Jump to content



  • Corsair Force Series MP400 4TB NVME SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Ως Reviewer είμαι υποχρεωμένος να μελετάω και να παρουσιάζω αμερόληπτα όλα τα προϊόντα που φτάνουν στον πάγκο των δοκιμών του TheLab.gr. Αλλά ως επαγγελματίας στο χώρο του IT και ως enthousiast, δεν μπορώ παρά να βλέπω με μια γερή δόση σκεπτικισμού την έκρηξη που βιώνουμε τελευταία στις χωρητικότητες των consumer grade SSD, καθώς η αύξηση αυτή δεν ήρθε μόνη, αλλά ως φυσικό επακόλουθο της χρήσης από τις κατασκευάστριες εταιρίες, μνημών NAND με μεγαλύτερη μεν χωρητικότητα αλλά με χαμηλότερες ταχύτητες και μικρότερη διάρκεια ζωής.

     

    Η πιο πρόσφατη σχετική εξέλιξη στις NAND ακούει στο όνομα QLC και επιτρέπει την αποθήκευση 4bit δεδομένων σε κάθε κελί. Τέτοιες ακριβώς είναι και οι NAND του SSD που βρέθηκε σήμερα στον πάγκο μου, του Corsair Force Series MP400, επιτρέποντας στην κατασκευάστρια εταιρία να διαθέσει στην αγορά μοντέλα του 1, 2, 4 και 8ΤΒ!

     

    large.-base-mp400-config-Gallery-MP400-16.png

     

    Το μοντέλο που θα δούμε σήμερα είναι ο Corsair Force Series MP400 4TB. Η χωρητικότητα των 4TB στο τόσο μικρό form factor του Μ.2 2280 είναι πραγματικά εντυπωσιακή, πόσο δε μάλλον με ταχύτητες SSD! Μένει να δούμε αν η χρήση 3D QLC NAND έφερε το κόστος σε εφικτά επίπεδα χωρίς υπερβολικές επιπτώσεις στην ταχύτητα και μακροζωία του drive. 

     

     

    Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
     

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκινήσουμε με τη συσκευασία, η οποία κινείται στα γνωστά χρώματα της εταιρίας και παρέχει τις συνηθισμένες πληροφορίες καθώς και μια φωτογραφία του προϊόντος.

     

    Όπως μας ενημερώνει η πίσω όψη, το drive κατασκευάζεται στην Taiwan και οι επιδόσεις του διαφέρουν ανάλογα με τη χωρητικότητα. Το εμπρός μέρος μας λέει ότι για την εν λόγω χωρητικότητα των 4TB, μπορούμε να περιμένουμε ανάγνωση με σειριακή ταχύτητα έως 3480MB/s και 610000 IOPS στην τυχαία προσπέλαση αρχείων 4Κ. Όσον αφορά τις εγγραφές, οι αντίστοιχες επιδόσεις είναι 3000MB/s και 710000 IOPS.

     

    large_01.jpg large_02.jpg

     

    Εντός της συσκευασίας βρίσκουμε το τυπικό και αχρείαστο Manual με οδηγίες εγκατάστασης και το drive, προστατευμένο σε διάφανο πλαστικό.

     

    large_03.jpg

     

    large_04.jpg large_05.jpg

     

    Το drive χρησιμοποιεί μαύρο PCB και ένα μαύρο αυτοκόλλητο, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά όμορφο. Στο πίσω μέρος φέρει αυτοκόλλητο με το ακριβές μοντέλο (χωρητικότητα) και τις απαραίτητες πληροφορίες και πιστοποιήσεις.

     

    large_06.jpg large_08.jpg

     

    Καθώς μιλάμε για χωρητικότητα 4TB, το PCB είναι πυκνοκατοικημένο και φέρει 4 NAND και 1 cache RAM σε κάθε πλευρά - σύνολο 8 NAND και 2 cache RAM -, ενώ ο Controller βρίσκεται στην επάνω πλευρά, όπου επίσης βρίσκεται και το chip που κάνει τη διαχείριση ισχύος του drive.

     

    large_07.jpg large_08.jpg

     

    Ο Controller είναι ο Phison PS5012-E12S ο οποίος υποστηρίζει συνολικές χωρητικότητες από 256GB έως 8TB και χρήση TLC και QLC NAND. Το  πρωτόκολλο επικοινωνίας που υποστηρίζει είναι το PCIe 3.0 και χρησιμοποιεί 4 lanes (x4). Στην περίπτωση του Corsair Force Series MP400 4TB  που χρησιμοποιεί QLC NAND συνολικής χωρητικότητας 4TB, η θεωρητική μέγιστη σειριακή ταχύτητα ανάγνωσης φτάνει τα 3400MB/s, ενώ η σειριακή ταχύτητα εγγραφής τα 3000MB/s. Όσον αφορά τις επιδόσεις σε τυχαία προσπέλαση αρχείων 4K, η θεωρητική μέγιστη επίδοση ανάγνωσης είναι τα 480K IOPS και η αντίστοιχη εγγραφής τα 680k IOPS.

