Jump to content



  • STREACOM TL1 Tube Amplifier


    STREAMCOM.png?m=1331928889

    Η εταιρία STREΑCOM δημιουργήθηκε μόλις το 2010 και μαζί με την Wesena (έτος ίδρυσης 2008) σχηματίζουν το Wesena Streacom Group. Και οι δύο εταιρίες αποτελούνται απο ειδικούς στη σχεδίαση και κατασκευή καινοτόμων προϊόντων που προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα, ποιότητα και ασφαλώς πρωτοτυπία. Τα προϊόντα αυτά βέβαια έχουν να κάνουν με τον τομέα της πληροφορικής και ειδικότερα η STREACOM προσφέρει μια αρκετά πλούσια γκάμα από HTPC κουτιά (cases) με ιδιαίτερα κομψή σχεδίαση καθώς και έναν ενισχυτή ηχείων ο οποίος χρησιμοποιεί αντί για mosfets τις κλασσικές λάμπες, η οποίες παρόλο που δεν μπορούν να προσφέρουν μεγάλα ποσά ισχύος σε σχέση τουλάχιστον με τα fets χαρίζουν έναν πιο ζωντανό, γλυκό ήχο.

    Ο TL1 Tube Amplifier είναι λοιπόν το αντικείμενο του σημερινού review. Σύμφωνα με τη "μαμά" εταιρία ο συγκεκριμένος ενισχυτής ζωντανεύει τα ακούσματα και τα κάνει πιο φυσικά. Πιο συγκεκριμένα η STREACOM αναφέρει ότι σε υψηλούς τόνους ο ήχος είναι πιο ομαλός, στους μεσαίους πιο ρεαλιστικός και γενικά έχει ένα μεγάλο δυναμικό εύρος. Ο συνδιασμός της μοντέρνας τεχνολογίας τροφοδοσίας με τη σύγχρονη σχεδίαση ενίσχυσης που αντί για fets χρησιμοποιεί λυχνίες (ή λάμπες όπως τις αποκαλούν οι σχετικοί του χώρου) δημιουργούν ένα σύνολο που θα εκτιμήσει κάθε μουσικόφιλος. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε προηγούμενες παρουσιάσεις/δοκιμές σχετικών προϊόντων ήχου ο γραφών δεν είναι και τόσο κολλημένος με την τέλεια πιστότητα ήχου, δηλαδή δεν τον ενδιαφέρει αν ακούγεται το τέταρτο βιολί στο βάθος πίσω από το τσέλο και δίπλα στο σαξόφωνο, αλλά παρά ταύτα θα προσπαθήσει να αυξήσει την ακουστική ευαισθησία για τις ανάγκες της συγκεκριμένης δοκιμής. Βέβαια για να αποδώσει τα μέγιστα ένας καλός ενισχυτής θέλει και τα κατάλληλα ηχεία. Γι'αυτό και σε αυτή τη δοκιμή αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ζευγάρι δορυφόρων Sony SA-VE835 Pascal, τα οποία είναι κορυφαίας ποιότητας ειδικά για χρήση σε υπολογιστή.

    Πριν τελειώσουμε τον πρόλογο ίσως πρέπει να σας προετοιμάσουμε για το τι θα ακολουθήσει. Αυτή δεν είναι μια κλασσική δοκιμή ενισχυτή όπου ακούμε μερικά τραγούδια, βλέπουμε μερικές ταινίες, παίζουμε ίσως και κάνα game και μεταφέρουμε στο τέλος τις εντυπώσεις μας. Και αυτό γιατί στη σημερινή δοκιμή θα λάβει μέρος και ο διάσημος Φαγάνας! Περισσότερα στη συνέχεια...

    IMG_2972_small.jpg

     

     

    Χαρακτηριστικά TL1 Tube Amplifier



    Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε θα επιμέρους χαρακτηριστικά του TL1.
     

