Jump to content



  • Cooler Master V Series 1000W review


    H Cooler Master είναι μια πολύ μεγάλη εταιρία με πλούσια γκάμα προϊόντων και ισχυρή παρουσία στο χώρο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η παρουσία της στην high-end κατηγορία τροφοδοτικών δεν ήταν αυτή που περίμενε/ήθελε και μπορεί να πουλάει τρελές ποσότητες, mainstream κυρίως, PSUs, αλλά όπως και να το κάνουμε τα κορυφαία μοντέλα είναι που χαρίζουν πρεστίζ και κύρος. Στις μέρες μας η εταιρία που κυριαρχεί και στις μεγάλες κατηγορίες είναι χωρίς αμφιβολία η Corsair, οπότε η CM είχε εντοπίσει ήδη το στόχο της και το μόνο που έμενε να κάνει ήταν να βρει πώς θα τον αντιμετωπίσει επί ίσους όρους. Για χρόνια τώρα η CM παρέμενε πιστή στην εταιρία Enhance η οποία και κατασκεύαζε τα τροφοδοτικά της. Η τελευταία μπορεί να αποτελεί μια αξιόλογη εταιρία με ποιοτικά προϊόντα αλλά δυστυχώς, στο πλείστο των περιπτώσεων, ακολουθεί δοκιμασμένες και προϋπάρχοντες λύσεις και αποφεύγει να καταφύγει σε καινοτομίες, οπότε και τα προϊόντα της δεν ξεχωρίζουν, παρά ελάχιστων περιπτώσεων, από το πλήθος. Οπότε η CM αποφάσισε για την καινούρια σειρά τροφοδοτικών με το όνομα V (Vendetta; ) να χτυπήσει την πόρτα της Seasonic, μιας από τις καλύτερες εταιρίες κατασκευής PSUs η οποία και κρύβεται πίσω από πολλά high-end μοντέλα της άκρως πετυχημένης Corsair. Μάλιστα δεν χρησιμοποίησαν μόνο τον ίδιο ΟΕΜ (κατασκευαστή) με την αντίπαλο εταιρία που θέλουν να χτυπήσουν, αλλά κατάφεραν και έριξαν αρκετά τις τιμές των καινούριων PSUs έτσι ώστε να μπουν και πάλι δυναμικά στο παιχνίδι. Δεν μπορούμε παρά να επαινέσουμε την CM από τώρα, που αποφάσισε επιτέλους να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού και να ξεχάσει έστω και για λίγο τις χλιαρές υλοποιήσεις της Enhance. Το σημερινό μενού των Chromas περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μοντέλο της V σειράς, το V1000. Το συγκεκριμένο όπως και όλα τα υπόλοιπα (V850 και V700), διαθέτει Gold αποδοτικότητα, όλες οι καλωδιώσεις του είναι αποσπώμενες, οι πυκνωτές που βρίσκονται στο εσωτερικό του είναι όλοι Ιαπωνικής προέλευσης και τέλος εξοπλίζεται με έναν πραγματικά κορυφαίο ανεμιστήρα που χρησιμοποιεί ειδικά ρουλεμάν με πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και ελαχιστοποιημένο θόρυβο (Fluid Dynamic Bearings). Στα χαρτιά πραγματικά πετάει το V1000 αλλά πάνω στον πάγκο δοκιμών θα αποδείξει την αξία του, οπότε φύγαμε για την κυρίως δοκιμή.

     

    psu_standby3.jpg
     

    Τα κύρια χαρακτηριστικά του V1000 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Cooler Master V1000
    Features & Specs
    Max. DC Output 1000W
    PFC
    Active PFC
    Efficiency
    80 Plus Gold
    Operating temperature
    0°C ~ 50°C
    Protections
    Over Voltage Protection
    Under Voltage Protection
    Over Power Protection
    Short Circuit Protection
    Over Temperature Protection
    Cooling
    135 mm FDB Fan (MGA13512XF-025)
    Dimensions
    150 mm (W) x 87 mm (H) x 170 mm (D)
    Weight
    1.9 kg
    Compliance
    ATX12V v2.30, EPS 2.92
    Warranty
    5 years
    Price at time of review
    (wo VAT)
    160 €

     

     

    Παρόλο που η πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται το V1000 (η καινούρια KM3 της Seasonic), μπορεί εύκολα να αποδώσει Platinum αποδοτικότητα, η CM αποφάσισε να την περιορίσει σε 80 Plus Gold, προφανώς για λόγους περιορισμού του κόστους. Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά εκεί ευτυχώς δεν έγιναν παραχωρήσεις με το V1000 να έχει τη δυνατότητα απόδοσης της πλήρους ισχύς του μέχρι και τους 50°C και με σχεδόν όλες τις διαθέσιμες προστασίες να το εξοπλίζουν. Επιπρόσθετα, εξοπλίζεται με έναν κορυφαίο ανεμιστήρα, από την Protechnic Electric, ο οποίος πραγματικά κάνει τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα της Seasonic. Τέλος, η εγγύηση φτάνει τα πέντε χρόνια και η προτεινόμενη τιμή της CM δείχνει πολύ καλή για να είναι αληθινή, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Ο επόμενος πίνακας παρουσιάζει όλες τις καλωδιώσεις του V1000.