     

    Οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν ότι η Corsair δηλώνει επιδόσεις που δεν μπορεί να φτάσει ο Controller. Μένει να δούμε αν η εταιρία χρησιμοποιεί κάποια ειδική έκδοση Controller ή firmware ή απλά υπερεκτιμά τις δυνατότητες του drive.

     

    Ο Controller της Phison διαθέτει πληθώρα προχωρημένων λειτουργιών, όπως End-To-End Data Protection, κρυπτογράφηση Pyrite/OPAL και Thermal Monitoring.

     

    Λεπτομέρειες για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε στο Datasheet του Phison PS5012-E12S.

     

    large_09.jpg

     

    Η NAND που χρησιμοποιεί ο Corsair Force Series MP400 4TB αποτελείται από 8 chip της Micron με κωδικό IA7HG66AWA, τα οποία είναι τύπου 3D QLC 96 επιπέδων και χωρητικότητας 512MB έκαστο.

     

    large_10.jpg

     

    Η μνήμη cache αποτελείται από 2 chip της Nanya, με κωδικό NT5CC256M16ER-EK. Πρόκειται για μνήμη RAM τύπου DDR3 και χρονισμού 1866MHz, ενώ η χωρητικότητα του κάθε chip είναι 4Gb. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική cache του drive είναι 8Gb, δηλαδή 1GB, όχι ιδιαίτερα μεγάλη για ένα drive των 4TB.

     

    large_11.jpg

     

    Η διαχείριση της ισχύος του drive γίνεται από το chip με κωδικό PS6102-22 της Phison.

     

    large_12.jpg

     

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair Force Series MP400 4TB, ακριβώς όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Corsair, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    large.Specs.png

     

    Οι επιδόσεις που υπόσχεται το drive ξεπερνούν τις προδιαγραφές του Controller που διαθέτει, και ως εκ τούτου, παραμένω σκεπτικός για το αν τις επιτυγχάνει. Η αντοχή που υπόσχεται η Corsair φτάνει τα 800ΤΒ εγγραφών, κάτι που δείχνει τη μικρότερη αντοχή του drive στις εγγραφές από υλοποιήσεις που κάνουν χρήση TLC NAND, καθώς ο μισής χωρητικότητας Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB υπόσχεται την κατά πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε εγγραφές των 3600TB.

     

    Το προτεινόμενο κόστος για τον Corsair Force Series MP400 4TB από την κατασκευάστρια εταιρία ανέρχεται στα €649.99, ενώ η χαμηλότερη τιμή στην Ελληνική αγορά είναι στα €571.40 μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών. Το drive συνοδεύεται από 5ετή εγγύηση.

     

     

    Συνοδευτικό Λογισμικό

     

    Το λογισμικό που συνοδεύει τους SSDs της Corsair, ονομάζεται Corsair SSD Toolbox. Σε αντίθεση με την εξαιρετική δουλειά πού έχει κάνει η Corsair με το iCue, το Corsair SSD Toolbox έχει μείνει χωρίς ουσιαστική εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που είναι άμεσα εμφανές από το ξεπερασμένο αισθητικά interface του.

     

    Εν τούτοις, είναι εύκολο στη χρήση, απλό στη λειτουργία και παρέχει ουσιαστικά όλες τις απαραίτητες λειτουργίες.

     

    Η πλοήγηση γίνεται από το κάθετο μενού στα αριστερά και περιλαμβάνει 6 καρτέλες.

     

    Στην πρώτη, που ονομάζεται Drive Information (πληροφορίες για το drive), βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε συνδεδεμένου drive και, εφ' όσον αυτό υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, μπορούμε να κάνουμε και Firmware Update.

     

    large.Toolbox01.PNG

     

    Ο έλεγχος του firmware είναι άμεσος και online, απλοποιώντας τη διαδικασία και ελαχιστοποιώντας πιθανά λάθη του χρήστη.

     

    large.Toolbox02.PNG

     

    Η δεύτερη καρτέλα που ονομάζεται Overprovision αφορά το manual Over Provisioning, κάτι που δεν υποστηρίζεται από τον Corsair Force Series MP400 4TB.

