Jump to content



  • Παρουσίαση Anet A8 3D Printer


    Πρόλογος

     

    Πριν αρκετό καιρό είχαμε δει μαζί τον πρώτο 3D εκτυπωτή να περνάει από τον πάγκο του TheLab.gr και συγκεκριμένα τον Wanhao Duplicator i3. Ο καιρός περνάει όμως, το 3D printing απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο και φυσικά από μία τέτοια τεχνολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα γνωστά Κινέζικα καταστήματα, με οικονομικές προτάσεις.

     

    Σήμερα μας δίνει την ευκαιρία το κατάστημα Gearbest να δούμε από κοντά έναν εκτυπωτή που θα τολμήσω να πω ότι έχει γίνει πραγματικό Best seller. Ο λόγος; Πρώτο και βασικότερο όλων είναι η τιμή του, που αυτή τη στιγμή που μιλάμε ανέρχεται στα 130 περίπου ευρώ. Ο δεύτερος; Οι πολλοί χρήστες που έχουν ασχοληθεί μαζί του και έχουν διαθέσει Free διάφορα σχέδια και αναβαθμίσεις για να διορθωθούν κάποια από τα κακώς καμωμένα. Και αν θέλετε και τρίτο λόγο, το γεγονός ότι μπορεί να είναι φθηνός αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι για πέταμα. Ο εκτυπωτής που δεν είναι άλλος από τον Anet A8, όπως θα δούμε και στην συνέχεια της παρουσίασης, στέκεται πολύ καλά για την τιμή του out of the box.

     

     

    Χαρακτηριστικά προϊόντος

     

    Στον πίνακα που ακολουθεί μπορούμε να δούμε τα χαρακτηριστικά του προϊόντος.

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_technical_data_specifications.jpg

     

    Το προϊόν το παρέλαβα με την μέθοδο αποστολής EU Express χωρίς κανένα παρατράγουδο. Οπότε αν το σκέφτεστε θεωρώ ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος αυτή τη στιγμή. If you know what I mean ;)

     

    Χαρακτηριστικά στα οποία αξίζει να σταθούμε. Αρχικά το μέγιστο μέγεθος αντικειμένου που μπορεί να εκτυπώσει ο Anet A8 είναι 22cm στον άξονα x, 22cm στον άξονα y και 24 εκατοστά στον άξονα z, με ανάλυση που μπορεί να φτάσει τα 100 microns. Η διάμετρος  του νήματος που δέχεται είναι 1,75mm και τα υλικά με τα οποία μπορεί να εκτυπώσει είναι PLA, ABS, PVA, TPU, WOOD, Nylon, PVA, PP και Luminescent (φωσφορίζον PLA).
     
    Επίσης, ένα ακόμα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι οι δυνατότητες διασύνδεσης. Μπορείτε να τον έχετε συνδεδεμένο στον υπολογιστή σας μέσω μίας θύρας USB, αλλά σε περίπτωση που δεν χωράει στο γραφείο σας ή δεν θέλετε να τον έχετε δίπλα σας, αλλά σε άλλο δωμάτιο όσο αυτός θα εκτυπώνει, μπορείτε μέσω μίας κάρτας sd να μεταφέρετε το σχέδιο σε αυτόν και να είναι εντελώς ανεξάρτητος από τον υπολογιστή σας.
     
    Κλείνοντας με τον τομέα των χαρακτηριστικών, ένα ακόμα θετικό είναι το heated bed το οποίο έχει ο εκτυπωτής. Αυτό ουσιαστικά είναι η βάση πάνω στην οποία θα γίνει η εκτύπωση, την οποία ο εκτυπωτής έχει την δυνατότητα να την ζεστάνει για να γίνει η προσκόλληση του υλικού με επιτυχία. 

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    H συσκευασία του Anet A8 είναι πολύ απλή και μικρή σε διαστάσεις και στο εσωτερικό της θα βρείτε τα διάφορα εξαρτήματα του εκτυπωτή τακτοποιημένα σε τρεις στρώσεις από φελιζόλ. Μαζί με όλα τα εξαρτήματα υπάρχουν και κάποια εργαλεία για να σας βοηθήσουν κατά την διαδικασία συναρμολόγησης, όπως και μία microSD card με έναν usb adaptor. Στην κάρτα θα βρείτε διάφορα αρχεία, με κάποια από αυτά, να σας παραπέμπουν σε βίντεο με οδηγίες βήμα προς βήμα.

