Jump to content



  • Raijintek METIS Case Review


    Για μία ακόμα φορά η εταιρία Raijintek μας εμπιστεύεται στέλνοντάς μας ένα προϊόν της για παρουσίαση. Και μάλιστα για μία ακόμα φορά, για να έρθει στα χέρια μας όσο γίνεται πιο γρήγορα, αυτό εστάλη απευθείας από την έκθεση στη Γερμανία, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες.

    Μέχρι στιγμής, όσα προϊόντα της περάσανε από τον πάγκο του TheLab.gr τα πήγαν περίφημα και ειδικά στον τομέα vfm τίναξαν την μπάνκα στον αέρα. Σίγουρα αρκετοί θα θυμάστε το πρώτο της κουτί με την Ελληνική ονομασία Agos που σας παρουσιάσαμε λίγο καιρό πριν, όπως και τον Μορφέα που κατάφερε να "κοιμίσει" μια θερμικά άγρυπνη 7970.

    Η Raijintek συνεχίζει με Ελληνικές ονομασίες στα προϊόντα της, κάτι μου μας κολακεύει και το σημερινό mini ITX κουτί έχει το όνομα της Μήτιδος (Μήτις->Metis) της πρώτης συζύγου του Δία και μητέρας της Θεάς της σοφίας Αθηνάς. Η Μήτιδα είχε καταφέρει να ξεγελάσει τον Κρόνο και ο Δίας επωφελήθηκε κερδίζοντας την Τιτανομαχία. Αλίμονο να μη τα κατάφερνε άλλωστε μιας και ήταν Θεά της σοφίας, της φρόνησης αλλά και της πονηριάς. Το σημερινό προϊόν είναι έξυπνα ή αν θέλετε "πονηρά" σχεδιασμένο, έχουν αξιοποιηθεί όλοι οι χώροι του με "σοφία" και σκοπεύει να σταθεί αντάξιο του ονόματος που φέρει.

     

    _MG_7695.jpg

     

    Αρχικά, μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.

     

    Raijintek-Metis-specifications.jpg

     

    To Raijintek Metis, διατίθεται σε έξι χρωματικές εκδοχές για να ικανοποιήσει κάθε γούστο. Επίσης διατίθεται και με plexi πλαϊνό αλλά και χωρίς και οι προτεινόμενες τιμές από την εταιρία είναι 46,90 ευρώ (χωρίς plexi) και 49,90 ευρώ (με plexi).
    Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από διετή εγγύηση!

     

    Raijintek-METIS-available-colors.jpg

     

     

     

    Επίσης, η εταιρία έχει ανεβάσει στο κανάλι της στο youtube ένα σύντομο βίντεο του προϊόντος στο οποίο αξίζει να ρίξετε μία ματιά.
     


    Όπως σας έχουμε αναφέρει ήδη και στο πρόλογο, το κουτί που έφτασε στα χέρια μας δεν είναι της κούτας, αλλά είναι ένα από τα δείγματα που είχε η εταιρία στο περίπτερό της στη Gamescom και συνεπώς δε μας ήρθε στη κανονική του συσκευασία, αλλά σε μία κοινή κούτα τυλιγμένο με φυσαλίδες. Με απλά λόγια δεν υπήρχε κάποιος λόγος να τραβήξουμε κάποιες φωτογραφίες του περιτυλίγματος μιας και δε θα έδινε καμία πληροφορία για το προϊόν.

    Στο εσωτερικό βέβαια το περιεχόμενο δεν αλλάζει και το κουτί προστατεύεται από δύο κομμάτια φελιζόλ και μία νάιλον σακούλα.

     

    -MG-7690.jpg

     

    Επίσης, δε βρέθηκε κάποιο εγχειρίδιο χρήσης στο εσωτερικό της συσκευασίας, κάτι που δε μας προξένησε εντύπωση με βάση ότι έχουμε προαναφέρει. Αν θέλετε να ρίξετε μία ματιά δε μένει από το να κάνετε ένα click εδώ.
    Βρέθηκαν όμως παρελκόμενα, τα οποία είναι λίγα μεν επαρκούν δε για το μέγεθος του κουτιού.