    Χαρακτηριστικά STREACOM
    TL1 Tube Amplifier
    Tube 6F3*
    Power Output 2.5W+2.5W @ 8 ohms
    Frequency Response 30-40Khz (+-1db)
    Input Sensitivity 800MV
    Residual Noise < 0.6mVAC
    Input AC Voltage 100-240VAC
    Power Consumption 33W
    Input Impedance 10K ohms
    Output Impedance 8/6/4 ohms (Japan Z11-EI48*24 Output Transformers)
    Dimensions 132 x 96 x 100+70mm (W x D x H)
    Weight 1.7kg
    Input RCA Jacks
    Output *Banana Jacks
    AC Receptacle Standard IEC Jack with Fuse protection (2A Fuse)

     

     

    Η ισχύς μπορεί να φαίνεται πολύ μικρή αλλά μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για ενισχυτή "λαμπάτο" και επιπλέον είναι πραγματική και όχι θεωρητική. Εντάξει σίγουρα δε θα τρίξουν τα πατώματα και τα τζάμια αλλά για ακούσματα σε νορμάλ ένταση θα είναι εντάξει. Αν τώρα είστε DJ και θέλετε ενισχυτή για το club τότε καλύτερα να κοιτάξετε αλλού. Αντίστοιχα η κατανάλωση είναι ιδιαίτερα μικρή, αν και δεν αναφέρει η εταιρία σε τι κατάσταση λειτουργίας είναι μετρημένη αυτή (πλήρης ισχύ, μεσαία ή μικρή). Επίσης, όπως βλέπετε ο TL1 υποστηρίζει διάφορους τύπους ηχείων με ωμική αντίσταση από 4 μέχρι και 8 Ohms.

    Όσον αφορά τώρα τις διαστάσεις του, το πλάτος και το βάθος είναι περιορισμένα αλλά το ύψος του είναι αρκετά μεγάλο λόγω των δύο κατακόρυφων μετασχηματιστών εξόδου. Το βάρος του επίσης δεν είναι μικρό, κάτι που σύμφωνα με μερικούς δείχνει μια ποιοτική κατασκευή. Όταν προχωρήσουμε στα ενδότερα του θα το διαπιστώσουμε αυτό. Τέλος οι εισόδοι του (από την πηγή) δέχονται RCA plugs και οι εξόδοι (προς τα ηχεία) δέχονται banana plugs.
     

     

    Συσκευασία - Περιεχόμενα

    Όπως θα δείτε η συσκευασία είναι ιδιαίτερα απλή, μιας και στερείται γραφικών-σχεδίων και απλά αναγράφει το όνομα της εταιρίας και του προϊόντος και αυτό με μικρά γράμματα. Δεν έχουμε πολλά να σχολιάσουμε λοιπόν εδώ.
     

    IMG_2958_small.jpg IMG_2960_small.jpg

     

     

    Ανοίγοντας τη συσκευασία μόνο το καλώδιο τροφοδοσίας διακρίνεται πέραν του αφρώδες προστατευτικού. Όπως θα δείτε από τις παρακάτω φωτογραφίες ο μικρός ενισχυτής προστατεύεται πλήρως από δύο μεγάλα κομμάτια προστατευτικού που τον καλύπτουν εξολοκλήρου. Επίσης οι λυχνίες βρίσκονται μέσα σε ειδικές θήκες σε ένα από τα δύο αφρώδη προστατευτικά. Εν ολίγοις η STREACOM έκανε πολύ καλή δουλειά στη συσκευασία του ενισχυτή, έτσι ώστε να φτάσει ασφαλής στα χέρια σας. Από τα τόσα προϊόντα που έχουν περάσει την πόρτα του εργαστηρίου μας αυτό είναι σίγουρα το πιο καλά/σωστά προστατευμένο.
     

    IMG_2961_small.jpg IMG_2963_small.jpg
    IMG_2964_small.jpg IMG_2968_small.jpg

     

     

     

    TL1 Tube Amplifier Εξωτερικά

    Και ήρθε η στιγμή να δούμε από κοντά και τον πρωταγωνιστή της σημερινής δοκιμής. Όπως βλέπετε οι λυχνίες είναι που προσδίδουν άλλον αέρα στον ενισχυτή, με τους δίδυμους πύργους/μετασχηματιστές να ακολουθούν. Η όλη σχεδίαση είναι άκρως μινιμαλιστική και στο μπροστινό μέρος το μόνο που υπάρχει είναι ένα ασημένιο ποτενσιόμετρο και με πολύ μικρά γράμματα είναι γραμμένο, πάνω αριστερά, το όνομα της εταιρίας και κάτω δεξιά ο κωδικός του μοντέλου.

