Η SilentiumPC ιδρύθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας το 2007 και αν και συγκρινόμενη με σημαντικές εταιρίες του χώρου των μέσων ψύξης, είναι μια νέα εταιρία, κάνει μια εντυπωσιακή είσοδο στο χώρο αυτό!
Σαν βασικό στόχο της -όπως λέει στη σελίδα της- έχει την παραγωγή προϊόντων που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των PC enthusiasts/gamers, συνδυάζοντας την άριστη λειτουργικότητα και απόδοση, με την άρτια αισθητική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κοστίζουν "μια περιουσία".
Πρόσφατα είχαμε δει την πιο "ισχυρή" πρότασή της στο χώρο της αερόψυξης, με την GRANDIS XE 1236 και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε ένα άλλο μέλος της οικογένειας, την SilentiumPC FORTIS-2.
Πρόκειται για μια μικρότερου μεγέθους ψύκτρα, μονού πύργου εφοδιασμένη με έξι heat pipes, τα οποία ψύχονται με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα 120 χιλιοστών.
Η μορφή της θυμίζει αρκετά άλλες ψύκτρες που στο παρελθόν εγκαινίασαν την δομή του "μονού" πύργου με δύο υποομάδες πτερυγίων (Megahalems).
Τα μαύρα τελειώματα των "ημιπύργων", καθώς και το κυματοειδές τελείωμα των πτερυγίων, της δίνουν μια όψη που παραμένοντας διακριτική, δεν παύει να "τραβάει" το μάτι!
Η Fortis 2 ΧΕ 1226, όπως και η μεγαλύτερη αδελφή της, μοιράζονται την ίδια τεχνολογία συγκόλλησης των heat pipes σε ένα block από καθαρό χαλκό (ΧΕ technology, κατά την SilentiumPC), που διασφαλίζει την άριστη θερμική σύζευξη μεταξύ τoυς, αλλά και με το CPU heat spreader.
Ας πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά της.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα χαρακτηριστικά της SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226, φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.
Οι διαστάσεις της ψύκτρας είναι σχετικά μικρές, ακόμα και αν την εφοδιάσουμε με δυο ανεμιστήρες, ανάλογα μέτριο είναι και το βάρος της.
Η δομή της είναι μονού πύργου, ο οποίος είναι χωρισμένος σε δύο κατακόρυφες υποομάδες πτερυγίων, τα οποία ψύχουν έξι χάλκινα heat pipes διαμέτρου 6 mm.
Εφοδιάζεται με έναν αθόρυβο ανεμιστήρα μέσης παροχής, για τον οποίο δεν διατίθενται πληροφορίες στατικής πίεσης, ρυθμίζεται μέσω PWM και από το τύπο των εδράνων που διαθέτει και το προσδόκιμο ζωής, ανήκει στις οικονομικές, πλην αξιόπιστες λύσεις.
Πέρα από τα χαρακτηριστικά που δίνονται από την κατασκευάστρια, υπάρχει ένας ακόμα υποπίνακας που αναφέρεται στις "ψυκτικές παραμέτρους" με επιπλέον χαρακτηριστικά, που στο εξής θα συμπληρώνουν τις παρουσιάσεις των ψυκτρών που χρησιμοποιούν σαν άμεσο μέσο ψύξης, τον αέρα.
Αυτά θα μας βοηθήσουν προοδευτικά στην διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης άποψης για τα προϊόντα αυτά.
Όπως βλέπουμε, πρόκειται για μια ψύκτρα μέτριου προς μικρού όγκου, με ανάλογα προσαρμοσμένη επιφάνεια αποβολής της θερμότητας και έχει ελαφρά μικρότερη ελευθερία εισόδου αέρα, πράγμα που -κρίνοντας από το μεγαλύτερο air flow- αντισταθμίζεται από την υψηλότερη πίεση του ανεμιστήρα της.
Αλλά τις απαντήσεις σε όλα αυτά τις δίνουν οι δοκιμές, οπότε είναι ώρα να την γνωρίσουμε από κοντά.
Στο σημείο αυτό να πούμε ότι SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226 έχει εγγύηση δυο χρόνια και μπορούμε να αποκτήσουμε αντί του ποσού των 31.90€συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και φυσικά αναφερόμαστε σε τιμές Ελληνικών καταστημάτων.
Συσκευασία και παρελκόμενα
Η SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226 έφτασε σε μας σε μια μικρή διακριτική συσκευασία, στο εξωτερικό της οποίας βλέπουμε κάποιες βασικές πληροφορίες.
Στις δύο άλλες πλευρές, υπάρχει μια τρίγλωσση παρουσίαση των βασικών της χαρακτηριστικών (τα Ελληνικά δυστυχώς, είναι απόντα), δύο QR codes που "οδηγούν" σε δυο video για την διαδικασία εγκατάστασης σε μητρικές Intel και AMD αντίστοιχα, καθώς και τα παρελκόμενα που την συνοδεύουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της.
Ανοίγοντας την συσκευασία δεν βρίσκουμε αφρώδη προστατευτικά, αλλά μια θήκη από σκληρό διαφανές πλαστικό μέσα στο οποίο αναπαύεται η ψύκτρα με τον ανεμιστήρα τοποθετημένο πάνω της, αλλά χωρίς τα συρμάτινα brackets που τον συγκρατούν.
Επίσης υπάρχουν, ένα μικρό κουτί που περιέχει τα παρελκόμενα της ψύκτρας, στα οποία εκτός των απαραίτητων brackets και λοιπών εξαρτημάτων του εξοπλισμού στερέωσης, συμπεριλαμβάνονται, μια θερμοαγώγιμη πάστα (Pactum PT-1), και ένα επιπλέον ζευγάρι συρμάτινα brackets για την στερέωση ενός ακόμα ανεμιστήρα που μπορεί να προσθέσει ο χρήστης και φυσικά το CPU back plate και οι απαραίτητες βίδες, οι οποίες διαθέτουν ελατήρια καθορισμού της πίεσης σύσφιξης της ψύκτρας πάνω στην μητρική.
Splitter για δεύτερο ανεμιστήρα δεν συμπεριλαμβάνεται και έτσι αν αποφασίσουμε να κάνουμε push-pull, θα πρέπει να προμηθευτούμε ένα, προσέχοντας το ζήτημα του σήματος tacho.
Ο ανεμιστήρας που συνοδεύει την Fortis 2 XE1226, έχει αδιαφανή μαύρα πτερύγια αρκετά μεγάλου πλάτους με προφανή στόχο την αύξηση του air flow και της στατικής πίεσης, το δε καλώδιο του είναι τεσσάρων -(λόγω PWM)- επίσης μαύρων αγωγών και δεν διαθέτει sleeve.
Tα περιεχόμενα της συσκευασίας συμπληρώνει ένα μικρό φυλλάδιο, με φωτογραφικά αποσπάσματα από την διαδικασία εγκατάστασης της ψύκτρας σε μητρικές INTEL και AMD αντίστοιχα.
Φυσικά το φυλλάδιο απέχει αρκετά από το να θεωρηθεί manual, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν οι σύνδεσμοι (QR codes), προς δύο αρκετά διαφωτιστικά video της SilentiumPC, που αναπληρώνουν την έλλειψη αυτή και τα οποία θα τα δούμε στην σελίδα της συμβατότητας με τις μητρικές.
Ώρα όμως να δούμε τον πρωταγωνιστή της σημερινής μας παρουσίασης από κοντά.
