Jump to content



  • Corsair Force LS 240 GB Review


    rev_iconLab_cor1.png

    Η Corsair τελευταία έχει σαρώσει σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, ειδικά αυτών των τροφοδοτικών, συμπεριλαμβανόμενης και της καυτής κατηγορίας των SSDs. Ήδη διαθέτουν αρκετές σειρές από SSDs αλλά από ότι φαίνεται επιθυμούσαν μια πιο δυνατή παρουσία στη χαμηλή/μεσαία κατηγορία οπότε και προχώρησαν στην κατασκευή της Force LS σειράς, τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν το λιγότερο διαδεδομένο ελεγκτή Phison PS3108 ο οποίος καταφέρνει και συνδυάζει προσιτή τιμή και καλές επιδόσεις.

     

    Σίγουρα στους SSDs οι ελεγκτές Sandforce πρωταγωνιστούν μιας και διαθέτουν κορυφαίες επιδόσεις οπότε και προτιμούνται από όλους τους κατασκευαστές που δεν έχουν τη τεχνογνωσία και τη γραμμή παραγωγής (όπως η OCZ για παράδειγμα) για να κατασκευάσουν τις δικές τους προτάσεις. Το πρόβλημα όμως με τους Sandforce είναι ότι αφήνουν μικρό μερίδιο κέρδοuς για την εταιρία που θα τους χρησιμοποιήσει και επιπλέον προσφέρουν μικρές ως αμελητέες διαφορές όσον αφορά τις επιδόσεις, στα προϊόντα που τους χρησιμοποιούν. Αυτό είναι φυσικό μιας και οι περισσότερες εταιρίες που χρησιμοποιούν τους Sandforce δεν μπορούν να κάνουν πολλές αλλαγές στο firmware—και δεν έχουν άλλωστε αυτή τη δυνατότητα—για να διαφοροποιήσουν τις επιδόσεις των προϊόντων τους από τα αντίστοιχα που φορούν τον ίδιο ελεγκτή.

     

    Η Corsair έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι δε θέλει να εξαρτάται από ένα μόνο κατασκευαστή/προμηθευτή οπότε και επιδιώκει να δοκιμάζει προτάσεις από διάφορους κατασκευαστές προσπαθώντας να πετύχει τη χρυσή τομή. Έτσι καταφέρνει και διατηρεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων τα οποία παρουσιάζουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους καλύπτοντας έτσι τα γούστα και τις απαιτήσεις μιας μεγαλύτερης μερίδας χρηστών. Στη σημερινή δοκιμή θα δοκιμάσουμε το μεγαλύτερο μοντέλο της οικονομικής Force LS σειράς το οποίο διαθέτει 240 GB χωρητικότητα, η οποία είναι αυτή που προτιμούν και οι περισσότερη αγοραστές μιας και προσφέρει χαμηλότερο κόστος ανά GB σε σχέση με τις μικρότερες χωρητικότητες.

     

     

    IMG_6254_small.jpg

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά, Συσκευασία και Παρελκόμενα

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του Force LS 240 GB παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Specifications Corsair Force LS 240 GB
    Model Number
    CSSD-F240GBLS
    Capacity 240 GB (223.6 GB usable)
    NAND Components
    19nm Toshiba Multi-Level Cell (MLC) Flash
    TRIM support
    Yes
    Controller
    Phison PS3108-S8 (8 Channels)
    Operating Temp 0°C ~ 70°C

    Power Consumption

    4.6W Max (Active), 0.6W Idle
    Weight
    50g

    MTBF

    1 million hours
    Max Read
    up to 560MB/s

    Max Write

    up to 535MB/s
    Random Write 4KB
    85,000 IOPS

    Voltage

    5V ±5%
    Form Factor
    2.5 Inch
    Dimensions
    100,1 mm (L) x 69.85 mm (W) x 7 mm (H)
    Warranty
    3 years
    Price
    180€ (with VAT)

     

    Ο ελεγκτής είναι ένας Phison PS3108-S και οι μνήμες που χρησιμοποιεί ο SSD κατασκευάζονται με βάση τη μέθοδο των 19 νανομέτρων (nm). Επίσης το ύψος του δίσκου περιορίζεται στα 7 χιλιοστά, οπότε είναι συμβατό με τις προδιαγραφές για ultrabooks που δίνει η Intel. Τέλος, η εγγύηση φτάνει τα τρία χρόνια και η τιμή είναι αρκετά καλή για έναν SSD με 240 GB χωρητικότητα.