     

    Cables / Connectors
    Modular Cables
    ATX connector (610mm) 20+4 pin
    4+4 pin EPS12V (685mm) 2
    6+2 pin PCIe (600mm+105mm) 8
    SATA (460mm+95mm+95mm) 8
    4 pin Molex (450mm+100mm) 2
    4 pin Molex (460mm+100mm) / FDD (+100mm) 2 / 1

     

     

    Επιτέλους ένα 1000αρη PSU με οχτώ PCIe, όχι ότι θα τις αξιοποιήσουν οι περισσότεροι από εσάς, αλλά καλό είναι να υπάρχουν. Αντιθέτως, οι SATA υποδοχές δείχνουν λίγες μιας και ο ανταγωνισμός μας έχει συνηθίσει σε περισσότερες από δέκα. Επίσης θα θέλαμε και μερικούς επιπλέον περιφερειακούς connectors. Όπως και να έχει πάντως, στο πλείστο των περιπτώσεων το V1000 θα καλύψει επαρκώς τις όποιες ανάγκες με τις υποδοχές που διαθέτει. Όσον αφορά το μήκος των καλωδιώσεων, όλες διαθέτουν αρκετό μήκος για να μη δημιουργηθούν προβλήματα ακόμη και σε τεράστια, full tower, κουτιά. Από την άλλη, η απόσταση ανάμεσα στους connectors είναι πολύ μικρή και θα θέλαμε μερικά παραπάνω εκατοστά ειδικά στους περιφερειακούς. Τέλος, όλοι οι connectors χρησιμοποιούν καλώδια με 18AWG πάχος, το οποίο είναι και το προτεινόμενο από την προδιαγραφή ATX. Ο τελευταίος πίνακας παρουσιάζει τις δυνατότητες των επιμέρους rails του V1000.

     

    Cooler Master V1000 Power Specs
    Rail 3.3V 5V 12V 5VSB -12V
    Max. Power Amps 25 25 83 3 0.5
    Watts 125 996 15 6
    Total Max. Power (W) 1000

     

    Το μονό +12V rail είναι πανίσχυρο και μπορεί άνετα να υποστηρίξει ένα σύστημα με πολλαπλές κάρτες γραφικών και άλλα ενεργοβόρα υποσυστήματα. Τα δευτερεύοντα rails (5V και 3.3V) διαθέτουν επίσης παραπάνω από αρκετή ισχύ για ένα μοντέρνο σύστημα και τέλος τα 5VSB δεν είναι και τόσο ισχυρά, για ένα PSU με 1 kW μέγιστη ισχύ. Ιδανικά θα θέλαμε 4 Α (ή και περισσότερα) στο συγκεκριμένο rail. Η συσκευασία του V1000 είναι αρκετά μεγάλη και στην πρόσοψη της φιγουράρει ένα μέρος του πίσω μέρους του τροφοδοτικού, με τις υποδοχές για τις αποσπώμενες καλωδιώσεις σε πρώτο πλάνο. Βέβαια το όλο σκηνικό είναι πολύ σκοτεινό και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση τις κλασσικές συσκευασίες της CM, με τους έντονους χρωματισμούς και σχέδια. Επίσης, να σημειώσουμε ότι αυτή δεν είναι η τελική πρόσοψη της συσκευασίας, μιας και ορθώς έπραξε η CM και την αντικατέστησε στα μοντέλα της κανονικής παραγωγής.

     

     

    box_front.jpgbox_front_close1.jpgbox_front_close2.jpgbox_front_close3.jpg 

     

    Σε μία από τις δύο πλευρές βρίσκουμε τον πίνακα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του PSU καθώς και αυτόν με την περιγραφή των DC εξόδων του. Στην άλλη πλευρά βρίσκουμε μόνο τον αριθμό μοντέλου.

     

    box_side1.jpgbox_side1_close1.jpgbox_side1_close2.jpgbox_side2.jpg

     

    Και σε αυτή την πλευρά απεικονίζεται μόνο ο αριθμός μοντέλου του PSU.

     

    box_top.jpg

     

    Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της πίσω πλευράς, της συσκευασίας, είναι τα δύο γραφήματα που δίνουν την αποδοτικότητα τόσο με τάση εισόδου 230VAC όσο και με 115VAC καθώς και την ταχύτητα του ανεμιστήρα σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.

     

    box_rear.jpgbox_rear_close1.jpgbox_rear_close3.jpgbox_rear_close4.jpg

     

    Αφού αφαιρέσαμε το εξωτερικό χάρτινο sleeving φτάσαμε στην κυρίως συσκευασία του PSU, με το σήμα της CM στο πάνω μέρος της. Το τροφοδοτικό περιβάλλεται από δύο αφρώδες προστατευτικά και επιπλέον ένα βελούδινο πουγκί παρέχει επιπλέον προστασία.

     

    box_inner_box.jpgbox_open1.jpgbox_open2.jpgbox_PSU_wrapped.jpg

     

    Στα παρελκόμενα βρίσκουμε ένα διπλωμένο χαρτί με τις οδηγίες χρήσης καθώς και λεπτομέρειες περί των χαρακτηριστικών όλων των μελών της V σειράς, το καλώδιο τροφοδοσίας και το τσαντάκι που περιέχει όλες τις αποσπώμενες καλωδιώσεις.

