Μίζαρ και Αλκορ: Πάντα μας εντυπωσίαζαν τα άστρα. Η ύπαρξή τους στον κατάμαυρο ουρανό αποπνέει ένα μυστικιστικό χαρακτήρα και μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την ύπαρξη και τον σκοπό μας. Έτσι, από παλιά ο άνθρωπος προσπάθησε να δώσει νόημα στα άστρα και τη σημασία τους, δίνοντάς τους πολλές φορές ονόματα ζώων, καθώς του τα θύμιζαν. Ένας από αυτούς τους αστερισμούς ονομάστηκε Μεγάλη Άρκτος. Αυτό που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι το 2ο άστρο στο λαιμό της αρκούδας ονομάζεται Μίζαρ και είναι το 2ο από τα 3 άλογα της Άμαξας, όπως αλλιώς είναι γνωστή η Μεγάλη Άρκτος.
Η Coolermaster λοιπόν ανατρέχει στην αστρονομία για να ονομάσει ένα νέο gaming ποντίκι υψηλών επιδόσεων, το οποίο προσθέτει στη σειρά CM Storm. Reach for the stars...
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Η συσκευασία που προφυλάσσει το Μίζαρ είναι συνηθισμένη πλέον στα ποντίκια της σειράς CMStorm. Κατασκευασμένη από πλαστικοποιημένο χαρτόνι και διάφανο πλαστικό, επιτρέπει στον υποψήφιο αγοραστή να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο προϊόν πριν το αγοράσει. Το κάλυμμα του ασφαλίζει με σύστημα τύπου βέλκρο, ενώ το κουτί έρχεται σφραγισμένο με κομμάτια διάφανης ταινίας.
Πάνω στη συσκευασία αναγράφονται επίσης τα σημαντικότερα και άμεσου ενδιαφέροντος στοιχεία του προϊόντος, όπως είναι ο τύπος και η ανάλυση του αισθητήρα, το μήκος καλωδίου, η ταχύτητα απόκρισης, ο αριθμός προγραμματιζόμενων πλήκτρων κτλ.
Με τη πρώτη ματιά διαπιστώνουμε ότι το Μίζαρ ακολουθεί τα πρότυπα των εργονομικών ποντικιών, έτσι ώστε να εφαρμόζει άνετα στο δεξί χέρι των περισσότερων, προστατεύοντας από κούραση και τραυματισμούς. Μέσα στη συσκευασία θα βρούμε το ποντίκι και το συνηθισμένο βιβλιαράκι οδηγιών, που σε γενικές γραμμές δε θα μας χρειαστεί. Δυστυχώς δε παρέχονται έξτρα πατούρες για το ποντίκι, σε περίπτωση που χρειαστούν αλλαγή.
Τα χαρακτηριστικά του Μίζαρ μας δίνονται και από το site της εταιρίας:
Κοντινές Λήψεις
Το Μίζαρ είναι σχεδόν εξολοκλήρου φτιαγμένο από μαύρο πλαστικό επιφάνειας ματ. Η ροδέλα, τα βελάκια των πλήκτρων ρύθμισης ανάλυσης και το σήμα της σειράς CMStorm ξεχωρίζουν ως λευκές λεπτομέρειες ενσωματωμένες στο μαύρο πλαστικό. Το σκαρί του ποντικιού έχει έντονη ανοδική καμπύλη, με το δείκτη και το μεσαίο να βρίσκονται σχετικά κοντά στην επιφάνεια του γραφείου. Εκτός αυτού, η πλάτη του ποντικιού εμφανίζει μια κλίση που αναγκάζει το χέρι να γέρνει προς τα δεξιά, ώστε να διατηρεί μια πιο φυσική στάση. Παράλληλα όμως επιβάλει τα δύο τελευταία δάχτυλα να ακουμπούν στο γραφείο.
