Πρόλογος
Για την SilverStone, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, από την ίδρυσή της το 2003, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο του εξοπλισμού των PC μας, αφήνοντας την σφραγίδα της με μια σειρά από αποτελεσματικά προϊόντα τα οποία δεν αμελούν τον αισθητικό τομέα!
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια ψύκτρα για επεξεργαστές χαμηλού TDP (Thermal Design Power), η οποία ανήκει στην σειρά Argon και ακούει στην κωδική ονομασία AR05.
H SilverStone AR05, μοιράζεται τα ίδια γενικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά με τα άλλα πέντε μέλη της σειράς Argon καθώς διαθέτει Direct Contact Heatpipes, αλουμινένια βάση και αλουμινένια πτερύγια διασποράς της θερμότητας.
Η κατασκευή της απαρτίζεται από δύο χάλκινα heatpipes διαμέτρου 6mm, τα οποία είναι εμφυτευμένα στο αλουμινένιο block της βάσης της ψύκτρας και έχουν λειανθεί μαζί του, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η άμεση επαφή τους με το heat spreader της CPU που θα ψύξει.
Τα δυο αυτά heat pipes ψύχονται από μια συστοιχία αλουμινένιων πτερυγίων συνολικής διατομής (92x82)mm, με την βοήθεια ενός ανεμιστήρα (92x92x15)mm.
Το "σώμα" της ψύκτρας είναι παράλληλο με την βάση της και φτάνοντας -μαζί με τον ανεμιστήρα- σε ύψος μόλις 37mm, υπόσχεται απρόσκοπτη συμβατότητα με θήκες υπολογιστών πολύ μικρού ύψους και επαρκή ψύξη των επεξεργαστών που έχουν ανάλογα μικρή θερμική παραγωγή, καθώς τα 65 (+) Watt TDP που την χαρακτηρίζουν, έρχονται να συμπληρώσουν το "κενό" που είχε η σειρά Argon σε αυτή την ισχύ.
Ακολουθήστε μας λοιπόν στις επόμενες σελίδες, για να την γνωρίσουμε από κοντά και να δούμε τι έχει να πει ο Ήφαιστος γι αυτήν !
Χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά της SilverStone Argon AR05, μπορούμε να τα δούμε συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί:
Οι τιμές και μετρήσεις που αναφέρονται με μπλε χαρακτήρες, είναι αποτέλεσμα μετρήσεων του TheLab
και -μολονότι κατά πάσα πιθανότητα έχουν γενικότερη αξία- αφορούν μόνο το δείγμα στο οποίο έγιναν.
Όπως βλέπουμε και είναι απολύτως φυσικό για την ισχύ της ψύκτρας, δεν υποστηρίζονται όλα τα CPU sockets (2011, 1366 κ.λπ.)
Η SilverStone Argon AR05, έχει δύο χάλκινα heat pipes των 6mm και είναι μια πραγματικά "μικροσκοπική" ψύκτρα, καθώς το σώμα της έχει τις ίδιες σχεδόν διαστάσεις με τον ανεμιστήρα των (92x92x15)mm που την ψύχει !
Ο ανεμιστήρας αυτός ελέγχεται μέσω PWM και χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλό θόρυβο και μεγάλη παροχή, πράγμα απαραίτητο καθώς έχει να προωθήσει τον αέρα σε μια πολύ πυκνή διάταξη πτερυγίων (τα 6,4 fins/cm, δεν είναι κάτι που το βλέπουμε κάθε μέρα!), η οποία επιπλέον, επιβαρύνεται από το γεγονός της "ενσωμάτωσης" σε αυτήν και του block της ψύκτρας, που τελικά έχει σαν επίπτωση η ψύκτρα να παρουσιάζει χαμηλή ελευθερία στο air flow (μόλις 56%).
Βεβαίως, όλα μοιάζουν λίγο διαφορετικά από ό,τι βλέπουμε συνήθως και υπάρχει λόγος γι' αυτό!
H SilverStone Argon AR05 μπορεί να βρεθεί στα Ελληνικά καταστήματα με 36,90€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Ας πάμε όμως σιγά-σιγά να την δούμε από κοντά.
Συσκευασία και παρελκόμενα.
Η ψύκτρα έφτασε σε εμένα -μετά τη φωτογράφισή της- σε έναν κίτρινο ταχυδρομικό φάκελο με φυσαλίδες!
Γεμάτος περιέργεια τον άνοιξα και έβαλα το χέρι μέσα, ομολογώ ότι το κουτί, δεν το "πέτυχα" με το πρώτο !
Είναι τόσο μικρή που ακόμα και μέσα στην συσκευασία της, ο φάκελος ήταν "άδειος" !
Ας πάμε λοιπόν για μια πρώτη περιήγηση με ξεναγό μας το φακό της φίλης karmen1983, την οποία ευχαριστώ θερμά για την βοήθεια!
Οι βασικές πληροφορίες περιλαμβάνουν το πλήθος των heat pipes και το γεγονός ότι σε αυτά εφαρμόζεται η τεχνική Direct Contact, το TDP της ψύκτρας, την PWM τεχνολογία του ανεμιστήρα και φυσικά το βασικό πλεονέκτημά της, το χαμηλό ύψος της. Στην δεξιά κάτω γωνία υπάρχει ένα QRCode που μας πάει στην σελίδα του προϊόντος.