     

    IMG_6241_small.jpgIMG_6243_small.jpgIMG_6242_small.jpg

     

    Ο SSD έρχεται μέσα σε ένα μικρό κουτί το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ ώστε να νομίσει κάποιος ότι δεν περιέχει τίποτα στο εσωτερικό του. Βέβαια αυτό δεν ισχύει, απλά ο Force LS ζυγίζει μόλις 50 γραμμάρια.

     

    IMG_6246_small.jpgIMG_6247_small.jpgIMG_6248_small.jpgIMG_6249_small.jpg

     

    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε μια πολύγλωσση, σύντομη, περιγραφή των κύριων χαρακτηριστικών του προϊόντος και κάτω αριστερά υπάρχει ο κωδικός του μοντέλου καθώς και η χώρα κατασκευής η οποία δεν είναι η Κίνα αλλά η Ταϊβάν, όπου τα εργατικά χέρια είναι ακριβότερα αλλά και η ποιότητα υψηλότερη.

     

    IMG_6250_small.jpgIMG_6252_small.jpgIMG_6251_small.jpg

     

    Μαζί με το δίσκο θα παραλάβετε ένα σακουλάκι με βίδες, για την εγκατάσταση του στο case, καθώς και ένα εγχειρίδιο που αναφέρεται στην εγγύηση του προϊόντος. Δυστυχώς η Corsair δεν παρέχει κάποια θήκη για την τοποθέτηση του SSD σε 3.5" θήκη όπως κάνουν άλλες εταιρίες (π.χ. OCZ), πιθανών για να κρατήσει την τιμή όσο το δυνατόν σε πιο χαμηλά επίπεδα

     

    . IMG_6253_small.jpgIMG_6256_small.jpgIMG_6255_small.jpg

     

    Το σασί του Force LS είναι βαμμένο μαύρο και μόνο το αυτοκόλλητο στο πάνω μέρος του σπάει κάπως τη μονοτονία.

     

    Στα ενδότερα του Force LS 240 GB

     

    IMG_6395_small.jpgIMG_6396_small.jpg

     

    Η πλακέτα του SSD, που φιλοξενεί όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για να απογειώσει το σύστημα σας αν έχετε ξεμείνει με κάποιον μηχανικό δίσκο ως κύριο.

     

    IMG_6399_small.jpgIMG_6398_small.jpg

     

    Οχτώ τσιπάκια μνήμης βρίσκονται σε κάθε πλευρά της πλακέτας του Force LS 240 GB. Προέρχονται από την Toshiba, αλλά η Phison τα έκανε rebrand και ο τύπος τους είναι TT57G2LAKA.

     

    IMG_6397_small.jpgIMG_6395_small.jpg

     

    Ο κεντρικός ελεγκτής του SSD, ένας Phison PS3108-S8. Ο συγκεκριμένος διαθέτει οχτώ κανάλια επικοινωνίας με τις μνήμες. Ακριβώς δίπλα του υπάρχει ένα DDR3 chip (Powerchip Technology: A3P4GF4BLF) που του παρέχει την απαραίτητη μνήμη για να λειτουργήσει.

     

    Σύστημα Δοκιμής και Μεθοδολογία

     

    Το κύρια υποσυστήματα που απαρτίζουν το σύστημα, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν όλα τα τεστ, φαίνονται παρακάτω. Όπως βλέπετε επιλέξαμε μια σύγχρονη μητρική με native υποστήριξη SATA 3 έτσι ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα οι SSDs της δοκιμής και έναν δυνατό επεξεργαστή για μην υπάρχει το παραμικρό bottleneck. Η διαθέσιμη μνήμη φτάνει τα 8GB, μια συνηθισμένη χωρητικότητα για τα σημερινά δεδομένα.

