Πρόλογος
Το καλοκαίρι πέρασε. Άλλοι φύγανε για μερικές μέρες ξεκούρασης και άλλοι μείνανε στο κλεινόν άστυ για να φυλάνε τα τείχη. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε όμως, ένα είναι το σίγουρο. Ξεκινάει μία ακόμα παρουσίαση κουτιού και την αφορμή μας την έδωσε η εταιρία Silverstone, στέλνοντας το Kublai KL05.
Το προϊόν είναι ένα mid tower χαμηλού budget, που υπόσχεται όμως να χωρέσει πολλά στο εσωτερικό του, ακόμα και μια υδρόψυξη. Αν λοιπόν θέλετε ένα κουτί, γνωστού κατασκευαστή για να στεγάσει το σύστημά σας και γιατί όχι να μπορέσει να υποδεχτεί και μία ΑΙΟ, ακόμα και διπλού ψυγείου, χωρίς όμως να ξοδέψετε πολλά, καλό είναι να μην προσπεράσετε έτσι απλά τη σημερινή δοκιμή.
Χαρακτηριστικά προϊόντος
Στη φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως αυτά παρουσιάζονται στο site της κατασκευάστριας εταιρίας.
Το κουτί έρχεται σε δύο εκδόσεις. Η μία που είναι και αυτή της παρουσίασης, έχει τον κωδικό KL05-W και διαθέτει διάτρητη πρόσοψη αλλά και πλαϊνό παράθυρο, ενώ η άλλη, με κωδικό KL05-Q διαθέτει μασίφ πλαστικό στη πρόσοψη και πλαϊνά με ηχομονωτικό υλικό. Η προτεινόμενη τιμή από την κατασκευάστρια εταιρία είναι 69,97€ χωρίς τους φόρους και στην Ελληνική αγορά το προϊόν διατίθεται στη τιμή 62,96€. Η εγγύηση είναι διετής όπως σε όλα τα κουτιά της κατασκευάστριας εταιρίας.
Συσκευασία και παρελκόμενα
Το Silverstone Kublai KL05 έρχεται σε μία απλή χαρτόκουτα χωρίς πολλά φρου-φρού και αρώματα. Όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, δεν μας ενδιαφέρει και τόσο το παρουσιαστικό της συσκευασίας, όσο το να καταφέρει να μας ενημερώσει για το προϊόν αλλά και να μας το παραδώσει ανέπαφο στο σπίτι ή στο γραφείο μας, απορροφώντας όλες τις κακουχίες κατά την μεταφορά του.
Κάτι τέτοιο το κατάφερε από ότι φάνηκε μιας και πληροφορίες όπως και φωτογραφίες από εσωτερικό και εξωτερικό κάνουν την εμφάνισή τους στις τέσσερις πλευρές, αλλά και τα χοντρά κομμάτια φελιζόλ όπως και η νάιλον σακούλα, μας παρέδωσαν ένα προϊόν άριστο, χωρίς το παραμικρό ψεγάδι.
Το καλό είναι ότι η προστασία δεν έμεινε μόνο στο φελιζόλ και στην νάιλον σακούλα αλλά επεκτάθηκε και στο παράθυρο με αυτοκόλλητο νάιλον από την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πλευρά του.
Εντός της συσκευασίας βρήκαμε μία νάιλον σακούλα με τα παρελκόμενα αλλά και το εγχειρίδιο χρήσης του κουτιού, το οποίο είναι γραμμένο σε δέκα γλώσσες -μη συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής- και μπορείτε να του ρίξετε μία ματιά κάνοντας κλικ εδώ. Και τα δύο μπορούμε να πούμε ότι περιέχουν τα απολύτως απαραίτητα, κάτι όμως που δικαιολογείται λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος.
Εξωτερικό Μέρος
Αφήνουμε τη συσκευασία και τα παρελκόμενα σε μία άκρη μιας και έφτασε η ώρα για το κυρίως πιάτο της παρουσίασης. Μία ματιά δηλαδή στο προϊόν αυτό καθεαυτό.
