Jump to content



  • Corsair Hydro Series H110i GT 280mm AIO CPU Cooler review


    Πρόλογος

     

    Ήρθε ο καιρός αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, να μαζευτούμε στις συνηθισμένες ασχολίες μας!
    Τι καλύτερη έναρξη λοιπόν από ένα ακόμα χορταστικό review!
    Αυτή τη φορά θα δούμε μια A.I.O. ψύκτρα της Corsair, την τρίτη κατά σειρά, που ανήκει στη σειρά Hydro και ακούει στο κωδικό όνομα H110i GT.
    Πρόκειται για μια ΑΙΟ διαστάσεων "2 x 140 mm" που δροσίζεται από δύο ανεμιστήρες των 140 x 25mm, και μπορεί να δεχτεί και ακόμμα δύο. Εξοπλίζεται με block της CoolIT, και συνοδεύεται από το ειδικό πρόγραμμα ελέγχου της κατασκευάστριας, το Corsair Link.
    Η εξωτερική εμφάνιση της Corsair Hydro Series H110i GT, εντάσεται στη γενικότερη μορφολογία της σειράς αυτής, με μια σημαντική διαφοροποίηση. Το radiator της, έχει τετραγωνισμένη μορφή καθώς, τα end tanks του δεν έχουν καμπύλες ακμές, αλλά παραλληλεπίπεδο σχήμα, πράγμα που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο!
    Το block/αντλία της, είναι εξοπλισμένο με αρθρωτούς γωνιακούς συνδέσμους και οι σεβαστών διαστάσεων σωλήνες του, είναι καλυμμένες με πυκνό λεπτοϋφασμένο μαύρο sleeve.
    Στη "διακόσμηση" του block συμπεριλαμβάνεται και ο φωτισμός του με RGB LED, του οποίου το χρώμα, η λειτουργία αλλά και η σημασία, μπορούν να ελεγχθούν από το χρήστη μέσω το Corsair Link.

     

    Tο συνοδό αυτό πρόγραμμα, μπορεί να ελέγξει όλες τις παραμέτρους λειτουργίας της ψύκτρας, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να έχει επακριβή ρύθμιση της συμπεριφοράς της κατά τις επιθυμίες του και να έχει ένα δροσερό σύστημα, που θα του επιτρέψει, τον απρόσκοπτο υπερχρονισμό της CPU του που τον "συγκινεί", αλλά και την αθόρυβη απόλαυση της ταινίας που του αρέσει.

     

    Σαν σύνολο η πρόταση ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι αλλιώς, προερχόμενη από μια από τις σημαντικότερες κατασκευάστριες του χώρου, της οποίας τα προϊόντα, δικαίως χαίρουν της εκτίμησης πολύ μεγάλης μερίδας των χρηστών.

     

    Αλλά ας μη μακρηγορώ άλλο (όχι τουλάχιστον εδώ ;) ) !
    Με μια "ατμοσφαιρική" εικόνα της Corsair H110i GT για "εισαγωγή" ας πάμε να "βάλουμε μπροστά" το ταξίδι της γνωριμίας μαζί της!

     

     

     

     

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

    Στους πίνακες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της Corsair H110i GT.
    Όπως θα διαπιστώσετε παρατίθενται πολλά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων αρκετά, δεν δίνονται από την κατασκευάστρια αλλά αποτελούν δικές μας προσθήκες.
    Βασικός στόχος αυτού, είναι να έχουμε σε μια σελίδα, συγκεντρωμένη όσο το δυνατόν πιο πυκνή πληροφορία, έτσι ώστε "με μια ματιά" να μπορούμε να πάρουμε αυτό που θέλουμε.
    Φυσικά για να μην χαθούμε σε ένα ολόκληρο κατεβατό, ο πίνακας των χαρακτηριστικών έχει διαιρεθεί σε λογικές ενότητες, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα διευκολύνουν πολύ τον εντοπισμό του χαρακτηριστικού που μας ενδιαφέρει κάθε φορά.
    Να σημειώσουμε ότι τα χαρακτηριστικά που προσθέσαμε εμείς έχουν κίτρινους ορισμούς και μπλε τιμές.
    Επίσης με μπλε χαρακτήρες, δίπλα σε κάποιες "εργοστασιακές" τιμές, είναι σημειωμένες οι τιμές που μετρήσαμε εμείς κατά την διάρκεια των δοκιμών και επιπλέον, με πράσινους χαρακτήρες μπορείτε να βρείτε χαρακτηριστικά για τα οποία, κάνουμε μια πιθανή υπόθεση καθώς δεν βρήκαμε κάτι σχετικό.

     

     

    gallery_33151_969_531848.jpg

     

    gallery_33151_969_24355.jpg

     


    Το σύνολο των χαρακτηριστικών κλείνει με τον πίνακα των θερμικών παραμέτρων.

     

     

    gallery_33151_969_80707.jpg

     


    H Corsair Hydro Series H110i GT έχει πενταετή εγγύηση και τη στιγμή που γράφεται το review, μπορείτε να την βρείτε στα Ελληνικά καταστήματα προς 143,55 €, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου συν κάποια μεταφορικά βέβαια (5€).

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα

     

    Η Corsair Hydro Series H110i GT , ακολουθεί τα ίδια χρώματα που είδαμε πρόσφατα στην μικρότερη "αδελφή" της. Σκούρα χάρτινη συσκευασία, που είναι και το πρώτο ενδιαφέρον μας.
    Διακριτικά σκούρα χρώματα σε όλες τις πλευρές της και εμείς βάζουμε αρχή από το "καπάκι" του κουτιού.

     

     

    IMG 8504

     


    Η συσκευασία ακολουθεί τα χρώματα της ψύκτρας, μαύρο με αποχρώσεις του "γκρι", αυτή τη φορά το "Η" ( από το Hydro) και του "GT" είναι κατακόκκινα, υποδηλώνοντας έμμεσα ότι το περιεχόμενο προορίζεται για "φλογερές" συνθήκες!
    Βασικά χαρακτηριστικά, οι δύο ανεμιστήρες που την συνοδεύουν, το Corsair Link και η πενταετής εγγύηση.

     

     

    IMG 8509

    IMG 8508

     


    Στις δύο μεγάλες πλευρές βλέπουμε μια πολύγλωσση περιγραφή των περιεχομένων του κουτιού (αριστερά) και των βασικών χαρακτηριστικών της H110i GT (δεξιά). Οι διπλοί ανεμιστήρες των 140mm που συνδυάζουν υψηλή απόδοση με χαμηλό θόρυβο, η εξελιγμένη δομή του cold plate,και η ευκολία εγκατάστασης με τα παρελκόμενα brackets είναι τα βασικά.
    Επιπλέον, έχουμε την δυνατότητα με το Corsair Link να ρυθμίσουμε κατά την προτίμησή μας, την λειτουργία των ανεμιστήρων καθώς και το χρώμα αλλά και τη σημασία του φωτισμού του λογότυπου της Corsair, που βρίσκεται πάνω στο Block.

     

     

    IMG 8507

    IMG 8505

     


    Στις δύο μικρές πλευρές βρίσκουμε τα συμβατά sockets και επεξεργαστές καθώς και μια επιπλέον αναφορά για τις απαιτήσεις λειτουργίας του Corsair Link.
    Η λιτότητα δεν μας χαλάει, αλλά -το έχουμε ξαναπεί- θα μας άρεσε λίγη παραπάνω πληροφορία.
    Η τελευταία πλευρά μας αποζημιώνει ελαφρά καθώς είναι πολύ πιο πλούσια.

     

     

    IMG 8506

     


    Διακρίνουμε την αναφορά στην τεχνολογία των ανεμιστήρων, του coldplate και του radiator.
    Στο κέντρο, ένα test θερμικής συμπεριφοράς και τις διαστάσεις της H110i GT και δεξιά τα βασικά χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων που την συνοδεύουν.

     

    Και όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα είναι ώριμα πλέον...πάμε να δούμε τι έχει το κουτί μέσα!

     

     

    IMG 8510

    IMG 8511

     


    Κάτω από το πολύ παχύ αφρώδες φύλλο που προστατεύει τα περιεχόμενα υπάρχουν παντού...νάιλον σακούλες φωλιασμένες σε μια χοντρή χάρτινη θήκη με τα κατάλληλα διαμερίσματα που συγκρατούν σταθερά όλα τα εξαρτήματα σε κάποια απόσταση από τα εξωτερικά τοιχώματα του κουτιού.
    Πρώτα βλέπουμε το εξαιρετικό manual που συνοδεύει την ψύκτρα, με τις λεπτομερείς οδηγίες εγκατάστασης, την σχετική εγγύηση και ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για άλλα προϊόντα της κατασκευάστριας.

     

    Έξω λοιπόν τα κύρια κομμάτια που θα τα δούμε στην επόμενη σελίδα και ρίχνουμε μια ματιά στα παρελκόμενα.

     

     

    IMG 8512

    IMG 8514

     


    Το απαραίτητο -για το Corsair Link- USB καλώδιο διασύνδεσης του block με κάποιο USB header της μητρικής μας και τα δύο bracket του block, ένα για τα socket της INTEL και ένα για τα της AMD, επίσης βρίσκουμε ένα αρκετά στιβαρό CPU backplate, για μητρικές με INTEL επεξεργαστές. Σημειώνουμε την απουσία αντίστοιχου CPU back plate για AMD, συνεπώς θα χρησιμοποιήσετε αυτό που έχει η μητρική σας!

     

    Και τα παρελκόμενα κλείνουν με τα μικροεξαρτήματα στερέωσης, που χρειάζονται μια πιο αναλυτική παρουσίαση.
    Αριστερά οι βίδες για την στερέωση των ανεμιστήρων στο radiator και δίπλα τους οι μικρές βίδες προορίζονται για την στερέωση του τελευταίου στο κουτί μας, αν στήσουμε τους ανεμιστήρες μας σε διάταξη Push.

     

     

    IMG 8513

     


    Προσοχή λίγο όμως εδώ, οι ροδέλες που διακρίνονται δεξιότερα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν στις βίδες που θα στερεώσουν την ψύκτρα στο κουτί, ιδιαίτερα αν αυτό έχει λαστιχένια grommets στις οπές στερέωσης, έτσι αυτά θα δεν θα παραμορφωθούν πολύ και θα εξακολουθήσουν να αποκόπτουν τους κραδασμούς που ενδεχομένως παράγουν οι ανεμιστήρες, διατηρώντας το κουτί μας πιο αθόρυβο.
    Η πράξη μας έδειξε ότι ροδέλες απαιτούνται και στους ανεμιστήρες , γιατί οι βίδες είναι λίγο μακρύτερες από ότι χρειάζεται η κατευθείαν στερέωσή τους πάνω στο radiator, και έτσι μπορεί η βίδα να αγγίξει τα πτερύγια ψύξης.
    Μικρό το κακό βέβαια, αλλά όπως και να έχει θα το δούμε αναλυτικά πιο κάτω.

     

    Εδώ σημειώνουμε την έλλειψη ενός επιπλέον σετ βιδών που θα μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε δύο επιπλέον ανεμιστήρες για να κάνουμε διάταξη Push-Pull.
    Κακό αυτό, γιατί οι βίδες UNC 6/32 είναι δυσεύρετες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει μια λύση με τα ήδη παρεχόμενα εξαρτήματα που θα την δούμε στη σελίδα των λεπτομερειών!

     

    Στο κέντρο βλέπουμε τις δύο "βιδοθηλιές" που θα χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε μητρική AMD και δεξιά τους, τις χειρόβιδες στερέωσης του Block bracket. Τέλος, τέρμα δεξιά σε δύο τετράδες έχουμε τους αποστάτες που θα χρησιμοποιηθούν είτε για την στερέωση των CPU backplate και block baracket μεταξύ τους πάνω σε μητρική με INTEL socket (οι μακριοί), είτε για την στερέωση του block bracket κατευθείαν πάνω σε INTEL 2011 socket .

     

     

    Η ψύκτρα από κοντά

     

    Η Corsair βρήκε τον τρόπο να παρουσιάσει κάτι νέο και σε αυτήν την ΑΙΟ!
    Φυσικά μιλάω για το radiator, το οποίο διεκδικεί την ματιά μας με την στυλιζαρισμένη αυστηρά παραλληλεπίπεδη διαμόρφωσή του και με το λογότυπο της κατασκευάστριας πάνω στο επίμηκες διακοσμητικό φιλέτο, να δίνει μια άλλη όψη.
    Την εικόνα συμπληρώνουν οι σωλήνες με την πολύ καλή μαύρη επένδυση και ένα διαφορετικό αυτή τη φορά block με περιστρέψιμους γωνιακούς συνδέσμους.

     

     

    gallery_33151_969_928116.jpg

     


    Αλλά ας μη κρατάμε άλλο τις "αποστάσεις" ... από κοντά λοιπόν και ένα ένα με τη σειρά, να γνωριστούμε! :)

     

    Το radiator

     

    Η ψυκτική δομή του radiator βασίζεται σε δεκατέσσερις σωλήνες διαστάσεων 18,5 x 1,5mm οι οποίες είναι πλαισιωμένες με σχετικά πυκνά πτερύγια ψύξης (19fpi). Οι σωλήνες καταλήγουν σε "τετραγωνισμένα" end-tanks και το όλο σύνολο δένεται με δυο κατά μήκος πλαίσια που φέρουν τις στηρίξεις των ανεμιστήρων καθώς επίσης, αποτελούν και τις βάσεις των διακοσμητικών με το λογότυπο της Corsair.

     

     

    IMG 8528

    0642 Radiator detail 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    0643 Radiator detail 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    IMG 8527

     


    Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα τελειώματα των σωληνώσεων όπου τα fittings είναι καλυμμένα με ομοιόχρωμο ελατήριο, δίνοντας έναν αέρα πολυτέλειας στο σύνολο.
    Το radiator -όπως συνήθως συμβαίνει- δε διαθέτει στόμιο πλήρωσης με ψυκτικό υγρό και από ότι θα δούμε στις λεπτομέρειες, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην στεγανοποίηση των σωλήνων.

     

     

    IMG 8526

     


    Οι σωληνώσεις αποτελούνται από ελαστικό με αρκετά παχύ τοίχωμα το οποίο κάνει μεν την σωλήνα σχετικά δύσκαμπτη, αλλά την βοηθάει στο να μην διπλώνει. Η επένδυσή της με μαύρο πλεκτό νήμα πέρα από το να την αναβαθμίζει αισθητικά την βοηθάει στο να αντισταθεί στο δίπλωμα. Έτσι τελικά, οι σωλήνες "υποτάσσονται" στις διαθέσεις μας, αλλά παράλληλα ακολουθούν την μέγιστη δυνατή καμπυλότητα διευκολύνοντας τη ροή του ψυκτικού υγρού.

     

    Το block

     

    Το block που χρησιμοποιεί η Corsair στην H110i GT είναι της CoolIT και έχει κάποιες διαφορές από αυτό που είδαμε σε πρόσφατα review. Έχει πολύ στιβαρή κατασκευή και στην περιμετρική πατούρα "κάθεται" το bracket στήριξής του στους αποστάτες που συνδέουν το CPU backplate με την μητρική μας.

     

     

    IMG 8535

    IMG 8534

     


    Το διακοσμητικό φιλέτο με το λογότυπο της εταιρίας είναι φωτιζόμενο με RGB φωτισμό που ελέγχεται από το Corsair Link Software που συνοδεύει την ψύκτρα. Ο φωτισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν απλή διακόσμηση, είτε και σαν μέσο ένδειξης της θερμοκρασίας του επεξεργαστή καθώς, μπορούμε να ορίσουμε την αυτόματη μεταβολή των χρωμάτων του σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

     

    Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπουμε καλύτερα την θύρα (mini USB) που θα βυσματωθεί το καλώδιο σύνδεσης του block / αντλίας με τη μητρική μας και θα μας δώσει την δυνατότητα να ελέγξουμε την ΑΙΟ μας μέσω του αρκετά ευέλικτου Corsair Link !

     

     

    IMG 8533

    IMG 8512

     


    To block -όπως γίνεται και στα άλλα μοντέλα ΧΧΧi της Corsair, έχει αρκετά καλώδια.
    Στην H110i GT βλέπουμε ότι η τροφοδότηση γίνεται από βύσμα ισχύος καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις της ΑΙΟ μας μπορούν -σε push-pull- να φτάσουν τα 2Adc σε μόνιμη λειτουργία.
    Αυτό που μας άρεσε είναι ότι -επιτέλους! :)- αποφάσισαν να βάλουν βύσμα Power Sata!

     

     

    0656 Block 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    IMG 8524

     


    Δεξιά του βλέπουμε ένα τριπολικό βύσμα για ανεμιστήρα που έχει μόνο ένα καλώδιο επάνω του, αυτό το καλώδιο είναι που μεταφέρει το σήμα Tacho (τα rpm της αντλίας) στην μητρική, έτσι ώστε η μητρική να έχει την πληροφορία ότι ο "CPU fan" (η αντλία εν προκειμένω) στρέφεται κανονικά.
    Ακόμα δεξιότερα έχουμε τα δύο βύσματα τροφοδότησης των ανεμιστήρων, τα οποία είναι με πλήρη καλωδίωση (έχουν και τα 4pin ενεργά) και για την ώρα έχουν καλυμμένα τα άκρα τους με ένα πλαστικό προστατευτικό.
    Αυτό είναι καλή κίνηση, καθώς -αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε- δε θα υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσουν τα γυμνά pin κάπου που...δεν θέλουμε ! :)

     

    Συνεχίζοντας με τα "υδραυλικά" του συστήματος, στο ένα πλευρό βρίσκουμε τις σωλήνες του ψυκτικού υγρού που συνδέονται στιβαρά με τους περιστρεφόμενους γωνιακούς συνδέσμους. Να παρατηρήσουμε το ελατήριο που προστατεύει και διακοσμεί την κατάληξη των σωλήνων στους γωνιακούς συνδέσμους, καθώς και του δύο πίρους που τους ασφαλίζουν πάνω στο block.
    Και φυσικά σαν εισαγωγή στην επόμενη παράγραφο έχουμε μια πρώτη εικόνα του cold plate.

     

     

    IMG 8530

    IMG 8529

     


    Αυτό είναι τελείως διαφορετική κατασκευή από τα αντίστοιχα της Asetec που έχουμε δει μέχρι τώρα στα πρόσφατα review.
    Ασφαλίζεται με οκτώ βίδες Philips , τοποθετημένες στις δυο μεγάλες πλευρές του.
    Αλλά ας το δούμε από πιο κοντά !

     

    Το Cold plate

     

     

    0126 StocTIM Protection cuver 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0128 StocTIM ColdPlate 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    H Η110i GT έρχεται συσκευασμένη με ένα διαφανές πλαστικό κάλυμμα που προστατεύει την ήδη τοποθετημένη θερμοαγώγιμη πάστα, το αφαιρούμε και προσπαθούμε να διακρίνουμε την υφή της διάστρωσης της θερμοαγώγιμης πάστας, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο!
    Αφού επιστρατεύτηκαν ότι -φτωχά- μέσα έχω στη διάθεσή μου και μετά από αρκετό παιχνίδι με το φωτισμό, καταλήξαμε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

     

     

    0131 StocTIM aplication 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0133 StocTIM aplication 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Η υφή της πάστας θυμίζει πολύ λεπτή γάζα καλυμμένη από το υλικό της πάστας, προφανώς διαφορετική προσέγγιση από αυτήν της Asetec, και φυσικά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, αν δεν μπει στο "τηγάνι" ! :)
    Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε, είναι να αφήσουμε την συγκεκριμένη παράγραφο με μια "ατμοσφαιρική" φωτογραφία της ΑΙΟ μας με το cold plate σε πρώτο πλάνο !

     

     

    0138 Block Impresion 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Οι ανεμιστήρες

     

    Η Corsair H110i GT εξοπλίζεται με δύο ανεμιστήρες Corsair SP140L των 140 x 25 mm, οι οποίοι αναλαμβάνουν να δροσίσουν το radiator.
    Σαν κατασκευή διαφέρουν αρκετά από τους μικρότερους SP120L ακολουθώντας μια διαφορετική φιλοσοφία κατασκευής η οποία προσπαθεί να συνδυάσει μεγάλη παροχή αέρα με παράλληλη ανάπτυξη αρκετής στατικής πίεσης που θα τους εξασφαλίσει καλή συνεργασία με το radiator της Η110i GT.

     

     

    IMG 8518

    IMG 8521

     


    Άμεση παρατήρηση ότι, τα πτερύγια καλύπτουν μικρότερο μέρος της διατομής του ανεμιστήρα και έχουν μικρότερη αλληλοκάλυψη αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους ακόμα και πάνω στο hub του κινητήρα.
    Η σχεδίαση αυτή ευνοεί το υψηλότερο air flow, αλλά περισσότερα γι αυτό θα δούμε στην επόμενη σελίδα.

     

    Ο έλεγχος των ανεμιστήρων γίνεται με διαμόρφωση πλάτους παλμών (PWM) και έτσι έχουν καλώδιο με τέσσερις αγωγούς.
    Τα καλώδια αυτά μπορούν να συνδεθούν στα βύσματα που διαθέτει για το σκοπό αυτό, το block της H110i GT.

