Jump to content



  • Fractal Design Define R4 Black Pearl - "Τα δάκρυα του Θεού"


    Διαβάζοντας κανείς τον τίτλο, το μυαλό του θα πάει είτε στο πλοίο του Jack Sparrow στους πειρατές της Καραϊβικής, είτε αμέσως στα πανέμορφα μαύρα μαργαριτάρια.

    Η Fractal τόλμησε να συνοδεύσει το μαύρο Define R4, με ένα όνομα που μας κάνει αμέσως να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις. Και αυτό επειδή, η μαύρη πέρλα ή αν προτιμάτε το μαύρο μαργαριτάρι, είναι το σύμβολο της απόλυτης ομορφιάς. Είναι επίσης πέρα από όμορφο- εξαιρετικά σπάνιο, καθώς παράγεται από ένα ξεχωριστό είδος στρειδιού. Κατά τους Πέρσες δε, ήταν τα δάκρυα του Θεού.

    Αν ο θησαυρός θα αποδειχτεί πολύτιμος ή απλά άνθρακες, θα το δούμε στην συνέχεια της σημερινής παρουσίασης. Πάρτε τα σπαθιά σας, τους γάντζους σας, τα πειρατικά καπέλα σας και ανεβείτε στο πλοίο. Σαλπάρουμε....
     

     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

     

    Χαρακτηριστικά

     

    Είμαστε όλοι έτοιμοι για το ταξίδι; Αν ναι, τότε ας ρίξουμε μία ματιά στον πίνακα που ακολουθεί, όπου εμφανίζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά τουDefine R4 Black Pearl, όπως αυτά αναφέρονται στην ιστοσελίδα της Fractal Design
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl Specifications

    Case Type

    Midi Tower

    Material

    Steel Frame, Plastic Front

    Motherboard support

      ATX, Micro ATX, Mini ITX

    Drives

    2 x 5.25''"
    8 - 3.5" HDD trays - all compatible with SSDs, 2 - 2.5" extra SSD positions"

    Cooling system

    Front 1 hydraulic bearing 140mm Silent Series R2 fan, 1000 RPM speed (included) + 1- 120/140mm
    Rear 1 - Rear hydraulic bearing 140mm Silent Series R2 fan, 1000 RPM speed (included)
    Top
    2 - 120/140mm fans - positions also support some models of 240 radiators, depending on configuration
    Side panel 1 - 140mm fan
    Bottom 1 - Bottom 120/140mm fan

    Expansion slots

    7+1

    I/O

    USB3.0 x 2
    USB 2.0 x 2 
    Power button with Led (Blue)

    Reset button

    Fan controller (behing door)
    Audio

    Supported PSU

      Not included (standard ATX)
    Diamensions
      (H) 464mm x (W) 232mm x (D) 523mm
    Weight 12.3Kg
    Warranty
    2 years
    Extra Features
    • CPU coolers up to 170mm tall (when no fan is installed in the side panel)
    • ATX PSUs up to 170mm deep when using the bottom fan location, when not using this fan location longer PSUs (up to 270mm deep) can be used
    • Graphics cards up to 295mm in length with the top HDD cage installed
    • With the top cage removed, graphics cards up to 430mm in length may be installed

     

    Price

    94.95 euro

     

    Η τιμή του Define R4 Black Pearl στα Ελληνικά καταστήματα τη στιγμή που γράφεται το παρόν review είναι στα 135€. Ακόμα δε σαλπάραμε και προβλέπεται γκρίνια στον τομέα της τιμής, για μία ακόμα φορά...
    Τέλος να αναφέρουμε ότι το Define R4 διατίθεται σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς, Black Pearl, Titanium Grey, Arctic White καθώς επίσης υπάρχουν και οι αντίστοιχες εκδόσεις με πλαϊνό πλέξι παράθυρο.

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

     

    Κυρίες και κύριοι όσοι προλάβατε να ανεβείτε στο πλοίο δεν θα δείτε μόνο το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό μαζί μας. Ας αρχίσουμε από το περιτύλιγμα.
    To Define R4 έφτασε στα χέρια μας σε μία χάρτινη κούτα μεγάλων σχετικά διαστάσεων, εξαιρετικά λιτή από πλευράς γραφικών και χρωμάτων. Αυτό βέβαια λίγο μας απασχολεί, καθώς μας νοιάζει περισσότερο το εσωτερικό και όχι το περιτύλιγμα. Στην κούτα αναγράφονται κάποια από τα χαρακτηριστικά του κουτιού και ένα σχεδιάγραμμα του εσωτερικού του αλλά και του εξωτερικού του.
     

     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ανοίγοντας γρήγορα γρήγορα την κούτα και βάζοντας την σε μία άκρη, ρίξαμε την πρώτη ματιά στο Define R4. H Fractal Design, φρόντισε να ταξιδέψει στα χέρια μας με ασφάλεια. Εξόπλισε την συσκευασία του, με δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ, ενώ το κουτί είναι τυλιγμένο με μία μεγάλη νάιλον σακούλα.