     

    box_bundle1.jpgbox_bundle2.jpgbox_bundle3.jpg

     

    Οι αποσπώμενες καλωδιώσεις είναι stealth, δηλαδή όλα τα επιμέρους καλώδια τους είναι βαμμένα μαύρα έτσι ώστε να καμουφλάρονται/κρύβονται πιο εύκολα μέσα σε ένα κουτί με ιδίου χρώματος βαφή στο εσωτερικό του. Επίσης η ATX καλωδίωση είναι fully sleeved και όλες οι υπόλοιπες είναι πλακέ (flat), έτσι ώστε να μπλοκάρουν όσο γίνεται λιγότερο τη ροή αέρα στο εσωτερικού του κουτιού αλλά και να δρομολογούνται πιο εύκολα στο εσωτερικό του (το ευγενές αλλά και πολύ βαρετό άθλημα του cable management).

     

    box_cables.jpgbox_cables_close1.jpgbox_cables_close2.jpgbox_cables_close3.jpgbox_cables_close4.jpgbox_cables_close5.jpgbox_cables_close6.jpgbox_cables_close7.jpgbox_cables_close8.jpgbox_cables_close9.jpg

     

    Και φτάσαμε επιτέλους στον πρωταγωνιστή της σημερινής δοκιμής, το V1000. Το φινίρισμα είναι πολύ καλής ποιότητας και η ελαφρά ματ επιφάνεια του δεν είναι επιρρεπής στις δαχτυλιές. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει και τόσο πολύ τον τελικό αγοραστή αλλά βοηθάει ιδιαίτερα εμάς τους reviewer/δοκιμαστές κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης. Επιπλέον, αποδεδειγμένα οι ματ επιφάνειες γρατζουνιούνται δυσκολότερα από τις γυαλιστερές. Στο μπροστινό μέρος του PSU εκτός από την κλασσική κυψελοειδής γρίλια εξαερισμού βρίσκουμε και έναν πολύ χρήσιμο διακόπτη on/off δίπλα ακριβώς στην υποδοχή τροφοδοσίας. Στο πίσω μέρος η modular πλακέτα καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο και η ταμπέλα με τα χαρακτηριστικά εντοπίζεται στο κάτω μέρος του PSU. Τέλος, το ασημένιο κομμάτι γύρω από την κατά τα άλλα συνηθισμένη γρίλια του ανεμιστήρα, προσθέτει αρκετούς πόντους στη συνολική εμφάνιση του V1000.

     

    psu_quarter.jpgpsu_front.jpgpsu_front_close.jpgpsu_front_top.jpgpsu_side.jpgpsu_rear.jpgpsu_detail1.jpgpsu_detail2.jpgpsu_label.jpgpsu_standby2.jpg

     

    Για πρώτη φορά η CM χτύπησε την πόρτα της Seasonic, μια από τις καλύτερες εταιρίες κατασκευής τροφοδοτικών, μιας και η Enhance, η αγαπημένη της εταιρία μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν μπορούσε να ξεφύγει από την μετριότητα και να δώσει μια πλατφόρμα που να μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια στην κορυφαία κατηγορία. Η πλατφόρμα στην οποία στηρίζεται το V1000 είναι η φρέσκια KM3 της Seasonic, η ίδια δηλαδή που χρησιμοποιούν και τα κορυφαία Corsair ΑΧ760/860. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση η αποδοτικότητα "περιορίζεται" σε Gold έναντι Platinum των προαναφερθέντων PSUs, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το τελικό κόστος, κατά πάσα πιθανότητα, έτσι ώστε να προσφερθούν τα V PSUs σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές. Περιληπτικά, στο πρωτεύον μέρος συναντούμε μια full-bridge τοπολογία σε συνδυασμό με έναν LLC μετατροπέα συντονισμού (resonant converter). Στο δευτερεύον μέρος χρησιμοποιείται ενεργή ανόρθωση (active rectification) και επιπλέον οι DC-DC μετατροπείς βρίσκονται εγκατεστημένοι κατευθείαν πάνω στην modular πλακέτα, για ελαχιστοποίηση των ενεργειακών απωλειών.

     

    in_top1-771663472.jpgin_top2-1402938666.jpgin_top3-848958213.jpgin_top4-1793594670.jpg

     

    Το παρακάτω PCB περιβάλλεται από μια μεταλλική ασπίδα για την απομόνωση του EMI θόρυβο. Σε αυτή την πλακέτα υπάρχουν τέσσερις Υ πυκνωτές, ένας X καθώς και ένα Common Mode (CM) πηνίο. Στην κύρια πλακέτα βρίσκουμε και το δεύτερο μέρος του transient φίλτρου το οποίο αποτελείται από δύο ζευγάρια X και Y πυκνωτών, δύο CM πηνία και από ένα βαρίστορ. Σε αυτή την περιοχή εντοπίσαμε επίσης και το NTC θερμίστορ που προστατεύει το PSU από υψηλά ρεύματα εκκίνησης. Το παρόν δίνει βέβαια και ο αντίστοιχος ηλεκτρομαγνητικός διακόπτης που απομονώνει το παραπάνω θερμίστορ, μόλις ολοκληρωθεί η φάση εκκίνησης του PSU. Έτσι του δίνει τη δυνατότητα να επανέλθει γρήγορα στην αρχική του κατάσταση και επιπλέον δε χαραμίζεται ενέργεια πάνω σε αυτό.

