Ένα ακόμα κουτί από την Silverstone ήρθε για review στο εργαστήρι μας. Ένα κουτί αρκετά διαφορετικό από όσα έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις σελίδες μας. Δεν είναι ούτε μεγάλο, αλλά ούτε μικρό. Δεν είναι hometheater case, αλλά παίρνει m-atx μητρική. Δεν είναι desktop, αλλά κάθεται πολύ άνετα πάνω στο γραφείο μας. Δεν είναι φορητό αλλά μπορεί να μεταφερθεί εύκολα. Μπορεί να φιλοξενήσει τόσο μία itx μητρική, όσο και ένα high-end σύστημα με μεγάλο τροφοδοτικό, κάρτα γραφικών πλήρους μήκους και αρκετές για τα δεδομένα του μεγέθους του μονάδες αποθήκευσης. Είναι το Sugo SG04-H, ένα m-atx tower με πολλές δυνατότητες.
Περιεχόμενα συσκευασίας
Ανοίγοντας την συσκευασία, αντικρίζουμε το κουτί, το βιβλίο οδηγιών, και ένα λευκό κουτάκι που περιέχει τα διάφορα εξαρτήματα που θα χρειαστούμε κατά την συναρμολόγηση. Αυτά είναι :
Εικόνα 1 : Εξαρτήματα, manual και λοιπά παρελκόμενα
- Ένα ζευγάρι οδηγοί για την τοποθέτηση των σκληρών δίσκων (3.5")
- Ένα καλώδιο τροφοδοσίας 4pin ( ο λόγος ύπαρξής του θα εξηγηθεί αργότερα)
- Δύο δεματικά καλωδίων με ταινία διπλής όψης (για καλύτερη οργάνωση του εσωτερικού)
- Ένα κάλυμμα για το DVD-ROM (έτσι ώστε να μην διαταράσει το αλουμινένιο καμπυλωτο look του κουτιού)
- Ταινία διπλής όψης της 3Μ για την τοποθέτηση του παραπάνω καλύμματος
- Ένα σακουλάκι βίδες
Εξωτερική εμφάνιση
Το Sugo SG04 είναι ένα συνηθισμένο Silverstone κουτί. Τι εννοούμε συνηθισμένο; Άριστη ποιότητα κατασκευής, καλά υλικά, άριστη συναρμογή και αρκετές ευκολίες για τον χρήστη που θα το έχει καθημερινά δίπλα του. Θυμίζει αρκετά τον προκάτοχό του, το SG03 (ιδιαίτερα στην πλαινή του όψη), με σημαντικότερες διαφοροποιήσεις το μεγάλο χερούλι μεταφοράς (μόνο στην έκδοση SG04-H - όπου Η=handle) και την καλυμμένη μπροστινή όψη (η προηγούμενη έκδοση είχε διάτρητη πρόσοψη για την εισαγωγή του αέρα). Ας το δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Εικόνα 2: Η άνω όψη του κουτιού με το χερούλι να κερδίζει το βλέμα
Στην πρόσοψή του, δεσπόζει το λογότυπο της Silverstone. Όταν το πορτάκι, το οποίο είναι τοποθετημένο στην αριστερή πλευρά του κουτιού, είναι κλειστό το μόνο που μπορεί κανείς να δει είναι το πλήκτρο ενεργοποίησης (power button),τα ενδεικτικά LED λειτουργίας και δραστηριότητας του σκληρού δίσκου και το πλήκτρο για το άνοιγμα/κλείσιμο της μονάδας οπτικού δίσκου. Κάτω αριστερά υπάρχει η ένδειξη open, απ' όπου μπορούμε να ανοίξουμε το πορτάκι για να συναντήσουμε το πάνελ εισόδων-εξόδων και την υποδοχή για εξωτερική μονάδα 3.5". To πάνελ περιλαμβάνει δύο θύρες USB 2.0, μία θύρα firewire, είσοδο ακουστικών και μικροφώνου καθώς και το πλήκτρο επανεκκίνησης.
