Εισαγωγή
Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από όταν σας παρουσιάσαμε για πρώτη φορά τα Corsair VOID RGB Wireless μέσα από τις σελίδες των δοκιμών. Στο διάστημα αυτό, πέρα από τη σωρεία νέων headsets που κυκλοφόρησε η Corsair, είχαμε και την εκθρόνιση των VOID από τη θέση της ναυαρχίδας με την κυκλοφορία των Virtuoso που σας παρουσιάσαμε πριν λίγο καιρό.
Παρ' όλα αυτά, η σειρά VOID ανανεώθηκε στα σημεία, η τιμολογιακή πολιτική της κατασκευάστριας προσαρμόστηκε προς τα κάτω και έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε την ασύρματη εκδοχή των VOID Elite που επιπλέον διαθέτει και φωτισμό RGB ώστε να ταιριάξει με όλα τα υπόλοιπα RGB περιφερειακά και όχι μόνο της Corsair.
Όπως λοιπόν το συνηθίζουμε, ξεκινάμε με το επίσημο βίντεο από το κανάλι της Corsair στο YouTube και προχωράμε στη σημερινή παρουσίαση.
Συσκευασία - Παρελκόμενα
H συσκευασία των Corsair VOID RGB Elite Wireless διαφοροποιείται χρωματικά από τα ακουστικά της σειράς HS που σας παρουσιάσαμε πρόσφατα με το μαύρο χρώμα να έχει κυριαρχεί και το κίτρινο να περιορίζεται σε μικρές λεπτομέρειες. Όπως βλέπουμε, η συμβατότητα περιορίζεται σε χρήση με PC και PS4, μιας και η συγκεκριμένη έκδοση των VOID συνδέεται μόνο με τη βοήθεια του USB dongle.
Στην πίσω πλευρά της συσκευασίας υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του headset σε 8 γλώσσες, με την ελληνική να μη συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Στην επόμενη ενότητα θα σας τα παρουσιάσουμε αναλυτικά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να κάνετε zoom για να τα διαβάσετε.
Ανοίγοντας τη συσκευασία, εκτός από το headset και τα συνηθισμένα manual βρίσκουμε ένα ποιοτικό μεν, micro USB δε, καλώδιο για τη φόρτιση , το USB dongle για την ασύρματη σύνδεσή τους με τον υπολογιστή σας και ένα αντιανέμιο από αφρώδες υλικό, όμοιο με αυτό που είχαμε δει και στα HS60 Pro. Δυστυχώς βλέπουμε για μια ακόμα φορά πως η Corsair κρατάει το USB Type C αποκλειστικά για τη ναυαρχίδα της.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των Corsair Void RGB Elite Wireless παρουσιάζονται αναλυτικά στον πίνακα που ακολουθεί.
Headphones |
|
---|---|
Frequency Response | 20Ηz - 30.000 Hz |
Impedance | 32 Ohms @ 1 kHz |
Sensitivity | 116 dB (± 3 dB) |
Drivers | Custom 50mm neodymium |
Microphone | |
Type | Omni-directional |
Impedance | 2.0k Ohms |
Frequency Response | 100Hz – 10,000Hz |
Sensitivity | -42 dB (± 3 dB) |
Wireless | |
Type | Wireless 2.4 Ghz |
Connector | USB Type A |
Range | Up to 12 m |
Battery Life | Up to 16 hours |
General | |
USB Charging Cable | 2.0 m Micro USB |
Product Weight | 380 g (w/o cable and accessories) |
Warranty | 2 years |
Tα Corsair Void RGB Elite Wireless είναι διαθέσιμα σε δύο χρωματισμούς, λευκό και μαύρο (carbon) με την προτεινόμενη τιμή λιανικής να ανέρχεται 109,99€, ενώ κατά το χρόνο συγγραφής της παρουσίασης τα βρήκαμε διαθέσιμa σε αρκετά καταστήματα της ελληνικής αγοράς με τιμή που ξεκινά λίγο κάτω από την προτεινόμενη.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως η οικογένεια VOID Elite περιλαμβάνει εκτός από το ασύρματο μοντέλο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, ένα ενσύρματο USB RGB μοντέλο και ένα 3.5mm μοντέλο το οποίο έρχεται μαζί με usb κάρτα ήχου.
