Jump to content



  • OCZ Vector 180 SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Σήμερα στον πάγκο των βασανιστηρίων δεν έχουμε κάτι κοινό. Όχι κυρίες και κύριοι. Σήμερα έχουμε drive γαλαζοαίματο που πρέπει να κάνει μεγάλη προσπάθεια για να γεμίσει τα παπούτσια του προκατόχου του.

     

    Η OCZ, στα πλαίσια της ανανέωσης της consumer σειράς των SSD που προσφέρει, αντικαθιστά τον καταξιωμένο Vector 150 με το νέο OCZ Vector 180.

     

    Και τι είναι όλα αυτά τα γυμνά καλώδια, οι αστραπές και ο κακός χαμός στην εικόνα; Διαφημιστικό τρικ, άνευ ουσίας;

     

     

    gallery_33152_917_52620.png


    Όχι, δε θα το λέγαμε. Σχετίζονται με τη νέα λειτουργία που διαθέτει ο OCZ Vector 180 και που τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του. Και ποια είναι αυτή, θα μου πείτε. Και σιγά μη σας τα πω όλα στην εισαγωγή!

     

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τα βασανιστήρια καθώς όπως είναι γνωστό, στα δύσκολα φαίνεται η αξία του SSD.
    Και πρώτα απ' όλα, η ανατομία.

     

     

    Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

     

    Η συσκευασία του OCZ Vector 180 είναι στα συνηθισμένα πρότυπα της OCZ, χάρτινο ιλουστρασιόν κουτί προστατευμένο από νάιλον, το οποίο αφαιρέσαμε για να φαίνεται καλύτερα το κουτί στη φωτογραφία.

     

    - "Το" κουτί; Πιωμένος είσαι; Αυτά είναι δύο!

     

    Εντάξει, εντάξει, δεν έχω πιει (πολύ). Δύο είναι τα κουτιά, καθώς η OCZ μας έστειλε δύο διαφορετικές χωρητικότητες του OCZ Vector 180 να δοκιμάσουμε για εσάς. Για εσάς λοιπόν, τους αναγνώστες του TheLab.gr, η σημερινή δοκιμή περιλαμβάνει τη γενναιόδωρη χωρητικότητα των 480GB και την ακόμη πιο γενναιόδωρη των 960GB!

     

     

    IMG 1695


    Στα επί μέρους της συσκευασίας, το εμπρός μέρος είναι λιτό και κομψό, με μια εικόνα του SSD και το μοντέλο του, ενώ ένα αυτοκόλλητο κάτω δεξιά δηλώνει τη χωρητικότητα.

     

    Το πίσω μέρος είναι πιο πληθωρικό και περιλαμβάνει πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά του drive και τις επιδόσεις που έχουν οι διάφορες χωρητικότητές του. Περιλαμβάνει ακόμη τις πιστοποιήσεις, δύο αυτοκόλλητα με το μοντέλο, το serial number και bar-codes καθώς και τη διαπίστωση, σε 12 γλώσσες συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής, ότι οι OCZ Vector 180 αντικαθιστούν πλεονεκτικά τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους.

     

     

    IMG 1696

    IMG 1697


    Μια χαρά συσκευασία θα μου πείτε, αλλά πάμε στην ουσία! Εντάξει, αμέσως!

     

    Ανοίγουμε τη συσκευασία και βρίσκουμε το drive προστατευμένο σε θήκη από σκληρό διάφανο πλαστικό, κατά τα συνήθη πρότυπα της OCZ και μαζί του μια προίκα αντάξια της ευγενικής καταγωγής του. Αυτή περιλαμβάνει μετατροπέα 2,5" σε 3,5", βίδες στερέωσης, πολυσέλιδο αναλυτικό manual εγκατάστασης σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής και 2 φυλλάδια, εκ των οποίων το ένα αφορά οδηγίες για να κατεβάσετε το Acronis True Image 2013 και τον κωδικό για να το ενεργοποιήσετε.

     

     

    IMG 1698


    Νομίζατε ότι ξέχασα το δεύτερο φυλλάδιο, έτσι;

     

    Να το λοιπόν και από τις δύο όψεις! Στο φυλλάδιο αυτό γίνεται ειδική μνεία διότι αφορά την εγγύηση της του OCZ Vector 180 η οποία ξεκινάει από την προτροπή του φυλλαδίου σε 11 γλώσσες να μην επιστρέψουμε το προϊόν στο κατάστημα σε περίπτωση βλάβης, αλλά να επικοινωνήσουμε απ' ευθείας με την OCZ. Το γιατί, θα το δούμε στην επόμενη σελίδα.

     

     

    IMG 1699

    IMG 1700


    Βάζουμε τώρα στην άκρη τα πολύ ωραία παρελκόμενα και χαρτιά και πάμε στο ζουμί! Λιτός και όμορφος ο OCZ Vector 180, με κοινό επάνω μέρος για όλες τις χωρητικότητες.

     

    Το αυτοκόλλητο της πίσω όψης φέρει πληροφορίες όπως το μοντέλο, κωδικό προϊόντος, σειριακό αριθμό, πιστοποιήσεις, χώρα κατασκευής (Taiwan), Firmware με το οποίο έρχεται ο δίσκος από το εργοστάσιο, καθώς και την τάση και ρεύμα λειτουργίας.

     

     

    IMG 1701

    IMG 1706


    Οι τέσσερις βίδες στις γωνίες είναι εμφανώς αυτές που πρέπει να ξεβιδώσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του drive. Η μία, καλύπτεται από αυτοκόλλητο που φέρει την προειδοποίηση ότι θα χαθεί η εξαιρετική του εγγύηση αν αφαιρεθεί. Πάει το αυτοκόλλητο, πάει και η εγγύηση και με ένα απλό κατσαβίδι Philips, αφαιρέθηκαν και οι τέσσερις βίδες.