     

    -MG-7765.jpg

     

    Πρώτη ματιά στο μικρό Metis και πραγματικά έμεινα αρκετή ώρα να το κοιτάω, χωρίς καν να το ακουμπήσω. Έχω δηλώσει πολλές φορές την αγάπη μου στο υλικό κατασκευής του, που δεν είναι άλλο από το αλουμίνιο και όταν αυτό είναι βουρτσισμένο, τότε με προϊδεάζει πάντα θετικά.
    Επειδή όμως θα πρέπει να το δω από τη ψυχρή σκοπιά του reviewer, αφήνω κατά μέρος τις αδυναμίες μου και προχωράμε μαζί στη σημερινή ξενάγηση. Αρχικά το κουτί έχει ένα πλαϊνό με plexi παράθυρο μικρών διαστάσεων από τη μία μεριά και διάτρητο πλαϊνό από την άλλη. Το μάτι τραβάνε αμέσως οι USB3.0 θύρες και το κουμπί εκκίνησης στο πάνω και μπροστινό μέρος και για να σας δώσουμε μια ιδέα του μεγέθους -πέρα από τα ψυχρά νούμερα που είδατε μερικές σελίδες πριν- επιστρατεύσαμε κάτι που υπάρχει μέσα σε κάθε σπίτι. Κουτάκια από αναψυκτικά. Στην υγειά μας λοιπόν!

     

    _MG_7738.jpg_MG_7739.jpg-MG-7763.jpg_MG_7764.jpg

     

    Η πρόσοψη του κουτιού είναι από αλουμίνιο βουρτσισμένο, στο επάνω μέρος της έχει το κουμπί εκκίνησης που ακολουθεί το ίδιο μοτίβο και στο κάτω μέρος φέρει μία μεταξοτυπία με το σήμα της εταιρίας.

     

    _MG_7692.jpg

    _MG_7698.jpg_MG_7695.jpg

     

    Το αριστερό πλαϊνό στο μεγαλύτερο ποσοστό των κουτιών που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι και αυτό που μας χαρίζει πρόσβαση στο υλικό (μητρική, ψύκτρα κλπ). Εδώ μας χαρίζει τη πρόσβαση στο πίσω μέρος του motherboard tray μιας και όπως θα δούμε και στη συνέχεια η μητρική εγκαθίσταται στο εσωτερικό τουMetis περιεστραμμένη κατά 180o.
    Σχεδόν το μισό είναι διάτρητο και στηρίζεται πάνω στο σκελετό του κουτιού με τέσσερις φρεζάτες βίδες.

     

    _MG_7703.jpg_MG_7705.jpg

     

    Με το που ρίχνουμε μία πρώτη ματιά στο πίσω μέρος, βλέπουμε αυτή τη περιστροφή της μητρικής που μόλις αναφέραμε.

     

    _MG_7707.jpg

     

    Στο επάνω μέρος διακρίνουμε ένα IEC αρσενικό βύσμα, για τη παροχή ρεύματος, δύο θύρες PCI οι οποίες είναι εξοπλισμένες με διάτρητα Brackets και ένα πλαστικό καπάκι για να κρύβονται οι βίδες από τα περίεργα μάτια.
    Επίσης, δώστε βάση και στις οπές στο επάνω μέρος οι οποίες θα συνεισφέρουν και αυτές στον αερισμό του εσωτερικού.

     

    _MG_7708.jpg_MG_7710.jpg

     

    Τέρμα κάτω συναντάμε τον ένα και μοναδικό ανεμιστήρα του κουτιού διαμέτρου 120mm και δίπλα σε αυτόν το σημείο όπου θα κουμπώσει το Ι/Ο shield της μητρικής.

     

    _MG_7709.jpg

     

    Το δεξιό πλαϊνό φέρει ένα Plexi παράθυρο το οποίο στηρίζεται πάνω του με τέσσερις Socket Cap αλενόβιδες. Τυχόν γρατσουνιές που εντοπίζονται πάνω στο plexi είναι προβλήματα του δείγματος της δοκιμής.

     

    _MG_7711.jpg_MG_7712.jpg

     

    Η οροφή του κουτιού διατηρεί την ίδια φιλοσοφία με το υπόλοιπο εξωτερικό και το βουρτσισμένο αλουμίνιο κάνει και εδώ την εμφάνισή του. Στο μπροστινό της μέρος βλέπουμε δύο θύρες USB3.0 και δύο jacks για τον ήχο, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο σκάλισμα στις υποδοχές mini jack για να μας κατατοπίσει που θα μπει το μικρόφωνο και που τα ακουστικά μας.

