Εισαγωγή
Φαίνεται σαν χτες κι όμως έχουν περάσει 7 μήνες από τότε που η OCZ κυκλοφόρησε τον OCZ Trion 100 για να καλύψει το budget τμήμα της consumer σειράς της των SSD. Όπως θα θυμόσαστε όσοι είχατε διαβάσει εκείνο το review, το drive ήταν κατάλληλο για φορτία αναγνώσεων και λίγων εγγραφών, μιας και ο SLC buffer του, δηλαδή το κομμάτι της NAND που λειτουργεί ως SLC για να αυξάνει την ταχύτητα εγγραφών, είναι πολύ μικρός και η ταχύτητα εγγραφών της TLC NAND του, επίσης πολύ μικρή.
Ο νέος OCZ Trion 150 έρχεται με ενισχυμένο SLC buffer αλλά και νέες TLC NAND που διαθέτουν αυξημένη ταχύτητα εγγραφής σε σχέση με τον προκάτοχό του!
Διαθέτει επίσης NAND στα 15 αντί για 19nm, άρα οικονομικότερες, χωρίς - σύμφωνα με την OCZ - τα μειονεκτήματα που θα έπρεπε να έχουν λόγω της μικρότερης λιθογραφίας.
Καλύτερες επιδόσεις με την ίδια ή χαμηλότερη τιμή μου μυρίζουν λοιπόν και πάμε αμέσως να δούμε τι ακριβώς αλλάζει στο νέο OCZ Trion 150 και τι σημαίνει αυτό για τον χρήστη.
Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
Η OCZ είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει δύο δείγματα σε χωρητικότητες 480GB και 240GB για να καλύψουμε τις απορίες της μεγάλης πλειοψηφίας των αγοραστών, που στοχεύουν σε αυτές τις χωρητικότητες.
Η συσκευασία του OCZ Trion 150είναι η κλασσική της OCZ, σε αποχρώσεις του μπλε και όχι του λευκού όπως του προκατόχου του. Επίσης απουσιάζει το προστατευτικό νάιλον που συναντήσαμε σε ακριβότερα μοντέλα.
Το εμπρός μέρος δίνει πληροφορίες μόνο για το μοντέλο και τη χωρητικότητα, ενώ το πίσω περιλαμβάνει κάποιες βασικές πληροφορίες για το drive, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότερες είναι η τριετής εγγύηση και η χρήση TLC NAND.
Εντός της συσκευασίας, και στα δύο μοντέλα, συναντάμε μια διάφανη προστατευτική θήκη για το drive, έναν οδηγό εγκατάστασης και μια κάρτα που καθοδηγεί για τη χρήση της εγγύησης, σε πολλές γλώσσες που συμπεριλαμβάνουν και την Ελληνική.
Τίποτα άλλο, ούτε βίδες, ούτε μετατροπέα 2,5" σε 3.5", ούτε κωδικό για Acronis True Image. Αυτά ανήκουν στα αξεσουάρ των drives της μεγαλύτερης κατηγορίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είμαστε στην κατηγορία budget.
Το άνω μέρος των ίδιων των drives είναι πανομοιότυπο σε όλες τις χωρητικότητες και ξεφεύγει σχεδιαστικά, διατηρώντας τις μπάρες και τα χρώματα που χαρακτηρίζουν την εταιρία, αλλά με πιο μοντέρνα εφέ.
Η κάτω όψη φέρει το κλασσικό αυτοκόλλητο της OCZ, με πληροφορίες για το μοντέλο, τη χωρητικότητα, την τάση (αλλά όχι το ρεύμα) λειτουργίας, το σειριακό αριθμό, διάφορες πιστοποιήσεις κλπ.
Το casing ανοίγει χωρίς βίδες και χωρίς να παραβιαστεί κάποιο αυτοκόλλητο, καθώς είναι κουμπωτό, αλλά είναι δύσκολο να ανοιχτεί χωρίς να γίνουν σημάδια που θα ακυρώσουν την εγγύηση. Στη μία πλευρά διακρίνουμε ένα αρκετά παχύ thermal pad που φέρνει τον ελεγκτή του drive σε επαφή με το casing το οποίο λειτουργεί ως ψύκτρα.
