Σε παλαιότερα Reviews είχαν ανέβει στον πάγκο των δοκιμών τα FRITZ!Dect 200 και FRITZ!Dect 210, που ανήκουν στην κατηγορία των έξυπνων οικιακών συσκευών. Συγκεκριμένα είναι δύο έξυπνες πρίζες. Μία εσωτερικού και μία εξωτερικού χώρου. Επίσης είχαμε παρουσιάσει το Review το FRITZ!Dect 440 και FRITZ!Dect 400 που είναι δύο διακόπτες όπως και το FRITZ!Dect 500 που είναι μία RGB λάμπα. Στην συνέχεια έγιναν Review για την έξυπνη μαγνητική επαφή FRITZ!Dect 350 όπως και το FRITZ!Dect Repeater που είναι ένας αναμεταδότης για το Dect του FRITZ!Box. Σήμερα θα παρουσιάσουμε το FRITZ!Smart Gateway και θα σας δείξουμε τι υποστηρίζει και τι μπορεί να κάνει για εσάς.
Εδώ θα αναφέρουμε ότι πολλές από τις παραπάνω συσκευές όπως τα FRITZ!Dect 400, 440 κανονικά διατίθονται μόνο στην γερμανική αγορά και το ίδιο ισχύει και για το FRITZ!Smart Gateway. Παρόλα αυτά, αυτό δεν μας εμποδίζει στην απόκτησή τους. Υπάρχουν καταστήματα στην Ελλάδα που ήδη φέρνουν τα παραπάνω προϊόντα όπως βέβαια υπάρχει πάντα και η λύση για αγορά πχ από το Amazon Γερμανίας ή οποιοδήποτε άλλο διαδικτυακό κατάστημα. Ας ελπίσουμε σε μελλοντικό χρόνο να έρθουν και στην ελληνική αντιπροσωπεία και από εκεί στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής αγοράς.
SMART HOME
Στα review μας, προσπαθούμε να απευθυνθούμε σε αναγνώστες κάθε επιπέδου τεχνικών γνώσεων. Οπότε ας ξεκινήσουμε με το πιο βασικό τι είναι το Smart Home και τι είναι τα Smart Devices ή στα ελληνικά "Έξυπνο σπίτι" και αντίστοιχα "Έξυπνες συσκευές".
Ένα έξυπνο σπίτι είναι μια κατοικία που χρησιμοποιεί συσκευές τελευταίας τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση εργασιών και τη βελτίωση της ποιότητας των κατοίκων του. Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να εξοπλιστούν με διάφορα χαρακτηριστικά, όπως κλειδαριές, επαφές πόρτας, παραθύρου, φώτα, έξυπνους θερμοστάτες, οικιακές συσκευές, πρίζες. Επιπλέον, τα έξυπνα σπίτια συχνά περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως ο αυτόματος έλεγχος φωτισμού και θερμοκρασίας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έως και 30%. Οι συσκευές αυτές συνδέονται πχ με τον Router μας ή σε άλλες περιπτώσεις με μία κεντρική συσκευή που εμείς μετά μπορούμε να τις ελέγχουμε τόσο μέσα από το ίδιο μας το σπίτι ή απομακρυσμένα.
Έλεγχος φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Ο σωστός φωτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στο σπίτι σας. Είτε διαβάζετε στον καναπέ το βράδυ, είτε μαγειρεύετε δείπνο για τους φίλους σας είτε απολαμβάνετε το χρόνο σας με την οικογένειά σας – υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους ο διαφορετικός φωτισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αναδείξετε όποιον τόνο χρειάζεστε! (FRITZ!Dect 500)
Έλεγχος συσκευών θέρμανσης και κλιματισμού.
Τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης του σπιτιού μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να αναγνωρίζουν τις ατομικές σας προτιμήσεις. Θα απολαμβάνετε απρόσκοπτη, ξέγνοιαστη άνεση με τις έξυπνες λύσεις που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στον χώρο. (FRITZ!Dect 302, FRITZ!Dect 301).
Έλεγχος εισόδου και εξόδου, έξυπνες επαφές.
Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας, οπότε γιατί να μην έχετε την πιο προηγμένη τεχνολογία αυτοματισμού; Το σύστημα ελέγχου εισόδου θα διασφαλίσει ότι δε θα χάσετε ποτέ ξανά κάποιον επισκέπτη ή καλεσμένο.