     

     

    0635 Fan connectors 04 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0637 Fan connectors 05 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Τα βύσματα του block για λόγους περιορισμού του όγκου τους, δεν έχουν την κλασική μορφή του αρσενικού βύσματος, αλλά είναι φτιαγμένα με 4-pin fan haeders όπως αυτά που μπαίνουν πάνω στις μητρικές.
    Για να αποφευχθεί κάποιο τυχαίο βραχυκύκλωμα, οι ακροδέκτες τους έχουν ένα αφαιρούμενο κάλυμμα.
    Να σημειώσουμε ότι τα δύο καλώδια του block για την τροφοδοσία των ανεμιστήρων, έχουν πλήρη κατασκευή, δηλαδή έχουν και στα δύο βύσματα ενεργό το σήμα tacho.
    Αυτό είναι απαραίτητο καθώς το block υπό τον έλεγχο του Corsair Link μπορεί να ελέγξει ανεξάρτητα τον ένα ανεμιστήρα από τον άλλο, πράγμα που μπορεί σε μια μονόπλευρη τοποθέτηση των ανεμιστήρων να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά που είναι σημαντικό στις διατάξεις Push-Pull, καθώς μας δίνει πλήρη ελευθερία ρύθμισης των δύο ζευγών των ανεμιστήρων.

     

    Αλλά μια και αναφέρθηκε, ας κλείσουμε τη σελίδα με ένα τέτοιο setup ! :)

     

     

    gallery_33151_969_283884.jpg

     

     

     

    Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

     

    Η σελίδα αυτή αποτελεί την "παιδική χαρά" του γράφοντος - το έχετε καταλάβει ! :) - και δεν είναι τυχαίο καθώς το "Γιατί έτσι!", ποτέ δεν ήταν μια επαρκής απάντηση γι' αυτόν! Πάντα το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσπαθεί να καταλάβει πως δουλεύουν τα πράγματα, προς μεγάλη απογοήτευση των "δύστυχων" γονιών του, που έβλεπαν τα παιχνίδια του πολύ γρήγορα να διαλύονται εις τα εξ ων συνετέθησαν!
    Βέβαια, το γεγονός ότι τα επανασυναρμολογούσε και μάλιστα, όχι μόνο χωρίς να "περισσεύουν βίδες", αλλά και ότι αυτά λειτουργούσαν, ήταν μια παρηγοριά! :)

     

    Τα χρόνια πέρασαν, τα "παιχνίδια" άλλαξαν, αλλά η περιέργεια έμεινε, να κάνει σε αυτόν παρέα και σε 'μένα τη ζωή "δύσκολη" !

     

    Με άλλα λόγια...καφεδάκι και πάμε να δούμε τι έχει να μας δείξει η Corsair H110i GT !

     

     

    gallery_33151_969_52865.jpg

     


    Το radiator

     

    Όταν τα "κουκιά είναι μετρημένα" θα πρέπει να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο βελτίωσης μέσα στα προκαθορισμένα πλαίσια.
    Με άλλα λόγια και με δοσμένες τις διαστάσεις του radiator, ας δούμε πως τα "μαγείρεψε" η Corsair.

     

    Τα πτερύγια ψύξης

     

    Η δομή των πτερυγίων του radiator είναι ανάλογη με αυτήν που έχουμε δει και σε άλλα μοντέλα της σειράς Hydro.
    Τα πτερύγια του radiator είναι αρκετά πυκνά (19 FPI) και έχουν περσίδες (Louvers), οι προσεκτικοί φίλοι όμως, θα δουν κάτι σημαντικό στην κατασκευή του, που φαίνεται καλύτερα στις επόμενες φωτογραφίες.
    Αριστερά, είναι μια φωτογραφία από τα πτερύγια της H110i GT και δεξιά μια ανάλογη από την H80i GT η οποία έχει διπλάσιο πάχος από την H110i GT.

     

     

    0611 Radiator fins 01 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    Fin Louvers detail 03  Corsair H80i GT   Aio CPU Cooler Review 0324

     


    Παρατηρούμε ότι οι περσίδες (Louvers) στην Η110i GT είναι πιο "έντονες" σε σχέση με αυτές της H80i GT.
    Έτσι οι στροβιλισμοί του αέρα γίνονται πιο έντονοι και απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα πτερύγια, βέβαια αυτό συνεπάγεται ότι το ελεύθερο διάκενο μεταξύ των πτερυγίων είναι πιο μικρό και ο αέρας περνά πιο δύσκολα από αυτό, αλλά στην περίπτωση της Η110i GT αυτό δεν είναι πρόβλημα, γιατί το μήκος της διαδρομής του ανάμεσα στα πτερύγια, είναι 18,4mm και όχι 36,2mm που είναι στην H80i GT !

     

    "Μικρή", αλλά σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά καθώς, επιτρέπει σε συνδυασμό με τους συνοδούς ανεμιστήρες, την βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του radiator!
    Ας δούμε όμως ακόμα ένα κοντινό των πτερυγίων σε αντιπαραβολή με μια ρίγα.

     

     

    IMG 8540

    0686 Coolant Flow Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Στο σημείο αυτό, καλό είναι να δώσουμε μια ακόμα πληροφορία που έχει να κάνει με τον προσανατολισμό του radiator σε κουτιά όπου θα μπει σε πλάγια τοποθέτηση. Η προηγούμενη -δεξιά- φωτογραφία, δείχνει ποια είναι η ροή του ψυκτικού υγρού, και καλό είναι να το πάρουμε υπόψη μας όταν στήνουμε την AIO μας!

     

    Βίδες και βιδώματα

     

    Το είπαμε και στην παρουσίαση των παρελκόμενων ότι, πρέπει να προσέχετε μην χάσετε τις βίδες καθώς αυτές είναι UNC 6/32 και είναι δυσεύρετες στην Ελλάδα, αλλά τώρα θα δούμε και τις στηρίξεις των ανεμιστήρων.

     

     

    IMG 8532

    IMG 8531

     


    Προσφιλής πρακτική των κατασκευαστών είναι να κανονίζουν έτσι ώστε, στην προέκταση του άξονα της βίδας στερέωσης των ανεμιστήρων στο radiator, να υπάρχουν μόνο πτερύγια. Ας επιχειρήσουμε να στερεώσουμε ένα ανεμιστήρα, αφού πριν σημειώσουμε ότι οι κεντρικές οπές στερέωσης απέχουν μεταξύ τους 20mm και συνεπώς θα πρέπει να το πάρετε υπόψη σας και πριν αγοράσετε να ελέγξετε αν το κουτί σας έχει τις αντίστοιχες οπές στερέωσης.

     

     

    IMG 8539

    IMG 8542

     


    Βάλαμε λοιπόν τον ανεμιστήρα και αν κάνουμε μεγέθυνση της φωτογραφίας θα δούμε ότι η βίδα προχωρεί πέρα από ότι θα έπρεπε!
    Και το αποτέλεσμα είναι...

     

     

    0648 Fan Mounting 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0669 Fan Mounting 05 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    ...να καταστρέψουμε κάνα δύο πτερύγια, πράγμα που σαν πρόβλημα, είναι μόνο αισθητικό καθώς, ο άξονας των οπών στερέωσης απέχει αρκετά από την πλησιέστερη σωλήνα του radiator.

     

    Καλό είναι να θυμάστε ότι, μαζί με τις βίδες παρέχονται και οκτώ μαύρες και παχουλές ροδέλες. Αυτές μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στην στερέωση των ανεμιστήρων και επιβάλλεται οπωσδήποτε για τις βίδες που θα στερεώσουν το radiator πάνω στο κουτί μας, ιδιαίτερα αν στις θέσεις βιδώματος, το κουτί μας έχει ελαστικά παρεμβύσματα (grommets). Με το τρόπο αυτό, το παρέμβυσμα θα συμπιεστεί ομοιόμορφα και θα εξακολουθεί να εμποδίζει την μεταφορά στο κουτί μας, των ενδεχόμενων κραδασμών των ανεμιστήρων!

     

    Παρ' όλα αυτά στις επόμενες φωτογραφίες φαίνεται ότι μάλλον η Corsair επέλεξε λίγο πιο μακριές βίδες από ότι ήταν απαραίτητο.

     

    0646 Fan Mounting 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0647 Fan Mounting 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    Στην αριστερή φωτογραφία, η βίδα έχει "πιάσει" στο πάσο της και παρά την προσθήκη της ροδέλας μπορεί να βιδώσει άλλα 3,5mm.
    Από την δεξιά φωτογραφία όμως φαίνεται ότι το "πρόσωπο" του ελάσματος στερέωσης απέχει 4mm από τα πτερύγια, συνεπώς η βίδα που ήδη έχει πιάσει στο σπείρωμα, θα εισχωρήσει στο επίπεδο των πτερυγίων ~ 1,5mm.
    Βεβαίως η Corsair όταν επέλεγε το μήκος των βιδών είχε κατά νου την στερέωση του radiator σε κουτί που διαθέτει οπές με ελαστικά grommets, όπου το επιπλέον μήκος των ~2mm, θα επιτρέψει την ασφαλή αλλά και αντικραδασμική στερέωση του radiator.
    Ίσως η χρήση δυο σετ από βίδες με το αντιστοίχως κατάλληλο μήκος, να έδινε μια πιο pro λύση!

     

    Οι σωληνώσεις

     

    Σημειώσαμε στην προηγούμενη σελίδα ότι, οι σωληνώσεις καταλήγουν σε σταθερές συνδέσεις και όπως μπορούμε να δούμε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, αυτές είναι ενισχυμένες με σπειροειδές ελατήριο.

     

     

    IMG 8527

    IMG 8530

     


    Στην δεύτερη φωτογραφία, διακρίνουμε και τους δύο πίρους / ασφάλειες που κρατάνε στην σωστή θέση τους γωνιακούς συνδέσμους των σωλήνων με το block, επιτρέποντας μόνο την περιστροφή τους.
    Αλλά ας ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά με -συγχωράτε με- το κινητό :( :

     

     

    7014 Fitting details 02 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    70212 Fitting details 06 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     

    7025 Fitting details 04 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    7026 Fitting details 06 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Τόσο στο radiator, όσο και στο block, ο σωλήνας και η επένδυσή του, είναι σφιγμένες με ένα μεταλλικό κολάρο, του οποίου την σταθερότητα εξασφαλίζει η πίεση που εξασκεί το ελατήριο.
    Αξιόπιστη και compact λύση!
    Αλλά μιας και βρεθήκαμε τόσο κοντά, ας δούμε και την σωλήνα του radiator ...

     

     

    7010 Fitting details 03 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    ...όπου βλέπουμε πόσο είναι το πάχος της σωλήνας σε σύγκριση με την διάμετρο που έχει το μεταλλικό σωληνάκι σύνδεσης του radiator.

     

    Αλλά πριν προχωρήσουμε παρακάτω, να δούμε πιο προσεκτικά την επένδυση των σωλήνων που προσθέτει όχι μόνο στην αισθητική τους αλλά και στην αντοχή τους στο δίπλωμα (anti-kink).

     

     

    IMG 8526

    0605 Sleeve 02 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Στο σημείο αυτό δεν μπορώ παρά να σημειώσω το γεγονός ότι αυτή η επένδυση των σωλήνων που δημιουργεί την αίσθηση της ύφανσης με ανθρακονήματα, αποτελεί για τους ενθουσιώδεις χρήστες, έναν όχι ασήμαντο παράγοντα επιλογής καθώς, είναι ότι πιο ενδιαφέρον έχουμε δει πάνω στο θέμα αυτό μέχρι τώρα!

     

    Η ελαστικότητα των σωλήνων

     

    Με του που βλέπεις το μέγεθος των σωλήνων -μολονότι δεν είναι το μεγαλύτερο που χρησιμοποιεί η κατασκευάστρια- η πρώτη σκέψη είναι ότι θα είναι πολύ δύσκαμπτες και πράγματι δεν είναι και από τις πιο εύκαμπτες, τελικά όμως κάθονται εκεί που θέλουμε και μάλιστα θα ακολουθήσουν την μέγιστη δυνατή καμπυλότητα χωρίς φόβο να τσακίσουν!
    Ενδεχομένως το μήκος τους σε κάποιο μικρό σχετικά κουτί, να αποδειχθεί ελαφρά μεγαλύτερο από το ιδανικό, αλλά αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα ! :)

     

     

    gallery_33151_969_2028487.jpg

     


    Μοναδικό "πρόβλημα" είναι η σταθερή σύνδεση των σωλήνων επάνω στα ρακόρ του block (οι σωλήνες δεν μπορούν ολισθαίνοντας να περιστραφούν γύρω από τον άξονά τους όπως είδαμε ότι κάνουν στην H80i GT), έτσι το block έχει ένα "περίεργο" προσανατολισμό σε σχέση με το radiator, ο οποίος όμως στην τελική τοποθέτηση αποδεικνύεται πολύ βολικός!
    Εδώ αξίζει ένα μπράβο στην Corsair, που συνδύασε την εύκολη ροή του ψυκτικού, τις anti-kink απαιτήσεις, αλλά και την αισθητική, με ένα πολύ αποτελεσματικό τρόπο!

     

    Η επιπεδότητα του cold plate

     

    Η H110i GT αποτελεί τον "διάδοχο" της Η110, όμως σε αυτήν, η Corsair δεν ανέθεσε στην Asetek την κατασκευή του block, αλλά συνεργάστηκε με την CoolIT, έτσι η κατασκευή του έχει αρκετές διαφορές από αυτή που είδαμε πρόσφατα στην H100i GTΧ.
    Η επιφάνεια του cold plate δεν είναι αυτό που λέμε καθρέφτης, ούτε καν αυτό που θα λέγαμε σατινέ, περιέργως όμως, η αίσθηση που δίνει στην αφή είναι εξαιρετικά λεία!

     

     

    Coldplate Surface B 0581 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    Coldplate Reflect 02 0362 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Διακρίνουμε παντού τα ίχνη που άφησε η τελική κατεργασία orbital sanding που γέμισε την επιφάνεια με μικροσκοπικές χαρακιές που στόχο έχουν -"απορροφώντας" την περίσσεια της θερμοαγώγιμης πάστας- να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θερμική σύζευξη.

     

    Η μηχανουργική ρίγα ανά χείρας και ο κλασικός έλεγχος της επιπεδότητας της επιφάνειας επαφής αρχίζει:

     

     

    Coldplate Flatness D2 0356 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    Coldplate Flatness D2f 0357 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    Coldplate Flatness D2C 0353 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    Coldplate Flatness D2Cf 0354 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Υπάρχει μια πολύ μικρή καμπυλότητα, την οποία μετρήσαμε -πλην οριακά- καθώς το φίλερ των 40μm χώρεσε με το ζόρι!

     

    Αλλά καλό είναι να "ρίξουμε και λίγο φώς" στα πράγματα:

     

     

    Coldplate Flatness D2Cf 0331 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    Coldplate Flatness D2Cf 0343 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Το φως επιβεβαιώνει τις προηγούμενες εικόνες, η καμπυλότητα είναι πολύ μικρή και αποκαλύπτεται μια αδιόρατη "κοιλότητα" η οποία δημιουργείται από το ελαφρά υπερυψωμένο χείλος της πλάκας. Στην πράξη όμως αυτό -μολονότι θα μπορούσε να λείπει- δεν θα μας απασχολήσει, καθώς είναι περιμετρικά, έξω από την περιοχή που βρίσκεται το τσιπάκι της CPU.

     

    Η υφή της επιφάνειας του cold plate.

     

    Πιστεύω ότι ήδη έχει φανεί ότι η λείανση που έχει κάνει η Coolit στο συγκεκριμένο cold plate, είναι πολύ ιδιαίτερη και ουσιαστικά αν δεν ασχοληθείς μαζί της περνάει απαρατήρητη. Όμως γι' αυτό είναι εδώ εκείνος ο περίεργος τύπος που λέγαμε πριν ! :)

     

    Μετά από αρκετό βασάνισμα με το φωτισμό, η επιφάνεια μας αποκαλύπτει τα μυστικά της...

     

     

    0584 Coldplate Surface 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0581 Coldplate Surface 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Ανάλογα με τη γωνία φωτισμού βλέπουμε και άλλες λεπτομέρειες, επιμείναμε λοιπόν και τελικά αποζημιωθήκαμε !

     

     

    0587 Coldplate Surface 01a 0587 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0587 Coldplate Surface 01b  Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Η τελευταία φωτογραφία, που μοιάζει να δείχνει σύρματα χαλκού, είναι μεγέθυνση ενός τμήματος της προηγούμενής της με μια ελαφρά επεξεργασία για να τονιστεί η υφή της επιφάνειας.
    Επιφάνεια η οποία, με την συγκεκριμένη κατεργασία στοχεύει να πετύχει το μέγιστη δυνατή θερμική επαφή με το CPU heat spreader, πράγμα -βεβαίως- που μένει να αποδειχθεί στις δοκιμές που θα κάνουμε!

     

    Το σύστημα στερέωσης του "Block" στην μητρική

     

    Είναι εμβόλιμη η αναφορά του ζητήματος αυτού εδώ, αλλά έχω καλούς λόγους !
    Η Corsair έχει αναρτήσει ένα video σχετικά με την H110i GT και αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ, βρίσκεται στο 0:45" - 0:58" τμήμα του.

     

     

     


    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους.

     

    Η στήριξη του Block bracket

     

    H Corsair στην H110i GT χρησιμοποιεί μια διαφορετική αλλά εξ ίσου αποτελεσματικότατη λύση στήριξης του ελάσματος με το οποίο στερεώνεται το block πάνω στη μητρική μας.
    Το Block είναι τετράγωνο και στις γωνίες του διακρίνουμε κάποιες διαφορές.

     

     

    IMG 8535

    0653 Bracket magnetic holder Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Στις δύο από τις γωνίες του δεν υπάρχει βίδα , αλλά ένας μαγνήτης που προορίζεται να συγκρατήσει το block bracket στην θέση του.
    Ο μαγνήτης "πιάνει" στις γωνίες του bracket και είναι αρκετά ισχυρός.

     

     

    IMG 8515

    0668 Bracket magnetic holder 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Έτσι αρκεί να τοποθετήσουμε πάνω στο block το bracket του και είμαστε έτοιμοι!

     

     

    0659 Block 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0665 Block Bracket 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Το σύστημα είναι πολύ απλό, αστραπιαίας εφαρμογής και κυρίως, εξαιρετικά στιβαρό καθώς, το block bracket περιβάλει το block και το πιέζει ομοιόμορφα από την επάνω του πλευρά, αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο αστοχίας.

     

    Η στήριξη του CPU back plate

     

    Θα αναφερθώ σε μια σημαντική λεπτομέρεια που στο video χαρακτηρίζεται σαν "κανονική" συμπεριφορά.
    Αλλά ας δούμε τα εξαρτήματα με τη σειρά τους:

     

     

    0084 CPU Backplate 01 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    0086 CPU Backplate 02 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Το CPU back plate, είναι καλυμμένο με ένα διαφανές μονωτικό φύλο που εξασφαλίζει πλήρως από ηλεκτρικά "ατυχήματα" κατά την εφαρμογή του. Σε κάθε γωνία του βιδώνεται ένας αποστάτης που έχει ίδιου μήκους σπειρώματα και στα δύο του άκρα.

     

     

    IMG 8517

    IMG 8516

     


    Το σωληνοειδές παξιμάδι που στερεώνεται ο αποστάτης αυτός έχει εξάγωνο κεφάλι και είναι στερεωμένο στο bracket με τρόπο που αποκλείει την τυχαία περιστροφή του.

     

     

    0099 CPU Backplate 05 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    0100 CPU Backplate 06 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Το παξιμάδι αυτό, συγκρατείται στην θέση του με μια παχιά πλαστική ροδέλα, η οποία -επιπλέον- κρατά το bracket σε απόσταση ασφαλείας από την πίσω πλευρά της μητρικής.
    Το μεταλλικό σωληνάκι που περνά μέσα από τις οπές που έχει η μητρική, είναι διαμέτρου 3,66mm.
    Πάνω σε αυτό το σωληνάκι βιδώνεται ο αποστάτης μέχρι που τερματίζει επάνω του, εγκλωβίζοντας την μητρική ανάμεσά τους.

     

    Απλό και αποτελεσματικό, όμως εδώ υπάρχει ένα θέμα:

     

     

    0097 CPU Backplate 04 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    0095 CPU Backplate 03 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Η απόσταση μεταξύ της πατούρας που έχει το σωληνάκι και της κάτω πλευράς του αποστάτη είναι 3,7mm, όποτε συνυπολογίζοντας ότι το πάχος μιας μητρική μπορεί να είναι από 1,5(-) mm ~ 2(+) mm, μας περισσεύουν 2,2mm ~ 1,7mm αντιστοίχως, για να πατήσει ο αποστάτης στη μητρική.
    Με άλλα λόγια, ο αποστάτης δεν πατάει στη μητρική αλλά απέχει από αυτή μια απόσταση που μπορεί -ανάλογα με τη μητρική- να μεταβάλετε ~0,5mm και ίσως και περισσότερο.
    Εδώ αν βάλουμε στους λογαριασμούς μας ότι, η επιφάνεια επαφής του CPU heat spreader σε μια τυπική INTEL κατασκευή socket, απέχει σταθερή απόσταση (~8,0mm) από την άνω επιφάνειά της μητρικής, βλέπουμε ότι σε μια λεπτή μητρική, οι αποστάτες που βιδώσαμε στο CPU back plate, θα στέκονται λίγο ψηλότερα από ότι σε μια πιο παχιά μητρική.

     

    Συνεπώς οι δυνάμεις σύσφιξης του block -που ορίζονται από την διαθέσιμη διαδρομή των ελασμάτων στήριξης του bracket, μέχρι να τερματίσουν πάνω στους αποστάτες- στην πράξη, θα εξαρτώνται από το πάχος της μητρικής! Σε μια λεπτή μητρική οι δυνάμεις θα είναι μικρότερες από ότι σε μια παχιά μητρική!
    Και το θέμα μας εδώ είναι ότι αυτό το μισό χιλιοστό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της θερμικής σύζευξης της ψύκτρας με την CPU, έστω και λίγο! Ή για να το πω με άλλα λόγια, ο τζόγος αυτός μας επιτρέπει -με την χρήση τεσσάρων πλαστικών ροδελών- να κάνουμε fine tuning της δύναμης σύσφιξης του block πάνω στον επεξεργαστή μας! ;)
    Για πάμε λοιπόν τώρα -με όλα αυτά κατά νου- να δούμε πως συμπεριφέρθηκε το σύστημα στήριξης της Corsair H110i GT.

