Jump to content




  • Πρόλογος

     

    Με το gaming να αυξάνει συνεχώς τις απαιτήσεις του και τους σύγχρονους οπαδούς του είδους να συναγωνίζονται στα όρια ψάχνοντας για το κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να προηγηθούν, οι εταιρείες κατασκευής περιφερειακών δεν θα μπορούσαν να υστερούν σε προσφορές αυξημένων επιδόσεων.

     

    Με τις διπλές ή τριπλές οθόνες από FHD να αντικαθίστανται όλο και συχνότερα με 4k ή ακόμα και 8k αναγκάζοντας έτσι ένα εκ τον βασικότερων περιφερειακών, το ποντίκι, να εργάζεται σε τετραψήφια και πενταψήφια DPI, φλερτάροντας όλο και συχνότερα το φάσμα μεταξύ των 10.000 και 20.000 ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στα τεράστια πλέον μεγέθη της σύγχρονης εργασιακής επιφάνειας.

     

    Όλα αυτό έχουν σαν αποτέλεσμα το σημερινό στάνταρ των 1.000Hz polling rate να είναι σχετικά οριακό για τους απαιτητικούς χρήστες, ιδίως των FSB MOBA παιχνιδιών και όχι μόνο.

     

    Η Corsair, πάντα πρωτοπόρος στα σύγχρονα περιφερειακά, έχοντας καθιερώσει καιρό τώρα τα 18.000 DPI και τα 1.000Hz polling rate στην πλειοψηφία των ποντικιών της, ασύρματων και ενσύρματων, παρουσίασε πρόσφατα το επόμενο βήμα, τα νέα SABRE PRO CHAMPION SERIES Optical Gaming Mouse και SABRE RGB PRO CHAMPION SERIES Optical Gaming Mouse αμφότερα στα 8.000Hz polling rate και μάλιστα στην ultra-lightweight τάση της εποχής με μόλις 69gr και 74gr αντίστοιχα. Πρόκειται ουσιαστικά για το ίδιο ποντίκι με μόνη διαφορά τον RGB φωτισμό, εξού και τα 5gr στο βάρος.

     

    Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα το SABRE RGB PRO CHAMPION SERIES Optical Gaming Mouse, την έκδοση δηλαδή με τον διζωνικό φωτισμό σε ρόδα και λογότυπο, προσφερόμενο σε δελεαστική μάλιστα τιμή μιας και με 59,99€ (προτεινόμενα από την Corsair στη σελίδα της) κάθε άλλο παρά πολλά θα τα έλεγε κανείς για ένα ποντίκι με 8.000Hz polling rate.

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Παρακάτω ο γνώριμος πίνακας των τεχνικών χαρακτηριστικών του SABRE RGB PRO CHAMPION SERIES Optical Gaming Mouse όπως μας τον δίνει η Corsair στην σελίδα της.

     

     

    large.Specs.jpg

     

    Παρατηρούμαι λοιπών ότι πρόκειται για ενσύρματο ποντίκι με 2,1 μέτρα καλώδιο (θυμίζω ότι το συνηθισμένο είναι 1,8 μετρά) και μάλιστα με έμφαση την μείωση της αντίστασης κατά τη χρήση, και φυσικά τα από 125Hz έως και 8.000Hz report rate (γνωστότερο και ως polling rate).

     

    Φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του SABRE RGB PRO, ως gaming FPS/MOBA ποντίκι, δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν τα έως και 18.000 DPI, απόρροια του PMW3392 sensor, και τους κορυφαίους Omron διακόπτες των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων χρήσεων.

     

    Επιπροσθέτως έχει 6 προγραμματιζόμενα πλήκτρα (υποψιάζομαι 5 μιας και η corsair δεν συνηθίζει επιτρέπει την μεταβολή του βασικού αριστερού), RGB φωτισμό δύο ζωνών και βέβαια συνεργασία με το iCUE για την ρύθμιση όλων αυτών και όχι μόνο.

    Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει να έχουμε iCUE έκδοσης 4 μιας και οι παλιότερες εκδόσεις δεν αναγνωρίζουν το SABRE RGB PRO.

     

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Και πάλι η γνώριμη κιτρινόμαυρη συσκευασία της Corsair, με μαύρες τις μεγάλες της πλευρές αυτή τη φορά και κίτρινες τις περιφερειακές. Συνηθισμένο πλέον από την Corsair να μεταβάλει ανάλογα με την σειρά το που θα είναι η μαύρες και που οι κίτρινες επιφάνειες.

