Και όπως καλά καταλάβατε για μία ακόμα φορά, ο πάγκος μας σηκώνει το βάρος ενός κουρσάρου. Ένα ακόμα ολοκαίνουριο κουτί από τηCorsair ,για το οποίο όσο και να πάλεψε, δεν κατάφερε να το κρατήσει κρυφό μέχρι τη σημερινή μέρα.To σημερινό προϊόν είναι η επόμενη κίνηση της εταιρίας στην αγορά των κουτιών υπολογιστών και μία κίνηση που δείχνει σιγά-σιγά να ολοκληρώνει τη νέα σειρά Obsidian. Αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, καθώς κάτι μου λέει ότι τα νέα κουτιά από τη Corsair, μόλις ξεκίνησαν να βγαίνουν στην αγορά.Πολλά ακούστηκαν, πολλά διαβάστηκαν για το Obsidian 750D. Πολλοί βιάστηκαν και το ονόμασαν το μικρό 900D και άλλοι είχαν στοιχηματίσει ακόμα και για τη τιμή που θα διατεθεί στην αγορά.Μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής -λόγω του άγραφου νόμου ανάμεσα σε reviewers και εταιρίες- μπορώ να σας πω ότι ούτε το μικρό 900D είναι, αλλά ούτε η τιμή του είναι 200+ δολάρια. Το κουτί -όπως θα δούμε και στη συνέχεια- σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μικρό 900D. Οι διαφορές είναι τεράστιες, τόσο σε χώρους, όσο και στη τιμή. Αυτό που θα μπορούσε να πει κάποιος είναι, ότι το 750D είναι ένα μεγάλο 350D.Καιρός όμως να το δούμε από κοντά και να ξεκινήσουμε τη σημερινή παρουσίαση.
Χαρακτηριστικά
Αρχικά, ας ρίξουμε μία ματιά στα χαρακτηριστικά του κουτιού, τα οποία παρατίθενται στην παρακάτω φωτογραφία.
To Corsair Obsidian 750D, διατίθεται σε μία χρωματική εκδοχή. Η προτεινόμενη τιμή από την εταιρία είναι τα 159.99$ και τη στιγμή που γράφεται το παρόν review, το προϊόν δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Τέλος, το σημερινό κουτί συνοδεύεται από διετή εγγύηση.
.Συσκευασία και περιεχόμενα
Το Corsair Obsidian 750D, έφτασε στα χέρια μας σε μία χαρτονένια κούτα χωρίς εντυπωσιακά εφέ, κάτι άλλωστε που μας έχει συνηθίσει η Corsair. Στο εξωτερικό της, διακρίναμε κάποια από τα χαρακτηριστικά του και κάποιες φωτογραφίες από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό του. Επίσης ένα μικρό σλόγκαν κάνει την εμφάνισή του σε μία απο τις πλευρές της συσκευασίας "It's time to put away the toys".Τέλος για να είναι εύκολη η μεταφορά του με την συσκευασία, στις δύο μικρές πλευρές της, υπάρχουν δύο χειρολαβές.
Ανοίξαμε γρήγορα τη κούτα και διακρίναμε το ουσιαστικό στρώμα προστασίας του κουτιού. Δύο μεγάλα και χοντρά κομμάτια φελιζόλ, μαζί με μία νάιλον σακούλα το είχαν υπό την προστασία τους. Αφού τα αφαιρέσαμε ρίξαμε μία πρώτη ματιά στο κουτί. Η δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί, δείχνει ακόμα ένα στρώμα προστασίας. Η πρόσοψη του κουτιού, όπως και το πλαϊνό παράθυρο είναι καλυμμένα με αυτοκόλλητες ζελατίνες, για την αποφυγή γρατζουνιών.
Επίσης μέσα στη συσκευασία μας περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη. Επιτέλους! αναφωνήσαμε. Ένα πραγματικό manual είκοσι έξι σελίδων, συνοδεύει το σημερινό κουτί.
Κλείνοντας με τα της συσκευασίας και τα περιεχόμενά της, αφήσαμε για το τέλος το κύριο μέρος από τα παρελκόμενα του κουτιού, τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα κατά την εγκατάσταση του hardware στο εσωτερικό του.
Αρκετά όμως με τα περιτυλίγματα. Aς προχωρήσουμε στην ουσία του πράγματος κάνοντας την πρώτη μας βόλτα στο εξωτερικό του Corsair Obsidian 750D.
Μια πρώτη ματιά...
Η πρώτη ματιά πολλές φορές είναι το Α και το Ω. Το κουτί με το που στάθηκε απέναντί μας, είχε να επιδείξει μια λιτότητα και μία σοβαρότητα. Το brushed αλουμίνιο στην πρόσοψη, τράβηξε το μάτι μας για αρκετά δευτερόλεπτα.Οι γραμμές του είναι λιτές και οι καμπύλες, είναι κάτι άγνωστο για το Obsidian 750D. Το χρώμα που κυριαρχεί παντού, είναι το μαύρο και στο αριστερό πλαϊνό του δεσπόζει ένα πλέξι παράθυρο.