Τα PCB και των 2 drives είναι μπλε, μεγέθους που γεμίζει το casing και αρκετά γεμάτα. Σε αυτές και στις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν, ο OCZ Trion 150 480GB βρίσκεται στα αριστερά και ο OCZ Trion 150 240GB, στα δεξιά.
Στην πρώτη φωτογραφία βλέπουμε ότι στη μία πλευρά έχουμε τον controller, 8 NAND και τη μνήμη cache, ενώ στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε την άλλη όψη του PCB που φέρει άλλες 8 NAND.
Ο Controller είναι ο ίδιος "μυστηριώδης" "Toshiba Controller" που πλέον ονομάζεται "TC58" και που τόσο η τοποθέτηση του πάνω στο PCB όσο και οι επιδόσεις και ο τρόπος λειτουργίας του θυμίζουν σε πολύ ύποπτο βαθμό τον Phison PS3110-S10, έναν τετραπύρηνο controller που υποστηρίζει μέχρι 8 κανάλια διασύνδεσης με τις NAND και υπόσχεται υψηλές επιδόσεις. Υποστηρίζει End-to-End Data Path Protection (ETEP), SmartECC, SmartRefresh, SmartFlush, GuaranteedFlush, DelSleep, S.M.A.R.T. και πολλά άλλα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά ακολουθώντας το παραπάνω link.
Φυσικά η ταύτιση των δύο controllers αποτελεί εικασία, την οποία η OCZ επίσημα ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και αρνείται. Αλλά όπως λέει και μια αγγλική παροιμία, αν μοιάζει με πάπια, ακούγεται σαν πάπια και μυρίζει σαν πάπια, είναι πάπια.
Στην αριστερή λοιπόν φωτογραφία βλέπετε ολόκληρη την πάπια ενώ στη δεξιά έχουν περαστεί κάποια φίλτρα για να γίνουν ευανάγνωστα τα γράμματα.
Οι NAND του OCZ Trion 150 480GB (αριστερά) χαρακτηρίζονται από τον κωδικό TH58TEG8THLTA20 και είναι οι νέες 15nm TLC NAND της Toshiba με χωρητικότητα 256Gb. Συνεπώς και καθώς το drive φέρει 16 τέτοια chip, έχουμε:
256Gb / 8 = 32GB ανά chip και συνολικά 32GB x 16 = 512GB για όλο το drive. Καθώς τα 480 από αυτά είναι διαθέσιμα στον χρήστη, συμπεραίνουμε ότι το drive χρησιμοποιεί 32GB για over provisioning.
Αντίστοιχα, οι NAND του OCZ Trion 150 240GB (δεξιά) χαρακτηρίζονται από τον κωδικό TC58TEG7THLTA00 και είναι οι νέες 15nm TLC NAND της Toshiba με χωρητικότητα 128Gb. Συνεπώς και καθώς το drive φέρει 16 τέτοια chip, έχουμε:
128Gb / 8 = 16GB ανά chip και συνολικά 16GB x 16 = 256GB για όλο το drive. Καθώς τα 240 από αυτά είναι διαθέσιμα στον χρήστη, συμπεραίνουμε ότι το drive χρησιμοποιεί 16GB για over provisioning.
O OCZ Trion 150 480GB φέρει cache κατασκευασμένη από τη Micron με κωδικό D9PXV. Πρόκειται για μνήμη DDR3 στα 1600MHz με CL=11 και χωρητικότητα 512ΜΒ.
Ο OCZ Trion 150 240GB φέρει cache κατασκευασμένη από τη Nanya με κωδικό NT5CC128M16FP-DI. Πρόκειται για μνήμη DDR3 στα 1600MHz με CL=11 και χωρητικότητα 256MB.
Πάμε τώρα να δούμε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
O OCZ Trion 100 χρησιμοποιεί τις Toshiba A19nm TLC NAND ενώ ο νέος OCZ Trion 150 χρησιμοποιεί τις Toshiba 15nm TLC NAND που ενώ δίνουν τις ίδιες μέγιστες επιδόσεις, σε πολλά σενάρια πραγματικής χρήσης μπορούν να είναι έως και 50% ταχύτερες.