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image002.jpg

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image003.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image004.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image005.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image006.jpg

     

    Η διαδικασία συναρμολόγησης μας πήρε γύρω στις πεντέμισι ώρες και μπροστά μας έχουμε ένα αντίγραφο του Prusa i3 να μας γλυκοκοιτάει...

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image022.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image023.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image024.jpg

     

     

    Βιντεοπαρουσίαση προϊόντος

     

    Σήμερα θα προχωρήσουμε αμέσως στο "ψητό" μιας και το πρώτο μας μάθημα πάνω στο τι πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουμε μία εκτύπωση, το έχουμε κάνει στην προηγούμενη παρουσίαση 3D printer, οπότε και δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε και πάλι το στάδιο καλιμπραρίσματος. 

     

     

    Φωτογραφίες 3D μοντέλων και κάποιες λεπτομέρειες του προϊόντος

     

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα διάφορα μοντέλα που τυπώσαμε με τον Anet A8 και ακριβώς κάτω από αυτές θα βρείτε μία ολοκληρωμένη λίστα που θα σας παραπέμψει σε όλα όσα εκτυπώσαμε στην περίπτωση που θέλετε να εκτυπώσετε κάποιο ή κάποια.

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image012.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image011.jpg

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image015.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image016.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image017.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image018.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image019.jpg

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image013.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image001.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image014.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image021.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image020.jpg

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image025.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image026.jpg

     

    Λίστα εκτυπώσεων

     

    Center Nozzle Fan

    Hand filament guide

    Extruder Button

    Mainboard Cover

    Spool holder

    Albert Einstein

    Anet A8 T corner

    Improved X-belt Tensioner

    x axis belt holder

    Fidget Spinner

    "Hulk" Frame Brace

     

    Χρόνος εκτύπωσης και παράμετροι

     

    Από το βίντεο και τα διάφορα time-lapse που είδατε, σίγουρα θα καταλάβατε ότι δεν είναι μία διαδικασία που γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά ούτε σε μερικά λεπτά αν μιλάμε για μεγάλα αντικείμενα. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δώσαμε βάση στην κατανάλωση του μηχανήματος, μιας και θα δουλεύει ώρες.
     
    Πέρα από το μέγεθος όμως,  παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο όπως το infill ή αν θέλετε το γέμισμα. Αυτό είναι το ποσοστό στο οποίο θέλετε ο εκτυπωτής να γεμίσει το εσωτερικό του μοντέλου σας. Αν το μοντέλο έχει λεπτά τοιχώματα, τότε δε παίζει και μεγάλο ρόλο το νούμερο αυτό. Αν όμως έχει αρκετό χώρο εσωτερικά, όπως για παράδειγμα o Αλβέρτος Αϊνστάιν που είδαμε, τότε σαφέστατα και παίζει ρόλο, τόσο στο χρόνο, όσο και στη ποσότητα του υλικού που θα απαιτηθεί, για να υλοποιηθεί το μοντέλο.
     
    Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ανάλυση εκτύπωσης. Στα χαρακτηριστικά αναφέραμε ότι ο εκτυπωτής έχει ανάλυση 100 microns. Όσο πλησιάζετε τα 100 microns, τόσο περισσότερη ώρα θα χρειαστεί ο εκτυπωτής να διεκπεραιώσει αυτό που του ζητάτε,  αλλά ταυτόχρονα θα δώσει καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα στο μοντέλο. 
     
    Παρακάτω ακολουθούν screenshots από το Simplify3D και διάφορα μοντέλα με τις ανάλογες ρυθμίσεις. Πάνω και αριστερά μπορείτε να δείτε τον χρόνο που χρειάζεται ανάλογα την ρύθμιση και τη ποσότητα του υλικού. Φυσικά αν ορίσετε στο πρόγραμμα πόσο στοιχίζει το κιλό του υλικού που έχετε στην κατοχή σας, σας δίνει απευθείας και το κόστος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί. 