Το σήμα CMStorm είναι ενσωματωμένο στο πλαστικό, χωρίς να αφήνει την αίσθηση ότι η περιοχή αποτελείται από δύο ξεχωριστά υλικά. Όπως γίνεται εμφανές, ο αισθητήρας Avago 9800 βρίσκεται στο κέντρο του ποντικιού, στη περιοχή δίπλα από το σημείο που ακουμπάει ο αντίχειρας. Το σχέδιο της φλόγας είναι απλά συνέχεια της πλαστικής επιφάνειας με γυαλιστερό φινίρισμα. Ίσως θα μπορούσε να βρεθεί ένας πιο έξυπνος τρόπος να σχεδιαστεί αυτή η λεπτομέρεια, καθώς με τη χρήση η γυαλιστερή επιφάνεια θα φθαρεί έντονα, γεμίζοντας γρατζουνιές.
Τα πλαϊνά του Μίζαρ είναι εξοπλισμένα με ένα ελαστικό ανάγλυφο υλικό (στη φωτογραφία φαίνεται μόνο η αριστερή πλευρά). Οι επιφάνειες αυτές αυξάνουν σημαντικά το βαθμό πρόσφυσης ανάμεσα στο χέρι και στο ποντίκι, έτσι ώστε να νιώθουμε σιγουριά κατά τη χρήση του Μίζαρ. Πλαϊνά κουμπιά θα βρούμε μόνο στα αριστερά του Μίζαρ, τοποθετημένα στο κατάλληλο σημείο ώστε να ενεργοποιούνται άνετα με τον αντίχειρα. Οι κύριοι διακόπτες είναι ιαπωνικής κατασκευής Omron, όνομα-εγγύηση για τη μακρόχρονη και σωστή λειτουργία τους. Τέλος, η ροδέλα έρχεται εξοπλισμένη με βηματικό κωδικοποιητή (encoder) της εταιρίας ALPs.
Το βύσμα του Μίζαρ είναι επιχρυσωμένο, ώστε να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής του αλλά και η ποιότητα σύνδεσης του ποντικιού με τον υπολογιστή μας. Το καλώδιο, μήκους 2 μέτρων, είναι πλεκτό (braided) ενισχύοντας έτσι την αίσθηση πολυτέλειας ενός προϊόντος μέσης κατηγορίας από άποψη κόστους και υλικών. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το Μίζαρ δεσπόζει όμορφο και διακριτικό, σωστό άστρο του νυκτερινού ουρανού.
Λογισμικό & Υλισμικό
Το λογισμικό που συνοδεύει το Μιζάρ θα το βρούμε online στο site της εταιρίας. Έχει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα αντίστοιχων λογισμικών προηγούμενων προϊόντων της σειράς που δοκιμάσαμε, αλλά εμφανίζει και κάποιες βελτιώσεις. Προσωπικά βρίσκω καλαίσθητη την επιλογή της διχρωμίας μαύρου μωβ, η οποία προσδίδει μια σκοτεινή ομορφιά στο λογισμικό, ταιριάζοντάς το αρμονικά με το χαρακτήρα του Μίζαρ. Όπως μπορούμε να δούμε και από τις παραπάνω εικόνες, έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε 4 προφίλ χρήσης και να τοποθετήσουμε μια εικόνα 42*42 πίξελ που να τα εκπροσωπεί. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα προφίλ αυτά μέσω του λογισμικού ή μέσω κάποιου πλήκτρου του ποντικιού, το οποίο θα ορίσουμε εμείς.
