Jump to content



  • FRITZ!DECT REPEATER 100. Dect σε όλο το σπίτι.


    Σήμερα στο Review που θα κάνουμε θα ανέβει στον πάγκο των δοκιμών άλλο ένα Smart Home προϊόν της AVM που είναι το FRITZ!Dect Repeater 100. Αυτή τη φορά όμως δεν θα μιλήσουμε για κάποια έξυπνη λάμπα ή διακόπτη αλλά για ένα Repeater που αναμεταδίδει το Dect του FRITZ!Box. Βέβαια, εκτός από Repeater μπορεί να μας προσφέρει και κάτι ακόμα που θα το δούμε παρακάτω. Προσφέρει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως μικρή έκπληξη από την AVM. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού ή του γραφείου σας και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ενδέχεται να χρειάζεται να αυξήσετε την εμβέλεια του FRITZ!Box με έναν αναμεταδότη. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει για τα ασύρματα δίκτυα, όπου συσκευές όπως smartphones ή φορητοί υπολογιστές επωφελούνται από τη χρήση ενός FRITZ!Repeater. Όμως η εμβέλεια μπορεί επίσης να αυξηθεί και για τα ασύρματα τηλέφωνα, καθώς και για τις συσκευές Smart Home. Με δεδομένο ότι αυτές λειτουργούν αξιοποιώντας το ασφαλές ασύρματο πρότυπο “DECT”, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έναν αναμεταδότη DECT προκειμένου να αυξήσουμε την εμβέλεια.

     

    FRITZ!Dect Repeater

     

    Πριν αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Dect Repeater 100 ας ξεκινήσουμε με μια μικρή εισαγωγή, μια που το Review

    απευθύνεται σε αναγνώστες κάθε επιπέδου τεχνικών γνώσεων. Repeater γενικότερα είναι μια συσκευή που μπορεί να αναμεταδώσει πχ το WiFi, το Dect κτλ. Ποιος ο λόγος που χρειαζόμαστε να γίνει αναμετάδοση. Στην περίπτωση του WiFi τοποθετούμε ένα Repeater με σκοπό να αναμεταδώσουμε το WiFi του Router, ώστε να καλύψουμε μεγαλύτερο χώρο,  για παράδειγμα μέσα σε ένα σπίτι, ώστε να έχουμε Internet παντού. Το σήμα δυστυχώς εξασθενεί όσο απομακρύνεται από την πηγή και καθώς συναντά περισσότερα εμπόδια. Ειδικά μέσα στο σπίτι, εξαιτίας των τοίχων, των πατωμάτων και άλλων εμποδίων, πολλές φορές η χρήση ενός Repeater είναι επιτακτική. Το συγκεκριμένο Repeater δεν είναι όμως WiFi Repeater. Όπως έχουμε δει στα review των διαφόρων FRITZ!Box, η AVM χρησιμοποιεί την τεχνολογία Dect για την χρήση των FRITZ!Fon όπως και το Smart Home συσκευών. Η εμβέλεια του Dect είναι συγκεκριμένη και όταν ο χώρος που έχουμε να καλύψουμε είναι μεγάλος τότε είναι που έρχεται το FRITZ!Dect Repeater 100 να μας λύσει τα χέρια και να δώσει λύση.

     

    Περισσότερη ελευθερία κίνησης, πρακτικότητα και ασφάλεια.

    Το FRITZ!DECT Repeater 100 παρέχει την ιδανική λύση στη διεξαγωγή τηλεφωνικών κλήσεων από σταθερό δίκτυο, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του σπιτιού σας. Η συμπαγής και διακριτική συσκευή λειτουργεί με κρυπτογράφηση, ακριβώς όπως το FRITZ!Box, παρέχοντας έτσι πλήρη ασφάλεια και προστασία στις τηλεφωνικές κλήσεις ή τη μετάδοση των δεδομένων των μετρήσεων, που αποστέλλονται για παράδειγμα από την έξυπνη πρίζα FRITZ!DECT 200. Η εμβέλεια είναι εντυπωσιακή: Με το FRITZ!DECT Repeater 100 έχετε πάντοτε και παντού δυνατό σήμα στο σπίτι ή το γραφείο σας.

     

    Το αξιόπιστο ασύρματο πρότυπο

    Το DECT αντιστοιχεί σε εδραιωμένη τεχνολογία ασύρματων επικοινωνιών, ειδικά βελτιστοποιημένη για τηλεφωνικές κλήσεις. Χάρη στο προηγμένο λογισμικό, το FRITZ!DECT Repeater 100 εξασφαλίζει πάντα ότι οι συσκευές DECT έχουν αδιάλειπτη και αξιόπιστη σύνδεση με το FRITZ!Box.

