Το μόνο που μένει τώρα να δούμε είναι αν η Akasa ακολούθησε την πατροπαράδοτη φιλοσοφία της και αυτό διότι στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι η Freedom (όπως λέει και το όνομά της) δίνει ελευθερία στον υπερχρονισμό. Παράλληλα, όμως, δεν παρέλειψε να αναφέρει το ότι παράγει χαμηλό θόρυβο, λόγου του συστήματος ελέγχου PWM (Pulse Width Modulation, Παλμός Διαμορφωμένου Εύρους) που χρησιμοποιεί ο ανεμιστήρα της και του επιτρέπει να αυξομειώνει αυτόματα τις στροφές λειτουργίας του (κάτι το οποίο βέβαια είναι κοινός τόπος σήμερα για κάθε "σοβαρό" ανεμιστήρα).
Μια γρήγορη ματιά
H Freedom ακολουθεί τον κλασσικό σχεδιασμό του ενός πύργου και διαθέτει 4 θερμο-αγωγούς, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή (αυτή είναι η λεγόμενη τεχνολογία άμεσης επαφής - direct contact technology). Οι θερμο-αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από χαλκό και έχουν δεχτεί κατεργασία επινικέλωσης. Η υπόλοιπη ψύκτρα είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο.
Παρόλο που η Akasa αναφέρει ότι η Freedom διαθέτει killer looks (εμφάνιση που σκοτώνει!), αν εξαιρέσουμε τον ανεμιστήρα που διαθέτει ενα άσπρο led για φωτισμό, δεν προσέξαμε πάνω της κάτι το αξιοπρόσεκτο εμφανισιακά. Αντιθέτως η ποιότητα κατασκευής της κυμαίνεται σε αρκετά καλό επίπεδο.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Στον παρακάτω πίνακα και την αντίστοιχη φωτογραφία της συσκευασίας παραθέτονται τα επιμέρους χαρακτηριστικά της Freedom.
Παρόλο που στην παραπάνω φωτογραφία της συσκευασίας δεν αναφέρεται συμβατότητα με το νεώτερο socket της Intel, το 1156, η Freedom το υποστηρίζει.
Συσκευασία και περιεχόμενα
Η Freedom έρχεται μέσα σε ένα αρκετά μικρό κουτί, το οποίο όμως την προστατεύει επαρκώς.
Μέσα στο κουτί εκτός από την ψύκτρα και τον ανεμιστήρα περιλαμβάνονται τρία backplates, για την τοποθέτηση σε sockets INTEL (τύπου 775, 1156 και 1366), ένα έλασμα για τοποθέτηση της ψύκτρας σε sockets AMD (τύπου 939, AM2, AM2+ και ΑΜ3) και μία συσκευασία που περιέχει μικρή ποσότητα θερμο-αγώγιμης πάστας. Επιπλέον θα βρούμε δύο εγχειρίδια χρήσεων. Το ένα περιέχει οδηγίες τοποθέτησης στα socket 775, 1366 και AMD και το δεύτερο περιέχει οδηγίες μόνο για το socket 1156. Προφανώς η συμβατότητα με το socket 1156 αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή, όταν είχαν ήδη τυπωθεί τα εγχειρίδια χρήσης.
Ο 120άρης ανεμιστήρας που συνοδεύει τη Freedom διαθέτει φωτισμό led και είναι μέτριας απόδοσης (57 CFM στις 1700 RPM). Είναι σχετικά αθόρυβος και η διάρκεια ζωής του αγγίζει τις 30.000 ώρες. Από άποψη ποιότητας δεν παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο, είτε αυτό είναι αρνητικό είτε θετικό.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση της Freedom σε συστήματα INTEL απαιτεί την εξαγωγή της μητρικής εκτός κουτιού, ώστε να τοποθετηθεί το κατάλληλο backplate. Σε συστήματα AMD χρησιμοποιείται η υπάρχουσα βάση, οπότε η εγκατάσταση της ψύκτρας μπορεί να γίνει και εντός κουτιού.