Στη πρώτη οθόνη μπορούμε να τροποποιήσουμε την λειτουργία των 7 πλήκτρων, έχοντας ένα πλήθος επιλογών. Εντύπωση προκαλεί η τελευταία επιλογή, η οποία απενεργοποιεί και επαναφέρει σε λειτουργία τον αισθητήρα. Δε μπορούμε να φανταστούμε κάποιο σενάριο χρήσης σε συνθήκες gaming που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη μια τέτοια δυνατότητα, αλλά σίγουρα ο έμπειρος gamer θα βρει ένα λόγο ύπαρξης. Σε τελευταία ανάλυση, είναι καλό να έχουμε νέες προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Στη δεύτερη οθόνη μπορούμε να ρυθμίσουμε τα τέσσερα επίπεδα ανάλυσης DPI ανάλογα με τις ανάγκες μας, με ολικά ακρότατα τα 200 και 8200 DPI, και το polling rate από τα 100Hz μέχρι τα 1000Hz. Οι συνθήκες λειτουργίας των διακοσμητικών LED, τα οποία φωτίζουν όλες τις λευκές λεπτομέρειες που αναφέραμε προηγουμένως, τροποποιούνται εύκολα με τις αντίστοιχες επιλογές. Ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας απόκρισης των δύο κύριων κουμπιών.
Σημειώνουμε ότι μόνο το πίσω LED είναι τύπου RGB, ενώ τα LED που φωτίζουν τη ροδέλα και τα δύο πάνω πλήκτρα είναι λευκά. Μάλιστα, το λευκό led της ροδέλας εκπέμπει διαφορετική απόχρωση από το λευκό του RGB, με το τελευταίο να μπλεδίζει ελαφρώς. Δυστυχώς το λογισμικό δε μας επιτρέπει να επιλέξουμε οποιαδήποτε απόχρωση θέλουμε εμείς αλλά μόνο μεταξύ των 7 προκαθορισμένων χρωμάτων: κόκκινο, άσπρο, κίτρινο, πράσινο, μπλε, γαλάζιο και μωβ. Τέλος, εκτός από διακοσμητικό στοιχείο, το RGB LED χρησιμεύει και ως ένδειξη για το επίπεδο ανάλυσης που έχουμε επιλέξει. Όταν αλλάξουμε την ανάλυση του αισθητήρα, η «φλόγα» στο πίσω μέρος του Μίζαρ θα φωτιστεί άσπρη, κόκκινη, πράσινη ή μπλε ανάλογα με το επίπεδο που θα επιλέξουμε από τα συνολικά τέσσερα διαθέσιμα. Στη συνέχεια επανέρχεται στη κανονική λειτουργία φωτισμού που έχουμε επιλέξει.
Στην τρίτη οθόνη έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τις δικές μας μακροεντολές. Οι εντολές αυτές μπορούν στη συνέχεια να ενεργοποιηθούν μέσω κάποιου κουμπιού που θα ορίσουμε εμείς. Μάλιστα, δεν είναι ανάγκη να εκτελέσουμε με τέλειο τρόπο τη μακροεντολή, καθώς στη συνέχεια μπορούμε να την τροποποιήσουμε προσθέτοντας, αφαιρώντας ή διορθώνοντας επιμέρους εντολές.
Στην τέταρτη οθόνη μπορούμε να διαχειριστούμε τα προφίλ που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή μας και αυτά που βρίσκονται στην ενσωματωμένη μνήμη του Μίζαρ. Ακολούθως, η πέμπτη οθόνη είναι παρόμοια της τέταρτης με τη διαφορά ότι μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τις μακροεντολές πλέον.
Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε το εσωτερικό του Μίζαρ χρειάστηκε να αφαιρέσουμε δύο βίδες τύπου Phillips μικρού σχετικά μήκους, οι οποίες βρίσκονται τοποθετημένες πίσω από τις κατώτατες πατούρες του ποντικιού. Στη συνέχεια το πάτωμα αφαιρείται τραβώντας ελαφρώς διαγώνια, ώστε να αποσυνδεθούν μερικές πλαστικές απολήξεις που κουμπώνουν στο άνω σώμα. Όπως γίνεται εμφανές, το ποντίκι αποτελείται από 2 διακριτές τυπωμένες πλακέτες, εκ των οποίων η μία λειτουργεί ως απλή βάση στήριξης του λευκού led των άνω δυο κουμπιών, των κουμπιών αυτών καθώς και των δύο πλαϊνών κουμπιών. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μόνο τα δύο κύρια κουμπιά είναι Omron, με τα υπόλοιπα να μην αναγράφουν κάποια ένδειξη ως προς τη προέλευση κατασκευής τους.
