Jump to content




  •  

    Πρόλογος

     

    Πληκτρολόγιο, η πρώτη και πλέον απαραίτητη περιφερειακή συσκευή ενός υπολογιστή από την εμφάνιση σχεδόν των υπολογιστών έως σήμερα και σιγουρά για αρκετό καιρό ακόμα. Συχνά συνδεδεμένο ακόμα και σε tablets, κονσόλες παιχνιδιών ή smartphones, ακόμα και σε TV ή TV Box, τερματικά που σε καμία περίπτωση δεν προοριζόταν για συνοδός τους.

     

    Συνηθέστερη όλων διάταξη είναι σαφώς η κλασική full ή 100%, αυτή που συνήθως αποκαλούμε και 104-key, αν και το τελευταίο συνήθως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μιας και τα πληκτρολόγια αυτής της διάταξης τα συναντάμε κατά βάση με περισσότερα των “104 keys”, απλά μας έχει μείνει ως όρος από το παρελθόν.

     

    Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, λίγο η εργονομία, λίγο το εικαστικό, λίγο η τάση διαφοροποίησης, ενδεχομένως και η σπανιότερη μεν, ανάγκη δε φορητότητάς τους, έχουν οδηγήσει τις εταιρίες να προσφέρουν μια αρκετά μεγάλη γκάμα σε μικρότερου μεγέθους πληκτρολόγια, με συνηθέστερα φυσικά τα ΤKL.

     

    Μέχρι και σχετικά πρόσφατα η πλειοψηφία των χρηστών που δεν θα επέλεγαν ένα Full keyboard θα προσανατολιζόταν προς τα TKL ή το πολύ προς τα 75%. Τελευταία όμως έχει παρατηρηθεί να δίνεται βάρος από τις εταιρίες στην ανάπτυξη περισσοτέρων keyboards στις κατηγορίες των 60% ή και 65%, προσπαθώντας παράλληλα να δώσουν μέσα από αυτά και έξτρα λειτουργίες που προσφέρουν μόνο μεγαλύτερα σε μέγεθος μοντέλα.

     

    Πρωτοπόρος στο είδος η Corsair, έχει να επιδείξει μια σημαντική γκάμα σε αυτά τα μοντέλα, με πρόσφατη προσθήκη σε αυτή την κατηγορία το K65 Pro Mini με OPX διακόπτες, την νέα τάση δηλαδή των οπτικών διακοπτών που είχαμε ξαναδεί πρόσφατα στο K60 PRO TKL RGB αλλά και στο K70 Pro RGB Optical.

     

    Προς διευκόλυνσή σας, στην παρακάτω εικόνα θα δείτε τις βασικές φόρμες πληκτρολογίων για να ξεδιαλύνουμε και τις διαφορές.

     

    large.Keyboards_1.jpg

     

    Ας περάσουμε λοιπών στο δια ταύτα.

     

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

    Αρχικά, όπως πάντα, παραθέτω τον πίνακα των τεχνικών χαρακτηριστικών του K65 Pro Mini από την σελίδα του κατασκευαστή για να δούμε συνοπτικά το τι θα αγοράσει κανείς με τα 149,99€ της τιμής καταλόγου.

     

    large.Specs.jpg

     

    Πλούσια τα χαρακτηριστικά του K65 Pro Mini, θα έλεγε κανείς, για 65% keyboard.

     

    Πρώτο πρώτο το Corsair OPX που δηλώνει το είδος των 68 συνολικά διακοπτών για το ενσύρματο RGB πληκτρολόγιο με τα 8MB on board μνήμη, απαραίτητη για να χωρέσει τα 50 on board προφίλ, που φυσικά ρυθμίζονται μαζί με τα άπειρα θεωρητικά μη on board από το iCUE.

     

    Τα υπόλοιπα προσόντα του K65 Pro Mini είναι το, σχεδόν αυτονόητο πια, Full Key (NKRO) with 100% Anti-Ghosting, το FN για τα τα F keys αλλά και για Media keys, τα έως και 8000Hz Report Rate μέσω USB 3.0 ή νεότερο αλλά και η δυνατότητα σύνδεσης τόσο με PC/Windows όσο και με Mac/MacOS. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι, συμφώνα με τη συσκευασία, υποστηρίζει και XBOX και PlayStation, επίσημα πλέον.

