Εισαγωγή
Κουμπί, or not κουμπί; Ή μήπως οθόνη;
Δε θα ήταν καταπληκτικό αν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου ήταν μικρές οθόνες, που με έξυπνο τρόπο θα μπορούσαν να αλλάζουν την εικόνα που δείχνουν ανάλογα με το πού βρισκόμαστε και τι κάνουμε; Και ναι, υπάρχουν αρκετές τέτοιες υλοποιήσεις, ακόμα και για ολόκληρα πληκτρολόγια, αλλά η τιμή τους είναι απαγορευτική για το μέσο χρήστη. Εξ' άλλου, δε χρειαζόμαστε πραγματικά τόσο πολλά πλήκτρα με οθόνη.
Η Elgato Gaming, την οποία έχει πλέον αγοράσει η Corsair, κυκλοφόρησε πέρυσι το Elgato Stream Deck, το οποίο προσέφερε 15 τέτοια πλήκτρα, ενώ τώρα συμπληρώνει τη σειρά με το μικρό αδελφάκι, το Elgato Stream Deck Mini.
To Elgato Stream Deck Mini διαθέτει 6 πλήκτρα - οθόνες και συνεπώς καταλαμβάνει αρκετά μικρότερο χώρο, ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομικό από τον μεγάλο του αδελφό. Με τον τρόπο που λειτουργεί όμως, χάρη στη δημιουργία φακέλων και υποφακέλων καθώς και προφίλ, αυτά τα 6 πλήκτρα μπορούν να δώσουν απεριόριστες προγραμματισμένες εντολές.
Φωτογράφιση
Το Elgato Stream Deck Mini έρχεται σε μια πρωτότυπη, τριγωνική συσκευασία.
Η παρουσίαση μετά την αφαίρεση του εξωτερικού, είναι καλοσχεδιασμένη.
Εντός της συσκευασίας, βρίσκουμε μόνο τη συσκευή και τα γνωστά φυλλάδια που κανένας δε διαβάζει. Εξ άλλου, δε χρειαζόμαστε και κάτι άλλο.
Το Elgato Stream Deck Mini είναι κατασκευασμένο από ποιοτικό πλαστικό με σατινέ υφή, η οποία δεν αναδεικνύει τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Το σχήμα της συσκευής, όπως και της συσκευασίας, είναι τριγωνικό, με αποτέλεσμα όταν η συσκευή τοποθετηθεί πάνω στο γραφείο, τα πλήκτρα να βρίσκονται κάθετα με τα μάτια του χρήστη, όταν αυτός τα στρέφει προς τη συσκευή.
Στο εμπρός μέρος, κάτω από το λογότυπο της εταιρίας και το όνομα της συσκευής (μείον το Mini), βρίσκουμε σε 2 σειρές τα 6 πλήκτρα - οθόνες.
Στο πίσω μέρος διακρίνεται το λογότυπο της εταιρείας και το καλώδιο διασύνδεσης. Απλό, λιτό και καλόγουστο.
Στο κάτω μέρος, εκτός από τις συνηθισμένες πληροφορίες και πιστοποιήσεις, βλέπουμε ότι σχεδόν όλη η επιφάνεια καλύπτεται από ελαστικό, το οποίο διασφαλίζει τη σταθερότητα της συσκευής, όταν πιέζουμε κάποιο πλήκτρο.
Προσοχή, το ελαστικό καλύπτεται από μια ζελατίνη, την οποία αν δεν αφαιρέσετε (Όπως έκανε ο υπόφ... - δε λέμε ποιος, υπολήψεις δε θίγουμε), το Elgato Stream Deck Mini θα γλιστράει και θα μετακινείται εκνευριστικά κάθε φορά που θα πιέζετε ένα πλήκτρο. Μετά την αφαίρεση της ζελατίνης, το ελαστικό κρατάει τη συσκευή στη θέση της άριστα. Πάντως μια ένδειξη Please remove film before use, δε θα έβλαπτε κανέναν.
Το καλώδιο διασύνδεσης είναι ένα απλό καλώδιο USB. Θα προτιμούσα να δω ένα sleeved καλώδιο σε ένα τέτοιου είδους περιφερειακό.
Software - Stream Deck
Το λογισμικό με το οποίο προγραμματίζουμε το Elgato Stream Deck Mini, ονομάζεται Stream Deck.
Ξεκινάμε με το βασικό (Default) προφίλ και βλέπουμε στην οθόνη τα 6 πλήκτρα του Elgato Stream Deck Mini. Δεξιά βλέπουμε μια σειρά από δημοφιλή προγράμματα, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με το streaming και το gaming.
