Jump to content



  • Corsair Force LX 256GB SSD Review


    Εισαγωγή

     

    Είναι νύχτα. Πάνω στα ήρεμα νερά, γλιστράει η ομίχλη και η πλώρη ενός πλοίου με μαύρα πανιά που φουσκώνουν στο λιγοστό αεράκι. Το πλοίο των κουρσάρων μπαίνει στο λιμάνι του TheLab.gr αλλά σε αντίθεση με τους κουρσάρους άλλων εποχών, οι σύγχρονοι δε φέρνουν τρόμο και καταστροφή, εκτός ίσως για τους ανταγωνιστές τους. Αντιθέτως, μας φέρνουν ένα καινούριο μοντέλο SSD για να σας παρουσιάσουμε!

     

     

    LX1


    Οι κουρσάροι της Corsair κατέφθασαν με τον νέο Corsair Force LX 256GB, μέλος της τριμελούς οικογένειας των Force LX. Ο "αιχμάλωτος" παραδόθηκε στους δήμιους του TheLab.gr και αλυσοδέθηκε στον πάγκο των βασανιστηρίων. Το σετ με τα αποστειρωμένα κατσαβίδια ανοίχτηκε και όσοι από εσάς είσαστε θαρραλέοι, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στην επόμενη σελίδα για να παρακολουθήσετε την ανατομία του Corsair Force LX 256GB.

    Από τη συσκευασία μέχρι το πυρίτιο - Τι ακριβώς αγοράζουμε

     

    Ο Corsair Force LX 256GB έρχεται σε μια μικρή, χάρτινη συσκευασία όπου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα μαζί με το μαύρο και το λευκό. Υπάρχουν πληροφορίες για το μοντέλο και τη χωρητικότητα ενώ στο πίσω μέρος μέσα από ένα παράθυρό βλέπουμε ένα τμήμα του ίδιου του SSD που αναφέρει το Part Number.

     

    Άλλες πληροφορίες που μας δίνει η συσκευασία είναι η διάρκεια της εγγύησης που είναι τρία έτη και το γεγονός ότι ο SSD έχει ύψος 7mm, γεγονός που τον καθιστά συμβατό με τα ultrabooks.

     

     

    IMG 1587

    IMG 1588


    Ανοίγοντας το χάρτινο κουτί, συναντάμε τον ίδιο τον SSD, προστατευμένο σε μια θήκη από σκληρό διάφανο πλαστικό και ένα τυπικό έντυπο εγγύησης. Ο Corsair Force LX 256GB δε συνοδεύεται από κάποιο αξεσουάρ. Προφανώς η Corsair προσπάθησε να περιορίσει το κόστος της σειράς LX με αυτόν τον τρόπο.

     

     

    IMG 1589


    Ο Corsair Force LX 256GB είναι βαμμένος σε μαύρο σατινέ και φέρει μόνο ένα αυτοκόλλητο στην άνω πλευρά του με τα βασικά στοιχεία όπως μάρκα, μοντέλο, χωρητικότητα, πιστοποιήσεις, Part και Serial Number και την ένδειξη ότι θα χαθεί η εγγύηση αν αφαιρεθεί το αυτοκόλλητο.

     

    Εν τούτοις, το αυτοκόλλητο δεν καλύπτει κάποια βίδα που πρέπει να αφαιρεθεί για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του κελύφους. Οι βίδες αυτές είναι τέσσερις και συγκεκριμένα δύο σε κάθε πλαϊνό του drive, δίπλα στην υποδοχή βιδώματός του. Δύο συνολικά από τις τέσσερις βίδες, μία από τις δύο κάθε πλευράς, καλύπτονται από ειδικό αυτοκόλλητο που δεν πρέπει να αφαιρεθεί αν θέλετε να ισχύει η τριετής εγγύηση.

     

     

    IMG 1593

    IMG 1594


    Εδώ βλέπετε από κοντά ένα από τα δύο αυτοκόλλητα που καλύπτουν βίδες. Κόψαμε και τα δύο αυτοκόλλητα, ξεβιδώσαμε τις τέσσερις βίδες και ιδού ο Corsair Force LX 256GB ανοιγμένος και χωρίς εγγύηση. Παρατηρούμε ότι η πλακέτα καταλαμβάνει λίγο περισσότερο από το μισό χώρο που προσφέρει το κέλυφος, ενώ στηρίζεται στο κάτω μέρος αυτού με τρεις ακόμη βίδες.

     

     

    IMG 1598

    IMG 1603


    Πάνε και οι τρεις τελευταίες βίδες και ορίστε η πλακέτα του drive μας. Συγκεκριμένα ξεκινάμε από την κάτω πλευρά της που έχει και το περισσότερο ενδιαφέρον και πρώτα πρώτα από τον ελεγκτή του Corsair Force LX 256GB τον οποίο δεν έχουμε συναντήσει σε άλλη υλοποίηση. Είναι ο Silicon Motion SM2246EN, ένας τετρακάναλος ελεγκτής που υποστηρίζει όλες τις σύγχρονες λειτουργίες των SSD, όπως TRIM και Garbage Collection. Επίσης υποστηρίζει AES 256-bit hardware-based encryption καθώς και υποστήριξη του TCG/Opal V2.0 και Encrypted Drive (IEEE1667). Και για όσους, πολύ δικαιολογημένα, βαριούνται να διαβάσουν για όλα αυτά, το νόημα είναι ότι ο ελεγκτής του Corsair Force LX 256GB υποστηρίζει όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, οπότε αν θέλετε να κρύψετε τα δεδομένα σας, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αξιόπιστα και χωρίς απώλεια ταχύτητας, αφού η όλη διαδικασία γίνεται σε επίπεδο hardware.