     

    Εύκολο στην εγκατάσταση

    Όπως συμβαίνει και με τα άλλα προϊόντα FRITZ!, μπορείτε να συνδέσετε τον αναμεταδότη FRITZ!DECT στο FRITZ!Box, πατώντας απλά ένα πλήκτρο. Μόλις η συσκευή τοποθετηθεί στην πρίζα, ξεκινάει αμέσως η αναζήτηση του σταθμού βάσης – απλά πατήστε το πλήκτρο Connect στο FRITZ!Box και το FRITZ!DECT Repeater 100 θα συνδεθεί. Παρεμπιπτόντως: Αν ένα FRITZ!Fon είναι συνδεδεμένο στον αναμεταδότη, μπορείτε να το διαπιστώσετε από τον εμφανιζόμενο αριθμό “2” στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης.

     

    Να υπενθυμίσουμε ότι η AVM για όποιον δεν γνωρίζει διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως VDSL2/ADSL2+/4G/5G/FTTH Routers, Powerlines, WiFi Sticks, DECT Phones(FON)Repeaters όπως και συσκευές για Radiator ControlPower Outlets, έξυπνες λάμπες. Ιδρύθηκε το 1986, έχει έδρα το Βερολίνο και το 2021 απασχολούσε 880 υπαλλήλους. Το 2021 πραγματοποίησε τζίρο 570 εκατομμύρια ευρώ. Τo τμήμα υποστήριξης όπως και το τμήμα κατασκευής  βρίσκεται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας συνοδεύονται από 5 χρόνια εγγύησης. Η AVM είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές προϊόντων στην Ευρώπη για ευρυζωνικές και ψηφιακές συνδέσεις. To όνομα AVM όλοι το γνωρίζουν πλέον μετά από τόσα χρόνια και  δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία, την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή. Διαθέτει το ευέλικτο λειτουργικό σύστημα FRITZ!OS που είναι σήμα κατατεθέν της AVM.  Η AVM με λίγα λόγια, απλά ξεφεύγει από το μέσο όρο των συμβατικών Routers που κατακλύζουν την αγορά και το 2024 κλείνει και τα 20 χρόνια στην αγορά.

     

    https://en.avm.de/about-avm/press/press-releases/2024/03/20-years-of-fritzbox-the-heart-of-the-digital-home-is-celebrating-its-birthday

     

    large.large.large.fritzbox_20_years-750x410.jpg.c97ab4b74ae6e5e6dfbbc7a08fa3813c.jpg.2d5963289133bc4db3fc708f83c6eec3.jpg

     

     

    H AVM ακόμα και όταν βγάλει ένα νεότερο προϊόν συνεχίζει να αναβαθμίζει και τα παλιότερα μοντέλα. Έτσι ξέρουμε ότι τα χρήματα που θα διαθέσουμε για την αγορά του εξοπλισμού δεν θα πάνε χαμένα λόγω ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα βγει νεότερο μοντέλο. Επίσης κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι αντίθετα με άλλες εταιρείες δεν υπάρχουν ΣΥΝΗΘΩΣ Version 1 , Version 2, Version 3. Το τονίζουμε αυτό διότι πολλές εταιρείες βγάζουν το ίδιο προϊόν σε νέο Version με αποτέλεσμα να σταματάει η υποστήριξη μετά από λίγο καιρό στο παλιό Version. Και επειδή το Hardware είναι διαφορετικό έχουν και άλλα Firmware. Στην AVM ακόμα και να υπάρξει Version 2 θα αναβαθμιστεί κανονικά και το Version 1. Αυτό διότι το FRITZ!OS 7 είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό που θα προσφέρει στην συσκευή μας όλες τις αναβαθμίσεις που θα πάρουν και οι υπόλοιπες. Φανταστείτε το ως Windows που απλά τα εγκαθιστούμε σε οποιονδήποτε υπολογιστή θέλουμε. Τέλος, υπάρχει δωρεάν υποστήριξη από την AVM μέσω E-mail.

     

    large.large.large.products.jpg.002530776bfac6d893c6f0f468362631.jpg.807431d604d98e4b8b01fda377b2e673.jpg

     

    Αφού έγινε η εισαγωγή ας προχωρήσουμε σιγά σιγά στο Unboxing

     

    Unboxing FRITZ!Dect Repeater 100

     

    large.fritzdect_repeater_100_left_de_640x600.png

     

    To FRITZ!Dect Repeater 100 έρχεται σε μία όμορφη συσκευασία, με το μπλε χρώμα να κυριαρχεί όπως μας έχει συνηθίσει η AVM σε όλα τα προϊόντα της.  Η συσκευασία είναι από σκληρό χαρτόνι. Όπως όλα τα προϊόντα της AVM έρχεται με αυτοκόλλητο ασφαλείας ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής αν έχει ανοιχτεί για κάποιο λόγο η συσκευασία ή οχι.