     

     

    in_transienta1-813572803.jpgin_transienta2-202743735.jpgin_transientb-1652962958.jpgin_thermistor_relay-110088715.jpg

     

     

    Οι δύο πανίσχυρες γέφυρες ανόρθωσης (GBJ 1506) ψύχονται από μια ανεξάρτητη ψύκτρα. Μαζί μπορούν να διαχειριστούν μέχρι και 30 Α ρεύμα (μια τυπική παροχή/πρίζα μπορεί να δώσει μέχρι και 15 Α).

     

    in_bridges-2086151147.jpg

     

     

    Στον APFC (Active Power Factor Corrector) μετατροπέα χρησιμοποιούνται δύο Infineon IPP60R125CP mosfets και μία SCS108AG δίοδος ενίσχυσης (boost diode).

     

    Οι δύο πυκνωτές hold-up (ή bulk) παρέχονται από την Nippon Chemi-Con (420 V; 390 μF χωρητικότητα ο καθένας ή 780 μF μαζί; 105°C; KMR series).

     

    in_APFC_side-763400038.jpgin_APFC_fets_diode-971866261.jpgin_APFC_caps-1647068095.jpgin_APFC_caps2-890096866.jpg

     

     

    Η full-bridge τοπολογία απαρτίζεται από τέσσερα Infineon IPP50R250CP fets. Επιπρόσθετα, ένας LLC resonant μετατροπέας χρησιμοποιείται για να μειώσει τις ενεργειακές απώλειες.

     

     

    in_IPP50R250CP-1017102479.jpg

     

    Ο ελεγκτής του APFC είναι ένα NPC1654 IC.

     

    in_-NPC1654-1456185159.jpg

     

    Ένας Champion LLC resonant ελεγκτής βρίσκεται τοποθετημένος στην ίδια πλακέτα που φιλοξενεί και τα mosfets που ανορθώνουν τα +12V. Στην καινούρια KM3 πλατφόρμα η Seasonic αποφάσισε να μεταφέρει τα παραπάνω fets από το κάτω μέρος της κύριας πλακέτας σε αυτή τη θέση, έτσι ώστε να ψύχονται καλύτερα. Οι δύο, διαιρούμενες, ψύκτρες που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες ψύχουν τα εν λόγω mosfets και σε μία από αυτές υπάρχει και το thermistor που παρέχει δεδομένα στο κύκλωμα ελέγχου του ανεμιστήρα. Το μόνο που δε μας άρεσε εδώ ήταν ότι ανάμεσα στις δύο ψύκτρες, η Seasonic δεν είχε χρησιμοποιήσει καθόλου θερμοαγώγιμη, οπότε προσθέσαμε λίγη πριν "κλεισουμε" το PSU. Το φιλτράρισμα των +12V αναλαμβάνουν κυρίως πολυμερικοί Chemi-Con πυκνωτές, σε συνδυασμό με μερικούς ηλεκτρολυτικούς που προέρχονται από την ίδια πάλι εταιρία.

     

    in_CM6901-815408468.jpgin_12V_fets_board-717867345.jpgin_12V_heatsink-1302478206.jpgin_secondary_side_polymer_caps-211310847in_secondary_side_elec_caps-744291370.jp

     

     

    Ανάμεσα στο πλήθος των Chemi-Cons εντοπίσαμε και έναν μοναχικό Rubycon. Η CM πραγματικά χρησιμοποίησε ότι το καλύτερο σε αυτό το PSU.

     

    in_secondary_rubycon_cap-506931195.jpg

     

     

    Στο πίσω μέρος της modular πλακέτας εντοπίσαμε τα DC-DC converters που παράγουν τα δευτερεύοντα rails. Ο κοινός PWM ελεγκτής είναι ένα APW7159 IC και σε κάθε μετατροπέα χρησιμοποιούνται τρία APW7159 IC. Στο μπροστινό μέρος της ίδιας πλακέτας υπάρχουν αρκετοί πολυμερικοί πυκνωτές της Chemi-Con για φιλτράρισμα των rails.

     

    in_modular_PCB_rear-2121919680.jpgin_modular_PCB_rear_close-1755739020.jpgin_modular_front-739762113.jpgin_modular_front_close1-2031241828.jpgin_modular_front_close2-336998379.jpg

     

     

    Σε αυτή την πλακέτα, που βρίσκεται στο δευτερεύον μέρος, είναι εγκατεστημένο το ολοκληρωμένο που ελέγχει όλες τις προστασίες του PSU. Πρόκειται για ένα WT7257V της Weltrend. Στην ίδια πλακέτα εντοπίσαμε και ένα AS393 ολοκληρωμένο.

     

    in_secondary_side-2009244732.jpgin_WT7527V-1111856581.jpg

     

     

    Ο standby PWM ελεγκτής είναι ένας ICE2QR4765.

     

    in_standby_PWM_controller-782163968.jpg

     

     

    Η ποιότητα των κολλήσεων είναι πραγματικά κορυφαία και αντάξια της φήμης της Seasonic.