Ας το δούμε όμως αναλυτικά και ας ξεκινήσουμε από την πρόσοψή του, η οποία είναι επενδεδυμένη με βουρτσισμένο αλουμίνιο.
Στο πάνω μέρος της διακρίναμε το front panel του κουτιού και ξεκινώντας από αριστερά και προς τα δεξιά, διακρίνουμε audio out και audio in jacks, reset switch, power on και HDD activity LED, δύο USB 3.0 και δύο USB 2.0 θύρες.
Λίγο πιο κάτω κάνουν την εμφάνισή τους, οι τρεις θέσεις 5,25" του κουτιού, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με front bezels σε brushed aluminum, για να ταιριάζουν με το όλο σύνολο της πρόσοψης.
Λίγο πιο κάτω διακρίναμε ένα ορθογώνιο τμήμα που ακολουθεί το εφέ βουρτσισμένου αλουμινίου της πρόσοψης και στις πάνω γωνίες φέρει τις κλασικές πέντε κουκίδες της Corsair, που μας ωθούν να σπρώξουμε στα δύο αυτά σημεία.
Μόλις σπρώξουμε παίρνουμε στα χέρια μας το μπροστινό ορθογώνιο κομμάτι και μας αποκαλύπτεται πλέον, το εσωτερικό μπροστινό φίλτρο αέρα του κουτιού.Κλασικός μηχανισμός από την Corsair για την αφαίρεση του φίλτρου και αρκεί από εμάς ένα μικρό τράβηγμα προς τα κάτω, για να το αφαιρέσουμε από τη θέση του και να μας αποκαλύψει τους 2x140mm ανεμιστήρες εισαγωγής αέρα.
Το φίλτρο είναι αρκετά προσεγμένο και δείχνει να έχει τις σωστές οπές, έτσι ώστε να καταφέρει και να συγκρατήσει τη σκόνη, αλλά και να δώσει ανεμπόδιστα αέρα στο εσωτερικό του κουτιού.
Το αριστερό πλαϊνό -το οποίο θα μας χαρίσει την πρόσβαση στο εσωτερικό του κουτιού μας- είναι εξοπλισμένο με μεγάλο κομμάτι από plexiglass, για να μπορούμε να έχουμε ανεμπόδιστη θέα στο εσωτερικό του.
Ήρθε η ώρα να αφήσουμε το αριστερό πλαϊνό και να πάμε στο πίσω μέρος του κουτιού.
Ξεκινώντας από πάνω και προς τα κάτω, συναντήσαμε ένα διάτρητο τμήμα, από το οποίο θα αποδράσει ο περίσσιος αέρας που θα βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού, καθώς όπως θα δούμε και στη συνέχεια, το κουτί στην εργοστασιακή του κατάσταση βρίσκεται σε θετική πίεση.Λίγο πιο κάτω έχουμε τον 140mm ανεμιστήρα εξαγωγής αέρα, ο οποίος έρχεται μαζί με το κουτί και στα αριστερά του, το σημείο που θα κουμπώσει το I/O shield της μητρικής μας.Ας σταματήσουμε όμως λίγο στον 140mm ανεμιστήρα εξαγωγής και να σχολιάσουμε κάποια πράγματα. Αρχικά, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι υπάρχουν οπές και για 120mm ανεμιστήρα στη συγκεκριμένη θέση. Επίσης, αυτές οι οπές είναι ειδικά διαμορφωμένες, ώστε να απομακρύνουν τον ανεμιστήρα από την λαμαρίνα. Αυτό σε συνδυασμό με το μικρό εξόγκωμα της λαμαρίνας στο συγκεκριμένο σημείο του κουτιού -όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές- θα περιορίσει τον θόρυβο λόγω στροβιλισμών.
Λίγο πιο κάτω είδαμε τα εννιά expansion slots του κουτιού, τα οποία είναι εφοδιασμένα με διάτρητα pci brackets, για την επίτευξη ακόμα καλύτερης ψύξης. Δίπλα τους και προς τα δεξιά, είναι δύο οπές για να περάσουν οι σωλήνες υδρόψυξης. Αξίζει να επισημάνουμε εδώ, ότι δεν είναι εφοδιασμένες με grommets.
Τέρμα κάτω είναι η θέση για το ΑΤΧ τροφοδοτικό μας, η οποία είναι κατάλληλα διαμορφωμένη, έτσι ώστε να επιτρέπει την εγκατάσταση του με τον ανεμιστήρα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Και ακόμα πιο κάτω βλέπουμε ένα συρταρωτό φίλτρο αέρα.
