Jump to content



  • Corsair AX Series 760 W


    H Corsair έχει βαλθεί να διαλύσει τον ανταγωνισμό στις high-end κατηγορίες (και όχι μόνο) μιας και σχεδόν ταυτόχρονα παρουσίασε καινούρια προϊόντα σε δύο κορυφαίες σειρές, τις AXi και AX, τα οποία σίγουρα θα προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους στις αντίπαλες εταιρίες. Στην ουσία τα high-end PSUs της Corsair έχουν μείνει μόνα τους στο ρινγκ και παλεύουν αναμεταξύ τους για την κορυφή της εκάστοτε κατηγορίας. Βλέπετε αντίστοιχα Flextronics (o ΟΕΜ των AXi) δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα Seasonic (ο OEM των AX) είναι πιο ακριβά από τα ΑΧ μοντέλα της Corsair, οπότε η σύγκριση είναι άνιση. Ένα είναι το σίγουρο πάντως, η Corsair κατέχει κορυφαία θέση και στα τροφοδοτικά και έχει σημαντική παρουσία όχι μόνο στις high-end κατηγορίες, αλλά και στις χαμηλότερες (mainstream) διεκδικώντας έτσι ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς. Η καινούρια σειρά AX της Corsair αν και δεν είναι πια η ναυαρχίδα των PSU προϊόντων της, παραμένει ακόμη στην high-end κατηγορία και φέρει σημαντικές βελτιώσεις έναντι των προηγούμενων AX750 και AX850 μοντέλων. Η πιο χτυπητή διαφορά σίγουρα είναι η αναβάθμιση της πιστοποίησης αποδοτικότητας από 80 Plus Gold σε 80 Plus Platinum. Επίσης, η πλατφόρμα στην οποία στηρίζονται τα ΑΧ PSUs έχει αλλάξει/βελτιωθεί σημαντικά, προσφέροντας πιο σφιχτές τάσεις (voltage regulation) και αυξημένη αποδοτικότητα (efficiency), ακόμη και σε πολύ χαμηλά φορτία. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε semi-fanless (hybrid) ή κανονική λειτουργία του ανεμιστήρα και τέλος ο αριθμός των διαθέσιμων PCIe connectors έχει αυξηθεί στους έξι. Στη σημερινή δοκιμή θα πρωταγωνιστήσει ένα AX760, το οποίο είναι από τα λίγα PSUs της κατηγορίας του που μπορεί να τροφοδοτήσει μέχρι και τρεις high-end κάρτες γραφικών (VGAs) ταυτόχρονα, χάρις στους έξι PCIe connectors που διαθέτει. Επίσης η τιμή του, αν και λίγο χαμηλότερη από αυτήν του AX760i, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να αποδώσει πάρα πολύ καλά στις δοκιμές μας, για να σημειώσει έναν υψηλό λόγο τιμής/απόδοσης. Βέβαια το όνομα της Seasonic που κρύβεται από πίσω του, μας προδιαθέτει ήδη για υψηλές επιδόσεις.


    psu_top_close.jpg
     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του AX760 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Corsair AX760 Features & Specs
    Max. DC Output 760W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Platinum
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Current Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    120 mm Double Ball-Bearing Fan (9S1212F404)
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 160 mm (D)
    Weight
    2.1 kg
    Compliance
    ATX12V v2.3, EPS 2.92
    Warranty
    7 years
    Price at time of review
    (inc. 23% VAT)
    181€

     

     