     

    in_main_PCB-1494922116.jpgin_main_PCB_close1-1160589364.jpgin_main_PCB_close2-285957087.jpgin_main_PCB_close3-490928173.jpgin_main_PCB_close4-497196939.jpg

     

     

    Η CM επέλεξε έναν κορυφαίο ανεμιστήρα που εξοπλίζεται με Fluid Dynamic Bearing, οπότε θα κρατήσει κατά πολύ περισσότερο από έναν που χρησιμοποιεί τα κλασσικά ρουλεμάν και επιπρόσθετα θα παράγει σημαντικά χαμηλότερο θόρυβο. Κατασκευάζεται από την Protechnic και ο αριθμός μοντέλου του είναι MGA13512XF-025. Απλά μπράβο στην CM που ανέβασε τον πήχη και σε αυτό τον τομέα τόσο ψηλά. Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας είναι ακόμη καλύτερος και από τους San Ace που χρησιμοποιεί η Seasonic στα τροφοδοτικά της και απείρως καλύτερος από τον Yate Loon που χρησιμοποιούν τα αντίστοιχα high-end Corsair.

     

     

    in_fan-1886968838.jpg

     

    Όλες οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια δύο Chroma 6314A mainframes, δύο παλμογράφων Picoscope 3424 με τέσσερις αναλογικές εισόδους ο καθένας, ενός παλμογράφου Rigol DS1052E (hacked to DS1102E), ενός Picotech TC-08 thermocouple data logger με οκτώ κανάλια, ενός Fluke 175, ενός επαγγελματικού power meter (Yokogawa WT210) και ενός ειδικά διαμορφωμένου ξύλινου κουτιού που με τη βοήθεια των κατάλληλων πηγών θερμότητας παίζει το ρόλο του Hot Box. Οι πρώτες δοκιμές θα μας δείξουν το πόσο σταθερές είναι οι τάσεις του V1000 (voltage regulation) και σε τι επίπεδα κυμαίνεται η αποδοτικότητά του (efficiency). Το φορτίο που θα δοκιμάσουμε αντιστοιχεί σε 20%, 40%, 50%, 60%, 80%,100% και 110% του συνολικού μέγιστου φορτίου που μπορεί να διαχειριστεί το PSU. Επίσης, θα γίνουν και δύο επιπλέον δοκιμές όπου πρώτα θα ζορίσουμε έντονα τα 3.3V και 5V rails και στα 12V το φορτίο θα είναι μόλις 2Α και μετέπειτα θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, με το φορτίο στα 12V να αγγίζει το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το συγκεκριμένο rail.

     

    Voltage Regulation & Efficiency Tests
    Cooler Master V1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Noise (dBA) Temps (In/Out) PF/AC Volts
    1 14.705A 1.982A 1.971A 0.985A 199.70 91.63% 757 34.3 38.56°C 0.916
    12.114V 5.031V 3.344V 5.074V 217.95 40.64°C 230.1V
    2 29.813A 3.975A 3.949A 1.185A 399.53 92.66% 775 34.4 39.69°C 0.959
    12.088V 5.025V 3.339V 5.052V 431.19 42.65°C 230.0V
    3 37.266A 4.970A 4.941A 1.586A 499.50 92.67% 790 34.5 41.36°C 0.969
    12.077V 5.022V 3.338V 5.035V 538.99 44.57°C 229.9V
    4 44.739A 5.970A 5.933A 1.989A 599.46 92.38% 1378 41 42.94°C 0.974
    12.064V 5.019V 3.336V 5.015V 648.90 46.62°C 229.9V
    5 59.896A 7.972A 7.922A 2.404A 799.26 91.64% 2004 49.9 44.19°C 0.980
    12.036V 5.013V 3.332V 4.988V 872.15 48.61°C 229.8V
    6 75.734A 8.984A 8.924A 3.025A 999.00 90.49% 2135 53.2 46.11°C 0.981
    12.007V 5.008V 3.326V 4.956V 1104.05 52.05°C 229.7V
    7 84.127A 8.988A 8.933A 3.030A 1098.85 89.93% 2135 53.2 46.15°C 0.982
    11.996V 5.005V 3.324V 4.946V 1221.85 52.10°C 229.6V
    CL1 1.964A 15.006A 15.005A 0.502A 151.78 85.89% 790 34.5 42.90°C 0.900
    12.118V 5.020V 3.339V 5.072V 176.72 46.62°C 230.2V
    CL2 82.952A 1.000A 1.002A 1.001A 1009.29 90.92% 2135 53.2 43.92°C 0.982
    12.006V 5.015V 3.332V 5.013V 1110.05 48.59°C 229.7V

     

    Το PSU άνετα λειτούργησε ακόμη και στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν μέσα στο hot-box κατή τη διάρκεια των δοκιμών μας και απέδωσε πάρα πολύ καλά. Πιο συγκεκριμένα η αποδοτικότητα είναι ένα μόνο κλικ κάτω από την αντίστοιχη των Platinum Seasonics και το voltage regulation (δηλαδή η σταθερότητα των τάσεων) είναι πάρα πολύ καλή. Μπορεί τα +12V να μην πλησιάζουν τις επιδόσεις των ψηφιακών Corsair (AX760i/860i/1200i) αλλά στα δευτερεύοντα rails το V1000 παίρνει το αίμα του πίσω. Επίσης, ο εκλυόμενος θόρυβος σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλός μιας και o ανεμιστήρας μέχρι και την τέταρτη δοκιμή λειτουργούσε σε χαμηλές στροφές. Από εκεί και πέρα ανέβασε ταχ'υτητα για να αντιμετωπίσει τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του PSU, οι οποίες οφείλονταν κυρίως στην υψηλή ambient. Στις επόμενες δοκιμές θα δούμε σε τι επίπεδα κυμαίνεται το efficiency του V1000 σε πολύ μικρά φορτία τα οποία είναι αρκετά μικρότερα από το 20% της συνολικής του ισχύς, το μικρότερο ποσοστό φορτίου δηλαδή που ορίζει το πρότυπο 80 Plus. Τα φορτία που θα δοκιμάσουμε είναι 40, 60, 80 και 100W.

