Jump to content



  • Corsair Force Series™ MP510 960GB M.2 SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των SSD, η σημαντική αναβάθμιση που μπορούν να προσφέρουν στην εμπειρία χρήσης του υπολογιστή, γίνεται όλο και πιο θελκτική. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την καλύτερη εκδοχή τους, που χρησιμοποιεί το ειδικά ανεπτυγμένο πρωτόκολλο επικοινωνίας NVMe, το οποίο προσφέρει ακόμη καλύτερες επιδόσεις.

     

    Η Corsair έκανε πρόσφατα διαθέσιμη τη νέα της πρόταση στην mainstream κατηγορία των consumer NVMe SSDs, τον Corsair Force Series™ MP510 και μας έστειλε το μοντέλο με χωρητικότητα 960GB για να δοκιμάσουμε και να σας το παρουσιάσουμε.

     

    cssd-f240gbmp510_hero.png

     

    Πρόκειται για ένα NVMe SSD drive με form factor M.2 2280 και συνδεσιμότητα PCIe Gen 3.0 x4, που ευελπιστεί να εκθρονίσει τον βασιλιά της κατηγορίας, που ακούει στο όνομα Samsung 970 EVO. 

     

    Θα το καταφέρει; Ακολουθήστε μας στη συνέχεια αυτού του review για να το μάθετε!

     

     

    Από τη Συσκευασία Μέχρι το Πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
     

    Corsair Force Series™ MP510 960GB έρχεται σε ένα χαρτονένιο κουτί, όπου κυριαρχεί το γκρι χρώμα και όπου αναφέρονται κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του και οι πιστοποιήσεις του.


    01.jpg02.jpg

     

    Εντός, βρίσκουμε το μικροσκοπικό φυλλάδιο της εγγύησης, η οποία είναι 5ετής, και...

     

    05.jpg06.jpg

     

    ... το drive, προστατευμένο σε διάφανο, σκληρό υλικό.

     

    07.jpg

     

    Ο Corsair Force Series™ MP510 960GB διαθέτει μαύρο PCB, κάτι που σε συνδυασμό με το όμορφο και λιτό αυτοκόλλητο στην εμφανή του πλευρά, τον κάνει ιδιαίτερα εμφανίσιμο.

     

    08.jpg09.jpg

     

    Κάτω από το αυτοκόλλητο, βρίσκουμε από αριστερά προς τα δεξιά 2 πακέτα NAND, τον Controller και 1 πακέτο μνήμης Cache. Στην άλλη πλευρά του PCB υπάρχουν άλλα 2 πακέτα NAND και άλλο 1 πακέτο μνήμης cache.

     

    11.jpg

     

    Ο Controller είναι ο Phison E12, ο οποίος υποστηρίζει συνολικές χωρητικότητες από 256GB έως 2TB, σειριακή ταχύτητα ανάγνωσης έως 3200MB/s, σειριακή ταχύτητα εγγραφής έως 3000 MB/s και 600K IOPS.

     

    Η θερμοκρασία φυσιολογικής λειτουργίας του, είναι έως 70 βαθμούς Κελσίου. Διαθέτει thermal throttling που εξασφαλίζει την προστασία του και ρίχνει τις επιδόσεις του κατά 50MB/s για κάθε βαθμό Κελσίου πάνω από τους 80.

     

    Ο Controller της Phison διαθέτει πληθώρα προχωρημένων λειτουργιών, όπως προαιρετική απόκρυψη δεδομένων με πρωτόκολλα AES, TCG OPAL και TCG Pyrite. Διαθέτει επίσης προστασία απώλειας δεδομένων αν διακοπεί η τροφοδοσία.

     

    Λεπτομέρειες για όλα αυτά μπορείτε να διαβάσετε στο Datasheet του Phison E12.

     

    13a.jpg

     

    Τα πακέτα NAND αναγράφουν τον κωδικό TABBG55AIV. Πρόκειται για τα Toshiba 64-layer BiCS3 3D TLC NAND με χωρητικότητα 256GB έκαστο.