     

    large.Toolbox03.PNG

     

    Η τρίτη καρτέλα, S.M.A.R.T. Status (κατάσταση του S.M.A.R.T.) μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του drive, όπως την υγεία του και το σύνολο των αναγνώσεων και εγγραφών που έχει συνολικά πραγματοποιήσει.

     

    Σε αυτήν την καρτέλα θα προτιμούσαμε σαφώς μια πιο εύληπτη παρουσίαση για τον μη ειδικό χρήστη και όχι μια ξερή παρουσίαση των περιεχομένων του S.M.A.R.T. table.

     

    large.Toolbox04.PNG

     

    large.Toolbox05.PNG

     

    Η τέταρτη καρτέλα λέγεται Disk Clone (κλωνοποίηση δίσκου) και περιέχει ένα απλό αλλά βολικό Disk Cloning εργαλείο.

     

    large.Toolbox06.PNG

     

    Η πέμπτη καρτέλα που ονομάζεται Optimize (βελτιστοποίηση), περιέχει την εντολή ενεργοποίησης του TRIM, κάτι που στον Corsair Force Series MP400 4TB ελέγχεται από τα Windows και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά βούληση από το χρήστη.

     

    large.Toolbox07.PNG

     

    Η έκτη και τελευταία καρτέλα με το όνομα Secure Wipe (ασφαλής καθαρισμός) περιέχει ένα εργαλείο ασφαλούς διαγραφής των περιεχομένων του drive, με τρόπο ώστε η επαναφορά τους να  είναι αδύνατη.

     

    large.Toolbox08.PNG

     

    Τα 3 εικονίδια πάνω αριστερά, κάτω από το σήμα της Corsair, αφορούν τη λειτουργία βοήθειας, που εξηγεί κάποιες λειτουργίες του προγράμματος, τις πληροφορίες της έκδοσης του προγράμματος και την ανανέωση της λίστας των drives.

     

    Οι 3 αυτές λειτουργίες είναι αυτονόητες και δεν έχουμε πολλά να πούμε σχετικά. Η τελευταία έκδοση του Corsair SSD Toolbox είναι η 1.2.5.7.

     

    large.Toolbox09.PNG

     

    large.Toolbox10.PNG

     

    Συνολικά, το Corsair SSD Toolbox κάνει τα βασικά που χρειάζεται, αλλά θα θέλαμε να δούμε μια ανανεωμένη έκδοση, με μοντέρνο interface και μεγαλύτερη φιλικότητα προς το χρήστη.

     

     

    Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία

     

    Το σύστημα πάνω στο οποίο δοκιμάστηκε ο Corsair Force Series MP400 4TB είναι το γνωστό μας benchtable που είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition που παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Καθώς η M.2 υποδοχή της Asrock Z97X Killer υποστηρίζει μόνο PCIe 3.0 2X και όχι 4X, χρησιμοποιήθηκε ένας μετατροπέας PCIe 4X σε M.2.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Παρακάτω βλέπετε τις πλήρεις προδιαγραφές του συστήματος δοκιμών.

     

    large.CPU-Z1.PNG large.CPU-Z2.PNG

     

    large.CPU-Z3.PNG large.CPU-Z4.PNG

     

    large.CPU-Z5.PNG

     

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit.
     

    Οι δοκιμές στις οποίες υποβάλαμε τον  Corsair Force Series MP400 4TB χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:

     

    1. Συνθετικά Benchmarks
    2. Χρήση των Program Traces του PCMark 8 για να δούμε τη συμπεριφορά του drive σε καθημερινή χρήση.
    3. Ανάλυση σε βάθος

     

    Οι επιδόσεις του drive συγκρίθηκαν με τον Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB, τον Corsair Force Series MP510 960GB και τον Samsung 970 EVO 250GB.

     

    Δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο κάποιον Samsung 970 EVO αντίστοιχης χωρητικότητας και καθώς οι επιδόσεις των εγγραφών επηρεάζονται ιδιαιτέρως από το πλήθος των πακέτων NAND και ο Samsung 970 EVO 250GB διαθέτει 2 πακέτα NAND έναντι των 4 των άλλων 2 SSD και των 8 του Corsair Force Series MP400 4TB, αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν στη διεξαγωγή των συμπερασμάτων.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός, βαθμολογία και συμπεράσματα.

     

     

    Benchmarks

     

    Ξεκινάμε με το ATTO. To ATTO είναι το μακράν πιο γενναιόδωρο benchmark όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα ταχύτητας και γι αυτό οι περισσότερες εταιρείες το χρησιμοποιούν για να δηλώσουν τις μέγιστες επιδόσεις σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής των drives τους.