     

    _MG_7715.jpg_MG_7716.jpg

     

    Στο κάτω μέρος και στα αριστερά εντοπίζουμε τη θέση για το τροφοδοτικό και πιο δεξιά δύο θέσεις για δίσκους 2,5" με antivibration grommets. Επίσης βλέπουμε τα τέσσερα ποδαράκια του κουτιού, τα οποία είναι βιδωτά και αφαιρούμενα. Το υλικό κατασκευής είναι μαλακό πλαστικό για να απορροφήσουν τυχόν κραδασμούς, αλλά και να προστατέψουν την επιφάνεια πάνω στην οποία θα τοποθετήσουμε το κουτί.

     

    _MG_7717.jpg

    _MG_7719.jpg_MG_7718.jpg

     

    Επίσης στο κάτω μέρος πέρα από δύο δίσκους 2,5" μπορεί να εγκατασταθεί ένας δίσκος 3,5" μετατοπίζοντας απλά τις λαστιχένιες επενδύσεις στις κατάλληλες οπές και βιδώνοντας από έξω προς τα μέσα. Άρα το σημερινό κουτί μπορεί να υποδεχτεί έως και δύο δίσκους 3,5", όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

     

    IMG-7894.jpg

     

    Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του μικρού κουτιού αρκεί να ξεβιδώσουμε τέσσερις Phillips φρεζάτες βίδες. Το πλαϊνό έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο πάχους 1,5mm, όπως άλλωστε έδειξε και το παχύμετρό μας.

     

    Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό του μικρού κουτιού αρκεί να ξεβιδώσουμε τέσσερις Phillips φρεζάτες βίδες. Το πλαϊνό έχει κατασκευαστεί από αλουμίνιο πάχους 1,5mm, όπως άλλωστε έδειξε και το παχύμετρό μας.

     

    _MG_7722.jpg_MG_7721.jpg

     

    Εσωτερικά το Plexiglass έχει στερεωθεί με εξάγωνα παξιμάδια ίδιου χρωματισμού με το πλαϊνό.

     

    _MG_7727.jpg_MG_7728.jpg

     

    Και κάπως έτσι έχουμε απεριόριστη θέα στο εσωτερικό του Raijintek Metis..

     

    _MG_7729.jpg

     

    Ξεκινάμε από δεξιά όπως βλέπουμε το εσωτερικό και πρώτο πρώτο συναντάμε τον ανεμιστήρα 120mm εξαγωγής αέρα, ο οποίος έρχεται προεγκατεστημένος. Η υποδοχή που φέρει είναι 3pin και έρχεται και με αντάπτορα molex female-male.

     

    _MG_7730.jpg_MG_7734.jpg

     

    Ακριβώς από πάνω του υπάρχουν οι δύο θύρες PCI, ένα καλώδιο προέκτασης της τροφοδοσίας για το τροφοδοτικό και μία θέση για την εγκατάσταση ενός δίσκου 3,5". Η εγκατάσταση δίσκου γίνεται με τη χρήση βιδών και οι διαμορφώσεις στο σκελετό του κουτιού διευκολύνουν τη πρόσβαση ενός κατσαβιδιού σε αυτές.
    Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι η θέση για 3,5" δίσκο δεν είναι εξοπλισμένη με κάποιο αντικραδασμικό υλικό, όπως ούτε είδαμε κάποια screw grommets.

     

    _MG_7766.jpg

    _MG_7768.jpg_MG_7770.jpg

     

    Πάνω και αριστερά έχουμε το front panel του κουτιού από το εσωτερικό πλέον όπως και όλα του τα καλώδια. Άξιο αναφοράς είναι το καλώδιο USB3.0 το οποίο φέρει και υποδοχή για USB2.0 στη περίπτωση που η μητρική που θα φιλοξενηθεί στο εσωτερικό του κουτιού δεν έχει εσωτερική υποδοχή 20pin.

