Jump to content




  • Η Corsair, όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη δοκιμή του AX760, βάλθηκε να διαλύσει τον ανταγωνισμό στις high-end κατηγορίες, παρουσιάζοντας σχεδόν ταυτόχρονα καινούρια μοντέλα των AXi και AX σειρών. Μετά το κορυφαίο AX1200i (το οποίο δυστυχώς δεν σας παρουσιάσαμε ακόμη μιας και τα δείγματα ήταν ελάχιστα), οι υπεύθυνοι πωλήσεων της Corsair κατάλαβαν ότι 1200 W ισχύς και ειδικά η πολύ υψηλή τιμή του συγκεκριμένου τροφοδοτικού (PSU) δεν είναι για όλους, οπότε αποφάσισαν να φέρουν τον ψηφιακό έλεγχο (digital control) και τις υπέρ-υψηλές επιδόσεις που προσφέρει αυτός και στην μεσαία κατηγορία ισχύος. Έτσι δημιουργήθηκαν τα ΑΧ760i και AX860i, τα οποία αν και διατηρούν υψηλές τιμές, παραμένουν αρκετά πιο οικονομικά από τη ναυαρχίδα AX1200i. Στη σημερινή δοκιμή θα παραθέσουμε απέναντι στα Chroma μας το AX860i και θα διαπιστώσουμε αν τα ψηφιακά κυκλώματα που χρησιμοποιεί θα του δώσουν μεγάλο προβάδισμα, έναντι high-end τροφοδοτικών που χρησιμοποιούν αναλογικά κυκλώματα (π.χ. το ΑΧ760).

     

    psu_top_close.jpg
     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του AX860i παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Corsair AX860i Features & Specs
    Max. DC Output 860W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Plantinum
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    120 mm Double Ball-Bearing Fan (D12BH-12)
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 160 mm (D)
    Weight
    1.9 kg
    Compliance
    ATX12V v2.31, EPS 2.92
    Warranty
    7 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    223 €

     

    Η αποδοτικότητα (efficiency) είναι συμβατή με τις προδιαγραφές του 80 Plus Platinum προτύπου και η μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας αγγίζει τους 50C, όπως προστάζει το πρότυπο ATX. Το PSU εξοπλίζεται με σχεδόν όλες τις προστασίες, έτσι ώστε να προστατεύεται τόσο το ίδιο αλλά και το σύστημα που τροφοδοτεί ώστε να αποφεύγονται δραματικές καταστάσεις και επίσης ο ανεμιστήρας που το ψύχει διαθέτει ρουλεμάν (ball-bearings) για αυξημένη διάρκεια ζωής. Οι διαστάσεις και πιο συγκεκριμένα το μήκος του PSU είναι μικρό, ειδικά για τα κυβικά του, οπότε το AX860i θα χωρέσει άνετα ακόμη και σε μικρά κουτιά με περιορισμένο χώρο για το PSU. Τέλος, η εγγύηση αγγίζει τα εφτά χρόνια και η τιμή είναι πολύ τσουχτερή, μιας και το PSU χρησιμοποιεί ότι πιο μοντέρνο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του AX860i.

     

    Cables / Connectors
    Modular Cables
    ATX connector (610mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V / ATX12V connector (650mm) 2
    6+2 pin PCIe (600mm+150mm) 4
    6+2 pin PCIe (600mm) 2
    SATA (400mm+100mm+100mm+100mm) 8
    SATA (550mm+100mm+100mm+100mm) 4
    4 pin Molex (450mm+100mm+100mm+100mm) 8
    FDD (+100mm) 2
    Corsair Link cable (800mm) 1

     

    Ένα μεγάλο πλήθος από καλωδιώσεις/connectors εξοπλίζει το AX860i, δίνοντας του τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει άνετα συστήματα με διπλά CPUs και τρεις high-end VGAs. Συνήθως PSUs με άνω του 1kW ισχύ διαθέτουν τόσους πολλούς connectors αλλά από ότι φαίνεται η Corsair είναι πολύ σίγουρη για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου PSU, οπότε και δε φοβάται να το εξοπλίσει με τόσες πολλές καλωδιώσεις, οι οποίες κιόλας είναι όλες αποσπώμενες. Το μήκος όλων των καλωδιώσεων και ειδικά των ATX και EPS είναι αρκετό και δε θα δημιουργήσει προβλήματα ακόμη και αν εγκαταστήσετε το PSU σε μεγάλα κουτιά τύπου full tower. Δυστυχώς όμως, η απόσταση ανάμεσα στους περιφερειακούς connectors είναι πολύ μικρή, μόλις 10 cm. Κανονικά θα έπρεπε να ήταν κοντά στα 15 cm, μιας και τα εξαρτήματα που τροφοδοτούνται από αυτού του είδους τους connectors συνήθως βρίσκονται μακρυά το ένα από το άλλο, σε αντίθεση με τα υποσυστήματα (κυρίως HDDs/SSDs) που τροφοδοτούνται από SATA connectors. Όσον αφορά τώρα τη διάμετρο των αγωγών που χρησιμοποιούνται, η 24 pin ATX καλωδίωση χρησιμοποιεί παχύτερους 16AWG αγωγούς, για χαμηλότερες πτώσεις τάσεις και όλες οι υπόλοιπες καλωδιώσεις (εκτός από τους FDD adaptors) χρησιμοποιούν 18AWG αγωγούς. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του AX860i.