     

    Αυτό που βλέπουμε είναι ότι στις εγγραφές, το drive φτάνει τις υποσχόμενες ταχύτητες, καθώς αυτές είναι και εντός των δυνατοτήτων του Controller. Στις αναγνώσεις όμως, οι επιδόσεις είναι περίπου ίδιες με τις εγγραφές, κάτι που δείχνει ότι το drive δεν επιτυγχάνει ούτε αυτά που υπόσχεται, ούτε καν τις μέγιστες επιδόσεις του Controller.

     

    Σε κάθε περίπτωση, ο Corsair Force Series MP400 4TB δεν τα πήγε καθόλου άσχημα και έπιασε επιδόσεις αντίστοιχες του Corsair Force Series MP510 960GB, ο οποίος χρησιμοποιεί την ταχύτερη και ακριβότερη TLC NAND, όπως και αντίστοιχες του Samsung 970 EVO 250GB, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν ότι ο EVO διαθέτει 2 πακέτα NAND (όπως εξηγήσαμε στη μεθοδολογία) και έτσι είναι εύλογο και αναμενόμενο ο EVO να έχει περίπου τις μισές επιδόσεις στις σειριακές εγγραφές.

     

    large.1474021377_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    large.2092603238_ATTODiskBenchmark3_05.PNG large.722668580_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    1514077881_ATTODiskBenchmark3_05.PNG 1711657988_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    Στο CrystalDiskMark 6.0.2 ο Corsair Force Series MP400 4TB τα πηγαίνει πολύ καλά και μάλιστα σε πολλές μετρήσεις περνάει σε ταχύτητα κάποια drives που χρησιμοποιούν TLC.

     

    large.CrystalDiskMarkRead.png

     

    large.CrystalDiskMarkWrite.png

     

    Τα αποτελέσματα του AS SSD Benchmark λένε την ίδια ιστορία, όπου συνολικά ο Corsair Force Series MP400 4TB πλασάρεται πολύ ανταγωνιστικά μεταξύ των άλλων drives, τα οποία χρησιμοποιούν ταχύτερη NAND.

     

    large.ASSSDRead.png

     

    large.ASSSDWrite.png

     

    large.ASSSDCopy.png

     

    Ως εδώ, τα πράγματα είναι αναμενόμενα, καθώς οι μετρήσεις λαμβάνουν χώρα στο κομμάτι της NAND που ο Corsair Force Series MP400 4TB χρησιμοποιεί σε SLC mode, κάτι που θα εξηγήσουμε παρακάτω, και συνεπώς δε γίνεται αισθητό το μειονέκτημα ταχύτητας που επιφέρει η QLC NAND, έναντι της TLC. Το Anvil's Storage Utilities benchmark είναι όμως πιο απαιτητικό και συνεπώς αρχίζει να φαίνεται αυτό το μειονέκτημα. Θυμίζουμε ότι ο Samsung 970 EVO 250GB υστερεί λόγω του ότι διαθέτει μόνο 2 πακέτα NAND.

     

    large.AnvilsStorageUtilities.png

     

    Εδώ  βλέπουμε πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα του Anvil's Storage Utilities 1.1.0, για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο.

     

    large.1357982552_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    large.938965488_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG large.817147152_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    578061721_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG 1409407693_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    Τα AIDA64 Average Read και Write Access δείχνουν ότι ο Corsair Force Series MP400 4TB έχει καλή ανταπόκριση στις εντολές, αντίστοιχη με αυτή των υπολοίπων drives που δοκιμάστηκαν.

     

    large.AIDA64AverageReadAccess.png

     

    large.AIDA64AverageWriteAccess.png

     

    Τα παραπάνω συμπεράσματα φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα του HD Tune Pro Random Read και Write Access, αν και εδώ η παρουσίαση είναι πιο αναλυτική και φαίνεται ένα υπαρκτό αλλά όχι εμφανές κατά τη χρήση μειονέκτημα του Corsair Force Series MP400 4TB.

     

    large.HDTuneProRandomReadAccess.png

     

    large.HDTuneProRandomWriteAccess.png

     

    Τα συνολικά αποτελέσματα των benchmarks δείχνουν ότι όσο ο Corsair Force Series MP400 4TB δεν πιέζεται τα αποτελέσματά του είναι αντίστοιχα με αυτά των drives που χρησιμοποιούν την ακριβότερη TLC NAND. Ας πάμε να δούμε τι σημαίνει αυτό στον πραγματικό κόσμο.

