Jump to content



  • Παρουσίαση Noctua NH-D14


    logo-noctua-review.png
    H Noctua είναι μια εταιρία που μπήκε στο παιχνίδι των συστημάτων ψύξης για υπολογιστές μόλις το 2005. Παρόλη τη σύντομη διαδρομή της στο χώρο, τα προϊόντα της θεωρούνται κορυφαία και πολλοί «ψαγμένοι» χρήστες, που εξασκούν το άθλημα του υπερχρονισμού, προτιμούν τις ψύκτρες της για να δροσίσουν τους επεξεργαστές τους.
     
    Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε την καινούρια κορυφαία ψύκτρα που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό (στις 2/11/09), την NH-D14 (D14 από εδώ και στο εξής για χάρη συντομίας). Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της D14, όπως προδίδει άλλωστε και η ονομασία της, είναι ότι χρησιμοποιεί έναν 14ρη ανεμιστήρα. Παράλληλα όμως, για ακόμη καλύτερες επιδόσεις, εξοπλίζεται και με έναν 12αρη.
     
     
     
    noctua_nh_d14_1.jpg.1964148417.jpgnoctua_nh_d14_4.jpg.1472701816.jpg
     
     
     
    Μια γρήγορη ματιά
     
    Το πρώτο που θα παρατηρήσετε από τις φωτογραφίες είναι ότι η D14 ακολουθεί τα σχεδιαστικά πρότυπα ψυκτρών όπως η Thermaltake Sonic Tower και Thermalright IFX. Κατατάσσεται λοιπόν στη μεγάλη κατηγορία τόσο από άποψη όγκου-βάρους όσο και από τιμής. Το καλό με τη συγκεκριμένη σχεδίαση είναι ότι όσες υλοποιήσεις την έχουν υιοθετήσει αποδίδουν πάρα πολύ καλά, οπότε κάτι ανάλογο (ίσως και κάτι παραπάνω) περιμένουμε και από την D14.
     
     
     
    IMG_0042_resize.JPG
     
     
    H D14 διαθέτει 6 θερμο-αγωγούς (heat-pipes), οι οποίοι με τη βοήθεια των 2 ανεμιστήρων υπόσχονται κορυφαίες επιδόσεις. Ο 14αρης ανεμιστήρας βρίσκεται τοποθετημένος στο κέντρο και ο 12αρης στο ένα άκρο. Η βάση της είναι πολύ καλά φινιρισμένη, κάτι που μας προϊδεάζει θετικά για τις επιδόσεις της. Γενικότερα από άποψη ποιότητας η D14 ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Από όπου και αν την κοιτάξεις αποπνέει μια αίσθηση πολύ προσεγμένης κατασκευής.
     
     
     
    IMG_0018_resize.JPGIMG_0026_resize.JPG
     
     
     
    Τεχνικά Χαρακτηριστικά
     
    Τα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά της D14 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.
     
     
    Noctua_specs_proper.jpg
     
     
     
    Συσκευασία και περιεχόμενα
     
    Η D14 έρχεται μέσα σε μια καλαίσθητη συσκευασία, η οποία την προστατεύει επαρκώς από τις κακουχίες που μπορεί να υποστεί μέχρι να φτάσει στα χέρια σας.
     
     
     
    IMG_0012_resize.JPGIMG_0014_resize.JPG
    Η εσωτερική συσκευασία που θα συνοδεύει την D14 θα είναι λίγο διαφορετική (αλλά σύμφωνα με την Noctua θα παρέχει την ίδια αν όχι καλύτερη προστασία). Δε θα υπάρχει το προστατευτικό χαρτί που φαίνεται στις φωτογραφίες.
     
    Στην προίκα της συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
     
    1. Ένα backplate συμβατό με sockets 775, 1156 και 1366 και οι κατάλληλες βάσεις και βίδες.
    2. Ένα ελαστικό κομμάτι που προσαρμόζεται στο backplate για το 775 socket.
    3. Βάσεις και βίδες για την τοποθέτηση σε sockets AM2, AM2+ και ΑΜ3 (χρησιμοποιείται το stock backplate των μητρικών).
    4. Πλαστικά push-pins.
    5. Ειδικά καλώδια τροφοδοσίας των ανεμιστήρων που ρίχνουν τις στροφές του (U.L.N.A. adaptors) καθώς και ένα Y καλώδιο. To μαύρο U.L.N.A. είναι για τον 14αρι ανεμιστήρα και το μπλε για τον 12αρι.
    6. Ένα κατσαβίδι!
    7. Ένα μεταλλικό badge της Noctua.
    8. Επιπλέον βίδες για την προσάρτηση ενός ανεμιστήρα.
    9. Θερμο-αγώγιμη πάστα NT-H1 της Noctua.
    10. Δύο εγχειρίδια χρήσεων με οδηγίες τοποθέτησης για sockets Intel και AMD αντίστοιχα. Οι οδηγίες είναι γραμμένες στα Αγγλικά μόνο αλλά τα σχήματα είναι ευανάγνωστα και εύκολα κατανοητά.
    11. Δύο ανεμιστήρες 120 και 140mm αντίστοιχα.
     
