Jump to content



  • Cooler Master Quick Fire TK Stealth. Ένα Νίντζα Πληκτρολόγιο!


    Corsair LogoΤελευταία η λέξη "stealth" έχει γίνει διάσημη στο χώρο των περιφερειακών για υπολογιστές και ενώ σε μερικές περιπτώσεις είναι απλά ένα ακόμη κόλπο του μάρκετινγκ, σε μερικές άλλες έχει πραγματικά νόημα. Η σημερινή δοκιμή λοιπόν αφορά ένα stealth πληκτρολόγιο, το οποίο με την πρώτη κιόλας ματιά, αφήνει να εννοηθεί γιατί υπάρχει η συγκεκριμένη λέξη στην ονομασία του. Αν το κοιτάξετε από πάνω, θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχουν διακριτικά στα πλήκτρα του παρά αυτά βρίσκονται στο μπροστινό μέρος των τελευταίων και οι διαστάσεις τους είναι αρκετά μικρότερες από το κανονικό, οπότε μάλλον για διακοσμητικό λόγο βρίσκονται εκεί πέρα.
     
    Ποια η πρακτικότητα τώρα και κατά συνέπεια ο λόγος ύπαρξης των stealth πληκτρολογίων, θα αναρωτηθεί ένας κοινός χρήστης. Εκτός από τον προφανές που δεν είναι άλλος από το πουλήσετε "μούρη" στους κολλητού σας, λέγοντας τους ότι έχετε δουλέψει τόσο πολύ το πληκτρολόγιο, που δε χρειάζεται να βλέπετε πια τα γράμματα ή εναλλακτικά, μπορείτε να πείτε ότι από το πολύ πάτημα των πλήκτρων ξεβάφτηκαν τα γράμματα! Και ακριβώς το τελευταίο είναι ένας ακόμη λόγος των stealth πληκτρολογίων, ότι δηλαδή οι χαρακτήρες που βρίσκονται τυπωμένοι στο μπροστινό μέρος των πλήκτρων δεν έρχονται σε επαφή με τα δάχτυλα, οπότε και δε φθείρονται/εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης σε ένα stealth πληκτρολόγιο η απουσία backlit -για το φωτισμό των πλήκτρων- είναι σε γενικές γραμμές ο κανόνας, μιας και ούτως ή άλλος δεν υπάρχει και τίποτα γραμμένο στο πάνω μέρος των πλήκτρων, για να δείτε.
     
    TK_Stealth_highlights.jpg
    Από όλα τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνετε ότι τα stealth πληκτρολόγια δεν είναι για τους κοινούς θνητούς, αλλά για χρήστες που έχουν δουλέψει αρκετά το τυφλό σύστημα και έχουν εξοικειωθεί με αυτό (όπως ο γραφών) ή για hardcore gamers που δε χρειάζονται χαρακτήρες πάνω στα πλήκτρα, οι οποίοι πολύ πιθανών να τους αποσπάσουν την προσοχή στην αποφασιστική στιγμή του παιχνιδιού.
    TK_Stealth_highlights2.jpg
     
    H Cooler Master διαθέτει μια πλούσια γκάμα από μηχανικά πληκτρολόγια, τα οποία από ότι φαίνεται εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο στην αγορά, παρόλο τις αρκετά τσουχτερές τιμές τους. Ένα από τα πιο πρόσφατα μηχανικά της CM είναι το Quick Fire TK Stealth το οποίο "βγαίνει" με κόκκινους, μπλε και καφέ διακόπτες. Το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας διαθέτει καφέ διακόπτες οι οποίοι και θεωρούνται ιδανικοί τόσο για gaming καταστάσεις όσο και για ατέλειωτη πληκτρολόγηση (προγραμματιστές, σεναριογράφοι, συγγραφείς, reviewers κτλ.) Βέβαια οι ιδανικοί διακόπτες για gaming σύμφωνα με την πλειονότητα των χρηστών, γιατί γούστα είναι αυτά, θεωρούνται οι κόκκινοι οι οποίοι όμως είναι αρκετά δύσχρηστοι για κοινό πληκτρολόγημα όπου οι μπλε διακόπτες νοιώθουν σαν το σπίτι τους.
     