Στη συνέχεια βλέπουμε τις επιδόσεις των 4 χωρητικοτήτων του OCZ Trion 150 σε σύγκριση με του OCZ Trion 100 καθώς και τριών ακόμη ανταγωνιστικών μοντέλων.
Ακολουθεί ένα screenshot από το Benchmark του HDTune Pro 5.00 που δείχνει ότι ο OCZ Trion 150 αφ' ενός έχει περισσότερη SLC cache (η ταχύτητα αργεί περισσότερο να πέσει και να σταθεροποιηθεί, και αφ' ετέρου, έχει όντως κατά 50% μεγαλύτερη σταθερή ταχύτητα.
Ο επόμενος πίνακας περιέχει ένα συγκριτικό των βασικών χαρακτηριστικών του OCZ Trion 150 σε σχέση με τον OCZ Trion 100 και τριών ακόμη ανταγωνιστικών μοντέλων.
Ακολουθούν πίνακες με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του OCZ Trion 150.
Ιδιαιτερότητες του Trion & Εγγύηση ShieldPlus
Παρακάτω βλέπετε δύο screenshots από το Average Write Access test του AIDA64. Το πρώτο αφορά τον OCZ Trion 150 240GB και το δεύτερο τον OCZ Trion 150 480GB. Παρατηρήστε την πριονωτή μορφή που παίρνει η γραφική παράσταση του χρόνου απόκρισης του drive με το χρόνο. Η περιοδική αυτή διακύμανση στο χρόνο απόκρισης της εγγραφής υποδηλώνει τη χρήση μέρους των TLC NAND σε μορφή SLC που μεσολαβεί μεταξύ της cache και της TLC. Η μέθοδος αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των νεότερων TLC υλοποιήσεων και στοχεύει στη βελτίωση των επιδόσεων αλλά και της αντοχής του drive. Για παράδειγμα τη χρησιμοποιεί και η SanDisk στο μοντέλο Ultra II και την ονομάζει nCache 2.0 αλλά εδώ βλέπουμε μεγαλύτερη διακύμανση στο access time, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται μάλλον αρκετά μικρή ποσότητα TLC NAND ως SLC. Αυτό σημαίνει ότι οι βελτιωμένες λόγω αυτού του τεχνάσματος επιδόσεις του OCZ Trion 150 διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά πρέπει να δοθεί χρόνος στο drive να ανακάμψει. Αυτό είναι σύμφωνο και με το σενάριο χρήσης για το οποίο λανσάρεται το drive, το οποίο δεν είναι write intensive. Οι μεγαλύτερες και αραιότερες διακυμάνσεις στον OCZ Trion 150 480GB είναι επακόλουθο της μεγαλύτερης χωρητικότητάς του και συνεπώς της χρήσης μεγαλύτερης ποσότητας (αλλά ίδιου ποσοστού) TLC NAND ως SLC.
Οι παραπάνω εικασίες επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια όλων των test όπου ο OCZ Trion 150 έπρεπε να αφεθεί να ανακάμψει κατά διαστήματα, αλλιώς οι επιδόσεις του στις εγγραφές υπέφεραν. Το ανωτέρω δεν έχει σχέση με το TRIM, καθώς εντολές Manual TRIM που δόθηκαν, δεν άλλαξαν την κατάσταση.
Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με το προτεινόμενο από την εταιρία σενάριο χρήσης του OCZ Trion 150 ο οποίος είναι ένα Value Drive και προτείνεται για ελαφριά, οικιακή χρήση, ενώ προσφέρεται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.
Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι στο οποίο ο OCZ Trion 100 είναι ιδιαίτερος και πλεονεκτεί του ανταγωνισμού που δεν είναι άλλο παρά η εγγύηση.