     

    Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα για τον Silicon Motion SM2246EN, μπορεί να κατεβάσει πλήρες PDF με τις προδιαγραφές του από εδώ.

     

     

    IMG 1624

    IMG 1624a


    Συνεχίζουμε με τη μνήμη cache του Corsair Force LX 256GB η οποία είναι μεγέθους 256ΜΒ και παρέχεται από ένα chip της Nanya με κωδικό NT5CB128M16FP-DI. Πρόκειται για μνήμη DDR3 χρονισμένη στα 1600MHz. Όποιος επιθυμεί να διαβάσει περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά σχετικά με το chip της Nanya, μπορεί να κατεβάσει το σχετικό PDF εδώ.

     

    Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα συνολικά τέσσερα chip NAND που περιλαμβάνει αυτή η πλευρά του PCB. Τα chip αυτά είναι τα L85 256Gbit ONFI NAND και είναι κατηγορίας Synchronous MLC και λιθογραφίας 20nm. Στοιχεία που υποδηλώνουν καλές ταχύτητες και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλα μικρότερης λιθογραφίας. Κατασκευάζονται από την IMFT που είναι κοινοπραξία της Intel με τη Micron.

     

     

    IMG 1624b

    IMG 1624c


    Η άλλη πλευρά του PCB φιλοξενεί άλλα τέσσερα NAND chips, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό σε 8. Υπολογίζοντας τη συνολική τους χωρητικότητα έχουμε:

     

    8 Χ 256Gbit = 2048Gbit και επειδή έχουμε 8Gbit σε κάθε GByte η συνολική χωρητικότητα ανέρχεται σε 2048 / 8 GByte = 256GByte.

     

    Δηλαδή ίση ακριβώς με την ονομαστική χωρητικότητα του drive, χωρίς over provisioning. Όπως θα δούμε παρακάτω, το λογισμικό διαχείρισης που παρέχει η Corsair μας δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε κατά βούληση τη χωρητικότητα που θέλουμε να θυσιάσουμε για over provisioning, για να αυξήσουμε τις επιδόσεις και τη μακροζωία του drive.

     

    Τέλος, αυτή η πλευρά του PCB φιλοξενεί το κύκλωμα τροφοδοσίας και σταθεροποίησης του Corsair Force LX 256GB.

     

     

    IMG 1625

    IMG 1625a


    Πάμε τώρα στην επόμενη σελίδα να δούμε τι ακριβώς κάνουν όλα αυτά που μόλις αναλύσαμε.

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Και τι υποτίθεται πώς κάνει αυτό το πράμα;

     

    Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Corsair Force LX 256GB.

     

     

    gallery_33152_824_35550.png


    Βλέπουμε ότι ο Corsair Force LX 256GB έρχεται σε τρεις χωρητικότητες, 128, 256 και 512GB. Σε κάθε περίπτωση, η cache είναι ίδια, στα 256MB, όπως ίδια είναι και η ταχύτητα ανάγνωσής, στα 560MB/s, που είναι μια πραγματικά αξιοσέβαστη ταχύτητα, στα όρια του πρωτοκόλλου SATA 6Gb/s.

     

    Η ταχύτητα εγγραφής όμως, είναι μια άλλη ιστορία και καθώς φαίνεται, αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα του Corsair Force LX 256GB. Παρατηρούμε λοιπόν πολύ χαμηλή ταχύτητα εγγραφής, στα 150MB/s για το μικρό μοντέλο των 128GB η οποία διπλασιάζεται και φτάνει τα 300MB/s στο μοντέλο των 256GB που έχουμε στα χέρια μας για να πάει στα 450MB/s στο κορυφαίο μοντέλο της σειράς των 512GB.

     

    Βλέπουμε λοιπόν ένα περίεργο μείγμα εξαιρετικών ταχυτήτων στην ανάγνωση με ασθενικές επιδόσεις στην εγγραφή που κάνει τη μελέτη του συγκεκριμένου drive πολύ ενδιαφέρουσα. Οι επιδόσεις του είναι φανερό ότι θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα δοκιμάζουμε την ανάγνωση ή την εγγραφή.

     

    Όσον αφορά τα IOPS, το μικρό μοντέλο των 128GB πάσχει και εκεί. Με μόλις 36K IOPS στις εγγραφές οι επιδόσεις του στις εγγραφές μικρών αρχείων αναμένονται κάτω του μετρίου. Πέρα από αυτό, οι επιδόσεις στην ανάγνωση και οι επιδόσεις στις εγγραφές των μεγαλύτερων μοντέλων είναι καλές αλλά όχι κορυφαίες και κυμαίνονται κοντά στις 70K IOPS.

