Jump to content




  • Πρόλογος

     

    Η ARCTIC δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς η πολύχρονη εμπλοκή της στην ψύξη των επεξεργαστών και όχι μόνον, έχει αποδώσει μια μακριά σειρά από επιτυχημένα προϊόντα τα οποία, διακρινόμενα για την άρτια σχεδίαση, την αποτελεσματικότητα αλλά και το σχετικά χαμηλό κόστος τους, αποτελούν μια άριστη επιλογή για τους χρήστες που θέλουν να αναβαθμίσουν την stock ψύκτρα του επεξεργαστή τους, αναζητώντας αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες, χωρίς να πληρώσουν μια "μικρή περιουσία" γι' αυτό!

     

    Βεβαίως το "καλό και φθηνό" είναι εγχείρημα δύσκολο, που απαιτεί σοβαρό τεχνολογικό υπόβαθρο και δραστηριοποίηση σε πολλαπλά πεδία. Εγχείρημα κατάλληλο για την ARCTIC , που τα επιτυχημένα προϊόντα που έχει στο ενεργητικό της αρχίζουν από ψύκτρες και ανεμιστήρες, φτάνουν μέχρι εξαιρετικές θερμοαγώγιμες πάστες και συνεχίζουν -όπως βλέπουμε στις πρόσφατες παρουσιάσεις- και σε άλλους λιγότερο "παραδοσιακούς" τομείς!

     


    Η κατασκευάστρια, με βάση την επιτυχημένη Freezer 7 Pro, μας παρουσιάζει την ARCTIC Freezer i11, μια μικρών διαστάσεων αερόψυκτρα ενός πύργου, που ψύχει με την βοήθεια ενός ιδιόμορφου ανεμιστήρα 92mm, τρία heat pipes άμεσης επαφής, τα οποία είναι ενσωματωμένα χωρίς κενά μεταξύ τους σε μια αλουμινένια βάση που εξασφαλίζει την εύκολη και στιβαρή στήριξη της ψύκτρας.

     

    Η Freezer i11 παρά την φαινομενικά απλή κατασκευή της, ενσωματώνει αρκετές τεχνολογικές λύσεις που αφενός, βοηθούν την αύξηση των επιδόσεών της και αφετέρου, εκμεταλλευόμενες τα χαρακτηριστικά των υλικών, διατηρούν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα!
    Η ARCTIC όμως, με στόχο τον χωρίς τεχνικές "θυσίες" περιορισμό του κόστους, κάνει ένα ακόμα όχι και τόσο συνηθισμένο βήμα.
    Διαχωρίζει τα μοντέλα της ανάλογα με την πλατφόρμα στην οποία απευθύνονται, έτσι η Freezer i11 προορίζεται μόνο για την INTEL πλατφόρμα, και η δίδυμή της, Freezer A11, για την AMD.
    Αλλά η πραγματική έκπληξη, μας περιμένει "στο ταμείο" καθώς, η τιμή της αποτελεί πραγματική πρόκληση! Ακολουθήστε μας στις επόμενες σελίδες, να την γνωρίσουμε από κοντά !

     

     

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

     

    Στους δύο πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
    Ο πρώτος πίνακας μας δίνει συνοπτικά όλη την σχετική πληροφορία, τόσο αυτήν που υπάρχει στα data της ψύκτρας, όσο και σε αυτά που διαπιστώθηκαν/μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab. Αυτά τα τελευταία έχουν αναγραφεί με μπλε χαρακτήρες και μολονότι -βασιζόμενα στις μετρήσεις που έδωσε ένα και μόνο δείγμα- στερούνται της στατιστικής επαλήθευσης, πιστεύουμε ότι μπορούν να δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα της ψύκτρας.

     

     

    gallery_33151_1000_141854.jpg

     

    gallery_33151_1000_168849.jpg

     


    Βασική παρατήρηση είναι ότι η ARCTIC Freezer i11 διαθέτει εξοπλισμό στερέωσης μόνο για την πλατφόρμα της INTEL. Όποιος ενδιαφέρεται για μητρικές της AMD θα πρέπει να κοιτάξει για την ARCTIC Freezer A11, η οποία διαφοροποιείται από την Freezer i11 μόνο στο mounting hardware.

     

    Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτά και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

     

     

    gallery_33151_1000_218288.jpg

     


    Με ελευθερία air flow ~70% και συντελεστή πυκνότητας ~108, δεν είναι η πιο αραιόφυλη ψύκτρα που έχουμε δει, αλλά σαφώς απέχει αρκετά από τις πυκνές ψύκτρες, πράγμα που προϊδεάζει για την δυνατότητα χρήσης ανεμιστήρα με χαμηλό θόρυβο!

     

    Η ARCTIC Freezer i11 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 42,00€ (MSRP). Αλλά την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, μπορείτε να την βρείτε σε Ελληνικά καταστήματα , σε τιμή προσφοράς προς 22,26€ του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου και συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση.

     

     

    Συσκευασία και παρελκόμενα


    Η ARCTIC Freezer i11 φτάνει στον χρήστη σε ένα μικρό χάρτινο κουτί που προϊδεάζει για το μέγεθος της ψύκτρας. Παρά το μικρό του μέγεθος όμως, η πληροφορία που μας δίνει είναι επαρκέστατη. Γραφιστικά η εικόνα του κουτιού είναι ευπρόσδεκτη στο μάτι και η από κοντά εξέταση βελτιώνει κατά πολύ την πρώτη εντύπωση.
    Η επάνω και η εμπρός πλευρά αρκούνται στην παρουσίαση του λογότυπου της εταιρίας και μιας εικόνας της ψύκτρας.

     

    Φυσικά την προσοχή μας αποσπά η εξαετής εγγύηση (!) της ψύκτρας (βλέπε ανεμιστήρας) και δευτερευόντως, η φράση στο κάτω μέρος του κουτιού που δηλώνει ότι η ψύκτρα μας είναι συμβατή μόνο με INTEL sockets και το QR-code που παραπέμπει στη σελίδα του προϊόντος.

     

     

    A5 BoxTop 01 0419 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    A1 BoxFront 01 0415 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Στην αριστερή πλευρά έχουμε ένα βασικό σκαρίφημα της ψύκτρας και ένα συγκριτικό test επιδόσεων.

     

     

    A9 Box3 4t  01 0429 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    A4 BoxSideB 01 0418 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     

    A7 BoxSideB Det  02 0426 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    A8 BoxSideB Det  03 0427 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Διακρίνουμε προσοχή στη σχεδίαση και αρκετές ευκολίες στη στήριξη του ανεμιστήρα αλλά και της ψύκτρας της ίδιας.
    Καθόλου άσχημα θα λέγαμε, αν και την προσοχή μας κεντρίζει η επεξήγηση στον [ * ] του διαγράμματος των επιδόσεων, αλλά γι' αυτό ας περιμένουμε λίγο ακόμα.

     

    Η δεξιά πλευρά έχει μια πολύγλωσση περιγραφή των βασικών ιδιοτήτων της Freezer i11 (με τα Ελληνικά...απόντα "φυσικά"! ) και ένα πίνακα με τα βασικά χαρακτηριστικά της.

     

     

    A10 Box3 4t  02 0430 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    A2 BoxSideA 01 0416 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


     

     

     


    Πρώτη γραμμή...το μέγιστο TDP της ψύκτρας είναι 150 Watt, και εδώ συναξιολογούμε την πληροφορία για του CPU temp = 95 oC max. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε τον λόγο που η ΑRCTIC έχει την "άνεση" να δώσει έξι χρόνια εγγύηση, καθώς ο ανεμιστήρας της εξοπλίζεται με FDB έδρανο!

     

    Η πίσω πλευρά έχει πιο παραστατικές πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας.

     

     

     

     


    Η ARCTIC δίνει σε συντομία όλα τα σημαντικά σημεία της ψύκτρας, πολλά από αυτά τα έχουμε δει και σε άλλες κατασκευές, άλλα ο περιορισμός των μπράτσων του κινητήρα σε τρία, αποτελούν νέα προσέγγιση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι έχει γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν σε μία χαμηλού κόστους ψύκτρα, πολλές τεχνικές αύξησης της απόδοσής της με τρόπο που δεν έχει επίπτωση στο κόστος κατασκευής της.

     

    Για να δούμε όμως τι έχει μέσα στο κουτί!

     

     

    B1 BoxOpen  01 0434 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    B2 BoxOpen  02 0436 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η ώρα του ανοίγματος της συσκευασίας ενός νέου "παιχνιδιού" -όσες και να έχεις ανοίξει- φέρνει στην επιφάνεια το "παιδί" που κρύβεται μέσα μας και αυτό, ένιωσε μια μικρή απογοήτευση από την ευνόητη -και εν τέλει αναπόφευκτη- θυσία στο βωμό του κόστους, η οποία ελπίζουμε να περιορίζεται μόνο στην σχεδόν παντελή έλλειψη προστατευτικών.
    Πλην του απολύτως αναγκαίου πρόσθετου χαρτονιού που προστατεύει το cold plate και μια πλευρά των πτερυγίων, η υπόλοιπη προστασία επαφίεται στο σκληρό χαρτόνι του κουτιού.

     

    Παρ' όλα αυτά, η ψύκτρα έφτασε σε εμάς άθικτη!

     

     

     

     


    Όλα τα απαραίτητα όμως είναι εδώ, με το σταυροειδές CPU back plate να ξεχωρίζει, συνοδευόμενο από το σακουλάκι με τα εξαρτήματα και τις εξαιρετικές οδηγίες εγκατάστασης.

     

    Από αριστερά ξεκινώντας έχουμε τα δύο brackets που θα στηρίξουν την ψύκτρα, ανάμεσά τους και τις τέσσερις βίδες που χρησιμοποιούνται για την στερέωση τους πάνω στο CPU back plate. Δεξιότερα και επάνω, οι βίδες για την άμεση στερέωση της ψύκτρας (με τα brackets) πάνω στις υποδοχές του LGA 2011x socket. Οι μικρές βίδες είναι για την στερέωση των brackets πάνω στην αλουμινένια βάση της ψύκτρας.

     

     

    B4 MountingHard  01 0440 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    B5 CPU BackPlate  01 0444 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Τέλος, δεξιά -πέρα από το manual- έχουμε μία δόση της πολύ καλής θερμοαγώγιμης πάστας της κατασκευάστριας και το ιδιότυπο πλαστικό back plate, το οποίο θα μας απασχολήσει λίγο παραπάνω.
    Διακρίνουμε στα δεξιά σκέλη του τις εγκοπές που "φωλιάζουν" οι δύο βίδες του INTEL socket 115x και τέσσερα λευκά αυτοκόλλητα, τα οποία καλύπτουν μια μικρή ποσότητα μαλακής κόλλας σιλικόνης, η οποία θα κρατήσει το back plate στη θέση του μέχρι να περάσουμε τις βίδες στερέωσης. Πολύ έξυπνη ιδέα που δείχνει ότι η κατασκευάστρια έχει φροντίσει ακόμα και τις πολύ μικρές λεπτομέρειες!