     

     

    IMG 1708

    IMG 1709


    Τέσσερις ακόμα βίδες κρατάνε την πλακέτα του OCZ Vector 180 σταθερά στο πάνω μέρος του σασί και ένα θερμικό pad αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή τον ελεγκτή του με το καπάκι που αφαιρέσαμε, το οποίο λειτουργεί και ως ψήκτρα για τον ελεγκτή. Επίσης, ένα αυτοκόλλητο με έναν κωδικό κολλημένο πάνω στις NAND, μας δίνει την αίσθηση ότι αφορά την παρτίδα των NAND που έχουν χρησιμοποιηθεί στον συγκεκριμένο SSD.

     

    Αφαιρούμε και τις τέσσερις αυτές βίδες και βλέπουμε τις πλακέτες των δίσκων και από την άλλη πλευρά.

     

    Σημειώστε ότι σε όλες τις φωτογραφίες, στα αριστερά έχουμε τον OCZ Vector 180 480GB και δεξιά τον OCZ Vector 180 960GB.

     

     

    IMG 1711

    IMG 1712


    Κάτω από το thermal pad, και στα δύο μοντέλα, κρύβεται ο γνωστός Indilinx Barefoot 3 M00 με κωδικό IDX500M00-BC. Πρόκειται ακριβώς για τον ίδιο ελεγκτή που συναντάμε στον Vector 150, και τον AMD R7 που κατασκευάζεται από την OCZ και του οποίου ο χρονισμός είναι στα 397MHz.

     

     

    IMG 1714


    Η μνήμη cache που συνοδεύει τον ελεγκτή προσφέρεται από ένα chip της Micron σε κάθε πλευρά του PCB, δηλαδή συνολικά δύο chips για τον OCZ Vector 180 460GB και άλλα δύο για τον OCZ Vector 180 960GB.

     

    Τα chips αυτά αν και είναι από διαφορετικές παρτίδες, όπως φαίνεται από τον πρώτο αριθμό πάνω τους, είναι του ίδιου τύπου προδιαγραφών και χωρητικότητας και στα δύο μοντέλα, όπως φαίνεται από το δεύτερο αριθμό που έχουν πάνω τους. Πρόκειται για τα Micron D9QBJ που είναι DDR3 1600Mhz CL11 chips με χωρητικότητα 4Mbit, δηλαδή 512ΜΒ έκαστο. Αυτό σημαίνει ότι το κάθε drive που έχει από δύο τέτοια chip διαθέτει από 1GB μνήμη cache, όση είχε δηλαδή και το μοντέλο των 480GB του Vector 150.

     

     

    IMG 1718

    IMG 1719


    Εκεί που διαφέρουν τα δύο drives είναι η χωρητικότητα των NAND που διαθέτουν. Όπως είδατε, το κάθε drive έχει 16 NAND chips, 8 από κάθε πλευρά του PCB. Η διαφορά είναι ότι o OCZ Vector 180 480GB διαθέτει τα Toshiba TH58TEG8DDKBA8C A19 256Gbit NAND chips ενώ ο OCZ Vector 180 960GB τα Toshiba TH58TFG9DFKBA8K A19 512GBit NAND chips.

     

    Ας κάνουμε λίγα μαθηματικά για να επιβεβαιώσετε ότι είμαι απολύτως νηφάλιος.

     

    Στο Drive των 480GB έχουμε: 16 x 256Gbit = 16 x 32GB = 512GB συνολικά. Το drive διαθέτει 480GB προς χρήση, συνεπώς τα υπόλοιπα 32GB, το ένα από τα 16 NAND chips ή το 6,25% της συνολικής χωρητικότητας διατίθεται για το over provisioning του drive.

     

    Στο Drive των 960GB έχουμε: 16 x 512Gbit = 16 x 64GB = 1024GB συνολικά. Το drive διαθέτει 960GB προς χρήση, συνεπώς τα υπόλοιπα 64GB, το ένα από τα 16 NAND chips ή το 6,25% της συνολικής χωρητικότητας διατίθεται για το over provisioning του drive.

     

     

    IMG 1720

    IMG 1723


    Και τελειώνουμε με τα τμήματα των PCB που περιέχουν ένα μεγάλο πορτοκαλί SMD στοιχείο. Πρόκειται για πυκνωτή, μεγάλης για τα δεδομένα των PCB χωρητικότητας που σχετίζεται με την ιδιαιτερότητα του OCZ Vector 180. Αρχίζετε να σκέφτεστε αστραπές και κακό; Υπομονή! Σε λίγο θα μάθετε.

     

    Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι στο δεξί PCB, του OCZ Vector 180 960GB λείπει και ένα Voltage Step Down chip και ένα πηνίο. Είναι επειδή στην έκδοση αυτή του drive, δε χρειάζονται.

     

     

    IMG 1724

    IMG 1725


    Αφού λοιπόν κάνουμε μια σύντομη μνεία στην εξαιρετική ποιότητα κατασκευής που παρατηρήσαμε, ας πάμε στην επόμενη σελίδα για να μάθουμε τι ακριβώς κάνουν όλα αυτά τα εξαρτήματα.

     

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πως κάνει αυτό το πράγμα;

     

    Τι θα μπορούσε κανείς να βελτιώσει στα τεχνικά χαρακτηριστικά του ήδη εξαιρετικού OCZ Vector 150; Όχι και πολλά σίγουρα, δεδομένου ότι ήδη αγγίζει τα όρια του SATA 6GB/s. Τότε που βρίσκονται οι βελτιώσεις και γιατί βγαίνει νέο μοντέλο;

     

    Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, ο OCZ Vector 180 έρχεται να προσθέσει μία ακόμη χωρητικότητα που δε διέθετε ο προκάτοχός του, αυτή των 960GB. Επίσης, αντικαθιστά τις NAND 19nm της Toshiba με τις νεότερες A19 οι οποίες μπορεί να είναι ελαφρώς πιο αργές αλλά είναι και οικονομικότερες με αποτέλεσμα να μπορούμε να περιμένουμε πιο ανταγωνιστικές οικονομικά υλοποιήσεις. Η 5ετής εγγύηση παραμένει αλλά αναβαθμίζεται σε ShieldPlus, που όσοι δεν ξέρετε τι είναι θα το μάθετε στην επόμενη σελίδα. Τέλος, προστίθεται λειτουργία Power Failure Management Plus!