    Η αποδοτικότητα είναι Platinum, η υψηλότερη πιστοποίηση που υπάρχει μέχρι στιγμής (μέχρι την έλευση του Titanium level) και η μέγιστη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ του το PSU είναι 50C, όπως συστήνει το ATX πρότυπο. Οι προστασίες περιλαμβάνουν όλες τις διαθέσιμες, που συναντούμε στα σημερινά desktop PSUs και ανάμεσα τους συγκαταλέγεται και η σχετικά σπάνια OTP (Over Temperature Protection - προστασία υπερθέρμανσης). Ο ανεμιστήρας που ψύχει το PSU έχει 120 mm διάμετρο αντί για 140 mm, κυρίως λόγο των περιορισμένων διαστάσεων του σασί. Είναι ιδιαίτερα ποιοτικός μιας και κατασκευάζεται από την Sanyo Denki και επίσης εξοπλίζεται με ρουλεμάν (ball-bearings), για αυξημένη διάρκεια ζωής. Η εγγύηση του PSU είναι η συνήθης που παρέχει η Corsair στις high-end σειρές της και αγγίζει τα εφτά χρόνια. Τέλος, η τιμή του AX760 είναι ιδιαίτερα τσουχτερή, ειδικά στην Ελλάδα. Βέβαια σε σύγκριση με μια καλή κάρτα γραφικών ή έναν high-end CPU είναι κατά πολύ μικρότερη και να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι ένα καλό PSU θα σας συντροφεύει για πολλά χρόνια και θα φροντίζει/προστατεύει τα υπόλοιπα εξαρτήματα του υπολογιστή σας. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του AX760.

     

    Cables / Connectors
    Modular Cables
    ATX connector (610mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V / ATX12V connector (650mm) 2
    6+2 pin PCIe (600mm+150mm) 4
    6+2 pin PCIe (750mm+150mm) 2
    SATA (400mm+100mm+100mm+100mm+100mm) 8
    SATA (540mm+100mm+100mm+100mm) 4
    4 pin Molex (450mm+100mm+100mm+100mm) 8
    FDD adapter (+100mm) 2

     

     

    Το AX760 εξοπλίζεται με τον ίδιο αριθμό καλωδιώσεων/connectors που διαθέτει και το μεγαλύτερο αδερφάκι του, το AX860. Δεδομένου ότι το AX860 ήδη φέρει πάρα πολλές καλωδιώσεις για τα κυβικά του, φανταστείτε τι γίνεται στην περίπτωση του AX760. Πράγματι, μόνο σε PSUs με ισχύ >1kW συναντάμε συνήθως τόσο μεγάλο πλήθος connectors. Ο μελλοντικός αγοραστής του PSU θα έχει στη διάθεση του έξι PCIe, δύο EPS, δώδεκα SATA και οχτώ Peripheral connectors, οπότε θα μπορεί να τροφοδοτήσει με άνεση οποιοδήποτε high-end σύστημα. Το μήκος όλων των καλωδιώσεων είναι επαρκές και δε θα δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και σε full tower cases. Η μόνη ένσταση μας είναι η μικρή απόσταση ανάμεσα στους περιφερειακούς connectors, η οποία θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 15 cm, αντί για μόλις 10 cm που είναι τώρα. Επίσης όλες οι καλωδιώσεις είναι stealth (δηλαδή τα επιμέρους καλώδια τους είναι όλα βαμμένα μαύρα) και οι μισές είναι sleeved ενώ οι υπόλοιπες είναι ribboned (πλακέ). Οι αγωγοί των καλωδιώσεων έχουν AWG18 διάμετρο, η οποία είναι η ελάχιστη που προτείνει το ATX πρότυπο για το πλείστο των καλωδιώσεων ενός PSU. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του AX760.

     

    Corsair AX760 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 63 3 0.5
    Watts 125 756 15 6
    Total Max. Power (W) 760

     

     

    To ΑΧ760 διαθέτει ένα μόνο +12V rail το οποίο μπορεί να αποδώσει από μόνο του την πλήρη ισχύ του PSU, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στα σύγχρονα συστήματα που αντλούν ισχύ κυρίως από το συγκεκριμένο rail. Επίσης τα δευτερεύοντα rails είναι αρκετά δυνατά με 125 W μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύ και το ίδιο ισχύει και για τα 5VSB, που μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 3 Αmperes (A). To ΑΧ760 έρχεται μέσα σε μια αρκετά μεγάλη συσκευασία, η οποία στο μπροστινό μέρος της απεικονίζει τη γρίλια εξαερισμού του ανεμιστήρα, του PSU. Η σχεδίαση βέβαια της συγκεκριμένης γρίλιας δεν ξεφεύγει από τα κλασσικά πρότυπα, όπως συμβαίνει με την αντίστοιχη των AXi μοντέλων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Corsair να τη χρησιμοποιήσει ως κύριο θέμα της συσκευασίας. Στο μπροστινό μέρος της τελευταίας βρίσκουμε επίσης την περιγραφή του μοντέλου και της σειράς του PSU, καθώς και το σήμα (badge) της 80 Plus Platinum αποδοτικότητας.