Κάτω από το φακό - Γενική εικόνα
Με μία πρώτη ματιά, η νέα έκδοση Elite των Void είναι πανομοιότυπη με την έκδοση που σας είχαμε παρουσιάσει πριν τρία χρόνια. Έτσι, ο σχεδιασμός των ακουστικών είναι αρκετά διαφορετικός από τα υπόλοιπα headsets της Corsair σε μια προσπάθεια τόσο διαφοροποίησης, όσο και επίτευξης της απόλυτης άνεσης σε πολύωρη χρήση. Πέρα από το καλής ποιότητας πλαστικό, υπάρχει εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, στα σημεία των αρθρώσεων στέκας - οδηγών ενώ στα σημεία επαφής με το κεφάλι αντί για δερματίνη χρησιμοποιείται ύφασμα μικροϊνών που διευκολύνει τη διαπνοή του δέρματος και καλής ποιότητας αφρός μνήμης.
Όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, το μικρόφωνο είναι μόνιμα συνδεδεμένο και όταν δεν το χρησιμοποιείτε μπορείτε να το μετακινείτε κατά 90 μοίρες προς τα επάνω ώστε να μη σας εμποδίζει.
Περνώντας στους οδηγούς, στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα ενεργοποίησης/απενεργοποίησης του headset και του μικροφώνου, με το φινίρισμα να είναι κατά το ήμιση piano black γυαλιστερό πλαστικό. Το λογότυπο της Corsair είναι φυσικά φωτιζόμενο και ο χρωματισμός και το μοτίβο ελέγχεται μέσα από το iCUE. Οι πιο προσεκτικοί θα παρατήρησαν ήδη και το Led στο μικρόφωνο, το οποίο ανάβει κόκκινο όταν απενεργοποιείται.
Κάτω από το φακό - Λεπτομέρειες
Ο αριστερός οδηγός όπως είδαμε και στην προηγούμενη ενότητα περιλαμβάνει τα δύο πλήκτρα για ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της συσκευής και του μικροφώνου, καθώς και ένα jog dial για τον έλεγχο της έντασης του ήχου. Η θύρα σύνδεσης για τη φόρτιση είναι δυστυχώς micro USB και ακριβώς κάτω από αυτή όπως βλέπετε την φωτογραφία υπάρχει και ένα Led το οποίο μας δείχνει την κατάσταση φόρτισης του headset, όντας κόκκινο κατά τη διάρκεια αυτής και πράσινο όταν αυτή ολοκληρωθεί καθώς και την κατάσταση σύνδεσης με τον πομποδέκτη (γρήγορο αναβόσβημα όταν δεν υπάρχει σύνδεση και αργό όταν υπάρχει)
Οι μηχανισμοί ρύθμισης ύψους είναι μεταλλικοί, για μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής και διαθέτουν συνολικά 10 σκάλες από κάθε πλευρά. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα ταιριάξουν σε κεφάλι με μέγεθος που ξεκινάει από παιδί περίπου 8 ετών έως και ένα αρκετά μεγάλο κεφάλι ενήλικα. Eπιπλέον, υπάρχει δυνατότητα περιστροφής των οδηγών κατά 90 μοίρες, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να τα ακουμπήσετε στο λαιμό σας.
