Αυτό το σπίτι τελικά ή είναι στοιχειωμένο ή είναι ο αγαπημένος προορισμός της σειράς Phantom της εταιρίας NZXT. Μας κοψοχόλιασε το πρώτο -το οποίο ήταν και αρκετά μεγάλο- και περιμέναμε η δεύτερη συνάντησή μας με ένα φάντασμα, να μας ερχόταν πιο φυσιολογικά. Αμ δε όμως!!! Το μικρό φάντασμα της σημερινής παρουσίασης, ήταν μάλιστα και "αναιδέστατο"! Ήρθε χωρίς κανείς να το περιμένει και "απαίτησε" μάλιστα, να πάρει τη σειρά κάποιων άλλων. Δε θα τα πάμε καλά, σκεφτήκαμε ευθύς αμέσως!!! Αλλά μπορείς να τα "βάλεις" με ένα φάντασμα;;; Οπότε, κάναμε την ανάγκη φιλότιμο και είπαμε να τελειώνουμε μαζί του, μπας και μείνουν μόνο οι ανθρώπινες παρουσίες στο σπίτι! Ανασκουμπωθήκαμε λοιπόν και προχωρήσαμε...
Χαρακτηριστικά
Αρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
To NZXT Phantom 410, διατίθεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- σε επτά χρωματικές εκδοχές, τους κωδικούς των οποίων μπορείτε να δείτε παρακάτω CA-PH410-W1 White - CA-PH410-B1 Black - CA-PH410-R1 Red -CA-PH410-W2 White with Blue Stripes - CA-PH410-B3 - Black with Orange stripes - CA-PH410-G1 Gunmetal - CA-PH410-B2 Black with White stripes. Η προτεινόμενη τιμή από την εταιρία είναι τα 99.99$ και η τιμή του στην Ελλάδα, τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, είναι 134.07 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και συνοδεύεται από διετή εγγύηση.
Συσκευασία και παρελκόμενα
Η συσκευασία του NZXT Phantom 410, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όμορφη και προσεγμένη. Αρκετά χρώματα, εφέ και φωτογραφίες από το εσωτερικό και εξωτερικό μέρος του κουτιού. Επίσης, πάνω της φαίνονται τα χαρακτηριστικά του κουτιού και για να μας διευκολύνει η ΝΖΧΤ κατά τη διαδικασία της μεταφορά, πρόσθεσε δύο χειρολαβές στο πλάι.
|
|
|
|
Όμως, μία πιο κοντινή ματιά στη συσκευασία, μας έκανε να παγώσουμε και να θέλουμε ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουμε στο unboxing. Η συσκευασία ήταν τόσο ταλαιπωρημένη, σε σημείο να μας κάνει να αναρωτηθούμε, αν οι υπάλληλοι της εταιρίας courier, αναπόλησαν τις ένδοξες στιγμές του EURO 2004!!!
|
|
|
|
Μερικά σημεία από το εσωτερικό στρώμα προστασίας του κουτιού, φάνηκαν να έχουν παίξει το ρόλο του τερματοφύλακα!
|
|
Ευτυχώς για εμάς, το κουτί δείχνει να είναι σε άριστη κατάσταση. Εδώ, πραγματικά φάνηκε η αξία μίας τέτοιας συσκευασίας κατά τη μεταφορά ενός κουτιού. Πέρασε τα πάνδεινα, αλλά τελικά, "παρέδωσε" το περιεχόμενό της, άθικτο!
Στο εσωτερικό αντικρίσαμε και τα παρελκόμενα του κουτιού. Αρκετές βίδες και κάποια δεματικά καλωδίων έκαναν την εμφάνισή τους.
Κλείνοντας αυτή τη σελίδα της σημερινής παρουσίασης, μένει να ρίξουμε μία ματιά στο manual του κουτιού, αλλά και σε ένα μαύρο βιβλιαράκι που το συνοδεύει. Το manual είναι ένα -ουσιαστικά- δισέλιδο, το οποίο μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Το μαύρο βιβλιαράκι που βρέθηκε και αυτό μέσα στο κουτί, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μικρό διαφημιστικό, για τα διάφορα προϊόντα της εταιρίας.
