Jump to content



  • Silverstone FM84 Case Fan Review


    Πρόλογος

     

    Δε πέρασε και πολύς καιρός από ένα μεγάλο συγκριτικό που κάναμε σε διάφορους ανεμιστήρες. Η αφορμή τότε, ήταν διάφορα νέα μοντέλα της εταιρίας Silverstone που μας είχαν σταλεί στο εργαστήριο για να τους ρίξουμε μία ματιά. Ναι εντάξει, δε τους ρίξαμε μόνο μία, αλλά προσπαθήσαμε με τον εξοπλισμό που έχουμε στην κατοχή μας και παρατάσσοντας απέναντί τους γνωστά μοντέλα άλλων εταιριών, να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά τις επιδόσεις τους, στους τομείς που βασανίζουν μόνιμα τους υποψήφιους αγοραστές ανεμιστήρων. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τα επίπεδα θορύβου και φυσικά τη ροή αέρα.

     

    Να 'μαστε λοιπόν πάλι εδώ για να εξετάσουμε ένα ακόμα νέο προϊόν που ακούει στη κωδική ονομασία FM84. Όχι-όχι δεν είναι ανεμιστήρας 84mm, αλλά ένας κλασικός 80άρης με 25mm πάχος. Τι το παραπάνω έχει τώρα το λιλιπούτειο ανεμιστήρι που μας στάλθηκε το περασμένο χρόνο. Καταρχήν απευθύνεται στους λάτρεις του λευκού, μιας και τόσο η φτερωτή του όσο και το σώμα του είναι κατάλευκα. Επίσης, έρχεται με ελεγκτή στροφών που θα μας επιτρέψει να ρυθμίσουμε τις στροφές του σε ένα εύρος 1500-3500 στροφών το λεπτό. Κλείνοντας και για να μη τα πούμε όλα από τον πρόλογο, καλό είναι να δείξετε προσοχή στις φωτογραφίες που θα ακολουθήσουν και ειδικά σε αυτές που θα εστιάζουν στο σχεδιασμό της φτερωτής.

     

     

    IMG 9136 silverstone fm84 case Fan review


    Γυρνάμε σελίδα και συνεχίζουμε με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος...

     

    Χαρακτηριστικά Προϊόντος

     

    Παρακάτω ακολουθούν τα χαρακτηριστικά του FM84

     

     

    gallery_33144_892_76965.jpg


    Εντύπωση μας προκαλούν, η τάση εκκίνησης που είναι κάτω από τα 5V και συγκεκριμένα 4,5V, τα επίπεδα θορύβου, που σύμφωνα με την κατασκευάστρια δεν υπερβαίνουν τα 34,84dbA στις 3500 στροφές το λεπτό (κάτι που είναι υπό εξέταση) και η στατική πίεση, που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει τα 4,53mmH20!
    Κλείνοντας και με αυτή τη σελίδα της σημερινής παρουσίασης, αξίζει να αναφέρουμε ότι το προϊόν συνοδεύεται από εγγύηση δύο χρόνων και στην ελληνική αγορά έχει τιμή εκκίνησης 8,79€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

     

    Συσκευασία και περιεχόμενα

     

    Η συσκευασία του FM84 είναι τυπική αλλά σίγουρα ικανή να τον προστατεύει από τις κακουχίες. Το περίβλημα είναι από σκληρό διάφανο πλαστικό χαρίζοντάς του ταυτόχρονα -πέρα από τη προστασία- και οπτική επαφή με το προϊόν.
    Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα QR code, το οποίο οδηγεί στη σελίδα του προϊόντος και επίσης βλέπουμε βασικές πληροφορίες, όπως το εύρος στροφών, την ήσυχη λειτουργία του ανεμιστήρα και κάποια από τα παρελκόμενα που τον συνοδεύουν όπως ο ρυθμιστής στροφών.
    Στο πίσω μέρος βλέπουμε μεταφρασμένα σε δέκα γλώσσες (μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής) τα χαρακτηριστικά που είδαμε στην προηγούμενη σελίδα. Επίσης, στο κάτω μέρος βλέπουμε έναν πίνακα με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, όπου η τάση εκκίνησης αναφέρεται ότι είναι τα 4,5 V DC, ο μέγιστος αριθμός CFM είναι στα 36,87, η στατική πίεση 4,53mmH2O, ο τύπος των ρουλεμάν είναι Long life sleeve με προσδόκιμο ζωής τις 40.000 ώρες, το οποίο και αντιστοιχεί σε περίπου 4,5 χρόνια, συνεχούς λειτουργίας. Ο τελευταίος αριθμός έρχεται σε αντίθεση με τις 25.000 που δίνει η εταιρία στην ιστοσελίδα της και είδατε στη δεύτερη σελίδα της παρουσίασης.

