Μίζαρ και Άλκορ: Τι είναι ένα άλογο χωρίς τον αναβάτη του; Οι δύο αυτές οντότητες αλληλοσυμπληρόνονται. Ως εκ τούτου, ο Μίζαρ συντροφεύεται από τον Άλκορ, τον θαρραλέο αναβάτη του! Δίπλα στο άστρο Μίζαρ του αστερισμού Μεγάλη Άρκτος θα διακρίνουμε ένα αχνό άστρο με το όνομα Άλκορ. Το άστρο αυτό μάλιστα είναι τόσο αδύναμο μπροστά στο Μίζαρ, που από την αρχαιότητα οι αξιωματικοί χρησιμοποιούσαν για να δοκιμάσουν την όραση των στρατιωτών τους. Είναι επίσης γνωστός ως Ιππέας ή Ταχυδρόμος, μιας και το συγκριτικά μικρότερο μέγεθός του σε σχέση με το Μίζαρ (γνωστό και ως Άλογο) αλλά και η θέση του το κάνουν να θυμίζει τον καβαλάρη του Αλόγου.
Η Coolermaster βρήκε τον κατάλληλο συνδυασμό ονομάτων για να ονομάσει δύο ποντίκια παρόμοιου σχεδιασμού αλλά διαφορετικών δυνατοτήτων, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια CM Storm. Ας δούμε αν ο καβαλάρης είναι το ίδιο ικανός όσο το άλογο...
Συσκευασία & Περιεχόμενα
Το Άλκορ έρχεται σε μια συσκευασία που μοιάζει πολύ με αυτή του Μίζαρ, με τη διαφορά ότι φέρει αποχρώσεις του μπλε αντί για αποχρώσεις του κόκκινου. Έχοντας δοκιμάσει πρώτα το Μίζαρ, το Άλκορ μοιάζει σαν το μικρό του αδερφό. Ο σχεδιασμός του και το παρουσιαστικό του έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ενώ τα δύο ποντίκια διαφέρουν κυρίως στον αισθητήρα και τη τεχνολογία που αυτός χρησιμοποιεί. Όπως αναγράφεται και στη συσκευασία, το Άλκορ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα Avago 3090, ο οποίος είναι οπτικής τεχνολογίας και μπορεί να προσφέρει ανάλυση μέχρι τα 4000dpi.
Τα δύο κύρια κουμπιά είναι μάρκας Omron και o κωδικοποιητής της ροδέλας κατασκευάστηκε από την εταιρία Alps. Στο εσωτερικό της συσκευασίας θα βρούμε μόνο το ποντίκι και ένα εγχειρίδιο λειτουργίας. Συνοπτικά, τα χαρακτηριστικά του μας δίνονται από το site της Coolermaster:
Κοντινές Λήψεις
Όπως γίνεται εμφανές με την πρώτη ματιά, το Άλκορ είναι σχεδόν ίδιο εμφανισιακά με το μεγάλο του αδερφό, το Μίζαρ. Όπως και το τελευταίο, έχει 7 κουμπιά και μια ροδέλα βηματικής περιστροφής, η οποία όμως είναι μαύρη και δεν φωτίζεται. Εκτός αυτού, η λωρίδα που βρίσκεται η ροδέλα και τα δύο κουμπιά επιλογής ανάλυσης dpi είναι χρωματισμένη ανθρακί και όχι μαύρη. Το σκαρί του είναι ολόιδιο με το σκαρί του Μίζαρ, οπότε σε γενικές γραμμές η αίσθηση χρήσης και η άνεση είναι παρόμοιες.
Μια διαφορά που μπορεί να εντοπίσει εύκολα κάποιος είναι η απουσία ελαστικής ανάγλυφης επίστρωσης στα πλαϊνά του ποντικιού. Σε αυτή τη περίπτωση, τα πλαϊνά έχουν διατηρήσει τις καμπύλες του Μίζαρ αλλά τη θέση της επίστρωσης έχει πάρει πλέον η συνέχεια του πλαστικού από το οποίο είναι φτιαγμένο το σκαρί του Άλκορ. Σε τελική ανάλυση είναι προτιμότερη η ελαστική επίστρωση από την έλλειψη αυτής, καθώς βοηθούσε ιδιαίτερα τη χρήση του ποντικιού όταν οι παλάμες άρχισαν να ιδρώνουν από τη πολύωρη και εντατική χρήση. Ο αισθητήρας βρίσκεται και πάλι στο κέντρο του ποντικιού, σε κάθετη διάταξη, κοντά στο ύψος της θέσης χαλάρωσης του αντίχειρα.
