Εισαγωγή
Όταν έγραψα το review για τον SanDisk Ultra II, χρειάστηκαν δύο δείγματα, ένα των 240GB και ένα των 480GB, για να αναδειχτούν οι σημαντικές διαφορές που είχε το μοντέλο αυτό ανάλογα με τη χωρητικότητα. Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι με τέτοιο όνομα (Ultra = υπέρ) η SanDisk δε θα είχε μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα της, οι πιο ενημερωμένοι των αναγνωστών έσπευσαν να ζητήσουν review του ακόμη μεγαλύτερου μοντέλου της εταιρίας που φέρει το όνομα SanDisk Extreme Pro. Πρόκειται εμφανώς για ένα μοντέλο υπεράνω του "-υπέρ" και - προφανώς - ακραία επαγγελματικό, όπως μας ενημερώνει το όνομα που επέλεξε γι αυτό το τμήμα marketing της εταιρίας.
Για όσους το ζήτησαν λοιπόν αλλά και για όλους εσάς που μας κάνετε την τιμή να μας διαβάζετε, σας παρουσιάζουμε σήμερα το απόλυτο όπλο της SanDisk στους consumer grade SSDs, τον ένα και μοναδικό, SanDisk Extreme Pro και μάλιστα στην χορταστική χωρητικότητα των 480GB! Η ύπαρξη ενός και μόνο δείγματος ξεκαθαρίζει εξ' αρχής ότι εδώ οι επιδόσεις είναι σταθερές και το όνομα τις θέλει και ακραίες!
Ακολουθήστε μας λοιπόν για να δούμε - με άκρως επαγγελματικό τρόπο - κατά πόσο ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του ο SanDisk Extreme Pro 480GB.
Από τη συσκευασία μέχρι το πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
Η συσκευασία του SanDisk Extreme Pro 480GB είναι η τυπική της εταιρίας, τη χωρητικότητα και τις εντυπωσιακές ονομαστικές ταχύτητες να δεσπόζουν στο εμπρός μέρος ενώ η 10ετής(!) εγγύηση αποτυπώνεται με ανάλογο σήμα και στις δύο πλευρές.
Εντός της συσκευασίας βρίσκουμε σκληρό νάιλον να προστατεύει το drive το οποίο βρίσκεται επιπλέον εντός διάφανου αντιστατικού. Μαζί με τον SSD βρίσκουμε ένα μετατροπέα 7mm σε 9,5mm ύψους, έναν σύντομο οδηγό εγκατάστασης και εγγύησης και ένα καρτελάκι με οδηγίες για να κατεβάσουμε το διαχειριστικό λογισμικό της εταιρίας.
Φτωχό το πακέτο που συνοδεύει τον SanDisk Extreme Pro 480GB αλλά αν οι επιδόσεις είναι οι κατάλληλες και η τιμή εξ ίσου σπαρτιάτικη, ευχαρίστως να το παραβλέψουμε.
Το ίδιο το drive είναι μαύρου χρώματος με μια κομψή ετικέτα στο πάνω κομμάτι του κελύφους και άλλη μια, περισσότερο λειτουργική, λευκή ετικέτα στο κάτω μέρος, η οποία περιέχει τους σειριακούς αριθμούς, τις πιστοποιήσεις και τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του drive.
Μια ιδιαιτερότητα που συναντάμε στο κέλυφος του SanDisk Extreme Pro 480GB, όπως και σε άλλα drives της εταιρίας, είναι ότι το πάνω μέρος του κελύφους είναι φτιαγμένο από πλαστικό ενώ το κάτω μέρος είναι μεταλλικό.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του drive απαιτεί να ξεκολλήσουμε τις τέσσερις άκρες της λευκής ετικέτας του κάτω μέρους ώστε να αποκαλύψουμε τέσσερις απλές PH1 βίδες. Τόσο απλά αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό του drive και χάνουμε τη 10ετή εγγύηση.