     
    IMG_0062_reside.JPGIMG_0073_resize.JPGIMG_0064_resize.JPG
     
     
    Οι παρεχόμενοι ανεμιστήρες είναι υψηλής ποιότητας και με πολύ μεγάλο όριο ζωής το οποίο αγγίζει τις 150.000 ώρες! Επίσης ακόμη και στις μέγιστες στροφές τους είναι σχετικά αθόρυβοι.
     
    IMG_0080_resize.JPGIMG_0031_resize.JPG
     
     
     
    Εγκατάσταση
     
    Για να εγκαταστήσετε την D14 αναγκαστικά θα πρέπει να βγάλετε τη μητρική σας εκτός κουτιού, για να τοποθετήσετε το ειδικό backplate της (αυτό ισχύει μόνο για Intel sockets μιας και στα AMD sockets χρησιμοποιείται το ήδη υπάρχων backplate). Μιας και το σύστημα της δοκιμής μας χρησιμοποιεί socket 775, προσθέσαμε το ειδικό ελαστικό κομμάτι στο κέντρο του backplate και μετέπειτα στερεώσαμε το τελευταίο με τις παρεχόμενες βίδες (bolts) στη μητρική (αναλόγως του τύπου socket, οι βίδες στήριξης θα μπουν στις αντίστοιχες τρύπες που υπάρχουν στις άκρες του backplate. Στη δική μας περίπτωση στη θέση C. Πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και απλό σύστημα).
     
    Μετέπειτα ασφαλίζουμε το backplate στη μητρική με τις τέσσερις παρεχόμενες βίδες χειρός (thumb screws), οι οποίες βιδώνουν πάνω στις βίδες στήριξης. Αφού φτιάξαμε τη βάση πάνω στην οποία θα καθίσει η D14, βάζουμε μια σταγόνα θερμο-αγώγιμης πάστας στο κέντρο του επεξεργαστή και μετέπειτα αφαιρούμε το μεσαίο 14αρι ανεμιστήρα. Τοποθετούμε την ψύκτρα πάνω στον επεξεργαστή και αφού βεβαιωθούμε ότι πάτησε καλά, βιδώνουμε τις 2 βίδες της ψύκτρας στις βάσεις (αυτές οι βίδες είναι προσπελάσιμες μόνο αν αφαιρεθεί ο κεντρικός ανεμιστήρας). Εδώ θα χρειαστεί το παρεχόμενο κατσαβίδι (πραγματικά όλα τα έχει σκεφτεί η Noctua).
     
    Στη συνέχεια, τοποθετούμε το μεσαίο ανεμιστήρα πάλι στη θέση του, συνδέουμε και τους δύο με τις αντίστοιχες παροχές ρεύματος και είμαστε έτοιμοι! Εδώ να σημειώσουμε ότι σε μερικές μητρικές ενδέχεται η ψύκτρα να εμποδίζει την εισαγωγή/αφαίρεση των μνημών (κάτι που συμβαίνει, όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες, στο σύστημα της δοκιμής). Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε την D14 είτε κάθετα είτε οριζόντια, έτσι ώστε να μην προεξέχει ο 120αρης ανεμιστήρας πάνω από τις μνήμες. Στο σύστημα της δοκιμής τοποθετήσαμε ηθελημένα την ψύκτρα με το συγκεκριμένο τρόπο, διότι το τροφοδοτικό της δοκιμής δε διαθέτει ανεμιστήρα στην κάτω πλευρά του, οπότε δε θα πραγματοποιόταν σωστά η εξαγωγή του ζεστού αέρα από το κουτί. Ακόμη και σε αυτή τη περίπτωση πάντως, όταν χρειαστεί να αφαιρέσουμε τις μνήμες δε θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερο πρόβλημα μιας και οι ανεμιστήρες αφαιρούνται και επανατοποθετούνται πολύ εύκολα.
     
    Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την ψύκτρα τοποθετημένη στη μητρική του συστήματος δοκιμής.
     
     
    IMG_0097_resize.JPGIMG_0090_resize.JPGIMG_0098_resize.JPGIMG_0084_resize.JPG
     
     
     
    Σύστημα δοκιμής-Μεθοδολογία μετρήσεων
     
    Το χαρακτηριστικά του συστήματος, στο οποίο δοκιμάστηκε η D14 δίνονται στον παρακάτω πίνακα.
     
    system_specs_proper.jpg.1213292515.jpg
     
     
    Απέναντι στην D14 παρατάξαμε μια πολύ γνωστή και ποιοτική ψύκτρα, την Thermalright Ultra Extreme (RevA) η οποία φορούσε τον 120mm S-Flex (SFF21F, 1600 RPM) της Scythe.
     