     

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Το K65 Pro Mini έρχεται με τη γνώριμη γυαλιστερή συσκευασία της Corsair, πλήρης πληροφοριών και ενημερώσεων και καθώς οι εικόνες είναι ίσες με 1000 λέξεις έκαστη, δεν θα σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες που ομολογουμένως είναι και πολλές..

     

    Επιτρέψτε μου μόνο να ξεχωρίσω την ενδιαφέρουσα προσθήκη των δύο επιπέδων απόσβεσης ήχου, και φυσικά το υπερ-ταχύ, OPX + AXON, αλλά και απαλό πάτημα των διακοπτών, ελπίζω - για να δούμε.

     

    large.1.jpg

     

    large.3.jpg

     

    large.2.jpg

     

    large.4.jpg

     

    large.5.jpg    large.6.jpg

     

    Ανοίγοντας τώρα το πακέτο έχουμε το K65 Pro Mini τυλιγμένο σε ένα ελαφρύ άσπρο χαρτί και κάτω από αυτό, σε δεύτερη θέση, το καλώδιο και ένα ενδιαφέρον έξτρα καπάκι/κουμπί για το space. Α... και φυσικά τα δύο κλασικά βιβλιαράκια με οδηγίες ασφαλείας και εγγύησης.

     

    large.7.jpg    large.8.jpg    large.9.jpg

     

    large_10.jpg

     

     

    Κάτω από τον φακό

     

    Ανοίγοντας την συσκευασία και παίρνοντας στα χέρια μου το K65 Pro Mini αρχικά εκπλήσσομαι ελαφρώς με το δυσανάλογο βάρος για το μέγεθος του, αναμενόμενο μεν εξαετίας των αρκετών στρώσεων και της αλουμινένιας επιφάνειας αλλά δεν το περιμένεις να έχει το βάρος ενός TLK σχεδόν σε αυτές τις tiny διαστάσεις.

     

    Αν και τελικά τα 610 πραγματικά του γραμμάρια δεν τα λες και πολλά, προφανώς το μικρό του μέγεθος με ξεγέλασε.

     

    large_13.jpg    large_14.jpg

     

    Απλό, ποιοτικό, κλασικό Corsair και με το λογότυπο του κουρσάρου να δεσπόζει επάνω δεξιά, δίπλα από το κλασικό μακρύ backspace, ως επικεφαλής της επιπλέον στήλης κουμπιών που το κάνουν και ουσιαστικά 65%. Εδώ θα δούμε και τη διαφορά μεταξύ 60% και K65 Pro Mini μέσα από ένα πολύ ωραίο video της Corsair.

     

     

     

    Κλασική, φυσικά, US διάταξη πλήκτρων χωρίς βέβαια τα F keys που λόγω του 65% ενσωματώνονται στα επάνω αριθμητικά, αλλά και με πολλά δεύτερα σύμβολα στο κάθετο εμπρός των κουμπιών, δείγμα προφανώς της εκτεταμένης χρήσης του FN. Θα τα δούμε και παρακάτω.

     

    large_28.jpg

     

    Κατά τα άλλα, απλά και κλασικά. Όμορφο προφίλ με ενδιαφέρον γώνιασμα μεταξύ αλουμινένιου πλατό και πλαστικής βάσης.

     

    large_17.jpg    large_18.jpg

     

     

    Ποιοτική πλαστική βάση με μεγάλα ποδαράκια για αλλαγή κλίσης, μεγάλα αντιολισθητικά λαστιχάκια και κλασική  βαθιά υποδοχή στο πίσω μέρος για την USB Type C υποδοχή του καλωδίου σύνδεσης.

     

    large_22.jpg

     

    large_24.jpg    large_23.jpg

     

     

    Συνδεσιμότητα

     

    Απλά και λειτουργικά πράγματα, USB Type C, το κλασικότερο βύσμα της εποχής. Αν όμως θέλετε τις επιδόσεις του θα πρέπει να το συνδέσετε σε USB 3.0 τουλάχιστον, λογικό με 8000Hz polling rate, sorry Report Rate το λέμε πλέον, και φυσικά το πολύ ποιοτικό καλώδιο που συνοδεύει το πακέτο ή έστω κάτι αντίστοιχο.