Η SilentiumPC FORTIS-2 ΧΕ-1226 από κοντά
Το σώμα της ψύκτρας έχει τελείως συμμετρική κατασκευή πράγμα που πέραν των άλλων -και χωρίς κάποια θερμική επιβάρυνση- βοηθάει στην μείωση του κόστους, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε την τιμή διάθεσης που έχει η ψύκτρα!
Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι, η προσπάθεια περιορισμού του κόστους, δεν εμποδίζει την SilentiumPC να "δέσει" τα πτερύγια της ψύκτρας με τις γνωστές διασυνδετικές αναδιπλώσεις στην περίμετρο τους, αυξάνοντας την στιβαρότητα της όλης κατασκευής.
Και μιας και αναφερθήκαμε στην συμμετρία και προς άρση κάθε "παρεξηγήσεως", ας δούμε δυο εικόνες της συμμετρικής Fortis 2 XE1226, η οποία θυμίζοντας "πεταλούδα", κάνει την αισθητική διαφορά!
Η πρώτη και σημαντικότερη παρατήρηση, είναι ότι όλα τα heat pipes είναι τοποθετημένα σε μια ευθεία γραμμή και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Aυτή η διάταξη συνηθίζεται στις κατασκευές τέτοιου τύπου καθώς αποτελεί μια λύση στις περιορισμένες διαστάσεις του κάθε "ημιπύργου".
Με τον τρόπο αυτό βέβαια, τα πτερύγια στηρίζονται μόνο στο "μέσον" τους, πράγμα που κάνει επιβεβλημένη την χρήση των περιμετρικών αναδιπλώσεων στήριξης στα πτερύγια, όπως παρατηρήσαμε προηγουμένως.
To block της ψύκτρας είναι "γυμνός" χαλκός από κάτω, αλουμίνιο από πάνω και "αγκαλιάζει" τα έξι heat pipes περιμετρικά, επιτρέποντας μας να διακρίνουμε τα ίχνη της συγκολλητικής διαδικασίας που εξασφαλίζει την καλή θερμική τους σύζευξη, καθώς επίσης ότι, η λείανση του block δεν είναι υψηλή, αλλά αυτό -όπως έχουμε πει και στο παρελθόν- δεν επηρεάζει αισθητά την θερμική σύζευξη και αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλούς κατασκευαστές.
Είναι όμως η κατάλληλη στιγμή να δούμε την Fortis 2 XE 1226, με τα "καλά" της και πριν προχωρήσουμε στις λεπτομέρειές της, να κάνουμε μια επαλήθευση των διαστάσεών της που "μετράνε" 156mm ύψος από το καπάκι του επεξεργαστή μας.
Οι λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά
Αυτή η σελίδα εγκαινιάζει μια προσπάθεια για ανάδειξη όλων εκείνων των λεπτομερειών που -μολονότι είναι σημαντικές- μπορεί να διαφύγουν της "μακροσκοπικής" εξέτασης.
Μέσα από αυτήν, αφενός θα δούμε από κοντά τα σημεία που μπορεί να "κάνουν την διαφορά" και αφετέρου θα μας δοθεί η ευκαιρία να καταλάβουμε το πως και το γιατί της κάθε κατασκευαστικής προσέγγισης.
Κάποια από τα θέματα που θα "απασχολούν" την σελίδα αυτή, θα είναι "σταθερά" και θα πλαισιώνονται -όπως είναι φυσικό- από τα θέματα που αφορούν τις ιδιαιτερότητες της εξεταζόμενης ψύκτρας.
1. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες και θερμική σύζευξη.
Η SIlemtiumPC έχει εφαρμόσει και στην FORTIS 2 XE 1226 την τεχνική ενσφήνωσης των πτερυγίων πάνω στα heat pipes, που είδαμε και στην "μεγάλη αδελφή"της.
Η τεχνική αυτή αποδίδει πολύ "επίπεδα" τοιχώματα του σωληνίσκου εκτόνωσης και ακόμα καλύτερη θερμική σύζευξη μεταξύ heat pipe και πτερυγίου.
Συνεπώς κατά τις δοκιμές δεν αναμένουμε "εκπλήξεις"
2. Η αεροδυναμική της ψύκτρας.
Στο σημείο αυτό έχουμε την ευκαιρία να δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή σε ανάλογες κατασκευές και υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι γι' αυτό!
Α. Ο χωρισμός της ψύκτρας σε δύο "ημιπύργους".
Όπως βλέπουμε πίσω από τον ανεμιστήρα δημιουργείται από το σχήμα των πτερυγίων μια άτυπη "χοάνη", η οποία λόγω της χαμηλότερης αντίστασης που παρουσιάζει, "κατευθύνει" τον αέρα προς την κεντρική περιοχή της ψύκτρας που υπό "κανονικές συνθήκες", θα "ασφυκτιούσε" για περισσότερη ροή.
Επί πλέον αυτού, ο σχηματισμός αυτής της "χοάνης" απομακρύνει τα πτερύγια από το ρίπισμα του αέρα που δημιουργεί ο ανεμιστήρας, με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση του παραγόμενου θορύβου.
Έτσι έχουμε στο κέντρο της ψύκτρας μεγαλύτερη πίεση, η οποία βρίσκοντας ελεύθερη δίοδο εκτόνωσης στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στους δύο ημιπύργους, δημιουργεί ένα ρεύμα -δροσερού- αέρα το οποίο σαρώνει το χείλος των πτερυγίων που ορίζουν αυτό το διάκενο.
Με τον τρόπο αυτό, πέρα από το ότι υπάρχει ένας επιπλέον δρόμος τροφοδότησής τους με αέρα, αυξάνει και η τοπική απόδοσή τους, καθώς -όπως έχουμε ξαναπεί- η πιο αποδοτική περιοχή ενός πτερυγίου είναι το χείλος εισροής αέρα!
Βεβαίως, συνήθως αυτό το διάκενο είναι λίγο μεγαλύτερο, αλλά τελικά, σε μία κατασκευή όπως μία ψύκτρα, όπου πρέπει να συνδυαστούν πολλοί αντιτιθέμενοι παράγοντες, όλα είναι ζήτημα "ισορροπίας" μεταξύ τους. Το αν η "συνταγή" της SilentiumPC είναι επιτυχημένη, θα φανεί στις δοκιμές που ακολουθούν.
Β. Το κυματοειδές χείλος των πτερυγίων.
Ένα από τα πιο εμφανή χαρακτηριστικά της FORTIS 2 XE 1226 είναι οι μικροσκοπικές "γλώσσες" που δημιουργούν ένα ενιαίο "κυματιστό" χείλος στην περιοχή εισόδου του κύριου ρεύματος αέρα στα πτερύγια και το ίδιο ισχύει και για το χείλος εξόδου. Αυτό γίνεται για να έχει η ψύκτρα την ίδια απόδοση ανεξαρτήτως της τοποθέτησής της.
Αυτή η κυματοειδής διαμόρφωση του "χείλους προσβολής" των πτερυγίων, εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο σκοπούς και μάλιστα πολύ καλά.
Αφενός μειώνει παραπέρα τον θόρυβο που κάνει η φτερωτή του ανεμιστήρα, καθώς διασπά τους μικροστροβίλους αέρα που σχηματίζονται στο χείλος του πτερυγίου σε μικρότερους, και αφετέρου - επίσης σημαντικό- μεγαλώνει σε επιφάνεια η πιο αποτελεσματική περιοχή του.
3. Το σύστημα στερέωσης της ψύκτρας.