Μιας και το σύστημα της δοκιμής χρησιμοποιεί επεξεργαστή INTEL (socket 775), αναγκαστικά "ξηλώσαμε" τη μητρική για να τοποθετήσουμε το αντίστοιχο backplate. Μετέπειτα βάλαμε παραπάνω, από τη συνηθισμένη, ποσότητα θερμο-αγώγιμης πάστας στο κέντρο του επεξεργαστή αλλά και σε ορισμένα σημεία πάνω στο πάτο της Freedom. Εδώ να σημειώσουμε ότι η ανάγκη για αυξημένη ποσότητα πάστας οφείλεται στο ότι η βάση της Freedom, λόγω της direct contact τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, δεν είναι εντελώς επίπεδη.
Στη συνέχεια αφαιρούμε τον ανεμιστήρα από τη Freedom (αφαιρείται πολύ εύκολα και επανατοποθετείται το ίδιο εύκολα), την τοποθετούμε πάνω από τον επεξεργαστή και την ευθυγραμμίζουμε ώστε οι βίδες να πέφτουν ακριβώς πάνω στις τρύπες του backplate. Βιδώνουμε, τοποθετούμε τον ανεμιστήρα και είμαστε έτοιμη για δράση.
Παρακάτω μερικές φωτογραφίες από την ψύκτρα εγκατεστημένη στη μητρική του συστήματος δοκιμής
Όπως βλέπουμε από την τελευταία φωτογραφία, σε μερικές μητρικές ενδέχεται ο ανεμιστήρας της ψύκτρας να εμποδίζει την αφαίρεση/προσθήκη των μνημών που βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή. Αυτό ευτυχώς αντιμετωπίζεται, μιας και ο ανεμιστήρας αφαιρείται πολύ εύκολα αλλά δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα όταν οι μνήμες διαθέτουν μεγάλα, σε ύψος, heatspreaders. Στην τελευταία περίπτωση αναγκαστικά θα τοποθετήσετε τη Freedom οριζόντια (με τον ανεμιστήρα από την κάτω πλευρά).
Σύστημα δοκιμής-Μεθοδολογία μετρήσεων
Το χαρακτηριστικά του συστήματος, στο οποίο δοκιμάστηκε η Freedom, δίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Σε όλες τις μετρήσεις διαλέξαμε να αντιπαραθέσουμε απέναντι στη Freedom μια ψύκτρα αντίστοιχης περίπου τιμής. Έτσι επιλέξαμε τη Spire Thermax II την οποία είχαμε παρουσιάσει παλιότερα εδώ, στο εργαστήρι. Το ενδιαφέρον με τη Thermax II είναι ότι αξιοποιεί και αυτή την τεχνολογία direct contact. Επίσης, η Thermax χρησιμοποιεί έναν ισχυρότερο (αλλά και πιο θορυβώδη ανεμιστήρα) ο οποίος φτάνει τα 93,3 CFM στις 2200 RPM, έναντι των 57,32 CFM, στις 1700 RPM, που έχει ο ανεμιστήρας της Freedom. Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων ο ανεμιστήρας της Spire δούλευε συνεχώς στις μέγιστες στροφές.
Το σύστημα δοκιμής μετρήθηκε αποκλειστικά και μόνο σε υπερχρονισμένες συχνότητες για να πάρουμε τις όσο δυνατόν υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, καταγράφηκε ο μέσος όρος των θερμοκρασιών σε κατάσταση ηρεμίας (για 15 λεπτά) και οι μέγιστες θερμοκρασίες σε κατάσταση πλήρους φορτίου.
Το πρόγραμμα που επιλέξαμε για να φτάσουμε τον επεξεργαστή στα όρια του είναι το OCCT (ver. 3.1.0) και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK mode (32bit) το οποίο τρέξαμε για 15 λεπτά την κάθε φορά. Όλες οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τις ψύκτρες εντός κουτιού και με θερμοκρασία περιβάλλοντος χώρου 22.5 βαθμούς. Τις θερμοκρασίες των πυρήνων, του επεξεργαστή, τις μετρήσαμε με το OCCT και με το Coretemp (για επαλήθευση). Η θερμό-αγώγιμη πάστα που χρησιμοποιήσαμε και για τις δύο ψύκτρες ήταν αυτή που παρεχόταν στη συσκευασία της κάθε μιας.
