Το ξεκίνημα της εταιρίας Raijintek ήταν μια ευχάριστη έκπληξη σε όσους ασχολούνται με την αγορά εξαρτημάτων υπολογιστή. Από τα πρώτα δείγματα που είδαμε και εδώ στο TheLab.gr (Raijintek Agos Review) είδαμε την δυναμική μιας εταιρίας η οποία από ότι φαίνεται έχει πολλά να δώσει στη κατηγορία στην οποία δραστηριοποιείται.
Στα χέρια μας έχουμε σήμερα να σας παρουσιάσουμε την πρόταση της Raijintek για την ενεργή ψύξη με αέρα της κάρτας γραφικών σας με το όνομα Morpheus. Ο Μορφέας, είναι γνωστός ως ένας από τους χίλιους γιους του Ύπνου και η εταιρία διάλεξε αυτό το όνομα, για να παρομοιάσει τις ηχητικές επιδόσεις της ψύκτρας, με αυτές του Θεού του ύπνου που έρχεται χωρίς να τον πάρουμε χαμπάρι. Ας δούμε λοιπόν αν όντως αυτή η ψύκτρα καταφέρνει να «κοιμίσει» τα θερμικά φορτία και να ξυπνήσει τις επιδόσεις της κάρτας γραφικών μας.
Τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας Raijintek Morpheus μπορείτε να τα δείτε παρακάτω
Η Raijintek Morpheus είναι διαθέσιμη στην Ελληνική αγορά και η τιμή της ξεκινάει από τα 58.90 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
[break=Η πρώτη επαφή]H Raijintek Morpheus δεν μας ήρθε μοναχή της, μιας και η εταιρία φρόντισε να μας προμηθεύσει με δύο ανεμιστήρες οι οποίοι διασφαλίζουν την σωστή ψύξη του κυρίως σώματος, ωθώντας με αέρα προς το pcb της κάρτας γραφικών. Οι ανεμιστήρες είναι οι NB-eLoop® Series 120mm, οι οποίοι σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μπορούν να τροφοδοτήσουν με 98,7 m3 μέσα σε μία ώρα στα 21,2 db. Νούμερα που δείχνουν καλές επιδόσεις στο τομέα του airflow και ταυτόχρονα καλά επίπεδα εκλυόμενου θορύβου.
Αν δούμε πιο προσεκτικά την εξωτερική συσκευασία της Raijintek Morpheus θα δούμε ότι στο κουτί εξωτερικά φέρει την εικόνα ενός αεροπλανοφόρου το οποίο συνυπάρχει μαζί με την ψύκτρα. Ενώ αρχικά μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι ο συσχετισμός είναι λίγο άκαιρος, μιας και ο Μορφέας δεν έχει να κάνει καθόλου με αεροπλανοφόρα, αν όμως παρατηρήσει προσεκτικά το σχεδιασμό της ψύκτρας, θα συμφωνήσει μαζί μας ότι αυτός φέρνει λίγο σε αεροπλανοφόρο. Ας ελπίσουμε ότι θα απογειώσει τις επιδόσεις της κάρτας μας και θα προσγειώσει τις θερμοκρασίες της.
Τα περιεχόμενα της συσκευασίας της Raijintek Morpheus ήταν αρκετά και κρίνονται ικανοποιητικά από άποψη ποσότητας, μιας και δίνει στον χρήστη που θα δοκιμάσει την εφαρμογή της σε κάποια κάρτα γραφικών, την δυνατότητα να κάνει λάθος, μιας και η αυτοκόλλητη θερμοαγώγιμη πάστα που περιέχει φτάνει άνετα για πλήρη εφαρμογή της ψύκτρας δύο φορές.
Λεπτομέρεια, η πλάκα επαφής με τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών η οποία είναι τύπου καθρέπτη. Αυτός ο τύπος προτιμάται γιατί λόγω της λείας επιφάνειας του, αυξάνει την ωφέλιμη επιφάνεια επαφής, άρα μας δίνει και καλύτερα αποτελέσματα ψύξης.