    Στο πίσω μέρος υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Ξεκινώντας από τους πύργους βλέπουμε ότι ο TL1 υποστηρίζει τρεις τύπους ηχείων με 4, 6 και 8Ohm αντίσταση. Για να συνδέσετε τα ηχεία σας πάνω πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε όμως βύσματα τύπου μπανάνας (banana plugs). Το μαύρο (0 Ohm) συνδέεται πάντα και απλά επιλέγεται την κατάλληλη κόκκινη υποδοχή ανάλογα με τον τύπο των ηχείων σας. Στο κάτω αριστερά μέρος τώρα βρίσκουμε τις δύο εισόδους σήματος οι οποίες δέχονται βύσματα RCA. Οπότε για να συνδέσετε την κάρτα ήχου του PC με τον TL1 χρειάζεστε ένα καλώδιο το οποίο στο ένα άκρο του να έχει βύσμα τύπου καρφί και στο άλλο διπλά RCA (1-Mini Plug/2-RCA). Τέλος στην κάτω δεξιά πλευρά βρίσκεται η υποδοχή AC καθώς και ο κεντρικός διακόπτης On/Off. Για λόγους ευχρηστίας θα θέλαμε να υπήρχε ένας μικρός διακόπτης On/Off και στο μπροστινό μέρος του ενισχυτή.
     

    IMG_2970_small.jpg IMG_2971_small.jpg
    IMG_2973_small.jpg IMG_2975_small.jpg
    IMG_2977_small.jpg IMG_2978_small.jpg
    IMG_2983_small.jpg IMG_2984_small.jpg
    IMG_2988_small.jpg IMG_2989_small.jpg

     

     

    TL1 Tube Amplifier Εσωτερικά

    Το άνοιγμα του TL1 μόνο εύκολη δουλειά δεν είναι. Χώρια του ότι πρέπει να αφαιρεθούν πολλές βίδες, οι οποίες βρίσκονται σε περίεργα σημεία, μερικές από αυτές μοιάζουν να έχουν σφιχτεί με αερόκλειδο ή από νικητή διαγωνισμού powerlifting! Οπότε χρειάζεται προσοχή, υπομονή και δυνατά χέρια το ξεμοντάρισμα του.
     

    IMG_2990_small.jpg

     

     

     

    Αφού καταφέραμε και φτάσαμε στα ενδότερα του διακρίναμε μια μικρή μητρική πλακέτα, η οποία αν και αραιοκατοικημένη απαρτίζεται από ενδιαφέροντα εξαρτήματα. Επίσης ένα μεγάλο μέρος της πλακέτας καλύπτεται από ένα μεταλλικό κομμάτι, για προστασία από τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές (ΕΜΙ).
     

    IMG_2994_small.jpgIMG_3009_small.jpg

     

     

    Η πλακέτα διαθέτει φυσικά ένα μικρό ΕΜΙ φίλτρο, το οποίο αποτελείται από τρεις πυκνωτές Χ και δύο μετασχηματιστές. Οι δύο τελευταίοι, εκτός από εξασθένηση των CM (Common Mode) και DM (Differential Mode) θορύβων που προέρχονται από τη γραμμή τροφοδοσίας, απομονώνουν το κύκλωμα από τη γραμμή τροφοδοσίας.
     

    IMG_2997_small.jpg

     

     

    Μετά το EMI φίλτρο βρίσκεται η μικρή γέφυρα ανόρθωσης, KBP206 και ακριβώς μπροστά από αυτή υπάρχει ένα NTC thermistor το οποίο προσφέρει προστασία από μεγάλα ρεύματα εκκίνησης (large inrush currents).
     

    IMG_2998_small.jpg

     

     

    Η μεγάλη ψύκτρα φιλοξενεί ένα TOP250YN, το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο το οποίο περιέχει έναν PWM controller καθώς και ένα mosfet. Έτσι μπορεί και παίζει το ρόλο του κυρίου switching κομματιού από μόνο του. Συνήθως το συγκεκριμένο IC το συναντάμε στο 5VSB κύκλωμα των τροφοδοτικών (PSUs). Επίσης να επισημάνουμε ότι το συγκεκριμένο IC είναι υψηλής ποιότητας και το ισχυρότερο της συγκεκριμένη σειράς, οπότε δεδομένου ότι ψύχεται κιόλας από ψύκτρα καλύπτει άνετα τις ενεργειακές απαιτήσεις του TL1.
     