Αυτό που μας έκανε πολύ καλή εντύπωση είναι ότι, σε αυτή την ψύκτρα οι βίδες που είναι κρίσιμες για την σύσφιξή της πάνω στην μητρική, δεν είναι απλές, αντίθετα έχουν ελατήριο και πατούρα πάνω στην οποία σταματά το σφίξιμο της βίδας. Έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να σφίξουμε τις βίδες του κεντρικού bracket μέχρι τέρμα και τα ελατήρια θα αναλάβουν να εξασκήσουν μια συγκεκριμένη δύναμη στο block της ψύκτρας.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι πάντα θα υπάρχει η σωστή πίεση της ψύκτρας πάνω στον επεξεργαστή.
4. Οι ανεμιστήρες της SilentiumPC FORTIS 2 XE-1226.
Εδώ η SilentiumPC χρησιμοποίησε έναν ανεμιστήρα ( GF 12025 ), στο καρτελάκι βέβαια αναφέρει τον τύπο της ψύκτρας, αλλά στα χαρακτηριστικά αναφέρει τον ακριβή τύπο του ανεμιστήρα.
Δεν πρόκειται για κάποια εξαιρετική κατασκευή, έχει αδιαφανές μαύρο πλαίσιο και πτερύγια, δεν διαθέτει καμπύλα "μπράτσα" στήριξης του κινητήρα που περιορίζουν τον θόρυβο, αλλά κάνει την δουλειά του πολύ καλά όπως θα δούμε και στις μετρήσεις. Μία μόνο ένσταση έχουμε όσον αφορά τον θόρυβο στις πολλές στροφές, ο ανεμιστήρας κάνει αισθητή την παρουσία του πάνω από τις 1250 στροφές, ενώ αντίθετα κάτω από αυτές είναι πολύ ήσυχος.
Δεν διαθέτει κάποιο μέσο περιορισμού της μετάδοσης των κραδασμών του κινητήρα προς την ψύκτρα (ελαστικά παρεμβύσματα, "τακουνάκια"), παρ΄όλα αυτά, πρέπει να πούμε ότι οι ανεμιστήρες που έχουμε δει μέχρι τώρα από την SilentiumPC, δεν είχαν κραδασμούς.
Αυτό που διαθέτει και που θα μας φανεί στην συνέχεια πολύ χρήσιμο, είναι δύο εσοχές ("τυφλές" τρύπες) εκατέρωθεν της κάθε οπής στερέωσής του.
5. Έλεγχος επιπεδότητας και βαθμού λείανσης του block της ψύκτρας.
Αυτός είναι ο κλασικός έλεγχος που γίνεται σε όλα τα block των ψυκτρών προκειμένου να φανεί αν υπάρχει πρόβλημα στην επαφή της ψύκτρας με το heat spreader της CPU.
Το block της FORTIS 2 XE-1226, είναι τελείως επίπεδο όπως δείχνει και το εγγυημένα ευθύ στέλεχος του παχύμετρου που φωτίζεται από πίσω με έντονο φως. Φως δεν περνάει σε κανένα σημείο!
Όσον αφορά στην λείανση του block, αυτή έχει σταματήσει σε ένα επίπεδο πριν από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε "σατινέ". Κάτω από συγκεκριμένη γωνία θέασης διακρίνονται οι λεπτές καμπύλες γραμμές που έχει αφήσει το μηχάνημα λείανσης, αλλά αυτό -όπως έχουμε διαπιστώσει- δεν προκαλεί κάποια προβλήματα στην θερμική σύζευξη του block της ψύκτρας με το CPU heat spreader, οπότε δεν αναμένουμε από τις μετρήσεις κάποια έκπληξη.
6. Η κατασκευή του block της ψύκτρας.
Εδώ έχουμε μια διαφορά σε σχέση με αυτό που είδαμε στο προηγούμενο review της Grandis XE 1236, Το block της ψύκτρας έχει εδική διαμόρφωση για να υποδεχτεί το κυλινδρικό σχήμα των heat pipes (που δεν έχουν υποστεί λείανση) και να εξασφαλίσει πολύ καλή επαφή τους με αυτό.
To block είναι χάλκινο και η βάση του -που συγκρατεί από την πάνω πλευρά τα heat pipes- είναι αλουμινένια και τα δύο έχουν υποστεί την ίδια μηχανουργική επεξεργασία, έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή επαφή με τα heat pipes.
Στις φωτογραφίες αυτές όμως, φαίνεται και κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, αλλά όταν συμβαίνει, δεν περνά απαρατήρητο.
Στην αριστερή διακρίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την διαδικασία συγκόλλησης των heat pipes πάνω στο block, υπάρχει κενό ανάμεσά τους.
Το κενό βέβαια αυτό, είναι σκόπιμα εκεί για να γεμίσει από την συγκολλητική ουσία που θα φέρει σε καλή μηχανική και θερμική σύζευξη το σύνολο της κατασκευής, όμως, το συγκολλητικό υλικό δεν είναι εκεί, όχι όπως θα έπρεπε τουλάχιστον.
Αυτό σημαίνει ότι στην διαδικασία ποιοτικού ελέγχου, κάτι "ξέφυγε", δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί, συμβαίνει και στα "καλύτερα σπίτια" που λέει και η έκφραση.
Επικοινωνήσαμε λοιπόν με την εταιρία, η οποία μας είπε αμέσως ότι αυτό που παρατηρούμε δεν είναι φυσικό και ότι θα μας στείλει άλλο δείγμα για την δοκιμή!
Έτσι και έγινε και βλέπουμε την τυπική και σωστή κατασκευή στην δεξιά φωτογραφία, όπου διαπιστώνουμε ότι, η εν θερμώ μεταλλική συγκόλληση έχει κάνει τέλεια επαφή και με το block και με τα heat pipes.
Αυτό σημαίνει ότι η ψύκτρα έχει την καταλληλότερη προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τις δοκιμές που ακολουθούν!
7. Τα συρμάτινα bracket στερέωσης των ανεμιστήρων.
Εδώ δεν θέλουμε να πούμε πολλά, συγκρατούν πολύ καλά τον ανεμιστήρα πάνω στην ψύκτρα, αλλά παρουσιάζουν κάποια δυσκολία λόγω της σκληρότητάς τους και του πολύ μικρού "πιασίματος" που δίνουν για το χειρισμό τους, πράγμα που φαίνεται ιδιαίτερα όταν προσπαθείς να τα αφαιρέσεις.
Επίσης παρατηρήσαμε ότι μετά τις πολλές -λόγω των δοκιμών- αλλαγές ανεμιστήρων, τα συρματάκια τείνουν να χαλαρώσουν λίγο και δεν συγκρατούν τον ανεμιστήρα τόσο σφιχτά όσο πριν, πράγμα που δεν θα απασχολήσει τον τυπικό χρήστη της ψύκτρας και διορθώνεται πανεύκολα με ένα μυτοτσίμπιδο ή και με το χέρι.
Καιρός όμως να δούμε πως τα πάει η ψύκτρα μας σε πραγματικές συνθήκες συναρμολόγησης.
Έλεγχος συμβατότητας σε πραγματικές συνθήκες
Αυτός είναι ένας τομέας που θα υπάρχει πλέον στα review των αεροψυκτρών.
Σκοπός του είναι να αποκαλύψει ενδεχόμενες ασυμβατότητες, σημεία που οι χρήστες πρέπει να δώσουν προσοχή πριν αγοράσουν την ψύκτρα, πληροφορίες και συμβουλές για την εγκατάσταση των ψυκτρών και γενικά πληροφορίες και συμπεράσματα που αφορούν από τις μητρικές, μέχρι και τα κουτιά που θα τις φιλοξενήσουν.