Με ένα σύστημα που το χειρίζεστε απλά από ένα smartphone, μπορείτε να δείτε ποιος είναι και να του ανοίξετε, αν το επιθυμείτε, από εκεί, χωρίς καν να χρειαστεί να κουνηθείτε!
Με τις μαγνητικές επαφές μπορείτε να ξέρετε αν αφήσατε ένα παράθυρο ανοιχτό ή αν για κάποιο λόγο άνοιξαν μία πόρτα ή ένα παράθυρο. (FRITZ!Dect 350)
Η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως VDSL2/ADSL2+/4G/5G/FTTH Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON), Repeaters όπως και συσκευές για Radiator Control, Power Outlets, έξυπνες λάμπες. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και το 2021 απασχολούσε 880 υπαλλήλους. Το 2021 πραγματοποίησε τζίρο 570 εκατομμύρια ευρώ. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης. Η AVM είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων στην Ευρώπη για ευρυζωνικές και ψηφιακές συνδέσεις. Το όνομα της AVM είναι πλέον γνωστό σε όλους μετά από τόσα χρόνια και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή. Διαθέτει το ευέλικτο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS που είναι σήμα κατατεθέν της AVM. Το πρώτο μου προϊόν από την AVM ήταν ενα Bluetooth ISDN που για την εποχή του ήταν πολύ "μπροστά". Η AVM με λίγα λόγια, απλά ξεφεύγει από το μέσο όρο των συμβατικών Routers που κατακλύζουν την αγορά. Το 2024 η AVM κλείνει και τα 20 χρόνια στην αγορά.
Η AVM συνεχίζει να αναβαθμίζει τα προϊόντα της, ακόμη και όταν κυκλοφορήσει ένα νεότερο μοντέλο. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν ΣΥΝΗΘΩΣ Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Στην AVM ακόμα και να υπάρξει Version 2 θα αναβαθμιστεί κανονικά και το Version 1. Αυτό διότι το FRITZ!OS 7 είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό που θα προσφέρει στην συσκευή μας όλες τις αναβαθμίσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες. Φανταστείτε το ως Windows που απλά τα εγκαθιστούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.
Αφού έγινε η εισαγωγή ας προχωρήσουμε στο Unboxing.
Unboxing FRITZ!Smart Gateway
Ας ξεκινήσουμε: Καταρχήν λόγω ότι είναι για την γερμανική αγορά, όλα πάνω στην συσκευασία είναι δυστυχώς για τους περισσότερους στην Γερμανική γλώσσα.
Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Smart Gateway και ότι είναι ένα Repeater που θα επεκτείνει το FRITZ!Smart Home που έχουμε. Με κίτρινα γράμματα τονίζουν ότι υποστηρίζει την τεχνολογία Zigbee. Να αναφέρουμε ότι για παράδειγμα το FRITZ!Box 7690 υποστηρίζει Zigbee αλλά αντίστοιχα το 7530 AX δεν υποστηρίζει. Επίσης αυξάνει τον μέγιστο αριθμό των DECT ULE / HAN FUN συσκευών που μπορούν να υποστηριχτούν στο SMART HOME δίκτυο μας.
Στην πίσω πλευρά αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά του όπως ότι είναι μια ιδανική προσθήκη στο FRITZ!Smart Home, ότι η προσθήκη των Zigbee και DECT ULE / HAN FUN συσκευών γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου και ότι είναι εύκολο στην χρήση. Υποστηρίζει το πρωτόκολλο Zigbee 3.0 με κρυπτογράφηση 128-bit AES και η USB θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορτιστής.
Στην πάνω πλευρά υπάρχει το Logo FRITZ!, ενώ στην κάτω αναφέρονται κάποιες σημειώσεις όπως ότι προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες κτλ. Αναγράφονται οι απαιτήσεις που είναι μία πρίζα 230Volt και φυσικά το FRITZ!Box με την έκδοση FRITZ!Os 7.50 και πάνω.
Στην δεξιά πλευρά υπάρχει η εικόνα του FRITZ!Smart Gateway και τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Και στην αριστερή διαβάζουμε λίγα λόγια το FRITZ!App Smart Home που στην ουσία είναι το App που ελέγχουμε όλες τις Smart Home συσκευές που έχουμε.