     

    Στην μπροστά πλευρά βλέπουμε το FRITZ!Dect Repeater 100 και ότι ένα ασφαλές Dect Repeater που θα προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια.

     

    large.20241005_224205.jpg

     

    Στην πίσω πλευρά  αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά του σε αρκετές γλώσσες, όπως οτι μας προσφέρει πολλαπλές κλήσεις, υποστηρίζει GAP και έχει ενσωματωμένη πρίζα Schuko. Όπως έχουμε μάθει μετά από τόσα Review δεν αναφέρεται κάτι στα ελληνικά στην συσκευασία. αλλά στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά κτλ.

     

    large.20241005_224348.jpg

     

    Στην πάνω πλευρά υπάρχει η εικόνα από το FRITZ!Dect Repeater και από ένα FRITZ!Box και αναφέρονται επίσης κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά.  Στην κάτω πλευρά υπάρχει πάλι η φωτογραφία του προϊόντος και το Logo FRITZ!. Στην αριστερή πλευρά βλέπουμε κάποιες γενικές πληροφορίες όπως το Default Pin για την εγκατάσταση του Dect ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχουν οι οδηγίες εγκατάστασης όπως και τα περιεχόμενα της συσκευασίας.

     

    Συνεργάζεται με όλα τα FRITZ!Box της AVM που υποστηρίζουν DECT.

     

    Τι κρύβεται μέσα στο κουτί

     

    Ανοίγοντας την συσκευασία βρίσκουμε το εγχειρίδιο χρήσης, που αναγράφονται τα βήματα της εγκατάστασης με εικόνες και κείμενο σε διάφορες γλώσσες. Και εδώ απουσιάζουν τα ελληνικά αλλά δεν μας δημιουργεί πρόβλημα διότι οι εικόνες βοηθούν για να κάνουμε την ήδη πολύ εύκολη εγκατάσταση.

     

    large.20241005_224450.jpg

     

    Και φυσικά το FRITZ!Dect Repeeater 100 σε λευκό χρώμα με λίγες κόκκινες πινελιές. Διακρίνουμε την Schuko πρίζα και τα δύο LED στην μπροστινή πλευρά

     

    large.20241005_224512.jpg

     

    ενώ στην πίσω αναγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά πχ Max Load 10A.

     

    large.20241005_224530.jpg

     

    Τα εγχειρίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπλέον μέσα στo Web Interface του FRITZ!Box υπάρχουν οδηγίες/επεξηγήσεις για όλες τις επιλογές. 

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά FRITZ!Dect Repeater 100

     

    • Επεκτείνει το εύρος λήψης και μετάδοσης για ασύρματα τηλέφωνα και υπηρεσίες DECT.
    • Κρυπτογράφηση στις κλήσεις.
    • Υποστήριξη HD Telephony.
    • LED για να να βλεπουμε την τρέχουσα κατάσταση του. Βοηθάνε και σε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.
    • Λειτουργία αυτόματης αναβάθμισης για προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών.
    • Δυνατότητα έως και τριών κλήσεων ταυτόχρονα.
    • Υποστηρίζει αυτόματη παράδοση (Handover) των τηλεφωνικών κλήσεων DECT, έτσι ώστε μια κλήση σε εξέλιξη να μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ του σταθμού βάσης(FRITZ!BOX) και του FRITZ!Dect Repeater 100 ανά πάσα στιγμή.
    • Ενσωματωμένος αισθητήρας θερμοκρασίας (Η έκπληξη). Καταγραφή της θερμοκρασίας σε διάστημα 24 ωρών.
    • Η εμβέλεια μπορεί να επεκταθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση με πρόσθετα FRITZ!Dect Repeaters.
    • Συμβατό με σταθμούς βάσης DECT με το πρότυπο GAP (βασικές λειτουργίες) και με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Repeater.
    • Επεκτείνει το εύρος για συσκευές Smart Home που υποστηρίζουν DECT ULE (FRITZ!OS 6.50 ή μεταγενέστερη έκδοση, HAN-FUN δεν υποστηρίζεται)
    • Ενσωματωμένη πρίζα.
    • Γρήγορη και εύκολη ρύθμιση
    • Πλήκτρο DECT: Καταχώριση/απεγγραφή του FRITZ!Dect με το Dect Station του FRITZ!Box.
    • Πλήκτρο Status: Ενεργοποιήστε/απενεργοποιήστε τα LED στο FRITZ!Dect Repeater 100
    • Αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού λειτουργίας μέσω του FRITZ!Box
    • Schuko πρίζα μέχρι 2.300Watt.
    • Εμβέλεια: 40 μέτρα σε εσωτερικό χώρο και 300 μέτρα σε εξωτερικό χώρο.
    • Μέγιστη κατανάλωση: 1,5 Watt
    • Κατανάλωση σε αναμονή: 0,9 Watt
    • Διαστάσεις (χωρίς την πρίζα): 93mm x 59mm x 41 mm

    • Βάρος: 135g

    • Θερμοκρασία λειτουργίας: 0-40 Celsius.