Η σελίδα αυτή, αποτελεί σημαντική συνεισφορά στα review των ψυκτρών, της καλής φίλης [MENTION=20975]karmen1983[/MENTION] , που είχε και την ιδέα αλλά και το κέφι -πέρα από την φωτογράφιση- να μας διαθέσει το χρόνο και τις γνώσεις της, για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις!
Κατ' αρχάς, να πούμε ότι η SilentiumPC έχει γυρίσει δυο πολύ χρήσιμα video για τον τρόπο εγκατάστασης της Fortis XE-1226, σε μητρικές INTEL και AMD.
Εδώ όμως πρέπει να πούμε δυο πράγματα, που καλό θα είναι να τα πάρετε υπόψη σας πριν την εγκατάσταση της ψύκτρας στην μητρική σας.
1. Ποτέ μην βάλετε την θερμοαγώγιμη πάστα πρώτη πρώτη πριν από κάθε άλλη εργασία! Πάντα τη βάζουμε ακριβώς πριν τοποθετήσουμε την ψύκτρα επάνω στην μητρική. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να λερωθούμε και κυρίως είναι πολύ πιθανό να "κάτσει" επάνω της σκόνη ή κάποιο περιιπτάμενο χνουδάκι και αυτό ... δεν το θέλουμε!
2. Και το αυτονόητο: Σφίγγουμε με ένα κατσαβίδι όλες τις βίδες, αυτές της βάσης για να "κάτσουν" οι αποστάτες -συμπιέζοντας τα O-rings- σταθερά πάνω στην μητρική και φυσικά, αυτές του bracket της ψύκτρας μέχρι να τερματίσουν, για ευνόητους λόγους.
Τα ελατήρια που είναι εφοδιασμένες οι βίδες, θα "φροντίσουν" να πιέσουν με συγκεκριμένη δύναμη το block της ψύκτρας πάνω στον επεξεργαστή σας.
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=MPxhlBECD8E]SilentiumPC Fortis 2 XE1226 - montaż Intel / Intel mounting - YouTube[/ame]
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=6BWZPRPug1Q]SilentiumPC Fortis 2 XE1226 - montaż AMD / AMD mounting - YouTube[/ame]
Οι βίδες που στηρίζουν την όλη υποδομή στερέωσης της ψύκτρας, έχουν πολύ μικρά στρόγγυλα κεφαλάκια και η πρώτη μας σκέψη ήταν ότι θα υπάρχει θέμα, καθώς δεν "κλειδώνουν" κάπου για να μην περιστρέφονται "τρελά"!
Η προσεκτικότερη εξέταση έδειξε ότι το κεφάλι της κάθε βίδας, από την κάτω πλευρά έχει δυο μικροσκοπικά αυτάκια που "βρίσκουν" στα τοιχώματα της οπής του CPU back plate και αποκλείουν την περιστροφή της βίδας. Για να έρθει η βίδα στη σωστή θέση και να "κλειδώσει", θα πρέπει να βάλουμε τo O-ring από την άλλη πλευρά της μητρικής και να τραβήξουμε την βίδα προς τα επάνω για να μην έχει πολύ τζόγο.
Και με αυτά, βάλαμε την ψύκτρα επάνω στην μητρική μας.
Στις παραπάνω φωτογραφίες, αλλά και σε άλλες στην συνέχεια, μπορούμε να δούμε σε εφαρμογή αυτό που προαναφέραμε για τις βίδες ασφαλούς σύσφιξης, που έχουν ελατήρια σταθερής πίεσης του κεντρικού bracket.
Από ότι φαίνεται το μικρό σώμα της ψύκτρας, δεν θα μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα συμβατότητας με τις μνήμες, αλλά όπως καλά ξέρουμε, το "πείραμα" έχει αναντικατάστατη αξία!
Και την αποδεικνύει μια φορά ακόμα!
Ο ανεμιστήρας και τα συρμάτινα bracket που τον στηρίζουν, βρίσκονται σε "αντιπαράθεση" με τα heat spreaders των μνημών που χρησιμοποιούμε, καθώς ο ανεμιστήρας ακουμπά πάνω σε αυτά.
Έτσι αφαιρέσαμε την πλησιέστερη προς την ψύκτρα μνήμη, αλλά και σε αυτήν τη μία που αφήσαμε, ο ανεμιστήρας "βρίσκει" και το ότι τα συρματάκια των brackets δεν κάνουν το ίδιο, είναι τελείως συγκυριακό!
Υπάρχει ένα μικρό περιθώριο για να σηκώσουμε τον ανεμιστήρα μερικά χιλιοστά πιο πάνω, αλλά μέχρι εκεί!
Αντίθετα στην πίσω πλευρά της ψύκτρας υπάρχει άπλετος χώρος και αυτό μας βάζει σε πειρασμούς!
Αλλά ας πάμε να δούμε και την άλλη μητρική που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές μας.
Ανάλογο πρόβλημα βρήκαμε και εδώ με τις μνήμες, και η λύση δόθηκε -όπως μπορείτε να δείτε- εξαντλώντας την διαδρομή που μπορεί να κάνει το συρμάτινο στήριγμα προς τα πάνω και τελικά ο ανεμιστήρας πέρασε πάνω από τις μνήμες.
Όμως η σκέψη αυτή μας ενοχλούσε και τελικά η λύση για κερδίσουμε μερικά κρίσιμα χιλιοστά ακόμα, βρέθηκε. Μας την δίνει η ίδια η κατασκευή του ανεμιστήρα, ο οποίος εκατέρωθεν της οπής στερέωσης, έχει δύο τυφλές και ρηχές τρύπες, των οποίων η θέση δεν φαίνεται καθόλου τυχαία!
Η ιδέα ήταν να μετακινήσουμε τα κοντά -ευτυχώς- άγκιστρα των συρμάτινων bracket, σε νέα θέση.
Τα κάτω στις εσωτερικές "υποδοχές" και τα πάνω στις εξωτερικές, έτσι κερδήθηκαν 5- 6 mm και -αν προσέξετε- δεν εξαντλήσαμε την διαθέσιμη διαδρομή του συρμάτινου στηρίγματος προς τα πάνω.
Ο ανεμιστήρας περνά πλέον, σε "άνετη" απόσταση από τις μνήμες μας.
Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα της συμβατότητας με τις μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders, σε κάποιες μητρικές υπάρχει.
Στην φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ποιες ήταν οι κρίσιμες αποστάσεις στη μητρική που χρησιμοποιήσαμε και να συγκρίνετε με την δική σας.
Μια παρατήρηση εδώ από ότι αποκομίσαμε από τις πολλές και αναγκαστικές λόγω των δοκιμών, αλλαγές ανεμιστήρων.
Ένα μικρό μυτοτσίμπιδο κατά την αφαίρεση των συρμάτινων brackets, απεδείχθη πολύτιμος βοηθός, τόσο κατά την αφαίρεση, όσο και κατά την τοποθέτηση, καθώς επίσης και για την ανάταξη της μοιραίας χαλάρωσης που επήλθε σε αυτά με τις πολλές δοκιμές, ("ξεχείλωσε" η γωνία που κάνει το bracket και δεν έσφιγγε σωστά τον ανεμιστήρα).
Σε σχέση με τον ανεμιστήρα δεν πρέπει να παραλείψουμε να σας πούμε ότι η εγκατάστασή του έχει μια ιδιαιτερότητα, που σχετίζεται με την πολύ βαθειά σχισμή εγκατάστασης του συρμάτινου bracket πάνω στα πτερύγια.
