Déjà vu ή προμνησία ονομάζουμε την αίσθηση ότι κάποιος έχει δει ή βιώσει ξανά στο παρελθόν μία κατάσταση. Η εμπειρία της προμνησίας συνοδεύεται συνήθως από μία αίσθηση "παράξενου", και αποδίδεται από το υποκείμενο της εμπειρίας σε όνειρό του, παρόλο το ότι υπάρχει η αίσθηση ότι η εμπειρία έχει πραγματικά υπάρξει στο παρελθόν. Το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό και επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι περισσότερο από το 70% των ανθρώπων το έχουν βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Κάτι τέτοιο νιώσαμε με την έλευση του Corsair K70 RGB Rapidfire στο εργαστήρι. Ίδιος σχεδιασμός, ίδια εμφάνιση, με κάποιες οπτικές βελτιώσεις στα πλήκτρα των μηχανικών διακοπτών (πάλι καλά).
Μετά την επιτυχία του K70 RGB, το οποίο το είχατε δει εδώ, η εταιρία προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία της σειράς, ντοπάροντας κάποια χαρακτηριστικά του. Στην ουσία το K70 RGB Rapidfire είναι ένα ακόμα μοντέλο της σειράς, το οποίο διαφοροποιείται όπως και τα άλλα στους μηχανικούς διακόπτες τους οποίους φέρει. Έτσι, με λίγα λόγια έχουμε ένα προϊόν ίδιο, αλλά διαφορετικό. Και λίγο πιο πλούσιο από την προηγούμενη φορά όσον αφορά τα συνοδευτικά αξεσουάρ του. Όλα αυτά, με μια ειδοποιό διαφορά. Οι μηχανικοί διακόπτες δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι.
Διαβάστε παρακάτω λοιπόν, για να δείτε την παρουσίαση του Corsair K70 RGB Rapidfire, και να διαπιστώσετε και εσείς, τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την έκδοση Rapidfire από τον «πρόγονό» της.
Πολυχρωμία, οπίσθιος φωτισμός ανά πλήκτρο για απεριόριστες επιλογές προσαρμογής |
Διαισθητικό και δυνατό λογισμικό Corsair Utility Engine (CUE) |
MX Speed Υπερηχητική ώθηση |
Χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά του Corsair K70 RGB Rapidfire μπορείτε να τα δείτε στον πίνακα παρακάτω:
Η τιμή του πληκτρολογίου, κατά τη διάρκεια συγγραφής της παρουσίασης ανερχόταν στα 239 € στα ελληνικά καταστήματα, ενώ στις αγορές της των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινάει από το ποσό των 179,24 €
Συσκευασία
Η συσκευασία που έρχεται το Corsair K70 RGB Rapidfire, ανταποκρίνεται στα στάνταρ της ασφαλούς μεταφοράς προϊόντων, παρέχοντας προστασία στο εσωτερικό και παράλληλα προσπαθεί να τραβήξει και να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του υποψήφιου αγοραστή, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι αυτή τη φορά στη συσκευασία υπήρχε συνοδευτικό υλικό το οποίο αποτελούταν από έναν εξολκέα πλήκτρων (keycap puller) και δέκα ανταλλακτικά gaming πλήκτρα για όσους ασχολούνται με παιχνίδια FPS (WASD) και MOBA (QWERDF).
Πρώτη επαφή
Στην πρώτη επαφή με το Corsair K70 RGB Rapidfire υπήρξαν αισθητές διαφορές αναφορικά με την εξωτερική του εμφάνιση. Καλύτερη γραμματοσειρά πάνω στα πλήκτρα, το κλασσικό σήμα με τα πειρατικά πανιά και διαφοροποιημένο (ω ναι) σαγρέ πλήκτρο διαστήματος. 3-0 από τα αποδυτήρια ο νέος σχεδιασμός του K70 λοιπόν!