Στην δεξιά φωτογραφία μπορούμε να δούμε κατασκευαστικές λεπτομέρειες του block και του ανεμιστήρα.
Εδώ έχουμε τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της συσκευασίας, όπου μπορούμε να δούμε την σύντομη περιγραφή των πλεονεκτημάτων και των βασικών χαρακτηριστικών της.
Και το εξωτερικό της συσκευασίας, κλείνει με μια πολύγλωσση περιγραφή των βασικών ιδιοτήτων της AR05, από την οποία λείπουν τα Ελληνικά.
Πάμε λοιπόν να σηκώσουμε το καπάκι με περιέργεια για το πραγματικό μέγεθος της ψύκτρας.
Πρώτο πρώτο αντικρίζουμε το φυλλάδιο οδηγιών εγκατάστασης, το οποίο εμείς το αφήσαμε βιαστικά στην άκρη, αλλά εσείς μπορείτε να το βρείτε και εδώ.
Σειρά είχε ένα λεπτό αφρώδες φύλο προστασίας και αντικρίζουμε την SilverStone Argon AR05, καλυμμένη κυριολεκτικά από τον ανεμιστήρα της, να μας ατενίζει φωλιασμένη μέσα στην αφρώδη θήκη της και δίπλα -σε μια ειδική υποδοχή- να της κάνουν παρέα τα λιγοστά, αλλά επαρκή παρελκόμενά της.
Στα οποία διακρίνουμε δυο ζευγάρια brackets (ένα για INTEL επεξεργαστές και ένα για AMD), τις απαραίτητες βίδες και αποστάτες στερέωσης, μια μικρή λωρίδα που έχει -κομμένες ήδη- αυτοκόλλητες ροδέλες προστασίας της μητρικής καθώς και μια μικρή σύριγγα με θερμοαγώγιμη κρέμα που αν είμαστε προσεκτικοί, επαρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογές.
Ομολογουμένως "σπαρτιάτικος" εφοδιασμός, αλλά στην πραγματικότητα δεν λείπει τίποτε!
Αλλά αρκετά το γυροφέραμε το πράγμα, τα "μικροσκόπια" ανά χείρας και πάμε στην επόμενη σελίδα να δούμε μια από τις μικρότερες ψύκτρες που έχουν φτάσει μέχρι τώρα στα εργαστήρια του TheLab.
Η SilverStone Argon Series AR05 από κοντά.
Η ψύκτρα είναι πραγματικά περιορισμένων διαστάσεων, ουσιαστικά το σώμα της είναι στο μέγεθος του ανεμιστήρα που την ψύχει.
Διακρίνουμε εύκολα ότι ο ανεμιστήρας δεν στηρίζεται πάνω στα πτερύγια με κάποιο συρμάτινο bracket, αλλά είναι βιδωμένος πάνω σε ένα ειδικά προς τούτο, αλουμινένιο bracket που είναι και εκείνο βιδωμένο πάνω στα πτερύγια.
Κοιτώντας περιμετρικά την όλη κατασκευή η συνολική εντύπωση περιγράφεται με δυο λέξεις, στιβαρότητα και συμπύκνωση.
Οι απολήξεις των πτερυγίων, παρά το γεγονός ότι απέχουν ελάχιστα από το σημείο στο οποίο περνάει το heat pipe, έχουν επιπλέον στήριξη μέσω των χαρακτηριστικών αναδιπλώσεων που αποτρέπουν τις σχετικές κινήσεις μεταξύ τους!
Βέβαια αυτές οι αναδιπλώσεις εξυπηρετούν και αεροδυναμικούς λόγους, που θα δούμε στη συνέχεια.
Βγάζουμε τον ανεμιστήρα, ο οποίος ας σημειωθεί δεν είναι βιδωμένος με "λαμαρινόβιδες" όπως -στο όνομα της οικονομίας- θα ήταν λογικό να υποθέσει κάποιος, αλλά με επιχρωμιωμένες βίδες μετρικού σπειρώματος (Μ3) και αυτό είναι καλό, καθώς θα επιτρέπει την εύκολη αφαίρεσή του, για καθαρισμό της ψύκτρας αλλά και του ίδιου και -κυρίως- την χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις επαναφορά του!
Ας δούμε λοιπόν την AR05 "γυμνή".
Το μικρό πάχος της ψύκτρας, αλλά κυρίως, η γωνία λήψης της φωτογραφίας μας δίνει μια "ακτινογραφία" της κατασκευής της. Διακρίνουμε τα δύο heat pipes και τα bracket στήριξης του ανεμιστήρα, αλλά και κάτι ακόμα που από πρώτη ματιά φαίνεται περίεργο.
Παράλληλα με τα heat pipes υπάρχει κάτι ακόμα που διαπερνά όλα τα πτερύγια της ψύκτρας!
Τα πτερύγια της ψύκτρας έχουν υποστεί εκτός από την απαραίτητη για τα heat pipes εκτόνωση και μία ακόμη.