     

    Αναβαθμισμένη η μπροστινή πλευρά με ελαφρός ανάγλυφα τρίγωνα να δημιουργούν ένα ενδιαφέρον ρομβοειδές πλέγμα, δίνοντας έτσι μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας.

     

    Θυμάμαι πρωτοσυνάντησα παρόμοια πλέξη να διακοσμεί διακριτικά ως αντιολισθητική επιφάνεια το δεξί πλαϊνό του SCIMITAR RGB ELITE (άρθρο του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ), αλλά και ποιο πρόσφατα τα πλαϊνά του KATAR PRO XT (άρθρο του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώ) καθώς και το κίτρινο μπροστινό του κουτιού του τελευταίου, πιο διακριτικά όμως σε σχέση με αυτό του SABRE RGB PRO. Μάλλον η Corsair τείνει να το καθιερώσει, πράγμα καθόλου κακό.

     

    Από πληροφορίες τα γνωστά, το SABRE RGB PRO να δεσπόζει στο κέντρο, επάνω αριστερά το λογότυπο της Corsair, κάτω αριστερά το λογότυπο του προϊόντος ή σειρά και ο προορισμός του και τέλος δεξιά to λογότυπο iCUE να μας υποδεικνύει τη συμβατότητα του με αυτό.

     

     

    large_Box1.jpg

     

    Πίσω τώρα πληθώρα πληροφοριών.

     

    Αρχικά επάνω βλέπουμε όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν και στην μπροστινή πλευρά συν το λογότυπο της νέας τεχνολογίας AXON Hyper-Processing της Corsair.

     

    Στη συνέχεια το SABRE RGB PRO εικονιζόμενο πλαγιομετωπικά και από κάτω με σημειώσεις για βασικά του πλεονεκτήματα.

     

    Ακολουθεί κείμενο σε οκτώ γλώσσες που αναφέρει τέσσερα ακόμα χαρακτηριστικά του, και τέλος ένα μικρό πινακάκι με τις βασικές απαιτήσεις και τις συμβατότητες τόσο για Windows όσο και για Mac.

     

    Φυσικά αναφέρεται ότι λειτουργεί και στο Xbox One, προφανώς μιας και η Corsair είναι εξουσιοδοτημένος συνεργάτης υλικών για Xbox One από την Microsoft, αλλά χωρίς δυνατότητες ρυθμίσεων και αυτοματισμών μιας και δεν υπάρχει iCUE για αυτό.

     

     

    large_Box2.jpg

     

    Περιφερειακά τώρα.

     

    Στις δεξιά, αριστερή και επάνω πλευρές έχουμε ότι πληροφορίες και στο μπροστινό μέρος  με μόνες διαφορές το SABRE RGB PRO να απεικονίζεται φωτογραφισμένο από δεξιά στον αριστερό πλαϊνό και στο δεξί πλαϊνό να αναγράφεται το γνωστό και από άλλα προϊόντα της Corsair λογότυπο CONTROL FREAK.

     

    Τέλος στην κάτω πλευρά ως συνήθως συναντάμε τα περιεχόμενα, τον κατασκευαστής, την διάρκεια εγγύηση, τα λογότυπα πιστοποιήσεων και το αυτοκόλλητο με τα γνωστά barcode.

     

     

    large_Box3.jpg

     

    large_Box4.jpg

     

    large_Box5.jpg          large_Box6.jpg

     

    Μέσα στη συσκευασία τέλος έχουμε το SABRE RGB PRO προστατευμένο στην κλασική χάρτινη συσκευασία με τη ζελατίνη και τα τρία πολύπτυχα φυλλάδια με πληροφορίες για ασφάλεια, εγγύηση και τις βασικές οδηγίες για το ποντίκι.

     

     

    large_All.jpg

     

    large.Warranty2.jpg

     

    large.Warranty1.jpg

     

    large.Safety2.jpg

     

    large.Safety1.jpg

     

    large.Sabre2.jpg

     

    large.Sabre1.jpg

     

     

    Κάτω από το φακό

     

    Η πρώτη επαφή με το SABRE RGB PRO είναι ενδιαφέρουσα.