    Το πρόβλημα όμως με τους μπλε διακόπτες είναι ο ιδιαίτερα υψηλός θόρυβος που παράγουν (το χαρακτηριστικό κλικ) οπότε οι περισσότεροι προτιμούν την ενδιάμεση λύση των καφέ που είναι γραμμικοί, χωρίς κλικ και ακόμη πιο αθόρυβοι από τους κόκκινους, μιας και δεν τερματίζουν τόσο εύκολα σε σύγκριση με αυτούς. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πληκτρολογίου είναι το TK layout των πλήκτρων, το οποίο ενώ με μια γρήγορη ματιά μοιάζει με τη σχεδίαση tenkeyless -όπου λείπει εντελώς το numpad- στην ουσία έχει αφαιρεθεί το μεσαίο τμήμα των πλήκτρων (ενός νορμάλ πληκτρολογίου) με τα cursor πλήκτρα και τα Insert/Delete/Home κτλ. τα οποία έχουν όμως ενσωματωθεί στο keypad και ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.
     
    Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό σε διαστάσεις πληκτρολόγιο το οποίο δεν έχει χάσει όμως τη χρηστικότητα ενός κανονικού, τουλάχιστον στο βαθμό που τη χάνουν τα tenkeless πληκτρολόγια. Πρόκειται σίγουρα για ένα ανορθόδοξο layout αλλά στη πράξη θα φανεί αν είναι αποδοτικό, ειδικά σε ένα stealth πληκτρολόγιο.
     
    IMG_1403_small.jpg
     
    Χαρακτηριστικά, Συσκευασία & Περιεχόμενα
     
    Τα χαρακτηριστικά του Quick Fire TK Stealth, SGK-4021-GKCM1-(Brown), παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
     
    Cooler Master
    Quick Fire TK Stealth Specifications

    Key Switch

    Cherry MX Brown mechanical switch technology (also available with RED and BLUE switches)

    Keystrokes

    50 million

    Lighting

    On seven keys only

    Max Macros Support

    no

    Interface

    1 x mini USB with gold plated contacts

    Cable Length

    1.8 m

    Media keys

    volume control, mute, play, stop, pause and skip tracks

    Windows Lock Key

    yes
    USB Hub
    no

    Polling Rate

    1000Hz max
    Dimensions
    377.5(L) x 138(W) x 33(H) mm
    Warranty 2 years
    Price 89€ (inc. 23% VAT)
     
    Τα καινούρια Quick Fire TK Stealth έρχονται σε τρεις εκδόσεις με μπλε, κόκκινους και καφέ διακόπτες. Αν θέλετε πληκτρολόγιο αποκλειστικά και μόνο για την πληκτρολόγηση κειμένων ή προγραμματισμό και δε σας ενδιαφέρει καθόλου ο θόρυβος, τότε οι μπλε διακόπτες είναι η καλύτερη επιλογή. Αν είστε hardcore gamers τότε πάτε σε κόκκινους, ενώ αν θέλετε μια all-round λύση οι καφέ διακόπτες είναι μονόδρομος. Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη διακοπτών, αλλά εκτός από τους μαύρους τους υπόλοιπους δε θα τους βρείτε εύκολα, τουλάχιστον στα Ελληνικά καταστήματα.
     
    Το QFS (Quick Fire Stealth) δε διαθέτει backlit φωτισμό μιας και αυτό θα ήταν άχρηστο και άνευ ουσίας σε ένα stealth πληκτρολόγιο, αλλά παρόλα αυτά επτά από τα πλήκτρα του είναι φωτιζόμενα έτσι ώστε να τονίζουν ορισμένες λειτουργίες. Επίσης δε συνοδεύεται από λογισμικό, οπότε και δεν υποστηρίζει μακρό-εντολές. Διαθέτει όμως αρκετά πλήκτρα για τον έλεγχο διάφορων multimedia λειτουργιών (σε συνδυασμό με το πλήκτρο Fn). Τέλος, όπως κάθε gaming πληκτρολόγιο που σέβεται τον εαυτό του, παρέχει τη δυνατότητα κλειδώματος του Win key.
     