Τα χείλη των εκτονώσεων αυτών, εφάπτονται μεταξύ τους και δημιουργούν την δομή ενός "σωλήνα". Σε αυτόν ακριβώς το σωλήνα, βιδώνουν οι δύο βίδες που συγκρατούν το κάθε bracket στήριξης του ανεμιστήρα.
Επίσης, η ύπαρξη αυτών των πρόσθετων εκτονώσεων, "συμπιέζει" το ρεύμα αέρα του ανεμιστήρα προς την περιοχή των heat pipes, αυξάνοντας ελαφρά την απόδοσή της ψύκτρας.
Το χείλος των πτερυγίων είναι διαμορφωμένο έτσι ώστε να δημιουργούνται στο μέτωπο εισόδου των πτερυγίων, "αυλάκια", τα οποία εκτός από την καλύτερη διανομή του αέρα που σημαίνουν, βοηθούν στον περιορισμό του θορύβου αλλά και στην βελτιωμένη θερμική απόδοση της ψύκτρας.
Δεξιά, βλέπουμε την πίσω πλευρά της ψύκτρας και τα δύο άμεσης επαφής heat pipes (DCHP), τα οποία είναι εμφυτευμένα μέσα στο αλουμινένιο block της ψύκτρας, που όπως βλέπουμε...
...ουσιαστικά ακουμπά μέσα σε μια εσοχή που σχηματίζουν τα πτερύγια της ψύκτρας.
Επιπλέον, στην δεξιά φωτογραφία -που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια των δοκιμών- βλέπουμε ότι το bracket του block, έρχεται στο ίδιο επίπεδο με αυτό.
Έτσι, περιορίζεται δραστικά το συνολικό ύψος της ψύκτρας και μπορεί να είναι συμβατή με κουτιά πολύ μικρών διαστάσεων, όπως αυτά που προορίζονται για compact HTPC.
Στις προηγούμενες φωτογραφίες -αλλά και στη συνέχεια- μπορούμε να δούμε πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στο θέμα της κάμψης των heat pipes, στα οποία, παρά την εξαιρετικά "κλειστή" καμπύλη που κάνουν, παρατηρούνται πολύ λίγες και επιφανειακές ρικνώσεις.
Ο ανεμιστήρας της Argon AR05.
Ώρα όμως είναι να δούμε τον συνεργάτη της ψύκτρας, τον ανεμιστήρα που αναλαμβάνει να καθορίσει την θερμική συμπεριφορά της.
Έντεκα πτερύγια, με πολύ καλή κάλυψη της διατομής του ανεμιστήρα, και το κατάλληλα καμπυλωμένο σχήμα τους, είναι "μονόδρομος", δεδομένου ότι παρά το ότι το πάχος του ανεμιστήρα είναι μειωμένο, αυτός θα πρέπει να παρέχει την αυξημένη στατική πίεση που είναι απαραίτητη σε μια τόσο πυκνή ψύκτρα.
Παράλληλα, η λοξή τοποθέτηση των στηριγμάτων του κινητήρα του, και η "καθετότητα" του πίσω χείλους των πτερυγίων, σε σχέση με τα στηρίγματα αυτά, είναι δοκιμασμένη λύση που εγγυάται σχετικά αθόρυβη λειτουργία, πράγμα που απεδείχθη στις μετρήσεις που κάναμε!
Τα χαρακτηριστικά του ανεμιστήρα, δείχνουν ότι οι επιδόσεις του έρχονται με το ανάλογο κόστος σε ρεύμα.
Το καλώδιό του είναι τεσσάρων αγωγών (λόγω του ελέγχου με PWM), καταλήγει -φυσικά- σε βύσμα ανάλογων επαφών και διαθέτει μαύρο sleeve, το οποίο ενώ είναι σχετικά πυκνό, ενδέχεται να μην καλύπτει σωστά τα καλώδια στο εσωτερικό του.
Αν δείτε μια εικόνα σαν αυτή της δεξιάς φωτογραφίας, μπορείτε να το διορθώσετε πιάνοντας την μία του άκρη σταθερά και τραβώντας απαλά προς την άλλη άκρη, το sleeve "τεντώνει" και πυκνώνει.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά.
Όπως έχετε καταλάβει, αυτό το θέμα είναι ένα από τα αγαπημένα μου, καθώς ασχολείται με όλα εκείνα που μαρτυρούν τι κρύβεται στο "αθέατο παρασκήνιο" μιας κατασκευής, και μας δείχνει -έστω και "φτωχά"- αυτά που τους αφιερώθηκε σκέψη, σχεδίαση και -γιατί όχι- μεράκι και δεν τους αξίζει να περάσουν απαρατήρητα!
Ας βάλουμε αρχή από κάτι που δείχνει την προσεκτική σχεδίαση και την λειτουργική εκμετάλλευση και τις πιο μικρής λεπτομέρειας.
Τα bracket στήριξης του ανεμιστήρα.
Τα σπειρώματα που βιδώνουν οι βίδες των ανεμιστήρων, έχουν "κοπεί" μέσα σε μικρές εκτονώσεις στα άκρα των bracket. Με τον τρόπο αυτό το σπείρωμα έχει μεγαλύτερο μήκος, άρα και αντοχή, που είναι απαραίτητη για τη μακροζωία των σπειρωμάτων και την απροβλημάτιστη λειτουργία τους.