Αφήσαμε και το πίσω μέρος και καιρός να δούμε και το δεξιό πλαϊνό, το οποίο κινείται στην ίδια φιλοσοφία με το αριστερό, απλά εδώ δεν έχουμε παράθυρο από plexiglass.
Το πάνω μέρος με μία πρώτη ματιά, δείχνει ότι έχει να μας επιδείξει αρκετά. Αρχικά υπάρχει ένα διάτρητο και πολύ εύκαμπτο κομμάτι μετάλλου το οποίο περιμετρικά του, έχει μαγνητική λωρίδα. Οι οπές δεν είναι σε μέγεθος οπών φίλτρου, αλλά πιο μεγάλες.
Αφαιρώντας το, το συγκεκριμένο τμήμα μας αποκαλύπτεται η οροφή του κουτιού η οποία μπορεί να φιλοξενήσει είτε 3x120mm, είτε 2x140mm ανεμιστήρες βάση του manual, πράγμα που ισχύει ως προς το ένα του σκέλος. Το κουτί μπορεί να δεχτεί -όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν- είτε 3x120mm, είτε 3x140mm ανεμιστήρες.Οι αποστάσεις των ενδιάμεσων οπών για τον πρώτο συνδυασμό είναι 15mm, ενώ για το δεύτερο συνδυασμό ανεμιστήρων κυμαίνεται απο 15 έως 20mm.Last but not least οι οπές για 120mm ανεμιστήρες, είναι εξοπλισμένες με μικρά grommets, για να αποσβέσουν τυχόν κραδασμούς.
Αφήνουμε την οροφή και πάμε στο κάτω μέρος.
Το κουτί είναι εξοπλισμένο με ένα φίλτρο αέρα μικρών σχετικά διαστάσεων, αλλά υπεραρκετό για να κρατήσει την σκόνη μακριά από το τροφοδοτικό μας.Το φίλτρο είναι συρταρωτό καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής του, αλλά σα κάτι να μας θυμίζει. Δε κάναμε λάθος τελικά. Είναι ίδιο φίλτρο με αυτό του Obsidian 650D. Δεν υπάρχει εξάλλου μεγαλύτερη απόδειξη από την υπογραφή του εργοστασίου παραγωγής.
Το μάτι μας όμως έπιασε και κάτι άλλο. Οκτώ βίδες στο κάτω μέρος και προς την μεριά της πρόσοψης. Κάτι μας λέει ότι θα έχουμε κινούμενα HDD cages και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι θέσεις των οπών, είναι θέσεις για 120mm ανεμιστήρες, μας κάνει αρχικά να μετρήσουμε την απόσταση των ενδιάμεσων οπών, η οποία είναι 24mm -άρα δεν θα μπορέσει να μπει κάποιο ψυγείο- και κατά δεύτερον, να αναρωτιόμαστε που είναι το φίλτρο αέρα στο συγκεκριμένο μέρος του κουτιού.
Κλείνοντας με το κάτω μέρος, αλλά και με την βόλτα μας στο εξωτερικό του Obsidian 750D, δε θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον φακό μας, τα πόδια του κουτιού, τα οποία είναι εξοπλισμένα με λαστιχένιες επενδύσεις, για την απορρόφηση τυχόν κραδασμών αλλά και για να μη τραυματίσει το κουτί την επιφάνεια πάνω στην οποία θα πατήσει.
Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε και το εσωτερικό του. Αν έχετε την ίδια επιθυμία, ακολουθήστε μας στην επόμενη σελίδα.
Ματιές στο εσωτερικό...
Έφτασε η ώρα να ξεβιδώσουμε τις δύο χειρόβιδες και να ρίξουμε μία πρώτη ματιά στο εσωτερικό του Obsidian 750D. Δυσάρεστη διαπίστωση ήταν η ελλιπής προστασία βαφής, στα πλαϊνά σημεία όπου εφαρμόζουν οι χειρόβιδες. Δύο ροδελίτσες θα ήταν ιδανικές και επίσης δεν θα ανέβαζαν καθόλου το κόστος του κουτιού, καθώς μιλάμε για μερικά λεπτά του ευρώ. Όπως έχουμε ξαναπεί, άτιμες ροδελίτσες!!
Αρκετά όμως με τις βίδες. Το πλαϊνό παρά το μεγάλο του άνοιγμα -λόγω του πλέξι παραθύρου- δεν εμφανίζει πολύ μεγάλη ελαστικότητα. Η αιτία είναι τα νεύρα που εντοπίζουμε περιμετρικά. Τέλος, το πλέξι όπως μπορείτε να δείτε στην δεύτερη φωτογραφία που ακολουθεί, στηρίζεται με αρκετά τσακίσματα της λαμαρίνας πάνω στο πλαϊνό.