Τι κρύβεται μέσα στο κουτί
To FRITZ!Smart Gateway έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της. Η συσκευασία είναι από σκληρό χαρτόνι και υπάρχει ταινία ασφαλείας και στις δύο πλευρές ώστε να γνωρίζει ο χρήστης αν έχει παραβιαστεί ή οχι. Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενο, αλλά μόνο στα Γερμανικά. Δεν μας δημιουργεί πρόβλημα διότι οι εικόνες βοηθούν για να κάνουμε την ήδη πολύ εύκολη εγκατάσταση. Για όποιον θέλει μπορεί εύκολα να χρησιμοποιήσει και Google Translate αν και στο FRITZ!App Smart Home υπάρχουν οδηγίες και στα αγγλικά.
Περιλαμβάνεται ακόμα ένα φυλλάδιο σχετικά με την εγγύηση από τον κατασκευαστή όπως και με την απόρριψη των ηλεκτρονικών συσκευών.
Και φυσικά το FRITZ!Smart Gateway σε λευκό χρώμα, με ένα κόκκινο κουμπί και με το πίσω μέρος σε απόχρωση του γκρί, μαζί με έναν CEE 7/4 (Schuko) adapter σε περίπτωση που το συνδέσουμε σε Schuko πρίζα. Η συσκευή καλύπτεται από δύο χρόνια εγγύηση. Μοιάζει εξωτερικά με το FRITZ!Repeater 2400 αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά προϊόντα και για διαφορετικές χρήσεις.
Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε το CEE 7/4 (Schuko) adapter.
Δεν υπάρχει αναλυτικό εγχειρίδιο για την συσκευή σε Cd ή σε έντυπη μορφή, το οποίο δεν θεωρείται αρνητικό, αφού τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές.
Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Smart Gateway
- Gateway για ενσωμάτωση φώτων LED μέσω Zigbee 3.0 και DECT ULE.
- LED για να να βλεπουμε την τρέχουσα κατάσταση του.
- Λειτουργία αυτόματης αναβάθμισης για προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών.
-
Διαστάσεις χωρίς την πρίζα (W x H x D): 75 x 154 x 27mm
-
Βάρος: 150 g
-
Πρότυπο σύνδεσης με το FRITZ!Box: WiFi (2.4GHz), Gigabit Lan
-
USB θύρα για φόρτιση: 500mA
- Μέση κατανάλωση: 3 Watt
Η θύρα Gigabit Ethernet και η USB. Η θύρα Ethernet μπορει να χρησιμοποιηθεί ώστε το FRITZ!Smart Repeater να συνδεθεί με το FRITZ!Box με Ethernet για καλύτερα αποτελέσματα ενώ η USB ως θύρα φόρτισης. Η USB δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για USB εκτυπωτές ή για σκληρούς δίσκους κτλ.
Διακρίνουμε τα διαγνωστικά LED στο μπροστά μέρος, τα οποία μας βοηθούν να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η συσκευή πχ αναβάθμιση, κανονική λειτουργία κτλ όπως και σε περιπτώσεις που αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.
Θύρες αλλιώς γρίλιες εξαερισμού για την παθητική ψύξη του εξοπλισμού. Όση ώρα χρησιμοποιήσαμε τον εξοπλισμό οι θερμοκρασίες διατηρήθηκαν σε πολύ καλά επίπεδα. Σε αυτό βοηθάει και η πολύ μικρή κατανάλωση του.
Τι μας προσφέρει
Επειδή μπορεί να έχουν προκύψει διάφορες απορίες θα δούμε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με το FRITZ!Smart Gateway.
Το πιο βασικό είναι να αναφέρουμε τι είναι, τι μπορεί να κάνει αλλά και τι δεν μπορεί να κάνει. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του είναι η υποστήριξη DECT ULE / HAN FUN και Zigbee. Αυτό σημαίνει ότι στο DECT ULE / HAN FUN μπορούμε να συνδέσουμε συσκευές που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Dect όπως FRITZ!Dect 440,400,500,302,301,350 και γενικά ότι υπάρχει στην παρακάτω ιστοσελίδα. https://en.avm.de/products/smart-home/ ενω στο Zigbee μπορούμε να συνδέσουμε συμβατές συσκευές από τρίτους κατασκευαστές. Στο παρακάτω Link υπάρχει μια λίστα με όλους τους κατασκευαστές και τα προϊόντα που μπορεί να υποστηρίξει, κοινώς τις συμβατές συσκευές https://en.avm.de/service/zigbee/
Επίσης αυξάνει τον αριθμό των μέγιστων Smart Home συσκευών. Το ακόμα πιο σημαντικό δεν είναι ότι υποστηρίζει third πάρτυ κατασκευαστές αλλά ότι τα Routines, Templates, Scenes θα λειτουργούν κανονικά και για τους άλλους κατασκευαστές. Αμέτρητες δυνατότητες.