     

    large_12.jpg    large_27.jpg

     

     

    Λειτουργικότητα

     

    Η Corsair συνεχίζει την ομάδα των πληκτρολογίων της με οπτικούς διακόπτες με το νέο K65 Pro Mini μειώνοντας έτσι το μέγεθος σε 65% μετά τα αρχικά Κ100 RGB και K70 RGB TLK αλλά και K70 Pro RGB και K60 RGB TLK που έχουμε δει στα αντίστοιχα άρθρα του TheLab.gr, συνεπώς οι OPX διακόπτες δεν είναι κάτι το πρωτοεμφανιζόμενο.

     

    Για τον λόγο αυτό επιλέγω να μην σας αναλύσω ξανά τον τρόπο λειτουργείας των οπτικών διακοπτών και τις διαφορές με τους κλασικούς των μεταλλικών επαφών. Για όσους ενδιαφέρεστε για λεπτομέρειες μπορείτε να τις βρείτε στο άρθρο για το M65 RGB ULTRA Tunable FPS Gaming Mouse και όχι μόνο.

     

    Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφέρω ότι σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα, η αμεσότητα και η ευαισθησία έχει περάσει όντως σε άλλα επίπεδα με την χρήση των οπτικών διακοπτών φυσικά σε συνεργασία πάντα με το AXON.

     

    Το νέο σε αυτές τις σειρές των πληκτρολογίων του κουρσάρου είναι η προσθήκη δύο επιπλέον στρωμάτων επάνω και κάτω από την βασική πλακέτα με σκοπό να «απαλύνει», όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, τον ήχο και να προσφέρει ικανοποιητικότερη εμπειρία πληκτρολόγησης.

     

    Το παρακάτω video της Corsair μας το ξεκαθαρίζει .

     

     

    Εδώ θα δούμε και μερικές εικόνες από τους διακόπτες καθώς και τα πολύ καλά double-shot PBT key caps που έρχονται μαζί με το K65 Pro Mini.

     

    large_34.jpg

     

    large_35.jpg    large_33.jpg

     

    Εδώ έχουμε το έξτρα key cap για το space bar, που συνοδεύει το πακέτο.

     

    large_57.jpg

     

    Και εδώ την πίσω πλευρά του για να δούμε συγκριτικά και τις διαφορές του με τα double-shot PBT.

     

    large_58.jpg

     

    Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η αντικατάσταση των key caps είναι μεν πολύ εύκολη, όπως άλλωστε σε όλα τα κλασικά μηχανικά πληκτρολόγια, θα περιορίσει παρόλα αυτά τις επιλογές μας παρά την ευρεία γκάμα της αγοράς και αυτό εξαιτίας της εκτεταμένης διπλής χρήσης των πλήκτρων, της δυνατότητας δηλαδή της διαφορετικής λειτουργίας πατώντας το γνωστό μας FN.

     

    Εδώ έχω και μια παρατήρηση για τα κατά τα άλλα πολύ καλά double-shot PBT key caps.


    Οι επιπλέον λειτουργία του κάθε πλήκτρου βρίσκεται αποτυπωμένη στο εμπρός κάθετο μέρος του αντίστοιχου key cap και, δυστυχώς, είναι απλά τυπωμένες επάνω στο εξωτερικό επίπεδό του. Συνεπώς δεν φωτίζονται όπως οι βασικές λειτουργίες στο επάνω μέρος, με αποτέλεσμα να είναι σχετικά δυσανάγνωστες ακόμα και με καλό εξωτερικό φωτισμό έως και εντελώς αφανείς σε κάθε άλλη περίπτωση.

     

    Βέβαια αυτό δεν μπορεί να χρεωθεί απαραίτητα ως κακό, δεδομένου ότι μέσω του iCUE μπορούμε να δώσουμε ότι λειτουργία θέλουμε για το FN και όχι μόνο ό,τι είναι τυπωμένο στο κουμπί, παρόλα αυτά θα μου άρεσε να ήταν κάπως πιο ευδιάκριτα τα σύμβολα, μιας και υπάρχουν.