[break=Σύνδεση και λειτουργία]Η κάρτα γραφικών με την οποία εκτελέσαμε τις δοκιμές μας είναι μια Club 3D Radeon HD7970 3GB. Αν και η εταιρία δεν αναφέρει την συμβατότητα της συγκεκριμένης κάρτας με την ψύκτρα, εμείς προχωρήσαμε στην διαδικασία της αφαίρεσης της προεγκατεστημένης ψύκτας και την εφαρμογή της Raijintek Morpheus. Έτσι λοιπόν, αφαιρέθηκε η βάρους 766gr ψύκτρα της Club 3d και καθαρίστηκε από ό,τι υπολείμματα θερμοαγώγιμης υπήρχαν.
Η διαδικασία της εφαρμογής των μικρών παθητικών ψυκτρών στην κάρτα γραφικών ήταν σχετικά εύκολη μιας και τα αυτοκόλλητα θερμοαγώγιμα έκαναν την εγκατάσταση παιχνίδι. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα μετά την εφαρμογή όλων των ψυκτρών πάνω στην κάρτα γραφικών.
Τα προβλήματα για εμάς ξεκίνησαν με την προσπάθεια εφαρμογής της ψύκτρας στην κάρτα γραφικών και θα σας εξηγήσω γιατί. Η Raijintek, όπως είπαμε και πιο πάνω, πολύ σωστά δεν αναφέρει την 7970 μέσα στις κάρτες με τις οποίες ο Μορφέας έχει συμβατότητα. Και πολύ σωστά το κάνει αυτό, λόγω του μεταλλικού πλαισίου που υπάρχει στην 7970 και το οποίο μπορείτε να δείτε ότι περιβάλλει τον επεξεργαστή της κάρτας γραφικών στις προηγούμενες εικόνες. Το αποτέλεσμα που είχαμε ήταν να μην κάνει σωστή επαφή η ψύκτρα με τον επεξεργαστή και να έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες. Τη λύση την έδωσε ένα κομμάτι χαλκού (EK-VGA Supreme HF HD7970 Cu Adapter ) το οποίο στην ουσία κάλυψε το κενό που δημιουργούταν λόγω κατασκευής της 7970. Άρα, όσοι κάτοχοι 7970 έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τον Μορφέα της Raijintek στην κάρτα σας, υπολογίστε ένα έξτρα κόστος για τον αντάπτορα αυτόν.
Και αφού λοιπόν τελειώσαμε με την εφαρμογή της Raijintek Morpheus, ας περάσουμε στις μετρήσεις να δούμε αν δικαιολογεί το όνομα που της δώσανε. Να σημειώσουμε ότι το βάρος του Μορφέα ανέρχεται (χωρίς τις επιπλέον ψύκτρες) στα 524gr, 32% σχεδόν πιο κάτω από την προεγκατεστημένη ψύκτρα της κάρτας γραφικών που χρησιμοποιήθηκε.
[break=Μετρήσεις]Για τις μετρήσεις των επιδόσεων της Raijintek Morpheus, πραγματοποιήθηκαν στον κύβο της Aerocool Dead Silence, όπου πολύ στριμωγμένα συνυπάρχει με μια Cooler Master Hyper 412S, υπεύθυνη για την ψύξη του Intel i5 2500k ο οποίος βρίσκεται πάνω σε μια Asus Maximus V GENE.
Πιο αναλυτικά το σύστημα δοκιμής αποτελείται από:
Επεξεργαστής: Intel i5-2500k
Μητρική: Asus Maximus V Gene
Μνήμες: Kingston HyperX 4x8 GB 1600MHz
Ψύκτρα: Coolermaster Hyper 412S
Μονάδα αποθήκευσης: Samsung 250 Gb EVO
Κάρτα γραφικών: Club 3D 7970
Τροφοδοτικό: Fractal Newton R3 800W
Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα της EVGA, OC Scanner, το οποίο περιέχει διάφορες μετρήσεις και δοκιμές για την σταθερότητα των καρτών της EVGA και προφανώς, αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές. Έτσι λοιπόν, από το μενού των διαθέσιμων τεστ, επιλέξαμε το FurMark με το οποίο στρεσάραμε διαδοχικά τον επεξεργαστή της 7970 μας και στη συνέχεια προχωρήσαμε και στις μνήμες (GPU Core Burner και Memory Burner). Τα αποτελέσματα τα οποία πήραμε μας άφησαν ικανοποιημένους, μιας και από τους "καυτούς" 96°C ο Μορφέας κατάφερε και έπεσε στους 74°C όταν δοκιμάσαμε το GPU Core Burner, ενώ με το Memory Burner η θερμοκρασία έφτασε τους 76°C. Με σχετική μείωση της τάξης των 22% βλέπουμε ότι η επίδοσή της είναι αρκετά καλή και σαφώς άνω του μετρίου.