     

     

    Program Traces - PCMark 8

     

    Το drive benchmark του PCMark 8 χρησιμοποιεί traces χρήσης πραγματικών προγραμμάτων για να προσομοιώσει τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις ενός drive κατά την πραγματική χρήση.

     

    Όπως μας είχαν υποψιάσει τα αποτελέσματα των συνθετικών benchmarks, ο Corsair Force Series MP400 4TB έχει εφάμιλλα αποτελέσματα με τα άλλα drives, όσο το φορτίο είναι ελαφρύ. Όταν οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της μέτρησης Photoshop heavy, η χαμηλότερη εγγενής ταχύτητα της QLC NAND έναντι της TLC, γίνεται εμφανής, χωρίς όμως να είναι και πολύ μεγάλη η διαφορά στις επιδόσεις.

     

    large.PCMark8.png

     

    Πώς όμως λειτουργεί η QLC NAND για να έχει επιδόσεις εφάμιλλες με αυτές ταχύτερων NAND, όταν το φορτίο δεν είναι βαρύ και γιατί όταν το φορτίο γίνεται βαρύ, φαίνεται το μειονέκτημα στην ταχύτητα; Για να το απαντήσουμε αυτό, θα χρειαστεί μια ανάλυση σε μεγαλύτερο βάθος.

     

     

    Ανάλυση σε βάθος

     

    Σε αυτό το τμήμα του review, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιες πιο εξειδικευμένες δοκιμασίες για να δούμε τη συμπεριφορά του drive με περισσότερη λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Benchmark του AIDA64.

     

    Ξεκινάμε με το Linear Read, το οποίο διαβάζει όλη την έκταση της μνήμης NAND του drive και καταγράφει την ταχύτητα σε κάθε σημείο. Η ανάγνωση όλου του drive των 4TB απαίτησε 33 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα και έγινε με μέση ταχύτητα τα 2010,1MB/s. Υπήρξαν κάποιες κορυφές που έφτασαν σε ταχύτητα ανάγνωσης τα 2532,6MB/s αλλά δεν υπήρχαν απότομες πτώσεις και έτσι η ελάχιστη ταχύτητα δεν έπεσε κάτω από τα 1937,4MB/s. 

     

    Στη μέτρηση αυτή βλέπουμε ουσιαστικά την ταχύτητα ανάγνωσης που μπορεί να φτάσει η QLC NAND του drive, καθώς η μνήμη cache δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει ουσιαστικά τις επιδόσεις όταν γίνεται μια συνεχής και τόσο εκτεταμένη ανάγνωση.

     

    Η ταχύτητα ανάγνωσης είναι αναμενόμενη και περίπου 15% πιο αργή από αυτή που είδαμε στην αντίστοιχη δοκιμασία του Corsair Force Series MP510 960GB, ο οποίος χρησιμοποιεί την ταχύτερη TLC NAND.

     

    large.532317466_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    Οι εγγραφές αποκαλύπτουν μια πιο ατυχή ιστορία, τη γνωστή πονεμένη ιστορία όλων των SSD που χρησιμοποιούν QLC ή TLC. Βλέπετε, οι QLC και οι TLC NAND δεν έχουν καλές ταχύτητες εγγραφής. Γι αυτό οι εταιρείες δε διαφημίζουν ποτέ αυτή την ταχύτητα. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν ένα μέρος της QLC ή TLC NAND σε λειτουργία SLC και αυτής την ταχύτητα διαφημίζουν ως ταχύτητα του drive.

     

    Όπα φίλε, μισό λεπτό! Τι είναι αυτό το QLC / TLC και τι είναι το SLC που μας λες; OK, μικρή ανάλυση λοιπόν, για να είμαστε στην ίδια σελίδα. Να με συγχωρήσουν οι γνώστες και τελειομανείς που θα είναι πολύ εκλαϊκευμένη η εξήγηση και οι μη σχετικοί που θα είναι πολύ "επιστημονική", αλλά πρέπει να συναντηθούμε κάπου στη μέση.