     

    Corsair AX860i Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 71.6 3 0.8
    Watts 125 859.2 15 9.6
    Total Max. Power (W) 860

     

    Το μονό +12V rail μπορεί να αποδώσει το σύνολο της ισχύς του PSU, πράγμα συνηθισμένο σε high-end PSUs όπου τα δευτερεύοντα rails παράγονται από DC-DC converters. Τα 5V και 3.3V rails είναι αρκετά δυνατά για τα σημερινά πρότυπα και το ίδιο ισχύει και για το 5VSB rail. Το -12V rail δε χρειάζεται καν να το αναφέρουμε, μιας και πάει προς κατάργηση στο επόμενο ATX πρότυπο αφού σχεδόν κανένα μοντέρνο σύστημα δεν το εκμεταλλεύεται πια. To ΑΧ860i έρχεται μέσα σε μια αρκετά φανταχτερή συσκευασία, στο μπροστινό μέρος της οποίας το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μοντέρνα γρίλια του ανεμιστήρα, σήμα κατατεθέν πια των περισσότερων Corsair PSUs (τουλάχιστον των high-end). Με μεγάλα γράμματα αναγράφεται επίσης ο τύπος του μοντέλου και με μικρότερα (αλλά μέσα σε κόκκινο φόντο) ο τύπος της σειράς. Κάτω δεξιά βρίσκουμε και δύο σήματα για την πλατινένια αποδοτικότητα και για το λογισμικό ελέγχου του PSU, το Corsair Link.

     

    box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpgbox_front_close4.jpg

     

     

    Στο πάνω μέρος της συσκευασίας γίνεται αναφορά στις καλωδιώσεις και τους διαθέσιμους connectors του PSU και ένας πίνακας αναγράφει τα μήκη όλων των αποσπώμενων καλωδίων.

     

    box_top.jpgbox_top_close1.jpgbox_top_close2.jpgbox_top_close3.jpgbox_top_close4.jpg

     

    Στο κάτω μέρος του κουτιού το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ένας πίνακας που περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των PSU σειρών που διαθέτει η Corsair, με πρώτη την κορυφαία AXi και δεύτερη την AX.

     

    box_bottom.jpgbox_bottom_close1.jpgbox_bottom_close2.jpg

     

    Φτάσαμε, αισίως, και στη περιγραφή του πίσω μέρους της συσκευασίας, όπου ως συνήθως βρίσκουμε αρκετές λεπτομέρειες για το προϊόν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν δύο γραφήματα για την αποδοτικότητα και το θόρυβο που εκλύει ο ανεμιστήρας, σε όλο το φάσμα λειτουργίας του PSU. Επίσης υπάρχει ένας πίνακας που περιγράφει τα χαρακτηριστικά των επιμέρους rails και ακριβώς από πάνω από τον πίνακα αυτό υπάρχει ένα κείμενο που κάνει αναφορά στο λογισμικό Corsair Link, σε αρκετές γλώσσες. Τέλος, σε άλλο σημείο η Corsair αναφέρεται περιληπτικά στα πλεονεκτήματα που επιφέρει ο ψηφιακός έλεγχος του PSU, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται η μικρή διακύμανση όλων των τάσεων και το χαμηλό ripple.

     

    box_rear.jpgbox_rear_close1.jpgbox_rear_close2.jpgbox_rear_close3.jpgbox_rear_close4.jpgbox_rear_close5.jpgbox_rear_close6.jpgbox_rear_close7.jpg

     

    Αφαιρώντας το εξωτερικό sleeving βρίσκουμε το πραγματικό κουτί που προστατεύει το PSU και τα παρελκόμενα του. Στο εσωτερικό του γίνεται εκτεταμένη χρήση αφρώδες προστατευτικού, έτσι ώστε να φτάσει το πανάκριβο AX860i σε τέλεια κατάσταση στα χέρια σας. Επίσης, το πρώτο που θα αντικρίσετε με το που ανοίξετε το κουτί είναι το εγχειρίδιο χρήσης καθώς και οι οδηγίες για την εγγύηση του προϊόντος.

     

    box_inner_box.jpgbox_open1.jpgbox_open2.jpgbox_open3.jpg

     

    Αυτή τη φορά το πουγκί που περιέχει το PSU μοιάζει με βελούδινο και δεν έχει καμία σχέση, ποιοτικά, με το συνθετικό που περιείχε το AX760, του προηγούμενου review. Όπως φαίνεται η Corsair δε τσιγκουνεύτηκε σε αυτόν τον τομέα, μιας και το AX860i ανήκει στην υψηλότερη κατηγορία της. Ένα άλλο, συνθετικό, τσαντάκι περιέχει όλες τις αποσπώμενες καλωδιώσεις και τα υπόλοιπα συνοδευτικά τα οποία αποτελούνται από ένα σετ βίδες, μερικά δεματικά, το καλώδιο ρεύματος και ένα case badge.

     

    box_psu_in_bag.jpgbox_bundle2.jpgbox_bundle_3.jpgbox_modular_cables.jpgbox_bundle.jpg

     

    To Corsair Link dongle περιέχεται μέσα σε μια ασημένια συσκευασία. Δυστυχώς συνδέεται μόνο σε USB header της μητρικής και η Corsair δεν παρέχει έναν μετατροπέα, ώστε να μπορείτε να το συνδέσετε και σε μία κανονική USB port.