     

    IMG 9114 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9116 silverstone fm84 case Fan review

     

    IMG 9117 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9119 silverstone fm84 case Fan review

     

    Η συσκευασία ανοίγει πολύ εύκολα καθώς αρκεί να κόψουμε μερικά αυτοκόλλητα περιμετρικά της. Αρχικά αντικρίσαμε έναν ρυθμιστή στροφών με βύσμα 2pin και λευκό Sleeve το οποίο δεν έχει τόσο πυκνή πλέξη ώστε να καλύψει εντελώς το χρώμα των καλωδίων στο εσωτερικό του. Το μήκος του καλωδίου που είναι ντυμένο με το λευκό sleeve μετρήθηκε φυσικά και είναι 80cm.

     

    IMG 9127 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9128 silverstone fm84 case Fan review

     

    IMG 9129 silverstone fm84 case Fan review

     

    Στο εσωτερικό βρέθηκαν επίσης, τέσσερις rubber bolts, τέσσερις ασημί βίδες και ένα molex to 4pin.

     

    IMG 9131 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9132 silverstone fm84 case Fan review

     

    IMG 9133 silverstone fm84 case Fan review

     

    Κλείνοντας με τη συσκευασία και τα περιεχόμενά της βρέθηκε επίσης ένα 2pin βύσμα το οποίο έχει ένα καλώδιο που ουσιαστικά γεφυρώνει τις δύο επαφές και το τι ακριβώς κάνει, θα φανεί στη συνέχεια της παρουσίασης.

     

    IMG 9143 silverstone fm84 case Fan review

     

    Πρώτη επαφή με τον Silverstone FM84

     

    Αν δείτε λίγο γρήγορα τον ανεμιστήρα και μετά στρέψετε αλλού το βλέμμα σας, θα έχετε μείνει με την εντύπωση ότι απλά είδατε άλλη μία κλασική φτερωτή και έναν ακόμα κατάλευκο ανεμιστήρα. Με λίγη προσοχή όμως, διαπιστώνουμε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αν παρατηρήσετε καλά την πρώτη φωτογραφία, θα δείτε ότι ο ανεμιστήρας αποτελείται από εννιά συνολικά πτερύγια τα οποία είναι διαφορετικά. Έχουμε ένα πλατύ πτερύγιο με μικρή κλίση, ένα με μικρότερη επιφάνεια και περισσότερη κλίση και ένα με επιφάνεια και κλίση ανάμεσα στις δύο προηγούμενες. Και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνετε και στις άλλες δύο τριάδες πτερυγίων.
    Σα να έχουμε τρεις ανεμιστήρες σε ένα λοιπόν. Ακόμα, στην διπλανή φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα πτερύγια να έχει ένα ‘’σκαλοπάτι’’. Το γιατί επέλεξε η εταιρία να ‘’ανακατέψει’’ τα πτερύγια θα το δούμε παρακάτω με πιο αναλυτικές φωτογραφίες από τη φτερωτή.

     

    IMG 9136 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9139 silverstone fm84 case Fan review

     

    Στο πίσω μέρος τώρα πέρα από το κλασικό στρογγυλό αυτοκόλλητο που μας πληροφορεί για τα 12V και τα 0,35A, μπορούμε να δούμε ένα μικρό πλαστικό κλιπ μαύρου χρώματος, το οποίο κρατάει τα πέντε συνολικά καλώδια μέσα στο κανάλι που έχει διαμορφωθεί στο ένα από τα τρία μπράτσα στήριξης του κινητήρα του ανεμιστήρα. Όποιος αναρωτιέται αν μέτρησα σωστά πέντε καλώδια και όχι τρία ή τέσσερα κάνει λάθος. Τα καλώδια είναι πέντε και ο λόγος βρίσκεται στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί.
    Τα τρία καλώδια συνδέονται σε ένα κλασικό 3pin, που θα κουμπώσει είτε στον αντάπτορα molex to 4pin, που συνοδεύει τον ανεμιστήρα, είτε σε κάποιο 3pin header της μητρικής μας. Τα άλλα δύο καλώδια καταλήγουν σε ένα 2pin βύσμα το οποίο, είτε θα κουμπώσει στη γέφυρα που είδαμε λίγο πριν και θα αφήσει τον έλεγχο στην μητρική (εφόσον αυτή έχει τη δυνατότητα), είτε θα κουμπώσει στον ελεγκτή, ο οποίος συνοδεύει το προϊόν.