Αυτή όμως η εκτόνωση είναι "στραμμένη" προς τα επάνω, εκεί ακριβώς που θα έρθει να "κάτσει" ο ανεμιστήρας, με αυτό το τρόπο λειτουργούν σαν οδηγοί εύκολης τοποθέτησής του!
Φυσικά από την όλη εικόνα φαίνεται να απουσιάζει κάποιο μέσο περιορισμού της μετάδοσης των κραδασμών του ανεμιστήρα, ο οποίος δεν διαθέτει ελαστικά παρεμβύσματα. Η εικόνα όμως αλλάζει αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.
Το bracket όπως είπαμε στηρίζεται με "λαμαρινόβιδες" στις δευτερεύουσες εκτονώσεις που έχουν τα πτερύγια, αυτές οι λαμαρινόβιδες περνάνε μέσα από ειδικά ελαστικά που αποκλείουν οποιαδήποτε άμεση επαφή της βίδας με το bracket, αλλά και του bracket με τα πτερύγια της ψύκτρας.
Συνεπώς, η στήριξη του ανεμιστήρα αναλαμβάνει και μάλιστα με ικανοποιητικό τρόπο, την περιστολή της διάδοσης των κραδασμών, αρκεί η βίδα να μην είναι πολύ σφιγμένη, για να μπορεί να "δουλεύει" το ελαστικό παρέμβυσμα και εδώ μπαίνει η τελευταία "πινελιά"!
Οι λαμαρινόβιδες -από τη φύση τους- ανοίγοντας οι ίδιες το σπείρωμα στο οποίο βιδώνουν, έχουν πολύ καλή σταθερότητα σε οποιοδήποτε σημείο της "διαδρομής" τους, χωρίς να έχουν ανάγκη να σφίξουν κοντράροντας στο τέλος της διαδρομής αυτής, άρα αποτελούν την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή για την ρυθμιζόμενη σύσφιξη των ελαστικών παρεμβυσμάτων!
Οι αναδιπλώσεις των πτερυγίων.
Είπαμε πιο πριν ότι οι αναδιπλώσεις στα άκρα των πτερυγίων δεν εξυπηρετούν μόνο λόγους μηχανικής αντοχής, αλλά και αεροδυναμικούς.
Η αναδίπλωση αυτή έχει γίνει προς την άνω πλευρά των πτερυγίων, έτσι ώστε να είναι κοντά στον ανεμιστήρα και να περιορίζει την διασπορά της κωνικής δέσμης του αέρα του. Έτσι ο αέρας που ωθεί ο ανεμιστήρας προς την ψύκτρα, συγκεντρώνεται λίγο περισσότερο στην χρήσιμη περιοχή και σαρώνει λίγο καλύτερα τις πλευρικές απολήξεις τους και έτσι έχουμε λίγο καλύτερη απόδοση στην ψύκτρα.
Βεβαίως πολύ κουβέντα κάνουμε για το "λίγο", και εν προκειμένω πολύ καλά κάνουμε, μιας και το μέγεθος της ψύκτρας επιβάλει την προσπάθεια να κερδηθεί κάτι, έστω και μικρό!
Η θερμική σύζευξη των πτερυγίων, με τα heat pipes.
H SilverStone ακολούθησε την τεχνική της συναρμογής των heat pipes μέσω εκτόνωσης των πτερυγίων.
Η μέθοδος αυτή αποδίδει πολύ ισχυρή ενσφήνωση των heat pipes στα πτερύγια και εγγυάται την άριστη θερμική σύζευξη μεταξύ τους.
Οι φωτογραφίες είναι αψευδείς μάρτυρες για την γεωμετρία του πράγματος, για την θερμική συμπεριφορά όμως θα πρέπει να περιμένουμε τι θα "πει " ο 'Ηφαιστος!
Η επιφάνεια του block της ψύκτρας.
Η υφή της επιφάνειας του block της ψύκτρας θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα "πολωμένο" μέσο σατινέ.
Η κατεργασία της τελικής λείανσης έγινε αποκλειστικά παράλληλα με τον διαμήκη άξονα των heat pipes, αποδίδοντας μια επιφάνεια λεία προς την αντίστοιχη κατεύθυνση, αλλά ελαφρά άγρια προς την κάθετη των heat pipes κατεύθυνση.
Όπως βλέπουμε στην αριστερή φωτογραφία -για την ποιότητα της οποίας ζητώ την κατανόησή σας- υπάρχουν πολύ λεπτές γραμώσεις παράλληλα στον άξονα των heat pipes.
Η τεχνική αυτή -όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν- αποδίδει καλή θερμική σύζευξη με το heat spreader της CPU, διατηρώντας παράλληλα πολύ εύκολη την διαδικασία της εφαρμογής της θερμοαγώγιμης πάστας.
Ο έλεγχος της επιπεδότητας της επιφάνειας του block, είναι γενικά απαραίτητος, αλλά ειδικά για τις ψύκτρες που ακολουθούν την τεχνική DCHP (Direct Contact Heat Pipe), είναι καθοριστικά αναγκαίος.