     

    Εφ' όσον ο Corsair Force Series™ MP510 960GB διαθέτει τέσσερα από αυτά, η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 256GB x 4 = 1024GB. Στον χρήστη είναι διαθέσιμα τα 960GB, συνεπώς τα υπόλοιπα 64GB, 16GB από κάθε πακέτο, χρησιμοποιούνται για Over Provisioning.

     

    13.jpg

     

    Η μνήμη που χρησιμοποιείται ως cache, είναι η SK hynix H5AN4G8NB JR. Πρόκειται για μνήμη τύπου DDR4, χωρητικότητας 512MB ανά πακέτο, ενώ ο κωδικός UH σημαίνει κατά την κατασκευάστρια εταιρεία ότι λειτουργεί σε συχνότητα 2400MHz με χρονισμούς 17-17-17.

     

    Καθώς ο Corsair Force Series™ MP510 960GB φέρει 2 τέτοια πακέτα, αυτό σημαίνει ότι διαθέτει συνολικά 1GB DDR4 στα 2400MHz με χρονισμούς 17-17-17, ως μνήμη cache.

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair Force Series™ MP510 960GB, όπως τα αναφέρει η Corsair στην ιστοσελίδα της, παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specs.png

     

    Είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ο Corsair Force Series™ MP510 960GB καταφέρνει επιδόσεις ανάγνωσης 3480 MB/s που είναι μεγαλύτερες από τις προδιαγραφές του Controller! Συγκεκριμένα, οι προδιαγραφές του Controller δίνουν μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης τα 3000 MB/s όταν χρησιμοποιείται σε υλοποιήσεις με form factor M.2, όπως εδώ, και 3200 MB/s σε U.2 υλοποιήσεις, που επιτρέπουν καλύτερη ψύξη.

     

    Όσον αφορά τις εγγραφές, τα 3000 MB/s που αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα αποτελούν και το ανώτερο όριο των προδιαγραφών του Controller, σε κάθε υλοποίηση.

     

    Η αρκετά υψηλή αντοχή των 1700 TBW συνοδεύεται από 5 χρόνια εγγύηση, όπως και ο άμεσος ανταγωνιστής του Corsair Force Series™ MP510 960GB, ο Samsung 970 EVO.

     

     

    Συνοδευτικό Λογισμικό

     

    Το λογισμικό που συνοδεύει τους SSDs της Corsair, ονομάζεται Corsair SSD Toolbox. Σε αντίθεση με την εξαιρετική δουλειά πού έχει κάνει η Corsair με το iCue, το Corsair SSD Toolbox έχει μείνει χωρίς ουσιαστική εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που είναι άμεσα εμφανές από το ξεπερασμένο αισθητικά interface του.

     

    Εν τούτοις, είναι εύκολο στη χρήση, απλό στη λειτουργία και παρέχει ουσιαστικά όλες τις απαραίτητες λειτουργίες.

     

    Η πλοήγηση γίνεται από το κάθετο μενού στα αριστερά και περιλαμβάνει 6 καρτέλες.

     

    Στην πρώτη, που ονομάζεται Drive Information (πληροφορίες για το drive), βλέπουμε τα βασικά στοιχεία του κάθε συνδεδεμένου drive και, εφ' όσον αυτό υποστηρίζεται από το πρόγραμμα, μπορούμε να κάνουμε και  Firmware Update.

     

    Toolbox01.PNG

     

    Ο έλεγχος του firmware είναι άμεσος, απλός και online, απλοποιώντας τη διαδικασία και ελαχιστοποιώντας πιθανά λάθη του χρήστη.

     

    Toolbox02.PNG

     

    Η δεύτερη καρτέλα που ονομάζεται Overprovision αφορά το manual Over Provisioning, κάτι που δεν υποστηρίζεται από τον Corsair Force Series™ MP510 960GB που έχει προκαθορισμένο Over Provisioning από τον κατασκευαστή.

