Εισαγωγή
Η πρωτιά είναι πάντα ο στόχος και ο Trion 100 της OCZ έρχεται προικισμένος όχι με μία, αλλά με πέντε πρωτιές!
Είναι ο πρώτος SSD της OCZ με TLC NAND Flash.
Είναι ο πρώτος consumer SSD της αγοράς με Toshiba A19 TLC NAND.
Είναι ο πρώτος SSD στον οποίον χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία της Toshiba και ελέγχθηκε από την OCZ.
Είναι ο πρώτος SSD της OCZ που υποστηρίζει DevSleep.
Είναι ο πρώτος SSD της OCZ του οποίου το endurance rating υπολογίζεται με βάση τα industry standards της JEDEC.
Είναι η πρώτη φορά που εξετάζουμε ένα drive με τόσες πρωτιές και αν και δεν στοχεύει στην πρώτη θέση του πίνακα των επιδόσεων, καθώς είναι ένα value for money drive, σίγουρα θα ήθελε να φιγουράρει στην πρώτη θέση των χαμηλότερων τιμών.
Και κάπως έτσι τελειώνει η πρώτη σελίδα αυτού του review. Αν θέλετε να μάθετε τι θυσιάζει και αν θυσιάζει κάτι ο OCZ Trion 100 για να διεκδικήσει την πρωτιά των χαμηλότερων τιμών, ακολουθήστε μας στις υπόλοιπες σελίδες. Πρωτιά.
Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
Μεταξύ του ένα, που συμβολίζει την πρωτιά και του τρία, πάνω στο οποίο βασίζεται το όνομα του Trion 100, υπάρχει φυσικά το δύο. Δύο είναι λοιπόν και τα δείγματα που μας προσέφερε η OCZ για να σας παρουσιάσουμε. Είναι ο OCZ Trion 100 240GB και ο OCZ Trion 100 480GB.
Η συσκευασία τους είναι η κλασσική συσκευασία των SSD της OCZ, σε λευκό αυτή τη φορά χρώμα, όπως λευκό είναι και το χρώμα του sticker που βρίσκεται πάνω στο ίδιο το drive. Η άνω όψη της συσκευασίας αναγράφει το μοντέλο και τη χωρητικότητα, ενώ στην πίσω όψη αναγράφονται βασικές πληροφορίες για τον OCZ Trion 100 καθώς και το γεγονός ότι καλύπτεται από τριετή εγγύηση.
Εντός της συσκευασίας συναντάμε το drive προστατευμένο σε σκληρό διαφανές πλαστικό, ένα φυλλάδιο με οδηγίες εγκατάστασης και ένα ακόμη που αφορά την εγγύηση και το οποίο εξηγεί ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την εγγύηση, να μην επικοινωνήσετε με το κατάστημα από όπου αγοράσατε το drive, αλλά να επικοινωνήσετε απ' ευθείας με την OCZ. Αυτό είναι μέρος της ShieldPlus εγγύησης της OCZ για την οποία θα πούμε περισσότερα παρακάτω. Τα παρελκόμενα λάμπουν δια της απουσίας τους τονίζοντας τον value χαρακτήρα του drive.
Το ίδιο το drive έχει ασημί κέλυφος με λευκό αυτοκόλλητο στην άνω όψη που φέρει το διακριτικό σήμα της OCZ στα κλασσικά της χρώματα. Η κάτω όψη φέρει αυτοκόλλητο με πληροφορίες για το drive, όπως η χωρητικότητα, οι πιστοποιήσεις, σειριακό αριθμό κλπ. Επίσης φέρει προειδοποίηση ότι χάνεται η εγγύηση αν πειραχτούν ή αφαιρεθούν οι ετικέτες.
Εν τούτοις, δε χρειάζεται να πειράξει κανείς τις ετικέτες για να ανοίξει το drive. Το κέλυφος μένει σφραγισμένο με τη χρήση μεταλλικών clips μεταξύ των δύο τμημάτων του, τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να ανοίξουν χωρίς να γίνει κάποιο σημάδι. Ίσως με αυτόν τον τρόπο η OCZ να ελέγχει αν έγινε παρέμβαση στο drive για να ακυρώσει την εγγύηση, πάντως οι ετικέτες δεν παίζουν κάποιο ρόλο στο άνοιγμα του drive.
Ανοίξαμε λοιπόν τα δύο drives και αντικρίσαμε πανομοιότυπες πλακέτες. Η ορατή πλευρά δε φέρει κάποιο από τα βασικά εξαρτήματα των drives. Οπότε το ζουμί είναι από την άλλη μεριά. Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο thermal pad που να φέρει εξαρτήματα σε επαφή με το κέλυφος, παρά το γεγονός ότι κατά τις δοκιμές παρατηρήθηκε αρκετή θέρμανση των drives.