     

    Και εδώ τελειώνουν τα παρελκόμενα, που υπενθυμίζουμε ότι καλύπτουν μόνο την πλατφόρμα της INTEL. Γυρνάμε σελίδα λοιπόν, για την πρώτη επαφή μας με την φιλοξενούμενή μας!

     

     

    Η ψύκτρα από κοντά

     

    "Πόσο μπορεί να συμπιεστεί το κόστος μιας ψύκτρας, χωρίς αυτό να σημάνει ουσιαστική υποβάθμιση της απόδοσής της;"

     

    Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει η ARCTIC και μάλιστα δεν αρκείται σε αυτό, ανεβάζει το πήχη ακόμα ψηλότερα, ντύνοντας το όλο πακέτο με εξαετή εγγύηση!
    Λίγα πράγματα μπορούν να μας προκαλέσουν περισσότερο από το να δούμε από κοντά το τι και το πώς μιας τέτοιας πρότασης.
    Ας ξεκινήσουμε από την μακροσκοπική εικόνα και μετά πάμε και πιο κοντά !

     

     

     


    Η οπτική κυριαρχία του ανεμιστήρα είναι αναπόφευκτη καθώς, η ίδια η ψύκτρα έχει συγκρίσιμες με αυτόν διαστάσεις.
    Και αν κατασκευαστικά η ψύκτρα είναι απλή , αυτό δεν ισχύει για τον ανεμιστήρα, ο οποίος έχει πολύ ιδιαίτερη κατασκευή, της οποίας ένα μέρος φαίνεται άμεσα στο πλαίσιό της και στην κατασκευή της φτερωτής του.
    Αλλά ας κάνουμε πρώτα μια περιήγηση περιμετρικά.

     

     

    C1 CoolerFront  01 0450 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    C5 CoolerSide1 4  03 0467 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     

    C6 CoolerBacke2 4  04 0501 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    C7 CoolerBack  05 0502 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Τρία heat pipes με διπλές απολήξεις, ψύχονται από 45 σχετικά πυκνά πτερύγια που φέρουν αναδιπλώσεις 90ο στα άκρα τους και έτσι σχηματίζουν ένα αεραγωγό, ο οποίος περιορίζοντας τη ροή του αέρα αυστηρά μόνο ανάμεσα στα πτερύγια, συμβάλει στην πλήρη εκμετάλλευση του air flow του ανεμιστήρα.
    Λύση επιβεβλημένη καθώς, στο όνομα της επίτευξης επιδόσεων και παράλληλα της διατήρησης του θορύβου σε χαμηλή στάθμη, δεν υπάρχει η "πολυτέλεια" να "χαθεί" εκτός της περιοχής των πτερυγίων, ούτε η παραμικρή ποσότητα αέρα!

     

     

    C10 CooleFront3 4  08 0506 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    C9 CooleFront3 4  07 0505 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Ο ανεμιστήρας πιάνει με τα ενσωματωμένα πλαστικά άγκιστρά του στο λούκι που σχηματίζεται στα πτερύγια και παρά το ότι μπορεί να κινηθεί λίγο πάνω - κάτω, καλό είναι να τον αφήσουμε εκεί που βρίσκεται, διαφορετικά ένα μέρος από τη ροή του θα μείνει ανεκμετάλλευτη.
    Βέβαια, το γεγονός ότι ολόκληρη η ροή του αέρα περνάει μέσα από την ψύκτρα, σημαίνει ότι τα περιμετρικά του socket εξαρτήματα (μνήμες, VRM κ.λπ.), θα πρέπει να αρκεστούν σε πιο ασθενές ρεύμα αέρα. Ευτυχώς, που ούτως ή άλλως, τα συστήματα που αποτελούν τη στόχευση της ARCTIC Freezer i11 δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικά.

     

     

    C8 CoolerBack3 4  06 0504 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    C11 CooleBottomt3 4  08 0517 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Και ολοκληρώνουμε την περιστροφή με το cold plate σε πρώτο πλάνο, να αποκαλύπτει την CDC (Continuous Direct Contact) κατασκευή του, σαν ένα ακόμα σχόλιο στην προσπάθεια της κατασκευάστριας να αντλήσει και την "τελευταία σταγόνα" απόδοσης που μπορεί να δώσει μια τέτοια κατασκευή.

     

    Το σώμα της ψύκτρας

     

    Αφού την ξαπλώσαμε την ψύκτρα, ας την γδύσουμε κιόλας! 
    Ένα ελαφρό ανασήκωμα στα πλαστικά clips είναι αρκετό για να βγει ο ανεμιστήρας και να έχουμε πλήρη θέα στην ομάδα των πτερυγίων που αναλαμβάνει την θερμική ανταλλαγή με τον αέρα.

     

     

    D1 Coole3 4  08 0519 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    D2 Coole1 4  08 0523 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Όπως είναι αναμενόμενο η επιλογή της συμπίεσης του κόστους, έχει επιβάλει την κατά το δυνατόν απλούστερη κατασκευή, αλλά αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κακό.
    Μπορεί -ας πούμε- να μην υπάρχει το "τριγωνικό" κενό πίσω από τον ανεμιστήρα που αντισταθμίζει την έλλειψη αέρα στην περιοχή του τυφλού σημείου, αλλά ο κινητήρας του ανεμιστήρα είναι πολύ μικρός και -ας μην το ξεχνάμε- το πλαίσιό του "αγκαλιάζει" ολόκληρη την ψύκτρα. Έτσι ο αέρας περιορισμένος μόνο ανάμεσα στα πτερύγια, καλύπτει αποτελεσματικά και την "τυφλή" περιοχή τους!

     

     

     

     


    Σε αυτό το πιο κοντινό πλάνο, φαίνεται και το διακοσμητικό πτερύγιο της ψύκτρας (το τεσσαρακοστό έκτο !), το οποίο -προς τιμήν της- η Arctic δεν το προσμετρά στα πτερύγια της ψύκτρας, καθώς όπως μπορείτε να δείτε και από αυτή τη φωτογραφία, η σύνδεσή του με τα heat pipes είναι κάπως "ελεύθερη" !
    Επίσης σε αυτή αλλά και στην επόμενη φωτογραφία βλέπουμε την αναδίπλωση σε ορθή γωνία των πτερυγίων στα άκρα τους, η οποία ουσιαστικά "σφραγίζει" την περιοχή των πτερυγίων και τα μετατρέπει σε ένα ιδιότυπο "αεραγωγό ψύξης, αλλά και βοηθά στην στιβαρότητα της όλης κατασκευής.

     

    Το block της ψύκτρας

     

     

     

     


    Η στερέωση των brakets πάνω στην αλουμινένια βάση που συγκρατεί τα heat pipes γίνεται με τέσσερις βίδες και το σύνολο αποτελεί μια στιβαρή και συνάμα ελαστική κατασκευή,

     

     

    E3 BlockBracket  3 0538 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    E1 BlockBracket  1 0536 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η όλη κατασκευή είναι τελείως συμμετρική και το κρίσιμο σημείο από όπου περνάνε οι βίδες στερέωσης, βρίσκεται σαφώς έξω από το σώμα της ψύκτρας, βοηθώντας έτσι στο εύκολο βίδωμά τους.

     

     

    E4 BlockBracket  4 0539 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    D4 CooleBottom  08 0528 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η διαμόρφωση των ελασμάτων αυτών ακολουθεί την δοκιμασμένη λύση που συνδυάζει την ελαστικότητα με την στιβαρότητα και εξασφαλίζει αρκετή πίεση προς το CPU heat spreader έτσι ώστε, να επιτευχθεί η βέλτιστη θερμική σύζευξη μεταξύ τους.
    Οι εσωτερικές οπές στο άκρο των ελασμάτων στερέωσης, προορίζονται για το LGA 115x socket και οι εξωτερικές, για τα πιο σύγχρονα, του 2011x συμπεριλαμβανομένου.

     

    Το cold plate

     

    Και ερχόμαστε σε ένα από τα σημεία "ατού" της ARCTIC Freezer i11.

     

     

     

     


    Τα τρία heat pipes έρχονται σε άμεση επαφή με το καπάκι του επεξεργαστή και φυσικά έχουν λειανθεί σε επίπεδη μορφή, μαζί με την αλουμινένια βάση που τα συγκρατεί σφιχτά μεταξύ τους.

     

     

    D6 CooleBottom  3 0485 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    D7 CooleBottom  4 0486 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Το cold plate έρχεται καλυμμένο με προστατευτική ταινία που αναφέρει το προφανές της αφαίρεσής της πριν τη χρήση. Την αφαιρούμε και έχουμε ανεμπόδιστη θέα στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει κατά τη λείανση, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε πιο διεξοδικά στην σελίδα των λεπτομερειών.

     

     

     

     


    Οι προηγούμενες φωτογραφίες μας δίνουν μια πολύ καθαρή εικόνα της τεχνικής που χρησιμοποιείται από την Arctic -αλλά και άλλες κατασκευάστριες- για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή θερμική αγωγιμότητα.
    Τα heat pipes έχουν εγκλωβιστεί σταθερά μέσα στην αλουμινένια βάση τους, αλλά παράλληλα έχουν συμπιεστεί μεταξύ τους με σκοπό μετά την ολοκλήρωση της λείανσής τους, να έχουμε μια σχεδόν συνεχή επιφάνεια υψηλής θερμικής αγωγιμότητας, χωρίς "κενά", ή περιοχές με αλουμίνιο ( όπως άλλες κατασκευές που έχουν ξεχωριστές θήκες για κάθε heat pipe), πράγμα που θα σήμαινε χαμηλότερη αποτελεσματικότητα!

     

    Ο ανεμιστήρας

     

    Εδώ η ARCTIC πραγματικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, φτιάχνοντας εκ βάθρων ένα ανεμιστήρα που εξαντλεί τα περιθώρια της απόδοσης αλλά και του χαμηλού θορύβου, και αυτό δεν το λέω εγώ, το αποδεικνύουν οι μετρήσεις που θα δούμε σε επόμενη σελίδα.
    Αλλά ας τον δούμε πρώτα και έχουμε καιρό για τα υπόλοιπα! 

     

     

     

     


    Τα επτά πτερύγιά του έχουν διαβαθμισμένη κλίση, έτσι ώστε στην περιφέρεια να είναι σε θέση να αναπτύξουν κάποια στατική πίεση και προς το κέντρο και να μπορούν να ωθήσουν περισσότερο αέρα στην περιοχή του τυφλού σημείου του ανεμιστήρα.
    Η αλληλοκάλυψη των πτερυγίων είναι σχετικά μικρή, καθώς αυτό επιβάλλεται από την ανάγκη για υψηλό air flow.

