το θέλαμε διαφορετικό.

     

    Ο εκτυπωτής πραγματοποίησε όλες του τις εκτυπώσεις στην εργοστασιακή του κατάσταση και τα αποτελέσματα είναι μπροστά στα μάτια σας μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. 

     

    Συνεπώς, αν σκέφτεστε να τον αγοράσετε, έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι, στα χέρια σας έχετε έναν δημιουργό και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να τον κάνετε ακόμα καλύτερο.

     

     

     
     
     

     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα 3dexpert.gr για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

    3dexpert-logo-1.png

    Για το TheLab.gr karmen1983 04/07/2016

    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8
    Χρηστικότητα:8.50
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyYes

    • Like 34

    User Feedback

    Recommended Comments



    Γεια χαρά και καλή επιτυχία σε όλους


    Για άλλη μια φορά ένα πολύ αξιοπρεπές review.

                1)   http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/pla-175mm-filament/nima-pla-neema3d-175mm-filament-red&manuf_id=7   
                2)   http://www.thingiverse.com/thing:927818
                3)    Όπως προανάφερα πολύ καλό review, γνώμη μου για το τι επιπλέον θα ήθελα να δω.
                           a.    Σε σχέση με αλλά 3d εκτυπωτές, ήταν πιο εύκολη η διαδικασία κατασκευής/συναρμολόγησης του όλου μηχανήματος;
                           b.    Μια ενδεικτική διαφορά του stock πλαστικού printer header με την αναβάθμιση στη μεταλλική έκδοση του (2 εκτυπώσεις του ιδίου σχεδίου διπλά διπλά) 


    Εύχομαι να συνεχιστούν αυτά τα ωραία review, να ήσαστε καλά όλο το TheLab team.
     

    • Like 3
    Link to comment
    Share on other sites

    εδώ και καιρό επεξεργάζομαι στο μυαλό μου μια τέτοια αγορά. Το ξέρεις ότι πας να με βάλεις σε έξοδα, ε; :bleh:

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Πάνω που κοίταζα χθες για 3d εκτυπωτή και δεν ήξερα τι παίζει με τις μάρκες! Καλύτερα ως δώρο ο εκτυπωτής :hehe:

     

    http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/pla-175mm-filament/nima-pla-neema3d-175mm-filament-apple-green

    http://www.thingiverse.com/thing:329596

    - Άψογη παρουσίαση Karmen, κάποιες απορίες, το pla που χρησιμοποιήσατε για παράδειγμα με το 1kg το tray

    του δίσκου πόσα κομμάτια μπορείς να φτιάξεις στο περίπου ή για την δημιουργία του κάστρου τι ποσότητα pla χρειάζεσαι?

    Έγινε επεξεργασία από idonthave
    • Like 3
    Link to comment
    Share on other sites

    ευχαριστώ αρχικά. Να πω επισης οτι επειδή είμαι εκτός κάποια πρα΄γματα θα απαντηθουν με κάποια χρονοκαθυστεριση

     

    Για το ras δες το Screenshot με το infill πάνω αριστερα εχει τη ποσοτητα υλικού. Οποτε 1kg δια ποσότητα και βγάζεις νουμερο :)

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    ειδα ras μονο αρχικά οπότε sorry (με πειράζουν οι διακοπές μάλλον :p

     

    Οριστε τι και πως σε screen shot

    Υψος μοντέλου 160mm infill 15% Με ανάλυση 0.2μμ

     

    sshot-3.png

     

     

    Μη δωσεις βάση στο κόστος υλικού. Το έβγαλα απο Laptop το screenshot και δεν έχω ορίσει το κόστος του Neema3d

     

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Από ό,τι φαίνειται, αρκετοί έχουμε μπει στη διαδικασία να σκεφτόμαστε έναν οικονομικό 3D εκτυπωτή. Περίμενα πώς και πώς τις αναλυτικές εντυπώσεις και τις εικόνες  από τις δοκιμαστικές εκτυπώσεις. Η αναμονή με δικαίωσε! :T:

     

    Υπολόγιζα ότι με αυτό το νήμα:

    1. http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/transparent-175mm-filament/transparent-pla-3dprima-175mm-filament-blue

    αυτό το σχέδιο (το ίδιο της δοκιμής):

    2. http://www.thingiverse.com/thing:922740

    θα γινόταν μια εξαιρετική θήκη για το Raspberry Pi μου, αλλά αναρωτιέμαι το εξής:

    3. Το σχέδιο φαίνεται ότι ταιριάζει περισσότερο σε εκτυπώσεις με layer height 0.25mm, αφού οι διαστάσεις είναι όλες πολλαπλάσια των 0.5mm. Στις δύο εικόνες της θήκης από το Simplify3D φαίνεται ο χρόνος εκτύπωσης για βήμα 0.2mm και 0.1mm. Τελικά, αν είχαμε δίπλα-δίπλα εκτυπώσεις της ίδιας θήκης με βήμα 0.25mm, 0.2mm, 0.1mm, θα καταλαβαίναμε τη διαφορά μεταξύ τους σε βαθμό που να δικαιολογεί τον επιπλέον χρόνο; Ακόμη παραπέρα, το 0.25 μήπως θα ήταν καλύτερο ακόμη κι από το πιο αργό 0.2, επειδή θα ταίριαζε περισσότερο στις διαστάσεις του μοντέλου; Ένα συγκριτικό μεταξύ των διαφορετικών αναλύσεων εκτύπωσης νομίζω είναι το επόμενο βήμα, για να δούμε και τι αντίκτυπο έχει η κατακόρυφη ανάλυση στην ποιότητα των κατασκευών μας. ;)

     

    Υποθέτω ότι το δείγμα είναι σε 0.1mm/100% infill; Μοιάζει πολύ καλό!

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    1.http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/pla-175mm-filament/nima-pla-neema3d-175mm-filament-dark-blue

    2.http://www.thingiverse.com/thing:114213

    Για το σκυλάκο μου αν και ισως λιγο κοντο ισως το υψωσω λιγο. :D

    3.Τεραστιο review με πολλες εικονες.Μπραβο.Εχω την εξης απορια μπορει να γινει διχρωμη εκτυπωση?Πχ να εκτωπωνη ενα πλαστικο πχ βαση τρυπανιου και να παιρνει και απο μωβ νημα και απο κιτρινο πχ.

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Acct το δειγμα ειναι με 0.2 και 100% infill.  Για τα υπολοιπα μολις παω σε πισι

     

    Artyom ο εκτυπωτης ειναι μονης κεφαλης οπως αναφερω και στο review. Αυτο σημαινει οτι παιρνει ενα καρουλι υλικου και αρχιζει να κανει τθς στρώσεις απο κατω προς τα πανω.  Αρα θα σου δωσει μονοχρωμο.  Ομως μπορεις να κανεις ενα αντικείμενο που πχ να ειναι μαυρο μέχρι τη μεση και κοκκινο απο τη μεση και πανω αλλάζοντας το χρωμα. Δε μπορεις ομως να εχεις διχρωμια στο ιδιο επιπεδο. 

    • Like 3
    Link to comment
    Share on other sites

    1) http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/pla-175mm-filament/nima-pla-3dprima-175mm-filament-grey
    2) http://www.thingiverse.com/thing:729029

    Το ξέρω ότι οι φακοί που χρειάζεται κοστίζουν περισσότερο απ' ότι να πάρω ένα χάρτινο Κινέζικο, αλλά μου φάνηκε ενδιαφέρον project :).
    3) Το review πολύ πετυχημένο στο να μεταφέρει βηματικά την εμπειρία της 3D εκτύπωσης. Το πρόβλημα είναι ότι ανοίγει την όρεξη σε ένα τομέα που είναι πραγματικά ανεξάντλητος! Προσωπικά θα με ενδιέφερε να δω και εκτυπώσεις σε μη πλαστικά υλικά, αλλά καταλαβαίνω ότι το κόστος είναι απαγορευτικό...