     

    Το κάθε κελί μνήμης τύπου NAND, μπορεί να αποθηκεύσει μία ηλεκτρική τάση και να την κρατήσει εκεί. Στην περίπτωση του πρώτου τύπου NAND που χρησιμοποιήθηκε σε SSD, τον τύπο SLC (Single Level Cell) αν υπάρχει ηλεκτρική τάση, αυτό σημαίνει αξία 1 και αν δεν υπάρχει, αξία 0. Αυτό για τον υπολογιστή είναι ένα bit και 8 bits μας κάνουν ένα byte. Στην SLC NAND λοιπόν, κάθε κελί αποθηκεύει 1 bit και ο Controller έχει την πολύ εύκολη δουλειά να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τάση και όχι τάση, πράγμα που γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ακόμη και αν το κελί έχει παλιώσει και φθαρεί. Συνεπώς η SLC NAND είναι πολύ γρήγορη και πολύ ανθεκτική στις εγγραφές που φθείρουν τα κελιά της. Αποθηκεύει όμως 1 μόνο bit ανά κελί. SLC NAND βρίσκαμε μόνο σε Enterprise level SSDs γιατί παρά τα πλεονεκτήματά της, είναι πολύ ακριβή. Και τώρα πλέον, ούτε καν εκεί.

     

    H MLC NAND αποθηκεύει 2 bit σε κάθε κελί. Ναι, αλλά εμείς είπαμε ότι το μόνο που αποθηκεύει ένα κελί NAND είναι μια ηλεκτρική τάση. Πώς λοιπόν μια ηλεκτρική τάση μπορεί να αντιστοιχιστεί σε 2 bit, δηλαδή σε ένα οποιονδήποτε διψήφιο συνδυασμό από 0 και 1; Απλό! Οι συνδυασμοί αυτοί κατά το νόμο των πιθανοτήτων είναι 22 δηλαδή 4 και συγκεκριμένα οι 00, 01, 10, και 11. Αν θεωρήσουμε ότι η απουσία ηλεκτρικής τάσης αντιστοιχεί στο 00, θα χρειαστούμε 3 διαφορετικές ηλεκτρικές τάσεις για να αντιστοιχίσουμε στις υπόλοιπες τιμές. Κάπως έτσι λειτουργεί η MLC. Είναι πλέον προφανές ότι η MLC θα λειτουργεί πιο αργά από την SLC, καθώς ο ελεγκτής θα πρέπει να ξεχωρίσει 4 διαφορετικές καταστάσεις του κάθε κελιού, συμπεριλαμβανομένων 3 διαφορετικών ηλεκτρικών τάσεων. Συνεπώς το σύστημα θα λειτουργεί πιο αργά και επιπλέον θα είναι πιο επιρρεπές στη φθορά των κελιών κατά τις εγγραφές και θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

     

    Η TLC NAND (που χρησιμοποιούν όλοι οι SSD με τους οποίους συγκρίνουμε τον Corsair Force Series MP400 4TB) αποθηκεύει 3 bit σε κάθε κελί. Αυτό σημαίνει 23 δηλαδή 8 διαφορετικούς συνδυασμούς (000, 001, 010, 100, 011, 110, 101, 111). Κατά αναλογία με πριν, έχουμε εκτός από την απουσία τάσης, 7 διαφορετικές τιμές, κάτι που κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά του Controller. Εδώ πλέον οι εγγραφές γίνονται πολύ αργές. Η δε φθορά των κελιών που προκαλείται από τους κύκλους εγγραφών είναι πιο σημαντική και η ζωή των κελιών πιο μικρή.

     

    Η QLC NAND, που χρησιμοποιεί ο Corsair Force Series MP400 4TB, αποθηκεύει 4 bit σε κάθε κελί! Αυτό σημαίνει 24 δηλαδή 16 διαφορετικούς συνδυασμούς (0000, 0001, 0010, 0110, 0100, 0101, 0110, 0111, 1000, 1001, 1010, 1011, 1100, 1101, 1110, 1111). Κατά αναλογία με πριν, έχουμε εκτός από την απουσία τάσης, 15 διαφορετικές τιμές που κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του Controller. Εδώ πλέον οι εγγραφές γίνονται πάρα πολύ αργές. Η φθορά των κελιών που προκαλείται από τους κύκλους εγγραφών είναι ακόμα πιο σημαντική και η ζωή των κελιών πολύ πιο μικρή.

     

    large.mp400_qlc_density.jpg

     

    Για να το αντιμετωπίσουν αυτό οι εταιρείες και να κάνουν τη χρήση QLC (και TLC) NAND μια βιώσιμη λύση για τους SSD, χρησιμοποιούν κάποια τεχνάσματα που βασίζονται σε πολύπλοκους και ισχυρούς ελεγκτές και εξειδικευμένο firmware. Το πιο βασικό τέχνασμα είναι να χρησιμοποιούν ένα μέρος της ελεύθερης QLC (ή TLC) NAND σε λειτουργία SLC, εν είδει cache. Δηλαδή οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην SLC cache σε πραγματικό χρόνο και αργότερα, το drive με την ησυχία του περνάει τα δεδομένα στην πολύ πιο αργή QLC (ή TLC) NAND. 