     

    Να λοιπόν τι ήταν όλες οι οι αστραπές και η φασαρία. Τώρα τι ακριβώς είναι αυτό και τι κάνει, θα το μάθετε κι αυτό στην ανάλυση της επόμενης σελίδας.

     

     

    gallery_33152_917_26804.png


    Ξεκινάμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του OCZ Vector 180 με ένα πίνακα που δείχνει τις επιδόσεις του στις διάφορες χωρητικότητες που διατίθεται. Σημειώστε ότι τις καλύτερες επιδόσεις τις έχει το μοντέλο των 480GB που είναι και το μεγαλύτερο μοντέλο με NAND των 256GBit, ενώ το μοντέλο των 960GB που φέρει NAND των 512GBit, έρχεται δεύτερο.

     

     

    gallery_33152_917_12908.png


    Σε αυτόν τον πίνακα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας του OCZ Vector 180. Και πρώτα η δυνατότητα κρυπτογράφησης δεδομένων που διαθέτει και είναι 256-bit AES-compliant υποστηρίζοντας μόνο ATA passwords ενώ η τάση πάει προς την ασφαλέστερη και ευκολότερα χρησιμοποιήσιμη TCG Opal encryption. Πάντως για χρήση σε desktop υπολογιστές, είναι μια χαρά.

     

    Ακόμη βλέπουμε την ECC διόρθωση λαθών που διαθέτει ο OCZ Vector 180, την ύπαρξη S.M.A.R.T. και το γεγονός ότι ο OCZ Vector 180 είναι κατασκευασμένος για εγγραφές 50GB ανά ημέρα για 5 χρόνια.

     

     

    gallery_33152_917_29474.png


    Στη συνέχεια βλέπουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά και εξαρτήματα του OCZ Vector 180 τα οποία και αναλύσαμε στην προηγούμενη σελίδα. Δίνονται επίσης οι ακριβείς διαστάσεις και το βάρος του.

     

     

    gallery_33152_917_14346.png


    Εδώ βλέπουμε την κατανάλωση του OCZ Vector 180 και τις μεγάλες αντοχές που έχει στις περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως άλλωστε όλοι οι SSD.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο OCZ Vector 180 δυστυχώς δε διαθέτει καταστάσεις χαμηλής ισχύος (slumber και DevSleep), οπότε η κατανάλωσή του σε κατάσταση αδράνειας είναι σχετικά υψηλή σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

     

     

    gallery_33152_917_28464.png


    Στον επόμενο πίνακα βλέπουμε τις προτεινόμενες τιμές από την OCZ για τις διάφορες χωρητικότητες του OCZ Vector 180. Παρατηρούμε ότι η επιθετική τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει η OCZ τον τελευταίο καιρό επεκτείνεται και στον OCZ Vector 180. Η τιμή ανά GB είναι άκρως δελεαστική για ένα τόσο premium drive, ειδικά όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα.

     

     

    gallery_33152_917_3045.png


    Ακολουθεί η σύγκριση των διαφόρων μοντέλων που διαθέτει η OCZ στην κατηγορία consumer και η κατάταξη του OCZ Vector 180 σε αυτά. Παρατίθενται ακόμη συγκριτικά τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.

     

     

    gallery_33152_917_53499.png


    Και τέλος ένας πίνακας όπου συγκρίνονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά και το κόστος του OCZ Vector 180 με αυτά κάποιων από τους κυριότερους ανταγωνιστές του. Η τιμή του OCZ Vector 180 είναι η προτεινόμενη, καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, ενώ των ανταγωνιστικών προϊόντων είναι από το newegg.com στις 2/2/2015.

     

     

    gallery_33152_917_11278.png


    Πάμε τώρα στην επόμενη σελίδα για να λύσουμε τις απορίες που σας έχουμε δημιουργήσει σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του OCZ Vector 180.

     

     

     

    Power Failure Management Plus & Εγγύηση ShieldPlus - Τι δεν έχουν οι άλλοι

     

    Ας δούμε επιτέλους τι είναι αυτό το Power Failure Management Plus (PFM+). Όπως βλέπετε στο παρακάτω διάγραμμα, χάρη σε ειδικές ρουτίνες στο firmware αλλά και εκείνον τον μεγάλο πορτοκαλί πυκνωτή που είδαμε, ο OCZ Vector 180 μπορεί προστατέψει τον εαυτό του και τα δεδομένα σας από ανωμαλίες στην τροφοδοσία ή και ολική της απώλεια.

     

    Διευκρινίζουμε ότι όπως περιγράφεται και στο διάγραμμα, η προστασία αφορά τα αποθηκευμένα δεδομένα και όχι αυτά που τυχόν γράφονται την ώρα της απώλειας τροφοδοσίας.

     

     

    gallery_33152_917_152488.png


    Εξαιρετική λειτουργία και πραγματικά αξίζει να βγει καινούριο μοντέλο μόνο γι' αυτήν. Όμως είναι εύλογο να ρωτήσει κανείς, μια τέτοιου είδους λειτουργία που απαιτεί συνεχείς και περιοδικούς ελέγχους, δεν έχει κάποια επίπτωση στις επιδόσεις;

     

    Η απάντηση είναι και ναι και όχι.