     

    To ιδιαιτέρως μεγάλων διαστάσεων ποντίκι (129 x 70 x 43mm κατά την Corsair), με RGB φωτισμό ως επιπρόσθετο βάρος, είναι εντελώς πουπουλένιο και φαίνεται ελαφρύτερο από τα 74gr που δηλώνει ο κατασκευαστής, ειδικά για τον όγκο του αλλά και την πολύ στιβαρή κατασκευή του.

     

    Και στην αφή όμως είναι κάπως περίεργο. Η επιφάνεια του είναι ελαφρός σαγρέ με μια αμμουδερή αίσθηση αλλά κάθε άλλο παρά  δυσάρεστη συνολικά.

     

    Ευχάριστες είναι επίσης και οι γυαλιστερές λεπτομέρειες, τόσο στο μάτι όσο και στην αφή.

     

    Τέλος το πολύ μαλακό καλώδιο σίγουρα προδιαθέτει ευχάριστα για την ευχρηστία του.

     

     

     

     

     

    Ας δούμε αναλυτικότερα.

     

    Βλέποντας το από επάνω έχουμε ένα κλασικό μαύρο ματ συμμετρικό ποντίκι, με μια ελαφριά καμπύλη εξόγκωση προς το κάτω δεξιά τμήμα, σημάδι δεξιόχειρης εργονομικά σχεδίασης.

     

    Μια γυαλιστερή λωρίδα χωρίζει τα δύο βασικά κουμπιά ξεκινώντας από την επάνω κορυφή ως εικαστική συνέχεια της πλαστικής βάσης του καλωδίου και συνεχίζεται έως και την βάση των κουμπιών. Συνέχεια αυτής αποτελεί το κουμπί επιλογής DPI ομοίως γυαλιστερό με αυτή. Στη μέση της διακόπτετε από τη μαύρη, ματ, λαστιχένιά, γραμμωτή ρόδα με τις πλαϊνές ημιδιαφανής επιφάνειάς που ελευθερόνουν την πρώτη ζώνη φωτίσου.

     

    Αντηδιαμετρικά στο κάτω κέντρο δεσπόζει το καραβάκι, λογότυπο της Corsair, ημιδιάφανο και αυτό για τη δεύτερη και τελευταία ζώνη φωτισμού.

     

    Τέλος επάνω αριστερά κάθετα γραμμένος ό τίτλος του προϊόντος, //SABRE, και κάτω από αυτόν να αχνοφαίνονται τα δύο αριστερά κουμπιά.

     

     

    large.SabreUp.jpg

     

    Από εμπρός βλέπουμε την προαναφερθείσα γυαλιστερή λωρίδα να συνεχίσει προς τα κάτω και να ενώνεται με μια όμοια της οριζόντια η οποία, όπως θα δούμε παρακάτω, συνεχίζει καμπυλωτά γύρο από το SABRE RGB PRO τονίζοντας το σχήμα του. Κάτω από αυτή υπάρχουν κάθετες ματ γρίλιες με γυαλιστερό εσωτερικό, σχήμα που συναντάμε συχνά σε προϊόντα της εταιρείας σε αυτή τη θέση. Παρατηρεί επίσης κανείς και μια ελαφριά αριστερή κλήση, σημάδι δεξιόχειρης της εργονομικής σχεδίασης.

     

    large.SabreFront.jpg

     

    Αριστερά συναντάμε την καμπυλωτή συνέχεια της γυαλιστερής λωρίδας να διακόπτεται αρχικά από τρις κάθετες ημιδιάφανες λωρίδες, που αποτελούν την ένδειξη της επιλεγμένης DPI θέσης, και στη πορεία από τα δύο ματ αριστερά κουμπιά.

    Ομοίως και δεξιά δεσπόζει μόνη της η γυαλιστερής λωρίδας τονίζοντας τις καμπύλες του προϊόντος από το πλάι.

     

    large.SabreRigth.jpg          large.SabreLeft.jpg

     

    Τέλος από πίσω πέραν του γνωστού λογότυπου στο κέντρο και τη συνέχεια της γυαλιστερής λωρίδας στη βάση φαίνεται ξεκάθαρα και η ελαφριά εργονομική κλήση προς τα δεξιά.

     

    large.SabreBack.jpg

     

    Εξετάζοντας το τέλος υπό γωνία παρατηρούμε ποιο κάθαρα τις εργονομικές του τάσεις με κύρια αυτή της κλήσης προς τα δεξιά και κάτω, ιδιαίτερος του εμπρός μέρους.