    Συνδέεται με το υπόλοιπο σύστημα μέσω ενός mini-USB connector και σύμφωνα με τα λεγόμενα διάφορων χρηστών, δε λειτουργεί με μετατροπέα USB-PS/2. Όσον αφορά τις διαστάσεις του, αυτές είναι περιορισμένες χάρις στο TK layout αλλά το βάρος είναι αρκετά μεγάλο, κάτι που είναι θετικό σε ένα πληκτρολόγιο μιας και το κάνει πιο σταθερό.
     
    IMG_1373_small.jpgIMG_1375_small.jpgIMG_1377_small.jpgIMG_1378_small.jpg
     
    Το πληκτρολόγιο έρχεται σε μια μικρή και αρκετά όμορφη συσκευασία, χάρις στα καλοσχεδιασμένα γραφικά και την ωραία φωτογραφία του προϊόντος στην πρόσοψη της. Κοντά στην κάτω δεξιά γωνία της πρόσοψης, βρίσκουμε μια φωτογραφία που αναφέρεται στον τύπο των διακοπτών που "φοράει" το πληκτρολόγιο. Πρόκειται για τους Cherry MX brown ή καφέ για τους μη αγγλομαθείς. Οι συγκεκριμένοι διακόπτες παρουσιάζουν μέτρια αντίσταση στο πάτημα και προσφέρουν κάποια πληροφόρηση στο πάτημα (feedback) σε αντίθεση με τους κόκκινους.
     
    IMG_1379_small.jpgIMG_1380_small.jpg
    Η CM αναφέρει ότι το πληκτρολόγιο είναι συμβατό με τα πιο καινούρια Windows 8 και ένα άλλο ταμπελάκι, αναφέρει ότι υποστηρίζεται μέχρι και από τα Windows XP.
     
    IMG_1381_small.jpgIMG_1384_small.jpgIMG_1385_small.jpgIMG_1388_small.jpg
     
    Σύμφωνα με την CM η λειτουργία N-Key Rollover (NKRO) υποστηρίζεται και σε USB σύνδεση ενώ μερικά σχήματα περιγράφουν και τα υπόλοιπα κύρια χαρακτηριστικά του QFS τα οποία είναι τα stealth πλήκτρα, τα multimedia και win lock πλήκτρα καθώς και το TK layout.
     
     
    IMG_1390_small.jpg
     
    Σύμφωνα με την παραπάνω περιγραφή, το πληκτρολόγιο τείνει πιο πολύ προς το gaming, κάτι κατανοητό λόγω της stealth σχεδίασης του.
     
     
    IMG_1391_small.jpg
     
    Μέσα στο κουτί το πληκτρολόγιο προστατεύεται επαρκώς, αν και θα θέλαμε να υπήρχε και ένα αφρώδες προστατευτικό στο πάνω μέρος του.
     
    IMG_1414_small.jpgIMG_1415_small.jpgIMG_1416_small.jpgIMG_1417_small.jpgIMG_1420_small.jpgIMG_1421_small.jpg
     
    Μέσα στο κουτί θα βρείτε και ένα χαρτί με μερικές απλές οδηγίες χρήσης για τη χρήση των multimedia πλήκτρων, το κλείδωμα του Win πλήκτρου και την ενεργοποίηση των 6RKO και NRKO.
     
    IMG_1425_small.jpgIMG_1428_small.jpg
     
    Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος τονίζονται για άλλη μια φορά στο παραπάνω χαρτί.
     
     
    IMG_1424_small.jpg
     
    Τα παρελκόμενα περιλαμβάνουν το USB καλώδιο που είναι αρκετά καλής ποιότητας και έναν εξολκέα (keycap puller) για τα πλήκτρα.
     
    Κάτω από το φακό
     
    IMG_1394_small.jpgIMG_1401_small.jpgIMG_1406_small.jpgIMG_1405_small.jpg
     
    Οι διαστάσεις του πληκτρολογίου είναι περιορισμένες αλλά η χρηστικότητα του, τουλάχιστον για αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα με τα stealth πλήκτρα, είναι αρκετά υψηλή χάρις στο TK layout. Αρκεί βέβαια να το συνηθίσετε, πράγμα που ειδικά στην αρχή δεν πρόκειται να είναι και τόσο εύκολο. Πάντως σαν ιδέα είναι αρκετά καλή, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο θα σας κουράσει αν εναλλάσσετε συχνά μεταξύ των arrow, delete, home κτλ. πλήκτρων και των αριθμητικών.
     