     

    Όπως βλέπετε στο screenshot του AIDA 64 Average Write Access, παρατηρείται ένα και μοναδικό αλλά αρκετά μεγάλο latency spike κατά τον έλεγχο του OCZ Vector 180 960GB. Παρόμοιο φαινόμενο, με κάπως μικρότερη διάρκεια, παρατηρείται και στον OCZ Vector 180 480GB. Αυτό το latency spike δεν είναι ιδιαίτερα αισθητό, αλλά είναι μετρήσιμο και όπως θα δείτε στις δοκιμασίες στις οποίες θα υποβάλουμε τους δύο OCZ Vector 180, σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί καθυστερήσεις.

     

    Είναι το τίμημα που πληρώνει ο OCZ Vector 180 για να παρέχει τη σημαντική επιπλέον ασφάλεια με το PFM+. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το drive είναι ακόμη στην πρώτη έκδοση του firmware και είναι πιθανόν το φαινόμενο να βελτιωθεί στο μέλλον με ένα firmware update.

     

     

    gallery_33152_917_3572.png

     

    gallery_33152_917_4227.png


    Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι στο οποίο ο OCZ Vector 180 πλεονεκτεί του προκατόχου του που δεν είναι άλλο παρά η εγγύηση.

     

    Η OCZ λανσάρει ένα νέο τύπο εγγύησης στους SSD που υπόσχεται να κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Σύμφωνα με τη νέα αυτή εγγύηση που ονομάζεται ShieldPlus, για τη διαδικασία του RMA δεν είναι πλέον απαραίτητη η απόδειξη αγοράς, αλλά αρκεί ο σειριακός αριθμός του προϊόντος. Αλλά το καλύτερο δεν είναι αυτό. Σε περίπτωση βλάβης του προϊόντος και αφού έρθετε σε επαφή με την εταιρία και ξεκινήσει η διαδικασία του RMA, ένας νέος SSD προωθείται από την εταιρία προς τον πελάτη και αφού ο πελάτης παραλάβει και εγκαταστήσει το νέο του SSD, αποστέλλει το χαλασμένο προϊόν πίσω στην εταιρία και μάλιστα με έξοδα της ίδιας της OCZ.

     

    Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο στην OCZ για την εγγύηση που παρέχει και ευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρίες. Επίσης δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ότι μια τέτοια εγγύηση δε μπορεί παρά να υποδηλώνει τη μεγάλη αυτοπεποίθηση της OCZ σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος.

     

    Πράγματι, η OCZ μας έδωσε επιτέλους τα ποσοστά βλαβών των drives της τα τελευταία χρόνια και βλέπουμε ότι από το 2010 έως το 2014 παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση στην αξιοπιστία η οποία φαίνεται να οφείλεται στη σύμπραξη με την Toshiba και τη χρήση των NAND της τελευταίας.

     

     

    gallery_33152_917_33583.png


    Ορίστε λοιπόν τα επιπλέον χαρακτηριστικά του OCZ Vector 180! Πάμε να δούμε τώρα και το λογισμικό που τον συνοδεύει.

     

     

     

    Συνοδευτικό Λογισμικό - Συμπαγές και λειτουργικό

     

    Ταυτόχρονα με τον OCZ Vector 180 η OCZ παρουσιάζει το νέο της διαχειριστικό λογισμικό που θα συνοδεύει τους SSD της εταιρίας, το οποίο ονομάζει SSD Guru.
    Το λογισμικό αυτό παρέχει όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζεται να εκτελέσετε στον SSD σας. Παραθέτουμε και εξηγούμε τις λειτουργίες του.

     

     

    gallery_33152_917_60182.png


    Τρέχοντας το λογισμικό ανοίγει η παραπάνω οθόνη και στο οριζόντιο μενού έχουμε επιλεγμένη την καρτέλα "Overview". Στο αριστερό άνω τμήμα της μπορούμε από το drop down μενού να επιλέξουμε οποιοδήποτε drive της OCZ υπάρχει στο σύστημά μας. Drives που δεν είναι της εταιρίας, δεν εμφανίζονται.

     

    Με την επιλογή, βλέπουμε μια πραγματική φωτογραφία του drive από κάτω καθώς και το μοντέλο και το Serial Number του.

     

    Αμέσως πιο κάτω βλέπουμε τις τέσσερις υπο-καρτέλες, με επιλεγμένη την πρώτη, "Dashboard".

     

    Στο δεξί και μεγαλύτερο πλαίσιο έχουμε πέντε modules. Στο module "Capacity" βλέπουμε τη χωρητικότητα του drive καθώς και λεπτομέρειες για το πόση από αυτή είναι ελεύθερη και πόση χρησιμοποιημένη. Στο dropdown που περιέχει το module, μπορούμε να επιλέξουμε αν τα στοιχεία αφορούν όλο το drive ή κάποιο partition.

     

    Στο module "Interface" βλέπουμε το πρωτόκολλο σύνδεσης, που ιδανικά πρέπει να είναι SATA III (6GB/s) και αν είναι ενεργοποιημένο το AHCI. Τα χρώματα των κουκίδων αλλάζουν από πράσινο σε πορτοκαλί ή κόκκινο ανάλογα με τη σοβαρότητα της μη ιδανικής κατάστασης, πράγμα που συμβαίνει γενικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα modules και που επεξηγείται σχετικά πατώντας το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?".

     

    Το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?" υπάρχει σε όλα τα modules και επεξηγεί λεπτομερώς τη λειτουργία τους καθώς και πιθανές χρωματικές κωδικοποιήσεις που μπορεί να εμπεριέχουν.

     

    Το module "Health" δείχνει με γραφικό τρόπο την Υγεία του drive και το χρώμα του διαγράμματος δηλώνει αν το drive είναι σε καλή κατάσταση (πράσινο), χρίζει πιθανής-μελλοντικής αντικατάστασης (πορτοκαλί), ή άμεσης αντικατάστασης (κόκκινο).