     

    large_38.jpg

     

    large_39.jpg

     

    Κρίμα γιατί κάποιες από αυτές οι επιπλέον λειτουργίες είναι πολύ χρήσιμες, ειδικά σε ένα 65% keyboard που απουσιάζουν σχεδόν τα μισά κουμπιά σε σχέση με ένα full, ενώ κάποιες είναι και αρκετά καινοτόμες, όπως για παράδειγμα η εξομοίωση mouse, με αποτέλεσμα να είναι και αυτές τελικά δυσλειτουργικές, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσει κανείς τις θέσεις τους.

     

    Ευτυχές βοήθημα σε αυτό αποτελεί η έξυπνη κίνηση της Corsair να κλείνει τον φωτισμό των κουμπιών κατά την χρήση του FN αφήνοντας αναμμένα μόνο όσα έχουν και αυτή την λειτουργία.

     

    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε το K65 Pro Mini σε συνθήκες με όχι πολύ μεν αλλά αρκετό φως.

     

    large_28.jpg

     

    Και εδώ εμφανέστερα τα έξτρα σύμβολα.

     

    large_29.jpg

     

    Εδώ έχουμε την χρήση του FN και κατά αντιστοιχία τον φωτισμό μόνο στα πλήκτρα που το υποστηρίζουν, πολύ βολικό αυτό.

     

    large_37.jpg

     

    Παρατηρήστε ότι εκτός από τα default πλήκτρα που έχουν φωτιστεί, είναι φωτισμένα τα «J» και «M».

     

    Όχι δεν πρόκειται για σφάλμα, απλά ήθελα με αυτόν τον τρόπο να σας δείξω ότι μπορούμε να δώσουμε «FN» λειτουργίες σε όποιο πλήκτρο θέλουμε και φυσικά θα πάρει αυτομάτως και την αντίστοιχη λειτουργία φωτισμού κατά την χρήση του «FN».

     

    Για το τέλος άφησα το μαγικό 5% που κάνει το K65 Pro Mini να εντάσσεται στην κατηγορία των 65% και όχι στην σχετικά συνηθέστερη των 60%.
     

    Η επιμήκυνσή του κατά πλάτος με μία μόλις επιπλέον στήλη πλήκτρων προσφέρει τα εξής πολύ βολικά:

    • Φαρδύτερο δεξί Shift, πράγμα πολύ βολικό, προσωπικά με ενοχλεί όπου το συναντώ σε διαστάσεις κλασικού μικρού πλήκτρου.
    • Μεταφορά ελαφρώς δεξιότερα των τεσσάρων βελών, επίσης πολύ βολικό στη χρήση.
    • Προσθήκη ως ανεξάρτητων/αυτόνομων των τριών συνηθέστερα χρησιμοποιούμενων πλήκτρων που συναντάμε στις TKL πλατφόρμες, δηλαδή των Page Up, Page Down και Delete - προσωπικά μου λείπουν πολύ όταν απουσιάζουν.
    • Αρκετά χρηστικό αλλά και όμορφη πινελιά το επιπλέον πλήκτρο επάνω δεξιά με εικονιζόμενο το λογότυπο τις Corsair και φυσικά ελεύθερο στις διαθέσεις του κάθε χρήστη.

     

    Όλα αυτά αλλά και η ενσωμάτωση των F keys στα αριθμητικά με την χρήση του FN προσφέρουν ένα αποτέλεσμα που προσομοιάζει αρκετά την λειτουργικότητα ενός TKL σε πραγματικά mini διαστάσεις, πράγμα στο οποίο συμβάλει πολύ όπως προανέφερα και η αρκετά εκτεταμένη χρήση του FN.

     

     

    Corsair iCUE

     

    Το πολύ γνωστό μας iCUE έχει φτάσει στην έκδοση 5.5, με αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις, αλλά και προσθήκες υποστήριξης των πλέον πρόσφατων προϊόντων του κουρσάρου.

     

    Ξεπερνώντας τα γνωστά και πολυ-ειπωμένα για, ρυθμίσεις φωτισμού στο κάθε πλήκτρο σε hardware και μη, επιλογές poling rate, layout, αποθηκεύσεις προφίλ και άλλα, για τα οποία φυσικά σας παραθέτω εικόνες στο τέλος της ενότητας, θα επικεντρωθώ περισσότερο στην ενδιαφέρουσα λειτουργία διπλής ενέργειας, φυσικά και αυτή σε hardware και μη, για το κάθε κουμπί με τη χρήση του «FN», και όχι μόνο.