    • Σχετική υγρασία: 10-90% (μη συμπύκνωση).

    • Repeater για RSS Feeds και Internet Radio.

    • Πληροφορίες για την κατάσταση λειτουργίας στην καρτέλα DECT του FRITZ!Box.

     

    large.FRITZ_no_text_fixed.png

     

    Τι κρύβεται στο εσωτερικό της συσκευής

     

    Δεν θα άντεχα να μην μπω στον πειρασμό να ανοίξω τα πλαστικά, ώστε να δω τι κρύβεται μέσα. Μετά την αφαίρεση των πλαστικών του, βλέπουμε το παρακάτω στην πίσω πλευρά

     

    large.20241005_225100.jpg

     

    ενώ στην μπροστά πλευρά

     

    large.20241005_225054.jpg

     

    Εγκατάσταση

     

    Η εγκατάσταση του FRITZ!Dect Repeater 100 είναι υπόθεση δευτερολέπτων.

    Για την εγκατάσταση υπάρχουν τρείς τρόποι. Ο ένας είναι μέσα από το FRITZ!Box και στο tab SMART HOME -> Devices and Groups -> Register Device ο δεύτερος με την χρήση του κουμπιού Fon/DECT πάνω στο FRITZ!Box και ο τρίτος από το FRITZ!App Smart Home. Και στις τρεις περιπτώσεις η διαδικασία είναι το ίδιο εύκολο. Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα είναι φυσικά το ίδιο. Το manual υπάρχει και στο site της AVM στην διεύθυνση https://assets.avm.de/files/docs/fritzdect/fritzdect-repeater-100/fritzdect-repeater-100_qig_en_GB.pdf

     

    Χρήση Fon/Dect πλήκτρου

     

    Τοποθετούμε το FRITZ!Dect Repeater 100 σε μία πρίζα ρεύματος και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αναβοσβήνει το DECT LED. Μέσα σε δύο λεπτά πατάμε το πλήκτρο Fon/DECT πάνω στο FRITZ!Box και η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί. Τόσο στο FRITZ!Box όσο και στο FRITZ!Dect Repeater μόλις γίνει το Pairing θα σταματήσουν να αναβοσβήνουν τα αντίστοιχα LED. Όπως βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα στα Devices υπάρχει το FRITZ!DECT Repeater 100 #1. Αν επιθυμούμε μπορούμε να κάνουμε rename την συσκευή και να την ονομάσουμε για παράδειγμα "Dect Repeater 1st Flοor".

     

    large.Devices.png

     

     

    Χρήση FRITZ!Box

     

    Τοποθετούμε το FRITZ!Dect Repeater 100 σε μία πρίζα ρεύματος και μετά από μερικά δευτερόλεπτα αναβοσβήνει το DECT LED. Μέσα σε δύο λεπτά μεταβαίνουμε στο Web Interface του FRITZ!Box στο tab SMART HOME -> Devices and Groups -> Register Device. Πατάμε το Next περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και η εγκατάσταση έχει ολοκληρωθεί.

     

     

    large.Registration.png

     

    Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα γίνει αυτόματα έλεγχος για νεότερο Firmware για την συσκευή μας. Σε περίπτωση που υπάρχει θα μας εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα μέσα στο FRITZ!Box. Διαλέγουμε Perform Update for all για να γίνουν Update όλες οι συσκευές αυτόματα που έχουν νεότερο Firmware. Εναλλακτικά αν θέλουμε να γίνει Firmware Update μόνο σε μια συγκεκριμένη τότε διαλέγουμε την επιλογή Perform Update δίπλα στην συσκευή που επιθυμούμε.

     

    large.Update.png

     

     

    Χρήση FRITZ!App Smart Home

     

    Θα αναφέρουμε πιο αναλυτικά την χρήση του App παρακάτω. Όσο αφορα την εγκατάσταση μέσα από το App πατάμε το πλήκτρο + που βρίσκεται πάνω δεξιά

     

    large.1.jpg

     

    μετά διαλέγουμε την συσκευή που έχουμε. Στην δική μας περίπτωση το FRITZ!Dect 100

     

    large.2.jpg

     

    Μας εμφανίζεται το πλήκτρο Start registration το οποίο το πατάμε εφόσον έχουμε συνδέσει το Repeater στην πρίζα ρεύματος.