     

    large.SabreFrontRigth.jpg          large.SabreFrontLeft.jpg

     

    Από κάτω έχουμε αρχικά στην κορυφή τη συνέχεια από τις γρίλιες που συναντήσαμε στο μπροστινό, τα τέσσερα συμπαθητικού μεγέθους τεφλόν ολίσθησης στις αντίστοιχες τέσσερις άκρες και στο τέλος τον οπτικό αισθητήρα να περιστοιχίζεται αρχικά από μια λεπτή λωρίδα τεφλόν και στη συνέχεια από πληθώρα πληροφοριών για το προϊόν και τις πιστοποιήσεις τού.

     

    large.SabreDown.jpg

     

    Τελευταίο αλλά καθόλου ασήμαντο το πραγματικά πολύ μαλακό καλώδιο. Αρκετά μαλακότερο και ποιο εύκαμπτο από αυτό που πρωτοσυνάντησα στο KATAR PRO XT.

     

    Πρόκειται για ένα πολύ μαλακό υφασμάτινο πλεκτό περίβλημα που αγκαλιάζει χωρίς όμως να το σφίγγει το πολύ εύκαμπτο καλώδιο προστατεύoντας στο εσωτερικό του.

     

    Έχοντα συνολικά 213 cm μήκος, συμπεριλαμβανομένου των 4,5 cm USB type A βύσματος και της 1 cm περίπου σκληρής αλλά ελαφρός εύκαμπτης βάσης σύνδεση του με το ποντίκι, παραμένει ξεχασμένο ως ύπαρξη στο γραφείο και κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο οπτικά ή αν το μαγκώσεις κάπως σε απόσταση λιγότερη τις μιας σπιθαμής από το ποντίκι.

     

     

    large.SabreCable.jpg

     

     

    Λειτουργικότητα

     

    Όπως πάντα οι δοκιμές έγιναν με τα mouse pad Corsair MM300, Razer Sphex V2, @Work MS-614 (1,2€) και απευθείας την επιφάνεια του γραφείου μου.

     

    Πολύ άνετο σε γενικές γραμμές και με πολύ καλή κύλιση σε όλες τις επιφάνειες θα εξυπηρετήσει σε κάθε χρήση.

    Με σαφή προσανατολισμό για χρήση με το δεξί χέρι είναι ικανοποιητικά εργονομικό και με τα κουμπιά του να βρίσκονται πάντα στην κατάλληλη θέση, είτε σε palm είτε σε claw λαβή. Δεν θα αρνηθεί όμως να εξυπηρετήσει αρκετά άνετα και τους αριστερόχειρες σε καθημερινή χρήση, αν και προφανώς δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

     

    Τα βασικά κουμπιά ανταποκρίνονται αμεσότατα και με χαρακτηριστική ακρίβεια, όπως φυσικά αναμενόταν, και τα υπόλοιπα όμως δεν υστερούν, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στη ρόδα αλλά και αυτού για την επιλογή DPI. Αυτό το τελευταίο εμφανίζει μια ανεπαίσθητη δυσκολία εξαετίας μάλλον του ότι δεν προεξέχει από το επίπεδο, αυτό βέβαια θα φανεί μόνο αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη χρήση του από επιλογή DPI σε μια συχνότερη και απαιτητικότερη. Η δε ρόδα με το γραμμωτό λάστιχο εκτός από ακριβής είναι και πολύ άνετη μη επιτρέποντας παράλληλα την ακούσια χρήση του κουμπιού της.

     

    Φυσικά δεν θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο και από το καλώδιο που πραγματικά κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο οπτικά συμβάλλοντας παράλληλα τα μέγιστα στην απόκριση των εντολών του χρήστη.

     

    Για τον διζωνικό φωτισμό (ρόδα και λογότυπο) δεν έχω να πω και πολλά αν και δεν είναι και λίτος. Όπως πάντα έχουμε και εδώ ατελείωτες επιλογές σε κάθε δυνατή RGB απόχρωση και με άπειρους αυτοματισμούς, όπως άλλωστε συνηθίσει η Corsair σε όλα τις τα προϊόντα.

     

    Φυσικά όπως πάντα οι αναλυτικότατες επιλογές DPI σε κάθε άξονα και οι αυτοματισμοί θα το φέρουν πολύ εύκολα στα μέτρα κάθε χρήστη.