    IMG_1395_small.jpgIMG_1396_small.jpgIMG_1397_small.jpgIMG_1399_small.jpg
     
    Οι χαρακτήρες είναι τυπωμένοι στο μπροστινό μέρος των πλήκτρων και όχι στο πάνω μέρος τους, όπως στα συνηθισμένα πληκτρολόγια. Σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος των χαρακτήρων και την απουσία backlit, σε σκοτεινά περιβάλλοντα χώρο θα πρέπει να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι με το πληκτρολόγιο για να το χρησιμοποιήσετε αποδοτικά και να μη κλαίτε τα λεφτά που δώσατε για να το αγοράσετε.
    IMG_1400_small.jpg
     
    Στο πάνω δεξί μέρος υπάρχουν τρία ενδεικτικά LED για τα NUM, CAP και SCR lock.
     
    IMG_1407_small.jpgIMG_1408_small.jpgIMG_1409_small.jpg
     
    Στο κάτω μέρος βρίσκουμε δύο αναδιπλούμενα ποδαράκια για την ανύψωση του μπροστινού μέρους του πληκτρολογίου, έτσι ώστε να έρθει σε μια πιο φυσική θέση που θα διευκολύνει κατά πάσα πιθανότητα την πληκτρολόγηση για το πλείστο των χρηστών.
     
     
    IMG_1410_small.jpg
     
    Η παραπάνω ταμπέλα μας πληροφορεί ότι το πληκτρολόγιο απαιτεί τάση 5V για τη λειτουργία του, την οποία και λαμβάνει από την USB θύρα καθώς και ότι κατασκευάζεται στην Κίνα.
     
     
    IMG_1662_small.jpg
     
    Υπάρχουν τρία αυλάκια, ένα στο πάνω μέρος και δύο στα δεξιά-αριστερά, στο κάτω μέρος του πληκτρολογίου για τη δρομολόγηση του καλωδίου.
     
    Μια ματιά στα ενδότερα
     
    Επειδή από τη φύση μας είμαστε περίεργα άτομα και δε μας νοιάζει αν θα καταστρέψουμε το δείγμα κατά τη διάρκεια του review (σημ. γράφων: ήδη χάλασα ένα πανάκριβο Platinum PSU αυτή τη βδομάδα στην προσπάθεια να αναγνωρίσω τα εξαρτήματα του δευτερεύοντος τμήματος), αποφασίσαμε να παραβιάσουμε την εγγύηση και να κάνουμε φύλλο και φτερό το πληκτρολόγιο για να δούμε και την εσωτερική ποιότητα του.
     
    IMG_1614_small.jpgIMG_1615_small.jpg
     
    Για να αφαιρέσουμε το πάνω πλαίσιο του πληκτρολογίου έπρεπε να αφαιρέσουμε εφτά βίδες, με δύο από αυτές να είναι κρυμμένες ή stealth. Αλλά με λίγο ψάξιμο τις βρήκαμε. Οι υπόλοιπες τέσσερις κρατάν το κύριο σώμα του πληκτρολογίου στο κάτω πλαστικό μέρος.
     
    IMG_1616_small.jpgIMG_1617_small.jpgIMG_1619_small.jpg
     
    Μερικά κοντινά στην κύρια πλακέτα του πληκτρολογίου. Στο πάνω δεξί μέρος βρίσκονται τα τρία LED και ο κωδικός του μοντέλου.
     
    IMG_1623_small.jpgIMG_1628_small.jpg
     
    Η πλακέτα της mini-USB υποδοχής και τα καλώδια που μεταφέρουν το απαραίτητο ρεύμα λειτουργίας καθώς και τα δεδομένα.
     