Ας πάμε τώρα στο παιχνίδι των ερωτήσεων - απαντήσεων:
- Τι ΔΕΝ μπορούμε να συνδέσουμε; Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τα FRITZ!Fon.
- Και αν θελουμε να επεκτείνουμε την εμβέλεια για τα FRITZ!Fon τι κάνουμε; Είτε χρησιμοποιούμε το FRITZ!Dect Repeater 100 που είδαμε σε προηγούμενο Review είτε χρησιμοποιούμε ένα δεύτερο FRITZ!Box χωρίς όμως την υποστήριξη Roaming.
- Ποιες είναι οι διαφορές του FRITZ!Smart Gateway με το FRITZ!Dect Repeater; Το FRITZ!Smart Gateway υποστηρίζει συσκευές DECT ULE / HAN FUN και Zigbee. Δεν υποστηρίζει FRITZ!Fon και η διασύνδεση με το FRITZ!Box είναι με WiFi ή με Gigabit Ethernet. Αντίθετα το FRITZ!Dect Repeater 100 υποστηρίζει FRITZ!Fon, υποστηρίζει DECT ULE / HAN FUN με εξαίρεση το FRITZ!Dect 500 αλλά δεν υποστηρίζει Zigbee. Η διασύνδεση με το FRITZ!Box γίνεται με το πρότυπο DECT.
- Εφόσον το FRITZ!Smart Gateway χρησιμοποιεί WiFi μπορεί να χρησιμοποιεί ως WiFi Repeater; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Το WiFi είναι αποκλειστικά στα 2.4Ghz και για σύνδεση με το FRITZ!Box.
Τι κρύβεται στο εσωτερικό της συσκευής
Δεν θα άντεχα να μην μπω στον πειρασμό να ανοίξω τα πλαστικά του FRITZ!Smart Gateway ώστε να δούμε τι κρύβεται μέσα. Μετά την αφαίρεση των πλαστικών του βλέπουμε τα παρακάτω:
Μπροστινή πλευρά που φαίνεται η Ethernet και η USB.
Πίσω πλευρά που διακρίνονται και τα καλώδια ρεύματος που καταλήγουν στο πλαστικό καπάκι.
Zigbee
Το ZigBee είναι ένα πρωτόκολλο ασύρματης μετάδοσης δεδομένων που χρησιμοποιείται για αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των συσκευών. Περιγράφεται στο πρότυπο IEEE 802.15.4 και λειτουργεί στις ζώνες χωρίς άδεια 868 MHz, 902-928 MHz και 2,4 GHz. Ανήκει στο PAN (Personal Area Network), παρόμοιο με τη γνωστή τεχνολογία Bluetooth. Η αμφίδρομη επικοινωνία σημαίνει ότι κάθε συσκευή μπορεί να λάβει και να στείλει ένα σήμα. Το σύστημα δημιουργήθηκε το 2002 από την ZigBee Alliance, η οποία εξακολουθεί να ασχολείται με την ανάπτυξη και την προώθησή του. Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου προτύπου επικοινωνίας είναι η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η απλή κατασκευή με χαμηλό κόστος. Πράγμα που έχει επιτευχθεί και αποτελεί πλέον γεγονός. Πολλές γνωστές μάρκες τεχνολογίας συνεργάζονται με την ZigBee Alliance, όπως για παράδειγμα οι: Philips, Siemens, Samsung, Amazon, Bosch.
Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Smart Home χωρίς την τεχνολογία ZigBee. Χρησιμοποιείται για τη διαχείριση συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινή χρήση του σπιτιού (έλεγχος φωτισμού, περσίδες, θέρμανση), αλλά και για την αύξηση της ασφάλειας (αισθητήρες, συναγερμοί).