     

     

    Efficiency at Low Loads
    Cooler Master V1000
    Test # 12V 5V 3.3V 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency Fan Speed (RPM) Fan Noise (dBA) PF/AC Volts
    1 1.825A 1.982A 1.968A 0.195A 39.69 80.39% 757 34.3 dBA 0.729
    12.130V 5.034V 3.345V 5.102V 49.37 230.0V
    2 3.394A 1.981A 1.969A 0.390A 59.70 84.91% 757 757 dBA 0.781
    12.127V 5.033V 3.345V 5.097V 70.31 230.0V
    3 4.961A 1.981A 1.970A 5.092A 79.69 87.33% 757 34.3 dBA 0.820
    12.126V 5.033V 3.345V 5.092V 91.25 230.0V
    4 6.528A 1.982A 1.969A 0.785A 99.70 88.67% 757 34.3 dBA 0.847
    12.124V 5.033V 3.345V 5.086V 112.44 230.1V

     

    Στον πιο κάτω πίνακα παραθέτονται η κατανάλωση και οι τάσεις των rails όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση idle (σε λειτουργία αλλά χωρίς φορτίο), καθώς και η κατανάλωση όταν το PSU βρίσκεται σε κατάσταση standby (χωρίς φορτίο στα 5VSB).

     

    Idle / Standby
    Cooler Master V1000
    Mode 12V 5V 3.3V 5VSB Watts PF/AC Volts
    Idle 12.142V 5.036V 3.348V 5.115V 8.20 0.308
    230.4V
    Standby 0.20 0.012
    230.4V

     

    Σε standby το V1000 καταναλώνει μόλις 0.2 W, οπότε και υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις της ErP Lot 6 2013 οδηγίας. Παρακάτω παραθέτονται τα αποτελέσματα της αποδοτικότητας των 5VSB. Το πρότυπο ATX προτείνει (προσοχή δεν απαιτεί) η αποδοτικότητα στα 5VSB με 100mA, 250mA και >=1Α φορτίο να είναι μεγαλύτερη ή ίση από 50%, 60% και 70% αντίστοιχα.

     

    5VSB Efficiency
    Cooler Master V1000
    Test # 5VSB DC/AC (Watts) Efficiency PF/AC Volts
    1 0.101A 0.52 69.33% 0.043
    5.113V 0.75 230.5V
    2 0.251A 1.28 75.29% 0.094
    5.110V 1.70 230.5V
    3 1.002A 5.10 79.94% 0.259
    5.091V 6.38 230.3V
    4 3.002A 15.15 81.67% 0.382
    5.045V 18.55 230.3V

     

    Το 5VSB κύκλωμα είναι ιδιαίτερα αποδοτικό, οπότε και συμβαδίζει με τη συνολική απόδοση του PSU. Στο τελευταίο τεστ η αποδοτικότητα ξεπέρασε το 80%, κάτι καθόλου εύκολο για το συγκεκριμένο rail. Ακολουθούν μερικά γραφήματα. Στο πρώτο διακρίνεται το efficiency του V1000 σε μικρά φορτία και σε φορτία αντίστοιχα του 20-110% (tests#1-7) της μέγιστης ισχύς του. Στο δεύτερο γράφημα διαγράφεται η διακύμανση όλων των rails (σε ποσοστό %) και στα επόμενα έξι γραφήματα φαίνονται αναλυτικά οι τάσεις των κύριων rails, που καταγράφηκαν στα tests#1-6, καθώς και ο εκλυόμενος θόρυβος του ανεμιστήρα με την ταχύτητα των στροφών του σε όλο το εύρος λειτουργίας του PSU.

     

    Efficiency & Voltage Regulation Charts
    Cooler Master V1000
    Efficiency Voltage Variations Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    12V Rail Chart 5V Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    3.3V Rail Chart 5VSB Rail Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests
    Fan Speed Chart Fan Noise Chart
    Volt_efficiency_Tests Volt_efficiency_Tests

     

    Στις παρακάτω δοκιμές θα δούμε την ανταπόκριση του PSU σε δύο διαφορετικά σενάρια. Στο πρώτο το PSU, ενώ λειτουργεί με 20% φορτίου, θα δεχτεί ένα απότομο load (10Α στα +12V, 5Α στα 5V, 5A στα 3.3V και 0.5Α στα 5VSB) για 200 ms. Στο δεύτερο σενάριο το PSU, ενώ θα λειτουργεί με 50% φορτίου, θα δεχτεί το ίδιο ακριβώς load για το ίδιο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις θα παρατηρήσουμε τις στιγμιαίες πτώσεις τάσης που θα παρατηρηθούν σε όλα τα rails του PSU (εκτός των -12V), με τη βοήθεια του παλμογράφου. Σε καμιά περίπτωση οι πτώσεις τάσης δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5%, σύμφωνα πάντα με το πρότυπο ATX. Εδώ να τονίσουμε ότι οι παραπάνω δοκιμές είναι πολύ σημαντικές, μιας και εξομοιώνουν τα απότομα φορτία που μπορεί να δεχτεί εν λειτουργία ένα PSU (π.χ. την απότομη λειτουργία σε 100% της VGA ή του επεξεργαστή ή και των δύο μαζί, την εκκίνηση μιας συστοιχίας raid κτλ.). Τις εν λόγω δοκιμές τις ονομάσαμε “Advanced Transient Tests” και τις θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα για τα PSUs με ισχύ μικρότερη των 500W.