     

    Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, ο Corsair Force LX 256GB είναι πλήρης και υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες των σύγχρονων SSD, όπως βλέπετε στον πίνακα και αναλύσαμε στην προηγούμενη σελίδα. Οι καταναλώσεις του είναι αρκετά καλές και η υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής του (MTBF) ανέρχεται στις 1,5 εκατομμύρια ώρες λειτουργίας.

     

    Η Corsair δε δίνει στοιχεία για την αντοχή των NAND του Corsair Force LX 256GB σε εγγραφές, αλλά η λιθογραφία των 20nm που χρησιμοποιήθηκε προϊδεάζει για μεγαλύτερη αντοχή από NAND των 19nm.

     

    Συνοδευτικό λογισμικό - Συμπαγές και λειτουργικό

     

    Η Corsair παρέχει πλήρες συνοδευτικό λογισμικό για τους SSD της, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από εδώ. Το πρόγραμμα ονομάζεται Corsair SSD Toolbox και είναι κοινό για όλους τους SSD της εταιρίας. Περιλαμβάνει έξι βασικές οθόνες που επιτελούν αντίστοιχες βασικές λειτουργίες και τις οποίες θα αναλύσουμε παρακάτω.

     

    Ξεκινάμε από την πρώτη οθόνη που ονομάζεται "Drive Information" και η οποία περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες για το drive. Στα αριστερά υπάρχει λίστα με όλα τα drives του συστήματος, από όπου επιλέγουμε ποιου τις πληροφορίες θέλουμε να δούμε. Σε αυτή την οθόνη μπορούμε να δούμε και τις συνολικές αναγνώσεις και εγγραφές που έχει κάνει το drive.

     

     

    CorsairSSDToolbox01


    Συνεχίζουμε με τη δεύτερη οθόνη η οποία αφορά το over provisioning και επιγράφεται "Overprovision". Όπως σας έχουμε πει ήδη, το drive της δοκιμής δεν έρχεται με προεπιλεγμένο over provisioning από το εργοστάσιο. Αντιθέτως, δίνει όλη τη χωρητικότητα που του παρέχουν οι NAND του στο χρήστη, ο οποίος μπορεί μετά να επιλέξει αν και πόσο over provisioning θέλει να κάνει από αυτή την οθόνη του λογισμικού διαχείρισης. Για να σας βοηθήσει, το λογισμικό προτείνει μια λογική τιμή, την οποία μπορείτε φυσικά να αλλάξετε, αν το επιθυμείτε.

     

     

    CorsairSSDToolbox02


    Στην τρίτη οθόνη, η οποία επιγράφεται "S.M.A.R.T. Status" μπορούμε να δούμε τις πληροφορίες που καταγράφει το S.M.A.R.T. του drive.

     

     

    CorsairSSDToolbox03


    Η τέταρτη οθόνη αφορά τη λειτουργία μεταφοράς δεδομένων από drive σε drive και επιγράφεται "Disk Clone". Η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει από ή προς κάποιο drive της Corsair.

     

     

    CorsairSSDToolbox04


    Η πέμπτη οθόνη επιγράφεται "Optimize" και μας δίνει τη δυνατότητα να δώσουμε χειροκίνητα την εντολή TRIM στο drive, καθώς και να κάνουμε κάποιο Schedule για να δίνεται κατά διαστήματα η εντολή.

     

     

    CorsairSSDToolbox05


    Η τελευταία οθόνη που επιγράφεται "Secure Wipe" εκτελεί μια πλήρη διαγραφή των NAND του drive, φέρνοντάς το σε εργοστασιακή κατάσταση.

     

     

    CorsairSSDToolbox06


    Όπως είδατε το διαχειριστικό της Corsair είναι εύκολο στη χρήση και αρκετά πλήρες. Αν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω, θα ήταν ένας interactive οδηγός για optimization του συστήματος για χρήση με SSD. Ελπίζουμε ότι η Corsair θα το συμπεριλάβει σε κάποια επόμενη έκδοση, για να μπορούμε πλέον να πούμε ότι δε λείπει τίποτα από το Corsair SSD Toolbox

    Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία - Για να δούμε, με τι και πώς το κάνουμε;

     

     

    gallery_33152_810_2166.png


    Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Η συγκεκριμένη μητρική διαθέτει διασυνδέσεις SATA III, SATA Express και Μ.2. Συνεπώς προσφέρεται για τη σύνδεση όλων των SSD που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον προσφέροντας τη δυνατότητα άμεσων συγκρίσεων πάνω στο ίδιο σύστημα.

     

    Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz. Με δεδομένο ότι οι δοκιμές των SSD και τα υψηλά IOPS απαιτούν υψηλές συχνότητες αλλά τρέχουν σε ένα μόνο νήμα, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής είναι ιδανικός για τις δοκιμές μας.