    IMG_3000_small.jpg

     

    Μετά το μετασχηματιστή βρίσκουμε δύο Schottky Barrier Diodes, 16CTQ100 και RHRP8120, για την παραγωγή των DC τάσεων που τροφοδοτούν το δευτερεύων μέρος της πλακέτας.
     

    IMG_3004_small.jpg

     

     

    Όλοι οι πυκνωτές του TL1 προέρχονται από την Nichicon (Japan) και είναι χαρακτηρισμένοι ως 105°C. Με άλλα λόγια η ποιότητα τους είναι πολύ καλή, κάτι πολύ σημαντικό κυρίως για τη διάρκεια ζωής τους αλλά και για τη διατήρηση των επιδόσεων τους στο πέρασμα του χρόνου.
     

    IMG_3001_small.jpg

     

     

    Και μία φωτογραφία του επάνω μέρος της πλακέτας. Τα καλώδια που φαίνονται ενώνουν τους μετασχηματιστές εξόδου με την κύρια πλακέτα.
     

    IMG_3007_small.jpg

     

    Τελευταίες αφήσαμε τις εσωτερικές συνδέσεις της τροφοδοσίας και της εισόδου του στέρεο σήματος. Ειδικά για το σήμα του ήχου μας κάνει εντύπωση το πόσο λεπτά καλώδια χρησιμοποιήθηκαν. Βέβαια λόγο της χαμηλής τάσης του οι απώλειες είναι μηδαμινές, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τέλος, η υποδοχή AC εμπεριέχει και την ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα βολικό σε περίπτωση που χρειαστεί να την αλλάξετε.
     

    IMG_2992_small.jpgIMG_2993_small.jpg

     

     

    Music and Movies

    Αφού ψάξαμε και βρήκαμε τα απαραίτητα banana βύσματα (κανονικά θα έπρεπε να παρέχονται μαζί με τον ενισχυτή για να μην ψάχνεται ο μέλλον αγοραστής) και φτιάξαμε τις καλωδιώσεις συνδέσαμε τα Sony Pascal πάνω στον ενισχυτή. Η κάρτα ήχου που δίνει σήμα στον ενισχυτή είναι η Creative X-Fi Fatal1ty, μια πολύ κάρτα ήχου αν και έχει αρκετά χρόνια στην πλάτη της.
     

    IMG_3013_small.jpg

     

    Όσον αφορά τα μουσικά ακούσματα ακούσαμε τα πάντα (80s, trance, techno, rock, pop κτλ.) και απολαύσαμε έναν ζωντανό και πλούσιο ήχο μέχρι και το 50-60% της έντασης (στα windows είχαμε θέσει την ένταση των ηχείων στο 90% και στο πρόγραμμα αναπαραγωγής στο φουλ). Μέχρι το μέσον του ποτενσιόμετρου ενίσχυσης του TL1, με τις παραπάνω ρυθμίσεις, η ένταση ήταν αρκετά δυνατή και υπέρ αρκετή για έναν νορμάλ χρήστη μέσα σε ένα δωμάτιο κανονικών διαστάσεων. Από εκεί και πέρα η παραμόρφωση ήταν ισχυρή και ένα δυνατό βουητό έβγαινε από τα ηχεία υποδηλώνοντας μεγάλα ποσοστά παραμόρφωσης του σήματος εισόδου. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα Pascal "σηκώνουν" άνετα πολλαπλάσια Watt οπότε η παραμόρφωση δεν οφείλετε σε αυτά.