Το αφήσαμε σε μία άκρη και ρίξαμε την πρώτη ματιά στο εσωτερικό του Corsair Obsidian 750D.Αυτό που αντικρίσαμε ήταν ένα κατάμαυρο εσωτερικό, με πολλές θέσεις για το πέρασμα καλωδίων -εξοπλισμένες με grommets- έξι θέσεις για δίσκους, τους tool free μηχανισμούς στις θέσεις 5.25" και κάτι νέο που έχει να κάνει με θέσεις για 2.5" δίσκους στο πίσω μέρος.
Ας το δούμε αναλυτικά και ας βάλουμε αρχή απο τις θέσεις για τους δίσκους μας.Εκεί συναντάμε δύο cage δίσκων που όπως θα θυμάστε στηρίζονται στο κάτω μέρος με τέσσερις βίδες το κάθε ένα.Δεν αντέξαμε και πολύ, οπότε το κατσαβίδι ανά χείρας και άρχισε η αποσυναρμολόγηση.
Τα πήραμε στα χέρια μας και αρχίσαμε να ρίχνουμε ματιές...Αλλά κάτι μας θύμισαν. Ναι-ναι είναι τα ίδια ακριβώς cages με αυτά του Graphite 600T και τουObsidian 650D.
Τα συρτάρια των σκληρών δίσκων είναι έτοιμα να υποδεχτούν είτε 3,5" δίσκους (με tool free εγκατάσταση), είτε 2,5" δίσκους με την χρήση βιδών.Άξια αναφοράς είναι η ελαστικότητα τους αλλά και οι πίροι στήριξης, οι οποίοι δεν πατάνε απευθείας στο πλαστικό -που θα μπορούσαν-, αλλά υπάρχει ένα ειδικό ελαστικό παρέμβυσμα , το οποίο εξασφαλίζει την μέγιστη απόσβεση των υψίσυχνων δονήσεων, που παράγει ένας δίσκος.Το γεγονός αυτό, συν το ότι οι πίροι έχουν ένα μικρό τζόγο, εγγυώνται την απορρόφηση οποιουδήποτε κραδασμού!
Αφού τα αναλύσαμε είπαμε να παίξουμε λίγο μαζί τους στο εσωτερικό του κουτιού και να δούμε τι συνδυασμούς μπορούμε να επιτύχουμε...
Και επειδή είχαμε ένα ακόμα cage από ένα 600Τ, είπαμε να δούμε αν θα πάρει τρία cage δίσκων, το ένα πάνω στο άλλο. Πράγμα που έγινε οπότε το σημερινό κουτί μπορεί να δεχτεί μέχρι και τέσσερα cage δίσκων στο εσωτερικό του. Σύνολο δηλαδή δώδεκα δίσκους 3.5".
Η στήριξη των cages όπως έχουμε ξαναδεί και στα δύο προαναφερθέντα κουτιά γίνεται με τη χρήση βιδών.
Αρκετά όμως παίξαμε με τους συνδυασμούς. Όταν αφαιρέσαμε τα HDD cages μας αποκαλύφθηκαν οι δύο ανεμιστήρες 140mm εισαγωγής αέρα.
Και στο κάτω μέρος από αυτά είδαμε τις πλαστικές βάσεις.
Το πλαστικό είναι καλής ποιότητας, μαύρου χρώματος και τα σπειρώματά του, είναι επίσης αρκετά καλά και "καθαρά".Όμως επειδή έχουμε να κάνουμε με σπειρώματα σε πλαστικό, καλό θα είναι αυτές τις βίδες να τις ξεβιδώνετε/βιδώνετε με κατσαβίδι χειρός και όχι με κάποιο ηλεκτρικό/μπαταρίας, για να μειώσετε έτσι τη πιθανότητα, κάποιο από τα σπειρώματα αυτά να "κλωτσήσει".
Αφού τα αφαιρέσαμε όλα, ρίξαμε και μία ματιά στο κάτω μέρος!Σε αυτό το σημείο κοντοσταθήκαμε και ο λόγος ήταν το manual του κουτιού, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά υποστήριξης ψύξης που αναγράφονται σε μία πλευρά της κούτας της συσκευασίας. Σε αυτό το σημείο το κουτί βάση των χαρακτηριστικών που αναφέρει η Corsair, θα έπρεπε να μπορεί να φιλοξενήσει διπλό ψυγείο, κάτι που όπως είδαμε λόγω των 24mm που απέχουν οι ενδιάμεσες οπές, δεν είναι εφικτό.
Τέτοια λάθη είτε είναι κατασκευαστικά, είτε λάθη κατά τη γραφή ενός manual, είναι αδικαιολόγητα. Δείχνουν είτε έλλειψη προσοχής και δοκιμών από την εταιρία ή βιασύνη για να βγει το προϊόν στην αγορά.