    box_front.jpg


    box_front_close1.jpg


    box_front_close2.jpg


    box_front_close3.jpg


    box_front_close4.jpg


    Στο πίσω μέρος της συσκευασίας βρίσκουμε αρκετές λεπτομέρειες πάνω στα επιμέρους χαρακτηριστικά του PSU, καθώς και δύο γραφήματα που αναπαριστούν την αποδοτικότητα και το θόρυβο που εκλύει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Επίσης υπάρχει μια χρήσιμη περιγραφή των διαθέσιμων connectors μαζί με τα μήκη των καλωδιώσεων που τους φιλοξενούν και στο κάτω δεξί μέρος ένας πίνακας παραθέτει τις προδιαγραφές όλων των rails.


    box_rear.jpg


    box_rear_close1.jpg


    box_rear_close2.jpg


    box_rear_close3.jpg


    box_rear_close4.jpg


    box_rear_close5.jpg


    box_rear_close6.jpg


    box_rear_close8.jpg


    box_rear_close7.jpg


    box_rear_close9.jpg

    Κάτω από το εξωτερικό sleeve κρύβεται μια πιο απλή, αλλά στιβαρή, χαρτόκουτα η οποία και φιλοξενεί το PSU μαζί με όλα τα συνοδευτικά του. Στο εσωτερικό της υπάρχει αρκετή ποσότητα αφρώδες προστατευτικού, έτσι ώστε να εγγυηθεί την ασφαλή μεταφορά του PSU στον τελικό αγοραστή


    box_inner_box.jpg


    box_open1.jpg


    box_open2.jpg


    box_open3.jpg

    Το PSU βρίσκεται μέσα σε ένα πουγκί, το οποίο αν και φαίνεται να είναι κατασκευασμένο από ύφασμα (στις φωτογραφίες τουλάχιστον), στην πραγματικότητα αποτελείται ως επί το πλείστο από συνθετικά υλικά. Μια μικρή τσάντα περιέχει όλες τις αποσπώμενες καλωδιώσεις καθώς και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, τα οποία αποτελούνται από ένα case badge, μερικά δεματικά, ένα σετ βίδες, ένα εγχειρίδιο χρήσης και ένα εγχειρίδιο που αναφέρει πληροφορίες σχετικές με την εγγύηση του προϊόντος.


    box_psu_wrapped.jpg


    box_psu_wrapped2.jpg


    box_bundle1.jpg


    box_bundle2.jpg


    box_bundle3.jpg


    box_modular_cables.jpg

    Το φινίρισμα του PSU είναι ιδιαίτερα καλό, αν και η εμφάνιση του είναι συμβατική και δε διαθέτει τη μοντέρνα σχεδίαση που φέρουν τα AXi μοντέλα. Επίσης οι διαστάσεις του AX760 είναι μαζεμένες, κάτι που θα επιτρέψει την εύκολη εγκατάσταση του ακόμη και σε μικρά κουτιά (cases). Στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε έναν διακόπτη on/off και την κλασσική κυψελοειδή γρίλια εξαερισμού. Στο πλαϊνό μέρος συναντούμε μικρά αυτοκόλλητα που περιγράφουν τον αριθμό μοντέλου και στο πίσω μέρος υπάρχει το modular πάνελ που φιλοξενεί πάρα πολλές υποδοχές για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις. Σε αυτή την πλευρά του PSU βρίσκουμε επίσης και έναν μικρό διακόπτη, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε hybrid - υβριδική (semi-fanless) λειτουργία, όπου ο ανεμιστήρας δεν λειτουργεί σε χαμηλά φορτία και σε κανονική λειτουργία όπου ο ανεμιστήρας λειτουργεί συνεχώς, με ταχύτητα ανάλογη του φορτίου και της εσωτερικής θερμοκρασίας του PSU. Κατά τη γνώμη μας ο συγκεκριμένος διακόπτης θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί στο μπροστινό μέρος του PSU, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμος. Εκεί που είναι τώρα δυσκολεύει την αλλαγή της κατάστασης λειτουργίας του PSU, μιας ο χρήστης θα πρέπει να αφαιρέσει το πλαϊνό κάλυμμα του case για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν.