     

    Περνώντας τέλος στο hit point, αυτό δηλαδή των 2kHz, 4kHz και 8kHz report rate, πέραν των τυπικών πλέον 125Hz, 250Hz, 500Hz και 1000Hz που έχουν καθιερωθεί ουσιαστικά, από την Corsair τουλάχιστον.

     

    Έχοντας ξαναδουλέψει με 2kHz report με το DARK CORE RGB PRO SE (άρθρο του οποίου μπορείτε να βρείτε εδώδεν μου είναι πρωτόγνωρο το να υπάρχει μια, μικρή μεν, αλλά αισθητή διαφορά στην ομαλότητα και την ακρίβεια, φυσικά σε ακραία πάντα χρήση.

     

    Στο SABRE RGB PRO πάλι με το μισό βάρος από το DARK CORE RGB PRO SE η διαφορά αυτή μεταξύ των 1kHz και 2kHz είναι και λίγο ποιο αισθητή όχι όμως ουσιώδης. Ομολογώ βέβαια ότι χρειάστηκε να δοκιμάσω και τα δύο μαζί για να συγκρίνω και να αποφασίσω.

    Ανεβάζοντας τώρα το report rate στα 4kHz με πολύ προσοχή παρατήρησα και εδώ μια ακόμα πολύ μικρή διαφορά από αυτή των 2kHz αλλά μάλλον άνευ ουσίας. Τέλος στα 8kHz δεν κατάφερα να καταλάβω διαφορά από τα 4kHz όσο και αν προσπάθησα.

     

    Πρέπει βέβαια να σημειώσω ότι η Corsair κάνει σαφές (τόσο στη σελίδα της όσο και στο iCUE) ότι για τα 8kHz οι ελάχιστες απαιτήσεις σε επεξεργαστή είναι ο Intel® i7 9th generation ή ο AMD Ryzen™ 7 2nd generation και οι δοκιμές έγιναν με έναν Intel® i5-9600K, ό οποίος όμως δεν έδειξε να πιέζεται πουθενά και ποτέ κατά την χρήση του SABRE RGB PRO στα 8kHz, ότι και αν λέει αυτό.

     

    Η απάντηση της Corsair για το θέμα έπειτα από ερώτηση μας είναι ότι :

    Έπειτα από δοκιμές σε διάφορες πλατφόρμες καταλήξαμε ότι αυτές είναι οι απαιτήσεις για την «καλύτερη εμπειρία» με ελάχιστη επίδραση στη χρήση της CPU. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσει σε διαφορετικά ή χαμηλότερα τελικά συστήματα, αλλά η χρήση της CPU θα αυξηθεί, με τις όποιες πιθανές επιπτώσεις στη γενικότερη χρήση και εμπειρία.

     

     

    Corsair iCUE

     

    Εδώ έχουμε μια αναγκαστική αναβάθμιση περνώντας πλέον στην έκδοση 4 μιας και το SABRE RGB PRO δεν αναγνωρίζεται από παλαιότερες.

     

    Εκ πρώτης όψεως παρατηρώ ελαφρός εικαστική αναβάθμιση σε ποιο εκμοντερνισμένο περιβάλλον με βελτιωμένα γραφικά χωρίς όμως να απέχει ουσιαστικά από την διάταξη των πραγμάτων της έκδοσης 3, έχοντας όμως παράλληλα πολλές βελτιώσεις στα σημεία.

     

    Ξεκινώντας από την πρώτη καρτέλα, δηλαδή το Home, έχουμε και πάλι χωρισμένο το χώρο σε δύο βασικά τμήματα.

     

    Το αριστερό, όπως και στην παλαιότερες εκδόσεις, στην κορυφή έχουμε την λίστα με τα profiles τώρα όμως, όταν αυτή παραμένει κλειστή, από κάτω της υπάρχουν δύο ακόμα λίστες, οι Scenes για το iCUE και Sensors του συστήματος, στις οποίες μπορούμε να προσθαφαιρήσουμε κατά βούληση τα αντίστοιχα. Στη λίστα με τους Sensors έχουμε ότι επιλογές υπήρχαν (και υπάρχουν) και στο Dashboard, στο δε τελευταίο εκτός από τα πολύ βελτιωμένα και ποιο ευανάγνωστα γραφικά έχουμε και μερικές επιπλέων πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τις μέγιστες και ελάχιστες τιμές για θερμοκρασίες ή στροφές ανεμιστήρων.

