Σαν τα μικρά παιδιά που περιμένουν κοντά στα Χριστούγεννα να πάρουν τα δώρα τους έτσι και εμείς περιμέναμε με ανυπομονησία να έρθει το δικό μας δώρο από την AVM, ώστε να κλείσει καλά ο χρόνος. Και το δωράκι αυτό ακούει στο όνομα FRITZ!Box 7690.
Εισαγωγή
Το FRITZ!Box 7690 είναι η νέα σειρά των FRITZ!Box (γενιά 76xx) και θεωρητικά δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει σιγά σιγά την προκάτοχο σειρά που είναι η 75xx με τα μοντέλα 7510, 7530, 7530AX, 7590, 7590AX. Είναι το πρώτο μοντέλο που υποστηρίζει WiFi 7 και αναμένουμε και το 5690 PRO που θα βγει σε international έκδοση πιθανότατα από το νέο έτος. Το FRITZ!Box 7690 έχει αναβαθμιστεί σε ορισμένους τομείς ενώ σε άλλους έχει υποβαθμιστεί. Το αν θα το θεωρήσουμε καλύτερο ή όχι, πχ από το 7590AX έχει να κάνει με τις ανάγκες που έχουμε. Παρακάτω θα εξηγήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, για να αποφασίσει ο τελικός χρήστης αν του ταιριάζει ή οχι για την χρήση που το θέλει.
AVM
Πριν προχωρήσουμε στο review παραθέτουμε συνοπτικά λίγες πληροφορίες για την AVM διότι ενδεχομένως ανάμεσα μας να υπάρχουν άτομα που δεν την έχουν ακούσει σαν εταιρεία. (Αν και λίγο δύσκολο).
Η AVM είναι μια εταιρεία με έδρα τη Γερμανία. Αντίστοιχα το τμήμα κατασκευής όπως και το τμήμα υποστήριξης βρίσκονται στην Γερμανία.
Τα FRITZ!Box έχουν 5 χρόνια εγγύηση ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα της είναι στα 2 χρόνια εγγύηση. Στη φαρέτρα της έχει αρκετά προϊόντα όπως modem, routers που είναι τα FRITZ!Box, powerlines που είναι τα FRITZ!Powerline, repeaters που είναι τα FRITZ!Repeaters, τις τηλεφωνικές συσκευές που είναι τα FRITZ!Fon και τέλος smart home devices που είναι τα FRITZ!Dect.
Η AVM είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων στην Ευρώπη για ευρυζωνικές και ψηφιακές συνδέσεις. To όνομα AVM όλοι το γνωρίζουν πλέον μετά από τόσα χρόνια και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή. Διαθέτει το ευέλικτο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS που είναι σήμα κατατεθέν της AVM.
Unboxing
Αφού διαβάσατε την εισαγωγή ας προχωρήσουμε στην παρουσίαση του FRITZ!Box 7690 και φυσικά στο Unboxing.
Το FRITZ!Box 7690 έρχεται σε μία όμορφη και προσεγμένη συσκευασία από σκληρό χαρτόνι που εξωτερικά είναι γυαλιστερό. Το κυρίαρχο χρώμα είναι το μπλε. Σε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων της, η AVM έχει το ίδιο μοτίβο. Δηλαδή σε όλα τα FRITZ!Box η συσκευασία είναι σχεδιασμένη με παραπλήσιο τρόπο. Και το 7690 δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπρόσθετα σε όλα υπάρχει και ταινία ασφαλείας.
Στην μπροστινή πλευρά με λευκό χρώμα αναφέρεται το μοντέλο που είναι το FRITZ!Box 7690 όπως και μερικά από τα χαρακτηριστικά του, όπως ότι υποστηρίζει mesh WiFi και telephone dect. Αντίθετα με κίτρινο χρώμα ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ τα δυνατά χαρακτηριστικά που είναι DSL μεχρι 300Mbit δηλαδή Super Vectoring 35b, WiFi 7 που είναι και η μεγάλη του αναβάθμιση όπως και ότι υποστηρίζει χαρακτηριστικά smart home. Αν προσέξει κανείς θα δει ότι πλέον υποστηρίζει και zigbee συσκευές και για αυτό το λόγο το τονίζουν. Τα προηγούμενα μοντέλα υποστήριζαν μόνο DECT ULE/HAN FUN. Η AVM έχει ανακοινώσει ότι σε μελλοντικό Update θα υποστηριχθεί και το πρωτόκολλο Matter. Μένει μόνο να το δούμε στην πράξη.