Οι πρώτες εντυπώσεις έχουν να κάνουν με την εμφάνιση, η οποία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο μιας και το κουτί το χαρακτηρίζει μία σχεδιαστική απλότητα, χωρίς όμως αυτό να θεωρείται απαραίτητα αρνητικό. Οροφή και πρόσοψη έχουν κατασκευαστεί από πλαστικό, το οποίο φέρει το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου και η δεύτερη -όπως ήδη σας έχουμε αναφέρει- μαρτυρά ότι έχουμε στα χέρια μας την έκδοση με κωδικό KL05-W. Δηλαδή διάτρητη πρόσοψη με πλαϊνό παράθυρο. Ειδικά το πλαϊνό νομίζουμε κάνει μπαμ χωρίς να ξέρετε τι σημαίνει ο κάθε κωδικός .
Ξεκινάμε μια πιο αναλυτική περιγραφή, βάζοντας αρχή από την πρόσοψη του κουτιού η οποία είναι κατασκευασμένη από πλαστικό καλής ποιότητας με το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου, να δίνει έναν αέρα πολυτέλειας.
Στο επάνω μέρος εντοπίζουμε το front panel του κουτιού, όπου υπάρχουν δύο θύρες USB3.0 μαζί με τα κουμπιά εκκίνησης και επανεκκίνησης και δύο jacks ήχου. Πιο κάτω υπάρχει το διάτρητο μέρος της πρόσοψης, από όπου θα δοθούν στο κουτί οι απαραίτητες ανάσες και φυσικά το λογότυπο της κατασκευάστριας.
Το κάτω τμήμα είναι αφαιρούμενο και το μόνο που μένει να κάνετε για να το πάρετε στα χέρια σας, είναι να τραβήξετε από το κάτω μέρος της πρόσοψης. Εδώ βέβαια συναντάμε και το πρώτο μειονέκτημα του κουτιού, που δεν είναι άλλο από την απουσία ουσιαστικού φίλτρου αέρα. Έχει ένα από αυτά τα "φίλτρα" που χαρακτηρίζω κατά καιρούς ως "φίλτρα" απλά για τα πολλά-πολλά. Φυσικά όταν μιλάμε για σημείο εισαγωγής αέρα κάτι τέτοιο βάζει σε επιπλέον μπελάδες τον υποψήφιο κάτοχο, μιας και το καθάρισμα από τη σκόνη θα γίνεται όλο και πιο συχνά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι το φίλτρο δεν είναι αφαιρούμενο, αλλά έχει στηριχθεί πάνω στο πλαστικό με τσακίσματα, κάτι που δεν επιτρέπει το βγάλε-βάλε άφοβα.
Εσωτερικά του αφαιρούμενου τμήματος της πρόσοψης, βλέπουμε δύο θέσεις για ανεμιστήρες 120mm ή 140mm. Το κουτί έρχεται εφοδιασμένο με έναν ανεμιστήρα 120mm, διάφανου σώματος και φτερωτής, ενώ η απόσταση ενδιάμεσων οπών είναι 15mm για τις θέσεις 120mm και 20mm για τις θέσεις 140mm.
Πάμε τώρα και στο αριστερό πλαϊνό (όπως βλέπουμε το κουτί από το μπροστινό μέρος). Εκεί, στην έκδοση που σας παρουσιάζουμε, συναντάμε ένα πλαϊνό παράθυρο και αν μεγεθύνετε τη φωτογραφία που ακολουθεί κάνοντας κλικ πάνω της, θα δείτε ότι η βαφή των μεταλλικών τμημάτων του κουτιού είναι αρκετά σαγρέ.
Καιρός για τα μετόπισθεν...
...όπου στο επάνω μέρος, βλέπουμε το ύψος του πλαστικού της οροφής. Αυτό σε συνδυασμό με τις δύο χειρόβιδες που διακρίνουμε εκεί, μας προϊδεάζουν για αφαιρούμενο κάλυμμα της οροφής με χώρο από κάτω για ψυγείο ή ανεμιστήρες. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε τη θέση για το I/O shield και στα δεξιά του, μία θέση για ανεμιστήρα 120mm. Στη θέση αυτή θα σταθούμε για τρεις λόγους. Ο ένας είναι φυσικά ότι δεν έχει κάποιο ανεμιστήρα προεγκατεστημένο η εταιρία. Ο άλλος ότι στα δεξιά οι οπές για τις βίδες του ανεμιστήρα, φαίνονται να καλύπτονται από το πλαϊνό, αλλά μικρό το κακό μιας και για να βιδώσετε ή να ξεβιδώσετε κάποιον ανεμιστήρα, σίγουρα θα αφαιρέσετε πρώτα το πλαϊνό και ο τρίτος, έχει να κάνει με τη διαμόρφωσή της.