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Αφαιρέθηκαν τα φελιζόλ και η σακούλα και ήρθε η ώρα να δούμε τα συνοδευτικά του. Μπορούμε να πούμε ότι είναι παραπάνω από απλά πολλά. Αρκετές βίδες σε μαύρο χρώμα, οι αποστάτες της μητρικής μας, δεματικά καλωδίων, rubber spacers, το manual του κουτιού -το οποίο είναι γραμμένο σε δέκα γλώσσες, αλλά όχι στα Ελληνικά- και τέλος ένα κόκκινο έγγραφο, που μας λέει πως να κινηθούμε στην περίπτωση προβλήματος με το προϊόν. Αναλυτικά μπορείτε να τα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ολα ωραία με τα περιτυλίγματα και τα έξτρα του κουτιού. Ας πάμε να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά, ξεκινώντας την βόλτα μας από το εξωτερικό του.

    Το φαίνεσθαι...

     

    Πολλοί ρωτάνε αν πιστεύεις στον έρωτα με την πρώτη ματιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Το φινίρισμα, απλά τέλειο και η υφή της βαφής με ένα πρώτο χάιδεμα φαντάζει αψεγάδιαστη. Το κουτί εκπέμπει μία σοβαρότητα. Οι γραμμές του απλές και λιτές. Καμπύλες ελάχιστες έως ανύπαρκτες...
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Η πρώτη εντύπωση ήταν άριστη, αλλά ας το δούμε πιο αναλυτικά ξεκινώντας από το αριστερό πλαϊνό. Αυτό που με την αφαίρεσή του, μας χαρίζει την πρόσβαση στο εσωτερικό του υπολογιστή μας.
    Το αριστερό πλαϊνό είναι αρκετά απλό, μαύρου χρώματος και το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι η θέση που υπάρχει για την εγκατάσταση ανεμιστήρα. Στη συγκεκριμένη θέση μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε ανεμιστήρα 140mm, είτε ανεμιστήρα 120mm. Πλησιάζοντας στο συγκεκριμένο κομμάτι του πλαϊνού, σταματάμε σε δύο λεπτομέρειες. Η μία είναι ότι η θέση δεν είναι κενή -καθώς δεν μπορούμε να δούμε στο εσωτερικό του κουτιού- αλλά καλυμμένη με ένα κομμάτι λαμαρίνας, βαμμένο στον ίδιο χρωματισμό με το πλαϊνό, το οποίο είναι στερεωμένο με τέσσερις βίδες. Η άλλη λεπτομέρεια είναι μια οριογραμμή που σχηματίζεται τριγύρω από το honeycomb τμήμα. Αυτή η οριογραμμή εμφανίζεται καθώς το σημείο που θα εγκαταστήσετε ανεμιστήρα, εξέχει ελαφρά προς τα έξω. Μιλάμε για υψομετρική διαφορά λίγο μικρότερη του ενός χιλιοστού. Αυτό είναι καλό καθώς αν βιδώσετε κάποιον ανεμιστήρα στο συγκεκριμένο σημείο με τις τέσσερις βίδες, δεν θα βρίσκει η φτερωτή του στην λαμαρίνα. Οπότε, και ο ανεμιστήρας σας θα γυρνάει χωρίς κανένα πρόβλημα.
     