    Σε αναπαραγωγή ταινιών τώρα οι διάλογοι αποδίδονται με μεγάλη πιστότητα και φυσικότητα. Επίσης η ένταση μπορεί να ανέβει λίγο παραπάνω μιας και σε αναπαραγωγή ομιλίας η παραμόρφωση είναι μικρότερη, από την αντίστοιχη σε αναπαραγωγή μουσικής. Βέβαια σε πλήρης ισχύ το γνωστό βουητό επανέρχεται μαζί με ένα τρίξιμο το οποίο κάνει τα σχετικά ακριβά Pascal να ακούγονται σαν ηχεία δεύτερης/τρίτης ποιότητας.
     

    IMG_3024_small.jpg

     

    Σε γενικές γραμμές λοιπόν, ο μικρός λαμπάτος ενισχυτής τα πάει αρκετά καλά αρκεί να μην τον ωθήσετε στα όρια του. Το γλυκό σημείο του σίγουρα δεν είναι στο τέρμα της έντασης του αλλά κάπου στο μέσον. Άλλωστε τέτοιου είδους ενισχυτές δεν απευθύνονται σε λάτρεις της ισχύς αλλά της ποιότητας. Το μόνο που μας έλειψε πάντως με τον TL1, είναι το μπάσο μιας και έχουμε συνηθίσει σε αυτό λόγο της συνεχής χρήσης των Logitech Z-5400, τα οποία όμως διαθέτουν άπλετη ισχύ, ένα μεγάλο subwoofer και παίζουν σε εντελώς διαφορετική κατηγορία.

     


    Faganas time. Let the serious testing begin!



    Για να μετρήσουμε με σωστό τρόπο τα χαρακτηριστικά της ενίσχυσης του σήματος που πραγματοποιεί ο TL1 αφαιρέσαμε τα ηχεία που είχαμε συνδέσει και μέσω των κατάλληλων αλχημειών/πατεντών συνδέσαμε τον Fagana στις 4 Ohm υποδοχές του ενισχυτή. Έτσι η ισχύς καταναλώνεται πάνω στις αντιστάσεις του Φαγάνα, κάτι που σημαίνει ότι όλα τα τεστ θα γίνουν με απόλυτη ησυχία και επιπλέον ο παράγοντας της μεταβαλλόμενης αντίστασης των ηχείων, ανάλογα με τη συχνότητα του σήματος που δέχονται, εξαφανίζεται δίνοντας μας τη δυνατότητα να μετρήσουμε με ακρίβεια την ισχύ εξόδου του TL1. Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα και για να δούμε και την παραμόρφωση (distortion) του ενισχυτή σε διαφορετικά επίπεδα ενίσχυσης συνδέσαμε και έναν παλμογράφο παράλληλα στην έξοδο για τα ηχεία.

    Τώρα για να πραγματοποιηθούν σωστές μετρήσεις δε γίνεται φυσικά να βάλεις τα αγαπημένα σου κομμάτια και να αρχίσεις τις δοκιμές. Κανονικά χρειάζεται μια γεννήτρια συχνοτήτων αλλά αυτή κοστίζει αρκετά. Ένας εύκολος τρόπος για να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα είναι η χρησιμοποίηση της κάρτας ήχου, η οποία μέσω του κατάλληλου λογισμικού μετατρέπεται εύκολα σε μια πλήρως λειτουργική γεννήτρια συχνοτήτων. Έτσι χρησιμοποιήσαμε το πρόγραμμα Test Tone Generator και μέσω αυτού στείλαμε ένα συνεχή τόνο 1KHZ προς τον ενισχυτή. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ εύκολο να μετρηθεί η μέγιστη ισχύς που μπορεί να αποδώσει ο ενισχυτής καθώς και να προσδιοριστεί το μέγεθος της παραμόρφωσης σε όλο το φάσμα της ενίσχυσης.

    Στα παρακάτω oscilloscope screenshots, τα οποία πάρθηκαν από τον Stingray DS1M12, θα δείτε τα αποτελέσματα που έδωσε ο ενισχυτής σε επίπεδα ενίσχυσης 0, 25, 50, 75 και 100%.
     