Στην πίσω πλευρά αναφέρονται πιο αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, σε γλώσσες όπως τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά και ολλανδικά. Παρότι υπάρχει επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν τα ελληνικά. Και εδώ έχουμε το ίδιο μοτίβο δηλαδή τα δυνατά χαρακτηριστικά του είναι γραμμένα με κίτρινο χρώμα.
Στην πάνω και κάτω πλευρά αναγράφεται το μοντέλο όπως υπάρχει το Logo FRITZ! και η εικόνα του FRITZ!Box. Και φυσικά αναγράφεται ότι έχει 5 χρόνια εγγύηση. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν 2-3 χρόνια εγγύηση ενώ η AVM κάνει την διαφορά και δίνει 5. Μπράβο στην AVM. Μακάρι τα 5 χρόνια να γίνουν το standard και για τα υπόλοιπα προϊόντα της.
Στην δεξιά πλευρά αναγράφονται τα πλεονεκτήματα του mesh WiFi και υπάρχει ένα link που μας εξηγεί για το mesh. Διαβάζουμε και τα περιεχόμενα της συσκευασίας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν λείπει κάτι.
Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται ότι είναι η international έκδοση.
Ας προχωρήσουμε στα ενδότερα. Αφού βγάλουμε τις ταινίες ασφαλείας ανοίγουμε την συσκευασία και βρίσκουμε τα παρακάτω: το εγχειρίδιο χρήσης, που θα μας βοηθήσει στην εγκατάσταση για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ένα καλώδιο ethernet 1.5m που ελπίζουμε σε μελλοντική έκδοση να είναι slim, ένα DSL καλώδιο 4 μέτρα που από την μία είναι rj45 και από την άλλη rj11 για την σύνδεση με την τηλεφωνική πρίζα, ένα διαφημιστικό φυλλάδιο με τα προϊόντα που έχει η AVM, μία καρτέλα με τα στοιχεία για το WiFi (SSID, network key) όπως και το FRITZ!Box password για το web interface, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με την απόρριψη των ηλεκτρονικών συσκευών και το FRITZ!Box 7690 σε λευκό και κόκκινο χρώμα, με το τροφοδοτικό του.
Ας δούμε μερικές φωτογραφίες ακόμα. Εδώ έχουμε την USB 2.0 θύρα. Παρότι θα θέλαμε να υπήρχε USB 3.0, δυστυχώς δεν θα μας γίνει η χάρη. Αυτός είναι και ο λόγος που αναφέραμε πιο πάνω ότι το FRITZ!Box 7690 έχει πλεονεκτήματα αλλά έχει και μειονεκτήματα. Αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα του. Σε περίπτωση που η USB χρησιμοποιηθεί για απλή χρήση όπως για ένα 2G, 3G, 4G dongle τότε η μικρότερη ταχύτητα της δεν είναι πρόβλημα. Το ίδιο και αν χρησιμοποιηθεί για ένα USB printer. Αν όμως ένας χρήστης συνδέσει ένα USB stick ή έναν σκληρό δίσκο τότε η μειωμένη ταχύτητα θα είναι εμφανής.
Η θύρα είναι στο πλάι του 7690 και δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα ανεξαρτήτος μεγέθους συσκευής που θα συνδεθεί.
Στην πάνω πλευρά υπάρχουν τα LED που μας δείχνουν διάφορες πληροφορίες και που μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση τους, όπως και οι θύρες εξαερισμού για την διέξοδο του ζεστού αέρα εκτός του housing. Η ψύξη είναι παθητική χωρίς να υφίσταται ανεμιστηράκι που θα δημιουργούσε θόρυβο. Μπορούμε να πούμε ότι ακόμα και για τις θερμοκρασίες που έχουμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν θα δημουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα.