     

    Advanced Transient Response Charts
    Cooler Master V1000
    20% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests
    50% load
    Deviation (Volts) Rail Volts Before / After
    Transient_Tests Transient_Tests

     

     

    Advanced Transient Response 20%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.106V 12.033V 0.60% Pass
    5V 5.018V 4.953V 1.30% Pass
    3.3V 3.338V 3.257V 2.43% Pass
    5VSB 5.049V 4.999V 0.99% Pass
    Advanced Transient Response 50%
    Voltage Before After Change Pass/Fail
    12V 12.075V 11.992V 0.69% Pass
    5V 5.021V 4.965V 1.12% Pass
    3.3V 3.337V 3.255V 2.46% Pass
    5VSB 5.034V 4.992V 0.83% Pass

     

    Οι διακυμάνσεις των τάσεων είναι μικρές σε όλα τα rails, κάτι που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και κυρίως την κορυφαία συμπεριφορά της καινούριας πλατφόρμας της Seasonic κάτω από όλες τις συνθήκες. Ακολουθούν τα αντίστοιχα screenshots τα οποία πήραμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω δοκιμών.

     

    Advanced Transient Response Oscilloscope Screenshots
    Cooler Master V1000
    20% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests
    50% Load
    +12V 5V 3.3V
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Στις δοκιμές που ακολουθούν θα δούμε την ανταπόκριση (transient response) του PSU σε πιο απλά σενάρια μεταβολής του φορτίου, κατά την εκκίνηση (turn on) του PSU. Στην πρώτη δοκιμή θέτουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε φορτίο 2Α στα 5VSB και του δίνουμε ρεύμα. Στη δεύτερη έχουμε το PSU σε standby, επιλέγουμε μέγιστο φορτίο για τα 12V και εκκινούμε το PSU. Στην τρίτη και τελευταία δοκιμή έχουμε εκτός ρεύματος το PSU (OFF), επιλέγουμε το μέγιστο φορτίο για τα 12V, ανοίγουμε το ρελέ εκκίνησης του PSU (στο Fagana) και δίνουμε ρεύμα στο PSU. Όπως επαναλαμβάνουμε σε κάθε παρουσίαση, το πρότυπο ATX προβλέπει ότι αιχμές (spikes) των rails κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της αρχικής τους τιμής (δηλ. για τα 12V είναι 13.2V και για τα 5V είναι 5.5V).

     

    Turn On Transient Response Tests
    Cooler Master V1000
    Transient_Tests Transient_Tests Transient_Tests

     

    Καλές επιδόσεις και σε αυτές τις μετρήσεις με μόνη παραφωνία στο τελευταίο τεστ όπου η κυματομορφή δεν ήταν ομαλή, αλλά σημείωσε ένα μικρό σκαμπανέβασμα. "Ψιλά" γράμματα όμως που δε θα προβληματίσουν σε πραγματικές συνθήκες. Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα και στο χρόνο που μπορεί να κρατήσει το PSU τις τάσεις τους εντός ορίων, σε περίπτωση που κοπεί απότομα η τάση τροφοδοσίας. Αυτός ο χρόνος ονομάζεται "hold-up time" και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ATX πρέπει να είναι μεγαλύτερος των 16 ms με το τροφοδοτικό να λειτουργεί με πλήρες φορτίο. Στο παρακάτω screenshot, με μπλε διακρίνεται η κυματομορφή της τάσης του δικτύου και με κίτρινο το Power Ok σήμα του τροφοδοτικού το οποίο από 5V πέφτει σε 0V, μόλις κάποια από τις τάσεις του PSU πέσει κάτω από το 95% της ονομαστικής/κανονικής τιμής της.

     

    hold_up_time.jpg

     

    Στο όριο αλλά καλύπτει τις απαιτήσεις του προτύπου ATX και σε αυτό τον τομέα το V1000. Εδώ να σημειώσουμε ότι πολλά PSUs στη συγκεκριμένη δοκιμή δεν μπορούν να "πιάσουν" τα 16 ms που απαιτεί το ATX πρότυπο. Στις επόμενες μετρήσεις θα δούμε τα επίπεδα ripple που υπάρχουν στις DC τάσεις του V1000. Τα όρια είναι 120mV για τα +12V και 50mV για τα 5V, 3.3V και 5VSB.