     

    Το πλαίσιό του είναι χυτευμένο σε ένα μονοκόμματο κομμάτι που έχει μορφή χοάνης, η οποία αφενός τροφοδοτεί τα πτερύγια του ανεμιστήρα με ομαλότερη ροή αέρα και αφετέρου, αυξάνοντας την απόσταση του πλαισίου από τα ταχέως κινούμενα ακροπτερύγια, μειώνει τον θόρυβο.

     

     

    J2 Fan3 4  1 0555 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    J3 FanBack  1 0558 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Το κέντρο της φτερωτής του (motor hub) έχει "ημισφαιρική" διαμόρφωση, για να διευκολύνει την ομαλότερη ροή του αέρα και την καλύτερη τροφοδότηση της επίμαχης κεντρικής περιοχής της. Τα στηρίγματα του κινητήρα περιορίστηκαν σε τρία, αριθμός επαρκής, που μειώνει τα σημεία που προβάλουν αντίσταση στη ροή του αέρα και αυξάνει την απόδοση του ανεμιστήρα.
    Εδώ μπορούμε να δούμε και τα τέσσερα "O-ring" που εξασφαλίζουν την καλή πρόσφυση του ανεμιστήρα στα πτερύγια της ψύκτρας, περιορίζοντας παράλληλα την μετάδοση των ενδεχόμενων κραδασμών.

     

     

    J9 FanWingLeading  1 0581 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    J12 FanSleeve  1 0587 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η αλληλοκάλυψη της βάσης των πτερυγίων είναι κοντά στο να είναι πλήρης, πράγμα που συνδυαζόμενο με την μικρή αλληλοκάλυψη των άκρων των πτερυγίων, οριοθετεί τα πλαίσια του συμβιβασμού μεταξύ του υψηλού air flow και της ανάγκης για κάποια -έστω μικρή- στατική πίεση.
    Ο ανεμιστήρας ελέγχεται με διαμόρφωση πλάτους παλμών (PWM) και το καλώδιό του, είναι καλυμμένο με ένα αποδεκτά πυκνό sleeve το οποίο, προς την πλευρά του ανεμιστήρα, σφηνώνει σε ειδική εγκοπή του πλαισίου, από την οποία το βγάλαμε για να φανεί καλύτερα.

     

    Βεβαίως, η δουλειά που έχει κάνει η Arctic σε αυτόν τον ανεμιστήρα δεν σταματά εδώ, αλλά τις λεπτομέρειες θα τις δούμε στην αντίστοιχη σελίδα.
    Θα αφήσουμε το θέμα αυτό με την "ευχή" και οι άλλοι κατασκευαστές να έβρισκαν το δρόμο για προϊόντα "αυτής" της κατασκευής και ανάλογης τιμής!

     


    Θέματα συμβατότητας

     


    Θεωρώντας σαν δεδομένο ότι η Freezer i11 έχει σαν "σύστημα στόχο", ένα σύστημα μέσων επιδόσεων που χρησιμοποιείται είτε σαν HTPC, είτε σαν υπολογιστής γενικής χρήσης και με βάση το ότι, οι σύγχρονες μνήμες πολύ λίγη ανάγκη από extra ψύξη έχουν (αν δεν τις υπερχρονίσεις εννοείται), δεν πρόκειται να συναντήσετε κάποιο πρόβλημα συμβατότητας, όποιον προσανατολισμό και να επιλέξετε.

     

     

    xFreezer I11 T04.jpg.pagespeed.ic.sucPJincdt edited

    xFreezer I11 F08.jpg.pagespeed.ic.ZfY9wjkN4

     


    Από τις διαστάσεις που δίνει ο κατασκευαστής, αλλά και από αυτές που προσθέσαμε εμείς, και από τα σκαριφήματα τοποθέτησης, φαίνεται καθαρά ότι σε αρκετές τοποθετήσεις, η ψύκτρα καλύπτει μέρος του πρώτου memory socket, αλλά το ύψος που έχει από την μητρική είναι αρκετό ώστε να μην "βρίσκει" πάνω στην μνήμη που είναι τοποθετημένη σε αυτό.

     

     

    Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

     

    Το έχετε φαντάζομαι καταλάβει ότι, αυτό το κομμάτι των review, είναι που μου αρέσει περισσότερο!
    Δεν είναι τυχαίο, καθώς σε αυτό βλέπουμε τις τεχνολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, λέμε και δυο κουβέντες παραπάνω γι' αυτές και κυρίως, αποκαλύπτονται οι λύσεις που δίνει ο κάθε κατασκευαστής στις προκλήσεις που θέτει το προϊόν που σχεδιάζει και μαθαίνουμε και εμείς, το τι και το πως της κάθε προσέγγισης.
    Αλλά αυτό που πραγματικά αξίζει το κόπο, είναι όταν έχουμε να κάνουμε με μια νέα τεχνολογία, ή μια νέα ματιά -και λύση- σε ένα παλιό πρόβλημα.

     

    Ας βάλουμε λοιπόν αρχή από τα "ορεκτικά" και μετά πάμε στα "κυρίως πιάτα", για να δούμε τι "μαγείρεψε" για εμάς η ARCTIC Freezer i11.

     

    Το CPU back plate

     

     

    B6 CPU BackPlate  02 0445 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    B7 CPU BackPlate  03 0446 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η κατασκευή του μπορεί να είναι πλαστική, αλλά πραγματικά δεν έχει αφεθεί τίποτε στην τύχη.
    Η ίδια η δομή του με τις βαθιές νευρώσεις, εγγυάται την απαραίτητη ακαμψία, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι το φυτευτό "παξιμάδι", προς την πλευρά που περνά μέσα στην μητρική, έχει πολύ καλό φινίρισμα για να μην την τραυματίσει και από την άλλη πλευρά, διακρίνουμε το έντονο κανελάζ (αυτή τη περιμετρική γραναζωτή διαμόρφωση) που εξασφαλίζει ότι όσο δυνατά και να σφίξουμε τις βίδες, αποκλείεται το παξιμάδι να γυρίσει "τρελά" μέσα στο πλαστικό!
    Αυτού του είδους η προσοχή στη λεπτομέρεια μολονότι δεν κοστίζει, πείθει ότι η ARCTIC πραγματικά φρόντισε να μην κάνει κανένα συμβιβασμό σε αυτά που είναι κρίσιμα!

     

    Το "σώμα" της ψύκτρας

     

    Η εύκολη διερεύνηση του θέματος μας έδωσε τα ακόλουθα:

     

    Η θερμική σύζευξη των πτερυγίων με τα heat pipes

     

     

    F3 FinsDetails  3 0547 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    F2 FinsDetails  2 0545 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η τεχνική συναρμογής που επέλεξε η κατασκευάστρια είναι η "στεγνή" (άνευ συγκόλλησης) περιμετρική σύσφιξη του δακτυλίου εκτόνωσης των πτερυγίων, πάνω στα heat pipes. Βλέπουμε ότι η σύσφιξη είναι πολύ καλή και η ακτίνα καμπυλότητας στην περίμετρο της εκτόνωσης είναι πολύ μικρή, βελτιώνοντας έτσι τη θερμική σύζευξη του πτερυγίου με την θερμοσωλήνα.

     

    Σε αυτές τις φωτογραφίες αλλά και στην επόμενη φαίνεται με λεπτομέρεια το αυλάκι που έχει διαμορφωθεί στα πτερύγια για να αγκιστρώνεται ο ανεμιστήρας.

     

     

    F1 FinsDetails  1 0543 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Αλλά για να κάνουμε μια πιο κοντινή προσέγγιση!

     

     

    F4 FinsDetails  4 0548 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    F5 FinsDetails  5 0549 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Ο σωληνίσκος εκτόνωσης του πτερυγίου καλύπτει εξ' ολοκλήρου το heat pipe, εξασφαλίζοντας την βέλτιστη θερμική σύζευξη.
    Όπως βλέπουμε στην επόμενη φωτογραφία...

     

     

     

     


    ...η κάλυψη είναι ουσιαστικά τέλεια, με ευνόητη θετική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της θερμικής μεταφοράς αυτού του "εναγκαλισμού" !

     

    Το διακοσμητικό πτερύγιο.

     

    Όπως συνηθίζεται σε πολλές ψύκτρες, το "ορατό" πτερύγιο της Freezer i11 είναι λίγο πιο "καλλιτεχνικό" από τα άλλα που είναι τελείως επίπεδα.

     

     

    F7 FinsDetails  6 0550 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    F8 FinsDetails  7 0551 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Όπως βλέπετε, ο χαρακτηρισμός "διακοσμητικό" είναι απολύτως δίκαιος, καθώς το πτερύγιο αυτό έχει κάπως χαλαρή σύνδεση με τα heat pipes. Προς τιμήν της, η Arctic δεν προσμετρά το πτερύγιο αυτό και έτσι η ψύκτρα παραμένει με 45 κανονικά πτερύγια!

     

    Η επιπεδότητα του cold plate

     

    Η διαδικασία είναι πλέον γνωστή, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε το φίλερ, καθώς και να θέλαμε, δεν θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε...

     

    Κάθετα και διαγώνια στα heat pipes

     

     

    P1 ColdPlate Flatnnes 1 0679 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    P2 ColdPlate Flatnnes 2 0680 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     

    P3 ColdPlate Flatnnes 3 0692 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    P8 ColdPlate Flatnnes 8 0681 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Παράλληλα και διαγώνια στα heat pipes

     

     

    P4 ColdPlate Flatnnes 4 0685 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    P5 ColdPlate Flatnnes 5 0684 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     

    P6 ColdPlate Flatnnes 6 0683 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    P7 ColdPlate Flatnnes 7 0682 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά.
    Η επιφάνεια του cold plate είναι πρακτικά τελείως επίπεδη!

     

    Να σημειώσω εδώ ότι -όπως οι παρατηρητικοί φίλοι κατάλαβαν- η φωτογράφιση αυτή έγινε μετά τις δοκιμές της ψύκτρας, γιατί ήδη πριν την έναρξη των δοκιμών, είχαμε διαπιστώσει την επιπεδότητα της επιφάνειας συνεπαφής ψύκτρας / "επεξεργαστή", με την δοκιμή διασποράς της θερμοαγώγιμης πάστας, που ακολουθεί στη συνέχεια.
    Αλλά πριν να "λερώσουμε" το cold plate, ας δούμε μια ακόμα απόπειρα για την αποτύπωση της επιφάνειας του.