     

    IMG 9135 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9134 silverstone fm84 case Fan review

     

    Και κάπου εδώ μας έπιασε η περιέργεια και θέλαμε να αποσπάσουμε τη φτερωτή, από το σώμα του ανεμιστήρα. Σε αντίθεση με τα γαλανόλευκα αδέρφια του που είχαμε δει σε προηγούμενη παρουσίαση, ο FM84 έχει τάπα η οποία μας επιτρέπει την πρόσβαση στον άξονα περιστροφής της φτερωτής και μπορούμε -αφαιρώντας τη ροδέλα- να βγάλουμε τη φτερωτή από το σώμα του ανεμιστήρα.
    Αυτή η δυνατότητα πολλές φορές μας γλυτώνει κάποια χρήματα, καθώς με τη πάροδο του χρόνου οι ανεμιστήρες χρειάζονται λίγη λίπανση σε εκείνο το σημείο. Αν λοιπόν χρειαστεί, στον FM84 η διαδικασία δεν απαιτεί κάποιο τρυπάνι, αλλά μόνο να αφαιρεθεί η ελαστική τάπα, να γρασαριστεί και να επανατοποθετηθούν στη θέση τους, τάπα και αυτοκόλλητο.

     

    IMG 9141 silverstone fm84 case Fan review

    IMG 9142 silverstone fm84 case Fan review

     

    Και μιας και μπορούμε να βγάλουμε τη φτερωτή καιρός για μερικές πιο κοντινές και ‘’άνετες’’ φωτογραφίες.
    Και ας βάλουμε αρχή αφαιρώντας την μαύρη ελαστική τάπα και την πλαστική ροδελίτσα που κουμπώνει στο μικρό λούκι του άξονα και τον κρατάει στην θέση του, και πλέον μπορούμε να βγάλουμε την φτερωτή και να δούμε την κατασκευή του κινητήρα.
    Ο οποίος είναι τεσσάρων πόλων και διαθέτει sleeve bearing, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν χαράξεις, οπότε μιλάμε για απλό έδρανο που βασίζει την λίπανσή του, μόνο στην ιδιότητα του υλικού του (φωσφορούχος ορείχαλκος) να απορροφά το λάδι.

     

    IMG 9144

    IMG 9145

     

    Εδώ μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα την διαφορετική κατασκευή των πτερυγίων, αλλά και να δούμε τον κυκλικό μαγνήτη που έχει στο εσωτερικό της η φτερωτή, καθώς και την απαραίτητη τσιμούχα και την κυκλική διαμόρφωση που «συνεργάζεται» με την αντίστοιχη εσοχή του περιβλήματος του εδράνου για την προστασία του άξονα από την σκόνη (ακριβώς από πάνω δεξιά φωτογραφία).

     

    IMG 9151

    IMG 9146

     

    Στις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε και από άλλες γωνίες την διαφορετική κατασκευή των πτερυγίων.
    Πρακτικά έχουμε σε κάθε τριάδα πτερυγίων, ένα πτερύγιο με μεγάλη επιφάνεια και μικρή κλίση που δεν έχει τόσο μεγάλη παροχή αέρα, αλλά μπορεί να αναπτύξει μεγάλη στατική πίεση, ένα πτερύγιο με ενδιάμεση επιφάνεια και κλίση που δίνει περισσότερο αέρα, αλλά με μικρότερη πίεση, και η τριάδα κλείνει με ένα πτερύγιο που έχει πολύ μικρότερη επιφάνεια, αλλά και πιο έντονη κλίση που αποδίδει μεγάλη ροή αέρα, αλλά με μικρή πίεση.

     

    IMG 9149

    IMG 9148

     

    IMG 9147

    fm84 blades

     

    Πέρα από αυτές τις διαφορές βλέπουμε ότι δύο από τα τρία πτερύγια, έχουν και μια επιπλέον διαμόρφωση που χωρίζει την επιφάνεια του πτερυγίου σε δύο τμήματα.
    Η κατασκευή αυτή μας θυμίζει την διαμόρφωση bat wings που αποδίδει μεγαλύτερο air flow και πίεση.

     

    Όργανα και μεθοδολογία μετρήσεων

     

    Αν νομίζατε ότι θα μέναμε μόνο στα του φαίνεσθαι, είστε γελασμένοι. Μπορεί ο εξοπλισμός μας να μην μας επιτρέπει ένα πλήρες review ενός ανεμιστήρα, αλλά ότι όργανο υπήρχε στη "φαρέτρα" μας, βγήκε και "οπλίστηκε".

