Jump to content



  • OCZ-Toshiba Vertex 460 240 GB


    icon_OCZ_new.png

    Η εξαγορά της OCZ (OCZ Storage Solutions πλέον) από την Toshiba είναι πια γεγονός, αλλά λίγο πριν γίνει αυτή η OCZ σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι ακόμη ζωντανή παρουσίασε τον Vertex 460. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το συγκεκριμένο προϊόν είναι στην ουσία ένας Vector 150 με διαφορετικά αυτοκόλλητα αλλά από ότι φαίνεται ήθελαν απελπισμένα να παρουσιάσουν κάτι νέο, τουλάχιστον στα χαρτιά και να δείξουν καλό πρόσωπο στο μελλοντικό τους ιδιοκτήτη. Οι Vertex 460 έρχονται σε τρεις χωρητικότητες (120, 240 και 480 GB) και το μοντέλο της σημερινής δοκιμής είναι το μεσαίο το οποίο και θα ενδιαφέρει μεγαλύτερη μερίδα χρηστών, μιας και διαθέτει αρκετό χώρο που θα καλύψει ένα ευρύ πεδίο χρήσεων σε λογική τιμή.

     

    Οι καινούριοι Vertex χρησιμοποιούν το γνωστό ελεγκτή Barefoot 3 M10 της OCZ και οι μνήμες που χρησιμοποιούν κατασκευάζονται με βάση τη μέθοδο των 19 νανομέτρων (nm) σε αντίθεση με τους προηγούμενους Vertex 450 που χρησιμοποιούσαν 20 nm μνήμες. Στα χαρτιά τουλάχιστον, όσο κατεβαίνουν τα nm τόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής των flash μνημών αλλά η OCZ εγγυάται πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής τόσο για τους Vertex 460 όσο και για τους Vector 150 που χρησιμοποιούν τις ίδιες μνήμες.

     

    OCA_SSD_models_differences.jpg?m=1390478

     

    Στην ουσία οι καινούριοι Vertex είναι ένας κλώνος των Vector 150 μιας και χρησιμοποιούν ακριβώς τις ίδιες flash μνήμες και στην ουσία η μόνη διαφορά τους εντοπίζεται στον Barefoot ελεγκτή, ο οποίους στους πρώτους είναι χρονισμένος χαμηλότερα , στα 352 MHz, ενώ στους Vector 150 "τρέχει" στα 397 MHz. Βέβαια η ταχύτητα του ελεγκτή δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στις συνηθισμένες διεργασίες του δίσκου παρά μόνο σε πολύ απαιτητικά σενάρια θα υπάρξει κάποια διαφορά (όπως το steady state test για παράδειγμα).

     
    IMG_9938_small.jpg

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Vertex 460 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

    Specifications OCZ Vertex 460
    Model Number
    VTX460-25SAT3-240G
    Capacity 240 GB (223.57 GB after format)
    NAND Components
    19nm Toshiba Multi-Level Cell (MLC) Flash
    TRIM support
    Yes
    Controller
    OCZ Barefoot 3 M10
    Operating Temp 0°C ~ 70°C

    Power Consumption

    2.7W Active, 0.6W Idle
    Weight
    115 g

    Endurance

    Rated for*20GB/day of host writes for 3 years under typical client workloads
    Max Read
    up to 540MB/s

    Max Write

    up to 525MB/s
    Random Write 4KB
    85,000 IOPS

    Maximum 4K Random Write:

    90,000 IOPS
    Form Factor
    2.5 Inch
    Dimensions
    99,7 mm (L) x 69.75 mm (W) x 7 mm (H)
    Warranty
    3 years
    Price
    169.99€ (MSRP)

     

     

    Ο δίσκος χρησιμοποιεί Toshiba MLC ToggleFlash μνήμες κατασκευασμένες με την μέθοδο των 19 nm και οι μέγιστες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής αγγίζουν τα 540 και 525 MB/s αντίστοιχα, δηλαδή είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες του Vertex 450 που αντικαθιστά. Για την ακρίβεια ο τελευταίος είναι λίγο πιο γρήγορος στις εγγραφές και στην πραγματικότητα οι μνήμες που χρησιμοποιεί (Micron 20nm Onfi MLC) είναι όντως ταχύτερες από αυτές του Vertex 460. Για να αντισταθμίσει όμως αυτή τη διαφορά η OCZ πρόσφερε μεγαλύτερο overprovision στους 460 και έτσι η χωρητικότητα του μεσαίου μοντέλου στα χαρτιά είναι 240 GB και όχι 256 GB, που ήταν στον αντίστοιχο Vertex 450.