     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Αφήνουμε το πλαϊνό και πάμε στο πίσω μέρος του κουτιού. Ξεκινώντας από πάνω και προς τα κάτω βλέπουμε ένα τμήμα honeycomb διαστάσεων 19cm x 2cm. Λίγο πιο κάτω το σημείο όπου θα κουμπώσει το backpanel της μητρικής μας και έναν ανεμιστήρα 140mm. Ακριβώς πιο κάτω τα εφτά συν ένα expansion slots του κουτιού σε λευκό χρώμα. Τέλος η θέση του τροφοδοτικού μας που όπως μπορούμε να διακρίνουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, έτσι ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση του με τον ανεμιστήρα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Καιρός για το άλλο πλαϊνό του κουτιού. Απλό και λιτό, ακολουθώντας την ίδια λογική με το αριστερό πλαϊνό. Η μόνη διαφορά εδώ -όπως είναι και φυσικό- είναι η απουσία θέσης για την εγκατάσταση ανεμιστήρα.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ήρθε η ώρα για ένα σημείο του κουτιού που σηκώνει πολύ ανάλυση. Και αυτό δεν είναι άλλο, από την πρόσοψη του. Το φινίρισμα της είναι σχεδόν καθρέπτης και μοιάζει και με brushed aluminium. Δεν είναι αλουμίνιο όμως, αλλά καλής ποιότητας πλαστικό, πάχους ~4,20mm.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Μπήκαμε στον πειρασμό όπως ήταν φυσικό να κάνουμε τα πρώτα σημάδια με τα δάχτυλά μας πάνω στην πρόσοψη. Ανοίξαμε την πόρτα, βάζοντας το χέρι μας σε μία εσοχή που έχει στη δεξιά μεριά, για να δούμε τι κρύβει πίσω της.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Διακρίνουμε πολλά καλούδια. Καταρχήν δύο θέσεις 5,25 με μηχανισμό απελευθέρωσης. Απλά ανοίγετε τον μικρό μοχλό και παίρνετε στα χέρια σας το 5,25" cover bracket. Ακριβώς δίπλα τους ο fan controller του κουτιού, που μπορεί να ελέγξει μέχρι τρεις ανεμιστήρες, με τρεις επιλογές τροφοδοσίας. Μπορείτε να επιλέξετε 12V, 7V και 5V, για να τροφοδοτήσετε τους ανεμιστήρες σας. Η Fractal Design σε αυτό το σημείο σας προειδοποιεί, ότι κάποια fans δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσουν με 5V (εξαιρεί τα fans του κουτιού). Οπότε προσοχή κατά την επιλογή ανεμιστήρων αν αυτοί δεν είναι fractal Design.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Λίγο πιο κάτω έχουμε δεύτερο πορτάκι. Αυτή τη φορά με μηχανισμό κουμπώματος. Το σπρώχνουμε για να ανοίξει μέχρι να ακούσουμε τα χαρακτηριστικά κλικς. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι το πορτάκι δε το παίρνουμε αμέσως στα χέρια μας, αλλά μένει στο κουτί καθώς υπάρχει μηχανισμός συγκράτησης.
    Πίσω του κρύβει ένα φίλτρο αέρα για δύο ανεμιστήρες. Μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε 2x140mm, είτε 2x120mm ανεμιστήρες. Το καλό βέβαια είναι ότι στην περίπτωση που εγκαταστήσετε ανεμιστήρες 140mm, η εγκατάσταση είναι toolfree. Η χρήση βιδών απαιτείται μόνο στην περίπτωση που επιλέξετε ανεμιστήρες 120mm. Το κουτί στο συγκεκριμένο σημείο συνοδεύεται απο ένα ανεμιστήρα 140mm, ίδιων προδιαγραφών με αυτόν της πίσω πλευράς. Τέλος το φίλτρο είναι συρταρωτό και αφαιρούμενο για να μπορούμε να το καθαρίζουμε εύκολα.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Κλείνοντας με την πρόσοψη ενδιαφέρον προκαλεί και η κύρια πόρτα. Αρκετά στιβαρή, με παχύ πλαστικό πολύ καλής ποιότητας όπως προαναφέραμε. Στο εσωτερικό της είναι επενδεδυμένη με ηχομονωτικό υλικό και ο μηχανισμός συγκράτησής της, φαίνεται άψογος. Επίσης το πλαίσιο στήριξής της -στα πλάγια- είναι εφοδιασμένο με αεραγωγούς για να βρίσκουν τροφή οι ανεμιστήρες που θα τοποθετηθούν στην πρόσοψη.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Αφήνουμε την πρόσοψη και πάμε στο πάνω μέρος του κουτιού. Εδώ διακρίνουμε το front panel, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δύο usb3.0, δύο usb2.0, power button -με μπλε Led-, το reset button και 2 θέσεις mini jack για τα ακουστικά και το μικρόφωνό σας. Επίσης βλέπουμε δύο θέσεις για την εγκατάσταση ανεμιστήρων. Και σε αυτές τις θέσεις όπως και σε αυτή που συναντήσαμε στο αριστερό πλαϊνό του κουτιού, διακρίνουμε την ίδια κατασκευή. Κομμάτι λαμαρίνας στερεωμένο με οκτώ βίδες. Σε αυτές τις δύο θέσεις μπορείτε να εγκαταστήσετε είτε δύο ανεμιστήρες 120mm, είτε δύο ανεμιστήρες 140mm.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Το σημείο που έμεινε ανεξερεύνητο, είναι το κάτω μέρος του κουτιού. Εδώ έχει αρκετά να επιδείξει και κάποια απο αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια της σημερινής παρουσίασης. Στο κάτω μέρος του Define R4 διακρίνουμε λαστιχένιες επενδύσεις στα πόδια του -για την απορρόφηση κραδασμών- συν το γεγονός ότι είναι διαφορετικού μεγέθους -μικρότερα- τα πίσω από τα μπροστά. Αυτό έχει γίνει για να μην επηρεαστεί το πλάτος του φίλτρου, το οποίο έχει μήκος 32 περίπου εκατοστών. Επίσης βλέπουμε μία θέση για εγκατάσταση ανεμιστήρα -είτε 140mm, είτε 120mm- και τέσσερις βίδες στην δεξιά μεριά του. Σε αυτό το σημείο παρατηρήσαμε ότι εκτός από τις βίδες έχει και άλλες οπές. Κοντοσταθήκαμε και σκεφτήκαμε τι μπορεί να σημαίνουν οι οπές αυτές. Τις σημειώσαμε και σας ζητάμε να έχετε στο μυαλό σας, τα σημεία που έχουν επισημανθεί με βέλη στις παρακάτω φωτογραφίες.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Μέχρι στιγμής, δεν μας έχει δείξει κάποιο αρνητικό στοιχείο το κουτί. Καιρός για την βόλτα μας στο εσωτερικό του.

    Και το είναι...