     

    Για τη μέτρηση των στροφών, θα χρησιμοποιηθεί ένα ταχόμετρο laser το CTM-510 της CT-BRAND.

     

     

    IMG 3220


    Για τις μετρήσεις ήχου θα χρησιμοποιηθεί το γνώριμο σε όλους σας πλέον db meter που έχω στη κατοχή μου.

     

     

    IMG 9598


    Για τις μετρήσεις CFM θα χρησιμοποιηθεί ένα ανεμόμετρο της εταιρίας Mastech με κωδικό μοντέλου MS6525A.

     

     

    IMG 8075


    Τέλος, για τις μετρήσεις τάσεων, θα χρησιμοποιηθεί ένα πολύμετρο το VA-18B, το οποίο έχει δυνατότητα σύνδεσης με ηλεκτρονικό υπολογιστή.

     

     

    IMG 3226


    Καλό θα ήταν να είχαμε στη κατοχή μας και ένα εργαστηριακό τροφοδοτικό έτσι ώστε οι μετρήσεις στα 12V να είναι ακριβώς σε αυτή τη τιμή και όχι λίγο πιο κάτω, αλλά επιφυλασσόμαστε για τις επόμενες παρουσιάσεις.

     

    Ο τρόπος που θα μετρηθούν οι ανεμιστήρες ακολουθεί και δεν είναι και πολύ περίπλοκος στο να γίνει κατανοητός. Αρχικά χρειαστήκαμε κάποιες συστολές με διάμετρο ίση με αυτή των ανεμιστήρων και μία σωλήνα με διάμετρο ίση με αυτή του ανεμομέτρου.
    Μέσα στη σωλήνα για να προσομοιώσουμε όσο είναι δυνατό ένα wind tunnel και να έχουμε όσο γίνεται λιγότερους στροβιλισμούς αέρα αλλά να προσθέσουμε και κάποια αντίσταση, τη γεμίσαμε με καλαμάκια μήκους 19εκατοστών. Ναι μπορεί να μη πιούμε φραπεδάκι, αλλά ευτυχώς η εποχή το καλεί, να απολαύσουμε ένα ζεστό εσπρεσάκι !.
    Στη συνέχεια στη μία μεριά εγκαταστάθηκε ο ανεμιστήρας και σε απόσταση ενός μέτρου το ανεμόμετρό μας.

     

     

    method

     

    kalamakia


    Και κάπως έτσι για τις περιπτώσεις των 7V, 9V αλλά και ~12V πήραμε τις μετρήσεις CFM τις οποίες θα δείτε και στη συνέχεια.
    Όσον αφορά το θέμα θορύβου, το dbmeter στάθηκε απέναντι από τους ανεμιστήρες σε απόσταση μισού μέτρου με τη ροή αέρα να μην έρχεται σε επαφή με το μικρόφωνο του dbmeter.

     

    Μετρήσεις Τάσης εκκίνησης και RPM σε τάσεις 7V,9V και 12V

     

    H τάση εκκίνησης είναι ένα μέγεθος που δε πρέπει να λείπει από καμία παρουσίαση ανεμιστήρων. Ο λόγος έχει ειπωθεί αρκετές φορές στις παρουσιάσεις κουτιών και συγκεκριμένα σε αυτά τα οποία έχουν ελεγκτή ανεμιστήρων με θέση στα 5V dc.
    Για να ελέγξουμε αυτή την περίπτωση, δοκιμάσαμε τον ανεμιστήρα εσκεμμένα με συνεχή τάση και όχι με κάποιον PWM fan controller, προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει αν τον ανεμιστήρα τον συνδέσουμε σε έναν απλό επιλογέα τάσης (12V, 7 V ή 12V, 5V) που έχουν συχνά τα κουτιά μας και το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό!
    Όπως θα δείτε και από το διάγραμμα που ακολουθεί και έχει τα νεότερα αδέρφια των σειρών FW και FQ της Silverstone, δεν εκκινούν όλοι οι ανεμιστήρες σε αυτή τη τάση και παρακάτω έχουμε μόλις έναν ανεμιστήρα που άρχισε να περιστρέφεται όταν η τάση ήταν 5V dc. Σε αυτόν έρχεται να προστεθεί και ο FM84 με τάση εκκίνησης μόλις 4,5V.