    • Like 2
    Link to comment
    Share on other sites

    Μπραβο Αγαπη,συγχαρητηρια για το review..Θα σου στελνω αρχεια για ετκυπωση μιας και εισαι γειτονας :p

     

    οσο για τον διαγωνισμο,αν μπορω να παρω μερος 

    θελω αυτο για εναν φιλο μου : 

    http://www.thingiverse.com/thing:614295

     

    χρωματος : http://eshop.3dexpert.gr/el/analosima/pla-175mm-filament/nima-pla-neema3d-175mm-filament-white

     

     

    • Like 1
    Link to comment
    Share on other sites




    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Samsung 990 pro m.2

    Καλημερα και καλές Γιορτές. Αντιμετωπιζω ενα προβλημα με το λαπτοπ μου και τον m.2 990pro. Ενω μέσα στο bios τον βλεπει κανονικά , στον υπολογιστη μου δεν τον βλεπω πουθενα. Το λαπτοπ μου εχει 2 υποδοχες.Ενα που ειναι το λειτουργικό και εχει εναν m.2 2242 , και και αλλη υποδοχη που δέχεται εναν 2280 Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD512 RTX3050-6GB W11 3Y-PremiumCare WWW.E-LENOVO.GR Lenovo LOQ 15IRH8 15.6in i5-12450H 16GB SSD5

    def
    def
    Συσκευές Αποθήκευσης 1

    YouTube premium (India)

    Βρήκα έναν τύπο στο discord που μένει μόνιμα στην ινδια και μου έκανε έναν Google acc,. βάζοντας και μια κάρτα με Ρουπίες για συνδρομή 2 μήνες. Μου ενεργοποίησε και συνδρομή στο yt premium family και μου λέει ότι: αν θέλω να βάλω στην οικογένεια καποιον ήδη υπάρχον google λογαριασμό, θα πρέπει γυρίσω το region σε Ινδικό, ενώ αν θέλω να προσθέσω ολοκαίνουργιο google acc αυτόν θα πρέπει να τον δημιουργήσω με VPN Ινδίας. Τι φάση δεν βγάζει νόημα όλο αυτό. Γιατί να θέλει VPN ο νέο ενώ θα είναι κομπλ

    skepasti21
    skepasti21
    Internet & Τηλεφωνία 20

    Σπασμένη οθόνη υπολογιστη

    Εχει σπάσει η οθόνη του υπολογιστή μου και ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει να την επισκευάσω ή αν πρέπει να πάρω καινούργια 

    George05
    George05
    Οθόνες & Projectors 3

    Memtest86+ πόσα pass?

    Καλησπέρα σε όλους.   Τις τελευταίες 3 ημέρες, κάνουν τα w7 κάτι επανεκκινήσεις με BSOD λίγων δευτερολέπτων να προηγείται πριν την επανεκκίνηση. Απ' ό,τι γκουγκλαρα, μια πιθανή αιτία είναι η η RAM. Έχω 2 modules στη μητρική (2 x 2048MB). Το σύνολο 4GB RAM.   Έβαλα να τσεκαρω πριν λίγο μαζί και τα δύο modules, όπως ακριβώς όταν δουλεύει ο υπολογιστής. Πέρασε το πρώτο pass χωρίς error. Εάν ήταν θέμα μνήμης, δεν θα έπρεπε να μου έχει βγάλει το Memtest86+ έστω και ένα λάθος αφού

    serpico75
    serpico75
    Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5 3

    Η καρτα γραφικων ειναι η αιτια?

    καλησπερα , η καρτα γραφικων ειχε 3 hdmi ports 1 display port  και ενα dvi d και στις 3 θυρες hdmi που εχουν δοκιμαστει με 2 hdmi καλωδια γινονται τα εξης  , και στα 3 ports οταν κλεινω  το pc μου Βγαζει η οθόνη check signal cable  και μετα απο μερικα λεπτα κλείνει εντελώς., οχι sleep mode που αναγοβηνει το φωτακι της οθονης ,  2) στα 2 Ports  οταν ανοιγω το pc δεν φενεται  αυτου που σου βγαζει την μαρκα της μητρικης και το press f2 για bios ,μπαινει κατευθειαν στα windows και επισης α

    Simon_says
    Simon_says
    Κάρτες Γραφικών 60
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.