     

    Volts/Time

    FFT

    0% Volume

    1KHz_0_small.jpg fft_0_volume_small.jpg

    25% Volume

    1KHz_25_small.jpg fft_25_volume_small.jpg

    50% Volume

    1KHz_50_small.jpg fft_50_volume_small.jpg

    75% Volume

    1KHz_75_small.jpg fft_75_volume_small.jpg

    100% Volume

    1KHz_100_small.jpg fft_100_volume_small.jpg

     

    Ας εξηγήσουμε τώρα τα αποτελέσματα και στους χρήστες που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με παλμογράφους κτλ. Καταρχήν ας ξεκινήσουμε από το τι κάνει ένα FFT διάγραμμα. Αυτό λοιπόν αναπαριστά τη μαθηματική συνάρτηση του χρόνου ως συνάρτηση της συχνότητας, έτσι στην περίπτωση μας διακρίνονται ξεκάθαρα οι αρμονικές συχνότητες που επηρεάζουν την έξοδο του ενισχυτή και κατά συνέπεια το άκουσμα. Σε ένα τέτοιο διάγραμμα το πρώτο σήμα είναι το κύριο και τα υπόλοιπα οι αρμονικές. Όσο πιο πολλές και υψηλές οι αρμονικές, τότε υπάρχει πρόβλημα μιας και επηρεάζουν το κύριο σήμα, δηλαδή ακούγονται μαζί με αυτό παραμορφώνοντας το τελικό άκουσμα. Όσον αφορά τώρα το διάγραμμα των Volts/time εκεί κανονικά πρέπει να βλέπουμε ένα τέλεια ημιτονοειδές σήμα μιας και με ένα τέτοιο "ταΐζουμε" τον ενισχυτή. Αν το σήμα αρχίζει και δεν έχει ομαλές κορυφές και κοιλάδες τότε σημαίνει ότι κόβετε, κάτι που οφείλετε στην οριακή λειτουργία του ενισχυτή και μοιραία οδηγεί σε παραμόρφωση.

    Όπως βλέπετε λοιπόν από τα παραπάνω screenshots, με 0% ένταση στον ενισχυτή δεν υπάρχει καθόλου σήμα κάτι φυσικό μιας και ο ενισχυτής δε "βγάζει" τίποτα προς τα ηχεία. Με το ποτενσιόμετρο της έντασης στο 25% το σήμα είναι καθαρά ημιτονοειδές (sine wave) και στο FFT διάγραμμα εκτός από το κύριο σήμα δεν υπάρχουν καθόλου αρμονικές. Με 50% ένταση το σήμα πάλι είναι ημιτονοειδές αλλά στο FFT διάγραμμα αρχίζουν και φαίνονται μερικές, μικρές, αρμονικές. Από 75% και πάνω τώρα οι κορυφές του σήματος καθαρά κόβονται και βλέπουμε ισχυρές αρμονικές στο FFT.

    Το κύριο συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο TL1 δούλεψε χωρίς καμία παραμόρφωση μέχρι και το 50-55% περίπου της ενίσχυσης που μπορεί να αποδώσει και από εκεί και πέρα η παραμόρφωση ήταν σημαντική.

    Τώρα μιας και συνδέσαμε τον ενισχυτή πάνω στον Φαγάνα ήταν ευκαιρία να μετρήσουμε και την πραγματική ισχύ εξόδου. Αυτό έγινε εύκολα με τον τύπο P=Vrms^2/R= 5.337^2/4=7.121W σε κάθε κανάλι. Δεν είναι και άσχημα για έναν λαμπάτο ενισχυτή οπότε με γύρω στα 3.5W (το μισό της φουλ ισχύς δηλαδή) σε κάθε κανάλι δε θα έχετε σχεδόν καθόλου παραμόρφωση. Τέλος να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι σύμφωνα με το power meter μας η ισχύ που τραβάει ο TL1 από την πρίζα είναι 38.1W και αυτή παραμένει σταθερή ανεξαρτήτως της θέσης του ποτενσιόμετρου της έντασης. Δηλαδή ανεξάρτητα από την ενίσχυση που κάνει ο TL1 η κατανάλωση του παραμένει η ίδια, κάτι που πιθανών οφείλετε στη χρήση λυχνιών.

    max_power_4ohm.jpg?m=1331902624
     

     

    Εντυπώσεις - Επίλογος
     


    IMG_2965_small.jpgIMG_3015_small.jpg

     

     