Το καλώδιο, μήκους 2 μέτρων, φέρει στην άκρη επιχρυσωμένο βύσμα αλλά δεν είναι braided. Σίγουρα το κόστος της τοποθέτησης braided καλωδίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, προσδίδοντας έναν αέρα πολυτελείας και επιμηκύνοντας το χρόνο ζωής του προϊόντος και την αντοχή του ίδιου του καλωδίου. Τέλος, το ποντίκι έρχεται εξοπλισμένο με ένα RGB LED που φωτίζει τη φλόγα στο πίσω μέρος του στα χρώματα άσπρο, πράσινο, μπλε και κόκκινο, ανάλογα με την ανάλυση που επιλέξαμε.
Λογισμικό & Υλισμικό
Γίνεται σχεδόν άμεσα εμφανές το γεγονός ότι το Άλκορ μοιράζεται πολλά κομμάτια με το Μίζαρ. Η στρατηγική αυτή βολεύει ιδιαίτερα την κατασκευάστρια εταιρία αφού μειώνει τα κόστη σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός μοντέλου με διαφορετικές επιδόσεις και τιμολογιακή πολιτική από το πρωτότυπο. Εκτός αυτού, ενισχύεται η σχέση μεταξύ των δύο προϊόντων, καθώς ο σχεδιασμός είναι μοναδικός αλλά μας προσφέρονται δύο μοντέλα με διαφορετικές δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες, προτιμήσεις και την αγοραστική μας δύναμη. Έτσι, το Μίζαρ μοιράζεται τις ίδιες τυπωμένες πλακέτες, με τις ίδιες αναμονές κολλήσεων, τον ίδιο ολοκληρωμένο HT32F1755 και RGB LED. Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στον αισθητήρα, ο οποίος είναι πλέον ο Avago 3090 οπτικής τεχνολογίας. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας δεν φέρει ενσωματωμένο στοιχείο φωτισμού όπως ο Avago 9800, οπότε ένα διακριτό LED που εκπέμπει κόκκινο ορατό φως είναι απαραίτητο.
Παραδόξως το Άλκορ δεν συνοδεύεται από κάποιας μορφής λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούμε να αλλάξουμε τη λειτουργικότητα των κουμπιών του ποντικιού, να παραμετροποιήσουμε το φωτισμό του, να ορίσουμε προφίλ και μακροεντολές ή να αναβαθμίσουμε το firmware του. Αν και το Άλκορ φαίνεται να είναι σχεδιαστικά ίδιο με το μεγάλο του αδερφό, δεν μοιράζεται την ίδια τύχη με αυτόν. O φωτισμός στο πίσω μέρος είναι μόνιμος και τα χρώματά του προβάλουν την ανάλυση που έχει επιλεχθεί: άσπρο(800dpi), κόκκινο(1600dpi), πράσινο(3200dpi)και μπλε(4000dpi). Η απουσία δυνατοτήτων παραμετροποίησης είναι σίγουρα μια απογοήτευση για τον υποψήφιο αγοραστή του Άλκορ.
Δοκιμές
Γενική Χρήση
Το πρόγραμμα Enotus επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς μας, προβάλλοντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του Άλκορ. Εξαίρεση αποτελεί η μέτρηση smoothness, δηλαδή κατά πόσο μεταβάλλεται το polling rate του ποντικιού ενώ αυτό κινείται. Είναι μια μετρική που δύσκολα θα αντιληφθεί κάποιος και πιθανώς να επηρεάζεται από τον επεξεργαστή ή ακόμα και τον τύπο του αισθητήρα του ποντικιού. Η οπτική τεχνολογία παρακολούθησης κίνησης εμφανίζει συνήθως άνισο φορτίο επεξεργασίας για τον DSP του ποντικιού, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγεί σε καθυστερήσεις κατά την ενημέρωση κίνησης.
Αν και ο αισθητήρας Avago 3090 είναι από τους καλύτερους που κυκλοφορούν στην αγορά, εμφανίζει το μειονέκτημα του jitter όταν σηκώνουμε το ποντίκι κάθετα, λίγο πριν φτάσουμε την απόσταση LOD. Θεωρητικά ο κέρσορας κατά τη διάρκεια της ανύψωσης δε θα έπρεπε να κινείται καθόλου, πράγμα που δε συμβαίνει στους αισθητήρες που τοποθετούνται υπό γωνία σε σχέση με την επιφάνεια εργασίας. Αντιθέτως, o 3090 φέρει τον αισθητήρα του σε κάθετη θέση ως προς την επιφάνεια εργασίας. Παρόλαυτά, εμφανίζεται το εξής φαινόμενο:
|
|||||
800dpi
|
1600dpi | ||||
3200dpi |
4000dpi |
Όπως μπορούμε να δούμε στα 800 dpi δε παρατηρείται το πρόβλημα και οποιαδήποτε μετακίνηση του κέρσορα οφείλεται στο χρήστη. Αντιθέτως, όταν αυξάνεται η ανάλυση, με αποκορύφωση τα 4000dpi, οι σπασμοδικές κινήσεις γίνονται ιδιαίτερα βίαιες. Ευτυχώς μπορούμε να ελπίζουμε σε μια βελτίωση ή εξάλειψη του φαινομένου, καθώς ο αισθητήρας επιτρέπει αναβάθμιση των αλγορίθμων που χρησιμοποιεί μέσω της SROM του, σε συνεργασία πάντα με τον μικροεπεξεργαστή.