Εδώ το παχύμετρο μας δίνει ικανοποιητική πρώτη εικόνα, η οποία επιβεβαιώνεται από την φωτογραφία ...
...που τραβήχτηκε αμέσως μετά την απεγκατάσταση της ψύκτρας από τον "τόπο βασανισμού" της !
Συμβατότητα με το hardware της μητρικής.
Εδώ όπως είναι φυσικό, δεν έχουμε να πούμε και πολλά, η Argon AR05, χωράει "παντού" χωρίς να έρχεται σε "διένεξη" με οποιοδήποτε "γειτονικό" εξάρτημα (μνήμες κ.λπ.)
Τα έδρανα του ανεμιστήρα.
Το μόνο που παρατηρήθηκε κατά τις δοκιμές που έγιναν και υποδηλώνει ότι η επιλογή του τύπου κεντρικής έδρασης του άξονα του ανεμιστήρα επιδρά στις στροφές του, είναι το ότι κατά την οριζόντια τοποθέτησή του, ο ανεμιστήρας στρέφεται πιο αργά από ότι στην κατακόρυφη τοποθέτησή του.
Μεταξύ των δύο προσανατολισμών υπάρχει μια διαφορά περίπου 100rpm, οι οποίες φυσικά είναι εντός του προδιαγραφόμενου +/- 10%, αλλά δεν παύουν να αποτελούν μια ένδειξη προς αξιολόγηση και ένα λόγο που εμείς επαναλάβαμε μερικά πολύωρα tests, διότι δεν είμαστε αρκετά "τυχεροί" να εντοπίσουμε την διαφορά στην αρχή των δοκιμών !
Μετρήσεις θερμικής συμπεριφοράς.
Λίγα λόγια για τον τρόπο μέτρησης της θερμικής συμπεριφοράς.
Εδώ φυσικά είναι το σημείο όπου δεν χωράνε "εντυπώσεις", εδώ μιλάνε οι αριθμοί !
Αλλά στη περίπτωση της SilverStone Argon Series AR05, είχαμε ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με το μέγεθός της, καθώς είναι η πρώτη φορά που στον ανανεωμένο "πάγκο" του TheLab, φτάνει μια τόσο μικρή σε μέγεθος ψύκτρα, μια ψύκτρα από την οποία κανείς -έχων σώας τα φρένας(!)- δεν περιμένει να ανταγωνιστεί ψύκτρες με πολλαπλάσιο όγκο και πλήθος heat pipes.
Συνεπώς οι μετρήσεις της Argon AR05, έπρεπε να κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις, η μία είναι η γνωστή, έλεγχος στις ίδιες ακριβώς συνθήκες με όσες δοκιμές έχουν γίνει μέχρι τώρα, και η άλλη ήταν να γίνουν μετρήσεις προσαρμοσμένες στο μέγεθος της ψύκτρας, οι οποίες όμως θα έπρεπε να έχουν κάποια κοινά σημεία αναφοράς με τις μέχρι τώρα μετρήσεις.
Αυτό πραγματικά ήταν ένας δύσκολος γρίφος, που ευτυχώς για εμάς, είχε την απάντησή του ήδη έτοιμη στην λογική κατασκευής του Ηφαίστου, στον οποίο μπορούν να οριστούν οι επιθυμητές παράμετροι λειτουργίας και να ρυθμίσει το φάσμα της θερμικής καταπόνησης που εξασκεί σε μια ψύκτρα, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο TDP (Thermal Design Point) που έχει αυτή.
Έτσι έγιναν δύο ομάδες μετρήσεων:
1. Μετρήσεις στο γνωστό standard setup που αποδίδει TDP = 180 Watt στο τρίτο step. (60Watt - 360Watt)
2. Μετρήσεις σε προσαρμοσμένο setup που αποδίδει TDP = 60 Watt στο τρίτο step. (20Watt - 120Watt)
{Οι τιμές των 60 Watt και 120 Watt, υπάρχουν και στις δυο σειρές μετρήσεων.}
Αλλά ώρα είναι να τα δούμε όλα αυτά στην πράξη.
Μετρήσεις στο standard setup (TDP= 180Watt / Step 3)
Οι μετρήσεις αυτές -όπως είναι λογικό- έγιναν μόνο στο μέγιστο airflow και για τους τρεις βασικούς προσανατολισμούς:
1. Οριζόντιος : Όπου το block και τα heat pipes της ψύκτρας είναι παράλληλα στο οριζόντιο επίπεδο.
2. Πλάγιος : Όπου το block είναι κάθετο στο οριζόντιο επίπεδο, αλλά τα heat pipes εξακολουθούν να είναι παράλληλα με αυτό.
3. Κάθετος: Όπου το block , αλλά και τα heat pipes της ψύκτρας είναι κάθετα στο οριζόντιο επίπεδο.
Ο θόρυβος μετρήθηκε με το bBA meter, τοποθετημένο στον άξονα του ανεμιστήρα και σε απόσταση 50cm από αυτόν.
Όπως βλέπουμε η ψύκτρα δοκιμάστηκε σε επιφόρτιση σχεδόν τριπλάσια της ονομαστικής της ισχύος (TDP=65Watt), και μολονότι δεν διέπρεψε στο τελικό στάδιο (180Watt), δεν "κατέθεσε τα όπλα" !