Υπάρχουν όμως και 2 κατηγορίες ακόμα, η κατηγορία Stream Deck και η κατηγορία System που περιέχουν πιο γενικές εντολές, τις οποίες και χρησιμοποίησα παρακάτω για να φτιάξω 2 προφίλ για τις ανάγκες αυτού του review.
Κάθε καινούριο προφίλ έχει προγραμματισμένο το τελευταίο πλήκτρο ως καλωσόρισμα. Πιέζοντάς το, πηγαίνουμε κατευθείαν στην ιστοσελίδα του προϊόντος. Φυσικά, μπορούμε να το αφαιρέσουμε και να το αντικαταστήσουμε με ό,τι θέλουμε εμείς.
Κάθε πλήκτρο, μπορεί να γίνει φάκελος που μέσα θα μπορεί να περιέχει προγραμματισμένα πλήκτρα εντολών ή άλλους φακέλους. Καθώς τα επίπεδα φακέλων δεν έχουν περιορισμό, το σύνολο των προγραμματισμένων εντολών, είναι απεριόριστο.
Ας δούμε τώρα το σύνολο των εντολών που μπορούμε να αναθέσουμε στα πλήκτρα. Στις παρακάτω εικόνες θα ανοίξουμε μία μία όλες τις κατηγορίες του πίνακα στα δεξιά. Η αντιστοίχηση μιας εντολής σε κάποιο πλήκτρο του Elgato Stream Deck Mini γίνεται απλά με drag & drop και στη συνέχεια εμφανίζονται στο κάτω μέρος του παραθύρου του προγράμματος οι επιλογές παραμετροποίησης.
Το γρανάζι που βρίσκεται δεξιά του ονόματος του προφίλ (αρκετά προς τα δεξιά) ανοίγει το μενού των προτιμήσεων. Αυτό έχει 3 ταμπέλες.
Στην πρώτη, τη γενική (General), μπορούμε να κάνουμε update στο πρόγραμμα και το firmware της συσκευής, να αλλάξουμε το όνομα της συσκευής (αν έχουμε πολλές, αυτό βοηθάει), να ορίσουμε μετά από πόσο χρόνο μη χρήσης θα μπαίνει σε sleep mode και να ορίσουμε τη φωτεινότητα.
Στην ταμπέλα των λογαριασμών (Accounts) μπορούμε να δώσουμε τα στοιχεία μας σε διάφορους λογαριασμούς που απαιτούνται για κάποιες από τις λειτουργίες της συσκευής.
Τέλος, στον ταμπέλα των προφίλ (Profiles) μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα προφίλ, ένα βασικό (Default) και όσα θέλουμε για συγκεκριμένα προγράμματα. Όποτε είναι στο προσκήνιο το κάθε πρόγραμμα που ορίζουμε, η συσκευή περνάει αυτόματα στο σχετικό προφίλ, ενώ όταν κανένα από τα προκαθορισμένα από εμάς προγράμματα δεν είναι στο προσκήνιο, η συσκευή περνάει αυτόματα στο βασικό της προφίλ.
Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία που χρίζει ιδιαίτερης μνείας, είναι το Multi Action, που βρίσκεται κάτω από την κατηγορία Stream Deck. Με αυτό, μπορούμε να ορίσουμε μια σειρά από λειτουργίες, όποιες θέλουμε εμείς από τη λίστα δεξιά, οι οποίες θα εκτελεστούν όλες σειριακά με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου. Ουσιαστικά φτιάχνουμε κάτι σαν macro, με πολύ απλό τρόπο.
Όπως είναι ολοφάνερο από την μεγάλη πλειοψηφία των υποστηριζόμενων εφαρμογών, από το όνομα και από το γενικότερο marketing της συσκευής, το Elgato Stream Deck Mini απευθύνεται κυρίως σε online content creators και ειδικά σε live streamers. Η εξαιρετική ευελιξία του λογισμικού του επιτρέπει να προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες και τις επιθυμίες του κάθε χρήστη.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα σενάρια χρήσης είναι ατελείωτα και σαφώς εκτός των στόχων αυτού του review. Έτσι, για να δείξουμε τις δυνατότητες του Elgato Stream Deck Mini με ένα τρόπο φιλικότερο προς όλους, ακόμη και αυτούς που δεν ασχολούνται με online content creation και live streaming, θα χρησιμοποιήσουμε στα παραδείγματά μας τις εντολές που περιέχονται στις κατηγορίες Stream Deck και System, που είναι πιο γενικές και ευκολότερα κατανοητές στο μέσο χρήστη.