     

    Toolbox03.PNG

     

    Η τρίτη καρτέλα, S.M.A.R.T. Status (κατάσταση του S.M.A.R.T.) μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του drive, όπως την κατάσταση της υγείας του και το σύνολο των αναγνώσεων και εγγραφών που έχει συνολικά πραγματοποιήσει.

     

    Σε αυτήν την καρτέλα θα προτιμούσαμε σαφώς μια πιο εύληπτη παρουσίαση για τον μη ειδικό χρήστη και όχι μια ξερή παρουσίαση των περιεχομένων του S.M.A.R.T. table.

     

    Toolbox04.PNG

    Toolbox05.PNG

     

    Η τέταρτη καρτέλα λέγεται Disk Clone (κλωνοποίηση δίσκου) και περιέχει ένα απλό αλλά βολικό Disk Cloning εργαλείο.

     

    Toolbox06.PNG

     

    Η πέμπτη καρτέλα που ονομάζεται Optimize (βελτιστοποίηση), περιέχει την εντολή ενεργοποίησης του TRIM, κάτι που στον Corsair Force Series™ MP510 960GB ελέγχεται από τα Windows και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά βούληση από το χρήστη.

     

    Toolbox07.PNG

     

    Η έκτη και τελευταία καρτέλα με το όνομα Secure Wipe (ασφαλής καθαρισμός) περιέχει ένα εργαλείο ασφαλούς διαγραφής των περιεχομένων του drive, με τρόπο ώστε η επαναφορά τους να  είναι αδύνατη.

     

    Toolbox08.PNG

     

    Συνολικά, το Corsair SSD Toolbox κάνει τα βασικά που χρειάζεται, αλλά θα θέλαμε να δούμε μια ανανεωμένη έκδοση, με μοντέρνο interface και μεγαλύτερη φιλικότητα προς το χρήστη.

     

     

    Σύστημα Δοκιμών και Μεθοδολογία
     
    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

     

    Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition που παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX.

    Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit.
     

    large.Sys.jpg.d2c5d84095c299ecb27a42ff57

     

     

    Καθώς η M.2 υποδοχή της μητρικής μας υποστηρίζει μόνο PCIe 2X μόνο και όχι 4Χ που υποστηρίζει ο Corsair Force Series™ MP510 960GB, χρησιμοποιήσαμε έναν αντάπτορα PCIe 4X σε M.2 για να λειτουργήσει το drive που δοκιμάζουμε στην πλήρη του ταχύτητα.

     

    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον Corsair Force Series™ MP510 960GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

     

    1. Συνθετικά Benchmarks
    2. Ανάλυση εις βάθος με χρήση διαγραμμάτων επιδόσεων - όγκου δεδομένων
    3. Χρήση των Program Traces του PCMark 8 για να δούμε τη συμπεριφορά του drive σε καθημερινή χρήση.

     

    Η σύγκριση θα γίνει με τον βασικό του ανταγωνιστή, τον Samsung 970 EVO. Δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο κάποιον Samsung 970 EVO αντίστοιχης χωρητικότητας, οπότε κάναμε τις δοκιμές μας με έναν Samsung 970 EVO 250GB.

     

    Καθώς οι επιδόσεις των εγγραφών επηρεάζονται ιδιαιτέρως από το πλήθος των πακέτων NAND και ο Samsung 970 EVO 250GB διαθέτει 2 πακέτα NAND έναντι των 4 του Corsair Force Series™ MP510 960GB, αυτό θα ληφθεί υπ' όψιν στη διεξαγωγή των συμπερασμάτων.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός, βαθμολογία και συμπεράσματα.

     

     

    Benchmarks

     

    Ξεκινάμε με το ATTO. To ATTO είναι το μακράν πιο γεναιόδωρο benchmark όσον αφορά τα θετικά αποτελέσματα ταχύτητας και γι αυτό όλες οι εταιρείες το χρησιμοποιούν για να δηλώσουν τις μέγιστες επιδόσεις σειριακής ανάγνωσης και εγγραφής των drives τους.