Το PCB του SanDisk Extreme Pro 480GB καταλαμβάνει όλο το χώρο που διαθέτει το κέλυφος ενώ στο μεταλλικό μέρος του κελύφους διακρίνονται thermal pads που το μετατρέπουν σε ψήκτρα για τον controller, τις NAND και τη μνήμη cache του drive.
Η σχεδίαση του PCB είναι μίας όψης και όλα περιλαμβάνονται σε αυτήν. Εκτός από τον ελεγκτή και τη μνήμη cache, διακρίνουμε και 8 πακέτα NAND.
Ο ελεγκτής του SanDisk Extreme Pro 480GB είναι ο διπύρηνος Marvell 88SS9187. Ο ελεγκτής αυτός ενσωματώνει 8 κανάλια επικοινωνίας με τις NAND, υποστηρίζει έως και 1GB cache, διαθέτει low power states, AES Hardware Encryption, EPP CRC checks και πολλά άλλα καλά που οι φιλομαθείς μπορούν να μελετήσουν με την ησυχία τους εδώ.
Τον συνοδεύει το chip της Micron με κωδικό D9QNS που του παρέχει 1GB DDR3 cache στα 1600MHz και με CL 11. Και πάλι οι φιλομαθείς μπορούν να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους εδώ.
Οι NAND που χρησιμοποιεί ο SanDisk Extreme Pro 480GB είναι κατασκευής προφανώς της ίδιας της SanDisk και φέρουν κωδικό 15059 064G. Πρόκειται για 2ης γενιάς MLC 19nm, 64Gbit NAND με 8 layers σε κάθυε πακέτο και οι φιλομαθείς θα απογοητευτούν εδώ καθώς η SanDisk δε δίνει περαιτέρω στοιχεία για αυτές.
Ώρα για μερικούς υπολογισμούς. Οι αλλεργικοί στα μαθηματικά να προχωρήσουν στην επόμενη σελίδα.
Έχουμε λοιπόν σε κάθε layer 64Gbit και επειδή το κάθε byte αποτελείται από 8bit, 64GBit / 8GB/Gbit = 8GB ανά layer. To κάθε πακέτο έχει 8 layers οπότε 8GB x 8 = 64GB ανά πακέτο. Το drive έχει 8 πακέτα, οπότε συνολικά έχει 64GB x 8 = 512GB χωρητικότητα από τα οποία τα 480GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη ενώ τα υπόλοιπα 32GB χρησιμοποιούνται για over provisioning.
Πάμε τώρα στην επόμενη σελίδα να δούμε τι χαρακτηριστικά προσδίδουν στον SanDisk Extreme Pro 480GB όλα αυτά που αναλύσαμε.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πώς κάνει αυτό το πράμα;
Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του SanDisk Extreme Pro 480GB.
Όπως φαίνεται στον πίνακα, οι αναφερόμενες επιδόσεις και δυνατότητες του SanDisk Extreme Pro 480GB είναι ιδιαίτερα καλές τόσο στη σειριακή όσο και στην τυχαία προσπέλαση.
Διακρίνουμε όμως και δύο μελανά σημεία. Το drive δεν υποστηρίζει encryption, παρά το γεγονός ότι όπως είδαμε, ο ελεγκτής του το υποστηρίζει. Η SanDisk ισχυρίζεται ότι το encryption δεν είναι απαραίτητο/χρήσιμο στους desktop users στους οποίους απευθύνεται το drive αλλά εγώ διαφωνώ καθώς είναι αρκετοί οι χρήστες που ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, γεγονός που πιστοποιείται και από το ότι πολλές ανταγωνίστριες εταιρίες περιλαμβάνουν τη δυνατότητα αυτή στα desktop drives τους. Επιπλέον, 80TB συνολικών εγγραφών μου φαίνονται λίγα για ένα drive με 10 χρόνια εγγύηση.