     

     

    Test System Specifications
    CPU
    Intel® Core™ i7-2500K Processor
    (6M Cache, 3.30 GHz)
    Mainboard
    Asrock Z77 Extreme4
    RAM
    2*4GB DDR3 1600 MHZ
    VGA
    HIS 6870
    Secondary HDD
    Seagate ST3500320AS
    DVD-RW
    Lite-ON LH-20A1S
    PSU
    Seasonic Fanless X-460
    CPU Cooler
    Thermalright SilverArrow SB-E
    Λειτουργικό σύστημα
    Windows 7 SP1 X64
    Drivers
    SATA: Intel AHCI

     

     

    Και τώρα ας αναλύσουμε επιγραμματικά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σε όλες τις δοκιμές. Μιας και τα synthetic benchmarks δε δίνουν την πραγματική απόδοση και αίσθηση του υπό δοκιμή δίσκου, είτε αυτός είναι SSD είτε HDD, αναπτύξαμε μια εφαρμογή, την οποία ονομάσαμε Pegasus, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές εργασίες που πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά οι περισσότεροι χρήστες και σχεδόν σε όλα τα τεστ μετράμε το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση τους.

     

    Έτσι ένας απλός αναγνώστης που δε γνωρίζει τι εστί Random Read/Write ή IOPS μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει τι περισσότερο θα του προσφέρει ο Χ δίσκος από τον Υ. Μερικά screenshots από τη σουίτα δοκιμών που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τη μέτρηση δίσκων θα βρείτε παρακάτω. Τώρα η μεθοδολογία σε γενικές γραμμές είναι η εξής. Αρχικά σετάρουμε τα Windows 7 Χ64 SP1 με τα πιο πρόσφατα updates στο μηχάνημα της δοκιμής και εγκαθιστούμε μετέπειτα τα πιο συνηθισμένα προγράμματα που έχει σήμερα ένας χρήστης στον υπολογιστή του. Στη συνέχεια απενεργοποιούμε όλα τα updates και φτιάχνουμε ένα disk image με μέγεθος περίπου 58.4GB (ασυμπίεστο). Το συγκεκριμένο image περνιέται στον υπο δοκιμή δίσκο και το τελικό partition ρυθμίζεται να είναι ίσο με το συνολικό μέγεθος του εκάστοτε δίσκου.

     

    Πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές γίνεται έλεγχος για να διαπιστωθεί αν το partition είναι aligned (ευθυγραμμισμένο) και στη συνέχεια η test suite αναλαμβάνει. Ανάμεσα σε κάθε τεστ γίνεται καθάρισμα της cache του δίσκου και πριν από κάθε batch run πραγματοποιείται επανεκκίνηση για να διαγραφεί εντελώς η read cache του λειτουργικού. Το τελικό σκορ για κάθε επιμέρους δοκιμή είναι ο μέσος όρος των δέκα αποτελεσμάτων που εξάγονται από τα αντίστοιχα batch runs.

     

    Pegasus1.jpgPegasus2.jpgPegasus3.jpg

     

    O πίνακας που ακολουθεί επεξηγεί αναλυτικά κάθε επιμέρους τεστ της σουίτας δοκιμών μας

     

    Custom Test Descriptions
    Windows 7 Start up Time
    Στο συγκεκριμένο τεστ καταγράφεται ο χρόνος που θέλει το λειτουργικό για να εκκινήσει και πιο συγκεκριμένα το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που έχει "φορτώσει" ο kernel μέχρι να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα αυτόματης εκκίνησης (start up programs). Η μέτρηση είναι ιδιαίτερα ακριβής μιας και το API των Windows παρέχει έναν internal timer που παρέχει αυτή την πληροφορία και το πρόγραμμα ενημερώνεται από το συγκεκριμένο timer.*
    ISO File Copy Γίνεται η αντιγραφή ενός μεγάλου αρχείου από ένα folder σε ένα άλλο στον ίδιο δίσκο και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση της αντιγραφής. Το μέγεθος του αρχείου είναι 3.1GB.
    Winrar Decompression
    Μέτρηση του χρόνου που απαιτείται για να αποσυμπιεστεί ένα διπλά συμπιεσμένο αρχείο (linux-3.2.9.tar.bz2).
    Antivirus scan
    Ο χρόνος που χρειάζεται το Avira για να ελέγξει το system32 folder, εξετάζοντας όλα τα αρχεία και ψάχνοντας ακόμη και τα συμπιεσμένα.*
    Folder Backup Time
    Καταγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα πλήρες backup ενός folder με 8,46 GB μέγεθος που περιέχει πλήθος αρχείων, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή VBackup.
    Photoshop Start Up Time Εδώ καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για την εκκίνηση του photoshop CS5, άνοιγμα μιας μεγάλης RAW format φωτογραφίας και μετέπειτα κλείσιμο της φωτογραφίας και του ίδιου του photoshop.