Στην δεξιά πλευρά υπάρχει η θύρα Fon 1 που είναι με βύσμα TAE. Δεν θα μας χρειαστεί αφού δεν χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τύπος τηλεφωνικού βύσματος. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις FXS με rj11 που θα δείξουμε παρακάτω και που βρίσκονται στο πίσω μέρος.
Στο πίσω μέρος του εξοπλισμού υπάρχουν όλες οι θύρες που είναι: DSL, Fon1, Fon2, WAN/LAN, LAN1, LAN2, LAN3 και το βύσμα τροφοδοσίας.
Η wan θύρα με το μπλε χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως lan όπως βλέπουμε και η ταχύτητα της είναι 2.5Gbps. Οι lan θύρες με το κίτρινο χρώμα χωρίζονται σε δύο ταχύτητες. Η lan1 είναι 2.5Gbps ενω ή lan2 και lan3 στο 1Gbps. H DSL θύρα είναι rj45 αν και μπορεί να δεχτεί και rj11 clip. Δεν το προτείνουμε διότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ζημιά και άλλωστε η AVM μέσα στην συσκευασία διαθέτει το ανάλογο καλώδιο.
Στην κάτω πλευρά υπάρχει ένα sticker που μας παρέχει το SID, το WiFi password και το web interface password και όλο το υπόλοιπο είναι με θύρες εξαερισμού. Αν προσέξετε στην εικόνα θα δείτε ότι στη μπροστά πλευρά υπάρχουν "ποδαράκια" ώστε το FRITZ!Box να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο ώστε να δημιουργεί ένα λίγο μεγαλύτερο κενό από την επιφάνεια που θα το τοποθετήσουμε. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας.
Και ερχόμαστε στο τροφοδοτικό που είναι όπως πάντα ο αφανής ήρωας. Είναι 12Volt και 2.50A με μέγιστο τα 30Watt. Η μέση κατανάλωση είναι λιγότερο από τα μισά Watt.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
1 x rj45 DSL connection, supports ADSL, VDSL
2 x gigabit lan
1 x 2.5 gigabit lan
1 x 2.5 gigabit lan/wan
WiFi 7 4x4 -> Dual Band -> 5760 Mbit/s at 5 GHz and 1376 Mbit/s at 2.4 GHz -> Smart steering, crossband repeating
USB 2.0 -> Printer, 2G,3G,4G dongle
Dect Base Station -> Up to six cordless telephones
2 x FXS -> 2 x rj11 -> 1 x TAE
Μέση κατανάλωση -> 12-13 Watt
Διαστάσεις -> 254mm x 63mm x 191mm
Wlan on/off button
Dect ULE, Han Fun, Zigbee
Επιπλέον Χαρακτηριστικά
Mesh WiFi
Media Server, web radio, podcast
WPA2 and WPA3 encryption
WiFi protected setup (WPS)
Push service
Eco mode, energy saving
Fritz!OS
IPv6
Maximum transmitter power.
IP-based telephony
Firewall, dynDns
Parental control, guest network, WOL
Fax to mail, FRITZ!App Fon για iOS και Android
Eco Mode, DECT eco, energy saving
DLNA/UPnP AV
VPN (IPSec, wireGuard)
QoS (quality of service).
Answering machine
WiFi7
This is all about it. Όλο το review γίνεται για να καταλήξουμε εδώ, δηλαδή στο WiFi 7. Όπως αναφέραμε αυτή είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα FRITZ!Box και το FRITZ!Box 7690 είναι το πρώτο μοντέλο που το υποστηρίζει. Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι το WiFi 7, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και τι παραπάνω μπορεί να μας δώσει συγκριτικά με το WiFi 6 που έχουν τα προηγούμενα FRITZ!Box.
Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για το WiFi 7. Ας προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε μερικά από αυτά.
WiFi 7 αλλιώς Multi Gigabit WiFi. Υποστηρίζει ακόμα περισσότερες συσκευές με ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες και πιο δυνατές συνδέσεις.
Μας παρουσιάζει νέες τεχνολογίες που αυξάνουν τις ταχύτητες και την αξιοπιστία σε όλα τα Bands. Όπως βλέπουμε και στην παρακάτω εικόνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τρία διαφορετικά Bands. Τα 2.4GHz τα 5GHz και πλέον και τα 6GHz. Το WiFi 6 δεν χρησιμοποιεί τα 6GHz παρά μόνο στην έκδοση WiFi 6E.