Αυτό που έχει σημασία να δούμε, είναι:
1. Ότι ακόμα και στην διπλάσια ισχύ, το Δθ είναι ανεκτό.
2. Στην ονομαστική επιφόρτιση, το Δθ είναι περίπου 19 βαθμοί Celcius.
3. Και φυσικά -επίσης σημαντική διαπίστωση- ότι ο βέλτιστος προσανατολισμός της είναι ο κάθετος, ο οποίος κρατάει κατά 10 βαθμούς δροσερότερη τη CPU (3ο βήμα) από τον μειονεκτικότερο, που είναι ο πλάγιος. (59,5 C έναντι 69,7 C).
Βέβαια, εδώ διακρίνονται και άλλες λεπτομέρειες στην συμπεριφορά της ψύκτρας, αλλά αυτές θα τις αφήσουμε για την "Εις βάθος" σελίδα.
Μετρήσεις στο προσαρμοσμένο setup (TDP = 60 Watt / Step 3)
Εδώ θα μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά μπορεί να κάνει η ψύκτρα έχοντας μια λογικότερα κατανεμημένη θερμική επιφόρτιση, καθώς στις προηγούμενες μετρήσεις όπου από το πρώτο ήδη βήμα της δοκιμής ευρέθη κοντά στο σχεδιαστικό της όριο!
Έγιναν μετρήσεις σε όλους τους προσανατολισμούς και τα airflow και το σύνολο των εννέα πινάκων προς χάριν ευκολίας αλλά και αποτελεσματικής σύγκρισης, συμπτύχθηκε στον πίνακα που ακολουθεί.
Εδώ φαίνεται πολύ καλύτερα η συμπεριφορά της ψύκτρας και σαν πρώτες παρατηρήσεις έχουμε:
1. Ο κάθετος προσανατολισμός εξακολουθεί και υπερτερεί, αλλά -ειδικά προς το μέσον της περιοχής θερμικής επιφόρτισης- αυτές οι διαφορές πλέον είναι μικρές, π.χ. για τα ~80Watt και για υψηλό airflow, αυτές είναι μόνο ένα βαθμό, και αν πάμε σε χαμηλό airflow, αυξάνουν μόνο μισό βαθμό ακόμα!
2. Ο θόρυβος που παράγει η ψύκτρα είναι καλά ανεκτός ακόμα και στο υψηλό airflow, καθώς ο ανεμιστήρας της δεν παράγει ενοχλητικές υψηλές συχνότητες, πρακτικά ακούγεται μόνο το "φύσημά" του και αν πάμε σε μέσες στροφές γίνεται αδιόρατος για να καταλήξει στις χαμηλές, να είναι πρακτικά "μη ανιχνεύσιμος".
Εδώ να θυμίσω ότι τα 34 dΒA είναι ο θόρυβος που έχει ένα δωμάτιο στην πόλη, στις "μικρές" ώρες μια ήσυχης νύχτας!
3. Το σημαντικό εδώ είναι, συνυπολογίζοντας τον αντικειμενικό στόχο της ψύκτρας, να δούμε ότι μπορεί να υποστηρίξει την τελείως αθόρυβη λειτουργία ενός συστήματος HTPC, καθώς ακόμα και αν επιλέξουμε την χαμηλή ροή αέρα, η θερμοκρασία της CPU μας θα κινηθεί στα πολύ ανεκτά όρια των 50 έως 55 βαθμών Celsius. (Δθ= ~ 25 βαθμοί C)
Αλλά επειδή μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις ας δούμε όλα τα προηγούμενα σε ένα γράφημα.
Η εικόνα αυτή, αποδίδει αυτό που αρκετές φορές λέμε, συνεκτική συμπεριφορά.
Παρατηρούμε ότι ουσιαστικά καθορίζονται τρεις δέσμες καμπυλών, μια για κάθε airflow και μέσα σε κάθε μια από αυτές τις δέσμες, οι καμπύλες κατατάσσονται με την ίδια σειρά, από την πλευρική τοποθέτηση προς την κατακόρυφη, που αποδίδει και τις μικρότερες θερμοκρασίες.
Επίσης, είναι ευδιάκριτο ότι μέχρι και το τέταρτο βήμα (~80Watt), όλοι οι προσανατολισμοί έχουν γραμμική συμπεριφορά και από εκεί και πάνω, παρουσιάζονται ελαφρές αποκλίσεις που είναι πιο ευδιάκριτες στην πλευρική (La) τοποθέτηση.
Μετρήσεις εις βάθος.
Αυτή η σελίδα ασχολείται με το "παρασκήνιο" όλων αυτών των αποτελεσμάτων που βλέπουμε στους γενικούς πίνακες αποτελεσμάτων και αν θέλαμε να μείνουμε στην γενική εικόνα, θα μπορούσε και να λείπει από τα review.