     

    large.3.jpg

     

    Γίνεται η εγκατάσταση επιτυχώς

     

    large.4.jpg

     

    και μένει να δώσουμε ένα όνομα πχ DECT LIVING ROOM

     

    large.5.jpg

     

    FRITZ!App Smart Home

     

    Το FRITZ!App Smart Home είναι ένα App από την AVM που μπορούμε να κατεβάσουμε από το Google Store/App Store με σκοπό την εγκατάσταση, ρύθμιση των FRITZ!Dect συσκευών στο δίκτυο μας.

     

    Μέσα από τo App μπορούμε να δούμε όλα τα Routines, Scenes, Templates που έχουμε καταχωρήσει στο FRITZ!Box και να τα χειριστούμε. Περισσότερα για τα Routines, Scenes, Templates όπως και τα Groups θα δούμε παρακάτω στην ενότητα "Παραμετροποίηση". Μέσα από το App υπάρχει και Link για το κάθε προϊόν που έχουμε εγκαταστήσει, το οποίο μας οδηγεί στο αντίστοιχο manual, στο Site της AVM.

     

    Παρακάτω έχουμε για εσάς μερικές φωτογραφίες από το Interface του FRITZ!App Smart Home: Εδώ βλέπουμε τις Smart Home συσκευές που έχουμε στο δίκτυο μας. (FRITZ!DECT 100). Το όνομα που δώσαμε είναι Dect1. Από κάτω μας αναφέρει την θερμοκρασία που μετράει ο ενσωματωμένος αισθητήρας που υπάρχει.

     

    large.6.jpg

     

    Κάνοντας κλικ εμφανίζονται όλες οι παρακάτω επιλογές.

     

    large.APPINFO.jpg

     

    Μπορεί να γίνει μετονομασία της συσκευής, να κατεβάσουμε το Manual με τις οδηγίες από το site της AVM ή να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις που σημαίνει ότι θα μας μεταφέρει στο Web Interface του FRITZ!Box. Βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του FRITZ!Dect 100 όπως την τρέχουσα θερμοκρασία και την θερμοκρασία τις τελευταίες 24 ώρες. Επιπρόσθετα αν ειναι συνδεδεμένη η συσκευή ή αν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

     

    Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τα Templates, Scenes, Routines που έχουμε δημιουργησει. Από κάτω είναι όλες οι διαθέσιμες συσκευές με το όνομα τους.

     

    large.Routinesetc.jpg

     

     

     

    Παραμετροποίηση

     

    Εφόσον έχουμε εγκαταστήσει το FRITZ!Dect 100 και έχει αναγνωριστεί από το FRITZ!Box, σειρά η διαμόρφωση του όσο αφορά τον αισθητήρα θερμοκρασίας. Η κύρια χρήση του είναι ως Dect Repeater αλλά εφόσον δίνει και άλλα χαρακτηριστικά θα τα αναλύσουμε και αυτά. Τα σενάρια παραμετροποίησης είναι κυριολεκτικά ατέλειωτα. Εννοείται βέβαια ότι μπορούμε να έχουμε πολλά FRITZ!Dect 100 στο σπίτι μας που εκτός από Dect Repeaters θα λειτουργούν και ως αισθητήρες θερμοκρασίας.

     

    Ας τα δούμε ένα ένα. Όλη η παραμετροποίηση μπορεί να γίνει μέσα από το FRITZ!Box και από το Tab -> Smart Home.

    Στο FRITZ!Dect 100 έχουμε έξι καταστάσεις/ενέργειες που μπορούν να οριστούν. Όλες αφορούν την θερμοκρασία. πχ να γίνει μια ενέργεια όταν η θερμοκρασία φτάσει το χ όριο ή όταν το περάσει κτλ. Στo trigger point μπορούμε είτε να ορίσουμε να γίνει μόνο μια ενέργεια είτε να τρέξει κάποιο Template and Scene. Περισσότερα για αυτά στην συνέχεια του Review.

    Αυτό που αναφέραμε είναι η πιο απλή παραμετροποίηση.

     

    Ας δούμε τώρα τί είναι τα Scenes, Templates, Routines, Groups.

     

    Templates

    Ας δούμε για αρχή τα Templates και ας φτιάξουμε ένα για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι. Οπότε φτιάξαμε ένα Template που το ονομάσαμε Temperature Limit στο οποίο ορίζουμε ότι θέλουμε να σταλεί notification στο FRITZ!App Smart Home. Το πότε θα σταλεί θα οριστεί στο Routine. Τα notifications στο FRITZ!App Smart Home είναι διαφορετικά από το Push Service (email).