Να λοιπόν το βασικό (Default) προφίλ που εύκολα δημιούργησα. Οι εικόνες του κάθε πλήκτρου μπορούν να αλλαχτούν από τις προκαθορισμένες και να αντικατασταθούν είτε από εικόνες που έχετε εσείς στο δίσκο σας, είτε από εικόνες που μπορείτε να δημιουργήσετε μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.
Εδώ, τα "Multimedia" και "Web" είναι φάκελοι, με εικονίδια που επέλεξα εγώ από το δίσκο μου. Το Outlook είναι μια συντόμευση που ανοίγει το γνωστό πρόγραμμα του Microsoft Office και το εικονίδιο μπήκε αυτόματα καθώς το Stream Deck το "τράβηξε" από το εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος. Το M6 Encore είναι μια συντόμευση ιστοσελίδας που ανοίγει αυτόματα το μενού του καταπληκτικού Musical Fidelity M6 Encore που βρίσκεται στο δίκτυό μου και του οποίου το Review μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το Calculator ανοίγει το Calculator των Windows και επέλεξα να μην έχει ετικέτα, κάτι που μπορεί να γίνει για κάθε λειτουργία που αντιστοιχίζουμε σε κάποιο πλήκτρο - οθόνη. Το τελευταίο πλήκτρο τρέχει μια εντολή που ενεργοποιεί τον τερματισμό των Windows (shutdown.exe /s /t 0).
Ας ανοίξουμε λοιπόν τον πρώτο φάκελο, τον επονομαζόμενο "Multimedia". Βλέπουμε ότι το πρώτο πλήκτρο είναι υποχρεωτικά πλήκτρο επιστροφής στο ανώτερο επίπεδο στη δομή των φακέλων. Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς αλλιώς θα ήταν αδύνατη η πλοήγηση μεταξύ φακέλων.
Μένουν λοιπόν 5 πλήκτρα για να τα ορίσουμε κι αυτά ως υποφακέλους ή ως εντολές. Εδώ έχουμε βάλει απλές εντολές ελέγχου των πολυμέσων, ενώ δεν έχουμε ορίσει ετικέτες (τίτλους), καθώς τα σύμβολα είναι γνωστά και αυτονόητα.
Οι ετικέτες, όπου επιλέγουμε να τις χρησιμοποιήσουμε, μπορεί να είναι και στα Ελληνικά, καθώς και να εμφανίζονται στο κάτω, πάνω η κεντρικό τμήμα της οθόνης του πλήκτρου. Επίσης μπορεί να περιέχουν πάνω από μία γραμμή.
Ο δεύτερος φάκελος, το Web, περιέχει συνδέσμους για κάποιες ιστοσελίδες.
Κάπως έτσι, με αυτόν τον απλό τρόπο φτιάχνουμε φακέλους, υποφακέλους και εντολές, με από drag & drop και εύκολη παραμετροποίηση.
Στο άλλο προφίλ που είδαμε παραπάνω ότι έφτιαξα, δεν έχω βάλει φακέλους. Έχω απλά συντομεύσεις για εντολές του Photoshop. Χρησιμοποίησα ως φόντο σε κάθε πλήκτρο το εικονίδιο του Photoshop και επάνω έβαλα την ετικέτα που περιγράφει την κάθε εντολή.
Η στοίχιση της ετικέτας έχει επιλεγεί να είναι στο κέντρο.
Η Χρήση
Η χρήση του Elgato Stream Deck Mini, αφού παραμετροποιηθεί μέσω του λογισμικού του, είναι εξαιρετικά απλή και ευχάριστη. Πατάς το πλήκτρο, κάνει αυτό που του έχεις πει να κάνει.
Με τη σύνδεση του Elgato Stream Deck Mini στον υπολογιστή και αν δε βρει ανοιχτό το λογισμικό του, βλέπουμε στα πλήκτρα - οθόνες το λογότυπο της Elgato, σαν σε Video Wall.
Με την εγκατάσταση και την εκτέλεση του λογισμικού, δημιουργείται αυτόματα το βασικό προφίλ, του οποίου η αρχική ρύθμιση έχει όπως είδαμε μόνο το πλήκτρο που μας οδηγεί στη σελίδα της εταιρίας.
Ας φορτώσουμε τώρα τα δικά μας προφίλ. Ό,τι βλέπουμε στη συσκευή, εμφανίζεται ταυτόχρονα και στο λογισμικό. Ότι αλλάζουμε στο λογισμικό, αλλάζει αυτόματα και στη συσκευή, σε πραγματικό χρόνο.