     

    Ο Corsair Force Series™ MP510 960GB έχει πολύ καλές επιδόσεις, εφάμιλλες με αυτές του Samsung 970 EVO 250GB, αν λάβουμε υπ' όψιν ότι ο EVO διαθέτει 2 πακέτα NAND αντί των 4 του Corsair Force Series™ MP510 960GB (όπως εξηγήσαμε στη μεθοδολογία) και έτσι είναι εύλογο και αναμενόμενο ο EVO να έχει περίπου τις μισές επιδόσεις στις σειριακές εγγραφές.

     

    Παρατηρούνται κάποιες μικρές διαφορές στις επιδόσεις σε διάφορα μεγέθη αρχείων, αλλά αυτές είναι πότε υπέρ του ενός drive και πότε υπέρ του άλλου και σε κάθε περίπτωση, όχι σημαντικές.

     

    Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι η ταχύτητα ανάγνωσής του Corsair Force Series™ MP510 960GB σε κάποια σημεία ξεπερνάει τη θεωρητική ανώτατη ταχύτητα ανάγνωσης του Controller για υλοποιήσεις με form factor M.2, σε κανένα σημείο δεν φτάνει την ταχύτητα των 3480MB/s που ισχυρίζεται η Corsair.

     

    1514077881_ATTODiskBenchmark3_05.PNG1711657988_ATTODiskBenchmark3_05.PNG

     

    Αντίστοιχα είναι και τα αποτελέσματα του CrystalDiskMark 6.0.2 με ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των drives μόνο στη σειριακή εγγραφή, κατά τα αναμενόμενα.

     

    CrystalDiskMarkRead.png

     

    CrystalDiskMarkWrite.png

     

    Τα αποτελέσματα του AS SSD Benchmark λένε την ίδια ιστορία, όσον αφορά τις αναγνώσεις και τις εγγραφές. Στις αντιγραφές, πλεονεκτεί πότε το ένα drive και πότε το άλλο, διατηρώντας την έως τώρα συνολική ισοβαθμία.

     

    ASSSDRead.png

     

    ASSSDWrite.png

     

    ASSSDCopy.png

     

    Το Anvil's Storage Utilities benchmark έδωσε το προβάδισμα στον Corsair Force Series™ MP510 960GB, όχι στις εγγραφές όπως θα περιμέναμε, όπου θα ήταν αναμενόμενο και όπου επικράτησε απροσδόκητη ισοβαθμία, αλλά στις αναγνώσεις! Το αποτέλεσμα μας φαίνεται ανεξήγητο αλλά... 

     

    AnvilsStorageUtilities.png

     

    ...αν δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα, θα παρατηρήσουμε μια υπεροχή του Corsair Force Series™ MP510 960GB, όπου υπάρχει χρήση QD, που εξηγεί το αποτέλεσμα.

     

    578061721_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG1409407693_AnvilsStorageUtilities1.1.0.PNG

     

    Τα AIDA64 Average Read και Write Access δείχνουν ένα πλεονέκτημα του Samsung 970 EVO όσον αφορά το latency των αναγνώσεων, γεγονός που φαίνεται να οφείλεται στον εξειδικευμένο NVME driver της Samsung, τον οποίο και είχαμε εγκαταστήσει για τις δοκιμές του drive. Το πλεονέκτημα αυτό δε φαίνεται να εμφανίζεται στις εγγραφές.

     

    AIDA64AverageReadAccess.png

     

    AIDA64AverageWriteAccess.png

     

    Τα παραπάνω συμπεράσματα φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τα αποτελέσματα του HD Tune Pro Random Read και Write Access.