Βιντεοπαρουσίαση προϊόντος
Στο βίντεο, στη προσπάθεια μου να μην "σπαταλήσω" το χρόνο σας, δεν ασχολήθηκα αναλυτικά με τα καλώδια του front panel. Το αποτέλεσμα αυτής της βιασύνης, ήταν να μου ξεφύγουν, όχι πολλές, αλλά μόνο τρεις επιπλέον υποδοχές του fan controller!!! Σε αυτές τις τρεις, ήταν ήδη συνδεδεμένοι οι τρεις προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες, που συνοδεύουν το κουτί.
Κάποιες πληροφορίες όσον αφορά τον fan controller. Μπορείτε συνολικά να εγκαταστήσετε σε αυτόν έως και επτά ανεμιστήρες, αλλά η συνολική ισχύς τους, θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 30W. Με το πολύμετρο ανά χείρας, πήραμε κάποιες μετρήσεις, μία για κάθε θέση του διακόπτη του fan controller.
Στη θέση Low το πολύμετρο έδειξε 5,37V
Στη θέση Middle το πολύμετρο έδειξε 8,35V
Και στη θέση High το πολύμετρο έδειξε 11,18V
Εγκατάσταση συστήματος
Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω
Επεξεργαστής: Intel i7 920
Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade
Mνήμες: Mushkin Redline 3x2GB
Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
ssd: ocz agility
hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB
Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
Τροφοδοτικό: Corsair AX1200
Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του NZXT Phantom 410, βιδώσαμε τους σωστούς αποστάτες, με τη βοήθεια του Standoff wrench.
Αμέσως μετά, προχωρήσαμε στην εγκατάσταση της μητρικής και σειρά πήρε η ψύκτρα. Η ψύκτρα που χρησιμοποιούμε στις παρουσιάσεις έχει ύψος 159mm και φαίνεται ότι υπάρχει χώρος ακόμα. Έγινε μία μέτρηση και το μέτρο μας έδειξε περίπου 168mm
|
|
Το CPU cut out του κουτιού λειτούργησε υποδειγματικά.
Το μάτι μας -μετά τα πρώτα βήματα- έπεσε στο σημείο που περιμέναμε να συναντήσουμε πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από την οπή διέλευσης του 8pin EPS καλωδίου. Φυσικά το πρόβλημα έγινε χειρότερο μετά την εγκατάσταση και της μητρικής.
Ευτυχώς παρόλο που τυραννηθήκαμε αρκετά, δεν χρειάστηκε να αφαιρέσουμε τον πάνω ανεμιστήρα 140mm και καταφέραμε να περάσουμε το 8pin EPS καλώδιο. Σειρά πήρε η κάρτα γραφικών μας και η εγκατάσταση έγινε με τον κλασικό τρόπο. Ξεβιδώσαμε τις χειρόβιδες, αφαιρέσαμε τα pci covers, κουμπώσαμε την κάρτα μας και για την στήριξή της, βιδώσαμε εκ νέου τις χειρόβιδες. Μεγάλη ικανοποίηση μας έδωσε το έξυπνο στένεμα της αναδίπλωσης του πλαϊνού του κουτιού, στο σημείο που βιδώνονται οι χειρόβιδες. Το κατσαβίδι μας μπήκε κάθετα και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να δεχτεί το Phantom 410 είναι σχεδόν 300mm αν δεν έχουμε εγκαταστήσει ανεμιστήρα στη θέση Pivot, ενώ αν αφαιρέσουμε το πάνω cage δίσκων, το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών είναι 420mm.
|
|
|
|
Η εγκατάσταση του DVD έγινε με περίσσια ευκολία, όμως θα θέλαμε λίγο πιο σταθερό τον tool free μηχανισμό. Οπότε καλό είναι να βάλετε μία ή δύο βιδούλες στις οπές που έχει το κουτί, για επιπλέον συγκράτηση. Τις βίδες συγκράτησης μπορείτε να τις έχετε βιδωμένες στο πλάι του 5.25" cage, στα σημεία που σας δείξαμε στο βίντεο review, όπου υπάρχουν τα ανάλογα σπειρώματα. Είναι ένας έξυπνος τρόπος, για να τις έχετε άμεσα διαθέσιμες και φυσικά να μην τις χάσετε.