Η OCZ προσφέρει έναν επαναστατικό τύπο εγγύησης στους SSD που υπόσχεται να κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Σύμφωνα με τη εγγύηση αυτή, που ονομάζεται ShieldPlus, για τη διαδικασία του RMA δεν είναι πλέον απαραίτητη η απόδειξη αγοράς, αλλά αρκεί ο σειριακός αριθμός του προϊόντος. Αλλά το καλύτερο δεν είναι αυτό. Σε περίπτωση βλάβης του προϊόντος και αφού έρθετε σε επαφή με την εταιρία και ξεκινήσει η διαδικασία του RMA, ένας νέος SSD προωθείται από την εταιρία προς τον πελάτη και αφού ο πελάτης παραλάβει και εγκαταστήσει το νέο του SSD, αποστέλλει το χαλασμένο προϊόν πίσω στην εταιρία και μάλιστα με έξοδα της ίδιας της OCZ.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο στην OCZ για την εγγύηση που παρέχει και ευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρίες. Επίσης δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ότι μια τέτοια εγγύηση δε μπορεί παρά να υποδηλώνει τη μεγάλη αυτοπεποίθηση της OCZ σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος.
Πράγματι, η OCZ μας έδωσε τα ποσοστά βλαβών των drives της και βλέπουμε ότι παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση στην αξιοπιστία των πιο πρόσφατων μοντέλων, η οποία φαίνεται να οφείλεται στη σύμπραξη με την Toshiba και τη χρήση των NAND της τελευταίας.
Συνοδευτικό Λογισμικό - Συμπαγές και λειτουργικό
H OCZ παρέχει ένα πλήρες διαχειριστικό λογισμικό για τα drives της και μάλιστα είναι η μόνη εταιρία που παρέχει εκδόσεις για Windows, Linux και απ' ευθείας Bootable για PC και Mac, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Το λογισμικό αυτό παρέχει όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζεται να εκτελέσετε στον SSD σας. Παραθέτουμε και εξηγούμε τις λειτουργίες του.
Τρέχοντας το λογισμικό ανοίγει η παραπάνω οθόνη και στο οριζόντιο μενού έχουμε επιλεγμένη την καρτέλα "Overview". Στο αριστερό άνω τμήμα της μπορούμε από το drop down μενού να επιλέξουμε οποιοδήποτε drive της OCZ υπάρχει στο σύστημά μας. Drives που δεν είναι της εταιρίας, δεν εμφανίζονται.
Με την επιλογή, βλέπουμε μια πραγματική φωτογραφία του drive από κάτω καθώς και το μοντέλο και το Serial Number του.
Αμέσως πιο κάτω βλέπουμε τις τέσσερις υπο-καρτέλες, με επιλεγμένη την πρώτη, "Dashboard".
Στο δεξί και μεγαλύτερο πλαίσιο έχουμε πέντε modules. Στο module "Capacity" βλέπουμε τη χωρητικότητα του drive καθώς και λεπτομέρειες για το πόση από αυτή είναι ελεύθερη και πόση χρησιμοποιημένη. Στο dropdown που περιέχει το module, μπορούμε να επιλέξουμε αν τα στοιχεία αφορούν όλο το drive ή κάποιο partition.
Στο module "Interface" βλέπουμε το πρωτόκολλο σύνδεσης, που ιδανικά πρέπει να είναι SATA III (6GB/s) και αν είναι ενεργοποιημένο το AHCI. Τα χρώματα των κουκίδων αλλάζουν από πράσινο σε πορτοκαλί ή κόκκινο ανάλογα με τη σοβαρότητα της μη ιδανικής κατάστασης, πράγμα που συμβαίνει γενικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα modules και που επεξηγείται σχετικά πατώντας το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?".
Το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?" υπάρχει σε όλα τα modules και επεξηγεί λεπτομερώς τη λειτουργία τους καθώς και πιθανές χρωματικές κωδικοποιήσεις που μπορεί να εμπεριέχουν.
Το module "Health" δείχνει με γραφικό τρόπο την Υγεία του drive και το χρώμα του διαγράμματος δηλώνει αν το drive είναι σε καλή κατάσταση (πράσινο), χρίζει πιθανής-μελλοντικής αντικατάστασης (πορτοκαλί), ή άμεσης αντικατάστασης (κόκκινο).