     

    HDTuneProRandomReadAccess.png

     

    HDTuneProRandomWriteAccess.png

     

     

    Ανάλυση σε βάθος

     

    Σε αυτό το τμήμα του review, θα χρησιμοποιήσουμε κάποιες πιο εξειδικευμένες δοκιμασίες για να δούμε τη συμπεριφορά του drive με περισσότερη λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα θα χρησιμοποιήσουμε το Disk Benchmark του AIDA64.

     

    Βλέπουμε ότι η μέση ταχύτατα ανάγνωσης του Corsair Force Series™ MP510 960GB είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από αυτή του Samsung 970 EVO 250GB, αλλά αυτό που φαίνεται να έχει περισσότερη σημασία είναι οι μικρότερες διακυμάνσεις, δείχνοντας ένα ιδιαίτερα σταθερό drive.

     

    1719993717_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

    26916405_AIDA64Engineer5_97.4600LinearRead.PNG

     

    Οι εγγραφές αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική ιστορία, τη γνωστή πονεμένη ιστορία όλων των SSD που χρησιμοποιούν TLC. Βλέπετε, οι TLC NAND δεν έχουν καθόλου καλές ταχύτητες εγγραφής. Γι αυτό οι εταιρείες δε διαφημίζουν ποτέ αυτή την ταχύτητα. Αντιθέτως, χρησιμοποιούν ένα μέρος της TLC NAND σε λειτουργία SLC.

     

    Όπα φίλε, μισό λεπτό! Τι είναι αυτό το TLC και τι είναι το SLC που μας λες; ΟΚ, μικρή ανάλυση λοιπόν, για να είμαστε στην ίδια σελίδα. Να με συγχωρήσουν οι γνώστες και τελειομανείς που θα είναι πολύ εκλαϊκευμένη η εξήγηση και οι μη σχετικοί που θα είναι πολύ "επιστημονική", αλλά πρέπει να συναντηθούμε κάπου στη μέση.

     

    Το κάθε κελί μνήμης τύπου NAND, μπορεί να αποθηκεύσει μία ηλεκτρική τάση και να την κρατήσει εκεί. Στην περίπτωση του πρώτου τύπου NAND που χρησιμοποιήθηκε σε SSD, τον τύπο SLC (Single Level Cell) αν υπάρχει ηλεκτρική τάση, αυτό σημαίνει αξία 1 και αν δεν υπάρχει αξία 0. Αυτό για τον υπολογιστή είναι ένα bit και 8 bits μας κάνουν ένα byte. Στην SLC NAND λοιπόν, κάθε κελί αποθηκεύει 1 bit και ο Controller έχει την πολύ εύκολη δουλειά να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τάση και όχι τάση, πράγμα που γίνεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ακόμη και αν το κελί έχει παλιώσει και φθαρεί. Συνεπώς η SLC NAND είναι πολύ γρήγορη και πολύ ανθεκτική στις εγγραφές που φθείρουν τα κελιά της NAND. Αποθηκεύει όμως 1 μόνο bit ανά κελί. SLC NAND βρίσκουμε μόνο σε Enterprise level SSDs γιατί παρά τα πλεονεκτήματά της, είναι πολύ ακριβή.

     

    H MLC NAND αποθηκεύει 2 bit σε κάθε κελί. Ναι, αλλά εμείς είπαμε ότι το μόνο που αποθηκεύει ένα κελί NAND είναι μια ηλεκτρική τάση. Πώς λοιπόν μια ηλεκτρική τάση μπορεί να αντιστοιχιστεί σε 2 bit, δηλαδή σε ένα οποιονδήποτε διψήφιο συνδυασμό από 0 και 1; Απλό! Οι συνδυασμοί αυτοί κατά το νόμο των πιθανοτήτων είναι 22 δηλαδή 4 και συγκεκριμένα οι 00, 01, 10, και 11. Αν θεωρήσουμε ότι η απουσία ηλεκτρικής τάσης αντιστοιχεί στο 00, θα χρειαστούμε 3 διαφορετικές ηλεκτρικές τάσεις για να αντιστοιχίσουμε στις υπόλοιπες τιμές. Κάπως έτσι λειτουργεί η MLC. Είναι πλέον προφανές ότι η MLC θα λειτουργεί πιο αργά από την SLC, καθώς ο ελεγκτής θα πρέπει να ξεχωρίσει 4 διαφορετικές καταστάσεις του κάθε κελιού, συμπεριλαμβανομένων 3 διαφορετικών ηλεκτρικών τάσεων. Συνεπώς το σύστημα θα λειτουργεί πιο αργά και επιπλέον θα είναι πιο επιρρεπές στη φθορά των κελιών κατά τις εγγραφές και θα έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.