     

    Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το V650 της Cooler Master και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Asrock και την Cooler Master για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

     

    Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 7 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel 13.10.1058, προφανώς σε AHCI mode.

     

     

    gallery_33152_810_974566.jpg


    Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε τον Corsair Force LX 256GB χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

     

    1: Συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο, όπου ο υπό δοκιμή SSD είναι δεύτερος δίσκος στο σύστημα, άδειος και χαλαρός. Αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες που ποτέ δε θα δείτε σε πραγματική χρήση.

     

    2: Συνθετικά benchmarks σε δίσκο συστήματος, όπου τα windows είναι εγκατεστημένα στον ίδιο τον υπό δοκιμή SSD. Εδώ τα πράγματα έρχονται λίγο περισσότερο προς την πραγματικότητα, αλλά τα συνθετικά benchmarks παραμένουν συνθετικά.

     

    3: Benchmarks σταθερής κατάστασης (steady state), όπου καταγράφουμε την απόδοση του SSD καθώς αυτός γράφει συνεχώς δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να φτάσει στην χειρότερη δυνατή απόδοσή του. Εδώ τα πράγματα είναι το αντίθετο από προηγουμένως, δηλαδή ιδιαιτέρως δυσμενή και απίθανο να εμφανιστούν κατά τη συνήθη οικιακή χρήση. Αποτελούν όμως τον κανόνα σε database και file servers.

     

    4: Πραγματικές δοκιμές! Εδώ με την ειδική σουίτα που δημιούργησε για εμάς ο προγραμματιστής Στέλιος Σηφάκης (τον οποίον ευχαριστούμε θερμά) εκτελούνται κάποιες από τις πιο συνηθισμένες εργασίες που κάνει ένας χρήστης και χρονομετρούνται. Σε αυτές τις δοκιμές δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητα μιας και αναδεικνύουν την πραγματική εμπειρία που έχει ο χρήστης.

     

    Οι SSD που περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι, ο AMD R7 240GB, ο Samsung 840 EVO 250GB, ο Kingston SSDNow KC300 240GB,o Kingston SSDNow V310 960GB, ο OCZ ARC 100 240GB, ο εξαιρετικός και κορυφαίος σε επιδόσεις μέχρι τώρα Samsung 850 Pro 256GB και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, Corsair Force LX 256GB.

     

    Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

    Synthetic Benchmarks σε κενό δίσκο - Ξεκινάμε χαλαρά

     

    Ξεκινάμε με το HD Tune Pro 5.50 που μετράει τα IOPS ανάγνωσης και εγγραφής σε SSD χωρίς διαμερίσματα. Ας δούμε πώς θα τα πάει ο Corsair Force LX 256GB απέναντι στους ανταγωνιστές του:

     

     

    gallery_33152_824_58174.png


    Στις δοκιμασίες αναγνώσεων ο Corsair Force LX 256GB παίζει μεταξύ της 2ης και 3ης θέσης, επιδόσεις πολύ καλές για ένα σχετικά οικονομικό drive μιας και οι SSD που τον ξεπερνούν για λίγο κοστίζουν πολύ περισσότερο. Στις δοκιμασίες των εγγραφών...

     

     

    gallery_33152_824_23991.png


    ...αντιθέτως, ο Corsair Force LX 256GB δείχνει την αδυναμία του και παίρνει τρεις τελευταίες θέσεις στα πέντε τεστ.

     

    Συνεχίζουμε με τις δοκιμές Average Access του AIDA 64 4.50. Με το AIDA 64 Average Read Access και Average Write Access, που εκτελούνται επίσης σε δίσκο χωρίς διαμερίσματα, βλέπουμε το χρόνο απόκρισης του SSD σε διάφορα requests. Μετράμε δηλαδή το latency. Εδώ το χαμηλό σκορ είναι καλύτερο.

     

     

    gallery_33152_824_30759.png


    Στο Average Read Access ο Corsair Force LX 256GB έχει άριστες επιδόσεις και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο γρήγορα drives.

     

     

    gallery_33152_824_40052.png


    Στο Average Write Access κονταροχτυπιέται με τον AMD R7 240GB για την πρώτη θέση. Πολύ καλά latencies από το drive της σημερινής δοκιμής λοιπόν!

     

    Ακολουθεί το AS SSD Benchmark, έκδοση 1.7.4739.38088.

     

     

    gallery_33152_824_41988.png


    Στις δοκιμασίες ανάγνωσης ο Corsair Force LX 256GB έχει εξαιρετικές επιδόσεις στη σειριακή ανάγνωση, ελάχιστα πίσω από τον κορυφαίο Samsung 850 Pro 256GB ενώ και στις αναγνώσεις των 4K μένει πίσω μόνο από τα drives της Samsung. Στην ανάγνωση 4K-64Thrd τα τέσσερα κανάλια του ελεγκτή δεν επαρκούν και ο Corsair Force LX 256GB παίρνει την πέμπτη θέση, ξεπερνώντας μόνο τα drives της Kingston.

     

     

    gallery_33152_824_30689.png


    Στις δοκιμασίες εγγραφών που είναι όπως έχουμε πει η Αχίλλειος πτέρνα του, δεν τα πάει καλά.