    Το πιο ωραίο σε έναν λαμπάτο ενισχυτή, μετά τον ήχο που βγάζει φυσικά, είναι το θέαμα των λυχνιών που ανάβουν! Δίνει μια ρετρό αίσθηση που πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Προσοχή όμως γιατί οι λυχνίες μπορεί επίτηδες να μη φέρουν προστατευτικά αλλά καίνε! Όσον αφορά τώρα την απόδοση του TL1, σε χαμηλές-μεσαίες εντάσεις με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο με τον αρκετά ζεστό και ζωντανό ήχο που προσφέρει. Σε υψηλές εντάσεις όμως η παραμόρφωση είναι παραπάνω από εμφανής, γιαυτό άλλωστε και η ίδια η STREACOM δίνει ως μέγιστη ισχύ μόλις 2.5W ανά κανάλι. Εγώ μέτρησα βέβαια κάτι παραπάνω και παρόλο που δε μου αρέσουν ιδιαίτερα οι χαμηλές εντάσεις, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ωφέλιμη ισχύς του TL1 θα ικανοποιήσει πλήρως τους περισσότερους χρήστες. Το μόνο που έλειψε προσωπικά από μένα είναι το μπάσο, κάτι φυσικό μιας και έχω συνηθίσει στην αναπαραγωγή μουσικής/ταινιών από συνδυασμό ηχείων και subwoofer.

    Σχετικά με την ποιότητα κατασκευής του TL1 αυτή είναι κορυφαία, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά όπου χρησιμοποιούνται υψηλής ποιότητας εξαρτήματα. Όσον αφορά τώρα τα μικρά προβλήματα που εντόπισα στον TL1, αυτά είναι μόνο δύο με το πρώτο να είναι η έλλειψη ενός διακόπτη On/Off στο μπροστινό μέρος, χάρης της μινιμαλιστικής σχεδίασης και το γεγονός ότι η εταιρία δεν προσφέρει μαζί με τον ενισχυτή ένα σετ καλωδιώσεων για τη σύνδεση των ηχείων αλλά για και τη σύνδεση του TL1 με την πηγή ήχου. Δεδομένου ότι αυτές οι καλωδιώσεις δεν κοστίζουν ιδιαίτερα (αν τα καλώδια για τη σύνδεση των ηχείων είναι μικρά και όχι κορυφαίας ποιότητας) θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν.

    Τελειώνοντας και τη σημερινή παρουσίαση, δυστυχώς στις μέρες μας ότι προσφέρει retro/vintage αισθητική συνηθίζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό και από αυτή την κατάρα δεν ξεφεύγει και ο TL1. Αν θέλετε να κοσμήσετε το γραφείο σας με την όμορφη σιλουέτα του, να βλέπετε το φως από τις λάμπες του το βράδυ και να απολαμβάνετε τον ζεστό ήχο που μόνο οι λυχνίες χαρίζουν, τότε θα πρέπει να βάλετε το χέρι βαθιά στην τσέπη.


    O STREACOM TL1 Tube Amplifier κοστίζει 250€ (με ΦΠΑ) και μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το quietpc.com το οποίο στέλνει προϊόντα και στη χώρα μας.


    Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα του TL1 Tube Amplifier της STREACOM είναι τα παρακάτω:

    Πλεονεκτήματα

     

     

    • Ζωντανός και πλούσιος ήχος σε χαμηλή-μεσαία ενίσχυση
    • Κορυφαία ποιότητα κατασκευής
    • Japan made πυκνωτές παντού στο εσωτερικό
    • Μεγάλη ευελιξία στο θέμα των ηχείων που θα χρησιμοποιηθούν
    • Το θέαμα των λυχνιών που ανάβουν

     

    Μειονεκτήματα

     

     

    • Σε μεσαία-υψηλή και πλήρη ενίσχυση υπάρχει αρκετή παραμόρφωση
    • Δεν υπάρχει On/Off διακόπτης στο μπροστινό μέρος
    • Δεν παρέχονται καλωδιώσεις σύνδεσης για τα ηχεία και την πηγή ήχου

     

     

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποκτά ο TL1 Tube Amplifier είναι:

     

     

     

    STREAMCOM_TL1.png?m=1331932174

     

     

     

    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα review. Ευχαριστούμε θερμά την STREACOM για τη διάθεση του δείγματος.
     

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.