Τα συρματάκια μπαίνουν πρώτα στις σχισμές αυτές και μετά στον ανεμιστήρα, όμως το πρώτο από τα δύο bracket μπορεί να μπει και με τον κλασικό τρόπο αρκεί να μπορούμε να "σηκώσουμε" λοξά τον ανεμιστήρα.
Η SilentiumPC έχει δημοσιοποιήσει ένα σχετικό video που σας το παραθέτουμε.
[ame=http://www.youtube.com/watch?v=qbx3-4mEKAk]SilentiumPC Fortis 2 XE1226 - montaż dodatkowego wentylatora / additional fan mounting - YouTube[/ame]
Μια δική μας χρηστική παρατήρηση είναι ότι, οι δύο "ημιπύργοι" -όταν βάλεις τον ανεμιστήρα στις πατούρες που έχουν για το σκοπό αυτό- λόγω ελαστικότητας τον συγκρατούν καλά στην θέση του, οπότε διευκολύνεται η εγκατάσταση του δεύτερου συρμάτινου bracket.
Πριν όμως αφήσουμε αυτή τη σελίδα, να πούμε ότι η ψύκτρα είναι συμβατή με μητρικές AMD σε τοποθέτηση από την VGA προς την οροφή του κουτιού (αυτό που λέμε δηλαδή κάθετη/ Vertical τοποθέτηση) και ας δούμε σε μια πιο "τρισδιάστατη" εικόνα της ψύκτρας πάνω στην μητρική μας, ότι η ψύκτρα έχει πολύ ισορροπημένο όγκο και αισθητικά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, καθώς δεν "επισκιάζει" το υπόλοιπο hardware της μητρικής μας!
Μετρήσεις
Τα όργανα, οι συσκευές καθώς και η μεθοδολογία ελέγχου από εδώ και στο εξής στις παρουσιάσεις ψυκτρών είναι κοινά και αναφέρονται αναλυτικά στο post που έχει γίνει κατά την παρουσίαση του Ηφαίστου.
Όπως προβλέπει η θεωρία και έχει αποδειχθεί στην πράξη μια ψύκτρα δεν αποδίδει το ίδιο σε όλους τους προσανατολισμούς, αυτό ισχύει με αισθητές διαφορές στις αερόψυκτρες.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η συμπεριφορά της SilentiumPC FORTIS 2 XE-1226, σε διάφορους προσανατολισμούς.
Αν και πολλά από τα ονόματα των παραμέτρων των πινάκων που ακολουθούν είναι εύγλωττα, καλό είναι να δούμε κάποια από αυτά:
Τ1 > CPU-e temp = Η θερμοκρασία της πλάκας του loader του Ηφαίστου ακριβώς κάτω από to κέντρο της επιφάνειας που ακουμπά το block της ψύκτρας.
Delta 1 Equilibrium (CPU_e - Air-IN) = Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ CPU-e και του εισερχόμενου στην ψύκτρα αέρα, η θερμοκρασία του οποίου μετράται σε απόσταση περίπου 5cm από το κέντρο του ανεμιστήρα που τροφοδοτεί την ψύκτρα με αέρα.
Στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτών των πινάκων, οι οποίοι πρακτικά έχουν την ίδια δομή με αυτούς που έχουμε συνηθίσει από τα μέχρι τώρα review, θα πρέπει να πάρετε υπόψη ότι ο Ήφαιστος, παρά το ότι αποδίδει ονομαστικά τις ίδιες περίπου τιμές θερμικής επιφόρτισης με το Jalapeno, στην πράξη είναι πολύ πιο κοντά στις ονομαστικές αυτές τιμές, καθώς έχει πολύ μικρότερες άδηλες θερμικές απώλειες σε σχέση με τον "πρόγονό" του.
Έτσι στην πράξη, η πέμπτη κλίμακα του Ήφαιστου αποδίδει τα Watt που έβγαζε η τερματική κλίμακα του Jalapeno (5η) και η τερματική κλίμακα του Ηφαίστου (6η), επιφορτίζει την ψύκτρα με περίπου 60 Watt παραπάνω από ότι το Jalapeno, αυτός είναι ο λόγος που τα 350 Watt του Ηφαίστου, προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας στην ψύκτρα από ότι τα "350" Watt του "προγόνου" του!
Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
(Οριζόντια : Η ψύκτρα τοποθετημένη με το block της παράλληλα στο πάτωμα του κουτιού)
Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε από αυτό το πίνακα είναι ότι στο φορτίο των 180Watt που είναι και το ονομαστικό της, η ψύκτρα έχει Δθ=26,8 βαθμούς παραμένοντας τελείως αθόρυβη (31,2 dBA), αλλά μπορεί να κατέβει σε Δθ=22,9 βαθμών με μια "μικρή" ηχητική επιβάρυνση, καθώς ο θόρυβός της είναι μεν αισθητός, αλλά δεν έχει ενοχλητική χροιά.
Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
(Πλάγια = Το To block της ψύκτρας είναι κάθετο στο πάτωμα του κουτιού και ο ανεμιστήρας εισόδου "βλέπει" προς την πρόσοψη του κουτιού)
Οι ανάλογες παρατηρήσεις ισχύουν και εδώ, με μια μικρή βελτίωση στις μέσες στροφές.
Από ότι φαίνεται η ψύκτρα αδιαφορεί -και πολύ καλά κάνει- για τον προσανατολισμό της.
Γ. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού σε maximum airflow
(Κάθετα = Το block της ψύκτρας είναι κάθετο στο πάτωμα του κουτιού και ο ανεμιστήρας εισόδου της ψύκτρας κοιτάει το πάτωμα του κουτιού)
Η εικόνα δεν αλλάζει αισθητά και στην κατακόρυφη τοποθέτηση, φαίνονται όμως καποια χαρακτηριστικά της τοποθέτησης αυτής, τα οποία σχετίζονται με το φυσικό ανοδικό ρεύμα του θερμού αέρα και θα τα δούμε καλύτερα στην σελίδα που ακολουθεί .
Ανακεφαλαιώνοντας τις παραπάνω μετρήσεις το σημαντικό είναι να δούμε ότι η SilentiumPC Fortis 2 XE-1226, σε θερμική επιφόρτιση 190 Watt (που είναι το TDP της ψύκτρας) μπορεί και κρατάει την "CPU" μας σε θερμοκρασίες Δθ της τάξης των26 - 27 βαθμών Celsius σε πλάγια τοποθέτηση διατηρώντας την ηχητική της υπογραφή "μη ανιχνεύσιμη"!
Αλλά επειδή έχουμε πολλά ακόμα να δούμε και να πούμε, ας πάμε στην επόμενη σελίδα να δούμε τις μετρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος.
Μετρήσεις "εις βάθος"
Στην σελίδα αυτή θα παρουσιαστούν μετρήσεις που διερευνούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ψυκτρών με σκοπό να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη γνώμη σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά τους αλλά και με τα δυναμικά περιθώρια που έχει η κάθε ψύκτρα.
Θα παρατηρήσετε ότι στους πίνακες έχουν προστεθεί κάποιες επιπλέον παράμετροι, όπως είναι η θερμοκρασία του αέρα εξόδου (Air_OUT Temp), η οποία μας επιτρέπει να αντιληφθούμε αν μια ψύκτρα έχει φτάσει στο όριο της.