Στο Corsair Gaming K70 RGB Rapidfire, σε αντίθεση με άλλα πληκτρολόγια τα οποία έχουμε δει και έχουν χαρακτηριστεί ως "παιχνιδιάρικα" βλέπουμε μια πιο λιτή σχεδιαστική προσέγγιση χωρίς υπερβολές με τον διαθέσιμο χώρο να χρησιμοποιείται μέχρι τελευταίας σπιθαμής. Αυτό που εξακολουθεί να μας χαλάει εργονομικά στο σχεδιασμό του πληκτρολογίου, είναι η τοποθέτηση των πολυμεσικών διακοπτών ακριβώς πάνω από το numpad με αποτέλεσμα να μην είναι ακαριαία η πρόσβαση μας σε αυτά κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης (μιας και το random του winamp δεν έχει γούστο και πετάει ό,τι να'ναι στα decks). Από την άλλη, η πρόσβαση στον ελεγκτή έντασης και στην αποκοπή του ήχου ήταν πολύ καλά τοποθετημένη, χωρίς να δημιουργήσει τη παραμικρή δυσκολία πρόσβασης.
Σε γενικές γραμμές η σχεδιαστική γραμμή K70 παραμένει η ίδια με τα υπόλοιπα μοντέλα, μιας και φάνηκε ότι ο αέρας της ανανέωσης τελείωσε στη γραμματοσειρά των πλήκτρων, στο σαγρέ πλήκτρο διαστήματος και - ευτυχώς - στην επαναφορά του κλασσικού σήματος της Corsair που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου, τα πράγματα παραμένουν όπως τα ξέρετε, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες παρακάτω. Όσον αφορά για το στήριγμα καρπού, η Corsair για άλλη μια φορά επιμένει στην γνωστή ποιότητα του σκληρού πλαστικού με την μαλακή εξωτερική υφή. Επίσης, βλέπουμε με στεναχώρια ότι πλέον δεν υπάρχει η τρίτη υποδοχή στο πίσω μέρος όπου - στις παλαιότερες εκδόσεις του πληκτρολογίου - ο χρήστης μπορούσε να τοποθετήσει το Palm rest για FPS παιχνίδια. Κρίμα.
Η ταμπακιέρα
Σε αυτή τη παρουσίαση η ταμπακιέρα είναι οι νέοι μηχανικοί διακόπτες, οι οποίοι έκαναν την Corsair να βγάλει ένα νέο μοντέλο μόνο για αυτούς. Σύμφωνα με τα χαρτιά της εταιρίας, οι διακόπτες Cherry MX SPEED RGB είναι σχεδιασμένοι για παιχνίδια και όπως λέει και το όνομα - κατά δικιά τους δήλωση - οι ασημένιοι αυτοί διακόπτες είναι πραγματικά γρήγοροι. Σύμφωνα πάντα με την κατασκευάστρια εταιρία των διακοπτών, την Cherry Corp, "MX Speed switch has an actuation point of just 1.2 mm and an extremely low activation force of only 45 cN ". Αυτό σημαίνει ότι η διαδρομή που πρέπει να διανύσει ο διακόπτης για να ενεργοποιηθεί είναι μόλις 1,2 mm, ενώ η δύναμη που πρέπει να ασκήσει ο χρήστης για να προχωρήσει σε ενεργοποίηση του Cherry MX SPEED RGB, είναι της τάξης των 45gr. Αυτό είναι πιο γρήγορο από τους - "διάσημους" στην gaming κοινότητα - κόκκινους διακόπτες της Cherry, μιας και αυτοί θέλουν ακόμα 0,8 mm για να ενεργοποιηθούν, ενώ το βάρος που πρέπει να ασκηθεί, παραμένει ίδιο στα 45gr.
Στην πράξη, οι διακόπτες έχουν πολύ καλή απόκριση, δίνοντας στην πληκτρολόγηση μια αμεσότητα, αλλά από την άλλη είναι πιο αυστηροί στις λάθος εντολές πληκτρολόγησης. Με λίγα λόγια αν το πατήσεις, θα το δείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταγραφεί η εντολή που θα δοθεί. Για αυτό υπεύθυνος είναι η μικρή διαδρομή ενεργοποιήσης. Βέβαια, αν κάποιος είναι καλά εξασκημένος στην πληκτρολόγηση, τότε με αυτό το πληκτρολόγιο πραγματικά θα "πετάει".