     

    Στο δεξί και μεγαλύτερο παράλληλα τμήμα εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα παράθυρα με τις συνδεδεμένες συσκευές απουσιάζει όμως ή μεγάλη εικόνα καλωσορίσματος του iCUE που περιελάβανε και link προς help video στο YouTube για το πρόγραμμα.

     

    large.iCUE-1.jpg

     

    large.iCUE-2.jpg

     

    Αυτό το τελευταίο έχει αντικατασταθεί από ένα διακριτικό κουμπί με ένα ερωτηματικό (το γνωστό help) επάνω δεξιά στην μπάρα του προγράμματος ανοίγοντας τα σε παράθυρο εντός του προγράμματος και όχι σε web browser όπως την έκδοσης 3.

    Δίπλα στο help υπάρχει και το γνωστό γρανάζι των ρυθμίσεων που και αυτό έχει μεταφερθεί εδώ σε σχέση με την καρτέλα της έκδοσης 3 ανοίγοντας και αυτό σε παράθυρο τις εμπλουτισμένες πλέον ρυθμίσεις.

     

    large.iCUE-13.jpg

     

    large.iCUE-14.jpg

     

    Πολύ βολικό θεωρώ επίσης το ότι στο κάθε παράθυρο των συνδεδεμένων συσκευών έχει προστεθεί ενεργή λίστα με τις ομάδες ρυθμίσεων, διευκολύνοντας έτσι την απευθείας μετάβαση στην επιθυμητή. Επιπροσθέτως στην επιλογή των DPI ανοίγει επιτόπου λίστα με τις αποθηκευμένες επιλογές σε όλες τις αντίστοιχες θέσεις και τη δυνατότητα επιλογής από εδώ χωρίς καν να χρειαστεί να μεταφερθούμε στις ρυθμίσεις.

     

    large.iCUE-12.jpg

     

    large.iCUE-5.jpg          large.iCUE-6.jpg

     

    Περνώντας τώρα στην ουσία της όλης εφαρμογής, τις ρυθμίσεις δηλαδή των συσκευών μας και στην περίπτωση μας του SABRE RGB PRO.

     

    Πρώτη εμφανής διαφορά, εκτός των πολύ βελτιωμένων γραφικών, είναι η μετονομασία του “Actions” σε “Key Assignments”, αλλά και μέσα στο περιβάλλον των επιλογών έχουμε πολλές διαφορές.

     

    large.iCUE-7.jpg

     

    Αναλυτικότερα, χωρίς ουσιαστικά να διαφέρει η όλη λογική τα πράγματα πλέων είναι πιο εμφανή και εύκολα καθώς τα “drop down menu” και τα “check box” ή “radio buttons” έχουν αντικατασταθεί με μεγάλα περιγραφικά κουμπιά με σύμβολα και εικόνες δομημένα σε ομάδες. Οι επιλογές μπορούν να γίνουν με όποια σειρά θέλουμε και η δημιουργία νέου “Assignments” μπορεί να γίνει και απευθείας από το κουμπί που θέλουμε να μεταβάλουμε κάνοντας δεξί κλικ επάνω στην εικόνα του SABRE RGB PRO. Αυτό το τελευταίο εμφανίζει μενού επιλογών που η κάθε μια από αυτές δημιουργεί νέο “Assignments” με όλη την απαραίτητη ακολουθία αφήνοντάς μας λίγες τελικές πινελιές για την ολοκλήρωση του.

     

    large.iCUE-8.jpg

     

    Φυσικά όπως πάντα όλες οι δυνατότητες σε όλα τα κουμπιά έκτος από το βασικό αριστερό, πάγια επιλογή της Corsair.

     

    Στα υπόλοιπα τα γνωστά…

     

    RGB φωτισμός σε ρόδα και logo με όλες τις γνωστές επιλογές στο “Lighting Effects” και “Hardware Lighting” για όπου δεν υπάρχει ή είναι κλειστό το iCUE.

     

    large.iCUE-15.jpg

     

    5 θέσεις DPI μεταβαλλόμενες από το αντίστοιχο κουμπί, ή όποιο άλλο επιλέξουμε να προγραμματίσουμε, συν μια για Sniper, που θα πρέπει φυσικά να τοποθετηθεί σε άλλο κουμπί, και όπως πάντα σε όλες η δυνατότητα από 100 έως 18.000 DPI, και διαφορετικά σε κάθε άξονα αν θέλουμε.