    IMG_1630_small.jpg
     
    Ο ελεγκτής του πληκτρολογίου παρέχεται από την Tenx Tecnology και είναι ένα TMU3130G ολοκληρωμένο. Πρόκειται για έναν 8 bit μικρό-επεξεργαστή ο οποίος ενσωματώνει έναν RISC επεξεργαστή μαζί με μια πολύ μικρή ποσότητα μνήμης και διαθέτει επίσης και προγραμματιζόμενη ROM. Κάτω από τις πρόχειρες κολλήσεις υπάρχει επίσης μια serial EEPROM της Atmel (ATMLH218). Οι προαναφερθείσες κολλήσεις και ειδικά η πρώτη σίγουρα δεν είναι και ότι το καλύτερο, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα. Παρακάτω θα βρείτε ένα διάγραμμα του εν λόγω επεξεργαστή.
     
    TMU3130.jpg
    IMG_1631_small.jpgIMG_1632_small.jpgIMG_1633_small.jpgIMG_1635_small.jpg
     
    Σε γενικές γραμμές οι κολλήσεις στην κύρια πλακέτα είναι ικανοποιητικές για ένα πληκτρολόγιο που λειτουργεί με μόλις 5V ρεύμα.
     
    IMG_1642_small.jpgIMG_1643_small.jpgIMG_1644_small.jpgIMG_1646_small.jpg
     
    To QFS χρησιμοποιεί Cherry stabilizers (σταθεροποιητές) στα μακρουλά πλήκτρα.
     
    IMG_1649_small.jpgIMG_1651_small.jpgIMG_1655_small.jpgIMG_1656_small.jpg
     
    Όπως φαίνεται και από τις παραπάνω φωτογραφίες η κάτω σειρά πλήκτρων του QFS δεν έχει τις κανονικές διαστάσεις, οπότε θα δυσκολευτείτε λίγο να βρείτε αντικαταστάτες, σε περίπτωση που θελήσετε να τα αλλάξετε με άλλα (διαφορετικού ίσως χρώματος). Το space bar στο QFS είναι πιο μακρύ από το αντίστοιχο του Trigger Z (το οποίο χρησιμοποιεί Costar stabilizers στα μεγάλα πλήκτρα, τους οποίους μερικοί θεωρούν ως καλύτερους και πιο ποιοτικούς από τους αντίστοιχους Cherry του QFS).
     
    Χρήση - Καθημερινές εργασίες & Gaming καταστάσεις
     
    Πριν ξεκινήσω να αναφέρω τις εντυπώσεις μου από την χρήση του πληκτρολογίου τόσο σε περιβάλλον καθημερινών εργασιών και συγγραφής κειμένων, όσο και σε gaming καταστάσεις, επιβάλλεται να αναφερθώ στην απόδοση του NKRO την οποία και δοκίμασα με τη βοήθεια του παρακάτω.
     
     
    Το QFS πράγματι διαθέτει μια άψογη NKRO λειτουργία που δουλεύει σωστά σε κάθε περίπτωση. Επίσης, δοκίμασα και την 6ΡΚΟ λειτουργία η οποία και επιτρέπει το ταυτόχρονο πάτημα μέχρι και έξι πλήκτρων και προσφέρεται κυρίως για λόγους συμβατότητας, μιας και μερικές μητρικές έχουν πρόβλημα ειδικά στο boot με την NKRO ενεργοποιημένη. Εδώ να σημειώσω ότι η ιδανική τεχνική για να βρείτε ghost πλήκτρα (δηλαδή πλήκτρα που δε λειτουργούν όταν είναι και άλλα παράλληλα πατημένα) είναι να έχετε πατημένα τα WASD πλήκτρα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από όλα σχεδόν τα παιχνίδια και στη συνέχεια να δοκιμάσετε να πατήσετε όλα τα υπόλοιπα πλήκτρα για να δείτε αν λειτουργούν.
     
    everyday_work.jpg
     
    Αρχικά δοκίμασα το πληκτρολόγιο σε εκτενής πληκτρολόγηση. Παρόλο που είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το τυφλό σύστημα, δεν μπορώ να πω ότι με βόλεψε ιδιαίτερα, ειδικά όταν έπρεπε να αλλάξω το mode του numpad για να χρησιμοποιήσω το "delete" ή το "print screen". Αν χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά τα παραπάνω πλήκτρα τότε θα σας πάρει αρκετό καιρό μέχρι να εξοικειωθείτε.
     
