Jump to content



  • Noctua NH-C14 Review. C-Type design strikes back!


    logo-noctua-review.png

    Μετά από αρκετό καιρό, μια ψύκτρα πέρασε και πάλι την πόρτα του εργαστηρίου του TheLab. H NH-C14, το αντικείμενο της σημερινής παρουσίασης, αποτελεί την καινούρια πρόταση της Noctua και υπόσχεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα συμβατότητας με κουτιά, μητρικές κτλ. που αντιμετωπίζουν οι σημερινές hi-end ψύκτρες, κυρίως λόγω του τεράστιου όγκου τους.

     

    Η NH-C14 δεν υιοθετεί την κλασσική σχεδίαση πύργου (tower), αλλά τη σχεδίαση τύπου C (λέγεται "C" διότι αν παρατηρήσετε την ψύκτρα από το πλάι θυμίζει, έστω αμυδρά, το συγκεκριμένο γράμμα του αγγλικού αλφαβήτου). Η παραπάνω σχεδίαση χαρίζει στην NH-C14 χαμηλό προφίλ και αυξημένη ροή αέρα στην περιοχή γύρω από το socket.

     

    IMG_4133_small.jpg

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά - Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της NH-C14 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    NH-C14 Specifications
    Socket compatibility Intel LGA1366, LGA1156, LGA1155, LGA775 &
    AMD AM2, AM2+, AM3
    (backplate required)
    Weight (with fans)
    1000 g
    Material
    Copper (base and heat-pipes), aluminium
    (cooling fins), soldered joints, nickel plated
    Fan compatibility
    140x140x25mm / 120x120x25mm
    Dimensions (with fans)
    140 mm (W) x 130 mm (H) x 166 mm (D)
    Warranty
    6 years
    Price
    75€

     

    Τα χαρακτηριστικά των δύο ανεμιστήρων (NF-P14) με τους οποίους εξοπλίζεται η NH-C14 φαίνονται στον πιο κάτω πίνακα.

     

    Fan Specifications NF-P14
    Bearing SSO-Bearing
    Blade Geometry
    NF-P14 Blade Design with VCN
    Input Power
    1.2 W
    Input Current
    0.1 A
    Voltage Range 12 V
    MTBF
    > 150.000 h
    Rotational Speed +/-10%
    1200 RPM
    Airflow
    (L.N.A. / U.L.N.A.)
    110.3 m³/h
    ( 83,7 m³/h / 71,2 m³/h )
    Acoustical Noise
    (L.N.A. / U.L.N.A.)
    19.6 dB
    (13,2 dB / 10,1 dB)
    Static Pressure
    1.29 mmH²O
    Diamensions
      140x140x25 mm

     

    Το άσπρο χρώμα κυριαρχεί στην ευμεγέθη συσκευασία της NH-C14.

     

    IMG_4092_small.jpgIMG_4093_small.jpgIMG_4103_small.jpg

    Κάτω δεξιά φαίνονται τα τρία διαφορετικά modes που υποστηρίζει η NH-C14. Αυτά τα modes την καθιστούν συμβατή με τα πιο πολλά cases και mainboards

    IMG_4095_small.jpg

     

    H πλούσια προίκα της NH-C14 αποτελείται από δύο ανεμιστήρες NF-P14, δύο ζευγάρια adapters για την μείωση των στροφών/θορύβου των ανεμιστήρων (Low-Noise Adaptor - L.N.A. , Ultra-Low-Noise Adaptor - U.L.N.A.), ένα σωληνάριο θερμοαγώγιμης NT-H1, mounting kits SecuFirm2™ για Intel και AMD και ένα badge της Noctua.

     

    IMG_4126_small.jpgIMG_4106_small.jpg

     

     

    Η NH-C14 κάτω από το φακό

     

    Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες της NH-C14, χωρίς τους ανεμιστήρες.

     

    IMG_4127_small.jpgIMG_4132_small.jpg

     Διακρίνονται τα 6 heatpipes

     

    IMG_4134_small.jpgIMG_4145_small.jpgIMG_4141_small.jpg

     Ο πάτος της ψύκτρας δεν είναι γυαλισμένος

     

    Και τώρα μερικές φωτογραφίες της NH-C14 με τους ανεμιστήρες τοποθετημένους.

     

    IMG_4113_small.jpgIMG_4114_small.jpgIMG_4115_small.jpgIMG_4119_small.jpg

     

     

    Εγκατάσταση

     

    IMG_4135_small.jpg

    Με αυτές τις δύο βίδες η NH-C14 κουμπώνει πάνω στο bracket στήριξης. Μπορείτε να βιδώσετε αυτές τις βίδες εύκολα περνώντας το κατσαβίδι, που υπάρχει στα συνοδευτικά, από τις δύο τρύπες που υπάρχουν στο πάνω μέρος της ψύκτρας και με τους δυο ανεμιστήρες τοποθετημένους φυσικά
     

     

    Για την τοποθέτηση της NH-C14 είναι απαραίτητη η αφαίρεση της μητρικής (mainboard) για την τοποθέτηση της (τουλάχιστον για τα Intel sockets και σε κουτιά που δεν έχουν προβλέψει κενό χώρο πίσω από την περιοχή του socket). Εδώ να σημειώσουμε ότι οι ανεμιστήρες βρίσκονται πρώτο-τοποθετημένοι πάνω στην ψύκτρα, οπότε η ίδια κουμπώνει με αυτούς ήδη πάνω της.