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image008.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image001.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image005.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image004.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image006.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image007.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image003.jpganet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image002.jpg

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_prints_simplify3d_image1001.jpg

     

     

    Λειτουργία μέσω USB ή SD card;

     

    Ένα καλό ερώτημα είναι το παραπάνω. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επειδή αλλού είναι ο υπολογιστής και αλλού το στούντιο όπου γίνεται η φωτογράφιση και το βίντεο,  ο εκτυπωτής λειτούργησε μέσω της κάρτας SD. 

     

    Ακόμα όμως και αν μπορούσα να τον είχα στο γραφείο μου, προσωπικά δε θα το προτιμούσα. Το μηχάνημα είναι θορυβώδες αρκετά και η μέση μέτρηση θορύβου που πήραμε με το db meter μας σε απόσταση ενός μέτρου από τον εκτυπωτή ήταν 57dbΑ.

     

    Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40dbΑ, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43dbΑ, ενοχλητικό. Οπότε ξεχάστε ότι θα τον έχετε δίπλα σας για να δουλεύετε ταυτόχρονα. 

     

    Αν όμως τον έχετε σε διπλανό δωμάτιο,  τότε δεν γίνεται αισθητή η λειτουργία του. 

     

    Απολογισμός

     

    Και μετά από πολύ μπλα μπλα, πολλές φωτογραφίες και μία βιντεοπαρουσίαση φτάσαμε στο δια ταύτα. Λίγο πολύ τα είπα και στο βίντεο αλλά επειδή κάποιοι θα είστε στη δουλειά σας και δεν θα μπορείτε να βάλετε τέρμα τα dbΑ, ας συνοψίσουμε όπως κάνουμε συνήθως.

     

    anet_a8_3d_printer_gearbest_prusa_i3_diy_kit_review_pla_abs_image015.jpg

     

    Ο Anet A8 με ξάφνιασε θετικά. Είναι ένας εκτυπωτής που όταν μου ζητήθηκε να τον παρουσιάσω ετοιμαζόμουν να του "ράψω το κουστούμι του" μιας και η πρώτη μου σκέψη ήταν "μα καλά 130ευρώ 3D printer;". Και όμως 130ευρώ πάνω κάτω κοστίζει αυτή τη στιγμή που γράφω αυτές εδώ τις γραμμές και έχει διαστάσεις εκτύπωσης που θα καλύψουν ένα μεγάλο φάσμα αντικειμένων. Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην οικονομία παίζει το γεγονός ότι πρέπει να κάτσετε να τον συναρμολογήσετε και ακόμα πιο σίγουρο ρόλο σε αυτό, παίζουν και τα υλικά που τον απαρτίζουν. Παρόλα αυτά όμως, αφού συναρμολογηθεί, κάνει αρκετά καλές εντυπώσεις ή αν θέλετε εκτυπώσεις και παρόλο που έχω καιρό να ασχοληθώ με την αγορά 3D εκτυπωτών, σε αυτά τα χρήματα δεν νομίζω να υπάρχει κάτι αντίστοιχα οικονομικό και καλό. Στο κατάστημα πάντως υπάρχουν επιλογές για όλα τα βαλάντια και εκτυπωτές με σκελετό από Plexiglass, μέχρι αλουμίνιο, για να ρίξετε μία ματιά.

     

    Έχει τα κουσούρια του; Φυσικά και τα έχει όπως τα έχουν και πιο ακριβοί από αυτόν, αλλά μπορεί να βελτιωθεί και να αποδώσει ακόμα καλύτερα. Μην ξεχνάτε αυτό που σας είχα πει στο προηγούμενο review 3D printer. Στα χέρια σας έχετε έναν δημιουργό και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε για να τον κάνετε ακόμα καλύτερο. Σίγουρα το υλικό κατασκευής του σκελετού του, που είναι το plexiglass, δεν του χαρίζει και την καλύτερη δυνατή ακαμψία ή αδράνεια σε σχέση με το να ήταν όλος μεταλλικός, αλλά είπαμε σε αυτά τα χρήματα πρέπει και κάπου να γίνουν παραχωρήσεις. Ευτυχώς αυτές οι παραχωρήσεις διορθώνονται σχετικά απλά από ότι είδαμε.