Βγάλαμε τα PCB έξω και τα γυρίσαμε από την "καλή" μεριά. Σε όλες τις φωτογραφίες αριστερά έχουμε τον OCZ Trion 100 240GB και δεξιά τον OCZ Trion 100 480GB. Οι πλακέτες μοιάζουν πανομοιότυπες και όπως θα δούμε παρακάτω, σχεδόν είναι. Διαθέτουν από έναν ελεγκτή, από ένα cache chip και από 4 NAND chips.
Ξεκινάμε την περιήγηση στα PCB από το βασικότερο εξάρτημα, που είναι ο ελεγκτής. Βλέπουμε ότι πρόκειται για έναν καινούριο ελεγκτή κατασκευασμένο από την Toshiba για τον οποίον η OCZ δεν μπόρεσε να μας δώσει καμία πληροφορία πέρα του ότι στην OCZ είναι γνωστός ως "The Toshiba Controller". Το chip φέρει το όνομα της εταιρείας κατασκευής και κωδικό TC58NC1000GSB-00, είναι κατασκευασμένο στην Taiwan και είναι κοινό και για τις δύο χωρητικότητες που έχουμε στη διάθεσή μας.
Συνεχίζουμε με τα NAND chips. Αριστερά βλέπουμε τις NAND του OCZ Trion 100 240GB που έχουν κωδικό Toshiba TH58TEG9UDKBADE. Πρόκειται για Toshiba A19nm TLC NAND chips χωρητικότητας 64GB. Το drive διαθέτει 4 τέτοια chips που του δίνουν συνολική χωρητικότητα 64GB x 4 = 256GB. Στον τελικό χρήστη είναι διαθέσιμα τα 240GB που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 16GB χρησιμοποιούνται για over provisioning.
Δεξιά βλέπουμε τις NAND του OCZ Trion 100 480GB που έχουν κωδικό Toshiba TH58TEΤ0UDKBAEF. Πρόκειται για Toshiba A19nm TLC NAND chips χωρητικότητας 128GB. Το drive διαθέτει 4 τέτοια chips που του δίνουν συνολική χωρητικότητα 128GB x 4 = 512GB. Στον τελικό χρήστη είναι διαθέσιμα τα 480GB που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 32GB χρησιμοποιούνται για over provisioning.
Τελευταίες θα δούμε τις μνήμες cache των δύο drives. Αριστερά, για τον OCZ Trion 100 240GB έχουμε ένα chip της Nanya με κωδικό NT5CC128M16FP-DI. Πρόκειται για ένα chip κατηγορίας DDR3 με χρονισμό 1600MHz, CL 11 και χωρητικότητα 256ΜΒ.
Δεξιά, για τον OCZ Trion 100 480GB έχουμε ένα chip της Nanya με κωδικό NT5CC256M16DP-DI. Πρόκειται για ένα chip κατηγορίας DDR3 με χρονισμό 1600MHz, CL 11 και χωρητικότητα 512GBΜΒ.
Συνεπώς βλέπουμε ότι ο OCZ Trion 100 240GB και ο OCZ Trion 100 480GB διαφέρουν μόνο στο ότι ο πρώτος χρησιμοποιεί 4 NAND των 64GB και έχει 256MB cache ενώ ο δεύτερος 4 NAND των 128GB και έχει 512MB cache.
Πάμε τώρα να δούμε τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πως κάνει αυτό το πράγμα;
Η OCZ κατατάσσει τον OCZ Trion 100 στο πρώτο σκαλοπάτι των Consumer SSD της. Το σκαλοπάτι αυτό το ονομάζει Value, κάνοντας ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για το πιο οικονομικό και το πιο χαμηλών επιδόσεων μοντέλο της. Είναι λοιπόν σαφές ότι ο OCZ Trion 100 στοχεύει σε χρήστες που δεν έχουν ακόμη κάνει τη μετάβαση από το μηχανικό σκληρό δίσκο σε κάποιον SSD και θέλουν να αποκτήσουν τα πλεονεκτήματα του τελευταίου στην καλύτερη δυνατή τιμή, χωρίς να ενδιαφέρονται για κορυφαίες επιδόσεις.
Πράγματι, όπως φαίνεται στον πρώτο μας πίνακα, οι τιμές των μοντέλων του OCZ Trion 100 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Και αν αυτές είναι η προτεινόμενες τιμές κατά την εμφάνιση του δίσκου στην αγορά, σίγουρα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να περιμένουμε ακόμη καλύτερες!
Για να δούμε όμως, πόσο θα υποφέρουν οι επιδόσεις για να έχουμε τόσο καλές τιμές. Ο επόμενος πίνακας δείχνει ότι μάλλον όχι και πολύ. Βλέπουμε ιδιαίτερα καλές θεωρητικές επιδόσεις που φαίνεται ότι είναι επικεντρωμένες περισσότερο στις αναγνώσεις παρά στις εγγραφές, όπως είναι λογικό για ένα drive που στοχεύει στο συγκεκριμένο κοινό. Αυτό που πάσχει κυρίως είναι τα IOPS των εγγραφών και ιδιαίτερα αυτά του Steady State όπου μας είχε συνηθίσει σε κορυφαίες επιδόσεις η OCZ με τον ελεγκτή Barefoot 3. Φαίνεται πως ο ελεγκτής της Toshiba έχει διαφορετική φιλοσοφία, κάτι που όμως δεν ενδιαφέρει καθόλου το κοινό στο οποίο απευθύνεται ο OCZ Trion 100.