     

    IMG_4194_small.jpg

     

    Αν δε διαθέτουμε λοιπόν ένα κουτί που προβλέπει την εγκατάσταση τέτοιων ψυκτρών και διαθέτουμε επεξεργαστή Intel, αφαιρούμε τη μητρική κάρτα και τοποθετούμε το παρεχόμενο backplate στην πίσω πλευρά του socket. Όπως σε όλες τις πρόσφατες ψύκτρες της Noctua, αν το socket της μητρικής είναι τύπου 775 αφήνουμε το ελαστικό κομμάτι, που καλύπτει το κέντρο του backplate, στη θέση του. Για τα sockets 1156 και 1366 το αφαιρούμε και τοποθετούμε το backplate της Noctua πάνω από το ήδη υπάρχων, stock, backplate της μητρικής. Μετέπειτα, ακολουθώντας πιστά της παρεχόμενες οδηγίες τοποθετούμε το μηχανισμό στερέωσης της ψύκτρας και στη συνέχεια, αφού βάλουμε την κατάλληλη ποσότητα θερμοαγώγιμης πάστας στον επεξεργαστή, τοποθετούμε την ψύκτρα και βιδώνουμε τις δύο βίδες μέχρι να τερματίσουν. Στη συνέχεια συνδέουμε τις τροφοδοσίες των ανεμιστήρων και είμαστε έτοιμοι. Η τοποθέτηση της NH-C14, αν εξαιρέσουμε το ότι κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να βγάλουμε τη μητρική εκτός κουτιού, κρίνεται σε γενικές γραμμές πολύ εύκολη και ακίνδυνη.

     

    IMG_4199_small.jpg

     

    Για τα sockets τύπου AMD τώρα η τοποθέτηση είναι ακόμη πιο εύκολη, μιας και εδώ δεν απαιτείται η εξαγωγή της μητρικής εκτός κουτιού. Απλά αφαιρούμε το μηχανισμό στερέωσης της εργοστασιακής ψύκτρας και με τη βοήθεια των παρεχόμενων βιδών τοποθετούμε το μηχανισμό στερέωσης της Noctua, στο ήδη υπάρχων backplate (σημ. γραφών: στην περίπτωση που το mainboard που διαθέτετε δεν εξοπλίζετε με backplate τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Noctua, προφανώς για να σας στείλει ένα). Μετέπειτα, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι παρόμοια, με αυτή των Intel sockets. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο προσανατολισμός (orientation) της ψύκτρας μπορεί να γίνει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Σε κουτιά τύπου πύργου (tower cases) όμως, πρέπει να αποφεύγεται οι κυρτές άκρες των θερμο-αγωγών να κοιτούν προς την πάνω πλευρά του κουτιού. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Noctua, μπορεί να επιφέρει μείωση στις επιδόσεις της ψύκτρας.

     

     

    Σύστημα δοκιμής-Μεθοδολογία μετρήσεων

     

    Το χαρακτηριστικά του συστήματος, στο οποίο δοκιμάστηκε η NH-C14, δίνονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Test System
    CPU Intel Pentium Dual Core E5300
    Mainboard
    Asus P5Q SE2
    Ram
    Corsair XMS2 DHX DDR2 2*2GB
    VGA
    MSI NX8500GT
    HDD
    WD3200AAKS 320GB
    PSU Cougar SX700
    Case
    Silverstone Fortress FT02
    Operational System
    Windows XP SP3 X86

     

    Απέναντι στην NH-C14 επιλέξαμε να αντιπαραθέσουμε μια ψύκτρα παρόμοιας σχεδίασης (τύπου "C") η οποία προέρχεται μάλιστα από την ίδια εταιρία, την NH-C12P SE14. H NH-C14 θα δοκιμαστεί και με τα τρία mode λειτουργίας που υποστηρίζει (ένας μόνος ανεμιστήρας στο κάτω μέρος της, ένας μόνο ανεμιστήρας στο πάνω μέρος και δύο ανεμιστήρες μαζί) Οι ψύκτρες δοκιμάστηκαν σε 2 διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή τόσο σε κατάσταση ηρεμίας (idle) όσο και σε κατάσταση πλήρους φορτίου (full load). Στα 3260 MHz με 1,325 Vcore και στα 3510 με 1.4 Vcore.