     

     

    gallery_33152_824_24145.png


    Στις δοκιμασίες αντιγραφής που είναι μίξη ανάγνωσης και εγγραφής, οι επιδόσεις του Corsair Force LX 256GB είναι ενδιάμεσες.

     

    Ακολουθούν οι δοκιμές με το CrystalDiskMark 3.03b x64

     

     

    gallery_33152_824_12869.png


    Και εδώ παρατηρούμε εξαιρετικές επιδόσεις στις σειριακές αναγνώσεις όπου ο Corsair Force LX 256GB παίρνει την πρωτιά, κάτι αξιομνημόνευτο για ένα budget drive, ενώ στα υπόλοιπα τεστ έχει ακριβώς αντίστοιχη συμπεριφορά με το AS SSD.

     

     

    gallery_33152_824_53514.png]

    Το ίδιο και στις δοκιμασίες εγγραφών του CrystalDiskMark, όπου και πάλι το drive μας δεν τα πήγε καλά.

     

    Ακολουθεί η βαθμολογία του Anvils Storage Utilities 1.1.0...

     

     

    gallery_33152_824_49475.png


    Όπου ο Corsair Force LX 256GB καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

     

    Περνάμε τώρα στις σουίτες της Futuremark που οι παλιότεροι θυμόμαστε ως MadOnion. Οι σουίτες αυτές επιχειρούν να προσομοιάσουν πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Ας ξεκινήσουμε με το PCMark 05.

     

     

    gallery_33152_824_8254.png


    Εδώ ο Corsair Force LX 256GB δείχνει έντονα τον διττό χαρακτήρα του κερδίζοντας τρεις πρώτες, μια δεύτερη και μία τελευταία θέση, που αλλού, στη δοκιμασία File Write που εξαρτάται από τις εγγραφές. Εξαιρετικές επιδόσεις στην ανάγνωση, πολύ χαμηλές στην εγγραφή.

     

    Συνεχίζουμε με το πιο σύγχρονο PCMark7.

     

     

    gallery_33152_824_46986.png


    Σε αυτή τη δοκιμή ο Corsair Force LX 256GB τα πήγε καλύτερα και διατήρησε ένα μέσο όρο που βρίσκεται κάπου στο... μέσο όρο.

     

    Και τελειώνουμε αυτή τη σειρά δοκιμών με το πλέον σύγχρονο PCMark 8, όπου τα αποτελέσματα είναι σε δευτερόλεπτα και το μικρότερο είναι και καλύτερο.

     

     

    gallery_33152_824_57217.png


    Και εδώ ο Corsair Force LX 256GB έφερε αντίστοιχα αποτελέσματα με το PCMark 7.

     

    Κάπως έτσι ολοκληρώθηκαν τα συνθετικά benchmarks σε άδειο δίσκο με τις εντυπώσεις για τον Corsair Force LX 256GB να είναι ανάμικτες. Το drive έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην ανάγνωση ενώ υπολείπεται σημαντικά στην εγγραφή, δίνοντας ασυνήθιστα αποτελέσματα.

     

    Πάμε να δούμε τι γίνεται αν τρέξουμε τα ίδια benchmarks ενώ στο drive υπάρχει εγκατεστημένο και το λειτουργικό σύστημα.

    Synthetic Benchmarks σε δίσκο συστήματος - Δυσκολεύει το πράμα

     

    Δυσκολεύουμε λίγο τις συνθήκες τώρα, τρέχοντας τα ίδια benchmarks αλλά αυτή τη φορά το λειτουργικό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο ίδιο τον υπό δοκιμή SSD.

     

    Ξεκινάμε πάλι με το HDTune Pro 5.50 αλλά αυτή τη φορά προφανώς σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος και τρέχουμε μόνο τη δοκιμασία ανάγνωσης δεδομένου ότι η δοκιμασία εγγραφής, είναι καταστροφική και θα έσβηνε όλα τα δεδομένα στον SSD.

     

     

    gallery_33152_824_44105.png


    Η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος περιόρισε τις επιδόσεις του Corsair Force LX 256GB και έτσι τερματίζει στην τρίτη και τέταρτη θέση σε όλες τις δοκιμές.

     

    Συνεχίζουμε με τη δοκιμή Random Read Access του AIDA64 4.50, σε δίσκο με διαμέρισμα συστήματος πλέον. Η Random Write Access, ως καταστροφική για τα δεδομένα, παραλείπεται.

     

     

    gallery_33152_824_52538.png


    Εδώ ο Corsair Force LX 256GB διατηρεί τις πολύ καλές επιδόσεις του παρουσιάζοντας εξαιρετικές επιδόσεις στο latency.

     

    Συνεχίζουμε με το AS SSD Benchmark έκδοση 1.7.4739.38088.

     

    To μοτίβο παραμένει ίδιο και με το λειτουργικό στο δίσκο με τον Corsair Force LX 256GB να έχει αντίστοιχες επιδόσεις με αυτές που είχε σε άδειο drive.