Περιφερειακές λειτουργίες και παραλειπόμενα
Στο μπροστινό μέρος του πληκτρολογίου - αν θεωρήσουμε ότι όταν το κοιτάμε βλέπουμε τα πλήκτρα - υπάρχει ένας διακόπτης, ο οποίος μας δίνει την δυνατότητα να αλλάξουμε το polling rate του πληκτρολογίου. Αυτή η λειτουργία είναι περιττή θα λέγαμε μιας και η αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα μέσω λογισμικού, χωρίς να μπαίνουμε στην περιπέτεια του διακόπτη. Το προεπιλεγμένο polling rate του πληκτρολογίου είναι 1 ms και ο χρήστης με τη βοήθεια του διακόπτη μπορεί να το ελαττώσει σε 2 ms, 4 ms, ή 8 ms. Επίσης, εκτός από αυτές τις ρυθμίσεις, ο διακόπτης προσφέρει άλλη μια η οποία ονομάζεται BIOS και απενεργοποιεί όλες τις επιπλέον λειτουργίες του πληκτρολογίου, μετατρέποντάς το σε ένα απλό πληκτρολόγιο 104 πλήκτρων. Να πούμε επίσης ένα μπράβο στην Corsair που επανέφερε πάλι την usb θύρα στο μπροστινό μέρος του πληκτρολογίου. Πραγματικά ήταν ένα χαρακτηριστικό το οποίο χρειάζεται να υπάρχει πάντα.
Άξιο αναφοράς είναι και το καλώδιο σύνδεσης του πληκτρολογίου με τον υπολογιστή, μιας και είναι σκληρό και δύσκαμπτο, με αποτέλεσμα να έχει τη δικιά του γνώμη στη χωροθέτηση του χώρου και τη θέση του μέσα σε αυτό. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το καλώδιο περνάνε δύο καλώδιο usb, ένα για την κανονική τροφοδοσία του πληκτρολογίου και ένα για τις επιπλέον ανάγκες ενέργειας των πολύχρωμων led 16 εκατομμυρίων χρωμάτων που διαθέτει το πληκτρολόγιο. Αν όμως έχετε διαθέσιμη USB 3.0 θύρα στον υπολογιστή σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το ένα καλώδιο, αφήνοντας το άλλο να κρέμεται χαριτωμένα στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας. Σε κάθε περίπτωση, η Corsair θα μπορούσε να είχε μεριμνήσει να κάνει πιο εύκαμπτο το καλώδιο έτσι ώστε να μην παίζουμε φάπες με αυτό κάθε φορά που προσπαθούμε να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε.
Με την βελτίωση αρκετών χαρακτηριστικών του πληκτρολογίου, περιμέναμε μήπως βλέπαμε - επιτέλους - double shot keycaps, το οποίο θα ήταν και η πινελιά που θα έσπρωχνε το πληκτρολόγιο στην τελειότητα. Δυστυχώς, όπως θα δείτε και εσείς στις παρακάτω φωτογραφίες, η αναζήτηση της τελειότητας πήρε παράταση για μια επόμενη φορά.
Εσωτερικά το K70 RGB Rapidfire είναι ίδιο με τον προκάτοχό του, πράγμα λογικό, μιας και στην ουσία δε μιλάμε για νέο μοντέλο αλλά για ένα φρεσκάρισμα του ήδη υπάρχοντος με την προσθήκη των νέων gaming διακοπτών της Cherry.
Στην πράξη
Βάλαμε το Corsair Gaming K70 RGB Rapidfire στο πάγκο των δοκιμών έτσι ώστε να δούμε τις επιδόσεις του. Τα χαρακτηριστικά που θα εξετάσουμε, πέρα από το κομμάτι του φαίνεσθαι, το οποίο το αναλύσαμε πιο πριν, έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις του πληκτρολογίου τόσο όσον αφορά τα επίπεδα θορύβου του, όσο και με τη χρήση του μετροπρογράμματος Keyboard Test της Passmark καθώς και με την εκτέλεση εμπειρικών τέστ για να διαπιστώσουμε την σωστή λειτουργία σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς.