Παρότι το FRITZ!Box 7690 είναι WiFi 7 και εκμεταλλεύεται πολλά από τα χαρακτηριστικά του, δυστυχώς δεν είναι triple band. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιεί τα 6GHz αλλά μόνο τα 2.4GHz και τα 5Ghz. Το 5690 Pro που αναφέραμε και στην αρχή του review θα υποστηρίζει και τα 6Ghz.
Το WiFi 7 είναι 5 φορές πιο γρήγορο από το WiFi 6 χάρις στις συναρπαστικές βελτιώσεις του. Οι μέγιστες μεικτές ταχύτητες του μπορούν να φτάσουν τα 46Gbit/s στο μέγιστο επίπεδο επέκτασης.
Ταυτόχρονη μετάδοση σε πολλαπλά bands: Η νέα λειτουργία Multi-Link (MLO) επιτρέπει στις ασύρματες συσκευές με WiFi 7 να μεταδίδουν δεδομένα σε πολλές ζώνες συχνοτήτων ταυτόχρονα. Είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του νέου προτύπου WiFi 7, το οποίο αυξάνει την ταχύτητα των δεδομένων και την αξιοπιστία των συνδέσεων WiFi και μειώνει τις καθυστερήσεις (Latency) στη μετάδοση τους.
Το MLO επιτρέπει τη δημιουργία ταυτόχρονων συνδέσεων WiFi σε διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων, για παράδειγμα ταυτόχρονα στα 2.4 GHz και 5 GHz. Επιπλέον, οι ασύρματες συσκευές με WiFi 7 μπορούν να αλλάζουν ζώνες συχνοτήτων χωρίς να χρειάζεται να ξανασυνδεθούν στο σημείο ασύρματης πρόσβασης.
Θα πρέπει φυσικά να το υποστηρίζει όχι μόνο η κάρτα δικτύου που έχουμε αλλά και η έκδοση του λειτουργικού. Παράδειγμα σύνδεσης MLO στα 6GHz αλλά ταυτόχρονα και στα 5GHz. Αντίστοιχα θα μπορούσε να ήταν στα 2.4GHz αλλά και στα 5GHz.
Το WiFi 7 προσφέρει συνδέσεις με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. Επομένως, είναι ιδανικό για εφαρμογές σε πραγματικό χρόνο, όπως παιχνίδια, εικονική πραγματικότητα ή βιντεοκλήσεις.
Μια επιπλέον ζώνη συχνοτήτων στα 6GHz: Εκτός από τις ζώνες συχνοτήτων 2.4GHz και 5GHz, το WiFi 7 απελευθερώνει το πλήρες δυναμικό της ζώνης των 6GHz. Αυτό ανοίγει έναν νέο, "ορθάνοιχτο αυτοκινητόδρομο" που κόβει τις παρεμβολές.
Διπλασιασμός του εύρους ζώνης: Σε σύγκριση με το εύρος των 5GHz, στα 6GHz το μέγιστο εύρος ζώνης καναλιού διπλασιάζεται στα 320MHz, παρέχοντας πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.
Λιγότερη συμφόρηση: Τα γειτονικά δίκτυα WiFi ή συσκευές όπως τα μικροκύματα μπορεί να προκαλέσουν παρεμβολές. Η "λειτουργία διάτρησης" στοχεύει σε εύρη συχνοτήτων που προκαλούν παρεμβολές και τα αφαιρεί.
Πλήρως συμβατό με τις προηγούμενες τεχνολογίες: Το νέο πρότυπο WiFi 7 προσαρμόζεται στο τρέχον περιβάλλον σας και λειτουργεί τέλεια με όλες τις παλαιότερες ασύρματες συσκευές. Αυτό που θα έχετε ακούσει ως backward compatibility.
Τι κάνει το WiFi 7 με το FRITZ! τόσο ιδιαίτερο: Το WiFi 7 είναι τέλεια ενσωματωμένο στο FRITZ! περιβάλλον και όλες οι ασύρματες συσκευές συνεργάζονται αποτελεσματικά στο mesh WiFi, παρέχοντάς την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα ανά πάσα στιγμή. Είναι futureproof και είναι το επόμενο βήμα!