Εικόνα 3 : Η εμπρός όψη του κουτιού με το μπροστινό πάνελ εισόδων - εξόδων
Εικόνα 4 : Λεπτομέρεια του μπροστινού πάνελ
Το αριστερό πλαινό του κουτιού έχει ένα παράθυρο το οποίο καλύπτει περίπου το 50% της επιφάνειάς του και έχει σίτα για τον καλύτερο αερισμό του κουτιού.
Εικόνα 5 : Πλάγια όψη του κουτιού, ξεχωρίζουμε το παράθυρο με την σίτα εξαερισμού
Κοιτώντας το κουτί από την πίσω πλευρά του βλέπουμε ότι η Silverstone έχει επιλέξει να τοποθετήσει το τροφοδοτικό στο πλάι, ακριβώς επάνω από τον επεξεργαστή. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε εργασία θέλουμε να πραγματοποιήσουμε σχετικά με την ψύξη του επεξεργαστή (πχ καθάρισμα ψύκτρας) απαιτεί την αφαίρεση του τροφοδοτικού. Για την τοποθέτηση μίας κάρτας επέκτασης πρέπει να ξεβιδωθεί το κατακόρυφα τοποθετημένο ορθογώνιο καπάκι, μιας και αλλιώς οι βίδες της κάρτας δεν είναι προσβάσιμες. Τέλος στο πάνω μέρος της πίσω όψης βρίσκεται μία επιπλέον θύρα. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός bracket για ρυθμιστή στροφών ή κάποιες επιπλέον θύρες usb ή e-Sata έτσι ώστε να μην δεσμεύονται οι υποδοχές pci της μητρικής. Τέλος ανάμεσα στο τροφοδοτικό και το Ι/Ο panel της μητρικής μπορεί να τοποθετηθεί ένας ανεμιστήρας τύπου crossflow ο οποίος θα βοηθά στην απαγωγή της θερμότητας του επεξεργαστή.
Εικόνα 6 : Η πίσω όψη του κουτιού
Τέλος στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε συγκεντρωτικά τα χαρακτηριστικά και τις διαστάσεις του κουτιού :
Το εσωτερικό
Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη δεξιά μπροστινή πόρτα πρέπει να λύσουμε μία βίδα. Ο μόνος λόγος που μπορεί να θελήσουμε να το κάνουμε αυτό είναι για να καθαρίσουμε το φίλτρο του ανεμιστήρα εισαγωγής, οπότε η ύπαρξη της βίδας αυτής δεν θεωρείται μειονέκτημα (ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η παρουσία βιδών αντί κουμπωτών συνδέσεων βοηθά στην καλή και ήσυχη συναρμογή). Ανοίγοντας λοιπόν και το δεξιό τμήμα της πρόσοψης βλέπουμε ότι υπάρχουν υποδοχές για δύο ανεμιστήρες διαμέτρου 120 mm, με τα αντίστοιχα φίλτρα τους. Τα φίλτρα είναι σε ένα ενιαίο ορθογώνιο πλαίσιο, το οποίο κουμπώνει στον μεταλλικό σκελετό. Το κουτί έρχεται με έναν μόνο ανεμιστήρα των 120 mm τοποθετημένο στην μέση. Αρνητική εντύπωση μας έκανε ότι ο ανεμιστήρας τροφοδοτείται με τετράπινο κατευθείαν πάνω στο τροφοδοτικό, καθιστώντας έτσι αδύνατο τον έλεγχο της ταχύτητάς του από την μητρική. Τουλάχιστο έχει ένα επιπλέον μονόπινο βυσματάκι το οποίο μπορεί να συνδεθεί στην μητρική για να έχουμε ένδειξη των στροφών λειτουργίας του.
Εικόνα 7 : Το κουτί ανοιχτό από εμπρός, φαίνεται ο ανεμιστήρας με το φίλτρο του
Ας προχωρήσουμε όμως στα ενδότερα. Αν και το εξωτερικό του κουτιού είναι από βουρτσισμένο αλουμίνιο, δεν ισχύει και το ίδιο για το εσωτερικό. Ο σκελετός του κουτιού είναι από λαμαρίνα SECC. Οι διαστάσεις του εσωτερικού είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές μιας m-atx μητρικής και η τοποθέτηση των περιφερειακών γίνεται με ιδιόμορφο τρόπο. Προτείνεται λοιπόν σε όσους το προτιμήσουν να διαβάσουν αναλυτικά το βιβλιαράκι οδηγιών, μιας και η τοποθέτηση του hardware πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη σειρά.