     

    H διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

     

    Όπως είδαμε πιο πριν, η κυρτότητα του cold plate είναι αδιόρατη, συνεπώς περιμένουμε μια πάρα πολύ καλή επαφή αν το heat spreader είναι επίπεδο, όπως π.χ. είναι η επιφάνεια του loader του "Ήφαιστου" !
    Βεβαίως αυτό αφήνει μια μικρή αμφιβολία για την θερμική σύζευξη σε ελαφρώς κοίλα CPU heat spreaders, αλλά εδώ καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι ο χαλκός είναι εύκαμπτος και επιτρέπει τις μικρές παραμορφώσεις που τελικά εξασφαλίζουν μια πολύ καλή θερμική επαφή!
    Όμως αρκετά με τα λόγια ... μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις !

     

    Η διασπορά της Stock ΤΙΜ

     

    Η φωτογραφίες τραβήχτηκαν μετά την πρώτη ομάδα δοκιμών όπου είχε προσομοιωθεί πάχος μητρικής ίσο με ~1,5mm και φυσικά η θερμοαγώγιμη πάστα είναι η ήδη τοποθετημένη πάνω στο cold plate της Corsair H110i GT.

     

     

    0169 StocTIM D2Ba Spreading 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0160 StocTIM D2Bb Spreading 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Η εφαρμογή είναι καλή , η θερμοαγώγιμη -παρά το ότι είναι σχετικά "στεγνή"- εξωθήθηκε στην περίμετρο της επαφής των δύο επιφανειών, αφήνοντας πίσω της μόνο την απαραίτητη ελάχιστη ποσότητα που καλύπτει τις εσκεμμένες μικροατέλειες της επιφάνειας του cold plate. Με τον τρόπο αυτό έχουμε ουσιαστικά άμεση επαφή μετάλλου με μέταλλο και εξαιρετικά καλή θερμική μεταφορά από το "heat spreader" στην ψύκτρα!
    Βεβαίως διακρίνεται ένα σημείο στην μια "γωνία" όπου η "απειροελάχιστη" καμπυλότητα του cold plate συγκράτησε ένα φιλμ πάστας, αλλά η διαφορά είναι πολύ μικρή και δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στην απόδοση της επαφής.

     

    Η διασπορά της Arctic MX-4 TIM

     

    Στις δοκιμές που έγιναν με την reference θερμοαγώγιμη που χρησιμοποιούμε (Arctic MX-4), είχαμε πολύ πιο διαφωτιστικές εικόνες.
    Θα δούμε την κατανομή της θερμοαγώγιμης για μια "μητρική" πάχους ~1,5mm:

     

     

    0323 Reference TIM D2Ba Spreading 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0327 Reference TIM D2Bb Spreading 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    0317 StocTIM D2La Spreading 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0318 StocTIM D2Lb Spreading 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Και μια ακόμα φωτογραφία από άλλη γωνία που δείχνει το ελάχιστο πάχος της πάστας που έχει συγκρατηθεί ανάμεσα στις δύο πλάκες.

     

     

    195318 Reference TIM D2Bc Spreading 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Εδώ φαίνεται καλύτερα ότι η "γωνία" που είπα πιο πριν, είναι ουσιαστικά εκτός της επίμαχης περιοχής του κρυστάλλου της CPU.
    Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα, δε μας πάει η ψυχή να σας αφήσουμε έτσι στα...γρήγορα! ! ! :D

     

    Θέματα συμβατότητας με κουτιά και μητρικές

     

    Εδώ δεν έχουμε να σημειώσουμε παρά μόνο δύο πράγματα:
    1. Οι γωνιακοί σύνδεσμοι του block -λόγω του προστατευτικού σπιράλ- υπερβαίνουν κατά ~1,7mm το όριο των 95x95 mm που θέτει η INTEL, συνεπώς, μόνο σε κάποια σπάνια περίπτωση μπορεί να σας δημιουργήσει θέμα, αλλά καλό είναι να το έχετε κατά νου.

     

     

    0660 Block Bracket 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0663 Block Bracket 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Με την ευκαιρία μπορούμε να δούμε ότι το "σκαλοπάτι" που έχει το κάλυμμα της αντλίας, επιτρέπει στο γωνιακό βύσμα του USB να έρθει λίγο πιο μέσα και να μην περισσεύει έξω από το τυπικό INTEL όριο.
    Να διευκρινίσω εδώ ότι, οι εξωτερικές διαστάσεις του Block bracket είναι ~89,4 x 89,4 mm.

     

    2. Σε πολύ λεπτές μητρικές (π.χ. κάποιες mini ή micro ATX) υπάρχει περίπτωση η μητρική να έχει πάχος πιο λίγο από το 1,6mm,οπότε αξίζει το κόπο να πειραματιστείτε με την προσθήκη λεπτών πλαστικών ροδελών που θα τις περάσετε στα σωληνάκια του CPU back plate, πριν το τοποθετήσετε στην μητρική σας. Έτσι θα πετύχετε καλύτερες δυνάμεις σύσφιξης ακόμα και σε αυτή την οριακή κατάσταση.
    3. Θα το επαναλάβουμε και εδώ, αν και δεν είναι ακριβώς ζήτημα συμβατότητας, οι χρήστες με μητρικές AMD θα χρειαστούν οπωσδήποτε την υποδομή στήριξης που έχει η μητρική τους, καθώς η Corsair δεν παρέχει CPU back plate για την πλατφόρμα αυτή.

     

    Πριν αφήσουμε τη σελίδα όμως ας χαρίσουμε μια ολοκληρωμένη ματιά στη φιλοξενούμενή μας.

     

     

    gallery_33151_969_1369112.jpg

     

     

    Οι ανεμιστήρες

     

    Οι ανεμιστήρες που συνοδεύουν την Corsair H110i GT έχουν τελείως διαφορετική σχεδίαση από αυτούς που είδαμε πρόσφατα στις H80i GT και Η100i GTX. Aυτό είναι αναπόφευκτο καθώς το radiator τώρα:
    1. Έχει μικρό πάχος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις όσον αφορά στην στατική πίεση από τον ανεμιστήρα που το ψύχει.
    2. Το υψηλότερο air flow είναι κατ' εξοχήν επιθυμητό, γιατί αυξάνει πολύ την απόδοση του radiator και εν προκειμένω το μικρότερο πάχος του, επιτρέπει το υψηλό air flow να μην "συνοδεύεται" απαραίτητα από πολύ υψηλή στατική πίεση.

     

    Για να δούμε λοιπόν πως αυτές οι δύο "αρχές" υλοποιούνται στη σχεδίαση του ανεμιστήρα Corsair SP140L.

     

    Η σχεδίαση των πτερυγίων

     

    Υψηλό air flow και υψηλή στατική πίεση -όπως έχουμε ξαναπεί- είναι δύο πράγματα που δεν συμβιβάζονται εύκολα, όχι τουλάχιστον αν μας ενδιαφέρει ο παραγόμενος θόρυβος.

     

    Η Corsair αντιμετώπισε το θέμα "χωρίζοντάς" το σε επιμέρους προβλήματα:

     

    Κέντρο ανεμιστήρα:

     

     

    IMG 8521

    6703 WingBase SuctSide 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    6700 WingBase CmprSide 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    6753 Fan impeler detail 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Η αλληλοεπικάλυψη των πτερυγίων είναι μικρή, οι βάσεις των πτερυγίων απέχουν αρκετά μεταξύ τους και έτσι δίνουν ελεύθερη δίοδο στον αέρα να εισχωρήσει ανάμεσά τους. Παράλληλα, η κλίση των πτερυγίων -όπως βλέπουμε πάνω στο hub της φτερωτής- είναι αρκετά απότομη (μεγάλη γωνία ελίκωσης) σκοπεύοντας να προωθήσει όσο περισσότερο αέρα είναι δυνατόν στην κεντρική περιοχή του ανεμιστήρα.
    Καλά μέχρι εδώ από την άποψη του υψηλού air flow, αλλά πολύ άσχημα από την σκοπιά της στατικής πίεσης!

     

    Περιφέρεια ανεμιστήρα:

     

     

    6708 WingTip SuctSide 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    6701 WingTip CmprSide 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Εδώ τα πράγματα γίνονται πιο ενδιαφέροντα.
    Η άνω πλευρά των πτερυγίων έχει μια ομοιόμορφη καμπυλότητα που με την προοδευτικά αυξανόμενη κλίση της, στοχεύει στην εξομάλυνση της ροής του αέρα, τη μείωση του θορύβου και την αύξηση της απόδοσης του πτερυγίου.
    Τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν δούμε την εσωτερική πλευρά των πτερυγίων.
    Εδώ ουσιαστικά, στο μεγαλύτερο μέρος του πτερυγίου η κλίση είναι μικρή και μόνο πλησιάζοντας στο χείλος εκβολής, η κλίση αυξάνει απότομα προκειμένου να εναρμονιστεί με την κλίση της άνω επιφάνειας του πτερυγίου.

     

     

    6766 WingTip Crossection 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Αυτό -όπως βλέπουμε και στην προηγούμενη φωτογραφία- σημαίνει μια σύνθετη σχεδίαση του πτερυγίου , έτσι ώστε τελικά, η τομή του να θυμίζει έντονα πτέρυγα αεροπλάνου την στιγμή της προσγείωσης (με τα φλαπς κατεβασμένα).
    Αυτό είναι απαραίτητο γιατί ο αέρας που ωθείται από το πτερύγιο στο μεγαλύτερο μέρος της "διαδρομής" του κάτω από αυτό, "αντιμετωπίζει" μια μικρή κλίση η οποία ευνοεί την "συμπίεσή" του προς τα πίσω (η "σπάτουλα" που λέγαμε σε προηγούμενο review). Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη υψηλότερης στατικής πίεσης σε αυτή την περιοχή του πτερυγίου.
    Στο τέλος όμως αυτής της διαδρομής του αέρα, κοντά στο χείλος εκβολής του πτερυγίου, όπου η κλίση αναγκαστικά αλλάζει απότομα, οι συνθήκες δεν ευνοούν την ανάπτυξη υψηλής πίεσης, αλλά την αύξηση της ροής!

     

    Η συνολική εικόνα δείχνει ένα ανεμιστήρα που μπορεί να έχει υψηλό air flow αναπτύσσοντας παράλληλα αισθητή πίεση και μάλιστα ανάλογα με την τοποθέτησή του παρουσιάζει διαφορές στην πίεση.
    Σε θέση Push είναι ικανός να δημιουργήσει αρκετή πίεση αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι όταν τον βάλουμε σε θέση Pull, αναπτύσσει ακόμα μεγαλύτερη υποπίεση καθώς η διαμόρφωση των πτερυγίων στην πίσω τους πλευρά -έχοντας σε αυτή την τοποθέτηση ελεύθερη διέξοδο δουλεύουν πιο αποτελεσματικά.

     

    Από προκαταρκτικές μετρήσεις που κάναμε επιβεβαιώθηκε το παραπάνω συμπέρασμα, καθώς, -σε αντίθεση με όποιον άλλο έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα- είναι ο μόνος ανεμιστήρας που σε θέση Pull ανταποκρίνεται πιο έντονα στον αποκλεισμό του air flow, δείχνοντας έμμεσα ότι έχει την τάση -πάνω σε radiator πάντα- για μεγαλύτερο air flow και "πίεση" από ότι σε θέση Push !

     

    Βεβαίως εδώ υπάρχει το ζήτημα ότι άλλο πράγμα να υποθέτεις κάτι και άλλο να το μετράς πάνω σε ένα radiator!
    Μέχρι λοιπόν να δούμε την πραγματική συμπεριφορά των ανεμιστήρων, το ερώτημα σε ποία από τις δύο θέσεις είναι πιο αποδοτικοί, δεν έχει ολοκληρωμένη απάντηση!

     

     

    gallery_33151_969_138880.jpg

     


    Όπως βλέπουμε σε Pull διάταξη ο ανεμιστήρας -χάνοντας περισσότερες στροφές- εξαναγκάζει τον fan controller να αυξήσει το duty cycle στο σήμα PWM για να διορθώσει τις στροφές και φυσικά σαν επόμενο, έχουμε και την αύξηση της καταναλισκόμενης ισχύος. Για να το θέσω λίγο πιο "καθημερινά", ο ανεμιστήρας (σε Pull), όταν ζοριστεί πατάει περισσότερα γκάζια ! :)

     

    Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ανατρέπει την εικόνα που βλέπουμε συνήθως στις ΑΙΟ, δηλαδή ότι οι ανεμιστήρες είναι καλύτερα να δουλεύουν σε θέση Push γιατί όταν τους βάλεις σε θέση Pull η απόδοση της ψύξης μειώνεται έστω και λίγο.
    Στην συγκεκριμένη περίπτωση η σχεδίαση του ανεμιστήρα ξεπερνά το μειονέκτημα που έχει σε θέση Pull και έχει την δυνατότητα να δουλεύει εξίσου αποδοτικά με την θέση Push.
    Αυτό με απλά λόγια μπορεί να σημαίνει ότι το στήσιμο της H110i GT μπορεί να γίνει είτε σε Push είτε σε Pull χωρίς καμία θυσία σε απόδοση !
    Εδώ υπάρχει και ένα αισθητικό πλεονέκτημα, γιατί σε πολλά κουτιά που το radiator πάει στην οροφή τους, το κατέβασμά του κατά 25mm, θα το φέρει σε ορατή θέση και σαφώς θα αποτελεί πιο "ενδιαφέρον" θέαμα, από το πλαίσιο των ανεμιστήρων.
    Αυτό βέβαια, πέρα από το γεγονός ότι οι διαφορές μεταξύ Push και Pull δεν περιορίζονται μόνο στο air flow, αλλά και στο αν αυτό προκαλεί στροβιλισμούς ή όχι, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με τις τυπικές μετρήσεις της θερμικής συμπεριφοράς και αν πραγματικά είναι έτσι, θα αξίζουν συγχαρητήρια στην Corsair για την σχεδίαση της φτερωτής του συγκεκριμένου ανεμιστήρα!

     

    Θέματα "στεγανότητας"

     

    Μη πάει το μυαλό σας σε διαρροές υγρών κλπ, για ανεμιστήρες μιλάμε ! :)
    Το θέμα το είχαμε δει και σε προηγούμενο review όπου το πλαίσιο των ανεμιστήρων έχει την ίδια διαμόρφωση.
    Για να μην σας κουράζω θα είμαι σύντομος (...! )

     

    Η κάλυψη του radiator από τους ανεμιστήρες

     

    Εδώ τα πράγματα μιλάνε μόνα τους...

     

     

    0617 Radiator Air leak 01 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

    0617 Radiator Air leak 02 Corsair H110i GT AIO Cooler Review

     


    Το πρόβλημα το είχαμε δει και στις δύο προηγούμενες ΑΙΟ της Corsair και πιστεύουμε ότι εδώ η Corsair πρέπει να κάνει κάτι καθώς, οι ανεμιστήρες αυτοί είναι προσανατολισμένοι στη χρήση πάνω σε radiator, όπου η αισθητική, καλό είναι να μην παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο !

     

    Τα έδρανα του ανεμιστήρα

     

    Δυστυχώς ουσιαστικές πληροφορίες για το θέμα των χρησιμοποιούμενων εδράνων δεν υπάρχουν!
    Έμμεσα μόνο και με βάση την πενταετή εγγύηση της H110i GT, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά έχουν τουλάχιστον μια μέση ποιότητα.

     

     

    6698 FanAxis Connect 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Και δεν είναι "επισκέψιμα" καθώς, ο άξονάς τους δεν έχει τάπα, αλλά είναι χυτευμένος μαζί με το πλαστικό του σώματος του ανεμιστήρα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, προϋποτιθέμενου βεβαίως ότι τα έδρανα είναι υψηλής ποιότητας, πράγμα που εν προκειμένω δεν είναι σαφές!
    Τα μόνα που μπορούμε να προσθέσουμε εδώ είναι ότι:
    1. Ο ανεμιστήρας -στη μέγιστη ταχύτητα- σε οριζόντια θέση και ωθώντας τον αέρα προς τα πάνω, παρουσιάζει ένα ελαφρό κραδασμό που δεν υπάρχει στις άλλες δυο κύριες τοποθετήσεις του, αυτό όμως δεν συνοδεύεται από αισθητή μεταβολή των παραμέτρων λειτουργίας του ( ρεύμα, στροφές κ.λπ.), οπότε πιθανόν να οφείλεται σε κάποιο συντονισμό που επιτρέπει το έδρανό του να εκδηλωθεί, και ενδεχομένως δεν έχει μεγαλύτερη σημασία.
    2. Στη φάση επιτάχυνσης του ανεμιστήρα παρατηρείται ένας μικρός θόρυβος (χαμηλό κροτάλισμα) περίπου στις 1600rpm, ο οποίος όμως δεν παρατηρείται όταν ο ανεμιστήρας στρέφεται σταθερά στις στροφές αυτές.

     

    Ανεμιστήρες και θόρυβος

     

    Δεν έχουμε ακόμα αναφερθεί -θα φανεί στις μετρήσεις- αλλά δεδομένου ότι η αντλία της H110i GT, είναι πρακτικά "αθόρυβη", ως μόνος "ένοχος" μένουν οι ανεμιστήρες.
    Οι ανεμιστήρες που συνοδεύουν την H110i GT δεν ενσωματώνουν στο πλαίσιό τους, κάποια ιδιαίτερα μέτρα καταστολής του θορύβου.

     

     

    6752 Fan impeler detail 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Εκτός από την τοποθέτηση των μπράτσων που στηρίζουν τον κινητήρα υπό γωνία σε σχέση με το χείλος εκβολής των πτερυγίων, δεν υπάρχει κάτι άλλο!
    Τα ελαστικά τακουνάκια στις γωνίες του ανεμιστήρα που συναντάμε στην retail έκδοσή του, εδώ απουσιάζουν.

     

    Η ίδια η φτερωτή πέρα από την πολύ αποτελεσματική σχεδίασή της όσο αφορά στο λειτουργικό μέρος, διαθέτει στρογγυλεμένες κορυφές στα ακροπτερύγια...

     

     

    6711 Fan Wing Tip detail 01 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    6767 Fan Wing Tip detail 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    ...οι οποίες διασπούν το "οριακό στρώμα" του εισερχόμενου αέρα στα όρια του πλαισίου του ανεμιστήρα και μειώνεται ο θόρυβος.
    Εδώ όμως υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα, το πάχος του πτερυγίου είναι -αναγκαστικά- μεγάλο και όπως είδαμε και στις φωτογραφίες, το άκρο του είναι απλά κομμένο κάθετα και απέχει αισθητά από το πλαίσιο του ανεμιστήρα, χωρίς καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των στροβίλων που παράγονται στο ακροπτερύγιο, στρόβιλοι οι οποίοι λόγω το μεγάλου πάχους θα είναι πιο έντονοι.
    Στην περίπτωση αυτή βοηθάνε τα wingllets, αλλά η Corsair προτιμά τα πράγματα να μένουν απλά!

     

    Τα περιθώρια εξέλιξης των συγκεκριμένων ανεμιστήρων είναι υπαρκτά και πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν ένα ακόμα πιο αρμονικό σύνολο στην H110i GT.

     

    Push - Pull setup

     

    Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για το πως μπορούμε να στήσουμε τους ανεμιστήρες μας σε διάταξη Push-Pull, χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να αναζητήσουμε τις ούτως ή άλλως δυσεύρετες βίδες UNC 6/32. Σήμερα, μιας και δόθηκε μια μικρή άνεση χρόνου, θα οπτικοποιήσουμε αυτές τις απλές οδηγίες.

     

    Κατ' αρχήν να σημειώσουμε κάτι. Η Corsair στην H110i GT δεν δίνει βίδες για τους επιπλέον δύο ανεμιστήρες του Push-Pull, αλλά με την διαδικασία που θα δείτε στη συνέχεια, δεν μας χρειάζονται γιατί στα παρελκόμενα συμπεριλαμβάνονται και οκτώ κοντές βίδες UNC 6/32. Αυτές ακριβώς θα χρησιμοποιήσουμε για να στερεώσουμε τους "εσωτερικούς"* ανεμιστήρες πάνω στο radiator. (*Αυτούς που μπορούμε να δούμε από το εσωτερικό του κουτιού).

     

     

    0681 PusPulFanMount 02 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0682 PusPulFanMount 03 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    0683 PusPulFanMount 04 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

    0684 PusPulFanMount 05 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     

    0679 PusPulFanMount 06 Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Το μόνο που μας χρειάστηκε ήταν ένα λεπτό κατσαβίδι (με κορμό διαμέτρου ~4mm), άντε και μια μπροσέλα, για να είμαστε πιο pro ! :)
    Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και μικρές ροδελίτσες στις βίδες, αν έχουμε μαύρες.

     

    Και το αποτέλεσμα είναι κάπως έτσι ! :)

     

     

    gallery_33151_969_901352.jpg

     

     

    Το " [ii[/i] " της [/i] " της Corsair H80i GT]

     

    Η Corsair στον τομέα του "αυτοματισμού" στα PC μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα που αναφέρονται τόσο σε hardware, όσο και στο συνοδό software, που ακούνε στο γενικό όνομα Corsair Link
    Βασική ιδέα του, είναι η ευελιξία και οι μεγάλες δυνατότητες ελέγχου, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ελέγχου των παραμέτρων λειτουργίας των PC, στους τομείς, τόσο του airflow και της ψύξης γενικότερα, όσο στον προαιρετικό έλεγχο του φωτισμού τους και όχι μόνον!