     

    Κάποιος που είναι περισσότερο γνώστης πάνω στο 3D printing, σίγουρα μπορεί με λίγα χρήματα παραπάνω να φτιάξει έναν εκτυπωτή κομμάτι-κομμάτι και να έχει αλουμινένιο σκελετό, όμως αυτό δε μπορεί να το κάνει ο κάθε ένας. Εδώ έχουμε ένα οικονομικό kit, με οδηγίες μέσω βίντεο για πολύ αρχάριους και όλα όσα θα χρειαστούμε μέσα σε μία συσκευασία τακτοποιημένα, για να καταλήξουμε με έναν εκτυπωτή με ικανοποιητικότατες διαστάσεις εκτύπωσης και αξιοπρεπή εκτυπώσεις για αρχή, που έχουν την δυνατότητα σαφέστατα να βελτιωθούν αρκετά. Μην ξεχνάτε ότι πάνω από το μισό μοντέλο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, αποδόθηκε τόσο καλά, που φαινόταν οι ρυτίδες πάνω του.

     

    Από το κατάστημα Gearbest μπορείτε να βρείτε και κάποιες αναβαθμίσεις αν θέλετε να το πάτε παραπέρα. Για παράδειγμα ένα auto leveling sensor για να μην ασχολείστε με το Leveling της βάσης εκτύπωσης ή Stainless Steel Nozzle Teflon Pipes για την κεφαλή εκτύπωσης και αρκετά άλλα. Σε αυτά αν αφιερώσετε κάποιες μέρες να διαβάσετε και να εκτυπώσετε διάφορα κομμάτια που θα τον κάνουν καλύτερο, θα έχετε στα χέρια σας ένα πολύ αξιόλογο εκτυπωτή. Η κοινότητα χρηστών που είναι πίσω του είναι μεγάλη και μπορείτε να δείτε βελτιώσεις, προτάσεις ή ακόμα και βίντεο με πολύωρες, μεγάλες, όμορφες εκτυπώσεις από τον εκτυπωτή που είδαμε σήμερα μαζί.

     

    Και κάπως έτσι, με καταστήματα από τα βάθη της ανατολής να μπαίνουν στον χορό των 3D εκτυπωτών, ξαφνικά το 3D printing γίνεται πολύ προσιτό για τον κάθε ένα και δεν είναι προτέρημα λίγων. Προσωπικά ξαφνιάστηκα και το ξαναλέω ξαφνιάστηκα και μάλιστα θετικά από το σημερινό προϊόν και το συστήνω σε όποιον θέλει να μπει τώρα στον χορό των 3D εκτυπώσεων. Είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, μιας και από τη διαδικασία συναρμολόγησης μαθαίνετε τι ρόλο παίζει στη λειτουργία του το κάθε του κομμάτι και μπορείτε με λίγα χρήματα να έχετε έναν καλό εκτυπωτή out of the box, ο οποίος μπορεί να γίνει πολύ καλύτερος.

     

     

     
     
     

     

    Ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα Gearbest για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    gallery_37064_862_10542.png

     

    Για το TheLab.gr karmen1983 18/09/2017

    Έγινε επεξεργασία από karmen1983

    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:7
    Χρηστικότητα:8
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:7
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:10
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyYes

    • Like 25
    • Agree 8
    • Wow 1

    User Feedback

    Recommended Comments



    Επίσης τι διαφορές έχουν οι proximity sensors; https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-microcontrollers/sensors/distance/lj12a3-4-z-by-6v-36v-inductive-proximity-sensor-switch-for-3d-printer-cnc/

    https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-microcontrollers/sensors/distance/ljc18a3-b-z-bx-capacitive-proximity-sensor-switch-for-3d-printers/

    Ρυθμιζόμενοι δεν είναι και οι 2 από την βίδα τους που αλλάζεις την απόσταση η εννοεί μέσω software;

    Link to comment
    Share on other sites

    Μία ώρα πριν, το μέλος l3ft3ris έγραψε:

    Επίσης τι διαφορές έχουν οι proximity sensors; https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-microcontrollers/sensors/distance/lj12a3-4-z-by-6v-36v-inductive-proximity-sensor-switch-for-3d-printer-cnc/

    https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-microcontrollers/sensors/distance/ljc18a3-b-z-bx-capacitive-proximity-sensor-switch-for-3d-printers/

    Ρυθμιζόμενοι δεν είναι και οι 2 από την βίδα τους που αλλάζεις την απόσταση η εννοεί μέσω software;

    Ο πρώτος είναι inductive και ο δεύτερος είναι capacitive. Χοντρικά ο πρώτος ενεργοποιείται όταν ανιχνεύσει μεταλλικό αντικείμενο ( σε περίπτωση αλουμινένιου κρεβατιού η απόσταση  ενεργοποίησης είναι μικρότερη από 4mm που αναφέρει) και ο δεύτερος ενεργοποιείται όταν ανιχνεύσει μεταλλικό ή μη αντικείμενο όπως γυαλί, νερό κ.α.

     

    Τώρα για την επιφάνεια το LokBuild δεν το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά στο PEI, με το οποίο ήταν έτοιμο το κρεβάτι του εκτυπωτή, τόσο το PLA όσο και το ABS κολλάνε απίστευτα καλά. 

    Έγινε επεξεργασία από mimisb13
    Link to comment
    Share on other sites

    @mimisb13Αν και δεν έχω άλλη εμπειρία σε εκτυπωτή και υλικά που χρησιμοποιούνται όντως το υλικό που είχε κολλημένο πάνω κρατάει καλά και ξεκολλάει και σχετικά εύκολα το εκτυπωμένο αντικείμενο. Νόμιζα πως ήταν απλή χαρτοταινια......:hehe: Ο proximity sensor χρειάζεται μόνο για την πρώτη φορά που καλιμπραρεις το τραπέζι ή έχει και κάποια άλλη χρήση; Συγγνώμη γαιβυος πολλές ερωτήσεις αλλά θέλω να κάνω παραγγελία και ψάχνω τι άλλο θα μου είναι χρήσιμο:D

    Link to comment
    Share on other sites

    Το bed πρέπει να καλιμπράρεται πριν από κάθε εκτύπωση. Αντί να κάθεσαι να ρυθμίζεις τις 4 βίδες του κρεβατιού κάθε φορά που θες να εκτυπώσεις την λύση σου την δίνει ο proximity sensor. Πριν από κάθε εκτύπωση μετράει την απόσταση, από όσα σημεία του ορίσεις εσύ (τουλάχιστον 4 ), από το κρεβάτι και υπολογίζει την κλίση που έχει (μπορεί να διορθώσει και μικρές ανομοιομορφιες σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν είναι απολύτως επίπεδο ). Έτσι μπορείς να εκτυπώσεις ακόμα και σε κρεβάτι με μεγάλη κλίση.

     

    Στο παρακάτω βίντεο αντί για proximity sensor χρησιμοποιεί μηχανικό διακόπτη.

     

     

     

    Ο proximity sensor αντικαθιστά τον διακόπτη του Ζ stop. Οπότε θα πρέπει να το συνδέσεις στην πλακέτα του εκτυπωτή και να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στο firmware. Ένας οδηγός υπάρχει εδώ.

     

    Στο gearbest υπάρχει ένα Auto Leveling Sensor που αναφέρουν ότι κάνει για τον Anet A8 όπως και στο aliexpress . Τώρα αν δίνουν και το firmware έτοιμο για να το εγκαταστήσεις δεν γνωρίζω. 

    Έγινε επεξεργασία από mimisb13
    • Agree 1
    Link to comment
    Share on other sites

    πριν 5 ώρες, το μέλος mimisb13 έγραψε:

    Το bed πρέπει να καλιμπράρεται πριν από κάθε εκτύπωση. Αντί να κάθεσαι να ρυθμίζεις τις 4 βίδες του κρεβατιού κάθε φορά που θες να εκτυπώσεις την λύση σου την δίνει ο proximity sensor. Πριν από κάθε εκτύπωση μετράει την απόσταση, από όσα σημεία του ορίσεις εσύ (τουλάχιστον 4 ), από το κρεβάτι και υπολογίζει την κλίση που έχει (μπορεί να διορθώσει και μικρές ανομοιομορφιες σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν είναι απολύτως επίπεδο ). Έτσι μπορείς να εκτυπώσεις ακόμα και σε κρεβάτι με μεγάλη κλίση.