    Photoshop Image Processing

    Άνοιγμα στο CS5 δέκα φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης σε RAW format. Στη συνέχεια τρέχει ένα απαιτητικό action σε κάθε μία από αυτές ξεχωριστά, σώσιμο της κάθε φωτογραφίας και κλείσιμο στο τέλος του photoshop. Καταγράφεται ο συνολικός χρόνος που απαιτείται για όλα τα παραπάνω.
    Office Startup - Processing
    Άνοιγμα δύο μεγάλων (58MB) docx αρχείων με πίνακες, γραφικά κτλ. και στη συνέχεια σώσιμο αυτών σε μορφή doc. Ταυτόχρονα αναπαράγεται ένα υπερ-υψηλής ανάλυσης M2TS αρχείο με 90mbps bitrate το οποίο είναι αποθηκευμένο φυσικά στον προς δοκιμή δίσκο.*

    Software Compilation

    Γίνεται compile ενός πολύ μεγάλου open source C# .NET project και καταγράφεται ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία του release build.
    Software installation
    Εκτελείται το installation του Visual Studio 2010 (C# and Image Library, 2.5GB total size).

     

    Όμως επειδή οι περισσότεροι από εσάς έχετε συνηθίσει να βλέπετε αποτελέσματα από synthetic benchmarks, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε αρκετά από τα γνωστότερα προγράμματα για SSDs στις δοκιμές μας. Έτσι θα "τρέξουμε" τα PCMark05/07/Vantage. ASS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil's Storage Utilities, AIDA64 και HD Tune.

     

    Synthetic Benchmarks

     

    AIDA64.jpgAnvil.jpgAS_SSD_Copy.jpgHD_Tune.jpgCDM_read.jpgCDM_write.jpgPCMark05.jpgPCMark_Vantage.jpgPCMark07.jpg

     

    Στην σουίτα δοκιμών του χρήστη Anvil ο Corsair βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τους άλλους δύο SSDs αλλά στα HD Tune read κατά περίεργο λόγο καταφέρνει και παίρνει κεφάλι. Σε όλα τα υπόλοιπα όμως μένει πίσω και ειδικά στο PCMark Vantage x64 η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

     

    Real Life tests - Pegasus SSD Test Suite

     

    pegasus_Win_startup.jpgpegasus_winrar_decompress.jpgpegasus_ISO_copy_time.jpgpegasus_ISO_copy_speed.jpgpegasus_Avira_scan.jpgpegasus_Win_backup.jpgpegasus_PS_startup.jpgpegasus_PS_action.jpgpegasus_Office2010_action.jpgpegasus_Soft_comp.jpgpegasus_VS2010_install.jpg

     

    Στη δική μας Pegasus SSD test suite o Force LS μένει παντού πίσω από τον Vertex 450 αλλά σε μερικά τεστ καταφέρνει και επικρατεί του Plextor, ο οποίος όμως έχει μικρότερη χωρητικότητα κάτι που κανονικά σημαίνει ότι διαθέτει λιγότερα κανάλια επικοινωνίας με τα flash chips (αλλά στην πραγματικότητα έχει 8 και αυτός).