     

    features.jpg?m=1390478933

     

    Ο ελεγκτής είναι ο γνωστός της OCZ και ελπίζουμε τώρα με την εξαγορά να βρουν τα αναγκαία κεφάλαια για να τον αναπτύξουν ακόμη περισσότερο, διότι εδώ και αρκετό καιρό τον χρησιμοποιούν σε όλα τα προϊόντα τους και πιστεύουμε ότι είναι καιρός για κάτι διαφορετικό και καλύτερο φυσικά.

     

    IMG_9923_small.jpgIMG_9924_small.jpgIMG_9929_small.jpgIMG_9928_small.jpg

     

    Η μικρή συσκευασία μέσα στην οποία περιέχεται ο δίσκος. Στο πίσω μέρος βρίσκουμε μερικές λεπτομέρειες σχετικές με το προϊόν.

     

    IMG_9930_small.jpgIMG_9931_small.jpgIMG_9932_small.jpgIMG_9933_small.jpg

     

    Στα ενδότερα της συσκευασίας εκτός από το δίσκο βρίσκουμε και το γνωστό αυτοκόλλητο "I love my SSD". Επίσης η OCZ παρέχει ένα adaptor για την τοποθέτηση του δίσκου σε φατνίο 3.5" και δίνει και ένα licence για τη γνωστή σουίτα cloning/back-up της Acronis, που θεωρείται κορυφαία στην κατηγορία της.

     

    IMG_9936_small.jpgIMG_9937_small.jpgIMG_9940_small.jpgIMG_9941_small.jpg

     

    Και μερικές φωτογραφίες από τον σταρ της σημερινής δοκιμής.

     

    Στα ενδότερα του Vertex 460

     

    IMG_9946_small.jpgIMG_9948_small.jpgIMG_9951_small.jpg

     

    Συνολικά 16 Toshiba TH58TEG7DDJBA4C flash chips (19 nm) φιλοξενούνται στο PCB του Vertex 460 και ακριβώς τα ίδια χρησιμοποιεί και ο Vector 150, απλά σε αυτόν υποτίθεται ότι είναι καλύτερα επιλεγμένα για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που έχει στα χαρτιά. Δίπλα στον ελεγκτή, Barefoot M10, υπάρχει ακόμη ένα DRAM chip της Micron (D9LGK, 2GBit, DDR3-1333 CL9) που του παρέχει την απαραίτητη μνήμη λειτουργίας και ένα δεύτερο που χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό βρίσκεται στην πίσω ακριβώς πλευρά της πλακέτας. Ο Vector 150 χρησιμοποιεί εδώ δύο Micron D9PFJ τα οποία είναι χρονισμένα στα 1600 MHz αλλά με CL11.

     

    IMG_9952_small.jpgIMG_9954_small.jpg

     

    Tα υπόλοιπα 8 Toshiba flash chips βρίσκονται στην πίσω πλευρά της πλακέτας μαζί με το δεύτερο RAM module που καλύπτει τις ανάγκες του ελεγκτή. Εδώ βρίσκουμε και ένα TPS652510 IC το οποίο περιέχει τρεις DC-DC converters που παράγουν τις απαραίτητες τάσεις, για τα επιμέρους κυκλώματα του SSD. Το ίδιο ακριβώς IC βρήκαμε και στον Vertex 450 καθώς και τον Vector 150.

     

    Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

     

    Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

     

    Test System Specifications
    CPU
    Intel® Core™ i7-2500K Processor
    (6M Cache, 3.30 GHz)
    Mainboard
    Asrock Z77 Extreme4
    RAM
    2*4GB DDR3 1600 MHZ
    VGA
    HIS 6870
    Secondary HDD
    Seagate ST3500320AS
    DVD-RW
    Lite-ON LH-20A1S
    PSU
    Seasonic Fanless X-460
    CPU Cooler
    Thermalright SilverArrow SB-E
    Λειτουργικό σύστημα
    Windows 7 SP1 X64
    Drivers
    SATA: Intel AHCI

     

    Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους. Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ.

     

    Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. Τώρα η μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπο δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου.