Δεν πρόκειται μόνο για τον τηλεχειρισμό συσκευών, αλλά και για τη δημιουργία σχέσεων που καθορίζονται από τον χρήστη μεταξύ τους. Για παράδειγμα: όταν ο αισθητήρας κίνησης ανιχνεύσει παρουσία μέσα στο σπίτι , το σήμα θα σταλεί περαιτέρω, με αποτέλεσμα τα φώτα να ανάψουν, τα στόρια θα κλείσουν, η θερμοκρασία θα αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση - αφού προγραμματιστούν, οι συσκευές στέλνουν η μία στην άλλη σήματα για να αλληλεπιδράσουν. Ο σύγχρονος αυτοματισμός κτιρίων βασίζεται σε σενάρια (κανόνες, σχέσεις) που δημιουργούνται από τον χρήστη σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες.
Τα κύρια πλεονεκτήματα του Zigbee περιλαμβάνουν αξιοπιστία και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Επειδή το πρωτόκολλο εστιάζεται στη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, η απόσταση μετάδοσης περιορίζεται σε περίπου 10-100 μέτρα, ανάλογα με το περιβάλλον.
Το δίκτυο Zigbee προστατεύεται με συμμετρικό κλειδί κρυπτογράφησης 128 bit, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ασφάλεια.
Κάθε συσκευή Zigbee μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα από άλλες συσκευές Zigbee καθώς χρησιμοποιούν το ίδιο πρότυπο επικοινωνίας. Η τρέχουσα έκδοση του Zigbee είναι 3.0, η οποία είναι συμβατή με παλαιότερες εκδόσεις.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση του FRITZ!Smart Gateway είναι μία εύκολη υπόθεση. Όπως αναφέραμε υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης. Ο ένας είναι με καλώδιο Ethernet με το FRITZ!Box και ο δεύτερος με WiFi αντίστοιχα. Ας δούμε και τις δύο περιπτώσεις.
Με WiFi
- Συνδέουμε το FRITZ!Smart Repater σε μία πρίζα ρεύματος. Αν η πρίζα ρεύματος είναι Schuko χρησιμοποιούμε τον Adapter που δινει η συσκευασία για πιο σταθερή σύνδεση. Το Connect LED αναβοσβήνει.
- Πατάμε μία φορά το κόκκινο κουμπί Connect πάνω στο FRITZ!Smart Repeater και το Connect Led αναβοσβήνει γρήγορα.
- Πατάμε το Connect/Wps κουμπί πάνω στο FRITZ!Box.
- Η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Τόσο απλά τόσο εύκολα.
Με Ethernet
- Συνδέουμε το FRITZ!Smart Repater σε μία πρίζα ρεύματος. Αν η πρίζα ρεύματος είναι Schuko χρησιμοποιούμε τον Adapter που δινει η συσκευασία για πιο σταθερή σύνδεση. Το Connect LED αναβοσβήνει.
- Συνδέουμε το καλώδιο Ethernet στο FRITZ!Smart Gateway και μετά στο FRITZ!Box.
- Πατάμε μία φορά το κόκκινο κουμπί Connect πάνω στο FRITZ!Smart Repeater και το Connect Led αναβοσβήνει γρήγορα.
- Πατάμε το Connect/Wps κουμπί πάνω στο FRITZ!Box.
- Η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Τόσο απλά τόσο εύκολα.
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το FRITZ!Smart Gateway θα εμφανιστεί μέσα στο FRITZ!Box στο HOME NETWORK και στην υποκαρτέλα MESH. Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα το FRITZ!Smart Gateway έχει συνδεθεί ασύρματα στα 2.4GHz και σε ταχύτητα 286Mbit/s με το FRITZ!Box 7690 και του έχει δοθεί αυτόματα η IP 192.168.188.25. Από κάτω ακριβώς υπάρχει ένα κουμπί Perform Update. Αυτό έχει εμφανιστεί διότι αυτόματα έψαξε για πιο νέο Firmware. Πατήσαμε το Perform Update και μετά από δύο, τρία λεπτά το Update είχε ολοκληρωθεί. Το Update μπορεί να γίνει τόσο μέσα από το FRITZ!Box όσο και μέσα από το FRITZ!Smart Gateway. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες, το FRITZ!Smart Home είναι στο FRITZ!Box. Δεν χρειάζεται Servers, Cloud για να δουλέψει. Αυτό δίνει ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας ότι δηλαδή όλες οι συσκευές ελέγχονται από το FRITZ!Box.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε το FRITZ!Smart Gateway:
Χωρίς Schuko Adapter
Με Schuko Adapter
FRITZ!App Smart Home
Το FRITZ!App Smart Home είναι το App για να ελέγχουμε το δίκτυο μας με τις έξυπνες συσκευές. Είτε έχουμε το FRITZ!Smart Gateway είτε όχι δεν υπάρχει κάποια διαφορά στο πως θα χρησιμοποιήσουμε το App. Μπορούμε να κατεβάσουμε από το Google Store/App Store με σκοπό την εγκατάσταση, ρύθμιση των FRITZ!Dect συσκευών στο δίκτυο μας.