     

    large.iCUE-9.jpg

     

    Surface Calibration, πού κάνει δουλίτσα σε κάποιες περιπτώσεις, πιστέψτε με.

     

    large.iCUE-10.jpg

     

    Και τελευταίο το “Device Settings” που του έχουν προστεθεί μερικές καλές επιλογές και έχει μεταφερθεί εδώ από το γενικότερο “Settings” που βρισκότανε στην έκδοση 3 του iCUE, πράγμα σαφώς λογικότερο.

     

    large.iCUE-11.jpg

     

     

    Αποτελέσματα Μετρήσεων

     

    Όπως πάντα, για τις μετρήσεις το πρόγραμμα που χρησιμοποιό είναι το Enotus Mouse Test και ως mousepad το Corsair MM300, προκάτοχο του Corsair MM350 για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εκτενή ανασκόπηση εδώ.

     

    Να σημειώσω επίσης ότι ο πρώτος πίνακας σε κάθε μέτρηση εμφανίζει το SABRE RGB PRO μόνο του για καλύτερη οπτική και ο δεύτερος σε αντιπαράθεση με άλλα από παλαιότερες μετρήσεις για σύγκριση.

     

    Ξεκινώντας από το Polling Rate (Report Rate πλέον για την Corsair) βλέπουμε εντελώς γραμμική απόδοση στο διάγραμμα τόσο στα 1000Hz όσο και στα 4000Hz μιας και στις μετρήσεις δεν υπήρχε απόκλιση μεγαλύτερη από το 0,2% και 0,3% αντίστοιχα, ουσιαστικά μηδενική.

     

    Εκεί που έχουμε μεγάλη απόκλιση είναι στην περίπτωση των 8000Hz Polling Rate όπου το Enotus Mouse Test ξεκίνησε από τα 4170Hz και κατάφερε μετά βίας να φτάσει τα 4613Hz όσο ανεβαίναμε σε DPI. Δεν μπορώ παρά να υποθέσω αδυναμία του συγκεκριμένου λογισμικού μετρήσεων, δεν μπόρεσα όμως να πιστοποιήσω την αλήθεια με κάποιον άλλο τρόπο.

     

    large.SabreRGBproPR.png          large.SabreRGBproPRall.png

     

     

    Και στο Accuracy πάρα τα όποια σκαμπανεβάσματα οι τιμές διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

     

    large.SabreRGBproAcc.png          large.SabreRGBproAccAll.png

     

     

    Στο Smoothness πάλι τα πράγματα είναι αρκετά αντιφατικά, σε σχέση με την αίσθηση τουλάχιστον.

    Πολύ άτακτες οι μετρήσεις στα 4000Hz και με ελαφρός περίεργη αυξητική τάση στα 1000Hz, αρκετά ποιο λογικά στα 8000Hz αν και θυμίσω δεν μπόρεσα να πάρω μέτρηση των τιμών τους εκεί.

    Προσωπικά θα το αποδώσω και πάλι σε ενδεχόμενο σφάλμα του Enotus Mouse Test, πράγμα που έχουμε ξανασυναντήσει αρκετές φορές στη συγκεκριμένη μέτρηση και στο παρελθόν.

    Σε κάθε περίπτωση σας παραθέτω τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα δικάσας.

     

    large.SabreRGBproSm.png          large.SabreRGBproSmAll.png

     

     

    Εμπειρία Χρήσης

     

    Όμορφο, άνετο και πανάλαφρο το SABRE RGB PRO, στιβαρότατο και με πολύ μαλακά κουμπιά τοποθετημένα ακριβός εκεί που πρέπει, συνοδευόμενο από ανύπαρκτο καλώδιο, κάνει συνολικά εξαιρετικά τη δουλειά του.

     

    Τα 2.000Hz και 4.000Hz report rate έχουν μια κάποια διαφορά στην αίσθηση από τα 1000Hz που αποτελούν το σημερινό στάνταρ αλλά στα 8.000Hz δεν κατάφερα να δω κάτι. Είμαι όμως σίγουρος ότι αν δεν έχει έρθει ήδη ο καιρός που αρκετοί θα χρειαστούν αυτά τα report rate δεν είναι και μακριά.