Η κύρια πλακέτα φέρει ένα ολοκληρωμένο με τον κωδικό HT32F1755, το οποίο περιλαμβάνει έναν 32-bit ARM® Cortex™-M3 πυρήνα, την ενσωματωμένη μνήμη των 128ΚΒ, 12bit Analog-to-Digital μετατροπέα και ελεγκτή USB. Δίπλα του βρίσκεται ο απαραίτητος για τη λειτουργία του μικροεπεξεργαστή κρύσταλλος, ενώ παραδίπλα ο γνωστός αισθητήρας τεχνολογίας laser Avago 9800. Ο αισθητήρας αυτός εγγυάται λειτουργία 8200dpi, ενώ συναντάται σε πολλά gaming ποντίκια υψηλών προδιαγραφών.
Δοκιμές
Γενική Χρήση
Το Μίζαρ δοκιμάστηκε κατά τη περίοδο μιας περίπου εβδομάδας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, χρησιμοποιήθηκε για πλοήγηση στο διαδίκτυο, συγγραφή κειμένων, χρήση προγραμμάτων κτλ. Σε γενικές γραμμές, δεν παρατηρήθηκε κάποια ιδιαίτερη δυσλειτουργία που θα το καθιστούσε ακατάλληλο για γενική χρήση σε υπολογιστή. Ως συνήθως, τα έξτρα πλήκτρα φάνηκαν χρήσιμα κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ η μεταβαλλόμενη ευαισθησία του αισθητήρα μας επιτρέπει να προσαρμόσουμε την εμπειρία χρήσης του Μίζαρ στις ανάγκες μας, αναλόγως την εφαρμογή. Τέλος, η ροδέλα θα μπορούσε να είναι πιο διακριτική ως προς το επίπεδο θορύβου που παράγει. Ο κωδικοποιητής της ακολουθεί το σχεδιασμό διακριτής περιστροφής, ο οποίος αρκετές φορές παράγει χαρακτηριστικό βηματικό θόρυβο.
Όπως μπορούμε να δούμε και από τα αποτελέσματα του λογισμικού δοκιμών Enotus Mouse Test v0.1.4 το Μίζαρ παραδίδει όσα υπόσχεται. Οι δοκιμές έγιναν σε καθαρή επιφάνεια γραφείου στα 800dpi και στα 8200dpi. Οι αποκλίσεις από τα θεωρητικά μεγέθη που παρατηρούνται εντάσσονται στα πλαίσια των σφαλμάτων παρατήρησης και άλλων τυχαίων γεγονότων, που μπορεί να λαμβάνουν χώρα κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών.
Επεξεργασία Εικόνας
Συνηθίζω τα ποντίκια που δοκιμάζω να τα χρησιμοποιώ ενώ επεξεργάζομαι τις εικόνες που θα χρησιμοποιήσω στο review τους. Στο συγκεκριμένο λοιπόν, η ελαφριά δεξιά κλήση της ράχης σε συνδυασμό με τα 2 δάχτυλα που ακουμπάνε στην επιφάνεια εργασίας επιτρέπουν κινήσεις ακριβείας, όπου αυτές χρειάζονται. Η μεγάλη ανάλυση των 8200dpi με την αντίστοιχη προσαρμογή της ευαισθησίας και το polling rate του 1KHz επιτρέπει κινήσεις ακριβείας σε δύσκολες περιπτώσεις επεξεργασίας εικόνων. Σίγουρα δε πρόκειται για τη βέλτιστη επιλογή εργαλείου για επεξεργασία εικόνας ή βίντεο, παρόλο που τα laser ποντίκια προτείνονται για χρήση σε περιπτώσεις που η ακρίβεια των κινήσεων είναι σημαντικότερη της ταχύτητας αυτών, αλλά υπερτερεί αρκετών άλλων προτάσεων που βρίσκονται στην κατηγορία επαγγελματικών ποντικιών. Στις παραπάνω εικόνες μπορείτε να δείτε μια σύγκριση της λειτουργίας angle snapping σε polling rate 1000Hz και 800dpi. Αν όμως δε θέλετε εξεζητημένο επαγγελματικό εξοπλισμό ή ασχολείστε περιστασιακά με την επεξεργασία πολυμέσων, τότε μπορείτε άφοβα να επενδύσετε στην αγορά του.