Μετά απο αυτή τη ψυχρολουσία μπήκαν όλα στη θέση τους και συνεχίζουμε με τις θέσεις 5,25". Υπάρχουν τρεις θέσεις με όλες να εξοπλίζονται απο tool free μηχανισμούς εγκατάστασης.
Η οροφή του κουτιού εκ των έσω, δεν έχει να μας δείξει και πολλά. Στο μόνο που θα σταθούμε, είναι στα μικρά εξογκώματα στα σημεία που θα πατήσουν οι ανεμιστήρες, για να τους απομακρύνουν από τη λαμαρίνα και να περιορίσουν τον θόρυβο.
Στρέψαμε το κεφάλι προς τα αριστερά και διακρίναμε τον πίσω ανεμιστήρα 140mm, εξαγωγής αέρα.
Λίγο πιο κάτω είδαμε τα εννιά expansion slots και τις δύο οπές -που διαθέτει το κουτί- για την εγκατάσταση κάποια εξωτερικής μονάδας watercooling, οι οποίες δεν είναι εξοπλισμένες με grommets.
Τέρμα κάτω είναι η θέση για το τροφοδοτικό μας, η οποία όπως προαναφέραμε, είναι ειδικά διαμορφωμένη έτσι ώστε να μπορούμε να εγκαταστήσουμε το τροφοδοτικό μας, είτε με τον ανεμιστήρα προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.Εδώ θα θέλαμε να δούμε και ένα ελαστικό παρέμβυσμα, στο σημείο που ακουμπάει το τροφοδοτικό με τον σκελετό του κουτιού στο πίσω μέρος, αλλά και rubber pads, στα σημεία που πατάει το τροφοδοτικό.
Ένα ακόμα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε στο εσωτερικό είναι η παρουσία του κεντρικού αποστάτη, ο οποίος θα είναι ο οδηγός για την εγκατάσταση της μητρικής. Θέλει όμως προσοχή κατά την τοποθέτηση, μην τραυματίσετε την μητρική σας.
Κλείνοντας, πάμε μία βόλτα στο πίσω μέρος του κουτιού όπου δεσπόζει το μεγάλο CPU cut out και τα πολλά grommets τα οποία είναι πολύ καλής ποιότητας και αντοχής.
Στα αριστερά, βλέπουμε τέσσερις θέσεις για την εγκατάσταση δίσκων 2.5". Η αφαίρεσή τους είναι πανεύκολη και αρκεί μια μικρή πίεση, για να πάρουμε μία από αυτές στα χέρια μας. ο μηχανισμός εγκατάστασης είναι tool free και πλέον μας είναι και γνώριμος μετά τις παρουσιάσεις των Obsidian 350D και Carbide Air 540.
Τα καλώδια του front panel είναι ένα HD audio, USB 2.0, internal USB 3.0 και τα κλασικά Reset, Power και LED.
Ο χώρος δε, που έχουμε για να κρύψουμε τα καλώδιά μας, είναι σχεδόν τρία εκατοστά.
Ώρα για γέμισμα...
Εγκατάσταση συστήματος
Το σύστημα της δοκιμής αναφέρεται παρακάτω:
Επεξεργαστής: Intel i7 920
Μητρική: Foxconn X58 Flaming Blade
Mνήμες: Mushkin Redline 3x2GB
Ψύκτρα: Xigmatek Gaia
ssd: OCZ Agility
hdd: Samsung f3 spinpoint 1TB
Κάρτα γραφικών: Asus 6850 Direct CU
Τροφοδοτικό: Corsair AX1200
Αυτό το στάδιο σε ένα case review, είναι ίσως το πιο σημαντικό. Εδώ κρίνεται η χρηστικότητα ενός κουτιού και κατά κανόνα, εδώ βγάζει τα σημαντικότερα ελαττώματά του.Το κουτί δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Ας δούμε όμως τα επιμέρους στάδια.
Η τοποθέτηση της ψύκτρας έγινε μετά την εγκατάσταση της μητρικής και το CPU cut out λειτούργησε υποδειγματικά.Σε αυτό εδώ το στάδιο μετρήθηκε και το μέγιστο ύψος αερόψυκτρας που μπορεί να μπει στο εσωτερικό του 750D και είναι λίγο λιγότερο από 19 εκατοστά. Σαν όριο ασφαλείας δίνουμε τα 185mm.
Ο δίσκος 3,5" εγκαταστάθηκε κλασικά με τον tool free μηχανισμό -όπως έχουμε δει πολλές φορές- και ο ssd πήρε και αυτός τη θέση του στο πίσω μέρος του κουτιού.Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι αν έχετε πάνω από ένα δίσκο 2,5", τότε θα συναντήσετε πρόβλημα, στη περίπτωση που θα επιλέξετε να τροφοδοτήσετε τους δίσκους σας, από ένα καλώδιο τροφοδοσίας. Αυτό καθώς τα καλώδια που περνάνε από τα ενδιάμεσα power sata βύσματα, δε θα επιτρέψουν στο πλαϊνό να κλείσει.Καλό θα είναι σε τέτοια περίπτωση να χρησιμοποιήσετε δύο καλώδια από το τροφοδοτικό σας, αξιοποιώντας τα τερματικά power sata βύσματα.