     

    Ripple Measurements
    Cooler Master V1000
    Test 12V 5V 3.3V 5VSB Pass/Fail
    20% Load 23.1 mV 11.8 mV 9.5 mV 17.6 mV Pass
    40% Load 22.8 mV 11.9 mV 9.9 mV 23.3 mV Pass
    50% Load 21.7 mV 12.7 mV 10.1 mV 7.6 mV Pass
    60% Load 22.8 mV 12.7 mV 9.8 mV 8.0 mV Pass
    80% Load 28.4 mV 14.4 mV 12.4 mV 10.2 mV Pass
    100% Load 33.5 mV 14.9 mV 13.9 mV 12.0 mV Pass
    110% Load 37.1 mV 15.8 mV 14.7 mV 13.3 mV Pass
    Crossload 1 22.8 mV 13.2 mV 12.0 mV 22.1 mV Pass
    Crossload 2 33.6 mV 13.9 mV 12.2 mV 27.5 mV Pass

     

    Η καταστολή του ripple είναι πολύ καλή, σε όλα τα rails. Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι λιγότερο από ένα Seasonic τροφοδοτικό που χώρια της κορυφαίας σχεδίασης εξοπλίζεται και με ότι το καλύτερο από πλευράς υλικών. Βέβαια στα +12V έχουμε δει και νούμερα κοντά στα 10 mV από ψηφιακά ελεγχόμενα τροφοδοτικά, αλλά δεν πιστεύουμε ότι έχει και τόσο μεγάλη σημασία όταν μιλάμε πια για ripple που βρίσκεται στη γειτονιά των 30 mV. Ακολουθούν μερικά screenshots από τις μετρήσεις ripple.

     

    Ripple Oscilloscope Screenshots
    Cooler Master V1000
    Full Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    110% Load
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL1 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    CL2 test
    Ripple_Tests Ripple_Tests
    Ripple_Tests Ripple_Tests

     

     

     

    psu_standby1.jpg

     

     

     

    Επιτέλους η Cooler Master αποφάσισε να εμπιστευτεί στα χέρια της Seasonic τα κορυφαία μοντέλα της και όχι μόνο τα εξόπλισε με ότι ποιοτικότερο υπάρχει, αλλά μπόρεσε να τα διαθέσει και σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές. Δεν ξέρουμε πως κατάφερε το τελευταίο αλλά πιστεύουμε ότι η εμμονή της να βρεθεί ξανά στις κορυφαίες θέσεις της high-end κατηγορίας, έπαιξε πρωτεύον ρόλο. Το V1000 είναι ένα κορυφαίο τροφοδοτικό που καταφέρνει και συνδυάζει υψηλές επιδόσεις με χαμηλό θόρυβο, κάτι που σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Μεγάλη συμβολή στη μείωση του θορύβου έχει και ο άκρως ποιοτικός ανεμιστήρας της Protechnic Electric που εξοπλίζει το V1000. Και σε αυτό τον τομέα η CM δεν προέβηκε σε κανένα συμβιβασμό και απλά χρησιμοποίησε ότι το καλύτερο υπάρχει στην αγορά. Ακόμη και τα original Seasonic τροφοδοτικά δε χρησιμοποιούν τόσο υψηλής ποιότητας ανεμιστήρα και ας κοστίζουν περισσότερο. Κατά την άποψη μου η V σειρά είναι ο δούρειος ίππος της CM στην μεγάλη κατηγορία και μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος αλλά και να κοντράρει στα ίσα την Corsair. Οπότε όσοι ψάχνετε για ένα πραγματικά κορυφαίο τροφοδοτικό καλά θα κάνετε να αρπάξετε την ευκαιρία και να αποκτήσετε το V PSU που καλύπτει τις ανάγκες σας, πριν αποφασίσουν να ανεβάσουν τις τιμές. Είμαι σίγουρος βλέπετε ότι το περιθώριο κέρδους είναι πολύ χαμηλό για την CM και απλά αποφάσισε να δώσει τέτοιες τιμές για να μπει στο μάτι των άλλων κατασκευαστών. Βέβαια αυτό είναι προς συμφέρον του τελικού καταναλωτή και μακάρι αυτός ο "πόλεμος" να οδηγήσει στη μείωση των τιμών και του ανταγωνισμού. To V1000 της Cooler Master θα κοστίζει γύρω στα 160€ (χωρίς ΦΠΑ) στην Ευρώπη και θα είναι διαθέσιμο στα τέλη Απριλίου. Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

    • Ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή (στην Ευρώπη τουλάχιστον)
    • Εύκολα απέδωσε παραπάνω από τη μέγιστη ισχύ του σε 46°C ambient
    • Πολύ χαμηλό ripple σε όλα τα rails
    • Σφιχτό voltage regulation (δηλαδή σταθερές τάσεις ανεξαρτήτως φορτίου)
    • Καλή απόκριση σε δυναμικά φορτία
    • Υψηλή αποδοτικότητα
    • Ήσυχη λειτουργία σε κανονικές συνθήκες
    • Ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας ανεμιστήρας
    • Πυκνωτές Ιαπωνικής κατασκευής
    • Όλες οι καλωδιώσεις είναι αποσπώμενες
    • Οχτώ PCIe υποδοχές
    • Flat αποσπώμενα καλώδια

    Μειονεκτήματα

    • Χρειαζόταν μερικούς ακόμη περιφερειακούς connectors
    • Μικρή απόσταση ανάμεσα στους περιφερειακούς connectors
    • Δε χρησιμοποιήθηκε θερμοαγώγιμη στη διαιρούμενη ψύκτρα των +12V

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το V1000 είναι:

     
    V1000_rating.png?m=1366352226Editors_Choice.png?m=1366352220

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα PSU review. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για τη διάθεση του δείγματος.

    (crmaris)

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.