    psu_front.jpg


    psu_front_close.jpg


    psu_front_top.jpg


    psu_side.jpg


    psu_rear.jpg


    psu_rear_close.jpg


    psu_detail1.jpg


    psu_detail2.jpg


    psu_label.jpg


    psu_standby1.jpg


    psu_standby2.jpg


    psu_standby3.jpg

    To AX760 στηρίζεται στην φρέσκια πλατφόρμα με κωδικό όνομα KM3, η οποία βρίσκεται επίσης πίσω και από τα Seasonic Χ-760/860. Σε σύγκριση με την παλιότερη KM2 πλατφόρμα, την οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιούσαν τα Corsair ΑΧ750/850, η καινούρια προσφέρει πιο σφιχτό voltage regulation (2% αντί για 3% που υποσχόταν η παλιότερη), μεγαλύτερο αριθμό EPS/PCIe καλωδιώσεων, αυξημένη απαγωγή θερμότητας από τα +12 mosfets και full bridge τοπολογία στο πρωτεύον έναντι half-bridge της KM2. Πρόκειται λοιπόν για μια ιδιαίτερα αποδοτική πλατφόρμα που στηρίζεται σε ότι καλύτερο έχουν να προσφέρουν τα αναλογικά κυκλώματα. Το επόμενο βήμα πια για την Seasonic είναι να ακολουθήσει το δρόμο της Flextronics και να χρησιμοποιήσει ψηφιακά κυκλώματα, μιας και μόνο έτσι θα καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τις ήδη κορυφαίες επιδόσεις που προσφέρει η KM3.


    in_top1.jpg


    in_top2.jpg


    in_top3.jpg


    in_fan_mode_switch.jpg

    Πίσω από την υποδοχή ρεύματος βρίσκεται μια μικρή και πλήρως προστατευμένη (από EMI) πλακέτα η οποία φέρει αρκετά μέρη του transient φίλτρου: τέσσερις Y πυκνωτές, έναν Χ και ένα πηνίο. Στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε και το δεύτερο μέρος του ανωτέρου φίλτρου το οποίο αποτελείται από δύο πηνία και δύο ζευγάρια Χ και Υ πυκνωτών. Υπάρχει επίσης και ένα βαρίστορ (MOV), το οποίο προστατεύει από ξαφνικές υπερτάσεις (spikes) του δικτύου τροφοδοσίας. Σε αυτή τη γειτονιά βρίσκουμε και έναν θερμίστορ (για προστασία από μεγάλα ρεύματα εκκίνησης) και ένα ρελέ που το απομονώνει από το κύκλωμα, για λόγους ενεργειακής οικονομίας, μόλις ολοκληρώσει το έργο του.


    in_transienta.jpg


    in_transientb.jpg


    in_thermistor_relay.jpg

    Οι παράλληλες γέφυρες ανόρθωσης είναι δύο GBJ1506 και μπορούν να διαχειριστούν μέχρι και 15 Α έκαστη (οπότε 30 Α συνολικά).


    in_bridges1.jpg


    in_bridges2.jpg

    Στο APFC δύο Infineon IPP60R199CP fets και μία Cree C3D06060 boost δίοδος προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι δύο παράλληλοι πυκνωτές εξομάλυνσης παρέχονται από την θρυλική Nippon Chemi-Con (400 V, 330 μF ο καθένας ή 660 μF και οι δύο μαζί, 105°C, KMR series).


    in_apfc_side.jpg


    in_apfc_fets_diode.jpg


    in_apfc_caps.jpg

    Ο ελεγκτής του APFC κάθεται πάνω σε μια μικρή πλακέτα και είναι ο γνωστός NPC1654 που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Seasonic (και η Super Flower).