Το module "Updates" δείχνει το τρέχον firmware του drive και αναφέρει αν είναι το τελευταίο που υπάρχει γι αυτό (up to date).
Αν το drive διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας, όπως στην περίπτωση του OCZ Vector 180 που βλέπετε, εμφανίζεται ένα ακόμη module, το "Temperature" που δείχνει με γραφικό τρόπο τη θερμοκρασία του drive.
Στην υπο-καρτέλα "SSD Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για τον επιλεγμένο SSD.
Στην υπο-καρτέλα "System Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για το σύστημα πάνω στο οποίο έχουμε τον SSD.
Στην υπο-καρτέλα "SMART" βλέπουμε με πολύ όμορφο και εύληπτο τρόπο, στοιχεία από το S.M.A.R.T. του drive.
Στη συνέχεια περνάμε στις επόμενες καρτέλες.
Η δεύτερη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Tuner" και έχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "SSD Tuner".
Αυτή εμπεριέχει δύο modules, το "Trim", από όπου μπορείτε να δώσετε χειροκίνητα την εντολή για να γίνει Trim στο επιλεγμένο drive, και το "Over Provisioning" από το οποίο μπορείτε να διαθέσετε επιπλέον χώρο για Over Provisioning. Και λέμε "επιπλέον" καθώς όλα τα drives της OCZ διαθέτουν ήδη το 6,25% του χώρου τους για Over Provisioning, κάτι που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε από το module, αλλά μόνο να προσθέσετε κι άλλο.
Η τρίτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Maintenance" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Tools".
Αυτή εμπεριέχει 2 modules, to "Firmware Update" από όπου μέσω του drop down μπορούμε να επιλέξουμε αναβάθμιση του firmware μέσω διαδικτύου, εφ όσον υπάρχει κάποιο νεότερο, ή μέσω αρχείου στον τοπικό μας δίσκο, και το module "Secure Erase" από όπου μπορούμε να επαναφέρουμε το drive σε εργοστασιακή κατάσταση με όλα τα κελιά του άδεια και έτοιμα για εγγραφή.
Η τέταρτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Settings" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Settings".
Αυτή διαθέτει τρία modules. Το πρώτο ονομάζεται "Logging" και μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και απενεργοποιήσουμε τα logs του SSD Guru. Το δεύτερο module ονομάζεται "Monitoring" και περιέχει τις επιλογές για να φορτώνεται ή όχι το SSD Guru με την εκκίνηση των windows καθώς και αν θα παραμένει ανοιχτό στο system tray όταν κλείνουμε το GUI του. Τελευταίο module της καρτέλας είναι το "Proxy server" και μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε κάποιον proxy server για την επικοινωνία του προγράμματος με το διαδίκτυο.
Η πέμπτη και τελευταία καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Help" και περιέχει δύο υπο-καρτέλες, την "Help" και την "Bootable SSD Guru".
H "Help" εμπεριέχει δύο modules. Το πρώτο ονομάζεται "Contact OCZ" και περιέχει τα links για το support της OCZ καθώς και για τα Forums της. Το δεύτερο module ονομάζεται "Save support package" και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με όλα τα δεδομένα που θέλει η OCZ να στείλουμε στο support της όταν επικοινωνούμε μαζί του. Πολύ βολική δυνατότητα που εξυπηρετεί ιδιαίτερα του μη πεπειραμένους χρήστες.
H υπο-καρτέλα "Bootable SSD Guru" μας δίνει τη δυνατότητα αφού κατεβάσουμε την Bootable έκδοση του SSD Guru, να την περάσουμε σε ένα USB Flash Drive το οποίο καθίσταται Bootable. Από εκεί μπορούμε να τρέξουμε απ' ευθείας το διαχειριστικό λογισμικό της OCZ χωρίς τη χρήση των Windows.
Επίσης η Bootable έκδοση του λογισμικού περιέχει έναν internet browser και τη δυνατότητα λήψης screenshot καθώς και τη δυνατότητα να κάνουμε secure erase στους καινούριους OCZ Trion 100, κάτι που δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνει μέσα από την αντίστοιχη έκδοση των Windows.