     

    Το καλώδιο των 2,1m είναι όντος σαν να μην υπάρχει κατά τη χρήση αλλά η εικόνα του επάνω στο γραφείο εμένα προσωπικά δεν μου άρεσε. Παραμένει άχαρο και δείχνει ελαφρός τσαλακωμένο εξαετίας του μαλακού περιβλήματος του. Λογικό μεν αλλά.

     

    Ο RGB φωτισμός μπορεί μεν να χάνετε κάτω από το χέρι κατά τη χρήση αλλά όπως πάντα εντυπωσιάζει όταν το SABRE RGB PRO είναι ελεύθερο. Παράλληλα οι αυτοματισμοί στους οποίους μπορεί να ανταποκριθεί, για παράδειγμα κατά την εναλλαγή προγραμμάτων, τον κάνουν και χρηστικό.

     

    Πολύ εύχρηστο είναι επίσης και με το αριστερό χέρι παρόλο που δεν είναι αυτός ο προορισμός του.

     

    Θα πρέπει να σημειώσω και την πολύ ευχάριστη ανανέωση του iCUE που μας επιτρέπει πλέων πολύ ευκολότερα και αμεσότερα κάθε παραμετροποίηση.

     

     

    Επίλογος - Συμπεράσματα

     

    Η περίοδο που πέρασα με το SABRE RGB PRO ήταν γενικά πολύ ευχάριστη, χωρίς όμως να μου αφήσει και κάτι το αξιοσημείωτο πέραν των 8.000Hz report rate.

     

    Το εξαιρετικά μαλακού USB καλωδίου δίνει αίσθηση ασύρματου και το βάρους που φαίνεται ακόμα μικρότερο από το πολύ μικρό πραγματικό το κάνουν συνολικά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μεν αλλά όχι πρωτοπόρο.

     

    Ο γνωστός RGB φωτισμός της Corsair θα πραγματοποιήσει κάθε απαίτηση όπως και τα 6 συνολικά κουμπιά με τα 5 από αυτά να μας επιτρέπουν να τα προγραμματίσουμε σε ότι θέλουμε.

     

    Αρκετά βελτιωμένη είναι η νέα έκδοση του iCUE έχοντας ποιο σύγχρονη εμφάνιση αλλά κυρίως μεγαλύτερη ευχρηστία.

     

    Με τιμή κάτω των 60€ αποτελεί σίγουρα πολύ καλή πρόταση γενικότερα αλλά και σπάνιο ανταγωνιστικά αν υπολογίσουμε και τα 8.000Hz report rate με ελάχιστα μέχρι στιγμής προϊόντα να τα διαθέτουν.

     

     

     

    large_Up.jpg

     

    • Report rate σε 125Hz, 250Hz, 500Hz, 1000Hz, 2000Hz, 4000Hz, 8000 Hz.
    • Μόνο 74gr.
    • Πολύ μαλακό καλώδιο μακρύτερο των συνηθισμένων.
    • Αναρίθμητα DPI Presets με 5 Stages το καθένα ρυθμιζόμενα από το iCUE
    • 5 DPI Stages αποθηκευμένα στη συσκευή ρυθμιζόμενα από το iCUE.
    • Εμφανής ένδειξη της επιλεγμένης θέσης DPI.
    • RGB φωτισμός 2 ζωνών, ρυθμιζόμενος και με αυτοματισμοί από το iCUE.
    • RGB φωτισμός αποθηκευμένος στη συσκευή ρυθμιζόμενος από το iCUE.
    • Ποιότητα υλικών.
    • Σχεδιασμός και εμφάνιση.
    • Άνεση χρήσης.

     

     

     

    large_Down.jpg

     

     

    • Οι φωτιζόμενες επιφάνειες δεν φαίνονται κατά την χρήση. 
    • Αποτελέσματα μετρήσεων smoothness και report rate μετά τα 4000Hz.
    • Αν και υποψιάζομαι ασυμβατότητα με το Enotus Mouse Test . 
    • Κακή εικόνα καλωδίου, δείχνει τσαλακωμένο.

     

     

     

     

    Με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία του  SABRE RGB PRO CHAMPION SERIES Optical Gaming Mouse είναι

     

     

     

     

     
     
     

     

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    large.1466102747_imageproxy1.jpg

     

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: alfasif
    Photographers: alfasif
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 7

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.