     

    Φυσικά οι εταιρείες δεν το διαφημίζουν αυτό και ο μέσος χρήστης νομίζει ότι αγοράζει drive με ταχύτητες εγγραφής που μπορεί να πετύχει η NAND του drive όταν λειτουργεί ως SLC cache ενώ η αλήθεια είναι πολύ πιο πικρή. Γι αυτό βλέπουμε τα QLC και TLC drives που είναι πολύ πιο οικονομικά από τα MLC να διαφημίζουν μερικές φορές υψηλότερες ταχύτητες, αυτές της πολύ γρήγορης SLC cache, η οποία όμως όταν τελειώνει κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων εγγραφών, ξαφνικά στέλνει τις επιδόσεις βόλτα και μάλιστα με τα πόδια!

     

    Πόση σημασία έχει αυτό στην πράξη; Μεγάλη κουβέντα και οι απόψεις διίστανται. Σε μια απλή χρήση που βασίζεται κυρίως σε αναγνώσεις και λίγες εγγραφές, τα QLC (και περισσότερο τα TLC) drives τα πάνε σχετικά καλά. Όταν τα πράγματα ζορίζουν και χρειάζονται μεγαλύτερες και συχνότερες εγγραφές που δε δίνουν χρόνο στην SLC cache των QLC και TLC drives να αδειάσει τα δεδομένα της και να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση, ίσως θα ήταν καλύτερη η χρήση ενός SSD με MLC NAND.

     

    Τώρα που ξέρουμε λοιπόν, ας πάμε να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο Corsair Force Series MP400 4TB  στις εγγραφές.

     

    large.1681941504_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

    Βλέπουμε ότι το drive χρησιμοποιεί το 25% του διαθέσιμου χώρου του ως SLC cache και σε αυτή επιτυγχάνει ταχύτητες κοντά στα 2400MB/s. Παρόμοια ταχύτητα είχαμε δει και στο τμήμα που χρησιμοποιούσε ως SLC cache ο Corsair Force Series MP510 960GB, με την ταχύτερη TLC NAND. Η σημαντική διαφορά είναι όταν γεμίζει η SLC cache χωρίς να έχει το χρόνο ο Controller να περάσει τα δεδομένα στην υπόλοιπη QLC NAND. Τότε βλέπουμε μια τεράστια πτώση στην ταχύτητα, η οποία βυθίζεται στα 250MB/s. Αυτό οδήγησε στο να χρειαστούν σχεδόν 3 ώρες για να ολοκληρωθεί η δοκιμασία των εγγραφών σε όλη την έκταση του drive. Για σύγκριση η TLC του Corsair Force Series MP510 960GB έπεφτε στα περίπου στα 1000MB/s όταν γέμιζε η SLC cache.

     

    Για να κάνουμε τα πράγματα ακόμη πιο παράξενα, η ταχύτητα της TLC cache του Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB που είναι ένα πιο γρήγορο PCIe 4.0 drive, επίσης με TLC NAND όπως και ο Corsair Force Series MP510 960GB, έπεφτε περίπου στα 600MB/s. Αυτό μας δείχνει ότι παίζει ρόλο και το μέγεθος των πακέτων της NAND εκτός από το είδος τους.

     

    Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα βγήκε και είναι ότι οι εγγραφές του Corsair Force Series MP400 4TB είναι γρήγορες μόνο όσο υπάρχει διαθέσιμη SLC cache ενώ όταν αυτή είναι γεμάτη και οι εγγραφές γίνονται απ' ευθείας στην QLC NAND, οι ταχύτητες πλησιάζουν επικίνδυνα αυτές των μηχανικών σκληρών δίσκων.

     

    Είναι πρόβλημα αυτό, θα αναρωτηθεί κανείς. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται. Και ναι, οι περισσότεροι ήδη σκέφτονται ότι το 25% ενός drive των 4TB είναι 1 ολάκερο TB, το οποίο δε θα γεμίσει σχεδόν ποτέ μεμιάς, για να στείλει την ταχύτητα των εγγραφών στα τάρταρα. Όμως κάποιος που αγοράζει ένα drive 4TB είναι μάλλον πιθανό ότι θέλει να γράψει δεδομένα σε αυτό, με αποτέλεσμα τα 4TB να μην είναι διαθέσιμα. Καθώς λοιπόν το drive θα γεμίζει, το 25% του ελεύθερου χώρου που θα χρησιμοποιεί ως SLC cache θα είναι όλο και μικρότερο. Συνεπώς, ο κάθε χρήστης πρέπει να σκεφτεί το σενάριο χρήσης του και να αποφασίσει αν χρειάζεται ένα μεγάλο και σχετικά οικονομικό drive (για το μέγεθος και τον τύπο) ή προτιμάει ένα drive που μπορεί να διατηρεί καλύτερα (TLC) ή άριστα (MLC) τις ταχύτητες εγγραφής, ανεξαρτήτως συνθηκών.