     

    Η υφή της επιφάνεια του cold plate

     

    Μέχρι τώρα είδαμε αρκετές φωτογραφίες της επιφάνειας επαφής, αλλά μόνο σε μία από αυτές, οι προσεκτικοί φίλοι θα διέκριναν κάτι περισσότερο από μια άμορφη σατινέ επιφάνεια!
    Δυστυχώς, οι μεταλλικές επιφάνειες δεν τα πάνε καλά με το φως και τους φωτογράφους -στους οποίους δεν τολμώ να με συμπεριλάβω  - έτσι για μια ακόμα φορά, μόνο μετά από αρκετή προσπάθεια, κατόρθωσα να έρθει η "αλήθεια στο φως" !

     

     

     

     


    Αλλά άξιζε το κόπο καθώς η επιφάνεια του cold plate κάθε άλλο παρά άμορφο σατινέ είναι. Τα ίχνη της περιστροφικής λείανσης είναι πλέον καθαρά, όπως και το ότι -όπως προανέφερα- η λείανση έχει γίνει μετά την πάκτωση των heat pipes στο block και έχει προχωρήσει και στη λείανση του ίδιου του αλουμινένιου block, έτσι ώστε να πατάει και αυτό καλά στο καπάκι της CPU και να συμβάλει στην θερμική μεταφορά.
    Για μια ακόμα φορά, η προσοχή στον σχεδιασμό και στη λεπτομέρεια, οδηγεί σε μια "ανέξοδη" βελτίωση της απόδοσης!

     

    Σε αυτή τη φωτογραφία έχει αποτυπωθεί καθαρά το ότι η αλουμινένια βάση έχει συμπιέσει μεταξύ τους τα heat pipes, καθώς είναι ορατή η ελαφρά παραμόρφωση των ακραίων heat pipes από αυτήν.

     

    Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

     

    Όπως θα γνωρίζουν οι τακτικοί αναγνώστες, είναι άλλο πράγμα να βλέπεις την εικόνα της θερμοαγώγιμης πάστας μετά την αποκόλληση της ψύκτρας από το καπάκι του επεξεργαστή, και τελείως άλλο, να την βλέπεις την στιγμή που η ψύκτρα είναι κανονικά σφιγμένη πάνω στον "επεξεργαστή"!

     

    Η διασπορά σε συνθήκες λειτουργίας

     

    Μια δοκιμαστική "στεγνή" εγκατάσταση της ψύκτρας. . .

     

     

    N1 WhiteTIM Spreading Test   0610 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    N2 WhiteTIM Spreading Test 2  0611 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    ...δείχνει ότι η επιφάνεια του cold plate είναι επίπεδη.

     

     

     

     


    Αλλά αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό, οπότε μπαίνει η κοινή λευκή και σχετικά λεπτόρρευστη πάστα, που μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και μικρές αποκλίσεις στην ομοιομορφία της διασποράς της πάστας.

     

     

    N4 WhiteTIM Spreading Test 4  0616 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    N5 WhiteTIM Spreading Test 5  0618 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Η αριστερή φωτογραφία τραβήχτηκε αμέσως μετά το τελικό σφίξιμο της ψύκτρας και η δεξιά, 2 λεπτά αργότερα.
    Όπως βλέπουμε, η πάστα που έχει απομείνει ανάμεσα στις δύο επιφάνειες είναι ένα λεπτό και ομοιόμορφου πάχους φιλμ, πράγμα που αποτελεί σαφή απόδειξη ότι το cold plate ουσιαστικά τελείως επίπεδο.

     

    Για να συνδέσουμε αυτές, τις δύσκολο να αναπαραχθούν εικόνες, με αυτές που όλοι βλέπουμε όταν αλλάζουμε μια ψύκτρα, ας δούμε τι γίνεται την στιγμή που αρχίζουμε να ξεβιδώνουμε την ψύκτρα.

     

     

     

     


    Παρά τις αναπόφευκτες ανακλάσεις στις επιφάνειες του γυαλιού, είναι προφανές ότι μόλις η πίεση μειώθηκε λίγο, ο αέρας περνώντας ανάμεσα στα heat pipes, πήγε και κάλυψε το κενό που αφήνει πίσω του το φιλμ της πάστας, που πλέον, κατά την διαδικασία της αποσυμπίεσης, "ρουφήχτηκε" από το κενό και συγκεντρώθηκε σε αυτές τις δενδροειδείς δομές.

     

    Για να ολοκληρώσουμε όμως την διαδικασία, ας δούμε και δυο εικόνες πολύ πιο συνηθισμένες. . .

     

     

    N8 WhiteTIM Spreading Test 8  0625 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    N7 WhiteTIM Spreading Test 7  0624 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    ...μετά την αποκόλληση της ψύκτρας από τον "επεξεργαστή" μας.

     

    Όλα συνηγορούν υπέρ μιας πολύ καλής επαφής των δύο επιφανειών, πράγμα που αποτελεί καλό σημάδι για την συμπεριφορά της ψύκτρας τουλάχιστον στις CPU που έχουν επίπεδο heat spreader.

     

    Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας αναφοράς

     

    Οι φωτογραφίες αυτές τραβήχτηκαν μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

     

    1. Η διασπορά στον Loader ("επεξεργαστή")

     

     

    L1 StockTIM Spreading Loader  1 0655 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    L2 StockTIM Spreading Loader  2 0656 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Έχουμε μια κλασικά καλή διασπορά, δυστυχώς το φως δε μας κάνει τη χάρη να αναδείξει με μεγάλη ευκρίνεια το πάχος της πάστας που απομένει μετά την αποκόλληση.

     

    2. Η διασπορά στο cold plate

     

     

    L3 StockTIM Spreading ColdPlate  1 0657 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    L6 StockTIM Spreading ColdPlate  4 0669 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Εδώ έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς έπαιξα λίγο παραπάνω με τα φώτα!
    Η εφαρμογή της ψύκτρας είναι πάρα πολύ καλή και αυτό φαίνεται ακόμα καλύτερα, στις επόμενες φωτογραφίες...

     

     

     

     


    και με λίγο διαφορετικό φωτισμό...

     

     

     

     


    ...αποκαλύπτεται χωρίς καμία αμφιβολία, ότι στον τομέα της λείανσης η Arctic μας παραδίνει μια εξαίρετη επιφάνεια συνεπαφής!

     

    Η ελαστικότητα του μηχανισμού στήριξης

     

    Συχνά έχουμε αναφερθεί στην κρισιμότητα του μηχανισμού στερέωσης της ψύκτρας και όπως είδαμε, η Arctic εφοδιάζει την Freezer i11 με ένα πολύ καλό μηχανισμό.
    Βέβαια, εδώ έχουμε μια μικρή αντίρρηση, καθώς ανάλογα με το πάχος της μητρικής, η δύναμη σύσφιξης ποικίλει, καθόσον δεν παρέρχεται αποστάτης που να καθορίζει αυστηρά την απόσταση τερματισμού της σύσφιξης από τη μητρική, που είναι το απολύτως σωστό.
    Η Freezer i11 διαθέτει βίδες με περιορισμένου μήκους σπείρωμα, το οποίο τερματίζοντας πάνω στο παξιμάδι του CPU back plate, ορίζει την απόσταση μετακίνησης των ελασμάτων στήριξης με βάση το μήκος της βίδας. Έτσι, σε μια παχιά μητρική η πίεση που εξασκείται στον επεξεργαστή είναι λίγο μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε μια λεπτότερη μητρική!

     

    Για να δούμε όμως ποια είναι η παραμόρφωση του μηχανισμού στήριξης και κατά πόσο αυτή είναι ελαστική η όχι.

     

     

     

     


    Η ψύκτρα έχει στερεωθεί πάνω στον "Ήφαιστο", χρησιμοποιώντας μεταλλικούς αποστάτες μήκους 12 mm που προσομοιώνουν τις συνθήκες σύσφιξης σε μητρική πάχους 1,6 mm.

     

    Τα ελάσματα στερέωσης εμφανίζουν -όπως και πρέπει- μια κάποια κάμψη, η οποία φαίνεται καλύτερα στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

     

     

    K2 Cooler Instalation  1 0638 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    K3 Cooler Instalation  1 0641 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Απολύτως φυσιολογικό αυτό, αλλά για να ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στη ρίγα!

     

     

     

     


    Η επιφόρτιση των δυνάμεων σύσφιξης μεταφέρεται όπως είναι φυσικό και στις αλουμινένιες βάσεις των ελασμάτων στερέωσης και είναι επόμενο τα 3mm πάχους τους, να επιτρέπουν κάποια μικρή παραμόρφωση (κάμψη).
    Το αν αυτή κάμψη είναι μόνιμη ή παροδική, θα εξαρτηθεί από την σύνθεση του κράματος του αλουμινίου της βάσης.

     

    Για να το διαπιστώσουμε αυτό τραβήχτηκαν δυο ζευγάρια φωτογραφιών από τα αντίστοιχα άκρα πρώτα με την ψύκτρα δεμένη και μετά, ελεύθερη.
    Τις παραθέτουμε για κάθε άκρο σε ζευγάρια, κατά την φορτισμένη κατάσταση (αριστερή) και δίπλα της (δεξιά) χωρίς φορτίο.

     

     

    K6 Cooler HPholderBend  2 0644 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    K9 Cooler HPholderRemBend  2 0674 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     

    K5 Cooler HPholderBend  1 0643 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    K10 Cooler HPholderRemBend  3 0675 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Το αποτέλεσμα αποτελεί μάλλον μια μικρή έκπληξη, καθώς τα στελέχη της βάσης υπέστησαν κατά κύριο λόγο ελαστική παραμόρφωση, η οποία σε μεγάλο ποσοστό επαναφέρθηκε, αφήνοντας πίσω της κάποια μικρά κατάλοιπα μόνιμης (πλαστικής) παραμόρφωσης (αριστερή επόμενη φωτογραφία), τα οποία δεν πρόκειται να μας απασχολήσουν ποτέ, καθώς -όπως μπορούμε να δούμε στην δεξιά φωτογραφία που ακολουθεί-...

     

     

    K8 Cooler HPholderRemBend  1 0673 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    K7 Cooler BracketBend  1 0647 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    ...την κύρια δουλειά ρύθμισης της πίεσης σύσφιξης της ψύκτρας την κάνουν τα ελάσματα στερέωσης με την ελαστικότητά τους!
    Απλή και δοκιμασμένη λύση!
    Βεβαίως δεν διαθέτουμε όργανα για να μετρήσουμε την τιμή της δύναμης που εξασκεί η ψύκτρα στον επεξεργαστή, οπότε όσον αφορά στην συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό, θα αρκεστούμε στις εγγυήσεις που παρέχει η ARCTIC! 

     

    Έλεγχος διαστάσεων

     

    Μια βασική διάσταση μας ενδιαφέρει εδώ, αυτή του ύψους, για να ξέρουμε τι περιθώρια υπάρχουν για τα πολύ χαμηλά κουτιά (HTPC).