Τα προφίλ αλλάζουν αυτόματα, όπως τα έχουμε ορίσει. Εδώ βλέπετε πώς φορτώνει αυτόματα το προφίλ του Photoshop που είδαμε παραπάνω, όταν κάνω κλικ στο παράθυρο του Photoshop και το φέρνω στο προσκήνιο και πώς φορτώνεται αμέσως το βασικό (Default) προφίλ όταν κλικάρω εκτός του παραθύρου.
Τα πλήκτρα του Elgato Stream Deck Mini κάνουν ένα ικανοποιητικό χαμηλό ήχο όταν τα πιέζεις, σαν επιβεβαίωση ότι τα πίεσες, που μου άρεσε. Είναι όμως δυνατόν, αν πιέσει κάποιος ένα πλήκτρο απαλά και όχι έως το τέρμα, να μην αναγνωριστεί η κίνηση. Γι αυτό λοιπόν, τα πλήκτρα του Elgato Stream Deck Mini πρέπει να πιέζονται αποφασιστικά.
Απολογισμός
Το Elgato Stream Deck Mini είναι μια συσκευή που με εντυπωσίασε από το γεγονός ότι κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται, χωρίς προβλήματα, χωρίς "αλλά", απλά και φυσικά.
Το λογισμικό είναι εύκολο και λειτουργικό, δεν εντόπισα ούτε bugs ούτε κάτι που θα άλλαζα.
Παρά το γεγονός ότι η συσκευή προορίζεται για χρήση από online content creators και live streamers, οι δυνατότητές της είναι σχεδόν απεριόριστες και μπορεί να προσαρμοστεί άνετα και για γενική χρήση, όπως είδαμε στα παραδείγματα παραπάνω.
Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική με καλά υλικά και σωστή συναρμογή.
Τα πλήκτρα πατιούνται κάνοντας έναν ευδιάκριτο, ικανοποιητικό ήχο που δεν ενοχλεί και αποτελεί εξαιρετικό feedback και το γεγονός ότι το πάτημα καταγράφεται στον τερματισμό του πλήκτρου και όχι αν αυτό πατηθεί πολύ απαλά και για όχι όλη τη διαδρομή του δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς αυτή είναι περίπου ενάμισι χιλιοστό.
Το μόνο που θα μπορούσε κανείς να βελτιώσει είναι η ανάλυση των οθονών του, οι οποίες όπως είδατε στις κοντινές φωτογραφίες, δεν είναι υπερυψηλή, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, το Elgato Stream Deck Mini δεν προορίζεται για να πατάτε τα πλήκτρα με τη μύτη. Στη φυσιολογική απόσταση χρήσης, τα pixels είναι αόρατα, τα χρώματα ζωηρά και το contrast άριστο. Επίσης θα ήθελα το καλώδιο USB να ήταν sleeved, κάτι λογικό για το είδος και την τιμή της συσκευής.
Ποια τιμή; Το Elgato Stream Deck Mini δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά μαγαζιά. Στο γερμανικό Amazon και στο κατάστημα της ιστοσελίδας της Corsair, η τιμή του είναι στα 99,95 ευρώ, την οποία βρίσκω λογική για τη λειτουργικότητα που προσθέτει στις συσκευές εισαγωγής ενός υπολογιστή.
Για σύγκριση, το Elgato Stream Deck με τα 15 πλήκτρα, κοστίζει 149,95 ευρώ, οπότε το κόστος ανά πλήκτρο είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αν κάποιος χρειάζεται πολλές εντολές μαζί σε μία σελίδα, αυτό αποτελεί ένα ατού. Κατά τα άλλα, και οι 2 συσκευές, χάρη στα προφίλ και τους φακέλους, δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό των εντολών που μπορείτε να προγραμματίσετε σε αυτές. Και το Elgato Stream Deck Mini έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου footprint.
Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Elgato Stream Deck Mini:
Πλεονεκτήματα
+ Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
+ Εξαιρετική λειτουργικότητα
+ Εξαιρετικό και πολύ απλό στη χρήση λογισμικό
+ Προγραμματισμός απεριόριστων λειτουργιών με προφίλ και φακέλους
+ Καθαρές οθόνες με ζωηρά χρώματα και πολύ καλό contrast
+ Λαστιχένια επιφάνεια στη βάση που σταθεροποιεί άψογα τη συσκευή
Μειονεκτήματα
- Θα προτιμούσαμε το καλώδιο να ήταν sleeved
Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Elgato Stream Deck Mini είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Πολύμερος Αχανιώτης 6/8/2018
Έγινε επεξεργασία από pol77
- 10
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now