    in_PFC_pcb.jpg


    in_PFC_pcb2.jpg

    Τα κύρια switching fets είναι τέσσερα Infineon IPP50R250CP, σε full bridge τοπολογία. Για την αύξηση του efficiency χρησιμοποιείται επίσης και ένας LLC resonant converter.


    in_main_switchers.jpg

    Σε αντίθεση με την προηγούμενη KM2 πλατφόρμα, όπου τα mosfets που ανόρθωναν τα +12V βρισκόταν στο πίσω μέρος (solder side) της κύριας πλακέτας και ψυχόταν κυρίως από το σασί, στην KM3 τα φιλοξενεί μια κάθετη πλακέτα στο δευτερεύον και με την βοήθεια δύο ψυκτρών και του ανεμιστήρα η ψύξη τους έχει βελτιωθεί δραματικά. Στην ίδια πλακέτα βρίσκεται και ο LLC resonant ελεγκτής, ένας Champion CM6901 ο οποίος προσφέρει ιδιαίτερα υψηλό efficiency. Επίσης, σε μία από τις δύο ψύκτρες των +12V βρήκαμε ένα θερμίστορ, το οποίο χρησιμοποιείται είτε από το κύκλωμα ελέγχου στροφών του ανεμιστήρα είτε από την προστασία υπερθέρμανσης. Τέλος, οι πυκνωτές που φιλτράρουν το συγκεκριμένο rail παρέχονται από την Enesol (οι πολυμερικοί) και την Chemi-Con (οι ηλεκτρολυτικοί).


    in_12V_pcb_CM6901.jpg


    in_12V_pcb_CM6901b.jpg


    in_12V_heatsink1.jpg


    in_12V_caps1.jpg


    in_12V_heatsink2.jpg

    Οι δύο DC-DC μετατροπείς (converters) που παράγουν τα δευτερεύοντα rails (5V και 3.3V) βρίσκονται κατευθείαν στην modular πλακέτα για ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών. Ένα APW7159 IC είναι ο PWM ελεγκτής και για τους δύο μετατροπείς και σε καθέναν από αυτούς βρίσκουμε τρία Infineon BSC0906NS fets. Αρκετοί πολυμερικοί πυκνωτές της Enesol αναλαμβάνουν το φιλτράρισμα του ripple, στην modular πλακέτα.


    in_modular_rear.jpg


    in_modular_rear_close.jpg


    in_modular_front.jpg


    in_modular_front_close.jpg

    Πάνω σε αυτή την πλακέτα βρίσκουμε έναν Weltrend WT7527 ελεγκτή που αναλαμβάνει σχεδόν όλες τις προστασίες του PSU, και ένα LM393 IC που προσφέρει μερική επιπλέον βοήθεια. Το WT7527 ολοκληρωμένο υποστηρίζει OCP (Over Current Protection) για μέχρι και δύο +12V rails, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο ένα υπάρχει.


    in_secondary_side.jpg


    in_Weltrend.jpg

    Η ποιότητα των κολλήσεων της κύριας πλακέτας είναι τυπική Seasonic, άψογη δηλαδή.


    in_main_pcb.jpg


    in_main_pcb_close1.jpg


    in_main_pcb_close2.jpg


    in_main_pcb_close3.jpg


    in_main_pcb_close4.jpg

    Ο ανεμιστήρας που ψύχει το AX760 προέρχεται από την Sanyo Denki και ανήκει στη σειρά San Ace. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα υψηλής ποιότητα ανεμιστήρα με μεγάλη διάρκεια ζωής, χάρις στα ρουλεμάν με τα οποία εξοπλίζεται. Σε υψηλές στροφές δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήσυχος αλλά το κύκλωμα ελέγχου των στροφών του, σπάνια θα του επιτρέψει να λειτουργήσει σε υψηλές ταχύτητες.