Οι επιδόσεις των NoiseBlocker-eLoop® Series που ήρθαν μαζί με τον Μορφέα, ήταν φυσικά πολύ καλές μιας και ακόμα και σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας 768-790 rpm ήταν απολύτως ήσυχοι. Στις επόμενες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε την θέση της κάρτας γραφικών μέσα στο Aerocool Dead Silence. Όμορφο κουτί, οι χώροι του όμως δίνονται με φειδώ, οπότε έχοντας μια σόμπα μέσα (την 7970) το όλο σκηνικό μετατρέπεται σε "Rock in a Hard Place". Η Raijintek Morpheus παρόλα αυτά κατάφερε να δαμάσει τη "σόμπα" μας και μπράβο της.
Κλείνοντας την σελίδα με τις δοκιμές, θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν μετρήσεις θορύβου για την Raijintek Morpheus. Αυτό συμβαίνει γιατί η ψύκτρα κανονικά δίνεται μόνη της χωρίς να συμπεριλαμβάνει κάποια λύση ενεργής ψύξης. Άρα τα αποτελέσματα τα οποία θα σας δίναμε αν μετράγαμε τους εξαιρετικούς κατά τα άλλα NoiseBlocker-eLoop® Series ανεμιστήρες που μας ήρθαν μαζί με την ψύκτρα, τότε οι μετρήσεις θορύβου δε θα μπορούσαν να ισχύσουν για όλες τις υλοποιήσεις που μπορεί να επιλέξει ο χρήστης και πραγματικά είναι πολλές.
[break=Εν Κατακλείδι]
Στα χέρια μας έχουμε μια ψύκτρα η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον συναγωνισμό από μια εταιρία που τώρα εισέρχεται στο χώρο - με φόρα όπως βλέπουμε. Ό,τι έχει περάσει από το εργαστήρι έχει χαρακτηριστεί υψηλής ποιότητας και αισθητικής και πραγματικά μας ευχαριστεί να βλέπουμε νέες εταιρίες που μπορούν να σταθούν απέναντι σε άλλες καταξιωμένες χωρίς να έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Αναφορικά με τον Μορφέα που δοκιμάσαμε, έχουμε να πούμε ότι μας άρεσε το χαμηλό βάρος της, η απόδοσή της στο στρεσάρισμα, καθώς επίσης και με τη πυκνότητα των πτερυγίων που είχε αυξάνοντας τις στροφές από τις 790rpm στις 1500rpm, καταφέραμε να ρίξουμε 5°C τη θερμοκρασία του πυρήνα. Στα αρνητικά βρίσκουμε την απουσία συστήματος απαγωγής του θερμού αέρα από το πίσω μέρος, με αποτέλεσμα να έχουμε θερμική επιβάρυνση του εσωτερικού του κουτιού από την λειτουργία της κάρτας γραφικών όπως επίσης και το αυξημένο πάχος της λόγω των 120mm ανεμιστήρων που προσθέτονται πάνω σε αυτόν για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.
Συνοψίζοντας, σχετικά με την ψύκτρα καρτών γραφικών Raijintek Morpheus έχουμε τα εξής:
Πλεονεκτήματα:
- Καλή απόδοση στην λειτουργία της
- Πλούσιος περιφερειακός εξοπλισμός
- Ελαφρύ σώμα
- Ικανοποιητική πυκνότητα πτερυγίων ψύξης
Μειονεκτήματα:
- Απουσία οπίσθιας απαγωγής θερμοκρασίας
- Κατάληψη 4 θέσεων λόγω όγκου.
Με βάση όλα τα παραπάνω η βαθμολογία της ψύκτρας Raijintek Morpheus είναι:
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now