|
|
Η εγκατάσταση του ssd έγινε αφού αφαιρέσαμε τους δυο πίρους απο το πλαϊνό του συρταριού και με τη χρήση τεσσάρων βιδών -οι οποίες φυσικά βρέθηκαν στα παρελκόμενα του κουτιού- προχωρήσαμε στην στερέωσή του.
|
|
Ο μηχανικός δίσκος 3,5" πήρε και αυτός τη θέση του σε ένα συρτάρι και σε αντίθεση με τους δίσκους 2.5" η εγκατάσταση έγινε με τον tool free μηχανισμό. Αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα με τους πίρους συγκράτησης, καθώς έβγαιναν εύκολα απο τη θέση τους, αλλά τελικά τα καταφέραμε.
Σειρά πήρε το τροφοδοτικό και η "δρομολόγηση" των καλωδίων. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε μερικά πράγματα. Το τροφοδοτικό που χρησιμοποιήσαμε για τη σημερινή παρουσίαση είναι μήκους 20cm. Η εταιρία στο site της δεν αναφέρει το μέγιστο μήκος PSU που μπορεί να εγκατασταθεί στο κουτί (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται το παρόν review). Συνεπώς αν είστε από αυτούς που θέλετε ένα μακρύ τροφοδοτικό για να το εγκαταστήσετε στο σημερινό κουτί, τότε θα πρέπει να ξεχάσετε τη κάτω θέση για ανεμιστήρα. Σαν όριο μήκους, δίνουμε τα 180mm.
|
|
Όταν πλέον έφτασε η ώρα για τη δρομολόγηση των καλωδίων, αντικρίσαμε ένα ακόμα πρόβλημα. Αν είστε από αυτούς που έχετε πολλούς δίσκους στον υπολογιστή σας και δεν αφήνετε κενά συρτάρια δίσκων, τότε καλό είναι για τους δίσκους 2.5", να χρησιμοποιήσετε τερματικά καλώδια Power Sata και όχι ενδιάμεσα/διελεύσεως.
Και αφού όλα πήραν τη θέση τους και έγινε μία γρήγορη τακτοποίηση των καλωδίων στο πίσω μέρος, το πλαϊνό έκλεισε με περίσσια άνεση και το κουτί έχει ένα εσωτερικό, "καθαρό" από καλώδια. Κάτι το οποίο εκτός από το θέμα ομορφιάς θα του χαρίσει ένα καλύτερο air flow.
|
|
Μέτρηση θερμοκρασιών θορύβου και "στατικής" πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του υλικού που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Phantom 410. Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.10.6 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
Στο τομέα των θερμοκρασιών το Phantom 410, θα συγκριθεί με έξι κουτιά τα οποίο έχουμε δει αναλυτικά σε προηγούμενα reviews. Και τα εφτά κουτιά, μετρήθηκαν στην ίδια θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το Phantom 410 σε idle κατάσταση δείχνει να ακολουθεί τα άλλα κουτιά.
Τι γίνεται όμως στο πραγματικό τεστ; Σε Load κατάσταση το κουτί δείχνει επίσης να ακολουθεί, χωρίς σημαντικές διαφορές από άλλα κουτιά.
Το πήγαμε λίγο παραπάνω όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το Vcore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel. Το Phantom 410 σε idle κατάσταση δε δείχνει κάποια αδυναμία και ας έχει απέναντί του ακόμα και ένα full tower.
Και όταν πλέον ζορίσαμε και άλλο το σύστημα, το κουτί πάτησε στα χνάρια ένός επίσης mid tower, του Antec P280.