    in_fan.jpg

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του AX760 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80% και 100%, του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Corsair AX760
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 10.636A 1.980A 1.975A 0.981A 151.70 92.52% 0 0 48.02°C 0.916
    12.237V 5.031V 3.338V 5.092V 163.96 38.36°C 230.0V
    2 21.647A 3.969A 3.952A 1.180A 303.72 93.73% 0 0 50.83°C 0.964
    12.223V 5.027V 3.338V 5.075V 324.05 40.73°C 229.9V
    3 27.030A 4.966A 4.942A 1.579A 379.66 93.73% 0 0 52.94°C 0.973
    12.217V 5.025V 3.338V 5.059V 405.07 42.44°C 229.8V
    4 32.429A 5.968A 5.931A 1.980A 455.58 93.31% 1250 42 39.39°C 0.979
    12.206V 5.023V 3.336V 5.045V 488.23 50.95°C 229.9V
    5 43.418A 7.963A 7.911A 2.385A 607.52 92.84% 1970 52 41.25°C 0.984
    12.188V 5.019V 3.336V 5.024V 654.35 54.49°C 229.9V
    6 55.021A 8.969A 8.902A 3.000A 759.37 92.18% 1975 52 43.56°C 0.986
    12.172V 5.015V 3.335V 4.997V 823.80 58.84°C 229.7V
    7 61.298A 8.971A 8.905A 3.003A 835.29 91.65% 2025 53 44.81°C 0.986
    12.164V 5.014V 3.334V 4.991V 911.35 62.55°C 229.7V
    CL1 1.966A 15.003A 15.004A 0.502A 152.17 87.17% 950 37 42.59°C 0.922
    12.232V 5.021V 3.348V 5.089V 174.56 51.39°C 230.1V
    CL2 62.964A 1.000A 1.003A 1.001A 780.01 92.64% 2030 53 43.58°C 0.986
    12.175V 5.020V 3.330V 5.054V 842.00 60.13°C 229.7V

     

     

    Ο ανεμιστήρας δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι και το τρίτο τεστ, παρόλο την υψηλή θερμοκρασία που επικρατούσε μέσα στο hot box, κρατώντας τα συνολικά επίπεδα θορύβου σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Επίσης η αποδοτικότητα ήταν ιδιαίτερα υψηλή και η διακύμανση των τάσεων ανεπαίσθητη. Πραγματικά η Seasonic ξεπέρασε τον εαυτό της με αυτή την πλατφόρμα βάζοντας τα γυαλιά σε άλλες εταιρίες που χρησιμοποιούν ψηφιακό έλεγχο για να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα! Ότι και να πούμε για την απόδοση του AX760 είναι λίγο και μόνο το AX760i καταφέρνει να το συναγωνιστεί σε αυτό τον τομέα, αλλά το τελευταίο κοστίζει περισσότερο. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του AX760 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

    Efficiency at Low Loads
    Corsair AX760
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
    1 1.811A 1.980A 1.974A 0.195A 39.72 83.31% 0 0 dBA 0.723
    12.241V 5.033V 3.338V 5.116V 47.68 230.0V
    2 3.362A 1.981A 1.974A 0.390A 59.71 87.30% 0 0 dBA 0.792
    12.241V 5.033V 3.338V 5.111V 68.40 230.0V
    3 4.917A 1.980A 1.974A 5.104A 79.72 89.38% 0 0 dBA 0.832
    12.241V 5.033V 3.338V 5.104V 89.19 230.0V
    4 6.468A 1.980A 1.974A 0.780A 99.70 90.68% 0 0 dBA 0.865
    12.240V 5.032V 3.338V 5.098V 109.95 230.0V

     

     

    Σε κανένα από τα παραπάνω τεστ δε χρειάστηκε να επέμβει ο ανεμιστήρας, παρόλο που η ambient βρισκόταν ανάμεσα στους 35-40°C. Όπως βλέπετε η αποδοτικότητα ακόμη και σε τόσο χαμηλά φορτία είναι απίστευτα υψηλή, εξαλείφοντας μια αδυναμία που είχαν σε αυτό τον τομέα τα PSUs που στηρίζονταν στην προηγούμενη KM2 πλατφόρμα (σε σχέση πάντα με τον Platinum ανταγωνισμό). Αυτό το PSU αποδίδει ιδιαίτερα καλά και αποδοτικά σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του, βάζοντας τα γυαλιά στον ανταγωνισμό. Μόνο τις Platinum πλατφόρμες της Super Flower έχουμε δει να αποδίδουν τόσο καλά, σε χαμηλά φορτία. Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    Corsair AX760
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.257V 5.034V 3.338V 5.127V 4.94 0.218
    230.2V
    Standby 0.18 0.011
    230.2V