     

     

    R1 Dimentions 01 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    R2 Dimentions 02 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Και το αποτέλεσμα των 131mm είναι πολύ κοντά στο τυπικό, αλλά προσοχή εδώ, στη διάσταση αυτή προσθέστε και τα 8mm του socket, αν σκοπεύετε να μετρήσετε από την επιφάνεια της μητρική σας και όχι από αυτό!

     

    Οι ανεμιστήρες

     

    Το έχετε ήδη δει σε όλα τα πρόσφατα review, ότι αφιερώνουμε μια σελίδα για τις λεπτομέρειες κατασκευής των ανεμιστήρων που συνοδεύουν τις ψύκτρες μας, ελπίζω πλέον να σας έχω πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της πιο κοντινής ματιάς στον καθοριστή της θερμικής απόδοσης μιας ψύκτρας. 
    Εν προκειμένω όμως θα αναρωτηθείτε: "Μα τι άλλο μπορούμε να πούμε για ένα ανεμιστηράκι !"
    Ίσως σε πολλές περιπτώσεις η απορία να είναι δικαιολογημένη, αλλά όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά επειδή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια"...

     

    Το χείλος των πτερυγίων

     

     

    J8 FanWingTip  2 0574 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    J7 FanWingTip  1 0570 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Στην αριστερή φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι, το πλαίσιο του ανεμιστήρα είναι κατασκευασμένο σε μορφή χοάνης, η οποία διευκολύνει την τροφοδότηση του ανεμιστήρα με αέρα, αλλά υπάρχει και μια ακόμα ιδιαιτερότητα.
    Τα πτερύγια στέκουν αρκετά υψηλότερα από το στενότερο σημείο του πλαισίου του ανεμιστήρα, συνεπώς ο θόρυβος που παράγεται από τον αέρα που επιταχύνεται από αυτά στην περίμετρο της φτερωτής, είναι μικρότερος.
    Στην δεύτερη φωτογραφία όμως υπάρχει και κάτι ακόμα, το χείλος των πτερυγίων μοιάζει να είναι πολύ λεπτό, ας το δούμε όμως καλύτερα...

     

     

    gallery_33151_1000_1140927.jpg

     


    Το πρόσθιο χείλος των πτερυγίων, από ένα σημείο και πέρα αρχίζει να γίνεται λεπτότερο για να καταλήξει κοντά στο ακροπτερύγιο (wing tip) να γίνει σαν "ξυράφι". Ο σκοπός του είναι η κατά το δυνατόν ευκολότερη και αθόρυβη διείσδυση του ταχέως κινούμενου άκρου του πτερυγίου στον "ακίνητο" αέρα και η εκτέλεση του...άψογη!

     

    Πλαίσιο και φτερωτή

     

    Στα κοντινά που ακολουθούν φαίνονται τα ελαστικά O-ring αλλά και τα άγκιστρα στερέωσης του ανεμιστήρα και δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι, καλά είναι τα ελαστικά παρεμβύσματα, αλλά αν ο ανεμιστήρας έχει κραδασμούς, δεν πρόκειται να σώσουν την κατάσταση, γιατί τα άγκιστρα πατώντας κατ' ευθείαν πάνω στα πτερύγια της ψύκτρας, θα μεταφέρουν ανεμπόδιστα τους κραδασμούς σε αυτά!

     

     

    J5 FanClip  2 0566 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    J4 FanClip  1 0565 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Αλλά προφανώς η Arctic αισθάνεται άνετα γι' αυτή τη μικρή παρασπονδία, καθώς ο ανεμιστήρας εφοδιασμένος με FDB έδρανα, δεν παράγει σχεδόν κανένα κραδασμό!

     

     

    xFreezer I11 T03.jpg.pagespeed.ic.iO3QePulUx

     


    Το μόνο ίσως που μπορούμε να καταλογίσουμε στα αρνητικά είναι, ότι λόγω των λεπτών τοιχωμάτων της όλης κατασκευής του πλαισίου, αυτό είναι περισσότερο ελαστικό απ' ότι μας αρέσει, αλλά "ουδέν κακόν αμιγές καλού", η ελαστικότητα αυτή βοηθάει στον περιορισμό της μετάδοσης των ενδεχόμενων κραδασμών, αλλά και στην επιβίωση από αθέλητη κακομεταχείριση!
    Εδώ όμως φαίνεται και κάτι άλλο σημαντικό όσον αφορά στον περιορισμό του θορύβου, αλλά και την αύξηση της απόδοσης.
    Το πλαίσιο της φτερωτής (εννοώ το τμήμα του που αγκαλιάζει την περίμετρό της) σταματά αρκετά πριν το τέλος του πλαισίου του ανεμιστήρα.
    Έτσι ο αέρας που ωθεί ο ανεμιστήρας προς την ψύκτρα μπορεί να "ξεχειλίζει" πίσω από την φτερωτή, και περνώντας πάνω από επίτηδες λοξό χείλος του πλαισίου της, -περιορισμένος καθώς είναι από το εξωτερικό πλαίσιο του ανεμιστήρα- απλώνεται καλύπτοντας ολόκληρη σχεδόν την διατομή των πτερυγίων!

     

    Τα στηρίγματα του κινητήρα

     

    Το ότι είναι τρία και γιατί, το είπαμε ήδη, αλλά για να δούμε πιο προσεκτικά!

     

     

    J14 FanMotorBrackets  1 0561 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    J13 FanMotorBrackets  2 0563 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Τα μπράτσα στήριξης του κινητήρα έχουν ατρακτοειδή κατασκευή, της οποίας η τομή έχει διάσταση ~2,5mm x 4,5mm.
    Έφτιαξαν τα μπράτσα δηλαδή, σαν μικροσκοπικές πτέρυγες αεροπλάνου, η δε κλίση που έχουν αυτές οι "πτέρυγες" ακολουθεί την κλίση που έχει το ρεύμα αέρα του ανεμιστήρα:

     

     

     

     


    Αεροδυναμική διαμόρφωση σε μπράτσο κινητήρα έχουμε ξαναδεί, αλλά με αυτή την πρισματική ατρακτοειδή μορφή που έδωσαν οι μηχανικοί της Arctic το. . . τερμάτισαν!
    Ειλικρινά, αυτή η τόσο πολύπλευρη και σε βάθος προσοχή στην λεπτομέρεια, σε κάνει να αναρωτιέσαι. . .

     

    Πότε "Βγάζουμε το καπέλο" !

     

    Οι διαμορφώσεις των πτερυγίων όμως δεν εξαντλούνται σε όσα είπαμε μέχρι τώρα.
    Το άκρο (η μύτη) των πτερυγίων είναι έντονα στρογγυλεμένη, για να μειώνεται ο θόρυβος, αλλά και το πίσω άκρο τους έχει τη μελέτη του.
    Αυτό το κόψιμο έχει αλλάζει την γωνία του άκρου της πίσω ακμής του πτερυγίου και διαμορφώνει το ρεύμα του αέρα σε ένα πιο ανοικτό κώνο, έτσι ώστε να καλυφθεί πιο αποτελεσματικά η περίμετρος του ανεμιστήρα με αέρα.
    Λύση δοκιμασμένη, που η ενσωμάτωσή της σε ένα ανεμιστήρα τόσο χαμηλού κόστους, έρχεται σε επίρρωση αυτού που είπαμε και πιο πριν: "Η τεχνολογία δεν είναι απαραίτητο να είναι ακριβή !"

     

     

     

     


    Αλλά εδώ υπάρχει και κάτι ακόμα που φαίνεται σαν απλή διακόσμηση, αλλά δεν είναι !
    Ο λόγος για το πρισματικό παράθυρο / άνοιγμα στο σημείο που ευρίσκονται τα άγκιστρα.
    Το κενό αυτό σαφώς και βοηθά στην μεγαλύτερη ελαστικότητα του πλαισίου που θα επιτρέψει την ευκολότερη χρήση του αγκίστρου, αλλά οι σχεδιαστές το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, διαμορφώνοντας αυτό το κενό σε ένα σημείο από όπου το ρεύμα αέρα του ανεμιστήρα μπορεί να απορροφήσει (φαινόμενο Bernoulli) μια επιπλέον ποσότητα αέρα και να ψύξει αποτελεσματικότερα τα πλευρά της ψύκτρας!

     

    Εδώ. . . "Βγάζεις το καπέλο!"

     

    Η ηλεκτρική συμπεριφορά του ανεμιστήρα

     

    Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας -δεν σας το κρύβω- με έβαλε σε "μπελάδες" !
    Θυμίζω ότι από τις προδιαγραφές του δίνει σαν όριο ρύθμισης από 500rpm - 2000rpm, με PWM Fan Controller φυσικά.
    Έλα μου όμως, που εγώ δεν μπορούσα με τίποτε να κατεβάσω τις στροφές του κάτω από τις 1650 και αυτό, στην ελάχιστη δυνατή ρύθμιση του controller!
    Ο μόνος τρόπος ήταν να μειώσω την τάση τροφοδοσίας και αυτό φυσικά δεν παίζει σαν λύση για τον απλό χρήστη !
    Και αυτό, όχι γιατί δεν γίνεται να το κάνει συνδέοντας τον ανεμιστήρα σε μια Voltage Controlled έξοδο που έχει ο fan controller , αλλά γιατί δεν "λέει" να έχεις PWM ανεμιστήρα και να τον ελέγχεις με ρύθμιση τάσης.
    Τελικά το πρόβλημα βρέθηκε και φυσικά δεν ήταν ο ανεμιστήρας, αλλά ο fan controller, του οποίου η PWM έξοδος δεν δούλευε μέσα στα πρότυπα ελέγχου ανεμιστήρων με PWM! ! !

     

    Fan controller άλλος δεν υπήρχε και παραγγελία δεν "έπαιζε", γιατί δεν δίνονται πληροφορίες αρκετές, για να είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει και αυτός πρόβλημα. Το ζήτημα λύθηκε αλλιώς, άλλωστε στο TheLab είμαστε ! 

     

    Χρειάστηκαν μερικές ώρες βέβαια για να πάμε από σχέδιο στην τελική πλακέτα, αλλά άξιζε το κόπο.
    DIY Fan Controller, πλήρως σύμφωνος με τα πρότυπα του PWM ελέγχου και με δυνατότητα ρύθμισης του Duty Cycle από 0% έως και 100% με διακριτικότητα καλύτερη από 0,1% !

     

     

     

     


    "Τέλος καλό, όλα καλά !" που λένε, πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι η συμπεριφορά του ανεμιστήρα όταν τον συνδέσεις σε ένα σωστό Fan Controller!

     

     

     

     


    Η τάση τροφοδοσίας του ανεμιστήρα είναι 12,04 Vdc και ο ανεμιστήρας είναι τοποθετημένος πάνω στην ψύκτρα και εκείνη είναι τοποθετημένη σε σταθερή βάση (οι λεπτομερείς αυτές δοκιμές καταγράφηκαν μετά την ολοκλήρωση των θερμικών δοκιμών).