     

    Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

     

    Pegasus1.jpgPegasus2.jpgPegasus3.jpg

     

    O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

     

     

    Custom Test Descriptions
    Windows 7 Start up Time
    Στο συγκεκριμένο τεστ καταγράφεται ο χρόνος που θέλει το λειτουργικό για να εκκινήσει και πιο συγκεκριμένα το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που έχει "φορτώσει" ο kernel μέχρι να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα αυτόματης εκκίνησης (start up programs). Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα ακριβής μιας και το API των Windows παρέχει έναν internal timer που παρέχει αυτή την πληροφορία και το πρόγραμμα ενημερώνεται από το συγκεκριμένο timer.*
    ISO File Copy Γίνεται η αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου από ένα folder σε ένα άλλο στον ίδιο δίσκο και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αντιγραφής. Το μέγεθος του αρχείου είναι 3.1GB.
    Winrar Decompression
    Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για να αποσυμπιεστεί ένα διπλά συμπιεσμένο αρχείο (linux-3.2.9.tar.bz2).
    Antivirus scan
    Ο χρόνος που χρειάζεται το Avira για να ελέγξει το system32 folder, εξετάζοντας όλα τα αρχεία και ψάχνοντας ακόμη και τα συμπιεσμένα.*
    Folder Backup Time
    Καταγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα πλήρες backup ενός folder με 8,46 GB μέγεθος που περιέχει πλήθος αρχείων, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή VBackup.
    Photoshop Start Up Time Εδώ καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του photoshop CS5, άνοιγμα μιας μεγάλης RAW format φωτογραφίας και μετέπειτα κλείσιμο της φωτογραφίας και του ίδιου του photoshop.

    Photoshop Image Processing

    Άνοιγμα στο CS5 δέκα φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης σε RAW format. Στη συνέχεια τρέχει ένα απαιτητικό action σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, σώσιμο της κάθε φωτογραφίας και κλείσιμο στο τέλος του photoshop. Καταγράφεται ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για όλα τα παραπάνω.
    Office Startup - Processing
    Άνοιγμα δύο μεγάλων (58MB) docx αρχείων με πίνακες, γραφικά κτλ. και στη συνέχεια σώσιμο αυτών σε μορφή doc. Ταυτόχρονα αναπαράγεται ένα υπερ-υψηλής ανάλυσης M2TS αρχείο με 90mbps bitrate το οποίο είναι αποθηκευμένο φυσικά στον προς δοκιμή δίσκο.*

    Software Compilation

    Γίνεται compile ενός πολύ μεγάλου open source C# .NET project και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία του release build.
    Software installation
    Εκτελείται το installation του Visual Studio 2010 (C# and Image Library, 2.5GB total size).

     

    Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune. Για τελευταίο αφήσαμε το Steady State Performance τεστ όπου και γράφουμε συνεχώς τυχαία δεδομένα στο δίσκο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα—δώδεκα ώρες—έτσι ώστε να φτάσουμε τον ελεγκτή του SSD στα όρια του και να μετρήσουμε/δούμε την απόδοση του κάτω από τις χειρότερες δυνατές συνθήκες. Εδώ να τονίσουμε ότι στο συγκεκριμένο τεστ γράφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου έτσι ώστε να εκμηδενίσουμε τα αποθέματα μνήμης που έχει στη διάθεση του ο ελεγκτής, για να αυξήσει την ταχύτητα εγγραφής δεδομένων.

     

    Επίσης το Steady Performance τεστ δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας ενός SSD που είναι εγκατεστημένος σε ένα κοινό σύστημα, μιας και οι περισσότεροι χρήστες γράφουν δεδομένα για μικρά χρονικά διαστήματα στους δίσκους τους (π.χ. κατά την εγκατάσταση προγραμμάτων) και κυρίως διαβάζουν δεδομένα από αυτούς. Απλά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο τεστ στη μεθοδολογία μας για ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και μόνο και επειδή είμαστε από τη φύση μας πολύ περίεργοι και ανήσυχοι.

     

    Synthetic Benchmarks

     

    AIDA64.jpgAnvil.jpgAS_SSD_Copy.jpgHD_Tune.jpgCDM_read.jpgCDM_write.jpgPCMark05.jpgPCMark_Vantage.jpgPCMark07.jpg

     

    Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

     

    pegasus_Win_startup.jpgpegasus_winrar_decompress.jpgpegasus_ISO_copy_time.jpgpegasus_ISO_copy_speed.jpgpegasus_Avira_scan.jpgpegasus_Win_backup.jpgpegasus_PS_startup.jpgpegasus_PS_action.jpgpegasus_Office2010_action.jpgpegasus_Soft_comp.jpgpegasus_VS2010_install.jpg

     

    Steady State Performance

     

     

    Steady_Performance.jpg
     

    Ακολουθεί ένα γράφημα που δείχνει καλύτερα την απόδοση των δίσκων κατά τα τελευταία 60 λεπτά του steady perforarmance test.

     

    Steady_Performance_last_60_min.jpg

     

    Όπως περιμέναμε, η απόδοση του Vertex 460 είναι παραπλήσια με αυτή του αντίστοιχου Vector 150, με τη μικρή διαφορά μεταξύ τους να οφείλεται στο χαμηλότερα χρονισμένο ελεγκτή του πρώτου.