     

    Ξεβιδώσαμε δύο thumbscrews και πήραμε στα χέρια μας ένα αρκετά βαρύ πλαϊνό. Οπότε δεν ήταν μακριά η ζυγαριά μας. Το ζυγίσαμε και το βάρος ήταν 2 κιλά και 100 γραμμάρια. Το πάχος του μετάλλου δε, ήταν 1.98mm. "Μύρισε" ποιότητα...
    Το εσωτερικό του είναι επενδεδυμένο με ηχομονωτικό υλικό, ενώ το σημείο που είχαμε δει την λαμαρίνα στη θέση του πλαϊνού ανεμιστήρα, καλύπτεται από ακόμα πιο χοντρό ηχομονωτικό υλικό
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Το αφήσαμε σε μία άκρη και ρίξαμε την πρώτη μας ματιά στο εσωτερικό του Define R4. Μαύρος σκελετός, grommets στα σημεία του κουτιού για cable management και λευκές πινελιές στα σημεία των pci και στις θέσεις των δίσκων.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ας δούμε όμως αναλυτικά τα επιμέρους τμήματα του κουτιού, ξεκινώντας από ένα ενδιαφέρον όπως θα αποδειχτεί στην συνέχεια σημείο, αυτό των σκληρών δίσκων.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    To συγκεκριμένο σημείο χωρίζεται σε δύο επιμέρους κομμάτια. Το πάνω cage το οποίο είναι στερεωμένο με δύο thumbscrews και μπορεί να φιλοξενήσει έως πέντε δίσκους (είτε 2,5", είτε 3,5") και το κάτω κομμάτι, το οποίο είναι επίσης αφαιρούμενο όπως θα δούμε στην συνέχεια.
    Ας τα πάρουμε με την σειρά λοιπόν και ας δούμε το πάνω μέρος. Ξεβιδώσαμε τις δύο thumbscrews και το πήραμε στα χέρια μας. Μία πρώτη παρατήρηση είναι, ότι μπορεί να τοποθετηθεί και με διαφορετικό προσανατολισμό μέσα στο κουτί. Επίσης όλες οι θέσεις του είναι εξοπλισμένες με rubber spacers, για την απορρόφηση τυχόν κραδασμών, καθώς επίσης και τα σημεία επαφών του με τις θέσεις 5.25" και το κάτω cage σκληρών.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Καλά μελετημένο φαίνεται το πρώτο κομμάτι. Ας πάμε στο δεύτερο και ας μας επιτρέψετε να σας υπενθυμίσουμε μία φωτογραφία απο την βόλτα μας στο εξωτερικό του Define R4.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Οταν τραβήξαμε την συγκεκριμένη φωτογραφία, είχαμε σκεφτεί ότι προφανώς είναι τα σημεία στήριξης του cage των δίσκων. Δεν είχαμε κάνει λάθος τελικά και εδώ φαίνεται και μια διαφορά του R4 απο το R3. Στο δεύτερο η κατασκευάστρια εταιρεία είχε πριτσίνια στα συγκεκριμένα σημεία. Εδώ όμως πέρα απο βίδες, είχαμε και άλλες οπές. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι μάλλον είναι για την μετατόπιση του σημείου των δίσκων. Δεν είχαμε κάνει λάθος. Πραγματικά οι οπές αυτές προσφέρονται για την μετατόπιση του cage προς τα αριστερά. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Οι τρύπες που έχουν γίνει στο κάτω μέρος του cage δεν έχουν ανοιχτεί σε τυχαία σημεία. Αλλά σε τέτοιες θέσεις ώστε να μπορεί να μπει σε θέση για 120mm ανεμιστήρα. Οπότε έχουμε:

    α) Το αφήνουμε στην θέση που είναι, όπως έρχεται από το εργοστάσιο.
    β) Το μετατοπίζουμε ένα κλικ αριστερά, στις θέσεις με τα μπλε βέλη.
    γ) Το βάζουμε ακόμα πιο αριστερά, στη θέση που έχει για 120mm ανεμιστήρα το κουτί στο κάτω μέρος.

    Πολύ καλή κίνηση για όλα τα γούστα απο την εταιρεία. Δείχνει ότι έχει πέσει πολύ καλή μελέτη στο κάτω μέρος του κουτιού και δίνει την δυνατότητα σε χρήστες με μακριά τροφοδοτικά να μπορούν έστω και λίγο να μετατοπίσουν το σημείο το δίσκων προς τα αριστερά. Κάποιος θα αναρωτηθεί και γιατί να το μετατοπίσω; Η απάντηση θα δοθεί στη συνέχεια της σημερινής παρουσίασης.
    Για να το αφαιρέσουμε από τη θέση του όμως δεν αρκούσε να ξεβιδώσουμε τις τέσσερις βίδες που βρίσκονται στο κάτω μέρος του κουτιού. Παρόλο που το κάναμε, αρνιόταν πεισματικά να φύγει απο την θέση του. Οπότε το ψάξαμε λίγο και είδαμε νέο σημείο στήριξης, από τη μεριά της πρόσοψης. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση, έπρεπε να αφαιρέσουμε την πρόσοψη απο το κουτί. Τραβήξαμε απο κάτω και προς το μέρος μας και χωρίς κανένα πρόβλημα αφαιρέθηκε. Οπότε μας αποκάλυψε δύο ακόμα βίδες.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Και όπως καλά καταλάβατε δεν αντισταθήκαμε στο να τις αφαιρέσουμε. Αμέσως μετά πήραμε στα χέρια μας το κάτω hdd cage. Και αυτό κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να φιλοξενήσει είτε 3.5", είτε 2.5" δίσκους, με την ίδια λογική κατασκευής με το πάνω. Rubber spacers στα σημεία που θα βιδωθούν οι δίσκοι, αλλά και χοντρό πλαστικό στο σημείο επαφής με το πάνω hdd cage.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Αφού αφαιρέθηκε και αυτό το κομμάτι είχαμε μπροστά μας ένα "γήπεδο" για να "παίξουμε μπάλα". Ολο το κάτω μέρος δικό μας για δοκιμές.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Οπότε αρχίσαμε. Θυμηθήκαμε τις τρυπες που είχε το κουτί στο κάτω μέρος, τις αντιστοιχίσαμε με αυτές του εσωτερικού και...
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review