     

    box_Corsair_link1.jpgbox_Corsair_link2.jpgbox_Link2.jpgbox_Link3.jpg

     

    To ΑΧ860i είναι αρκετά εμφανίσιμο και ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα PSUs, χάρις στην όμορφα σχεδιασμένη γρίλια του ανεμιστήρα. Στο μπροστινό μέρος συναντούμε την κλασσική κυψελοειδή γρίλια εξαερισμού και δίπλα στην υποδοχή ρεύματος βρίσκεται ο απαραίτητος διακόπτης on/off. Στα πλαϊνά του PSU υπάρχουν δύο άκρως ποιοτικές ταμπέλες που αναγράφουν τον κωδικό του μοντέλο και στο πίσω μέρος βρίσκουμε το modular panel που φιλοξενεί πάρα πολλές υποδοχές, οι οποίες είναι αριθμημένες για την εύκολη παρακολούθηση τους από το λογισμικό της Corsair. Σε μία από της υποδοχές συνδέεται το ειδικό καλώδιο του Corsair Link dongle και στα αριστερά υπάρχει ένας διακόπτης μαζί με ένα LED indicator, μέσω των οποίων μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργικότητα του PSU πριν το συνδέσετε στο σύστημα. Χωρίς να έχετε κάποια καλωδίωση συνδεδεμένη πατάτε συνεχόμενα το διακόπτη και τότε θα LED θα πρέπει να ανάψει πράσινο και ο ανεμιστήρας του PSU να ενεργοποιηθεί. Σε αντίθεση περίπτωση (δεδομένου ότι τα κάνατε όλα σωστά) υπάρχει πρόβλημα με το PSU.

     

    psu_front.jpgpsu_front_close1.jpgpsu_front_close2.jpgpsu_front_top.jpgpsu_side.jpgpsu_rear.jpgpsu_rear_close1.jpgpsu_rear_close2.jpgpsu_detail1.jpgpsu_detail2.jpgpsu_label.jpgpsu_standby1.jpgpsu_fan.jpgpsu_standby2.jpg

     

    Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά και στο πολλά υποσχόμενο Corsair Link λογισμικό, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να ενημερωθεί για πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με το PSU φυσικά, αλλά και να ελέγξει τη λειτουργία του ανεμιστήρα. Καταρχήν θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι μέσα στη συσκευασία δε θα βρείτε το συγκεκριμένο λογισμικό, αλλά θα πρέπει να το "κατεβάσετε" από τη σχετική σελίδα του προϊόντος. Η Corsair το έκανε αυτό για να βεβαιωθεί ότι οι χρήστες θα χρησιμοποιήσουν την πιο φρέσκια έκδοση του Corsair Link, κατά την πρώτη εγκατάσταση του. Αφού "κατεβάσετε" λοιπόν και εγκαταστήσετε το λογισμικό, θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση στο σύστημα, για να αναγνωριστεί το τροφοδοτικό. Στη συνέχεια και αφού εκκινήσετε το Corsair Link θα αντικρίσετε την παρακάτω εικόνα, που αναπαριστά το εσωτερικό ενός κουτιού υπολογιστή. Όπως θα διαπιστώσετε στη συγκεκριμένη εικόνα φαίνεται ο εσωτερικός κόσμος ενός Corsair κουτιού, αλλά αν θέλετε μπορείτε να την αλλάξετε με την εικόνα του δικού σας κουτιού (αρκεί να την έχετε διαθέσιμη φυσικά). Στα αριστερά υπάρχει μια στήλη με τις συσκευές που έχει εντοπίσει το λογισμικό. Μιας και το σύστημα μας δε διέθετε το ολοκληρωμένο Corsair Link υλικό παρά μόνο το dongle του AX860i, οι συσκευές που ανίχνευσε το πρόγραμμα περιορίζονται στους αισθητήρες της μητρικής και στους σένσορες των σκληρών δίσκων. Στο πάνω μέρος του παραθύρου του προγράμματος υπάρχουν πέντε tab τα οποία οδηγούν σε ισάριθμες σελίδες και μενού, ενώ στα δεξιά υπάρχει ένα πάνελ που ανοίγει κατά επιλογή, το οποίο και εμφανίζει τα δεδομένα που επιλέγει ο χρήστης.

     

    CorsairLink2_1.jpgCorsairLink2_2.jpgCorsairLink2_3.jpgCorsairLink2_12.jpgCorsairLink2_4.jpgCorsairLink2_8.jpg

     

    Μέσω του Corsair Link μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε τις στροφές του ανεμιστήρα, χειροκίνητα. Βέβαια προτείνουμε να αφήσετε τη λειτουργία του στο αυτόματο.

     

    CorsairLink2_13.jpgCorsairLink2_14.jpg

     

    Οι πιο σημαντικές πληροφορίες φαίνονται σε αυτή τη σελίδα. Εδώ μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση, την απόδοση, τις τάσεις εξόδου καθώς και τις στροφές του ανεμιστήρα του PSU. Επίσης πληροφορήστε για τα Amperes που "τραβάει" ο κάθε PCIe connector και μπορείτε να θέσετε χειροκίνητα το OCP triggering σημείο για καθέναν από αυτούς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν είναι και τόσο ακριβείς, τουλάχιστον αυτές που έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα και τα Amps

     

    CorsairLink2_11.jpg

     

    Από το tab "options" μπορείτε να δείτε τις συνδεδεμένες συσκευές που ελέγχει το Corsair Link λογισμικό και την έκδοση του firmware που αυτές έχουν. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ποιες και από ποιο εξάρτημα, πληροφορίες θα καταγράφονται στο log αρχείο. Τέλος, έχετε τη δυνατότητα επιλογής της αυτόματης εκκίνησης του προγράμματος μαζί με τα Windows, μαζί με άλλες δευτερεύουσας σημασίας επιλογές.