Όπως φαίνεται στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί πέρα από το κλασικό εξόγκωμα, έχει και ειδικά διαμορφωμένες οπές με βύθιση της λαμαρίνας προς το εσωτερικό του κουτιού. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας απομακρύνεται όσο είναι δυνατόν από το κυψελωτό διάτρητο τμήμα, με αποτέλεσμα να επιτύχει η κατασκευάστρια, χαμηλά επίπεδα θορύβου στη θέση αυτή, χωρίς να χαλάσει την αισθητική του σημείου.
Λίγο πιο κάτω βλέπουμε τις οκτώ θέσεις PCI οι οποίες είναι εξοπλισμένες με διάτρητα covers και στα δεξιά τους δύο οπές με grommets για το πέρασμα σωλήνων εξωτερικής υδρόψυξης. Τέρμα κάτω είναι η θέση για το τροφοδοτικό που μπορεί να το υποδεχθεί είτε με τον ανεμιστήρα προς τα κάτω, είτε προς τα πάνω. Κλείνοντας με το πίσω μέρος του κουτιού, αξίζουν ένα σχόλιο οι ειδικά διαμορφωμένες περιοχές των side panels, για να μπορέσει με άνεση το χέρι μας να τα τραβήξει και να τα αφαιρέσει, αφού φυσικά ξεβιδώσουμε τις ανάλογες χειρόβιδες.
Το δεξιό πλαϊνό -όπως βλέπουμε το κουτί από το μπροστινό μέρος- δεν έχει κάτι να επιδείξει. Εξάλλου σχεδόν πάντα είναι ένα μασίφ κομμάτι μετάλλου για να κρύψει το χαμό με τα καλώδια, στο πίσω μέρος του motherboard tray.
Ας ξαπλώσουμε το κουτί κάτω να διευκολύνουμε και την φωτογράφιση και να συναντήσουμε αρχικά το κάτω μέρος. Εκεί βλέπουμε άλλο ένα "φίλτρο" και τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία. Όπως φαίνεται και σε σύγκριση με την M3 χειρόβιδα, είναι ο ίδιος τύπος "φίλτρου" με αυτό που είδαμε στη πρόσοψη του κουτιού και για ακόμα μία φορά, το συναντάμε σε σημείο εισαγωγής αέρα.
Αφού αφαιρέσαμε το φίλτρο, μπορούμε να διακρίνουμε αριστερά δύο θέσεις για ανεμιστήρες 120mm, με απόσταση ενδιάμεσων οπών 20mm και στα δεξιά, τη θέση από όπου θα ανασάνει ο ανεμιστήρας του τροφοδοτικού. Όσον αφορά τα πόδια του κουτιού, είναι κατασκευασμένα από φθηνό και σκληρό πλαστικό, θα κάνουν όμως τη δουλειά για την οποία προορίζονται. Σίγουρα όμως θα θέλαμε κάτι πιο ποιοτικό, όπως θα θέλαμε και 15mm αντί 20mm απόσταση ενδιάμεσων οπών στις θέσεις ανεμιστήρων, ή γιατί όχι και τα δύο, ώστε να μπορεί να μπει κάποιο ψυγείο σε αυτή τη θέση..
Πάμε να ανέβουμε υψομετρικά και να δούμε την οροφή του κουτιού. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, έχοντας το εφέ του βουρτσισμένου αλουμινίου και επίσης έχει ένα μεταλλικό διάτρητο τμήμα που θα επιτρέψει την έξοδο του αέρα από το εσωτερικό. Αφαιρούμε τις δύο χειρόβιδες που είχαμε δει στο πίσω μέρος του κουτιού...
...και τραβώντας ελαφρά προς τα πίσω, μπορούμε να αφαιρέσουμε το κάλυμμα της οροφής. Εσωτερικά "παραδόξως" εντοπίζουμε ένα άριστο φίλτρο αέρα και ας μην είναι αφαιρούμενο. Το παραδόξως έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε σημείο εξαγωγής αέρα (με βάση τη φυσική ροή του αέρα) η κατασκευάστρια εξοπλίζει το κουτί της με πολύ καλό φίλτρο και στα σημεία εισαγωγής (πρόσοψη και κάτω μέρος) έχει "φίλτρα". Αν μη τι άλλο, αρκετές φορές οι κατασκευαστές σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι ακριβώς συμβαίνει στη φάση του σχεδιασμού στα διάφορα προϊόντα.