Στον τομέα αυτό δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα, αν και ο σχεδιαστής σίγουρα επωφελείται από τη μεγαλύτερη ανάλυση ενός laser αισθητήρα και την αυξημένη ακρίβειά του. Ήταν εξαιρετικά εύκολο να ακολουθήσουμε τις καμπύλες της εικόνας που επεξεργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε για παράδειγμα να τροποποιήσουμε το υπόβαθρο της. Όπως μπορεί να φανεί και από τις παραπάνω εικόνες, το Άλκορ δεν διαθέτει angle snapping/prediction. Δε γνωρίζουμε αν στο μέλλον θα υπάρξει κάποια δυνατότητα ενεργοποίησής του μέσω αλλαγής του firmware, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν παρέχεται αυτή η δυνατότητα μέσω κάποιου λογισμικού.
Παιχνίδια
Στο τομέα των παιχνιδιών δοκιμάστηκαν τίτλοι όπως Banished, League of Legends, Battlefield 3 και World of Tanks. Σε γενικές γραμμές το Άλκορ έδινε την αίσθηση της ομαλότητας στις κινήσεις αλλά και της άμεσης απόκρισης στις εντολές του χρήστη. Η δυνατότητα ρύθμισης της ανάλυσης φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις, ειδικότερα σε όσες χρειάζεται να περιορίσεις την κίνηση του κέρσορα ώστε να σκοπεύσεις αποτελεσματικότερα. Παρ' όλ' αυτά η αδυναμία παραμετροποίησης των επιπέδων ανάλυσης dpi μας έκανε να νιώσουμε ότι το Άλκορ δεν μπορεί να προσαρμοστεί απόλυτα στις ανάγκες μας. Υπήρξαν περιπτώσεις που τα επίπεδα ανάλυσης δεν μας κάλυπταν, καθώς ήταν λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο έντονα απόσο έπρεπε. Η τοποθέτηση των πλήκτρων ρύθμισης της ανάλυσης είναι τέτοια που δυσκολεύει την άμεση αλλαγή των dpi, οπότε καλύτερα αυτή η αλλαγή να γίνει όταν δεν βρίσκεται παρόν κάποιος αντίπαλος. Τέλος, η επιτάχυνση που εμφανίζει λόγω αισθητήρα είναι οριακά αρνητική έως αμελητέα.
Επίλογος
Το άλκορ άφησε ανάμεικτα συναισθήματα. Σε γενικές γραμμές η εμπειρία χρήσης του ήταν ευχάριστη και έδινε την εντύπωση ότι είναι ένα ποντίκι που θα μπορούσε να μας συντροφεύσει τόσο στις καθημερινές εργασίες μας όσο και στις διασκεδαστικές μας αποδράσεις. Εντούτοις, έχοντας χρησιμοποιήσει το μεγάλο του αδερφό, το Mizar, και βλέποντας τις δυνατότητες που παρέχει μέσω του λογισμικού του, φαίνεται προτιμότερο να αφήσουμε το Άλκορ στο πάγκο και να προτιμήσουμε ένα παιχνίδι με το Μίζαρ. Άλλωστε η διαφορά στη τιμή είναι τέτοια που δικαιολογεί την αναβάθμιση.
Πλεονεκτήματα
- Ικανοποιητικές επιδόσεις
- Άνεση χρήσης με εξαιρετική στήριξη χεριού
- Μηδενική μετατόπιση κέρσορα σε κάθετη απομάκρυνση
Μειονεκτήματα
- Πλήρης απουσία λογισμικού και παραμετροποίησης
- Non-braided καλώδιο
- Η απουσία υφής στα πλαϊνά ή/και ελαστικού υλικού μειώνει την πρόσφυση
- Ελαφρύ (αν είστε από αυτούς που προτιμούν τις στιβαρές κατασκευές)
Ευχαριστούμε την Coolermaster Hellas για τη διάθεση του προϊόντος. Το CM Storm Alcor εκτιμάται ότι θα διατίθεται στην τιμή των 35€.
Μιλτιάδης-Αλέξιος Παπαδόπουλος
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now