     

    Το module "Updates" δείχνει το τρέχον firmware του drive και αναφέρει αν είναι το τελευταίο που υπάρχει γι αυτό (up to date).

     

    Αν το drive διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας, όπως στην περίπτωση του OCZ Vector 180 που βλέπετε, εμφανίζεται ένα ακόμη module, το "Temperature" που δείχνει με γραφικό τρόπο τη θερμοκρασία του drive.

     

     

    gallery_33152_917_41566.png


    Στην υπο-καρτέλα "SSD Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για τον επιλεγμένο SSD.

     

     

    gallery_33152_917_956.png


    Στην υπο-καρτέλα "System Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για το σύστημα πάνω στο οποίο έχουμε τον SSD.

     

     

    gallery_33152_917_24469.png


    Στην υπο-καρτέλα "SMART" βλέπουμε με πολύ όμορφο και εύληπτο τρόπο, στοιχεία από το S.M.A.R.T. του drive.

     

    Στη συνέχεια περνάμε στις επόμενες καρτέλες.

     

     

    gallery_33152_917_137046.png


    Η δεύτερη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Tuner" και έχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "SSD Tuner".

     

    Αυτή εμπεριέχει δύο modules, το "Trim", από όπου μπορείτε να δώσετε χειροκίνητα την εντολή για να γίνει Trim στο επιλεγμένο drive, και το "Over Provisioning" από το οποίο μπορείτε να διαθέσετε επιπλέον χώρο για Over Provisioning. Και λέμε "επιπλέον" καθώς όλα τα drives της OCZ διαθέτουν ήδη το 6,25% του χώρου τους για Over Provisioning, κάτι που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε από το module, αλλά μόνο να προσθέσετε κι άλλο.

     

     

    gallery_33152_917_78607.png


    Η τρίτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Maintenance" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Tools".

     

    Αυτή εμπεριέχει 2 modules, to "Firmware Update" από όπου μέσω του drop down μπορούμε να επιλέξουμε αναβάθμιση του firmware μέσω διαδικτύου, εφ όσον υπάρχει κάποιο νεότερο, ή μέσω αρχείου στον τοπικό μας δίσκο, και το module "Secure Erase" από όπου μπορούμε να επαναφέρουμε το drive σε εργοστασιακή κατάσταση με όλα τα κελιά του άδεια και έτοιμα για εγγραφή.

     

     

    gallery_33152_917_77236.png


    Η τέταρτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Settings" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Settings".

     

    Αυτή διαθέτει τρία modules. Το πρώτο ονομάζεται "Logging" και μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και απενεργοποιήσουμε τα logs του SSD Guru. Το δεύτερο module ονομάζεται "Monitoring" και περιέχει τις επιλογές για να φορτώνεται ή όχι το SSD Guru με την εκκίνηση των windows καθώς και αν θα παραμένει ανοιχτό στο system tray όταν κλείνουμε το GUI του. Τελευταίο module της καρτέλας είναι το "Proxy server" και μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε κάποιον proxy server για την επικοινωνία του προγράμματος με το διαδίκτυο.

     

     

    gallery_33152_917_57566.png


    Η πέμπτη και τελευταία καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Help" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Help".

     

    Αυτή εμπεριέχει δύο modules. Το πρώτο ονομάζεται "Contact OCZ" και περιέχει τα links για το support της OCZ καθώς και για τα Forums της. Το δεύτερο module ονομάζεται "Save support package" και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με όλα τα δεδομένα που θέλει η OCZ να στείλουμε στο support της όταν επικοινωνούμε μαζί του. Πολύ βολική δυνατότητα που εξυπηρετεί ιδιαίτερα του μη πεπειραμένους χρήστες.

     

    Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το λογισμικό της OCZ εκτελεί με απλό και σαφή τρόπο όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται κάποιος χρήστης SSD, ενώ το μόνο που θα θέλαμε παραπάνω είναι να περιείχε κάποιον οδηγό για τη βελτίωση των ρυθμίσεων των windows για τη χρήση SSD.

     

     

     

    Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;

     

     

    gallery_33152_917_9965.png


    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

     

    Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

     

    Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το V650 της Cooler Master και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock και την Cooler Master για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.

     

     

    gallery_33152_810_974566.jpg


    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τους OCZ Vector 180 χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

     

    1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.

     

    2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.

     

    3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.

     

    4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

     

    Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά), ο AMD R7 240GB, o Corsair Force LX 256GB, ο Kingston SSDNow KC300 240GB,o Kingston SSDNow V310 960GB, ο OCZ ARC 100 240GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο εξαιρετικός και κορυφαίος σε επιδόσεις μέχρι τώρα Samsung 850 Pro 256GB, και φυσικά, οι πρωταγωνιστές μας, OCZ Vector 180 960GB και OCZ Vector 180 480GB.

     

    Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σημειώσουμε το εξής. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης του OCZ Vector 180 και εξ' αιτίας της λειτουργίας PFM+, σε κάποιες εκτελέσεις κάποιων δοκιμών που τύχαινε να πέσουν πάνω σε latency spike, παίρναμε ανώμαλα χαμηλές μετρήσεις. Οι μετρήσεις αυτές απορρίφθηκαν και δε συνυπολογίστηκαν στο μέσο όρο, διότι για να γίνει σωστή στατιστική ενσωμάτωση τέτοιων μετρήσεων έπρεπε να τρέξουμε την κάθε δοκιμή χιλιάδες φορές, κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν. Οπότε να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις που βλέπετε δεν περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις των latency spikes, εκτός όπου αναφέρεται ότι τις περιλαμβάνουν.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

     

     

     

    Synthetic Benchmarks σε Κενό Drive - Ξεκινάμε χαλαρά

     

    Ξεκινάμε με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο OCZ Vector 180 απέναντι στους ανταγωνιστές του:

     

    Στις δοκιμασίες αναγνώσεων ο OCZ Vector 180 είναι κορυφαίος και στις δύο χωρητικότητες που δοκιμάσαμε ενώ το μοντέλο των 480GB δείχνει να έχει περισσότερα IOPS από αυτό των 960GB.