     

    Scenes

    Ένα Scene αποτελείται από ένα ή περισσότερα Templates αλλά μπορούμε να έχουμε και πολλαπλά Scenes. Φτιάξαμε ένα Scene που το ονομάσαμε Temperature Read το οποίο έχει ως Template το Temperature Limit. Θα μπορούσαν να έχει πολλαπλά Templates.

     

    Routines

    Ένα Routine είναι μια διαδικασία που θα τρέξει με βάση τα κριτήρια που έχουμε ορίσει. πχ όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 27 βαθμούς Celsius να τρέξει το Scene Temperature Read το οποίο έχει το Template Temperature Limit. Κοινώς θα μας έρθει ένα Notification στο App. Θα μπορούσε να γίνει και χωρίς το Scene αφού έχουμε μόνο ένα Template.

     

    Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε τα πάντα (templates, scenes, routines) εκτός αν τα φιλτράρουμε από τα τρία κουμπιά (Display Everything, Devices and Groups, Automation)

     

    large.Automation.png

     

    Οι συνδυασμοί είναι απλά άπειροι όπως καταλαβαίνει κανείς. Μπορεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε συσκευή αρκεί να είναι συμβατή με το FRITZ!Box που υποστηρίζει DECT αλλά και Zigbee, HAN-FUN στα πιο νέα μοντέλα FRITZ!Box όπως και στο FRITZ!Smart Gateway. Φανταστείτε ότι μπορεί να έχετε πολλαπλές λάμπες, παραπάνω διακόπτες κτλ.

    Και οι συνδυασμοί δεν είναι μόνο με τα Smart Home προϊόντα. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε στο παραπάνω παράδειγμα να γίνουν ενέργειες στο WiFi, στον αυτόματο τηλεφωνητή και σε χίλια δύο πράγματα. Υπάρχουν δηλαδή επιλογές και για χρονικά κριτήρια για τις ενέργειες που θα γίνονται. Επίσης πολλές εντολές μπορούν να δοθούν και από το FRITZ!Fon όπως στο παρακάτω Video, που από το FRITZ!Fon μπορούνε να ανοιγοκλείσουμε το FRITZ!Dect 200. Επίσης τα Notifications μπορούν να έρθουν και στο FRITZ!Fon πέρα από το FRITZ!App Smart Home και το email.

     

     

    Groups

    Group είναι μια ομάδα συσκευών. Έχουμε για παράδειγμα πέντε FRITZ!Dect 350, δύο FRITZ!Dect 440, ένα FRITZ!Dect 500 και δύο FRITZ!Dect 100. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε Groups που το κάθε Group θα έχει άλλες συσκευές και θα έχουν διαφορετικά Templates, Scenes, Routines από τα υπόλοιπα.

     

    FAQ

     

    large.large_faq.png.8c348dbf5e7f71d7d0ac06182eea3b45.png

     

    Στο Site της AVM υπάρχει το Knowledge Base όπου μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλαααααά ερωτήματα.

    https://en.avm.de/service/fritzbox/knowledge-base/?product=FRITZ-Box-7590&category=195&query=

     

    1. Αν η εγκατάσταση δεν πραγματοποιηθεί τι κάνω; Αν η εγκατάσταση δεν πραγματοποιηθεί τότε μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω βήματα:

    • Βγάζουμε από το ρεύμα το FRITZ!Dect 100 και ξαναπροσπαθούμε την διαδικασία από την αρχή.
    • Δοκιμάζουμε κάποιον από τους άλλους δύο τρόπους.
    • Σιγουρευόμαστε ότι δεν έχει γίνει ήδη εγκατάσταση και ότι δεν υπάρχει ήδη ως συσκευή στο Devices and Groups.

     

    2. Υπάρχουν κάπου όλα τα Smart Home προϊόντα της AVM όπως και τα χαρακτηριστικά τους; -> Όλα τα Smart Home προϊόντα υπάρχουν στο παρακάτω Link:

    https://en.avm.de/products/smart-home/ και στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να τα δούμε όλα μαζεμένα για σύγκριση, ώστε να δούμε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους.

     

    large.comparison.png

     

    3. Μπορώ να συνδέσω στην Schuko πρίζα οποιαδήποτε συσκευή επιθυμώ; -> Μπορούν να συνδεθούν μέχρι 2300 Watt στο σύνολο.