     

    Αρχικά επιλέγουμε το μεγάλο κίτρινο κουμπί με το σύμβολο «+» στις καρτέλες «Key Assignments» ή «Hardware Key Assignments» για να προσθέσουμε μια λειτουργία σε πλήκτρο της επιλογής μας και στην συνέχεια τον τύπο ανάθεσης από τις αντίστοιχες επιλογές στο παράθυρο «Assignments Type».

     

    large_46.jpg

     

    Εδώ παρατηρούμε, όσοι φυσικά γνωρίζουμε και παλαιότερες εκδόσεις του iCUE (παλαιότερες του 5.4 που πρωτοεμφανίστηκε αν δεν κάνω λάθος), ότι το γνωστό παράθυρο των επιλογών που εμφανιζόταν δεξιά από το παράθυρο «Assignments Type» έχει μετακινηθεί δεξιότερα για να αφήσει χώρο στο νέο παράθυρο «Key».

     

    Αυτό το νέο παράθυρο έχει τις επιλογές «Key» και «Modifier».

     

    large_55.jpg

     

    Επιλέγοντας τώρα το ένα πλήκτρο του K65 Pro Mini, όποιο φυσικά θέλουμε εκτός βέβαια από το «FN», θα δούμε αυτό να εμφανίζεται στο πεδίο «Key» του νέου παραθύρου. Εδώ μπορούμε να αναθέσαμε σε αυτό το πλήκτρο ό,τι θέλουμε από τις αντίστοιχες κινήσεις.

     

    Στην παρακάτω εικόνα για παράδειγμα έχω αναθέσει στον διακόπτη «Corsair», αυτόν επάνω δεξιά με το καραβάκι, ξέρετε, να γράφει κατά την χρήση του το κείμενο «TheLAB.gr», ξέρετε.

     

    large_56.jpg

     

    Επιλέγοντας στη συνέχεια το «Modifier» box στην εικόνα του K65 Pro Mini φωτίζονται ως ένδειξη επιλογών όχι μόνο το «FN» όπως θα περίμενε κανείς αλλά και τα «Shift», «Ctrl» και «Alt», ένδειξη ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο από αυτά θέλουμε ως «Modifier».

     

    Στις παρακάτω εικόνες για παράδειγμα έχω επιλέξει το «Alt» ως «Modifier» του κουμπιού «Η» για αυτό και εμφανίζεται στο αντίστοιχο τετράγωνο του «Modifier» αλλά και αντίστοιχα γκριζαρισμένο επάνω στην εικόνα του K65 Pro Mini.

     

    large_47.jpg

     

    large_45.jpg

     

    Παρακάτω βλέπουμε τις διάφορες επιλογές για «Lighting Effects» σε hardware και μη καθώς και τα επιλεγμένα κουμπιά στα οποία θέλουμε να εφαρμοστούν επάνω στην εικόνα του K65 Pro Mini.

     

    large_49.jpg

     

    large_50.jpg

     

    large_51.jpg

     

    large_52.jpg

     

    large_53.jpg

     

    Και εδώ, τέλος, οι επιλογές ρυθμίσεων της συσκευής κλπ.

     

    large_54.jpg

     

    Όλα αυτά καλά αλλά δυστυχώς το iCUE παρά τις εξαιρετικές ρυθμίσεις εξακολουθεί να εμφανίζει πολλά bugs σε σημείο ακραίας δυσλειτουργίας για όσο είναι ενεργό.

     

    Για παράδειγμα, όταν δοκίμασα να χρησιμοποιήσω τις mouse moves με το iCUE ενεργό, παρατήρησα ότι κολλάει στην κίνηση, συνεχίζοντάς την παρόλο που ελευθερώνω το αντίστοιχο πλήκτρο.

     

    Για να σταματήσει έπρεπε να πατήσω την αντίθετη κίνηση αλλά τότε σταματούσαν να λειτουργούν και οι δύο, υποθέτω προφανώς ότι μένουν ενεργά και τα δύο για αυτό και δεν υπάρχει κίνηση αλλά ούτε δυνατότητα νέας επιλογής ενός εξ αυτών.

     

    Κλείνοντας τώρα το iCUE και αφού χρησιμοποιήσω 2-3 φορές τις κινήσεις αυτές, όλα επανέρχονται στην ομαλότητα.