     

     

    gallery_33144_892_13024.jpg


    Στα παρακάτω διαγράμματα βλέπετε διαγράμματα στροφών σε τρεις διαφορετικές τάσεις 7V, 9V και σχεδόν 12V σε διάφορα μοντέλα ανεμιστήρων που είχαμε στη κατοχή μας.
    Αναφέρουμε και πάλι το σχεδόν 12V μιας και δυστυχώς προς το παρόν στον εξοπλισμό μας δεν διαθέτουμε κάποιο εργαστηριακό τροφοδοτικό. Όπως όμως σας είπαμε είναι μέσα στα μελλοντικά μας σχέδια. Συνεπώς η σύνδεση έγινε μέσω molex to 4pin απευθείας από το τροφοδοτικό μας, μιας και ο controller θα έκοβε και λίγη ακόμα τάση.

     

     

    gallery_33144_892_94381.jpggallery_33144_892_82604.jpg

     

    gallery_33144_892_12474.jpg


    **Σημείωση ο CM 120mm είναι ο Cooler Master SickleFlow 120 2000 RPM με κόκκινα LEDs

     

    Συγκριτικά διαγράμματα CFM, dbA, RPM και RPM/CFM

     

    Προχωράμε στην ουσία του πράγματος. Οι χρήστες κατά την αγορά ανεμιστήρων συνήθως κοιτάνε δύο πράγματα. Το ένα από αυτά είναι το πόσο αέρα "σπρώχνει" ένας ανεμιστήρας aka CFM και το άλλο, είναι ο θόρυβος. O μόνιμος λοιπόν βραχνάς είναι ποιος ανεμιστήρας θα μου δώσει τελικά τον καλύτερο λόγο ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη.
    Θέλω να σπρώχνει αέρα, αλλά ταυτόχρονα δε θέλω να μου παίρνει τα αυτιά. Αυτή η χρυσή τομή δυστυχώς κοστίζει αρκετά και είναι και ο λόγος που στο συγκριτικό μας υπάρχει ένας εύρος τιμής ανάμεσα στα προϊόντα από περίπου 4,5ευρώ έως και 20ευρώ που στοιχίζει ένας από τους πιο γνωστούς ανεμιστήρες ο Be quiet 120mm Silent Wings 2.

     

    Επίσης σε αυτό το σημείο καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ένα ακόμα θέμα. Αν πάτε στα χαρακτηριστικά κάποιου ανεμιστήρα και δείτε τα CFM του για παράδειγμα στα 12V, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διαφορές με αυτά που σας παραθέτουμε παρακάτω. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και έχει να κάνει φυσικά με τον εξοπλισμό που διαθέτουν οι εταιρίες, λέγε με wind tunnel. Είναι νομίζουμε κατανοητό ότι το να προμηθευτούμε ένα τέτοιο μηχάνημα είναι αδύνατο ελέω κόστους.

     

    Συνεπώς ο σκοπός μας ήταν να έχουμε ένα μέγεθος μετρήσιμο με κάποιο όργανο (anemometer) και να υποβάλουμε όλους στους ανεμιστήρες στην ίδια μέτρηση, διατηρώντας σταθερές το μήκος της διαδρομής, την αντίσταση, αλλά και φυσικά τις τάσεις και το όργανο μέτρησης. Οπότε μπορείτε να δείτε ποιος ανεμιστήρας σπρώχνει περισσότερο αέρα σε σχέση με κάποιον άλλον, ακόμα και αν οι τιμές δεν συμφωνούν με αυτές που δίνουν οι εταιρίες.

     

    Παρακάτω υπάρχουν έξι συνολικά διαγράμματα, δύο ανά τάση λειτουργίας. Στο πρώτο η κατάταξη γίνεται βάση CFM και στο δεύτερο -κάθε τάσης- βάση θορύβου. Αν λοιπόν ψάχνετε απόδοση κοιτάτε το πρώτο, αν ψάχνετε τον πιο αθόρυβο, κοιτάτε το δεύτερο.

     

    Κλείνοντας και πριν σας αφήσουμε να μελετήσετε τα παρακάτω διαγράμματα να πούμε ότι επειδή δεν είχαμε πολλούς ανεμιστήρες 140mm και κανέναν 92mm, πέρα από τους δύο που μας έστειλε η Silverstone, όλοι οι ανεμιστήρες έχουν μπει σε ένα γράφημα. Είναι λογικό λοιπόν ότι στις μετρήσεις θα υπερτερούν κάπου οι ανεμιστήρες 140mm, όμως είναι και κάποιοι 120mm, οι οποίοι τους βάζουν τα γυαλιά στο θέμα CFM.