     

    Συγκεντρωτικά Γραφήματα

     

    Relative_Performance.jpg

     

    O Corsair καταλαμβάνει την τελευταία θέση στο παραπάνω γράφημα, με μικρή διαφορά όμως από το δεύτερο δίσκο. Μπορούμε να πούμε ότι για έναν σχετικά οικονομικό SSD τα πήγε αρκετά καλά και όπως είδατε και στην προηγούμενη σελίδα οι επιδόσεις του σε πραγματικές καταστάσεις έχουν μικρή διαφορά με αυτές του αρκετά ακριβότερου OCZ Vertex 450 256 GB.

     

    Price_Per_GB.jpg

     

    Σε αυτόν τον τομέα ο Force LS εύκολα επικρατεί έναντι των υπόλοιπων δύο δίσκων με τους οποίους τον συγκρίναμε.

     

    Συμπεράσματα

    IMG_6394_small.jpg

     

    Η Corsair με όπλο τον Phison PS3108 ελεγκτή κυκλοφόρησε μια οικονομική σειρά SSDs η οποία στοχεύει κυρίως σε ένα υψηλό λόγο επιδόσεων/τιμής, παρά στις μέγιστες δυνατές επιδόσεις σε κάθε τομέα. Προσωπικά πιστεύω ότι το πείραμα πέτυχε μιας και ο Force LS της σημερινής δοκιμής τα πήγε αρκετά καλά και έμεινε μόλις 5% πίσω από ένα πολύ γρήγορο δίσκο, τον OCZ Vertex 450 ο οποίος ανήκει στην υψηλών επιδόσεων κατηγορία SSDs μαζί με τους Samsung 840 Pro και Corsair Neutron GTX.

     

    O Force LS λειτούργησε άψογα καθόλη τη διάρκεια των χρονοβόρων δοκιμών μου κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη σταθερότητα της συγκεκριμένης πλατφόρμας/ελεγκτή. Το μόνο που με προβλημάτισε κάπως είναι η έλλειψη ενός πακέτου λογισμικού στα πρότυπα του Samsung Magician ή OCZToolbox, το οποίο όμως είμαι σίγουρος ότι θα φροντίσει να προσφέρει στο μέλλον η Corsair. Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος γιατί να θέλω κάτι παρόμοιο με τα παραπάνω προγράμματα. Μα φυσικά για να μπορώ να κάνω trim τον δίσκο ανάμεσα στις δοκιμές μου ή ανά μερικές μέρες αν είμαι κανονικός χρήστης και όχι τρελαμένος reviewer και επίσης για να έχω άμεση και εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές τύπου secure erase ή firmware update, μιας και τα τελευταία χρόνια μια αναβάθμιση λογισμικού σε έναν SSD έχει γίνει το ίδιο σημαντική με την ίδια διαδικασία σε μια μητρική κάρτα.

     

    Τέλος, ο πιο σκληρός ανταγωνιστής του Force LS είναι η σειρά EVO της Samsung, τους οποίους όμως δεν έχω δοκιμάσει προς το παρόν για να εκφέρω εμπεριστατωμένη άποψη. Οι τελευταίοι πάντως εξοπλίζονται με TLC flash chips έναντι των MLC που χρησιμοποιούν οι Force LS, κάτι που στα χαρτιά τουλάχιστον σημαίνει μικρότερη διάρκεια ζωής. Ανακεφαλαιώνοντας, πιστεύω ότι η τιμή του Force LS 240 GB είναι λογική δεδομένων των χαρακτηριστικών του αλλά και των επιδόσεων που προσφέρει.

     

    O Force LS 240 GB της Corsair δεν υπάρχει διαθέσιμος προς το παρόν σε κανέναν ελληνικό κατάστημα αλλά τον βρήκαμε στα 180€ στο αγγλικό Amazon (συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ). Τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Καλές (αλλά σε καμιά περίπτωση κορυφαίες) επιδόσεις
    • Υποστήριξη TRIM
    • Συμβατός με ultrabooks
    • 3ετη υποστήριξη/εγγύηση από την Corsair

    Μειονεκτήματα

    • Σε αυτή την κατηγορία τιμής υπάρχει έντονος ανταγωνισμός
    • Δε συνοδεύεται από κάποιο πακέτο λογισμικού (όπως το OCZ Toolbox ή το Samsung Magician)

     

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά ο Force LS 240 GB είναι:

     

    Corsair_Force_LS.png

     

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.