     

    _MG_7737.jpg

    _MG_7758.jpg_MG_7759.jpg_MG_7760.jpg

     

    Κάτω εντοπίζουμε θέση του τροφοδοτικού η οποία έχει και ένα 90o IEC θηλυκό βύσμα. Και εδώ όπως και στη θέση για δίσκο 3,5" δεν εντοπίσαμε κάποιο αντικραδασμικό υλικό.

     

    _MG_7733.jpg_MG_7756.jpg

     

    Μία φωτογραφία στη καρδιά του κουτιού μας φέρνει απέναντι στο motherboard tray, όπου βλέπουμε τους αποστάτες προεγκατεστημένους και ένα σχετικά μεγάλο CPU cut out για τα δεδομένα του κουτιού. Επίσης εδώ φαίνεται καθαρά ότι δεν υπάρχει κάποιο φίλτρο αέρα στο πίσω διάτρητο τμήμα του πλαϊνού.

     

    _MG_7731.jpg

     

    Η ίδια διαδικασία γίνεται και για το άλλο πλαϊνό μιας και πάλι πρέπει να ξεβιδώσουμε τέσσερις φρεζάτες βίδες phillips.

     

    _MG_7722.jpg_MG_7726.jpg

     

    Πλέον βλέπουμε το πίσω μέρος του motherboard tray όπου δεν έχουμε και πολλά να σχολιάσουμε.

     

    _MG_7724.jpg

     

    Το κουτί έχει ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό, που ειδικά κατά τη διαδικασία εγκατάστασης συστήματος, θα εκτιμηθεί δεόντως από άτομα με μεγάλα χέρια.
    Η οροφή όπως και το κάτω μέρος του κουτιού δεν είναι πριτσινωτά αλλά στηρίζονται πάνω στο μεταλλικό σκελετό με βίδες. Ξεβιδώνοντας τις, έχουμε μεγαλύτερη άνεση στο να βάλουμε/βγάλουμε διάφορα εξαρτήματα και καλώδια, όπως επίσης και να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες από καλύτερη οπτική γωνία.
    Το κάλυμμα της οροφής είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, φέρει επάνω του ένα clamp για το πιάσιμο καλωδίων και το πάχος του είναι 1,5mm όπως ακριβώς και αυτό του πλαϊνού που μετρήσαμε λίγο πριν.

     

    _MG_7735.jpg_MG_7740.jpg_MG_7743.jpg_MG_7744.jpg-MG-7741.jpg

     

    Πλέον μπορούμε να βγάλουμε δύο καλύτερες φωτογραφίες για τη θέση του τροφοδοτικού αλλά και για τις θέσεις δίσκων.

     

    _MG_7746.jpg_MG_7747.jpg

     

    Επόμενο βήμα είναι η απεγκατάσταση του front panel από το κουτί, κάτι που γίνεται με το ξεβίδωμα μερικών βιδών. Οι κολλήσεις του είναι καθαρές και λαμπερές και πραγματικά δεν έχουμε κανένα παράπονο από αυτές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το φινίρισμα της πλακέτας και συγκεκριμένα την κοπή της, καθώς βλέπουμε (επάνω πλευρά δεξιάς φωτογραφίας) ότι η πλακέτα έχει ουσιαστικά αποσπαστεί από ένα μεγαλύτερο κομμάτι με σπάσιμο πάνω σε προχαραγμένο ίχνος απόσπασης και όχι με δίσκο κοπής! Αψευδής μάρτυρας η ανώμαλη άνω ακμή της πλακέτας!

    Βέβαια η τεχνική αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη, και αποδεκτή στο όνομα περιορισμού του κόστους, αλλά μια λείανση των «γρεζιών» στο σόκορο απόσπασης, επιβάλλεται, αν όχι για λόγους αισθητικής τουλάχιστον για λόγους ασφάλειας του χρήστη.

     

    _MG_7749.jpg_MG_7750.jpg

     

    Το front panel αποτελείται από δύο πλακέτες. Στη μία που μόλις είδαμε έχουμε τις USB3.0 θύρες και τα mini jacks για τον ήχο, ενώ στην άλλη έχουμε το κουμπί εκκίνησης και τα LED δραστηριότητας λευκού και κόκκινου χρώματος.
    Στο κουμπί εκκίνησης εντοπίζουμε ένα ελατήριο το οποίο αναλαμβάνει να επαναφέρει το κουμπί στη θέση του μετά από κάθε πάτημα.