Στα περισσότερα ποντίκια τεχνολογίας laser, ο αισθητήρας και το laser του στοχεύουν την επιφάνεια υπό αντίθετες γωνίες. Ως εκ τούτου, αν σηκώσουμε το ποντίκι από την επιφάνεια εργασίας χωρίς να το μετακινήσουμε παράλληλα προς αυτήν, ο αισθητήρας εκλαμβάνει τη μετακίνηση αυτή ως γνήσια. Το αποτέλεσμα αυτής της ερμηνείας είναι η ανοδική (κατά την απομάκρυνση) και καθοδική (κατά την επιστροφή) πορεία του κέρσορα, φαινόμενο που παρατηρείται σχετικά έντονα στο συγκεκριμένο ποντίκι. Υπήρξαν περιπτώσεις που η κάθετη μετακίνηση του κέρσορα καθώς σηκώναμε το ποντίκι προκαλούσε όχληση και θα προτιμούσαμε να ήταν λιγότερο εμφανής, εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές εντοπισμού και μείωσης αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα αυτό είναι εγγενές της τεχνολογίας laser και σπανίως εμφανίζεται σε ποντίκια που χρησιμοποιούν οπτική τεχνολογία, καθώς στα τελευταία ο αισθητήρας-κάμερα «βλέπει» την επιφάνεια εργασίας κάθετα.
Παιχνίδια
Εδώ έγιναν και οι εντατικότερες δοκιμές, καθώς ο χαρακτηρισμός gaming mouse το απαιτεί. Το ποντίκι δοκιμάστηκε αρχικά στο παιχνίδι LoL (League of Legends), αλλά αργότερα το δοκιμάσαμε στο Southpark: Stick of truth, το Surgeon simulator και το Battlefield 3.
Στο παιχνίδι LoL οι μακροεντολές φάνηκαν αρκετά χρήσιμες, αν και δύο πλήκτρα ακόμα στα δεξιά του ποντικιού θα ήταν ίσως καλύτερα από κάθε μακροεντολή. Τα κουμπιά ρύθμισης της ανάλυσης βρίσκονται σε κάπως άβολο σημείο, οπότε η on-the-fly αλλαγή της κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού κοστίζει. Αφού δοκιμάσαμε τις επιδόσεις του στο Southpark: Stick of truth, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο ένα point-n-click rpg, βρήκαμε ότι το Μίζαρ ανταποκρίθηκε σε κάθε προσδοκία μας. Βεβαίως, εκεί που φάνηκε πραγματικά η αξία του ήταν στο surgeon simulator, στο οποίο οι σταθερές και ακριβείς κινήσεις διαχωρίζουν την επιτυχή εγχείριση από την απόπειρα δολοφονίας του ασθενή. Αυτό που φάνηκε έντονα ως μειονέκτημα ήταν η κάθετη μετακίνηση του κέρσορα όταν σηκώναμε το ποντίκι από την επιφάνεια εργασίας. Εκτός αυτού, το Μίζαρ φέρει τον αισθητήρα Avago 9800, ο οποίος κατηγορείται από κάποιους για την θετική επιτάχυνση που εμφανίζει, η οποία δεν απενεργοποιείται. Η επιτάχυνση αυτή έγινε αισθητή σε fps παιχνίδι, όπως το Battlefield 3, αλλά μόνο εφόσον ο χρήστης ψάξει για αυτή. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι λίγες ώρες χρήσης αρκούν για να συνηθίσει ο παίκτης σε κάθε μορφής επιτάχυνση.