Η κάρτα γραφικών πήρε και αυτή με τη σειρά της τη θέση της στο κουτί και το στένεμα της αναδίπλωσης του πλαϊνού στο αριστερό μέρος, μας έδωσε ανεμπόδιστη πρόσβαση με το κατσαβίδι στις χειρόβιδες.
Το μέγιστο μήκος κάρτας γραφικών που μπορεί να δεχτεί το 750D είναι σχεδόν 480mm αν έχουμε επιλέξει να αφήσουμε τα cage δίσκων στις εργοστασιακές τους θέσεις, ενώ αν επιλέξουμε να βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο, τότε το κουτί μπορεί να φιλοξενήσει κάρτα γραφικών μέγιστου μήκους 345mm.
Στη θέση για το τροφοδοτικό, το κουτί μπορεί να φιλοξενήσει τροφοδοτικά μέχρι και 200mm σε μήκος, όπως το ΑΧ1200 που χρησιμοποιήσαμε στη σημερινή παρουσίαση.Όμως, σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να απεγκαταστήσετε το cage δίσκων που είναι προς τη μεριά του τροφοδοτικού, να τακτοποιήσετε τα καλώδιά σας με άνεση και να προχωρήσετε μετά στην εγκατάσταση του cage.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν αρκετά ικανοποιητικό, με όλα τα καλώδια να βολεύονται στο πίσω μέρος και το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε με τα καλώδια, ήταν με αυτά του front panel (power/reset/LED) που θα τα θέλαμε πιο μακρυά. Το πίσω πλαϊνό έκλεισε με άνεση και προχωράμε στην επόμενη σελίδα για τις καθιερωμένες πλέον μετρήσεις μας.
Μέτρηση θερμοκρασιών θορύβου και "στατικής" πίεσης
Αρχικά ας δούμε τι γίνεται με τις θερμοκρασίες του υλικού που τοποθετήσαμε στο εσωτερικό του Corsair Obsidian 750D.Εδώ να σημειώσουμε τα εξής:
- Το στρεσάρισμα του επεξεργαστή έγινε με το OCCT ver. 4.4.0 και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK για τον συνολικό χρονικό διάστημα των 15 λεπτών, με Idle Periods 1 λεπτό και 5 λεπτά κατά την αρχή και το τέλος του test αντίστοιχα.
- To στρεσάρισμα της κάρτας γραφικών έγινε με το Furmark ver. 1.10.6 για 5 λεπτά σε ανάλυση 1280x760 και με επιλογές στα Options, Dynamic Backround και Burn in, ενώ το anti-aliasing έμεινε στο off.
- Και ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών βρίσκονταν σε stock συχνότητες
- H ελάχιστη θερμοκρασία των σκληρών δίσκων λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος σε κατάσταση ηρεμίας για μισή ώρα.
- Τέλος η θερμοκρασία δωματίου κατά την διάρκεια των τεστ ήταν στους 24°C
Στις θερμοκρασίες το Corsair Obsidian 750D, μπορώ να πω ότι τα πήγε αρκετά καλά, κάτι που άλλωστε το περίμενα. Πλέον έχω αρχίσει και "μυρίζομαι" τα κουτιά που έχουν καλό airflow.Ας το δούμε όμως απέναντι σε άλλα κουτιά και ας ξεκινήσουμε από την idle κατάσταση.Σε αυτό το στάδιο δε μπορούμε να δούμε και πολλά όπως είναι φυσικό.
Τι γίνεται όμως στο πραγματικό τεστ; Σε Load έδειξε να μη μασάει και να βρίσκεται μέσα στα όρια που έχουν ορίσει τα υπόλοιπα κουτιά που έχουν περάσει από το πάγκο μας.
Το πήγαμε λίγο παραπέρα όμως και το σύστημα υπερχρονίστηκε. Ο επεξεργαστής μας ανέβηκε στα 4GHz και μάλιστα για να αυξήσουμε και άλλο την εκλυόμενη θερμότητά του, ανεβάσαμε το VCore. Βέβαια, το κρατήσαμε μέσα στα όρια που δίνει η Intel.Το Corsair Obsidian 750D σε idle δείχνει να ακολουθεί.
Κατά το load του συστήματος έδειξε να τα πηγαίνει πολύ καλά και διατήρησε έναν θερμό επεξεργαστή σε πολύ καλά επίπεδα.