Κάτω από το "καπό" βλέπουμε δύο θέσεις για ανεμιστήρες είτε 120mm, είτε 140mm με τις αποστάσεις των ενδιάμεσων οπών να είναι 15mm και 20mm αντίστοιχα. Σίγουρα θα προτιμούσαμε ενιαίες οβάλ ενδιάμεσες οπές για μεγαλύτερη ευελιξία.
Εσωτερικό Μέρος
Μετά από μια γρήγορη περιήγηση στο εξωτερικό μέρος του KL05, καιρός να δούμε τι συμβαίνει και στο εσωτερικό του. Αρχικά ξεβιδώνουμε τις δύο χειρόβιδες στο αριστερό πλαϊνό -όπως βλέπουμε το κουτί από το μπροστινό μέρος-, οι οποίες μένουν πάνω σε αυτό, πράγμα πολύ καλό μιας και δε θα τις χάσετε ποτέ και τραβάμε το πλαϊνό.
Εσωτερικά αυτού, βλέπουμε νεύρα περιμετρικά αλλά και βίδες που κρατάνε το plexi στη θέση του. Το πάχος της λαμαρίνας είναι κάτω από 1mm και παρόλα αυτά, το πλαϊνό δεν παρουσιάζει σημάδια ελαστικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεύρα έχουν μελετηθεί σωστά. Αυτό που δεν μας άρεσε είναι ότι τέσσερις βίδες είχαν παραβιδωθεί από το εργοστάσιο, με αποτέλεσμα το παράθυρο να ραγίσει.
Αφού αφαιρέσαμε το πλαϊνό μας αποκαλύπτεται το κατάμαυρο εσωτερικό του σημερινού κουτιού.
Βάζουμε αρχή στη περιγραφή μας από τις θέσεις δίσκων, όπου βλέπουμε δύο cages συνολικής χωρητικότητας έξι μονάδων, είτε 3.5", είτε 2.5". Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να παραγγείλει ένα ακόμα cage και να ανεβάσει σε εννέα τις θέσεις αυτές.
Τα συρτάρια που θα υποδεχθούν τους δίσκους είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και οι θέσεις για 2.5" δίσκους είναι μετατοπισμένες στο κέντρο.
Λίγο πιο πάνω βλέπουμε τις δύο θέσεις 5.25" οι οποίες έχουν tool free μηχανισμό εγκατάστασης. Καλό είναι να δώσετε βάση στις βίδες πάνω από αυτές μιας και στην επόμενη σελίδα θα μας χρειαστούν στην εις βάθος ανάλυση.
Καιρός να δούμε και το εσωτερικό της οροφής. Όπως ήδη έχουμε προαναφέρει μπορεί να φιλοξενήσει, είτε 2x120mm, είτε 2x140mm ανεμιστήρες. Κάπου εδώ βγαίνει και το μέτρο μας για να μετρήσει τις αποστάσεις που ενδιαφέρουν τους λάτρεις του υγρού στοιχείου. Εξωτερικά της οροφής και κάτω από το πλαστικό κάλυμμα μετρήσαμε 4,6cm, ενώ εσωτερικά και μέχρι τον πρώτο αποστάτη, το μέτρο μας έδειξε 4cm.
Ξεκινάει ο κατηφορικός μας δρόμος και πρώτο-πρώτο αντικρίζουμε το εσωτερικό του πίσω μέρους του κουτιού. Εκεί όπως έχουμε ήδη πει, δεν υπάρχει κάποιος προεγκατεστημένος ανεμιστήρας, ενώ λίγο πιο κάτω συναντάμε τις οκτώ θύρες επέκτασης, τα covers των οποίων δεν έχουν εξοπλιστεί με χειρόβιδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμόρφωση της λαμαρίνας απέναντι από τις βίδες, βοηθάει στη πρόσβαση του κατσαβιδιού σε αυτές.
Τέρμα κάτω, βλέπουμε τη θέση για το τροφοδοτικό μας, στην οποία υπάρχουν τέσσερις λαστιχένιες βάσεις για την απορρόφηση των κραδασμών και μπροστά από αυτήν, μία ακόμα θέση για ανεμιστήρα 120mm. Επειδή μας φάνηκε πολύ κοντά στη βάση των δίσκων, πήραμε έναν ανεμιστήρα και κάναμε δοκιμή για το εάν είναι όλα εντάξει. Και από ότι φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί, κάθε υποψία εξανεμίστηκε.