     

    _MG_7751.jpg

    _MG_7754.jpg_MG_7753.jpg

     

    Κλείνοντας παραθέτουμε μία φωτογραφία που είναι το κερασάκι στη τούρτα και έχει να κάνει με το πάχος του αλουμινίου που αποτελεί και τη πρόσοψη τουRaijintek Metis. Το πάχος είναι 4mm και σας υπενθυμίζουμε ότι στα χέρια μας έχουμε ένα κουτί που πωλείται λίγο φθηνότερα από 50 ευρώ.

     

    _MG_7742.jpg

     

    To σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:
     

    Σύστημα Δοκιμής
    Επεξεργαστής Intel Pentium G2020
    Μητρική Κάρτα Gigabyte H61N-USB3
    Μνήμες Kingston HyperX Grey Edition KHX1600C9D3X2K2/4G
    Ψύκτρα Cooler Master Vortex Plus
    SSD OCZ Agility
    Σκληρος Δίσκος Samsung f3 Spinpoint 1TB
    Τροφοδοτικό Cooler Master G650M


    Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.
    Το κουτί παρά το μικρό του μέγεθος δε μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε ιδιαίτερα και το γιατί, έχει ήδη αναφερθεί. Αλλά πάμε να δούμε ένα-ένα τα εξαρτήματα να παίρνουν τη θέση τους στο εσωτερικό, ξεκινώντας από τη μητρική και το δίσκο μας.

    Πρώτη-πρώτη μπήκε η μητρική στο εσωτερικό του κουτιού και πήραμε μία μέτρηση για το μέγιστο ύψος ψύκτρας επεξεργαστή, που μπορεί να φιλοξενήσει το λιλιπούτειο κουτί. Το μέτρο μας έδειξε 164mm, 4mm δηλαδή παραπάνω από τη διάσταση που -με κάποια λογική ανοχή- δίνει η εταιρία.
    Όπως μπορείτε να δείτε και στη δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί, επέλεξα να αφαιρέσω το κάτω μέρος του κουτιού, έτσι ώστε να δουλεύω με μεγαλύτερη άνεση στο εσωτερικό. Επίσης, ο δίσκος πήρε και αυτός τη θέση του και αμέσως μετά συναντήσαμε ένα μικρό πρόβλημα όσον αφορά την εγκατάσταση της ψύκτρας.
    Αυτό δεν οφείλεται και τόσο στο κουτί μιας και η μητρική της δοκιμής έχει πολύ χαμηλά τη θέση για τον επεξεργαστή, οπότε το μεγάλο σχετικά για τα δεδομένα του κουτιού CPU cut out δεν μας βοήθησε να έχουμε άμεση πρόσβαση στο πίσω μέρος.

     

    _MG_7778.jpg_MG_7777.jpg

    IMG_7780.jpg

    _MG_7768.jpg_MG_7770.jpg

     

    Ένα δεύτερο πρόβλημα που συναντήσαμε, το οποίο και πάλι έχει να κάνει με τη διάταξη της μητρικής μας, είναι ότι η εν λόγω μητρική έχει το 24pin βύσμα στο επάνω μέρος και όχι δίπλα στις μνήμες. Είναι η ίδια μητρική που με είχε τυραννήσει με το Streacom FC8 evo και μάλλον είναι καιρός να βρω μία αντικαταστάτρια.
    Όπως και να έχει όμως, επειδή δεν είναι η μοναδική μητρική με τέτοια διάταξη, αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε στο εσωτερικό του Raijintek Metis τέτοιου τύπου μητρική ξεχάστε τη μία από τις δύο θέσεις για ssd.

     

    IMG_7783.jpgIMG_7782.jpg

     

    Η διευθέτηση των καλωδίων ήταν μια εύκολη σχετικά υπόθεση μιας και τα δύο clamps που υπάρχουν στο εσωτερικό βοήθησαν αρκετά. Επίσης όπως θα δείτε το 24pin καλώδιο περνάει πάνω από το τροφοδοτικό, κάτι που δε μας προκάλεσε κανένα πρόβλημα για το κλείσιμο του πλαϊνού. Είναι ένα καλό μέρος λοιπόν από το οποίο μπορείτε να περάσετε διάφορα καλώδια.