     

    Η ψύκτρα που σας παρουσιάζουμε σήμερα έχει την δυνατότητα να συνδεθεί με το αντίστοιχο hardware ( το Corsair Commander mini), αλλά μπορεί να λειτουργήσει και από μόνη της, σε συνεργασία με το Corsair Link Dashboard software κατεβάζοντας μια δωρεάν διατιθέμενη κόπια του, από το αντίστοιχο τομέα του site της εταιρίας.

     

    Οι δυνατότητες που παρέχει είναι αρκετές και θα τις δούμε επιγραμματικά στη συνέχεια.
    Στο σημεία αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον καλό φίλο pol77 που έκανε το κόπο να δημιουργήσει μια σειρά screen shots για να μας βοηθήσει!

     

     

    gallery_33151_965_304551.jpg

     


    Το περιβάλλον του Corsair Link Dashboard είναι σε απαλές αποχρώσεις του γκρι, που προσωπικά δεν με "χαλάει" αν και θα το ήθελα λίγο πιο οξύ καθώς, έχει επιλεγεί μια ελαφρά εκτός εστίασης απόδοσή του.
    Το κέντρο της οθόνης καταλαμβάνει το PC "μας".
    Αριστερά έχουμε τις παραμέτρους / συσκευές του συστήματος που μπορεί να ελέγξει ή να παρακολουθήσει το πρόγραμμα, όπως είναι η αντλία, οι ανεμιστήρες και οι θερμοκρασίες του συστήματος καθώς και τον φωτισμό του Logo της Corsair που είναι πάνω στο block. Ακριβώς από πάνω υπάρχουν μια σειρά από τέσσερα tabs και δεξιά άλλα δυο.

     

     

    gallery_33151_965_440894.jpg

     


    Πατώντας δεξιά στο configuration tab, ανοίγει ένα σύνθετο παράθυρο που εν προκειμένω αναφέρεται στην αντλία, για την οποία μπορούμε να δούμε το όνομα, την ομάδα συσκευών στην οποία ανήκει και τον τρόπο λειτουργίας της, πράγματα που τα ορίζουμε εμείς.
    Επίσης έχουμε ένα ενδεικτικό "αναλογικό" στροφόμετρο", με επιπλέον πληροφορίες για τις μέγιστες στροφές της και υπάρχει και ένα τμήμα του menu που για τη συγκεκριμένη συσκευή είναι ανενεργό.

     

     

    gallery_33151_965_285237.jpg

     


    Στην οθόνη αυτή έχοντας επιλέξει -από αριστερά- τον ανεμιστήρα, μπορούμε στην δεξιά πλευρά να δούμε αλλά και να ορίσουμε τις παραμέτρους λειτουργίας του και μάλιστα, είτε επιλέγοντας ένα από τα ήδη έτοιμα profile λειτουργίας (quiet, balanced, performance κλπ), είτε να ορίσουμε εμείς σταθερά, ή μέσω μιας καθοριζόμενης καμπύλης λειτουργίας, τον τρόπο που θα δουλεύει ο ανεμιστήρας ανάλογα με την θερμοκρασία του συστήματος.

     

     

    gallery_33151_965_601276.jpg

     


    Για παράδειγμα μπορείτε να δείτε στις δύο οθόνες που ακολουθούν την λειτουργία του συστήματος σε Quiet mode.
    Πρώτα την αντλία και μετά τους ανεμιστήρες.

     

     

    gallery_33151_965_701285.jpg

     

    gallery_33151_965_616097.jpg

     


    Η επόμενη "συσκευή" στα αριστερά, είναι ο αισθητήρας που δίνει την θερμοκρασία της ψύκτρας μας και στην δεξιά πλευρά βλέπουμε (και μπορούμε να επιδράσουμε) τις παραμέτρους ταυτοποίησης και λειτουργίας του.

     

     

    gallery_33151_965_389937.jpg

     


    Και ερχόμαστε στον φωτισμό (του block στην περίπτωσή μας), όπου μπορούμε να ορίσουμε την απόχρωση που θέλουμε, χρησιμοποιώντας κατάλληλα τα slider στην δεξιά πλευρά της οθόνης.
    Εδώ έχουμε την επιλογή για σταθερό χρωματισμό, αλλά και για ανακυκλούμενη εναλλαγή χρωμάτων, αλλά επίσης -και είναι και το σημαντικότερο- μπορούμε να εξαρτήσουμε τον χρωματισμό από την θερμοκρασία του συστήματος, δημιουργώντας ένα χρωματικό κώδικα παρακολούθησής της.

     

     

    gallery_33151_965_180520.jpg

     


    Στην οθόνη αυτή, έχουμε το φορτίο του επεξεργαστή μας και τις ανάλογες δυνατότητες παρακολούθησης και παραμετροποίησης της αντίδρασης του προγράμματος ελέγχου, σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων που έχουμε προκαθορίσει, από ένα μικρό menu επιλογών που ξεκινούν από το σβήσιμο του υπολογιστή μέχρι την λειτουργία των ανεμιστήρων στο 100% τους.

     

    Οι δύο επόμενες οθόνες αναφέρονται στην θερμοκρασία του επεξεργαστή και της μητρικής μας.

     

     

    gallery_33151_965_981856.jpg

     

    gallery_33151_965_192547.jpg

     


    Όπου και εδώ έχουμε τις ανάλογες με πριν δυνατότητες .

     

     

    gallery_33151_965_799146.jpg

     


    Η επόμενη οθόνη ασχολείται με τον ανεμιστήρα της CPU, με τις ανάλογες δυνατότητες και ευκολίες επιλογής στην δεξιά πλευρά.

     

    Αν δεν μας αρέσει η εικόνα του κουτιού που υπάρχει στο κέντρο της οθόνης μπορούμε να την αλλάξουμε.

     

     

    gallery_33151_965_524118.jpg

     

    gallery_33151_965_585474.jpg

     


    Επειδή όμως το κουτί σας δεν θα είναι κατ' ανάγκην της Corsair, έχετε την δυνατότητα να βάλετε στη θέση του μια "φωτογραφία του δικού σας κουτιού.
    Η εικόνα αυτή μπορεί να φαίνεται λίγο "άσχετη" , αλλά δεν είναι καθώς, -όπως θα δούμε πιο κάτω- τα εικονίδια των συσκευών του συστήματος που είναι στην αριστερή πλευρά της οθόνης, μπορούμε να τα μεταφέρουμε σε όποιο σημείο του κουτιού αντιστοιχεί η φυσική τους θέση!

     

     

    gallery_33151_965_846436.jpg

     


    Επίσης έχουμε την δυνατότητα στην δεξιά πλευρά της οθόνης, να εμφανίσουμε ένα temperature monitor της θερμοκρασίας του επεξεργαστή μας και μάλιστα ανά πυρήνα.

     

    Όλες αυτές οι συσκευές που είδαμε, μπορούν να καταταχθούν σε κατηγορίες /ομάδες (groups).

     

     

    gallery_33151_965_1292124.jpg

     


    Οι συσκευές εντάσσονται στο αντίστοιχο group με απλό τράβηγμα και εναπόθεσή τους στην αντίστοιχη λωρίδα, της οποίας το όνομα είναι καθορίσιμο. Έτσι το εικονίδιο της κάθε ενταγμένης σε ομάδα συσκευής, αποκτά τον αντίστοιχο κωδικό αριθμό της ομάδας του που φαίνεται σε ένα μικρό κύκλο πάνω και δεξιά από το εικονίδιο.

     

     

    gallery_33151_965_431140.jpg

     


    Το σύστημα ελέγχου που μας παρέχει το Corsair Dashboard, συμπληρώνεται από την δυνατότητα απεικόνισης των λειτουργικών παραμέτρων του συστήματος, σε πολλαπλά γραφήματα που απεικονίζουν την εξέλιξη των τιμών τους στην πορεία του χρόνου.

     

    Όλες αυτές οι τιμές μπορούν να κρατηθούν σε log-files και να εξαχθούν στο excel για παραπέρα επεξεργασία.

     

     

    gallery_33151_965_948740.jpg

     


    Η παραμετροποίηση της λειτουργίας και της εμφάνισης του Link Dashboard γίνεται από την αντίστοιχη οθόνη.

     

     

    gallery_33151_965_45871.jpg

     


    Στην οποία μπορούμε να ορίσουμε και συγκεκριμένα profile λειτουργίας, με όλες τις επιθυμητές παραμέτρους, και έτσι έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε για κάθε ξεχωριστό τύπο χρήσης του PC μας, και το αντίστοιχο πρότυπο λειτουργίας και να τα ενεργοποιούμε κατά βούληση, χωρίς να χρειάζεται να επανακαθορίσουμε οτιδήποτε σε αυτό.

     

    Η υποστήριξη που παρέχει στο σύστημά μας το Corsair Link επεκτείνεται και στην παρακολούθηση αλλά και την κατά βούληση ενημέρωση των driver που αφορούν σε βασικές συσκευές του.

     

     

    gallery_33151_965_917699.jpg

     


    Η καταληκτική οθόνη του προγράμματος μας δίνει την έκδοση του Corsair Link που χρησιμοποιούμε, καθώς και χρήσιμα link προς την Corsair και το Suppοrt της.

     

     

    gallery_33151_965_610712.jpg

     


    Και αφού σας ξεναγήσαμε στα βασικά του προγράμματος ελέγχου που έρχεται μαζί με την ψύκτρα μας, θα σας αφήσουμε να δείτε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες του, από ένα σύστημα "στημένο" με αυτό.

     

     

    gallery_33151_965_159968.png

     

    gallery_33151_965_26850.png

     

    gallery_33151_965_326442.png

     

    gallery_33151_965_91130.png

     

    gallery_33151_965_18402.png

     

    gallery_33151_965_168661.png

     


    Και θα κλείσουμε την μικρή αυτή παρουσίαση, με ένα screen shot που δείχνει μια συμπυκνωμένη εικόνα του συστήματός μας, υπό την προϋπόθεση πάντα, ότι μιλάμε για ένα πλήρες σύστημα που διαθέτει το αντίστοιχο hardware του Corsair Link.

     

     

    gallery_33151_965_80304.png

     


    Δεν ξέρω πόσοι από τους φίλους του TheLab είναι αυτό που λέμε "Control Freaks" και φυσικά θα εκτιμήσουν τις πλήρεις δυνατότητες που παρέχει το Corsair Link, αλλά πιστεύω ότι αυτά που προσφέρει έχουν στόχο κάθε χρήστη που θέλει έστω και λίγο αυτοματισμό και ασφάλεια στο PC του, καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα προβλήματα σε βάθος χρόνου!

     

    Για την εντύπωση χρήσης του Corsair Link, δεν έχουμε να σας πούμε κάτι ιδιαίτερο, μιας και οι δοκιμές μας γίνονται σε Loader και όχι σε PC, οπότε σας αφήνουμε την ευχαρίστηση της εξερεύνησης, όλη δική σας! :)

     

    Παίξαμε όμως αρκετά μαζί του και μας έπεισε ότι έχει πολλές δυνατότητες και μπορεί πράγματι να κρατήσει δροσερό τον "επεξεργαστή" μας διατηρώντας χαμηλά το θόρυβο, παρέχοντας παράλληλα την ικανότητα για άμεση αντίδραση σε περίπτωση που τα πράγμα ζορίσουν!
    Πριν κλείσουμε αυτή τη σελίδα να πω για τους φίλους που δεν σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν, ότι καλό είναι να βεβαιωθούν για το seting της αντλίας, ότι είναι σε performance mode (~ 2.800 rpm), αν δεν είναι, θα πρέπει να εγκαταστήσουν το software ελέγχου, να αλλάξουν τη ρύθμιση και μετά μπορούν να το απεγκαταστήσουν, η αντλία θα διατηρήσει τις νέες ρυθμίσεις.
    Φυσικά όλα τα υπόλοιπα, καλό είναι να τα αναλάβει ένας καλός fan controller.

     

    Μετρήσεις

     

    Αλλά πριν προχωρήσετε καλό είναι να διαβάσετε τις επεξηγήσεις που ακολουθούν!
    1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.

     

    HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

     

    2. Στις δοκιμές που έγιναν προσδιορίζεται πλέον και ο ακριβής προσανατολισμός του radiator, όσον αφορά στην θέση που έχει η είσοδος του θερμού υγρού που έρχεται από την αντλία και του ψυχρότερου που επιστρέφει προς αυτήν.

     

    La_HUCD_PusPul_Me = Lateral (Hot Input>>Up, Cold Output>>Down) / Push- Pull / Medium

     

    Η προσθήκη αυτή έγινε για να μπορούμε να δούμε σε πιο προσανατολισμό το radiator αποδίδει καλύτερα.

     

    3. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:

     

    STSF = Stock TIM - Stock Fan
    RTSF = Reference TIM - Stock Fan
    RTRF= Reference TIM - Reference Fan

     

    Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

     

    Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

     

    Έτσι μπορούμε με μια ματιά να διακρίνουμε περί τίνος πρόκειται , καθώς οι μετρήσεις είναι πολλές!

     

    Πριν δούμε τα αποτελέσματα να σημειώσω δυο πραγματάκια που θα βοηθήσουν στην ανάγνωση του πίνακα:
    1. Με πορτοκαλί περιθώριο έχει σημαδευτεί η περιοχή με το τυπικό TDP της ψύκτρας.
    2. Οι μετρήσεις που έγιναν με την θερμοαγώγιμη πάστα αναφοράς (Arctic MX-4) σημειώνονται με το χαρακτηριστικό (RTSF) και κεραμιδί χρώμα.
    3. Οι τιμές που σημειώνονται με μεγάλους χαρακτήρες (κεραμιδί πάντα) είναι αυτές που μπήκαν στον συγκριτικό πίνακα κατάταξης.
    Και τώρα -ήσυχος πλέον :) - σας αφήνω να δείτε τα αποτελέσματα:

     

     

    Thermal-Behavior-Sumary-Table_Corsair-H110i-GT--AIO-CPU-Cooler-Review.jpg

     


    Όπως βλέπετε ο πίνακας έγινε λίγο πιο μεγάλος!
    Προστέθηκαν επιπλέον δοκιμές και σε άλλα χαμηλότερα air flow, τις οποίες κρίναμε σαν απαραίτητες για τους λόγους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια!
    Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι δοκιμές που παρουσιάζονται εδώ έγιναν με την αντλία να στρέφεται στο μέγιστο των στροφών της (Performance mode). Φυσικά κάναμε και δοκιμές για να δούμε την επίδραση που έχει η μείωση των στροφών της στο Quiet mode, και το αποτέλεσμα που πήραμε μεσοσταθμικά και ανάλογα το εκάστοτε air flow κινήθηκε από 0,5 έως 1,8 βαθμούς Κελσίου στην μέγιστη επιφόρτιση των 360 Watt!

     

    Η πρώτη εντύπωση είναι ότι η H110i GT τα πήγε πολύ καλά με ξαίρεση το υψηλό air flow, όπου ο θόρυβος που παράγει είναι
    πολύ υψηλός γιά τα αυτιά μας (1,5 dB(A) πάνω από την μικρότερη αδελφή της Η100i GTX, για να καταλήξει στη διάταξη Push-Pull, με τα 57,0 dB(A), να "εκθρονίσει" από την "κορυφή", την Raijinek Triton!
    Σε όλα τα air flow κάνει πολύ καλή δουλειά με έμφαση στα χαμηλότερα όπου πραγματικά πετυχαίνει συγκριτικά χαμηλές θερμοκρασίες, παρέχοντας αθόρυβη -έως και μη ανιχνεύσιμη λειτουργία!- ενώ παράλληλα διατηρεί την CPU μας σε ασφαλείς θερμοκρασίες ακόμα και αν το παρακάνουμε, ζητώντας της να διαχειριστεί το μέγιστο φορτίο των 360 Watt.

     

    Φυσικά οι θερμοκρασίες εμφανίζονται αισθητά μειωμένες αν κινηθούμε στα επίπεδα του TDP της Η110i GT (240 Watt), όπου μπορύμε να έχουμε "dead silent" λειτουργία με 31,8 dB(A), ενώ το Δθο "κινείται" στους 29 οC !
    Στο υψηλό air flow έχουμε μια "ανάμικτη" εικόνα, όχι φυσικά για τις επιδόσεις που είναι από τις πιο καλές που έχουμε δεί, αλλά για την σχετική επίδοση της H110i GT ως πρός την μικρότερη H110i GTX που παρουσιάσαμε πρόσφατα.
    Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσική γιατί είναι συγγενικά προϊόντα και πραγματικά υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ των δύο, καθώς εναλλάσσονται στην κορυφή ανάλογα με τον προσανατολισμό και το setup.
    Τελικά όμως συγκρίνοντας τα δύο αντιστοίχως καλύτερα setup, η H110i GT χάνει κατά μερικά δέκατα του βαθμού από την Η100i GTX, υποδεικνύοντας έτσι -εμμέσως πλην σαφώς- ότι το "Χ" δεν είναι απλά διαφημιστικό κόλπο !
    Ελπίζουμε σε επόμενη παρουσίαση να έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την H110i GTX, τον διάδοχο της σημερινής φιλοξενούμενής μας. :)

     

    Στο διάγραμμα που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις μετρήσεις διαταγμένες κατά σειρά επίδοσης όπου θα δείτε με λεπτομέρειες τα αποτελέσματα σε όλα τα air flow, θερμικές καταπονήσεις, προσανατολισμούς και setup.
    Εδώ, στους νέους αναγνώστες θα φανούν χρήσιμα τα επεξηγηματικά σχόλια που προηγήθηκαν !

     

     

    Thermal-Behavior-Sumary_Sorting-Graph_Corsair-H110i-GT--AIO-CPU-Cooler-Review.jpg

     


    Και με αυτά έφτασε η ώρα να πάμε για να ψαχουλέψουμε λίγο πιο βαθιά στις μετρήσεις που κάναμε, ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα να δούμε παρέα το τι και το πως της Corsair H110i GT!

     

     

    Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

     

    Στις μετρήσεις που έγιναν στην Corsair H110i GT, πέρα από τις εύλογες μετρήσεις σε Push και σε Pull είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε και μετρήσεις σε Push-Pull setup, με ανεμιστήρες ίδιους ακριβώς με αυτούς της ψύκτρας μας. Φυσικά έγιναν και επιπλέον μετρήσεις για να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα σε σχέση με τις δυνατότητες χρήσης της ψύκτρας. Ας πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι βρήκαμε.

     

    1. Μετρήσεις με την Stock θερμοαγώγιμη πάστα.

     

    1Α. Μετρήσεις με το radiator οριζόντια και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:HoPusAll 3AF STSF)

     

     

    gallery_33151_969_114978.jpggallery_33151_969_108264.jpg

     


    Όπως είναι αναμενόμενο, έχουμε καλές θερμοκρασίες και γραμμική συμπεριφορά, τουλάχιστον μακροσκοπικά που μας ενδιαφέρει. Στο διάγραμμα της θερμικής αντίστασης, διακρίνουμε κάποια "σκαλοπάτια", τα οποία όμως δεν αναιρούν την σαφή κατωφερή κλίση των διαγραμμάτων που δείχνει ότι όσο περισσότερο ζεσταίνεται το radiator, τόσο πιο αποτελεσματικά δουλεύει !
    Μια παρατήρηση μόνο έχουμε: Η καμπύλη του μέσου air flow είναι αισθητά πλησιέστερα σε αυτήν του χαμηλού, μαρτυρώντας ότι η απόδοση του ανεμιστήρα στο Push setup, δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το φάσμα των στροφών του.

     

    1B. Μετρήσεις με το radiator οριζόντια και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Pull σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:HoPulAll 3AF STSF)

     

     

    gallery_33151_969_102816.jpggallery_33151_969_151863.jpg

     


    Οι ανεμιστήρες εδώ έχουν μπει στην επάνω πλευρά του radiator και ρουφάνε αέρα μέσα από αυτό.
    Η καμπύλη του μέσου air flow βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτήν του υψηλού, δείχνοντας ότι παρά την χαμηλότερη γενικά απόδοση του Pull setup, στο μέσο air flow, οι ανεμιστήρες βρίσκονται σε καλύτερη απόδοση.

     

    1Γ.Μετρήσεις με το radiator πλάγια με την είσοδο επάνω και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε υψηλό airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:LaPusHi 1AF STSF)

     

     

    gallery_33151_969_51396.jpggallery_33151_969_80760.jpg

     


    Αυτή είναι και η τελευταία μέτρηση που έγινε με την Stock θερμοαγώγιμη πάστα.
    Παρατηρούμε μια πλήρη σύμπτωση της τελικής απόδοσης με το αντίστοιχο setup ανεμιστήρων που έγινε με το radiator οριζόντια, πράγμα που δεν είναι και πολύ συνηθισμένο και προϊδεάζει για μια ουδέτερη συμπεριφορά της ΑΙΟ μας, ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό του radiator .
    Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί στις επόμενες μετρήσεις που είναι πολύ περισσότερες.

     

    2. Μετρήσεις με την Reference θερμοαγώγιμη πάστα (Arctic MX-4)

     

    Σε αυτές τις μετρήσεις κάναμε δοκιμές σε περισσότερα air flow, ψάχνοντας να βρούμε το "ιδανικό σημείο" λειτουργίας της Corsair H110i GT, και ο αρκετά μεγαλύτερος χρόνος που διαθέσαμε δεν έμεινε χωρίς "ανταπόκριση" καθώς -όπως θα δείτε στη συνέχεια- η "φασαριόζα" φιλοξενούμενή μας, στα χαμηλά air flow μετατρέπεται σε "ήρεμη δύναμη" (!), καθώς ο θόρυβος πέφτει σημαντικά -έως σημείου πρακτικής εξαφάνισης- αλλά οι θερμοκρασίες παραμένουν σε απολύτως ανεκτά και ασφαλή επίπεδα!