    Οι ψύκτρες δοκιμαστήκαν σε 3 διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή τόσο σε κατάσταση ηρεμίας (idle) όσο και σε κατάσταση πλήρους φορτίου (full load). Στα 2700 MHz με 1,325 Vcore, στα 3000 ΜHz με 1,356 Vcore και τέλος στα 3300 MHz με 1,381 Vcore. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι τιμές Vcore είναι αυτές που τέθηκαν από το bios της μητρικής. Το πρόγραμμα που επιλέχτηκε για να ζορίσει τις ψύκτρες στο μέγιστο δυνατό βαθμό είναι το OCCT (ver. 3.1.0) και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK mode, το οποίο τρέξαμε για 15 λεπτά την κάθε φορά.
     
    Η θερμο-αγώγιμη πάστα που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και για τις δυο ψύκτρες ήταν αυτή που συνοδεύει τη συσκευασία της DH14 και όλες οι μετρήσεις έγιναν με τη μητρική εντός κουτιού, σε 22.5 βαθμούς κελσίου θερμοκρασία χώρου. Επιπλέον η DH14, σε κάθε περίπτωση, μετρήθηκε 2 ξεχωριστές φορές. Μία με τους ανεμιστήρες της να δουλεύουν στις μέγιστες στροφές (1200/1300 RPM για τον 14αρι και 12αρι αντίστοιχα) και μια να δουλεύουν και οι δύο στις 900 RPM.
     
     
    Μετρήσεις
     
    Στα πιο κάτω γραφήματα απεικονίζονται ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε idle και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε load. Σε κάθε μέτρηση αναφέρονται και οι εκτιμώμενες τιμές Watt του επεξεργαστή.
     
     
    581ef9ee7017d-2700-1325NoctuaNH-D14.png3000_1356 Noctua NH-D14.png3300_1381 Noctua NH-D14.png
     
     
     
     
    Από ότι βλέπουμε από τις παραπάνω μετρήσεις, η D14 διέλυσε στην κυριολεξία την True. Η διαφορά, όσο αυξάνονται τα MHz και το vcore, ολοένα και μεγαλώνει και γίνεται χαώδης στα 3300 MHz, όπου η True δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στη θερμοκρασία που εκλύει ο τετραπύρινος Q6600 των 65nm. Επίσης, ούτε η λειτουργία των ανεμιστήρων στις 900 RPM δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία της D14 έναντι της True, η οποία έχει αρχίσει πια και δείχνει τα χρόνια της.
     
     
    Συμπεράσματα
     
    Από ότι φαίνεται ο πήχης στην τεχνολογία της αερόψυξης έχει ανέβει πολύ ψηλά (όπως και τα θερμικά φορτία των σύγχρονων επεξεργαστών) και η Noctua με την D14 στόχευσε κατευθείαν στην κορυφή της κατηγορίας. Η D14 είναι μια ογκώδης, βαριά και πολύ ακριβή ψύκτρα (η τιμή της αγγίζει τα 75 ευρώ). Από την άλλη όμως, παρέχει απίστευτες επιδόσεις, η ποιότητα κατασκευής της είναι κορυφαία και είναι συμβατή με όλα τα σύγχρονα socket.
     
    Επίσης έρχεται πακέτο με δύο πολύ καλούς και ποιοτικούς ανεμιστήρες και πληθώρα συνοδευτικών.
     
    Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στην D14 είναι τα παρακάτω:
     
    Πλεονεκτήματα:
     
     
    • Κορυφαίες επιδόσεις.
    • Δυνατότητα αθόρυβης λειτουργίας (χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις στον τομέα των επιδόσεων).
    • Ποιότητα κατασκευής.
    • Υποστήριξη όλων των σύγχρονων τύπων socket.
    • Συνοδεύεται από 2 κορυφαίους ανεμιστήρες (οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής).
    • Πλούσιο πακέτο συνοδευτικών.
    • Αναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών.
    • Σχετικά εύκολη τοποθέτηση (για ψύκτρα τόσο μεγάλου όγκου και ανάλογων επιδόσεων).
     
     
    Μειονεκτήματα:
     
     
    • Ογκώδης. Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην τοποθέτησή της σε μερικα κουτιά και μητρικές.
    • Κόστος απόκτησης.
    • Δεν παρέχει backplate για τα AMD sockets (χρησιμοποιείται το εργοστασιακό). Η εταιρία υποστηρίζει ότι σχεδόν όλες οι μητρικές με socket AM2, AM2+ και AM3 είναι εφοδιασμένες με backplate αλλά προσωπικά θα προτιμούσα να παρέχεται από την Noctua ένα ανάλογης ποιότητας με την ψύκτρα.
    • Δεν υπάρχουν οδηγίες στα Ελληνικά.
     
     
     
    Και τώρα η συνολική βαθμολογία μας για την Noctua NH-D14
     
    93-superb-recommended.png
     
    Τελειώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Noctua για την ευγενική παραχώρηση του δείγματος.
     
     
    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.