     

    IMG_7786.jpgIMG_7785.jpg

     

    Όσον αφορά την εγκατάσταση του τροφοδοτικού δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα και το 90o IEC θηλυκό καλώδιο κούμπωσε με άνεση στο κάτω μέρος. Η συμβουλή μας είναι να προτιμήσετε κάποιο semi modular αν όχι fully modular τροφοδοτικό για τέτοιου είδους κουτιά, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος.
    Επίσης καλό είναι να μην υπερβείτε τα 14cm στο μήκος του τροφοδοτικού που θα επιλέξετε για να μπορείτε να δουλεύετε με άνεση και όχι ανάβοντας καντήλια στον Άγιο που γιορτάζει την ημέρα που προσπαθείτε να συναρμολογήσετε το κουτί.

     

    IMG_7887.jpgIMG_7885.jpg

     

    Το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό και στη πρώτη φωτογραφία που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να φιλοξενήσει το σημερινό κουτί. Ναι αυτή τη φορά δε βάλαμε κάποιο μέτρο, μιας και μέτρο μας είναι η mini ITX μητρική και το μήκος της το οποίο είναι 170mm.

     

    IMG_7787.jpg

     

    Πριν προχωρήσουμε στις μετρήσεις ας φιλοσοφήσουμε λίγο για το σημερινό κουτί.

    Αρκετοί από εσάς, μέσα σε αυτούς είμαι και εγώ, όταν το πρωτοείδατε το κουτί, θα σκεφτήκατε ότι, τι κρίμα που δεν μπορώ να εγκαταστήσω μέσα του ένα fanless τροφοδοτικό, λόγω της κατακόρυφης τοποθέτησης του. Μετά που το πήρα στα χέρια μου, να σας πω ότι θα τολμούσα (όπως και τόλμησα) να εγκαταστήσω ένα fanless τροφοδοτικό στο εσωτερικό. Το αποτέλεσμα της προσθήκης ενός fanless τροφοδοτικού το οποίο διαθέτω, επιβεβαίωσε την «τόλμη» αυτή καθώς, όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, αλλά σημειώθηκε και πτώση των θερμοκρασιών και ο λόγος είναι αρκετά απλός.

     

    Όταν εγκαταστήσετε κάποιο από τα κοινά τροφοδοτικά ο ανεμιστήρας του απορροφά τον αέρα από το εσωτερικό του κουτιού προς τα έξω και ανταγωνίζεται τον πίσω ανεμιστήρα που είναι απέναντί του. Αν δε, διαλέξετε και μία ψύκτρα τύπου μονού πύργου, ο ανεμιστήρας της θα "παλεύει" με αυτόν του τροφοδοτικού για λίγο αέρα.

     

    Στη περίπτωση όμως που βάλετε κάποιο fanless, τότε ο ανεμιστήρας στο πίσω μέρος όπως και αυτός της ψύκτρας, θα τραβάνε αέρα και από τα ανοίγματα της πίσω πλευράς, αλλά και από το εσωτερικό του τροφοδοτικού, το οποίο θα τροφοδοτείται με φρέσκο αέρα από το κάτω μέρος. Ουσιαστικά το passive τροφοδοτικό μετατρέπεται -ας μου επιτραπεί η έκφραση- σε active.

     

    Σε αυτό το κουτί λοιπόν λόγω της στενότητας του χώρου και το πόσο κοντά βρίσκονται οι ανεμιστήρες μεταξύ τους, δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε κάποιο fanless τροφοδοτικό.

     

    Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Raijintek Metis.

    Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
     

    • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.1 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
    • Ο επεξεργαστής βρίσκονταν σε stock συχνότητα.
    • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
    • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C

     

    IMG_7886.jpg

     