Παρακάτω σας παραθέτουμε screenshots της Bootable έκδοσης του SSD Guru
Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το λογισμικό της OCZ εκτελεί με απλό και σαφή τρόπο όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται κάποιος χρήστης SSD, ενώ το μόνο που θα θέλαμε παραπάνω είναι να περιείχε κάποιον οδηγό για τη βελτίωση των ρυθμίσεων των windows για τη χρήση SSD.
Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία
Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.
Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.
Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.
Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!
Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel RST 14.6.0.1029, σε AHCI mode.
Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τους δύο OCZ Trion 150 χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.
2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.
3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.
4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.
Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά), ο OCZ ARC 100 240GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο SanDisk Extreme Pro 480GB, ο SanDisk Ultra II 240GB και φυσικά, οι πρωταγωνιστές μας, OCZ Trion 150 240GB και OCZ Trion 150 480GB.
Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!
Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά
Ξεκινάμε λοιπόν τις μετρήσεις μας χρησιμοποιώντας καταξιωμένα συνθετικά benchmarks στους OCZ Trion 150 ενώ αυτοί είναι κενοί και τοποθετημένοι ως 2οι δίσκοι στο σύστημα δοκιμών. Αυτό το στήσιμο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για το δίσκο ώστε να αποδώσει τις μέγιστες επιδόσεις του, τις οποίες φυσικά δεν πρόκειται να δούμε σε πραγματική χρήση. Είναι δηλαδή ένα ιδανικό σενάριο για να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει το drive.
Η αρχή θα γίνει με το HD Tune Pro 5.60 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει
Στις δοκιμασίες αναγνώσεων οι OCZ Trion 150 είχαν χαμηλές επιδόσεις.
Στις δοκιμασίες των εγγραφών αντιθέτως, δεν τα πήγαν άσχημα, με εξαιρετικές επιδόσεις στις τυχαίες εγγραφές.
Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 5.30. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.
Στο Average Read Access πήραμε αρκετά υψηλούς χρόνους προσπέλασης.
Στο Average Write Access το φαινόμενο μετριάστηκε και οι χρόνοι προσπέλασης ήταν πιο κοντά στο μέσο όρο.
Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.8.5636.37293.
Στις δοκιμασίες ανάγνωσης τα 2 drives της δοκιμής είχαν εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στη σειριακή ανάγνωση όσο και στην 4K, αλλά καθόλου καλές επιδόσεις στη δοκιμασία 4K με 64 threads.
Στις δοκιμασίες εγγραφών οι κορυφαίες επιδόσεις στο σειριακό τομέα παραμένουν αλλά έχουμε σχετικά χαμηλές επιδόσεις στις εγγραφές 4K ενώ οι 4K με 46 threads είναι οι καλύτερες της δοκιμής!
Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις είναι κοντά στο μέσο όρο.
Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 5.0.2 x64.
Παρατηρούμε εξαιρετικές επιδόσεις στις σειριακές αναγνώσεις και μέτριες στις αναγνώσεις 4K.
Στις δοκιμασίες εγγραφών του CrystalDiskMark, έχουμε εξαιρετικές επιδόσεις παντού εκτός από τις εγγραφές 4K με QD 1.
Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0., όπου o OCZ Trion 150 είναι μέτριος.
Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.
Εδώ ο OCZ Trion 150 πετυχαίνει εξαιρετικές επιδόσεις και ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.
Σε αυτή τη δοκιμή οι επιδόσεις του OCZ Trion 150 ήταν μέτριες.
Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark 8, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.
Εδώ οι επιδόσεις του OCZ Trion 150 είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο.
Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τους 2 OCZ Trion 150 να είναι καλές και κοινές για τα 2 μοντέλα.
Πάμε να δούμε τι γίνεται αν τρέξουμε τα ίδια benchmarks ενώ στο drive υπάρχει εγκατεστημένο και το λειτουργικό σύστημα.
Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα
Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.
Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.60 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.
Εδώ οι OCZ Trion 150 δεν πάνε καλά καθώς αποσπούν τη χαμηλότερη βαθμολογία.
Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 5.30, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.