     

     

    gallery_33144_892_134632.jpggallery_33144_892_162072.jpg

     

    gallery_33144_892_92072.jpggallery_33144_892_64161.jpg


    Στα 12V περίπου, όπου οι ανεμιστήρες δίνουν τα μέγιστα τόσο στο θέμα θορύβου όσο και στο θέμα CFM, για όσους ξέρουν τους ανεμιστήρες της Be Quiet δεν πρέπει να εκπλήσσονται με τα αποτελέσματα. Με λειτουργία κυριολεκτικά αθόρυβη, ο Be Quiet Silent Wings 2 βγάζει 77,8CFM και ο μόνος από τη σειρά της Silverstone που μπορεί να τον ακολουθήσει αυξάνοντας έστω και λίγο το θόρυβό του, είναι FQ141. Φυσικά το κόστος απόκτησης είναι εντελώς διαφορετικό, απλά εδώ μιλάνε τα νούμερα. Καλό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι από τα 35,9dbA που έπιασε ο Arctic Cooling F12 ver2 και πάνω, η λειτουργία των ανεμιστήρων γίνεται αισθητή φτάνοντας στα 44,5dbA του FΜ84, όπου σκεφτήκαμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξουμε δωμάτιο.

     

     

    gallery_33144_892_178780.jpggallery_33144_892_150314.jpg


    Φυσικά το παραπάνω δε σημαίνει ότι ένας Be Quiet SW2 είναι ιδανικός για να εξοπλίσει μία ψύκτρα επεξεργαστή. Αν τον συγκρίνουμε δε με τον FQ122 της Silverstone βλέπουμε το εξής. Αρχικά το κόστος απόκτησης του FQ122 είναι κάτω από το μισό του Be Qiuet. Στα 12V όμως υπερισχύει ο BQ στο τομέα του θορύβου και ο Silverstone στον τομέα των CFM. Αν ρίξουμε όμως τις στροφές του Silverstone στις ~1200 που είναι στα 9V, τόσες περίπου έχει ο BQ στα 12V, θα δούμε το εξής. Ο θόρυβος του FQ122 είναι 36,3dbA έναντι 34,5dbA του BQ και η απόδοση του Silverstone είναι 88,9CFM @9V έναντι 77,8CFM του BQ @12V. Άρα μπορούμε ρίχνοντας τη τάση να έχουμε παραπλήσια επίπεδα θορύβου έχοντας καβάτζα αρκετά ευρώ στη τσέπη και εξίσου καλές επιδόσεις. Συν το γεγονός ότι όποτε χρειαστεί επιπλέον ροή έχετε τον αέρα των ~3V μέχρι τα 12V για να δροσίσετε και άλλο το σύστημά σας.
    Βλέπετε λοιπόν ότι οι πληροφορίες είναι μαζεμένες σε έξι διαγράμματα και διαλέγετε ανάλογα τη τσέπη σας και το τι ζητάτε κάνοντας την απαραίτητη σύγκριση ανάμεσα στα μεγέθη. Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο, αλλά όλα είναι εκεί και σας περιμένουν!

     

    Ένα μέγεθος που μπορεί να δώσει λύση στο βραχνά απόδοση προς θόρυβο είναι ο λόγος RPM/CFM. Σε αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε πόσες στροφές πρέπει να δώσει ο ανεμιστήρας για να ανεβάσει ένα μόλις CFM. Φυσικά δεν είναι ευαγγέλιο, αλλά σίγουρα δε θα αγοράζαμε τον FW91 για παράδειγμα που θέλει 78 περίπου στροφές στα 7V για να ανεβάσει ένα CFM, αν κριτήριο είναι για μας ο θόρυβος. Κακά τα ψέματα όσο αυξάνονται οι στροφές κατά γενική ομολογία αυξάνεται και ο θόρυβος. Όχι πάντα βέβαια, αλλά είναι ένα καλό μέγεθος να το έχουμε υπόψιν μας. Και μιας και τα νούμερα ήταν έτοιμα, δε βρίσκουμε το λόγο να μη σας δώσουμε τρία γραφήματα, ένα ανά τάση λειτουργίας.
    Εδώ καλό είναι να κάνετε ένα γρήγορο συγκριτικό ανάμεσα στον Silverstone FM84 και τον Nanoxia FX08 μιας και είναι ανεμιστήρες ίδιων διαστάσεων.