Μέσα από τo App μπορούμε να δούμε όλα τα Routines, Scenes, Templates που έχουμε καταχωρήσει στο FRITZ!Box και να τα χειριστούμε. Μέσα από το App υπάρχει και Link για το κάθε προϊόν που έχουμε εγκαταστήσει, το οποίο μας οδηγεί στο αντίστοιχο manual, στο Site της AVM.
Μια εικόνα με εγκατεστημένο το FRITZ!Dect 350.
Παραμετροποίηση
Το FRITZ!Smart Gateway έχει ένα Web Interface όπως βέπουμε παρακάτω:
Πρακτικά μέσα από το Interface λίγες επιλογές μας ενδιαφέρουν. Η μία είναι να ορίσουμε στο FRITZ!Smart Gateway την IP που θέλουμε αν για κάποιο λόγο δεν επιθυμούμε να πάρει από τον DHCP του FRITZ!Box και η δεύτερη είναι να φτιάξουμε Scenes, Templates, Routines. Είτε τα δημιουργήσουμε στο FRITZ!Box είτε στο FRITZ!Smart Gateway είναι τα ίδια. Σε όποιο Web Interface και να συνδεθούμε θα δούμε τα ίδια.
FAQ
Στο Site της AVM υπάρχει το Knowledge Base όπου μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλαααααά ερωτήματα.
https://en.avm.de/service/fritzbox/knowledge-base/?product=FRITZ-Box-7590&category=195&query=
Στο παρακάτω Link υπάρχει το FAQ για το FRITZ!Smart Gateway σχετικά με το Zigbee ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Είναι πολύ χρήσιμο FAQ διότι μπορούμε να καταλάβουμε το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει.
https://en.avm.de/service/zigbee/zigbee-faq/
Όλα τα Smart Home προϊόντα υπάρχουν στο παρακάτω Link:
https://en.avm.de/products/smart-home/ και στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να τα δούμε όλα μαζεμένα για σύγκριση, ώστε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους.
Πολλοί θα αναρωτηθούν μέχρι πόσες συσκευές μπορούν να συνδεθούν στο FRITZ!Smart Gateway. Θα έλεγα ότι δεν είναι λίγες. Για την ακρίβεια είναι πολλές. Και μπορούν να γίνουν ακόμα πιο πολλές με παραπάνω FRITZ!Smart Gateways. Σας παραθέτουμε από το Site της AVM.
τα παρακάτω
Number and type of smart home devices that can be registered with the FRITZ!Smart Gateway
With your FRITZ!Box as a smart home hub, you can configure, control, and evaluate up to 100 smart home devices in the home network. A total of up to 50 of the following devices can be directly registered with the FRITZ!Smart Gateway:
Note:Additional smart home devices can be integrated into the home network via the FRITZ!Box or an additional FRITZ!Smart Gateway.
- max. 50 FRITZ!DECT radiator controls
- max. 50 FRITZ!DECT smart switches and door/window contacts
- max. 20 FRITZ!DECT smart plugs and LED lights
- max. 30 devices from other manufacturers that support the DECT ULE/HAN FUN standard
- max. 40 devices from other manufacturers that support the Zigbee standard and are compatible with FRITZ!Smart Gateway
FRITZ!Lab
To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο Site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους
Δοκιμές
Οι δοκιμές που έγιναν δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο αφού όλη η διαδικασία είναι straight forward. Κάναμε εγκατάσταση το FRITZ!Smart Gateway ως προς το FRITZ!Box και το μετακινήσαμε σε ένα άλλο δωμάτιο. Στην εμβέλεια του κάναμε εγκατάσταση επιτυχώς το FRITZ!Dect 350. Όλα έγιναν πανεύκολα και χωρίς κόπο. Από το FRITZ!App Smart Home είδαμε κανονικά το FRITZ!Dect 350 σαν να ήταν συνδεδεμένο στο FRITZ!Box. Πως γίνεται τώρα η καταχώρηση Smart Home συσκευών από άλλον κατασκευαστή με το πρότυπο Zigbee.