     

    2Α. Μετρήσεις με το radiator οριζόντια και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:HoPusAll 5AF RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_100403.jpg

     

    gallery_33151_969_33929.jpg

     


    Όπως βλέπετε τα γραφήματα "ζήλεψαν" τους πίνακες και μεγάλωσαν και αυτά, αποκτώντας και τις αντίστοιχες -χρωματικά- καμπύλες του θορύβου. Έτσι το διάγραμμα γίνεται πρακτικότερο γι' αυτό που θέλουμε να κάνουμε στη συνέχεια.

     

    Στα γραφήματα που ακολουθούν απεικονίζονται τρεις διαφορετικές επιλογές ρύθμισης, ανάλογες με αυτές που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας την δυνατότητα Custom Curve του Corsair Link.

     

    2A.1 Ρυθμίσεις για λειτουργία Performance.

     

    Σε μια προσπάθεια να συμπυκνώσουμε περισσότερη πληροφορία σε μια εικόνα, τροποποιήσαμε το συνηθισμένο διάγραμμα που βάζουμε εδώ.
    Τώρα περιέχει και τον πίνακα τιμών και τον αντιστοίχως παραγόμενο θόρυβο.
    Καλό είναι όμως να εξηγήσω λίγο τα πράγματα για τους φίλους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα διαγράμματα.
    Κατ' αρχήν έχουμε τις πέντε λοξές "καμπύλες" (ευθείες στην ουσία) του Δθ, που δίνουν τα πέντε air flow των δοκιμών μας. Αντίστοιχα, έχουν προστεθεί και πέντε οριζόντιες ευθείες, που δείχνουν το θόρυβο που παράγεται στα αντίστοιχα air flow.

     

    Ανάλογα με το θόρυβο που μπορούμε να ανεχτούμε και το Δθ που επιλέγουμε να έχουμε, διαλέγουμε τα αντίστοιχα τμήματα από της καμπύλες αυτές.

     

     

    gallery_33151_969_28741.jpg

     


    Τα "ενεργά" τμήματα της ρύθμισης αυτής είναι τα παχιά τμήματα των καμπυλών.
    Για παράδειγμα βλέπουμε ότι για επιφόρτιση από 300 Watt μέχρι και τα 360 Watt, επιλέγουμε το υψηλό air flow (γαλάζια συνεχής καμπύλη) και ο θόρυβος που έχουμε είναι 53,8 dB(A) ( γαλάζια διακεκομμένη οριζόντια ευθεία).

     

    2Α.2 Ρυθμίσεις για λειτουργία Balance.

     

     

    gallery_33151_969_313178.jpg

     


    Ανάλογη λογική επιλογής επικρατεί και εδώ με κριτήριο πάντα τα επιθυμητά όριο θορύβου.

     

    2Α.3 Ρυθμίσεις για λειτουργία Quiet.

     

     

    gallery_33151_969_172970.jpg

     


    Εδώ οι περιορισμοί στο θόρυβο μας αναγκάζουν να επιτρέψουμε μια κάποια αύξηση της θερμοκρασίας, η οποία βεβαίως είναι πάντα σε ασφαλή όρια !
    Μπορούμε να μείνουμε μέσα στους περιορισμούς μέχρι τα ~320Watt, από εκεί και πάνω το κόστος της "επιμονής" μας για χαμηλό θόρυβο είναι μόνο ~3 βαθμοί, με την CPU να διατηρείται πάντα κάτω από το "ψυχολογικό" όριο των 70 οC.

     

    2B.Μετρήσεις με το radiator πλάγια με την είσοδο επάνω και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:LaPusAll 5AF RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_106467.jpg

     


    Η λογική των γραφημάτων είναι η ίδια, εδώ όμως βλέπουμε ότι η πλάγια τοποθέτηση έχει κάποιο μικρό θερμικό πλεονέκτημα έναντι της οριζόντιας και αυτό ήταν που την έβαλε στον γενικό πίνακα κατάταξης καθώς αυτό το 30,75 οC είναι η πιο καλή επίδοση που μετρήθηκε σε μονόπλευρη διάταξη ανεμιστήρων.

     

     

    gallery_33151_969_92502.jpg

     


    Οι καμπύλες της Rca, παρά τα "σκαλοπάτια" που κάνουν, έχουν σαφή κατωφερή κλίση με την καμπύλη του υψηλού air flow να "δείχνει το δρόμο" !

     

    Στα γραφήματα που ακολουθούν απεικονίζονται τρεις διαφορετικές επιλογές ρύθμισης, ανάλογες με αυτές που μπορείτε να κάνετε χρησιμοποιώντας την δυνατότητα Custom Curve του Corsair Link.

     

    2Β.1 Ρυθμίσεις για λειτουργία Performance.

     

     

    gallery_33151_969_216802.jpg

     


    2Β.2 Ρυθμίσεις για λειτουργία Balance.

     

     

    gallery_33151_969_354930.jpg

     


    2Β.3 Ρυθμίσεις για λειτουργία Quiet.

     

     

    gallery_33151_969_67556.jpg

     


    3A. Μετρήσεις με το radiator οριζόντια και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push-Pull σε διάφορες θερμικές καταπονήσεις και air flow .
    (Test code:HoPusPulAll 5AF RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_247085.jpg

     


    Είναι φυσικό η διάταξη Push-Pull να υπερτερεί των διατάξεων με μονόπλευρη τοποθέτηση των ανεμιστήρων, αλλά το μικρό μέγεθος της βελτίωσης (0,85 οC) δείχνει ότι οι ανεμιστήρες που συνοδεύουν την H110i GT, ήδη κάνουν καλή δουλειά και χωρίς "βοήθεια" !
    Σαν απογοητευτικό -πλην αναπόφευκτο- "αντιστάθμισμα" έρχεται η αύξηση του θορύβου, ο οποίος -ιδιαίτερα για το υψηλό air flow- διπλασιάζεται (από 53,8 dB(A) >>> 57,0 dB(A) ). Αλλά αυτό απλά σημαίνει ότι πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά καθώς στο μέσο air flow η θερμική βελτίωση που φέρνει το Push-Pull μας βοηθά να έχουμε καλές θερμοκρασίες με χαμηλότερο θόρυβο!

     

     

    gallery_33151_969_131595.jpg

     


    Από εδώ και κάτω μπορείτε να συνεχίσετε "μόνοι" σας ! :)

     

    3Β.1 Ρυθμίσεις για λειτουργία Performance.

     

     

    gallery_33151_969_316285.jpg

     


    3Β.2 Ρυθμίσεις για λειτουργία Balance.

     

     

    gallery_33151_969_234857.jpg

     


    3Β.3 Ρυθμίσεις για λειτουργία Quiet.

     

     

    gallery_33151_969_334560.jpg

     


    4Α. Μετρήσεις με το radiator πλάγια, με την είσοδο επάνω και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push-Pull σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    (Test code:LaPusPulAll 3AF RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_70077.jpggallery_33151_969_58828.jpg

     


    Για μια ακόμα φορά η πλευρική τοποθέτηση δείχνει ότι πετυχαίνει ελαφρά καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο βέβαια παραμένει μικρό (~0,3 οC) αλλά δεν παύει να δείχνει την τάση που έχουμε δει και σε άλλες ΑΙΟ και που εν προκειμένω κατατάσσει αυτό το setup σαν το πιο αποδοτικό της Corsair H110i GT.

     


    4Β.1 Ρυθμίσεις για λειτουργία Performance

     

     

    gallery_33151_969_138245.jpg

     


    4Β.2 Ρυθμίσεις για λειτουργία Balance

     

     

    gallery_33151_969_202961.jpg

     


    4Β.3 Ρυθμίσεις για λειτουργία Quiet

     

     

    gallery_33151_969_140889.jpg

     


    Εδώ όπως βλέπετε, αν δεν μειώσουμε το air flow δεν ..."βρίσκουμε ησυχία" ! :)

     

    5A. Μετρήσεις με το radiator οριζόντια και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Pull σε υψηλό airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις.
    (test code: HoPulAll 2AF RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_78904.jpggallery_33151_969_50388.jpg

     


    Αυτή η τοποθέτηση σε αρκετές περιπτώσεις δίνει καλά αποτελέσματα, αλλά στην προκειμένη δεν έχουμε κάτι που να μας πείθει ότι οι ανεμιστήρες είναι στα καλύτερά τους σε θέση Pull και έτσι, δίνεται και η απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε στη σελίδα των ανεμιστήρων, Η καλύτερη τοποθέτηση για τους ανεμιστήρες είναι η Push!

     

    6Α. Μετρήσεις με το radiator κάθετα με τις σωλήνες επάνω και τους ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε υψηλό airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις.
    ( Test code: VePusHi_1AF_RTSF)

     

     

    gallery_33151_969_101053.jpggallery_33151_969_98917.jpg

     


    Με αυτή τη μέτρηση ολοκληρώνεται η διερεύνηση της θερμικής συμπεριφοράς της Corsair H110i GT, όσον αφορά στην επίδραση των διάφορων προσανατολισμών και το τελικά συμπέρασμα είναι ότι:
    Η Corsair H110i GT παρουσιάζει μια αρκετά ομοιογενή συμπεριφορά, με ελαφρά υπερτερούσα την πλάγια τοποθέτηση, επιπλέον αυτού, με τους συγκεκριμένους ανεμιστήρες πετυχαίνει πολύ καλές θερμοκρασίες κατατασσόμενη οριακά στην δεύτερη θέση του συγκριτικού πίνακά μας!

     

    Βασικά το πρόβλημά της είναι ο θόρυβος στις υψηλές στροφές, πράγμα που δεν αποτελεί αναγκαστική επιλογή λειτουργίας , καθώς η ΑΙΟ μας, έχει την δυνατότητα να διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε αρκετά λιγότερες στροφές, απαλλάσσοντάς μας, από την επιθετική ηχητική παρουσία!
    Αυτό που είδαμε είναι ότι η ψύκτρα έχει περιθώρια να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική με παρεμβάσεις κύρια στο ζήτημα των ανεμιστήρων, πράγμα θα το δούμε και στη συνέχεια.

     

    Αλλά πριν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, καλό είναι να "κλείσουμε" την τυπική ανάλυση με την μέτρηση της θερμικής αντίστασης της ψύκτρας μας.[/center]Αλλά πριν προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, καλό είναι να "κλείσουμε" την τυπική ανάλυση με την μέτρηση της θερμικής αντίστασης της ψύκτρας μας.[/center]

     

    7. Προσδιορισμός της Θερμικής αντίστασης Rca

     

    7A. Μετρήσεις της θερμικής αντίστασης με το radiator πλάγια, με την είσοδο κάτω και τους Reference ανεμιστήρες σε διάταξη Push σε μέγιστη θερμική καταπόνηση και air flow μεταβαλλόμενο σε σταθερά βήματα.
    (Test code:LaPusVar_9AF_RTRF_Rca-Estimation )

     

     

    gallery_33151_969_59126.jpggallery_33151_969_77496.jpg

     


    Δεν είναι η πιο χαμηλή θερμική αντίσταση που έχουμε δει, αλλά είναι από τις χαμηλότερες και αυτό...είναι καλό ! :)
    Και αυτό που έχει σημασία είναι ότι, ο ρυθμός μείωσης της Rca παραμένει "σταθερός" μέχρι και τα όρια των ανεμιστήρων που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές αυτές. Συνεπώς το radiator δεν έχει κανένα θέμα, να ανταποκριθεί και σε πολύ υψηλό air flow, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα αυτιά μας ! :)

     

    8. Συγκρίσεις . . .

     

    Δεν είναι λίγες είναι οι φορές που στη διάρκεια των δοκιμών μας αναπόφευκτα μπαίνουμε σε "πειρασμό" να κάνουμε συγκρίσεις ανάμεσα στα προϊόντα που έχουμε δει και στο δοκιμαζόμενο εκείνη το φορά. Συνήθως αυτές οι συγκρίσεις μας δίνουν ένα καλύτερο τρόπο να καταλάβουμε τα πράγματα και έμμεσα -τις περισσότερες φορές- φαίνεται στην κριτική μας.
    Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που η σύγκριση "επιβάλλεται" !
    Μια από τις περιπτώσεις αυτές έχουμε και σήμερα.

     

    Ήδη το αναφέραμε ότι η H110i GT σε σχέση με την Η100i GTX, έρχεται για πολύ λίγο δεύτερη, αυτό όμως δεν είναι ολόκληρη η εικόνα και επειδή καλό είναι να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα, μπήκαμε στο κόπο να το ψάξουμε λίγο πιο βαθιά, συγκρίνοντας με λεπτομέρεια τα δύο αντιστοίχως καλύτερα setup που έφεραν τις επιδόσεις κατάταξης στον γενικό συγκριτικό πίνακα.

     

    Τα αποτελέσματα βρίσκονται στα επόμενα γραφήματα.

     

     

    gallery_33151_969_184325.jpg

     


    Εδώ βλέπουμε σε κάθε air flow, ανά ζεύγη τις αντίστοιχες επιδόσεις των δύο ΑΙΟ της Corsair.
    Όπως πολύ εύκολα φαίνεται η H110i GT στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερη από την H100i GTX και αυτό φαίνεται λογικό μιας και έχει μεγαλύτερο radiator!
    Τα πράγματα όμως φαίνεται να αλλάζουν όταν πάμε στο υψηλό air flow!
    Εδώ η H100i GTX, περνάει έστω και ελάχιστα μπροστά και αυτό φυσικά δεν είναι αναμενόμενο !

     

    Στα δύο επόμενα γραφήματα παρουσιάζεται με δυο τρόπους η διαφορά της απόδοσης της H110i GT από την Η100iGTX.

     

     

    gallery_33151_969_75181.jpggallery_33151_969_63215.jpg

     


    Προφανώς τα δύο μοντέλα δεν έχουν συγκλονιστικές διαφορές, αλλά αυτές υπάρχουν.
    Έχουν διαφορετικά block και ανεμιστήρες, πέρα -φυσικά- από την διαφορά μεγέθους.
    Παρατηρώντας όμως το πως εκδηλώνεται η διαφορά αυτή, όλα συγκλίνουν στο ότι το θέμα σχετίζεται με το air flow, με άλλα λόγια με τους ανεμιστήρες της Η110i GT.

     

    Φυσικά το θέμα μας απασχόλησε, γιατί... εντάξει(!), μερικές φορές είναι αναπόφευκτο μια ψύκτρα να "χάνει" συμβατικά και για πολύ λίγο. Να είναι παντού καλύτερη εκτός από την top επίδοση και ενώ της αξίζει η πρώτη θέση, να βγαίνει δεύτερη, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι μας τριβέλιζε το μυαλό !

     

    Στις δοκιμές παρατηρήσαμε ότι οι ανεμιστήρες της H110i GT είχαν την τάση κοντά στην περίμετρό τους να φυσάνε τον αέρα ανάποδα από την φυσιολογική ροή εισόδου του αέρα στο πλαίσιό τους!
    Από εκεί και πέρα τη συνέχεια μπορείτε να την μαντέψετε αλλά και να την διαβάσετε στην επόμενη παράγραφο ! :)

     

    9. Το air flow της H110i GT

     

    9.1. Η φύση του προβλήματος

     

    Σε ένα ανεμιστήρα, είναι γνωστό ότι αεροδυναμικά μια από τις πιο δύσκολες περιοχές -αν όχι η δυσκολότερη- είναι η περίμετρος της φτερωτής του, γιατί εκεί τα πτερύγια έχουν την μέγιστη γραμμική ταχύτητα και τα αεροδυναμικά φαινόμενα (στροβιλισμοί κ.λπ.) είναι πιο έντονα!
    Πέρα από αυτό όμως, την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι, σε μια πολύ μικρή απόσταση από τα ακροπτερύγια βρίσκεται το ακίνητο πλαίσιο του ανεμιστήρα, συμβάλλοντας και αυτό στο να κάνει την κατάσταση περιπλοκότερη.

     

    Σαν να μην έφταναν αυτά, έρχεται και η ίδια η αξονική μορφή του ανεμιστήρα να προσθέσει επιπλέον προβλήματα, καθώς το ρεύμα αέρα που επιταχύνουν τα πτερύγια, έχει την τάση να κινηθεί φυγοκεντρικά προς το ακροπτερύγιο και φτάνοντας εκεί να δημιουργήσει έντονους στροβίλους!
    Οι στρόβιλοι αυτοί διαταράσσουν την ομαλή ροή του αέρα και μάλιστα στην περιοχή που τα πτερύγια καλούνται να παίξουν το σημαντικότερο ρόλο, καθώς εκεί ακριβώς έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι στροβιλισμοί να μειώνουν αισθητά την απόδοση των πτερυγίων και να αυξάνουν την κατανάλωση του ανεμιστήρα!

     

    Η λύση του προβλήματος δεν είναι καθόλου εύκολη και όλοι οι κατασκευαστές κάνουν προσπάθειες και δίνουν λύσεις διάφορες, αντλώντας ιδέες ακόμα και από την αεροναυπηγική!
    Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και ανεμιστήρες που φέρουν wingllets στα ακροπτερύγιά τους, με σκοπό να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των στροβιλισμών, να αυξήσουν την απόδοση του ανεμιστήρα και παράλληλα να μειώσουν το θόρυβο που παράγει αυτός!

     

    9.2. Η εικόνα του προβλήματος

     

    Επειδή μια εικόνα εξηγεί πολύ καλύτερα, ας δούμε μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με τη βοήθεια ενός πολύ ελαφρού χάρτινου "αισθητήρα" της ροής αέρα.
    Να σημειώσω εδώ ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με πολύ χαμηλή ταχύτητα (1/4 sec) για να μπορέσει να αποτυπωθεί σε κάθε μια από αυτές, ο μέσος όρος της κινητικότητας του αισθητήρα, το αν "φτερουγίζει" δηλαδή και πόσο έντονα.

     

     

    Fan airflow side B01 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side B02 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    Fan airflow side B03 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side B04 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    Fan airflow side B05 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side B06 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    Fan airflow side B07 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     


    Ο αισθητήρας μετακινείται στο ύψος του άξονα του ανεμιστήρα και σε μια απόσταση από το επίπεδο του ανεμιστήρα που αποκλείει την άμεση επαφή του "αισθητήρα" με τη φτερωτή.
    Όσο ο αισθητήρας βρίσκεται προς το κέντρο του ανεμιστήρα "καταγράφει" μια λίγο πολύ ομαλή ροή αέρα προς αυτόν.
    Καθώς όμως πλησιάζει προς την περιφέρεια του ανεμιστήρα, το ρεύμα αέρα γίνεται πιο ακατάστατο με έντονους στροβιλισμούς, όπως μαρτυρά και η ακατάστατη κίνηση του "αισθητήρα", για να καταλήξει προς την περιφέρεια του ανεμιστήρα (και λίγο έξω από αυτήν), το ρεύμα αέρα να ωθεί τον αισθητήρα μακριά από τον ανεμιστήρα!

     

    Η διαδικασία αυτή για λόγους επιβεβαίωσης έγινε αρκετές φορές, μια από τις οποίες παρουσιάζεται στη συνέχεια:

     

     

    Fan airflow side A01 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side A02 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    Fan airflow side A03 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side A04 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    Fan airflow side A05 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    Fan airflow side A06 Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     


    Η περιμετρική περιοχή του ανεμιστήρα έχει ισχυρούς στροβιλισμούς, οι οποίοι αλλοιώνουν έντονα το φυσιολογικό ρεύμα του αέρα που θα τροφοδοτούσε τον ανεμιστήρα, μειώνοντας την πραγματική παροχή του και συνεπώς και την τελική απόδοση του radiator!

     

    9.3. Η κανονική ροή

     

    Επειδή όλα αυτά που είπα πριν, θα γίνουν πιο φανερά με την εικόνα ενός ανεμιστήρα που δεν έχει αυτούς τους στροβιλισμούς, ας δούμε δυο σειρές εικόνων με ένα άλλο ανεμιστήρα τοποθετημένο στο radiator.
    Κατ' αρχή με οριζόντια μετατόπιση, όπως και πριν.

     

     

    C01 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    C02 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    C03 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    C04 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    C05 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    C06 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    C07 SUK Fan airflow side  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     


    Παρατηρούμε πόσο πιο ομαλή είναι η ροή του αέρα (ο "αισθητήρας" ταλαντεύεται πολύ λίγο) αλλά οι πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες είναι δύο τελευταίες, όπου φαίνεται καθαρά ότι στο όριο του πλαισίου του ανεμιστήρα αλλά και λίγο πιο έξω από αυτό, επικρατεί ένα ισχυρό αλλά και ομαλό ρεύμα αέρα προς τον ανεμιστήρα.

     

    Ας δούμε όμως καλύτερα τις κλίσεις που παίρνει αυτό το ρεύμα αέρα με μια κάθετη μετακίνηση του αισθητήρα.

     

     

    D01 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    D02 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    D03 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    D04 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     

    D05 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

    D06 SUK Fan airflow Vertical  Corsair H110i GT AIO CPU Coolere Review

     


    Ακόμα και μετά την άκρη του ανεμιστήρα -έξω από το πλαίσιό του- υπάρχει έντονη ροή αέρα που τροφοδοτεί ομαλά τον ανεμιστήρα και αυτός με τη σειρά του το radiator, αυξάνοντας την απόδοσή του και -επίσης σημαντικό- μειώνοντας τον παραγόμενο θόρυβο !