     

    CorsairLink2_5.jpgCorsairLink2_6.jpgCorsairLink2_7.jpg

     

    Σε αντίθεση με τα καινούρια AX760/860 που κατασκευάζονται από την Seasonic, όλα τα AXi PSUs κατασκευάζονται από την Flextronics, μια πολύ μεγάλη εταιρία με μικρή όμως παρουσία στο χώρο των desktop PSUs. Βέβαια με μοντέλα όπως το AX1200 και ΑΧ1200i στο ενεργητικό της δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και με την πρώτη κατάφερε και κόντραρε στα ίσα μεγαθήρια όπως η Delta και η Seasonic. Από ότι φαίνεται η Corsair δε θέλει να βασίζεται σε μία μόνο εταιρία για τα PSU προϊόντα της και έτσι συνεργάζεται στενά με την Seasonic, Flextronics και CWT. Μια πολύ σοφή τακτική. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το AX860i είναι ότι το πιο σύγχρονο έχει να δείξει η τεχνολογία των desktop PSUs, μιας και αντί για αναλογικά κυκλώματα χρησιμοποιούνται ψηφιακά και πιο συγκεκριμένα ένας Digital Signal Processor ή DSP ελέγχει το κύκλωμα APFC, τα κύρια switching fets καθώς και το δευτερεύον μέρος μαζί με τις προστασίες του PSU. Δεδομένου ότι ένα DSP έχει τη δυνατότητα να δεχθεί πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών από ένα αναλογικό κύκλωμα ελέγχου και επίσης να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες σε πολύ λιγότερο χρόνο, επιτρέπει έναν πιο σφιχτό έλεγχο όλων των επιμέρους υποσυστημάτων του PSU. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πολύ μικρές διακυμάνσεις στις τάσεις εξόδου, υψηλή αποδοτικότητα και σε πολύ μεγάλο περιορισμό του ripple. Εκτός από το DSP το AX860i χρησιμοποιεί και έναν LLC resonant converter (μετατροπέα συντονισμού) στο πρωτεύον και φυσικά δύο DC-DC μετατροπείς στο δευτερεύον για την παραγωγή των 5V και 3.3V τάσεων.

     

    in_top1.jpgin_top2.jpgin_top3.jpgin_top4.jpg

     

    Το transient φίλτρο αρχίζει στην υποδοχή ρεύματος με δύο Y πυκνωτές και ένα δαχτυλίδι φερρίτη, για τον περιορισμό του EMI. Πάνω στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε και το δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου φίλτρου, το οποίο αποτελείται από έξι Y και δύο X πυκνωτές, δύο CM πηνία και ένα βαρίστορ (MOV).

     

    in_transienta.jpgin_transientb.jpg

     

    Η μοναδική γέφυρα ανόρθωσης είναι μια πανίσχυρη GSIB 2560L και ψύχεται από μία ανεξάρτητη ψύκτρα. Ακριβώς η ίδια γέφυρα χρησιμοποιείται και στο AX760i.

     

    in_bridge.jpg

     

    Στο APFC κύκλωμα τα fets και η boost δίοδος καλύπτονται από μεταλλικά ελάσματα, τα οποία παρέχουν προστασία από EMI (electromagnetic interference) αλλά και εγγυώνται την καλύτερη επαφή του κεντρικού σημείου των fets/διόδου με την ψύκτρα (τα εύσημα πάνε στον Στέλιο/Seafalco για την επισήμανση μιας και αυτό διέφυγε του γράφοντα), έτσι δεν μπορέσαμε να τα αναγνωρίσουμε μιας και δε θέλαμε να επιστρατεύσουμε το Hakko. Ο πυκνωτής εξομάλυνσης (420V, 680μF) παρέχεται από την Matsushita/Panasonic και είναι χαρακτηρισμένος στους 105°C. Το AX760i χρησιμοποιεί έναν μικρότερο (560μF) εδώ, κάτι λογικό αφού η μέγιστη ισχύς του είναι μικρότερη.

     

    in_APFC_fets_diode.jpgin_APFC_cap.jpg

     

    Το NTC thermistor που προστατεύει από μεγάλα ρεύματα εκκίνησης βρίσκεται κοντά στον κύριο πυκνωτή του APFC. Δίπλα του υπάρχει και ο ρελές που το παρακάμπτει, μόλις η φάση εκκίνησης ολοκληρωθεί.

     

    in_relay_thermistor.jpg

     

    Και τα κύρια switchers προστατεύονται από μεταλλικά ελάσματα, έτσι δεν μπορέσαμε να τα αναγνωρίσουμε. Μπροστά ακριβώς από τα παραπάνω βρίσκεται ο resonant converter, που ανεβάζει σημαντικά την αποδοτικότητα.

     

    in_main_switches.jpgin_LLC_converter.jpg

     

    Αυτή είναι η κύρια πλακέτα ελέγχου, που φιλοξενεί τους ψηφιακούς ελεγκτές (δεν είναι μόνο ένας). Ένας 56F8014 Freescale DSC (Digital Signal Controller) είναι ο κύριος ελεγκτής και περιλαμβάνει πέντε PWM εξόδους μαζί με δύο 12-bit Analog-to-Digital Converters (ADCs) τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν μέσω της C γλώσσας προγραμματισμού. Πάνω από το 56F8014 DSC βρίσκουμε έναν LM2902K quadruple operational amplifier (ενισχυτή) και στα αριστερά του τέσσερα optocouplers προσφέρουν την απαραίτητη απομόνωση του κυκλώματος.

     

    in_control_board.jpgin_control_board_close1.jpg

     

    Στο κεντρικό μέρος της πλακέτας ελέγχου βρίσκουμε δύο Silicon Lab mixed-signal System-on-a-Chip MCUs τα οποία παίζουν τον ίδιο ρόλο με ένα DSP, μόνο που "τρέχουν" με υψηλότερο χρονισμό. Τα μοντέλα τους είναι C8051F310 και C8051F380. Το τελευταία περιλαμβάνει τον USB 2.0 ελεγκτή μέσω του οποίου το PSU δέχεται εντολές από το Corsair Link λογισμικό και στέλνει επίσης δεδομένα προς αυτό. Υπάρχουν επίσης και τρία επιπλέον LM2902K op-amps στο αριστερό μέρος του PCB.