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό. Το κουτί είτε με τον fan controller στο Low, είτε στο Μid, είτε στο High, ήταν αρκετά ήσυχο και σαν να μην υπήρχε! Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,6db. Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε αρνητική πίεση. Πράγμα που είναι απολύτως φυσιολογικό, με δύο ανεμιστήρες να βγάζουν αέρα και έναν να βάζει! Το κουτί έχοντας αρνητική πίεση και σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών φίλτρων κατά της σκόνης, θα λειτουργήσει σαν απορροφητήρας.
Στήσιμο υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσεις
Το ότι μπορούσαμε στο επάνω μέρος να εγκαταστήσουμε ένα ψυγείο 2x120mm, το ξέραμε από τη πρώτη στιγμή. Το θέμα είναι όμως που αλλού μπορούμε να βάλουμε ψυγείο, στο σημερινό κουτί. Με μία πρώτη ματιά, η μία θέση είναι αυτή του πίσω ανεμιστήρα και η άλλη μπροστά, στη περίπτωση που αφαιρέσουμε το πάνω cage δίσκων. Τελικά η πρώτη ματιά δεν έπεσε και πολύ έξω. Πίσω το κουτί μπορεί να δεχτεί μονό ψυγείο όπως και μπροστά. Ας επικεντρωθούμε όμως, στη θέση όπου έχουμε αφαιρέσει πλέον το πάνω cage δίσκων. Για να καταφέρουμε να εγκαταστήσουμε το ψυγείο, έπρεπε πρώτα να αφαιρέσουμε το πάνω πλαστικό -αυτό που είναι στο κάτω μέρος του 5,25" cage"- το οποίο βοηθάει το cage δίσκων, ώστε να συρταρώσει και να κουμπώσει στη θέση του. Η αφαίρεσή του ήταν ζήτημα μερικών λεπτών. Αυτό που έγινε ήταν, να ξεβιδώσουμε μία βίδα και στη συνέχεια να τραβήξουμε προς τη φορά που δείχνει το βέλος της δεύτερης φωτογραφίας, τον πλαστικό οδηγό.
|
|
Αφού έγινε η παραπάνω διαδικασία, το ψυγείο πήρε τη θέση του.
Προχωρήσαμε και στην εγκατάσταση των δύο άλλων ψυγείων (ένα οροφής και ένα στη θέση του πίσω ανεμιστήρα) και εκεί φάνηκε περίτρανα το πρόβλημα χώρου του κουτιού. Στην περίπτωση λοιπόν που προτιμάτε το νερό σαν μέσο ψύξης, τότε φροντίστε πρώτα να περάσετε το 8pin EPS καλώδιο και μετά να εγκαταστήσετε τα ψυγεία σας. Το ίδιο πρόβλημα θα συναντήσετε, εάν το ψυγείο εγκατασταθεί στην εξωτερική επιφάνεια της οροφής και οι ανεμιστήρες στην εσωτερική της.
|
|
Τελικά, μπήκαν τρία ψυγεία και ένα κύκλωμα για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών, στήθηκε αξιοπρεπώς.
Ο Aπολογισμός
Ένα ακόμα review έφτασε στο τέλος του και ένας ακόμα επίλογος, είναι έτοιμος να γραφτεί. Μετά από μία βιντεοπαρουσίαση, τις μετρήσεις θερμοκρασιών, θορύβου αλλά και πίεσης και τέλος με το στήσιμο μιας υδρόψυξης, τα συναισθήματα που μας άφησε το NZXT Phantom 410 είναι σχετικά ικανοποιητικά μπορούμε να πούμε. Μερικά σχόλια λοιπόν όσον αφορά το θέμα της βαθμολογίας.
Στον τομέα των χαρακτηριστικών, έχασε το πεντάρι καθώς, το κουτί είναι πλήρως απροστάτευτο απέναντι στη σκόνη. Επίσης οι tool free μηχανισμοί της NZXT δεν λειτούργησαν και τόσο καλά. Από τη μια στις θέσεις 5.25" (όπως είχαμε δει και στο Phantom 820), o μηχανισμός δεν συγκρατεί καλά τη συσκευή και από την άλλη είχαμε μία δυσκολία κατά την εγκατάσταση 3,5" δίσκου, συν το γεγονός του κακού και ευαίσθητου πλαστικού στα συρτάρια δίσκων.