     

     

    gallery_33144_892_92690.jpggallery_33144_892_13928.jpg
    gallery_33144_892_90459.jpg

    Συντελεστής απόδοσης σε σχέση με την ηχητική επιβάρυνση

     

    Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε πόσο καλά τα καταφέρνει κάθε ανεμιστήρας, αν του "ζητήσουμε" να παράγει τον ίδιο θόρυβο.
    Φυσικά τα νούμερα δεν είναι CFM/dBA, γιατί τα dBA είναι λογαριθμικό μέγεθος, με άλλα λόγια ο θόρυβος των 33dBA είναι διπλάσιος από τον θόρυβο των 30 dBA και όχι 10% παραπάνω, που πάει το μυαλό εύκολα, συνηθισμένο με τις καθημερινές πράξεις.
    Απλά είναι ένας συντελεστής που μας βοηθάει να αποφασίσουμε ποιος ανεμιστήρας δουλεύει αποτελεσματικά και παράλληλα αθόρυβα. Και στο διάγραμμα των 12V, επαληθεύονται τα σχόλια των χρηστών που γίνονται κατά καιρούς και αναδεικνύουν τους Be Quiet ανεμιστήρες, σαν αυτούς που έχουν την καλύτερη σχέση μεταξύ απόδοσης ροής αέρα και εκλυόμενου θορύβου, μιας και η ησυχία μας ενδιαφέρει που αλλού, από τα 12V. Στα 7V λίγο πολύ όλοι ήσυχοι είναι.
    Βέβαια το παραπάνω έρχεται σε αντιπαράθεση με το παράγοντα τσέπη μιας και ένας τέτοιος ανεμιστήρας έχει σχεδόν διπλάσια, αν όχι πολλαπλάσια τιμή από τους υπόλοιπους. Εκεί όμως που κάποιοι θα χρειαστούν Fan controller για να έχουν τις ήσυχες στιγμές τους, κάποιοι άλλοι θα έχουν το μέγιστο της απόδοσης χωρίς την ανάγκη κάποιου ελεγκτή. Διαλέγετε και παίρνετε μιας και αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά στη τιμή.
    Εδώ λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι ανάμεσα στους δύο 80άριδες ανεμιστήρες που είχαμε στη κατοχή μας ο FM84 δε τα πήγε και τόσο καλά. Μη ξεχνάμε όμως ότι μέσα στη τιμή του συνυπολογίζεται και ένας ελεγκτής ανεμιστήρων που θα σας χαρίσει τις ήσυχες στιγμές σας.

     

     

    gallery_33144_892_21840.jpggallery_33144_892_4517.jpg
    gallery_33144_892_105297.jpg

     

    Ο Απολογισμός

     

    Μετά από οκτώ σελίδες γεμάτες με φωτογραφίες, μετρήσεις αλλά και συμπεράσματα, έφτασε η ώρα του απολογισμού για ένα ακόμα προϊόν. Ο ανεμιστήρας FM84 της Silverstone δε μπορούμε να πούμε ότι μας εντυπωσίασε, αλλά σίγουρα δεν πέρασε και απαρατήρητος. Τα επίπεδα θορύβου τα οποία μετρήσαμε, ήταν αναμενόμενα για έναν 80mm ανεμιστήρα ο οποίος μπορεί να περιστραφεί στις 3500 στροφές το λεπτό.
    Μέσα από τα συγκριτικά είδαμε ότι σε σχέση με ανεμιστήρα ίδιων διαστάσεων, δε τα πήγε και τόσο καλά στο λόγο ροή αέρα ως προς θόρυβο. Βέβαια μη ξεχνάμε ότι κοστίζει σχεδόν όσο ο ανεμιστήρας με τον οποίο συγκρίθηκε άμεσα, αλλά ο FM84 διαθέτει και ρυθμιστή στροφών, κάτι το οποίο δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

     

    Κάτι το οποίο θα θέλαμε να δούμε στα παρελκόμενά του, είναι αντικραδασμικές επενδύσεις στη περίπτωση που ο χρήστης επιλέξει να τον εγκαταστήσει με τις βίδες και όχι με τα rubber bolts. Επίσης, στα αρνητικά του σημειώνουμε το γεγονός ότι sleeve υπάρχει μόνο στον ελεγκτή στροφών και όχι στα καλώδια του ανεμιστήρα.

     

    Στα θετικά του πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι ένα «ψόφιος» ανεμιστήρας, όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι και η χαμηλή τάση εκκίνησης η οποία μετρήθηκε και είναι μόλις 4.5V. Συνεπώς, ο αγοραστής του δεν θα ανησυχεί για το αν θα ξεκινήσει ή όχι σε τάσεις 5V που λειτουργούν αρκετά hubs κουτιών.

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά ο Silverstone FM84 δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

     

     
    00
    Loading.

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

    gallery_33144_803_175165.jpg

     

     

    Για το TheLab.grkarmen1983 31/01/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:8
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:7
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 22

    User Feedback

    Recommended Comments

    Ειμαι απο κινητο οποτε θα σου απαντησω γρηγορα. Οπως λεω και στο ριβιου οι ανεμιστηρες μετρηθηκαν σε αποσταση μισου μετρου με το μικροφωνο του dbmeter να μην ειναι στραμμενο προς τη ροη αερα του καθε ανεμιστηρα. Κανενας ανεμιστηρας δεν μετρηθηκε με εμποδιο μπροστα. Ειτε αυτο λεγεται διατρητη λαματινα, ειτε ψυγειο, ειτε ψυκτρα.