Μια άλλη νέα και πολύ σημαντική παράμετρος είναι η Θερμική αντίσταση της ψύκτρας (Rthermal), αυτό το μέγεθος στην ουσία αποτελεί την "υπογραφή" της ψύκτρας, καθώς εκφράζει το πόσους βαθμούς Celsius ανεβαίνει η θερμοκρασία της πάνω από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος, για κάθε Watt θερμικής ισχύος που της "ζητάμε" να αποβάλει σε αυτό!
Και να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, όλες οι κρίσιμες τιμές των πινάκων που ακολουθούν, είναι προϊόν στατιστικής επεξεργασίας των τιμών που κατεγράφησαν με την ψύκτρα να έχει φτάσει σε θερμική ισορροπία.
Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
(Οριζόντια : Η ψύκτρα τοποθετημένη με το block της παράλληλα στο πάτωμα του κουτιού)
Αυτό που έχει το περισσότερο ενδιαφέρον στον πίνακα αυτό, πέρα βέβαια από τις τιμές του D1_eq, είναι ότι η τιμή της Rthermal, μειώνεται καθώς η ισχύς αυξάνει και η θερμοκρασία της ψύκτρας ανεβαίνει.
Με άλλα λόγια βλέπουμε -με νούμερα πια- αυτό που ισχύει για όλες τις αερόψυκτρες, ότι όσο πιο ζεστή είναι μια ψύκτρα (σε σχέση με τον εισερχόμενο αέρα) τόσο πιο αποδοτικά αποβάλει την θερμότητά της σε αυτόν και αυτό ισχύει ανεξαρτήτως του προσανατολισμού της ψύκτρας.
Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
(Πλάγια = Το To block της ψύκτρας είναι κάθετο στο πάτωμα του κουτιού και ο ανεμιστήρας εισόδου "βλέπει" προς την πρόσοψη του κουτιού)
Τα αποτελέσματα του πίνακα αυτού δικαιώνουν την απόφασή μας να μετρήσουμε τις ψύκτρες σε διάφορους προσανατολισμούς.
Παρατηρώντας τις τιμές αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με αυτήν του περιβάλλοντος, διαπιστώνουμε ότι στον πλάγιο προσανατολισμό SilentiumPC Fortis 2 XE-1236, διατηρεί 0,3 (Medium air flow) με 0,2 (High air flow) βαθμούς δροσερότερη την CPU μας, από ότι στην οριζόντια τοποθέτηση!
Αυτό είναι φυσικό γιατί η διατομή που παρουσιάζει η ψύκτρα στο φυσικό ανοδικό ρεύμα είναι μικρή καθώς η πλευρά που "προσφέρεται για την φυσική είσοδο του αέρα, είναι το μικρών διαστάσεων πλευρό της και επιπλέον, η φυσική ανοδική ροή του αέρα, παρεμποδίζεται από την συστοιχία των hreat pipes που είναι διατεταγμένα κάθετα σε αυτήν.
Η διαφορά αυτή είναι μικρή, αλλά αρκετή για να υπερκαλύψει το γεγονός ότι πλέον τα heat pipes ευρίσκονται στον δυσμενέστερο προσανατολισμό τους.
Γ. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού σε maximum airflow
(Κάθετα = Το block της ψύκτρας είναι κάθετο στο πάτωμα του κουτιού και ο ανεμιστήρας εισόδου της ψύκτρας κοιτάει το πάτωμα του κουτιού)
Σε αυτόν το προσανατολισμό μετρήσαμε μόνο στο μέγιστο air flow, αφενός γιατί τα αποτελέσματά του είναι παραπλήσια με αυτά του πλάγιου προσανατολισμού, αλλά και γιατί πρακτικά η ψύκτρα "δεν" πρόκειται να τοποθετηθεί έτσι σε κάποιο κουτί. Προς χάριν λοιπόν κυρίως των κατόχων κουτιών όπως το Raven όπου το IO της μητρικής είναι στην επάνω πλευρά του κουτιού, αλλά και της δικής μας περιέργειας, ας δούμε τα αποτελέσματα.
Παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία της ψύκτρας είναι πολύ κοντά σε αυτές που σημείωσε στην πλάγια δοκιμή, αλλά λίγο πιο αυξημένη (1 με 1,5 βαθμό).
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, σε αυτόν τον προσανατολισμό τα heat pipes της ψύκτρας βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με αυτόν που έχουν με την ψύκτρα οριζόντια, αλλά το περίεργο είναι ότι, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση, από ότι στην πλάγια τοποθέτηση, σημειώνουν χειρότερα αποτελέσματα!
Η αντίφαση αυτή, λύνεται αν σκεφτούμε ότι, η ροή του αέρα που δημιουργεί ο ανεμιστήρας είναι κατακόρυφη και έτσι δεν ωθείται πλέον πλευρικά από την φυσική επίσης κατακόρυφη ανοδική ροή του ζεστού αέρα.
Οπότε η περίσεια του αέρα που προωθεί ο ανεμιστήρας στην ψύκτρα -λόγω του μικρού μήκους των πτερυγίων της- δεν επιτρέπει στον δροσερό αέρα -που κινείται παράλληλα προς την ροή του ανεμιστήρα- να μπει ανάμεσα στα πτερύγια και να τα δροσίσει.
Δ. Μετρήσεις προσδιορισμού της θερμικής αντίστασης.
Αναφέραμε στην κορυφή αυτής της σελίδας πόσο σημαντική παράμετρος είναι η Rthermal.
Ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο επιλογής μιας ψύκτρας, καθώς με αυτό και γνωρίζοντας ποια θερμοκρασία περιβάλλοντος έχουμε, πόση θερμική ισχύ θέλουμε να απάγουμε και πόσο επιτρέπεται να ανέβει η θερμοκρασία των ψυχόμενων εξαρτημάτων, μπορούμε να διαλέξουμε ποια ψύκτρα είναι κατάλληλη.
Ας δούμε λοιπόν, επανερχόμενοι στα δικά μας πλαίσια, τι περιθώρια έχει η συγκεκριμένη ψύκτρα για να βελτιώσει την απόδοσή της, αν της αυξήσουμε την κυκλοφορία του αέρα.
Ή για να θέσουμε το ερώτημα "ανάστροφα", μέχρι ποιο σημείο η αύξηση του air flow -με ισχυρότερους ανεμιστήρες- έχει αποτέλεσμα που να είναι αισθητό!
Τα παραπάνω αποτελέσματα λήφθηκαν με την χρήση δύο ανεμιστήρων (Scythe Slipstream SY1225SL12SH) με υψηλό air flow (~120CFM), που έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν τις στροφές τους σε αρκετά μεγάλη κλίμακα, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε διάταξη Push-Pull.
Η ψύκτρα δεν φαινεται να μπαίνει σε βαθύ κόρο, έχει ακόμα περιθώρια που δυστυχώς δεν είχαν οι ανεμιστήρες μας, αλλά ούτε και τα αυτιά μας!
Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε σε ένα πολύ διαφωτιστικό γράφημα, που αποδίδει την μεταβολή της Rthermal, με σταθερή θερμική επιφόρτιση της ψύκτρας και μεταβαλλόμενο air flow.
Τώρα πλέον είναι φανερό ότι αυτό που έχουμε δει σε άλλες ψύκτρες, (ότι δηλαδή από ένα σημείο και πέρα με την αύξηση του air flow η καμπύλη της Rthermal, τείνει να οριζοντιωθεί αποδίδοντας ολοένα και μικρότερη μεταβολή / βελτίωση για την ίδια αύξηση του air flow), στην Fortis 2 XE 1226, απλά "δεν ισχύει"!