     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Πενηντα πέντε χιλιοστά ή αν προτιμάτε 5,5 εκατοστά. Τυχαίος αριθμός; Οχι σε καμία περίπτωση. Αν σκεφτούμε ότι μπροστά μπορούμε να τοποθετήσουμε είτε 2x120mm, είτε 2x140mm ανεμιστήρες κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η επιλογή των σημείων. Ναι το μυαλό πάει αμέσως σε διπλό ψυγείο. Θα χωρέσει; Θα το δούμε αργότερα.

    Κάπου σε μία άκρη είχαμε αφήσει την πρόσοψη οπότε πριν ανηφορίσουμε προς τα πάνω και στις θέσεις 5.25" νομίζουμε είναι ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην αθέατη πλευρά της. Διακρίναμε το εσωτερικό του front panel και πλαστικά κουμπώματα στα σημεία στήριξής της στον σκελετό του κουτιού.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Αυτά και με την πρόσοψη και καιρός για επιστροφή στο εσωτερικό και συγκεκριμένα στις θέσεις 5.25". Το κουτί έχει δύο θέσεις στο συγκεκριμένο σημείο, οι οποίες δεν είναι εξοπλισμένες με κάποιον tool free μηχανισμό. Οπότε στο συγκεκριμένο σημείο θα πάρουμε βίδες για να στερεώσουμε τις συσκευές που θα τοποθετήσουμε.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Στρέφοντας το κεφάλι μας λίγο αριστερά βλέπουμε την οροφή του κουτιού, η οποία είναι και αυτή επενδεδυμένη με ηχομονωτικό υλικό. Ίδια κατασκευή με αυτή του αριστερού πλαϊνού, καθώς οι θέσεις δεν έμειναν κενές, αλλά έχουν εξοπλιστεί με δύο επενδεδυμένα με ηχομονωτικό υλικό κομμάτια λαμαρίνας.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ενα κλικ αριστερά και προς τα κάτω, βλέπουμε τον πίσω ανεμιστήρα 140mm εξαγωγής αέρα.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Κάτω του ακριβώς τα εφτά συν ένα expansion slots του Define R4 τα οποία έχουν οπές για την επίτευξη καλύτερου αερισμού.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Ακόμα πιο κάτω η θέση του τροφοδοτικού μας. Rubber pads στα σημεία που θα ακουμπούσε το κάτω μέρος του τροφοδοτικού μας με το κουτί, αλλά και ένα έξτρα από σφουγγαρωιδές υλικό κομμάτι, στο σημείο όπου θα είχε επαφή το τροφοδοτικό με την λαμαρίνα, στο πίσω μέρος του κουτιού. Και όλα αυτά για να απορροφηθούν τυχόν κραδασμοί. Άριστο και σε αυτό το σημείο το Define R4.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Και αυτό που μας έμεινε είναι ένα κοντινό στην κάτω θέση που έχει το κουτί για την τοποθέτηση ανεμιστήρα. Επιλέγετε είτε 120mm, είτε 140mm ανεμιστήρα. Κάτω του ακριβώς το μεγάλο φίλτρο που είδαμε κατά την πλοήγησή μας στο κάτω μέρος του Define R4.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Τέλος η ξενάγηση στο εσωτερικό τμήμα του κουτιού και ήρθε η ώρα για μία βόλτα στο πίσω μέρος της μητρικής. Ξεβιδώσαμε δύο thumbscrews και πήραμε στα χέρια μας και το άλλο πλαϊνό κομμάτι του κουτιού. Επενδεδυμένο και αυτό με ηχομονωτικό υλικό και αρκετά βαρύ. Συγκεκριμένα 2 κιλά και 150 γραμμάρια. Λίγο πιο παχουλό μας βγήκε από το αριστερό πλαϊνό. Βέβαια παίζουμε και στα όρια του λάθους της ζυγαριάς μας. Το πάχους του μετάλλου του είναι 2.02mm.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Το αφήσαμε σε μία άκρη και ρίξαμε την πρώτη ματιά στο πίσω μέρος. Το κουτί έχει ένα μεγάλο cpu cut out διαστάσεων 14,5cmx12,5cm, grommets πολύ καλής ποιότητος και φυσικά τα καλώδια του front panel.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Και εκεί που νομίζαμε ότι όλα είναι κλασικά, ξαφνικά ανακαλύπτουμε 8 οπές σε σημεία που οι αποστάσεις τους κάτι μας θύμιζαν. Δεν κάναμε λάθος. Είναι οι θέσεις για την τοποθέτηση 2 δίσκων 2,5" στο πίσω μέρος του κουτιού. Οπότε ο ssd ή οι ssd σας βρήκαν την κρυψώνα τους.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Πάντα μας αρέσουν οι έτοιμες λύσεις απο τις εταιρίες οπότε εδώ έχει το +1 μας η Fractal Design.