     

    Η TLC NAND, που χρησιμοποιεί ο Corsair Force Series™ MP510 960GB και ο Samsung 970 EVO 250GB, αποθηκεύει 3 bit σε κάθε κελί! Αυτό σημαίνει 23 δηλαδή 8 διαφορετικούς συνδυασμούς (000, 001, 010, 100, 011, 110, 101, 111). Κατά αναλογία με πριν, έχουμε εκτός από την απουσία τάσης, 7 διαφορετικές τιμές που κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά του Controller. Εδώ πλέον οι εγγραφές γίνονται πολύ αργές. Η δε φθορά των κελιών που προκαλείται από τους κύκλους εγγραφών είναι ακόμα πιο σημαντική και η ζωή των κελιών πολύ πιο μικρή.

     

    Για να το αντιμετωπίσουν αυτό οι εταιρείες και να κάνουν τη χρήση TLC NAND μια βιώσιμη λύση για τους SSD, χρησιμοποιούν κάποια τεχνάσματα που βασίζονται σε πολύπλοκους και ισχυρούς Controllers και εξειδικευμένο firmware. Το πιο βασικό τέχνασμα είναι να χρησιμοποιούν ένα μέρος της ελεύθερης TLC NAND σε λειτουργία SLC, εν είδη cache. Δηλαδή οι εγγραφές πραγματοποιούνται στην SLC cache σε πραγματικό χρόνο και αργότερα, το drive με την ησυχία του περνάει τα δεδομένα στην πολύ πιο αργή TLC NAND. 

     

    Φυσικά οι εταιρείες δεν το διαφημίζουν αυτό και ο μέσος χρήστης νομίζει ότι αγοράζει drive με ταχύτητες εγγραφής κοντά στα 3GB/s ενώ η αλήθεια είναι πολύ πιο πικρή. Γι αυτό βλέπουμε TLC drives που είναι πολύ πιο οικονομικά από τα MLC να διαφημίζουν υψηλότερες ταχύτητες, αυτές της πολύ γρήγορης SLC cache, η οποία όμως όταν τελειώνει κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων εγγραφών, ξαφνικά στέλνει τις επιδόσεις περίπατο και μάλιστα περίπατο με τα πόδια!

     

    Πόση σημασία έχει αυτό στην πράξη; Μεγάλη κουβέντα και οι απόψεις διίστανται. Σε μια απλή χρήση που βασίζεται κυρίως σε αναγνώσεις και λίγες εγγραφές, τα TLC drives τα πάνε μια χαρά. Όταν τα πράγματα ζορίζουν και χρειάζονται μεγαλύτερες και συχνότερες εγγραφές που δε δίνουν χρόνο στην SLC cache των TLC drives να αδειάσει τα δεδομένα της και να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση, ίσως θα ήταν καλύτερη η χρήση ενός SSD με MLC NAND.

     

    Τώρα που ξέρουμε λοιπόν, ας πάμε να δούμε πώς συμπεριφέρεται ο Corsair Force Series™ MP510 960GB στις εγγραφές έναντι του Samsung 970 EVO 250GB.

     

    Όπως βλέπουμε και τα 2 drives ξεκινάνε με υψηλή ταχύτητα εγγραφών, αυτή της SLC cache, και μόλις αυτή γεμίσει, η ταχύτητα πέφτει στην πραγματική ταχύτητα εγγραφών που υποστηρίζει η TLC NAND του κάθε drive. Δηλαδή, όχι ακριβώς. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το πόσα πακέτα TLC NAND έχει το κάθε drive, καθώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για εγγραφές. 