Η ψύκτρα εμφανίζει μια καμπύλη της οποίας η κλίση βεβαίως μειώνεται καθώς αυξάνει η ροή του αέρα, αλλά σαφώς απέχει από αυτό που θα ονομάζαμε κόρο.
Η μείωση της θερμοκρασίας παραμένει στα επίπεδα του 1,5 βαθμού ακόμα και για την αλλαγή στροφών του ανεμιστήρα από 1600 σε 1800 rpm.
Αυτό απλά σημαίνει ότι η ψύκτρα έχοντας πυκνή σχετικά δομή στα πτερύγιά της, αξιοποιεί την αυξημένη ροή αέρα, μέχρι να πουν τα αυτιά μας ... αρκετά!
E. Οι ενδείξεις κόπωσης της ψύκτρας.
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, σε ποιο σημείο δηλαδή και κάτω από ποιες συνθήκες, μια ψύκτρα αρχίζει να δείχνει σημάδια ότι έπαψε να αποδίδει καλά και αρχίζει η ανάστροφη πορεία που μειώνει την απόδοσή της.
Βοήθεια στην απάντηση αυτού του ερωτήματος μπορούμε να πάρουμε με διάφορους τρόπους, αλλά εν προκειμένω θα πάμε κατ' ευθείαν στην πρωταρχική πληροφορία, που δεν είναι άλλη από την Rthermal σε αυτές τις ποικίλες συνθήκες.
Στο επόμενο γράφημα βλέπουμε την μεταβολή της Rthermal , ξεχωριστά για κάθε μία από τις δοκιμές που περιγράφονται στου προηγούμενους πίνακες.
Βεβαίως δεν αποτελεί έκπληξη -ούτε για την ψύκτρα αυτή, αλλά ούτε και για πολλές άλλες- ότι στο χαμηλό air flow και σε μεγάλη θερμική καταπόνηση, αρχίζουν και εμφανίζονται τα προβλήματα!
Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι πλέον μπορούμε να διακρίνουμε, ότι στη συγκεκριμένη ψύκτρα αυτό συμβαίνει μόνο στην χαμηλή ροή του αέρα ( η γαλάζια και η κίτρινη καμπύλη μετά το 5ο βήμα στρέφονται προς τα πάνω), αλλά σε όλες τις άλλες ταχύτητες αέρα, η ψύκτρα δεν εξαντλεί τα περιθώριά της.
Φυσικά για μια ακόμα φορά ο "νικητής" στο υψηλό air flow, είναι η πλάγια τοποθέτηση (πράσινη) ακολουθούμενη από την οριζόντια (γκρι) και την κάθετη (σκούρο μπλε), κατά σειρά.
Συνεπώς αποδεικνύεται ότι η ψύκτρα έχει σαν μειονεκτικότερο προσανατολισμό τοποθέτησης την κάθετη θέση και σαν βέλτιστο την πλάγια θέση.
ΣΤ. Δοκιμές με δυο ανεμιστήρες σε διάταξη Push-Pull.
Ίσως το είχατε καταλάβει από κάποιο προηγούμενο σχόλιο για τις διαστάσεις της ψύκτρας, πράγματι δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό, την δοκιμάσαμε και σε διάταξη Push-Pull και η Fortis 2 XE 1226 μας "αποζημίωσε πλουσιοπάροχα" για τον "κόπο" μας!
Ας πάμε να δούμε τι μετρήσαμε.
Οι μετρήσεις έγιναν σε πλάγιο προσανατολισμό, όπου η ψύκτρα όπως είδαμε έχει την μεγαλύτερη απόδοσή της -και που άλλωστε είναι και ο πιο συνηθισμένος- και σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
Για να μην χαθούμε στα νούμερα και στις παλινδρομικές συγκρίσεις ανάμεσα στις σελίδες του review, σας ετοιμάσαμε μια σειρά γραφήματα που αποκαλύπτουν την επίδραση που είχε το Push-Pull setup στην ψύκτρα μας.
A. Η επίδραση του push-pull στην ανύψωση θερμοκρασίας της CPU πάνω από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Β. Η θερμική αντίσταση της ψύκτρας σε διάταξη push-pull.
Τα σημαντικά εδώ είναι δύο , πρώτον το ότι η ψύκτρα σε υψηλό air flow (γκρί καμπύλη) πλησιάζει τις επιδόσεις που είχε με δυο πολύ πιο θορυβώδεις ανεμιστήρες (βλέπε δοκιμή προσδιορισμού της θερμικής αντίστασης) και το πιο σημαντικό, είναι η πολύ μεγάλη βελτίωση που παρατηρείται στην χαμηλή ροή, όπου η τιμή της μειώνεται κατά 0,035 βαθμούς ανά Watt κατανάλωσης!.
Γ. Η θερμική αντίσταση που παρουσιάζει η ψύκτρα σε όλα τα setup της, συμπεριλαμβανομένου και του Push-Pull setup.
Αυτό το διάγραμμα, αν και λίγο "μπερδεμένο", είναι ακόμα πιο χρήσιμο, γιατί παρουσιάζει την θερμική συμπεριφορά της ψύκτρας σε όλες τις δοκιμές που κάναμε.
Εδώ μπορούμε να δούμε ότι η ψύκτρα σε υψηλή ροή και σε push-pull (χακί καμπύλη), πραγματικά "σαρώνει" όλες τις άλλες τοποθετήσεις με μονό ανεμιστήρα!
Δ. Το θερμικό κέρδος που μας δίνει η διάταξη Push-Pull.
Αυτό το γράφημα φυσικά είναι το τελικό ζητούμενο, ποια είναι η πτώση της θερμοκρασίας που μπορούμε να πετύχουμε αν βάλουμε έναν ακόμα ανεμιστήρα στην Fortis 2 XE 1226;
Τοποθετήσαμε στην πίσω πλευρά της ψύκτρας έναν ανεμιστήρα Grantis 1236 που "δανειστίκαμε" από την μεγάλη της αδελφή και η απάντηση ακολουθεί και είναι εντυπωσιακή!
Εδώ είναι αυτό που λέμε, "μια εικόνα ...χίλιες λέξεις"!
Στην χαμηλή ροή αέρα η πτώση θερμοκρασίας που οφείλεται στο push-pull και στα 180 Watt είναι 3,4 βαθμούς, για να διπλασιαστεί στα 350 Watt φτάνοντας τους 7,2 βαθμούς!
Φυσικά παρουσιάζει επίσης πτώση θερμοκρασίας, σε σύγκριση με την πλάγια τοποθέτηση και στα άλλα air flow, και είναι απολύτως αναμενόμενο, καθώς η ύπαρξη του πίσω ανεμιστήρα, απορροφά τον θερμό αέρα που προέρχεται από τον εμπρός ανεμιστήρα και επιπλέον -το σημαντικότερο- επιτρέπει και "επιβάλλει", στον δροσερό αέρα του περιβάλλοντος να εισχωρήσει ανάμεσα στα πτερύγια (τουλάχιστον στο πίσω μισό του μήκους τους, όπως έδειξε πείραμα που κάναμε) και να κατεβάσει την θερμοκρασία τους.
Είναι ευνόητο, ότι αυτή η διαδικασία είναι πιο αποδοτική στις χαμηλές ταχύτητες αέρα.
Αβίαστο λοιπόν είναι το συμπέρασμα, η ψύκτρα "φωνάζει" για Push- Pull setup.