    Για να είμαι ειλικρινής ήμουν σε δίλημμα αν θα έπρεπε να σας δώσω θερμοκρασίες εν ώρα αναπαραγωγής κάποιων Full HD ταινιών ή να κάνω τα κλασικά stress tests που κάνω συνήθως. Προτίμησα το δεύτερο για να φέρω το κουτί σε πιο δύσκολες καταστάσεις, αν και είναι ένα κουτί που πραγματικά δε θεωρώ ότι θα το αγοράσει κάποιος για να βάλει hi end hardware στο εσωτερικό του, αλλά θα το έχει είτε στο γραφείο του, είτε στο σαλόνι του να παίζει το ρόλο του HTPC.
    Επίσης ο επεξεργαστής που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι κάποιο hi end κομμάτι, αλλά είναι αυτός που με συντροφεύει τα τελευταία χρόνια, κατά την προβολή ταινιών.
    Κλείνοντας με την εισαγωγή αυτής της σελίδας, να πω ότι δεν εγκαταστάθηκε κάποια κάρτα γραφικών στο εσωτερικό μιας και δεν υπήρχε κάποια διαθέσιμη στα 17cm μήκος, οπότε ουσιαστικά έχουμε το HTPC μου μετακομισμένο στο Raijintek Metis.

    Πραγματοποιήθηκαν δύο stress test στο κουτί. Το ένα ήταν με κλειστά όλα τα πλαϊνά και το δεύτερο έγινε με το plexi side panel ανοικτό. O λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι το κουτί δεν έχει κάποιο ανεμιστήρα εισαγωγής αλλά έχει μόνο οπές σε κάποια σημεία του από τα οποία μπορεί να αναπνεύσει.
    Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά από ότι μπορείτε να δείτε και εσείς και μάλιστα στη περίπτωση με κλειστό το side panel η θερμοκρασία της μητρικής σημείωσε καλύτερα αποτελέσματα.
     

    metis-idle-temperatures.jpg?m=1410877045metis-load-temperatures.jpg?m=1410877049



    Μία από τις δοκιμές που μου αρέσει να κάνω στα περισσότερα reviews είναι να αλλάζω κάποια πράγματα σε αυτά. Αυτό που ήθελα να δω, είναι πως θα αντιδρούσε το κουτί στη περίπτωση που ο πίσω ανεμιστήρες έβαζε αέρα.
    Ο λόγος είναι ότι οι οπές που υπάρχουν στο πίσω μέρος του κουτιού (PCI brackets, οπές πάνω από τις PCI) αλλά και στο Side panel δε θεωρούνται ικανές να τροφοδοτήσουν δύο ανεμιστήρες (ένας του κουτιού και ένας του τροφοδοτικού).
    Παρακάτω στα αριστερά φαίνεται η ροή αέρα στο κουτί όπως έρχεται από το εργοστάσιο και στα δεξιά η μικρή αλλαγή που έγινε. Οι διαφορές στις θερμοκρασίες ήταν αμελητέες πραγματικά μιας και μειώθηκαν μόλις κατά ένα βαθμό. Αυτό βέβαια για το σύστημα της δοκιμής, όπου το τροφοδοτικό που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι κάποιο semi fanless ή fanless.
     

    Raijintek METIS Case Review Raijintek METIS Case Review



    Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
     

    Raijintek METIS Case Review



    Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.
    Το κουτί ήταν ήσυχο είτε σε Idle, είτε στο Load κατάσταση και αξίζει να σημειωθεί ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,6dbΑ. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
     

    metis-noise-levels.png?m=1410877051



    Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε αρνητική πίεση.

     

    Raijintek METIS Case Review



    Μικρό το κουτί, μικρή και σύντομη η παρουσίαση η οποία ελπίζουμε να σας έδωσε να καταλάβετε τις δυνατότητες του κουτιού... Το Raijintek Metis μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και ειδικά με την τιμή την οποία κυκλοφορεί στην αγορά, κερδίζει σίγουρα μία θέση στη λίστα των κουτιών που σκέφτεστε να αγοράσετε.