Οι αντοχές του OCZ Trion 100 σε εγγραφές φαίνονται στον επόμενο πίνακα και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, όπως είναι λογικό για TLC NAND, αλλά και αυτό μάλλον δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς το drive στοχεύει σε κοινό που κάνει ελαφριά, μη επαγγελματική και επικεντρωμένη στις αναγνώσεις παρά στις εγγραφές χρήση.
Όσον αφορά την αξιοπιστία, το drive έχει MTBF 1.5 εκατομμύριο ώρες χρήσης και διαθέτει λειτουργία S.M.A.R.T.. Δεν έχει όμως καμία λειτουργία encryption, κάτι που βέβαια δεν χρειάζεται στην κατηγορία στην οποία απευθύνεται.
Ακολουθούν τα environmental και physical specifications του OCZ Trion 100 στα οποία το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι η παρουσία του DevSleep για πρώτη φορά σε κάποιο drive της OCZ. Καλά νέα για τους χρήστες φορητών υπολογιστών λοιπόν!
Και τελειώνουμε με ένα συγκριτικό πίνακα που παραθέτει τα χαρακτηριστικά του OCZ Trion 100 σε αντιπαράθεση με διάφορα ανταγωνιστικά μοντέλα.
Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά του OCZ Trion 100. Στην επόμενη σελίδα αναλύουμε κάποιες ιδιαιτερότητες που παρατηρήσαμε κατά τις δοκιμές που κάναμε στα δείγματα που διαθέτουμε καθώς και την πολύ ιδιαίτερη εγγύηση που παρέχει η OCZ.
Ιδιαιτερότητες του Trion & Εγγύηση ShieldPlus
Μη έχοντας κάποια ενημέρωση για τον νέο ελεγκτή της Toshiba, αναγκαστήκαμε να μελετήσουμε τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των δοκιμών, έτσι ώστε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τον τρόπο λειτουργίας του.
Παρακάτω βλέπετε δύο screenshots από το Average Write Access test του AIDA64. Το πρώτο αφορά τον OCZ Trion 100 240GB και το δεύτερο τον OCZ Trion 100 480GB. Παρατηρήστε την πριονωτή μορφή που παίρνει η γραφική παράσταση του χρόνου απόκρισης του drive με το χρόνο. Η περιοδική αυτή διακύμανση στο χρόνο απόκρισης της εγγραφής υποδηλώνει τη χρήση μέρους των TLC NAND σε μορφή SLC που μεσολαβεί μεταξύ της cache και της TLC. Η μέθοδος αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των νεότερων TLC υλοποιήσεων και στοχεύει στη βελτίωση των επιδόσεων αλλά και της αντοχής του drive. Για παράδειγμα τη χρησιμοποιεί και η SanDisk στο μοντέλο Ultra II και την ονομάζει nCache 2.0 αλλά εδώ βλέπουμε μεγαλύτερη διακύμανση στο access time, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται μάλλον αρκετά μικρή ποσότητα TLC NAND ως SLC. Αυτό σημαίνει ότι οι βελτιωμένες λόγω αυτού του τεχνάσματος επιδόσεις του OCZ Trion 100 διαρκούν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά πρέπει να δοθεί χρόνος στο drive να ανακάμψει. Αυτό είναι σύμφωνο και με το σενάριο χρήσης για το οποίο λανσάρεται το drive, το οποίο δεν είναι write intensive. Οι μεγαλύτερες και αραιότερες διακυμάνσεις στον OCZ Trion 100 480GB είναι επακόλουθο της μεγαλύτερης χωρητικότητάς του και συνεπώς της χρήσης μεγαλύτερης ποσότητας (αλλά ίδιου ποσοστού) TRC NAND ως SLC.
Οι παραπάνω εικασίες επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια όλων των test όπου ο OCZ Trion 100 έπρεπε να αφεθεί να ανακάμψει κατά διαστήματα, αλλιώς οι επιδόσεις του στις εγγραφές υπέφεραν. Το ανωτέρω δεν έχει σχέση με το TRIM, καθώς εντολές Manual TRIM που δόθηκαν, δεν άλλαξαν την κατάσταση.
Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά είναι σύμφωνα με το προτεινόμενο από την εταιρία σενάριο χρήσης του OCZ Trion 100 ο οποίος είναι ένα Value Drive και προτείνεται για ελαφριά, οικιακή χρήση, ενώ προσφέρεται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή.
Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι στο οποίο ο OCZ Trion 100 είναι ιδιαίτερος και πλεονεκτεί του ανταγωνισμού που δεν είναι άλλο παρά η εγγύηση.
Η OCZ προσφέρει έναν επαναστατικό τύπο εγγύησης στους SSD που υπόσχεται να κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη. Σύμφωνα με τη εγγύηση αυτή, που ονομάζεται ShieldPlus, για τη διαδικασία του RMA δεν είναι πλέον απαραίτητη η απόδειξη αγοράς, αλλά αρκεί ο σειριακός αριθμός του προϊόντος. Αλλά το καλύτερο δεν είναι αυτό. Σε περίπτωση βλάβης του προϊόντος και αφού έρθετε σε επαφή με την εταιρία και ξεκινήσει η διαδικασία του RMA, ένας νέος SSD προωθείται από την εταιρία προς τον πελάτη και αφού ο πελάτης παραλάβει και εγκαταστήσει το νέο του SSD, αποστέλλει το χαλασμένο προϊόν πίσω στην εταιρία και μάλιστα με έξοδα της ίδιας της OCZ.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο μπράβο στην OCZ για την εγγύηση που παρέχει και ευχόμαστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρίες. Επίσης δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ότι μια τέτοια εγγύηση δε μπορεί παρά να υποδηλώνει τη μεγάλη αυτοπεποίθηση της OCZ σχετικά με την ποιότητα του προϊόντος.
Πράγματι, η OCZ μας έδωσε τα ποσοστά βλαβών των drives της και βλέπουμε ότι παρατηρήθηκε τρομερή αύξηση στην αξιοπιστία των πιο πρόσφατων μοντέλων, η οποία φαίνεται να οφείλεται στη σύμπραξη με την Toshiba και τη χρήση των NAND της τελευταίας.
Συνοδευτικό Λογισμικό - Συμπαγές και λειτουργικό
H OCZ παρέχει ένα πλήρες διαχειριστικό λογισμικό για τα drives της και μάλιστα είναι η μόνη εταιρία που παρέχει εκδόσεις για Windows, Linux και απ' ευθείας Bootable για PC και Mac, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Το λογισμικό αυτό παρέχει όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζεται να εκτελέσετε στον SSD σας. Παραθέτουμε και εξηγούμε τις λειτουργίες του.
Τρέχοντας το λογισμικό ανοίγει η παραπάνω οθόνη και στο οριζόντιο μενού έχουμε επιλεγμένη την καρτέλα "Overview". Στο αριστερό άνω τμήμα της μπορούμε από το drop down μενού να επιλέξουμε οποιοδήποτε drive της OCZ υπάρχει στο σύστημά μας. Drives που δεν είναι της εταιρίας, δεν εμφανίζονται.
Με την επιλογή, βλέπουμε μια πραγματική φωτογραφία του drive από κάτω καθώς και το μοντέλο και το Serial Number του.
Αμέσως πιο κάτω βλέπουμε τις τέσσερις υπο-καρτέλες, με επιλεγμένη την πρώτη, "Dashboard".
Στο δεξί και μεγαλύτερο πλαίσιο έχουμε πέντε modules. Στο module "Capacity" βλέπουμε τη χωρητικότητα του drive καθώς και λεπτομέρειες για το πόση από αυτή είναι ελεύθερη και πόση χρησιμοποιημένη. Στο dropdown που περιέχει το module, μπορούμε να επιλέξουμε αν τα στοιχεία αφορούν όλο το drive ή κάποιο partition.
Στο module "Interface" βλέπουμε το πρωτόκολλο σύνδεσης, που ιδανικά πρέπει να είναι SATA III (6GB/s) και αν είναι ενεργοποιημένο το AHCI. Τα χρώματα των κουκίδων αλλάζουν από πράσινο σε πορτοκαλί ή κόκκινο ανάλογα με τη σοβαρότητα της μη ιδανικής κατάστασης, πράγμα που συμβαίνει γενικά σε διάφορα σημεία σε όλα τα modules και που επεξηγείται σχετικά πατώντας το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?".
Το κυκλάκι με το αγγλικό ερωτηματικό "?" υπάρχει σε όλα τα modules και επεξηγεί λεπτομερώς τη λειτουργία τους καθώς και πιθανές χρωματικές κωδικοποιήσεις που μπορεί να εμπεριέχουν.
Το module "Health" δείχνει με γραφικό τρόπο την Υγεία του drive και το χρώμα του διαγράμματος δηλώνει αν το drive είναι σε καλή κατάσταση (πράσινο), χρίζει πιθανής-μελλοντικής αντικατάστασης (πορτοκαλί), ή άμεσης αντικατάστασης (κόκκινο).
Το module "Updates" δείχνει το τρέχον firmware του drive και αναφέρει αν είναι το τελευταίο που υπάρχει γι αυτό (up to date).