Για πάμε να ρίξουμε και μία ματιά στην καρδιά του κουτιού, που δεν είναι άλλη από το σημείο που θα φιλοξενηθεί η μητρική μας. Πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε, είναι για την απουσία grommets στις οπές διέλευσης των καλωδίων. Φυσικά στο εύρος τιμής που κινείται το κουτί, δε μπορούμε να έχουμε τρελές απαιτήσεις, όμως αν σκεφτούμε το γεγονός ότι το κουτί έρχεται με έναν ανεμιστήρα και έχει γίνει περικοπή ακόμα και στις χειρόβιδες στις θέσεις PCI, σίγουρα τα grommets -αν κρίνουμε και από άλλα κουτιά που είδαμε τελευταία- θα περιμέναμε να είναι παρόντα, ειδικά στην έκδοση με το παράθυρο, όπως και τα καλώδια του front panel, να ήταν μαύρα για την αισθητική του πράγματος.
Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει όσους σκοπεύουν να πάρουν το κουτί και να εγκαταστήσουν micro ATX μητρική στο εσωτερικό του. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχει οπή για το πέρασμα των καλωδίων του front panel στο κάτω μέρος των micro ATX μητρικών. Τέλος, οι αποστάτες δεν έρχονται προεγκατεστημένοι. Μικρό το κακό όμως μιας και παρέχεται stand off tool στα παρελκόμενα και με τη βοήθεια των γραμμάτων/οδηγών πάνω στο tray δε θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα.
Αφαιρούμε και το άλλο πλαϊνό και ρίχνουμε μία ματιά στο πίσω μέρος του κουτιού...
...Αριστερά και κάτω έχουμε τα δύο cages δίσκων τα οποία στηρίζονται πάνω στο σασί με τέσσερις χειρόβιδες και πιο δεξιά, έχουμε δύο ακόμα θέσεις για δίσκους 2.5". Στο επάνω μέρος εντοπίζουμε μία συστοιχία από βίδες όπως είχαμε δει και στην άλλη πλευρά του κουτιού. Σαν τελευταίο σχόλιο για το πίσω μέρος του κουτιού, έχουμε να πούμε ότι θα θέλαμε περισσότερες δέστρες για το πιάσιμο των δεματικών καλωδίων.
Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην σας δώσουμε μία ακόμα μέτρηση, η οποία έχει να κάνει με τον διαθέσιμο χώρο για cable management στο πίσω μέρος. Αυτός ο χώρος δε ξεπερνάει σε κανένα σημείο του κουτιού τα 19-20mm. Δεν είναι και ο πιο γενναιόδωρος που έχουμε συναντήσει, αλλά ξέρουμε ότι δε θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα.
Κλείνοντας την περιγραφή μας για το εσωτερικό του κουτιού, αξίζει μία στάση στα καλώδια του front panel, με μόνο σχόλιο ότι θα τα περιμέναμε μαύρα για να "χάνονται" στο κατάμαυρο εσωτερικό του Silverstone KL05.
Εις βάθος
Ξεκινάμε την εις βάθος ανάλυση με την αφαίρεση των cage δίσκων από το κουτί. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις χειρόβιδες που είχαμε δει στο πίσω μέρος του κουτιού και απλά να τραβήξουμε τα cages, μιας και αυτά είναι συρταρωτά. Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, τα πλαϊνά τους έχουν μεγάλες οπές για να περάσει ο αέρας από την πρόσοψη και να σαρώσει τους δίσκους.
Κάτω από τα cages υπάρχει μία βάση εύκολα αφαιρούμενη. Για να την αφαιρέσουμε αρκεί να ξεβιδώσουμε δύο βίδες από το πίσω μέρος και δύο από το μπροστά. Αυτό που βλέπουμε, είναι δύο θέσεις για ανεμιστήρες 120mm, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την εγκατάσταση διπλού ψυγείου 240mm μόνο εάν αυτό διαθέτει απόσταση ενδιάμεσων οπών 20mm.
Σειρά έχει η αφαίρεση της πρόσοψης η οποία είναι κουμπωτή. Αρκεί λοιπόν ένα τράβηγμα και την παίρνουμε στα χέρια μας μαζί με τα καλώδια του front panel, όπου οι κολλήσεις κρίνονται ικανοποιητικές.