    Κλείνοντας με το πίσω μέρος, ρίξαμε μία κοντινή ματιά στα καλώδια του front panel και σε αυτά του fan controller, αλλά μετρήσαμε κιόλας τον χώρο που μας αφήνει το κουτί για να τακτοποιήσουμε καλώδια στο πίσω μέρος. Εδώ δεν μας άφησε παραπονεμένους η Fractal Design καθώς έδωσε 2.5 εκατοστά χώρο στο κουτί και ταυτόχρονα μας έκανε την ζωή εύκολη.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Συνοψίζοντας τα του εσωτερικού, το κουτί μας άφησε γενικά καλές εντυπώσεις και το μόνο που ίσως να θέλαμε -χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο- θα ήταν κάποιοι tool free μηχανισμοί για τους δίσκους μας και τις θέσεις 5,25".
    Και έφτασε η ώρα του μεγάλου τεστ για το κουτί, που δεν είναι άλλο από την εγκατάσταση του συστήματος.

    Εγκατάσταση συστήματος 

     

    Tο σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:


    Επεξεργαστής: AMD Phenom II X4 955
    Μητρική: Asrock870 Extreme 3
    Mνήμες: Kingston HyperX Grey Edition KHX1600C9D3X2K2/4G
    Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
    ssd: OCZ Agility 3
    hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB
    Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
    Τροφοδοτικό: Fractal Design Tesla R2 650W

     

     

    To πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να βιδώσουμε τους αποστάτες στις κατάλληλες θέσεις, για να εγκαταστήσουμε την μητρική μας. Στο κουτί αναφέρονται με γράμματα τα σημεία, οπότε η τοποθέτηση ήταν απλά παιχνίδι. Αμέσως μετά και πριν μπει η μητρική στο κουτί, έγινε η εγκατάσταση ενός ssd σε μία απο τις δύο θέσεις που έχει το κουτί στο πίσω μέρος. Αυτό το κάνετε πριν εγκαταστήσετε την μητρική, για να μπορέσετε να βιδώσετε τις βίδες στο σκελετό του κουτιού.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Αμέσως μετά σειρά πήρε η μητρική, το τροφοδοτικό μας και ένας σκληρός δίσκος. Η τοποθέτηση της μητρικής δεν έκρυβε καμιά δυσάρεστη έκπληξη όπως και αυτή του τροφοδοτικού και η εγκατάσταση του δίσκου έγινε με τέσσερις απο τις βίδες που έρχονται μαζί με το κουτί. Τα rubber spacers σίγουρα θα κάνουν καλή δουλειά!
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

    Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η κάρτα γραφικών αφού αφαιρέσαμε τα κατάλληλα pci brackets και το DVD μας.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Τέλος κάναμε ένα υποτυπώδες κυριολεκτικά cable management στο πίσω μέρος και το κουτί έκλεισε με μεγάλη άνεση. Συνήθως σε κουτιά με ηχομονωτικό υλικό στο πίσω μέρος, δημιουργούνται προβλήματα, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση όλα δείχνουν καλά.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Συνεχίζοντας κάναμε τις καθιερωμένες πλέον μετρήσεις μας για max vga length και max cpu cooler height. Μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να μπει στο κουτί, με εγκατεστημένο το πάνω HDD cage είναι τα 30 εκατοστά, ενώ χωρίς αυτό τα 43,5 εκατοστά και μέγιστο ύψος cpu cooler είναι τα 17 εκατοστά. Δεν διαφωνήσαμε λοιπόν, με τα νούμερα που δίνει η εταιρεία για τα παραπάνω μεγέθη.

    Η εγκατάσταση δε μας πήρε πάνω από 30 λεπτά μαζί με το cable management. Οπότε ακόμα και η απουσία tool free μηχανισμών δεν μας άφησε πικρία.
    Ολα δείχνουν κάτι παραπάνω από απλά καλά. Είναι απο τις λίγες φορές που φτανουμε σε αυτό το στάδιο και το μόνο για το οποίο γκρινιάζουμε, είναι οι tool free μηχανισμοί. Δε σας κρύβουμε ότι ξαναψαχτήκαμε πριν προχωρήσουμε, αλλά το Define R4 δε μας έκανε την "χάρη". Οπότε όλες οι "ελπίδες" μας ότι επιτέλους θα ανακαλύψουμε κάποιο μειονέκτημα, στράφηκαν στις μετρήσεις θερμοκρασιών και θορύβου. Πάμε να δούμε τι έγινε και εκεί.

    Μέτρηση θερμοκρασιών, θορύβου και "στατικής" πίεσης

     

    Aρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του hardware που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό τουFractal Design Define R4.

    Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
     

    • Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.3.1 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
    • To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.10.1 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
    • Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες
    • H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
    • Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 25°C

     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Εδώ αν πούμε ότι περιμέναμε αυξημένες θερμοκρασίες δεν θα είναι και ψέμα. Το κουτί όμως στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η μελέτη που έχει γίνει από ότι φάνηκε στις μετρήσεις είναι αρκετά καλή. Να υπενθυμίσω θερμοκρασίες της κάρτας και του δίσκου σε δύο κουτιά, καθώς είναι το κοινό Hardware.
    Στο Nox Xtreme Hummer η VGA μας είχε πιάσει σε full load τους 68°C ενώ ο δίσκος είχε πιάσει μέγιστη τους 30°C.
    Στο Corsair Graphite 600T η VGA σταμάτησε στους 71°C ενώ ο δίσκος στους 30°C.
    Και τα δύο παραπάνω κουτιά είχαν δοκιμαστεί σε θερμοκρασία δωματίου 24°C, ένα βαθμό κάτω απο αυτήν που δοκιμάστηκε το σημερινό κουτί. Μας ξάφνιασε θετικά οφείλουμε να παραδεχτούμε.

     

    580cbc342802d-temperaturechartFractalDesignDefineR4.png

     

    Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί οι μετρήσεις θορύβου. Το καινούριο μας απόκτημα, το οποίο κάνει για δεύτερη φορά την εμφάνισή του, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον. Ο Fan controller του case λειτούργησε και στις τρεις θέσεις, για να πάρουμε τρεις διαφορετικές μετρήσεις.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

    Τα αποτελέσματα κάτι παραπάνω από απλά ενθαρρυντικά και εδώ. Στο μόνο σημείο που φάνταζε κάπως ενοχλητικό το κουτί -στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας- ήταν με τους ανεμιστήρες στο μέγιστο των στροφών τους.
    Η εταιρεία κατάφερε να πετύχει ένα αρκετά δροσερό και ήσυχο κουτί.

     

    noise chart Fractal Design Define R4.png

     

    Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) και το αποτέλεσμα έδειξε ουδέτερηπίεση. Κάτι το οποίο το περιμέναμε βέβαια καθώς έχουμε δύο ίδιους ανεμιστήρες, εκ των οποίων ο ένας βάζει αέρα και ο άλλος βγάζει.


    Στήσιμο υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσεις

     

    Tο στήσιμο της υδρόψυξης ήταν λίγο σπαζοκεφαλιά, αλλά τελικά έγιναν αρκετά πράγματα. Αρχικά να πούμε ότι η εγκατάσταση διπλού ψυγείου στην οροφή ήταν το θέμα που μας απασχόλησε. Τα συμπεράσματα που βγάλαμε κατά το στήσιμο είναι τα εξής:

    α) Για να καταφέρετε να χωρέσετε λεπτό διπλό ψυγείο στην οροφή (30mm) ή την Η100 για παράδειγμα, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η μητρική σας. Το κουτί αν θα πάρει ή όχι ψυγείο επάνω εξαρτάται άμεσα απο το πόσο ψηλά ή πόσο χαμηλά έχει τα memory slots η μητρική σας. Στην δικιά μας περίπτωση με την Asrock δεν μας το επέτρεψε για μόλις 3 χιλιοστά. Ενώ κάνοντας δοκιμές με άλλη μία μητρική δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά και πάλι ήμασταν στο όριο. Διαλέγοντας την Asrock όμως σαν μητρική για την σημερινή παρουσίαση, αυτό που κάναμε, ήταν να βάλουμε παρέα με το ψυγείο δύο ανεμιστήρες 20mm πάχους και να κερδίσουμε αυτά τα 3 χιλιοστά. Σίγουρα δεν είναι τόσο αποδοτικοί όσο οι 25mm ανεμιστήρες, αλλά θέλαμε να δείξουμε και αυτό το ενδεχόμενο.
    β) Ενα ακόμα διπλό ψυγείο χωράει στο μπροστινό μέρος. Το καταφέραμε μετακινώντας το κάτω hdd cage ένα κλικ προς τα αριστερά, στη θέση που έχουμε δείξει ήδη. Εδώ αν θα βάλετε 2χ120mm ψυγείο, ο ένας εκ των δύο ανεμιστήρων δεν θα πιάσει με τέσσερις βίδες πάνω στο ψυγείο αλλά με δύο. Θα το στηρίξετε λοιπόν με έξι, αντί οκτώ στο σύνολο βίδες.
    γ) Στο πίσω μέρος πήρε ένα χοντρό ψυγείο και μάλιστα ίσα που χώρεσε σε σχέση με το μονό στην οροφή.
    δ) Για τους λάτρεις των 5,25" reservoir, καλό θα ήταν να είχε μία ακόμα θέση στις 5.25" για την εγκατάσταση κάποιου DVD. Αυτό βέβαια ίσως εμπόδιζε την εγκατάσταση ψυγείου στο μέρος κάτω απο αυτές, αλλά σε ένα κουτί που σε όλα μοιάζει καλά μελετημένο, το θεωρήσαμε ανεπίτρεπτο λάθος να μπαίνει υπό προϋποθέσεις διπλό ψυγείο στην οροφή. To πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί ίσως με μια αλλαγή στη σχεδίαση απο την Fractal Design χαρίζοντάς του ένα ακόμα πόντο σε ύψος στο πάνω σημείο ή να είχε μετατοπίσει ελαφρά τις θέσεις για 2x120mm ψυγείο, προς τα έξω και μακριά από την μητρική κατά μισό εκατοστό.