Εντύπωση προκαλεί το μεταλλικό εξάρτημα που βλέπουμε στο κάτω τμήμα του κουτιού όταν ανοίγουμε το πλαινό καπάκι. Αυτό φιλοξενεί την υποδοχή για τοποθέτηση εξωτερικού οδηγού 3.5", είτε αυτός είναι μονάδα δισκέτας, είτε κάποιο θερμόμετρο/ρυθμιστής στροφών. Συγκρατείται στον σκελετό του κουτιού με 3 βίδες και τοποθετείται με λίγο ιδιόμορφο αλλά αρκετά εύκολο τρόπο.
Εικόνα 8 : Πίσω - πλάγια όψη του ανοιχτού κουτιού, παρατηρούμε τον μηχανισμό συγκράτησης του ορατού φατνίου 3.5"
Πάνω δεξιά βρίσκεται το φατνίο τοποθέτησης του οπτικού δίσκου, ο οποίος βιδώνεται με τον κλασσικό τρόπο. Καλό είναι πριν βιδωθεί να τοποθετηθεί στο συρτάρι του δίσκου το κάλυμμα-πλαίσιο έτσι ώστε να βιδωθεί εκεί που το κάλυμμα θα έρχεται "πρόσωπο" με την υπόλοιπη πρόσοψη.
Στο πάτο του κουτιού υπάρχουν οι θέσεις των σκληρών δίσκων. Αυτές είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, συγκρατούνται από μία βίδα και έχουν μορφή ψύκτρας, βοηθώντας στην απαγωγή της θερμότητας από τον σκληρό δίσκο. Για να αποκτησουμε πρόσβαση σε αυτές πρέπει να φέρουμε το κουτί σε πλάγια θέση, να ξεβιδώσουμε την βίδα και να ξεκουμπώσουμε την θήκη. Ο σκληρός δίσκος στην συνέχει μπαίνει συρταρωτά σε αυτές, αφού πρώτα προσαρμόσουμε επάνω του τους οδηγούς που δίξαμε σε προηγούμενη ενότητα. Η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και αρκετά πρακτική.
Εικόνα 9 : Η βάση του κουτιού με τις υποδοχές των σκληρών δίσκων
Εικόνα 10 : Η υποδοχή του σκληρού δίσκου ανοιχτή
Στήνοντας το κουτί
Το στήσιμο του κουτιού σε γενικές γραμμές δεν προβλημάτισε (ακολουθήθηκαν βέβαια οι οδηγίες του βιβλίου κατά γράμμα). Να σημειώσουμε εδώ, ότι εκτός από μητρικές διάστασης m-atx, μπορούμε να τοποθετήσουμε τόσο itx όσο και τις λιγότερο διαδομένες dtx μητρικές. Αρχικά τοποθετήσαμε τον οπτικό οδηγό και στην συνέχεια βιδώθηκαν οι αποστάτες της μητρικής και τοποθετήθηκε η μητρική. Καλό θα είναι λόγω του περιορισμένου χώρου να τοποθετηθεί πρώτα το σύστημα ψύξης, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει σε ύψος τα 82 mm και στην συνέχεια να μπει η μητρική. Για τις ανάγκες της δοκιμής τοποθετήθηκε μητρική με ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών, και έτσι δεν χρειάστηκε να εγκαταστήσουμε κάρτα γραφικών. Το κουτί πάντως μπορεί να φιλοξενήσει κάρτα γραφικών συνολικού μήκους μέχρι 10.5". Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο σκληρός δίσκος με τον τρόπο που προαναφέραμε και συνδέθηκαν τα καλώδια του μπροστινού πάνελ.