     

    Έτσι περιμένουμε να δούμε διπλάσια ταχύτητα στον Corsair Force Series™ MP510 960GB, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ακόμη μεγαλύτερη μέση ταχύτητα.

     

    Σίγουρα και ασφαλή συμπεράσματα θα ήταν δυνατά μόνο αν συγκρίναμε εντελώς όμοια σε χωρητικότητα και αριθμό πακέτων NAND drives, αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω φαίνεται ότι ο Corsair Force Series™ MP510 960GB είναι τουλάχιστον εφάμιλλος, αν όχι καλύτερος του Samsung 970 EVO και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η Corsair φαίνεται να έχει κατασκευάσει ένα drive που παίζει στα ίσια τον μέχρι τώρα βασιλιά της mainstream κατηγορίας!

     

    1409670827_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG1570628377_AIDA64Engineer5_97.4600LinearWrite.PNG

     

     

    Program Traces - PCMark 8

     

    Το drive benchmark του PCMark 8 χρησιμοποιεί traces χρήσης πραγματικών προγραμμάτων για να προσομοιώσει τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις ενός drive κατά την πραγματική χρήση.

     

    Βλέπουμε ότι ο Corsair Force Series™ MP510 960GB πλεονεκτεί ανεπαίσθητα σε όλες τις δοκιμές, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει και στη σημαντική διαφορά χωρητικότητας και ακόμη περισσότερο στη διαφορά πακέτων NAND σε σχέση με τον Samsung 970 EVO 250GB. Σε κάθε περίπτωση, ο Corsair Force Series™ MP510 960GB έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις.

     

    PCMark8.png

     

     

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Και ήρθε η ώρα του απολογισμού. O Corsair Force Series™ MP510 960GB είναι ένας πραγματικά καλός mainstream NVME SSD.

     

    Ανταγωνίζεται στα ίσια τον μέχρι τώρα βασιλιά της κατηγορίας, τον Samsung 970 EVO και οι επιδόσεις του αποδείχτηκαν εφάμιλλες, αν όχι καλύτερες. 

     

    Παράλληλα, επέδειξε σταθερότητα και δεν υπήρξε καμία δυσάρεστη έκπληξη, όπως είχε συμβεί με παλαιότερα μοντέλα SSD που χρησιμοποιούσαν Controllers της Phison. Φαίνεται ότι η τεχνογνωσία της Phison έχει φτάσει σε ικανοποιητικό πλέον σημείο ωριμότητας. Επιπλέον, ο Controller ενσωματώνει τεχνολογίες κρυπτογράφησης και ασφάλειας των δεδομένων σε περίπτωση απώλειας τροφοδοσίας καθώς και άλλες εξελιγμένες τεχνολογίες που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους σε χαρακτηριστικά Controllers.

     

    Η 3D TLC NAND της Toshiba και το 1GB DDR4 cache της SK hynix συμπληρώνουν ένα ποιοτικό σύνολο επιμέρους εξαρτημάτων που συνιστούν, προφανώς, τη συνταγή της επιτυχίας.

     

    -CSSD-F960GBMP510-Gallery-MP510-13.png

     

    Η τιμή του Corsair Force Series™ MP510 960GB τη στιγμή συγγραφής του παρόντος review στο κατάστημα της  Corsair είναι €254,99, τουλάχιστον €10 λιγότερα δηλαδή από τον άμεσο ανταγωνιστή του, τον Samsung 970 EVO 1TB από τον οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.

     

    Με 5 χρόνια εγγύηση και 1700 TBW αντοχή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη βάλετε έναν κουρσάρο στην υπολογιστή σας!