Και εδώ οι OCZ Trion 150 δεν πάνε καλά παρουσιάζοντας τον υψηλότερο χρόνο προσπέλασης.
Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.8.5636.37293.
Όπου βλέπουμε αποτελέσματα αντίστοιχα με της δοκιμής σε δίσκο χωρίς λειτουργικό, δηλαδή πολύ καλά.
Στις δοκιμασίες αντιγραφών διατηρεί μέτριες επιδόσεις όπως και στη δοκιμασία σε άδειο drive.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 5.0.2 x64, όπου στις αναγνώσεις και στις εγγραφές οι OCZ Trion 150 δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από την ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος.
Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0., στο οποίο δεν εμφανίζεται πτώση των επιδόσεων λόγω του λειτουργικού συστήματος.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.
Στο PC Mark 05 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος ήταν καταλυτική και έφερε τους OCZ Trion 150 από την κορυφή στον πάτο.
Στα PC Mark 7 και PC Mark 8, δεν παρατηρήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές.
Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.
Εδώ οι OCZ Trion 150 είχαν τον υψηλότερο χρόνο.
Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Οι OCZ Trion 150 τα πήγαν μέτρια, δείχνοντας διττό χαρακτήρα και μια προτίμηση σε κάποια benchmarks.
Για να δούμε όμως πώς τα πηγαίνουν όταν ζορίζουν πραγματικά οι συνθήκες.
IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;
Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.
Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.
Τα drives της OCZ ήταν παραδοσιακά αχτύπητα στη συγκεκριμένη δοκιμή, όμως ο "Toshiba Controller" δεν είναι οπότε όπως είδαμε και στα specifications, περιμένουμε ένα steady state στα 3200 IOPS και για τα δύο drives της δοκιμής.
Παρατηρούμε ότι ο OCZ Trion 150 480GB κάνει σχεδόν διπλάσιο πλατό από τον OCZ Trion 150 240GB, κάτι που δείχνει ότι το διπλάσιας χωρητικότητας drive έχει και διπλάσια SLC cache. Επίσης, ενώ ο OCZ Trion 150 240GB καταλήγει στο αναμενόμενο steady state των 3200 IOPS, o OCZ Trion 150 480GB κάθεται λίγο πάνω από τις 4000 IOPS, ξεπερνώντας τις προδιαγραφές του.
Ακολουθεί ένα διάγραμμα των δύο τελευταίων ωρών της δοκιμασίας όπου φαίνεται καθαρά η επίδοση των drives σε steady state.
Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.
Σε αυτή τη δοκιμασία, φαίνεται ότι η μεγαλύτερη SLC cache του μεγαλύτερου drive παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις.
Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.
Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.
Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;
Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Η μέτρηση γίνεται σύμφωνα με το χρόνο που καταγράφουν τα τα ίδια τα Windows στον Event Viewer. Οι επιδόσεις των OCZ Trion 150 επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα που πήραμε από το BootTimer και τους κατατάσσουν ως τα πιο αργά drives της δοκιμής, όχι όμως με ουσιαστική διαφορά από τα υπόλοιπα.
Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.
Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τα δύο υπό εξέταση drives να μην έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Στα μικρά αρχεία, οι επιδόσεις είναι χαμηλές και πανομοιότυπες μεταξύ τους ενώ όσο τα αρχεία που μεταφέρονται μεγαλώνουν, η μεγαλύτερη SLC cache του OCZ Trion 150 480GB του δίνει πλεονέκτημα.
Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store" όπου οι επιδόσεις των OCZ Trion 150 είναι σχετικά καλές...
...και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.
Και εδώ βλέπουμε εξ ίσου καλή επίδοση.
Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου ο OCZ Trion 150 δεν τα πάει πολύ καλά.
Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CC 2015 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Εδώ είχαμε μέτριες επιδόσεις.
Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word. Και εδώ οι επιδόσεις ήταν λίγο κάτω από το μέσο όρο.
Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013, όπου η μεγαλύτερη SLC cache έδωσε πλεονέκτημα στον OCZ Trion 150 480GB έναντι του OCZ Trion 150 240GB, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε ότι και τα 2 drives είχαν καλές επιδόσεις.
Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο OCZ Trion 150 480GB τα πήγε καλύτερα από τον OCZ Trion 150 240GB αλλά και τα 2 drives είχαν όχι ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, ξεπερνώντας πάντως,έστω και οριακά ο OCZ Trion 150 240GB, το μεγαλύτερης κατηγορίας και τιμής ανταγωνιστικό drive της SanDisk.
Ακολουθήστε μας στον επίλογο για να αναλύσουμε τα συμπεράσματά μας.
Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα
Οι μετρήσεις τελείωσαν και είναι πλέον σαφές ότι ο OCZ Trion 150 είναι ακριβώς αυτό που λέει η OCZ. Ένας Value SSD με στόχο το κοινό που κάνει ελαφριά σε εγγραφές, οικιακή χρήση.
Οι επιδόσεις που έχει είναι πολύ καλές, κυρίως όσον αφορά την ανάγνωση, αλλά οι επιδόσεις των εγγραφών είναι καλή μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα κάθε φορά. Αν το drive ζοριστεί για λίγο παραπάνω χρόνο στις εγγραφές, οι επιδόσεις του εκεί γίνονται πολύ κακές.
Θα επαναλάβω όσα είχα πει στο review του προκατόχου του OCZ Trion 150 και θα ρωτήσω: πειράζει; Ο μόνος που θα ενοχληθεί από αυτό, είναι κάποιος που δε γνωρίζει τι αγοράζει και περιμένει τις καλύτερες επιδόσεις υπό τις χειρότερες συνθήκες και με την καλύτερη τιμή. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Αντιθέτως, ο συνειδητοποιημένος και ενημερωμένος καταναλωτής, που θα προτιμήσει τον OCZ Trion 150 για τη χρήση για την οποία προορίζεται, δηλαδή μια read-heavy και write-light ερασιτεχνική, οικιακή χρήση, θα ενθουσιαστεί από τις εξαιρετικές επιδόσεις που μπορεί να προσφέρει το drive, με τόσο χαμηλή τιμή αγοράς.
Παρατηρήθηκε ακόμη μια σημαντική διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ του OCZ Trion 150 240GB και του OCZ Trion 150 480GB. Αυτή δεν οφείλεται παρά μόνο στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο drive έχει μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος, δηλαδή λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας TLC NAND που χρησιμοποιεί σαν SLC μπορεί να διατηρήσει τις υψηλές του επιδόσεις για περισσότερο χρόνο. Γι αυτό όσο πιο σύντομο είναι ένα τεστ, τόσο ποιο όμοιες είναι οι επιδόσεις των δύο drives ενώ όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο διαφέρουν οι επιδόσεις.
Η τιμή του OCZ Trion 150 240GB ξεκινάει από τα 67 ευρώ περίπου ενώ του OCZ Trion 150 480GB από τα περίπου 131 ευρώ στην Ελληνική. Αναμένεται μάλιστα να πέσουν ακόμη χαμηλότερα στην πορεία λόγω της χρήσης NAND μικρότερης λιθογραφίας στα 15nm, η οποία εντούτοις προσφέρει την ίδια αντοχή και καλύτερες επιδόσεις, καθιστώντας τον OCZ Trion 150 ένα από τα πιο ανταγωνιστικά drives της αγοράς.
Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του OCZ Trion 150:
Πλεονεκτήματα
+ Αρκετά καλές επιδόσεις σε ελαφριές εργασίες, σημαντικά καλύτερες από του OCZ Trion 100
+ Πολύ ανταγωνιστική τιμή
+ Η καλύτερη εγγύηση που έχουμε δει, η ShieldPlus
+ Πλήρες και ευχάριστο διαχειριστικό λογισμικό
+ Διαχειριστικό λογισμικό για Windows, Linux και Bootable για PC και Mac
+ Υποστήριξη DevSleep
Μειονεκτήματα
- Κακές επιδόσεις σε βαρύτερη χρήση, ειδικά στις εγγραφές
- Καμία υποστήριξη για encryption
Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του OCZ Trion 150 είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Πολύμερος Αχανιώτης 19/3/2016
- 14
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now