     

    Στο παρακάτω βίντεο αντί για proximity sensor χρησιμοποιεί μηχανικό διακόπτη.

     

     

     

    Ο proximity sensor αντικαθιστά τον διακόπτη του Ζ stop. Οπότε θα πρέπει να το συνδέσεις στην πλακέτα του εκτυπωτή και να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στο firmware. Ένας οδηγός υπάρχει εδώ.

     

    Στο gearbest υπάρχει ένα Auto Leveling Sensor που αναφέρουν ότι κάνει για τον Anet A8 όπως και στο aliexpress . Τώρα αν δίνουν και το firmware έτοιμο για να το εγκαταστήσεις δεν γνωρίζω. 

    Το παραπανω secnor δουλευει και με στοκ firmware ΑΛΛΑ δεν κανει "mapping" το bed απλα αντικαθιστα το endstop

    Αν θελεις σωστο leveling ανεξαρτητα το sencor πρεπει να κοιταξεις σε αλλαγη firmware (marlin)

    Μετα απο sencor θα προτεινα bltouch-3dtouch , αν μπορεις προτιμησε το 1ο γιατι οι κλωνοι (3dtouch) ειναι ρισκο αν δουλευει σωστα

     

     

    Επισης βιδωσε τον εκτυπωτη σε μια σταθερη επιφανεια πχ ενα ξυλο και αν δεν το μετακινεις leveling θα χρειαζεσαι μια στρο τοσο (εγω leveling κανω ισως μια φορα τη βδομαδα και αμα )

    εχω δοκιμασει 2 3dtouch και τα 2 βγηκαν χαλια το 1ο εκανε self test οποτε ηθελε , ενω το 2ο ειχε μεγαλες αποκλισεις στην μετρηση

    Έγινε επεξεργασία από evolution
    • Agree 1
    Link to comment
    Share on other sites

    3 Φορές έχω τυπώσει και δεν ήξερα ότι έπρεπε να κάνω leveling κάθε φορά οπότε και δεν έγινε. Τον έχω σε ένα ξύλο και τον μετακινώ αλλά θέλω να βρω χώρο στην αποθήκη να τον σταθεροποιήσω κάπου. Σκέφτομαι μήπως δεν αξίζει να δώσω 50 ευρώ για τον bltouch sensor μπας και πάρω και τίποτα άλλο

    Link to comment
    Share on other sites

    σε θεμα αξιοπιστιας ανεξαρτητα το hot bed πας σε bltouch τα αλλα εχουν κουσουρια (αλλο δεν μπορεις να το εχεις με τζαμι , αλλο χανει στη μετρηση αναλογα με διαφορες σε θερμοκρασια )

     

    αν συνηθησεις το leveling ειδικα αν τον εχεις σταθερο καπου δεν θα σου περνει πανω απο 5 λεπτα και αυτο μια φορα την βδομαδα και αμα

    • Agree 1
    Link to comment
    Share on other sites

    On 11/11/2017 at 3:12 AM, mimisb13 said:

    Το bed πρέπει να καλιμπράρεται πριν από κάθε εκτύπωση. Αντί να κάθεσαι να ρυθμίζεις τις 4 βίδες του κρεβατιού κάθε φορά που θες να εκτυπώσεις την λύση σου την δίνει ο proximity sensor. Πριν από κάθε εκτύπωση μετράει την απόσταση, από όσα σημεία του ορίσεις εσύ (τουλάχιστον 4 ), από το κρεβάτι και υπολογίζει την κλίση που έχει (μπορεί να διορθώσει και μικρές ανομοιομορφιες σε περίπτωση που το κρεβάτι δεν είναι απολύτως επίπεδο ). Έτσι μπορείς να εκτυπώσεις ακόμα και σε κρεβάτι με μεγάλη κλίση.