     

     

    gallery_33152_917_27854.png


    Αντίστοιχα αποτελέσματα έδωσαν και οι δοκιμασίες των εγγραφών.

     

     

    gallery_33152_917_2099.png


    Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλότερο σκορ είναι καλύτερο.

     

    Στο Average Read Access ο OCZ Vector 180 έχει άριστες επιδόσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο γρήγορα drives.

     

     

    gallery_33152_917_75827.png


    Στο Average Write Access οι επιδόσεις είναι και πάλι από τις καλύτερες, αλλά βλέπουμε και το ένα και μοναδικό latency spike που είναι πιο μεγάλο και εμφανές στο μοντέλο των 960GB.

     

    Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.

     

     

    gallery_33152_917_31015.png


    Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο OCZ Vector 180 είναι εξαιρετικός, καθώς φτάνει σε απόσταση αναπνοής από τον κορυφαίο Samsung 850 Pro 256GB, χωρίς όμως να του πάρει τα πρωτεία.

     

     

    gallery_33152_917_64465.png


    Στις δοκιμασίες εγγραφών όμως παίρνει το σκήπτρο, έστω και οριακά, καθώς και οι δύο χωρητικότητες λειτούργησαν υποδειγματικά!

     

     

    gallery_33152_917_71581.png


    Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις του OCZ Vector 180 ήταν επίσης από τις κορυφαίες.

     

     

    gallery_33152_917_112183.png


    Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64.

     

    Και εδώ παρατηρούμε εξαιρετικές επιδόσεις στις αναγνώσεις όπου ο OCZ Vector 180 υπολείπεται μόνο από τα δύο drives της Samsung, ενώ...

     

     

    gallery_33152_917_78026.png


    στις δοκιμασίες εγγραφών ουσιαστικά ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με τον Samsung 850 Pro 256GB και τον AMD R7 240GB.

     

     

    gallery_33152_917_15430.png


    Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0...

     

    Και εδώ ο OCZ Vector 180 και στις δύο χωρητικότητες που δοκιμάσαμε υπολείπεται των υλοποιήσεων της Samsung, κυρίως λόγω των διαφορών στις δοκιμασίες ανάγνωσης.

     

     

    gallery_33152_917_29834.png


    Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.

     

    Εδώ ο OCZ Vector 180 κρατάει καλές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμασίες εκτός από το Virus Scan που είναι η Αχίλλειος πτέρνα όλων των drives της OCZ που έχουμε δοκιμάσει.

     

     

    gallery_33152_917_84432.png


    Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.

     

    Εδώ βλέπουμε παντού καλές επιδόσεις από τον OCZ Vector 180 που υπολείπεται συνολικά μόνο του Samsung 850 Pro 256GB. Παρατηρούμε όμως και μια διαφοροποίηση μεταξύ των δύο χωρητικοτήτων του OCZ Vector 180 όσον αφορά τη δοκιμασία "Starting Apps" (εκκίνηση εφαρμογών) όπου OCZ Vector 180 480GB είναι ταχύτερος της έκδοσης των 960GB.

     

     

    gallery_33152_917_18047.png


    Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά των δοκιμών με το PCMark8 όπου δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να παρατηρήσουμε εκτός από την καλή επίδοση του OCZ Vector 180 480GB στη δοκιμή "Photoshop Heavy".

     

     

    gallery_33152_917_45562.png


    Καλά φαίνεται να τα πηγαίνει ο νέος γαλαζοαίματος της OCZ. Πάμε στην επόμενη σελίδα να του βάλουμε λίγο πιο δύσκολα.

     

     

     

    Synthetic Benchmarks σε Drive Συστήματος - Δυσκολεύει το πράγμα

     

    Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.

     

    Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.

     

    Η ύπαρξη λειτουργικού συστήματος περιόρισε τις επιδόσεις όλων των drives, δίνοντας παράλληλα όμως περισσότερο αέρα στην πρωτοκαθεδρία του OCZ Vector 180. Αυτό το drive δείχνει να έχει εξαιρετικούς χρόνους απόκρισης.

     

     

    gallery_33152_917_79053.png


    Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.

     

    Και επιβεβαιώνουμε τα προηγούμενα ευρήματά μας, καθώς ο OCZ Vector 180 έχει απίθανα χαμηλά latencies!

     

     

    gallery_33152_917_22551.png


    Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088, όπου δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε καθώς τα αποτελέσματα είναι ανάλογα με αυτά που είδαμε στον OCZ Vector 180 όταν δεν είχε εγκατεστημένο πάνω του λειτουργικό σύστημα.

     

     

    gallery_33152_917_35864.png

     

    gallery_33152_917_36300.png

     

    gallery_33152_917_100318.png


    Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64, όπου συμβαίνει το ίδιο.

     

     

    gallery_33152_917_71730.png

     

    gallery_33152_917_113587.png


    Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0, στο οποίο δε βλέπουμε ουσιώδεις διαφορές από τη δοκιμασία χωρίς λειτουργικό.

     

     

    gallery_33152_917_57847.png


    Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.

     

    Σε όλες τις δοκιμασίες δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αλλαγές λόγω της ύπαρξης του λειτουργικού συστήματος. Για του λόγου το αληθές, σας τις παραθέτουμε.

     

     

    gallery_33152_917_93968.png

     

    gallery_33152_917_135431.png

     

    gallery_33152_917_107773.png


    Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.

     

    Και τα δύο μοντέλα παρουσιάζουν χρόνους ανάλογους με αυτούς του AMD R7 240GB, ελάχιστα πίσω από τον Samsung 850 Pro 256GB και τον Corsair Force LX 256GB.