Αρχικά, με τη βοήθεια ενός ηχόμετρου, μετρήσαμε τον θόρυβο των διακοπτών κατά την πληκτρολόγηση και τον συγκρίναμε με τα υπόλοιπα πληκτρολόγια που έχουν περάσει από τον πάγκου του εργαστηρίου έτσι ώστε να έχουμε αρκετά δείγματα προς σύγκριση. Επίσης με την βοήθεια ενός Cherry Keyboard Tester, είχαμε την δυνατότητα να ηχομετρήσουμε όλα τα πλήκτρα που διαθέτει η Cherry. Τον πίνακα με τις μετρήσεις μπορείτε να τον δείτε παρακάτω:
Για την μέτρηση των χαρακτηριστικών χρησιμοποιήσαμε το PassMark Keyboard Test. Αρχικά δοκιμάσαμε την λειτουργία NKRO την οποία είδαμε στα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου ότι υποστηρίζεται και τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:
Στη συνέχεια προβήκαμε σε ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν το πληκτρολόγιο πάσχει από ghosting, από την μη εγγραφή κάποιου πατήματος πλήκτρου όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός πλήκτρων. Δοκιμάστηκαν με επιτυχία οι δύο πιο κρίσιμοι συνδυασμοί πλήκτρων που σχετίζονται με το gaming, η ταυτόχρονη ενεργοποίηση των πλήκτρων ASX και WED. Παρακάτω μπορείτε να δείτε και άλλους από αυτούς τους συνδυασμούς. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να πλοηγηθείτε και να ενημερωθείτε εδώ: Microsoft Applied Sciences Group | Keyboard Ghosting Explained!
Στον παραπάνω συνδυασμό πλήκτρων, είτε τριών είτε τεσσάρων, το πληκτρολόγιο ανταποκρίθηκε τέλεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ghosting! Επίσης δοκιμάστηκε και το τεστ με το οποίο κρατώντας πατημένα τα δύο πλήκτρα shift, δοκιμάσαμε να γράψουμε με απόλυτη επιτυχία και μηδενικές απώλειες το κείμενο "THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG".
Στα παιχνίδια οι επιδόσεις του πληκτρολογίου ήταν πάρα πολύ καλές, μιας και η αίσθηση και η αντοχή των πλήκτρων ήταν πολύ καλή, παραδίδοντας την στάνταρ εμπειρία που έχει ο χρήστης που χρησιμοποιεί μηχανικά πληκτρολόγια με ασημένιους διακόπτες της εταιρίας Cherry. Οι δοκιμές έγιναν πάνω στο παιχνίδι World of Tanks, όπου ο χειρισμός μέσω του πληκτρολογίου ήταν υποδειγματικός και όλα τα άλλα κύλισαν ρολόι αφήνοντας μας μια πολύ καλή εμπειρία.
Εν κατακλείδι
Και κάπου εδώ κλείνουμε και φεύγουμε. Και παίρνουμε μαζί μας το Corsair K70 RGB Rapidfire! Αυτή η ανανέωση από το αρχικό μοντέλο που σας είχαμε παρουσιάσει πριν από ένα χρόνο πραγματικά άξιζε το κόπο, μιας και έφτιαξαν τη γραμματοσειρά στα πλήκτρα, έδωσαν gaming πλήκτρα, επέστρεψαν την usb θύρα πάνω στο πληκτρολόγιο και εισήγαγαν νέους αξιόλογους - αν και λίγο θορυβώδεις - μηχανικούς διακόπτες. Την επόμενη φορά περιμένουμε να δώσουν λίγο βάση στην "ουρά" του πληκτρολογίου, μιας και είναι αυτό που χωρίζει το Corsair K70 RGB από την τελειότητα. Αυτό και η ακριβή για τα ελληνικά δεδομένα τιμή αγοράς.
Συνοψίζοντας λοιπόν, αναφορικά με το Corsair Gaming K70 RGB Rapidfire έχουμε τα εξής:
Ο καλός
- Αλουμινένιο άνω σώμα
- Φωτισμός μεμονωμένος και με reactive typing
- Ποιοτικό στήριγμα καρπών
- USB Θύρα
- Gaming πλήκτρα FPS και MOBA
- Καλύτερη γραμματοσειρά
Ο Κακός
- Η τιμή του.
- Το δύσκαμπτο καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή
Ο Αδιάφορος
- Τα keycaps τα θέλουμε ένα κλικ καλύτερα
Με βάση λοιπόν όλων των παραπάνω, η βαθμολογία του Corsair K70 RGB Rapidfire είναι:
Ευχαριστούμε την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος
- 19
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now