Τελευταίο εμπόδιο για το κουτί είναι οι μετρήσεις θορύβου. Το db meter μας, στάθηκε απέναντι από το κουτί πάνω σε τρίποδο και σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Οι μετρήσεις έγιναν ξημερώματα με κλειστές πόρτες και παράθυρα, για να περιοριστούν όσο ήταν δυνατόν οι επιδράσεις από το περιβάλλον.
Από τα έως τώρα reviews και τις μετρήσεις μας με το παραπάνω db meter, έχει γίνει κατανοητό ότι, οτιδήποτε πάνω από τα 40db, αρχίζει να γίνεται αισθητό. Και οτιδήποτε που περνάει τα 42-43db, ενοχλητικό.Το κουτί ήταν ήσυχο είτε σε Idle είτε σε Load κατάσταση κάτι που είναι πραγματικά ευχάριστο.Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην απόλυτη ησυχία του δωματίου μας και πριν καν πατήσουμε το Power on του κουτιού, το db meter έδειξε 33,8dbΑ (ίσως ένα από τα πιο φασαριόζικα βράδια μας). Αυτό για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης.
Κλείνοντας και αυτό το κομμάτι από το σημερινό μας review, κάναμε έναν έλεγχο της "στατικής" πίεσης του κουτιού. Αυτό το βήμα έγινε πριν εγκαταστήσουμε hardware στο εσωτερικό του. Ακολουθώντας ευλαβικά το άρθρο Simple, PC-case Static Pressure Indicator (Home made) το αποτέλεσμα έδειξε ελαφρά θετική πίεση.Πράγμα απολύτως αναμενόμενο με δύο 140mm ανεμιστήρες εισαγωγής και έναν ανεμιστήρα 140mm εξαγωγής αέρα.
ρα.Στήσιμο υδρόψυξης και μικρές παρεμβάσεις
Τo στήσιμο της υδρόψυξης δεν επιφύλασσε κάποιες εκπλήξεις, πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορέσαμε να εγκαταστήσουμε ψυγείο στο κάτω μέρος του κουτιού.Στην οροφή το κουτί με τα 8.3 εκατοστά απόστασης που έχει από το πρώτο αποστάτη, θα μπορέσει να φιλοξενήσει μία έτοιμη λύση υδρόψυξης της εταιρίας όπως η Η100i και μάλιστα σε push pull.Επίσης, λόγω της διαμόρφωσης των ενδιάμεσων οπών στις θέσεις για 140mm ανεμιστήρες -όπου έχουμε αποστάσεις 15 έως 20mm- θα μπορέσει να φιλοξενήσει ακόμα και την H110.Στο θέμα του custom watercooling συστήματος της παρουσίασης, έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω.Το ψυγείο οροφής είναι 3x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.Το ψυγείο στο πίσω μέρος είναι 1x120mm, πάχους 45mm και έχει εγκατασταθεί με έναν ανεμιστήρα.Τέλος το διπλό ψυγείο στο μπροστινό μέρος είναι πάχους 55mm και έχει εγκατασταθεί με μία σειρά ανεμιστήρων.Ακολουθούν οι απαραίτητες μετρήσεις και φωτογραφίες.
Finally...
Ο απολογισμός
Πολλές φορές με ακούτε ή με διαβάζετε να παραπονιέμαι για την έλλειψη πραγματικού manual από την Corsair. Στο σημερινό κουτί μας έδωσε ένα υπεραναλυτικό manual, το οποίο κατά τραγική ειρωνεία, μπήκε στα πλεονεκτήματα του κουτιού.Αναφέρω τη λέξη ειρωνεία, καθώς αυτό το manual μας έδωσε και τα χαρακτηριστικά του κουτιού και έφερε εμένα στη δυσάρεστη θέση να γράψω το σημερινό επίλογο.
Το Corsair Obsidian 750D όπως σωστά γνωρίζετε, δεν έχει παρουσιαστεί εξ' ολοκλήρου πριν τη σημερινή μέρα. Οπότε το να βρεθούν τα χαρακτηριστικά του κουτιού απο το site της εταιρίας, ήταν κάτι αδύνατο.Παρόλο που στα χέρια μου είχα ένα πολύ καλό κουτί, θα το "τιμωρήσω". Όχι γιατί με πέτυχε σε άσχημη μέρα, αλλά γιατί θέλω όταν αναφέρεται κάτι στα χαρακτηριστικά ενός κουτιού, αυτό να το υποστηρίζει. Δεν διαβάζουν όλοι οι χρήστες reviews πριν αγοράσουν ένα προϊόν, αλλά στηρίζονται στα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής.Όταν λοιπόν ο κατασκευαστής αναφέρει την συμβατότητα με διπλό ψυγείο και ο χρήστης αγοράσει αυτό το ψυγείο για να το εγκαταστήσει στο εσωτερικό του, τότε θα έχει μείνει με ένα ακριβό εξάρτημα στο χέρι κοιτώντας με απορία το κουτί. Το παραπάνω είναι και ο λόγος που στο τομέα των χαρακτηριστικών δόθηκε το 3.5/5. Περισσότερο αυτό τιμωρείται αυτή τη στιγμή και όχι η απουσία ενός φίλτρου στο κάτω μέρος ή η απουσία rubber pads στο σημείο του τροφοδοτικού. Μου φάνηκε -και μιλάω καθαρά υποκειμενικά- ότι η Corsair βιάστηκε και πίεσε καταστάσεις, για να δώσει το κουτί στην αγορά. Σαν να θέλησε να δώσει ένα 650D, ανανεωμένο, αλλά χωρίς fan controller και χωρίς hot swap.