     

     

    gallery_33152_917_74526.png


    Στο ίδιο μοτίβο λοιπόν, ο OCZ Vector 180 κρατάει σταθερά υψηλές θέσεις στην κατάταξη των SSD στα συνθετικά Benchmarks.

     

    Πάμε τώρα σε κάτι διαμετρικά αντίθετο από τις υπό ιδανικές συνθήκες δοκιμές.

     

     

     

    IOMeter Steady State Tests - Το ζορίζουμε, αντέχει;

     

    Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον ταλαίπωρο SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.

     

    Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.

     

     

    gallery_33152_917_23087.png


    Η OCZ διακρίνεται στις επιδόσεις της στη συγκεκριμένη δοκιμή και ο OCZ Vector 180 δεν είναι εξαίρεση. Τα νούμερα των Steady State IOPS του OCZ Vector 180 βρίσκονται ανάμεσα στα καλύτερα και κοντά τους βρίσκονται μόνο άλλα μοντέλα της OCZ.

     

    Επίσης, λόγω και της μεγάλης χωρητικότητας που έχουν τα δείγματά μας, διατηρούν τις κορυφαίες επιδόσεις τους για αρκετή ώρα πριν αρχίσουν να πέφτουν, κάτι που διακρίνεται στην αρχή των αντίστοιχων καμπυλών.

     

    Παρατηρώντας προσεκτικά το παρακάτω διάγραμμα, όπου βλέπουμε τις δύο τελευταίες ώρες του Steady State Test, βλέπουμε ότι ο OCZ Vector 180 480GB κρατάει κάτι περισσότερο από 22000 IOPS σε Steady State, λίγο λιγότερα δηλαδή από τις 23000 που λέει στις προδιαγραφές του και λίγο περισσότερα από τον AMD R7 240GB που ξεπέρασε τις προδιαγραφές του που του έδιναν 20000 IOPS.

     

    Ο OCZ Vector 180 960GB από την άλλη, πέφτει έως και στις 18200 IOPS, αρκετά λιγότερα από τις προδιαγραφές του που είναι 20000 και μάλιστα λιγότερα από το εισαγωγικό μοντέλο της εταιρίας, τον ARC 100 240GB που και αυτός σαν τον R7 απέδωσε πάνω από τις προδιαγραφές του των 18000 IOPS.

     

     

    gallery_33152_917_95709.png


    Είναι η πρώτη φορά λοιπόν που βλέπουμε SSDs της OCZ να μην επιτυγχάνουν τα IOPS των προδιαγραφών τους στο Steady State Test και δεν ξέρουμε αν φταίνε οι νεότερες και οικονομικότερες αλλά λίγο πιο αργές NAND, η λειτουργία του PFM+ ή ότι είναι ακόμη στο πρώτο firmware, αλλά σε κάθε περίπτωση τα IOPS toy Steady State είναι μακράν ανώτερα από του ανταγωνισμού. Θυμίζουμε ότι ο OCZ Vector 150 480GB έχει προδιαγραφές για 26000 IOPS σε Steady State.

     

    Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.

     

     

    gallery_33152_917_9642.png


    Και εδώ, ως ήταν αναμενόμενο, o OCZ Vector 180 480GB ξεπερνάει οριακά τον AMD R7 240GB ενώ ο OCZ Vector 180 960GB κυμαίνεται στα επίπεδα του OCZ ARC 100 240GB.

     

    Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.

     

    Αντί όμως να μαντεύουμε και να ψάχνουμε, σας έχουμε μια καλύτερη πρόταση. Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.

     

     

     

    Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;

     

    Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος.

     

    Στην εκκίνηση λοιπόν των windows οι δύο OCZ Vector 180 πέτυχαν τον δεύτερο και τρίτο καλύτερο χρόνο μετά από τον Kingston KC300 240GB που είχε πετύχει έναν πραγματικά απίστευτο χρόνο.

     

     

    gallery_33152_917_47020.png


    Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.

     

    Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον OCZ Vector 180 να έχει λίγο καλύτερους χρόνους από τον AMD R7 240GB στις τρεις πρώτες δοκιμές, αλλά λίγο πιο αργούς στις αντιγραφές μεγάλων αρχείων. Εκεί φαίνεται ότι υπεισέρχεται το θέμα με τα latency spikes. Συνολικά οι χρόνοι των αντιγραφών είναι εξαιρετικοί.

     

     

    gallery_33152_917_63724.png


    Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store", όπου ο OCZ Vector 180 κάνει τον καλύτερο χρόνο από όλα τα drives και...

     

     

    gallery_33152_917_50810.png


    ...κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013, πετυχαίνοντας πάλι την πρώτη επίδοση.

     

     

    gallery_33152_917_30437.png


    Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου τα drives της OCZ παραδοσιακά δεν τα πάνε καλά. Βλέπουμε ότι ο OCZ Vector 180 μετριάζει την κατάσταση, χωρίς όμως να πιάσει τις επιδόσεις άλλων ανταγωνιστικών drives.

     

     

    gallery_33152_917_62438.png


    Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Σε αυτή τη δοκιμασία ο OCZ Vector 180 480GB και ο OCZ Vector 180 960GB μοιράζονται την τρίτη θέση, πίσω από τα drives της Samsung, αλλά με διαφορά αμελητέα.

     

     

    gallery_33152_917_49005.png


    Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.

     

    Εδώ ο OCZ Vector 180 960GB πέτυχε τον καλύτερο χρόνο και ο OCZ Vector 180 480GB είναι οριακά πιο πίσω, αλλά οι διαφορές μεταξύ όλων των δίσκων είναι μικρές έως αμελητέες.