Τόσο η στέκα όσο και τα μαξιλαράκια των οδηγών έχουν επικάλυψη από ύφασμα μικροϊνών και γέμισμα από αφρό μνήμης. Ο στόχος αυτής της επιλογής υλικών είναι τόσο η μέγιστη δυνατή άνεση, όσο και η ελαχιστοποίηση της εφίδρωσης κατά την πολύωρη χρήση. Μία ακόμα διαφοροποίηση των οδηγών είναι το σχήμα τους, το οποίο είναι τραπεζοειδές αντί για κυκλικό ή ελλειψοειδές ώστε να ταιριάζει καλύτερα στο σχήμα του ανθρώπινου αυτιού.
Σε αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει στα περισσότερα gaming headsets το όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας στη στέκα είναι πολύ διακριτικό και βρίσκεται και αυτή στην αριστερή πλευρά ακριβώς πάνω από την άρθρωση σύνδεσης στέκας - οδηγού.
Λογισμικό
Όπως η πλειονότητα των gaming/RGB περιφερειακών της Corsair, έτσι και τα VOID συνεργάζονται με την εφαρμοή iCUE της Corsair για τη ρύθμιση και παραμετροποίησή της. Το εύρος ρυθμίσεων είναι αρκετά περιορισμένο σε σχέση με τα πληκτρολόγια και ποντίκια και έτσι στην ουσία έχουμε μόνο 3 καρτέλες, μία για φωτισμό, μία για ρυθμίσεις equalizer και μία για τις γενικές ρυθμίσεις και πληροφορίες του headset. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα για ενιαίο προφίλ με όλες τις υπόλοιπες συσκευές σας ώστε να υπάρχει χρωματική αρμονία στον φωτισμό.
Στο πάνω δεξιά μέρος του iCUE, δίπλα στη μεγάλη φωτογραφία του headset η οποία απεικονίζει και την εκάστοτε ρύθμιση φωτισμού, υπάρχει ένα κουμπί για την εναλλαγή ανάμεσα σε στερεοφωνικό ήχο και virtual 7.1 surround καθώς και τα δύο sliders για την ένταση του ήχου του μικροφώνου και της επιστροφής ήχου (sidetone).
Στην καρτέλα του equalizer μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα 5 presets ή να δημιουργήσουμε το δικό μας με τη βοήθεια των sliders που βλέπετε στο κάτω μέρος της οθόνης.
Τέλος, στην καρτέλα των ρυθμίσεων υπάρχουν μεταξύ άλλων η δυνατότητα για firmware update, η ρύθμιση της έντασης του φωτισμού, πληροφορίες σχετικά με τη φόρτιση της μπαταρίας καθώς και άλλες μικρές αλλά χρήσιμες ρυθμίσεις ώστε να φέρετε το headset στα μέτρα σας, όπως η αυτόματη απενεργοποίηση και η φωνητική επιβεβαίωση των αλλαγών που κάνετε στις ρυθμίσεις (voice prompts)
Κλείνοντας την ενότητα της παρουσίασης του λογισμικού iCUE, σας παραθέτουμε και ενδεικτικά 7 χρωματισμούς του πλαϊνού λογότυπου των VOID (και ελπίζουμε να μη διαβάζετε το review Αύγουστο μήνα...).
Στις παραπάνω φωτογραφίες βλέπετε και το κόκκινο led του μικροφώνου το οποίο ενεργοποιείται όταν το μικρόφωνο βρίσκεται σε κατάσταση σίγασης.
Λειτουργικότητα
Άνεση - Εφαρμογή
Όσον αφορά την άνεση, για μία ακόμα φορά (η πρώτη ήταν πριν 3 χρόνια) τα VOID τα πήγαν εξαιρετικά. Χάρη στον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, και την χρήση ποιοτικού memory foam και meshed υφάσματος, ταίριαξαν τέλεια στο κεφάλι του γράφοντος (αλλά και της συζύγου του που τα δοκίμασε), ενώ ακόμα και μετά από αρκετές ώρες συνεχούς χρήσης δεν κούρασαν καθόλου. Το βάρος των 380 γραμμαρίων δεν έγινε σε καμία περίπτωση αντιληπτό, ενώ ακόμα και η οκτάχρονη κόρη του γράφοντος που τα δοκίμασε δεν φάνηκε να ενοχλείται. Η επιλογή του meshed υφάσματος αντί για κάποιου είδους δερματίνη, μπορεί να εξασφάλισε καλύτερη αναπνοή του αυτιού (αν και με τις θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου κανένα ακουστικό δεν ενοχλεί), αύξησε όμως την διαρροή ήχου προς το εξωτερικό περιβάλλον και έτσι όσοι βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον χρήστη, μπορούν να ακούσουν καθαρά τον ήχο των ακουστικών.