    Link to comment
    Share on other sites

    Απο που τα έμαθα? :p

    βασικά αν έχεις δει πολύ Hardware και το δουλέψεις κιόλας μαθαίνεις πολλά πράγματα γύρω από τις συμπεριφορές. Το grille που δείχνεις το έχουν πολλά τροφοδοτικά όπως και νέα κουτιά. Ενδεικτικά το air540 της Corsair.

    Link to comment
    Share on other sites



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • Άποψη/Γνωμούλα για καλώδιο HDMI καλώδιο

    Καλησπέρα, Χρειάζομαι ένα HDMI 2.1 καλώδιο 5μ το οποίο να μπορεί να ταίσει την C4 που πήρα με 4κ 144Hz. Έχει κανείς σχετική εμπειρία;

    LL_NEO
    LL_NEO
    Οθόνες & Projectors 7

    το Google σώνει και καλά στα sms

    Καλησπέρα.   Πρόκειται για Motorola Moto G32 , Android 12.0   Όταν πάω να μπω στα sms, ξαφνικά σήμερα, χωρίς να πειράξω κάτι σε ρυθμίσεις, μου βγάζει ένα full screen μήνυμα τής Google: πώς θέλει να εμφανίζομαι όταν στέλνω μήνυμα, με το Google ονοματεπώνυμό μου. Σαν η Google να θέλει σώνει και καλά να κάνει διαχείριση των sms μου. Μέχρι τώρα, δεν γινόταν αυτό. Τα sms τα διαχειριζόταν η εφαρμογή τού τηλεφώνου. Νομίζω κάπου υπάρχει επιλογή σε τηλέφωνο ή Android να επιλέξεις.

    serpico75
    serpico75
    Smartphones 3

    Αναβάθμιση μνήμης Asus TUF Gaming A15 (2024)

    Μύστες μου, γεια σας! Παράγγειλα από msystems.gr ένα Asus TUF Gaming A15 (FA507UV-LP005W) - Ryzen 9-8945H - 16GB - 512GB SSD - Nvidia RTX 4060 8GB - Win 11 Home [90NR0I25-M000N0] και ένα πακέτο Kingston 32GB FURY Impact DDR5 5600Mhz CL40 SODIMM (2×16GB) για άμεση αναβάθμιση της μνήμης από τα 16GB στα 32GB. Από το κατάστημα (να 'ναι καλά οι άνθρωποι) με ενημέρωσαν ότι οι FURY δεν είναι συμβατές με το συγκεκριμένο laptop (ô mon Dieu!) και ότι, εναλλακτικά, θα πρέπει να πάω σε κάτι τέτοιο. 😭

    DeMaitre
    DeMaitre
    Φορητοί υπολογιστές 4

    Σεταρισμα Synology NAS

    Ρε παιδιά Sorry αλλά επειδή δε τα πάω καλά με τα δικτυακά θα χρειαστώ τη βοήθεια σας. Έχω ένα Synology Nas το DSLIM620. Το είχα σεταρει στο παρελθόν αλλά έπαψα να το χρησιμοποιώ και το είχα αφήσει στην άκρη. Τώρα το ξεθάψα ξανα να αρχίσω πάλι να πειραματίζομαι και δε θυμάμαι πως λειτουργεί το παραμικρό.   Ας αρχίσουμε λίγο με τα βασικά. Έχω μέσα 2 δίσκους (τους οποίους σίγουρα είχα φορμαρει σε ext3/4 και είχα εγκαταστήσει μέσα το λειτουργικό του). Το συνέδεσα με το router του σπιτιού,

    therock
    therock
    Συσκευές Αποθήκευσης 15

    ποιο είναι το πεδία?

    Καλησπέρα.   Επειδή αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μιλήσω με το λογιστή μου, και είναι κάτι που χρειάζομαι, έχοντας το εκκαθαριστικό τής δήλωσης Ε1, ποιο από όλα τα πεδία είναι αυτό που μου λέει ποιος είναι ο φόρος για εισόδημα από εργασία; Έχοντας εισόδημα από: α. Ενοίκιο β. εργασία    Που θα κοιτάξω να ξέρω ΜΟΝΟ από εργασία πόσο φορολογουμαι;   Ευχαριστώ!

    serpico75
    serpico75
    Off topic 2
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.