Πολλοί θα αναρωτιούνται ποιες είναι οι μέγιστες ταχύτητες που μπορεί να δώσει το WiFi του FRITZ!Box 7690. Παρακάτω ένα πινακάκι με το max gross data rate με βάση το WiFi standard, το band, τα data streams και το channel bandwidth.
Αυτά είναι τα μέγιστα θεωρητικά. Στην παρακάτω εικόνα που στην 4η στήλη έχουμε τα μέγιστα θεωρητικά και στην 5η στήλη τα μέγιστα πρακτικά. Δεν είναι συγκεκριμένα για το 7690 αλλά έχουν να κάνουν με την έκδοση του WiFi.
WIFI 7
WIFI 6
WIFI 5
WIFI 4
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταχύτητες μπορούμε να μεταβούμε σε αυτό το link.
Hardware
Με ένα κατσαβίδι στο χέρι αφού είμαστε στο thelab.gr και αφού βγάλουμε τις 5 βίδες στο κάτω μέρος του FRITZ!Box έχουμε τα παρακάτω: Μία ευμεγέθη ψύκτρα για την απαγωγή της θερμότητας και δύο κεραίες δεξιά και αριστερά.
Και η άλλη πλευρά του PCB.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη και δεν θα δυσκολέψει ακόμα και τον αρχάριο χρήστη. Ο οδηγός εγκατάστασης θα μας πάει βήμα βήμα στην παραμετροποίηση είτε το χρησιμοποιήσουμε ως ADSL, VDSL modem router είτε ως wan router. Όλη η παραμετροποίηση γίνεται από το web interface που το ανοίγουμε στην διεύθυνση http://fritz.box ή την IP 192.168.178.1. Αυτόματα θα τρέξει ο Wizard και σε λίγα λεπτά η σύνδεση μας θα είναι έτοιμη. Ως πάροχοι υπάρχουν ήδη η Cosmote και η Vodafone για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία στην εγκατάσταση.
FRITZ!OS 7
Το FritzOS 7 είναι το λειτουργικό σύστημα για τα προϊόντα της AVM. Με αυτόματες αν το επιθυμούμε αλλά και εξαιρετικά συχνές αναβαθμίσεις είναι εδώ για να μας προσφέρει ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια που αφορά στη χρήση και στο customization του router. Εύχρηστο UI, αλλά και προηγμένα security features, το εν λόγω λειτουργικό σύστημα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της AVM. Από μόνο του είναι ένας επιπρόσθετος λόγος για να διαλέξουμε ένα από τα τα routers της. Αυτό που κάνει το FRITZ!Box 7690 να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, είναι η δύναμη του λειτουργικού συστήματος FRITZ!OS. Το FRITZ!OS συνδυάζει ιδανικά την ευκολία χρήσης με έναν μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών και λειτουργιών. Το καθαρό user interface και οι χρήσιμοι οδηγοί μας καθοδηγούν βήμα-βήμα για την ολοκλήρωση κάθε είδους ρύθμισης. Συχνά προσθέτουν ακόμα και νέες λειτουργίες. Μπορούμε να απολαμβάνουμε ασφαλές σερφάρισμα χάρη στο ενσωματωμένο firewall ή να απαγορεύσουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Στο Site της AVM υπάρχει το Knowledge Base όπου μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα
https://en.avm.de/service/fritzbox/knowledge-base/?product=FRITZ-Box-7690&query
Το FRITZ!OS 7 αρχίζει σιγά σιγά να δίνει την θέση του στο FRITZ!OS 8. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αναβαθμίσεις σε διάφορα μοντέλα όπως τα
FRITZ!Box 5590, 5530Fiber, 7590AX, 7590, 7583, 7583VDSL, 7530AX, 7530, 7520, 7510, 6690, 6670, 6660, 6591 Cable, 4040. Σύντομα θα γίνει και για το 7690. Τα χαρακτηριστικά του FRITZ!OS 8 μπορούμε να τα διαβασουμε στο παρακάτω Link αν και θα σας αναφέρουμε μερικά από αυτά για να είσαστε προετοιμασμένοι.
https://en.avm.de/products/fritzos/fritzos-8/
- Περισσότερες από 60 αναβαθμίσεις από το FRITZ!OS 7.