     

    4. Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός Smart Home συσκευών που μπορώ να έχω; -> The following DECT devices can be registered with the FRITZ!Box at the same time:

    • six cordless telephones / DECT headsets / DECT door intercom systems (total)
    • six FRITZ!DECT Repeater 100
    • twelve radiator controls, for example FRITZ!DECT 301
    • ten smart plugs, for example FRITZ!DECT 200
    • ten LED lights FRITZ!DECT 500
    • ten FRITZ!DECT smart switches, for example FRITZ!DECT 440
    • ten smart home devices from other manufacturers, for example roller shutter motors

     

    Note:If you registered a maximum of three cordless phones or DECT door intercom systems and a maximum of three FRITZ!DECT repeaters with the FRITZ!Box, you can register up to 30 smart home devices from other manufacturers.

     

    5. Πόσα χρόνια εγγύηση έχουν τα FRITZ!Dect προϊόντα -> 2 χρόνια εγγύηση.

     

    6. Πόσα FRITZ!Dect Repeater μπορώ να έχω; -> Μπορούν να υπάρχουν στο δίκτυο μέχρι έξι FRITZ!Dect Repeater.

     

    7. Αν χρησιμοποιώ το FRITZ!Fon και μετακινούμε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; -> Όχι, ανάμεσα στο FRITZ!Box και στα FRITZ!Dect Repeater υπάρχει Roaming. Δηλαδή η κλήση θα μεταφερθεί αυτόματα στο FRITZ!Dect Repeater που έχει καλύτερο σήμα χωρίς να γίνει διακοπή στην κλήση.

     

    8. Το FRITZ!Dect 100 διαβάζει διαφορετικά την θερμοκρασία. Γιατί γίνεται και πως μπορώ να το διορθώσω; ->  Αν για κάποιο λόγο θέλουμε να γίνει βαθμονόμηση στον αισθητήρα θερμοκρασίας τότε μέσα από το FRITZ!Box SMART HOME -> Devices and Groups -> Κλικ στο μολύβι δίπλα στο FRITZ!Dect 100, υπάρχει επιλογή να αλλάξουμε την θερμοκρασία ή όπως λέμε στα αγγλικά το Offset.

     

    9. Πόσες ταυτόχρονες κλήσεις υποστηρίζει το κάθε FRITZ!Dect 100. -> Μέχρι τρεις ταυτόχρονες κλήσεις. Πέντε κλήσεις αν έχουμε και FRITZ!Box.

     

    large.temperaturedevation.png

     

    FRITZ!Lab

     

    To FRITZ! Lab είναι μια υποσελίδα στο Site της AVM που απευθύνεται στους χρήστες που θέλουν να δοκιμάσουν πρώτοι τα νέα Firmware που βγαίνουν για τα προϊόντα που έχουν στη κατοχή τους.

     

    large_LAB.png

     

     

    Σενάρια χρήσης

     

    Η αρχική χρήση του FRITZ!Dect Repeater είναι να τοποθετηθεί σε σημεία που δεν φτάνει το σήμα του Dect από το FRITZ!Box ώστε να έχουμε υποστήριξη για όλες τις συσκευές Smart Home όπως βέβαια και για τα FRITZ!Fon. Η επιπλέον χρήση του είναι να μπορούμε να έχουμε έλεγχο της θερμοκρασίας στο κάθε σημείο που έχει τοποθετηθεί ένα FRITZ!Dect 100 όπως και να τρέξουμε κάποιες ενέργειες με βάση την θερμοκρασία.

    Αν πχ η θερμοκρασία κατέβει κάτω από 20 βαθμούς Celsius να δοθεί εντολή να ανοίξει το FRITZ!Dect 301/302 ώστε να ζεσταθεί ο χώρος και ταυτόχρονα να μας έρθει ειδοποίηση στο FRITZ!App Smart Home.

     

    Δοκιμές

     

    Στην παρακάτω φωτογραφία που είναι από το Web Interface του FRITZ!Box βλέπουμε ένα FRITZ!Fon που έχει γίνει Register όπως και ένα FRITZ!Dect. Στην πρώτη φωτογραφία βρισκόμαστε κοντά στο FRITZ!Box οπότε και το FRITZ!Fon έχει συνδεθεί με το Dect Station του FRITZ!Box και στο FRITZ!Dect δεν είναι συνδεδεμένο τίποτα.

     

    large.WithoutFRITZ!Dect.png

     

    Αντίθετα στην δεύτερη φωτογραφία είμαστε κοντά στο FRITZ!Dect οπότε και το FRITZ!Fon συνδέθηκε εκεί.