Και αφού βγήκε η πρόσοψη, ας βγάλουμε τον διάφανο ανεμιστήρα να δούμε τα στοιχεία του. 0,33Α και μέγιστο στροφών 1200 το λεπτό αναφέρει η κατασκευάστρια. Πάνω του εντοπίζουμε και τέσσερα LEDs, το χρώμα των οποίων θα φανεί κατά την εγκατάσταση του συστήματος.
Παρόλο που το κουτί δεν κινείται στην υψηλή κατηγορία τιμών, έχει ένα χαρακτηριστικό που λύνει τα χέρια στον υποψήφιο κάτοχο. Αυτό δεν είναι άλλο από την αφαιρούμενη οροφή, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων χωρίς να στριμώχνεται κάποιος με ένα κατσαβίδι. Για να αφαιρεθεί πέρα από τις βίδες που είδαμε, πρέπει να ξεβιδώσουμε δύο ακόμα που βρίσκονται στο πάνω μέρος του εσωτερικού της πρόσοψης.
Παρόλο που αφαιρέσαμε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα του κουτιού, αυτό δεν εμφάνισε τα αναμενόμενα σημάδια ελαστικότητας, κάτι που δείχνει καλή μελέτη στα νεύρα. Και κάπως έτσι ξεκουραζόμαστε -μέσα στη γκρίνια που δε πήγαμε διακοπές- λίγο πριν περάσουμε στην επόμενη σελίδα...
Εγκατάσταση συστήματος
Αρχικά καλό είναι να αναφέρουμε το σύστημα το οποίο εγκαταστήσαμε στο εσωτερικό του Silverstone Kublai KL05.
Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.
Πρώτη-πρώτη στρογγυλοκάθισε στη θέση της η μητρική μας και το μέτρο μας έπιασε αμέσως δουλειά για να δούμε το μέγιστο ύψος ψύκτρας επεξεργαστή που μπορεί να υποδεχτεί στα σπλάχνα του το Kublai KL05. Το μέτρο έδειξε 164mm, νούμερο υπεραρκετό για τα περισσότερα cpu coolers της αγοράς.
Φυσικά η Xigmatek Gaia με τα μόλις 159mm ύψους, χώρεσε χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά.
Σειρά πήρε η κάρτα γραφικών με την διαδικασία εγκατάστασης να είναι γνωστή. Στα θετικά, η ύπαρξη ειδικής διαμόρφωσης στο πλαϊνό του σασί, για να μπει το κατσαβίδι μας κάθετα προς τις βίδες στερέωσής της.
Το μέτρο και πάλι στο χέρι για να μετρηθεί το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του Silverstone Kublai KL05. Με το cage δίσκων στη θέση του, το μέτρο έδειξε 28,3cm, ενώ χωρίς αυτό, 41,5cm. Ανάλογα λοιπόν τις ανάγκες σας σε μήκος κάρτας γραφικών, μπορείτε να προσαρμόσετε και τα cage δίσκων.
Τους δίσκους στο χέρι και προχωράμε. Οι εγκατάσταση των 2.5'', απαιτεί το ξεβίδωμα μίας χειρόβιδας και το βίδωμα του δίσκου πάνω στο bracket και τέλος την επανατοποθέτηση όλου του συστήματος στο πίσω μέρος, ενώ η εγκατάσταση των 3.5" είναι tool free.
Το τροφοδοτικό παίρνει και αυτό με τη σειρά του τη θέση του και το μέτρο μας αναλαμβάνει δράση και πάλι. Αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε κάποιο ανεμιστήρα στο πάτωμα τότε δεν υπάρχει ουσιαστικός περιορισμός στο μήκος, (εντάξει μη το παρακάνετε και ξεπεράσετε τις οπές) ενώ αν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε ανεμιστήρα, τότε έχετε διαθέσιμα 16cm-17cm, όσο δηλαδή και το τροφοδοτικό της παρουσίασης.
Το cable management δε μας προβλημάτισε ιδιαίτερα μιας και τα 20mm είναι τις περισσότερες φορές υπεραρκετά, βέβαια θα θέλαμε περισσότερες δέστρες στο πίσω μέρος για να καταφέρουμε να πιάσουμε με δεματικά τα καλώδια. Επειδή ακριβώς αυτές δεν υπήρχαν, αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε το ένα από τα δύο 2,5" brackets που υπάρχουν στο πίσω μέρος, και να αξιοποιήσουμε κάποιες διαμορφώσεις εκεί της λαμαρίνας, για να περάσουμε δεματικά και να κλείσει το πλαϊνό. Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό και έφτασε η ώρα της αλήθειας.
Μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου και "στατικής" πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Silverstone Kublai KL05.
Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για το συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.14.1.2 για 5 λεπτά, σε ανάλυση 1280x720 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες.
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
Το κουτί δεν εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του αν και ήταν κάτι αναμενόμενο, μιας και ο ένας μόλις ανεμιστήρας στο εσωτερικό του, δε θα μπορούσε να δημιουργήσει ροή αέρα όπως στα υπόλοιπα κουτιά της βάσης μας. Όμως όπως αναφέραμε, σε σχέση με τα υπόλοιπα κουτιά έχει αρκετές διαφορές και μία από αυτές είναι το χρηματικό εύρος στο οποίο κινείται. Σίγουρα η κατασκευάστρια θα μπορούσε να το εξοπλίσει με περισσότερους ανεμιστήρες, κάτι άλλωστε που το έχουμε δει σε κουτιά που κινούνται σε αυτό το εύρος τιμής και είναι κάτι που θα του έδινε και έναν άλλο "αέρα" στις μετρήσεις που ακολουθούν. Και επειδή όπως λέμε συχνά μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις, θα αφήσουμε τις παρακάτω φωτογραφίες και τα νούμερα, να μιλήσουν από μόνα τους.
Εργοστασιακή συχνότητα Idle
Εργοστασιακή συχνότητα Load
Υπερχρονισμός – Idle
Υπερχρονισμός – Load
Μέτρηση Θορύβου
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί, πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον. Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
Το κουτί καθ' όλη τη διάρκεια των δοκιμών ήταν ήσυχο χωρίς να μας προκαλέσει κάποια προβλήματα στα αυτιά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 34,1dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
”Στατική Πίεση”
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε θετική πίεση, πράγμα αναμενόμενο, μιας και έχουμε μόνο έναν ανεμιστήρα εισαγωγής (120mm)
Εγκατάσταση Υδρόψυξης
Ξεκινάμε αυτή τη σελίδα από την οροφή του κουτιού, όπου καλό είναι να σας υπενθυμίσουμε κάποιες αποστάσεις. Εξωτερικά της οροφής και κάτω από το πλαστικό κάλυμμα μετρήσαμε 4,6cm, ενώ εσωτερικά και μέχρι τον πρώτο αποστάτη το μέτρο μας έδειξε 4cm. Συνεπώς ένα ψυγείο μίας έτοιμης λύσης υδρόψυξης μπορεί να μπει είτε στο εσωτερικό της οροφής είτε κάτω από το κάλυμμα αυτής.
Εμείς επιλέξαμε τους ανεμιστήρες κάτω από το κάλυμμα και το ψυγείο (240mm πάχους 30mm) στο εσωτερικό της οροφής. Αυτό που αξίζει να σχολιάσουμε είναι ότι, αν επιθυμείτε να έχετε και κάποιο DVD στη πάνω θέση 5.25", τότε θα πρέπει το ψυγείο να τοποθετηθεί με τα ρακόρ προς τη μεριά του πίσω ανεμιστήρα και να μην περάσει το πάχος του τα 4cm.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε πέρα από τις επίμαχες αποστάσεις, ότι εγκαταστήσαμε ένα ακόμα ψυγείο στο πίσω μέρος του κουτιού, διαστάσεων 1x120mm και πάχους 45mm.
Όσον αφορά τώρα το κάτω μέρος του κουτιού, για τους λόγους που ήδη έχουμε αναφέρει στις σελίδες του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού, η μοναδική επιλογή για ψυγείο είναι για ένα μονό 120mm ψυγείο. Αυτό φυσικά, αφού αφαιρεθεί η βάση των cages.
Για τη θέση αυτή επιλέξαμε ένα ψυγείο πάχους 45mm το οποίο μπήκε με άνεση. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι ακόμα και με τρία ψυγεία στο εσωτερικό το κουτί δε "χάνει" καμία θέση σκληρών δίσκων μιας και τα cages μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τις θέσεις 5.25".