Εμβέλεια
Η ονομαστική εμβέλεια των VOID ανέρχεται στα 12 μέτρα, τιμή που μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό ιδανικές συνθήκες. Στην πράξη μπορείτε να πάτε και στο δίπλα δωμάτιο, όχι όμως παραπέρα, ενώ η επίτευξη της μέγιστης εμβέλειας είναι εφικτή μόνο με άμεση οπτική επαφή με το δέκτη και χωρίς την ύπαρξη παρεμβολών από άλλες συσκευές που εκπέμπουν στην μπάντα των 2.4 Ghz. Έτσι σε περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε μία μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, καλό θα ήταν να μην τοποθετείσετε τον πομποδέκτη στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας, αλλά να χρησιμοποιήσετε κάποιο καλώδιο και να τον έχετε κάπου ψηλά. Δυστυχώς σε αντίθεση με τα HS70 που είχαμε δει πριν κάποιους μήνες, η Corsair δεν περιλαμβάνει στα παρελκόμενα κάποιον αντάπτορα με τον οποίο θα είναι εφικτή η σύνδεση του πομποδέκτη στο καλώδιο φόρτισης.
Μπαταρία
Αντίστοιχες με την εμβέλεια ιδανικές συνθήκες απαιτούνται και στην περίπτωση της διάρκειας μπαταρίας για να πετύχουμε τις ονομαστικές 16 ώρες που δηλώνει η κατασκευάστρια εταιρεία. Έτσι στην περίπτωση που επιλέξετε να έχετε την ένταση ήχου και την φωτεινότητα του RGB φωτισμού στο μέγιστο, η διάρκεια της μπαταρίας φτάνει στις 8 περίπου ώρες, τιμή που μπορεί να αντιστοιχεί στο μισό της ονομαστικής δεν παύει όμως να είναι ικανοποιητικότατη. Άλλωστε θεωρούμε απίθανο να θελήσει κάποιος να τα φορέσει για περισσότερο, και εν πάσει περιπτώσει, εάν σκοπεύετε να κάνετε ατελείωτα gaming sessions, υπάρχει τόσο η δυνατότητα απενεργοποίησης του φωτισμού, όσο και η δυνατότητα χρήσης των VOID καθώς αυτά φορτίζουν. Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως για μία πλήρη φόρτιση χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή κινητού 5V/1A χρειαστήκαμε περίπου δυόμιση ώρες.
Μικρόφωνο
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μείναμε και από το μικρόφωνο των VOID. Ο ήχος ήταν εξαιρετικά καθαρός, η δυνατότητα αυτόματης σίγασης με το σήκωμα του μικροφώνου ιδιαίτερα πρακτική, ενώ και η λειτουργία sidetone (ύπαρξης επιστροφής ήχου) είναι κάτι που ο γράφων εκτιμά ιδιαίτερα. Η απόδοση του μικροφώνου ήταν πολύ καλή και στην περίπτωση που υπήρχαν εξωτερικοί ήχοι, οι οποίοι απομονώνονταν πολύ αποτελεσματικά κάθε στιγμή που ο χρήστης μιλούσε. Τέλος, η ύπαρξη του ενδεικτικού led - το οποίο σε αντίθεση με τα Virtuoso ανάβει κόκκινο όταν το μικρόφωνο είναι σε σίγαση και σβήνει όταν το μικρόφωνο είναι ενεργό - δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει έλεγχο της κατάστασης του μικροφώνου με την άκρη του ματιού του, πράγμα ιδιαίτερα πρακτικό.