- Νέες επιλογές με scenes και routines για το smart home.
- Το online monitor δείχνει το φόρτο για κάθε συσκευή ξεχωριστά.
- Νέα γραφήμα για το WiFi στο home network.
- Mesh overview: Προσδιορισμός ονόματος για κάθε συσκευή στο οικιακό δίκτυο.
- Εγκατάσταση του FRITZ!Box ακόμα πιο εύκολα από το smartphone που έχουμε με την χρήση QR-code.
- WireGuard και για IPv6 συνδέσεις.
- Περισσότερα κανάλια φωνής για ταυτόχρονη χρήση.
Time for testing/playing
Σειρά είχε να δοκιμάσουμε το FRITZ!Box 7690 και να "παίξουμε" με το WiFi.
Πριν ξεκινήσουμε θα κάνουμε μια εισαγωγή για να καταλάβει ο αναγνώστης τι ισχύει με το WiFi. Το FRITZ!Box 7690 μπορεί να υποστηρίξει WiFi 7 τόσο στα 2.4GHz όσο και στα 5GHz. Οί μέγιστες ταχύτητες όπως αναφέραμε είναι 5760Mbit/s στα 5Ghz και 1376Mbit/s στα 2.4GHz. Ότι μπορεί να πετύχει αυτές τις μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες δεν σημαίνει ότι και η συσκευή που χρησιμοποιούμε μπορεί να συμβαδίσει με αυτές. Πολλές φορές το hardware της συσκευής είναι υποδεέστερο με αποτέλεμα να βλέπουμε μικρότερες ταχύτητες. Δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που υποστηρίζουν WiFi 7. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες συσκευές θα το υποστηρίζουν. Ξανατονίζουμε ότι το FRITZ!Box 7690 παρότι είναι WiFi 7 δεν υποστηρίζει 6Ghz.
Όπως βλέπουμε παρακάτω συνδεθήκαμε με το Samsung S24 Ultra στα 2.4GHz και η ταχύτητα που έγινε η ασύρματη σύνδεση είναι 344Mbit/s.
Αντίστοιχα συνδεθήκαμε στα 5GHz και η ασύρματη ταχύτητα ήταν 2.6Gbit/s !!!!
Όπως αναφέραμε αυτά είναι τα μέγιστα θεωρητικά. Κάθε smartphone, tablet, laptop έχει διαφορετικό hardware και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μπορεί να μην υποστηρίζουν 160MHz channel width ή να μην ειναι MIMO(4x4) οπότε και δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τις μέγιστες ταχύτητες.
Στην συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το FRITZ!App WiFi για να μετρήσουμε τις πραγματικές ταχύτητες που κατάφερε να πετύχει το Samsung S24 Ultra.
Δοκιμή WiFi 7 στα 2.4GHz με μέγιστες ταχύτητες τα 172Mbit/s
Δοκιμή WiFi 7 στα 5GHz με μέγιστες ταχύτητες τα 948Mbit/s
Αντίθετα το Xiaomi 14 Ultra που έχει και αυτό WiFi 7 συνδέθηκε στα 1.4Gbit/s στα 5GHz
ενώ ένα Laptop κατάφερε και συνδέθηκε στα 2.8Gbit/s με channel width 160MHz αλλά MIMO 2x2.
Μέσα από το App βρίσκουμε παραπάνω πληροφορίες για κάθε συσκευή που συνδέεται στο WiFi. Για το Samsung S24 Ultra οι υποστηριζόμενες συχνότητες είναι 2.4GHZ, 5GHz αλλά και 6 που όμως δεν υποστηρίζει το FRITZ!Box 7690. Η σύνδεση έχει γίνει σε channel width 160MΗz.
Το ποιες θα είναι οι μέγιστες ταχύτητες επηρεάζονται από πάρα πολλές παραμέτρους. Τι hardware έχει η συσκευή μας, σε ποιο band θα συνδεθούμε, υπάρχουν παρεμβολές από γειτονικά δίκτυα; Σε ποιο κανάλι (channel) θα συνδεθούμε; Πόση είναι η απόσταση ανάμεσα στο FRITZ!Box και στην συσκευή μας και τι εμπόδια υπάρχουν; Τα 6GHz προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οσο ανεβαίνουν τα GHz τόσο μικρότερη διαπερατότητα έχουμε.