Ο SanDisk Extreme Pro 480GB διαθέτει τη λειτουργία nCache Pro που είναι απλά η χρήση μέρους των MLC NAND σε SLC Mode ως ενδιάμεσου σταθμού μεταξύ cache και NAND. Η λειτουργία αυτή βελτιώνει τις επιδόσεις και τη διάρκεια ζωής του drive και περιγράφεται λεπτομερώς στο ακόλουθο σχήμα.
Πάμε τώρα να δούμε το συνοδευτικό λογισμικό της SanDisk.
Συνοδευτικό λογισμικό - Συμπαγές και λειτουργικό
Το διαχειριστικό λογισμικό που διαθέτει η SanDisk για τους SSD της δεν παρέχεται μαζί με τα drives αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της εταιρίας. Το λογισμικό αυτό ονομάζεται SanDisk SSD Dashboard και στοχεύει στο να βοηθήσει το χρήστη να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται για τη διαχείριση και την παρακολούθηση του SSD.
Το λογισμικό έχει 5 tabs το πρώτο εκ των οποίων είναι το Status που περιέχει πληροφορίες για την κατάσταση του drive, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα. Όπως επίσης βλέπετε στην παρακάτω εικόνα, ένα αρκετά σημαντικό μέρος στα δεξιά του παραθύρου του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε διαφημιστικό περιεχόμενο και shortcuts. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι άσχημο και κακόγουστο. Όταν πληρώνεις ένα προϊόν και μαζί με αυτό προσφέρεται ένα διαχειριστικό λογισμικό αυτό θα έπρεπε να είναι χωρίς διαφημίσεις.
Το δεύτερο tab είναι το Performance και όπως βλέπετε στα αριστερά της εικόνας που ακολουθεί, έχει 2 υποσελίδες. Η πρώτη παρουσιάζει έναν πίνακα επιδόσεων για τον SSD, ο οποίος βασίζεται στο Windows Performance Monitor.
Η δεύτερη υποσέλιδα του Performance επιτρέπει την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της λειτουργίας TRIM των Windows, αλλά δυστυχώς όχι την κατ επιλογήν εκτέλεσή της.
Το τρίτο tab ονομάζεται Tools (εργαλεία) και περιέχει πολλά από αυτά. Το πρώτο αφορά τη δυνατότητα αναβάθμισης του Firmware, είτε on-line είτε από αρχείο αποθηκευμένο στον υπολογιστή.
Το δεύτερο εργαλείο είναι το secure erase που θεωρητικά σβήνει με ασφάλεια τα περιεχόμενα του drive έτσι ώστε να μη μπορούν να ανακτηθούν. Δυστυχώς δε μπορέσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ούτε με το drive ως system disk ούτε ως δευτερεύον, καθώς το drive φαινόταν πάντα σε Security Frozen state και το τρικ που περιγράφει το λογισμικό για το ξεπάγωμα δεν δούλεψε. Ευτυχώς το SanDisk SSD Dashboard περιέχει τη δυνατότητα δημιουργίας bootable USB drive για αυτό το σκοπό. Μέσω αυτού το Secure Erase ήταν εφικτό.
Η επόμενη επιλογή είναι το Sanitize, που με παρόμοιο τρόπο σβήνει τα κελιά του drive έτσι ώστε να βρίσκονται όλα σε κατάσταση έτοιμη να δεχτούν εγγραφές και το drive να είναι στην βέλτιστη κατάσταση λειτουργίας του. Και εδώ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας bootable USB drive αλλά όπως βλέπετε δεν ήταν απαραίτητο.
Η λειτουργία Crypto Erase μπορεί να επαναφέρει ένα drive που είναι OPAL-activated ή eDrive-activated στην εργοστασιακή κατάσταση, σβήνοντας από αυτό όλα τα security keys. Εννοείται ότι χάνονται και τα δεδομένα. Φυσικά η λειτουργία αυτή αφορά μόνο τους SSD της SanDisk που έχουν δυνατότητες Security.