     

     

    gallery_33151_1000_163323.jpg

     


    Όπως βλέπουμε, ο ανεμιστήρας δεν έχει κανένα πρόβλημα να στρέφεται ακόμα και με πολύ χαμηλό Duty Cycle, και μάλιστα παρουσιάζει την χαρακτηριστική συμπεριφορά κάποιων ανεμιστήρων της Arctic, να αυξάνουν στο μέγιστο τις στροφές τους όταν το duty cycle πέσει από κάποιο ποσοστό και κάτω.
    Αλλά ας το δούμε αυτό καλύτερα στο επόμενο γράφημα, που είναι μεγέθυνση του αριστερότερου τμήματος του προηγούμενου γραφήματος, όπου τα νούμερα είχαν κολλήσει το ένα πάνω στο άλλο! 

     

     

    gallery_33151_1000_230467.jpg

     


    Μέχρι και Duty Cycle 2%, ο ανεμιστήρας εξακολουθεί και μειώνει στροφές φτάνοντας στις 370rpm, από εκεί και κάτω, αρχίζει να αυξάνει ρυθμό περιστροφής, μέχρι το 0,5%, όπου περνάει απότομα στο μέγιστο των στροφών του και παραμένει σε αυτό ακόμα και αν μηδενιστεί το duty cycle.
    Αν το duty cycle αρχίσει να αυξάνει και πάλι, ο ανεμιστήρας ακολουθεί -αντίστροφα- την ίδια καμπύλη χωρίς να παρουσιάζει υστέρηση.
    Για το θόρυβο, δεν έχω κάτι παραπάνω να πω, το διάγραμμα το δείχνει από μόνο του, έχουμε να κάνουμε με ένα από τους πιο αθόρυβους ανεμιστήρες που έχουν περάσει από το πάγκο του TheLab!

     

    Μια επιφύλαξη μόνο έχουμε και αυτήν όχι γιατί ο ανεμιστήρας έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί μετά την κακή εμπειρία που είχαμε με τον Fan controller, θα πρέπει να συστήσουμε την προσοχή σας, σε περίπτωση που θέλετε να χειριστείτε τον ανεμιστήρα με PWM fan controller, καλό θα είναι να βεβαιωθείτε αν αυτός είναι σύμφωνος με τις απαιτήσεις του προτύπου!
    Σε κάθε περίπτωση όμως, με ένα οποιονδήποτε Voltage regulation Fan controller, ο ανεμιστήρας θα σας κάνει όλα τα χατίρια! 

     

    Ειλικρινά, περιπτώσεις σαν αυτή που βλέπουμε μαζί σήμερα, δικαιώνουν στο έπακρο και τους δύο λόγους που ψάχνουμε τις λεπτομέρειες, γιατί η έκπληξη μπορεί να κρύβεται σε αυτές, και δουλειά δικιά μας είναι να το δούμε για λογαριασμό σας και εν τέλει να αποδώσουμε τα εύσημα όταν και όπου αξίζουν, και εδώ αξίζουν πολλά!
    Το RND τμήμα της ARCTIC πραγματικά έκανε θαύματα με τον ανεμιστήρα αυτόν.
    Σχεδίασε ένα πλαίσιο στο οποίο ενσωματώνονται μια πληθώρα κατασκευαστικών τεχνικών που συμβάλουν στην αύξηση της απόδοσης και το δραστικό περιορισμό του θορύβου, πραγματικά ... "δεν άφησαν τίποτε να πέσει κάτω", ούτε καν το θέμα του κόστους, που κρατήθηκε σε πρωτοφανώς χαμηλό επίπεδο !

     

    Ένα μεγάλο εύγε από εμάς και ένα από τα πιο δίκαια απονεμημένα Design award, είναι πραγματικά πολύ λίγα!

     

     

    Μετρήσεις

     

    Στη σελίδα αυτή μπορούμε να δούμε την συνοπτική εικόνα της ARCTIC Freezer i11, έτσι όπως καταγράφηκε στις εννέα διαφορετικές τυπικές δοκιμές που έγιναν και πάντα μιλάμε μόνο για την PUSH διάταξη του ανεμιστήρα, καθώς είναι η μόνη εφικτή.
    Οι δοκιμές έγιναν σε μέγιστη θερμική επιφόρτιση 240 Watt.
    Στον πίνακα που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί οι ακόλουθες ομάδες δοκιμών:

     

    Α. Μετρήσεις οριζόντιου προσανατολισμού, με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    Β. Μετρήσεις πλάγιου προσανατολισμού, με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.
    Γ. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, σε διάφορα airflow και θερμικές καταπονήσεις.

     

     

    gallery_33151_1000_428208.jpg

     


    Πριν πούμε οτιδήποτε, να θυμίσω ότι η Freezer i11 έχει συνιστώμενο TDP 130 Watt και μέγιστο 150 Watt. Εμείς για λόγους αναλογίας και συγκρισιμότητας με τις άλλες ψύκτρες, την δοκιμάσαμε μέχρι και τα 240 Watt.
    Ξεκινώντας από την μέγιστη ισχύ βλέπουμε ότι, σε υψηλό air flow, παρά την κατά 85% υπερφόρτισή της, κρατά σε αξιοπρεπείς θερμοκρασίες την "CPU" μας και το θόρυβο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλά ακόμα και σε μέσο air flow, οι θερμοκρασίες παραμένουν ασφαλείς, ενώ ο θόρυβος είναι πλέον, αρκετά κάτω από το επίπεδο του θορύβου περιβάλλοντος σε ένα ήσυχο δωμάτιο πόλης!

     

    Για να ζορίσουν τα πράματα θα πρέπει το air flow να χαμηλώσει ένα επίπεδο ακόμα, όπου πλέον, η CPU μας αγγίζει τους 95 οC για την πλάγια και κάθετη τοποθέτηση και μόνο στην οριζόντια τοποθέτηση οι θερμοκρασίες φτάνουν σε "BSOD" επίπεδα!
    Το μόνο περίεργο εδώ, θα είσαστε "εσείς" που προσπαθήσατε να δουλέψετε σε dead silent mode την ψύκτρα σας, αλλά δεν πάψατε να της ζητάτε να δουλεύει στο 185% της!

     

    Πιστεύω ότι είναι ώρα να προσγειωθούμε στον πραγματικό κόσμο, και να δούμε ποια είναι η συμπεριφορά της ψύκτρας μας σε επιφορτίσεις πλησιέστερα στις δυνατότητές της.

     

    Για λόγους ευκολίας και όχι μόνον, αυτό μπορούμε να το κάνουμε στο επόμενο γράφημα, όπου με τη γκρίζα σκιαγράφηση, ορίζεται η περιοχή μεταξύ των 120 και 160 Watt, που αποτελεί και το λογικό μέγιστο χρήσης της ψύκτρας.

     

     

    gallery_33151_1000_262529.jpg

     


    Τα πράγματα άλλαξαν ριζικά !
    Οι θερμοκρασίες κατέβηκαν και κυμαίνονται πλέον, από ένα πολύ άνετο 53 έως 61 οC στο υψηλό air flow, για να ανέβουν στο χαμηλό air flow (όπου η ψύκτρα λειτουργεί πρακτικά χωρίς θόρυβο), στους ασφαλέστατους 65 με 73 οC !
    Ειλικρινά, δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κάποιος από μια ψύκτρα αυτού του μεγέθους, ή μάλλον, για να το θέσω σε πιο σωστές βάσεις, είναι πολύ λίγες οι ψύκτρες που μπορούν να "καμαρώνουν" για τέτοιες επιδόσεις, παράγοντας ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο θόρυβο !

     

    Αυτό που αξίζει να παρατηρήσουμε πριν αφήσουμε τα τεχνικά του πράγματος, είναι η εξαιρετική γραμμικότητα της ψύκτρας.
    Αν εξαιρέσουμε την οριζόντια τοποθέτηση στο χαμηλό air flow, όπου η φυσική ανοδική ροή του θερμού αέρα δεν έχει τρόπο να βοηθήσει τον ανεμιστήρα, σε όλους τους άλλους συνδυασμούς, η ψύκτρα αδιαφορεί για τον προσανατολισμό της και δείχνει μια θερμική συμπεριφορά που θυμίζει...χάρακα!
    Η γραμμικότητα αυτή δε, διατηρείται ακόμα και μεταξύ των διαφορετικών διαβαθμίσεων του air flow (παρατηρήστε ότι οι "οριζόντιες" γραμμές που ορίζουν την σκιαγραφημένη περιοχή, είναι πρακτικά ευθείες!), αποδεικνύοντας με ένα νέο τρόπο, το πόσο ισορροπημένη και προβλέψιμη θερμική συμπεριφορά έχει η Freezer i11!

     

    Για να το θέσω λοιπόν λίγο πιο "καθημερινά" . . .

     

    Η ARCTIC με έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό ανεμιστήρα, που -παραμένοντας "σκανδαλωδώς" διακριτικός- κατορθώνει να "απομυζήσει" και την τελευταία ικμάδα, από ένα άρτια κατασκευασμένο κλασικό radiator, μας δίνει μια πραγματικά παραδειγματική λύση, αθόρυβης και αποτελεσματικής ψύξης.

     

    Μια ψύκτρα που θα μας επιτρέψει, όχι μόνο να απολαμβάνουμε στο HTPC μας, ανενόχλητοι, ακόμα και τις πιο ήσυχες σκηνές των ταινιών μας, αλλά και να παίζουμε χωρίς κανένα περιορισμό, όποιο από τα βαριά παιχνίδια μας συνεπαίρνει!
    Προσωπικά δεν θέλω κάτι παραπάνω...εσείς; 

     

     

    Μετρήσεις εις βάθος και γραφήματα

     

    Όπως το είδαμε και από την προηγούμενη σελίδα, η ARCTIC Freezer i11, δεν έχει πρόβλεψη να δεχτεί δεύτερο ανεμιστήρα.
    Αυτό βέβαια δεν αποτέλεσε εμπόδιο για εμάς, αλλά σίγουρα περιόρισε τις δυνατότητες επιπλέον ελέγχων, έτσι θα συμβιβαστούμε στους κλασικούς ελέγχους μόνο!

     

    Η βασική συμπεριφορά της ψύκτρας

     

    Ουσιαστικά αυτό το θέμα, είναι ο "κορμός" ενός review και πολλοί αρκούνται σε αυτόν, εμάς όμως μας αρέσουν και τα..."παρακλάδια" ! 
    Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν θα έχει πολλές περιπλανήσεις.