    Ας ξεκινήσουμε από τα θετικά του κουτιού βάζοντας στη κορυφή πέρα από την τιμή, το υλικό κατασκευής που είναι το βουρτσισμένο αλουμίνιο. Όπως είδαμε με εξαίρεση το motherboard tray, όλο το υπόλοιπο κουτί είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο πάχους 1,5mm. Η πρόσοψη δε, είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο πάχους 4mm!!! Νούμερο που δυσκολεύεσαι να το βρεις ακόμα και σε πιο ακριβά κουτιά.
    Επίσης διατίθεται σε έξι χρωματικές εκδοχές για να ικανοποιήσει κάθε γούστο και το εσωτερικό και των έξι εκδόσεων, είναι βαμμένο με ηλεκτροστατική βαφή μαύρου χρωματισμού. Παρά το μικρό του μέγεθος μπορεί να φιλοξενήσει ΑΤΧ τροφοδοτικά, ψηλές ψύκτρες επεξεργαστών, να υποδεχτεί δύο δίσκους 2,5" αλλά και έναν 3,5" (ή δύο αν δε βάλετε κάποιον 2,5"), έχει δύο θύρες USB3.0 στο μπροστινό μέρος με μετατροπέα σε USB2.0 στη περίπτωση που η μητρική σας δεν διαθέτει 20pin υποδοχή και όλα αυτά μαζί με έναν ανεμιστήρα 120mm στο πίσω μέρος, έρχονται σε τιμή κάτω από 50ευρώ! Δε σταματάει όμως εδώ... Η Raijintek δένει το κουτί με βίδες και όχι με πριτσίνια δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη ξεβιδώνοντας μερικές βίδες να έχει άνεση στην εγκατάσταση ή στην απεγκατάσταση του hardware.
    Ίσως θα έπρεπε να κλείσω εδώ τη παρουσίαση και να μη γκρινιάξω για τα λίγα μεν, υπαρκτά δε αρνητικά του. Έλα όμως που δε γίνεται...

    Ένα από τα αρνητικά του είναι η απουσία αντικραδασμικού υλικού στη θέση για το τροφοδοτικό και στη θέση για 3,5" δίσκο. Ένα άλλο έχει να κάνει με κάποιες ιδιοτροπίες του κουτιού ανάλογα το hardware. Όπως είδαμε ανάλογα την τοποθεσία του 24pin header της μητρικής σας, υπάρχει πιθανότητα να μη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μία εκ των δύο θέσεων για 2,5" και το CPU cut out να μη λειτουργήσει υποδειγματικά. Μικρό το κακό θα πει κάποιος...
    Κλείνοντας, με τα αρνητικά να πω ότι το side panel με τις πολλές οπές, δε διαθέτει κάποιο φίλτρο. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το κουτί θα βρίσκεται σε αρνητική πίεση θα μπάσει σκόνη στο εσωτερικό. Εύχομαι για μία ακόμα φορά η Raijintek να κάνει ένα update και να δώσει το κουτί με κάποιο φίλτρο στο πίσω μέρος.

    Τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν δεν διατίθεται στον ελληνικό χώρο και οι προτεινόμενες τιμές από την εταιρία είναι 46,90 ευρώ (χωρίς plexi) και 49,90 ευρώ (με plexi).

    Πλεονεκτήματα
     

    • Τιμή.
    • Υψηλή ποιότητα κατασκευής με αλουμίνιο πάχους 1,5mm και 4mm σαν κύριο υλικό.
    • Υψηλή ποιότητα βαφής (ανοδίωση για το αλουμίνιο και ηλεκτροστατική για το εσωτερικό)
    • Υποστήριξη ATX τροφοδοτικών.
    • Μπορεί να φιλοξενήσει ψηλές ψύκτρες επεξεργαστών.
    • Θύρες USB3.0 στο front panel με καλώδιο μετατροπής σε USB2.0.
    • Modular σχεδίαση για εύκολη εγκατάσταση ή απεγκατάσταση του hardware.
    • Πέτυχε καλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με καλά επίπεδα θορύβου.
    • Έξι χρωματικές εκδοχές.
    • Δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε έκδοση με plexiglass πλαϊνό ή χωρίς.



    Μειονεκτήματα
     

    • Απουσία φίλτρων αέρα.
    • Μία θέση για 2,5" στη περίπτωση που η μητρική έχει 24pin πάνω και όχι δίπλα από τις μνήμες.
    • Έλλειψη αντικραδασμικών στη θέση για το τροφοδοτικό αλλά και στη θέση για 3,5" δίσκο.




    Ουδέτερα
     

    • Απουσία slot loading slim drive.



    Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Raijintek Metis δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
     

    Rating_Raijintek_Metis.png?m=1410944670Editors_Choice_Raijintek_Metis.png?m=141

    Ευχαριστούμε θερμά την Raijintek για τη παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

    raijintek_review_logo.jpg?m=1410444070
    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.