     

     

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Corsair Force Series MP400 4TB είναι ένα εντυπωσιακά μεγάλης χωρητικότητας Μ.2 2280 NVME drive που ενσωματώνει έναν σύγχρονο Controller με όλα τα σημαντικά καλούδια, όπως End-To-End Data Protection, κρυπτογράφηση Pyrite/OPAL και Thermal Monitoring. Για να πετύχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα, σε τόσο μικρό μέγεθος και με σχετικά προσιτή τιμή, χρησιμοποιεί QLC NAND, η οποία επιβάλλει κάποιες παραχωρήσεις στην ταχύτητα, ειδικά σε αυτή των εγγραφών, όταν οι εγγραφές μεγάλες και συνεχείς.

     

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ταχύτητα εγγραφής πέφτει σημαντικά και χρήστες που εργάζονται με σχετικά σενάρια χρήσης θα κάνουν καλά να επιλέξουν κάποιο άλλο drive που δε χρησιμοποιεί QLC NAND. Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγεί και η συνολική αντοχή του drive στις εγγραφές, που τοποθετείται από την εταιρία στα 800TBW (θυμίζουμε ότι ο μισής χωρητικότητας Corsair Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB προσφέρεται με 3600TBW).

     

    Για τους χρήστες που θέλουν μεγάλη χωρητικότητα σε μικρό form factor και σχετικά προσιτή τιμή και το σενάριο εργασίας τους δεν είναι εξαιρετικά απαιτητικό όσον αφορά τις εγγραφές, η QLC NAND είναι μονόδρομος και ο Corsair Force Series MP400 4TB δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό, ακόμη και όταν αυτός χρησιμοποιεί την ταχύτερου τύπου TLC NAND.

     

    large.-base-mp400-config-Gallery-MP400-14.png

     

    Βέβαια, όταν λέμε ότι η τιμή είναι προσιτή, μιλάμε πάντα σε σχέση με τη μεγάλη χωρητικότητα και το μικρό form factor που προσφέρει απλόχερα ο Corsair Force Series MP400 4TB. Έτσι, η χαμηλότερη τιμή του Corsair Force Series MP400 4TB στην Ελληνική αγορά είναι τα 571,40 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και μη συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών, τιμή που κρίνεται λογική σε σχέση με αυτά που προσφέρει το προϊόν.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Corsair Force Series MP400 4TB:

     

     

    large.Positive.png

    Πλεονεκτήματα

    + Χωρητικότητα 4TB

    + 5ετής εγγύηση
    + End-to-end data protection

    + Pyrite/OPAL AES 256-bit encryption
    + Μαύρο PCB και ωραίο αυτοκόλλητο

     

    large.Negative.png

    Μειονεκτήματα

    - Οι επιδόσεις που αναφέρονται στη συσκευασία δεν επιτυγχάνονται από το drive

    - QLC NAND

    - 800TBW

    - Χαμηλές ταχύτητες εγγραφών σε σενάριο χρήσης συνεχών και μεγάλων εγγραφών

    - Το συνοδευτικό λογισμικό χρειάζεται ανανέωση

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Corsair Force Series MP400 4TB  είναι:

     

    7.8
    Very Good

       

       

      Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

       

      large.corsair-banner.png

       

      Πολύμερος Αχανιώτης 26/10/2020

      Συντελεστές Review
      Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
      Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
      Editing: TheLab.gr Team
      Αξιολόγηση
      Χαρακτηριστικά:9
      Χρηστικότητα:Select
      Ποιότητα:7
      Επιδόσεις:7
      Γραφικά:Select
      Ήχος:Select
      Gameplay:Select
      Αντοχή στο Χρόνο:Select
      Απόδοση/Τιμή:8
      Editor's ChoiceNo
      Innovation AwardNo
      Design AwardNo
      Value for MoneyNo

      • Like 19

      User Feedback

      Recommended Comments

      There are no comments to display.



      Create an account or sign in to comment

      You need to be a member in order to leave a comment

      Create an account

      Sign up for a new account in our community. It's easy!

      Register a new account

      Sign in

      Already have an account? Sign in here.

      Sign In Now

    ×
    ×
    • Δημιουργία...

    Important Information

    Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.