     

    Πριν όμως πάμε παρακάτω. . .
    1. Πιστεύω να έχετε πλέον εξοικειωθεί με τις αναγκαστικές συντομογραφίες που χρησιμοποιώ , αλλά καλού κακού να αναφέρω ένα δυο παραδείγματα, για τους νεότερους της παρέας.
    HoPusPulLo = Ho Pus-Pul Lo = Horizontal / Push-Pull / Low (Προσανατολισμός radiator / Διάταξη ανεμιστήρων / Air Flow )

     

    2. Επίσης, μιας και είναι ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο να μας έρχονται ψύκτρες με προεγκαταστημένη την θερμοαγώγιμη πάστα, προσθέσαμε και ένα επιπλέον διακριτικό στις δοκιμές που μας δίνει τις συνθήκες δοκιμής τόσο για την πάστα , όσο και για τους χρησιμοποιούμενους ανεμιστήρες:
    STSF = Stock TIM - Stock Fan
    RTSF = Reference TIM - Stock Fan
    RTRF= Reference TIM - Reference Fan

     

    Με βάση αυτά, μια συντομογραφία σαν αυτή : Ex-3_LaPusPulAll_RTRF_HUCD σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με το:

     

    Extra test No3_Lateral_Push-Pull_All air flows_Reference TIM_ Reference Fan_ Rad Hot Inlet=Up_Rad Cold Outlet=Down

     

    A. Ποιος προσανατολισμός είναι καλύτερος

     

    Μιλάμε για τους τρεις διαφορετικούς προσανατολισμούς, τον οριζόντιο (κουτιά με τη μητρική παράλληλη με το πάτωμα), τον πλάγιο (κλασικοί "πύργοι") και τον κατακόρυφο (κουτιά όπου τα IO της μητρικής "κοιτάνε" το "ταβάνι", αλλά -λόγω του μικρού της μεγέθους- και σε κλασικούς πύργους με την ροή του αέρα να είναι κατακόρυφη !)

     

    Α.1. Οριζόντια τοποθέτηση

     

    (Πίνακας "οριζόντιων" μετρήσεων)

     

     

    gallery_33151_1000_106657.jpg

     

    gallery_33151_1000_80818.jpg

     


    Η οριζόντια τοποθέτηση είναι -αναμενόμενα- η πιο δυσμενής για την ψύκτρα, αλλά αυτό μόνο για το χαμηλό air flow, στο οποίο η οριζόντια διάταξη των πτερυγίων δεν επιτρέπει στον ζεστό αέρα να δημιουργήσει ένα φυσικό ανοδικό ρεύμα αέρα που θα βοήθαγε τη μειωμένη ροή που προκαλεί ο ανεμιστήρας.
    Αυτό φαίνεται καθαρά τόσο από την ασύμμετρα υψηλή κατάληξη που έχει θερμοκρασία στο χαμηλό air flow, όσο και -ακόμα πιο καθαρά- από την οριζοντίωση της αντίστοιχης Rca.

     

    Α.2. Πλάγια τοποθέτηση

     

    (Πίνακας "πλάγιων" μετρήσεων)

     

     

    gallery_33151_1000_185993.jpg

     

    gallery_33151_1000_117511.jpg

     


    Στην πλευρική τοποθέτηση οι θερμοκρασίες εξελίσσονται πολύ πιο αναλογικά, καθώς η ασυμμετρία που αναφέραμε πιο πριν είναι πολύ μικρή, αλλά και η Rca του χαμηλού air flow, παρά την κάποια ασυμμετρία που έχει, είναι σαφώς κατωφερής!
    Ο λόγος είναι ότι τα πτερύγια είναι τώρα κάθετα, οπότε παρά την ύπαρξη του πλευρικού φράγματος των αναδιπλώσεων των πτερυγίων, μπορεί να σχηματιστεί ανοδικό θερμικό ρεύμα αέρα, και να δώσει βοήθεια στον ανεμιστήρα.

     

    Α.3. Κατακόρυφη τοποθέτηση

     

    (Πίνακας "κατακόρυφων" μετρήσεων)

     

     

    gallery_33151_1000_109575.jpg

     

    gallery_33151_1000_16312.jpg

     


    Εδώ έχουμε την βέλτιστη τοποθέτηση της ψύκτρας. Τα πτερύγια είναι κατακόρυφα όπως και πριν , αλλά τώρα είναι και οι πλευρικές αναδιπλώσεις τους κατακόρυφες, όπως φυσικά και το ρεύμα αέρα του ανεμιστήρα.
    Όλα λειτουργούν σε άριστη συνεργασία, έτσι έχουμε πολύ καλή αναλογία στην εξέλιξη των θερμοκρασιών, με αψευδή μάρτυρα τις καμπύλες της Θερμικής Αντίστασης (Rca) οι οποίες είναι όλες κατωφερείς, δείχνοντας ότι η ψύκτρα δεν έχει φτάσει ακόμα στα όριά της.
    Αυτά όμως είναι σε "θεωρητικό" επίπεδο γιατί στην ουσία όπως είδαμε και στην προηγούμενη σελίδα -με εξαίρεση το οριζόντιο χαμηλό air flow- η ψύκτρα πρακτικά αδιαφορεί για τον προσανατολισμό της, απόδειξη της ισορροπημένης σχεδίασης της Arctic!

     

    Για να δούμε όμως με περισσότερη ροή αέρα τι μπορεί να κάνει η ψύκτρα μας.

     

    B. H θερμική αντίσταση Rca της ψύκτρας

     

    (Πίνακας μετρήσεων της Rca)

     

    Στην δοκιμή αυτή χρησιμοποιήσαμε δύο ανεμιστήρες 92x92x25mm, έναν Scythe Kama PWM (2500rpm / 55,55 cfm) σε θέση Push και ένα Arctic F9 (1800 rpm / 43 cfm). Η τοποθέτησή τους πάνω στην ψύκτρα έγινε με περαστά δεματικά που ασφαλίστηκαν με άλλα δεματικά. Το θερμικό φορτίο της ψύκτρας ήταν σταθερά 240 Watt και ο προσανατολισμός της, κατακόρυφος.

     

     

    Q1 Push Pull setup 01 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

    Q2 Push Pull setup 02 Arctic Freezer  I11 Single Tower SFF CPU Air Cooler Review

     


    Δυστυχώς δεν διαθέτουμε ακόμα, κάποιους πιο δυνατούς ανεμιστήρες, αλλά και με αυτούς βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα.
    Ας τα δούμε στα δυο γραφήματα που ακολουθούν.

     

     

    gallery_33151_1000_162513.jpg

     

    gallery_33151_1000_106576.jpg

     


    Η πτώση της θερμοκρασίας κατά ~4,5 οC, που έφερε η λειτουργία της σε Push-Pull, και ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή ήρθε με ανεμιστήρες μέσου air flow, δείχνει ότι τα περιθώρια της ψύκτρας δεν έχουν εξαντληθεί ακόμα, αλλά εδώ είναι η ώρα να βάλουμε στην "εξίσωση" και το άλλο σημαντικό παράγοντα, το θόρυβο!
    Γιατί καλό είναι να θέλουμε υψηλές επιδόσεις, αλλά κακό να νομίζουμε ότι σε αυτές, δεν περιλαμβάνονται οι επιδόσεις όσον αφορά την ποιότητα "συμβίωσης" με την ψύκτρα μας!
    Και η Freezer i11 με τον ανεμιστήρα που διαθέτει. πραγματικά το "απαιτεί" να μην ξεχνάμε το θόρυβο, ή για να το θέσω πιο σωστά, μας επιτρέπει να ξεχνάμε το θόρυβο!

     

    Το είπα και σε προηγούμενη σελίδα, θα το πω και εδώ!
    Αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια στο RND τμήμα της κατασκευάστριας για τον ανεμιστήρα αυτό, αρκεί να δούμε ότι:
    1. Με διάταξη Push-Pull στις ~1980rpm αποδίδει Δθ ίσο με ~50,5 oC
    2. Με τον stock ανεμιστήρα στις ~1960rpm (σε Push μόνο) το Δθ είναι 51,9 oC

     

    Με άλλα λόγια ο stock ανεμιστήρας κάνει τόσο καλή δουλειά, που στις ίδιες συνθήκες φορτίου και στροφών, υστερεί απέναντι σε διάταξη push-pull, μόνο κατά 1,4 oC !

     

    Φυσικά αυτές οι επιδόσεις δεν είναι άσχετες και με την "κλειστή" κατασκευή των πτερυγίων (υπενθυμίζω τα αναδιπλωμένα άκρα των πτερυγίων, που μετατρέπουν την ψύκτρα σε ένα κλειστό αεραγωγό!)

     

    Αυτές οι επιδόσεις όμως, όπως και να έχει, σε βάζουν σε ... πειρασμούς! 

     

    Γ. Πόσο θερμικό φορτίο μπορεί να διαχειριστεί η ψύκτρα

     

    Φυσικά δεν περιμένατε ότι δεν θα δοκιμάζαμε πόσο μπορούμε να ζορίσουμε την ψύκτρα! 
    Πάμε λοιπόν να δούμε πως συμπεριφέρθηκε η ψύκτρα όταν βρεθεί αντιμέτωπη με το τριπλάσιο θερμικό φορτίο από αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής της! ! !

     

    Γ.1. Κατακόρυφη τοποθέτηση σε φορτίο 360 Watt
    (Πίνακας "κατακόρυφων" μετρήσεων στα 360W)

     

     

    gallery_33151_1000_105868.jpg

     

    gallery_33151_1000_9400.jpg

     


    Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, είναι ακριβές!
    Στο υψηλό air flow, η ψύκτρα με το συνιστώμενο TDP των 130 Watt, άντεξε σχεδόν 360 Watt, με την θερμοκρασία της "CPU" να είναι γύρω στους 99 oC!
    Το αντιλαμβάνομαι ότι αρκετοί από τους φίλους θα απορούν, ας βάλουμε λοιπόν και τον αστερίσκο στην υπόθεση!
    Μερικές σελίδες πριν σημείωσα τον [ * ] που είχε στα χαρακτηριστικά της η Freezer i11, ο αστερίσκος λοιπόν έλεγε ότι οι επιδόσεις της ψύκτρας μετρήθηκαν σε τερματική θερμοκρασία CPU ίση με 95 oC, για να δούμε λοιπόν από το διάγραμμά μας με πόσα Watt "έψηνε" ο "Ήφαιστος" την ψύκτρα όταν αυτή είχε ίδια θερμοκρασία ...

     

     

    gallery_33151_1000_68333.jpg

     


    ...ούτε λίγο. ούτε πολύ, το διάγραμμα λέει ... 337 Watt !

     

    Οι αριθμοί εδώ μιλάνε από μόνοι τους, η Freezer i11 αντιμέτωπη με φορτίο ίσο με το 260% του ονομαστικού της, κατορθώνει να κρατά τον υπολογιστή μας σε λειτουργία και το θόρυβο, σε επίπεδο ψιθύρου !