Σε αυτό που θα θέλαμε να δώσει μία παραπάνω προσοχή η εταιρία, μιας και "χάνεται" για μόλις 2-3mm, είναι να μπορεί η πρόσοψη να δεχτεί δύο ανεμιστήρες με την ταυτόχρονη χρήση ψυγείου στο κάτω μέρος.
Παρόλα αυτά όμως και λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο κοστίζει το κουτί, θεωρούμε ότι είναι παραπάνω από απλά ικανοποιητικά τα ψυγεία που μπορεί να φιλοξενήσει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος μίας ακόμα παρουσίασης, μετά από ένα μεγάλο κενό λόγω καλοκαιριού. Δε μου αρέσει να λέω πολλά, εξάλλου όποιος θέλει να διαβάσει και να δει πολλά, μπορεί να δει ολόκληρη την παρουσίαση. Επιγραμματικά θα πω ότι το κουτί μπορεί να μην εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στον τομέα των θερμοκρασιών, εντυπωσίασε όμως με τους χώρους του αλλά και με το εύρος τιμής στο οποίο κινείται, που είναι λίγο πιο κάτω από 63€ στην ελληνική αγορά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Αν υπήρχε λίγο παραπάνω προσοχή από την εταιρία σε κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα τα φίλτρα εισόδου αέρα, τότε θα μιλούσαμε για το απόλυτο value for money κουτί. Σίγουρα όμως δεν χάνει τον χαρακτηρισμό αυτό και γι' αυτό άλλωστε το λόγο πήρε και το αντίστοιχο badge στην βαθμολογία που ακολουθεί. Σε γενικές γραμμές είχαμε ένα οικονομικό κουτί στα χέρια μας, που θα μπορέσει να στεγάσει σχεδόν τα πάντα στο εσωτερικό του, ακόμα και μία AIO ή γιατί όχι και μία custom υδρόψυξη για κάρτα γραφικών αλλά και επεξεργαστή, χωρίς να χάσει καμία θέση δίσκων. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.
Ο Απολογισμός
Αν ψάχνεται ένα οικονομικό κουτί, στο οποίο όμως θα υπολογιστεί έξτρα η αγορά ενός ή δύο ανεμιστήρων ακόμα και να χωράει σχεδόν τα πάντα, τότε όπως σας ανέφερα και στον πρόλογο, μην προσπεράσετε έτσι απλά τη σημερινή παρουσίαση.
Κλείνοντας, τη στιγμή που γράφεται η παρουσίαση, το προϊόν είναι διαθέσιμο στον Ελληνικό χώρο με τιμή εκκίνησης 62.96 €. Παρακάτω ακολουθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.
Πλεονεκτήματα
+Καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής για το εύρος τιμής.
+Δυνατότητα εγκατάστασης των περισσοτέρων αερόψυκτρων αλλά και καρτών γραφικών.
+Ηχομονωτικά υλικά στην μία έκδοση και πλαϊνό παράθυρο στην άλλη.
+Χειρόβιδες που μένουν πάνω στα πλαϊνά.
+Μεγάλο CPU cut out.
+Ήσυχη λειτουργία.
+Αφαιρούμενη οροφή.
+Δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα και custom υδρόψυξης χωρίς να "χαθεί" καμία θέση δίσκων.
+Δυνατότητα εγκατάστασης έως και εννέα HDD εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί.
+Καλός λόγος απόδοσης προς τιμή.
Μειονεκτήματα
-Κακή επιλογή στα φίλτρα εισόδου.
-Τσιμπημένες θερμοκρασίες.
-Μόλις ένας προεγκατεστημένος ανεμιστήρας.
-Λίγες δέστρες στο πίσω μέρος για τη διαχείριση των καλωδίων και ίσως δημιουργηθεί πρόβλημα σε συστήματα με περισσότερη καλωδίωση από αυτό της δοκιμής ή στη περίπτωση non modular τροφοδοτικών.
-Περιμέναμε λίγο καλύτερη μελέτη στις θέσεις ανεμιστήρων στο κάτω μέρος όπως έδειξε και η σελίδα της υδρόψυξης.
-Δεν έχει χειρόβιδες στις θέσεις PCI.
-Χρωματιστά καλώδια στο front panel τα οποία χαλάνε την αισθητική ειδικά στην έκδοση με το παράθυρο.
Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά το Silverstone Kublai KL05, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:
Ευχαριστούμε θερμά την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής.
Για το TheLab.grkarmen1983 07/09/2015
- 24
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now