Επειδή όμως δε μου αρέσει να μένω μόνο στη γκρίνια, αλλά να αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, έχω πολλά καλά λόγια να πω για το 750D. Το κουτί είναι πολύ ποιοτικό και ελπίζω με τις διάφορες φωτογραφίες να κατάφερα να σας μεταφέρω αυτή τη ποιότητα. Δε με δυσκόλεψε κατά την εγκατάσταση του hardware, αλλά ούτε κατά το στήσιμο μιας απαιτητικής υδρόψυξης όπως αυτή της παρουσίασης. Οι ανεμιστήρες του είναι ποιοτικοί και θα κρατήσουν σε καλές θερμοκρασίες το hardware αλλά και τις ωτοασπίδες στο συρτάρι σας. Γενικά θα αφήσει ικανοποιημένο όποιον το αποκτήσει.
***Μετά από επικοινωνία της εταιρίας κατά τη δημοσίευση του review, ενημερωθήκαμε ότι το παραπάνω πρόβλημα θα λυθεί με την δωρεάν διάθεση bracket από την Corsair για όποιον έχει στα χέρια του κουτί όπως αυτό της σημερινής παρουσίασης και αυτό καθώς μία παρτίδα κουτιών έχει το συγκεκριμένο θέμα. Παρακάτω ακολουθεί το email.
Παράθεση“The Obsidian Series 750D is designed to fit a bottom 240mm radiator, unfortunately the first shipments were missing the correct spacing for the screw mounts of most radiators (15mm center on center). This has been fixed in production but a few early shipments and review samples have the incorrect spacing.If a customer receives a case with the incorrect spacing, they can contact Corsair and we will offer them a free adapter bracket. This change only affects the bottom 240mm radiator mount and does not affect the front, top, or rear radiator mounts.”
Στο τομέα της τιμής δεν μπήκε βαθμολογία, καθώς το κουτί δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στην ελληνική αγορά.Στο τομέα της χρηστικότητας έχασε το πεντάρι καθώς στο σημείο των δίσκων 2,5" όπως δείξαμε αναλυτικά θα υπάρξει ένα μικρό θέμα με τα καλώδια στην περίπτωση που έχετε πάνω από ένα δίσκο.Τέλος στο τομέα των επιδόσεων τα πήγε αρκετά καλά και σε θέμα θερμοκρασιών αλλά και σε θέμα θορύβου. Όπως είδαμε όμως δεν τα πήγε άριστα.Κλείνοντας τοCorsair Obsidian 750D κοστίζει 159,99$ και τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω:
Πλεονεκτήματα
- Πολύ καλή ποιότητα βαφής και κατασκευής.
- Αρκετός χώρος για την εγκατάσταση οποιασδήποτε αερόψυκτρας και κάρτας γραφικών.
- Πολύ καλές επιλογές για τη θέση των οπών για το cable management.
- Μεγάλο Backplate CPU cut out.
- Υπεραρκετοί προεγκατεστημένοι ανεμιστήρες.
- Ήσυχη λειτουργία σε συνδυασμό με καλές θερμοκρασίες.
- Tool free μηχανισμοί για την εγκατάσταση του Hardware.
- Εύκολη πρόσβαση στα φίλτρα αέρος.
- Πλαϊνό παράθυρο.
- Δυνατότητα επέκτασης έως και δώδεκα μηχανικών δίσκων 3.5" αν ο χρήστης το επιθυμεί.
- Μαύρα καλώδια στο front panel, αλλά και στους προεγκατεστημένους ανεμιστήρες.
- Αναλυτικό manual.
Μειονεκτήματα
- Δεν δέχεται ψυγείο στο κάτω μέρος ενώ βάση χαρακτηριστικών θα έπρεπε.
- Απουσία φίλτρου στο κάτω μέρος, στο σημείο των HDD cages.
- Κοντά καλώδια front panel.
- Απουσία rubber pads στο σημείο εγκατάστασης του psu.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το Corsair Obsidian 750D δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
karmen1983 24/09/2013
Ευχαριστούμε την Corsair, για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now