     

    in_control_board_close2.jpg

     

    Αυτός είναι ο μετατροπέας που παράγει τα 5V από τα +12V. Χρησιμοποιεί τέσσερα IPD050N03L fets.

     

    in_5V_VRM_far.jpgin_5V_VRM.jpg

     

    Οι πυκνωτές που φιλτράρουν το +12V rail στο PSU της φωτογραφίας κατασκευάζονται από την εταιρία Capxon, μια όχι και τόσο καλή επιλογή για ένα τροφοδοτικό αυτής της κατηγορίας. Στο συγκεκριμένο δείγμα όμως που μετρήσαμε αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα παραγωγής η Corsair αντικατέστησε τους πυκνωτές σε αυτό το κομμάτι με αντίστοιχους Ιαπωνικούς, της εταιρίας FPCAP, αντιδρώντας αστραπιαία στις παρατηρήσεις reviwewers από όλον τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα). Ακριβώς από πάνω από τους πολυμερικούς πυκνωτές διακρίνεται μια μεταλλική μπάρα και μερικές μαύρες, χοντρές καλωδιώσεις που μεταφέρουν τα +12V στην modular πλακέτα.

     

    in_main_transformer.jpgin_12V_caps.jpgin_modular_pcb_rear.jpg

     

    Ο μετατροπέας των 3.3V βρίσκεται σφηνωμένος ανάμεσα στην modular πλακέτα και την μεταλλική μπάρα. in_33V_VRM.jpg

     

    Τα 5VSB παράγονται από τα εξαρτήματα αυτής της μικρής πλακέτας. Πάνω στην τελευταία εντοπίσαμε έναν πυκνωτή της Rubycon. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές στο δευτερεύον προέρχονται από την παραπάνω εταιρία, κάτι πολύ καλό μιας και η Rubycon θεωρείται από τις καλύτερες εταιρίες κατασκευής πυκνωτών.

     

    in_secondary_side.jpgin_5VSB_pcb_front.jpg

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων στο πίσω μέρος της κύριας πλακέτας είναι πραγματικά απίστευτη και άξια συγχαρητηρίων. Σε αυτή την πλευρά εντοπίσαμε επίσης έναν ICE2HS01G resonant ελεγκτή και ένα υψηλής τάσης L6385E ελεγκτή.

     

    in_main_pcb.jpgin_main_pcb_close1.jpgin_main_pcb_close2.jpgin_main_pcb_close3.jpgin_main_pcb_close4.jpg

     

    Στο μπροστινό μέρος της modular πλακέτας βρίσκουμε πολλούς πολυμερικούς πυκνωτές της Sanyo και δύο μεγαλύτερους ηλεκτρολυτικούς της Rubycon και της Nippon Chemi-Con.

     

    in_modular_front.jpgin_modular_front_close1.jpgin_modular_front_close2.jpgin_modular_front_close3.jpg

     

    Ο ανεμιστήρας προέρχεται από την Yate Loon και ο τύπος του μοντέλου του είναι D12BH-12 (12 V, 0.3 A, 2300 RPM, 89 CFM, 41 dBA). Πρόκειται για έναν απλό ανεμιστήρα και για να είμαστε ειλικρινείς περιμέναμε έναν υψηλότερης ποιότητας σε ένα τόσο ακριβό PSU. Παρά ταύτα διαθέτει ρουλεμάν, οπότε η διάρκεια ζωής του είναι αυξημένη σε σχέση με τους απλούς ανεμιστήρες που χρησιμοποιούν sleeved bearings.

     

    in_fan_close.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του AX860i (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%, 100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail. Στον παρακάτω πίνακα, μέσα σε παρενθέσεις θα βρείτε τα αποτελέσματα που πήραμε από το λογισμικό Corsair Link.

     

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Corsair AX860i
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 12.489A 1.981A 1.994A 0.998A 171.73
    (166)
    90.79%
    (70%)
    144 40.57°C
    (50.3°C)
    0.980
    12.025V 5.031V 3.305V 5.001V 189.16
    (218)
    45.32°C 230.0V
    2 25.342A 3.978A 4.004A 1.201A 343.72
    (354)
    93.60%
    (89%)
    448 40.48°C
    (46.8°C)
    0.995
    12.019V 5.017V 3.295V 4.985V 367.22
    (398)
    46.14°C 229.9V
    3 31.643A 4.982A 5.006A 1.610A 429.63
    (448)
    93.53%
    (91%)
    588 40.98°C
    (46.3°C)
    0.997
    12.015V 5.008V 3.294V 4.967V 459.33
    (490)
    47.83°C 229.9V
    4 37.943A 5.994A 6.019A 2.018A 515.63
    (512)
    93.40%
    (88%)
    956 41.64°C
    (46.3°C)
    0.998
    12.015V 5.000V 3.288V 4.949V 552.0
    (582)
    49.70°C 229.9V
    5 50.716A 7.993A 8.021A 2.425A 687.51
    (680)
    92.90%
    (88.5%)
    1592 43.00°C
    (47.5°C)
    0.999
    12.011V 5.002V 3.290V 4.943V 740.05
    (768)
    51.75°C 229.8V
    6 64.106A 9.030A 9.051A 3.055A 859.38
    (858)
    92.01%
    (89.2%)
    1932 44.43°C
    (49.3°C)
    0.999
    12.007V 4.981V 3.280V 4.907V 934.05
    (962)
    53.80°C 229.8V
    7 71.274A 9.032A 9.049A 3.055A 945.25
    (950)
    91.43%
    (89.6)
    1988 46.14°C
    (50.5°C)
    0.999
    12.004V 4.981V 3.282V 4.906V 1033.85
    (1060)
    55.91°C 229.7V
    CL1 1.964A 15.004A 15.004A 0.502A 150.89
    (152)
    86.29%
    (73.1%)
    680 44.88°C
    (50.5°C)
    0.976
    12.015V 5.004V 3.312V 5.016V 174.87
    (208)
    53.90°C 230.1V
    CL2 71.611A 1.000A 1.003A 1.002A 873.13
    (872)
    92.28%
    (89.5%)
    1976 46.48°C
    (50.5°C)
    0.999
    12.007V 5.007V 3.292V 4.982V 946.20
    (974)
    55.84°C 229.8V