Συγκριτικοί πίνακες και γραφήματα
Στην σελίδα αυτή θα μπορούμε να δούμε πως η παρουσιαζόμενη ψύκτρα απαντά στον "ανταγωνισμό" με αυστηρά αριθμητικά δεδομένα.
Η χρήση του "θα" στην προηγούμενη πρόταση, είναι εσκεμμένη, γιατί όπως είναι ευνόητο, η διαδικασία της ενοποίησης της παλαιάς βάσης δεδομένων με την νέα που σήμερα βάζει την πρώτη της σε αυτήν, είναι αρκετά χρονοβόρα και θα απαιτηθεί ένα διάστημα με εντατικούς επανελέγχους ήδη δοκιμασμένων ψυκτρών, προκειμένου να έχουμε επιτυχή αναγωγή της παλαιάς στη νέα βάση.
Εδώ να σημειώσουμε ότι καθώς τα test των ψυκτρών θα αυξάνουν σε πλήθος, προοδευτικά θα προστεθούν και νέα κριτήρια σύγκρισης βασισμένα σε πιο σύνθετες παραμέτρους, αλλά μέχρι τότε ζητάμε την κατανόησή σας.
Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
(Pthermal = Max, Air flow = Max)
H Fortis 2 XE 1226, όπως είναι φυσικό από τον όγκο της, κατατάσσεται τελευταία στον πίνακα της απόδοσης.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν τελείως όταν δούμε την συμπεριφορά της σε διάταξη push-pull, εκεί ακολουθεί κατά πόδας την μεγάλη της αδελφή και αφήνει "πίσω" της, άλλες ψύκτρες με αρκετά μεγαλύτερο όγκο, κάποιες για -μόλις- ένα δέκατο του βαθμού και άλλες για αρκετά περισσότερο!
Εδώ να διευκρινίσουμε ότι η παράθεση των αποτελεσμάτων σε push-pull, δεν είναι τυπική διαδικασία, αλλά την κρατάμε για τις ψύκτρες που πραγματικά αλλάζουν θερμική συμπεριφορά, χωρίς αυτό να επιβαρύνει τις διαστάσεις τους.
Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση τον θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο τον θόρυβο.
(Pthermal = Max, Air flow = Max)
Η διαγωγή της όσον αφορά στο θόρυβο που παράγει είναι σαφώς βελτιωμένη, και είναι απόλυτα δικαιολογημένη στην κατάταξη που έχει, αποτελώντας μια "προκλητική" πρόταση μικρού όγκου και καλής απόδοσης, χωρίς "φασαρία"!
Συνεπώς το moto της SilentiumPC: "Επαρκείς λύσεις που δεν κοστίζουν μια "περιουσία", επαληθεύεται για μια ακόμα φορά!
Συμπεράσματα και βαθμολογία
Δεύτερο προϊόν από την SilentiumPC και η εικόνα δεν άλλαξε, η εταιρία έρχεται και πάλι με μια προσεγμένη πρόταση προς όλους όσους δεν στοχεύουν στα ψηλά O/C, αλλά θέλουν να έχουν ένα δροσερό επεξεργαστή κάτω από όλες τις άλλες συνθήκες.
Η δουλειά που έχει γίνει στον σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση της SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226, φαίνεται τόσο από την θερμική συμπεριφορά της, όσο και από τον μειωμένο θόρυβο που παράγει.
Οι μέτριες διαστάσεις της είναι "απατηλές" όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά της, χάρη στην σωστή δουλειά που έχει γίνει στην θερμική σύζευξη των heat pipes τόσο με το block, όσο και με τα πτερύγια, φέρνει αξιοπρεπέστατα "σκόρ".
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει και τα μειονεκτήματά της.
Αυτά όμως περιορίζονται κύρια, σε εκείνα που η προσπάθεια μείωσης του κόστους δεν θίγει την απόδοση της ψύκτρας.
Ο ανεμιστήρας της δεν διαθέτει αντικραδασμικές βάσεις, ασφαλώς και η μεθοδολογία στήριξής του θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όσον αφορά στην χρηστικότητα της.
Το κεντρικό bracket στήριξης της ψύκτρας θα μπορούσε να ήταν σταθερά στερεωμένο πάνω στο block.
Αλλά το ουσιαστικό μειονέκτημα -που αφορά και πολλές ακόμα αερόψυκτρες- είναι το -υπό συνθήκες- πρόβλημα ασυμβατότητας με μνήμες που διαθέτουν υψηλά heat spreaders.
Έχοντας περάσει αρκετές μέρες "βασανίζοντας" την, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια πολύ "τίμια" πρόταση και αυτό δεν βασίζεται μόνο στο κόστος της, που είναι πραγματικά χαμηλό, αλλά και στην απόδοσή της.
Η τιμή της είναι 31,9 € του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου, συνοδεύεται από διετή εγγύηση και φυσικά μπορούμε να την βρούμε στα Ελληνικά καταστήματα.
Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις μας έχουμε τα ακόλουθα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
Πλεονεκτήματα:
- Στιβαρή κατασκευή με πολύ καλή θερμική συμπεριφορά
- Περιορισμένες διαστάσεις
- Χαμηλός θόρυβος στην ονομαστική περιοχή λειτουργίας της
- Εύκολα υλοποιήσιμο Push-Pull που ανεβάζει πολύ τις επιδόσεις της
- Πολύ καλό σύστημα ασφαλούς στήριξής της (πλην του κεντρικού bracket)
- Συμπεριλαμβάνεται θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για περισσότερες της μιας τοποθετήσεις
- Βίδες στήριξης με ελατήρια σταθερής πίεσης
- Βέλτιστη λειτουργία σε πλάγια θέση
- Συνεκτική θερμική συμπεριφορά σε όλους τους προσανατολισμούς τοποθέτησης
- Χαμηλή τιμή
Μειονεκτήματα:
- Έλλειψη αντικραδασμικών παρεμβυσμάτων στον ανεμιστήρα
- Διακριτός -αλλά όχι ιδιαίτερα ενοχλητικός- θόρυβος στις υψηλές στροφές
- Μη σταθεροποιημένο στο block κεντρικό bracket στήριξής του
- Σύστημα στήριξης που επιτρέπει μικρές περί τον κατακόρυφο άξονα κινήσεις
- Ελαφρές ρικνώσεις στις εσωτερικές κάμψεις των heat pipes
- Πρόβλημα συμβατότητας με μνήμες που έχουν υψηλά heat spreaders
- Μη συμβατότητα με μητρικές AMD σε πλάγια τοποθέτηση
Αυτό όμως που θα θέλαμε να πούμε από την μεριά μας, εκτιμώντας όλα τα παραπάνω, ας μας επιτραπεί να είναι το εξής:
Στην SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226, κάντε ένα μικρό έξοδο και προσθέστε της ένα ακόμα ανεμιστήρα, για να δουλέψει σε Push-Pull και τότε, θα δείτε πραγματικά την "πεταλούδα" της SilentiumPC, να "ξεδιπλώνει τα φτερά" της και να δείχνει το δρόμο σε άλλες ψύκτρες αρκετά μεγαλύτερου όγκου!
Αν προσπαθήσουμε να συμπυκνώσουμε τα προηγούμενα σε ένα βαθμό, αυτός δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από:
Εδώ τελείωσε η σημερινή μας παρουσίαση της SilentiumPC FORTIS 2 XE 1226, για την παραχώρηση του δείγματος της οποίας, ευχαριστούμε θερμά το κατάστημα eworld.
Για το TheLab.gr Seafalco 8/10/2014
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now