Μετρήσεις
Πριν μπούμε στα διαγράμματα των μετρήσεων, παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες που δείχνουν το "πάτημα" των ψυκτρών πάνω στον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας την ίδια περίπου ποσότητα θερμο-αγώγιμης πάστας και για τις δύο. Όπως φαίνεται η Thermax δείχνει να έχει πιο επίπεδο πάτο από τη Freedom μιας και υπάρχει επαρκής κάλυψη όλης της επιφάνειας του πάτου της ψύκτρας καθώς και του heatspreader του επεξεργαστή. Αντίθετα η Freedom, από ότι φαίνεται, έχει πιο πολλά κενά να γεμίσει μιας και η κάλυψη δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο της Thermax.
Spire Thermax II
Akasa Freedom Tower
Με λίγη θερμο-αγώγιμη επιπλέον και προσεχτική τοποθέτηση της (χρειάζεται ορισμένη ποσότητα και σε επιλεγμένα σημεία πάνω στον πάτο της ψύκτρας, όχι μόνο στο κέντρο του επεξεργαστή) το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω.
Akasa Freedom Tower τελικό "πάτημα"
Ας περάσουμε τώρα στα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στα πιο κάτω γραφήματα απεικονίζονται ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση ηρεμίας (idle) και ο μέσος όρος από όλους τους πυρήνες (2) των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση πλήρους φορτίου (load). Σε κάθε μέτρηση αναφέρονται και οι εκτιμώμενες τιμές Watt του επεξεργαστή.
Από τα παραπάνω αποτελέσματα βλέπουμε ότι η Freedom, παρόλο το συγκριτικά (σε σχέση με την αντίπαλη ψύκτρα) αρκετά πιο αδύναμο, αλλά και σημαντικά πιο ήσυχο, ανεμιστήρα που διαθέτει, καταφέρνει και αποδίδει οριακά καλύτερα από τη Spire Thermax II. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η Akasa αξιοποίησε/υλοποίησε καλύτερα την τεχνολογίας άμεσης επαφής από τη Spire.
Συμπεράσματα
H Freedom κατάφερε και απέδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα θορύβου και τα υψηλά ποσοστά υπερχρονισμού μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν. Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι παρόλο που χρησιμοποιεί έναν αδύναμο (και σχετικά αθόρυβο) ανεμιστήρα κατάφερε και απέδωσε οριακά καλύτερα από τη Spire Thermax, μια ψύκτρα που αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία με τη Freedom, αυτή της άμεσης επαφής των θερμο-αγωγών με το heatspreader του επεξεργαστή και εξοπλίζεται με ένα αρκετά πιο ισχυρό (και θορυβώδη) ανεμιστήρα.
Το τελικό συμπέρασμα της σημερινής παρουσίασης είναι ότι ακόμη και στη μεσαία κατηγορία τιμής μπορεί πια κάποιος να βρει μια, αξιοπρεπή, ψύκτρα που θα του επιτρέψει να ασχοληθεί με το "άθλημα" του υπερχρονισμού. H Akasa Freedom Tower σίγουρα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για το ποσό που καλείστε να πληρώσετε (γύρω στα 36 ευρώ θα κυμαίνεται η τιμή της).
Συνοπτικά τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα που εντοπίσαμε στη Freedom είναι τα παρακάτω:
Πλεονεκτήματα:
- Καλός λόγος επιδόσεων/τιμής.
- Χαμηλά επίπεδα θορύβου.
- Καλή ποιότητα κατασκευής (ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε την τιμή της).
- Υποστήριξη όλων των σύγχρονων τύπων socket.
- Ανεμιστήρας με led.
- Καλά σχεδιασμένος μηχανισμός τοποθέτησης (για τα INTEL sockets).
Μειονεκτήματα:
- Εγχειρίδια οδηγιών με έλλειψη ελληνικής γλώσσας και ασπρόμαυρες φωτογραφίες χαμηλής ποιότητας
- Ο μηχανισμός ασφάλισης της ψύκτρας στα AMD sockets χρησιμοποιεί έλασμα και όχι τον αντίστοιχο μηχανισμό που υπάρχει στα INTEL sockets, ο οποίος χρησιμοποιεί βίδες και είναι πιο ασφαλής.
- Μικρή ποσότητα θερμο-αγώγιμης πάστας (και σε σακουλάκι, ούτε καν σε σωληνάριο).
Και τώρα η συνολική βαθμολογία μας για την Akasa Freedom Tower
Άλλη μια παρουσίαση του TheLab έφτασε στο τέλος της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Akasa για την ευγενική παραχώρηση του δείγματος.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now