Η πέμπτη υποσελίδα του tab Tools παρουσιάζει τα δεδομένα του S.M.A.R.T. του drive.
Και οι τελευταίες δύο, λεπτομέρειες για Drive και System αντίστοιχα.
Προχωράμε στο tab Settings. Η πρώτη του υποσελίδα ονομάζεται Application Update και από εκεί μπορείτε να κάνετε έλεγχο για ενημερώσεις της εφαρμογής.
Η δεύτερη υποσελίδα ονομάζεται Options και εκεί επιλέγουμε αν θα ανοίγει το SanDisk SSD Dashboard με την έναρξη των Windows, αν θα λειτουργεί το Windows write-cache buffer flushing και τη γλώσσα του προγράμματος (δεν έχει Ελληνικά).
Η τελευταία υποσελίδα του Settings αφορά τη δυνατότητα αποστολής email όταν το πρόγραμμα χρειάζεται την προσοχή μας, όπως όταν υπάρχουν Firmware Updates.
Τελευταίο tab είναι το Help. Σε αυτό μπορούμε να δούμε links για Support Page, User Forums και User Manual, Live Chat κλπ.
Επίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα Bootable USB Drive που θα μπορεί να απενεργοποιήσει τη λειτουργία eDrive των Windows 8 σε περίπτωση που έχουμε κάποιο Self Encrypting Drive (SED) που δε θέλουμε να μπει σε λειτουργία eDrive.
Και οι δυνατότητες του προγράμματος ολοκληρώνονται με τη δυνατότητα δημιουργίας report που μπορεί να μας ζητηθεί σε κάποιες περιπτώσεις support και το About του προγράμματος.
Συνολικά είναι ένα αρκετά πλήρες και λειτουργικό διαχειριστικό για SSD με δύο σημαντικά αρνητικά σημεία: Την απουσία δυνατότητας για χειροκίνητη εκτέλεση της εντολής ΤΡΙΜ και το ενοχλητικό και άσχημο διαφημιστικό panel στα δεξιά.
Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;
Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην ASRock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.
Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.
Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το V650 της Cooler Master και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.
Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!
Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel RST 14.6.0.1029, σε AHCI mode.
Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον SanDisk Extreme Pro 480GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.
2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.
3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.
4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.
Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά) ο OCZ ARC 100 240GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο SanDisk Ultra II 240GB, και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, SanDisk Extreme Pro 480GB.
Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!
Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά
Ξεκινάμε λοιπόν τις μετρήσεις μας χρησιμοποιώντας καταξιωμένα συνθετικά benchmarks στον SanDisk Extreme Pro 480GB ενώ αυτός είναι κενός και τοποθετημένος ως 2ος δίσκος στο σύστημα δοκιμών. Αυτό το στήσιμο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για το δίσκο ώστε να αποδώσει τις μέγιστες επιδόσεις του, τις οποίες φυσικά δεν πρόκειται να δούμε σε πραγματική χρήση. Είναι δηλαδή ένα ιδανικό σενάριο για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει το drive.
Η αρχή θα γίνει με το HD Tune Pro 5.60 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο SanDisk Extreme Pro 480GB απέναντι στους ανταγωνιστές του:
Στις δοκιμασίες αναγνώσεων ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει μέτριες επιδόσεις.
Στις δοκιμασίες των εγγραφών, ο SanDisk Extreme Pro 480GB παρουσιάζει μια πτώση στις επιδόσεις τυχαίου μεγέθους εγγραφών που δεν τον κολακεύει.
Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 5.30. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.
Στο Average Read Access ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει άριστες επιδόσεις.
Στο Average Write Access έχει επίσης πολύ καλές επιδόσεις με ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι παρουσιάζει το χαμηλότερο max latency.
Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.8.5636.37293.
Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο SanDisk Extreme Pro 480GB δίνει πολύ καλά αποτελέσματα, χωρίς όμως να φτάνει τις ονομαστικές του ταχύτητες.