     

    Στο παρακάτω βίντεο αντί για proximity sensor χρησιμοποιεί μηχανικό διακόπτη.

     

     

     

    Ο proximity sensor αντικαθιστά τον διακόπτη του Ζ stop. Οπότε θα πρέπει να το συνδέσεις στην πλακέτα του εκτυπωτή και να κάνεις τις ανάλογες αλλαγές στο firmware. Ένας οδηγός υπάρχει εδώ.

     

    Στο gearbest υπάρχει ένα Auto Leveling Sensor που αναφέρουν ότι κάνει για τον Anet A8 όπως και στο aliexpress . Τώρα αν δίνουν και το firmware έτοιμο για να το εγκαταστήσεις δεν γνωρίζω. 

     

    Έχω αγοράσει έναν τέτοιον όπως έχω πει (auto leveling sensor) αλλά δεν τον έχω συνδέσει ακόμη. Συνεχίζω να τυπώνω ... στον αέρα (φτιάχνοντας ένα raft από κάτω). Σήμερα άλλαξα υλικό πίσω σε PLA γιατί το πολυστυρένιο παραήταν δύσκολο για αρχή, δεν κολάει στο τραπέζι εύκολα.  

    Το πρόβλημά μου είναι ότι ο auto leveling sensor δεν δουλεύει με το εργοστασιακό firmware, με το που κάνεις home-all δεν έχει από κάτω κάτι να πιάσει ο sensor και κατεβαίνει χωρίς έλεος. Θέλει upgrade το firmware και δεν έχω προλάβει + δεν εμπιστεύομαι το πώς θα δουλεύει (είμαι λίγο οπαδός των μικρο-διακοπτών ως failsafe λύση).

     

    Επίσης σήμερα συνέδεσα το μοσφετο-ρελέ για να μην περνάω ρεύμα από την πλακέτα, μόνο στο extruder για αρχή μιας και το bed με το pla δεν ζορίζεται πολύ. 

    Έγινε επεξεργασία από sotiris
    Link to comment
    Share on other sites

    Ήρθε το υλικό και ξεκίνησα την εκτύπωση, με παίδεψε στην αρχή, ακόμα δεν ξέρω τον λόγο, δεν καθόταν το υλικό και δεν έβγαζε σωστή ποσότητα η μύτη. Ίσως σπρώχνοντας το νήμα μέσα να μην έλιωσε καλά το παλιό και να μην έβγαζε καλά η μύτη ή να μην το έσπρωχνε το μοτέρ καλά. Έκανα leveling ξανά αλλά δεν μπορούσα 3-4 προσπάθειες ήταν αποτυχημένες. Τέλος κάτι πείραξα στις ρυθμίζεις μπας και ανεβάσω την θερμοκρασία στην κεφαλή στους 200 και λιώνει ποιο καλά το υλικό αλλά ενώ ζέστανε στους 200 ξεκίνησε να τυπώνει στους 190 άρα αν κατάλαβα καλά το ρυθμίσεις από το αρχείο. Το τραπέζι για κάποιο λόγο δεν ανεβάζει θερμοκρασία, μάλλον το απενεργοποίησα. Το νήμα στην αρχή του είχε 3-4 πολύ μικρές-γωνίες τσακίσεις, ίσως ευθύνεται και αυτό. Ψέκασα με λακ τελικά να κολλήσει το υλικό

    IMG_20171115_222014.jpg

    IMG_20171115_222346.jpg

    IMG_20171115_223056.jpg

    Link to comment
    Share on other sites

    @mimisb13Λες να έκανα μάπα αγορά.....:amen: Αυτό εδώ είναι https://www.cableworks.gr/3d-printers/filaments/pla/1kg-yasin-3d-dark-orange-pla-1.75mm/ Επίσης για κάποιο λόγο όταν σταμάτησε την εκτύπωση πήγε στην άκρη η κεφαλή μόνο στο ίδιο ύψος και μετά όταν πατούσα home all αντί να πάει στο αρχικό κατώτερο ύψος ανέβαινε 5mm. Νομίζω παραπείραξα τις ρυθμίσεις:jumpy:

    Έγινε επεξεργασία από l3ft3ris
    Link to comment
    Share on other sites




    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.