     

     

    gallery_33152_824_21512.png

     

    gallery_33152_824_3729.png

     

    gallery_33152_824_33736.png


    Ακολουθούν οι δοκιμασίες του CrystalDiskMark 3.03b x64, όπου συμβαίνει το ίδιο.

     

     

    gallery_33152_824_36298.png

     

    gallery_33152_824_12275.png


    Συνεχίζουμε με το Anvils Storage Utilities 1.1.0...

     

     

    gallery_33152_824_50250.png


    ...στο οποίο δε βλέπουμε ουσιώδεις διαφορές από τη δοκιμασία χωρίς λειτουργικό.

     

    Ακολουθούν οι δοκιμασίες της Futuremark.

     

    Πρώτα το PC Mark 05...

     

     

    gallery_33152_824_66737.png


    ...όπου το λειτουργικό σύστημα στο δίσκο έριξε λιγάκι χαμηλότερα τις επιδόσεις του Corsair Force LX 256GB ο οποίος κατατάσσεται ελαφρώς άνω του μετρίου.

     

    Αντίθετα, στα PCMark 7 και PCMark8 η ύπαρξη του λειτουργικού συστήματος δεν είχε ιδιαίτερες επιδράσεις και τα αποτελέσματα που πήραμε είναι ουσιαστικά τα ίδια με πριν. Αν δε μας πιστεύετε, σας τα παραθέτουμε.

     

     

    [

    gallery_33152_824_47846.png

     

    gallery_33152_824_37251.png


    Και τελειώνουμε με το BootTimer που μετράει το χρόνο από την έναρξη του kernel των windows μέχρι να είναι χρησιμοποιήσιμο το desktop.

     

     

    gallery_33152_824_41685.png


    όπου ο Corsair Force LX 256GB μας εξέπληξε παίρνοντας τη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τον Samsung 850 Pro 256GB και μόνο για 14 εκατοστά του δευτερολέπτου.

     

    Κάπως έτσι τελειώνουν και τα συνθετικά benchmarks σε SSD συστήματος. Ο Corsair Force LX 256GB διατήρησε τον διττό χαρακτήρα του. Πάμε να δούμε τι συμπεράσματα θα δώσουν οι υπόλοιπες δοκιμασίες.

    IOMeter - Το ζορίζουμε, αντέχει;

     

    Η επόμενη δοκιμασία είναι καθαρά σαδιστική. Βάζουμε τον ταλαίπωρο SSD να γράφει τυχαία πακέτα των 4K επί 12 συνεχείς ώρες και παίρνουμε μετρήσεις των IOPS κάθε 5 λεπτά. Μετά από κάποιο χρόνο και επειδή δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει το garbage collection και το trim, ο SSD φτάνει σε σταθερή κατάσταση (steady state) όπου κάθε εγγραφή σε κελί μνήμης πρέπει να γίνεται αφού πρώτα γίνει σβήσιμο του κελιού και ο SSD λειτουργεί με τις χειρότερες δυνατές επιδόσεις του.

     

    Το σενάριο αυτό είναι εντελώς απίθανο σε οικιακή χρήση αλλά καθημερινότητα σε database και file servers. Ανάλογα λοιπόν με το πόσο βαριά δουλειά σκοπεύετε να βάλετε τον SSD σαν να κάνει, υπολογίζετε τα αποτελέσματα των παρακάτω δοκιμών.

     

     

    gallery_33152_824_12455.png


    Εδώ ο Corsair Force LX 256GB δεν τα πάει καλά, έχοντας σχεδόν ταυτόσημες επιδόσεις με τον Samsung 840 EVO 250GB, περίπου τις μισές από τον Samsung 850 Pro 256GB και πολύ χαμηλότερες από τα drives της OCZ που διαπρέπουν πάντα στη συγκεκριμένη δοκιμασία.

     

    Ακολουθεί ένα διάγραμμα των δύο τελευταίων ωρών της δοκιμασίας όπου φαίνεται καθαρά η επίδοση των drives σε steady state.

     

     

    gallery_33152_824_979.png


    Ακολουθεί η δοκιμασία των μικτών εργασιών. Οι SSD σε ένα σύστημα, σπάνια κάνουν 100% ανάγνωση ή 100% εγγραφή όπως στα συνθετικά benchmarks. Στην ακόλουθη δοκιμασία ξεκινάμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 100% τυχαίων αναγνώσεων και παίρνουμε το μέσο όρο. Συνεχίζουμε με τρία πεντάλεπτα τεστ 95% τυχαίων αναγνώσεων και 5% τυχαίων εγγραφών και παίρνουμε το μέσο όρο και ούτω καθ' εξής όπως φαίνεται στο διάγραμμα μέχρι να φτάσουμε σε 100% τυχαίες εγγραφές. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη δοκιμασία γίνεται σε δίσκο που έχει ήδη φτάσει σε σταθερή κατάσταση και προσπαθεί να προσομοιώσει βαριές πραγματικές εργασίες multitasking.

     

     

    gallery_33152_824_48152.png


    Σε αυτή τη δοκιμασία, ο Corsair Force LX 256GB καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, ξεπερνώντας μόνο τον Samsung 840 EVO 250GB και τον Kingston SSDNow V310 960GB.