     

    Νομίζω ότι πλέον είναι σαφές ποιο είναι το πρόβλημα, το οποίο κατά τη γνώμη μας μείωσε ελαφρά την απόδοση της Corsair H110i GT, στερώντας της την πρώτη θέση !
    Συνεπώς -για άλλη μια φορά φάνηκε- ότι οι βελτιώσεις δεν έχουν τέλος! :)
    Και οι συγκεκριμένοι ανεμιστήρες, κατά την γνώμη μας έχουν περιθώρια βελτίωσης στο ζήτημα αυτό !

     

    10. Ο θόρυβος των ανεμιστήρων σε σχέση με τις στροφές τους

     

    Είπαμε πολλά για τους ανεμιστήρες και πιστεύω να έγιναν προφανείς οι λόγοι, καθώς ο ανεμιστήρας είναι ένα από τα καθοριστικά εξαρτήματα μιας ψύκτρας, γιατί η λειτουργία του έχει άμεση και δραστική επίδραση στην συμπεριφορά της, είτε αερόψυκτρα είναι αυτή, είτε ΑΙΟ.
    Θεωρήσαμε λοιπόν παράλειψη να μην κλείσουμε αυτή την εκτεταμένη αναφορά με ένα συνοπτικό γράφημα της συμπεριφοράς των ανεμιστήρων Corsair SL140L που "δίνουν την ανάσα" στην σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab.gr

     

     

    gallery_33151_969_81239.jpg

     


    Το γράφημα αναφέρεται και στους δύο ανεμιστήρες της ψύκτρας σε ταυτόχρονη λειτουργία, και σας αφήνω να το μελετήσετε, διευκρινίζοντας ότι η χαμηλότερη καμπύλη (μοβ) μας δίνει την μέση απόκλιση των στροφών των ανεμιστήρων σε σχέση με τη ρύθμιση που έχουμε κάνει μέσω του Corsair Link καθώς επίσης ότι, οι ανεμιστήρες σε χαμηλότερα air flow "βρίσκονται στο στοιχείο" τους, αποδίδοντας πολύ καλά χωρίς να παράγουν ενοχλητικό θόρυβο.

     

    Σα να είναι όμως ώρα να κλείσουμε αυτή τη χορταστική σελίδα, και να πάμε να δούμε την συνολική κατάταξη των μέχρι τώρα δοκιμασμένων ψυκτρών και το πως αυτή διαμορφώθηκε με την προσθήκη της Corsair H110i GT !

     

     

    Συγκριτική κατάταξη

     

    Όπως κάθε φορά κάνουμε, να υπενθυμίσουμε ότι τα ραβδογράμματα που ακολουθούν πρέπει να διαβάζονται έχοντας πάντα κατά νου, και την σχεδιαστικά ορισμένη θερμική ισχύ των ψυκτρών που αναφέρονται και έχουμε τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχει αυτό, όταν έχουμε να κάνουμε με ψύκτρες που διαφέρουν αισθητά από άποψη κατασκευής.
    Πέραν όμως αυτών και τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία προσαρμογής των μετρήσεων που έχουν γίνει με το προηγούμενο setup τροφοδοτικών(1) του "Ήφαιστου", θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι, κάποιες από της ψύκτρες που ακολουθούν, δεν έχουν μετρηθεί με το νέο setup τροφοδοτικών. Αυτές θα τις βρείτε να συνοδεύονται με ένα [ * ] το οποίο ελπίζουμε γρήγορα να το..."χάσουν" καθώς, ήδη τρέχει διαδικασία εκ νέου μέτρησής τους, με τη νέα σύνθεση τροφοδοτικών και πλέον αλλες δυο από τις ψύκτρες που είχαν [ * ], δοκιμάστηκαν στο νέο setup και θα τις βρείτε να συνοδεύονται πλέον με ένα ©.{(1): Οι λόγοι που επέβαλαν την αλλαγή αυτή, αναφέρονται διεξοδικά σε προηγούμενο review}

     

    Ώρα όμως να δούμε πως διαμορφώνεται με την προσθήκη τηςCorsair H100i GTX το διάγραμμα συγκριτικής παρουσίασης των επιδόσεων των ψυκτρών, που έχουν περάσει από τον πάγκο του TheLab !

     

    Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθο και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθο.
    (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

     

     

    Cooler Delta T To Noise  Graph Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Για πολύ λίγο, η Corsair H110i GT να δρέψει τις δάφνες της πρωτοκαθεδρίας στην κατάταξή μας !
    Δεν χρειάζεται να πω πολλά, ήδη το θέμα αναλύθηκε διεξοδικά στις προηγούμενες σελίδες, θα πως λοιπόν επιγραμματικά ότι η ψύκτρα έχει πάρα πολύ καλή απόδοση, διαθέτει μια πραγματική ήσυχη αντλία και αν είχε μια μικρή βοήθεια από τους ανεμιστήρες της, τώρα θα συζητάγαμε για τον νέο αδιαμφισβήτητο επικεφαλής της "κούρσας" ! :)
    Δεν μας διαφεύγει βέβαια ότι, ήδη έχει κυκλοφορήσει ο διάδοχός της, που ακούει στο όνομα H110i GTX, γιατί τελικά αυτό το "Χ" και όσα σημαίνει (διαφορετικό block, σωληνώσεις μεγαλύτερης διαμέτρου, άλλοι ανεμιστήρες κλπ), φαίνεται ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το ότι, η Μικρότερη αδελφή (Η100i GTX), άντεξε τη πίεση!

     

     

    Cooler Noise To Delta T  Graph Corsair H110i GT AIO CPU Cooler Review

     


    Και εδώ φτάσαμε στο ακανθώδες πρόβλημα που έχει σε πρώτη εξέταση η Corsair H110i GT, τον θόρυβο!
    Πραγματικά στο υψηλό air flow ο θόρυβος της είναι αισθητός, και αν την δουλέψουμε σε Push-Pull, "σπάει το κοντέρ" του πίνακα!
    Η λέξη κλειδί όμως εδώ, είναι το "σε πρώτη εξέταση", γιατί όπως έχουμε πει και άλλες φορές, θα πρέπει να κοιτάζουμε το θέμα σε πιο πραγματικές διαστάσεις, σε κανονική χρήση και όχι με "τσίτα γκάζια" ! :)
    Στην πραγματικά καθημερινή χρήση, μπορούμε άνετα να έχουμε ένα ασφαλώς δροσερό επεξεργαστή και αν δεν το παρακάνουμε, μπορούμε κάλλιστα να βρεθούμε στην ανάγκη να κοιτάξουμε τους ανεμιστήρες της, για να δούμε αν δουλεύουν !

     

    Σίγουρα σε μέσο προς υψηλό air flow η λειτουργία της δεν περνά απαρατήρητη, σίγουρα δεν έχει την συμπεριφορά αερόψυκτρας υψηλών επιδόσεων, όμως, ακόμα πιο σίγουρα μπορεί να την ξεπεράσει τόσο στα χαμηλά όσο και στα ψηλά με ανεπαίσθητες έως και μηδενικές διαφορές χαμηλά και με μια ηχητική επιβάρυνση στα ψηλά, η οποία όμως έρχεται με ένα αξιόλογο μπόνους χαμηλών θερμοκρασιών !

     

    Η Corsair με την H110i GT έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία μολονότι -φυσικά- χρησιμοποιήθηκε σαν βάση παραπέρα εξέλιξης της διαδόχου της, δεν χάνει τα πλεονεκτήματά της απέναντι στον ανταγωνισμό και ιδιαίτερα αν αυτό συνοδεύεται από μια θελκτική τιμή, μπορεί να κρατήσει τη θέση της για καιρό ακόμα !

     

     

    Επίλογος

     

    Και τώρα, μετά από αρκετές ημέρες που περάσαμε δοκιμάζοντας την Corsair Hydro Series H110i GT και δέκα σελίδες παρουσίασης, ήρθε η ώρα να συμπυκνώσουμε όλα αυτά σε μερικές προτάσεις.

     

    Τρίτο κατά σειρά προϊόν της Corsair που κρίνεται στο νέο πάγκο του TheLab, και εμείς θα πρέπει να "αντισταθούμε" στην λόγω αμεσότητας βαρύνουσα επίδραση της σύγκρισης και να σταθούμε δίκαιοι, προσπαθώντας να αποκαλύψουμε τα αδύνατα σημεία και να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα.
    Δύσκολη δουλεία, που γίνεται ακόμα δυσκολότερη αν δεν θέλεις να επαναλαμβάνεσαι, ας βάλουμε αρχή λοιπόν από αυτά που μας άρεσαν.

     

    Η αισθητική της κρατάει τη διακριτική μορφή χωρίς να γίνεται ουδέτερη όπως και οι μικρότερες αδελφές της που είδαμε πρόσφατα και με τα διακοσμητικά του radiator να "σπάνε" τον όγκο της δημιουργεί ένα αρμονικό σύνολο, στο οποίο η τετραγωνισμένη μορφή του radiator δίνει μια νεωτεριστική νότα που "χτυπάει" στο μάτι, μειώνοντας την αίσθηση του ήδη μικρού όγκου της.
    Το ίδιο πνεύμα υποβάθμισης του αίσθησης του όγκου, εξυπηρετεί και το πολύ καλό sleeving των σωληνώσεων, που με τα μεταλλικά σπιράλ τερματισμού τους δίνουν μια επιπλέον στιβαρότητα και όχι μόνο οπτικά αλλά και ουσιαστικά.
    Την τελική πινελιά την βάζει το φωτιζόμενο logo των "Κουρσάρων", που παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν alarm χρωματικού κώδικα, για την ένδειξη της θερμοκρασίας του συστήματος, ή απλά να πάλλεται σαν καρδιά!

     

     

    gallery_33151_969_847475.jpg

     


    Όλα αυτά βέβαια δεν είναι παρά η επιφάνεια, η οποία σαφώς και έχει βάρος στην τελική επιλογή από τον χρήστη, εμάς όμως λόγο λόγω της υποκειμενικότητας της, δεν μας αφορά. Αυτό που είναι αντικειμενικό είναι η ουσία, για την οποία η πολυήμερη συμβίωσή μας μαζί της, μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα.

     

    Η Corsair Hydro Series H110i GT αποτελεί μια πρόταση σε ένα δύσκολο τομέα, έχοντας αυξημένες διαστάσεις απευθύνεται σε μικρότερο αγοραστικό κοινό, ανάμεσα στο οποίο είναι πολλοί οι χρήστες που έχουν αποφασίσει την επιλογή αγοράς ευέλικτου κουτιού, με προοπτικές εγκατάστασης εξελιγμένου συστήματος ψύξης.
    Σε αυτό το περιβάλλον, η H110i GT στέκεται χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό καθώς κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες!

     

    To τετραγωνισμένο ποιοτικό radiator της, έχει σημαντικά αποθέματα "ισχύος", και είναι ικανό να κρατήσει ένα σύστημα σε θερμοκρασίες χαμηλές, ακόμα και αν του ζητήσουμε να απάγει υπερβολική θερμική ισχύ και παρουσιάζει ουσιαστική "αδιαφορία" για τον προσανατολισμό τοποθέτησής του, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν το στήσιμο του κουτιού τους ανεμπόδιστοι από θερμικούς περιορισμούς!
    Αλλά πέρα από αυτό -και εδώ είναι το κύριο πλεονέκτημα των αυξημένων διαστάσεών της- μπορεί να κρατήσει ένα σύστημα σε ασφαλέστατες θερμοκρασίες, επιτρέποντας στο χρήστη να έχει ένα "σιωπηλό" σύστημα ακόμα και αν το καταπονεί θερμικά στο μέγιστο.
    Οι σωληνώσεις του δεν έχουν καμία τάση να διπλώσουν και παρά το ότι αντιστέκονται στο λύγισμα, τελικά "υποκύπτουν" στα σχέδιά μας και μάλιστα, λόγω του πάχους τους, έχουν την τάση να διατηρούνται στην μέγιστη δυνατή καμπυλότητα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ροή του ψυκτικού υγρού.

     

    Η αντλία της είναι είναι ήσυχη ακόμα και σε υψηλές στροφές καθιστώντας ουσιαστικά "υπερβολική" την ύπαρξη του Quiet mode, καθώς, ο θόρυβος που παράγει με δυσκολία μπορεί να ανιχνευτεί ακόμα και αν βρίσκεται σε ένα πολύ ήσυχο χώρο.
    Το block και το cold plate αποτελούν ένα άρτιο συγκερασμό του μορφολογικού consept της Corsair, με τις απαιτήσεις για εύκολη και στιβαρή εγκατάσταση. Πραγματικά, αφενός μας εντυπωσίασε με την κατεργασία της επιφάνειάς του, που εξασφαλίζει πολύ καλή θερμική σύζευξη και αφετέρου γιατί, με το σύστημα στερέωσης που το συνοδεύει, ο χρήστης είναι σίγουρος ότι θα έχει μια πανεύκολη εγκατάσταση και πάντα με την σωστή πίεση και επαφή με το CPU heat spreader.

     

    Οι ανεμιστήρες της εκμεταλλευόμενοι τις μεγαλύτερες διαστάσεις του radiator και το μικρό πάχος του είναι σχεδιασμένοι για να συνδυάζουν το υψηλό air flow με τις απαιτήσεις για υψηλή στατική πίεση που έχουν τα radiator.
    Έχοντας να υπηρετήσουν δυο "αντιτιθέμενους" στόχους, και ειδικά, με δεδομένο το πάχος των 25mm του πλαισίου τους, η δουλειά τους δεν είναι καθόλου εύκολη! Παρ' όλα αυτά, την κάνουν με αρκετή αποτελεσματικότητα και μάλιστα, με την πίεση που μπορούν να αναπτύξουν, εγγυούνται ότι θα εξακολουθούν να παρέχουν αρκετό αέρα στο radiator ακόμα και μετά από καιρό, έστω και αν τους εξασφαλίζουμε μόνο τη στοιχειώδη καθαριότητα!

     

    Την πολύ καλή εικόνα, ολοκληρώνει το συνοδό software (Corsair Link), που μας επιτρέπει να έχουμε πλήρως αυτόματο έλεγχο -κατά τις επιθυμίες μας- του συστήματος ψύξης, χαμηλό θόρυβο αλλά και επιδόσεις και πέρα από αυτά, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για ένα σύστημα με πιο ολοκληρωμένο αυτόματο έλεγχο!

     

     

    Βέβαια δεν είναι όλα "ρόδινα", υπάρχουν και κάποια προβλήματα που περισσότερο έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς που επιβάλουν οι διαστάσεις του σχεδιασμού και όχι με ουσιαστική ανεπάρκεια.
    Απλά κάποια θέματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, και να δώσουν σαν αποτέλεσμα ένα κυριολεκτικά κορυφαίο προϊόν.
    Το θέμα μας είναι οι ανεμιστήρες και μάλιστα σε δύο διαφορετικά επίπεδα.
    Πρώτα για το σχεδιασμό τους, ο οποίος παρά το ότι στο ζήτημα της στατικής πίεσης είναι καλός, μοιάζει κάποια θέματα να έμειναν "εκτός", υποκύπτοντας ίσως σε ζητήματα "αισθητικής", όπως αυτό της έλλειψης αντικραδασμικής προστασίας και ιδιαιτέρως, το θέμα της διαρροής του αέρα που οφείλεται στο σχήμα του πλαισίου των ανεμιστήρων!
    Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη φυσική του πράγματος, συγκεκριμένα η επιλογή της συγκεκριμένης φτερωτής μολονότι χαμηλά κάνει πολύ καλή δουλειά, στις υψηλές στροφές χαλάει κάπως την εικόνα, παράγοντας ισχυρούς περιμετρικούς στροβίλους που αυξάνουν το θόρυβο και μειώνουν ελαφρά την απόδοση του radiator, εμποδίζοντάς το να δουλέψει ακόμα πιο αποδοτικά αλλά και πιο αθόρυβα.
    Πιστεύουμε ότι προς χάριν του υπόλοιπου συνόλου της H110i GT, θα ήταν πολύ καλή ιδέα η Corsair να κοιτάξει αυτά τα θέματα λίγο πιο προσεκτικά, όχι γιατί είναι ανεπαρκή, αλλά γιατί υποβαθμίζουν -έστω και λίγο- την εικόνα μιας αρτιότατης πρότασης!

     

    Επεκτείνοντας τη σκέψη μας, θα θέλαμε να δούμε έναν επανασχεδιασμό της φτερωτής των ανεμιστήρων, με λίγο περισσότερο βάρος στο air flow και την σχεδιαστική μείωση του θορύβου, γιατί οι μετρήσεις μας δείχνουν ότι, το radiator έχει αποθέματα που θα αναδειχθούν από ένα ομαλότερο air flow -έστω και αν αυτό είναι ελαφρά χαμηλότερης στατικής πίεσης- και τα αποθέματα αυτά μένουν ανεκμετάλλευτα!
    Επίσης θα θέλαμε να δούμε τις ψύκτρες να έρχονται με ένα σωληνάριο, από την πολύ καλή προεγκαταστημένη θερμοαγώγιμη πάστα.
    Επίσης, θα μας άρεσε να δούμε τα ήδη διακριτικά καλώδιά της να ντύνονται με το ανάλογο sleeve.

     

    Κάτι που δεν αποτελεί μειονέκτημα, αλλά που λόγω του ότι ήδη η Corsair διαθέτει τον "διάδοχο" της H110i GT (την H110i GTX), θα θέλαμε να δούμε, είναι μια αισθητή μείωση της τιμής της Η110i GT, που θα την έκανε ακόμα πιο θελκτική αγορά!

     

    Και για να τελειώσω με τη "γκρίνια" ( :) ), να πω -για μια ακόμα φορά- ότι ίσως θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα για την Corsair, να εφοδιάζει τα προϊόντα της με περισσότερες τεχνικές πληροφορίες καθώς, όπως και να το κάνουμε, το να έχεις μια ποιοτική και αποτελεσματική ψύκτρα με ένα λεπτομερέστατο manual και να μην την συνοδεύεις με πληροφορίες που αφορούν θέματα όπως το flow rate της αντλίας, ή το MTBF αυτής και των ανεμιστήρων -για να αναφέρω μόνο δύο από αυτά που μου "έλειψαν"- απλά, δεν "ταιριάζει" !

     

     

    Αλλά η τελική ουσία είναι μία !

     

    Ο χρήστης που σκέφτεται να μπει στην compact υδρόψυξη (ή να αναβαθμίσει ήδη υπάρχουσα ΑΙΟ) και το κουτί του έχει χώρους για ΑΙΟ μεγάλου foot print, θα κάνει χάρη στον εαυτό του, να δει πολύ προσεκτικά και επί της ουσίας, την πρόταση της Corsair!

     

    Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσουμε ότι η Corsair Hydro Series H110i GT έχει πενταετή εγγύηση και την στιγμή που γράφεται αυτή η παρουσίαση, την βρίσκουμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 143,55 €, του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου.

     

    Συνοψίζοντας λοιπόν, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της

     

    thumps-up.png?m=1423577950

     

    • Η συσκευασία της ψύκτρας εξασφαλίζει την προστασία των περιεχομένων της και την τάξη σε όλα τα παρελκόμενά της.
    • Συμβατότητα με όλες τις πλατφόρμες, με μοναδική -και πολύ οριακή επιφύλαξη- για τους γωνιακούς συνδέσμους του "block".
    • Σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
    • Σύστημα εγκατάστασης με μεγάλη στιβαρότητα και ακρίβεια στην πίεση σύσφιξης.
    • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
    • Ανεμιστήρες υψηλής πίεσης και παροχής που καλύπτουν τις απαιτήσεις του radiator.
    • Η τροφοδοσία και ο PWM έλεγχος των ανεμιστήρων, εξασφαλίζεται από καλώδιο που είναι ενσωματωμένο στο "block".
    • Ο θόρυβος που παράγει, μολονότι αρκετά αισθητός στις υψηλές στροφές, μειώνεται αρκετά σε χαμηλότερα air flow, μέχρι του σημείου να γίνεται εξαιρετικά χαμηλός.
    • Cold plate με καλό "πάτημα", και ειδική επεξεργασία για καλύτερη θερμική σύζευξη.
    • Σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που δεν διπλώνουν.
    • Sleeving στις σωλήνες που εξυπηρετεί και λόγους anti-kink.
    • Οι τερματισμοί των σωλήνων είναι ασφαλισμένοι με κολιέδες πίεσης, οι οποίοι συγκρατούν και το sleeve.
    • Οι τερματισμοί καλύπτονται από χαλύβδινο ελατήριο που προστατεύει τους κολιέδες πίεσης.
    • Η θερμοαγώγιμη πάστα είναι ήδη τοποθετημένη στο block και έχει καλή θερμική αγωγιμότητα.
    • Φωτιζόμενο logo στο block, που ο χρωματισμός του μπορεί να "συνδεθεί" με την θερμοκρασία του συστήματος.
    • Αποδοτικό radiator, το οποίο είναι συμβατό και με ανεμιστήρες παρόμοιας πίεσης και μεγαλύτερου airflow.
    • Τα περιθώρια λειτουργίας του radiator είναι μεγάλα.
    • Πολύ καλές επιδόσεις που είναι συγκρίσιμες με τις κορυφαίες ΑΙΟ της κατηγορίας της.
    • Συνοδεύεται από ένα πολύ ευέλικτο software ελέγχου.
    • Η απόδοση του συστήματος επιτρέπει την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της ΑΙΟ σε πολύ χαμηλό airflow, χωρίς σημαντική θερμική επιβάρυνση.
    • Εξαιρετικά αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης.
    • Πενταετής εγγύηση.


    thumps-down.png?m=1423577948

    • Δεν παρέχεται CPU back plate για την πλατφόρμα της AMD.
    • Οι ανεμιστήρες της κάνουν αρκετό θόρυβο στις υψηλές στροφές, που παραμένει αισθητός και στις μέσες.
    • Οι ανεμιστήρες της δεν διαθέτουν κανένα αντικραδασμικό μέτρο.
    • Ο σχεδιασμός του πλαισίου των ανεμιστήρων, χρειάζεται αναθεώρηση καθώς επιτρέπει air leak που μειώνει την απόδοση.
    • Η μορφολογία της φτερωτής σε υψηλές στροφές δημιουργεί περιμετρικά στροβίλους που μειώνουν την απόδοση της ΑΙΟ και αυξάνουν τον παραγόμενο θόρυβο.
    • Οι παρεχόμενες βίδες έχουν σπείρωμα UNC 6/32 το οποίο είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.
    • Δεν συνοδεύεται με επιπλέον θερμοαγώγιμη πάστα πέρα από αυτή που είναι προεγκαταστημένη στο cold plate.
    • Η τιμή της, τηρουμένων των αναλογιών με τον ανταγωνισμό, αλλά και λόγω της διάθεσης στην αγορά του επόμενου συναφούς μοντέλου, θα θέλαμε να είναι χαμηλότερη.


    Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Corsair Hydro Series H110i GT, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

     

     

     
    00
    Loading.

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Corsair για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.

     

     

     

     

    Για το TheLab.grSeafalco7/10/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Seafalco
    Photographers: Karmen1983, (Seafalco)
    Editing: TheLab.gr team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:9
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:8.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo

    • Like 17

    User Feedback

    Recommended Comments



    mike299_1999

    Συγχαρητήρια για άλλο ένα υπεραναλυτικό review ( το ολοκλήρωσα σε 2 δόσεις γιατί κουράστηκα να σε διαβάζω :p)

     

    2 παρατηρήσεις μόνο

     

    1) Λείπουν μερικές φωτογραφίες και όλα τα γραφήματα (γνωρίζω για το πρόβλημα από την αναβάθμιση του site) :(

    Από το κείμενο κατάλαβα ότι είναι καλύτερη (με μικρή διάφορα) η θέση push και ότι υπάρχει βελτίωση με push/pull αλλά καθότι δεν υπάρχουν τα διαγράμματα δεν ξέρω πόσο σημαντική είναι.

     

    2) καθότι θα επιλέξω αυτή την λύση τελικά αντί της h80i μιας και προχωρήσω και σε αλλαγή tower (corsair 750D) και μου περισσεύει ένας noctua  NF-A14 PWM, θα μου πρότεινες να πάρω ένα ακόμα και να κάνω διάταξη push-pull με τους 2 της corsair ή να αφήσω μόνο τους noctua και να παροπλίσω τους SP140L? Αξίζει βασικά τον κόπο?

     

    Να σημειώσω ότι δεν με ενδιαφέρει η απόλυτη απόδοση αλλά η σχέση απόδοσης/θορύβου με ελαφρός μεγαλύτερο βάρος στον θόρυβο. Αν κατάλαβα καλά, από το κείμενο πάλι, η ρύθμιση quiet από το Link θα με καλύψει ακόμα και με μέτριο oc

    • Like 1
    Seafalco

    (edited)

    @mike299_1999

    Να 'σαι καλά ! :)

    Πράγματι χωρίς φωτογραφίες και διαγράμματα, υπάρχει ένα θέμα (ανάθεμα είναι δηλαδή, αλλά το προσπαθούμε! )

    Πρόσθεσα τον βασικό πίνακα της θερμικής συμπεριφοράς, στη σελίδα των μετρήσεων καθώς και τους συγκριτικούς πίνακες κατάταξης σε σχέση με τις άλλες ψύκτρες.

    Μέχρι να ενσωματωθούν και οι υπόλοιπες για ότι χρειάζεσαι μπορείς να δείς (δείχνοντας απέραντη κατανόηση :) )  εδώ:

    Υπάρχουν τα πάντα που  "αποφάσισαν"  να  . . . "πάνε βόλτα"  ! :wall:

     

    Έγινε επεξεργασία από Seafalco
    • Like 1
    mike299_1999

    6 minutes ago, Seafalco said:

    @mike299_1999

    Να 'σαι καλά ! :)

    Πράγματι χωρίς φωτογραφίες και διαγράμματα, υπάρχει ένα θέμα (ανάθεμα είναι δηλαδή, αλλά το προσπαθούμε! )

    Πρόσθεσα τον βασικό πίνακα της θερμικής συμπεριφοράς, στη σελίδα των μετρήσεων καθώς και τους συγκριτικούς πίνακες κατάταξης σε σχέση με τις άλλες ψύκτρες.

    Μέχρι να ενσωματωθούν και οι υπόλοιπες για ότι χρειάζεσαι μπορείς να δείς (δείχνοντας απέραντη κατανόηση :) )  εδώ:

    Υπάρχουν τα πάντα που  "αποφάσισαν"  να  . . . "πάνε βόλτα"  ! :wall:

     

    Σε ευχαριστώ πολύ :T:, θα τους μελετήσω μόλις εχω καθαρό κεφάλι

     

    Μια γρήγορη απάντηση για το 2) ερώτημα αν σου είναι εύκολο καθότι εμπιστεύομαι περισσότερο την δική σου εμπειρία από την δική μου?

    Seafalco

    Έγραφα ήδη την απάντηση! :)

    Για το δεύτερο ερώτημά σου λοιπόν :

    Κατ' αρχάς εννοείται ότι θα κάνεις τα πειράματά σου με τους stock ανεμιστήρες, τόσο για να δείς πως σου κάθονται στο αυτί, αλλά και για να έχεις μια βάση με θερμοκρασίες σε διάφορες καταπονήσεις και να μπορείς να δείς ποιά είναι θα είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες και το θόρυβο μετά από αλλαγή των ανεμιστήρων αλλά και των στροφών τους!

    Με αυτό καθαρό, ας δούμε τις δυνατότητες για να παίξεις με άλλους ανεμιστήρες.

     

    Αν σκοπεύεις να δουλέψεις την ΑΙΟ χαμηλά και βάζεις τον θόρυβο σαν προεξάρχοντα παράγοντα, τότε ναι, είναι καλή ιδέα να πάρεις ένα ακόμα Noctua NF-A14 PWM και να την δουλέψεις μόνο με αυτούς!

     

    Αν κάνεις Push - Pull, όπως μπορείς πλέον να δείς στον πίνακα, δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση, γιατί οι Stock ανεμιστήρες έχουν αρκετά υψηλό air flow οπότε η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των 2 stock σε Push, και των τεσσάρων stock σε Pull είναι μικρή.

     

    Αν πάς στην λύση των Noctua, όπου θα έχεις δραστικό περιορισμό του θορύβου, τότε εκεί λόγω της χαμηλότερης πίεσης αλλά και χαμηλότερης παροχής τους , η προσθήκη ενός ζεύγους Noctua ακόμα, σε θέση Pull, θα κάνει αισθητή διαφορά!

    Αλλά εδώ λίγη . . .  "εγκράτεια" δεν κάνει κακό καθώς το κόστος είναι ψηλά και μάλλον θα μείνεις ικανοποιημένος και μόνο με το Push setup! :)

    Και εδώ, στην περίπτωση που θες κάπως να πειραματιστείς σε Push - Pull, μπορείς το δεύτερο ζευγάρι (που δεν θα φαίνεται) να είναι άλλος αθόρυβος και φτηνός  ανεμιστήρας (π.χ. Arctic Α14 PWM PST).

    Ή ακόμα ακόμα και χωρίς κόστος, μπορείς να βάλεις πίσω τους Corsair και να τους κόψεις την τροφοδοσία (από 12V να τους ρίξεις σε χαμηλότερη τάση με κάποια αντίσταση _ελπίζω να πιάνουν τα χέρια σου :)_ και μετά να τους ελέγχεις και αυτούς με το ίδιο σήμα PWM .

    Αυτό βέβαια θέλει λίγο πειραματισμό για να βρείς τη σωστή τιμή της αντίστασης, οπότε αν το αποφασίσεις τα λέμε.

    Επόμενη λύση , τροφοδοτείς τους Corsair SP140L που τους έχεις σε Pull, με ένα Molex to 4pin Fan adapter, και τους βάζεις στα 7V ας πούμε και δουλεύουν εκεί σταθερά χωρίς ρύθμιση από τη μητρική!

    Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά είπαμε, πείραμα πρώτα για τις επιδόσεις και κυρίως το θόρυβο, και προπάντων Εγκράτεια, γιατί έτσι όπως πάμε στο τέλος θα . . .  ασκητέψουμε ! :p

    Καλή συνέχεια και καλύτερη διασκέδαση! :D

     

    • Like 1
    Seafalco

    πριν 2 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

    1) Λείπουν μερικές φωτογραφίες και όλα τα γραφήματα (γνωρίζω για το πρόβλημα από την αναβάθμιση του site) :(

    Ίσως και να το είδες ήδη, αν όχι, ήρθε το . . .  "ιππικό" (aka @karmen1983) και έριξε ένα καλό "νοικοκύρεμα", υπάρχει ακόμα ένα μικρό θέμα με το μέγεθος κάποιων φωτογραφιών, αλλά τώρα το review δεν μοιάζει με "μαγική εικόνα" ! :T:

    Αγάπη και από εδώ, ένα μεγάλο ευχαριστώ και από εμένα ! :D

     

    • Like 2
    mike299_1999

    (edited)

    On 8/10/2016 at 1:39 PM, Seafalco said:

    Έγραφα ήδη την απάντηση! :)

    Για το δεύτερο ερώτημά σου λοιπόν :

    Κατ' αρχάς εννοείται ότι θα κάνεις τα πειράματά σου με τους stock ανεμιστήρες, τόσο για να δείς πως σου κάθονται στο αυτί, αλλά και για να έχεις μια βάση με θερμοκρασίες σε διάφορες καταπονήσεις και να μπορείς να δείς ποιά είναι θα είναι η διαφορά στις θερμοκρασίες και το θόρυβο μετά από αλλαγή των ανεμιστήρων αλλά και των στροφών τους!

    Με αυτό καθαρό, ας δούμε τις δυνατότητες για να παίξεις με άλλους ανεμιστήρες.

     

    Αν σκοπεύεις να δουλέψεις την ΑΙΟ χαμηλά και βάζεις τον θόρυβο σαν προεξάρχοντα παράγοντα, τότε ναι, είναι καλή ιδέα να πάρεις ένα ακόμα Noctua NF-A14 PWM και να την δουλέψεις μόνο με αυτούς!

     

    Αν κάνεις Push - Pull, όπως μπορείς πλέον να δείς στον πίνακα, δεν θα έχει ιδιαίτερη επίδραση, γιατί οι Stock ανεμιστήρες έχουν αρκετά υψηλό air flow οπότε η διαφορά που προκύπτει μεταξύ των 2 stock σε Push, και των τεσσάρων stock σε Pull είναι μικρή.

     

    Αν πάς στην λύση των Noctua, όπου θα έχεις δραστικό περιορισμό του θορύβου, τότε εκεί λόγω της χαμηλότερης πίεσης αλλά και χαμηλότερης παροχής τους , η προσθήκη ενός ζεύγους Noctua ακόμα, σε θέση Pull, θα κάνει αισθητή διαφορά!

    Αλλά εδώ λίγη . . .  "εγκράτεια" δεν κάνει κακό καθώς το κόστος είναι ψηλά και μάλλον θα μείνεις ικανοποιημένος και μόνο με το Push setup! :)

    Και εδώ, στην περίπτωση που θες κάπως να πειραματιστείς σε Push - Pull, μπορείς το δεύτερο ζευγάρι (που δεν θα φαίνεται) να είναι άλλος αθόρυβος και φτηνός  ανεμιστήρας (π.χ. Arctic Α14 PWM PST).

    Ή ακόμα ακόμα και χωρίς κόστος, μπορείς να βάλεις πίσω τους Corsair και να τους κόψεις την τροφοδοσία (από 12V να τους ρίξεις σε χαμηλότερη τάση με κάποια αντίσταση _ελπίζω να πιάνουν τα χέρια σου :)_ και μετά να τους ελέγχεις και αυτούς με το ίδιο σήμα PWM .

    Αυτό βέβαια θέλει λίγο πειραματισμό για να βρείς τη σωστή τιμή της αντίστασης, οπότε αν το αποφασίσεις τα λέμε.

    Επόμενη λύση , τροφοδοτείς τους Corsair SP140L που τους έχεις σε Pull, με ένα Molex to 4pin Fan adapter, και τους βάζεις στα 7V ας πούμε και δουλεύουν εκεί σταθερά χωρίς ρύθμιση από τη μητρική!

    Αυτή είναι η πιο οικονομική λύση, αλλά είπαμε, πείραμα πρώτα για τις επιδόσεις και κυρίως το θόρυβο, και προπάντων Εγκράτεια, γιατί έτσι όπως πάμε στο τέλος θα . . .  ασκητέψουμε ! :p

    Καλή συνέχεια και καλύτερη διασκέδαση! :D

     

    Προχώρησα στην παραγγελία και αναμένω την παραλαβή του. Θα το δουλεύω κατά πάσα πιθανότητα στην quiet ρύθμιση αφού το oc θα είναι μέτριο.

     

    Θα κάνω όπως πρότεινες και εσύ δοκιμές, ούτος ή αλλιώς η gpu φτάνει από εβδομάδα οπότε μπορώ να «παίξω» με τέτοιες δοκιμές. Παρήγγειλα και ένα επιπλέον noctua για να τους κάνω ζευγάρι. Φυσικά δεν πήγα στην λύση με 3 noctua καθότι το ROI θα είναι φαντάζομαι πολύ μικρό.

     

    Έτσι όπως το βλέπω, έχω 3 επιλογές.

     

    Push τους SL140

     

    Push τους NF-A14 και

     

    Push pull και τους 4.  Μια ερώτηση btw, η πιο λογική νομίζω τοποθέτηση είναι να γίνουν ζευγάρι σε push pull τα ίδια fan, δηλαδή ένα ζεύγος push pull τα  noctua και το άλλο τα corsair. Η άποψη σου ποία είναι?

     

    Δεν κατάλαβα γιατί μου προτείνεις την λύση με τις αντιστάσεις? Εκτός ότι δεν πιάνουν τα χέρια μου, η αλήθεια είναι, γιατί να μην ελέγχω τις στροφές από το corsair Link? Υπάρχει κάποιος λόγος?

    Και στην διάταξη push pull να χρησιμοποιήσω ένα Y-spliter 4pin συνδεμένο στις 2 4pin εξόδους του AIO. Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνουν  τα noctua στην συσκευασία τους  ένα τέτοιο καλώδιο. Δεν πιστεύω να μην μπορεί  το AIO να το υποστηρίξει, καθότι υποθέτω θα υπολόγισαν από την corsair ότι μπορεί να θέλει να κάνει τέτοια διάταξη κάποιος κάτοχος της. Συμφωνείς και εσύ?

     

    Σε φόρτωσα πάλι με απορίες οπότε θέλω να σε ευχαριστήσω προκαταβολικά για τον χρόνο σου.

    Έγινε επεξεργασία από mike299_1999
    • Like 1
    Seafalco

    (edited)

    πριν 22 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

    Push pull και τους 4.  Μια ερώτηση btw, η πιο λογική νομίζω τοποθέτηση είναι να γίνουν ζευγάρι σε push pull τα ίδια fan, δηλαδή ένα ζεύγος push pull τα  noctua και το άλλο τα corsair. Η άποψη σου ποία είναι?

    Αυτό μπορεί να έχει μια λογική, αλλά δεν θα το προτιμούσα για τους εξής λόγους:

    1 Αισθητικά το radiator θα μοιάζει ψιλοαστείο με δυο διαφορετικά fan στη φάτσα του! :p

    2 Το πάντρεμα των ανεμιστήρων (μιλάω πάντα για ζεύγη διαφορετικών ανεμιστήρων) το κάνεις για να βελτιώσεις την δυναμικότητα των ασθενέστερων ανεμιστήρων και παράλληλα να χαμηλώσεις το θόρυβο των ισχυρότερων προκειμένου τελικά να καταλήξεις σε κάτι με μέση απόδοση και χαμηλό θόρυβο.

     

    Συνεπώς, σε Push μπαίνουν οι ίδιοι ανεμιστήρες  (πχ Noctua) και σε Pull οι  άλλοι!

    Τώρα για το ποιοί θα πάνε που, μένει να το κουβεντιάσουμε ! :)

     

    Αν τα βάλουμε κάτω και με βάση όσα είχα παρατηρήσει στο review έχουμε:

    1  Οι Corsair έχουν αρκετή πίεση αλλά παρουσιάζουν διαρροή στην είσοδό τους , οπότε είναι καλύτερα να πάνε πίσω.

    2. Αν δεις από τους πίνακες θερμικής συμπεριφοράς της ψύκτρας, η διαφορά μεταξύ της τοποθέτησης σε Push και Pull είναι μικρή, καθώς η Pull θέση υστερεί πολύ λίγο σε σχέση με την Push. Άρα μπορεί κάλλιστα να μπεί πίσω (Pull) χωρίς να χάσουμε απόδοση.

    3. Από άποψη θορύβου οι δύο θέσεις δεν διαφέρουν αισθητά, πλεονεκτεί ίσως λίγο η θέση Pull.

     

    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι stock ανεμιστήρες θα πάνε πίσω και οι Noctua θα πάνε εμπρός (Push).

     

    Για την σύνδεση τους

     

    πριν 22 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

    Και στην διάταξη push pull να χρησιμοποιήσω ένα Y-spliter 4pin συνδεμένο στις 2 4pin εξόδους του AIO. Νομίζω ότι συμπεριλαμβάνουν  τα noctua στην συσκευασία τους  ένα τέτοιο καλώδιο. Δεν πιστεύω να μην μπορεί  το AIO να το υποστηρίξει, καθότι υποθέτω θα υπολόγισαν από την corsair ότι μπορεί να θέλει να κάνει τέτοια διάταξη κάποιος κάτοχος της. Συμφωνείς και εσύ?

    Πολύ σωστά το σκέφτηκες, θα βάλεις από ένα Y-splitter στα καλώδια τροφοδότησης των ανεμιστήρων και πάνω σε αυτά θα συνδέσεις τους τέσσερις ανεμιστήρες.

    Τέτοια splitter έχουν οι Noctua μέσα και είναι και σωστά!

    Οπότε με το ένα Fan-καλώδιο από το block τροφοδοτήσεις  τους εμπρός και με το άλλο τους πίσω.

    Έτσι θα μπορείς να τους ελέγχεις ξεχωριστά τους εμπρός από τους πίσω και με βάση το τι θέλεις να ορίσεις και τις καμπύλες λειτουργίας τους.

     

    Έτσι θα μπορείς να φέρεις σε ένα καλό συμβιβασμό τις στροφές των εμπρός με αυτές των πίσω και να πειραματιστείς για τον καλύτερο συνδυασμό τους. Π.χ Στο μέγιστο των στροφών των Noctua αν βάλεις ας  πούμε οι πίσω να έχουν μέγιστο 1800 rpm, πετυχαίνεις τον συνδυασμό που θέλεις.

    Φυσικά για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει στους πίσω να παίξεις όχι με  τα έτοιμα προφίλ αλλά με το να ορίσεις εσύ την καμπύλη λειτουργίας .

    Είναι λίγο "μανούρα" ή ευχαρίστηση, ανάλογα πως θα το πάρεις (σε κόβω για το δεύτερο! :p

     

    Για τις αντιστάσεις

    Υπάρχει όμως και ένας πιο εύκολος τρόπος να πετύχεις το συνδυασμό των μέγιστων στροφών με άλλα μέσα και μετά να δουλεύεις και τους εμπρός και τους πίσω  με βάση τα έτοιμα προφίλ.

     

    πριν 22 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

    Δεν κατάλαβα γιατί μου προτείνεις την λύση με τις αντιστάσεις? Εκτός ότι δεν πιάνουν τα χέρια μου, η αλήθεια είναι, γιατί να μην ελέγχω τις στροφές από το corsair Link? Υπάρχει κάποιος λόγος?

    Αυτός είναι ό λόγος που σου είπα για αντίσταση.

    Αν με μια αντίσταση ορίσεις ποιές θα είναι οι μέγιστες στροφές του ανεμιστήρα όταν δέχεται σήμα PWM για 100% Duty cycle (p.x. sto 100% έχεις 1800 rpm) .

    Εφόσον οριστεί αυτό,  θα έχεις για το 100% του σήματος PWM, τους εμπρός να στρέφονται με 1500 rpm και τους πίσω με  1800 rpm.

    Μέχρι εδώ καλά, από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε και την γραμμικότητα που έχουν οι δυο διαφορετικοί ανεμιστήρες στην μεταβολλή του Duty Cycle.

    Αν δηλαδή στο 50% του σήματος PWM οι στροφές τους θα πέσουν αντίστοιχα κατά το ίδιο ποσοστό (750 εμπρός, 900 πίσω) .

    Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό, και μάλιστα πολλοί ανεμιστήρες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

    Οι Noctua από ότι έχω μετρήσει είναι εξαιρετικά γραμμικοί.

     

    Οι Corsair από την άλλη μεριά δεν είναι και τόσο από ότι μπορείς να δείς εδώ:

     

    gallery_33151_969_81239.jpg

     

    Όμως στην κρίσιμη περιοχή που κατά πάσα πιθανότητα θα δουλέψουν ( 800 - 2000 rpm) έχουν μια καλή γραμμικότητα.

    Οπότε έχοντας δυο "γραμμικούς" ανεμιστήρες θέλουμε να συμβιβάσουμε τις στροφές των δύο έτσι ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη συμπεριφορά και από τα δύο ζεύγη.