     

    Το PSU δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να αποδώσει το 110% της μέγιστης ισχύς του ακόμη και στους 46°C. Επιπρόσθετα οι πτώσεις τάσεις σε όλα τα rails είναι μικρές, ειδικά στα +12V και ο ανεμιστήρας μέχρι και το τρίτο τεστ υπολειτουργεί, παράγοντας μηδαμινό θόρυβο. Από εκεί και πέρα βέβαια σημειώνει μια κατακόρυφη αύξηση των στροφών του, συμπαρασύροντας μαζί και τον εκλυόμενο θόρυβο που θα ενοχλήσει κατά πάσα πιθανότητα αρκετούς χρήστες. Βέβαια για να λειτουργήσει ο ανεμιστήρας του PSU στις μέγιστες στροφές του θα πρέπει να ζορίσετε το AX860i όσο εμείς και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο (αν καταφέρεται και "πιάσετε" 46°C μέσα στο κουτί σας το τελευταίο πράγμα που θα σας νοιάζει θα είναι ο θόρυβος από το PSU). Δεν θα μπορούσαμε να μη σχολιάσουμε βέβαια και την αποδοτικότητα που σημείωσε το PSU, στις παραπάνω δοκιμές. Όπως βλέπετε σε όλα τα τεστ, πλην του CL1, η αποδοτικότητα ξεπερνά κατά πολύ το 90% και η μέγιστη τιμή που σημειώνει είναι 93,60%! Πραγματικά εντυπωσιακά αποτελέσματα και ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του PF factor τα οποία είναι μακράν τα καλύτερα που έχουμε μετρήσει μέχρι στιγμής. Γι' αυτά ευθύνεται φυσικά ο ψηφιακός έλεγχος του APFC κυκλώματος. Τελειώνοντας να πούμε και δύο λόγια για την ακρίβεια των μετρήσεων που προσφέρει το Corsair Link λογισμικό. Όσον αφορά το efficiency και τα AC Watts η ακρίβεια πάει περίπατο, όπως βλέπετε και εσείς, αλλά τα DC Watts μετρούνται με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Επίσης οι στροφές του ανεμιστήρα επιβεβαιώθηκαν μέσω παλμογράφου και όντως το λογισμικό τις αναφέρει με ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια. Κρίμα πάντως που τα λανθασμένα AC Watts τινάζουν την ακρίβεια των μετρήσεων αποδοτικότητας στον αέρα. Σε ένα άλλο AX860i πάντως που είχαμε μετρήσει η ακρίβεια των μετρήσεων ήταν κατά πολύ καλύτερη. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του AX860i σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W. Όπως κάναμε και προηγουμένως, μέσα σε παρενθέσεις δίνουμε, στον παρακάτω πίνακα, τα αποτελέσματα που πήραμε από το λογισμικό Corsair Link.

     

    Efficiency at Low Loads
    Corsair AX860i
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) PF/AC Volts
    1 1.844A 1.987A 1.998A 0.195A 39.75
    (71.3)
    76.15%
    (99%)
    0 0.839
    12.036V 5.024V 3.301V 5.020V 52.20
    (72)
    230.0V
    2 3.423A 1.985A 1.997A 0.395A 59.74
    (95)
    81.94%
    (99%)
    0 0.893
    12.033V 5.026V 3.302V 5.015V 72.91
    (96)
    230.0V
    3 5.005A 1.982A 1.996A 5.011A 79.75
    (104)
    85.27%
    (88.1%)
    0 0.920
    12.030V 5.027V 3.303V 5.011V 93.53
    (118)
    230.0V
    4 6.584A 1.980A 1.994A 0.796A 99.73
    (118)
    87.51%
    (84.3)
    0 0.941
    12.027V 5.032V 3.307V 5.008V 113.97
    (140)
    229.9V

     

     

    Σε χαμηλά φορτία το AX860i είναι αρκετά αποδοτικό, αν και στο test#1 με 40 W φορτίο περιμέναμε μια μέτρηση άνω του 80%. Από το test#2 και μετά άρχισε το PSU να δείχνει τα δόντια του και με 100 W φορτίο η απόδοση έφτασε το 87,5%. Τέλος, η ακρίβεια των μετρήσεων που παρέχει το λογισμικό σε τόσο χαμηλά φορτία είναι τουλάχιστον αστεία και δε θα πρέπει αυτές να λαμβάνονται υπόψη από τους μελλοντικούς αγοραστές του συγκεκριμένου PSU. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    Corsair AX860i
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.014V 5.038V 3.310V 5.037V 10.12 0.366
    231.1V
    Standby 0.15 0.006
    230.4V

     

    H vampire κατανάλωση (όπως λέγεται) είναι ιδιαίτερα μικρή και με άνεση καλύπτει τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής οδηγίας ErP Lot 6 2013, η οποία αναφέρεται σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που πωλούνται εντός της ευρωπαϊκής ένωσης. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    Corsair AX860i
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.102A 0.52 70.27% 0.031
    5.064V 0.74 230.5V
    2 0.252A 1.27 76.05% 0.069
    5.058V 1.67 230.5V
    3 1.002A 5.04 79.87% 0.217
    5.028V 6.31 230.4V
    4 3.002A 14.85 82.64% 0.369
    4.948V 17.97 230.3V