     

     

    Με μόλις 0.18 W κατανάλωση σε standby λειτουργία το AX760 ξεπερνά κατά πολύ τις απαιτήσεις του ErP Lot 6 2013 προτύπου, που απαιτεί κάτω από 0.5 W κατανάλωση σε standby. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    Corsair AX760
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.102A 0.52 70.27% 0.042
    5.125V 0.74 230.3V
    2 0.252A 1.29 76.33% 0.093
    5.121V 1.69 230.3V
    3 1.002A 5.11 78.86% 0.261
    5.102V 6.48 230.4V
    4 3.002A 15.18 81.13% 0.383
    5.055V 18.71 230.2V

     

     

    To 5VSB rail δε χάλασε την γενικότερη εικόνα της αποδοτικότητας, μιας και παρουσίασε μικρές απώλειες σε όλα τα φορτία που δοκιμάσαμε. Στο τελευταίο τεστ κατάφερε και πέρασε το ψυχολογικό όριο του 80%, κάτι δύσκολο για το συγκεκριμένο rail. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του AX760 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η παρέκκλιση όλων των rails(σε ποσοστό %) και στα επόμενα τέσσερα γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Corsair AX760
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Corsair AX760
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    To ΑΧ760 τα πήγε πολύ καλά και σε αυτές τις δοκιμές, μιας και όχι μόνο κατάφερε και κράτησε όλα τα rails του εντός των ορίων που προβλέπει το όριο ATX αλλά οι διακυμάνσεις στα περισσότερα rails ήταν ιδιαίτερα μικρές. Ειδικά στα +12V, που είναι το πιο σημαντικό rail όλων και σε πραγματικές συνθήκες θα αντιμετωπίσει μεγάλα transient φορτία, οι διακυμάνσεις ήταν ιδιαίτερα μικρές και αρκετά κάτω του 1%. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX760
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Corsair AX760
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Στο 5VSB rail δεν παρατηρήσαμε/μετρήσαμε κάποιες αιχμές (spikes) ή voltage overshoots. Αντίθετα στα +12V παρουσιάζονται κάποιες αιχμές οι οποίες περίεργος σημειώνονται αφού έχει σταθεροποιηθεί η τάση του rail. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις είναι αρκετά μικρότερες του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου, οπότε δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg
     

    Το AX760 σημείωσε μεγάλο hold-up χρόνο ξεπερνώντας κατά πολύ τα 16 ms που αναφέρει το πρότυπο ATX. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και σύμφωνα με την εμπειρία μας πολλά επώνυμα και high-end PSUs δεν το επιτυγχάνουν αυτό. Οι κατασκευαστές επίσης εφησυχάζουν γιατί ελάχιστα sites/reviewers μετρούν/αποκαλύπτουν το χρόνο hold-up, μιας και είναι μια απαιτητική διαδικασία που απαιτεί εξοπλισμό και μεγάλη προσοχή/εμπειρία. Αν τροφοδοτείτε το PSU μέσω UPS ο hold-up χρόνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός μιας και το PSU μπορεί να "κλείσει"πριν προλάβει να επέμβει το UPS. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του AX760. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Corsair AX760
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 15.0 mV 11.1 mV 10.4 mV 6.5 mV Pass
    40% Load 18.6 mV 11.8 mV 10.8 mV 6.6 mV Pass
    50% Load 19.7 mV 12.4 mV 11.9 mV 6.9 mV Pass
    60% Load 20.2 mV 13.0 mV 12.1 mV 7.1 mV Pass
    80% Load 24.3 mV 13.9 mV 12.8 mV 7.2 mV Pass
    100% Load 27.6 mV 14.6 mV 13.2 mV 7.9 mV Pass
    110% Load 29.5 mV 15.0 mV 13.5 mV 8.5 mV Pass
    Crossload 1 15.1 mV 14.2 mV 12.5 mV 7.1 mV Pass
    Crossload 2 27.3 mV 13.0 mV 11.9 mV 9.8 mV Pass