    Βάζουμε στο 100% το PWM και παρεμβάλλουμε μια αντίσταση στο καλώδιο των  12V του ανεμιστήρα και βρίσκουμε για ποια τιμή της οι στροφές γίνονται ας πούμε 1900.

    Κάνουμε και μερικές δοκιμές να δούμε αν σε χαμηλότερο σήμα (π.χ. 70 % ) διατηρείται η αναλογία στροφών και είμαστε έτοιμοι.

    Οπότε ετοιμάζεις ένα καλωδιάκι όπως είναι τα LNA adapter που έχει η Noctua και το παρεμβάλλεις σε κάθε πίσω ανεμιστήρα, ή φτιάχνεις ένα τέτοιο καλώδιο με αντίσταση κατάλληλη για να τροφοδοτήσει και τους δύο ανεμιστήρες και το παρεμβάλλεις ανάμεσα στο καλώδιο που έρχεται από το block και στο Υ-splitter.

     

    Για το ποία είναι αυτή η αντίσταση θέλει λίγο πείραμα (εύκολο αν έχεις τα ψιλοϋλικά που χρειάζεται και ένα πολυμετράκι) και φυσικά όλες αυτές οι δοκιμές να γίνουν με τους ανεμιστήρες επάνω στο radiator για να "συνυπολογίζεται" στη συμπεριφορά τους και η αντίσταση που προβάλει αυτό στο air flow των ανεμιστήρων!

    Αφού ολοκληρωθεί το σετάρισμα αυτό θα μπορείς να χειρίζεσαι και τις δύο ομάδες των ανεμιστήρων με βάση τα έτοιμα προφιλ, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για να καθορίσεις διαφορετικές καμπύλες για τους εμπρός από τους πίσω!

     

    Τώρα αν όπως λές δεν το έχεις το "άθλημα" μπορείς τουλάχιστον να δεις αν κατά σύμπτωση σου κάνουν τα LNA adapters των δυο Noctua! :)

     

    Συνεπώς έχεις πολλές λύσεις και ανάλογα διαλέγεις με ποία θα προχωρήσεις!

    Καλή διασκέδαση ! :D

     

     

    Έγινε επεξεργασία από Seafalco
    • Like 1
    mike299_1999

    Σε ευχαριστώ και πάλι πάρα  πολύ για την αναλυτική απάντηση σου.

     

    Θέλω να ξεκαθαρίσω στο μυαλό μου  μια λεπτομερια που θεωρείς σημαντική καθότι το αναλύεις στο κείμενο σου. Η χρήση αντίστασης/LNA/custom profile αποσκοπεί στο να έχουν όσο είναι δυνατό ίδια RPM τα pull με τα push fan, σωστά?

     

    Επίσης όποτε αναφέρεις μπροστά και πίσω ζευγάρι όπως το ακόλουθο quote

    23 minutes ago, Seafalco said:

     

    Οπότε με το ένα Fan-καλώδιο από το block τροφοδοτήσεις  τους εμπρός και με το άλλο τους πίσω.

     

    Έτσι θα μπορείς να τους ελέγχεις ξεχωριστά τους εμπρός από τους πίσω και με βάση το τι θέλεις να ορίσεις και τις καμπύλες λειτουργίας τους.

    εννοείς ως πίσω τους 2 pull και ως μπροστά τους 2 push, όχι το push/pull ζευγάρι, καλά κατάλαβα?  Ή για το θέσω πιο απλά, το ένα Y-spliter θα τροφοδοτεί τους noctua και το άλλο τους corsair?

     

    • Like 1
    Seafalco

    Ναι, το ένα Y-splitter θα τροφοδοτεί τους εμπρός και το άλλο τους πίσω.

    Έτσι θα μπορέσεις να ρυθμίζεις ανεξάρτητα τις στροφές των ανεμιστήρων τις κάθε πλευράς!

    Ένας άλλος λόγος είναι ότι, αν βάλεις διαφορετικούς ανεμιστήρες σε ένα splitter θα πρέπει να αποφασίσεις μετά ποιου από τους δυο ανεμιστήρες θα βλέπεις τις στροφές, γιατί στο Y-splitter  (αν είναι σωστό εννοείται) το σήμα tach (pin 3) είναι συρματωμένο μόνο στο ένα από τα δύο βύσματα σύνδεσης των ανεμιστήρων.

     

    Για την ρύθμιση των στροφών των πίσω ανεμιστήρων σε σχέση με τους εμπρός, δεν είναι απαραίτητα να έχουν τις ίδιες στροφές, μπορεί οι εμπρός να στρέφονται με 1200 και οι πίσω με 1400 ας πούμε.

    Το ποιές θα είναι αυτές οι στροφές θα το κανονίσεις εσύ με βάση την απόδοση που θέλεις και το θόρυβο που αντέχεις!

     

    Ένας άλλος λόγος για την διαφορετικότητα των στροφών είναι ότι, οι πίσω ανεμιστήρες (stock) έχουν διαφορετική σχεδίαση στη φτερωτή τους από ότι οι εμπρός .

    Συνεπώς οι ίδιες στροφές και για τις δύο ομάδες (εμπρός / πίσω) δεν σημαίνουν και το ίδιο air flow.

    Εμείς όμως ενδιαφερόμαστε να συμβιβάσουμε τα δύο air flow  έτσι ώστε οι πίσω ανεμιστήρες να ρουφάνε λίγο περισσότερο αέρα από ότι στέλνουν στο radiator οι εμπρός, οπότε αναγκαστικά οι στροφές τους θα διαφέρουν !

     

    Αν πετύχουμε λοιπόν την σωστή αναλογία στροφών, τότε σε οποιαδήποτε ποσοστιαία αλλαγή των στροφών αυτή θα μεταφράζεται σε μια ανάλογη αλλαγή του ποσοστού του air flow, με απώτερο σκοπό να διατηρείται αυτή η επιθυμητή διαφορά του air flow (εμπρός με πίσω)  και το radiator θα δουλεύει αποδοτικά και κατά το δυνατόν αθόρυβα!

    :)

     

    • Like 1
    mike299_1999

    Μετά την αγορά όλων το εξαρτημάτων και την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης, αποφάσισα να κάνω μια πολύ βιαστική μέτρηση της απόδοσης της h110i στο δικό μου σύστημα με τις διαφορετικές συνθέσεις των ανεμιστήρων που είχα στην διάθεση μου. Γνωστοποιώ τα αποτελέσματα των (ερασιτεχνικών και βεβιασμένων)  μετρήσεων μου για όποιον ενδιαφέρεται να δει πως ανταποκρίνεται το AIO σε «real world» σενάριο καθώς και για την περίπτωση που υπάρχει η σκέψη για αντικατάσταση των SL140 του AIO. Φυσικά δεν πλησιάζουν ούτε κατά ελάχιστο την ποιότητα του review του Seafalco και δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Απλά το έκανα για μένα και αποφάσισα να τα γνωστοποιήσω για όποιον ίσως ενδιαφέρεται για μια δεύτερη εμπειρία από το AIO.

     

    Η σύνθεση του μηχανήματος αποτελείται από  Corsair 750D, i7-6700@ 4.6,1.33v, Gigabyte z170 Gaming 7 και εκτός από τους SL140 υπήρχαν και 2 Noctua NF-14A διαθέσιμοι.  Για stress test  χρησιμοποιήθηκε το Aida64 System Stability Test (Stress CPU + Stress FPU) το οποίο έτρεχε για 10’ πριν καταγράφει η μεγίστη θερμοκρασία με χρήση 3 διαφορετικών προγραμμάτων (δεν γνωρίζω ποιο θεωρείτε ποιο αξιόπιστο, πιστεύω η διαφορά ανάμεσα στα setup είναι το ποιο σημαντικό στην τελική).

     

    Δυστυχώς ενώ το αρχικό σενάριο προέβλεπε να έχω 4-5 μέρες διαθέσιμες για πειραματισμούς, το psu αποδείχτηκε ελαττωματικό με random restarts. Μέχρι να παραλάβω τον αντικαταστάτη του, είχα χάσει πολύτιμες μέρες με αποτέλεσμα να πρέπει όλα να γίνουν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν έγιναν δοκιμές OC του cpu πέρα των 4.6GΗz και χρησιμοποιήθηκαν τα fan profiles του Corsair Link και όχι κάποια custom ρύθμιση.

     

    Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι τα ακόλουθα

    FAN Setup

    FAN1 RPM

    FAN 1 Profile

    FAN2 RPM

    FAN 2 Profile

    Real Temp Diff

    Aida64 Diff

    Hwinfo Diff

    SL140 Push

    1284

    QUIET

    1279

    QUIET

    44

    39

    44

    SL140 Push

    1274

    QUIET

    1291

    QUIET

    44

    37

    44

    SL140 Push

    2016

    BALANCE

    2022

    BALANCE

    43

    42

    43

    SL140 Push

    2153

    PERF

    2090

    PERF

    43

    36

    41

    NF-14A Push

    1282

    QUIET

    1280

    QUIET

    45

    41

    44

    NF-14A Push

    1424

    BALANCE

    1451

    BALANCE

    44

    40

    44

    NF-14A Push

    1424

    BALANCE

    1451

    BALANCE

    43

    39

    44

    SL140 Pull + NF14A Push

    1300

    QUIET

    1300

    QUIET

    44

    40

    45

    SL140 Pull + NF14A Push

    2030

    BALANCE

    1300

    QUIET

    46

    39

    44

    SL140 Pull + NF14A Push

    2015

    BALANCE

    1490

    BALANCE

    43

    36

    43

    SL140 Pull + NF14A Push

    2088

    PERF

    1503

    BALANCE

    43

    38

    42

    SL140 Pull + NF14A Push

    2079

    PERF

    1500

    PERF

    44

    39

    44

     

     

    Δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο αδιάφορα από ότι περίμενα όταν ξεκίνησα το project, αν και με οδήγησε στο συμπέρασμα που ήθελα.

     

    Καταρχήν, κάτι που δεν περίμενα, η ασήμαντη πρακτικά διαφορά σε θερμοκρασία ανάμεσα στο ποιο αθόρυβο seτup των SL140 σε Quiet (1280 RPM) με αυτή σε Performance (2150RPM) του 1C η οποία όμως συνοδεύεται, όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο Seafalco στο Review του, από μεγάλη διαφορά στο θόρυβο. Στην ρύθμιση Quiet, τα fan είναι πρακτικά αθόρυβα ενώ αντίθετα στο performance είναι έντονα ενοχλητικά.

     

    Επίσης δεν περίμενα την χαμηλή απόδοση/θόρυβο των Noctua. Σε όλα τα profiles ήταν αισθητά πιο θορυβώδεις από τους SL140, ακόμα και στην ρύθμιση quiet, ενώ είχαν χειρότερη, έστω και οριακά, απόδοση στην απαγωγή θερμότητας.

     

    Βέβαια, οφείλω να τους αναγνωρίσω ένα ελαφρυντικό, ότι το AIO τους ανεβάζει πολύ τις στροφές, μια σημαντική παράβλεψη που παρατήρησα τώρα που συμπλήρωνα τον πίνακα. Θα ήθελα να τους ξαναδώ πως ανταποκρίνονται σε θέμα θόρυβο/απόδοση στις  μισές πχ στροφές των 600-700RPM.

    Πάντως, μπορώ να πω ότι η αντικατάσταση των SL140 με τους NF-14A τουλάχιστον, δεν έχει κανένα νόημα ακόμα και σε αυτό το σενάριο. Η απόδοση τους θα είναι λογικά χειρότερη από τους SL140 ενώ οι τελευταίοι είναι ήδη πρακτικά αθόρυβοι.

     

    Τέλος, έμεινα απογοητευμένος με το σενάριο push-pull που ήταν το σενάριο που υπολόγιζα να χρησιμοποιήσω στο τελικό setup. Οι διαφορές στις θερμοκρασίες είναι μηδενικές ανάμεσα σε όλα τα setup, ακόμα και σε αυτό με τους SL140 μόνους τους, ενώ ο θόρυβος είναι αισθητά μεγαλύτερος. Έκανα και μετρήσεις με τους pull να λειτουργούν σε μεγαλύτερες στροφές από τους push  όπως είχαμε συζητήσει με τον Seafalco προηγουμένως, χωρίς να υπάρχει βελτίωση σε θερμοκρασίες ή θόρυβο. Χρόνος για περισσότερο πειραματισμό με tuning δεν υπήρχε προκειμένου να βρω κάποια χρυσή τομή όπως με είχε συμβουλέψει. Δεν πιστεύω όμως ότι θα κατέληγε σε κάποια βελτίωση. Γενικά ο συνδυασμός NF-14A με τους SL140 είναι προβληματικός ειδικά στο θέμα θορύβου. Δεν έχω εξασκημένο αυτί αλλά υποψιάζομαι ότι δημιουργούνται στροβιλισμοί από τις διαφορετικές πιέσεις των fan που προκαλούν αισθητό θόρυβο κατά την λειτουργία τους

     

    Πολύ κείμενο τελικά για ελάχιστα συμπεράσματα. Στο τέλος κατέληξα στην πρόταση που δίνει αρχικά η corsair, δηλαδή τους SL140 μόνους τους σε push και quiet profile. Η απόδοση τους είναι πολύ καλή και ο θόρυβος ανεπαίσθητος. Πρέπει πρακτικά να βάλεις το αυτί πάνω στο ψυγείο για να τους ακούσεις. Μια τελευταία λεπτομέρεια για την ταχύτητα του pump. Η διαφορά σε θόρυβο αλλά και απόδοση ανάμεσα σε quiet και performance είναι μηδενική. Προσωπικά την έχω σε quiet.

     

     Σε τελική ανάλυση είμαι πολύ ευχαριστημένος από το ΑΙΟ και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για την αγορά της.

    Seafalco

    πριν 9 ώρες, το μέλος mike299_1999 έγραψε:

    Στο τέλος κατέληξα στην πρόταση που δίνει αρχικά η corsair, δηλαδή τους SL140 μόνους τους σε push και quiet profile. Η απόδοση τους είναι πολύ καλή και ο θόρυβος ανεπαίσθητος.

    Ευτυχώς να λέμε που οι εταιρίες -όσο "επιπόλαια" και αν φαίνεται ότι επιλέγουν- στην τελική κάνουν το καλύτερο με αυτό που έχουν διαθέσιμο! :)

    Για τις μετρήσεις που έκανες, σίγουρα οι συνθήκες δεν ευνοούν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς αφενός η διακριτικότητα του ενός βαθμού, και σαφώς το πρόβλημα ολοκλήρωσης των ενδείξεων (το 35,6  και το 36,4 παρόλο που απέχουν 0,8 C θα εμφανιστούν και τα δυο σαν 36 ! )

    Κοιτάζοντας προσεκτικά τις μετρήσεις σου φα΄9νονται και κάποια άλλα ζητήματα που μαρτυρούν την αντικειμενική αδυναμία και δυσκολία που βάζουν οι real CPU μετρήσεις.

    Υπάρχουν μετρήσεις που έγιναν με τις ίδιες ή και ελαφρά καλύτερες συνθήκες και η καλύτερη βγαίνει θερμοκρασιακά χειρότερη !

     

    large.58136a01e816f_CorsairH110iGTRealWorldMeasurements__mike299_1999-2016-10-28_comm01.jpg


    Δες τα κόκκινα τετράγωνα στο γαλάζιο setup.

    Επίσης δες τα κόκκινα παραλληλόγραμμα στο πράσινο setup, αυτά ιδιαίτερα δεν συνάδουν καθόλου με τα αναμενόμενα!

    Το ίδιο setup, στις ίδιες πρακτικά στροφές, (Κόκκινα τρίγωνα) δίνει διαφορά 2 βαθμών (!) και αμέσως πιο κάτω η αύξηση των στροφών των ανεμιστήρων κατά ~750rpm να φέρνει χειροτέρευση της θερμοκρασίας κατά 5 ολόκληρους βαθμούς ! ! ! (κόκκινα παραλληλόγραμμα)

    Γενικά οι μετρήσεις σε πραγματική CPU για να δώσουν επαρκή και κυρίως συνεπή με τις συνθήκες μέτρηση, απαιτούν πολλές επαναλήψεις για να αποσβεστούν τα "τυχαία" λάθη!

    Το πεδίο δοκιμής όσο και αν το θέλουμε δεν είναι πλήρως ελεγχόμενο, και καθώς οι αισθητήρες έχουν γρήγορη αντίδραση αλλά όχι απαραίτητα και μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να καταλήγουμε σε περίεργα αποτελέσματα ! :)

    Αντίθετα αν η θερμική καταπόνηση είναι επακριβώς ορισμένη και δώσεις και τον απαραίτητο χρόνο τα αποτελέσματα έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη συνέπεια και αντιστοιχία με τις συνθήκες δοκιμής.

    Για παράδειγμα , στις δοκιμές των ψυκτρών μια δοκιμή σε μία μόνο επιφόρτιση (π.χ στα 180Watt) έχει ακρίβεια θερμικού φορτίου καλύτερη από το 0,5 % και διαρκεί τουλάχιστον μισή ώρα, και από το τμήμα της καμπύλης όπου έχει επιτευχθεί θερμική ισορροπία, την οποία επιλέγεται για στατιστική επεξεργασία (μέσος όρος) αυτό που παρουσιάζει τις ελάχιστες διακυμάνσεις.

    Έτσι η ακρίβεια καταλήγει να είναι της τάξης ~ 0,1 % .

    Αυτό μας επιτρέπει να δούμε και τις πιο μικρές διαφορές και να αποκαλύψουμε τις ιδιαιτερότητες καθώς και το πώς εξελίσσεται η τάση της θερμικής συμπεριφοράς μιας ψύκτρας.

    Φυσικά, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από ένα χρήστη για πολύ εύλογους λόγους και αν το αναφέρω, είναι για να φανούν οι δυσκολίες που έχουν οι μετρήσεις σε πραγματικές CPU!

    Και επιπλέον, σαν κερασάκι στην τούρτα, είναι και το γεγονός ότι η θέση των αισθητήρων , μέσα στο τσιπάκι του επεξεργαστή , βάζει στο παιχνίδι ένα πλήρως άγνωστο παράγοντα, αυτόν της θερμοαγώγιμης σύζευξης μεταξύ του ίδιου του "κρυστάλου" της CPU και του CPU heat spreader!

    Όπου εδώ είναι πραγματικά ρουλέτα το τι θα σου κάτσει !

    Έτσι όταν έχεις μια ακαθόριστης συμπεριφοράς ΤΙΜ, παρά το ότι δεν μπορεί να αντιστρέψει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, είναι -σε συνδυασμό όσων ανέφερα για τους αισθητήρες- πολύ πιθανό να αποκρύψει τις αλλαγές που επιφέρει μια αλλαγή στο setup!

     

    Συνεπώς μια χαρά καλά έκανες που μέτρησες και πειραματίστηκες, ελπίζω όσα προανέφερα, να αφαίρεσαν κάποιο μέρος από την "απογοήτευση" που προκάλεσε ένα μέρος από αυτές και να έδωσαν μια ερμηνεία του τι συμβαίνει ! 

    Εύχομαι καλή συνέχεια και ταχεία επάνοδο της πειραματικής διάθεσης! :D

    • Like 1
    mike299_1999

    (edited)

    16 hours ago, Seafalco said:

    Συνεπώς μια χαρά καλά έκανες που μέτρησες και πειραματίστηκες, ελπίζω όσα προανέφερα, να αφαίρεσαν κάποιο μέρος από την "απογοήτευση" που προκάλεσε ένα μέρος από αυτές και να έδωσαν μια ερμηνεία του τι συμβαίνει ! 

    Εύχομαι καλή συνέχεια και ταχεία επάνοδο της πειραματικής διάθεσης! :D

    Το διασκέδασα να είμαι ειλικρινής απλά 2 ήταν βασικά τα σημεία που με "απογοήτευσαν" περισσότερο.

     

    1) το setup με τους push/pull που είχα στο μυαλό μου αποδείχτηκε κατώτερο των προσδοκιών μου σε απόδοση αλλά κυρίως στον παραγόμενο θόρυβο. Όπως ανέφερα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τους SL140, αλλά όταν έχεις ένα σενάριο στο μυαλό σου, λίγο σε στεναχωρεί όταν η πραγματικότητα στα αλλάζει. Πάντως η περίεργη συμπεριφορά στην απόδοση των NF-14A + SL140 νομίζω ότι οφείλεται στην διαφορά πίεσης που επιβαρυνόταν όσο ανέβαιναν οι στροφές. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω με βάση τον θόρυβο ο οποίος γινόταν όλο και πιο μη ομαλός (δεν ξέρω πώς να το περιγράψω καλύτερα)

     

    2)  Ότι λόγο του ελαττωματικού psu δεν μπόρεσα να κάνω τα test που είχα στο μυαλό μου (OC του cpu στο μέγιστο, test για περισσότερο χρόνο και με ποιο απαιτητικά προγράμματα πχ prime95, fine tuning των case fans για δημιουργία ελαφρώς θετικής πίεσης με καλό airflow (είχα προετοιμαστεί να κατασκευάσω και το Static Pressure Indicator σου).

    Από ότι καταλαβαίνεις, ήθελα μετά από 8 χρόνια που είχα συναρμολογήσει το προηγούμενο μου case, να «παίξω» με το καινούργιο μου «παιχνίδι». Όμως το 2χρονος γιος μου θα επέστρεφε από τα πεθερικά μου που είχε πάει για μια εβδομάδα, και αν είχα αφήσει τα parts εκτεθειμένα, θα υποβαλλόταν σε άλλου είδους stress test :D.

     

     

    Έγινε επεξεργασία από mike299_1999
    • Like 1



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.