     

    Τελειώνοντας τις δύσκολες αυτές δοκιμασίες, οφείλουμε να τονίσουμε ότι σπάνια θα πετύχουμε τόσο ακραίες συνθήκες σε φυσιολογική οικιακή χρήση. Η αξία τους είναι να δούμε την αντίθετη όψη του νομίσματος των συνθετικών benchmarks και να ψάξουμε την αλήθεια κάπου στη μέση.

     

    Η σουίτα των πραγματικών δοκιμασιών ακολουθεί για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, με πραγματικές εργασίες στα windows και την ακριβή χρονομέτρησή τους.

    Real Life Tests - Και τελικά στην πραγματική χρήση πώς είναι;

     

    Ξεκινάμε με τη δοκιμασία της εκκίνησης των Windows. Μα θα μας πείτε, δεν το κάναμε αυτό με το BootTimer; Το BootTimer μετράει όπως είπαμε το χρόνο από το φόρτωμα του kernel μέχρι να είναι έτοιμο το desktop για χρήση. Τα Windows όμως καταγράφουν στον event viewer το συνολικό χρόνο για την εκκίνηση των Windows, μέχρι να έχουν φορτωθεί όλες οι υπηρεσίες. Όπως είναι λογικό, αυτός ο χρόνος είναι αρκετά μεγαλύτερος και συγκεκριμένα...

     

     

    gallery_33152_824_14064.png


    ...o Corsair Force LX 256GB τα πάει μια χαρά, περίπου στο μέσο όρο.

     

    Συνεχίζουμε με πραγματικές αντιγραφές αρχείων.

     

     

    gallery_33152_824_18998.png


    Αντιγράφουμε 32000 αρχεία των 4K, 500 MP3, 1000 μεγάλα JPG των 21MP, ένα ISO των 7.52GB και μια ταινία High Definition σε MKV των 10GB. Οι χρόνοι φαίνονται στο διάγραμμα με τον Corsair Force LX 256GB να διατηρεί μια μέση θέση χάρη στην ταχύτητά του στην ανάγνωση.

     

    Στη συνέχεια θα αποθηκεύσουμε σε rar ένα φάκελο που περιέχει το setup του Office 2013 με ρύθμιση "store"...

     

     

    gallery_33152_824_26788.png

    ...όπου ο Corsair Force LX 256GB έρχεται πέμπτος και κατόπιν θα αποσυμπιέσουμε ένα - συμπιεσμένο - rar που περιέχει το setup του Office 2013.

     

     

    gallery_33152_824_14365.png


    Και εδώ φαίνεται η αδυναμία στις εγγραφές με την έκτη θέση για τον Corsair Force LX 256GB.

     

    Συνεχίζουμε με έναν έλεγχο για ιούς του φακέλου system32 των windows με το Avira Antivirus, όπου...

     

     

    gallery_33152_824_46379.png


    ...ο Corsair Force LX 256GB τα πάει αρκετά καλά, καθώς δεν έχει να κάνει εγγραφές.

     

    Στη συνέχεια θα ανοίξουμε με το Photoshop CS6 μια εικόνα TIF των 324MP, θα τη σώσουμε σε BMP και θα κλείσουμε το Photoshop.

     

     

    gallery_33152_824_1694.png


    Εδώ ο Corsair Force LX 256GB παίρνει την τέταρτη θέση.

     

    Κατόπιν, ανοίγουμε το Word 2013, φορτώνουμε ένα τεράστιο DOCX με εικόνες, συνδέσμους κλπ, το σώζουμε σαν DOC και κλείνουμε το Word.

     

     

    gallery_33152_824_29380.png


    Τα ίδια με τη δοκιμασία του Photoshop.

     

    Ακολουθεί η δοκιμασία της εγκατάστασης του MS Office 2013...

     

     

    gallery_33152_824_21633.png


    Όπου ο Corsair Force LX 256GB κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση, ξεπερνώντας ακριβότερα drives.

     

    Κάπως έτσι τελειώνουν και οι πραγματικές δοκιμασίες. Το τελευταίο διάγραμμα καταγράφει το συνολικό χρόνο αυτών των δοκιμασιών όπου...

     

     

    gallery_33152_824_10678.png


    ...όπως μας είχαν προϊδεάσει οι επί μέρους δοκιμές, ο Corsair Force LX 256GB καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

    Συμπεράσματα και βαθμολογία - Το δια ταύτα

     

    Φτάσαμε στον απολογισμό. Πρώτη φορά συμβαίνει να έχουμε τόσο καλά αναμεμιγμένα με τόσο άσχημα αποτελέσματα στο ίδιο drive. Οι δυνατότητες του Corsair Force LX 256GB στην ανάγνωση ξεπερνούν πολλές ακριβότερες υλοποιήσεις αλλά οι περιορισμοί του στις εγγραφές αφαιρούν σημαντικά από το σύνολο των επιδόσεων.