    Επίσης για μακρές περιόδους πληκτρολόγησης σίγουρα θα σας λείψει ένα wrist rest, το οποίο όμως θα αύξανε σημαντικά τις διαστάσεις του QFS και στην ουσία θα του αφαιρούσε ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του. Σε γενικές γραμμές πάντως οι καφέ διακόπτες είναι ιδανικοί για πληκτρολόγηση και γενική χρήση λόγω του ότι εκτός από μέτρια αντίσταση, διαθέτουν και ανάδραση, οπότε και δεν τερματίζουν απότομα και με θόρυβο, όπως οι κόκκινοι. Βέβαια δεν μπορεί να τους χαρακτηρίσει κάποιος ως εντελώς αθόρυβους, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με μπλε και κόκκινους.
     
    Πάντως αν αγοράσετε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο και αρχικά απελπιστείτε μην το βάλετε κάτω, δώστε στον εαυτό σας κάποιο χρόνο προσαρμογής μιας και το TK layout είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό και απαιτεί αρκετή εξοικείωση μέχρι να το μάθετε. Βέβαια εδώ που τα λέμε το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο και γενικά τα stealth δεν προορίζονται για μη gamers, μιας και αυτοί που γράφουν "βαριά" κείμενα ή προγραμματίζουν με τις ώρες, χρειάζονται κανονικού μεγέθους πληκτρολόγια και ιδανικά με backlit φωτισμό, έτσι ώστε να διακρίνουν εύκολα τα πλήκτρα ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
     
    crysis_3.jpg
     
    Εδώ θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είμαι φανατικός gamer λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως, αλλά όποτε μου δοθεί η ευκαιρία την εκμεταλλεύομαι δεόντως. H έλλειψη προγραμματιζόμενων (macro) πλήκτρων δε καθιστά το QFS την ιδανικότερη επιλογή για MMO και RTS παιχνίδια όπου τα stealth πλήκτρα θα αποτελέσουν επίσης ένα πρόβλημα.
     
    Οπότε το φυσικό περιβάλλον του συγκεκριμένου πληκτρολογίου είναι τα FPS παιχνίδια όπου και τα πάει πολύ καλά κυρίως λόγω των καφέ διακοπτών που φοράει. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η έλλειψη backlit μπορεί να είναι μειονέκτημα για έναν μη εξοικειωμένο, με το πληκτρολόγιο, gamer αλλά για έναν που έχει γράψει πολλές ώρες σε τέτοιες καταστάσεις και έχει κάνει το πληκτρολόγιο προέκταση του χεριού του, θεωρείται πλεονέκτημα διότι δεν πρόκειται να του αποσπάσει την προσοχή ο φωτισμός. Όπως και να έχει το QFS είναι ένα καθαρόαιμο gaming πληκτρολόγιο που απευθύνεται στους λάτρεις των FPS, οι οποίοι θα μπορούν άνετα να το πάρουν μαζί τους σε κάποιο lan party μιας και οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες.
     
    Τελικό Συμπέρασμα
     
    IMG_1402_small.jpg
     
    Η κατηγορία των stealth πληκτρολογίων σίγουρα δεν είναι για όλους αλλά απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο και όχι ιδιαίτερα πολυπληθές κοινό, τουλάχιστον σύμφωνα με την ταπεινή μου άποψη. H Cooler Master έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα των μηχανικών πληκτρολογίων το τελευταίο διάστημα και σε συνδυασμό με τις έξυπνες προσφορές που κάνει κατά καιρούς, έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως μια αξιόπιστη και καλή εταιρία στο συγκεκριμένο χώρο, που βρίθει από ανταγωνιστές και ιδιαίτερα απαιτητικούς χρήστες. Κατά γενική ομολογία οι καφέ διακόπτες είναι οι πιο κατάλληλοι για τα γούστα της μεγαλύτερης μερίδας χρηστών, οπότε και η δοκιμή ενός πληκτρολογίου με τους συγκεκριμένους διακόπτες παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το Quick Fire TK Stealth της σημερινής δοκιμής είναι ένα περιορισμένων διαστάσεων πληκτρολόγιο, το οποίο όμως καταφέρνει και συνδυάζει αρκετά υψηλή χρηστικότητα -μετά από μια περίοδο χρήσης βέβαια- λόγω της ξεχωριστής TK διαμόρφωσης που χρησιμοποιεί, η οποία έξυπνα αντικαθιστά τα πλήκτρα που έχουν αφαιρεθεί για να μικρύνει το πληκτρολόγιο.
     
    Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο συνδυασμός TK διαμόρφωσης (layout) και stealth πλήκτρων κάνει τη συμβίωση αρκετά δύσκολη ειδικά τις πρώτες μέρες, μέχρι να συνηθίσετε και τα δύο. Αν είστε βέβαια φανατικός gamer και δεδομένου ότι το QFS προορίζεται κυρίως για gaming καταστάσεις, δεν πρόκειται να σας πειράξει η χαρτογράφηση των πλήκτρων που έχουν αφαιρεθεί στο numpad, παρά θα απολαύσετε στο έπακρο την απλότητα και το μινιμαλιστικό χαρακτήρα του QFS. Προσωπικά θα ήθελα να το δοκιμάσω και στην έκδοση με κανονικά πλήκτρα (δηλαδή όχι stealth) για να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες του TK layout και σε καθημερινές διαδικασίες, μιας και δεν το κρύβω ότι με "ζόρισαν" αρκετά τα stealth πλήκτρα, καθώς και η έλλειψη backlit, παρόλο που είμαι αρκετά εξοικειωμένος με το τυφλό σύστημα. Επειδή χρησιμοποιώ αρκετά συχνά τόσο το numpad όσο και τα πλήκτρα "delete" και "print screen", η εναλλαγή των καταστάσεων λειτουργίας του numpad, καθώς και η διαφορετική χαρτογράφηση των παραπάνω πλήκτρων σε σχέση με την κανονική, με δυσκόλεψαν αρκετά. Βέβαια το QFS δεν είναι το κατάλληλο εξάρτημα για έναν reviewer ή έναν προγραμματιστή, αλλά αποτελεί το ιδανικό όπλο για έναν FPS gamer που δε χρειάζεται macro keys, φωτισμούς, ούτε καν πλήκτρα με εμφανείς τους χαρακτήρες.
     
    To Cooler Master Quick Fire TK Stealth κοστίζει 89€ (συμπεριλαμβανόμενου 23% ΦΠΑ) και τα πλεονεκτήματα καθώς και τα μειονεκτήματα που εντοπίσαμε κατά τη διάρκεια της συμβίωσης μας με αυτό, αναφέρονται παρακάτω:
     
    Πλεονεκτήματα (Advantages)
    • Κορυφαία αίσθηση μηχανικών πλήκτρων.
    • Μικρές διαστάσεις.
    • Αρκετά βαρύ και με καλή στήριξη.
    • Αποσπώμενο USB καλώδιο για τη σύνδεση του.
    • Περιλαμβάνει keycap puller στα παρελκόμενα του.
    • NKRO σε USB (μόνο για Windows περιβάλλον όμως).
    Μειονεκτήματα (Disadvantages)
    • Υψηλή τιμή (κάτι που ισχύει για όλα τα μηχανικά πληκτρολόγια).
    • Το ΤΚ layout καθώς και τα Stealth πλήκτρα θέλουν πολύ εξοικείωση και ίσως δε βολέψουν τους περισσότερους από εσάς.
    • Δεν μπορείτε να απενεργοποιήσετε το φωτισμό στα arrow πλήκτρα όταν το navigation mode είναι ενεργοποιημένο.
    • Η απενεργοποίηση του Fn Lock πλήκτρου θα μπορούσε να είναι πιο άμεση (απαιτείται να το έχετε πατημένο για 3 δευτερόλεπτα ώστε να απενεργοποιηθεί).
     
    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά το Cooler Master Quick Fire TK Stealth είναι:
    QFS.png
    Εδώ τέλειωσε άλλο ένα review. Ευχαριστούμε θερμά την Cooler Master για τη διάθεση του δείγματος.
     
    crmaris
     
    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.