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Corsair Force Series™ MP510 960GB:

     

    large.tu.png.a97745f451303e1accacfa89100
    Πλεονεκτήματα
    + Επιδόσεις κορυφαίες για την κατηγορία του
    + Ανταγωνιστική τιμή
    + Υποστήριξη πολλών πρωτοκόλλων κρυπτογράφησης
    + Προστασία δεδομένων σε περίπτωση απώλειας τροφοδοσίας
    + Μαύρο PCB και όμορφο αυτοκόλλητο


    large.td.png.a70d3638131ca9c3e1b49b66a50
    Μειονεκτήματα
    - Το συνοδευτικό λογισμικό χρειάζεται ανανέωση

    - Η διαφημιζόμενη ταχύτητα ανάγνωσης είναι εκτός των προδιαγραφών του Controller και το drive, προφανώς, δεν τη φτάνει


    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Corsair Force Series™ MP510 960GB είναι:

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    Corsair 

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 3/12/2018

    Έγινε επεξεργασία από UltraB

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyYes

    • Like 23

    User Feedback

    Recommended Comments

    JOHNNY1000

    Απλό και κατανοητό review. Άψογος !

    • Like 2
    NikMark

    (edited)

    Quote

     

    «ευελπιστεί να εκθρονίσει τον βασιλιά της κατηγορίας, που ακούει στο όνομα Samsung 970 EVO. 

     

    Θα το καταφέρει; Ακολουθήστε μας στη συνέχεια αυτού του review για να το μάθετε!»

     

     

    Όχι. Όταν πρόκειται για SSDs, για κάποιο λόγο Samsung και ξερό ψωμί.

     

    Έχω δυο Samsung 850 EVO SATA και μόλις χθες αγόρασα και ακόμη έναν... Μαντέψτε μάρκα... Samsung 860 EVO. Τον πρώτο τον πήρα πριν κάποια χρόνια όταν ήταν ακόμη πανάκριβοι. Μόλις 120GB και τον έχω ως boot drive. Κάθε φορά που η Μicrosoft βγάζει μια καινούργια ( major ) αναβάθμιση, επανεγκαθιστώ τα Windows απ΄την αρχή. Ακόμη τρέχει ωσάν καινούργιος. Μετά πήρα έναν 250GB για κανα παιχνίδι και ιδίως σειρές και εχθές τον 860 ( 500GB ) που μόλις βγήκε και επιτέλους έστρωσα τον υπολογιστή όπως ήθελα. Ο νέος παιχνίδια, ο 250άρης σειρές και ταινίες και ο 120άρης τα Windows. Ο υπολογιστής πλέον τρέχει νεράκι. 

     

    Και σε συνδυασμό με το νέο μου Chipset ( Ζ390 ) και επεξεργαστή i5 8500, γρηγορότερα και από σφαίρα πάει. Και ο επόμενος; 500GB Samsung 970 EVO Μ.2 NVMe. Τα σλοτάκια για τους M.2 έχουν και ψύκτρες πάνω. Καλύτερα δε γίνεται. Επίσης μόλις ο i7 9700 ή ακόμη και ο i9 9900 αρχίσουν να είναι dirt cheap, θα κάνω και την αναβάθμιση του επεξεργαστή. Ιδίως ο i9 φαντάζομαι σε αρκετά χρονάκια αλλά και i7 9700 δε με χαλάει καθόλου. Δυο ακόμη πυρήνες, τι άλλο θέλω. Μόνο καλύτερη απ΄την κάρτα μου γραφικών ( GTX 1060 6GB Armor ) ώστε να τον ταίζω.

    Έγινε επεξεργασία από NikMark
    NikMark

    Στον χρήστη είναι διαθέσιμα τα 960GB, συνεπώς τα υπόλοιπα 64GB, 16GB από κάθε πακέτο, χρησιμοποιούνται για Over Provisioning.

     

    Για Over Provisioning; Εγώ το κάνω αυτό ή μέσω του Software Samsung Magician ή μέσω του Disk Management των Windows. Παίζει να γίνεται αυτόματα και στους Samsung; Μάλλον όχι, ε;



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.