     

     

    Οι AC διακυμάνσεις (ή ripple) στις τάσεις του AX760 είναι ελάχιστες, όπως έχουμε συνηθίσει σε προϊόντα της Corsair/Seasonic. Ακόμη και με 110% φορτίο το ripple στα +12V δεν ξεπερνά τα 30 mV, δηλαδή το 1/4 του ορίου! Από ότι φαίνεται η πρωτοπόρα σχεδίαση σε συνδυασμό με τους υψηλής ποιότητας πολυμερικούς και ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές απέδωσε τα μέγιστα σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Corsair AX760
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests

     


    psu_quarter.jpg
     

    Το AX760 συνεχίζει την παράδοση του προκατόχου του, προσφέροντας ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις και πλήθος χαρακτηριστικών που δε θα αφήσουν ασυγκίνητο τον "ψαγμένο" (και όχι μόνο) χρήστη. Η καινούρια πλατφόρμα της Seasonic απλά πετάει και πραγματικά το χάσμα επιδόσεων μεταξύ των digital controlled ΑΧi και των AX PSUs είναι τόσο μικρό, σε σημείο που να δημιουργείται εσωτερικός ανταγωνισμός στα προϊόντα της Corsair. Με άλλα λόγια η Seasonic απέδειξε ότι τα αναλογικά κυκλώματα έχουν ακόμη ζωή και μπορούν να προσφέρουν ασύλληπτες επιδόσεις με την κατάλληλη σχεδιάση. Το AX760 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού μιας και το voltage regulation σε όλα τα rails του είναι κατά πολύ κάτω του 1%, το ripple παραμένει σε τρομερά χαμηλά επίπεδα ακόμη και στις χειρότερες περιπτώσεις και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα περιορίζεται δραστικά χάρις στις χαμηλές ενεργειακές απώλειες και φυσικά χάρις στην υβριδική λειτουργία του ανεμιστήρα. Εδώ να τονίσουμε ότι τα AX εξοπλίζονται με έναν ιδιαίτερα ποιοτικό ανεμιστήρα, ο οποίος θα αντέξει για πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια με τα εφτά χρόνια εγγύηση που δίνει η Corsair όπως και να έχει θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, ακόμη και αν συμβεί κάποια αναποδιά. Το μόνο αρνητικό που μπόρεσα να βρω σε αυτό το PSU είναι η τσουχτερή τιμή του, αλλά πραγματικά αν αναλογιστεί κανείς αυτά που προσφέρει τα αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω. Σκεφτείτε μόνο τα πόσα χρόνια θα σας συντροφεύει και τα χρήματα που θα σας γλυτώσει, λόγο του ιδιαίτερα υψηλού efficiency σε όλο το φάσμα λειτουργίας του. Τελειώνοντας τη σημερινή δοκιμή, έχω να προσθέσω ότι για άλλη μια φορά η συνεργασία της Corsair με την Seasonic είχε ως αποτέλεσμα ένα διαμάντι και στη συγκεκριμένη περίπτωση το AX760. To AX760 κοστίζει 181€ (με 23% ΦΠΑ). Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Απέδωσε την πλήρη ισχύ του στους 45°C, απροβλημάτιστα
    • Σφιχτό voltage regulation
    • Ιδιαίτερα χαμηλό ripple
    • Πολύ μεγάλη αποδοτικότητα ακόμη και σε χαμηλά φορτία
    • Semi-fanless λειτουργία
    • Αθόρυβο σε χαμηλά-μεσαία φορτία
    • Fully modular σχεδίαση
    • Χρησιμοποιεί, αποκλειστικά, Ιαπωνικής κατασκευής πυκνωτές
    • Υψηλής ποιότητας ανεμιστήρας
    • Επταετής εγγύηση
    • Μικρές διαστάσεις

    Μειονεκτήματα

    • Τσουχτερή τιμή
    • Θέση διακόπτη λειτουργίας του ανεμιστήρα

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το AX760 είναι:

     

    Corsair_AX760.png

    Corsair_AX760_Editors_Choice.png

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για τη διάθεση του δείγματος.

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.