Πάμε και στην δοκιμή της USB 2.0 για να δούμε πόσο θα χάσουμε συγκριτικά με την USB 3.0. Συνδέσαμε έναν εξωτερικό SSD. Οι μεταφορές ήταν της τάξης των 40-50Mbyte/s όταν ο ίδιος SSD ήταν στα 70-75Mbyte/s όταν ήταν σε USB 3.0.
Μία ακόμα δοκιμασία ήταν η χρήση του Wireguard αφού υπάρχουν αρκετοί χρήστες που χρησιμοποιούν VPN. Σε αυτόν τον τομέα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα αφού το FRITZ!Box μπορεί να διαχειριστεί και 900Mbit/s κίνησης μέσα από το VPN.
Χρήσιμα Links
FAQ -> https://en.avm.de/service/fritzbox/knowledge-base/?product=FRITZ-Box-7690&query=
Quick Guide -> https://assets.avm.de/files/docs/fritzbox/FRITZ!Box 7690/FRITZ!Box 7690_qig_en_GB.pdf
FRITZ!Box on Youtube -> https://www.youtube.com/fritzboxenglish
Σύγκριση FRITZ!Box -> https://en.avm.de/products/comparing-avm-products/fritzbox/vdsladsl/
Απολογισμός
Αξίζει άραγε η αγορά του ή όχι; Σας δώσαμε μια μικρή γεύση από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του FRITZ!Box 7690. Η τελική απόφαση είναι του χρήστη με βάση τις ανάγκες του. Σίγουρα εμείς μπορούμε να πούμε ότι το WiFi 7 είναι το μέλλον, οπότε για τον χρήστη που θέλει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες στο WiFi πχ για μεταφορά αρχείων είναι μια futureproof αγορά. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν θα έχετε τις μέγιστες επιδόσεις λόγω της μη υποστήριξης των 6GHz, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί να περιμένετε για το 5690 Pro. Για τους χρήστες του smart home η υποστήριξη zigbee, Dect ule/Han fun όπως και πιθανότατα μελλοντικά του Matter είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που θα εκτιμηθεί. Ένα ακόμα συν που ισχύει για όσα FRITZ!Box υποστηρίζουν Dect base station είναι ότι ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα μίνι τηλεφωνικό κέντρο πολύ γρήγορα και χωρίς την προμήθεια ακριβού εξοπλισμού το οποίο θα έχει και φαξ και αυτόματο τηλεφωνητή και 1002 ακόμα ευκολίες. Το 7690 θα διαχειριστεί τα πάντα, το Internet, την τηλεφωνία, το έξυπνο σπίτι κτλ. Όλα μέσα από ένα απλό και εύχρηστο interface που δεν θα μας δυσκολέψει.
Η προσθήκη 2.5G lan και wan θα μας λύσει τα χέρια στην περίπτωση του FTTH που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες από την Vdsl. Οπότε αν το bandwidth προς το internet είναι 1G ή μεγαλύτερο και θέλουμε γρήγορες μεταφορές στο εσωτερικό μας δίκτυο μέσα από ethernet και WiFi, τότε το 7690 είναι μονόδρομος. Το MLO είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό που θα αυξήσει τις ταχύτητες στο τοπικό μας δίκτυο αρκεί να έχετε μία από τις τελευταίες εκδόσεις των Windows 11. Για οποιαδήποτε απορία τα comments είναι ανοιχτά και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Φτάνοντας στο τέλος να αναφέρουμε ότι η τιμή του την παρούσα στιγμή που γράφτηκε το Review είναι στα 323 ευρώ στο www.skroutz.gr.
Στο link https://en.avm.de/fritz-heres-why/ αναφέρονται μερικά πλεονεκτήματα ως προς το γιατί να αγοράσουμε προϊόντα FRITZ!.
- WiFi 7
- 2.5G wan/lan
- WPA3
- Zigbee
- USB 2.0
- No triple band (6GHz)
Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.
- 6
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now