Τέλος για τον τομέα τον χαρακτηριστικών έχασε ακόμα και άλλο, λόγω των grommets στις οπές για την διαχείριση των καλωδίων, τα οποία φεύγανε εύκολα από τη θέση τους. Στον τομέα της τιμής, έχασε το πεντάρι καθώς η τιμή του στην Ελληνική αγορά είναι εξωπραγματική. Είναι ένα κουτί που έπρεπε να διατίθεται στα 95 περίπου ευρώ και στη χώρα μας, στοιχίζει 135 ευρώ περίπου. Άλλο ένα ακόμα ελληνικό παράδοξο. Θα μου επιτρέψετε εδώ να είμαι κάπως ελαστική.
Στον τομέα της χρηστικότητας, έχασε το πεντάρι για τη δυσκολία που θα συναντήσει κανείς κατά το πέρασμα του 8pin EPS καλωδίου, αλλά και για την δυσκολία να περάσει με άνεση, τα υπόλοιπα καλώδια. Οι εξοπλισμένες με grommets οπές του κουτιού, είναι πολύ στενές και το πέρασμα του 24pin καλωδίου για παράδειγμα, είναι ένα ζήτημα. Τέλος στον τομέα επιδόσεων, έχασε το πεντάρι παρόλο που τα πήγε καλά στο θέμα θορύβου, δε τα πήγε όμως και τόσο καλά στο τομέα των θερμοκρασιών. Για ένα "άφιλτρο" εντελώς κουτί περιμέναμε κάτι καλύτερο.
Κλείνοντας -τη στιγμή που γράφεται το παρόν review- το NZXT Phantom 410 κοστίζει 134.07 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ στην Ελληνική αγορά και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Front panel με fan controller για επτά ανεμιστήρες και internal usb 3.0 connector.
- Μεγάλο CPU cut out και αρκετός χώρος στο πίσω μέρος, για την διαχείριση καλωδίων.
- Δυνατότητα αφαίρεσης του πάνω cage δίσκων
- Πολύ καλή μελέτη στην οροφή του κουτιού για την εγκατάσταση ψυγείου.
- Άψογο φινίρισμα και δέσιμο βαφής ανάμεσα σε πλαστικά και μεταλλικά μέρη.
- Αρκετός χώρος στο πίσω μέρος για να "κρυφτούν" τα καλώδια
- Τρεις προεγκατεστημένοι και ήσυχοι ανεμιστήρες.
- Αθόρυβη λειτουργία.
- Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε κάρτας γραφικών και των περισσοτέρων cpu cooler.
- Προσφέρει κάποιες επιλογές, για χρήστες που θέλουν υδρόψυξη στο εσωτερικό.
- Μαύρα καλώδια στο front panel αλλά και στους τρεις προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
- Πάρα πολλές δέστρες καλωδίων για κουτί τέτοιου μεγέθους.
- Διατίθεται σε επτά διαφορετικές χρωματικές εκδοχές για κάθε γούστο.
Μειονεκτήματα
- Απουσία φίλτρων.
- Οι tool free μηχανισμοί δεν είναι και οι καλύτεροι που έχουμε δει.
- Ο χώρος για το πέρασμα ειδικά του 8pin EPS καλωδίου -για κουτί τέτοιου μεγέθους- είναι ασφυκτικά μικρός.
- Τα grommets φεύγανε εύκολα από τη θέση τους και σε συνδυασμό με τις στενές οπές στις οποίες προσαρμόζονται, η απεγκατάσταση τους, ήταν συχνό φαινόμενο.
- Δεν υπήρξε σωστή μελέτη στη προστασία της βαφής στα σημεία που πιάνουν βίδες.
- Η πόρτα ανοίγει μόνο προς μία κατεύθυνση.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το NZXT Phantom 410 δεν μπορεί να είναι μικρότερη από
karmen1983 23/06/2013
Ευχαριστούμε το κατάστημα Caseking, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now