     

    large.WithFRITZ!Dect.png

     

    Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική κλήση με το FRITZ!Fon να έχει συνδεθεί στο Dect Station του FRITZ!Box και περπατήσαμε προς το δωμάτιο που ήταν το FRITZ!Dect Repeater. Πράγματι η κλήση μεταφέρθηκε χωρίς πρόβλημα και χωρίς διακοπή. Να αναφέρουμε επίσης ότι η εμβέλεια του Dect είναι μεγαλύτερη από ότι του WiFi με αποτέλεσμα αν έχετε να καλύψετε ένα μεγάλο σπίτι, θα χρειαστείτε λιγότερα Dect Repeaters από ότι WiFi Repeaters.

     

    Έγιναν επίσης δοκιμή τα Scenes, Routines, Templates και ορίσαμε να μας έρθει ειδοποίηση στο FRITZ!App Smart Home όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω απο 22 βαθμούς. Μας ήρθε το Notification άμεσα είτε είμασταν μέσα στο σπίτι είτε εκτός.

     

    Αυτό που αξίζει να τονίσουμε σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό είναι ότι δεν είναι μόνο Dect Repeater για τα FRITZ!Fon. Όταν το εγκαταστήσουμε εκεί που θέλουμε μπορούμε σε αυτό να συνδέσουμε και άλλες συσκευές που συνεργάζονται με το Dect. Δηλαδή τους έξυπνους διακόπτες FRITZ!Dect 400 και 440 κτλ. Δηλαδή μπορούμε να επεκτείνουμε το Smart Home μας σε μεγαλύτερο χώρο.

     

    Συμπεράσματα


    Κάπου εδώ το Review οδεύει προς το τέλος του. Όλοι περιμένουν τα συμπεράσματα μας σχετικά με τα FRITZ!Dect 100, αν και πιστεύω ότι όποιος διάβασε το Review έχει βγάλει ήδη τα δικά του συμπεράσματα. Η χρήση του FRITZ!Dect 100 είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν θέλουμε να επεκτείνουμε την κάλυψη DECT σε μεγάλους χώρους, διασφαλίζοντας ισχυρό σήμα σε απομακρυσμένες περιοχές του σπιτιού ή του γραφείου. Είτε έχουμε ένα μεγάλο σπίτι και ένα FRITZ!Fon είτε έχουμε μια εταιρεία με πέντε FRITZ!Fon θα λειτουργήσει απρόσκοπτα. Ο αισθητήρας θερμοκρασίας αν και είναι κάτι επιπλέον και όχι τόσο μεγάλης σημασίας ,δεν παύει να είναι χρήσιμος και ευπρόσδεκτος.

     

    Αυτό επίσης που μου άρεσε όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα της AVM είναι ότι δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου στην παραμετροποίηση. Αν και στην αρχή βλέπαμε  Scenes, Templates κτλ και μοιάζει σαν puzzle, στην πράξη όλα ήταν πολύ εύκολα. Λίγο πειραματισμό θέλει και όλα γίνονται. Οι επεξηγήσεις κάτω από κάθε επιλογή βοηθάνε πάρα πολύ. Ακόμα μια τέλεια δουλειά από την AVM. Καλώς ή κακώς τα Ελληνικά δεν υπάρχουν ως επιλογή ακόμα. Τουλάχιστον υπάρχουν τα αγγλικά.

    Δοκιμάζοντας και αυτό το προϊόν της AVM μόνο θετικά λόγια μπορώ να πω, τόσο από την ποιότητα κατασκευής όσο και από τις δυνατότητες που προσφέρει. Είναι μια αγορά που αξίζει και που θα αφήσει ευχαριστημένο το χρήστη. Πολλοί ενδεχομένως να πουν ότι τα FRITZ! σε μερικές περιπτώσεις είναι πιο ακριβά από άλλες λύσεις. Χάρη στην ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών και την αξιοπιστία το ανεβάζει αρκετά πάνω από τον ανταγωνισμό οπότε και το κόστος δικαιολογείται. Η τιμή του στην Ελλάδα είναι στα 88 ευρώ ενώ στο amazon.de είναι στα 77 ευρώ. Ελπίζω να σας άρεσε το Review.

     

    Η τελική απόφαση είναι δική σας. Εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε τις απορίες σας.

     

    large_Plus.png

     

    • Εύκολη εγκατάσταση.
    • Πληθώρα επιλογών.
    • Άριστη ποιότητα κατασκευής.

     

    large.Minus.png

     

    • Δεν συνεργάζεται με το FRITZ!Dect 500.
    • Δεν υποστηρίζει Zigbee.

     

     
     
     

     

    Ευχαριστούμε την AVM για την παραχώρηση του δείγματος δοκιμής.

     

    large_avm.png

    Συντελεστές Review
    Reviewers: poulinos
    Photographers: poulinos
    Editing: Thelab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9.50
    Επιδόσεις:9.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:9
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardYes
    Design AwardYes
    Value for MoneyNo

    • Like 4

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.