Η θετική επιτάχυνση γίνεται εμφανής όταν ο χρήστης μετακινεί το ποντίκι του κατά μία δεδομένη απόσταση αργά και γρήγορα. Θεωρητικά πρέπει το αποτέλεσμα της κίνησης να είναι το ίδιο, δηλαδή ο κέρσορας να βρεθεί στην ίδια ακριβώς θέση. Αν όμως αυτός βρεθεί πριν ή μετά της κανονικής θέσης, τότε κάνουμε λόγω για αρνητική ή θετική επιτάχυνση. Κάποιοι χρήστες θεωρούν πλεονέκτημα την θετική επιτάχυνση, καθώς μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερη διαδρομή στην επιφάνεια εργασίας (ή στο παιχνίδι) σε σχέση με τη διαθέσιμη φυσική επιφάνεια, κουνώντας το ποντίκι λίγο πιο γρήγορα. Οι περισσότεροι όμως gamers προτιμούν να υπάρχει 1:1 αντιστοιχία. Δυστυχώς, ο A9800 σχεδιάστηκε με βάση τον A9500, με μερικές βελτιώσεις στο τομέα του tracking, χωρίς όμως να εξαλειφθεί η επιτάχυνση που προαναφέραμε (γνωστή και ως hardware acceleration) ή να επιτρέπεται η απενεργοποίησή της μέσω λογισμικού.
Επίλογος
Σε γενικές γραμμές είμαστε ευχαριστημένοι με το Mizar της σειράς CMStorm. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα generic gaming mouse, το οποίο έρχεται με τα απολύτως απαραίτητα και έναν αισθητήρα που θα έπρεπε σύμφωνα με κάποιους να σχεδιαστεί από την αρχή αλλά παρόλαυτά παραδίδει όσα υπόσχεται. Σίγουρα σε αυτή τη τιμή θα μπορούσατε να προτιμήσετε κάποιο άλλο ποντίκι, αλλά αν είστε οπαδός της σειράς CM Storm και θέλετε ένα αξιοπρεπές περιφερειακό για παιχνίδια και εργασίες που απαιτούν την ακρίβεια που προσφέρει ένας αισθητήρας των 8200dpi, τότε μπορείτε άφοβα να το προτιμήσετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το CM Mizar είναι ένα ποντίκι που θα καλύψει κάθε σας ανάγκη, είτε αυτή περιλαμβάνει gaming είτε όχι.
Πλεονεκτήματα
- Ικανοποιητική παραμετροποίηση
- Άνεση χρήσης με εξαιρετική στήριξη χεριού
- Όμορφος σχεδιασμός
- Ικανοποιητικές επιδόσεις στο Enotus Mouse Test v0.1.4
- Braided καλώδιο με επιχρυσωμένη άκρη
- Καλύτερη ποιότητα κατασκευής από το "αδερφάκι" του (Alcor)
- Διαθέσιμο λογισμικό
Μειονεκτήματα
- Ελαφρύ
- Μόνο το ένα LED είναι RGB και παραμετροποιήσιμο
- Σημαντική ανοδική μετακίνηση του κέρσορα σε lift-off
- Avago 9800 με θετική επιτάχυνση που δεν απενεργοποιείται
- Περιορισμός των χρωμάτων του RGB LED στα 7
Ευχαριστούμε την Coolermaster Hellas για τη διάθεση του προϊόντος. Το CM Storm Mizar εκτιμάται ότι θα διατίθεται στην τιμή των 45€.
Μιλτιάδης-Αλέξιος Παπαδόπουλος
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now