     

    Κρίμα διότι οι δυσλειτουργίες με το iCUE τραβάνε αρκετές εκδόσεις τώρα, ελπίζω όχι για πολλές ακόμα.

     

    Και μην νομίζετε ότι αυτή είναι η μόνη του δυσλειτουργία, δυστυχώς.

     

     

    HotKeys

     

    Αρκετά πλούσιες οι on board ρυθμίσεις, τέσσερις σελίδες αφιερώνει το εγχειρίδιο σε αυτές, μέχρι και macro recording έχουμε.

    Βέβαια οι περισσότερες έχουν να κάνουν με το FN αλλά οκ.

     

    large_44.jpg    large_43.jpg

     

    large_41.jpg ω   large_42.jpg

     

     

    Μετρήσεις

     

    Φυσικά “Full Key” NKRO και το 100% Anti-Ghosting για το K65 Pro Mini, παρακάτω και η εικόνα από το AquaKeyTest που χρησιμοποίησα για τον αντίστοιχο έλεγχο.

     

    large_31.jpg

     

    Εδώ αντιστοίχως η μέτρηση ταχύτητας, καλή σίγουρα αλλά όχι και η καλύτερη, θα το απέδιδα μάλλον στο ελατήριο επιστροφής του space παρά σε κάτι άλλο, κακή πάντως δεν τη λες σίγουρα.

     

    large_40.jpg

     

     

    Εμπειρία χρήσης

     

    Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιώ Corsair OPX διακόπτες μιας και τους πρωτοσυνάντησα στο K60 Pro TLK και μου άφησαν πολύ καλή άποψη για την ταχύτητα και την αμεσότητά τους.

     

    Αυτό που τελικά έλειπε από το σύνολο και που βελτίωσε πολύ την αίσθηση πληκτρολόγησης ήταν οι δύο αφρώδεις επιφάνειες απόσβεσης ήχου. Οροσωπικά μου δίνεται η εντύπωση ότι πέραν αυτού έχουν προσδώσει και μια γενικότερα ποιο δεμένη αίσθηση στο σύνολο.

     

    Πάρα πολύ μου άρεσε και η εκτεταμένη χρήση του FN σε όλους τους διακόπτες αλλά και η εξομοίωση mouse, ελπίζω ότι θα γίνει standard στα νεότερα μοντέλα, αν όχι το mouse τουλάχιστον το FN σε όλα τα κουμπιά.

     

    Σαφώς ενδιαφέρουσα και η δυνατότητα επιλογής των Shift ή Ctrl ή Alt αντί του FN, την εκμεταλλεύτηκα αρχικά αλλά τελικά επέστρεψα στο FN αποκλειστικά, πιθανότατα διότι μου αρέσει πολύ που ανάβουν μόνο τα κουμπιά στα οποία είναι ενεργοποιημένο, το βρήκα πολύ βολικό.

     

    Μέχρι τώρα αγαπημένο μου format ήταν το TLK σχεδόν αδιαπραγμάτευτα αλλά το K65 Pro Mini τείνει να μου αλλάξει γνώμη φέρνοντας το 65% άξιο διεκδικητή της κορυφής των προτιμήσεών μου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα αλλά και μόνο το δίλλημα κάτι λέει.

     

    Ομολογώ ότι δεν κάνω πάρα πολύ χρήση των F1 – F12 αλλά τα χρησιμοποιώ αρκετά ώστε να περίμενα να μου μου λείψει η ανεξάρτητη γραμμή επάνω από την οριζόντια αριθμητική, παρόλα αυτά τελικά δεν μου έλειψε καθόλου, με το FN βολεύτηκα μια χαρά. Φυσικά δεν περιμένω το ίδιο και από όλους σας.

     

    Όλα τα υπόλοιπα είναι γενικώς στην θέση τους και το «μάζεμα» των έξτρα κουμπιών των TLK, βελάκια κλπ. ξέρετε, δεν με προβλημάτισε καθόλου στη χρήση. Ειδικά τα βελάκια, Delete, Page Up/Down, που τα χρησιμοποιώ και πολύ.

     

    Με ξένισε για λίγο αρχικά ή χρήση των home, end μέσω του FN και όχι ως ανεξάρτητα, τα χρησιμοποιώ και αυτά πολύ, αλλά τα συνήθισα γρηγορότερα από ότι περίμενα και δεν μου κάνει καμία αίσθηση πλέον.