     

     

    LX2


    Οι μέτριες προδιαγραφές στα IOPS είναι ένας ακόμη παράγοντας που κρατάει χαμηλά τις επιδόσεις του Corsair Force LX 256GB και δεν επιτρέπει στις εξαιρετικές επιδόσεις του στη σειριακή ανάγνωση να τον αναδείξουν.

     

    Από την άλλη, πρόκειται για ένα drive με πλήρη χαρακτηριστικά, που δεν πρόκειται να απογοητεύσει σε καθημερινή οικιακή χρήση, με πολύ καλά latencies και με ολοκληρωμένο διαχειριστικό λογισμικό.

     

    Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το κόστος του Corsair Force LX 256GB στην Ελληνική αγορά είναι 127,70? σε διαδικτυακό κατάστημα και 129,40? σε φυσικό κατάστημα, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Η τιμή αυτή δεν είναι ανταγωνιστική για την κατηγορία του. Αν η Corsair θέλει να κάνει το drive της ανταγωνιστικό, σε σχέση με τις επιδόσεις του, θα πρέπει να ρίξει την τιμή στα 100?.

     

    Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Corsair Force LX 256GB:

     

    Πλεονεκτήματα
    + Εξαιρετικές επιδόσεις στη σειριακή ανάγνωση
    + Υποστήριξη TRIM και Garbage Collection
    + Υποστήριξη DevSleep
    + Υποστήριξη κρυπτογράφησης AES 256, TCG/Opal
    + Πλήρες και λειτουργικό διαχειριστικό λογισμικό

     

    Μειονεκτήματα
    - Χαμηλές επιδόσεις στις εγγραφές
    - Μέτριες επιδόσεις στα IOPS
    - Τιμή
    - Απουσία συνοδευτικών αξεσουάρ

     

    Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Corsair Force LX 256GB είναι:

     

     

     
    00
    Loading.

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     


    gallery_33152_824_16528.jpg

     

    Πολύμερος Αχανιώτης 4/12/2014

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:7
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:6
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments

    Μπράβο για την πολύ ωραία παρουσίαση! Βγαίνουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Η διπλή προσωπικότητα του SSD έχει να κάνει με τον νέο ελεγκτή;

    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    Ναι, είναι θέμα των δυνατοτήτων του ελεγκτή που είναι καλός στις αναγνώσεις αλλά όχι στις εγγραφές.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • δεν στέλνεται sms σε 1 αριθμό

    Καλησπέρα.   Motorola G32 Android  Δεν μπορώ να στείλω sms σε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Έχω δει sites σχετικά, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια λύση  Έχω μιλήσει με τον κάτοχο του κινητού, και δεν με έχει σε φραγή. Σε άλλους, στέλνω κανονικά.   Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε; Είναι πολύ σημαντικό να στείλω sms.   Ευχαριστώ 

    serpico75
    serpico75
    Smartphones 1

    Αναζήτηση καλωδίου DP to HDMI

    Ρε παιδιά, πήρα ένα DP to HDMI καλώδιο για να συνδέσω το Dell ως δεύτερο μόνιτορ, και μου βγάζει μύνημα "No HDMI (MHL) Cable" και σε 5 λεπτά κλείνει. Τι κάνω λάθος; Έλεος ρε πστ μ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων το "DP" δεν σημαίνει Double Penetration, έτσι;

    BASSstarlet
    BASSstarlet
    Οθόνες & Projectors 5

    suse linux server

    υπάρχει καμια δωρεάν διανομή για suse linux server η κάποιο άλλο linux server (με γραφικό περιβάλλον) που να τρέχει σε server dell poweredge 630, fujitsu primergy tx 1330   έχω κάποιους δίσκους με τα αρχεία μου οποτε σκεφτούμε να αγοράσω κάποιον server    έχω σκεφτεί και την λύση του ''nas'' για file storage αλλα αυτό θα κοστίσει πολλά περισσότερα από τι να αγοράσω ένα server   μιλάμε για μεταχειρισμένο server γύρω στα 160 ευρώ με μνήμη 32 gb και οκτώ θέσεις για δίσ

    nikonick
    nikonick
    Linux 4

    Hogwarts Legacy 2

    Hogwarts Legacy 2 In Development; First Game Now At 30 Million Units Sold WWW.DUALSHOCKERS.COM Hogwarts Legacy 2 is in development, and is called "a very big priority" for Warner Bros, Interactive Entertainment.  

    GFFermari
    GFFermari
    PC Gaming

    Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορώ να διαχειρίζομαι πολλά μειλ?

    Αν υπάρχει κάποια εφαρμογή όπως π.χ. το aquamail for android για pc που να μπορώ να διαχειρίζομαι διάφορα μειλ(Στέλνω και λαμβάνω μειλς) και να είναι δωρεάν. Χρησιμοποιώ το mozilla thunderbird αλλά έχει πάρα, μα πάρα πολλά προβλήματα και γι' αυτό ψάχνω να βρω μια δωρεάν εναλλακτική λύση που να δουλεύει ακόμα και σε παλιά win7 γιατί θα μπει σε πολλούς υπολογιστές.

    fits79
    fits79
    Off topic 11
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.