     

    [BREAK=Συγκεντρωτικά Γραφήματα]

     

    Relative_Performance.jpg

     

    O Vertex 460 καταφέρνει και ξεπερνά οριακά τον αντίστοιχο Vertex 450 και βρίσκεται λίγο πιο πίσω από τον Vector 150, κάτι λογικό μιας και ο τελευταίος μπορεί να χρησιμοποιεί ακριβώς τα ίδια εξαρτήματα αλλά ο ελεγκτής του "τρέχει" σε υψηλότερη συχνότητα.

     

    Price_Per_GB.jpg

     

    Με τις τρέχουσες τιμές ο καινούριος Vertex έχει πιο καλό λόγο τιμής ανά GB σε σχέση με τον προκάτοχο του. Βέβαια μιας και δεν έχει φτάσει ακόμη στα Ελληνικά μαγαζιά χρησιμοποιήσαμε αναγκαστικά την προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης, η οποία μπορεί και να μην ισχύσει στην Ελληνική αγορά (μπορεί να πωλείται ακριβότερα δηλαδή εδώ). Σε λίγο καιρό θα μάθουμε τι θα ισχύσει τελικά.

     

    Συμπεράσματα

    Vertex_460_logo.jpg?m=1390478940

     

    Κατά την προσωπική μου άποψη η OCZ-Toshiba θέλησε να ξεφορτωθεί τον παλιότερο Vertex 450 από την γκάμα των προϊόντων της, μιας και αυτός χρησιμοποιούσε μνήμες της ανταγωνίστριας Micron και έτσι επίσπευσε το διάδοχο του, που εξοπλίζεται φυσικά με μνήμες Toshiba. Ο καινούριος Vertex, όπως και ο προκάτοχος του, είναι ένας πολύ γρήγορος και αξιόπιστος δίσκος και δείχνει ξεκάθαρα την ωριμότητα του Barefoot ελεγκτή. Από πλευράς επιδόσεων καταφέρνει και βρίσκεται περίπου στο μέσον, μεταξύ των Vertex 450 και Vector 150 και για την ακρίβεια η μικρή του διαφορά από τον τελευταίο πιστεύω ότι θα δημιουργήσει έντονο εσωτερικό ανταγωνισμό.

     

    Βέβαια οι μνήμες του Vector 150 είναι ειδικής διαλογής για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έναντι του Vertex 460, τουλάχιστον στα χαρτιά. Μιας και η εξαγορά της OCZ από την Toshiba είναι πλέον γεγονός και η εταιρία λειτουργεί πλέον κανονικά κάτω από τη σκεπή της τελευταίας είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι θα φέρει το μέλλον. Δεδομένου πάντως ότι η Toshiba είναι ένας γίγαντας με τρομερή τεχνογνωσία και πόρους στις NAND μνήμες και λαμβάνοντας υπόψιν και την τεράστια εμπειρία της OCZ στην κατασκευή SSDs προσωπικά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό, μιας και θα μπορέσει επιτέλους η OCZ να ανταγωνιστεί στα ίσα αντιπάλους του μεγέθους της Samsung και της Crucial.

     

    Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε μερικούς μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο. Στο ενδιάμεσο ο Vertex 460 είναι ένας πολύ καλός SSD και από τη στιγμή που η OCZ θα συνεχίσει την πορεία της στο χώρο μπορεί άνετα κάποιος να επενδύσει σε αυτόν, μιας και θα έχει υποστήριξη σε περίπτωση που τη χρειαστεί βέβαια.

     

    O Vertex 460 της OCZ Storage Solutions έχει ως προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης τα 170€ (λογικά συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Υψηλές επιδόσεις
    • Υποστήριξη TRIM
    • Μεγάλη διάρκεια ζωής (σύμφωνα με την OCZ)
    • 7 mm πάχος (συμβατός με ultrabooks)
    • Στο πακέτο περιλαμβάνεται κωδικός ενεργοποίησης για το λογισμικό κλωνοποίησης της Acronis, το οποίο επιτρέπει την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά δεδομένων από τον παλιό σας δίσκο καθώς και αντάπτορα για την τοποθέτηση σε φατνίο 3.5"
    • Πολύ καλές επιδόσεις στο Steady State Performance test

    Μειονεκτήματα

    • Πολύ μικρή η διαφορά σε επιδόσεις σε σχέση με τον Vertex 450 και κατά 15 GB λιγότερος χώρος αποθήκευσης

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Vertex 460 240 GB είναι:

     

    Vertex_460.png

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την OCZ για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.