     

     

    gallery_33152_917_113064.png


    Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013, όπου τα latency spikes κάνουν πάλι αισθητή την παρουσία τους και είναι αναπόφευκτα καθώς η δοκιμασία κρατάει περισσότερο από 3 λεπτά. Αποτέλεσμα, οι όχι και τόσο καλές επιδόσεις των δύο OCZ Vector 180 σε αυτή τη δοκιμασία, ειδικά του μοντέλου των 960GB. Οφείλουμε να πούμε μάλιστα ότι είδαμε και ακόμη μεγαλύτερους χρόνους σε κάποια runs του συγκεκριμένου τεστ, τα οποία δε μπορούσαμε να συνυπολογίσουμε στο μέσο όρο που σας δίνουμε, για στατιστικούς λόγους.

     

     

    gallery_33152_917_12725.png


    Έτσι και με τη σημαντική επιρροή του τελευταίου αυτού τεστ, ο συνολικός χρόνος των πραγματικών δοκιμών διαμορφώνεται ως εξής:

     

     

    gallery_33152_917_61379.png


    Καθόλου άσχημα καθώς ο OCZ Vector 180 480GB έλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον ακλόνητο πρωτοπόρο Samsung 850 Pro 256GB, ενώ ο OCZ Vector 180 960GB πήρε την τέταρτη θέση, λόγω των μεγαλύτερων latency spikes.

     

    Σίγουρα ο OCZ Vector 180 δεν είναι ένα απλό ως προς την εκπόνηση review drive. Πώς να τα αξιολογήσει κανείς όλα αυτά τα θετικά και αρνητικά που είδαμε τελικά;

     

    Ας πάμε στην τελευταία σελίδα να κάνουμε τον απολογισμό.

     

     

     

    Συμπεράσματα και Βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και λεπτές ισορροπίες. Ο νέος γαλαζοαίματος της OCZ μας εξέπληξε αλλά και μας προβλημάτισε και τώρα πρέπει να βρούμε την ισορροπία.

     

    Πρόκειται για ένα drive με εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, καταξιωμένο controller, πολλή cache και δοκιμασμένες, πολύ καλές NAND.

     

    Ενσωματώνει όμως και την πρωτοποριακή για Consumer Grade SSD τεχνολογία του PFM+ που προστατεύει το drive και τα αποθηκευμένα σε αυτό δεδομένα από καταστροφική απώλεια ισχύος αλλά η οποία έχει και το τίμημά της με τη μορφή των latency spikes.

     

    Παράλληλα, προσφέρει την εξαιρετική νέα εγγύηση της OCZ, την ShieldPlus σύμφωνα με την οποία η οποιαδήποτε αντικατάσταση χρειαστεί κατά τη διάρκεια της εγγύησης γίνεται στο σπίτι σας με απλές και γρήγορες διαδικασίες.

     

     

    gallery_33152_917_59329.jpg


    Στον τομέα των χαρακτηριστικών λοιπόν, ο OCZ Vector 180 χάνει το άριστα 10 για λίγο, επειδή ο controller του δεν υποστηρίζει κωδικοποίηση TCG/Opal και κατάσταση μειωμένης κατανάλωσης DevSleep.

     

    Στον τομέα των επιδόσεων, θα του φερθούμε ακόμη πιο σκληρά και θα του αφαιρέσουμε βαθμούς τόσο για τα συνήθως ανεπαίσθητα αλλά μερικές φορές αισθητά latency spikes, όσο και για το ότι δεν μπορέσαμε να πετύχουμε στην πράξη τα Steady State IOPS που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά. Εδώ ο OCZ Vector 180 960GB χάνει περισσότερους πόντους από τον OCZ Vector 180 480GB καθώς στο μοντέλο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα τα latency spikes είναι πιο έντονα και με μεγαλύτερες εμφανείς επιπτώσεις.

     

    Στον τομέα της τιμής, δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο από κατάστημα, καθώς το drive δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη αλλά αν δείτε τις προτεινόμενες τιμές που αναφέρονται στη σελίδα 3 του παρόντος review (όσοι την προσπεράσατε, μπορείτε να την επισκεφθείτε μετανιωμένοι τώρα), είναι απλά εξαιρετικές για τέτοιας κατηγορίας drive. Ειδικά όσο ανεβαίνει η χωρητικότητα, τόσο πιο καλή γίνεται η τιμή. Έτσι στην τιμή ο OCZ Vector 180 960GB καλύπτει τη διαφορά που του πήρε στη βαθμολογία το μικρότερης χωρητικότητας μοντέλο, ο OCZ Vector 180 480GB και τον ισοφαρίζει.

     

    Συνεπώς θα έχουμε κοινή βαθμολογία και για τις δύο χωρητικότητες του OCZ Vector 180 που δοκιμάσαμε.

     


    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του OCZ Vector 180:

     

    gallery_33152_912_5046.png
    Πλεονεκτήματα
    + Πολύ καλές επιδόσεις σε όλα τα Benchmarks
    + Πολύ καλές επιδόσεις στα Steady State Tests
    + Πολύ καλές επιδόσεις στα Real Life Tests
    + Λειτουργία Power Failure Management Plus (PFM+)
    + 5ετής εγγύηση ShieldPlus
    + Προδιαγραφές εγγραφών 50GB / ημέρα για 5 χρόνια
    + Υποστήριξη TRIM και Garbage Collection
    + Υποστήριξη κρυπτογράφησης AES 256
    + Πλήρες και λειτουργικό διαχειριστικό λογισμικό

     


    gallery_33152_912_9142.png
    Μειονεκτήματα
    - Latency Spikes
    - Χαμηλότερες επιδόσεις στο Steady State Test από ότι λένε οι προδιαγραφές
    - Απουσία υποστήριξης TCG/Opal
    - Απουσία υποστήριξης DevSleep

     


    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του OCZ Vector 180 είναι:

     

     

     
    00
    Loading.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     


    gallery_33152_917_1053.png

     

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 24/03/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:8.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardYes
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 20

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.