     

    Το iCUE να φτιάξουμε - από την Corsair ακούτε παρακαλώ; - κρίμα τέτοιο εργαλείο να δίνει τέτοια εικόνα.

     

     

    Επίλογος - Συμπεράσματα

     

    Η πολύ καλή εικόνα που μου είχαν αφήσει οι Corsair OPX διακόπτες στο K60 Pro TLK έχει ενισχυθεί από τις δύο στρώσεις αφρώδους για την απόσβεση του ήχου πληκτρολόγησης δίνοντας έτσι ένα πολύ βελτιωμένο ως αίσθηση σύνολο στο K65 Pro Mini.

     

    Η δυνατότητα διπλής χρήσης όλων των διακοπτών με το FN αλλά και δυνατότητα επιλογής των Shift ή Ctrl ή Alt αντί του FN αρχικά μπορεί να μην φαντάζει κάτι το ιδιαίτερο, ή και το αντίθετο δεν ξέρω, πάντως βολεύει πολύ, ακόμα περισσότερο η εξομοίωση mouse όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.

     

    Επιπροσθέτως τα +5% στις διαστάσεις κάνει πολύ μεγαλύτερη διαφορά όσο ακούγεται σε σχέση με το 60% format.

     

    Ομολογώ ότι το αγαπημένο μου TLK format δεν μου έλειψε καθόλου, αντιθέτως ευχαριστήθηκα ιδιαιτέρως τις compact διαστάσεις του K65 Pro Mini, σε σημείο που έχω αποφασίσει ότι θα μείνει ως βασικό μου πληκτρολόγιο προς το παρόν, κυρίως διότι εκτός από το μικρότερο μέγεθος έχει και την απόσβεση του ήχου πληκτρολόγησης που λείπει από το K60 Pro TLK και που πολύ μου άρεσε ως προσθήκη.

     

    Το γενικότερο συμπέρασμά μου είναι ότι θα ευχαριστήσει ιδιαίτερως όσους προτιμούν κάτι μικρότερο από τα Full keyboards, με σύμμαχο τις καινοτομίες του όπως το FN σε όλα τα κουμπιά αλλά και την άριστη εκμετάλλευση του +5% στο μέγεθός. Θα ικανοποιήσει ακόμα και τους λάτρεις των TLK, είμαι ένας εξ αυτών άλλωστε, αλλά θα δώσει και το κάτι παραπάνω σε όσους προτιμούν κάτι αντίστοιχα μικρό.

     

    Αυτό που για μια ακόμα φορά με απογοήτευσε είναι τα αρκετά bugs του iCUE που με αναγκάζουν να το κλείνω για να λειτουργήσω το K65 Pro Mini όπως πρέπει.

     

     

    large_Up.jpg

     

    • Εξαιρετικοί οπτικοί διακόπτες.
    • Εκτεταμένη χρήση του FN σε όλα τα πλήκτρα αλλά και επιλογή των Shift, Ctrl ή Alt αντί του FN.
    • Δύο αφρώδη στρώματα απόσβεσης του ήχου πληκτρολόγησης.
    • Ποιότητα, υλικά, φινίρισμα.
    • Αλουμινένιο πλατό και γενικότερη αισθητική.
    • Φωτισμός RGB, ανεξάρτητος σε κάθε πλήκτρο και με δυνατότητα αποθήκευσης σε hardware μνήμη.
    • Υποδοχή USB-C σύνδεσης.
    • NKPRO χωρίς ghosting.
    • Έως 8 ΚHz polling rate.
    • Πρόγραμμα παραμετροποιήσεων iCUE.

     

     

    large_Down.jpg

     

    • Πολύ ευαίσθητοι διακόπτες για χρήστες που δεν έχουν ακρίβεια στο πάτημα.
    • Δεν περιλαμβάνεται εργαλείο αφαίρεσης των key caps στο πακέτο.
    • Εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά bugs στο iCUE.

     

     

     

    Με βάση τα παραπάνω, η βαθμολογία του K65 Pro Mini είναι:

     

     
     
     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    large.CorsairLogo.png

    Συντελεστές Review
    Reviewers: alfasif
    Photographers: alfasif
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:9
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 11

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.