Η συγκεκριμένη διαδικασία εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Ορισμένες έξυπνες συσκευές καταχωρούνται εισάγοντας τον σειριακό αριθμό της συσκευής, για παράδειγμα φώτα LED Philips Hue. Άλλες απαιτούν την εισαγωγή ενός συγκεκριμένου κωδικού εγκατάστασης και της διεύθυνσης MAC, για παράδειγμα οι έξυπνες οικιακές συσκευές της Bosch. Μπορούμε να βρούμε τον σειριακό αριθμό, τον κωδικό εγκατάστασης και τη διεύθυνση MAC στο εγχειρίδιο ή στην ίδια τη συσκευή. Η διεύθυνση MAC μερικές φορές ονομάζεται επίσης "EUI64" ή "EUI-64" (64-bit Extended Unique Identifier). Κάνουμε κλικ στο Smart Home στο Web Interface του FRITZ!Smart Gateway. Μετά κάνουμε κλικ στο Devices and Groups και στο Register Device και ακολουθούμε τις οδηγίες του οδηγού. Μόλις εγγραφεί επιτυχώς η έξυπνη οικιακή συσκευή, εμφανίζεται στο Devices and Groups και μπορεί να διαμορφωθεί εκεί. Η συσκευή έχει πλέον ρυθμιστεί και μπορούμε να την εντάξουμε στα Scenes, Routines, Templates και να την ελέγχουμε από οπουδήποτε μέσω του Διαδικτύου.
Συμπεράσματα
Κάπου εδώ το Review οδεύει προς το τέλος του. Όλοι περιμένουν τα συμπεράσματα μας σχετικά με τα FRITZ!Smart Repeater, αν και πιστεύω ότι όποιος διάβασε το Review έχει βγάλει ήδη τα δικά του συμπεράσματα. Η χρήση του FRITZ!Smart Repeater αποσκοπεί στο να μας δώσει υποστήριξη Zigbee εφόσον δεν έχουμε FRITZ!Box που να το υποστηρίζει. Αλλά ακόμα και αν έχουμε είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν θέλουμε να επεκτείνουμε την κάλυψη DECT σε μεγάλους χώρους, διασφαλίζοντας ισχυρό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές του σπιτιού ή του γραφείου που το FRITZ!Box μόνο του θα αδυνατούσε να καλύψει. Είτε έχουμε ένα σπίτι και χρειαζόμαστε ένα FRITZ!Smart Gateway είτε έχουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ σπίτι και θέλουμε παραπάνω από ένα, όλα είναι εφικτά.
Αυτό επίσης που μου άρεσε όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα της AVM είναι ότι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου στην παραμετροποίηση. Αν και στην αρχή βλέπαμε Scenes, Templates κτλ και μοιάζει σαν puzzle, στην πράξη όλα ήταν πολύ εύκολα. Λίγο πειραματισμό θέλει και όλα γίνονται. Οι επεξηγήσεις κάτω από κάθε επιλογή βοηθάνε πάρα πολύ. Ακόμα μια τέλεια δουλειά από την AVM. Καλώς ή κακώς τα Ελληνικά δεν υπάρχουν ως επιλογή ακόμα. Τουλάχιστον υπάρχουν τα αγγλικά.
Δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ! σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Χάρη στην ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών και την αξιοπιστία το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό οπότε και το κόστος δικαιολογείται. Η τιμή του στην Ελλάδα είναι στα 95 ευρώ ενώ στο amazon.de είναι στα 88 ευρώ. Ελπίζω να σας άρεσε το Review.
Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.
- Εύκολη εγκατάσταση
- USB θύρα
- Μεγάλος αριθμός υποστηριζόμενων συσκευών και κατασκευαστών.
- 500mA USB
- Μη υποστήριξη Matter ακόμα.
Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής
- 7
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now