     

    Σε γενικές γραμμές τα 5VSB σημείωσαν καλή απόδοση και αρκετά υψηλή αποδοτικότητα, μιας και από το πρώτο τεστ κατάφεραν και πέρασαν το όριο του 70%. Επίσης στο τελευταίο τεστ, με πλήρες φορτίο, η απόδοση ξεπέρασε το φράγμα του 80% κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο για το συγκεκριμένο rail. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του AX860i σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Corsair AX860i
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

    Τα παρακάτω screenshots πάρθηκαν από το Corsair Link λογισμικό, κατά τη διάρκεια των low και normal loads δοκιμών. Η σειρά με την οποία παραθέτονται είναι Low1 test ... Low 4 test και Test1 ... CL2 test.

     

    L1.jpgL2.jpgL3.jpgL4.jpgtest1.jpgtest2.jpgtest3.jpgtest4.jpgtest5.jpgtest6.jpgtest7.jpgCL1.jpgCL2.jpg

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

     

    Advanced Transient Response Charts
    Corsair AX860i
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

    Σε γενικές γραμμές το AX860i τα πήγε αρκετά καλά και σε αυτές τις απαιτητικές δοκιμές, σημειώνοντας μικρές και ελεγχόμενες πτώσεις τάσεις σε όλα τα rails του. Ειδικά τα +12V, το πιο σημαντικό από όλα τα rails που θα αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των transient φορτίων, παρουσίασε μικρές πτώσεις τάσεις και στις δύο δοκιμές και έδειξε ότι μπορεί με άνεση να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερα παροδικά (transient) φορτία. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX860i
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

     

    Turn On Transient Response Tests
    Corsair AX860i
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στα 5VSB παρατηρήσαμε ένα μικρό σκαλοπάτι στο μέσο της κυματομορφής, το οποίο πάντως δεν εμπνέει την παραμικρή ανησυχία. Στα +12V τώρα, μετρήσαμε πολύ μικρές αιχμές, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κάτω από το όριο των 13.2 V. Τέλος, στο τελευταίο τεστ παρουσιάζει μια εμφανή καμπή, αλλά πιθανότατα και τα Chromas να ζορίζουν ιδιαίτερα το PSU στο συγκεκριμένο τεστ. Όπως και να έχει πάντως οι αιχμές είναι που ενδιαφέρουν κατά κύριο λόγο στις συγκεκριμένες δοκιμές και στην προκειμένη περίπτωση είναι αμελητέες. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg

     

    Ο πυκνωτής του APFC και η σωστή σχεδίαση, φυσικά, επέτρεψαν στο PSU να ξεπεράσει με άνεση το ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 16 ms, που ορίζει το πρότυπο ATX για το χρόνο hold-up. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του AX860i. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Corsair AX860i
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 9.6 mV 11.0 mV 9.7 mV 8.8 mV Pass
    40% Load 12.2 mV 8.1 mV 9.0 mV 5.8 mV Pass
    50% Load 14.1 mV 9.7 mV 8.9 mV 6.1 mV Pass
    60% Load 15.5 mV 10.2 mV 10.4 mV 6.9 mV Pass
    80% Load 19.2 mV 12.7 mV 11.2 mV 8.7 mV Pass
    100% Load 23.1 mV 14.6 mV 12.5 mV 11.7 mV Pass
    110% Load 25.3 mV 16.3 mV 13.5 mV 12.6 mV Pass
    Crossload 1 10.9 mV 7.8 mV 7.9 mV 5.2 mV Pass
    Crossload 2 23.3 mV 15.1 mV 12.6 mV 12.2 mV Pass

     

    Οι AC διακυμάνσεις που εμφανίζονται στις DC τάσεις του PSU είναι ανεπαίσθητες και θα προκαλέσουν τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στα επιμέρους εξαρτήματα του συστήματος που θα τροφοδοτηθεί από το συγκεκριμένο PSU. Βλέπετε το ripple επηρεάζει πάρα πολύ ευαίσθητα εξαρτήματα όπως mosfets/transistors και πυκνωτές. Ειδικά στους τελευταίους προκαλεί υπερθέρμανση, κάτι που επιφέρει τη δραστική μείωση του προσδόκιμου ζωής τους. Το AX860i, χάρις στον ψηφιακό έλεγχο του, κρατάει το μέγιστο ripple στα +12V μόλις στο ένα πέμπτο της μέγιστης τιμής που προβλέπει το πρότυπο ATX και στα δευτερεύοντα rails σε εξίσου χαμηλά επίπεδα. Ανάλογες επιδόσεις έχουμε συναντήσει μόνο σε high-end Delta και Seasonic PSUs. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX860i
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
     
     
    psu_quarter.jpg

     

     