Επειδή όμως πιστεύουμε ότι αφενός, έχουν να δώσουν στοιχεία σε όποιον θέλει να το "ψάξει" λίγο πιο βαθειά και αφετέρου, δίνουν σε όλους εσάς μια εικόνα του τι κρύβεται πίσω από κάθε "αριθμό" των μετρήσεων που παρουσιάζονται στα review, δημιουργώντας τελικά μια πιο σφαιρική εικόνα των ψυκτρών, σας παραθέτουμε μια σύνοψη των βασικών μετρήσεων και των αποτελεσμάτων τους.
1. Έλεγχος στο Standard setup. Σε όλους τους προσανατολισμούς και σε High Airflow.
(Loader TDP = 180 Watt at Step 3)
Όπως έχει προαναφερθεί η SilverStone Argon Series AR05, δοκιμάστηκε για λόγους ενοποίησης αποτελεσμάτων σε συνθήκες που την έθεσαν εξ αρχής στα όρια των δυνατοτήτων της (το πρώτο (!) βήμα του Ήφαιστου την φορτίζει με ~ 60 Watt). Τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον!
Η δοκιμή χρειάστηκε να φτάσει στο 4ο βήμα (240 Watt ! ) πριν η ψύκτρα "εγκαταλείψει τη μάχη" !
Χρειάστηκε να δεχτεί φορτίο 3,7 φορές μεγαλύτερο από το ονομαστικό της, για να δούμε τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πάνω από τους 100 βαθμούς Celcious.
Στα δυο γραφήματα που ακολουθούν φαίνονται τα τρία πρώτα βήματα στα οποία επιτεύχθηκε θερμική ισορροπία.
Βλέπουμε ότι μέχρι και τα 120 Watt, σε High Air Flow και για την κατακόρυφη (Ve) τοποθέτηση, η ψύκτρα εξακολουθεί και βελτιώνει την απόδοσή της καθώς, η τιμή της θερμικής αντίστασης της [Rca (R case to ambient)] προοδευτικά μειώνεται.
Από το σημείο αυτό και πέρα, η ψύκτρα μπαίνει σε περιοχή επιφόρτισης που είναι πολύ πάνω από τις προδιαγραφές της και αυτό φαίνεται από τις τιμές που παίρνουν έντονα τον "ανήφορο" !
Εδώ ακριβώς, είναι προφανείς οι λόγοι που έκαναν αναγκαία την δοκιμή σε προσαρμοσμένο Setup, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε τι μπορεί να κάνει η ψύκτρα με "λογική" υπερφόρτιση.
Τα αποτελέσματα ακολουθούν σε τρεις ομάδες πινάκων και γραφημάτων.
2. Έλεγχος στο προσαρμοσμένο setup. Οριζόντια τοποθέτηση.
(Loader TDP = 60 Watt at Step 3)
3. Έλεγχος στο προσαρμοσμένο setup. Πλάγια τοποθέτηση.
(Loader TDP = 60 Watt at Step 3)
4. Έλεγχος στο προσαρμοσμένο setup. Κατακόρυφη τοποθέτηση.
(Loader TDP = 60 Watt at Step 3)
Πολλά αυτά που θα μπορούσαν να ειπωθούν εδώ, αλλά θα σταθούμε σε ένα μόνο που είναι και το πιο σημαντικό, μιας και πέρα από τα άλλα, μας δίνει μια "χειροπιαστή" εικόνα των "περιθωρίων" της ψύκτρας.
Ο λόγος είναι για την μεταβολή της θερμικής αντίστασης Rca, σε σχέση με τον προσανατολισμό / τοποθέτηση της ψύκτρας.
Παρατηρούμε ότι η διάταξη που έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια και αφήνει την ψύκτρα να λειτουργήσει καλύτερα, είναι η κατακόρυφη τοποθέτηση, όπου το διάγραμμα της Rca παραμένει σχετικά οριζόντιο σχεδόν μέχρι το τέλος της δοκιμής. Αντίθετα, στις δύο άλλες τοποθετήσεις από το 4ο βήμα, η Rca αρχίζει και αυξάνει την τιμή της και μάλιστα έντονα.
Συγκριτικοί πίνακες και γραφήματα
"Στη σελίδα αυτή μπορούμε να δούμε πώς η παρουσιαζόμενη ψύκτρα, απαντά στον "ανταγωνισμό" με αυστηρά αριθμητικά δεδομένα."
Αυτό είναι το "moto" της σελίδας αυτής, όμως για την συγκεκριμένη ψύκτρα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάταξή της σε αυτούς του πίνακες, δεν είναι "δίκαιη" και κυρίως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο επιλογής, αν προηγουμένως δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το μέγεθός της είναι έως και υποδεκαπλάσιο (!) σε σύγκριση με κάποιους άλλους εκ των "ανταγωνιστών" της!
Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
(Pthermal = ~360Watt, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)
Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
(Pthermal = ~360Watt, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)
Είναι ορατές οι διαφορές, αλλά ίσως όχι όπως φαίνεται από πρώτη ματιά!
Όλες οι άλλες ψύκτρες εμφανίζουν τα αποτελέσματά τους σε καταπόνηση από υπερφόρτιση 50% έως 100%, σε σχέση με το ονομαστικό TDP τους, η SilverStone Argon Series AR05 όμως, εδώ, δοκιμαζόμενη στα 180 Watt, βρίσκεται σε υπερφόρτιση σχεδόν 300% (275% για την ακρίβεια).