Αν το drive διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας, όπως στην περίπτωση του OCZ Vector 180 που βλέπετε, εμφανίζεται ένα ακόμη module, το "Temperature" που δείχνει με γραφικό τρόπο τη θερμοκρασία του drive.
Στην υπο-καρτέλα "SSD Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για τον επιλεγμένο SSD.
Στην υπο-καρτέλα "System Details" βλέπουμε λεπτομέρειες για το σύστημα πάνω στο οποίο έχουμε τον SSD.
Στην υπο-καρτέλα "SMART" βλέπουμε με πολύ όμορφο και εύληπτο τρόπο, στοιχεία από το S.M.A.R.T. του drive.
Στη συνέχεια περνάμε στις επόμενες καρτέλες.
Η δεύτερη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Tuner" και έχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "SSD Tuner".
Αυτή εμπεριέχει δύο modules, το "Trim", από όπου μπορείτε να δώσετε χειροκίνητα την εντολή για να γίνει Trim στο επιλεγμένο drive, και το "Over Provisioning" από το οποίο μπορείτε να διαθέσετε επιπλέον χώρο για Over Provisioning. Και λέμε "επιπλέον" καθώς όλα τα drives της OCZ διαθέτουν ήδη το 6,25% του χώρου τους για Over Provisioning, κάτι που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε από το module, αλλά μόνο να προσθέσετε κι άλλο.
Η τρίτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Maintenance" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Tools".
Αυτή εμπεριέχει 2 modules, to "Firmware Update" από όπου μέσω του drop down μπορούμε να επιλέξουμε αναβάθμιση του firmware μέσω διαδικτύου, εφ όσον υπάρχει κάποιο νεότερο, ή μέσω αρχείου στον τοπικό μας δίσκο, και το module "Secure Erase" από όπου μπορούμε να επαναφέρουμε το drive σε εργοστασιακή κατάσταση με όλα τα κελιά του άδεια και έτοιμα για εγγραφή.
Η τέταρτη καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Settings" και περιέχει μία και μόνο υπο-καρτέλα, την "Settings".
Αυτή διαθέτει τρία modules. Το πρώτο ονομάζεται "Logging" και μας δίνει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και απενεργοποιήσουμε τα logs του SSD Guru. Το δεύτερο module ονομάζεται "Monitoring" και περιέχει τις επιλογές για να φορτώνεται ή όχι το SSD Guru με την εκκίνηση των windows καθώς και αν θα παραμένει ανοιχτό στο system tray όταν κλείνουμε το GUI του. Τελευταίο module της καρτέλας είναι το "Proxy server" και μας δίνει τη δυνατότητα να ορίσουμε κάποιον proxy server για την επικοινωνία του προγράμματος με το διαδίκτυο.
Η πέμπτη και τελευταία καρτέλα του SSD Guru ονομάζεται "Help" και περιέχει δύο υπο-καρτέλες, την "Help" και την "Bootable SSD Guru".
H "Help" εμπεριέχει δύο modules. Το πρώτο ονομάζεται "Contact OCZ" και περιέχει τα links για το support της OCZ καθώς και για τα Forums της. Το δεύτερο module ονομάζεται "Save support package" και μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα αρχείο με όλα τα δεδομένα που θέλει η OCZ να στείλουμε στο support της όταν επικοινωνούμε μαζί του. Πολύ βολική δυνατότητα που εξυπηρετεί ιδιαίτερα του μη πεπειραμένους χρήστες.
H υπο-καρτέλα "Bootable SSD Guru" μας δίνει τη δυνατότητα αφού κατεβάσουμε την Bootable έκδοση του SSD Guru, να την περάσουμε σε ένα USB Flash Drive το οποίο καθίσταται Bootable. Από εκεί μπορούμε να τρέξουμε απ' ευθείας το διαχειριστικό λογισμικό της OCZ χωρίς τη χρήση των Windows.
Επίσης η Bootable έκδοση του λογισμικού περιέχει έναν internet browser και τη δυνατότητα λήψης screenshot καθώς και τη δυνατότητα να κάνουμε secure erase στους καινούριους OCZ Trion 100, κάτι που δεν είναι ακόμη δυνατόν να γίνει μέσα από την αντίστοιχη έκδοση των Windows.
Παρακάτω σας παραθέτουμε screenshots της Bootable έκδοσης του SSD Guru
Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το λογισμικό της OCZ εκτελεί με απλό και σαφή τρόπο όλες τις λειτουργίες που χρειάζεται κάποιος χρήστης SSD, ενώ το μόνο που θα θέλαμε παραπάνω είναι να περιείχε κάποιον οδηγό για τη βελτίωση των ρυθμίσεων των windows για τη χρήση SSD.
Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;
Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.
Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.
Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.
Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!
Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.
Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τους δύο OCZ Trion 100 χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:
1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.
2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.
3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.
4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.
Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι (με αλφαβητική σειρά), ο AMD R7 240GB, o Corsair Force LX 256GB,ο HyperX Savage 240GB, o Kingston SSDNow V310 960GB, ο OCZ ARC 100 240GB, ο OCZ Vector 180 480GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο Samsung 850 Pro 256GB, και φυσικά, οι πρωταγωνιστές μας, OCZ Trion 100 240GB και OCZ Trion 100 480GB.
Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!
Synthetic Benchmarks σε Κενό Drive - Ξεκινάμε χαλαρά
Ξεκινάμε με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο OCZ Vector 180 απέναντι στους ανταγωνιστές του:
Στις δοκιμασίες αναγνώσεων ο OCZ Trion 100 240GB και ο OCZ Trion 100 480GB έχουν μέτριες επιδόσεις που όμως δεν είναι καθόλου άσχημες για την κατηγορία του drive.
Και στις εγγραφές τα αποτελέσματα είναι αρκετά καλά, με το μεγαλύτερο drive να πλεονεκτεί έναντι του μικρότερου.
Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλότερο σκορ είναι καλύτερο.
Στο Average Read Access οι δύο OCZ Trion 100 εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις.
Στο Average Write Access οι επιδόσεις παραμένουν χαμηλές, με τα spikes του OCZ Trion 100 480GB που είδαμε πριν να προκαλούν εντυπωσιακά υψηλό μέγιστο write access.
Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.
Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο OCZ Trion 100 240GB είχε πολύ καλές επιδόσεις και ο OCZ Trion 100 480GB είχε ακόμη καλύτερες.
Στις δοκιμασίες εγγραφών όμως οι επιδόσεις δεν ήταν και τόσο καλές, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για read oriented drives.
Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις ήταν ανάμικτες. Και τα δύο drives πέτυχαν κορυφαίες επιδόσεις στη δοκιμασία ISO, ενώ στις άλλες δύο δοκιμασίες o OCZ Trion 100 480GB εξακολούθησε να έχει υψηλές επιδόσεις ενώ ο OCZ Trion 100 240GB μέτριες.
Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64.
Και εδώ παρατηρούμε εξαιρετικές επιδόσεις στις σειριακές αναγνώσεις αλλά μέτριες στις δοκιμασίες 4K.
Στις δοκιμασίες σειριακές δοκιμασίες εγγραφών ο OCZ Trion 100 480GB έχει υψηλές επιδόσεις και ο OCZ Trion 100 240GB μέτριες, αλλά στις υπόλοιπες δοκιμασίες και ειδικά στα 4K, και τα δύο drives πέφτουν αρκετά χαμηλότερα, ειδικά ο OCZ Trion 100 240GB.
Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0...
Και εδώ τα drives πάνε εξ ίσου καλά στις αναγνώσεις, μένοντας πάνω από το μέσο όρο, αλλά αρκετά χαμηλά στις εγγραφές, όπου και ξεχωρίζουν αρκετά μεταξύ τους με τον OCZ Trion 100 480GB να έχει όχι καλές αλλά αξιοπρεπείς επιδόσεις ενώ τον OCZ Trion 100 240GB να καταποντίζεται.
Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.
Εδώ και τα 2 drives έχουν εξαιρετικές επιδόσεις στο XP Startup, το App. Loading και το General Usage, ενώ τα πάνε μέτρια στο Virus Scan και το File Write.
Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.
Εδώ βλέπουμε τα δοκιμαζόμενα drives να συμπορεύονται με τον ανταγωνισμό εκτός από τη δοκιμασία Starting Apps όπου οι επιδόσεις τους πέφτουν κάτω από το μέτριο.
Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά των δοκιμών με το PCMark8 όπου και οι δύο OCZ Trion 100 υπολείπονται κάπως του ανταγωνισμού και δεν παίρνουν καλή θέση.
Βλέπουμε λοιπόν μια ξεκάθαρη αναγνωστο-κεντρική νοοτροπία να διαγράφεται για τον OCZ Trion 100 μέσα από τις πρώτες μας δοκιμές. Βλέπουμε επίσης τον OCZ Trion 100 480GB να υπερισχύει του OCZ Trion 100 240GB σε αρκετές δοκιμές. Για να δούμε αν τα πρώτα μας ευρήματα θα επιβεβαιωθούν στη συνέχεια.
Synthetic Benchmarks σε Drive Συστήματος - Δυσκολεύει το πράγμα
Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.
Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.
Η ύπαρξη λειτουργικού συστήματος δεν δυσκόλεψε πολύ τον OCZ Trion 100 480GB που κρατάει μια πολύ καλή θέση, ενώ αντίθετα ο OCZ Trion 100 240GB έπεσε στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι σε TLC υλοποιήσεις που χρησιμοποιούν μέρος της TLC NAND ως SLC ο ελεύθερος χώρος του drive παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις.
Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.
Εδώ ο OCZ Trion 100 480GB έχει πολύ καλή ανταπόκριση ενώ ο OCZ Trion 100 240GB όχι και τόσο.
Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088, όπου και τα δύο drives τα πήγαν πολύ καλά και διαφοροποιήθηκαν μόνο στη δοκιμή 4K όπου ο OCZ Trion 100 480GB είχε πολύ καλές επιδόσεις ενώ ο OCZ Trion 100 240GB, μέτριες.
Στις δοκιμασίες των εγγραφών, οι επιδόσεις και των δύο drives δεν ήταν καλές, με τον OCZ Trion 100 480GB να κρατάει λίγο καλύτερα τα προσχήματα.
Τέλος, στη δοκιμασία των αντιγραφών, στην πρώτη ο OCZ Trion 100 480GB διατηρεί την πρώτη επίδοση ενώ ο OCZ Trion 100 240GB δεν τα πάει και τόσο καλά. Στις υπόλοιπες δύο, και τα δύο drives δεν έχουν καλές επιδόσεις.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64, όπου έχουμε παρόμοια εικόνα με πριν, αλλά ο OCZ Trion 100 480GB ξεχωρίζει περισσότερο από τον OCZ Trion 100 240GB.
Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0, στο οποίο την έκπληξη έκανε ο OCZ Trion 100 480GB χάνοντας μεγάλο μέρος των επιδόσεών του στις εγγραφές και προσεγγίζοντας την κακή επίδοση του OCZ Trion 100 240GB.
Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.
Στο PCMark 05 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος στα drives είχε καταλυτική σημασία και οι επιδόσεις τους έπεσαν κάτω του μέσου όρου σε όλα τα τεστ.
Αντιθέτως, τα PCMark 7 και PCMark 8 δεν επηρεάστηκαν και έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα με πριν.
Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.
Και τα δύο μοντέλα παρουσιάζουν χρόνους αρκετά καλούς, κοντά στο μέσο όρο, με τον OCZ Trion 100 480GB να πλεονεκτεί ελαφρώς.
Βλέπουμε λοιπόν να επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας παρατηρήσεις αλλά και να ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ του OCZ Trion 100 240GB και του OCZ Trion 100 480GB. για να δούμε τι θα γίνει παρακάτω.
IOMeter Steady State Tests - Το ζορίζουμε, αντέχει;
Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον ταλαίπωρο SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.
Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών. Βέβαια οι σημερινοί SSD κάθε άλλο παρά για βαριά εργασία προορίζονται και ως εκ τούτου, όπως ήταν αναμενόμενο, παρατηρούμε χαμηλές επιδόσεις σε όλες τις δοκιμές αυτής της κατηγορίας.
Παρατηρώντας προσεκτικά το παρακάτω διάγραμμα, όπου βλέπουμε τις δύο τελευταίες ώρες του Steady State Test, βλέπουμε ότι ο OCZ Trion 100 480GB έχει λίγο καλύτερο Steady State από τον OCZ Trion 100 240GB αλλά και οι δύο βρίσκονται αρκετά χαμηλά.
Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.
Και εδώ, ως ήταν αναμενόμενο, οι επιδόσεις δεν ήταν καλές και ο OCZ Trion 100 480GB είχε αρκετή διαφορά από τον OCZ Trion 100 240GB.
Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.
Αντί όμως να μαντεύουμε και να ψάχνουμε, σας έχουμε μια καλύτερη πρόταση. Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.
Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;
Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Στην εκκίνηση λοιπόν των windows ο OCZ Trion 100 240GB καταλαμβάνει μία μέτρια θέση ενώ ο OCZ Trion 100 480GB τη δεύτερη καλύτερη από τα 10 drives της δοκιμής.
Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.
Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τους δύο OCZ Trion 100 να έχουν χαμηλές επιδόσεις στην αντιγραφή 4K. Από εκεί και πέρα οι επιδόσεις τους διαφοροποιούνται και ενώ είναι σε όλες τις δοκιμές ιδιαίτερα χαμηλές, ο OCZ Trion 100 480GB τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τον OCZ Trion 100 240GB.
Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store", όπου οι OCZ Trion 100 έχουν μέτρια επίδοση με το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα μοντέλο να πλεονεκτεί ελαφρώς του μικρότερου.
Κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013, πετυχαίνοντας παρόμοιες επιδόσεις με το προηγούμενο τεστ.
Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου τα drives της OCZ παραδοσιακά δεν τα πάνε καλά και ο OCZ Trion 100 δεν είναι εξαίρεση.
Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop. Σε αυτή τη δοκιμασία οι OCZ Trion 100 μετρήθηκαν λίγο κάτω από το μέσο όρο.
Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.
Εδώ οι OCZ Trion 100 είχαν από τις χειρότερες επιδόσεις που έχουμε καταγράψει.
Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013. Εδώ φάνηκε η αδυναμία των OCZ Trion 100 να διατηρήσουν υψηλές ταχύτητες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι επιδόσεις είναι με διαφορά οι χειρότερες που έχουμε δει από SSD, αλλά παραμένουν μακράν καλύτερες από οποιονδήποτε HDD.