Ηχητικές δοκιμές
Για τις ανάγκες των ηχητικών δοκιμών των Void Elite χρησιμοποιήσαμε τα ίδια αρχεία ήχου με αυτές των Virtuoso. Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά και οι διαφορές σε σχέση με τη ναυαρχίδα της Corsair μικρές αλλά υπαρκτές. Το μπάσο ήταν τόσο όσο, και με τη χρήση της σχετικής ρύθμισης από το iCUE μπορεί να αυξηθεί (αν και δεν το προτείνουμε), ενώ εξίσου καλή ήταν και η απόδοση στα χαμηλά και τα μεσαία. Όσο και εαν τα ζορίσαμε δεν βρήκαμε κάποιο ψεγάδι, δεδομένης της κατηγορίας τιμής τους.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό της Corsair ότι το άνω όριο των οδηγών των Void βρίσκεται στα 30.000 Hz, όπως και στην περίπτωση των 40.000 Ηz των Virtuoso, δεν καταφέραμε να ελέγξουμε το κατά πόσον είναι δυνατή η αναπαραγωγή τέτοιων συχνοτήτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως η προαναφερθείσα προδιαγραφή είναι ευπρόσδεκτη.
Για το 7.1 Virtual Surround νομίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να πούμε πολλά, τα πράγματα είναι ακριβώς τα ίδια όπως και στα προηγούμενα reviews, όπου είχαμε διαπιστώσει πως πέρα από μία ψευδαίσθηση δε δίνει καμία πραγματική αίσθηση πολυκάναλου ήχου, χωρίς βέβαια να είναι δυσάρεστο σε σκηνές δράσεις ταινιών.
Τέλος πολύ καλή ήταν η απόδοση των Void Elite και στην περίπτωση των παιχνιδιών. Περιοριστήκαμε σε FPS παιχνίδια και μόνο καλά έχουμε να πούμε τόσο για την ένταση και καθαρότητα του ήχου όσο και για την απόδοση του χώρου και το positioning.
Συμπεράσματα
Φτάσαμε λοιπόν και σήμερα στην ώρα του απολογισμού. Με τιμή εντελώς διαφορετική από αυτή που είχαν τα προηγούμενα Void όταν κυκλοφόρησαν, η νέα Elite έκδοση έρχεται υπερεξοπλισμένη σε όλους τους τομείς και αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση στα 100 περίπου ευρώ. Πέρα από τα ηχητικά και αισθητικά τους προσόντα είναι με διαφορά το πιο άνετο headset που έχει περάσει από το κεφάλι του γράφοντος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν στα σοβαρά όσοι κάνουν πολύωρα gaming sessions. Τα όποια αρνητικά βρήκαμε θεωρούμε πως δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή τους. Το μόνο ίσως που θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ο μελλοντικός αγοραστής τους είναι πως η διαρροή ήχου προς τα έξω είναι αρκετή πράγμα που θα ενοχλεί όσους βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο με τον χρήστη.
Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά των Corsair Void Elite RGB Wireless σε μορφή bullet points για να περάσουμε στη βαθμολογία:
O καλός
- Ηχητική απόδοση
- Ποιότητα κατασκευής
- RGB φωτισμός
- Άνεση
- Ποιότητα μικροφώνου
- Mηχανισμός μικροφώνου
Ο κακός
- Απουσία θύρας USB Type C
Ο αδιάφορος
- Αρκετή διαρροή ήχου προς τα έξω.
Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνουν τα Corsair Void Elite RGB Wireless είναι:
Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Γεώργιος "GriGaS" Ρήγας 24/12/2019
- 13
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now