     

    Εδώ να αναφέρουμε ότι οι τιμές Vcore είναι αυτές που τέθηκαν από το bios της μητρικής. Το πρόγραμμα που επιλέχτηκε για να ζορίσει τις ψύκτρες στο μέγιστο δυνατό βαθμό είναι το OCCT (ver. 3.1.0) και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK mode, το οποίο τρέξαμε για 15 λεπτά την κάθε φορά. Τέλος, η θερμοαγώγιμη πάστα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και για τις δυο ψύκτρες, ήταν αυτή που συνοδεύει τη συσκευασία της NH-C14 και όλες οι μετρήσεις έγιναν με τη μητρική εντός κουτιού, σε 21 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία χώρου.

     

    IMG_4117_small.jpg

     

     

    Μετρήσεις

     

    Στα παρακάτω γραφήματα απεικονίζονται ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση ηρεμίας (idle) και ο μέσος όρος από όλους τους πυρήνες (2) των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση πλήρους φορτίου (full load). Σε κάθε μέτρηση αναφέρονται και οι εκτιμώμενες τιμές εκλυόμενης ισχύος (Watt) του επεξεργαστή. Επίσης, να υπενθυμίσουμε ότι η θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ήταν 21°C.

     

     

     

    581e14ddce74c-3250noctuac14.png

     

    102 Watt

     

    3500 noctua c14.png

     

     

    Όπως βλέπετε, οι διαφορές μεταξύ των δύο Noctua είναι μηδαμινές και οι θερμοκρασίες μεταξύ των τριών διαφορετικών modes της NH-C14 είναι παρόμοιες. Βέβαια, ίσως με έναν ισχυρότερο επεξεργαστή να υπήρχαν συγκρίσιμες διαφορές αλλά ο γραφών δυστυχώς δε διαθέτει κάτι καλύτερο τη συγκεκριμένη περίοδο (για δοκιμές). Βέβαια, δεδομένου των αποτελεσμάτων που είχε σημειώσει η NH-C12P SE14 σε σύγκριση με την κορυφαία NH-D14, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η απόδοση της NH-C14 είναι πάρα πολύ καλή. Σύντομα πάντως (αν όλα πάνε καλά τουλάχιστον) με το project Jalapeno ή το Inferno, δε θα χρειαζόμαστε CPU πια για να θερμάνουμε τις ψύκτρες και έτσι θα μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να δούμε τις δυνατότητες της κάθε μιας. Λίγο υπομονή ακόμη..

     

     

    Συμπεράσματα

     

    IMG_4130_small.jpg

     

    H Noctua μας έχει συνηθίσει σε ποιοτικές και άκρως αποδοτικές ψύκτρες. Η NH-C14 δεν παραβαίνει τον κανόνα φυσικά και σίγουρα θα αποτελέσει την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν μια μαζεμένη (σε διαστάσεις) αλλά άκρως αποδοτική ψύκτρα. Μπορεί η τιμή της να είναι υψηλή αλλά μην ξεχνάτε ότι μέσα στο πακέτο περιλαμβάνονται και δύο πολύ καλοί 140mm ανεμιστήρες της ίδιας εταιρίας, οι οποίοι συνδυάζουν υψηλή απόδοση με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα θορύβου.

     

    Αξιοποιώντας ένα από τα τρία διαφορετικά setup (ανάλογα με το πόσους ανεμιστήρες χρησιμοποιούνται και το που τοποθετούνται) η NH-C14 μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ένα HTPC case, όσο και σε ένα full tower όπου οι μνήμες της μητρικής βρίσκονται κοντά στο socket και διαθέτουν ψηλά heat spreaders.

     

    Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα της NH-C14 της Noctua είναι τα παρακάτω:

     

    Πλεονεκτήματα

     

    • Τρία modes λειτουργίας τα οποία μπορούν να επιλεγούν ανάλογα με την τοπολογία του mainboard και τους περιορισμούς που θέτει το case (Dual fan, High clearance, Low Profile mode)
    • Πολύ καλή απόδοση
    • Συνοδεύεται από δύο κορυφαίους ανεμιστήρες (NF-P14)
    • O κάτω ανεμιστήρας ψύχει ιδιαίτερα αποδοτικά την περιοχή γύρω από το socket (mosfets, RAM κτλ.)
    • Ο μηχανισμός στερέωσης SecuFirm2 είναι εύκολος στη χρήση και ιδιαίτερα ασφαλής (αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν idiot-proof)
    • Πληθώρα συνοδευτικών

     

    Μειονεκτήματα

     

    • Τιμή

     

    Δεδομένου όλων των παραπάνω, η βαθμολογία που αποσπά η NH-C14 είναι:

     

    93-superb-recommended.png

     

    Εδώ τέλειωσε και η σημερινή παρουσίαση. Ευχαριστούμε θερμά την Noctua για τη διάθεση του δείγματος.

     

    crmaris

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.