    Τέλος γίνανε ακόμα δύο αλλαγές για να παρουσιαστεί στο κοινό του Thelab.gr πιο όμορφο. Sleeve extensions και δύο κομμάτια λεντοταινίας στο πάνω και στο κάτω μέρος. Και έτσι μετά το παίδεμα με το διπλό ψυγείο, φτάσαμε στο παρακάτω αποτέλεσμα.
     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review



     

    Επίλογος

     

    Fractal Design Define R4 Black Pearl case review

     

     

    Πιάσαμε λιμάνι και ρίξαμε την άγκυρα. Καιρός για ένα απολογισμό για το Fractal Design Define R4.
    Είναι ένα κουτί που έπρεπε να φτάσουμε στο στάδιο να εγκαταστήσουμε νερά, για να δείξει κάποιες ατέλειες. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, στο μόνο σημείο που του καταλογίσαμε έλλειψη, ήταν οι απουσία tool free μηχανισμών. Δεν είναι το Α και το Ω σε ένα κουτί, απλά λύνονται τα χέρια τις περισσότερες φορές.
    Μας ξάφνιασε θετικά στο θέμα θερμοκρασιών, παρόλο το ηχομονωτικό υλικό που είχε και κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια κουτιά όπως το 600T και το Nox Xtreme Hummer, που μας είχαν αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις.
    Τέλος η γράφουσα ας τολμήσει να πει ότι της δόθηκε η εντύπωση, ότι άλλος ήταν ο σχεδιαστής του κάτου μέρους του κουτιού και άλλος ο σχεδιαστής του πάνω μέρους. Και αυτό καθώς δε μπορεί να έχεις σκεφτεί και την παραμικρή λεπτομέρεια στο κάτω κομμάτι και στο πάνω να έχεις κάνει μία επιλογή, η οποία κάνει το κουτί να εξαρτάται άμεσα από την μητρική του χρήστη. Ίσως κάνει και λάθος, αλλά είναι το μόνο σημείο που μπορεί να ασκήσει μία μικρή κριτική. Εξάλλου το ποσοστό των χρηστών που ασχολείται με την υδρόψυξη, δεν είναι και τόσο μεγάλο σε σχέση με το κοινό που ασχολείται με τον αέρα.
    Κλείνοντας θα μας επιτρέψετε ένα σχόλιο στον τομέα της τιμής. Στην Ελληνική αγορά το έχει φέρει ένα κατάστημα και μόνο -τη στιγμή που γράφεται το παρόν review- στην τιμή των 135 ευρώ, όταν η τιμή του σε γνωστά ευρωπαϊκά καταστήματα είναι κοντά στην προτεινόμενη τιμή του κατασκευαστή που είναι τα 94,95€. Σε μερικά μάλιστα είναι και χαμηλότερη. Οπότε θα μας επιτρέψετε να είμαστε πιο ελαστικοί, ελέω ενός και μόνο καταστήματος.

    Κλείνοντας ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Fractal Design Define R4

    Πλεονεκτήματα
     

    • Πολύ καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
    • Πλούσιο front panel με fan controller με internal ubs 3.0 connector.
    • Μεγάλο cpu cut out και αρκετός χώρος στο πίσω μέρος για την διαχείριση καλωδίων.
    • Εύκολη πρόσβαση στα φίλτρα αέρα.
    • Αψογο φινίρισμα στην πρόσοψη.
    • Grommets πολύ καλής ποιότητας στα σημεία για routing των καλωδίων.
    • Αθόρυβη λειτουργία με αρκετά καλές θερμοκρασίες.
    • Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε καρτας γραφικών και τροφοδοτικού.
    • Έτοιμες θέσεις για την εγκατάσταση δύο ssd στην πίσω πλευρά της μητρικής

     

    Μειονεκτήματα


     

    • Απουσία tool free μηχανισμών στις θέσεις δίσκων και στις θέσεις 5,25".
    • Απουσία ολοκληρωμένης στήριξης του ψυγείου που θα εγκατασταθεί στην θέση του μπροστινού φίλτρου.
    • Θα προτιμούσαμε μία ακόμα θύρα 5,25".
    • Επίσης θα προτιμούσαμε ένα ακόμα εκατοστό σε ύψος στην οροφή, για να μπορούμε να εγκαταστήσουμε ψυγείο, χωρίς αυτό να εξαρτάται απο την μητρική μας.

     

    Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Fractal Design Define R4 δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:


     

    fractal-define-r4.png?m=1347273427


     

     

    karmen1983 10-09-12

     

     

    Ευχαριστούμε την Fractal Design για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

    Συντελεστές Review
    Reviewers: karmen1983
    Photographers: karmen1983
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.