    Το AX860i σίγουρα κοστίζει ακριβά, αλλά η τεχνολογία που διαθέτει είναι ότι το καλύτερο έχει να προσφέρει αυτή τη στιγμή η βιομηχανία κατασκευής desktop PSUs και αυτό το κάνει μοναδικό. Μπορεί σε απόδοση να μην ξεφεύγει αρκετά από τα εξίσου κορυφαία AX860/760 που χρησιμοποιούν συμβατική τεχνολογία, αλλά η διαφορά υπάρχει και σε μερικές περιπτώσεις είναι εμφανής (βλέπε PF factor και voltage regulation). Σίγουρα σε μερικά χρόνια που θα έχουν γίνει κοινός τόπος τα ψηφιακά κυκλώματα ελέγχου των PSUs οι τιμές θα πέσουν σε κανονικά επίπεδα, αλλά αυτή τη στιγμή αν θέλετε να πάρετε μια γεύση του αύριο θα πρέπει να επενδύσετε ένα σημαντικό ποσό. Εδώ να σημειώσουμε ότι το παρεχόμενο λογισμικό και οι δυνατότητες που αυτό δίνει στο χρήστη δεν είναι μια έξτρα πολυτέλεια που απλά ανεβάζει την τιμή. Βλέπετε τα ψηφιακά κυκλώματα υπάρχουν εκεί για να ελέγχουν κατά κύριο λόγο το PSU, αλλά από τη στιγμή που είναι ψηφιακά η αποστολή/λήψη δεδομένων από και προς αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολη οπότε η Corsair ορθά σκέφτηκε και συμπερίλαβε και το ανάλογο λογισμικό για να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω στους χρήστες. Οπότε μη νομίζετε ότι το λογισμικό είναι η ουσία και το κύριο πλεονέκτημα του PSU. Η ουσία είναι το DSP που ελέγχει/ενορχηστρώνει τα πάντα και απλά το Corsair Link λογισμικό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Βέβαια θα μπορούσε το συγκεκριμένο λογισμικό να παρείχε μεγαλύτερη ακρίβεια ή ακόμη να δίνει και τη δυνατότητα ελέγχουν των τάσεων εξόδου τοu PSU, κάτι σχετικά εύκολο, αλλά όπως φαίνεται η Corsair θέλει κάποιο χρόνο για να τα υλοποιήσει όλα αυτά. Όπως και να το κάνουμε πάντως τα μοντέλα AXi εξοπλίζονται με μια φρέσκια τεχνολογία και πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος για να τελειοποιηθεί αυτή στις λεπτομέρειες. Αυτό που μετράει περισσότερο όλων είναι ότι το AX860i αποδίδει εξαιρετικά καλά και διεκδικεί με άνεση την κορυφή της κατηγορίας του. To Corsair AX860i κοστίζει 223€. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

     

    Πλεονεκτήματα

    • Απέδωσε την πλήρη ισχύ του σε embient μεγαλύτερη των 45°C
    • Σφιχτό voltage regulation (ειδικά στα +12V)
    • Υψηλή αποδοτικότητα
    • Πολύ χαμηλό ripple
    • Semi-fanless λειτουργία
    • Corsair Link λογισμικό
    • Fully modular
    • Μεγάλος πλήθος διαθέσιμων connectors
    • Self-test δυνατότητα
    • Επταετή εγγύηση

     

    Μειονεκτήματα

    • Τσουχτερή τιμή
    • Μικρή απόσταση ανάμεσα στους περιφερειακούς connectors
    • Ακρίβεια μετρήσεων του Corsair Link λογισμικού

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το AX860i είναι:

     

    Corsair_AX860i.png?m=1357809623Editors_Choice_Corsair_AX860i.png?m=1357
     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • δεν στέλνεται sms σε 1 αριθμό

    Καλησπέρα.   Motorola G32 Android  Δεν μπορώ να στείλω sms σε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Έχω δει sites σχετικά, αλλά δεν μπορώ να βρω κάποια λύση  Έχω μιλήσει με τον κάτοχο του κινητού, και δεν με έχει σε φραγή. Σε άλλους, στέλνω κανονικά.   Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε; Είναι πολύ σημαντικό να στείλω sms.   Ευχαριστώ 

    serpico75
    serpico75
    Smartphones 2

    Αναζήτηση καλωδίου DP to HDMI

    Ρε παιδιά, πήρα ένα DP to HDMI καλώδιο για να συνδέσω το Dell ως δεύτερο μόνιτορ, και μου βγάζει μύνημα "No HDMI (MHL) Cable" και σε 5 λεπτά κλείνει. Τι κάνω λάθος; Έλεος ρε πστ μ. Για αποφυγή παρεξηγήσεων το "DP" δεν σημαίνει Double Penetration, έτσι;

    BASSstarlet
    BASSstarlet
    Οθόνες & Projectors 5

    suse linux server

    υπάρχει καμια δωρεάν διανομή για suse linux server η κάποιο άλλο linux server (με γραφικό περιβάλλον) που να τρέχει σε server dell poweredge 630, fujitsu primergy tx 1330   έχω κάποιους δίσκους με τα αρχεία μου οποτε σκεφτούμε να αγοράσω κάποιον server    έχω σκεφτεί και την λύση του ''nas'' για file storage αλλα αυτό θα κοστίσει πολλά περισσότερα από τι να αγοράσω ένα server   μιλάμε για μεταχειρισμένο server γύρω στα 160 ευρώ με μνήμη 32 gb και οκτώ θέσεις για δίσ

    nikonick
    nikonick
    Linux 4

    Hogwarts Legacy 2

    Hogwarts Legacy 2 In Development; First Game Now At 30 Million Units Sold WWW.DUALSHOCKERS.COM Hogwarts Legacy 2 is in development, and is called "a very big priority" for Warner Bros, Interactive Entertainment.  

    GFFermari
    GFFermari
    PC Gaming

    Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να μπορώ να διαχειρίζομαι πολλά μειλ?

    Αν υπάρχει κάποια εφαρμογή όπως π.χ. το aquamail for android για pc που να μπορώ να διαχειρίζομαι διάφορα μειλ(Στέλνω και λαμβάνω μειλς) και να είναι δωρεάν. Χρησιμοποιώ το mozilla thunderbird αλλά έχει πάρα, μα πάρα πολλά προβλήματα και γι' αυτό ψάχνω να βρω μια δωρεάν εναλλακτική λύση που να δουλεύει ακόμα και σε παλιά win7 γιατί θα μπει σε πολλούς υπολογιστές.

    fits79
    fits79
    Off topic 11
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.