     

    Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά εν προκειμένω . . .
     

    " I rest my case ! "

     

     

    Συγκριτική κατάταξη

     

    Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τους φίλους που θα χρησιμοποιήσουν τα γραφήματα που ακολουθούν, να πάρουν υπόψη τους ότι η κατάταξη τηςARCTIC Freezer i11 στους πίνακες αυτούς, είναι "καταχρηστική" καθώς, οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχουν πολλαπλάσιο όγκο. Βέβαια δεν είναι η πιο μικρή, καθώς υπάρχουν οι Noctua NH-L9x65 και η Silverstone ARGON series AR05, οι οποίες είναι αισθητά μικρότερες!

     

    Στο θέμα της θερμικής επιφόρτισης που επελέγη για τις δοκιμές, λόγω του ότι η Freezer i11 έχει συνιστώμενο TDP τα 130 Watt και μέγιστο τα 150 Watt, την δοκιμάσαμε στα 240 Watt μέγιστο. Αλλά για να έχουμε και κάποια συγκριτική αίσθηση στον πίνακα κατάταξης παραθέτουμε και την επίδοσή της στα 180 Watt.
    Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης.

     

    Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
    (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

     

     

    gallery_33151_1000_38655.jpg

     


    Όπως βλέπετε το πράγμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον!
    Η ARCTIC Freezer i11, μπήκε επικεφαλής των "μικρών" με ένα πολύ άνετο Δθ της τάξης των 40 οC στα 180 Watt και με ένα ασφαλές Δθ των ~52 οC στα 240 Watt !
    Το αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι, η πολύ καλή σχεδίαση του ανεμιστήρα της, βοηθάει την κλασικής κατασκευής συστοιχία των πτερυγίων ψύξης, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των CDC heat pipes!
    Βέβαια, πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, το TDP δεν υπολογίζεται για τις θερμοκρασίες που πολλές φορές εμείς θα θέλαμε (βλέπε 20 βαθμούς Δθ! ), αλλά για τις θερμοκρασίες που είναι ασφαλείς για τις CPU, που σίγουρα αντέχουν και πολύ παραπάνω !

     

    Συνεπώς η ψύκτρα μας είναι μια πολύ καλή πρόταση για επεξεργαστές που δεν θα τους ζορίσουμε πολύ, αλλά μπορεί να αντέξει και κάποιες παραπάνω "ανησυχίες" μας !
    Και φυσικά όλα αυτά, διατηρώντας πάντα το μεγάλο ατού του πολύ χαμηλού θορύβου, που θα το δούμε στον επόμενο πίνακα καλύτερα.

     

    Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
    (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

     

     

    gallery_33151_1000_330644.jpg

     


    Εδώ η ARCTIC Freezer i11, έβαλε -και με μεγάλες απαιτήσεις- στόχο την κορυφή !
    Μόλις 1,5 dB(A) πιο θορυβώδης από την SilverStone, η κατασκευή της, της επιτρέπει να μειώσει την θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και εδώ βέβαια δεν επιχειρείται η σύγκριση των ανόμοιων, αλλά να τονιστεί ότι η Freezer i11, δίνει μια πολύ καλή εναλλακτική πρόταση σε όσους θέλουν πολύ χαμηλό θόρυβο και το HTPC τους, επιτρέπει την εγκατάσταση μιας λίγο μεγαλύτερης ψύκτρας!
    Στον τομέα αυτό, η σημερινή φιλοξενούμενη πραγματικά... "αλλάζει το τοπίο" !

     

    Ώρα όμως είναι να ανακεφαλαιώσουμε όλα όσα είδαμε και μετρήσαμε στην ARCTIC Freezer i11 και να προσπαθήσουμε να τα "χωρέσουμε" σε μια βαθμολογία.
    Ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα λοιπόν...

     

     

    Επίλογος

     

    Και τώρα ήρθε η ώρα να αποτιμήσουμε την πολυήμερη συμβίωσή μας με την ARCTIC Freezer i11, και είναι από τις λίγες φορές που προβάλει τόσο φανερά αυτό που θα μας επιτρέψετε να αποκαλέσουμε "φιλοσοφία κατασκευής".
    Την Arctic χαρακτηρίζει η προσήλωση στις ανάγκες του μέσου χρήστη, και οι απαλλαγμένες από άχρηστο εντυπωσιασμό προτάσεις, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της ψύξης, αξιοποιώντας τα πραγματικά περιθώρια των επεξεργαστών και η σημερινή φιλοξενούμενη του TheLab, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα!

     

     

     

     


    Η Arctic έχοντας ήδη δύο μοντέλα ανάλογων διαστάσεων και λογικής κατασκευής (Freezer Pro και Freezer Pro rev.2), έκανε αυτό αυτό που ξέρει πολύ καλά!
    Βελτίωσε όλα εκείνα τα σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά!
    Αφαίρεσε το χάλκινο cold plate και εγκατάστησε τα heat pipes σε CDC, μεγάλωσε λίγο τα πτερύγια και διαμοίρασε τα heat pipes σε μεγαλύτερη επιφάνεια και με την αναδίπλωση των πτερυγίων, κατασκεύασε ένα "αεραγωγό ψύξης"!
    Τεχνικές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν συνοδεύονται και από τον κατάλληλο ανεμιστήρα και εδώ είναι που το RnD της Arctic "έκανε το θαύμα του" σχεδιάζοντας έναν εξαιρετικό ανεμιστήρα!
    Συνδυάζοντας τον χαμηλό θόρυβο των δοκιμασμένων ανεμιστήρων άνευ πλαισίου, με την ανάγκη επίτευξης υψηλότερης στατικής πίεσης που επιβάλει το σώμα της ψύκτρας, κατέληξε σε ένα ανεμιστήρα "ημιανοιχτού" πλαισίου που κρατάει τα καλά στοιχεία των δυο τεχνικών κατασκευής και μας έδωσε την ARCTIC Freezer i11, η οποία εκμεταλλευόμενη τις επιδόσεις του ανεμιστήρα της , όχι μόνο λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά από τους "προγόνους" της, αλλά -και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά- παράγει ακόμα χαμηλότερο θόρυβο !

     

    Πλεονεκτήματα:

     

    H ARCTIC Freezer i11 είναι σε θέση -μέσα στα όρια του TDP της- να διατηρήσει ένα σύστημα σε ασφαλέστατες θερμοκρασίες ακόμα και αν επιλέξουμε πρακτικά dead silent λειτουργία, αλλά παράλληλα και χωρίς να εμφανίζει καμία ένδειξη κόπωσης, μπορεί να κρατήσει το σύστημά μας σε λειτουργία ακόμα και κάτω από κάτω από παράλογα -για το μέγεθός της- "βαρύ" υπερχρονισμό, με τον θόρυβο να κινείται πάντα σε πολύ χαμηλά επίπεδα!

     

    Σε "απόλυτες επιδόσεις", πρακτικά αποτελεί -λόγω του μεγέθους της- δική της κατηγορία, μπαίνοντας φυσικά επικεφαλής αν συγκριθεί με τις "μικρές" του πίνακά μας.Εκεί όμως που διαπρέπει, είναι στο θέμα του θορύβου συγκαταλεγόμενη μεταξύ των πιο αθόρυβων ψυκτρών καθώς, απέχει μόνο 1,7dB(A) από την κορυφαία!

     

    Το μικρό της μέγεθος και η εύκολη -αλλά και στιβαρή- εγκατάστασή της, την κάνει ιδανική για οποιοδήποτε χρήστη διαθέτει μέσης ισχύος σύστημα, είτε κλασικού PC είτε HTPC, όπου και διακρίνεται με την ουσιαστικά αθόρυβη λειτουργία της!

     

    Και τελευταίο, αλλά σαφώς όχι σε σπουδαιότητα, είναι ότι όλα αυτά, είναι προσιτά σε μια τιμή που -συνυπολογίζοντας την σχετική προσφορά- πραγματικά αποτελεί "σκάνδαλο" !

     

    Μειονεκτήματα:

     

    Πραγματικά εδώ παίρνοντας υπόψη το κόστος της...δεν έχουμε να καταλογίσουμε τίποτε!
    Το μόνο ίσως που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι το πλαίσιο του ανεμιστήρα της είναι πολύ ελαστικό για τις προτιμήσεις μας, αλλά με δεδομένο αυξημένο το κόστος που θα είχε ένα άκαμπτο πλαίσιο, αισθανόμαστε κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να "συμβιβαστούμε" με αυτή την τόσο οικονομικά "ευεργετική ιδιομορφία". 

     

    Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση :

     

    "Αν έχετε ένα μέσης "ισχύος" υπολογιστή και ψάχνετε για την αναβάθμιση της stock ψύκτρας του, που θα "εξαφανίσει" το θόρυβο αλλά όχι και το πορτοφόλι σας, η ARCTIC Freezer i11 έχει μια "απάντηση" που καλά θα κάνετε να την πάρετε σοβαρά υπόψιν !

     

    Υπενθυμίζουμε ότι η ARCTIC Freezer i11 συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 22,26 του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου (συν 2€ μεταφορικά).

     

    Κλείνοντας την παρουσίασή μας ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της ARCTIC Freezer i11 .
     

    thumps-up.png?m=1423577950
    • Καλή ποιότητα κατασκευής.
    • Καλές επιδόσεις.
    • Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στερέωσης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
    • Σταθερή πίεση συναρμογής ψύκτρας / CPU, η οποία ορίζεται μέσω της ελαστικότητα των βραχιόνων στήριξης.
    • Εξαιρετικά γραμμική θερμική συμπεριφορά.
    • Πολύ αποτελεσματικός και αθόρυβος PWM ανεμιστήρας.
    • Ανεμιστήρας εξοπλισμένος με FDB έδρανα.
    • Μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια, το μέγιστο θερμικό φορτίο, παράγοντας "μηδενικό" θόρυβο.
    • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
    • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα.
    • Αναλυτικό manual.
    • Εγγύηση έξι ετών.
    • Εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

     

    thumps-down.png?m=1423577948
    • Παρέχει θερμοαγώγιμη πάστα μόνο για μια εγκατάσταση.
    • Η ελαστικότητα του πλαισίου του ανεμιστήρα δεν εμπνέει αίσθηση στιβαρότητας.
    • Η συσκευασία της καλό θα ήταν έχει και περιμετρικά προστατευτικά.


    Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που αποσπά η ARCTIC Freezer i11, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

     

     

     
    00
    Loading.

     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Arctic για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

     

     

    gallery_31050_982_2356.jpg

     

    Για το TheLab.grSeafalco 21/12/2015

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Seafalco
    Photographers: Seafalco
    Editing: TheLab.gr team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9
    Χρηστικότητα:9
    Ποιότητα:8.50
    Επιδόσεις:9
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:10
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardYes
    Value for MoneyYes

    • Like 18

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.