Στις δοκιμασίες εγγραφών όμως, οι επιδόσεις του δεν είναι αρκετά καλές για την κατηγορία του.
Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις του SanDisk Extreme Pro 480GB είναι πάρα πολύ καλές, γεγονός που δείχνει ότι τα πάει καλά με τα μικτά φορτία.
Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 5.0.2 x64
Παρατηρούμε πολύ καλές επιδόσεις στις δοκιμασίες ανάγνωσης, όπου ο SanDisk Extreme Pro 480GB πετυχαίνει την θεωρητική μέγιστη ταχύτητά του ενώ με QD32 την ξεπερνάει.
Στις δοκιμασίες εγγραφών του CrystalDiskMark, ο SanDisk Extreme Pro 480GB ξεπερνάει την ονομαστική του ταχύτητα ακόμη και χωρίς QD, ενώ με QD32 τα πάει ακόμα καλύτερα.
Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0., όπου ο SanDisk Extreme Pro 480GB αποσπά ένα πολύ καλό score.
Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.
Εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει κορυφαίες επιδόσεις.
Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.
Σε αυτή τη δοκιμή ο SanDisk Extreme Pro 480GB είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο.
Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark 8, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.
Εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB τα πάει πολύ καλά.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τον SanDisk Extreme Pro 480GB να είναι γενικά θετικές.
Πάμε να δούμε τι γίνεται αν τρέξουμε τα ίδια benchmarks ενώ στο drive υπάρχει εγκατεστημένο και το λειτουργικό σύστημα.
Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα
Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.
Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.60 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.
Η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος αναδεικνύει τον SanDisk Extreme Pro 480GB καθώς του επιτρέπει να δείξει ότι επηρεάζεται πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα drives της δοκιμής.
Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 5.30, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.
Και εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB εντυπωσιάζει διατηρώντας εξαιρετικές επιδόσεις.
Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.8.5636.37293.
Ο SanDisk Extreme Pro 480GB κρατάει την πρωτιά στις αναγνώσεις...
...ενώ στις εγγραφές, παρά τη βελτίωση, εξακολουθεί να μην τα πηγαίνει πολύ καλά.
Στις δοκιμασίες αντιγραφών διατηρεί πολύ καλές επιδόσεις όπως και στη δοκιμασία σε άδειο drive.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 5.0.2 x64, όπου στις αναγνώσεις και στις εγγραφές ο SanDisk Extreme Pro 480GB δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από την ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος.
Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0., στο οποίο η πτώση των επιδόσεων λόγω του λειτουργικού είναι ελάχιστη.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.
Στα PC Mark 05, PCMark 7 και PCMark8 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δεν είχε ιδιαίτερες επιδράσεις και τα αποτελέσματα που πήραμε είναι ουσιαστικά τα ίδια με πριν. Αν δε μας πιστεύετε, σας τα παραθέτουμε.
Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.
Εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB είχε πολύ καλές επιδόσεις.
Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Ο SanDisk Extreme Pro 480GB τα πήγε συνολικά πολύ καλά και έδειξε ότι είναι όντως ένα drive υψηλής κατηγορίας.
για να δούμε όμως πώς τα πηγαίνει όταν ζορίζουν πραγματικά οι συνθήκες.
IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;
Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.
Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.
Εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB διατηρεί αξιοπρεπέστατες επιδόσεις και υπολείπεται μόνο του drive της OCZ η οποία έχει παράδοση υπεροχής στο συγκεκριμένο τεστ.
Ακολουθεί ένα διάγραμμα των δύο τελευταίων ωρών της δοκιμασίας όπου φαίνεται καθαρά η επίδοση των drives σε steady state.
Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.
Σε αυτή τη δοκιμασία, ο SanDisk Extreme Pro 480GB τα πηγαίνει πολύ καλά και αποδεικνύει ότι είναι ένα drive ικανό για βαριές μικτές εργασίες.
Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.
Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.
Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;
Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Η μέτρηση γίνεται σύμφωνα με το χρόνο που καταγράφουν τα τα ίδια τα Windows στον Event Viewer. Ο SanDisk Extreme Pro 480GB δείχνει τα δόντια του και πετυχαίνει πραγματικά εξαιρετικό χρόνο!
Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.
Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον SanDisk Extreme Pro 480GB να υστερεί ελαφρώς στα αρχεία 4Κ αλλά να τα πηγαίνει πολύ καλά σε μεγαλύτερα αρχεία και πραγματικά εξαιρετικά στα μεγάλα αρχεία.
Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store" όπου ο SanDisk Extreme Pro 480GB τα πηγαίνει άριστα.
...και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.
Και εδώ βλέπουμε εξ ίσου καλή επίδοση.
Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου ο SanDisk Extreme Pro 480GB πετυχαίνει μέτρο χρόνο.
Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CC 2015 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Εδώ ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει τη 2η επίδοση.
Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.
Ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει και πάλι τη 2η καλύτερη επίδοση.
Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013, όπου ο SanDisk Extreme Pro 480GB μας εκπλήσσει αρνητικά με τη χειρότερη επίδοση.
Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο SanDisk Extreme Pro 480GB έχει την καλύτερη επίδοση από τα δοκιμαζόμενα drives, χωρίς όμως να πετυχαίνει μεγάλη διαφορά από τον OCZ ARC 100 240GB.
Ακολουθήστε μας στον επίλογο για να αναλύσουμε τα συμπεράσματά μας.
Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα
Οι μετρήσεις τελείωσαν και είναι πλέον σαφές ότι o SanDisk Extreme Pro 480GB είναι ένα πραγματικά αξιόλογο drive. Εκτός από τις γενικά καλές επιδόσεις, το διέκρινε μια σταθερότητα στα αποτελέσματα που έδινε, απότοκος των ποιοτικών υλικών από τα οποία αποτελείται.
Τόσο στα συνθετικά benchmarks όσο και στις δοκιμασίες πραγματικής χρήσης, ήταν συνεχώς στις κορυφαίες θέσεις, χωρίς όμως να ξεφεύγει σημαντικά από άλλα, οικονομικότερα drives.
Τα χαρακτηριστικά του είναι πλήρη δυνατοτήτων, με εξαίρεση την απουσία δυνατότητας encryption, αν και ο ελεγκτής του την υποστηρίζει.
Το άλλο αρνητικό που παρατηρήθηκε είναι τα μόλις 80TB εγγραφών που είναι λίγα πλέον για ένα drive με 10 χρόνια εγγύηση.
Όσον αφορά την τιμή, αυτή ξεκινάει από τα 232,70 ευρώ σε διαδικτυακά καταστήματα, ενώ για αγορά από "επώνυμο" κατάστημα, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 269 ευρώ. Η τιμή αυτή κρίνεται ελαφρώς τσιμπημένη, καθώς είναι περισσότερο ανεβασμένη σε σχέση με οικονομικότερα drives από ότι είναι ανεβασμένες οι επιδόσεις του SanDisk Extreme Pro 480GB σε σχέση με αυτά.
Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτύματα και τα μειονεκτήματα του SanDisk Extreme Pro 480GB:
Πλεονεκτήματα
+ Πολύ καλές επιδόσεις
+ Ποιότητα υλικών
+ 10ετής εγγύηση
+ Σταθερότητα στις επιδόσεις
+ Πλήρες διαχειριστικό λογισμικό
+ Καλές επιδόσεις σε βαριές εργασίες
+ Χαμηλή κατανάλωση / DevSLP
+ Επιτυχημένη υλοποίηση SLC caching
Μειονεκτήματα
- Μόνο 80TBW
- Διαφημίσεις στο διαχειριστικό λογισμικό
- Φτωχό πακέτο αξεσουάρ
- Ελαφρώς τσιμπημένη τιμή
- Απουσία δυνατότητας Encryption
- 15
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now