Το θέμα της τοποθέτησης του τροφοδοτικού ήταν κάτι που προβλημάτισε το γραφώντα. Η Silverstone, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, έχει εφοδιάσει το αριστερό πλαϊνό του κουτιού με σίτα για τον καλύτερο αερισμό. Έτσι το τροφοδοτικό μπορεί να τοποθετηθεί με δύο εναλλακτικούς τρόπους. Ο πρώτος, ο οποίος και τελικά προτιμήθηκε, είναι με τον ανεμιστήρα του τροφοδοτικού να τραβάει αέρα κατευθείαν από έξω (στα πρότυπα τον full tower κουτιών που έχουν το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος). Ο δεύτερος είναι με το τροφοδοτικό να τραβάει αέρα από το εσωτερικό του κουτιού, πράγμα το οποίο ναι μεν μπορεί να βολέψει στην περίπτωση που επιλέξουμε παθητική ψύξη του επεξεργαστή, αλλά θα οδηγήσει σε επιπλέον θέρμανση του τροφοδοτικού, δεδομένου ότι θα ψύχεται με πιο θερμό αέρα.
Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, κάθε έννοια τακτοποίησης των καλωδίων του τροφοδοτικού είναι φρούδα ελπίδα. Ο χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ακόμα και με την χρησιμοποίηση modular τροφοδοτικού όπως αυτού της δοκιμής. Και πάλι όμως η Silverstone έχει προνοήσει με ένα extra σετ κοντών καλωδίων για τα modular τροφοδοτικά της (το οποίο όμως πωλείται ξεχωριστά). Το κουτί όπως είδαμε και στην δεύτερη ενότητα της παρουσίασης έχει ένα καλώδιο προέκτασης της 4πινης τροφοδοσίας της μητρικής. Τι λόγο ύπαρξης έχει αυτό; Αν προσέξετε λίγο καλύτερα θα διαπιστώσετε ότι η αντίστοιχη υποδοχή της μητρικής είναι κρυμμένη πίσω από το τροφοδοτικό. Άρα η σύνδεση της τροφοδοσίας θα πρέπει να γίνει πριν την τοποθέτηση του τροφοδοτικού, πράγμα άβολο στην περίπτωση που δεν διαθέτουμε modular τροφοδοτικό. Με την επέκταση όμως αυτή τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά και εύκολα.
Εικόνα 11 : Κοντινή όψη του στημένου πλέον κουτιού, τα καλώδια είναι αδύνατον να τακτοποιηθούν (προσπαθήστε να το φανταστείτε και με μία κάρτα γραφικών)
Εικόνα 12 : Έτοιμο για το εξωτερικό του καπάκι
Συμπεράσματα
Το Sugo SG04 είναι ένα κουτί με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Συνδιάζει την κομψότητα και το μικρό μέγεθος ενός micro atx κουτιού, με τις δυνατότητες επέκτασης ενός αρκετά μεγαλύτερου κουτιού. Μπορεί να φιλοξενήσει κάρτες γραφικών μέχρι 10.5", μεγάλο τροφοδοτικό (δίνοντας μάλιστα δυνατότητα για άριστη ψύξη του) και παράλληλα με την χρήση μίας καλής ψύκτρας (η οποία όμως δεν θα υπερβαίνει τα 82 mm σε ύψος) να κρατήσει τον επεξεργαστή σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας. Για την ψύξη του μπορεί να εφοδιαστεί με 2 μπροστινούς ανεμιστήρες των 120mm και έναν crossflow ανεμιστήρα στο πίσω μέρος διατηρώντας τη θερμοκρασία του εσωτερικού χαμηλή. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα υπέρ και τα κατά του κουτιού
Υπέρ
- Μικρό μέγεθος
- Εμφάνιση
- Υλικά κατασκευής και συναρμογή
- Χερούλι
- Ψύξη εσωτερικού
- Μπροστινό φίλτρο
- Κάλυμμα οδηγού οπτικού δίσκου
- Η δυνατότητα στέγασης ενός αρκετά δυνατού συστήματος (ακόμα και για gaming)
Κατά
- Τα καλώδια τόσο του μπροστινού πάνελ όσο και των μπουτόν και ενδεικτικών led δεν είναι sleeved
- Το σύστημα συγκράτησης του εμφανούς οδηγού 3.5"
- Η αδυναμία τακτοποίησης των καλωδίων
- Το στήσιμό του απαιτεί συγκεκριμένη σειρά, αναλυτικό διάβασμα των οδηγιών και αρκετούτσικη υπομονή
To κουτί διατίθεται στην Ελληνική αγορά σε τιμή περίπου 120€. Ευχαριστούμε την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος.
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now