Έτσι και με τη σημαντική επιρροή του τελευταίου αυτού τεστ, ο συνολικός χρόνος των πραγματικών δοκιμών διαμορφώνεται ως εξής:
Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μοντέλο χαμηλών επιδόσεων, που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα ακριβότερα μοντέλα με τα οποία συναγωνίζεται. Εξ' άλλου, δε στοχεύει στο να τα ανταγωνιστεί. Ο σαφής του στόχος είναι το να αποτελέσει μια οικονομική λύση αντικατάστασης του HDD όσων δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει την τεχνολογία των SSD.
Βλέπουμε ακόμη μια σημαντική διαφορά σε επιδόσεις μεταξύ του OCZ Trion 100 240GB και του OCZ Trion 100 480GB με το μεγαλύτερο μοντέλο να έχει το σαφές προβάδισμα. Είναι ξεκάθαρο ότι το μεγαλύτερο μοντέλο μπορεί να διατηρήσει υψηλές επιδόσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν χρειαστεί να "ηρεμήσει" για να ανακτήσει τις επιδόσεις του και έτσι πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις σε κάποιες δοκιμασίες που διαρκούν περισσότερο.
Ας πάμε στην τελευταία σελίδα να κάνουμε τον απολογισμό.
Συμπεράσματα και Βαθμολογία - Το δια ταύτα
Είναι σαφές πλέον ότι ο OCZ Trion 100 είναι ακριβώς αυτό που λέει η OCZ. Ένας Value SSD με στόχο το κοινό που δεν έχει κάνει ακόμη τη μετάβαση από τον παραδοσιακό, αργό σκληρό δίσκο.
Οι επιδόσεις που έχει είναι πολύ καλές, κυρίως όσον αφορά την ανάγνωση, αλλά οι επιδόσεις των εγγραφών είναι περισσότερο προς το μέτριο και για μικρά χρονικά διαστήματα κάθε φορά. Αν το drive ζοριστεί για λίγο παραπάνω χρόνο στις εγγραφές, οι επιδόσεις του εκεί γίνονται πολύ κακές.
Θα μου πείτε, αυτό πειράζει; Και αν ναι, πόσο; Ο μόνος που θα ενοχληθεί από αυτό, είναι κάποιος που δε γνωρίζει τι αγοράζει και περιμένει τις καλύτερες επιδόσεις υπό τις χειρότερες συνθήκες και με την καλύτερη τιμή. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Αντιθέτως, ο συνειδητοποιημένος και ενημερωμένος καταναλωτής, που θα προτιμήσει τον OCZ Trion 100 για τη χρήση για την οποία προορίζεται, δηλαδή μια read-heavy και write-light ερασιτεχνική, οικιακή χρήση, θα ενθουσιαστεί από τις εξαιρετικές επιδόσεις που μπορεί να προσφέρει το drive, με τόσο χαμηλή τιμή αγοράς.
Παρατηρήθηκε ακόμη μια σημαντική διαφορά στις επιδόσεις μεταξύ του OCZ Trion 100 240GB και του OCZ Trion 100 480GB. Αυτή δεν οφείλεται παρά μόνο στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο drive έχει μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος, δηλαδή λόγω της μεγαλύτερης χωρητικότητας TLC NAND που χρησιμοποιεί σαν SLC μπορεί να διατηρήσει τις υψηλές του επιδόσεις για περισσότερο χρόνο. Γι αυτό όσο πιο σύντομο είναι ένα τεστ, τόσο ποιο όμοιες είναι οι επιδόσεις των δύο drives ενώ όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο διαφέρουν οι επιδόσεις.
Θυμίζουμε ότι το drive δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει μιας και σήμερα παρουσιάζεται αλλά οι προτεινόμενες τιμές για την Ελλάδα είναι στα 94.99 ευρώ για τον OCZ Trion 100 240GB και στα 189.99 ευρώ για τον OCZ Trion 100 480GB. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εξ αρχής δηλαδή και ειδικά αφού σίγουρα θα πέσουν λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του μοντέλου.
Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του OCZ Trion 100:
Πλεονεκτήματα
+ Αρκετά καλές επιδόσεις σε ελαφριές εργασίες
+ Πολύ ανταγωνιστική τιμή
+ Η καλύτερη εγγύηση που έχουμε δει, η ShieldPlus
+ Πλήρες και ευχάριστο διαχειριστικό λογισμικό
+ Διαχειριστικό λογισμικό για Windows, Linux και Bootable για PC και Mac
+ Υποστήριξη DevSleep
Μειονεκτήματα
- Κακές επιδόσεις σε βαρύτερη χρήση, ειδικά στις εγγραφές
- Καμία υποστήριξη για encryption
Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του OCZ Trion 100 είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Πολύμερος Αχανιώτης 9/7/2015
- 14
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now