Με άλλα λόγια, υπ' αυτές τις συνθήκες, θερμικά.... μια χαρά τα πάει !
Φυσικά ακριβώς αυτό το θέμα επιβάλει και μια διαφορετική αντιμετώπιση, υπό την μορφή κάποιων συγκριτικών πινάκων που θα διαχωρίζουν τις ψύκτρες με βάση το ονομαστικό TDP τους, έτσι θα έχουμε να συγκρίνουμε εύκολα παραπλήσιας δυνατότητας προϊόντα.
Αλλά δεδομένου ότι, για την ώρα η παρουσιαζόμενη ψύκτρα είναι η μόνη του είδους της σε αυτή τη νέα βάση, θα αρκεστούμε στην υπό συνθήκες συμπαρουσίασή της και επιφυλασσόμαστε στο μέλλον να μπει και σε ξεχωριστό πίνακα, με άλλες ομόλογές της ψύκτρες.
Από άποψη θορύβου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανήκει στις ήσυχες ψύκτρες και αν την δουλέψουμε από μεσαίες στροφές και κάτω, άνετα κατατάσσεται στις αθόρυβες.
Πράγμα που είναι σημαντικό για ένα compact HTPC το οποίο είναι ουσιαστικά ο "στόχος" της!
Συμπεράσματα και βαθμολογία
Μετά από αρκετές σελίδες ανάλυση φτάσαμε στο σημείο να έχουμε αρκετά στοιχεία για να κρίνουμε ένα "δύσκολο" προϊόν.
Δύσκολο γιατί στοχεύει σε εξειδικευμένη κατηγορία, όπου το θέμα μεγέθους είναι η "Λυδία λίθος" !
Και ακόμα πιο δύσκολο, λόγω της έλλειψης ομοειδών προς σύγκριση προϊόντων, αλλά παρ' όλα αυτά και έχοντας πάντα κατά νου την βασική ιδιότητα της SilveStone Argon Series AR05, το τελικό αποτέλεσμα αβίαστα κρίνεται θετικό!
Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά λιλιπούτεια ψύκτρα, που μολονότι δεν αποτελεί τον "Βενιαμίν" της κατηγορίας (υπάρχει και η ακόμα μικρότερη Argon AR04), θα μπει ανεμπόδιστα σε οποιοδήποτε μικρό κουτί και το κυριότερο ... θα κρατήσει την θερμοκρασία της CPU του multimedia συστήματός μας, σε πολύ αποδεκτές θερμοκρασίες, και τον θόρυβο, σε ακόμα χαμηλότερα -έως ανεπαίσθητα- επίπεδα!
Το μόνο που κρίνουμε σαν ελαφρά υπερβολικό, είναι η τιμή της, αλλά αυτό όπως ξέρουμε είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων -μεταξύ των οποίων και οι τιμές του ανταγωνισμού- και καθώς η ψύκτρα θα γίνεται διαθέσιμη από περισσότερες πηγές, η τιμή -λογικά- θα μειωθεί.
Συνοψίζοντας επιγραμματικά τις παρατηρήσεις μας έχουμε:
Πλεονεκτήματα:
- Καλές θερμικές επιδόσεις για το μέγεθός της.
- Παραγόμενος θόρυβος σε πολύ χαμηλό επίπεδο από την μέση ρύθμιση στροφών και κάτω.
- Εξαιρετικά εύκολη και ακίνδυνη εγκατάσταση.
- Συμβατότητα με μνήμες που έχουν υψηλά Heat spreaders
- Σωληνάριο με θερμοαγώγιμη πάστα για περισσότερες από μια χρήσεις.
- Επενδεδυμένα καλώδια ανεμιστήρα, με καλής ποιότητας sleeve.
- Πλήρης συμβατότητα με όλες τις πλατφόρμες, ανεξάρτητα του προσανατολισμού του block.
- Εξαιρετικά ομοιογενής συμπεριφορά, ανεξαρτήτως του προσανατολισμού της, μέχρι και το 200% του TDP της.
- Αποτελεσματικός ανεμιστήρας που επιδέχεται μεγάλο φάσμα ρύθμισης στροφών.
Μειονεκτήματα:
- Τιμή που κρίνεται λογική γι' αυτά που προσφέρει, μόνο λόγω της ιδιαιτερότητάς της.
- Ο θόρυβος στις υψηλές στροφές ενδεχομένως και υπό συνθήκες ησυχίας, θα είναι αισθητός για χρήση HTPC.
- Η ποιότητα των εδράνων του ανεμιστήρα, ανάλογα με τον προσανατολισμό, επιδρά στις μέγιστες στροφές του.
Παρατηρήσεις:
- Λόγω του εξαιρετικά μικρού της μεγέθους δεν κατατάσσουμε στα μειονεκτήματα την μη συμβατότητά της με τα πιο ενεργοβόρα σύγχρονα sockets.
Έτσι συναξιολογώντας όλα τα παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η SilverStone Argon Series AR05, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από :
Ευχαριστούμε θερμά την SilverStone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Για το TheLab.grSeafalco 20/12/2014
- 21
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now